Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   PROCEDURĂ din 30 iunie 2022  de utilizare şi funcţionare a sistemului naţional privind monitorizarea transporturilor de bunuri cu risc fiscal ridicat RO e-Transport    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 PROCEDURĂ din 30 iunie 2022 de utilizare şi funcţionare a sistemului naţional privind monitorizarea transporturilor de bunuri cu risc fiscal ridicat RO e-Transport

EMITENT: Agenţia Naţională de Administrare Fiscală
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 656 din 30 iunie 2022
──────────
    Aprobată prin ORDINUL nr. 1.190/4.625/2022, publicat în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 656 din 30 iunie 2022.
──────────
    ART. 1
    Dispoziţii generale
    (1) Prezenta procedură stabileşte cadrul de utilizare şi funcţionare a sistemului naţional privind monitorizarea transporturilor de bunuri cu risc fiscal ridicat RO e-Transport.
    (2) Sistemul naţional privind monitorizarea transporturilor de bunuri RO e-Transport reprezintă ansamblul de principii, reguli şi aplicaţii informatice având drept scop monitorizarea transporturilor de bunuri pe teritoriul naţional.
    (3) Sistemul RO e-Transport este gestionat de către Ministerul Finanţelor, prin Agenţia Naţională de Administrare Fiscală şi Centrul Naţional pentru Informaţii Financiare.
    (4) Pentru utilizarea sistemului informatic RO e-Transport, operatorii economici trebuie să fie înregistraţi în Spaţiul privat virtual (SPV), în nume propriu sau prin reprezentant legal, prin reprezentant desemnat ori prin împuternicit, cu respectarea Ordinului preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală nr. 1.090/2022 privind aprobarea Procedurii de comunicare prin mijloace electronice de transmitere la distanţă între organul fiscal central şi persoanele fizice, persoanele juridice şi alte entităţi fără personalitate juridică.

    ART. 2
    Declararea transporturilor de bunuri cu risc fiscal ridicat în Sistemul RO e-Transport
    (1) Categoriile de operaţiuni de transport al bunurilor cu risc fiscal ridicat pe teritoriul naţional sunt cele prevăzute la art. 2 pct. 9 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 41/2022 pentru instituirea Sistemului naţional privind monitorizarea transporturilor rutiere de bunuri cu risc fiscal ridicat RO eTransport şi de abrogare a art. XXVIII din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 130/2021 privind unele măsuri fiscal-bugetare, prorogarea unor termene, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative.
    (2) Declararea transporturilor de bunuri cu risc fiscal ridicat în Sistemul RO e-Transport se face de operatorii economici prevăzuţi la art. 8 alin. (1) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 41/2022, în nume propriu sau prin reprezentant legal, prin reprezentant desemnat ori prin împuternicit.
    (3) Pentru declararea transporturilor de bunuri cu risc fiscal ridicat, declarantul poate utiliza mijloacele de identificare electronică pentru accesarea SPV, pentru:
    a) interconectarea aplicaţiei disponibile la nivelul emitentului cu Sistemul RO e-Transport, utilizând o serie de microservicii expuse sub forma unui API (Application Programming Interface);
    b) utilizarea aplicaţiei puse la dispoziţie în mod gratuit de către Ministerul Finanţelor.

    (4) Documentaţia tehnică pentru microserviciile şi aplicaţia prevăzute la alin. (3) este disponibilă la adresa web http://etransport.mfinante.ro.
    (5) În urma transmiterii datelor aferente unui transport de bunuri cu risc fiscal ridicat, Sistemul RO e-Transport atribuie automat un număr unic de identificare (UIT), utilizat ca referinţă în cadrul proceselor şi operaţiunilor specifice sistemului.

    ART. 3
    Date declarate în Sistemul RO e-Transport
    (1) În Sistemul RO e-Transport sunt înregistrate date referitoare la expeditor, beneficiar sau destinatar, denumirea, caracteristicile, cantităţile şi contravaloarea bunurilor transportate, locurile de încărcare şi descărcare, detalii cu privire la mijlocul de transport utilizat şi transportator, data declarată pentru începerea transportului, precum şi codul UIT generat.
    (2) Sistemul RO e-Transport permite utilizatorului să selecteze contribuabilul pentru care declară datele transporturilor cu risc fiscal ridicat în funcţie de drepturile pe care acesta le deţine.
    (3) În raport cu tipul transporturilor de bunuri cu risc fiscal ridicat prevăzute la art. 2 pct. 9 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 41/2002, declarantul va selecta tipul operaţiunii comerciale desfăşurate în funcţie de care aplicaţia informatică va activa câmpuri specifice de date.
    (4) În cazul în care în cadrul unei relaţii comerciale sunt transportate atât bunuri cu risc fiscal ridicat, cât şi alte bunuri, în Sistemul RO e-Transport vor fi declarate toate categoriile de bunuri transportate, pentru acestea sistemul urmând să genereze un singur cod UIT.
    (5) În cazul unui transport în sistem grupaj, codurile UIT atribuite prin declararea datelor în Sistemul RO e-Transport vor fi preluate în mod corespunzător pe documentele de transport aferente fiecărei relaţii comerciale care include bunuri cu risc fiscal ridicat.

    ART. 4
    Transmiterea datelor în Sistemul RO e-Transport
    (1) Declararea transporturilor de bunuri cu risc fiscal ridicat prin utilizarea modalităţii prevăzute la art. 2 alin. (3) lit. a) se face prin transmiterea unui fişier XML.
    (2) După transmiterea fişierului XML, Sistemul RO eTransport efectuează, în mod automat, următoarele operaţiuni:
    a) verificări şi validări privind structura şi sintaxa;
    b) verificări semantice.

    (3) După efectuarea operaţiunilor de la alin. (2) se generează un mesaj de răspuns.
    (4) În situaţia în care drept urmare a operaţiunilor prevăzute la alin. (2) nu sunt identificate erori, se aplică semnătura electronică a Ministerului Finanţelor, care atestă primirea declaraţiei în Sistemul RO e-Transport. Exemplarul original al declaraţiei se consideră fişierul de tip XML însoţit de semnătura electronică a Ministerului Finanţelor, care este pus la dispoziţia declarantului sub forma unui fişier arhivă de tip zip.
    (5) În situaţia în care drept urmare a operaţiunilor prevăzute la alin. (2) sunt identificate erori, declaraţia nu se consideră transmisă în sistem, declarantul primind un fişier de tip XML ce conţine erorile identificate, însoţit de semnătura electronică a Ministerului Finanţelor, sub forma unui fişier arhivă de tip zip.
    (6) După efectuarea verificărilor automate, fişierele prevăzute la alin. (4) şi (5) vor fi disponibile în sistem pentru descărcare pe o perioadă de 60 de zile de la momentul generării, iar ulterior vor fi arhivate electronic în conformitate cu prevederile legale în vigoare şi eliberate la cerere.
    (7) Fişierul prevăzut la alin. (4) va fi disponibil în sistem pentru descărcare, pe perioada indicată la alin. (6), şi în cazul în care declararea a avut loc prin utilizarea aplicaţiei prevăzute la art. 2 alin. (3) lit. b).

    ART. 5
    Notificarea părţilor implicate
    (1) Prin intermediul Sistemului RO e-Transport se notifică informaţii către părţile implicate în transportul pe teritoriul naţional al bunurilor cu risc fiscal ridicat.
    (2) Notificarea se face prin intermediul SPV, persoanelor din România altele decât declarantul, şi conţine următoarele date: declarantul, transportatorul, beneficiarul, data declarată pentru începerea transportului, numărul de înmatriculare al mijlocului de transport şi codul UIT.

    ART. 6
    Stabilirea contravalorii bunurilor nedeclarate ce urmează a fi confiscate
    (1) Dacă cu ocazia constatării contravenţiei este prezentată factura de vânzare, contravaloarea bunurilor ce urmează a fi confiscate va fi egală cu valoarea bunurilor cu risc fiscal nedeclarate în Sistemul Ro e-Transport stabilită în factura de vânzare a respectivelor bunuri.
    (2) Dacă cu ocazia constatării contravenţiei nu este prezentată factura de vânzare, contravaloarea bunurilor ce urmează a fi confiscate va fi egală cu valoarea bunurilor cu risc fiscal a precedentei achiziţii de produse similare.
    (3) În situaţia în care, cu ocazia constatării contravenţiei, nu este prezentată factura de vânzare şi nu are achiziţii de produse similare, contravaloarea bunurilor va fi determinată automat ca valoare medie a bunurilor cu risc fiscal ridicat declarate în săptămâna anterioară în Sistemul RO e-Transport pentru bunurile cu risc fiscal ridicat din aceeaşi categorie.
    (4) Dacă nu sunt întrunite condiţiile de la alin. (1)-(3), contravaloarea bunurilor ce urmează a fi confiscate va fi egală cu valoarea la preţul pieţei a bunurilor cu risc fiscal similare.
    (5) Stabilirea contravalorii bunurilor nedeclarate ce urmează a fi confiscate se realizează în ordinea prevăzută la alin. (1)-(4).

    ART. 7
    Precizări referitoare la transporturile bunurilor cu risc fiscal ridicat efectuate de către producătorii agricoli persoane fizice
    Transporturile bunurilor cu risc fiscal ridicat reprezentând produse agricole, efectuate de către producătorii agricoli persoane fizice de la locul de deţinere la locul de comercializare, aşa cum sunt definite la art. 11 alin. (2) din Legea nr. 145/2014 pentru stabilirea unor măsuri de reglementare a pieţei produselor din sectorul agricol, cu modificările şi completările ulterioare, nu fac obiectul declarării în Sistemul RO e-Transport.


    -----

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016