Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   PROCEDURĂ din 29 martie 2024  privind angajarea, lichidarea, ordonanţarea şi plata cheltuielilor pentru sumele cuprinse în dispoziţia de plată întocmită conform prevederilor Hotărârii Guvernului nr. 153/2024 privind instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru compensarea creşterii accizei la motorina utilizată drept combustibil pentru motor    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 PROCEDURĂ din 29 martie 2024 privind angajarea, lichidarea, ordonanţarea şi plata cheltuielilor pentru sumele cuprinse în dispoziţia de plată întocmită conform prevederilor Hotărârii Guvernului nr. 153/2024 privind instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru compensarea creşterii accizei la motorina utilizată drept combustibil pentru motor

EMITENT: Ministerul Finanţelor
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 299 din 4 aprilie 2024
──────────
    Aprobată prin ORDINUL nr. 620 din 29 martie 2024, publicat în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 299 din 4 aprilie 2024.
──────────
    ARTICOL UNIC
    (1) Angajarea, lichidarea şi ordonanţarea cheltuielilor se realizează de către ordonatorul principal de credite sau persoana căreia i-au fost delegate aceste atribuţii, exclusiv în baza dispoziţiei de plată a ajutorului de stat pentru compensarea creşterii accizei la motorină, emisă de către Autoritatea Rutieră Română - A.R.R., în calitate de administrator al schemei. Prin emiterea dispoziţiei de plată a ajutorului de stat pentru compensarea creşterii accizei la motorină, care constituie document justificativ, administratorul schemei certifică realitatea, regularitatea şi legalitatea operaţiunilor privind determinarea sumei, stabilită conform prevederilor legale în vigoare. Angajarea cheltuielilor se efectuează în limita creditelor de angajament aprobate cu această destinaţie în bugetul Ministerului Finanţelor - Acţiuni generale. Documentele privind angajarea, lichidarea şi ordonanţarea cheltuielilor se întocmesc de către Ministerul Finanţelor - Direcţia generală ajutor de stat.
    (2) Ordonatorul principal de credite sau persoana căreia i-au fost delegate aceste atribuţii va informa Autoritatea Rutieră Română - A.R.R. cu privire la limita maximă a bugetului trimestrial alocat pentru emiterea deciziilor de aprobare a cererii de compensare a creşterii accizei la motorină, în termen de maximum 5 zile de la data la care aceasta i-a fost comunicată.
    (3) Autoritatea Rutieră Română - A.R.R. poate emite decizii de aprobare a cererii de compensare a creşterii accizei la motorină doar în limita plafoanelor trimestriale comunicate de Ministerul Finanţelor - Direcţia generală ajutor de stat.
    (4) Dispoziţiile de plată a ajutorului de stat pentru compensarea creşterii accizei la motorină, emise de către administratorul schemei în condiţiile legii, se transmit Direcţiei generale ajutor de stat, în conformitate cu prevederile cap. IV art. 14 alin. (3) din Hotărârea Guvernului nr. 153/2024, în format electronic, prin aplicaţia electronică dedicată.
    (5) Angajamentul legal materializat în acordul pentru finanţare se întocmeşte de către Direcţia generală ajutor de stat în baza dispoziţiei de plată a ajutorului de stat pentru compensarea creşterii accizei la motorină, anexă la acord şi care face parte integrantă din acesta. Modelul de acord pentru finanţare este prevăzut în anexa care face parte integrantă din prezenta procedură.
    (6) Proiectul de angajament legal împreună cu formularele "Propunere de angajare a unei cheltuieli în limita creditelor de angajament" şi "Angajament bugetar individual/global" se transmit Direcţiei generale de contabilitate publică pentru înregistrare în evidenţa cheltuielilor angajate şi se prezintă pentru obţinerea vizei de control financiar preventiv propriu. Ulterior, se prezintă pentru obţinerea vizei de control financiar preventiv delegat, după caz, după care se aprobă de către ordonatorul principal de credite sau persoana căreia i-au fost delegate aceste atribuţii.
    (7) La exercitarea vizei de control financiar preventiv propriu şi a vizei de control financiar preventiv delegat, după caz, asupra proiectului de angajament legal se verifică corespondenţa sumelor din dispoziţia de plată a ajutorului de stat cu sumele din angajamentul legal/existenţa semnăturii persoanelor autorizate din compartimentele de specialitate din cadrul Direcţiei generale ajutor de stat, existenţa creditelor de angajament şi bugetare.
    (8) Lichidarea cheltuielilor se face pe baza notei de lichidare care poartă viza pentru "Bun de plată" a ordonatorului principal de credite sau a persoanei căreia i-au fost delegate aceste atribuţii, prin care se atestă existenţa angajamentelor legale şi bugetare şi existenţa sumelor datorate potrivit dispoziţiei de plată a ajutorului de stat, anexă la acordul pentru finanţare.
    (9) Nota de lichidare stă la baza înregistrării în contabilitatea patrimonială a instituţiei publice a obligaţiei de plată faţă de terţii creditori.
    (10) Înainte de efectuarea plăţii, ordonanţarea de plată va fi supusă controlului financiar preventiv propriu şi delegat, după caz, după care se semnează de ordonatorul principal de credite sau persoana căreia i-au fost delegate aceste atribuţii.
    (11) Pentru exercitarea vizei de control financiar preventiv propriu şi delegat, după caz, asupra ordonanţării de plată se verifică corespondenţa sumelor înscrise cu cele din angajamentul legal, existenţa semnăturii persoanelor autorizate din compartimentul de specialitate - Direcţia generală ajutor de stat, existenţa creditelor bugetare, existenţa disponibilului de credite bugetare deschise şi repartizate, subdiviziunea clasificaţiei bugetare, codurile IBAN în care se va face virarea ajutorului de stat, conform dispoziţiei de plată a ajutorului de stat, anexă la acordul pentru finanţare. De asemenea, se verifică existenţa notei de lichidare vizate pentru "Bun de plată" de către ordonatorul principal de credite sau persoana căreia i-au fost delegate aceste atribuţii, precum şi a menţiunii "Certificat în privinţa realităţii, regularităţii şi legalităţii", conform pct. 3.4 din Normele metodologice generale referitoare la exercitarea controlului financiar preventiv, aprobate prin Ordinul ministrului finanţelor publice nr. 923/2014, republicat, cu modificările şi completările ulterioare. După obţinerea vizei de control financiar preventiv propriu şi delegat, după caz, ordonanţarea de plată se transmite spre aprobare ordonatorului principal de credite sau persoanei căreia i-au fost delegate aceste atribuţii.
    (12) Dispoziţia de plată care este anexă la acordul pentru finanţare şi care face parte integrantă din acesta constituie anexă la documentele întocmite pentru angajarea, lichidarea şi ordonanţarea cheltuielilor.
    (13) Plăţile se efectuează de către Ministerul Finanţelor - Direcţia generală de contabilitate publică, pe baza ordonanţării de plată aprobate de către ordonatorul principal de credite sau persoana căreia i-au fost delegate aceste atribuţii, transmisă de către Direcţia generală ajutor de stat, în limita creditelor bugetare aprobate cu această destinaţie în bugetul Ministerului Finanţelor - Acţiuni generale. Ordinele de plată se întocmesc cel mai târziu în 5 zile lucrătoare următoare datei la care s-a primit ordonanţarea de plată.
    (14) Sumele de plată datorate beneficiarilor se virează în conturile acestora deschise la Trezoreria Statului din cadrul organului fiscal competent în administrarea acestora, înscrise în dispoziţia de plată a ajutorului de stat transmisă de Autoritatea Rutieră Română - A.R.R., anexă la acordul pentru finanţare.
    (15) În cazul în care, din diferite motive, suma plătită unui beneficiar este returnată Trezoreriei Statului, Direcţia generală de contabilitate publică informează Direcţia generală ajutor de stat cu privire la identitatea beneficiarului şi la motivul returnării sumei de plată. Aceste informaţii sunt transmise de către Direcţia generală ajutor de stat către Autoritatea Rutieră Română - A.R.R. în vederea clarificării. Ulterior, Autoritatea Rutieră Română - A.R.R. transmite informaţiile actualizate, în vederea reiniţierii şi efectuării plăţii, dar nu mai târziu de data de 15.12.2025.
    (16) Conform prevederilor de la cap. IV art. 14 alin. (3) din Hotărârea Guvernului nr. 153/2024, dispoziţia de plată a ajutorului de stat transmisă de Autoritatea Rutieră Română - A.R.R., pentru care nu se poate efectua plata ca urmare a completării unor informaţii eronate, se restituie Autorităţii Rutiere Române - A.R.R. de către ordonatorul principal de credite sau de către persoana căreia i-au fost delegate aceste atribuţii, care are obligaţia de a emite o nouă dispoziţie pe care o va transmite Ministerului Finanţelor.

    ANEXA 1

        la procedură
        MINISTERUL FINANŢELOR
        Direcţia generală ajutor de stat
        Numărul: .............
        Data: ................
                                            ACORD PENTRU FINANŢARE
    În conformitate cu Dispoziţia de plată nr. ...../....... emisă de Autoritatea Rutieră Română - A.R.R., în calitate de administrator al schemei de ajutor de stat instituite prin Hotărârea Guvernului nr. 153/2024*1), prin care se atestă realitatea cuantumului obligaţiei de plată, stabilit conform prevederilor legale în vigoare, precum şi realitatea datelor de identificare ale beneficiarilor de ajutor de stat prezentaţi în anexa la dispoziţia de plată, se emite acordul pentru finanţare pentru suma de ...... lei.
    *1) Hotărârea Guvernului nr. 153/2024 privind instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru compensarea creşterii accizei la motorina utilizată drept combustibil pentru motor.

        Dispoziţia de plată face parte integrantă din prezentul acord.
     Prezentul document constituie angajament legal, în conformitate cu prevederile art. 2 alin. (1) pct. 3 din Legea nr. 500/2002 privind finanţele publice, cu modificările şi completările ulterioare.
                                        Ordonator principal de credite,
                                             .................

┌─────────────────┬────────────────────┐
│ │Direcţia generală │
│Direcţia generală│ajutor de stat │
│ajutor de stat │Consilier cu studii │
│ │juridice │
├─────────────────┼────────────────────┤
│Direcţia generală│Direcţia generală de│
│de contabilitate │control financiar │
│publică │preventiv │
│Vizat C.F.P.P. │Vizat C.F.P.D. │
└─────────────────┴────────────────────┘


                                                 -------

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016