Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   PROCEDURĂ din 26 aprilie 2018  de acordare a asistenţei realizate de organul fiscal local în colaborare cu organul fiscal central în vederea completării şi/sau depunerii, precum şi transmiterii declaraţiei unice privind impunerea veniturilor persoanelor fizice    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 PROCEDURĂ din 26 aprilie 2018 de acordare a asistenţei realizate de organul fiscal local în colaborare cu organul fiscal central în vederea completării şi/sau depunerii, precum şi transmiterii declaraţiei unice privind impunerea veniturilor persoanelor fizice

EMITENT: Ministerul Finanţelor Publice
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 399 din 9 mai 2018
──────────
    Aprobată prin Ordinul nr. 1.938/4.735/2018, publicat în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 399 din 9 mai 2018.
──────────
    ART. 1
    (1) Organul fiscal local în colaborare cu organul fiscal central acordă asistenţă în vederea completării şi/sau depunerii, precum şi transmiterii declaraţiei unice privind impozitul pe venit şi contribuţiile sociale datorate de persoanele fizice, potrivit Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, denumită în continuare declaraţia unică, contribuabililor care au domiciliul fiscal în localitatea în care îşi are sediul organul fiscal local şi nu există o unitate teritorială a Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală.
    (2) Prin organ fiscal central în sensul prezentei proceduri se înţelege organul fiscal competent, potrivit art. 30 sau 35 din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările şi completările ulterioare.
    (3) Prin organ fiscal local în sensul prezentei proceduri se înţelege organul fiscal competent, potrivit art. 38 din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările şi completările ulterioare.
    (4) În termen de 15 zile de la încheierea anului fiscal, organul fiscal central, în baza informaţiilor deţinute, întocmeşte lista cu persoanele care au obligaţia depunerii declaraţiei unice, arondaţi pe fiecare organ fiscal local, în funcţie de domiciliul fiscal al contribuabililor, şi o transmite organului fiscal local.
    (5) Prin excepţie de la alin. (4), în anul 2018, lista cu persoanele care au obligaţia depunerii declaraţiei unice se întocmeşte în termen de 5 zile de la data intrării în vigoare a prezentei proceduri.
    (6) Listele prevăzute la alin. (4) şi (5) conţin datele de identificare ale persoanelor fizice, potrivit art. 1 pct. 40 din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările şi completările ulterioare, şi organul fiscal local la care sunt arondate.
    (7) La elaborarea listei prevăzute la alin. (5), organul fiscal central va avea în vedere persoanele fizice despre care deţin informaţii că în anul 2017 au realizat următoarele categorii de venituri:
    a) venituri din activităţi independente, definite conform art. 67 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare;
    b) venituri din drepturi de proprietate intelectuală, definite potrivit art. 70 din Legea nr. 227/2015, cu modificările şi completările ulterioare, cu excepţia celora căror impunere a fost finală potrivit art. 73 din aceeaşi lege;
    c) venituri din cedarea folosinţei bunurilor, definite conform art. 83 din Legea nr. 227/2015, cu modificările şi completările ulterioare, cu excepţia veniturilor din arendă a căror impunere a fost finală potrivit art. 84 alin. (8) din aceeaşi lege;
    d) venituri din investiţii, definite conform art. 91 din Legea nr. 227/2015, cu modificările şi completările ulterioare, cu excepţia veniturilor din dividende, dobânzi şi a celor din lichidarea unei persoane juridice, a căror impunere a fost finală potrivit art. 97 din aceeaşi lege;
    e) venituri din activităţi agricole, silvicultură şi piscicultură, definite conform art. 103 din Legea nr. 227/2015, cu modificările şi completările ulterioare.
    Prevederile Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, la care se face referire în cuprinsul lit. a)-e) sunt cele în vigoare în anul 2017.


    (8) Organul fiscal central analizează săptămânal listele prevăzute la alin. (4) sau (5) şi în situaţia în care intervin modificări semnificative, respectiv de cel puţin 30% în aceste liste, le actualizează şi le transmite de îndată organului fiscal local.

    ART. 2
    (1) În termen de 5 zile de la primirea listei cu persoanele care au obligaţia depunerii declaraţiei unice, în cazul în care organul fiscal local apreciază că nu dispune de mijloacele tehnice (echipamente, conexiune în reţeaua ExtranetMFP) necesare asigurării asistenţei privind completarea şi/sau depunerea, precum şi transmiterea declaraţiei unice, informează organul fiscal central.
    (2) După primirea informării prevăzute la alin. (1), organul fiscal central împreună cu organul fiscal local identifică necesarul de mijloace tehnice pentru acordarea asistenţei privind completarea şi/sau depunerea, precum şi transmiterea declaraţiei unice de către organul fiscal local şi, dacă este cazul, organul fiscal central pune la dispoziţia organului fiscal local mijloacele tehnice necesare, cu respectarea legislaţiei în vigoare.
    (3) Organul fiscal local comunică organului fiscal central, în termenul prevăzut la alin. (1), lista cu persoana/persoanele desemnată/desemnate pentru acordarea asistenţei privind completarea şi/sau depunerea, precum şi transmiterea declaraţiei unice din cadrul organului fiscal local implicată/implicate efectiv în procedura de asistenţă privind completarea şi/sau depunerea, precum şi transmiterea declaraţiei unice.
    (4) Organul fiscal local stabileşte lista cu persoana/ persoanele implicată/implicate în procedura de asistenţă privind completarea şi/sau depunerea, precum şi transmiterea declaraţiei unice, în funcţie de numărul contribuabililor care au domiciliul fiscal în localitatea în care îşi are sediul organul fiscal local şi au obligaţia depunerii declaraţiei unice.
    (5) Lista prevăzută la alin. (3) se afişează la sediul organului fiscal local şi central şi pe pagina de internet a acestora.

    ART. 3
    În situaţia în care organul fiscal local nu comunică organului fiscal central lista prevăzută la art. 2 alin. (3), organul fiscal central efectuează demersurile necesare în vederea clarificării situaţiei.

    ART. 4
    (1) După primirea listei prevăzute la art. 2 alin. (3), organul fiscal central întocmeşte şi comunică organului fiscal local un calendar de instruire a personalului desemnat cu acordarea asistenţei privind completarea şi/sau depunerea,
    precum şi transmiterea declaraţiei unice din cadrul organului fiscal local.

    (2) După finalizarea instruirii se încheie un proces-verbal semnat de organul fiscal central şi organul fiscal local. Procesul-verbal se întocmeşte în 2 exemplare, din care unul pentru organul fiscal central şi unul pentru organul fiscal local.
    (3) În cazul în care instruirea nu a putut fi efectuată din motive obiective, cele două organe fiscale stabilesc, de comun acord, reprogramarea acesteia.
    (4) Instruirea are loc, de regulă, la sediul organului fiscal local, unde pot fi grupate mai multe organe fiscale locale.
    (5) Prin excepţie de la prevederile alin. (4), cele două organe fiscale, de comun acord, pot stabili ca instruirea să aibă loc şi la sediul organului fiscal central.

    ART. 5
    (1) Organul fiscal central stabileşte lista cu persoana/persoanele care va/vor colabora cu organul fiscal local în vederea acordării asistenţei privind completarea şi/sau depunerea, precum şi transmiterea declaraţiei unice, precum şi un calendar în care persoanele desemnate se deplasează la sediul organului fiscal local în acest scop, astfel încât cel puţin o zi pe săptămână, la nivelul fiecărei unităţi administrativ-teritoriale, să fie prezent un funcţionar cu atribuţii de asistenţă din cadrul organului fiscal central sau un alt funcţionar din cadrul organului fiscal central, în perioada 15 ianuarie-15 martie.
    (2) Prin excepţie de la alin. (1), în anul 2018, perioada de acordare a asistenţei este 15 mai-15 iulie.
    (3) La nivelul fiecărei unităţi administrativ-teritoriale, în perioada prevăzută la alin. (1) şi (2), organul fiscal central şi organul fiscal local organizează întâlniri cu contribuabilii vizaţi pentru diseminarea prevederilor legale, a procedurilor de completare şi depunere a declaraţiei, precum şi instruire practică. Organul fiscal local şi organul fiscal central mediatizează prin toate canalele de comunicare disponibile acţiunile prevăzute la art. 1 alin. (1) şi art. 5 alin. (1).
    (4) Organul fiscal central şi organul fiscal local pot derula în comun şi alte acţiuni de promovare a noului mecanism de impunere. Acţiunile prevăzute de prezenta procedură, precum şi acţiunile de mediatizare a noului mecanism de impunere se realizează sub coordonarea şi monitorizarea Direcţiei generale de asistenţă pentru contribuabili din cadrul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală.
    (5) Lista şi calendarul prevăzute la alin. (1) se afişează potrivit art. 2 alin. (5) şi se actualizează ori de câte ori este necesar.

    ART. 6
    (1) Îndrumarea şi asistenţa în vederea completării şi/sau depunerii, precum şi transmiterii declaraţiei unice realizate de organul fiscal local în colaborare cu organul fiscal central constau în următoarele:
    a) îndrumarea şi asistenţa cu privire la modul de completare a declaraţiei unice pe suport hârtie sau în formă electronică;
    b) îndrumarea şi asistenţa cu privire la înregistrarea în „Spaţiul privat virtual“, potrivit Ordinului ministrului finanţelor publice nr. 660/2017 privind aprobarea Procedurii de comunicare prin mijloace electronice de transmitere la distanţă între Ministerul Finanţelor Publice/organul fiscal central şi persoanele fizice, persoanele juridice şi alte entităţi fără personalitate juridică;
    c) îndrumarea şi asistenţa pentru transmiterea declaraţiei unice prin mijloace electronice de transmitere la distanţă.

    (2) În cazul în care persoana care solicită îndrumare şi asistenţă privind înregistrarea în „Spaţiul privat virtual“ optează pentru verificarea datelor furnizate în cerere cu aprobare la ghişeu, atunci persoana desemnată din cadrul organului fiscal local sau persoana din cadrul organului fiscal central, dacă este prezentă, efectuează identificarea fizică a solicitantului fără a mai fi necesară deplasarea acestuia la organul fiscal din cadrul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, potrivit art. 20 alin. (6) din procedura de comunicare prin mijloace electronice de transmitere la distanţă între Ministerul Finanţelor Publice/organul fiscal central şi persoanele fizice, persoanele juridice şi alte entităţi fără personalitate juridică, aprobată prin Ordinul ministrului finanţelor publice nr. 660/2017.
    (3) În vederea aprobării înregistrării în „Spaţiul privat virtual“ a persoanelor care optează pentru verificarea datelor furnizate în cerere cu aprobare la ghişeu, organul fiscal local accesează aplicaţia Aprobare înrolare persoane fizice şi juridice de pe portalul Extranet al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală. Pentru accesarea portalului Extranet al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală organul fiscal local trebuie să deţină un echipament compatibil şi o conexiune în reţeaua extranet a Ministerului Finanţelor Publice - ExtranetMFP.
    (4) În cazul în care contribuabilul a primit îndrumare şi asistenţă pentru completarea declaraţiei unice pe suport hârtie, aceasta va fi înregistrată de organul fiscal local în registrul special pus la dispoziţie de organul fiscal central împreună cu plaja de numere aferentă. Declaraţiile se predau persoanei/persoanelor din cadrul organului fiscal central stabilite potrivit art. 5 alin. (1), pe baza unui borderou de predare-primire. Data depunerii declaraţiei unice pe suport hârtie este data înregistrării în registrul special pus la dispoziţie de organul fiscal central.
    (5) Declaraţiile unice primite de persoana/persoanele din cadrul organului fiscal central sunt predate compartimentului responsabil din cadrul organul fiscal central, în vederea prelucrării.
    (6) Declaraţia unică se pune gratuit la dispoziţia contribuabilului.

    ----

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016