Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   PROCEDURĂ din 28 iulie 2015  de implementare a schemei transparente de ajutor de minimis prevăzute în cadrul Programului naţional multianual de înfiinţare şi dezvoltare de incubatoare tehnologice şi de afaceri - PO-IP.05 Revizia 1 *)    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 PROCEDURĂ din 28 iulie 2015 de implementare a schemei transparente de ajutor de minimis prevăzute în cadrul Programului naţional multianual de înfiinţare şi dezvoltare de incubatoare tehnologice şi de afaceri - PO-IP.05 Revizia 1 *)

EMITENT: MINISTERUL ENERGIEI, ÎNTREPRINDERILOR MICI ŞI MIJLOCII ŞI MEDIUL DE AFACERI
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 689 bis din 11 septembrie 2015

──────────
    *) Notă CTCE:
    Aprobată de Ordinul ministrului energiei, întreprinderilor mici şi mijlocii şi mediului de afaceri nr. 980/2015, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 689 din 11 septembrie 2015.
──────────


    1. Obiectivele schemei de minimis

    1.1. Schema de minimis prevăzută în cadrul Programului naţional multianual de înfiinţare şi dezvoltare de incubatoare tehnologice şi de afaceri, denumit în continuare Program, are ca obiectiv general dezvoltarea sectorului întreprinderilor mici şi mijlocii (IMM) din România, prin înfiinţarea unor noi incubatoare de afaceri în proximitatea unei întreprinderi mari, precum şi prin dezvoltarea incubatoarelor de afaceri deja existente.
    1.2. Liniile directoare de dezvoltare a prezentului Program sunt trasate şi dezvoltate de Ministerul Energiei Întreprinderilor Mici şi Mijlocii şi Mediului de Afaceri, denumit în continuare MEIMMMA. Implementarea Programului, este efectuată de Oficiile Teritoriale pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii şi Cooperaţie, denumite în continuare OTIMMC şi administratorii de incubator cu rol de agenţii de implementare, conform atribuţiilor şi responsabilităţilor stabilite prin prezenta procedură.
    Programul constă în înfiinţarea de noi Incubatoare de Afaceri, dezvoltarea celor existente şi crearea unei reţele de incubatoare de afaceri în România, care va permite în principal:
    a) crearea unui mediu de afaceri favorabil dezvoltării şi creşterii IMM-urilor;
    b) promovarea culturii antreprenoriale şi îmbunătăţirea performanţelor manageriale;
    c) consolidarea unui sector privat dinamic, capabil să facă faţă forţelor concurenţiale şi competiţiei internaţionale;
    d) creşterea numărului de activităţi economice competitive, întărirea climatului investiţional, precum şi reducerea ratei şomajului în zonele-ţintă;
    e) dezvoltarea şi creşterea numărului de activităţi non-agricole în zonele din mediu rural prin înfiinţarea de noi incubatoare;
    f) dezvoltarea mediului economic local, regional, naţional şi internaţional, prin utilizarea mai eficientă a potenţialului economic şi uman existent în zonă;
    g) înfiinţarea şi dezvoltarea de IMM-uri inovative, capabile să utilizeze în mod eficient resursele existente şi care, la finalul perioadei de incubare, se vor afla într-o situaţie stabilă din punct de vedere financiar;
    h) crearea unei relaţii eficiente între potenţialul tehnologic şi antreprenorial al zonelor-ţintă;
    i) dezvoltarea unei infrastructuri de afaceri capabile să facă faţă presiunilor concurenţiale;
    j) favorizarea accesului IMM-urilor incubate la informaţii, servicii de consultanţă profesională, surse de finanţare, precum şi la servicii şi echipamente specifice;
    k) creşterea numărului de locuri de muncă şi dezvoltarea economică a regiunilor-ţintă;
    l) promovarea unei cooperări strânse între principalii parteneri la nivel naţional, regional şi local pentru realizarea unei dezvoltări economice susţinute;
    m) corelarea activităţilor Incubatoarelor de Afaceri cu cele ale operatorilor economici existenţi în zonă;
    n) crearea şi consolidarea unei reţele naţionale de incubatoare de afaceri.
    1.3. Prezenta Procedură instituie o schemă transparentă de ajutor de minimis. Acordarea ajutoarelor de minimis în cadrul Programului se va face numai cu respectarea criteriilor privind ajutorul de minimis prevăzute de Regulamentul (CE) nr. 1.407/2013 al Comisiei din 18 decembrie 2013 privind aplicarea articolelor 107 şi 108 din Tratatul ajutoarelor de minimis.
    1.4. Prezenta schemă nu intră sub incidenţa obligaţiei de notificare către Comisia Europeană, în conformitate cu prevederile Regulamentului (CE) nr. 1.407/2013.
    1.5. Schema se aplică pe întregul teritoriu al României, în toate cele 8 regiuni de dezvoltare, aşa cum sunt definite de Legea nr. 315/2004 privind dezvoltarea regională în România.
    1.6. Cadrul legal
    Programul se derulează conform:
    a) prevederilor Strategiei de stimulare a dezvoltării reţelei naţionale de incubatoare de afaceri, aprobată prin Hotărârea Guvernului nr. 290/2006, cu modificările şi completările ulterioare;
    b) prevederilor anexei nr. 3/36/26 la Legea bugetului de stat pe anul 2015 nr. 186/2014;
    c) prevederile Regulamentul (CE) nr. 1.407/2013 al Comisiei din 18 decembrie 2013 privind aplicarea articolelor 107 şi 108 din Tratatul ajutoarelor de minimis, publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, seria L, nr. 352 din 24 decembrie 2013.

    2. Bugetul schemei de minimis şi modalitatea de acordare a ajutoarelor de minimis

    2.1. Bugetul alocat schemei de minimis pentru anul bugetar 2015, aprobat prin anexa nr. 3/36/02 la Legea nr. 186/2014 a Bugetului de Stat pe anul 2015 este de 2.000.000 lei, cu posibilitatea suplimentării, distribuit conform Planului Anual de Lucru*1).

──────────
    *1) Planul Anual de Lucru conţine repartizarea bugetului pe categorii de cheltuieli şi este anexa 8 la prezenta procedura.
──────────

    2.2. Pentru anul 2015, în cazul suplimentării bugetului prin implementarea Programului se estimează acordarea de alocaţii financiare nerambursabile pentru un număr de minim 100 IMM-uri, finanţarea a 3 incubatoare noi şi a celor existente.
    2.3. În cadrul Programului, autorităţile publice locale partenere vor pune la dispoziţia incubatoarelor de afaceri spaţii cu titlu gratuit şi facilităţile necesare pentru a asigura funcţionalitatea acestora în beneficiul IMM-urilor selectate.
    2.4. Contravaloarea alocaţiei de la bugetul Programului pentru construcţia şi/sau renovarea/reabilitarea şi amenajarea fiecărei noi locaţii care va fi inclusă în Program cu destinaţia de incubator de afaceri este de maximum 500.000 lei şi de maximum 200.000 lei pentru reabilitarea/renovarea şi reamenajarea clădirii incubatorului la începutul fiecărui nou ciclu de incubare. Achiziţionarea serviciilor se va face de către Autoritatea locala/Administratorul de Incubator, cu respectarea reglementărilor în vigoare privind achiziţiile publice. Alocarea sumelor prevăzute la punctul 2.4, se poate face numai cu aprobarea OTIMMC, pe baza solicitării autorităţii locale/Administratorului de Incubator şi a justificării privind necesitatea cheltuielilor.
    2.5. Prin Program sunt alocate fonduri pentru achiziţionarea de echipament IT&C şi mobilier pentru utilarea fiecărui nou incubator, în limita maximă de 150.000 lei. La sfârşitul fiecărui ciclu de incubare, dacă uzura morală şi fizică a echipamentelor IT le face inutilizabile, la solicitarea Administratorului de Incubator cu aprobarea OTIMMC, în limita fondurilor disponibile, se pot înlocui respectivele echipamente. Achiziţionarea echipamentelor IT&C şi a mobilierului se va face de către Administratorul de Incubator, conform prevederilor de la pct. 2.7.1. din prezenta procedură.
    2.6. Prin Program se pot aloca fonduri în valoare de maxim 6.000 lei/ciclu 1 de incubare pentru proiectarea şi găzduirea unui site web propriu al Incubatorului în care să se prezinte activitatea acestuia, firmele incubate şi activitatea lor şi în limita fondurilor disponibile, 2.000 lei pentru următoarele cicluri de incubare pentru îmbunătăţirea/dezvoltarea/mentenanţa site-ului existent. Alocarea acestor fonduri se va face la cererea Administratorului de Incubator, cu aprobarea OTIMMC. Achiziţionarea serviciilor se va face de către Administratorul de Incubator, conform prevederilor de la pct. 2.7.1. din prezenta procedură.
    2.7. Fondurile destinate Programului distribuite cu titlu de alocaţii financiare nerambursabile sunt:
    a) alocaţii financiare nerambursabile oferite fiecărei firme incubate, la intrarea în incubatorul de afaceri, pentru ca aceasta să îşi achiziţioneze în valoare de maxim 40.000 lei, echipamente tehnologice (maşini, utilaje şi instalaţii de lucru), site, echipamente IT, soft şi licenţe, mobilier, aparatură birotică, achiziţionarea de autoutilitare din categoria N1, N2, N3, cu excepţia vehiculelor de teren simbol G conform Ordinului MLPTL nr. 211/2003 cu modificările şi completările ulterioare, cu excepţia vehiculelor de transport rutier de mărfuri, solicitate de întreprinderile care efectuează transport rutier de mărfuri în contul terţilor şi contra cost, sisteme de protecţie a valorilor umane şi materiale, aparate şi instalaţii de măsurare, control şi reglare. Achiziţiile trebuie să fie în legătură cu fluxul subactivităţilor (ex: aprovizionare/promovare, distribuţie/vânzare), care sunt necesare desfăşurării activităţilor codului CAEN autorizat pentru care se solicită finanţare, sumele vor fi alocate numai după efectuarea cheltuielilor, emiterea facturilor şi dovada achitării integrale a acestora;
    b) alocaţii financiare nerambursabile oferite fiecărei firme incubate, în valoare de maxim 5.000 lei, pe parcursul perioadei de incubare, pentru servicii de consultanţă specializată, la cererea firmei, înaintată de către Administrator către OTIMMC; sumele vor fi alocate numai după efectuarea cheltuielilor, emiterea facturilor şi dovada achitării integrale a acestora. În termen de 5 zile de la efectuarea cheltuielilor, firmele incubate vor prezenta documente justificative care să ateste desfăşurarea consultanţei: Contracte de servicii (în contract se vor preciza perioada de desfăşurare a activităţii şi tematica serviciilor de consultanţă furnizate; toate documentele se vor depune în copie, cu menţiunea "conform cu originalul", ştampila şi semnătura reprezentantului legal al firmei sau persoanei împuternicite), Factură fiscală/chitanţă, Ordine de plată, Copie după extrasul de cont, Copie după materialele elaborate în cadrul contractelor încheiate cu furnizorii de servicii de consultanţă;
    c) alocaţii financiare nerambursabile oferite fiecărui incubator, pentru rambursarea în limita a 3.000 lei/an/IMM, a costurilor cu utilităţile şi serviciile conexe (apă-canalizare, electricitate, gaz metan, încălzire, telefonie, internet, salubrizare, curăţenie, deratizare-dezinsecţie);
    d) alocaţii financiare nerambursabile oferite fiecărui incubator, pentru rambursarea în limita a 2.500 lei/an/IMM, a costurilor cu taxa de administrare, stabilită conform contractului de incubare, pentru servicii precum: pază, curăţenie, secretariat, asigurări, reparaţii curente etc.
    e) alocaţii financiare nerambursabile oferite fiecărui incubator, pentru rambursarea în limita a 40.000 lei/an, a costurilor cu impozitele, taxele, contribuţiile şi alte sume datorate bugetelor locale;
    f) la cererea Administratorilor de Incubatoare, în baza solicitărilor firmelor incubate, prin Program se pot aloca cu aprobarea OTIMMC, în limita bugetului disponibil şi conform Planului Anual de Lucru, fonduri suplimentare destinate beneficiarilor Programului, pentru cofinanţarea unor activităţi precum: participarea la târguri, expoziţii, activităţi de promovare, dar nu mai mult de 70% din costul produsului/serviciului achiziţionat şi nu mai mult de 9.000 lei beneficiar/ciclu de incubare. Firmele incubate vor dovedi printr-un memoriu justificativ necesitatea fondurilor suplimentare, precum şi relevanţa activităţilor şi a achiziţiilor respective pentru dezvoltarea afacerilor lor, sumele vor fi alocate numai după efectuarea serviciilor şi emiterea facturii. Firmele incubate vor prezenta documente justificative care să ateste participarea: liste participanţi, Contractul cu organizatorul târgului/expoziţiei, ordin de deplasare cu ştampila organizatorului, factură fiscală, documente plată - bilete pentru mijloacele de transport(dacă este cazul), ordine de plată/chitanţă, dispoziţii de plată valutară externă (dacă este cazul), asigurare auto şi carte verde (dacă este cazul), foaie de parcurs (dacă este cazul), declaraţie de export temporar (pentru mostre), copie după extrasul de cont, mostre pentru materialele de promovare realizate (logo, pliante, broşuri, link web), etc.
    2.7.1. Alocarea sumelor prevăzute la punctele 2.5., 2.6. şi 2.7. punctul a), pct. 2.9., se poate face numai cu aprobarea OTIMMC, pe baza centralizatorului întocmit de administratorul incubatorului, cu necesarul solicitat şi justificarea acestuia precum şi pe baza dovezii achiziţionării bunurilor şi serviciilor eligibile în condiţii de piaţă, respectiv întocmirea unui dosar de achiziţie care să cuprindă: cereri de ofertă (minimum 3), ofertele primite, datele de identificare ale ofertantului, un proces verbal semnat de reprezentantul legal al firmei incubate prin care să fie justificată alegerea ofertei câştigătoare, contractul/contractele cu furnizorul/furnizorii. Orice modificare intervenită în dosarul de achiziţie aprobat trebuie supusă aprobării OTIMMC. OTIMMC va transfera fondurile destinate IMM-urilor incubate prin intermediul Administratorilor de Incubatoare, care au rolul de agenţie de implementare, conform prevederilor art. 26^2 alin. (4) din Legea nr. 346/2004 privind stimularea înfiinţării şi dezvoltării întreprinderilor mici şi mijlocii cu modificările şi completările ulterioare. Pentru punctul 2.7. literele c), d), e) şi f) nu se solicită întocmirea dosarului de achiziţie menţionat mai sus.
    2.7.2. În vederea efectuării plăţilor către Administratorii de Incubatoare care au rol de Agenţie de Implementare, aceştia vor deschide conturi la unitatea Trezoreriei Statului în a cărei rază teritorială îşi au sediul în conformitate cu prevederile art. 5 alin. (10) din Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 146/2002 privind formarea şi utilizarea resurselor, republicată, cu modificările şi completările ulterioare. Transferul sumelor prevăzute la art. 2.4., 2.5., 2.6. şi 2.7. către administratori se face numai cu aprobarea OTIMMC şi menţiunea "bun de plată" pe facturi (documente/solicitări de plată), cu respectarea condiţiei ca facturile (documentele/solicitările de plată) prezentate la plată prevăzute la punctele 2.4., 2.5., 2.6., 2.7. sunt verificate de OTIMMC şi dacă sunt conforme şi eligibile sunt aprobate spre decontare prin "bun de plată".
    2.8. Prin Program sunt alocate fonduri pentru plata serviciilor Administratorului Incubatorului de Afaceri în valoare de maxim 190.000 lei/ciclu de incubare, şi în plus, 9.000 lei/an, pentru organizarea de evenimente în condiţiile specificate la punctul 4.1.9. lit. g) în prezenta procedură. În cazul actelor adiţionale semnate în condiţiile punctului 4.1.3.1. alineatul 5 din prezenta procedură sunt alocate fonduri pentru pentru plata serviciilor Administratorului Incubatorului de Afaceri în valoare de maxim 5.000 lei/lună.
    2.9. La cererea Administratorilor de Incubatoare, prin Program, se pot aloca cu aprobarea OTIMMC, în limita bugetului disponibil şi conform Planului Anual de Lucru, fonduri suplimentare în valoare maximă de 300.000 lei/incubator destinate:
    a) extinderii spaţiilor Incubatoarelor de Afaceri, în condiţiile în care mai există cereri ferme ale firmelor care doresc a fi incubate;
    b) îmbunătăţirii condiţiilor de lucru în Incubatoarele de Afaceri, în cazul în care aceste condiţii nu mai permit desfăşurarea activităţii într-un mediu adecvat;
    c) reabilitării/reamenajării spaţiilor Incubatoarelor, în cazul în care acestea au fost avariate, deteriorate, pentru a permite desfăşurarea activităţii în cadrul Incubatorului;
    Achiziţionarea serviciilor se va face de către Autoritatea locala/Administratorul de Incubator, conform prevederilor de la pct. 2.7.1. din prezenta procedură.

    3. Etapele Înfiinţării Incubatoarelor de Afaceri.

    3.1. Autoritatea Publică Locală sau autoritatea privată relevantă la nivel naţional, cu experienţă în domeniul antreprenoriatului va solicita Direcţiei Politici Antreprenoriale şi Implementare Programe pentru IMM, admiterea în Program pentru înfiinţarea unui incubator nou în proximitatea unei întreprinderi mari, respectiv maxim 10 km de la punctul de lucru al acesteia. Autoritatea privată relevantă la nivel naţional, cu experienţă în domeniul antreprenoriatului poate solicita admiterea în program numai pentru înfiinţarea şi dezvoltarea de IMM-uri inovative şi/sau industrii creative. Solicitarea de includere în program poate fi transmisă şi de responsabilul/administratorul unui incubator înfiinţat cu finanţare din fonduri europene în cadrul programelor operaţionale din perioada de programare 2007-2013 pentru înfiinţarea şi dezvoltarea de IMM-uri inovative şi/sau industrii creative.
    3.2. (1) Solicitarea autorităţii publice locale/autorităţii private relevante la nivel naţional, cu experienţă în domeniul antreprenoriatului va trebui să conţină obligatoriu următoarele elemente:
    a. dovada că spaţiile/locaţiile existente/construibile care ar putea avea destinaţia de Incubator de Afaceri se află în proximitatea unei întreprinderi mari (va face dovada că pe o rază de 10 km de spaţiile/locaţiile existente/construibile se află o întreprindere mare);
    b. menţiunea dacă există deja spaţii/locaţii care ar putea avea destinaţia de Incubator de Afaceri (spaţii pentru birouri, sală de conferinţe, de instruire, de producţie);
    c. menţiunea dacă există posibilitatea construirii unui Incubator de Afaceri;
    d. bugetul disponibil din partea Autorităţii Publice Locale/autorităţii private relevantă la nivel naţional, cu experienţă în domeniul antreprenoriatului pentru realizarea Incubatorului;
    e. obligaţia autorităţii private relevante la nivel naţional, cu experienţă în domeniul antreprenoriatului că va înfiinţa/dezvolta un incubator pentru înfiinţarea şi dezvoltarea de IMM-uri inovative şi/sau industrii creative.
    (2) Solicitarea Responsabilului/administratorului unui incubator înfiinţat cu finanţare din fonduri europene în cadrul programelor operaţionale din perioada de programare 2007-2013 va trebui să conţină obligatoriu următoarele elemente:
    a) declaraţia pe propria răspundere că nu se află în stare de faliment ori lichidare, nu au afacerile administrate de un Administrator judiciar şi nu au activitatea comercială suspendată;
    b) menţiunea şi dovada că proiectul prin care a fost înfiinţat incubatorul s-a finalizat şi a fost depusă cererea finală de rambursare;
    c) lista societăţilor incubate, precum şi lista cheltuielilor efectuate din fonduri europene în cadrul înfiinţării incubatorului;
    d) dovada implicării în gestionarea incubatorului a personalului şi a colaboratorilor calificaţi, cu experienţă în managementul afacerilor, capabili să ofere beneficiarilor Programului consultanţă şi alte servicii de dezvoltare a afacerilor (CV personal şi colaboratori, alte documente care să ateste experienţa în managementul afacerilor);
    e) dovada capacităţii de a favoriza şi dezvolta o bună relaţionare a Incubatorului de Afaceri cu Autorităţile Publice Locale, unităţile bancare, institutele de cercetare, institutele de învăţământ superior şi unităţile economice din aria geografică de amplasare a acestuia(acorduri de colaborare, contracte, etc.);
    f) prezentarea unui plan de promovare pentru perioada de pre-incubare, a unui plan de afaceri şi a unui plan de marketing pe durata Contractului de Administrare;
    g) prezentarea unei strategii de monitorizare a beneficiarilor Programului pe parcursul a doi ani post-incubare;
    h) menţiunea referitoare la spaţii/locaţii pentru incubator (spaţii pentru birouri, sală de conferinţe, de instruire, de producţie), respectiv forma deţinerii (în proprietate/închiriere). OTIMMC poate aproba folosirea unei clădiri care nu aparţine responsabilului/administratorului/incubatorului, în baza unui contract de comodat, pe cel puţin 9 ani, sau construirea unei clădiri noi, cu respectarea alocării financiare prevăzute la pct. 2.4.
    3.3. (1) Solicitarea Autorităţii Publice Locale/autorităţii private relevante la nivel naţional, cu experienţă în domeniul antreprenoriatului se transmite de Direcţia Politici Antreprenoriale şi Implementare Programe pentru IMM către OTIMMC din raza căruia există solicitarea de deschidere a unui incubator. OTIMMC întocmeşte o analiză socio-economică privind oportunitatea înfiinţării unui Incubator de Afaceri.
    (2) În cazul în care, din analiza socio-economică reiese că este oportună înfiinţarea unui Incubator de Afaceri, OTIMMC transmite această analiză şi propunerea de aprobare către Direcţia Politici Antreprenoriale şi Implementare Programe pentru IMM, care verifică, întocmeşte referatul de aprobare şi înaintează documentaţia ordonatorului de credite pentru aprobare. Ulterior, se încheie un Acord de Finanţare între OTIMMC şi Autoritatea Publică Locală/autoritatea privată relevantă la nivel naţional, cu experienţă în domeniul antreprenoriatului (Anexa nr. 1).
    3.4. (1) Solicitarea responsabilului/administratorului unui incubator înfiinţat cu finanţare din fonduri europene în cadrul programelor operaţionale din perioada de programare 2007-2013 se transmite de Direcţia Politici Antreprenoriale şi Implementare Programe pentru IMM către OTIMMC din raza căruia există solicitarea. OTIMMC întocmeşte o analiză socio-economică privind oportunitatea susţinerii dezvoltării Incubatorului de Afaceri cu finanţare din fonduri publice.
    (2) În cazul în care, din analiza socio-economică reiese că este oportună susţinerea dezvoltării Incubatorului de Afaceri, OTIMMC transmite această analiză şi propunerea de aprobare către Direcţia Politici Antreprenoriale şi Implementare Programe pentru IMM, care verifică, întocmeşte referatul de aprobare şi înaintează documentaţia ordonatorului de credite pentru aprobare. Ulterior, se încheie contractul de administrare, în cazul în care există deja un administrator/responsabil.
    3.5. Autoritatea Publică Locală/autoritatea privată relevantă la nivel naţional, cu experienţă în domeniul antreprenoriatului va pune la dispoziţia Administratorului de Incubator, selectat de către OTIMMC, în conformitate cu prevederile de la pct. 4.1, din prezenta procedură, spaţiul Incubatorului. Administratorul de Incubator va dota şi utila acest spaţiu cu mobilier şi echipamente IT&C în conformitate cu prevederile pct. 2.5 din prezenta procedură.
    3.6. În cazul în care Autoritatea Publică Locală/autoritatea privată relevantă la nivel naţional, cu experienţă în domeniul antreprenoriatului nu dispune de o clădire corespunzătoare pentru a fi utilizată ca Incubator de Afaceri, OTIMMC poate aproba folosirea unei clădiri care nu aparţine autorităţilor publice locale/autorităţii private relevante la nivel naţional în domeniul antreprenoriatului, în baza unui contract de comodat, pe cel puţin 9 ani sau construirea unei clădiri noi, cu respectarea alocării financiare prevăzute la pct. 2.4.
    3.7. O etapă cheie în înfiinţarea Incubatorului o reprezintă selectarea Administratorului Incubatorului, care se efectuează conform pct. 4.1.
    3.8. După selecţia sa, Administratorul de Incubator va începe activităţile de promovare şi atragere a potenţialilor beneficiari ai Programului.
    3.9. OTIMMC va acorda consiliere în perioada de pre-incubare potenţialilor beneficiari ai Programului.
    3.10. După constituirea unei mase critice de potenţiali beneficiari, se va desfăşura selecţia potenţialilor beneficiari ai Programului. Selectarea beneficiarilor Programului se va face în urma evaluării planurilor de afaceri ale potenţialilor beneficiari din perioada de pre-incubare, conform pct. 7, de către o comisie formată din Administratorul/responsabilul de Incubator, reprezentanţi ai OTIMMC şi dacă este cazul ai autorităţii publice locale/autorităţii private relevante la nivel naţional în domeniul antreprenoriatului.

    4. Administrarea Incubatorului

    4.1. Selectarea Administratorului Incubatorului cu rolul de agenţie de implementare.
    4.1.1. Criterii de selecţie şi procedura de selectare.
    4.1.1.1. Administrator al Incubatorului cu rolul de agenţie de implementare, va putea fi desemnat un operator economic cu personalitate juridică, o organizaţie nonprofit, constituită în condiţiile prevăzute de legislaţia în vigoare sau o autoritate privată relevantă la nivel naţional în domeniul antreprenoriatului. Administratorul selectat va avea rolul de agenţie de implementare, conform prevederilor art. 26^2 alin. (4) din Legea nr. 346/2004 privind stimularea înfiinţării şi dezvoltării întreprinderilor mici şi mijlocii cu modificările şi completările ulterioare.
    4.1.2. În conformitate cu prevederile O.U.G. nr. 34/2006 privind atribuirea contractelor de achiziţie publică, a contractelor de concesiune de lucrări publice şi a contractelor de concesiune de servicii, cu modificările şi completările ulterioare, ofertele solicitanţilor vor fi evaluate din punct de vedere tehnic şi financiar de către o comisie de evaluare constituită din reprezentanţi ai OTIMMC şi ai Autorităţilor Publice Locale. Comisia va selecta o persoană juridică, care va deveni Administratorul Incubatorului.
    4.1.2.1. În procesul de selectare se vor avea în vedere cel puţin următoarele criterii:
    a) după caz, prezentarea de proiecte de consultanţă derulate în ultima perioadă şi rezultatele acestora;
    b) nu se află în stare de faliment ori lichidare, nu au afacerile administrate de un Administrator judiciar şi nu au activitatea comercială suspendată şi nu au datorii la bugetul general consolidat şi la bugetele locale, atât pentru sediul social, cât şi pentru toate punctele de lucru; Solicitanţii care au datorii eşalonate, nu sunt eligibili pentru selecţie;
    c) implicarea în gestionarea acestui proiect a personalului şi a colaboratorilor calificaţi, cu experienţă în managementul afacerilor, capabili să ofere beneficiarilor Programului consultanţă şi alte servicii de dezvoltare a afacerilor;
    d) deţinerea de cunoştinţe şi informaţii solide privind mediul de afaceri din aria geografică de amplasare a Incubatorului de Afaceri;
    e) capacitatea de a favoriza şi dezvolta o bună relaţionare a Incubatorului de Afaceri cu Autorităţile Publice Locale, unităţile bancare, institutele de cercetare, institutele de învăţământ superior şi unităţile economice din aria geografică de amplasare a acestuia;
    f) prezentarea unui plan de promovare pentru perioada de pre-incubare, a unui plan de afaceri şi a unui plan de marketing pe durata Contractului de Administrare;
    g) prezentarea unei strategii de monitorizare a beneficiarilor Programului pe parcursul a doi ani post-incubare;
    h) strategia pentru înfiinţarea/dezvoltarea unui incubator pentru IMM inovative în cazul unei autorităţi private relevante la nivel naţional în domeniul antreprenoriatului.
    4.1.3. Contractul de prestare servicii
    4.1.3.1. (1) În urma selecţiei Administratorului de Incubator, se încheie un Contract de prestare servicii (Anexa nr. 2) între OTIMMC, autorităţile publice locale/autoritatea privată relevantă la nivel naţional în domeniul antreprenoriatului şi administratorul selectat, pe o perioadă formată din perioada de preincubare*1) plus 3 ani ciclu de incubare*2) plus 2 ani monitorizare a firmelor ce au fost incubate). OTIMMC şi autorităţile publice locale/autoritatea privată relevantă la nivel naţional în domeniul antreprenoriatului pot decide ca semnarea contractului să se facă în primă fază doar pentru pentru perioada de preincubare plus primul an din ciclul de incubare, urmând ca în urma raportului de evaluare pentru primul an de ciclu de incubare să se decidă continuarea contractului.

──────────
    *1) Perioada de preincubare - Perioada premergătoare ciclului de incubare care cuprinde întreg procesul de selecţie a întreprinderilor care urmează a fi incubate şi în care administratorul face promovarea locală a Programului şi care curge din momentul selectării Administratorului Incubatorului de afaceri şi numirii acestuia în baza Contractului de administrare până la încheierea Contractelor de incubare cu beneficiarii Programului.
    *2) Ciclu de incubare - Perioada determinată de timp, respectiv 3 ani, în care IMM-urile stau în incubator, beneficiind de toate facilităţile acordate prin Program.
──────────

    (2) Responsabilul/administratorul unui incubator înfiinţat cu finanţare din fonduri europene în cadrul programelor operaţionale din perioada de programare 2007-2013 va semna contractul de prestare servicii după primirea notificării prin care este anunţat că a fost aprobată solicitarea de includere a incubatorului în program.
    (3) Pentru incubatoarele care finalizează unul sau mai multe cicluri de incubare, OTIMMC va elabora cu maxim 3 luni înainte de finalizarea ciclului, o analiză privind performanţa incubatorului din punct de vedere al vizibilităţii acestuia în zonă şi al contribuţiei incubatorului la dezvoltarea locală a zonei.
    (4) În cazul în care, din analiză reiese că funcţionarea incubatorului a condus la:
    - creşterea numărului de contracte/parteneriate încheiate de firmele incubate cu alte societăţi/universităţi/institute de cercetare/autorităţi publice;
    - dezvoltarea locală a zonei prin creşterea cifrei de afaceri, a profitului firmelor incubate, a numărului de locuri de muncă create de acestea;
    OTIMMC transmite Direcţiei Politici Antreprenoriale şi Implementare Programe pentru IMM propunerea privind continuarea activităţii incubatorului. Direcţia Politici Antreprenoriale şi Implementare Programe pentru IMM, înaintează documentaţia ordonatorului de credite pentru aprobare. Ulterior, se încheie un nou contract de administrare.
    (5) În perioada de tranziţie de la expirarea contractului de administrare până la încheierea unui nou contract de administrare, pentru asigurarea continuităţii, OTIMMC poate încheia cu administratorul de incubator un act adiţional de administrare pe perioadă determinată valabil până la finalizarea procesului de selecţie pentru un nou ciclu de incubare. Actul adiţional se va semna numai cu administratorii de incubator care au îndeplinit condiţiile punctului 4.1.3.1. alineatul 4.
    (6) În cazul în care în urma raportului de evaluare pentru primul an de ciclu de incubare sau a analizei performanţei incubatorului se constată că:
    - nu a fost atins numărul minim de firme incubate;
    - nu a crescut numărul de contracte/parteneriate încheiate de firmele incubate cu alte societăţi/universităţi/institute de cercetare/autorităţi publice;
    - firmele incubate nu a înfiinţat cel puţin 1 loc de muncă până la sfârşitul an de incubare; sau funcţionarea incubatorului nu a condus la:
    - creşterea numărului de contracte/parteneriate încheiate de firmele incubate cu alte societăţi/universităţi/institute de cercetare/autorităţi publice;
    - dezvoltarea locală a zonei prin creşterea cifrei de afaceri, a profitului firmelor incubate, a numărului de locuri de muncă create de acestea;
    OTIMMC transmite Direcţiei Politici Antreprenoriale şi Implementare Programe pentru IMM propunerea privind sistarea finanţării sau excluderea incubatorului din program. Direcţia Politici Antreprenoriale şi Implementare Programe pentru IMM, înaintează documentaţia ordonatorului de credite pentru aprobarea sistării finanţării sau excluderii incubatorului din program.
    (7) În baza contractului de administrare, Autorităţile Publice Locale/autorităţile private relevante la nivel naţional, cu experienţă în domeniul antreprenoriatului vor pune la dispoziţia Administratorului, cu titlu gratuit, clădirea Incubatorului de Afaceri pe o perioadă de minimum 9 ani. Aceasta va fi racordată la utilităţi: energie electrică, energie termică, apă, gaze, servicii de telefonie şi internet.
    4.1.3.2. Administratorii care au parcurs cu succes un ciclu de incubare de 3 ani au dreptul să solicite semnarea unui alt Contract de prestare servicii pentru noul ciclu de incubare, în termenii şi condiţiile stipulate de Procedura Programului.
    4.1.4. În cazul în care Administratorul Incubatorului nu îşi respectă din culpă obligaţiile contractuale sau în urma raportului de evaluare se constată că rezultatele incubatorului nu sunt satisfăcătoare, OTIMMC, cu acordul prealabil sau la cererea Direcţiei Politici Antreprenoriale şi Implementare Programe pentru IMM, va putea impune penalităţi sau, după caz, va putea chiar solicita rezilierea Contractului de prestare servicii, în conformitate cu condiţiile contractuale stabilite.
    4.1.5. Excluderea unui Administrator de Incubator din cadrul Programului va determina înlocuirea acestuia cu o persoană juridică eligibilă pentru această funcţie, selecţionată în condiţiile stabilite la pct. 4.1.1. Pe toată perioada de vacantare a funcţiei, interimatul va fi asigurat în conformitate cu instrucţiunile stabilite de OTIMMC.
    4.1.6. Contravaloarea serviciilor prestate şi garanţia de bună execuţie
    (1) Pentru toată perioada de desfăşurare a Contractului de prestare servicii, Administratorul Incubatorului va beneficia de o plată pentru servicii de maxim 190.000, sumă ce va fi virată de OTIMMC după semnarea Contractului. Această sumă este compusă din: 10.000 lei pentru perioada de preincubare, 50.000 lei/an pentru fiecare din cei 3 ani de incubare şi 15.000 lei/an pentru fiecare din cei 2 ani de monitorizare. OTIMMC poate decide dacă suma se plăteşte pentru întreaga perioadă după semnarea contractului sau dacă plata se face anual.
    (2) Garanţia de bună execuţie a Contractului de prestare servicii se constituie prin reţinerea din suma destinată administrării Incubatorului a 10% din cuantumul acesteia, în favoarea OTIMMC. Garanţia de bună execuţie va fi restituită la finalizarea Contractului de Administrare, după prezentarea de către Administratorul Incubatorului a raportului final de activitate.
    4.1.7. Rolul şi responsabilităţile Administratorului Incubatorului
    4.1.8. Administratorul Incubatorului îndeplineşte rolul de agenţie de implementare, conform prevederilor art. 26^2 alin. (4) din Legea nr. 346/2004 privind stimularea înfiinţării şi dezvoltării întreprinderilor mici şi mijlocii cu modificările şi completările ulterioare şi este responsabil pentru aspectele operaţionale şi de conducere ale Incubatorului de Afaceri.
    4.1.9. Administratorul Incubatorului are următoarele responsabilităţi şi atribuţii:
    a) semnează un contract de prestare servicii cu Autoritatea Publică Locală şi OTIMMC sau cu OTIMMC în cazul autorităţii private relevante la nivel naţional, cu experienţă în domeniul antreprenoriatului;
    b) semnează contracte de incubare cu beneficiarii Programului;
    c) organizează promovarea locală a Programului, în perioada de pre-incubare (publicitate, materiale promoţionale etc.), în scopul atragerii de minim 40 de potenţiali beneficiari ai Programului, care vor participa, în maxim două grupe, la cursurile de instruire oferite în această perioadă şi din care se vor selecţiona beneficiarii Programului;
    d) prestează potenţialilor beneficiari ai Programului servicii de asistenţă în procesul de pre-incubare;
    e) convoacă comisia de selecţie a beneficiarilor Programului;
    f) prestează servicii de consultanţă specializată, contra cost, la cererea firmelor incubate;
    g) organizează minim 9 evenimente pe an, relevante pentru creşterea vizibilităţii firmelor incubate, a Incubatorului de Afaceri şi a Programului, acestea fiind aprobate în prealabil de OTIMMC;
    h) asigură utilizarea optimă şi în conformitate cu scopul Programului a spaţiilor şi a mijloacelor fixe aflate în dotarea Incubatorului;
    i) încheie un contract de asigurare a clădirii, a mobilierului şi a echipamentelor IT&C puse la dispoziţie de către Direcţia prin OTIMMC, a cărui contravaloare va fi repartizată pe parcursul anului în taxa de administrare percepută firmelor incubate;
    j) elaborează trimestrial rapoarte privind stadiul de realizare a Programului şi rapoarte financiare, pe care le înaintează către OTIMMC;
    k) asigură monitorizarea activităţii beneficiarilor Programului pe toată perioada contractului (3 ani ± 2 ani) şi transmite către OTIMMC rapoarte trimestriale privind activitatea firmelor incubate;
    l) devine membru al Asociaţiei Incubatoarelor şi Centrelor de Afaceri din România (AICAR);
    m) informează OTIMMC/Direcţia Politici Antreprenoriale şi Implementare Programe pentru IMM despre activităţile organizate, serviciile şi cheltuielile efectuate, pune la dispoziţia acestora documente justificative, în vederea verificării acestora la sediul incubatorului de către OTIMMC;
    n) verifică efectuarea cheltuielilor prevăzute la pct. 2.7 precum şi existenţa/corectitudinea documentelor justificative prezentate de către firmele incubate pentru justificarea cheltuielilor menţionate mai sus, transmite aceste documente justificative către OTIMMC, recuperează pe cale amiabilă, sumele necheltuite şi pe cele cheltuite necorespunzător şi informează OTIMMC asupra procesului de recuperare şi asupra oricăror aspecte neconforme sesizate în legătură cu justificarea cheltuielilor menţionate mai sus;
    o) îndeplineşte rolul de agenţie de implementare, conform prevederilor art. 26^2 alin. (4) din Legea nr. 346/2004 privind stimularea înfiinţării şi dezvoltării întreprinderilor mici şi mijlocii cu modificările şi completările ulterioare şi transferă firmelor incubate sumele primite de la Departamentul pentru IMM, Mediul de Afaceri şi Turism/OTIMMC.
    p) se asigură că a fost atins numărul minim de firme incubate, monitorizează şi raportează anual până la 30 iunie către OTIMMC situaţia anului anterior privind:
    - numărul de contracte/parteneriate încheiate de firmele incubate cu alte societăţi/universităţi/institute de cercetare/autorităţi publice;
    - creşterea cifrei de afaceri, a profitului firmelor incubate, a numărului de locuri de muncă create de acestea;
    4.1.10. În cazul în care în contractele de administrare în vigoare nu se regăsesc toate responsabilităţile şi atribuţiile menţionate la punctul 4.1.9., administratorii de incubator vor semna un act adiţional la contractul de administrare referitor la rolul şi atribuţiile administratorului de incubator, conform prezentei proceduri.
    4.1.11. Verificarea cheltuielilor efectuate de administratorul incubatorului, precum şi eventuala recuperare a sumelor cheltuite fără documente justificative, se face de către OTIMMC.

    5. Beneficiari eligibili

    5.1. Beneficiarii Programului sunt potenţiali întreprinzători, care intenţionează să înfiinţeze o întreprindere în conformitate cu legislaţia naţională (IMM-uri nou-înfiinţate) sau întreprinderi deja existente (IMM-uri cu istoric de funcţionare), care se încadrează în categoria IMM-urilor, stabilite de Legea nr. 346/2004 privind stimularea înfiinţării şi dezvoltării întreprinderilor mici şi mijlocii, cu modificările şi completările ulterioare (lege care transpune în legislaţia naţională Recomandarea CE nr. 361 din 6 mai 2003, publicată în Jurnalul Oficial al UE nr. L124 din 20 mai 2003), precum şi criteriile de eligibilitate prevăzute în prezenta Procedură.
    5.2. În cadrul Programului sunt definite ca IMM-uri nou-înfiinţate acele IMM-uri care îndeplinesc cumulativ următoarele condiţii:
    a) firmele înfiinţate de întreprinzătorii selectaţi în etapa selecţiei planurilor de afaceri şi care prezintă, în termen de 30 de zile de la data selecţiei, dovada înmatriculării întreprinderii la Oficiul registrului comerţului de pe lângă tribunalul unde îşi are sediul întreprinderea
    b) firmele înfiinţate în anul în care solicită includerea în incubator;
    c) au sediul social sau înfiinţează un punct de lucru în regiunea arondată Incubatorului de Afaceri care face obiectul prezentei Proceduri;
    d) se încadrează în categoria IMM-urilor şi sunt clasificate ca întreprinderi autonome, potrivit Legii nr. 346/2004, cu modificările şi completările ulterioare;
    e) au ca obiect principal de activitate producţia de bunuri, prestări de servicii sau comerţ online;
    5.3. În cadrul Programului sunt definite ca IMM-uri cu istoric de funcţionare care la data depunerii cererii de participare în cadrul Programului au o perioadă de funcţionare de până la 2 ani şi îndeplinesc cumulativ următoarele condiţii:
    a) au sediul social sau înfiinţează un punct de lucru în regiunea arondată Incubatorului în care sunt amplasate Incubatoarele de Afaceri care fac obiectul prezentei Proceduri;
    b) se încadrează în categoria IMM-urilor şi sunt clasificate ca întreprinderi autonome, potrivit Legii nr. 346/2004, cu modificările şi completările ulterioare;
    c) au un număr mediu scriptic de minimum un salariat în anul fiscal anterior incubării;
    d) au ca obiect principal de activitate producţia de bunuri, prestări de servicii sau comerţ online;
    e) nu sunt în stare de faliment ori lichidare, nu au afacerile administrate de un judecător-sindic, nu au activităţile comerciale suspendate, nu sunt în stare de dificultate.
    5.4. Prezenta schemă de minimis nu se aplică pentru:
    a) activităţi de pescuit şi acvacultură, acoperite de Regulamentul Consiliului (CE) nr. 104/2000*1):

──────────
    *1) Regulamentul (CE) nr. 104/2000 al Consiliului din 17 dec 1999 privind organizarea comună a pieţelor în sectorul produselor pescăreşti şi de acvacultură.
──────────

    - 031 - Pescuitul
    - 032 - Acvacultura
    b) activităţi legate de producţia primară a produselor agricole aşa cum sunt enumerate în anexa 1 la Tratatul de instituire a Comunităţii Europene, cu excepţia produselor obţinute din pescuit şi acvacultură prevăzute în Regulamentul (CE) nr. 104/2000:
    - 011 - Cultivarea plantelor nepermanente
    - 012 - Cultivarea plantelor din culturi permanente
    - 013 - Cultivarea plantelor pentru înmulţire
    - 014 - Creşterea animalelor
    - 015 - Activităţi în ferme mixte (cultura vegetală combinată cu creşterea animalelor)
    - 016 - Activităţi auxiliare agriculturii şi activităţi după recoltare
    - 017 - Vânătoare, capturarea cu capcane a vânatului şi activităţi de servicii anexe vânătorii
    c) activităţi de prelucrare şi comercializare ale produselor agricole listate în anexa 1 la Tratatul de instituire a Comunităţii Europene, în următoarele cazuri:
      i) când valoarea ajutorului este stabilit pe baza preţului sau a cantităţii produselor de acest tip achiziţionate de la producătorii primari sau introduse pe piaţă de operatorii economici respectivi;
      ii) când ajutorul este condiţionat de a fi parţial sau integral transferat producătorilor primari (fermieri);
    Prin "prelucrarea produselor agricole" se înţelege orice operaţiune efectuată asupra unui produs agricol care are drept rezultat un produs care este tot un produs agricol, cu excepţia activităţilor desfăşurate în exploataţiile agricole, necesare în vederea pregătirii unui produs de origine animală sau vegetală pentru prima vânzare.
    Prin "comercializarea produselor agricole" se înţelege deţinerea sau expunerea unui produs agricol în vederea vânzării, a punerii în vânzare, a livrării sau a oricărei alte forme de introducere pe piaţă, cu excepţia primei vânzări de către un producător primar către revânzători sau prelucrători şi a oricărei alte activităţi de pregătire a produsului pentru această primă vânzare; o vânzare efectuată de către un producător primar către consumatori finali este considerată comercializare în cazul în care se desfăşoară în localuri distincte, rezervate acestei activităţi.
    d) activităţi legate de export către state terţe sau state membre, şi anume, ajutoarele legate direct de cantităţile exportate, de înfiinţarea şi funcţionarea unei reţele de distribuţie sau pentru alte cheltuieli curente legate de activitatea de export;
    e) ajutoarele condiţionate de utilizarea preferenţială a produselor naţionale faţă de produsele importate;
    f) ajutoarele destinate agenţilor economici care activează în sectorul carbonifer, aşa cum este definit în Regulamentul CE nr. 1.407/2002 privind ajutorul de stat pentru industria cărbunelui (CAEN Rev. 2)
    - 051 - Extracţia cărbunelui superior
    - 052 - Extracţia cărbunelui inferior
    - 061 - Extracţia petrolului brut
    - 062 - Extracţia gazelor naturale
    - 0721 - Extracţia minereurilor de uraniu şi toriu
    - 0892 - Extracţia turbei
    - 091 - Activităţi de servicii anexe extracţiei petrolului brut şi gazelor naturale
    - 099 - Activităţi de servicii anexe pentru extracţia mineralelor
    g) ajutoarele pentru achiziţionarea vehiculelor de transport rutier de marfă acordate agenţilor economici care au ca obiect de activitate prestarea de servicii de transport rutier de marfă în contul terţilor sau contra cost.
    În cazul în care o întreprindere îşi desfăşoară activitatea atât într-unul din sectoarele exceptate (menţionate mai sus), cât şi în unul sau mai multe sectoare sau domenii de activitate incluse în domeniul de aplicare ale prezentei scheme, prevederile acesteia se aplică ajutoarelor acordate pentru sectoarele neexceptate.
    Pentru a beneficia de prevederile schemei, întreprinderea în cauză trebuie să se asigure, prin mijloace corespunzătoare, precum separarea activităţilor sau o distincţie între costuri, că activităţile desfăşurate în sectoarele excluse din domeniul de aplicare nu beneficiază de ajutoare de minimis acordate în conformitate cu prezenta schemă.
    5.5. Nu beneficiază de prevederile Programului, fără a se limita la acestea: societăţile bancare, societăţile de asigurare şi reasigurare, societăţile de administrare a fondurilor financiare de investiţii, societăţile de valori imobiliare, societăţile cu activitate principală de comerţ, activităţi de intermedieri financiare, activităţi auxiliare intermedierilor financiare, activităţi de intermedieri imobiliare şi din industria carboniferă.
    5.6. De asemenea, nu pot beneficia de alocaţii financiare nerambursabile în cadrul Programului operatorii economici care au depăşit plafonul de minimis de 200.000,00 Euro pe durata a trei exerciţii financiare pentru o întreprindere unică, aşa cum este acesta definită de Regulamentul UE nr. 1407/2013 al Comisiei din 18 decembrie 2013 privind aplicarea articolelor 107 şi 108 din Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene ajutoarelor de minimis şi 100.000 Euro pe durata a trei exerciţii financiare pentru beneficiarii care desfăşoară activităţi de transport de mărfuri în contul terţilor sau contra cost. Plafoanele se aplică indiferent de forma ajutorului de minimis sau de obiectivul urmărit şi indiferent dacă ajutorul este acordat din fonduri de la bugetul de stat sau din fonduri comunitare.
    Noţiunea de "întreprindere unică" include toate întreprinderile între care există cel puţin una dintre relaţiile următoare:
    (a) o întreprindere deţine majoritatea drepturilor de vot ale acţionarilor sau ale asociaţilor unei alte întreprinderi;
    (b) o întreprindere are dreptul de a numi sau revoca majoritatea membrilor organelor de administrare, de conducere sau de supraveghere ale unei alte întreprinderi;
    (c) o întreprindere are dreptul de a exercita o influenţă dominantă asupra altei întreprinderi în temeiul unui contract încheiat cu întreprinderea în cauză sau în temeiul unei prevederi din contractul de societate sau din statutul acesteia;
    (d) o întreprindere care este acţionar sau asociat al unei alte întreprinderi şi care controlează singură, în baza unui acord cu alţi acţionari sau asociaţi ai acelei întreprinderi, majoritatea drepturilor de vot ale acţionarilor sau ale asociaţilor întreprinderii respective.
    Întreprinderile care întreţin, cu una sau mai multe întreprinderi, relaţiile la care se face referire la literele (a)-(d) sunt considerate întreprinderi unice.
    În cazul în care valoarea totală a ajutoarelor de minimis acordate unei întreprinderi unice pe o perioadă de trei ani fiscali consecutivi, cumulată cu valoarea alocării financiare acordate în conformitate cu prevederile prezentei scheme, depăşeşte plafoanele de minimis menţionate mai sus, întreprinderea solicitantă nu poate beneficia de prevederile schemei, nici chiar pentru acea fracţie din ajutor care nu depăşeşte aceste plafoane.
    În cazul fuziunilor sau al achiziţiilor, atunci când se stabileşte dacă un nou ajutor de minimis acordat unei întreprinderi noi sau întreprinderii care face achiziţia depăşeşte plafonul relevant, se iau în considerare toate ajutoarele de minimis anterioare acordate tuturor întreprinderilor care fuzionează. Ajutoarele de minimis acordate legal înainte de fuziune sau achiziţie rămân legal acordate.
    În cazul în care o întreprindere se împarte în două sau mai multe întreprinderi separate, ajutoarele de minimis acordate înainte de separare se alocă întreprinderii care a beneficiat de acestea, şi anume, în principiu, întreprinderii care preia activităţile pentru care au fost utilizate ajutoarele de minimis. În cazul în care o astfel de alocare nu este posibilă, ajutoarele de minimis se alocă proporţional pe baza valorii contabile a capitalului social al noilor întreprinderi la data la care separarea produce efecte.
    Ajutorul de minimis acordat prin prezenta măsură poate fi cumulat cu ajutoarele de minimis acordate în conformitate cu Regulamentul (UE) nr. 360/2012*1) al Comisiei, în limita plafonului stabilit în regulamentul respectiv.

──────────
    *1) Regulamentul (UE) nr. 360/2012 al Comisiei din 25 aprilie 2012 privind aplicarea articolelor 107 şi 108 din Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene în cazul ajutoarelor de minimis acordate întreprinderilor care prestează servicii de interes economic general (art. 2 alin. 2 - "Valoarea totală a ajutoarelor de minimis acordate unei întreprinderi care prestează servicii de interes economic general nu depăşeşte 500 000 EUR pentru o perioadă de trei ani fiscali").
──────────

    Pentru fuziunile şi/sau a achiziţiile ce modifică statutul controlului, în cazul depăşirii plafoanelor valorice prevăzute de art. 12 din Legea concurenţei nr. 21/1996 republicată, cu modificările şi completările ulterioare, acestea vor fi notificate Consiliului Concurenţei, punerea în aplicare a tranzacţiei de natura concentrării economice fiind posibilă doar după obţinerea unei decizii de autorizare din partea autorităţii de concurenţă. Aspectul poate viza şi tranzacţiile de divizare menţionate mai sus, în cazul în care activele şi/sau întreprinderea cu funcţionare deplină rezultate, depăşesc pragurile valorice prevăzute de Legea concurenţei.
    Ajutoarele de minimis nu se cumulează cu ajutoarele de stat acordate pentru aceleaşi costuri eligibile sau cu ajutoarele de stat acordate pentru aceeaşi măsură de finanţare prin capital de risc dacă un astfel de cumul ar depăşi intensitatea sau valoarea maximă relevantă a ajutorului stabilită pentru condiţiile specifice ale fiecărui caz de un regulament sau de o decizie de exceptare pe categorii adoptată de Comisie. Ajutoarele de minimis care nu se acordă pentru sau nu sunt legate de costuri eligibile specifice pot fi cumulate cu alte ajutoare de stat acordate în temeiul unui regulament de exceptare pe categorii sau al unei decizii adoptate de Comisie.
    5.7. Beneficiile firmelor incubate sunt:
    a) asigurarea, cu titlu gratuit, de spaţii de birouri mobilate şi dotate cu echipament IT&C, spaţii de producţie în limita disponibilităţii;
    b) acces la săli de training, săli de conferinţe, spaţii expoziţionale;
    c) acces la infrastructura de utilităţi a incubatorului (energie termică, electrică, apă, gaz etc.), acces la telecomunicaţii şi internet;
    d) acces la servicii administrative (curăţenie, pază, secretariat) prestate prin intermediul Administratorului Incubatorului;
    e) alocaţii financiare nerambursabile, conform 2.7.
    f) acces servicii de informare şi documentare oferite de Administratorul Incubatorului;
    g) acces la instruire, consultanţă şi asistenţă în perioada de pre-incubare pentru elaborarea planurilor de afaceri şi de marketing, a studiilor de fezabilitate etc.;
    h) acces la asistenţă pentru dezvoltarea de parteneriate naţionale şi internaţionale.
    5.8. Toate beneficiile prevăzute la 5.7. au rolul de a susţine dezvoltarea firmelor, astfel încât aceastea să poată ajunge la un nivel de stabilitate şi autonomie care să le permită funcţionarea pe cont propriu după finalizarea perioadei de incubare, cu şanse crescute de a face faţă mediului concurenţial.
    5.9. Serviciile de asistenţă şi consultanţă de specialitate vor fi prestate de Administratorul Incubatorului sau de firme specializate, în funcţie de solicitările beneficiarilor Programului.
    5.10. Obligaţiile beneficiarilor Programului sunt:
    a) Să semneze Contractul de Incubare cu Administratorul Incubatorului (Anexa nr. 3), precum şi toate modificările sau completările subsecvente ale acestuia;
    b) Să aibă la data semnării contractului cel puţin un loc de muncă înfiinţat(doar pentru IMM-uri cu istoric de funcţionare) şi să înfiinţeze minim 3 locuri de muncă pe perioadă nedeterminată cu normă întreagă (8 ore/zi, 5 zile/săptămână) şi să le menţină pe întreaga perioadă de incubare. Locurile de muncă nou create pot fi înfiinţate în primul an sau câte 1 loc de muncă până la sfârşitul fiecărui an de incubare;
    c) Să ia toate măsurile necesare pentru creşterea performanţelor economice prin încheierea de contracte/parteneriate cu alte societăţi/universităţi/institute de cercetare/autorităţi publice şi creşterea cifrei de afaceri şi a profitului;
    d) Să îndeplinească toate obligaţiile exigibile de plată a impozitelor, taxelor şi datoriilor către bugetul de stat şi/sau bugetele locale;
    e) Să pună la dispoziţia OTIMMC orice documente justificative pentru efectuarea plăţilor din sumele acordate conform Procedurii de Implementare a Programului naţional multianual de înfiinţare şi dezvoltare de incubatoare tehnologice şi de afaceri
    f) Să desfăşoare activitatea pe toată perioada de incubare în cadrul sediului social sau a unui punct de lucru în spaţiul Incubatorului de Afaceri;
    5.11. Este obligat să înfiinţeze minim 3 locuri de muncă pe perioadă nedeterminată cu normă întreagă (8 ore/zi, 5 zile/săptămână) şi să le menţină pe întreaga perioadă de incubare, să încheie minim 1 contract/parteneriat cu alte societăţi/universităţi/institute de cercetare/autorităţi publice, să aibă creştere a cifrei de afaceri şi a profitului şi să se menţină în stare de funcţionare pe toată perioada contractului de incubare (să nu se retragă din Program înainte de termenul stipulat prin Program, să nu intre în stare de faliment, lichidare etc). Neîndeplinirea din culpă a obligaţiilor prezentate mai sus va atrage aplicarea măsurilor prevăzute la punctul 8.3.
    5.12. Este obligat să elibereze spaţiul din Incubator după terminarea perioadei de incubare de 3 ani. Derogări în acest sens se pot obţine numai la recomandarea Administratorului şi cu aprobarea Direcţiei Politici Antreprenoriale şi Implementare Programe pentru IMM, însă fără continuarea sprijinului financiar.

    6. Evaluarea şi selecţia beneficiarilor

    6.1. În vederea obţinerii informaţiilor şi a documentaţiei necesare pentru înscrierea în Program, precum şi pentru depunerea solicitărilor de înscriere pentru procesul de instruire, potenţialii beneficiari ai Programului se vor adresa Administratorului Incubatorului, la sediul acestuia sau la sediul Incubatorului ori la sediul OTIMMC.
    6.2. Potenţialii beneficiari ai Programului beneficiază de consiliere oferită conform pct. 3.9.
    6.3. Potenţialii beneficiari ai Programului vor transmite Administratorului Incubatorului documentaţia necesară pentru înscrierea la selecţia pentru includerea în Program. Documentaţia va cuprinde:
    a) opisul documentelor depuse;
    b) cererea-tip/formular de înscriere, care se completează, prin tehnoredactare, în limba română şi poartă semnătura în original a solicitantului;
    c) copia actului de identitate al potenţialului întreprinzător/administrator al întreprinderii, autorizat să semneze cererea-tip şi să susţină planul de afaceri în faţa comisiei de evaluare;
    d) planul de afaceri al firmei;
    e) planul de marketing;
    f) o declaraţie pe propria răspundere privind intenţia de a înfiinţa o întreprindere în maxim 30 de zile de la selecţie odată cu admiterea în Incubator şi de a angaja cel puţin o persoană înainte de semnarea contractului;
    g) o declaraţie pe propria răspundere că vor desfăşura activitatea pe toată perioada de incubare în cadrul sediului social sau a unui punct de lucru în spaţiul Incubatorului de Afaceri.
    6.4. Potenţialii beneficiari care au un istoric de funcţionare vor transmite Administratorului Incubatorului documentaţia necesară pentru înscrierea la selecţia pentru includerea în Program. Documentaţia va cuprinde:
    a) opisul documentelor depuse;
    b) cererea-tip/formular de înscriere, care se completează, prin tehnoredactare, în limba română şi poartă semnătura în original a solicitantului;
    c) copia actului de identitate al potenţialului întreprinzător/administrator al întreprinderii, autorizat să semneze cererea-tip şi să susţină planul de afaceri în faţa comisiei de evaluare;
    d) planul de afaceri al firmei;
    e) planul de marketing;
    f) o declaraţie pe propria răspundere că va desfăşura activitatea pe toată perioada de incubare în cadrul sediului social sau a unui punct de lucru în spaţiul Incubatorului de Afaceri;
    g) certificat constatator, în original, în termen de valabilitate la data depunerii documentaţiei, emis de Oficiul Registrului Comerţului (ORC) de pe lângă tribunalul în a cărui rază teritorială îşi are sediul operatorul economic, în care să se menţioneze în mod obligatoriu următoarele informaţii:
    1. datele de identificare;
    2. codul unic de înregistrare;
    3. reprezentanţii legali ai operatorului economic;
    4. domeniul de activitate principal;
    5. domeniile de activitate secundare;
    6. sediul social;
    7. puncte de lucru, sedii secundare;
    8. filiale, sucursale, subunităţi ale societăţii;
    9. structura acţionariatului;
    10. situaţia societăţii (dacă este în stare de funcţionare, dizolvare, reorganizare judiciară, lichidare, insolvenţă, faliment sau suspendare temporară a activităţii);
    11. dacă nu există sedii secundare, puncte de lucru, filiale, sucursale, subunităţi ale societăţii, se specifică acest lucru de către ORC în certificatul constatator;
    h) copie a actului constitutiv al întreprinderii;
    i) copie a bilanţului contabil pentru ultimul an fiscal, vizat şi înregistrat de organele competente, semnată pentru conformitate cu originalul de către reprezentantul legal al întreprinderii;
    j) declaraţia pe propria răspundere privind încadrarea în categoria întreprinderilor mici şi mijlocii, cuprinzând cifra de afaceri anuală netă, valoarea activelor totale şi numărul mediu anual de salariaţi, conform prevederilor Legii nr. 346/2004, cu modificările şi completările ulterioare (anexele 4 şi 5) la prezenta Procedură (după caz);
    k) dovada că are cel puţin un angajat pe perioadă nedeterminată cu normă întreagă (8 ore/zi, 5 zile/săptămână);
    l) declaraţia pe propria răspundere privind ajutoarele de minimis de care a beneficiat în ultimii 2 ani (anexa nr. 6);
    m) certificate de atestare fiscală, în termen de valabilitate, în original sau copie legalizată, emise conform prevederilor legale privind îndeplinirea obligaţiilor exigibile de plată a impozitelor, taxelor şi datoriilor la bugetele locale, atât pentru sediul social, cât şi pentru toate punctele de lucru (indiferent dacă au sau nu cod unic de înregistrare fiscală). Solicitanţii care au datorii eşalonate, conform certificatelor de atestare fiscală, nu sunt eligibili pentru a accesa Programul. În cazul în care firma nu este înregistrată ca fiind plătitoare în cadrul administraţiei respective, se solicită o adeverinţă;
    n) cazier fiscal în termen de valabilitate la momentul depunerii, emis de autorităţile competente;
    o) copie a cărţii de identitate al/a persoanei care semnează Contractul de Incubare;
    p) împuternicire semnată şi ştampilată de reprezentantul legal al solicitantului, în cazul în care o altă persoană decât aceasta semnează Contractul de Incubare;
    q) după caz, alte documente solicitate de Administratorul Incubatorului;
    r) opis cu documentele depuse.
    6.5. Selecţia întreprinzătorilor în vederea includerii în Program se va face de o comisie de evaluare din a cărei componenţă vor face parte reprezentanţi ai Autorităţilor Publice Locale(dacă este cazul), ai OTIMMC şi ai Administratorului Incubatorului. În cazul în care Administratorul Incubatorului este o Autoritate privată relevantă la nivel naţional, cu experienţă în domeniul antreprenoriatului, la selecţie participă aceasta şi reprezentanţii OTIMMC.
    6.6. Selecţia beneficiarilor se va face în baza unei proceduri de evaluare, elaborată de către Administratorul Incubatorului şi aprobată de OTIMMC. În evaluarea aplicaţiilor, comisia de evaluare va ţine cont de: fezabilitatea planului de afaceri, capacitatea creării de locuri de muncă, planul de marketing, structura organizaţională, resursele financiare, etc. De asemenea, întreprinzătorii vor susţine un interviu în faţa comisiei de evaluare.
    6.7. Comisia de evaluare va selecta pentru includerea în Program un număr de minim 16 şi maxim 24 întreprinzători, în funcţie de spaţiile disponibile în cadrul Incubatorului.
    6.8. Din numărul total de firme incubate se recomandă ca minim 30% din firme să fie deţinute de către femei şi minim 50% din firme să fie deţinute de către tineri sub 35 de ani. De asemenea, prioritate în intrarea în Program o au firmele SRL-D, înfiinţate conform O.U.G. nr. 6/2011 pentru stimularea înfiinţării şi dezvoltării microîntreprinderilor de către întreprinzătorii debutanţi în afaceri, cu modificările şi completările ulterioare.
    6.9. Rezultatul procesului de evaluare va fi comunicat în scris solicitanţilor în termen de 5 zile lucrătoare de la data evaluării planurilor.
    6.10. Eventualele contestaţii asupra rezultatelor evaluării vor fi depuse în termen de 3 zile lucrătoare de la comunicarea rezultatelor şi vor fi soluţionate de comisia de evaluare în termen de 3 zile lucrătoare de la data depunerii acestora.

    7. Contractul de incubare

    7.1. Beneficiarii Programului vor semna, individual, cu Administratorul Incubatorului, în condiţiile stabilite de prezenta Procedură, un Contract de Incubare (Anexa 3) încheiat pe o perioadă formată din 3 ani ciclu de incubare şi 2 ani pentru monitorizare.
    7.2. Dacă o firmă incubată este exclusă sau se retrage din Program în primele 6 luni, aceasta va putea fi înlocuită cu un potenţial beneficiar eligibil, care a absolvit cursurile de pre-incubare, selecţionat în condiţiile prevăzute de prezenta Procedură, cea din urma beneficiind de tot sprijinul acordat prin Program.
    7.3. În cazul în care oricare dintre beneficiarii Programului nu îşi respectă din culpă obligaţiile contractuale, precum şi în cazul în care un beneficiar vrea să se retragă sau intră în faliment, Administratorul Incubatorului, după notificarea beneficiarului vizat, cu avizul OTIMMC şi acordul Direcţiei Politici Antreprenoriale şi Implementare Programe pentru IMM, va rezilia Contractul de Incubare încheiat cu acesta. Rezilierea contractului de incubare va atrage excluderea beneficiarului din cadrul Programului şi va da dreptul OTIMMC de a solicita rambursarea integrală a sumelor primite de beneficiarul exclus, cu titlu de alocaţii financiare nerambursabile, precum şi obligarea acestuia la plata de daune ce au rezultat ca urmare a neîndeplinirii obligaţiilor contractuale.
    7.4. În situaţia în care beneficiarul nu rambursează ajutorul de minimis şi dobânda aferentă, OTIMMC va proceda la recuperarea sumelor acordate necuvenit conform conform prevederilor Ordonanţei de urgenţă nr. 77 din 3 decembrie 2014 privind procedurile naţionale în domeniul ajutorului de stat, precum şi pentru modificarea şi completarea Legii concurenţei nr. 21/1996, aprobată prin Legea nr. 20/2015.

    8. Atribuţiile Direcţiei Politici Antreprenoriale şi Implementare Programe pentru IMM şi OTIMMC

    8.1. Direcţia Politici Antreprenoriale şi Implementare Programe pentru IMM coordonează Programul naţional multianual de înfiinţare şi dezvoltare de incubatoare tehnologice şi de afaceri, iar atribuţiile de implementare a programului sunt delegate OTIMMC în a cărui zonă de arondare îşi are sediul incubatorul de afaceri.
    8.2. OTIMMC, va asigura implementarea corespunzătoare a Programului.
    8.3. OTIMMC va încheia acorduri de finanţare cu Autorităţile Publice Locale/autoritatea privată relevantă la nivel naţional în domeniul antreprenoriatului, în scopul amenajării şi reabilitării spaţiilor destinate desfăşurării activităţii de incubare.
    8.4. (1) Atribuţiile Direcţiei Politici Antreprenoriale şi Implementare Programe pentru IMM sunt următoarele:
    a) elaborează şi asigură aprobarea Procedurii de implementare a Programului şi modificările acesteia, după caz, şi iniţiază şi promovează, în conformitate cu procedurile dreptului intern, orice act normativ care este necesar pentru implementarea Programului;
    b) asigură virarea sumelor alocate de la bugetul de stat în limita bugetului alocat programului, în conformitate cu Planul Anual de Lucru pentru plata sumelor stabilite în acordul de finanţare/contractul de administrare/actul adiţional la contractul de administrare/documentaţiei prezentate la decontare;
    c) primeşte de la OTIMMC analiza socio-economică privind oportunitatea pentru înfiinţarea sau susţinerea dezvoltării unui incubator şi propunerea de aprobare, verifică, întocmeşte referatul de aprobare şi înaintează documentaţia ordonatorului de credite pentru aprobare;
    d) asigură promovarea Incubatoarelor de Afaceri, pentru a contribui la gradul de conştientizare a publicului şi crearea unei imagini pozitive privind reţeaua naţională de incubatoare de afaceri, prin participarea la conferinţe de presă şi la alte evenimente mass-media;
    e) poate organiza vizite de lucru şi poate participa la evenimentele organizate în cadrul Incubatorului;
    f) urmăreşte cheltuielile efectuate de către administratorul incubatorului şi firmele incubate, coordonatorul programului având obligaţia de a gestiona evidenţa cheltuielilor efectuate;
    g) monitorizează îndeplinirea tuturor obiectivelor, activităţilor şi a strategiei Programului;
    h) centralizează şi raportează rezultatele şi indicatorii programului.
    (2) Atribuţiile OTIMMC sunt următoarele:
    a) supraveghează la nivel local îndeplinirea tuturor obiectivelor, activităţilor şi a strategiei Programului;
    b) asigură promovarea la nivel local a Incubatoarelor de Afaceri, pentru a contribui la gradul de conştientizare a publicului şi crearea unei imagini pozitive privind reţeaua naţională de incubatoare de afaceri, prin participarea la conferinţe de presă şi la alte evenimente mass-media;
    c) organizează vizite de lucru şi participă la evenimentele organizate în cadrul Incubatorului, după caz;
    d) stabileşte şi menţine comunicarea dintre autorităţile implicate în implementarea Programului, stabileşte contacte cu diverse autorităţi publice, organizează conferinţe de presă şi alte evenimente mass-media, în vederea promovării Incubatoarelor de Afaceri şi creării unei imagini pozitive privind reţeaua naţională a Incubatoarelor de Afaceri;
    e) analizează solicitările de înfiinţare şi includere în program a noi incubatoare şi elaborează analize socio-economice privind oportunitatea înfiinţării sau susţinerii dezvoltării acestora, pe care le înaintează cu propunere de aprobare către Direcţia Politici Antreprenoriale şi Implementare Programe pentru IMM;
    f) participă la stabilirea condiţiilor specifice acordurilor de finanţare, ce se vor încheia între OTIMMC şi Autorităţile Publice Locale în scopul amenajării şi reabilitării spaţiilor destinate desfăşurării activităţii de incubare;
    g) selectează, conform prevederilor pct. 4.1.2. din prezenta procedură, Administratorul de Incubator şi face parte din comisia de selecţie a beneficiarilor Programului;
    h) verifică şi raportează către Direcţia Politici Antreprenoriale şi Implementare Programe pentru IMM dacă a fost atins numărul minim de firme incubate pe fiecare incubator, precum şi raportările anuale transmise de administratorul incubatorului până la 30 iunie aferente situaţiei anului anterior privind:
    - numărul de contracte/parteneriate încheiate de firmele incubate cu alte societăţi/universităţi/institute de cercetare/autorităţi publice;
    - creşterea cifrei de afaceri, a profitului firmelor incubate, a numărului de locuri de muncă create de acestea;
    i) monitorizează la nivel local cheltuielile efectuate de administratorul incubatorului şi firmele incubate, întocmeşte procese verbale de certificare a cheltuielilor şi procese verbale anuale de monitorizare a cheltuielilor şi a stadiului implementării Programului în raport cu obiectivele acestuia;
    j) verifică cheltuielile efectuate din fondurile alocate în cadrul programului de către administratorul incubatorului precum şi existenţa/corectitudinea documentelor justificative prezentate de către acesta pentru justificarea cheltuielilor menţionate mai sus, transmite către Direcţia Politici Antreprenoriale şi Implementare Programe pentru IMM, documentele justificative referitoare la sumele de recuperat şi la oricare alte aspecte neconforme sesizate în legătură cu justificarea cheltuielilor menţionate mai sus;
    k) întocmeşte procesele verbale de verificare la sediul incubatorului a veridicităţii şi conformităţii declaraţiilor aferente la activităţile, serviciile şi cheltuielile efectuate, întocmeşte rapoarte financiare şi rapoarte privind stadiul de realizare a Programului, pe care le transmite Direcţiei Politici Antreprenoriale şi Implementare Programe pentru IMM;
    l) colaborează cu Autorităţile Publice Centrale şi Locale în vederea asigurării sprijinului necesar pentru implementarea Programului;.

    9. Raportarea şi monitorizarea Programului

    9.1. Activităţile Programului vor fi derulate şi monitorizate pe baza Planului Anual de lucru.
    9.2. OTIMMC va înainta către Direcţia Politici Antreprenoriale şi Implementare Programe pentru IMM, rapoartele financiare şi pe cele privind stadiul de realizare a Programului în cadrul incubatoarelor de afaceri din raza teritorială a OTIMMC:
    a) trimestrial: raport narativ privind stadiul de realizare a Programului;
    b) anual: raport financiar însoţit de documentele justificative (cu evidenţierea alocaţiilor financiare nerambursabile acordate IMM-urilor incubate), raport narativ (cu evidenţierea activităţii firmelor incubate, a indicatorilor de performanţă realizaţi, a activităţii administratorilor, precum şi a impactului Incubatorului de Afaceri asupra dezvoltării economice a regiunii).
    9.3. Raportările referitoare la stadiul de realizare a Programului, precum şi cele privitoare la monitorizarea firmelor incubate, întocmite de administratorul Incubatorului, conform punctului 4.1.9. lit. j), vor releva, printre altele, următorii indicatori:
    a) Raportare trimestrială:
    - numărul de firme incubate;
    - numărul de firme nou-create incubate;
    - obiectele de activitate ale firmelor incubate;
    - numărul de locuri de muncă nou-create de fiecare firmă incubată;
    - fluctuaţia numărului de locuri de muncă;
    - serviciile prestate în beneficiul firmelor incubate;
    - realizări deosebite ale unor firme incubate;
    - informaţii financiare: cifra de afaceri, impozit plătit, valoarea investiţiilor în mijloacele fixe;
    - aria geografică în care activează firmele incubate;
    b) Raportare anuală:
    - costuri de operare ale Incubatorului;
    - alocaţiile financiare nerambursabile obţinute de fiecare firmă incubată, conform Procedurii;
    - numărul de angajaţi dedicaţi administrării Incubatorului;
    - numărul de firme excluse din Incubatorul de afaceri;
    - rata de faliment al firmelor incubate la sfârşitul perioadei de incubare;
    - rata de supravieţuire a firmelor la sfârşitul perioadei de monitorizare;
    9.4. Direcţia Politici Antreprenoriale şi Implementare Programe pentru IMM, prin OTIMMC, va monitoriza permanent ajutoarele acordate, aflate în derulare, şi va dispune măsurile care se impun în cazul încălcării condiţiilor impuse prin prezenta Procedură sau prin legislaţia naţională ori europeană aplicabilă la momentul respectiv.
    OTIMMC va informa în scris beneficiarul cu privire la cuantumul maxim al ajutorului şi caracterul de minimis al acestuia, făcând în mod explicit trimitere la Regulamentul nr. 1407/2013 al Comisiei Europene privind aplicarea articolelor 107 şi 108 din Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene ajutoarelor de minimis, publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene nr. L 352 din 24.12.2013, menţionând titlul acestuia şi la referinţa de publicare din Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.
    9.5 Schema de ajutor de minimis va fi publicată integral pe site-ul Ministerului Energiei Întreprinderilor Mici şi Mijlocii şi Mediului de Afaceri.
    9.6. Raportarea şi monitorizarea ajutoarelor acordate în baza prezentei scheme se face în conformitate cu legislaţia comunitară şi cu prevederile Regulamentului privind procedurile de monitorizare a ajutoarelor de stat, pus în aplicare prin Ordinul Preşedintelui Consiliului Concurenţei nr. 175/2007, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 436 din data de 28.06.2007. Furnizorul are obligaţia de a transmite Consiliului Concurenţei, în formatul şi în termenul prevăzut de acest regulament, toate datele şi informaţiile necesare pentru monitorizarea ajutoarelor de stat la nivel naţional.
    9.7. Furnizorul de ajutor de stat păstrează evidenţa detaliată a ajutoarelor acordate în baza prezentei scheme pe o durată de 10 ani de la data la care ultima alocare specifică a fost acordată în baza prezentei scheme. Această evidenţă trebuie să conţină toate informaţiile necesare pentru a demonstra respectarea condiţiilor impuse de legislaţia comunitară în domeniul ajutorului de stat.
    9.8. Direcţia Politici Antreprenoriale şi Implementare Programe pentru IMM are obligaţia de a transmite Consiliului Concurenţei, în formatul şi în termenul prevăzut de Regulamentul privind procedurile de monitorizare a ajutoarelor de stat*1), toate datele şi informaţiile necesare pentru monitorizarea ajutoarelor de stat la nivel naţional. În cazul în care există îndoieli serioase cu privire la datele transmise, Consiliul Concurenţei poate să solicite date şi informaţii suplimentare şi, după caz, să facă verificări la faţa locului.

──────────
    *1) Regulamentul privind procedurile de monitorizare a ajutoarelor de stat pus în aplicare prin Ordinul Preşedintelui Consiliului Concurenţei nr. 175/2007, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 436 din data de 28.06.2007.
──────────

    9.9. Monitorizarea acestei scheme de ajutor, conform Regulamentului Consiliului Concurenţei privind procedurile de monitorizare a ajutorului de stat pus în aplicare prin Ordinul Preşedintelui Consiliului Concurenţei nr. 175/2007, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 436 din data de 28.06.2007, revine Ministerului, care va transmite Consiliului Concurenţei informaţiile necesare în vederea întocmirii inventarului ajutoarelor de stat/ajutoarelor de minimis şi registrului ajutoarelor de minimis.
    9.10. Direcţia Politici Antreprenoriale şi Implementare Programe pentru IMM va transmite spre informare Consiliului Concurenţei prezenta schemă în termen de 15 zile de la data adoptării acesteia, conform art. 17 al Ordonanţei de urgenţă nr. 77 din 3 decembrie 2014 privind procedurile naţionale în domeniul ajutorului de stat, precum şi pentru modificarea şi completarea Legii concurenţei nr. 21/1996, aprobată prin Legea nr. 20/2015.
    9.11. Pe baza unei cereri scrise, Direcţia Politici Antreprenoriale şi Implementare Programe pentru IMM va transmite Comisiei Europene, prin intermediul Consiliului Concurenţei, în 20 de zile lucrătoare sau în termenul fixat în cerere, toate informaţiile pe care Comisia Europeană le consideră necesare pentru evaluarea respectării condiţiilor acestei scheme de ajutor de minimis.

    10. Monitorizarea şi controlul beneficiarilor programului şi recuperarea AFN

    10.1. Monitorizarea şi controlul beneficiarilor programului se va face de către Unitatea de Monitorizare, Control şi Raportare (UMCR) constituită în cadrul fiecărui OTIMMC.
    10.2. Reprezentanţii OTIMMC au dreptul să verifice anunţat/inopinat atât la sediul operatorilor economici, cât şi la cel al furnizorilor veridicitatea şi conformitatea declaraţiilor, activităţilor şi cheltuielilor făcute în cadrul Programului. Beneficiarul AFN trebuie să accepte şi să faciliteze controlul reprezentantului OTIMMC asupra utilizării AFN acordate prin Program.
    10.3. În cazul în care în urma controalelor efectuate de reprezentanţii OTIMMC sau la sesizarea organelor de control abilitate ale statului se constată că beneficiarii au făcut declaraţii incomplete şi/sau neconforme cu realitatea pentru a obţine AFN, au schimbat destinaţia AFN, sau se constată că nu au fost îndeplinite condiţiile prevăzute în contract şi prezenta procedură, UMCR va înştiinţa şi va propune sefului OTIMMC recuperarea totală sau parţială a AFN şi va anunţa Ministerul Energiei Întreprinderilor Mici şi Mijlocii şi Mediului de Afaceri că a fost declanşată recuperarea ajutorului de minimis.
    10.4. Beneficiarii AFN au obligaţia de a raporta efectele participării la Program către UMCR din cadrul OTIMMC pe o perioadă de 3 ani începând cu anul următor acordării AFN, prin completarea şi transmiterea prin poştă/e-mail/fax a formularului de raportare tehnică prevăzut în anexa nr. 6 la prezenta procedură. Perioada de transmitere a formularului de raportare tehnică este 1-30 iunie a anului următor expirării exerciţiului financiar de referinţă.
    În cazul neîndeplinirii acestei prevederi, operatorul economic nu va mai putea beneficia de niciunul dintre programele de finanţare derulate de către Ministerul Energiei Întreprinderilor Mici şi Mijlocii şi Mediului de Afaceri pentru o perioadă de 3 ani.
    10.5. Verificarea pe teren se realizează de către UMCR din cadrul OTIMMC, cel puţin o dată pe an, timp de 3 ani, începând cu anul următor acordării AFN.
    10.6. UMCR monitorizează îndeplinirea indicatorilor stabiliţi prin cererea de finanţare pentru măsurarea atingerii rezultatelor şi obiectivelor proiectului.
    10.7. Nerespectarea prevederilor actualei proceduri de către beneficiarii de AFN duce la recuperarea ajutorului acordat.
    10.8. În situaţia în care, pe durata derulării programului, beneficiarul ajunge în situaţia de faliment, dizolvare sau insolvenţă se va proceda la recuperarea bunurilor achiziţionate prin Program.

    11. Dispoziţii finale

    11.1. Prin derogare, dacă este cazul, pentru Incubatoarele ce vor fi înfiinţate în mediul rural, numărul firmelor incubate poate fi mai mic decât cel prevăzut la punctul 6.7., respectiv un număr de minim 12 şi maxim 20 întreprinzători.

    12. Confidenţialitate

    12.1. Documentele justificative depuse de către solicitanţi în cadrul Programului sunt confidenţiale, membrii UPSEC având obligaţia de a nu dezvălui informaţii menţionate în acestea către terţe persoane, cu excepţia cazului în care informaţiile sunt furnizate organelor abilitate ale statului, în exercitarea atribuţiilor ce le revin.
    12.2. Ministerul Energiei Întreprinderilor Mici şi Mijlocii şi Mediului de Afaceri şi OTIMMC sunt autorizate să publice, în orice formă şi mediu, incluzând internetul, informaţiile referitoare la numele beneficiarului, suma şi/sau scopul AFN acordate, aşezarea geografică a proiectului (localitatea şi judeţul).

    13. Precizări

    Documentele originale depuse de către beneficiari în vederea eliberării AFN în cadrul Programului vor fi păstrate la sediul OTIMMC, la dispoziţia operatorilor economici, în vederea ridicării de către aceştia, până cel târziu la data de 30.06.2016.
    Prezenta procedură se aprobă prin Ordin de Ministru şi va fi publicată în Monitorul Oficial al României.


    ANEXA 1
    la Procedură

    PS-10.04.01

                               ACORD DE FINANŢARE
                       Nr. de înregistrare ..............

    Încheiat de către şi între:

    Ministerul Energiei, Întreprinderilor Mici şi Mijlocii şi Mediului de Afaceri, reprezentat de Andrei Dominic Gerea, Ministrul Energiei, Întreprinderilor Mici şi Mijlocii şi Mediului de Afaceri(denumită în continuare MEIMMMA), prin OTIMMC .................... în calitate de Finanţator

    şi

    AUTORITATEA PUBLICĂ LOCALĂ/AUTORITATEA PRIVATĂ CU EXPERIENŢĂ RELEVANTĂ LA NIVEL NAŢIONAL ÎN DOMENIUL ANTREPRENORIATULUI, cu sediul în .................... cod IBAN ...................., deschis la ...................., reprezentată legal prin .................... în calitate de Beneficiar,

    Dat fiind faptul că:
    - Ministerul Energiei, Întreprinderilor Mici şi Mijlocii şi Mediului de Afaceri doreşte să sprijine dezvoltarea sectorului întreprinderilor mici şi mijlocii (IMM), prin implementarea Programului naţional multianual de înfiinţare şi dezvoltare de incubatoare tehnologice şi de afaceri în România,
    - Autoritatea .................... este de acord să ofere sprijinul şi resursele necesare pentru implementarea la nivel local a Programului naţional multianual de înfiinţare şi dezvoltare de incubatoare tehnologice şi de afaceri în România,
    - Autoritatea .................... doreşte să contribuie la dezvoltarea unui mediu de afaceri local competitiv, prin exploatarea potenţialului economic şi social al regiunii,
    - Autoritatea .................... va facilita identificarea unui sediu corespunzător pentru înfiinţarea şi dezvoltarea unui Incubator de Afaceri în municipiul ........... Sediul Incubatorului de Afaceri va asigura facilităţi pentru birouri, spaţii de producţie, spaţii comune pentru organizarea de întâlniri, sesiuni de instruire, expoziţii, având acces direct la toate utilităţile necesare pentru desfăşurarea activităţilor specifice de către IMM-urile selectate în program.
    - Autoritatea .................... va oferi tot sprijinul necesar pentru ca IMM-urile selectate să aibă acces la potenţialul tehnologic şi de infrastructură a zonei. În acest sens, Autoritatea .................... va corela activităţile Incubatorului de Afaceri cu cele ale altor Autorităţi Publice Locale/Autorităţii private cu experienţă relevantă la nivel naţional în domeniul antreprenorial, sau cu activităţile şi serviciile întreprinderilor private locale, pentru crearea de sinergii economice durabile.
    - Autoritatea publică locală/autoritatea privată cu experienţă la nivel naţional va asigura diferenţa sumelor necesare pentru renovarea/construirea incubatorului de afaceri propus de aceştia, cât şi TVA-ul pentru întreaga sumă.
    - Ministerul Energiei, Întreprinderilor Mici şi Mijlocii şi Mediului de Afaceri va asigura, conform Procedurii în vigoare, fondurile necesare finanţării lucrărilor de construcţie şi/sau renovare şi amenajare a sediului Incubatorului de Afaceri. În cazul în care preţul lucrărilor de construcţie şi/sau renovare şi amenajare depăşesc limitele dispuse prin Procedura, Autoritatea .................... va contribui cu fonduri proprii până la finalizarea lucrărilor.
    - Autoritatea .................... convine ca, după terminarea Programului desfăşurat de Ministerul Energiei, Întreprinderilor Mici şi Mijlocii şi Mediului de Afaceri să asigure sustenabilitatea incubatorului de afaceri pentru cel puţin 3 (trei) cicluri standard de incubare, de câte 3 ani fiecare.
    - Ministerul Energiei, Întreprinderilor Mici şi Mijlocii şi Mediului de Afaceri în cooperare Autoritatea .................... şi Administratorul de Incubator vor asigura promovarea Programului la nivel local şi regional şi vor oferi sprijinul necesar pentru atragerea, instruirea şi selectarea potenţialilor beneficiari ai Programului.
    - Prevederile Procedurii de Implementare ale Programului, Program care face parte integrantă din prezentul Acord, se vor aplica pentru orice aspecte neacoperite în mod specific de prezentul acord.
    Prin urmare, având în vedere preambulul, premisele, convenţiile, acordurile, reprezentarea şi garanţiile reciproce prevăzute aici, ale căror primire şi suficienţă sunt recunoscute aici de către părţi, Părţile în intenţia de a se obliga una faţă de cealaltă convin după cum urmează:

    1. Obiectul acordului

    1.1. Obiectul acordului îl constituie Finanţarea oferită de către Finanţator Beneficiarului, prin suma utilizată cu scopul acoperirii cheltuielilor privind construcţia şi/sau renovarea/reabilitarea şi amenajarea spaţiului destinat Incubatorului de Afaceri .................... ("Incubatorul"). Prin prezentul Acord, Beneficiarul va primi suma prevăzută la art. 3.1. de la OTIMMC, conform art. 4.
    1.2. Beneficiarul va primi finanţarea în termenii şi în condiţiile stipulate în prezentul acord şi în procedura de implementare a Programului naţional multianual de înfiinţare şi dezvoltare de incubatoare de afaceri în România, Procedură care face parte integrantă din prezentul Acord.

    2. Durata acordului

    2.1. Prezentul Acord este valabil de la data semnării lui pentru o perioadă de cel puţin 9 ani de la data încheierii tuturor activităţilor de construcţie şi/sau renovare şi amenajare a spaţiului, prin furnizarea de către Beneficiar a documentelor de raportare narativă şi financiară.
    2.2. Beneficiarul se obligă să predea către OTIMMC spaţiul destinat incubatorului construit/renovat/reabilitat, în stare de funcţionare şi liber de sarcini până cel târziu la data de .................... De asemenea beneficiarul garantează Finanţatorul asupra oricărei evicţiuni totale sau parţiale, precum şi împotriva viciilor ascunse. Beneficiarul va solicita constructorului o perioadă de garanţie de cel puţin 36 luni de la data finalizării lucrărilor de construcţie/renovare/reabilitare.
    Orice prelungire a duratei lucrărilor trebuie adusă la cunoştinţă Finanţatorului împreună cu justificarea întârzierii.

    3. Valoarea acordului de finanţare

    3.1. Suma disponibilă pentru finanţarea cheltuielilor cu construcţia şi/sau renovarea/reabilitarea şi amenajarea spaţiului destinat Incubatorului ce va fi pusă la dispoziţia Beneficiarului de către Finanţator este de .................... lei.
    Suma prevăzută la alin. 3.1. va fi transferată Beneficiarului de către OTIMMC într-o singură tranşă conform art. 4, în contul de virament 5070 - Disponibil din transferuri şi subvenţii al beneficiarului deschis la unitatea Trezoreriei Statului în a cărei rază teritorială îşi au sediul în conformitate cu prevederile art. 5 alin. (10) din Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 146/2002 privind formarea şi utilizarea resurselor, republicată, cu modificările şi completările ulterioare şi va fi utilizată de către Beneficiar exclusiv pentru construcţia şi/sau renovarea/reabilitarea şi amenajarea Incubatorului.

    4. Plată şi proceduri de finanţare

    4.1. După semnarea Acordului, în vederea iniţierii lucrărilor la spaţiului destinat Incubatorului, Beneficiarul va transmite OTIMMC solicitarea de plată însoţită de documente justificative.
    4.2. Beneficiarul va angaja cheltuieli numai cu acordul OTIMMC dat prealabil în scris, în baza solicitării de plată şi a documentelor justificative. Pentru efectuarea plăţii de către OTIMMC, beneficiarul va prezenta pentru decontare formularul de decont prevăzut la anexa 7 la prezenta procedură însoţit de documente justificative privind efectuarea cheltuielilor: contracte ferme în original încheiate de Beneficiar cu furnizorii de produse şi servicii, facturi, ordine de plată/chitanţă/cotor filă CEC/foaie de vărsământ/bilet la ordin şi extras de cont. Virarea sumei prevăzută la alin. 3.1. va fi efectuată de OTIMMC după verificare şi aprobare spre decontare prin "bun de plată" .
    4.3. Orice parte a finanţării neutilizată până la data de .................... va fi returnată OTIMMC la prima şi simpla cerere a acestuia adresată în scris, în condiţiile şi la termenul prevăzute într-o astfel de notificare de returnare, fără reţineri sau compensări de nici o natură. Vor fi considerate "sume neutilizate" acele sume în legătură cu care Beneficiarul nu prezintă documente justificative acceptate de către OTIMMC.

    5. Obligaţiile părţilor

    5.1. Obligaţiile Finanţatorului
    5.1.1. Finanţatorul se obligă să finanţeze parţial costul lucrărilor de renovare la sediul destinat Incubatorului în conformitate cu documentele ce guvernează derularea Proiectului.
    5.1.2. Finanţatorul se obligă să efectueze plata către Beneficiar, conform prevederilor de la art. 4. Finanţatorul va avea obligaţia să finanţeze lucrările la Incubator doar în limita sumei prevăzute în acest Acord.
    5.2. Obligaţiile Beneficiarului
    5.2.1. Să pună la dispoziţia Finanţatorului toată documentaţia financiară rezultată în urma derulării lucrărilor la sediului destinat Incubatorului, în mod regulat pe măsura întocmirii acestora sau la cererea Finanţatorului, în termen de cel mult 10 zile de la solicitare.
    5.2.2. Să asigure elaborarea rapoartelor financiare şi narative referitoare la lucrările efectuate.
    5.2.3. Să asigure contribuţia proprie şi TVA pentru întreaga sumă necesară finalizării lucrărilor la spaţiului destinat Incubatorului.
    5.2.4. Să achite către bugetul de stat toate taxele şi impozitele aferente activităţilor pentru care a primit finanţare.
    5.2.5. Să ţină înregistrări exacte, periodice, înregistrări contabile separate şi transparente ce decurg din activităţile pentru care a primit finanţare.
    5.2.6. Să păstreze documentaţia financiară timp de minim 5 (cinci) ani.
    5.2.7. Să asigure o vizibilitate corespunzătoare finanţării furnizate de Finanţator în cadrul tuturor rapoartelor şi publicaţiilor realizate, atât pe perioada de implementare, cât şi după încheierea Proiectului, precum şi în toate evenimentele publice asociate Proiectului.

    6. Modificarea acordului

    6.1. Orice modificare adusă prezentului Acord trebuie consemnată în scris, printr-un amendament, sub formă de act adiţional, semnat de ambele părţi.

    7. Reziliere

    7.1. În caz de încălcare din partea Beneficiarului a oricărei clauze contractuale, prezentul Acord este reziliat de plin drept şi automat de către Finanţator prin simpla notificare cu efect în termen de 5 (cinci) zile, fără alte formalităţi sau intervenţia instanţelor de judecată.

    8. Forţa majoră

    8.1. Forţa majoră exonerează de răspundere partea care o invocă. Prin forţa majoră se înţeleg împrejurările care au intervenit după încheierea prezentului Acord, ca urmare a unor evenimente extraordinare, neprevăzute şi inevitabile pentru una din părţi, fiind luate în consideraţie numai acele fenomene documentate de o instituţie a statului abilitată în acest sens.

    9. Înţelegere amiabilă

    9.1. Părţile vor depune maximum de efort pentru a soluţiona pe cale amiabilă orice dispută, controversă sau pretenţie decurgând din sau în legătură cu prezentul Acord şi a celor decurgând din încălcarea, terminarea sau invaliditatea acestuia.
    9.2. În cazul în care părţile doresc să recurgă la soluţionarea amiabilă prin conciliere, concilierea se va realiza în conformitate cu regulile de mediere.

    10. LITIGII
    În afara cazului în care orice dispută, controversă sau pretenţie decurgând din sau în legătură cu prezentul Acord şi a celor decurgând din încălcarea, terminarea sau invaliditatea acestuia se soluţionează pe cale amiabilă conform prevederilor stabilite în paragraful precedent la acest articol, în decurs de 60 de zile de la data primirii de către una dintre părţi a solicitării celeilalte părţi de soluţionare pe cale amiabilă, ambele părţi vor supune litigiul în cauză instanţelor judecătoreşti competente.

    11. Dispoziţii finale

    11.1. Beneficiarul declară că are deplină autoritate şi capacitate să încheie şi să execute prevederile acestui Acord, deţine toate aprobările şi autorizaţiile necesare în acest scop, iar prevederile prezentului Acord nu încalcă dispoziţiile legale aplicabile Beneficiarului, statutul său de organizare sau actul constitutiv sau alte dispoziţii, acte, norme sau contracte ce îi sunt aplicabile sau la care Beneficiarul este parte sau îi sunt obligatorii sau opozabile.
    11.2. Prezentul Acord se completează cu dispoziţiile legislaţiei române în vigoare.

    Prezentul Acord a fost încheiat şi semnat în două exemplare originale, câte unul pentru fiecare parte.
    De bună credinţă, părţile semnează prezentul Acord, în două exemplare originale, redactate în limba română, toate exemplare fiind egal autentice.

Pentru Autoritatea Publică Locală/ Pentru Ministerul Energiei,
Privată cu experienţă relevantă la, Întreprinderilor Mici şi Mijlocii
nivel naţional în domeniul şi Mediului de Afaceri,
antreprenoriatului, OTIMMC ....................
  ____________________________ ____________________________
  Data: ______________________ Data: ______________________



    ANEXA 2
    la Procedură

    PS-10.04.02

                         CONTRACT DE PRESTĂRI SERVICII
                         NR. ........ din ............

    1. Părţile contractante

    În temeiul Ordonanţei de urgentă a Guvernului nr. 34/2006 privind atribuirea contractelor de achiziţie publică, a contractelor de concesiune de lucrări publice şi a contractelor de concesiune de servicii, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 337/2006, cu modificările şi completările ulterioare, s-a încheiat prezentul contract de prestare de servicii

    Între

    Oficiul Teritorial pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii (OTIMMC), cu sediul în ...................., str. ..................., nr. ......, judeţul ...................., tel./fax .................... reprezentat prin .................... şi ...................., având sediul social ...................., înregistrată la Registrul Comerţului cu nr. ......./......./......, CF(CUI) ...................., reprezentată prin .................... cu funcţia de ....................,
    în calitate de achizitor, pe de o parte,

    şi

    ...................., având sediul social ...................., Înregistrată la Registrul Comerţului cu nr. .........../........../.........., CF(CUI) ...................., reprezentată prin .................... cu funcţia de .................... în calitate de prestator, pe de altă parte.

    2. Definiţii

    În prezentul contract următorii termeni vor fi interpretaţi astfel:
    Contract - actul juridic care reprezintă acordul de voinţă exprimat de parţi încheiat intre autorităţi contractante, În calitate de achizitori, şi un prestator de servicii, În calitate de prestator;
    OTIMMC, .................... autoritate publică locală/autoritate privată cu experienţă relevantă la nivel naţional în domeniul antreprenoriatului, şi prestator - părţile contractante, astfel cum sunt acestea denumite şi definite în prezentul contract;
    Preţul contractului - suma plătibilă prestatorului, în baza contractului, pentru îndeplinirea integrală şi corespunzătoare a tuturor obligaţiilor asumate prin contract, preţ finanţat pe baza documentaţiei de proiect;
    Servicii - activităţi a căror prestare face obiectul contractului;
    Standarde - standardele, reglementările tehnice sau altele asemenea prevăzute în Caietul de sarcini şi în propunerea tehnică;
    Forţă majoră - un eveniment mai presus de controlul părţilor, care nu se datorează greşelii sau vinii acestora, care nu putea fi prevăzut la momentul încheierii contractului şi care face imposibilă executarea şi, respectiv, îndeplinirea contractului, sunt considerate asemenea evenimente: războaie, revoluţii, incendii, inundaţii sau orice alte catastrofe naturale, restricţii apărute ca urmare a unei carantine, embargo, enumerarea nefiind exhaustivă, ci enunţiativă. Nu este considerat forţă majoră un eveniment asemenea celor de mai sus, care, fără a crea o imposibilitate de executare, face extrem de costisitoare executarea obligaţiilor uneia dintre părţi;
    Zi - zi calendaristică; an - 365 de zile;
    Spaţiul incubatorului de afaceri - clădirea de birouri amenajată la standarde de calitate medii - superioare şi împărţită în spaţii de birouri, săli de conferinţe, spaţiu secretariat.
    Clădirea trebuie să fie racordată la utilităţi, prin contracte încheiate de furnizorii de utilităţi cu achizitorul (curent, gaz, apa-canal, internet, telefonie etc).

    3. Interpretare

    3.1. În prezentul contract, cu excepţia unei prevederi contrare, cuvintele la forma singular vor include forma de plural şi viceversa, acolo unde acest lucru este permis de context.
    3.2. Termenul "zi" sau "zile" sau orice referire la zile reprezintă zile calendaristice, dacă nu se specifică în mod diferit.

    Clauze obligatorii
    4. Obiectul şi preţul contractului

    4.1. Prestatorul se obligă să presteze servicii de administrare a Incubatorului de Afaceri din .................... în perioada convenită şi în conformitate cu obligaţiile asumate prin prezentul contract.
    4.2. Achizitorul, în proporţiile şi în conformitate cu documentaţiile de proiect, se obligă să finanţeze şi să asigure sumele datorate prestatorului, în condiţiile prezentului contract. OTIMMC se obligă să efectueze plăţile către prestator (după o verificare prealabilă a documentelor justificative) la preţul convenit pentru îndeplinirea contractului de servicii de administrare a Incubatorului de Afaceri situat în Municipiul ....................
    4.3. Preţul convenit pentru îndeplinirea contractului, finanţat de finanţator după semnarea prezentului contract, este de .................... lei.
    4.4. După semnarea prezentului contract, Ministerul Energiei Întreprinderilor Mici şi Mijlocii şi Mediului de Afaceri prin OTIMMC va pune la dispoziţia prestatorului (Administrator de Incubator) fondurile necesare în vederea achitării obligaţiilor ce rezultă din prezentul contract. De asemenea, după semnarea prezentului contract, Achizitorul va pune la dispoziţia prestatorului spaţiul unde va fi Incubatorul de Afaceri, în termen de maximum 5 zile lucrătoare.
    4.5. Cu excepţia atribuţiilor de administrare a fondurilor programului alocate prestatorului, Ministerul Energiei Întreprinderilor Mici şi Mijlocii şi Mediului de Afaceri prin OTIMMC va păstra toate atribuţiile şi rolul de monitorizare şi implementare a programului, după cum acestea sunt prevăzute în actele normative emise.

    5. Durata contractului

    Prestatorul se obligă să presteze servicii de administrare a Incubatorului de Afaceri situat în .................... astfel cum este prevăzut în graficul de prestare pentru îndeplinirea serviciilor, în decurs de 60 de luni de la data intrării în vigoare a prezentului contract.

    6. Aplicabilitate

    6.1. Contractul de servicii intră în vigoare la data semnării lui, dar numai după semnarea de către părţi a procesului verbal de predare primire privind spaţiul Incubatorului de Afaceri. Suma plătibilă prestatorului, menţionată la pct. 4.3 din prezentul contract va fi finanţată o singură dată de către Ministerul Energiei, Întreprinderilor Mici şi Mijlocii şi Mediului de Afaceri prin OTIMMC, după semnarea prezentului contract.
    6.2. Orice plăţi sau regularizări de natură financiară cu prestatorul vor fi efectuate doar cu aprobarea scrisă dată în prealabil de OTIMMC. Toate actele juridice necesare a fi încheiate de prestator în cadrul derulării proiectului vor fi avizate de către Achizitor.

    7. Documentele contractului

    Documentele prezentului contract sunt:
    a) Anexa nr. 1 - Procedura de implementare a Programului naţional multianual de înfiinţare şi dezvoltare de incubatoare tehnologice şi de afaceri, aprobată prin Ordinul ministrului pentru energie, întreprinderi mici şi mijlocii şi mediului de afaceri
    b) Anexa nr. 2 - Propunerea Tehnică şi Propunerea financiară;
    c) Graficul de prestare pentru îndeplinirea serviciilor;
    d) Garanţia de bună execuţie;
    e) Angajamentul ferm de susţinere din partea unui terţ, dacă este cazul;
    f) Proces Verbal de Predare Primire a spaţiului Incubatorului de Afaceri ....................

    8. Obligaţiile principale ale Prestatorului

    Prestatorul are obligaţia de a presta serviciile prevăzute mai jos cu profesionalismul şi promptitudinea cuvenite angajamentului asumat şi în conformitate cu propunerea sa tehnică:
    q) semnează un contract de prestare servicii cu OTIMMC;
    r) semnează contracte de incubare cu beneficiarii Programului;
    s) organizează promovarea locală a Programului, în perioada de preincubare (publicitate, materiale promoţionale etc.), în scopul atragerii de minim 40 de potenţiali beneficiari ai Programului, care vor participa, în maxim două grupe, la cursurile de instruire oferite în această perioadă şi din care se vor selecţiona beneficiarii Programului;
    t) prestează potenţialilor beneficiari ai Programului servicii de asistenţă în procesul de pre- incubare;
    u) convoacă comisia de selecţie a beneficiarilor Programului;
    v) prestează servicii de consultanţă specializată, contra cost, la cererea firmelor incubate;
    w) organizează minim 9 evenimente pe an, relevante pentru creşterea vizibilităţii firmelor incubate, a Incubatorului de Afaceri şi a Programului, acestea fiind aprobate în prealabil de OTIMMC;
    x) asigură utilizarea optimă şi în conformitate cu scopul Programului a spaţiilor şi a mijloacelor fixe aflate în dotarea Incubatorului;
    y) încheie un contract de asigurare a clădirii, a mobilierului şi a echipamentelor IT&C puse la dispoziţie de către OTIMMC, a cărui contravaloare va fi repartizată pe parcursul anului în taxa de administrare percepută firmelor incubate;
    z) elaborează trimestrial rapoarte privind stadiul de realizare a Programului şi rapoarte financiare, pe care le înaintează către OTIMMC;
    aa) se asigură că a fost atins numărul minim de firme incubate, monitorizează şi raportează anual până la 30 iunie către OTIMMC situaţia anului anterior privind:
    - numărul de contracte/parteneriate încheiate de firmele incubate cu alte societăţi/universităţi/institute de cercetare/autorităţi publice;
    - creşterea cifrei de afaceri, a profitului firmelor incubate, a numărului de locuri de muncă create de acestea
    bb) asigură monitorizarea activităţii beneficiarilor Programului pe toată perioada contractului (3ani ± 2ani) şi transmite către OTIMMC rapoarte trimestriale privind activitatea firmelor incubate;
    cc) devine membru al Asociaţiei Incubatoarelor şi Centrelor de Afaceri din România (AICAR);
    dd) informează OTIMMC/Direcţia Politici Antreprenoriale şi Implementare Programe pentru IMM (DPAIPIMM) despre activităţile organizate, serviciile şi cheltuielile efectuate, pune la dispoziţia acestora documente justificative, în vederea verificării acestora la sediul incubatorului de către OTIMMC;
    ee) verifică efectuarea cheltuielilor prevăzute la pct. 2.7 din procedura programului, precum şi existenţa/corectitudinea documentelor justificative prezentate de către firmele incubate pentru justificarea cheltuielilor menţionate mai sus, transmite aceste documente justificative către OTIMMC, recuperează pe cale amiabilă, sumele necheltuite şi pe cele cheltuite necorespunzător şi informează OTIMMC asupra procesului de recuperare şi asupra oricăror aspecte neconforme sesizate în legătură cu justificarea cheltuielilor menţionate mai sus;
    ff) îndeplineşte rolul de agenţie de implementare, conform prevederilor art. 26^2 alin. (4) din Legea nr. 346/2004 privind stimularea înfiinţării şi dezvoltării întreprinderilor mici şi mijlocii cu modificările şi completările ulterioare şi transferă firmelor incubate sumele primite de la Ministerul Energiei, Întreprinderilor Mici şi Mijlocii şi Mediului de Afaceri/OTIMMC.

    9. Obligaţiile principale ale Achizitorului

    9.1. OTIMMC va achita prestatorului, după semnarea prezentului contract, pentru întreagă perioadă de valabilitate a contractului, diferenţa dintre preţul contractului, astfel cum este stabilit la pct. 4.3. şi garanţia prevăzută la pct. 13.
    9.2. Plăţile se vor efectua numai cu aprobarea prealabilă dată în scris de OTIMMC căruia îi va fi remisă din timp întreaga documentaţie justificativă spre verificare. În acest scop, fiecare plată va fi afectată de un termen de graţie de 10 zile, fără aplicarea de penalităţi, în scopul asigurării avizului DPAIPIMM, pe întreaga documentaţie remisă.

    10. Sancţiuni pentru neîndeplinirea culpabilă a obligaţiilor

    10.1. În cazul în care, din vina sa exclusivă, prestatorul nu reuşeşte să îşi execute obligaţiile asumate prin contract, atunci achizitorul are dreptul de a deduce din preţul contractului, ca penalităţi, o sumă echivalentă cu o cotă procentuală din preţul contractului, respectiv 0,1%/zi de întârziere.
    (Se precizează cota procentuală pentru fiecare zi/săptămână de întârziere, până la îndeplinirea efectivă a obligaţiilor.)
    10.2. În cazul în care achizitorul nu onorează facturile în termen de ...... zile de la expirarea perioadei cuvenite, atunci acesta are obligaţia de a plăti, ca penalităţi, o sumă echivalentă cu o cotă procentuală din plata neefectuată, respectiv 0,1%/zi de întârziere.
    (Se precizează aceeaşi cotă procentuală prevăzută pentru clauza 10.1. pentru fiecare zi/săptămână de întârziere, până la îndeplinirea efectivă a obligaţiilor.)
    10.3. Nerespectarea obligaţiilor asumate prin prezentul contract de către una dintre părţi, în mod culpabil, dă dreptul părţii lezate de a considera contractul reziliat de drept/de a cere rezilierea contractului şi de a pretinde plata de daune-interese.
    10.4. Achizitorul îşi rezervă dreptul de a denunţa unilateral contractul, printr-o notificare scrisă adresată prestatorului, fără nicio compensaţie, dacă acesta din urmă dă faliment, cu condiţia ca această denunţare să nu prejudicieze sau să afecteze dreptul la acţiune sau despăgubire pentru prestator. În acest caz, prestatorul are dreptul de a pretinde numai plata corespunzătoare pentru partea din contract îndeplinită până la data denunţării unilaterale a contractului.

    Clauze specifice
    11. Caracterul confidenţial al contractului

    11.1. (1) O parte contractantă nu are dreptul, fără acordul scris al celeilalte părţi:
    a) de a face cunoscut contractul sau orice prevedere a acestuia unei terţe părţi, în afara acelor persoane implicate în îndeplinirea contractului;
    b) de a utiliza informaţiile şi documentele obţinute sau la care are acces în perioada de derulare a contractului, în alt scop decât acela de a-şi îndeplini obligaţiile contractuale.
    (2) Dezvăluirea oricărei informaţii faţă de persoanele implicate în îndeplinirea contractului se va face confidenţial şi se va extinde numai asupra acelor informaţii necesare în vederea îndeplinirii contractului.
    11.2. O parte contractantă va fi exonerată de răspunderea pentru dezvăluirea de informaţii referitoare la contract dacă:
    a) informaţia era cunoscută părţii contractante înainte ca ea să fi fost primită de la cealaltă parte contractantă; sau
    b) informaţia a fost dezvăluită după ce a fost obţinut acordul scris al celeilalte părţi contractante pentru asemenea dezvăluire; sau
    c) partea contractantă a fost obligată în mod legal să dezvăluie informaţia.

    12. Drepturi de proprietate intelectuală

    Prestatorul are obligaţia de a despăgubi OTIMMC împotriva oricăror:
    a) reclamaţii şi acţiuni în justiţie, ce rezultă din încălcarea unor drepturi de proprietate intelectuală (brevete de invenţie, licenţe, mărci de produse şi servicii, design industrial, etc.), legate de echipamentele, materialele, instalaţiile sau utilajele folosite pentru sau în legătură cu prestarea serviciilor doar dacă se dovedeşte o culpă evidentă efectuată de către prestator; şi
    b) daune-interese, costuri, taxe şi cheltuieli de orice natură aferente, cu excepţia situaţiei în care o astfel de încălcare rezultă din respectarea Caietului de sarcini al contractului şi anexelor la contract.

    13. Garanţia de bună execuţie a contractului

    13.1. Prestatorul are obligaţia de a constitui garanţia de bună execuţie a contractului în primul an de execuţie a prestaţiilor.
    13.2. Cuantumul garanţiei de bună execuţie a contractului reprezintă o cotă de 10% din preţul contractului şi se constituie prin reţinerea de către autoritatea contractantă din onorariul plătibil prestatorului. Garanţia se depune în cont de garanţie bancară.
    13.3. OTIMMC are dreptul de a emite pretenţii asupra garanţiei de bună execuţie, în limita prejudiciului creat, dacă prestatorul nu îşi îndeplineşte obligaţiile asumate prin prezentul contract. Anterior emiterii unei pretenţii asupra garanţiei de bună execuţie OTIMMC are obligaţia de a notifica acest lucru prestatorului, precizând totodată obligaţiile care nu au fost respectate.
    13.4. Garanţia de bună execuţie se restituie prestatorului în 30 de zile de la data finalizării prezentului contract, respectiv 5 (cinci) ani de la începutul funcţionării Incubatorului de Afaceri. Restituirea garanţiei se va putea efectua numai după prezentarea de către prestator către OTIMMC a raportului final de activitate.
    13.5. În cazul în care contractul nu este finalizat din cauze imputabile prestatorului, după ce garanţia de bună execuţie a fost constituită, prestatorul pierde dreptul de a solicita garanţia constituită.

    14. Alte responsabilităţi ale prestatorului

    14.1. (1) Prestatorul are obligaţia de a executa serviciile prevăzute în contract cu profesionalismul şi promptitudinea cuvenite angajamentului asumat şi în conformitate cu propunerea sa tehnică.
    (2) Prestatorul se obligă să supravegheze prestarea serviciilor, să asigure resursele umane, materialele, instalaţiile, echipamentele şi orice altele asemenea, fie de natură provizorie, fie definitivă, cerute de şi pentru contract, în măsura în care necesitatea asigurării acestora este prevăzută în contract sau se poate deduce în mod rezonabil din contract.
    14.2. Prestatorul este pe deplin responsabil pentru execuţia serviciilor în conformitate cu graficul de prestare convenit. Totodată este răspunzător atât de siguranţa tuturor operaţiunilor şi metodelor de prestare utilizate, cât şi de calificarea personalului folosit pe toată durata contractului.
    (Se precizează anexa ce conţine graficul de prestare)

    15. Alte responsabilităţi ale achizitorului/părţilor

    Achizitorul, va pune la dispoziţia prestatorului spaţiul adecvat pentru a fi sediul Incubatorului de Afaceri, fiind renovat la standarde de calitate medii - superioare, împărţit într-un nr. de ........ spaţii de birouri, săli de curs, spaţiul de secretariat.

    16. Raportări. Verificări

    16.1. OTIMMC au dreptul de a verifica modul de prestare a serviciilor pentru a stabili conformitatea lor cu prevederile din propunerea tehnică şi din Caietul de sarcini.
    16.2. Verificările vor fi efectuate în conformitate cu prevederile din prezentul contract. Achizitorii au obligaţia de a notifica în scris prestatorului identitatea reprezentanţilor săi împuterniciţi pentru acest scop.
    16.3. Raportarea rezultatelor activităţii prestatorului şi modalităţile de verificare de către OTIMMC sunt prevăzute în anexa nr. 1 la prezentul contract

    17. Începere, finalizare, întârzieri, sistare

    17.1. (1) Prestatorul are obligaţia de a începe prestarea serviciilor în timpul cel mai scurt posibil de la semnarea contractului, dar nu mai mult de 7 (şapte) zile calendaristice de la semnarea procesului verbal de predare primire a spaţiului unde va avea sediul Incubatorul de Afaceri.
    (2) În cazul în care prestatorul suferă întârzieri şi/sau suportă costuri suplimentare, datorate în exclusivitate achizitorului, părţile vor stabili de comun acord:
    a) decalarea termenului de începere a prestaţiilor;
    b) totalul cheltuielilor aferente, dacă este cazul, care se vor adăuga la preţul contractului.
    17.2. (1) Serviciile prestate în baza contractului sau, dacă este cazul, orice fază a acestora prevăzută să fie terminată într-o perioadă stabilită în graficul de prestare trebuie finalizate în termenul convenit de părţi, termen care se calculează de la data începerii prestării serviciilor.
    (2) În cazul în care se constată: (a) orice motive de întârziere ce nu se datorează prestatorului; sau (b) alte circumstanţe neobişnuite, susceptibile de a surveni altfel decât prin încălcarea contractului de către prestator, îndreptăţesc prestatorul să solicite prelungirea perioadei de prestare a serviciilor sau a oricărei faze a acestora, părţile vor revizui, de comun acord, perioada de prestare şi vor semna în acest sens un act adiţional.
    17.3. Dacă pe parcursul îndeplinirii contractului prestatorul nu respectă graficul de prestare, acesta are obligaţia de a notifica acest lucru, în timp util, OTIMMC. Modificarea datei/perioadelor de prestare asumate în graficul de prestare se face cu acordul părţilor, prin act adiţional.
    17.4. Cu excepţia cazului în care OTIMMC este de acord cu o prelungire conform clauzei 17.3., o întârziere în îndeplinirea contractului dă dreptul OTIMMC de a solicita penalităţi prestatorului potrivit prevederilor clauzei 10.

    18. Actualizarea preţului contractului

    OTIMMC poate solicita renegocierea contractului, însă fără modificarea preţului iniţial al contractului.

    19. Amendamente

    Părţile contractante au dreptul, pe durata îndeplinirii contractului, de a conveni modificarea clauzelor contractului prin act adiţional numai în cazul apariţiei unor circumstanţe care lezează interesele comerciale legitime ale acestora şi care nu au putut fi prevăzute la data încheierii contractului.

    20. Subcontractanţi

    20.1. Subcontractarea este permisă numai cu acordul prealabil dat în scris al OTIMMC. Prestatorul are obligaţia de a încheia contracte cu subcontractanţii desemnaţi, în aceleaşi condiţii în care el a semnat contractul cu achizitorul.
    20.2. (1) Prestatorul are obligaţia de a prezenta la încheierea contractului toate contractele încheiate cu subcontractanţii desemnaţi.
    (2) Lista cuprinzând subcontractanţii, cu datele de recunoaştere ale acestora, precum şi contractele încheiate cu aceştia se constituie în anexe la contract.
    20.3. (1) Prestatorul este pe deplin răspunzător faţă de OTIMMC de modul în care îndeplineşte contractul.
    (2) Subcontractantul este pe deplin răspunzător faţă de prestator de modul în care îşi îndeplineşte partea sa din contract.
    20.4. Prestatorul poate schimba oricare subcontractant numai dacă acesta nu şi-a îndeplinit partea sa din contract. Schimbarea subcontractantului nu va schimba preţul contractului şi va fi notificată şi aprobată în prealabil de către achizitor.

    21. Rezilierea contractului

    21.1. Nerespectarea obligaţiilor asumate prin prezentul contract de către una dintre părţi dă dreptul părţii lezate de a cere rezilierea contractului de servicii şi de a pretinde plata de daune-interese.
    21.2. OTIMMC îşi rezervă dreptul de a denunţa unilateral contractul de servicii, în cel mult 30 de zile de la apariţia unor circumstanţe care nu au putut fi prevăzute la data încheierii contractului şi care conduc la modificarea clauzelor contractuale în aşa măsură încât îndeplinirea contractului respectiv ar fi contrară interesului public sau interesului avut în vedere prin întocmirea şi aprobarea documentaţiei de program.
    21.3. În cazul prevăzut la clauza 21.2., prestatorul are dreptul de a pretinde numai plata corespunzătoare pentru partea din contract îndeplinită până la data denunţării unilaterale a contractului.

    22. Forţa majoră

    22.1. Forţa majoră este constatată de o autoritate competentă.
    22.2. Forţa majoră exonerează părţile contractante de îndeplinirea obligaţiilor asumate prin prezentul contract, pe toată perioada în care aceasta acţionează.
    22.3. Îndeplinirea contractului va fi suspendată în perioada de acţiune a forţei majore, dar fără a prejudicia drepturile ce li se cuveneau părţilor până la apariţia acesteia.
    22.4. Partea contractantă care invocă forţa majoră are obligaţia de a notifica celeilalte părţi, imediat şi în mod complet, producerea acesteia şi de a lua orice măsuri care îi stau la dispoziţie în vederea limitării consecinţelor.
    22.5. Dacă forţa majoră acţionează sau se estimează că va acţiona o perioadă mai mare de 6 (şase) luni, fiecare parte va avea dreptul să notifice celeilalte părţi încetarea de plin drept a prezentului contract, fără ca vreuna dintre părţi să poată pretinde celeilalte daune-interese.

    23. Soluţionarea litigiilor

    23.1. Părţile vor face toate eforturile pentru a rezolva pe cale amiabilă, prin tratative directe, orice neînţelegere sau dispută care se poate ivi între ei în cadrul sau în legătură cu îndeplinirea contractului.
    23.2. În cazul în care părţile sunt în imposibilitate de a stinge aceste dispute pe cale amiabilă, acestea vor fi soluţionate de către instanţele judecătoreşti competente.

    24. Limba care guvernează contractul

    Limba care guvernează contractul este limba română.

    25. Comunicări

    25.1. (1) Orice comunicare între părţi, referitoare la îndeplinirea prezentului contract, trebuie să fie transmisă în scris.
    (2) Orice document scris trebuie înregistrat atât în momentul transmiterii, cât şi în momentul primirii.
    25.2. Comunicările între părţi se pot face şi prin telefon, telegramă, telex, fax sau e-mail, cu condiţia confirmării în scris a primirii comunicării.

    26. Legea aplicabilă contractului

    26.1. Contractul va fi interpretat conform legilor din România.
    26.2. Drepturile şi obligaţiile părţilor, precum şi toate dispoziţiile prezentului contract sunt completate cu prevederile Procedurii de Implementare a Programului naţional multianual de înfiinţare şi dezvoltare de incubatoare tehnologice şi de afaceri şi ale legislaţiei în vigoare.

    Părţile au înţeles să încheie astăzi, .................... prezentul contract în 2 exemplare, câte unul pentru fiecare parte.

    Achizitor, Prestator,



    ANEXA 3
    la Procedură

    PS-10.04.03

                              CONTRACT DE INCUBARE
                         NR. .........din ..............

    Acest contract, (denumit în continuare "Contractul"), cuprinzând clauze specifice, are ca obiect transmiterea folosinţei unui bun imobil şi prevederi specifice unui contract de prestări servicii.
    Contractul a fost încheiat în ...................., jud .................... în data de ....................de către şi între:

    1. ..................., cu sediul în .................... înregistrată la Oficiul Registrului Comerţului sub nr. ............., atribut fiscal RO ..........., cod IBAN ...................., deschis la ...................., reprezentată legal prin .................... în calitate de ...................., societate desemnată în condiţiile legii Administrator al Incubatorului de Afaceri ...................., denumită în continuare "Administrator" şi
    2. ..................., cu sediul în .................... str. ..............., jud. ...................., nr. înregistrare la Oficiul Registrului Comerţului .................... atribut fiscal RO .............., cod IBAN .................... deschis la ...................., reprezentată legal prin .................... în calitate de ...................., desemnată în condiţiile legii beneficiar al Programului naţional multianual de înfiinţare şi dezvoltare de incubatoare de afaceri, denumită în continuare "Beneficiar".

    Administratorul şi Beneficiarul pot fi denumite împreună "Părţi" sau separat "Parte".

                                    PREAMBUL
    Dat fiind că, .................... este angajată ca şi administrator exclusiv în desfăşurarea şi gestionarea Programului naţional multianual pe perioada de înfiinţare şi dezvoltare de incubatoare tehnologice şi de afaceri, SC ...................., în baza contractului de prestări servicii nr. ...................., încheiat şi semnat cu ....................;
    Dat fiind că Beneficiarul doreşte să intre în programul Incubator de Afaceri .................... conform scrisorii de intenţie nr. ............. din .................... şi a arătat, în faza de selecţie, Administratorului Incubatorului că are potenţialul de dezvoltare şi de producţie necesare pentru asumarea drepturilor şi obligaţiilor ce reies din această participare;
    Având în vedere Procedura de implementare a Programului naţional multianual de înfiinţare şi dezvoltare de incubatoare tehnologice şi de afaceri, aprobată prin Ordinul Ministrului Energiei, Întreprinderilor Mici şi Mijlocii şi Mediului de Afaceri nr. ....../2015, (denumită în continuare "Procedură");
    Prin urmare, având în vedere preambulul, premisele, convenţiile, acordurile, reprezentarea şi garanţiile reciproce prevăzute aici, ale căror primire şi suficienţă sunt recunoscute aici de către părţi, Părţile în intenţia de a se obliga una faţă de cealaltă convin după cum urmează:

    ART. 1
    Obiectul Contractului

    1.1. Obiectul prezentului Contract constă în drepturile şi obligaţiile părţilor izvorâte ca urmare a acordării Beneficiarului a statutului de membru participant al Programului naţional multianual de înfiinţare şi dezvoltare de incubatoare tehnologice şi de afaceri.
    1.2. Beneficiarul, în calitate de membru participant al Programului, va beneficia de dreptul de folosinţă al spaţiilor în cadrul Incubatorului, asistenţă şi consultanţă de specialitate acordată de către sau prin intermediul Administratorului, contra cost, precum şi alocaţii financiare nerambursabile, în condiţiile legii.
    1.3. Pentru desfăşurarea activităţilor economice, Administratorul va pune la dispoziţia Beneficiarului spaţii în cadrul Incubatorului, în următoarele condiţii:
    a) spaţiu birou nr. ............. în suprafaţă de ........... mp, denumit în continuare "Imobilul";
    b) dotare spaţiu cu un computer ce are următoarele caracteristici ....................;
    c) telefon fix marca .................... conectat la centrala prin provider ....................;
    d) dotare spaţiu birou complet din ............ compus din ....... mese de birou, ........ casetiere şi ........ dulapuri, ........ scaune şi jaluzele verticale;
    e) acces exclusiv la internet prin provider ............ şi ........... la capacitate asiguratorie pentru desfăşurarea în bune condiţii a activităţilor Beneficiarului;
    f) acces la copiator şi imprimantă multifuncţională în secretariatul Incubatorului;
    g) serviciu de pază asigurat de societatea ....................;
    h) asigurarea serviciilor de training;
    i) acces la sala de şedinţe şi conferinţe;
    j) sprijin financiar nerambursabil în conformitate cu Procedura de Implementare a Programului naţional multianual de înfiinţare şi dezvoltare de incubatoare tehnologice şi de afaceri - un extras din ordin se anexează la contract, acesta făcând parte integrantă din prezentul contract.
    1.4. Schiţa Imobilului prevăzut la paragraful 1.3 lit. a) este prezentată la Anexa 1, parte integrantă din prezentul contract.
    1.5. Administratorul va preda, iar Beneficiarul va recepţiona Imobilul în baza unui proces- verbal de predare-primire (Anexa 2), care va conţine o descriere detailată a Imobilului împreună cu toate bunurile mobile, dotările şi utilităţile acestuia.
    1.6. Beneficiarul, de asemenea, va avea acces şi la spaţiile comune ale Incubatorului, care cuprind: holuri, scări, grupuri sanitare şi oficii, cu respectarea Regulamentului Intern de Funcţionare. Accesul în sala de şedinţe şi conferinţe se va face contra cost şi pe bază de programare.
    1.7. Utilităţile vor fi parţial acoperite prin grant-uri, conform Procedurii.
    1.8. Beneficiarul va datora Administratorului o taxă de administrare lunară, percepută pentru următoarele servicii:
    a) servicii secretariat;
    b) servicii de informare şi documentare;
    c) servicii de pază şi curăţenie;
    d) parcare;
    e) servicii comune referitoare la cooperarea dintre investitori în cadrul Incubatorului;
    f) servicii de prevenirea actelor ce ar putea avea un impact negativ asupra mediului;
    g) reparaţii curente;
    h) asigurarea clădirii, a mobilierului şi a echipamentelor IT&C.
    1.9. Administratorul, direct sau prin persoane specializate, va presta Beneficiarului, contra cost, asistenţă specifică, monitorizare, consiliere în diferite domenii, cum ar fi, însă nelimitativ prezentate:
    - consultanţă şi asistenţă în elaborarea planurilor de afaceri şi de marketing, a studiilor de fezabilitate şi a surselor şi metodelor de finanţare a investiţiilor în scopul contractării altor finanţări nerambursabile complementare;
    - consultanţă şi instruire în managementul afacerilor şi managementul investiţiilor;
    - asistenţă pentru dezvoltarea de parteneriate naţionale şi internaţionale;
    - servicii de training, traduceri şi publicitate;
    - consultanţă privind protejarea drepturilor de proprietate intelectuală şi industrială;
    - asistenţă pentru corelarea activităţilor Beneficiarului cu cele ale întreprinderilor existente în zonă;
    - asistenţă în scopul diversificării capacităţii Beneficiarului de a-şi comercializa produsele/serviciile în afara zonei de amplasare a Incubatorului;
    - asistenţă în desfăşurarea activităţilor de recrutare şi selecţie personal;
    - asistenţă pentru implementarea procedurilor specifice de lucru în conformitate cu normele europene în domeniul calităţii.
    1.10. Costurile serviciilor de secretariat vor fi stipulate şi în Regulamentul Intern de Funcţionare al Incubatorului.
    1.11. Pe întreaga perioadă de derulare a Programului, Beneficiarul va primi sprijin financiar prin alocarea unor fonduri nerambursabile periodice în condiţiile stabilite de lege şi de "Procedura".
    Alocaţiile financiare nerambursabile suplimentare, altele decât cele prevăzute de paragraful 1.11., provenite din fonduri suplimentare, vor fi distribuite Beneficiarului numai în baza unui act adiţional la prezentul contract. Cuantumul, condiţiile de transferare, precum şi destinaţia acestor fonduri nerambursabile suplimentare vor fi stabilite de DPAIPIMM. În stabilirea cuantumului şi destinaţiilor acestor fonduri, DPAIPIMM va putea ţine cont şi de propunerile avansate de Părţi.

    ART. 2
    Responsabilităţile Beneficiarului

    2.1. Beneficiarul cunoaşte condiţiile speciale prevăzute de lege şi "Procedura" pentru admiterea şi participarea la Program şi declară că se obligă să îndeplinească cumulativ următoarele obligaţii:
    1. semnează Contractul de Incubare cu Administratorul Incubatorului, precum şi toate modificările sau completările subsecvente ale acestuia;
    2. înfiinţează minim 3 locuri de muncă pe perioadă nedeterminată cu normă întreagă (8 ore/zi, 5 zile/săptămână) şi le menţine pe întreaga perioadă de incubare,
    3. încheie minim 1 contract/parteneriat cu alte societăţi/universităţi/institute de cercetare/autorităţi publice, să aibă creştere a cifrei de afaceri şi a profitului şi să
    4. se menţine în stare de funcţionare pe toată perioada contractului de incubare (să nu se retragă din Program înainte de termenul stipulat prin Program, să nu intre în stare de faliment, lichidare etc).;
    5. ia toate măsurile necesare pentru a-şi dezvolta performanţele economice materializate prin creşterea cifrei de afaceri şi a profitului per an fiscal;
    6. încheie contracte comerciale cu parteneri economici şi din afara ariei geografice de amplasare a Incubatorului;
    7. îndeplineşte toate obligaţiile exigibile de plată a impozitelor, taxelor şi datoriilor către bugetul de stat şi/sau bugetele locale;
    8. se obligă să elibereze spaţiul din Incubator după terminarea perioadei de incubare de 3 ani. Derogări în acest sens se pot obţine numai la recomandarea Administratorului şi cu aprobarea OTIMMC însă fără continuarea sprijinului financiar.
    9. achită Administratorului de Incubator o taxă de administrare, stabilită conform contractului de incubare, pentru servicii precum: pază, curăţenie, secretariat, asigurări, reparaţii curente etc.
    10. pune la dispoziţia OTIMMC orice documente justificative pentru efectuarea plăţilor din sumele acordate conform Procedurii de Implementare a Programului naţional multianual de înfiinţare şi dezvoltare de incubatoare tehnologice şi de afaceri
    11. respectă, necondiţionat, toate modificările aduse la contractul de parteneriat încheiat între Administrator şi OTIMMC, modificări ce îi vor fi aduse la cunoştinţă scris de către administrator într-un termen maxim de 15 (cincisprezece) zile de la ............... data la care aceste modificări au survenit.
    2.2 Având în vedere monitorizarea şi evaluarea Programului, Beneficiarul se obligă să întocmească şi să transmit Administratorului următoarele rapoarte:
    a) rapoarte financiare trimestriale, însoţite de documente justificative (contracte de servicii, facturi şi chitanţe fiscale, ordine de plată, extrase de cont) privind utilizarea fondurilor, evidenţiind alocaţiile financiare nerambursabile. Aceste rapoarte vor fi transmise Administratorului cel mai târziu în a treia zi lucrătoare a lunii următoare a trimestrului raportat;
    b) rapoarte trimestriale referitoare la activitatea desfăşurată, precum şi stadiul de realizare a obiectivelor prevăzut de planul de afaceri prezentat în faza de selecţie. Aceste rapoarte vor fi transmise Administratorului cel mai târziu în a treia zi lucrătoare a lunii următoare a trimestrului raportat;
    c) rapoarte anuale referitoare la întreaga activitate din anul fiscal curent şi situaţia financiară a Beneficiarului, însoţite de documente justificative. Aceste rapoarte vor fi transmise Administratorului cel mai târziu în a zecea zi lucrătoare a lunii următoare anului raportat;
    d) Beneficiarul se obligă să furnizeze, timp de 2 (doi) ani de la terminarea perioadei de incubare, orice informaţii şi date referitoare la activitatea societăţi, pe care le va solicita Administratorul, în vederea monitorizării, conform Procedurii.
    Forma şi conţinutul rapoartelor prevăzute mai sus vor fi stabilite ulterior, de comun acord între Părţi, cu acceptul OTIMMC.
    2.3. Pentru a beneficia, pe întreaga perioadă de derulare a Programului, de serviciile de asistenţă şi consultanţă de specialitate, prevăzute de paragraful 1.9., Beneficiarul va solicita cu precădere serviciile prestate de Administrator, direct sau prin persoane fizice sau juridice specializate. Beneficiarul va fi îndreptăţit să solicite astfel de servicii unor terţe persoane, numai după confirmarea în scris acordată de Administrator. Această confirmare va fi valabilă numai pentru serviciul specificat şi numai pentru o singură prestare, pentru cazul în care această prestare este susceptibilă de o executare succesivă. De asemenea, Beneficiarul va fi obligat să participe la toate activităţile organizate de Administrator, cum ar fi, însă nelimitativ prezentate:
    a) participarea la training-uri organizate de Administrator în domeniile management, marketing şi resurse umane;
    b) activităţi de selecţie şi recrutare personal;
    c) consultanţă menită să asigure o creştere economică reală a Beneficiarului;
    d) asistenţă acordată în scopul atragerii de către beneficiar a altor finanţări nerambursabile sau d) asistenţă acordată în vederea participării la expoziţii şi prezentări în domeniul în care îşi desfăşoară activitatea Beneficiarul.

    2.4. Beneficiarul, de asemenea, se obligă:
    a) să achite taxa de administrare aferentă spaţiului alocat în cadrul Incubatorului, în cuantumul şi condiţiile stabilite de prezentul contract;
    b) să folosească imobilul, spaţiile comune ale acestuia, precum şi bunurile mobile, dotările şi utilităţile puse la dispoziţie de către Administrator, după destinaţia firească, ca un posesor de bună- credinţă, purtând răspunderea pentru toate pagubele produse din culpa sa;
    c) să nu modifice spaţiul şi bunurile în folosinţă fără acceptul prealabil al Administratorului; de asemenea, beneficiarul nu va revendica despăgubiri pentru investiţiile asupra Imobilului, făcute până la data rezilierii sau expirării Contractului;
    d) să plătească despăgubiri în cazul în care exploatarea Imobilului, a spaţiilor comune ale acestuia, precum şi a bunurilor mobile, dotările şi utilităţile aferente, apar pagube sau defecţiuni tehnice din culpa proprie;
    e) să predea imobilul împreună cu toate bunurile mobile, dotările şi utilităţile acestuia, la data rezilierii sau expirării Contractului, în starea în care au fost recepţionate conform procesului verbal de predare-primire încheiat de Părţi la data predării. Beneficiarul nu poate cere rambursarea cheltuielilor făcute de el sau deducerea acestora din costul taxei de administrare, pentru îmbunătăţiri aduse spaţiilor individuale închiriate făcute chiar şi cu acordul scris al Administratorului. Beneficiarul consimte că toate aceste investiţii făcute din resurse proprii vor trece de drept în patrimoniul Incubatorului la data încetării contractului;
    f) să respecte regulamentul de ordine interioară a Incubatorului;
    g) să permită necondiţionat accesul Administratorului în spaţiul pus la dispoziţie şi la documentele contabile, la cererea prealabilă a acestuia;
    h) să pună în aplicare toate măsurile legale aplicabile pentru prevenirea şi stingerea incendiilor, protecţia mediului, norme sanitare etc. Obţinerea tuturor autorizaţilor de funcţionare pentru activităţile desfăşurate în Imobil vor fi în exclusivitate în sarcina Beneficiarului;
    i) să aibă la data semnării contractului cel puţin un loc de muncă înfiinţat(doar pentru IMM-uri cu istoric de funcţionare) şi să înfiinţeze minim 3 locuri de muncă pe perioadă nedeterminată cu normă întreagă (8 ore/zi, 5 zile/săptămână) şi să le menţină pe întreaga perioadă de incubare. Locurile de muncă nou create pot fi înfiinţate în primul an sau câte 1 loc de muncă până la sfârşitul fiecărui an de incubare;
    j) să îndeplinească toate obligaţiile exigibile de plată a impozitelor, taxelor şi datoriilor către bugetul de stat şi/sau bugetele locale;
    k) să pună la dispoziţia OTIMMC orice documente justificative pentru efectuarea plăţilor din sumele acordate conform Procedurii de Implementare a Programului;
    l) să încheie minim 1 contract/parteneriat cu alte societăţi/universităţi/institute de cercetare/autorităţi publice, să aibă creştere a cifrei de afaceri şi a profitului şi să se menţină în stare de funcţionare pe toată perioada contractului de incubare (să nu se retragă din Program înainte de termenul stipulat prin Program, să nu intre în stare de faliment, lichidare etc);
    m) să desfăşoare activitatea pe toată perioada de incubare în cadrul sediului social sau a unui punct de lucru în spaţiul Incubatorului de Afaceri;
    Neîndeplinirea din culpă a obligaţiilor prezentate mai sus va atrage aplicarea măsurilor prevăzute la punctul 8.3 din procedura programului.

    ART. 3
    Responsabilităţile Administratorului

    3.1. Administratorul se obligă să asigure buna funcţionare a Incubatorului prin dotarea cu utilităţi a spaţiilor de lucru, încheierea de contracte de prestări servicii şi utilităţi (energie termică, electrică, apă, gaz metan, etc), asigurarea serviciilor de telecomunicaţii (telefon, fax, e-mail, internet), servicii de pază etc. De asemenea, Administratorul va asigura tuturor beneficiarilor Programului servicii de administrare, secretariat, de informare şi documentare, precum şi intermedierea cooperării între investitorii din cadrul Incubatorului.
    3.2. Administratorul se obligă să pună la dispoziţia Beneficiarului, Imobilul, astfel cum este descris şi în condiţiile stabilite de paragrafele 1.4.-1.6.
    3.3. Administratorul se obligă să presteze sau să intermedieze prestarea serviciilor descrise în paragraful 1.9., după posibilităţile reale, în avantajul Beneficiarului.

    ART. 4
    Caracterul confidenţial al contractului

    4.1. O parte contractantă nu are dreptul, fără acordul scris al celeilalte părţi:
    a) de a face cunoscut contractul sau orice prevedere a acestuia unei terţe părţi, în afară acelor persoane implicate în îndeplinirea contractului;
    b) de a utiliza informaţiile şi documentele obţinute sau la care are acces în perioada de derulare a contractului, în alt scop decât acela de a-şi îndeplini obligaţiile contractuale.
    4.2. Dezvăluirea oricărei informaţii faţă de persoanele implicate în îndeplinirea contractului se va face confidenţial şi se va extinde numai asupra acelor informaţii necesare în vederea îndeplinirii contractului.
    4.3. O parte contractantă va fi exonerată de răspunderea pentru dezvăluirea de informaţii referitoare la contract dacă:
    a) informaţia era cunoscută părţii contractante înainte ca ea să fi fost primită de la cealaltă parte contractantă; sau
    b) informaţia a fost dezvăluită după ce a fost obţinut acordul scris al celeilalte părţi contractante pentru asemenea dezvăluire; sau
    c) partea contractantă a fost obligată în mod legal să dezvăluie informaţia.

    ART. 5
    Durata şi rezilierea contractului

    5.1. Drepturile şi obligaţiile acordate prin prezentul contract vor curge pe o perioada de 5 (cinci) ani - 3 (trei) ani perioada de incubare şi 2 (doi) ani perioada de monitorizare - începând cu data de ...................., cu condiţia ca Beneficiarul să respecte toate clauzele, termenii şi condiţiile conţinute în prezentul contract.
    5.2. În cazul în care Beneficiarul nu respectă una din obligaţiile asumate prin prezentul contract, Administratorul are dreptul, dar nu şi obligaţia, de a aduce la cunoştinţa acestuia, în scris, această încălcare; într-un interval de 3 (trei) zile de la notificare, Beneficiarul are obligaţia de a se conforma cu solicitările Administratorului.
    5.3. În cazul în care oricare dintre beneficiarii Programului nu îşi respectă din culpă obligaţiile contractuale, precum şi în cazul în care un beneficiar vrea să se retragă sau intra în faliment, Administratorul Incubatorului, cu acordul prealabil al OTIMMC şi după notificarea beneficiarului vizat, va rezilia contractul de incubare încheiat cu acesta. Rezilierea contractului de incubare va atrage excluderea beneficiarului din Program şi va da dreptul OTIMMC de a solicita rambursarea integrală a sumelor primite de beneficiarul exclus, cu titlu de alocaţii financiare nerambursabile, precum şi obligarea acestuia la plata de daune ce au rezultat ca urmare a neîndeplinirii obligaţiilor contractuale.
    5.4. De asemenea, pentru neexecutare sau executare necorespunzătoare de către beneficiar a obligaţiilor contractuale, Administratorul va avea un drept de retenţie asupra tuturor bunurilor Beneficiarului până la restituirea sumei datorate la care se adaugă penalităţi de întârziere în cuantum de 0,1%/zi de întârziere.
    5.5. Rezilierea acestui Contract nu va reprezenta o anulare a datoriilor certe, lichide şi exigibile pe care le are una din Părţi faţă de cealaltă în momentul încetării relaţiei contractuale.

    ART. 6
    Angajamentul de colaborare

    6.1. Părţile convin ca toate solicitările şi/sau întrebările adresate de către OTIMMC să fie soluţionate la timp de către Partea căreia îi sunt adresate respectivele solicitări şi/sau întrebări, şi, dacă este necesar sau se solicită acest lucru, în baza consultării şi cu sprijinul celeilalte Părţi. Aceasta a doua Parte, la cererea primei Părţi, va colabora în mod prompt şi va furniza toate informaţiile necesare şi asistenţă solicitată în mod rezonabil de către OTIMMC.

    ART. 7
    Transferabilitate

    7.1. Părţile, sub nicio forma, nu pot transfera drepturile şi obligaţiile prevăzute în acest Contract nici unei persoane, fizice sau juridice, române sau străine, chiar şi aparţinând grupului de societăţi ale acestora. De asemenea, Beneficiarul nu va avea dreptul de a subînchiria tot sau parte din Imobil sau să îl folosească pentru un contract de asociere în participaţiune.

    ART. 8
    Legea aplicabilă şi soluţionarea litigiilor

    8.1. Acest Contract este guvernat de legile din România.
    8.2. Orice dispută între Părţi rezultată din acest Contract sau determinată de existenţa, valabilitatea, forma, aplicarea şi încetarea acestui Contract, precum şi orice condiţie relevantă, indiferent care ar fi aceasta, va fi soluţionată pe cale amiabilă prin medierea Părţilor de către un reprezentant al OTIMMC desemnat în acest scop.
    8.3. În cazul în care Părţile sunt în imposibilitate de a stinge aceste dispute pe cale amiabilă, acestea vor fi soluţionate de către instanţele judecătoreşti competente.

    ART. 9
    Forţa majoră

    9.1. Forţa majoră exonerează de răspundere Părţile în cazul neexecutării parţiale sau totale a obligaţiilor asumate prin acest Contract.
    9.2. Prin forţa majoră se înţelege un eveniment independent de voinţa Părţilor, imprevizibil şi insurmontabil, apărut după încheierea Contractului şi care împiedică Părţile să execute total sau parţial obligaţiile asumate.
    9.3. Partea care invocă forţa majoră are obligaţia de a o aduce la cunoştinţa celeilalte Părţi în scris, în maximum 5 (cinci) zile de la apariţie, iar dovada forţei majore, împreună cu avertizarea asupra efectelor şi întinderii posibile a forţei majore, se vor comunica în 15 (cincisprezece) zile de la apariţie.
    9.4. Data de referinţă este data ştampilei poştei de expediere. Dovada va fi certificată de Camera de Comerţ şi Industrie a României.
    9.5. Partea care invocă forţa majoră are obligaţia să aducă la cunoştinţa celeilalte Părţi încetarea cauzei acesteia în maximum 15 (cincisprezece) zile de la încetare.
    9.6. Dacă aceste împrejurări şi consecinţele lor durează mai mult de 30 (treizeci) de zile, fiecare Parte contractantă poate renunţa la executarea Contractului pentru viitor. În niciun caz, niciuna dintre Părţi nu are dreptul de a cere despăgubiri de la cealaltă Parte, dar ele au îndatorirea să- şi onoreze toate obligaţiile scadente până la aceasta dată.

    ART. 10
    Diverse

    10.1. Exemplare. Acest Contract va fi încheiat în două exemplare originale, câte unul pentru fiecare Parte, considerate împreună ca un singur instrument.
    10.2. Anexe. "Schiţa Imobilului" (anexa 1), "Procesul verbal de predare-primire al Imobilului" (anexa 2), şi "Regulamentul de ordine interioară în Incubatorul de Afaceri ...................." (anexa 3) sunt parte integrantă a prezentului Contract.
    10.3. Derogări de la prevederi. Partea în cauză nu poate deroga de la termenii, acordurile şi condiţiile prezentului Contract decât în scris. Neîndeplinirea în orice moment a prevederilor de către una din Părţi nu îi va da dreptul de a proceda la fel la o dată ulterioară. Nicio derogare a oricăreia din Părţi de la orice condiţie, precum nici încălcarea prevederilor, termenelor, acordurilor, reprezentării sau garanţiilor conţinute de acest Contract, fie prin comportament sau de o altă maniera, într-una sau mai multe circumstanţe, nu va duce la aplicarea ulterioară a derogării sau la continuarea derogării de la orice prevedere, termen, acord, reprezentare sau garanţie a acestui Contract.
    10.4. Caducitate. Dacă în orice moment, vreo prevedere a prezentului Contract este sau devine invalidă, ilegală sau neaplicabilă în orice fel ca urmare a legii, această prevedere va fi considerată caducă faţă de celelalte prevederi şi nu va avea niciun efect asupra validităţii, legalităţii sau aplicabilităţii celorlalte prevederi. Dacă respectiva prevedere sau condiţie invalidă, ilegală sau neaplicabilă poate fi modificată pentru a deveni validă, legală sau aplicabilă, atunci unei astfel de condiţii sau prevederi i se va aduce modificarea minimă necesară pentru a deveni valida, legală sau aplicabilă. În acest demers, Părţile vor încerca să înlocuiască orice condiţie sau prevedere invalidă, ilegală sau neaplicabilă cu una validă, legală sau aplicabilă care să răspundă cel mai bine intenţiei iniţiale a Părţilor.
    10.5. Notificări. Orice notificare cu privire la prezentul Contract va fi adresată în scris după modelul următor:

    SC ....................................
        Adresa ............................
        În atenţia: .......................
        Tel.: .............................
        Fax: ..............................
        E-mail: ...........................


    10.6. Amendamente. Orice amendament la prezentul Contract, pentru a fi valabil, va fi semnat de către ambele Părţi, cu acordul prealabil exprimat în scris de către OTIMMC.

    DREPT PENTRU CARE, Părţile prin reprezentanţii lor legali, au încheiat acest Contract în numele lor.

    10.7. Dispoziţii finale. Drepturile şi obligaţiile părţilor, precum şi toate dispoziţiile prezentul contract sunt completate cu prevederile Procedurii de implementare a Programului naţional multianual de înfiinţare şi dezvoltare de incubatoare tehnologice şi de afaceri aprobată prin Ordinul Ministrului Energiei, Întreprinderilor Mici şi Mijlocii şi Mediului de Afaceri nr. ........./...........

    ADMINISTRATOR INCUBATOR, BENEFICIAR,
    ........................ ....................



    ANEXA 4
    la Procedură

    PS-10.04.04

                                   DECLARAŢIE
                 privind încadrarea întreprinderii în categoria
                       întreprinderilor mici şi mijlocii

    I. Date de identificare a întreprinderii
    Denumirea întreprinderii ...........................................
    Adresa sediului social .............................................
    Cod unic de înregistrare ...........................................
    Numele şi funcţia .......... (Preşedintele consiliului de administraţie, Director general sau echivalent)........................

    II. Tipul Întreprinderii
    Indicaţi, după caz, tipul întreprinderii:
    [] Întreprindere autonomă. În acest caz, datele din tabelul de mai jos sunt preluate doar din situaţia economico-financiară a întreprinderii solicitante. Se va completa doar declaraţia, fără anexa nr. 5 - la procedură.
    [] Întreprindere parteneră. Se va completa tabelul de mai jos pe baza rezultatelor calculelor efectuate conform anexei nr. 5 - la procedură, precum şi a fişelor adiţionale care se vor ataşa la declaraţie.
    [] Întreprindere legată. Se va completa tabelul de mai jos pe baza rezultatelor calculelor efectuate conform anexei nr. 5 - la procedură, precum şi a fişelor adiţionale care se vor ataşa la declaraţie.

    III. Date utilizate pentru a se stabili categoria întreprinderii*1)

──────────
    *1) Datele sunt calculate în conformitate cu art. 6 din Ordonanţa Guvernului nr. 27/2006 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 346/2004 privind stimularea şi dezvoltarea întreprinderilor mici şi mijlocii.
──────────

┌─────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│Exerciţiul financiar de referinţă*2) │
├─────────────────────────┬────────────────────────────┬──────────────────┤
│ Numărul mediu anual de │Cifra de afaceri anuală netă│ Active totale │
│ salariaţi │ (mii lei/mii euro) │(mii lei/mii euro)│
├─────────────────────────┼────────────────────────────┼──────────────────┤
├─────────────────────────┼────────────────────────────┼──────────────────┤
└─────────────────────────┴────────────────────────────┴──────────────────┘
┌─────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│Important: Precizaţi dacă, faţă de [ ] Nu │
│exerciţiul financiar anterior, datele [ ] Da (în acest caz se │
│financiare au înregistrat modificări va completa şi se va ataşa │
│care determină încadrarea o declaraţie referitoare la│
│întreprinderii într-o altă exerciţiul financiar │
│categorie (respectiv micro- anterior) │
│întreprindere, întreprindere mică, │
│mijlocie sau mare). │
└─────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘


──────────
    *2) Datele cu privire la numărul mediu anual de salariaţi, cifra de afaceri anuală netă şi activele totale sunt cele realizate în ultimul exerciţiu financiar raportate în situaţiile financiare anuale aprobate de acţionari sau asociaţi, respectiv pentru anul 2014.
──────────

    Declar pe propria răspundere că datele din această declaraţie şi din anexe sunt conforme cu realitatea.

    Reprezentantul legal/împuternicitul operatorului economic*1)

──────────
    *1) Cererile şi toate celelalte documente vor fi semnate de aceeaşi persoană(reprezentant legal sau împuternicit).
──────────

    Numele ..........................
    Funcţia: ........................ Ştampila
    Semnătura .......................
    Data semnării: ..................



    ANEXA 5
    la Procedură

    PS-10.04.05

                                    CALCULUL
                  pentru întreprinderile partenere sau legate

    Secţiunile care trebuie incluse, după caz:
    - secţiunea A, dacă întreprinderea solicitantă are cel puţin o întreprindere parteneră (precum şi orice fişe adiţionale);
    - secţiunea B dacă întreprinderea solicitantă este legată cu cel puţin o întreprindere (precum şi orice fişe adiţionale).
    Calculul pentru tipurile de întreprinderi partenere sau legate

┌─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│Perioada de referinţă - anul 2014 │
├─────────────────────────┬─────────────┬──────────────────┬──────────────────┤
│ │Numărul mediu│ Cifra de afaceri │ Total active │
│ │ anual │ anuală netă │(mii lei/mii euro)│
│ │de salariaţi │(mii lei/mii euro)│ │
├─────────────────────────┼─────────────┼──────────────────┼──────────────────┤
│1. Datele*1) │ │ │ │
│întreprinderii │ │ │ │
│solicitante sau din │ │ │ │
│situaţiile financiare │ │ │ │
│anuale consolidate [se │ │ │ │
│vor introduce datele din │ │ │ │
│tabelul B1 din secţiunea │ │ │ │
│B*2)] │ │ │ │
├─────────────────────────┼─────────────┼──────────────────┼──────────────────┤
│2. Datele cumulate*1) în │ │ │ │
│mod proporţional ale │ │ │ │
│tuturor întreprinderilor │ │ │ │
│partenere, dacă este │ │ │ │
│cazul (se vor introduce │ │ │ │
│datele din secţiunea A) │ │ │ │
├─────────────────────────┼─────────────┼──────────────────┼──────────────────┤
│3. Datele cumulate ale │ │ │ │
│tuturor întreprinderilor │ │ │ │
│legate*1) (dacă există) -│ │ │ │
│dacă nu au fost deja │ │ │ │
│incluse prin consolidare │ │ │ │
│la pct. 1 din acest tabel│ │ │ │
│(se vor introduce datele │ │ │ │
│din tabelul B2 din │ │ │ │
│secţiunea B) │ │ │ │
├─────────────────────────┼─────────────┼──────────────────┼──────────────────┤
│TOTAL │ │ │ │
└─────────────────────────┴─────────────┴──────────────────┴──────────────────┘


──────────
    *1) Datele cu privire la numărul mediu anual de salariaţi, cifra de afaceri anuală netă şi activele totale sunt cele realizate în ultimul exerciţiu financiar raportate în situaţiile financiare anuale aprobate de acţionari sau asociaţi. În cazul întreprinderilor nou înfiinţate datele cu privire la numărul mediu anual de salariaţi, cifra de afaceri anuală netă şi activele totale se determină şi se declară pe propria răspundere.
    *2) Datele întreprinderii, inclusiv numărul mediu anual de salariaţi, sunt determinate pe baza situaţiilor financiare anuale şi a datelor întreprinderii sau, atunci când este cazul, pe baza situaţiilor financiare anuale consolidate ale întreprinderii ori a situaţiilor financiare anuale consolidate în care întreprinderea este inclusă.
──────────

    Datele incluse în secţiunea "Total" din tabel trebuie introduse în tabelul "Date utilizate pentru a se stabili categoria întreprinderii" din Anexa nr. 4, pct. III - la procedură.

    SECŢIUNEA A
    ÎNTREPRINDERI PARTENERE

    Pentru fiecare întreprindere pentru care a fost completată "fişa de parteneriat" (câte o fişă pentru fiecare întreprindere parteneră a întreprinderii solicitante şi pentru orice întreprindere parteneră a oricărei întreprinderi legate, ale cărei date nu au fost încă incluse în situaţiile financiare anuale consolidate ale acelei întreprinderi legate), datele din această fişă de parteneriat trebuie să fie introduse în tabelul de mai jos.

    1. Date de identificare şi date financiare preliminare
    Tabelul A.1


┌────────────────────────────────────────────────────────┬─────────┬─────────┬─────────┐
│ Întreprinderea parteneră - Date de identificare │ │ │ │
├──────────────┬────────┬────────────┬───────────────────┤ Numărul │Cifra de │ Active │
│ Numele sau │ Adresa │Cod unic de │Numele şi prenumele│ mediu │ afaceri │ totale │
│ denumirea │sediului│înregistrare│ Preşedintelui │anual de │ anuală │(mii lei/│
│întreprinderii│ social │ │ Consiliului de │salariaţi│ netă │mii euro)│
│ │ │ │ administraţie, │ │(mii lei/│ │
│ │ │ │ Director General │ │mii euro)│ │
│ │ │ │ sau echivalent │ │ │ │
├──────────────┼────────┼────────────┼───────────────────┼─────────┼─────────┼─────────┤
│1. │ │ │ │ │ │ │
├──────────────┼────────┼────────────┼───────────────────┼─────────┼─────────┼─────────┤
│2. │ │ │ │ │ │ │
├──────────────┼────────┼────────────┼───────────────────┼─────────┼─────────┼─────────┤
│3. │ │ │ │ │ │ │
├──────────────┼────────┼────────────┼───────────────────┼─────────┼─────────┼─────────┤
│4. │ │ │ │ │ │ │
├──────────────┼────────┼────────────┼───────────────────┼─────────┼─────────┼─────────┤
│5. │ │ │ │ │ │ │
├──────────────┼────────┼────────────┼───────────────────┼─────────┼─────────┼─────────┤
│6. │ │ │ │ │ │ │
├──────────────┼────────┼────────────┼───────────────────┼─────────┼─────────┼─────────┤
│7. │ │ │ │ │ │ │
├──────────────┼────────┼────────────┼───────────────────┼─────────┼─────────┼─────────┤
│8. │ │ │ │ │ │ │
├──────────────┴────────┴────────────┴───────────────────┼─────────┼─────────┼─────────┤
│Total │ │ │ │
└────────────────────────────────────────────────────────┴─────────┴─────────┴─────────┘


    NOTĂ:
    Aceste date sunt rezultatul unui calcul proporţional efectuat pe baza "fişei de parteneriat", pentru fiecare întreprindere cu care întreprinderea solicitantă este direct sau indirect parteneră.

    Datele introduse în secţiunea "Total" vor fi introduse la pct. 2 din tabelul "Calculul pentru tipurile de întreprinderi partenere sau legate" (referitor la întreprinderile partenere).
    Aceste date rezultă din situaţiile financiare anuale consolidate şi din alte date ale întreprinderii partenere, dacă există, la care se adaugă în proporţie de 100% datele întreprinderilor care sunt legate cu această întreprindere parteneră, în cazul în care acestea nu au fost deja incluse în situaţiile financiare anuale consolidate ale întreprinderii partenere. Dacă este necesar, adăugaţi "fişe privind legătura dintre întreprinderi" pentru întreprinderile care nu au fost deja incluse în situaţiile financiare anuale consolidate.

    FIŞA DE PARTENERIAT

    I. Date de identificare a întreprinderii
    Denumirea întreprinderii ...........................................
    Adresa sediului social .............................................
    Cod unic de înregistrare ...........................................
    Numele şi funcţia .......... (Preşedintele consiliului de administraţie, Director general sau echivalent)........................

    2. Date referitoare la întreprinderea legată

 ┌────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
 │Perioada de referinţă - anul 2014 │
 ├────────────────────────┬─────────────┬──────────────────┬──────────────────┤
 │ │Numărul mediu│ Cifra de afaceri │ Active totale*2) │
 │ │ anual de │ anuală netă │(mii lei/mii euro)│
 │ │salariaţi*1) │(mii lei/mii euro)│ │
 ├────────────────────────┼─────────────┼──────────────────┼──────────────────┤
 │ Total │ │ │ │
 └────────────────────────┴─────────────┴──────────────────┴──────────────────┘


──────────
    *1) În cazul în care în situaţiile financiare anuale consolidate nu există date privind numărul de personal, calculul se face prin cumularea datelor de la întreprinderile legate.
    *2) Active totale reprezintă active imobilizate + active circulante + cheltuieli în avans
──────────

    NOTĂ:
    Aceste date rezultă din conturile sau alte date ale întreprinderii partenere, consolidate, dacă există. La acestea se adaugă într-un procent de 100% datele întreprinderilor care sunt legate de această întreprindere parteneră, dacă datele din conturile consolidate ale întreprinderilor legate au fost deja incluse prin consolidare în conturile întreprinderii partenere. Dacă este necesar, se va adăuga "fişa întreprinderii legate" pentru întreprinderile care nu au fost încă incluse prin consolidare.

    3. Calculul proporţional
    a) Indicaţi exact proporţia deţinută*1) de întreprinderea solicitantă (sau de întreprinderea legată prin intermediul căreia se stabileşte legătura de parteneriat), în întreprinderea parteneră la care se referă această fişă: ...........................................

──────────
    *1) Procent din capitalul social sau din drepturile de vot deţinute, oricare dintre aceste procente este mai mare. La acesta trebuie cumulată proporţia deţinută de fiecare întreprindere legată în aceeaşi întreprindere parteneră.
    Indicaţi, de asemenea, proporţia deţinută de întreprinderea parteneră, la care se referă această fişă, din capitalul social al întreprinderii solicitante (sau în întreprinderea legată) ....................

──────────

    b) Introduceţi în tabelul de mai jos rezultatul calculului proporţional obţinut prin aplicarea celui mai mare dintre procentele la care se face referire la lit. a) la datele introduse în tabelul de la pct. 2.

    Tabelul de parteneriat - A.2

┌──────────────────┬──────────────────┬──────────────────┬──────────────────┐
│ Procent │ Numărul mediu │ Cifra de afaceri │ Active totale │
│ │anual de salariaţi│ anuală netă │(mii lei/mii euro)│
│ │ │(mii lei/mii euro)│ │
├──────────────────┼──────────────────┼──────────────────┼──────────────────┤
│Valoare rezultată │ │ │ │
│în urma aplicării │ │ │ │
│celui mai mare │ │ │ │
│procent la datele │ │ │ │
│introduse în │ │ │ │
│tabelul de la │ │ │ │
│pct. 1. │ │ │ │
└──────────────────┴──────────────────┴──────────────────┴──────────────────┘


    Aceste date se vor introduce în Tabelul A.1.

    SECŢIUNEA B
    ÎNTREPRINDERI LEGATE

    1. Determinarea situaţiei aplicabile întreprinderii care solicită încadrarea în categoria întreprinderilor mici şi mijlocii:
    [] Cazul 1: Întreprinderea solicitantă ţine situaţii financiare anuale consolidate sau este inclusă în situaţiile financiare anuale consolidate ale unei alte întreprinderi (tabelul B1).
    [] Cazul 2: Întreprinderea solicitantă sau una ori mai multe întreprinderi legate nu întocmeşte/întocmesc ori nu este/nu sunt inclusă/incluse în situaţiile financiare anuale consolidate (tabelul B2).

    NOTĂ:
    Datele întreprinderilor legate cu întreprinderea solicitantă derivă din situaţiile financiare anuale şi din alte date ale acestora, consolidate dacă este cazul. La acestea se adaugă în mod proporţional datele oricărei eventuale întreprinderi partenere a acelei întreprinderi legate, situată imediat în aval sau în amonte, dacă nu a fost deja inclusă prin consolidare*1).

──────────
    *1) Definiţia întreprinderii legate din Ordonanţa de Guvern nr. 27/2006 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 346/2004 privind stimularea şi dezvoltarea întreprinderilor mici şi mijlocii.
──────────

    2. Metode de calcul pentru fiecare caz
    Cazul 1: Situaţiile financiare anuale consolidate reprezintă baza de calcul. Se va completa tabelul B1 de mai jos:

    Tabelul B1

┌──────────────────┬─────────────┬──────────────────┬──────────────────┐
│ │Numărul mediu│ Cifra de afaceri │ Active totale │
│ │ anual de │ anuală netă │(mii lei/mii euro)│
│ │salariaţi*1) │(mii lei/mii euro)│ │
├──────────────────┼─────────────┼──────────────────┼──────────────────┤
│Total │ │ │ │
└──────────────────┴─────────────┴──────────────────┴──────────────────┘


──────────
    *1) În cazul în care în situaţiile financiare anuale consolidate nu există date privind numărul de personal, calculul se face prin cumularea datelor de la întreprinderile legate.
──────────

    Datele introduse în secţiunea "Total" din tabelul de mai sus se vor introduce la pct. 1 din tabelul "Calculul pentru tipurile de întreprinderi partenere sau legate".

┌────────────────────────────────────────────────────────┐
│Identificarea întreprinderilor incluse prin consolidare │
├──────────────┬────────┬────────────┬───────────────────┤
│Întreprinderea│ Adresa │Cod unic de │Numele şi prenumele│
│ legată │sediului│înregistrare│ preşedintelui │
│(denumire/date│ social │ │ consiliului de │
│ de │ │ │ administraţie, │
│identificare) │ │ │ director general │
│ │ │ │ sau echivalent │
├──────────────┼────────┼────────────┼───────────────────┤
│A. │ │ │ │
├──────────────┼────────┼────────────┼───────────────────┤
│B. │ │ │ │
├──────────────┼────────┼────────────┼───────────────────┤
│C. │ │ │ │
└──────────────┴────────┴────────────┴───────────────────┘


    NOTĂ:
    Întreprinderile partenere ale unei întreprinderi legate, care nu au fost încă incluse în situaţiile financiare anuale consolidate, sunt considerate partenere directe ale întreprinderii solicitante. Datele aferente acestora şi o "fişă de parteneriat" trebuie adăugate la secţiunea A.

    Cazul 2: Pentru fiecare întreprindere legată (inclusiv prin intermediul altor întreprinderi legate), se va completa o "fişă privind legătura dintre întreprinderi" şi se vor adăuga datele din situaţiile financiare anuale ale tuturor întreprinderilor legate, prin completarea tabelului B2 de mai jos:

    Tabelul B2

┌──────────────────┬─────────────┬──────────────────┬──────────────────┐
│ Întreprinderea │Numărul mediu│ Cifra de afaceri │ Active totale │
│ numărul: │ anual de │ anuală netă │(mii lei/mii euro)│
│ │ salariaţi │(mii lei/mii euro)│ │
├──────────────────┼─────────────┼──────────────────┼──────────────────┤
│1. *) │ │ │ │
├──────────────────┼─────────────┼──────────────────┼──────────────────┤
│2. *) │ │ │ │
├──────────────────┼─────────────┼──────────────────┼──────────────────┤
│3. *) │ │ │ │
├──────────────────┼─────────────┼──────────────────┼──────────────────┤
│ Total│ │ │ │
└──────────────────┴─────────────┴──────────────────┴──────────────────┘


──────────
    *) Ataşaţi câte o "fişă privind legătura dintre întreprinderi" pentru fiecare întreprindere.
──────────

    NOTĂ:
    Datele rezultate în secţiunea "Total" din tabelul de mai sus se vor introduce la pct. 3 din tabelul "Calculul pentru tipurile de întreprinderi partenere sau legate" (privind întreprinderile legate)

    Reprezentantul legal/împuternicitul operatorului economic*1)

──────────
    *1) Cererile şi toate celelalte documente vor fi semnate de aceeaşi persoană (reprezentant legal sau împuternicit)
──────────

    Numele ..........................
    Funcţia: ........................ Ştampila
    Semnătura .......................
    Data semnării: ..................


                                      FIŞA
                     privind legătura dintre întreprinderi
              nr. ................... din tabelul B2, secţiunea B
               (numai pentru întreprinderile legate care nu sunt
              incluse în situaţiile financiare anuale consolidate)

    I. Date de identificare a întreprinderii
    Denumirea întreprinderii ...........................................
    Adresa sediului social .............................................
    Cod unic de înregistrare ...........................................
    Numele şi funcţia .......... (Preşedintele consiliului de administraţie, Director general sau echivalent)........................

    2. Date referitoare la întreprindere

 ┌────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
 │Perioada de referinţă - anul 2014 │
 ├────────────────────────┬─────────────┬──────────────────┬──────────────────┤
 │ │Numărul mediu│ Cifra de afaceri │ Active totale │
 │ │ anual de │ anuală netă │(mii lei/mii euro)│
 │ │salariaţi*1) │(mii lei/mii euro)│ │
 ├────────────────────────┼─────────────┼──────────────────┼──────────────────┤
 │ Total│ │ │ │
 └────────────────────────┴─────────────┴──────────────────┴──────────────────┘


──────────
    *1) În cazul în care în situaţiile financiare anuale consolidate nu există date privind numărul mediu anual de salariaţi, calculul se face prin cumularea datelor de la întreprinderile legate.
──────────

    Datele trebuie introduse în tabelul B2 din secţiunea B.

    NOTĂ:
    Datele întreprinderilor legate cu întreprinderea solicitantă sunt extrase din situaţiile financiare anuale şi din alte date aferente acestora, consolidate dacă este cazul. La acestea se adaugă în mod proporţional datele oricărei eventuale întreprinderi partenere ale întreprinderii legate, situată imediat în aval sau în amonte de aceasta, dacă nu au fost deja incluse în situaţiile financiare anuale consolidate.
    Acest tip de întreprinderi partenere sunt considerate ca fiind întreprinderi direct partenere cu întreprinderea solicitantă. Datele aferente acestora şi "fişa de parteneriat" trebuie introduse în secţiunea A.

    Reprezentantul legal/împuternicitul operatorului economic*2)

──────────
    *2) Cererile şi toate celelalte documente vor fi semnate de aceeaşi persoană (reprezentant legal sau împuternicit)
──────────

    Numele ..........................
    Funcţia: ........................ Ştampila
    Semnătura .......................
                                          Data semnării: ..............



    ANEXA 6
    la Procedură

    PS-10.04.06

                        Declaraţie pe propria răspundere

    Subsemnatul/Subsemnata ...................., identificat/identificată cu actul de identitate seria .........., nr. ........... ., eliberat de ............. la data de ..............., cu domiciliul în localitatea ...................., str. ................ nr. .... bl. ...., sc. ...., ap. ...., sectorul/judeţul ...................., în calitate de reprezentant legal al ...................., declar pe propria răspundere că toate informaţiile furnizate şi consemnate în prezenta cerere sunt corecte şi complete.
    Înţeleg că orice omisiune sau incorectitudine în prezentarea informaţiilor în scopul de a obţine avantaje pecuniare este pedepsită conform legii.
    A. Declar pe propria răspundere că activităţile pentru care solicit finanţarea prin prezentul program nu fac obiectul altui ajutor de stat.
    Declar pe propria răspundere că la nivelul întreprinderii unice, în ultimii 3 (trei) ani*1):
──────────
    *1) Se consideră ultimii 3 ani: anul fiscal în curs şi 2 ani anteriori solicitării cererii de finanţare.
──────────

    [] nu am beneficiat de ajutor de stat şi de ajutoare de minimis;
    [] am beneficiat de următoarele ajutoare de stat şi de ajutoare de minimis:
    B. Declar pe propria răspundere că:
    ● întreprinderea nu se află în procedură de executare silită, reorganizare judiciară, faliment, închidere operaţională, dizolvare, lichidare sau administrare specială.
    ● întreprinderea nu are activităţile suspendate sau alte situaţii similare reglementate de lege.
    ● întreprinderea nu a beneficiat de ajutoare ilegale*2).

──────────
    *2) Ajutor ilegal înseamnă un ajutor de stat nou, pus în aplicare cu încălcarea condiţiilor prevăzute la articolul 93 alineatul (3) din Tratat; în conformitate cu art. 93 alin. (3) din Tratat, orice planuri de acordare a unui nou ajutor trebuie notificate Comisiei şi puse în aplicare numai după autorizarea lor de către Comisie; întrucât, pentru a asigura respectarea articolului 93 din Tratat, în special a obligaţiei de notificare şi a clauzei suspensive prevăzute la articolul 93 alineatul (3), Comisia trebuie să examineze toate cazurile de ajutor ilegal.
──────────

    ● întreprinderea nu se află în dificultate, în conformitate cu prevederile Comunicării Comisiei - Linii directoare comunitare privind ajutorul de stat pentru salvarea şi restructurarea întreprinderilor aflate în dificultate, publicată în JOUE nr. C 244/2004.
    ● împotriva întreprinderii nu au fost emise decizii de recuperare a unui ajutor
    ● mă oblig să raportez efectele participării la Program către UMCR din cadrul OTIMMC pe o perioadă de 3 ani începând cu anul următor acordării AFN, prin completarea şi transmiterea prin poştă/e-mail/fax a formularului de raportare tehnică prevăzut în anexa nr. 6 la prezenta procedură.

    Semnătura autorizată şi ştampila solicitantului*3) Ştampila
    Numele ..........................
    Semnătura .......................
    Data semnării ...................


──────────
    *3) Toate cererile depuse pentru acest program vor fi semnate de aceeaşi persoană autorizată să reprezinte legal societatea.
──────────

                         Formular de raportare tehnică
     (Se completează toate rubricile în limba română, prin tehnoredactare.)

    Perioada pentru raportare: anul ..........
    Datele de identificare ale operatorului economic:
    Denumirea operatorului economic
    ......................................................
    Adresa ...............................................
    Telefon ..........., fax .........., e-mail ....................
    Data înregistrării societăţii comerciale ....................
    Numărul de înmatriculare la oficiul registrului comerţului ....................
    Codul unic de înregistrare ....................
    Am obţinut alocaţie financiară nerambursabilă în valoare de ...................., în baza Contractului de finanţare nr. ......../zz/ll/aa.
    Date de raportare tehnică:
    - cifra de afaceri .................... lei;
    - profitul brut .................... lei;
    - ponderea valorii investiţiei finanţate din profit în totalul cifrei de afaceri ............ %;
    - numărul mediu scriptic anual de personal ....................
    - numărul de contracte/parteneriate cu alte societăţi/universităţi/institute de cercetare/autorităţi publice ....................

    Subsemnatul/Subsemnata, ...................., identificat/identificată cu actul de identitate seria ..... nr. ......, eliberat de .................... la data de ..........., cu domiciliul în localitatea ...................., str. .............. nr. ...... ., bl. ......, sc. ......., ap. ......, sectorul/judeţul ...................., în calitate de reprezentant legal al societăţii ...................., declar pe propria răspundere că toate informaţiile furnizate şi consemnate în prezentul formular sunt corecte şi complete.

    Reprezentantul legal/împuternicitul operatorului economic
    Numele ....................
    Semnătura .................
    Funcţia ...................
    Data semnării .............
    Ştampila


    ANEXA 7
    la Procedură

    PS-10.04.07

                          - FORMULARUL DE DECONT*1) -

──────────
    *1) La prezentul decont se vor anexa documentele justificative în original şi în copie certificată,.
──────────

    Denumirea operatorului economic .....................


┌────┬──────────────┬──────────────┬────────────────────────┬─────────────────────────┬───────────┬────────┬────────┐
│Nr. │ │ │ Factura │ Instrumente de plată*3) │ │ │ │
│crt.│ │ │ │ │ │ │ │
├────┤ Denumirea │ Codul de ├───────┬────────┬───────┼────────┬───┬────┬───────┤Valoare AFN│Valoare │Valoare │
│ │activităţii*1)│clasificare*2)│ Nr. │ Data │Valoare│Felul │Nr.│Data│Valoare│solicitată │ AFN │ AFN │
│ │ │ │Factură│facturii│factură│docu- │ │ │cu TVA │ │aprobată│aprobată│
│ │ │ │ │ │cu TVA │mentului│ │ │ │ │UPSEC*4)│UMCR*8) │
│ │ │ │ │ ├───────┤ │ │ │ │ │ │ │
│ │ │ │ │ │Valoare│ │ │ │ │ │ │ │
│ │ │ │ │ │factură│ │ │ │ │ │ │ │
│ │ │ │ │ │ fără │ │ │ │ │ │ │ │
│ │ │ │ │ │ TVA │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼──────────────┼──────────────┼───────┼────────┼───────┼────────┼───┼────┼───────┼───────────┼────────┼────────┤
│1 │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │ │ │ │ ├───────┤ │ │ │ │ │ │ │
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼──────────────┼──────────────┼───────┼────────┼───────┼────────┼───┼────┼───────┼───────────┼────────┼────────┤
│2 │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │ │ │ │ ├───────┤ │ │ │ │ │ │ │
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼──────────────┼──────────────┼───────┼────────┼───────┼────────┼───┼────┼───────┼───────────┼────────┼────────┤
│3 │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │ │ │ │ ├───────┤ │ │ │ │ │ │ │
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┴──────────────┴──────────────┴───────┴────────┼───────┼────────┴───┴────┼───────┼───────────┼────────┼────────┤
│ │ │▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒│ │ │ │ │
│ TOTAL ├───────┤▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒│ │ │ │ │
│ │ │▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒│ │ │ │ │
└───────────────────────────────────────────────────┴───────┴─────────────────┴───────┴───────────┴────────┴────────┘

    Reprezentantul legal/împuternicitul operatorului economic*5)

    Numele ...................... Ştampila
    Funcţia: .................... Data semnării: ..............
    Semnătura ...................


──────────
    *1) Se va completa, unde este cazul, cu denumirea tehnică şi numărul de bucăţi.
    *2) Unde este cazul.
    *3) Ordine de plată/chitanţă/cotor filă CEC/foaie de vărsământ, bilet la ordin, dispoziţii de plată externe în cazul importurilor,traduse în limba română şi legalizate.
    *4) Se va completa de OTIMMC
    *5) Cererile şi toate celelalte documente vor fi semnate de aceeaşi persoană (reprezentant legal sau împuternicit)
    Pentru plăţile efectuate în valută, conversia se face utilizându-se cursul de schimb comunicat de Banca Naţională a României la data publicării în Monitorul Oficial al României, Partea I, a procedurii de implementare a programului.
──────────

                              Viza UPSEC*6)

┌──────────────────────────────┬───────────┬───────────┬───────────┐
│ │Coordonator│Verificator│Verificator│
├──────────────────────────────┼───────────┼───────────┼───────────┤
│Nume şi prenume │ │ │ │
├──────────────────────────────┼───────────┼───────────┼───────────┤
│Semnătura │ │ │ │
├──────────────────────────────┼───────────┼───────────┼───────────┤
│Data │ │ │ │
├──────────────────────────────┼───────────┼───────────┼───────────┤
│Aprobat (lei) │ │ │ │
└──────────────────────────────┴───────────┴───────────┴───────────┘


                                 Viza UMCR*6)

┌──────────────────────────────┬───────────┬───────────┬───────────┐
│ │Coordonator│Verificator│Verificator│
├──────────────────────────────┼───────────┼───────────┼───────────┤
│Nume şi prenume │ │ │ │
├──────────────────────────────┼───────────┼───────────┼───────────┤
│Semnătura │ │ │ │
├──────────────────────────────┼───────────┼───────────┼───────────┤
│Data │ │ │ │
├──────────────────────────────┼───────────┼───────────┼───────────┤
│Bun de plată (lei) │ │ │ │
└──────────────────────────────┴───────────┴───────────┴───────────┘


──────────
    *6) Se va completa de OTIMMC
──────────


    ANEXA 8
    la Procedură

    PS-10.04.08

                         PLAN ANUAL DE LUCRU ANUL 2015


┌───────────────────────────────┬──────────────────────────────────────────────────────┬──────────────┬─────┬─────┬────────┬────────────┐
│ REZULTATE AŞTEPTATE │ ACTIVITĂŢI PLANIFICATE │Suma alocată/ │Număr│Număr│ Sumă │ Descrierea │
├───────────────────────────────┼──────────────────────────────────────────────────────┤ incubator/ │incu-│firme│ totală │ bugetului │
│(inclusiv fundament, indicatori│ Lista cu rezultatele activităţilor şi acţiunile │firma incubată│ba- │incu-│ │ │
│asociaţi şi ţinte anuale) │ asociate │ │toare│ba- │ │ │
├───────────────────────────────┼───────────────────────────────┬──────────────────────┤ │ │toare│ │ │
│ │ Activitate │Descrierea activităţii│ │ │ │ │ │
├───────────────────────────────┼───────────────────────────────┴──────────────────────┼──────────────┴─────┴─────┴────────┴────────────┤
│Fundament: │ 1. Rezultatul activităţii: │▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒│
│HG nr. 290/2 martie 2006 pentru├──────────────────────────────────────────────────────┤▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒│
│aprobarea Strategiei de │ Asigurarea celor mai bune condiţii de lucru şi │▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒│
│stimulare a reţelei naţionale │ sprijinul activităţilor IMM-urilor incubate │▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒│
│de incubatoare de afaceri. ├───────────────────────────────┬──────────────────────┼──────────────┬─────┬─────┬────────┬────────────┤
│ │Dotarea Incubatoarelor de │Echipamente IT&C şi │ max. 150000 │ 2 │ │ 300000│Echipamente │
│Indicatori: │Afaceri (Echipamente IT&C, │mobilă pentru 5 │ │ │ │ │IT&C şi │
│- Nr. de incubatoare nou create│mobilă) (Paragraf 2.5., │Incubatoare de Afaceri│ │ │ │ │mobilă │
│- Nr. IMM-uri incubate; │Procedură*) │ │ │ │ │ │ │
│- Nr. locuri de muncă create ├───────────────────────────────┼──────────────────────┼──────────────┼─────┼─────┼────────┼────────────┤
│Ţinte: │Alocaţii financiare nerambursa-│Alocaţii financiare │ max. 3000 │ 12 │ 210│ 620000│Granturi │
│- finanţarea a 4 noi │bile oferite pentru │nerambursabile pentru │ │ │ │ │ │
│Incubatoare de Afaceri aprobate│rambursarea parţială a │utilităţi minimum │ │ │ │ │ │
│în 2013 şi 2014 şi a 4 │costurilor cu utilităţile │210 firme │ │ │ │ │ │
│Incubatoare de Afaceri în 2015 │(Paragraf 2.7. c) Procedură*) │ │ │ │ │ │ │
│- continuarea activităţii în ├───────────────────────────────┼──────────────────────┼──────────────┼─────┼─────┼────────┼────────────┤
│cele 12 Incubatoare de Afaceri │Alocaţii financiare nerambursa-│Alocaţii financiare │ max. 2500 │ 12 │ 210│ 535000│Granturi │
│existente │bile oferite pentru rambursarea│nerambursabile pentru │ │ │ │ │ │
│- 16-24 firme incubate/ │parţială a costurilor cu taxa │taxa de administrare │ │ │ │ │ │
│Incubator │de administrare (Paragraf │minimum 210 firme │ │ │ │ │ │
│ │2.7. d) Procedură*) │ │ │ │ │ │ │
│Rezultate ├───────────────────────────────┼──────────────────────┼──────────────┼─────┼─────┼────────┼────────────┤
│- Servicii de susţinere a │Alocaţii financiare nerambursa-│Alocaţii financiare │ max. 40000 │ 12 │ │ 480000│Granturi │
│IMM-urilor prin înfiinţarea de │bile oferite pentru rambursarea│nerambursabile pentru │ │ │ │ │ │
│Incubatoare de Afaceri Impact │parţială a costurilor cu │impozite, taxe, │ │ │ │ │ │
│aşteptat: │impozitele, taxele, contribu- │contribuţii şi alte │ │ │ │ │ │
│Creştere economică şi crearea │ţiile şi alte sume datorate │sume datorate │ │ │ │ │ │
│de locuri de muncă │bugetelor locale (Paragraf │bugetelor locale: 12 │ │ │ │ │ │
│ │2.7. e) Procedura*) │incubatoare existente │ │ │ │ │ │
│ ├───────────────────────────────┼──────────────────────┼──────────────┼─────┼─────┼────────┼────────────┤
│ │Achiziţionarea serviciilor │Servicii de │ max. 5000 pe │ 3 │ │ 65000│Granturi │
│ │Administratorilor de Incubatoa-│Administrare pentru 3 │ lună │ │ │ │ │
│ │re în perioada de tranziţie │Administratori de │ │ │ │ │ │
│ │până la până la încheierea unui│Incubatoare │ │ │ │ │ │
│ │nou contract de administrare │ │ │ │ │ │ │
│ │(Paragraf 4.1.3.1.5) │ │ │ │ │ │ │
│ │Procedura*) │ │ │ │ │ │ │
│ ├───────────────────────────────┴──────────────────────┼──────────────┼─────┼─────┼────────┼────────────┤
│ │ TOTAL ACTIVITATE │ │ │ │ 2000000│ │
└───────────────────────────────┼──────────────────────────────────────────────────────┼──────────────┼─────┼─────┼────────┼────────────┤
                                │ TOTAL │ │ │ │ │ │
                                └──────────────────────────────────────────────────────┴──────────────┴─────┴─────┴────────┴────────────┘


    Notă:
    La cererea administratorilor de incubator, OTIMMC poate aproba redistribuirea sumelor neconsumate în cadrul unei activităţi către alte activităţi unde s-a depăşit necesarul estimat, fără depăşirea bugetului programului.
    În situaţia suplimentării bugetului programului se vor aloca fonduri şi pentru celelalte cheltuieli eligibile în cadrul programului.

                                    --------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016