Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   PROCEDURĂ din 27 iunie 2022  de înregistrare, raportare şi declarare a operatorilor economici care introduc deşeuri în ţară pentru a fi valorificate    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 PROCEDURĂ din 27 iunie 2022 de înregistrare, raportare şi declarare a operatorilor economici care introduc deşeuri în ţară pentru a fi valorificate

EMITENT: Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 637 din 28 iunie 2022
──────────
    Aprobată prin ORDINUL nr. 1.736 din 27 iunie 2022, publicat în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 637 din 28 iuni 2022.
──────────
    ART. 1
    Se instituie Registrul de înregistrare a deşeurilor introduse în România în scopul valorificării, denumit în continuare Registrul ROAFM.

    ART. 2
    Se aprobă modelul şi conţinutul formularului „Cerere de înregistrare în Registrul ROAFM“, prevăzut în anexa nr. 1 la prezenta procedură.

    ART. 3
    Formularul prevăzut la art. 2 se completează şi se depune potrivit instrucţiunilor cuprinse în anexa nr. 2 la prezenta procedură.

    ART. 4
    (1) Cererea de înregistrare în Registrul ROAFM se transmite în platforma SIATD gestionată de Administraţia Fondului pentru Mediu, după transmiterea şi aprobarea cererii de înrolare în sistemul SIATD conform prevederilor art. 5 din Instrucţiunile de utilizare a aplicaţiei informatice Sistemul informatic de asigurare a trasabilităţii deşeurilor (SIATD), în vederea monitorizării şi verificării corectitudinii tranzacţiilor cu deşeuri de ambalaje în sistemul răspunderii extinse a producătorului, aprobate prin Ordinul ministrului mediului, apelor şi pădurilor nr. 1.595/2020.
    (2) Operatorii economici înrolaţi în platforma SIATD pot adera la Registrul ROAFM prin transmiterea cererii de înregistrare în Registrul ROAFM.
    (3) Pentru transmiterea cererii de înregistrare în Registrul ROAFM prin mijloace electronice de transmitere la distanţă, operatorii economici utilizează platforma SIATD existentă pe site-ul Administraţiei Fondului pentru Mediu, www.afm.ro.

    ART. 5
    Se aprobă modelul şi conţinutul Registrului ROAFM, prevăzut în anexa nr. 3 la prezenta procedură.

    ART. 6
    Registrul ROAFM prevăzut la art. 1 se completează potrivit instrucţiunilor cuprinse în anexa nr. 4 la prezenta procedură.

    ART. 7
    Anexele nr. 1-4 fac parte integrantă din prezenta procedură.

    ANEXA 1

    la procedură
    CERERE
    de înregistrare în Registrul ROAFM
    Prin prezenta, subsemnatul, .................................................................., în calitate de:
    [ ] reprezentant legal al ........................................................, C.U.I./CIF .......................;
    [ ] împuternicit desemnat prin împuternicirea notarială dată de reprezentantul legal al ......................., C.U.I./CIF ..................., solicit înregistrarea în Registrul ROAFM.

    I. Date privind operatorul economic valorificator
    Denumirea: ..............................................................................
    C.U.I./CIF: ..............................................................................
    Domiciliul fiscal: ........................................................................
    Telefon: .................................................................................
    Adresa de e-mail: .....................................................................

    II. Date privind punctul de lucru al instalaţiei de valorificare declarat în documentele de transport
    Denumirea: ..............................................................................
    C.U.I./CIF: ...............................................................................
    Adresa punctului de lucru al instalaţiei de valorificare: ........................
    Autorizaţia de mediu nr. ............./data de emitere ................./valabilitate ........................
    Viza anuală nr. ............../data de emitere ............................................
    Telefon: .................................................................................
    Adresa de e-mail: .....................................................................

    III. Raportarea datelor privind cantităţile autorizate/transferate
    1. Capacitatea anuală autorizată de procesare pe cod de deşeu, conform clasificării prevăzute în legislaţia aplicabilă, se transmite astfel:
    1.1. cod deşeu ............... denumire deşeu .................................. cantitate ...................... tone;
    1.2. cod deşeu ............... denumire deşeu .................................. cantitate ...................... tone ş.a.m.d.

    2. Estimările anuale ale cantităţilor de deşeuri provenite din România/import/transfer intracomunitar pe cod de deşeu, conform clasificării prevăzute în legislaţia aplicabilă, se transmit astfel:
    2.1. cod deşeu ........... denumire deşeu .................................. cantitate ...................... tone;
    2.2. cod deşeu ........... denumire deşeu .................................. cantitate ......................tone ş.a.m.d.


    [ ] Îmi exprim acordul în legătură cu utilizarea şi prelucrarea datelor cu caracter personal, în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 al Parlamentului European şi al Consiliului din 27 aprilie 2016 privind protecţia persoanelor fizice în ceea ce priveşte prelucrarea datelor cu caracter personal şi privind libera circulaţie a acestor date şi de abrogare a Directivei 95/46/CE privind protecţia persoanelor fizice în ceea ce priveşte prelucrarea datelor cu caracter personal şi libera circulaţie a acestor date.
    [ ] Îmi exprim acordul privind primirea de informări prin poşta electronică la adresa menţionată.
    Numele şi prenumele: ...........................
    Data: ...........................
    [Semnătura]

    ANEXA 2

    la procedură
    INSTRUCŢIUNI
    de înregistrare în Registrul ROAFM
    ART. 1
    Înregistrarea în platforma SIATD gestionată de Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM)
    (1) Înregistrarea în platforma SIATD se face potrivit prevederilor art. 5 din Instrucţiunile de utilizare a aplicaţiei informatice Sistemul informatic de asigurare a trasabilităţii deşeurilor (SIATD), în vederea monitorizării şi verificării corectitudinii tranzacţiilor cu deşeuri de ambalaje în sistemul răspunderii extinse a producătorului, aprobate prin Ordinul ministrului mediului, apelor şi pădurilor nr. 1.595/2020.
    (2) Registrul ROAFM va putea fi accesat numai în baza unei semnături electronice calificate care se bazează pe un certificat calificat pentru semnătură electronică, emis de un prestator de servicii de încredere calificat, acreditat în conformitate cu Regulamentul (UE) nr. 910/2014 al Parlamentului European şi al Consiliului din 23 iulie 2014 privind identificarea electronică şi serviciile de încredere pentru tranzacţiile electronice pe piaţa internă şi de abrogare a Directivei 1999/93/CE, denumit în continuare Regulamentul (UE) nr. 910/2014.

    ART. 2
    Înregistrarea în Registrul ROAFM
    (1) Operatorii economici completează în platforma SIATD gestionată de Administraţia Fondului pentru Mediu o cerere de înregistrare în Registrul ROAFM, conform modelului prevăzut în anexa nr. 1 la procedură.
    (2) Cererea va fi completată de către persoana care s-a înregistrat în platforma SIATD gestionată de Administraţia Fondului pentru Mediu, conform prevederilor art. 1; ulterior va fi semnată cu semnătură electronică calificată şi se va încărca în Registrul ROAFM.
    (3) Dacă informaţiile din cererea de înregistrare în Registrul ROAFM sunt conforme cu documentele din platforma SIATD, Administraţia Fondului pentru Mediu aprobă cererea. După aprobarea cererii de înregistrare, operatorul economic va primi un număr din registrul instituit. În caz contrar, Administraţia Fondului pentru Mediu va solicita date în vederea clarificării situaţiei atât operatorului economic, cât şi instituţiilor abilitate. În cazul în care autorizaţia de mediu a operatorului economic solicitant nu prevede cantităţi autorizate pentru procesare, cererea de înregistrare va fi respinsă.
    (4) Rezoluţia cererii de înregistrare în Registrul ROAFM va fi comunicată operatorului economic prin intermediul aplicaţiei.
    (5) Efectuarea importurilor/transferurilor de deşeuri intracomunitare se face numai după aprobarea cererii de înregistrare.
    (6) Cererea de înregistrare în Registrul ROAFM va conţine informaţii din autorizaţia de mediu valabilă şi din viza anuală obţinută de la autoritatea de mediu competentă; aceste documente vor fi încărcate în platforma SIATD, gestionată de Administraţia Fondului pentru Mediu, la momentul depunerii cererii de înrolare în SIATD.

    ART. 3
    Condiţii de valabilitate a înregistrării în Registrul ROAFM
    (1) În cazul valorificării cantităţilor de deşeuri estimate la înregistrare în conformitate cu prevederile art. 7^2 alin. (3) din Hotărârea Guvernului nr. 788/2007 privind stabilirea unor măsuri pentru aplicarea Regulamentului Parlamentului European şi al Consiliului (CE) nr. 1.013/2006 privind transferul de deşeuri, cu modificările şi completările ulterioare, operatorii economici au posibilitatea să solicite suplimentarea cantităţilor de deşeuri estimate la înregistrare, dar care, cumulat, să nu depăşească capacitatea autorizată. În acest sens, operatorii economici trimit la Administraţia Fondului pentru Mediu o notificare cu cantităţile suplimentare de deşeuri faţă de cele estimate. Cantităţile se transmit pe cod de deşeu, conform clasificării prevăzute în legislaţia aplicabilă, astfel:
    cod deşeu ...................... cantitate ................. tone;
    cod deşeu ....................... cantitate .................. tone ş.a.m.d.

    (2) Ori de câte ori termenii şi condiţiile din cererea de înregistrare sau din documentele ataşate cererii se modifică, operatorii economici sunt obligaţi să notifice AFM cu privire la acestea prin platforma SIATD. În caz contrar, operatorul economic nu va mai figura în Registrul ROAFM.
    (3) Termenul de valabilitate a înregistrării în Registrul ROAFM nu poate depăşi termenele de valabilitate a documentelor care au stat la baza aprobării cererii de înregistrare.

    ART. 4
    (1) Cererea de înregistrare în Registrul ROAFM se completează de către operatorii economici prevăzuţi la art. 6 alin. (1^5) din Hotărârea Guvernului nr. 788/2007 privind stabilirea unor măsuri pentru aplicarea Regulamentului Parlamentului European şi al Consiliului (CE) nr. 1.013/2006 privind transferul de deşeuri, cu modificările şi completările ulterioare.
    (2) Transmiterea cererii de înregistrare în Registrul ROAFM în format electronic se face numai după ce contribuabilul şi-a dat acordul cu privire la comunicarea datelor cu caracter personal printr-o reţea de comunicaţii electronice.


    ANEXA 3

    la procedură
    Modelul şi conţinutul Registrului ROAFM
    I. Date privind operatorul economic valorificator
    Denumirea: .............................................................................
    Numele şi prenumele reprezentantului legal: .........................
    C.U.I./CIF: ...............................................................................
    Domiciliul fiscal: ......................................................................
    Telefon: ...................................................................................
    Adresa de e-mail: ...................................................................

    II. Date privind punctul de lucru al instalaţiei de valorificare declarat în documentele de transport
    Denumirea: .............................................................................
    C.U.I./CIF: ...............................................................................
    Adresa punctului de lucru al instalaţiei de valorificare: ...............................
    Autorizaţia de mediu nr. ............./data de emitere ......./valabilitate ............
    Viza anuală nr. ...................../data de emitere ........................
    Telefon: ...................................................................................
    Adresa de e-mail: ....................................................................

    III. Date privind cantităţile autorizate/transferate
    1. Capacitatea anuală autorizată de procesare pe cod de deşeu, conform clasificării prevăzute în legislaţia aplicabilă, se transmite astfel:
    1.1. cod deşeu ....................... denumire deşeu ............................... cantitate ...................... tone;
    1.2. cod deşeu ....................... denumire deşeu ............................... cantitate ...................... tone ş.a.m.d.

    2. Estimările anuale ale cantităţilor de deşeuri provenite din import/transfer intracomunitar pe cod de deşeu, conform clasificării prevăzute în legislaţia aplicabilă, se transmit astfel:
    2.1. cod deşeu ..................... denumire deşeu ................................ cantitate ...................... tone;
    2.2. cod deşeu ..................... denumire deşeu ................................ cantitate ...................... tone ş.a.m.d.


    IV. Date privind cantităţile de deşeuri transferate
    A. Date introduse cu minimum 24 de ore înainte de prezentarea în punctul de frontieră de către operatorul economic care deţine la punctul de lucru instalaţia de valorificare
    1. Persoana care organizează transferul/Notificator (nume/date identificare/ţară), după caz
    2. Transfer cu notificare/Transfer cu anexa VII, după caz
    3. Punctul de trecere a frontierei de stat (denumirea biroului vamal de intrare în România)
    4. Data estimată de intrare în ţară
    5. Cantitatea efectivă (to/m^3)
    6. Denumirea deşeului/Cod deşeu
    7. Transportator 1, Transportator 2, … Transportator N (nume/date de identificare/ţară/tip transport/cantitate to/m^3); în cazul în care la punctul de frontieră al României se schimbă tipul de transport, informaţiile legate de ultimul transportator trebuie completate până la data de acceptare a transferului efectuată de către reprezentanţii Gărzii Naţionale de Mediu în punctul de frontieră.
    8. Operaţiune de recuperare (codul R)

    B. Date introduse de către reprezentanţii Gărzii Naţionale de Mediu în punctul de frontieră
    1. Status transfer acceptat cu sigiliu, data status acceptat cu sigiliu (Verificarea se realizează la punctul de lucru unde se află instalaţia de valorificare, iar data se va completa automat de către sistem în momentul în care transferul este acceptat de către reprezentanţii Gărzii Naţionale de Mediu.)
    2. Status transfer acceptat, data status acceptat (Verificarea se realizează la punctul de frontieră, iar data se va completa automat de către sistem în momentul în care transferul este acceptat de către reprezentanţii Gărzii Naţionale de Mediu.)
    3. Status transfer neacceptat, data status neacceptat, măsura de interzicere intrare în ţară, număr document, data (Verificarea se realizează la punctul de frontieră, iar data se va completa automat de către sistem în momentul în care transferul este acceptat de către reprezentanţii Gărzii Naţionale de Mediu.)

    C. Date introduse de către reprezentanţii Gărzii Naţionale de Mediu în urma controlului la destinaţie
    1. Status transfer acceptat, data status acceptat (Se va completa automat de către sistem în momentul în care transferul este acceptat de către reprezentanţii Gărzii Naţionale de Mediu.)
    2. Status transfer neacceptat, data status neacceptat (Se va completa automat de către sistem în momentul în care transferul nu este acceptat de către reprezentanţii Gărzii Naţionale de Mediu.), demararea procedurii de preluare a deşeurilor în cazul unui transfer neacceptat, documente, număr, dată, punctul de trecere a frontierei de stat (denumirea biroului vamal de ieşire din România)

    D. Date introduse de către operatorul economic care deţine la punctul de lucru instalaţia de valorificare - în maximum 48 de ore de la data acceptării transferului de către reprezentanţii Gărzii Naţionale de Mediu
    1. Recepţie cantitativă la punctul de lucru unde se află instalaţia de valorificare (to/m^3)
    2. Data de primire la punctul de lucru unde se află instalaţia de valorificare



    ANEXA 4

    la procedură
    INSTRUCŢIUNI
    de raportare şi declarare în Registrul ROAFM
    1. Operarea în Registrul ROAFM se efectuează de către persoanele autorizate înregistrate conform procedurii.
    2. Operatorii completează Registrul ROAFM astfel:
    - datele şi informaţiile prevăzute la pct. IV lit. A din anexa nr. 3 la procedură, cu minim 24 de ore înainte de prezentarea transportului de deşeuri în punctul de frontieră;
    – datele şi informaţiile prevăzute la pct. IV lit. D din anexa nr. 3 la procedură, în maximum 48 de ore de la data acceptării transferului de către reprezentanţii Gărzii Naţionale de Mediu.

    3. Orice modificare a datelor ori a informaţiilor privind tranzacţiile desfăşurate va fi permisă în limitele şi în condiţiile impuse de platforma SIATD gestionată de AFM.
    4. Registrul ROAFM va putea fi accesat în baza unei semnături electronice calificate atât de către operatorii economici, cât şi de către autorităţile publice responsabile cu supravegherea şi controlul transferului de deşeuri. Garda Naţională de Mediu, prin reprezentanţii acesteia, deţinători ai unei semnături electronice calificate, completează statusul transferului, precum şi alte date aferente acestuia în Registrul ROAFM la pct. IV lit. B şi C din anexa nr. 3 la procedură, în momentul verificării transportului în punctul de frontieră sau după efectuarea controlului la destinaţie.
    5. Operatorii economici prevăzuţi la art. 6 alin. (1^5) din Hotărârea Guvernului nr. 788/2007 privind stabilirea unor măsuri pentru aplicarea Regulamentului Parlamentului European şi al Consiliului (CE) nr. 1.013/2006 privind transferul de deşeuri, cu modificările şi completările ulterioare, vor înscrie datele şi informaţiile corespunzătoare câmpurilor predefinite din Registrul ROAFM cu informaţiile din documentele prevăzute în Regulamentul Parlamentului European şi al Consiliului (CE) nr. 1.013/2006 privind transferul de deşeuri, cu modificările şi completările ulterioare.

    -----

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016