Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   PROCEDURĂ din 23 iunie 2025  de trecere în conservare, postutilizare sau abandonare a barajelor - NTLH-033    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 PROCEDURĂ din 23 iunie 2025 de trecere în conservare, postutilizare sau abandonare a barajelor - NTLH-033

EMITENT: Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 628 din 3 iulie 2025
──────────
    Aprobată prin ORDINUL nr. 1.743 din 23 iunie 2025, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 628 din 3 iulie 2025.
──────────
    CAP. I
    Dispoziţii generale
    ART. 1
    (1) În conformitate cu prevederile art. 13 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 244/2000 privind siguranţa barajelor, republicată, cu modificările ulterioare, trecerea în conservare, postutilizarea sau abandonarea unui baraj se realizează prin grija şi cu responsabilitatea deţinătorilor cu orice titlu ai acestor construcţii.
    (2) În cazul trecerii în conservare, postutilizare sau abandonare a unui baraj, deţinătorul cu orice titlu asigură întocmirea unei documentaţii distincte care să stabilească soluţiile tehnice, lucrările şi măsurile necesare generate de scopul intervenţiilor asupra construcţiei, cu menţinerea sau îmbunătăţirea stării de siguranţă a populaţiei, obiectivelor socioeconomice, mediului, proprietăţii.
    (3) Conservarea, postutilizarea sau abandonarea unui baraj se realizează cu respectarea legislaţiei specifice sistemului calităţii în construcţii, gospodăririi apelor, protecţiei mediului etc.

    ART. 2
    Deţinătorii cu orice titlu au responsabilitatea realizării tuturor studiilor, investigaţiilor, documentaţiilor tehnice, lucrărilor şi măsurilor de trecere în conservare, postutilizare sau abandonare, pentru păstrarea sau schimbarea categoriei de folosinţă posibilă a construcţiei sau pentru desfiinţarea sau demolarea acesteia.

    ART. 3
    (1) Trecerea în conservare se referă la barajele în construcţie oprite temporar la diverse stadii ale execuţiei sau la barajele existente cu probleme de siguranţă sau care nu mai pot asigura folosinţele, în toate cazurile fiind necesară păstrarea construcţiilor în anumite condiţii până la reluarea lucrărilor pentru finalizarea acestora sau până la refacerea condiţiilor de siguranţă şi reluarea exploatării, după caz.
    (2) În cazul depozitelor de deşeuri industriale aflate sub incidenţa legislaţiei siguranţei barajelor la care s-au sistat depunerile, iar lucrările de închidere şi ecologizare nu au fost demarate în termen de 2 ani, deţinătorul cu orice titlu al acestora declanşează trecerea în conservare a acestor obiective, conform prezentei proceduri.
    (3) Trecerea în conservare impune aplicarea unui ansamblu de soluţii tehnice, lucrări şi măsuri care să asigure, în perioada de conservare, integritatea şi siguranţa construcţiei, precum şi menţinerea stării de siguranţă a populaţiei, a obiectivelor socioeconomice, a mediului şi a proprietăţii.
    (4) Soluţiile tehnice, lucrările şi măsurile necesare conservării în siguranţă se realizează prin grija deţinătorului cu orice titlu al barajului.

    ART. 4
    (1) Postutilizarea se referă la barajele cu sau fără punere în funcţiune, indiferent de atingerea duratei normate de funcţionare, care pot fi folosite în continuare în alte scopuri decât cele pentru care au fost realizate iniţial.
    (2) Postutilizarea impune aplicarea unui ansamblu de soluţii tehnice, lucrări şi măsuri care să asigure noua funcţionalitate a barajului în condiţii de siguranţă, precum şi menţinerea stării de siguranţă a populaţiei, a obiectivelor socioeconomice, a mediului şi a proprietăţii.
    (3) Soluţiile tehnice, lucrările şi măsurile necesare postutilizării în siguranţă se realizează prin grija deţinătorului cu orice titlu al barajului. În cazul schimbării folosinţei/folosinţelor barajului, deţinătorul cu orice titlu poate încheia acorduri de asociere cu titularii de investiţie sau cu beneficiarii noilor folosinţe pentru realizarea măsurilor sus-menţionate, conform prevederilor legale.

    ART. 5
    (1) În sensul prezentei proceduri, abandonarea unui baraj nu reprezintă părăsirea acestuia de către deţinătorul cu orice titlu şi neasumarea obligaţiilor privind menţinerea stării de siguranţă a acestuia.
    (2) Abandonarea se referă la barajele care nu mai pot fi exploatate în siguranţă, trecute în conservare sau postutilizate, prin decizii ale autorităţilor, ca urmare a riscului semnificativ pe care îl prezintă aceste lucrări asupra populaţiei, obiectivelor socioeconomice, mediului sau proprietăţii.
    (3) Abandonarea poate fi, de asemenea, decisă de deţinătorul cu orice titlu în următoarele situaţii:
    a) în cazul în care barajul induce un risc semnificativ asupra populaţiei, obiectivelor socioeconomice, mediului sau proprietăţii;
    b) în cazul în care se constată ineficienţa economică a construcţiei şi/sau amenajării din care face parte;
    c) în cazul unor modificări ale schemei de amenajare din care face parte barajul şi care presupun desfiinţarea sau demolarea acestuia.

    (4) Abandonarea impune aplicarea unui ansamblu de soluţii tehnice, lucrări şi măsuri pentru demolarea totală sau parţială a construcţiei, urmate de lucrări şi măsuri de reconstrucţie ecologică, care să asigure scurgerea liberă a debitelor lichide şi solide, inclusiv a apelor mari, în secţiunea barată iniţial.
    (5) Soluţiile tehnice, lucrările şi măsurile necesare abandonării barajelor se realizează prin grija deţinătorului cu orice titlu şi trebuie să elimine efectul de biefare artificială creat de lucrarea de barare care se demolează.
    (6) În cazul barajelor fără deţinător, obligaţiile prevăzute la alin. (4) revin autorităţilor publice locale, care au obligaţia de preluare a barajelor fără deţinător, în conformitate cu prevederile art. 5 alin. (2) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 244/2000, republicată, cu modificările ulterioare.

    CAP. II
    Procedura de trecere în conservare a barajelor şi de reluare a execuţiei pentru barajele aflate în conservare
    ART. 6
    (1) Trecerea în conservare a barajelor încadrate în categoriile de importanţă A şi B se propune de către deţinătorii cu orice titlu şi se aprobă prin acordul de funcţionare în siguranţă emis de autoritatea publică centrală din domeniul apelor, pe baza avizului Comisiei centrale de avizare a documentaţiilor de evaluare a stării de siguranţă în exploatare a barajelor încadrate în categoriile de importanţă A şi B.
    (2) Pentru barajele încadrate în categoriile de importanţă C şi D, trecerea în conservare se aprobă prin acordul de funcţionare în siguranţă emis de către Administraţia Naţională „Apele Române“, în cazul barajelor din administrare, respectiv de către administraţiile bazinale de apă, pentru barajele altor deţinători cu orice titlu, în baza avizului comisiilor teritoriale de avizare a documentaţiilor de evaluare a stării de siguranţă în exploatare a barajelor încadrate în categoriile de importanţă C şi D, în funcţie de localizarea barajului propus pentru conservare.

    ART. 7
    Pentru trecerea în conservare a barajelor sunt necesare următoarele:
    a) un referat tehnic privind barajul, care conţine informaţii referitoare la stadiul atins de lucrările la baraj, starea de siguranţă a acestuia, precum şi alte aspecte relevante privind trecerea în conservare, întocmit de către un expert certificat de autoritatea publică centrală din domeniul apelor pentru evaluarea siguranţei barajelor în funcţie de categoria de importanţă a obiectivului analizat, ţinând seama de datele tehnice cuprinse în documentaţiile de verificare a calităţii lucrărilor executate până la acea dată;
    b) o documentaţie tehnică de proiectare pentru trecerea în conservare a barajului, care să cuprindă, în prealabil, lucrările şi măsurile prin care se asigură condiţiile de siguranţă privind construcţiile existente înaintea trecerii în conservare. Documentaţia se întocmeşte de către o societate specializată în domeniu pentru acest tip de lucrări şi ia în considerare referatul tehnic privind barajul, întocmit de expertul tehnic certificat, prevăzut la lit. a). Documentaţia conţine, în mod obligatoriu, programul de urmărire a comportării în timp (monitorizare) a barajului trecut în conservare, valabil pe toată durata conservării, inclusiv a pregătirii acesteia;
    c) referatul de expertizare-avizare pentru documentaţia tehnică de proiectare pentru trecerea în conservare a barajului, întocmit de către un expert certificat de autoritatea publică centrală din domeniul apelor pentru evaluarea siguranţei barajelor în funcţie de categoria de importanţă a obiectivului analizat;
    d) avizarea referatului de expertizare-avizare în vederea emiterii acordului de funcţionare în siguranţă, conform Ordinului ministrului apelor şi protecţiei mediului nr. 105/2003 privind aprobarea Instrucţiunilor de organizare şi funcţionare a comisiilor de avizare a documentaţiilor de evaluare a stării de siguranţă în exploatare a barajelor, NTLH-040, cu modificările şi completările ulterioare.


    ART. 8
    (1) Pe toată perioada de conservare a barajului, deţinătorul cu orice titlu este responsabil de urmărirea comportării în timp şi de siguranţa lucrărilor aflate în conservare.
    (2) Deţinătorul cu orice titlu prezintă rapoarte anuale de comportare a barajului aflat în conservare la comisia de avizare centrală sau teritorială, în funcţie de categoria de importanţă a lucrării.
    (3) Barajele existente aflate în conservare rămân în evidenţele Registrului naţional al barajelor din România - REBAR şi sub incidenţa legislaţiei siguranţei barajelor.

    ART. 9
    (1) Reluarea execuţiei pentru barajele aflate în conservare încadrate în categoriile de importanţă A şi B se face la solicitarea deţinătorului cu orice titlu şi se aprobă prin acordul de funcţionare în siguranţă emis de autoritatea publică centrală din domeniul apelor, în baza avizului Comisiei centrale de avizare în cazul documentaţiilor de evaluare a stării de siguranţă în exploatare a barajelor încadrate în categoriile de importanţă A şi B.
    (2) În cazul barajelor încadrate în categoriile de importanţă C şi D, aflate în conservare, reluarea execuţiei acestora se face la solicitarea deţinătorului cu orice titlu şi se aprobă prin acordul de funcţionare în siguranţă emis de către Administraţia Naţională „Apele Române“ în cazul barajelor din administrare, respectiv de către administraţiile bazinale de apă, pentru barajele altor deţinători, în baza avizului comisiilor teritoriale de avizare a documentaţiilor de evaluare a stării de siguranţă în exploatare a barajelor încadrate în categoriile de importanţă C şi D, în funcţie de localizarea barajului aflat în conservare.

    ART. 10
    Acordul de funcţionare în siguranţă şi, respectiv, avizul prevăzute la art. 6 şi 9 se obţin de către deţinătorul cu orice titlu al barajului, în conformitate cu prevederile Ordinului ministrului apelor şi protecţiei mediului nr. 105/2003, cu modificările şi completările ulterioare.

    CAP. III
    Procedura de postutilizare a barajelor
    ART. 11
    (1) Postutilizarea barajelor încadrate în categoriile de importanţă A şi B se propune de către deţinătorii cu orice titlu şi se aprobă prin acordul de funcţionare în siguranţă emis de autoritatea publică centrală din domeniul apelor, pe baza avizului Comisiei centrale de avizare a documentaţiilor de evaluare a stării de siguranţă în exploatare a barajelor încadrate în categoriile de importanţă A şi B.
    (2) Pentru barajele încadrate în categoriile de importanţă C şi D postutilizarea se aprobă prin acordul de funcţionare în siguranţă emis de către Administraţia Naţională „Apele Române“, în cazul barajelor din administrare, respectiv de către administraţiile bazinale de apă, pentru barajele altor deţinători cu orice titlu, în baza avizului comisiilor teritoriale de avizare a documentaţiilor de evaluare a stării de siguranţă în exploatare a barajelor încadrate în categoriile de importanţă C şi D, în funcţie de localizarea barajului propus pentru postutilizare.
    (3) Acordul şi avizul prevăzute la alin. (1) şi (2) se obţin de către deţinătorul cu orice titlu al barajului, în conformitate cu prevederile Ordinului ministrului apelor şi protecţiei mediului nr. 105/2003, cu modificările şi completările ulterioare.

    ART. 12
    Postutilizarea barajelor se poate realiza cu sau fără modificarea parţială sau totală a construcţiei principale, a amenajării hidrotehnice sau a schemei de amenajare.

    ART. 13
    Pentru postutilizarea barajelor sunt necesare următoarele:
    a) un referat tehnic privind barajul, care conţine informaţii referitoare la situaţia actuală a construcţiei, starea de siguranţă, precum şi alte aspecte relevante privind postutilizarea, întocmit de către un expert certificat de autoritatea publică centrală din domeniul apelor pentru evaluarea siguranţei barajelor în funcţie de categoria de importanţă a obiectivului analizat;
    b) o documentaţie tehnică de proiectare pentru postutilizarea barajului, care să cuprindă, în prealabil, lucrările şi măsurile prin care se asigură condiţiile de siguranţă privind construcţiile existente înaintea trecerii la postutilizare. Documentaţia se întocmeşte de către o societate specializată în domeniu pentru acest tip de lucrări şi ia în considerare referatul tehnic privind barajul, întocmit de expertul tehnic certificat, prevăzut la lit. a). Documentaţia conţine, în mod obligatoriu, programul de urmărire a comportării în timp (monitorizare) a barajului trecut la postutilizare, valabil pentru întreaga perioadă în care prezenţa structurii poate induce situaţii de risc pentru populaţie, obiective socioeconomice, mediu sau proprietate;
    c) referatul de expertizare-avizare pentru documentaţia tehnică de proiectare pentru postutilizarea barajului, întocmit de către un expert certificat de autoritatea publică centrală din domeniul apelor pentru evaluarea siguranţei barajelor în funcţie de categoria de importanţă a obiectivului analizat;
    d) avizarea referatului de expertizare-avizare în vederea emiterii acordului de funcţionare în siguranţă, conform Ordinului ministrului apelor şi protecţiei mediului nr. 105/2003, cu modificările şi completările ulterioare.


    ART. 14
    (1) În cazul depozitelor de deşeuri industriale aflate sub incidenţa legislaţiei siguranţei barajelor, postutilizarea acestora se poate iniţia numai după finalizarea lucrărilor de închidere şi ecologizare, conform unei documentaţii tehnice care precedă documentaţia prevăzută la art. 13 lit. b) şi care se avizează în vederea emiterii acordului de funcţionare în siguranţă, conform Ordinului ministrului apelor şi protecţiei mediului nr. 105/2003, cu modificările şi completările ulterioare.
    (2) În cazul depozitelor care se postutilizează prin transformarea lor în sursă de materii prime pentru reprocesare nu mai sunt obligatorii închiderea şi ecologizarea acestora pe baza documentaţiei tehnice prevăzute la alin. (1).

    ART. 15
    (1) Deţinătorul cu orice titlu este responsabil de urmărirea comportării în timp şi de siguranţa lucrărilor în condiţiile prevăzute la art. 13 lit. b).
    (2) În condiţiile prevăzute la art. 13 lit. b), deţinătorul cu orice titlu al barajului trecut în postutilizare prezintă rapoarte anuale de comportare a construcţiilor la comisia de avizare centrală sau teritorială, în funcţie de categoria de importanţă a lucrării.
    (3) În cazul schimbării folosinţei/folosinţelor barajului la postutilizare, deţinătorul cu orice titlu poate încheia acorduri cu titularii de investiţie sau cu beneficiarii noilor folosinţe, în condiţiile legii, pentru ca aceştia să asigure monitorizarea pe perioada de postutilizare, inclusiv întocmirea şi prezentarea rapoartelor prevăzute la alin. (2).
    (4) În funcţie de gradul de intervenţie asupra barajului iniţial, la postutilizare, acesta poate fi eliminat din evidenţele REBAR şi de sub incidenţa legislaţiei siguranţei barajelor.

    CAP. IV
    Procedura de abandonare a barajelor
    ART. 16
    (1) Abandonarea barajelor încadrate în categoriile de importanţă A şi B se propune de către deţinătorii cu orice titlu şi se aprobă prin acordul de funcţionare în siguranţă emis de autoritatea publică centrală din domeniul apelor, pe baza avizului Comisiei centrale de avizare a documentaţiilor de evaluare a stării de siguranţă în exploatare a barajelor încadrate în categoriile de importanţă A şi B.
    (2) Pentru barajele încadrate în categoriile de importanţă C şi D, abandonarea se aprobă prin acordul de funcţionare în siguranţă emis de către Administraţia Naţională „Apele Române“ în cazul barajelor din administrare, respectiv de către administraţiile bazinale de apă, pentru barajele altor deţinători cu orice titlu, în baza avizului comisiilor teritoriale de avizare a documentaţiilor de evaluare a stării de siguranţă în exploatare a barajelor încadrate în categoriile de importanţă C şi D, în funcţie de localizarea barajului propus pentru abandonare.

    ART. 17
    Se poate propune abandonarea barajelor în următoarele situaţii:
    a) ca urmare a solicitării deţinătorului cu orice titlu al barajului, atunci când acesta este singurul beneficiar al folosinţelor asigurate;
    b) ca urmare a solicitării deţinătorului cu orice titlu şi cu acceptul beneficiarilor folosinţelor, alţii decât deţinătorul, inclusiv al reprezentanţilor comunităţilor protejate la inundaţii de amenajarea hidrotehnică realizată de baraj;
    c) ca urmare a solicitării deţinătorului cu orice titlu, în cazul unor soluţii de modernizare a amenajării hidrotehnice;
    d) ca urmare a solicitării deţinătorului cu orice titlu, în cazul unor proiecte de postutilizare;
    e) ca urmare a dispoziţiei autorităţilor competente, în urma unor expertize conform legislaţiei siguranţei barajelor sau sistemului calităţii în construcţii, realizate de experţi certificaţi, din care rezultă că nu se pot îndeplini exigenţele de performanţă necesare conform legislaţiei în vigoare, barajul respectiv reprezentând un factor de risc inacceptabil pentru populaţie, obiective socioeconomice, mediu sau proprietate. Situaţia se aplică şi în cazul barajelor fără deţinător, pe baza unor evaluări privind starea barajului care pot fi realizate de experţi certificaţi, specialişti sau de personalul tehnic propriu al Administraţiei Naţionale „Apele Române“;
    f) prin hotărâri judecătoreşti definitive sau pe cale administrativă, după caz, conform prevederilor art. 32 şi 33 din Legea nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcţii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.


    ART. 18
    Pentru abandonarea barajelor sunt necesare următoarele:
    a) expertiza cea mai recentă privind siguranţa barajului întocmită, conform prevederilor legale, de un expert certificat de autoritatea publică centrală din domeniul apelor pentru categoria de importanţă a barajului analizat. În cazul unor evenimente care au afectat starea de siguranţă a unui baraj (incidente, avarii sau accidente), un expert certificat de autoritatea publică centrală din domeniul apelor întocmeşte un referat tehnic privind evenimentul şi efectele acestuia asupra barajului, conform competenţelor. Expertizele sau referatele tehnice trebuie să recomande abandonarea barajului din cauza neîndeplinirii exigenţelor de performanţă şi a criteriilor de siguranţă prevăzute de legislaţia în vigoare;
    b) o documentaţie tehnică de proiectare pentru abandonarea barajului, întocmită de o societate specializată în domeniu pentru acest tip de lucrări, care ia în considerare expertiza sau referatul tehnic privind siguranţa barajului prevăzute la lit. a). Documentaţia conţine, în mod obligatoriu, programul de urmărire a comportării în timp (monitorizare) a barajului pe perioada lucrărilor de abandonare, valabil pentru întreaga perioadă a lucrărilor. Vor fi urmărite aspecte privind siguranţa construcţiilor şi a instalaţiilor, a personalului propriu, a populaţiei din zona potenţial afectată, a obiectivelor socioeconomice, a mediului şi a proprietăţii;
    c) referatul de expertizare-avizare pentru documentaţia tehnică de abandonare întocmit de către un expert certificat de autoritatea publică centrală din domeniul apelor pentru evaluarea siguranţei barajelor, în funcţie de categoria de importanţă a obiectivului analizat;
    d) avizarea referatului de expertizare-avizare în vederea emiterii acordului de funcţionare în siguranţă, conform Ordinului ministrului apelor şi protecţiei mediului nr. 105/2003, cu modificările şi completările ulterioare.


    ART. 19
    (1) Pe toată perioada lucrărilor de abandonare a barajului, deţinătorul cu orice titlu este responsabil de urmărirea comportării în timp şi de siguranţa construcţiilor hidrotehnice, a personalului, a populaţiei, a obiectivelor socioeconomice, a mediului şi a proprietăţii.
    (2) În cazul în care lucrările de abandonare au o durată mai mare de un an de la începerea acestora, deţinătorul cu orice titlu prezintă rapoarte anuale de informare privind stadiul lucrărilor şi menţinerea condiţiilor de siguranţă la comisia de avizare centrală sau teritorială, în funcţie de categoria de importanţă a lucrării.
    (3) Barajul aflat în procedură de abandonare se păstrează în evidenţele REBAR şi sub incidenţa legislaţiei siguranţei barajelor până la finalizarea procedurii.

    CAP. V
    Dispoziţii finale
    ART. 20
    Referatul de expertizare-avizare pentru documentaţiile tehnice de proiectare privind trecerea în conservare, postutilizare sau abandonare a barajelor, care se avizează în vederea emiterii acordului de funcţionare în siguranţă, are următorul conţinut general orientativ, care se poate adapta în funcţie de specificul lucrării şi documentaţiei:
    I. piese scrise:
    1. obiectul referatului de expertizare-avizare;
    2. date generale privind construcţiile, amenajarea şi schema de amenajare;
    3. date generale privind investiţia propusă (trecere în conservare, postutilizare sau abandonare):
    3.1. date generale, necesitatea realizării investiţiei;
    3.2. date privind amplasamentul şi condiţiile naturale;
    3.3. prevederi generale privind investiţia;
    3.4. clasa şi categoria de importanţă, conform normativelor naţionale în vigoare;
    3.5. alte prevederi ale documentaţiei tehnice, inclusiv urmărirea comportării în timp (monitorizarea);

    4. criterii de proiectare, standarde şi norme de proiectare utilizate;
    5. analiza critică a documentaţiei de proiectare:
    5.1. siguranţa hidraulică (la ape mari);
    5.2. siguranţa structurală (rezistenţă, stabilitate);
    5.3. programul de urmărire a comportării în timp;

    6. recomandări;
    7. concluzii;

    II. piese desenate (anexe grafice).


    ART. 21
    În cazul în care deţinătorul cu orice titlu al barajului propus pentru trecere în conservare, postutilizare sau abandonare nu are competenţa necesară analizei referatului tehnic prevăzut la art. 7 lit. a) şi art. 13 lit. a) sau expertizei, respectiv referatului tehnic privind evenimentul prevăzute la art. 18 lit. a), acesta poate solicita ca referatul tehnic să fie analizat şi avizat de Comisia centrală de avizare a documentaţiilor de evaluare a stării de siguranţă în exploatare a barajelor încadrate în categoriile de importanţă A şi B, respectiv de către una dintre comisiile teritoriale de avizare a documentaţiilor de evaluare a stării de siguranţă în exploatare a barajelor încadrate în categoriile de importanţă C şi D, în funcţie de localizarea barajului.

    ART. 22
    Prevederile prezentei proceduri sunt obligatorii pentru toţi deţinătorii cu orice titlu de baraje pentru retenţii de apă, de diguri şi baraje care realizează depozite de deşeuri industriale, precum şi de alte lucrări hidrotehnice incluse în categoria barajelor, indiferent de mărimea şi gradul de risc asociat acestora.


    -----

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 Modele de Contracte Civile si Acte Comerciale conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 Modele de Contracte Civile si Acte Comerciale conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016