Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   PROCEDURĂ din 26 iulie 2021  de implementare şi de administrare a grupului fiscal în domeniul impozitului pe profit    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 PROCEDURĂ din 26 iulie 2021 de implementare şi de administrare a grupului fiscal în domeniul impozitului pe profit

EMITENT: Agenţia Naţională de Administrare Fiscală
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 766 din 6 august 2021
──────────
    Aprobată prin ORDINUL nr. 1.191 din 26 iulie 2021, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 766 din 6 august 2021.
──────────
    CAP. I
    Dispoziţii generale
    1. Implementarea şi administrarea grupului fiscal în domeniul impozitului pe profit, potrivit art. 42^1 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, denumită în continuare Codul fiscal, se fac potrivit prezentei proceduri.
    2. Prin organ fiscal competent, în sensul prezentei proceduri, se înţelege organul fiscal competent pentru administrarea fiscală a persoanei juridice responsabile desemnată pentru determinarea rezultatului fiscal consolidat al grupului fiscal în domeniul impozitului pe profit, denumită în continuare persoana juridică responsabilă.
    3. Compartiment de specialitate, în sensul prezentei proceduri, este compartimentul cu atribuţii în domeniul înregistrării fiscale, din cadrul organului fiscal competent.
    CAP. II
    Procedura de implementare a grupului fiscal în domeniul impozitului pe profit
    4. Opţiunea de constituire a grupului fiscal în domeniul impozitului pe profit se comunică prin depunerea, de către reprezentantul legal al persoanei juridice responsabile a grupului, la organul fiscal competent, a unei cereri comune semnate de către reprezentanţii legali ai tuturor membrilor grupului. Cererea privind grupul fiscal în domeniul impozitului pe profit, prevăzută în anexa nr. 2 la ordin, se depune prin mijloace electronice de transmitere la distanţă, cu cel puţin 60 de zile înainte de începerea perioadei pentru care se solicită aplicarea consolidării fiscale.
    5. La cerere se anexează certificatul constatator eliberat de către oficiul registrului comerţului şi/sau alte documentele justificative din care să rezulte îndeplinirea condiţiei de deţinere prevăzute la art. 42^2 pct. 1 din Codul fiscal.
    6. Cererea se soluţionează în termen de 45 de zile de la data primirii cererii, conform art. 77 alin. (1) din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările şi completările ulterioare, denumită în continuare Codul de procedură fiscală.
    7. Cererea însoţită de documentele depuse se repartizează compartimentului de specialitate, care înregistrează cererile întro evidenţă specială, organizată potrivit anexei nr. 1, care face parte integrantă din prezenta procedură.
    8. Compartimentul de specialitate analizează informaţiile cuprinse în cerere şi în documentaţia depusă, verificând completitudinea şi corectitudinea acestora.
    9. (1) Dacă cererea şi/sau documentaţia anexată sunt/este incomplete/incompletă, organul fiscal notifică persoana juridică responsabilă a grupului, în vederea completării acestora. Notificarea se întocmeşte în două exemplare, potrivit modelului prevăzut în anexa nr. 2 care face parte integrantă din prezenta procedură. Un exemplar se comunică reprezentantului persoanei juridice responsabile desemnată a grupului, în condiţiile art. 47 din Codul de procedură fiscală, iar al doilea exemplar se arhivează la dosarul fiscal.
    (2) Termenul de soluţionare se prelungeşte conform art. 77 alin. (2) din Codul de procedură fiscală.

    10. (1) Compartimentul de specialitate verifică dacă contribuabilii care doresc să constituie grupul fiscal îndeplinesc condiţiile prevăzute la art. 42^3 alin. (2) din Codul fiscal.
    (2) Verificarea se realizează atât pe baza documentelor depuse de contribuabili, pentru condiţiile de la art. 42^3 alin. (2) lit. a), f) şi g) din Codul fiscal, cât şi pe baza informaţiilor existente în evidenţele fiscale, pentru condiţiile de la art. 42^3 alin. (2) lit. b)-f) din Codul fiscal.

    11. (1) Dacă nu sunt îndeplinite condiţiile prevăzute la art. 42^2 pct. 1 şi art. 42^3 alin. (2) din Codul fiscal ori dacă persoana juridică responsabilă a grupului nu completează documentaţia în termen de 15 zile de la primirea notificării transmise potrivit pct. 9, compartimentul de specialitate, înaintea luării deciziei de respingere a cererii, va asigura exercitarea de către contribuabil a dreptului de a fi ascultat, conform prevederilor art. 9 din Codul de procedură fiscală.
    (2) Compartimentul de specialitate înştiinţează în scris persoana juridică responsabilă cu privire la soluţia care urmează să fie adoptată, faptele şi împrejurările relevante care au dus la luarea acestei decizii, precum şi asupra termenului la care reprezentantul legal al persoanei impozabile trebuie să se prezinte în vederea audierii.
    (3) Audierea se consideră îndeplinită şi în cazul în care contribuabilul refuză explicit să se prezinte la termenul stabilit de organul fiscal în vederea audierii sau nu se prezintă, din orice motiv, la două termene consecutive stabilite de organul fiscal în vederea audierii.

    12. În cazul în care şi în urma audierii sunt îndeplinite condiţiile de respingere a cererii, precum şi dacă audierea este considerată îndeplinită, potrivit pct. 11 alin. (3), compartimentul de specialitate întocmeşte un referat prin care propune respingerea cererii de implementare a grupului fiscal în domeniul impozitului pe profit. Referatul se întocmeşte potrivit modelului prevăzut în anexa nr. 3, care face parte integrantă din prezenta procedură.
    13. (1) În baza referatului se întocmeşte Decizia privind respingerea implementării grupului fiscal în domeniul impozitului pe profit, potrivit modelului prevăzut în anexa nr. 3 la ordin, care va conţine în mod obligatoriu şi motivaţia respingerii.
    (2) Referatul se verifică şi se avizează de conducătorul compartimentului de specialitate şi de adjunctul conducătorului organului fiscal competent în situaţia în care în structura unităţii fiscale este aprobat postul de conducător adjunct şi se înaintează, spre aprobare, conducătorului organului fiscal competent.
    (3) Decizia privind respingerea implementării grupului fiscal în domeniul impozitului pe profit se întocmeşte în două exemplare şi se semnează de conducătorul organului fiscal competent.

    14. După aprobarea deciziei de respingere de către conducătorul organului fiscal competent, un exemplar se comunică persoanei juridice responsabile a grupului, conform art. 47 din Codul de procedură fiscală, iar al doilea se arhivează la dosarul fiscal al persoanei juridice responsabile a grupului.
    15. Împotriva deciziei de respingere a implementării grupului fiscal se poate formula contestaţie la organul fiscal emitent, în termen de 45 de zile de la data comunicării, în conformitate cu dispoziţiile art. 270 alin. (1) şi art. 272 alin. (1) din Codul de procedură fiscală.
    16. Dacă din informaţiile cuprinse în documentaţia depusă de contribuabil/persoana juridică responsabilă, precum şi din cele deţinute de organul fiscal rezultă că sunt îndeplinite condiţiile prevăzute la art. 42^2 pct. 1 şi art. 42^3 alin. (2) din Codul fiscal, compartimentul de specialitate întocmeşte un referat prin care propune aprobarea cererii de implementare a grupului fiscal în domeniul impozitului pe profit, potrivit modelului prevăzut în anexa nr. 3 care face parte integrantă din prezenta procedură.
    17. (1) În baza referatului se întocmeşte Decizia privind aprobarea implementării grupului fiscal în domeniul impozitului pe profit, potrivit modelului prevăzut în anexa nr. 3 la ordin.
    (2) Referatul se verifică şi se avizează de conducătorul compartimentului de specialitate şi de adjunctul conducătorului organului fiscal competent în situaţia în care în structura unităţii fiscale este aprobat postul de conducător adjunct şi se înaintează, spre aprobare, conducătorului organului fiscal competent.
    (3) Decizia privind aprobarea implementării grupului fiscal în domeniul impozitului pe profit se întocmeşte în două exemplare şi se semnează de conducătorul organului fiscal competent.

    18. După aprobarea deciziei de către conducătorul organului fiscal competent, un exemplar se comunică persoanei juridice responsabile a grupului, conform art. 47 din Codul de procedură fiscală, iar al doilea se arhivează la dosarul fiscal al persoanei juridice responsabile a grupului.
    19. În cazul în care membrii grupului fiscal nu sunt administraţi de organul fiscal competent, compartimentul de specialitate transmite, cu adresă semnată de conducătorul organului fiscal competent, câte o copie a deciziei privind aprobarea implementării grupului fiscal fiecărui organ fiscal în administrarea căruia se află fiecare membru al grupului fiscal.
    20. (1) Pe baza deciziei privind aprobarea implementării grupului fiscal în domeniul impozitului pe profit se marchează, în vectorul fiscal, la rubrica „impozit pe profit“ atât pentru persoana juridică responsabilă, cât şi pentru ceilalţi membri calitatea dobândită în cadrul grupului fiscal în domeniul impozitului pe profit aprobat de organul fiscal.
    (2) Marcajul în vectorul fiscal se face informatic şi conţine data de la care contribuabilul a devenit membru al unui grup fiscal în domeniul impozitului pe profit potrivit prevederilor art. 42^1 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal.
    (3) De la data implementării grupului fiscal se inactivează, în vectorul fiscal al fiecărui membru al grupului, cu excepţia celui al persoanei juridice responsabile a grupului fiscal, obligaţia de declarare privind impozitul pe profit.
    (4) Obligaţiile de declarare şi competenţa de administrare a impozitelor, taxelor şi contribuţiilor datorate de fiecare membru al grupului, cu excepţia impozitului pe profit, rămân neschimbate.

    21. (1) De la data implementării grupului fiscal în domeniul impozitului pe profit, obligaţiile declarative şi de plată reglementate de titlul II Impozit pe profit din Codul fiscal revin persoanei juridice responsabile.
    (2) Declaraţia anuală privind impozitul pe profit se depune la organul fiscal competent, împreună cu declaraţia anuală privind impozitul pe profit a fiecărui membru, până la termenele prevăzute de lege.
    (3) Persoana juridică responsabilă are obligaţia de a depune declaraţia informativă privind beneficiarii sponsorizărilor/ mecenatului/burselor private efectuate/efectuat de membrii grupului.

    22. (1) În situaţia în care se decide menţinerea grupului fiscal şi continuarea sistemului de consolidare fiscală în domeniul impozitului pe profit, după încheierea perioadei de consolidare de 5 ani fiscali, persoana juridică responsabilă reînnoieşte opţiunea.
    (2) Opţiunea se comunică organului fiscal competent prin completarea formularului 173 „Cerere privind grupul fiscal în domeniul impozitului pe profit“, depus de reprezentantul legal al persoanei juridice responsabile şi semnat de către reprezentanţii legali ai tuturor membrilor grupului, în care se precizează şi perioada pentru care grupul decide continuarea aplicării sistemului de consolidare fiscală.
    (3) Cererea, având bifată caseta corespunzătoare, se depune cu cel puţin 60 de zile înainte de începerea perioadei pentru care se solicită continuarea aplicării sistemului de consolidare fiscală.
    (4) Dispoziţiile pct. 10-21 se aplică în mod corespunzător.

    CAP. III
    Procedura de modificare a grupului fiscal în domeniul impozitului pe profit
    A. Intrarea în grup a unui nou membru
    23. (1) În cazul în care o entitate îndeplineşte condiţia de deţinere prevăzută la art. 42^2 pct. 1 din Codul fiscal şi condiţiile prevăzute la art. 42^3 alin. (2) din aceeaşi lege, aceasta poate intra ca membru al unui grup fiscal începând cu anul fiscal următor îndeplinirii condiţiilor.
    (2) Intrarea în grup se efectuează pe baza unei cereri de modificare. Reprezentantul legal al persoanei juridice responsabile a grupului depune, la organul fiscal competent, Cererea privind grupul fiscal în domeniul impozitului pe profit, prevăzută în anexa nr. 2 la ordin, având bifată caseta corespunzătoare, cu cel puţin 60 de zile înainte de începerea anului fiscal pentru care se solicită intrarea noului membru.
    (3) Prevederile pct. 5-21 se aplică în mod corespunzător.


    B. Ieşirea din grup a unui membru
    24. (1) În cazul în care un membru al grupului fiscal nu mai îndeplineşte condiţia de deţinere prevăzută la art. 42^2 pct. 1 din Codul fiscal, condiţiile prevăzute la art. 42^3 alin. (2) sau se află în una din situaţiile de la art. 42^8 alin. (3) din aceeaşi lege, acesta iese din grupul fiscal şi nu mai aplică sistemul de consolidare fiscală în domeniul impozitului pe profit începând cu trimestrul următor celui în care condiţiile nu mai sunt îndeplinite.
    (2) Reprezentantul legal al persoanei juridice responsabile a grupului depune, la organul fiscal competent, Cererea privind grupul fiscal în domeniul impozitului pe profit, prevăzută în anexa nr. 2 la ordin, având bifată caseta „Cerere de modificare“, în termen de 15 zile de la sfârşitul trimestrului în care are loc producerea evenimentului care a generat situaţia ieşirii din grup.

    25. (1) În baza cererii, organul fiscal competent întocmeşte Referatul privind modificările ulterioare implementării grupului fiscal în domeniul impozitului pe profit, notificate de către persoana juridică responsabilă a grupului, prevăzut în anexa nr. 4 care face parte integrantă din prezenta procedură.
    (2) În baza referatului se întocmeşte Decizia privind modificări ulterioare în cadrul grupului fiscal în domeniul impozitului pe profit, potrivit modelului prevăzut în anexa nr. 4 la ordin, care va conţine în mod obligatoriu şi motivaţia modificării.
    (3) Referatul se verifică şi se avizează de conducătorul compartimentului de specialitate şi de adjunctul conducătorului organului fiscal competent în situaţia în care în structura unităţii fiscale este aprobat postul de conducător adjunct şi se înaintează, spre aprobare, conducătorului organului fiscal competent.
    (4) Decizia privind modificări ulterioare în cadrul grupului fiscal în domeniul impozitului pe profit se întocmeşte în două exemplare şi se semnează de conducătorul organului fiscal competent.

    26. (1) După aprobarea deciziei privind modificări ulterioare în cadrul grupului fiscal, de către conducătorul organului fiscal competent, un exemplar se comunică persoanei juridice responsabile a grupului, conform art. 47 din Codul de procedură fiscală, iar al doilea se arhivează la dosarul fiscal al persoanei juridice responsabile a grupului.
    (2) Împotriva deciziei privind modificări ulterioare în cadrul grupului fiscal se poate formula contestaţie la organul fiscal emitent, în termen de 45 de zile de la data comunicării, în conformitate cu dispoziţiile art. 270 alin. (1) şi art. 272 alin. (1) din Codul de procedură fiscală.

    27. (1) În cazul în care entitatea care nu mai face parte din grupul fiscal nu este înregistrată ca plătitoare de impozite şi taxe în evidenţa organului fiscal competent, compartimentul de specialitate transmite, cu adresă semnată de conducătorul unităţii fiscale, o copie a Deciziei privind modificări ulterioare în cadrul grupului fiscal organului fiscal în evidenţa căruia entitatea figurează ca plătitoare de impozite şi taxe.
    (2) Pe baza Deciziei privind modificări ulterioare în cadrul grupului fiscal în domeniul impozitului pe profit, organul fiscal în a cărui evidenţă fiscală este înregistrată entitatea care nu mai face parte din grupul fiscal marchează în vectorul fiscal, la rubrica „impozit pe profit“, obligaţia declarativă, inclusiv pentru toată perioada cât entitatea a făcut parte din grupul fiscal.

    28. (1) În urma recalculării impozitului pe profit potrivit art. 42^8 alin. (1) din Codul fiscal, entitatea care nu mai face parte din grupul fiscal îşi îndeplineşte obligaţiile declarative şi de plată, prevăzute de titlul II Impozit pe profit din Codul fiscal, în mod individual, pentru toată perioada cât a făcut parte din grupul fiscal.
    (2) Începând cu trimestrul următor celui în care nu mai îndeplineşte condiţiile prevăzute de lege pentru a face parte din grupul fiscal, persoana juridică îndeplineşte obligaţiile declarative şi de plată, în nume propriu.

    29. În urma recalculării impozitului pe profit potrivit art. 42^8 alin. (1) din Codul fiscal, persoana juridică responsabilă a grupului fiscal depune declaraţii fiscale rectificative, de la data aplicării sistemului şi până la sfârşitul trimestrului în care nu mai sunt îndeplinite condiţiile de către membrul grupului.
    30. (1) Recalcularea impozitului pe profit, la ieşirea din grup a unui membru, nu se aplică în următoarele situaţii:
    a) vânzarea/cesionarea titlurilor de participare deţinute la unul dintre membrii grupului, cu condiţia ca, drept urmare a acestei operaţiuni, deţinerea să scadă sub 25% din valoarea/numărul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot;
    b) dizolvarea, potrivit legii, a unui membru al grupului;
    c) ieşirea unui membru al grupului ca urmare a operaţiunilor de reorganizare prevăzute la art. 32 alin. (1) şi art. 33 alin. (1) lit. a) din Codul fiscal.

    (2) Pentru situaţiile prevăzute la alin. (1) se au în vedere următoarele:
    a) prevederile pct. 25-27 alin. (1) se aplică în mod corespunzător;
    b) pe baza Deciziei privind modificări ulterioare în cadrul grupului fiscal, organul fiscal în a cărui evidenţă fiscală este înregistrată entitatea care nu mai face parte din grupul fiscal marchează în vectorul fiscal, la rubrica „impozit pe profit“, obligaţia declarativă, începând cu trimestrul următor celui în care entitatea nu a mai îndeplinit condiţiile de a face parte din grupul fiscal;
    c) începând cu trimestrul următor celui în care nu mai îndeplineşte condiţiile prevăzute de lege pentru a face parte din grupul fiscal, persoana juridică îndeplineşte obligaţiile declarative şi de plată, în nume propriu;
    d) compartimentul cu atribuţii în domeniul înregistrării fiscale din cadrul organului fiscal care are în evidenţa fiscală entitatea care nu mai face parte din grupul fiscal comunică o copie a Deciziei privind modificări ulterioare în cadrul grupului fiscal în domeniul impozitului pe profit organului cu atribuţii de inspecţie fiscală competent, în vederea efectuării inspecţiei fiscale potrivit art. 42^8 alin. (4) din Codul fiscal.



    CAP. IV
    Desfiinţarea grupului fiscal în domeniul impozitului pe profit
    A. Desfiinţarea voluntară a grupului fiscal potrivit art. 42^8 alin. (5) din Codul fiscal
    31. (1) În cazul în care în mod voluntar toţi membrii grupului fiscal solicită desfiinţarea grupului în cursul unui an fiscal, înainte de expirarea perioadei de 5 ani fiscali, grupul fiscal se desfiinţează începând cu anul fiscal următor.
    (2) Opţiunea de desfiinţare a grupului fiscal în domeniul impozitului pe profit se comunică prin depunerea, de către reprezentantul legal al persoanei juridice responsabile a grupului, la organul fiscal competent, a unei cereri semnate de către reprezentanţii legali ai tuturor membrilor grupului. Cererea privind grupul fiscal în domeniul impozitului pe profit, prevăzută în anexa nr. 2 la ordin, având bifată caseta corespunzătoare, se depune cu cel puţin 60 de zile înainte de începerea anului fiscal cu care se desfiinţează grupul fiscal.

    32. (1) În baza cererii, organul fiscal competent întocmeşte Referatul privind modificările ulterioare implementării grupului fiscal în domeniul impozitului pe profit, notificate de către persoana juridică responsabilă a grupului, prevăzut în anexa nr. 4 la prezenta procedură.
    (2) În baza referatului se întocmeşte Decizia privind modificări ulterioare în cadrul grupului fiscal în domeniul impozitului pe profit, potrivit modelului prevăzut în anexa nr. 4 la ordin.
    (3) Referatul se verifică şi se avizează de conducătorul compartimentului de specialitate şi de adjunctul conducătorului organului fiscal competent în situaţia în care în structura unităţii fiscale este aprobat postul de conducător adjunct şi se înaintează, spre aprobare, conducătorului organului fiscal competent.
    (4) Decizia privind modificări ulterioare în cadrul grupului fiscal în domeniul impozitului pe profit se întocmeşte în două exemplare şi se semnează de conducătorul organului fiscal competent.

    33. (1) După aprobarea Deciziei privind modificări ulterioare în cadrul grupului fiscal de către conducătorul organului fiscal competent, un exemplar se comunică persoanei juridice responsabile a grupului, conform art. 47 din Codul de procedură fiscală, iar al doilea se arhivează la dosarul fiscal al persoanei juridice responsabile a grupului.
    (2) Împotriva deciziei privind modificări ulterioare în cadrul grupului fiscal în domeniul impozitului pe profit se poate formula contestaţie la organul fiscal emitent, în termen de 45 de zile de la data comunicării, în conformitate cu dispoziţiile art. 270 alin. (1) şi art. 272 alin. (1) din Codul de procedură fiscală.

    34. (1) În cazul în care membrii grupului fiscal nu sunt înregistraţi ca plătitori de impozite şi taxe în evidenţa organului fiscal competent, compartimentul de specialitate transmite, cu adresă semnată de conducătorul unităţii fiscale, câte o copie a deciziei privind modificări ulterioare în cadrul grupului fiscal în domeniul impozitului pe profit fiecărui organ fiscal în evidenţa căruia figurează fiecare membru al grupului fiscal.
    (2) Pe baza deciziei privind modificări ulterioare în cadrul grupului fiscal în domeniul impozitului pe profit, compartimentul cu atribuţii în domeniul înregistrării fiscale din cadrul fiecărui organ fiscal care administrează membrii grupului marchează în vectorul fiscal, la rubrica „impozit pe profit“, obligaţia declarativă, inclusiv pentru toată perioada cât respectiva persoană juridică a făcut parte din grupul fiscal.
    (3) În urma recalculării impozitului pe profit potrivit art. 42^8 alin. (5) din Codul fiscal, fiecare entitate care a făcut parte din grupul fiscal desfiinţat îşi îndeplineşte obligaţiile declarative şi de plată, prevăzute de titlul II Impozit pe profit din Codul fiscal, pentru toată perioada cât a făcut parte din grupul fiscal.

    35. (1) În urma recalculării impozitului pe profit potrivit art. 42^8 alin. (5) din Codul fiscal, persoana juridică responsabilă a grupului fiscal depune declaraţii fiscale rectificative de la data aplicării sistemului şi până la sfârşitul anului în care grupul a funcţionat.
    (2) Începând cu anul fiscal următor, fiecare persoană juridică îşi îndeplineşte obligaţiile declarative şi de plată, în nume propriu, potrivit regimului fiscal care îi este aplicabil.


    B. Desfiinţarea grupului fiscal potrivit art. 42^8 alin. (1) din Codul fiscal
    36. (1) În situaţia în care grupul fiscal se desfiinţează înainte de expirarea perioadei de 5 ani fiscali ca urmare a neîndeplinirii condiţiilor prevăzute la art. 42^2 pct. 1 din Codul fiscal sau a condiţiilor de la art. 42^3 alin. (2) lit. b)-f) din aceeaşi lege, precum şi în situaţia în care drept urmare a neîndeplinirii condiţiilor privind numărul de cel puţin doi membri nu este îndeplinit, grupul fiscal se desfiinţează începând cu trimestrul următor celui în care nu mai îndeplineşte condiţiile.
    (2) Prevederile pct. 31 alin. (2)-34 se aplică în mod corespunzător.

    37. (1) În urma recalculării impozitului pe profit, persoana juridică responsabilă a grupului fiscal depune declaraţii fiscale rectificative de la data aplicării sistemului şi până la sfârşitul trimestrului în care funcţionează grupul.
    (2) Începând cu trimestrul următor desfiinţării grupului, fiecare persoană juridică îşi îndeplineşte obligaţiile declarative şi de plată, în nume propriu, potrivit regimului fiscal care îi este aplicabil.


    C. Desfiinţarea grupului fiscal după expirarea perioadei de consolidare de 5 ani
    38. (1) În situaţia în care, după expirarea perioadei de consolidare de 5 ani, membrii grupului fiscal nu doresc să mai aplice consolidarea fiscală, grupul fiscal se desfiinţează începând cu anul fiscal următor.
    (2) Organul fiscal competent întocmeşte Referatul privind modificările ulterioare implementării grupului fiscal în domeniul impozitului pe profit, notificate de către persoana juridică responsabilă a grupului, prevăzut în anexa nr. 4 la prezenta procedură.
    (3) Dispoziţiile pct. 32-34 alin. (1) se aplică în mod corespunzător.
    (4) Pe baza deciziei privind modificări ulterioare în cadrul grupului fiscal în domeniul impozitului pe profit, compartimentul cu atribuţii în domeniul înregistrării fiscale din cadrul fiecărui organ fiscal care administrează membrii grupului marchează în vectorul fiscal, la rubrica „impozit pe profit“, obligaţia declarativă, începând cu anul fiscal următor.
    (5) Începând cu anul următor celui în care se desfiinţează grupul fiscal, fiecare persoană juridică îndeplineşte obligaţiile declarative şi de plată, în nume propriu, potrivit regimului fiscal care îi este aplicabil.


    ANEXA 1

    la procedură
    Evidenţa grupurilor fiscale în domeniul impozitului pe profit

┌────┬───────────────────────────────────────────────────────────────────────┬─┬─┐
│Nr. │Grupuri fiscale │A│B│
│crt.│ │ │ │
├────┼──────────────────────────┬────────────────────────────────────────────┼─┼─┤
│ │Persoana juridică │Denumirea │ │ │
│ │responsabilă a grupului │ │ │ │
│1 │fiscal în domeniul ├────────────────────────────────────────────┼─┼─┤
│ │impozitului pe profit │Codul de identificare fiscală │ │ │
│ │ │ │ │ │
├────┼──────────────────────────┼────────────────────────────────────────────┼─┼─┤
│ │ │Denumirea │ │ │
│ │Membrul grupului fiscal în├────────────────────────────────────────────┼─┼─┤
│2 │domeniul impozitului pe │Codul de identificare fiscală │ │ │
│ │profit ├────────────────────────────────────────────┼─┼─┤
│ │ │Organul fiscal competent │ │ │
├────┼──────────────────────────┼────────────────────────────────────────────┼─┼─┤
│ │Cerere de implementare a │Nr. │ │ │
│3 │grupului fiscal ├────────────────────────────────────────────┼─┼─┤
│ │ │Data │ │ │
├────┼──────────────────────────┼────────────────────────────────────────────┼─┼─┤
│ │ │(i) o persoană juridică română/persoană │ │ │
│ │ │juridică cu sediul social în România │ │ │
│ │ │înfiinţată potrivit legislaţiei europene şi │ │ │
│ │ │una sau mai multe persoane juridice române/ │ │ │
│ │ │persoane juridice cu sediul social în │ │ │
│ │ │România înfiinţate potrivit legislaţiei │ │ │
│ │ │europene la care aceasta deţine, în mod │ │ │
│ │ │direct sau indirect, cel puţin 75% din │ │ │
│ │ │valoarea/numărul titlurilor de participare │ │ │
│ │ │sau al drepturilor de vot al acestora; │ │ │
│ │ ├────────────────────────────────────────────┼─┼─┤
│ │ │(ii) cel puţin două persoane juridice române│ │ │
│ │ │la care o persoană fizică română deţine, în │ │ │
│ │ │mod direct sau indirect, cel puţin 75% din │ │ │
│ │ │valoarea/numărul titlurilor de participare │ │ │
│ │ │sau al drepturilor de vot; │ │ │
│ │ ├────────────────────────────────────────────┼─┼─┤
│ │ │(iii) cel puţin două persoane juridice │ │ │
│ │Condiţia de constituire │române deţinute, în mod direct sau indirect,│ │ │
│4 │îndeplinită de la art. 42^│în proporţie de cel puţin 75% din valoarea/ │ │ │
│ │2 pct. 1 din codul fiscal │numărul titlurilor de participare sau al │ │ │
│ │ │drepturilor de vot, de o persoană juridică/ │ │ │
│ │ │fizică, rezidentă într-un stat cu care │ │ │
│ │ │România are încheiată o convenţie de evitare│ │ │
│ │ │a dublei impuneri sau într-un stat cu care │ │ │
│ │ │s-a încheiat un acord privind schimbul de │ │ │
│ │ │informaţii; │ │ │
│ │ ├────────────────────────────────────────────┼─┼─┤
│ │ │(iv) cel puţin o persoană juridică română │ │ │
│ │ │deţinută, în mod direct sau indirect, în │ │ │
│ │ │proporţie de cel puţin 75% din valoarea/ │ │ │
│ │ │numărul titlurilor de participare sau al │ │ │
│ │ │drepturilor de vot, de o persoană juridică │ │ │
│ │ │rezidentă într-un stat cu care România are │ │ │
│ │ │încheiată o convenţie de evitare a dublei │ │ │
│ │ │impuneri sau într-un stat cu care s-a │ │ │
│ │ │încheiat un acord privind schimbul de │ │ │
│ │ │informaţii şi sediul permanent/sediul │ │ │
│ │ │permanent desemnat din România al acestei │ │ │
│ │ │persoane juridice străine. │ │ │
├────┼──────────────────────────┼────────────────────────────────────────────┼─┼─┤
│ │Decizie privind aprobarea │Nr. │ │ │
│5 │implementării grupului ├────────────────────────────────────────────┼─┼─┤
│ │fiscal │Data │ │ │
├────┼──────────────────────────┴────────────────────────────────────────────┼─┼─┤
│6 │Data intrării în vigoare a grupului fiscal în domeniul impozitului pe │ │ │
│ │profit │ │ │
├────┼──────────────────────────┬────────────────────────────────────────────┼─┼─┤
│ │Decizie privind │Nr. │ │ │
│7 │respingerea implementării ├────────────────────────────────────────────┼─┼─┤
│ │grupului fiscal │Data │ │ │
├────┼─────────────┬────────────┼────────────────────────────────────────────┼─┼─┤
│ │ │ │Denumire membru │ │ │
│ │ │ ├────────────────────────────────────────────┼─┼─┤
│ │ │ │Cod de identificare fiscală membru │ │ │
│ │ │ ├──────────────┬─────────────────────────────┼─┼─┤
│ │ │ │Cerere de │Nr. │ │ │
│ │ │ │modificare a │ │ │ │
│ │ │ │grupului ├─────────────────────────────┼─┼─┤
│ │ │ │fiscal │Data │ │ │
│ │ │ │ │ │ │ │
│ │ │ ├──────────────┼─────────────────────────────┼─┼─┤
│ │ │ │ │(i) o persoană juridică │ │ │
│ │ │ │ │română/persoană juridică cu │ │ │
│ │ │ │ │sediul social în România │ │ │
│ │ │ │ │înfiinţată potrivit │ │ │
│ │ │ │ │legislaţiei europene şi una │ │ │
│ │ │ │ │sau mai multe persoane │ │ │
│ │ │ │ │juridice române/persoane │ │ │
│ │ │ │ │juridice cu sediul social în │ │ │
│ │ │ │ │România înfiinţate potrivit │ │ │
│ │ │ │ │legislaţiei europene la care │ │ │
│ │ │ │ │aceasta deţine, în mod direct│ │ │
│ │ │ │ │sau indirect, cel puţin 75% │ │ │
│ │ │ │ │din valoarea/numărul │ │ │
│ │ │ │ │titlurilor de participare sau│ │ │
│ │ │ │ │al drepturilor de vot al │ │ │
│ │ │ │ │acestora; │ │ │
│ │ │ │ ├─────────────────────────────┼─┼─┤
│ │ │ │ │(ii) cel puţin două persoane │ │ │
│ │ │ │ │juridice române la care o │ │ │
│ │ │ │ │persoană fizică română │ │ │
│ │ │ │ │deţine, în mod direct sau │ │ │
│ │ │ │ │indirect, cel puţin 75% din │ │ │
│ │ │ │ │valoarea/numărul titlurilor │ │ │
│ │ │ │ │de participare sau al │ │ │
│ │ │ │ │drepturilor de vot; │ │ │
│ │ │ │ ├─────────────────────────────┼─┼─┤
│ │ │ │ │(iii) cel puţin două persoane│ │ │
│ │ │ │Condiţia de │juridice române deţinute, în │ │ │
│ │ │- intrare │îndeplinire a │mod direct sau indirect, în │ │ │
│ │ │membru nou │art. 42^2 pct.│proporţie de cel puţin 75% │ │ │
│ │ │ │1 din Codul │din valoarea/numărul │ │ │
│ │ │ │fiscal │titlurilor de participare sau│ │ │
│ │ │ │ │al drepturilor de vot, de o │ │ │
│ │ │ │ │persoană juridică/fizică, │ │ │
│ │ │ │ │rezidentă într-un stat cu │ │ │
│ │ │ │ │care România are încheiată o │ │ │
│ │ │ │ │convenţie de evitare a dublei│ │ │
│ │ │ │ │impuneri sau într-un stat cu │ │ │
│ │ │ │ │care s-a încheiat un acord │ │ │
│ │ │ │ │privind schimbul de │ │ │
│ │ │ │ │informaţii; │ │ │
│ │ │ │ ├─────────────────────────────┼─┼─┤
│ │ │ │ │(iv) cel puţin o persoană │ │ │
│ │ │ │ │juridică română deţinută, în │ │ │
│ │ │ │ │mod direct sau indirect, în │ │ │
│ │ │ │ │proporţie de cel puţin 75% │ │ │
│ │ │ │ │din valoarea/numărul │ │ │
│ │ │ │ │titlurilor de participare sau│ │ │
│ │ │ │ │al drepturilor de vot, de o │ │ │
│ │ │ │ │persoană juridică rezidentă │ │ │
│ │ │ │ │într-un stat cu care România │ │ │
│ │ │ │ │are încheiată o convenţie de │ │ │
│ │ │ │ │evitare a dublei impuneri sau│ │ │
│ │ │ │ │într-un stat cu care s-a │ │ │
│ │ │ │ │încheiat un acord privind │ │ │
│ │ │ │ │schimbul de informaţii şi │ │ │
│ │ │ │ │sediul permanent/sediul │ │ │
│ │ │ │ │permanent desemnat din │ │ │
│ │ │ │ │România al acestei persoane │ │ │
│ │ │ │ │juridice străine. │ │ │
│ │ │ ├──────────────┴─────────────────────────────┼─┼─┤
│ │ │ │Condiţiile de îndeplinire a art. 42^3 alin. │ │ │
│ │ │ │(2) │ │ │
│ │ │ ├──────────────┬─────────────────────────────┼─┼─┤
│ │ │ │Decizie pentru│Nr. │ │ │
│ │ │ │aprobarea │ │ │ │
│ │ │ │modificării ├─────────────────────────────┼─┼─┤
│ │ │ │grupului │Data │ │ │
│ │ │ │fiscal │ │ │ │
│ │ ├────────────┼──────────────┴─────────────────────────────┼─┼─┤
│ │ │ │Denumire membru │ │ │
│ │ │ ├────────────────────────────────────────────┼─┼─┤
│ │ │ │Cod de identificare fiscală membru │ │ │
│ │ │ ├──────────────┬─────────────────────────────┼─┼─┤
│ │ │ │Cerere de │Nr. │ │ │
│ │ │ │modificare a │ │ │ │
│ │ │ │grupului ├─────────────────────────────┼─┼─┤
│ │ │ │fiscal │Data │ │ │
│ │ │ │ │ │ │ │
│ │ │ ├──────────────┴─────────────────────────────┼─┼─┤
│ │ │ │Nu mai îndeplineşte condiţia de la art. 42^2│ │ │
│ │ │ │pct. 1. │ │ │
│ │ │ ├──────────────┬─────────────────────────────┼─┼─┤
│ │ │ │ │b) să fie contribuabili │ │ │
│ │ │ │ │plătitori de impozit pe │ │ │
│ │ │ │ │profit, conform art. 13 alin.│ │ │
│ │ │ │ │(1) lit. a), b) şi e), care │ │ │
│ │ │ │ │aplică acelaşi sistem de │ │ │
│ │ │ │ │plată a impozitului pe profit│ │ │
│ │ │ │ │prevăzut la art. 41; │ │ │
│ │ │ │ ├─────────────────────────────┼─┼─┤
│ │ │ │ │c) să aibă acelaşi an fiscal,│ │ │
│ │ │ │ │potrivit art. 16; │ │ │
│ │ │ │Nu mai sunt ├─────────────────────────────┼─┼─┤
│ │ │ │îndeplinite │d) fac parte dintr-un alt │ │ │
│ │ │ │condiţiile │grup fiscal în domeniul │ │ │
│ │ │ │art. 42^3 │impozitului pe profit; │ │ │
│ │ │ │alin. (2) lit.├─────────────────────────────┼─┼─┤
│ │Modificări │ │b)-g) din │e) sunt plătitori de impozit │ │ │
│ │ulterioare │ │Codul fiscal: │pe veniturile │ │ │
│8 │implementării│ │ │microîntreprinderilor sau │ │ │
│ │grupului │ │ │sunt concomitent plătitori de│ │ │
│ │fiscal: │ │ │impozit pe profit şi │ │ │
│ │ │ │ │plătitori de impozit │ │ │
│ │ │ │ │specific; │ │ │
│ │ │- ieşire │ ├─────────────────────────────┼─┼─┤
│ │ │membru │ │f) intră sub incidenţa │ │ │
│ │ │ │ │prevederilor art. 18; │ │ │
│ │ │ │ ├─────────────────────────────┼─┼─┤
│ │ │ │ │g) se află în dizolvare/ │ │ │
│ │ │ │ │lichidare, potrivit legii. │ │ │
│ │ │ ├──────────────┼─────────────────────────────┼─┼─┤
│ │ │ │ │a) vânzarea/cesionarea │ │ │
│ │ │ │ │titlurilor de participare │ │ │
│ │ │ │ │deţinute la unul dintre │ │ │
│ │ │ │ │membrii grupului, cu condiţia│ │ │
│ │ │ │ │ca, drept urmare a acestei │ │ │
│ │ │ │Ca urmare a │operaţiuni, deţinerea să │ │ │
│ │ │ │următoarelor │scadă sub 25% din valoarea/ │ │ │
│ │ │ │situaţii │numărul titlurilor de │ │ │
│ │ │ │pentru care nu│participare sau al │ │ │
│ │ │ │se aplică │drepturilor de vot; │ │ │
│ │ │ │recalcularea ├─────────────────────────────┼─┼─┤
│ │ │ │impozitului pe│b) dizolvarea, potrivit │ │ │
│ │ │ │profit: │legii, a unui membru al │ │ │
│ │ │ │ │grupului; │ │ │
│ │ │ │ ├─────────────────────────────┼─┼─┤
│ │ │ │ │c) operaţiunilor de │ │ │
│ │ │ │ │reorganizare prevăzute la │ │ │
│ │ │ │ │art. 32 alin. (1) şi art. 33 │ │ │
│ │ │ │ │alin. (1) lit. a). │ │ │
│ │ │ ├──────────────┼─────────────────────────────┼─┼─┤
│ │ │ │Decizie │ │ │ │
│ │ │ │privind │ │ │ │
│ │ │ │modificări │Nr. │ │ │
│ │ │ │ulterioare în │ │ │ │
│ │ │ │cadrul │ │ │ │
│ │ │ │grupului ├─────────────────────────────┼─┼─┤
│ │ │ │fiscal în │ │ │ │
│ │ │ │domeniul │ │ │ │
│ │ │ │impozitului pe│Data │ │ │
│ │ │ │profit │ │ │ │
│ │ │ │ │ │ │ │
│ │ ├────────────┼──────────────┼─────────────────────────────┼─┼─┤
│ │ │ │Cerere de │Nr. │ │ │
│ │ │ │desfiinţare a │ │ │ │
│ │ │ │grupului ├─────────────────────────────┼─┼─┤
│ │ │ │fiscal │Data │ │ │
│ │ │ │ │ │ │ │
│ │ │ ├──────────────┴─────────────────────────────┼─┼─┤
│ │ │ │Desfiinţarea grupului fiscal ca urmare a │ │ │
│ │ │ │deciziei voluntare a membrilor grupului, │ │ │
│ │ │ │înainte de expirarea perioadei de 5 ani │ │ │
│ │ │ │fiscali │ │ │
│ │ │ ├──────────────┬─────────────────────────────┼─┼─┤
│ │ │ │ │art. 42^2 pct. 1 din Codul │ │ │
│ │ │ │ │fiscal │ │ │
│ │ │ │ ├───────┬─────────────────────┼─┼─┤
│ │ │ │ │ │b) să fie │ │ │
│ │ │ │ │art. 42│contribuabili │ │ │
│ │ │ │ │^3 │plătitori de impozit │ │ │
│ │ │ │ │alin. │pe profit, conform │ │ │
│ │ │ │ │(2) │art. 13 alin. (1) │ │ │
│ │ │ │ │lit. b)│lit. a), b) şi e), │ │ │
│ │ │ │ │-g) din│care aplică acelaşi │ │ │
│ │ │ │ │Codul │sistem de plată a │ │ │
│ │ │ │ │fiscal:│impozitului pe profit│ │ │
│ │ │ │ │ │prevăzut la art. 41; │ │ │
│ │ │ │ ├───────┼─────────────────────┼─┼─┤
│ │ │ │ │ │c) să aibă acelaşi an│ │ │
│ │ │ │ │ │fiscal, potrivit art.│ │ │
│ │ │ │Desfiinţarea │ │16; │ │ │
│ │ │ │grupului │ ├─────────────────────┼─┼─┤
│ │ │ │fiscal ca │ │d) fac parte dintr-un│ │ │
│ │ │ │urmare a │ │alt grup fiscal în │ │ │
│ │ │- │neîndeplinirii│ │domeniul impozitului │ │ │
│ │ │desfiinţarea│condiţiilor │ │pe profit; │ │ │
│ │ │grupului │prevăzute la: ├───────┼─────────────────────┼─┼─┤
│ │ │fiscal │ │ │e) sunt plătitori de │ │ │
│ │ │ │ │ │impozit pe veniturile│ │ │
│ │ │ │ │ │microîntreprinderilor│ │ │
│ │ │ │ │ │sau sunt concomitent │ │ │
│ │ │ │ │ │plătitori de impozit │ │ │
│ │ │ │ │ │pe profit şi │ │ │
│ │ │ │ │ │plătitori de impozit │ │ │
│ │ │ │ │ │specific; │ │ │
│ │ │ │ │ ├─────────────────────┼─┼─┤
│ │ │ │ │ │f) intră sub │ │ │
│ │ │ │ │ │incidenţa │ │ │
│ │ │ │ │ │prevederilor art. 18;│ │ │
│ │ │ │ │ ├─────────────────────┼─┼─┤
│ │ │ │ │ │g) se află în │ │ │
│ │ │ │ │ │dizolvare/lichidare, │ │ │
│ │ │ │ │ │potrivit legii. │ │ │
│ │ │ ├──────────────┴───────┴─────────────────────┼─┼─┤
│ │ │ │Desfiinţarea grupului fiscal ca urmare a │ │ │
│ │ │ │expirării perioadei de 5 ani fiscali (fără a│ │ │
│ │ │ │fi exprimată intenţia de continuare a │ │ │
│ │ │ │sistemului de consolidare) │ │ │
│ │ │ ├──────────────┬─────────────────────────────┼─┼─┤
│ │ │ │Decizie │ │ │ │
│ │ │ │privind │ │ │ │
│ │ │ │modificări │Nr. │ │ │
│ │ │ │ulterioare în │ │ │ │
│ │ │ │cadrul │ │ │ │
│ │ │ │grupului ├─────────────────────────────┼─┼─┤
│ │ │ │fiscal în │ │ │ │
│ │ │ │domeniul │ │ │ │
│ │ │ │impozitului pe│Data │ │ │
│ │ │ │profit │ │ │ │
│ │ │ │ │ │ │ │
├────┼─────────────┼────────────┼──────────────┴─────────────────────────────┼─┼─┤
│ │ │Cerere de │ │ │ │
│ │ │continuare a│ │ │ │
│ │ │aplicării │Nr. │ │ │
│ │ │sistemului │ │ │ │
│ │ │de │ │ │ │
│ │ │consolidare ├────────────────────────────────────────────┼─┼─┤
│ │ │fiscală în │ │ │ │
│ │ │domeniul │ │ │ │
│ │ │impozitului │Data │ │ │
│ │ │pe profit │ │ │ │
│ │ │ │ │ │ │
│ │ ├────────────┼────────────────────────────────────────────┼─┼─┤
│ │ │Decizie │ │ │ │
│ │ │privind │ │ │ │
│ │ │aprobarea │ │ │ │
│ │ │menţinerii │Nr. │ │ │
│ │ │grupului │ │ │ │
│ │ │fiscal şi │ │ │ │
│ │ │continuarea │ │ │ │
│ │ │sistemului ├────────────────────────────────────────────┼─┼─┤
│ │ │de │ │ │ │
│ │ │consolidare │ │ │ │
│ │ │fiscală în │ │ │ │
│ │Menţinerea │domeniul │Data │ │ │
│ │grupului │impozitului │ │ │ │
│ │fiscal şi │pe profit │ │ │ │
│ │continuarea │ │ │ │ │
│ │sistemului de├────────────┼────────────────────────────────────────────┼─┼─┤
│9 │consolidare │Perioada │ │ │ │
│ │fiscală în │pentru care │ │ │ │
│ │domeniul │a fost │Nr. │ │ │
│ │impozitului │aprobată │ │ │ │
│ │pe profit │continuarea │ │ │ │
│ │ │sistemului │ │ │ │
│ │ │de ├────────────────────────────────────────────┼─┼─┤
│ │ │consolidare │ │ │ │
│ │ │fiscală în │ │ │ │
│ │ │domeniul │Data │ │ │
│ │ │impozitului │ │ │ │
│ │ │pe profit │ │ │ │
│ │ │ │ │ │ │
│ │ ├────────────┼────────────────────────────────────────────┼─┼─┤
│ │ │Decizie │ │ │ │
│ │ │privind │ │ │ │
│ │ │respingerea │ │ │ │
│ │ │menţinerii │Nr. │ │ │
│ │ │grupului │ │ │ │
│ │ │fiscal şi │ │ │ │
│ │ │încetarea │ │ │ │
│ │ │sistemului ├────────────────────────────────────────────┼─┼─┤
│ │ │de │ │ │ │
│ │ │consolidare │ │ │ │
│ │ │fiscală în │ │ │ │
│ │ │domeniul │Data │ │ │
│ │ │impozitului │ │ │ │
│ │ │pe profit │ │ │ │
│ │ │ │ │ │ │
└────┴─────────────┴────────────┴────────────────────────────────────────────┴─┴─┘


    ANEXA 2

    la procedură
 (a se vedea imaginea asociată)
    NOTIFICARE
    pentru soluţionarea Cererii privind grupul fiscal în domeniul impozitului pe profit
    Către:
    Denumirea persoanei juridice responsabile: .............................................................
    Domiciliul fiscal: localitatea ................................., str. ................................ nr. ......, bl. ....., ap. ...., et. ......, judeţul/sectorul ...........
    Codul de identificare fiscală: .....................................

    Din analiza datelor furnizate prin Cererea privind grupul fiscal în domeniul impozitului pe profit, înregistrată la organul fiscal cu nr. ............../........., a rezultat că este necesară corectarea/completarea acestei cereri/a documentaţiei prezentate, după cum urmează:
    ..............................................................................................
    ...............................................................................................
                                                    (Se detaliază erorile constatate în cerere sau în documentaţia anexată.)

    În vederea soluţionării cererii, vă rugăm să vă prezentaţi la sediul nostru, în termen de 15 zile de la primirea prezentei notificări, pentru a depune următoarele documente:
    .............................................................................................
    ..............................................................................................
                                                           (Se înscriu informaţiile şi documentele care trebuie prezentate.)

    Pentru informaţii în legătură cu această notificare, persoana care poate fi contactată este dna/dl .................................... la sediul nostru sau la numărul de telefon ........................, între orele ..... - ..... .
    În cazul în care nu veţi da curs solicitării în termenul menţionat mai sus, cererea urmează a fi respinsă.
    Conducătorul unităţii fiscale,
    Numele şi prenumele ............................
    Semnătura ...............
    Document care conţine date cu caracter personal protejate de prevederile Regulamentului (UE) 2016/679

    ANEXA 3

    la procedură
    MINISTERUL FINANŢELOR
    AGENŢIA NAŢIONALĂ DE ADMINISTRARE FISCALĂ
    Direcţia Generală Regională a Finanţelor Publice a ....................../
    Direcţia generală de administrare a marilor contribuabili
    Unitatea fiscală ......................................
    Nr. .............................
    Avizat
    Conducătorul adjunct al unităţii fiscale,
    ...............................................................

    Verificat
    Şeful compartimentului de specialitate,
    ...................................................................

    Aprobat
    Conducătorul unităţii fiscale,
    .........................................

    REFERAT
    privind soluţionarea cererii de implementare/menţinere a grupului fiscal şi
    continuare a sistemului de consolidare fiscală în domeniul impozitului pe profit,
    potrivit art. 42^2 pct. 1 şi art. 42^3 din Codul fiscal
    A. Date de identificare a persoanei juridice responsabile a grupului
    Denumirea persoanei juridice: .............................................
    Codul de identificare fiscală: ................................................
    Adresa: ...................................................................................

    B. Din analiza cererii de implementare/menţinere a grupului fiscal şi continuare a sistemului de consolidare fiscală a grupului fiscal în domeniul impozitului pe profit, înregistrată cu nr. ............., precum şi a următoarelor informaţii şi documente şi având în vedere prevederile art. 42^2 pct. 1 şi art. 42^3 alin. (2) din Codul fiscal, au fost constatate următoarele:
    ..............................................................................................

    C. Propunem:
    [ ] aprobarea cererii de implementare/menţinere a grupului fiscal şi continuare a sistemului de consolidare fiscală a grupului fiscal în domeniul impozitului pe profit, întrucât sunt îndeplinite toate condiţiile prevăzute la art. 42^2 pct. 1 şi la art. 42^3 alin. (2) din Codul fiscal;
    [ ] respingerea cererii de implementare/menţinere a grupului fiscal în domeniul impozitului pe profit pentru următoarele motive:
    [ ] informaţiile solicitate contribuabilului nu au fost prezentate în termenul înscris în notificare, respectiv 15 zile de la primirea acestei notificări. Prin Adresa nr. .........../................. au fost solicitate următoarele date sau documente: ...............................;
    [ ] grupul fiscal în domeniul impozitului pe profit nu se constituie din cel puţin 2 entităţi dintre cele menţionate la art. 42^2 pct. 1 pentru o perioadă neîntreruptă de un an, anterioară începerii perioadei de consolidare fiscală prevăzută la art. 42^3 alin. (2) lit. (a);
    [ ] membrii grupului fiscal în domeniul impozitului pe profit nu sunt contribuabili plătitori de impozit pe profit conform art. 13 alin. (1) lit. a), b) şi e) care aplică acelaşi sistem de plată a impozitului pe profit prevăzut la art. 41;
    [ ] membrii grupului fiscal în domeniul impozitului pe profit nu au acelaşi an fiscal, potrivit art. 16 din Codul fiscal;
    [ ] cel puţin un membru al grupului face parte dintr-un alt grup fiscal în domeniul impozitului pe profit;
    [ ] cel puţin un membru al grupului este plătitor de impozit pe veniturile microîntreprinderilor sau este concomitent plătitor de impozit pe profit şi impozit specific;
    [ ] cel puţin un membru al grupului intră sub incidenţa prevederilor art. 18 din Codul fiscal;
    [ ] cel puţin un membru al grupului se află în dizolvare/lichidare, potrivit legii;
    [ ] alte motive legale de respingere .....................................................................................................................................

                                                                                                               (Se detaliază motivele de fapt şi de drept).

    Întocmit
    ..........................

    ANEXA 4

    la procedură
    MINISTERUL FINANŢELOR
    AGENŢIA NAŢIONALĂ DE ADMINISTRARE FISCALĂ
    Direcţia Generală Regională a Finanţelor Publice a ....................../
    Direcţia generală de administrare a marilor contribuabili
    Unitatea fiscală ......................................
    Nr. .............................
    Aprobat
    Conducătorul unităţii fiscale,
    .................................

                              Avizat
    Conducătorul adjunct al unităţii fiscale,
    .......................................

                             Verificat
    Şeful compartimentului de specialitate
    ..............................................

    REFERAT
    privind modificările ulterioare implementării grupului fiscal în domeniul impozitului pe profit,
    notificate de către persoana juridică responsabilă a grupului
    A. Date de identificare a persoanei juridice responsabile a grupului
    Denumirea persoanei juridice: .............................................................
    Codul de identificare fiscală: ..............................................................
    Adresa: ...........................................................................................

    B. Din analiza cererii privind modificările survenite ulterior implementării grupului fiscal în domeniul impozitului pe profit, înregistrată cu nr. ............../data ......................, rezultă: ....................................
    C. Ca urmare a analizei modificărilor ulterioare implementării grupului fiscal în domeniul impozitului pe profit, rezultă:
    ...............................................................................................
    ..............................................................................................

    D. Propunem:
    [ ] aprobarea solicitării intrării ca nou membru al grupului fiscal în domeniul impozitului pe profit pentru următoarele persoane juridice: ......................................................., începând cu data de .....................;
    [ ] respingerea solicitării de intrare ca nou membru al grupului fiscal în domeniul impozitului pe profit pentru următoarele persoane juridice: .................................;
    [ ] aprobarea solicitării ieşirii din grupul fiscal în domeniul impozitului pe profit a următoarelor persoane juridice: .........................................., începând cu data de ..............................;
    [ ] aprobarea desfiinţării/desfiinţarea grupului fiscal în domeniul impozitului pe profit, începând cu data de ...................... .

    Întocmit
    ......................

    -----

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016