Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   PROCEDURĂ din 23 iulie 2018  privind punerea în valoare şi recoltarea de masă lemnoasă din fondul forestier pentru care legea nu obligă la întocmirea amenajamentului silvic şi din vegetaţia forestieră din afara fondului forestier naţional    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 PROCEDURĂ din 23 iulie 2018 privind punerea în valoare şi recoltarea de masă lemnoasă din fondul forestier pentru care legea nu obligă la întocmirea amenajamentului silvic şi din vegetaţia forestieră din afara fondului forestier naţional

EMITENT: Ministerul Apelor şi Pădurilor
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 730 din 23 august 2018
──────────
    Aprobată prin Ordinul nr. 767 din 23 iulie 2018, publicat în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 730 din 23 august 2018.
──────────
    ART. 1
    Prezenta procedură se aplică pentru:
    a) proprietăţile de fond forestier cu suprafaţa de maximum 10 ha, pentru care legea nu obligă la întocmirea amenajamentului silvic şi pentru care proprietarul/succesorul în drepturi/orice persoană care are calitatea de a beneficia de uzufruct, dovedită cu documente potrivit Legii nr. 287/2009 privind Codul civil, republicată, cu modificările ulterioare, denumiţi în continuare proprietari, poate recolta un volum de masă lemnoasă de maximum 5 mc/an/ha, în funcţie de caracteristicile structurale ale arboretelor, dar nu mai mult de 20 mc/an/ proprietate;
    b) vegetaţia forestieră din afara fondului forestier, din care proprietarii/deţinătorii legali, denumiţi în continuare proprietari, recoltează un volum de maximum 20 mc/an.


    ART. 2
    Pentru punerea în valoare şi recoltarea de masă lemnoasă în condiţiile prevăzute de prezenta procedură sunt obligatorii următoarele condiţii prealabile:
    a) existenţa unui contract de administrare/servicii silvice în vigoare, încheiat cu un ocol silvic pe o perioadă de minimum 10 ani, şi existenţa limitelor proprietăţii, conform actelor de proprietate, în cazul proprietăţilor de fond forestier de maximum 10 ha;
    b) existenţa unui contract de prestaţii silvice încheiat cu ocolul silvic nominalizat, aplicabil pe toată perioada necesară pentru punerea în valoare, recoltarea şi transportul masei lemnoase, precum şi evidenţierea de către proprietar în teren a limitelor proprietăţii, conform actelor de proprietate, în cazul vegetaţiei forestiere din afara fondului forestier naţional.


    ART. 3
    (1) Proprietarii/Împuterniciţii legali ai acestora, care îndeplinesc condiţiile prealabile prevăzute la art. 2, depun cereri la ocolul silvic, pentru punerea în valoare a masei lemnoase în proprietăţile lor, conform prevederilor legale. Persoanele care au calitatea de împuterniciţi legali ai proprietarilor fac dovada calităţii lor cu un înscris olograf eliberat şi semnat de proprietar.
    (2) Cererile prevăzute la alin. (1), al căror model este prevăzut în anexa nr. 1 la prezenta procedură, pot fi comunicate ocolului silvic prin orice modalitate, poştă, fax, e-mail. În cazul în care, din motive obiective, nu se utilizează acest model, cererile trebuie să conţină cel puţin următoarele: datele de identificare şi de contact ale solicitantului, calitatea acestuia - proprietar, împuternicit legal, numărul de înregistrare la ocolul silvic a contractului de administrare/servicii silvice şi asumarea de către solicitant a obligaţiei de a fi prezent în teren la inventarierea şi marcarea arborilor.

    ART. 4
    (1) Ocolul silvic analizează cererile primite şi stabileşte programul de punere în valoare şi persoanele responsabile.
    (2) Şeful ocolului silvic emite delegaţiile de marcare şi consemnează la rubrica privind felul tăierii şi natura produsului: „tăieri în fond forestier neamenajat, cu suprafaţa de maximum 10 ha/tăieri în vegetaţia forestieră din afara fondului forestier“, iar la rubrica privind locaţia: „cantonul silvic nr....“.
    (3) În raportul de activitate privind folosirea dispozitivului special de marcat se consemnează arborii inventariaţi şi marcaţi pentru recoltare, pe fiecare proprietate în parte.

    ART. 5
    Inventarierea şi marcarea arborilor de extras se fac pe fiecare proprietate în parte, în prezenţa obligatorie a proprietarului/împuternicitului legal al acestuia, ocazie cu care se întocmeşte şi se semnează procesul-verbal al cărui model este prevăzut în anexa nr. 2 la prezenta procedură. Procesele-verbale se păstrează la dosarul partizii şi constituie documentele de bază pentru calculul volumului arborilor inventariaţi şi marcaţi, precum şi pentru emiterea documentelor de însoţire a materialelor lemnoase recoltate.

    ART. 6
    Volumul arborilor inventariaţi şi marcaţi se calculează pentru fiecare proprietate în parte, utilizând tabelele de cubaj pe specii prevăzute în anexa nr. 13 la Ordinul ministrului mediului, apelor şi pădurilor nr. 1.323/2015 privind aprobarea metodelor dendrometrice pentru evaluarea volumului de lemn destinat valorificării şi valorile necesare calculului volumului de lemn destinat valorificării. Dacă numărul arborilor care constituie actul de punere în valoare pentru fiecare proprietar este mai mic de 25, pentru calculul volumului se măsoară diametrul şi înălţimea tuturor arborilor.

    ART. 7
    (1) Actele de punere în valoare se pot întocmi pentru un proprietar sau pentru mai mulţi proprietari, prin cumularea volumelor calculate potrivit prevederilor art. 6, şi se introduc în SUMAL. În actul de punere în valoare a masei lemnoase, la rubrica „denumire apv“ se va consemna: „tăieri în f.f. neamenajat de maximum 10 ha/tăieri în vegetaţia din afara f. f.“, „cantonul silvic......“, iar la natura tăierii: „tăieri de conservare sau tăieri de produse accidentale, după caz/tăieri în vegetaţia din afara f. f.“.
    (2) Pentru actele de punere în valoare constituite conform prezentei proceduri nu este obligatorie amplasarea panoului cu elementele de identificare a parchetului prevăzut în anexa nr. 9 la Instrucţiunile privind termenele, modalităţile şi perioadele de colectare, scoatere şi transport al materialului lemnos, aprobate prin Ordinul ministrului mediului şi pădurilor nr. 1.540/2011, cu modificările şi completările ulterioare.

    ART. 8
    (1) Actele de punere în valoare constituite conform prevederilor art. 7 alin. (1) se generează în SUMAL după parcurgerea următoarelor etape:
    a) crearea de parteneri persoane fizice, denumiţi generic „grupul de proprietari de fond forestier de maximum 10 ha din cantonul silvic nr. .........“/„grupul de proprietari de vegetaţie forestieră din afara fondului forestier, cantonul silvic......“, prin introducerea listei tuturor proprietarilor de pe raza cantonului, denumită în continuare listă;
    b) înscrierea în listă a grupului de proprietari de fond forestier de maximum 10 ha din cantonul silvic nr. ...... cu următoarele date: numărul unităţii amenajistice din procesul-verbal de punere în posesie sau din ultimul amenajament silvic întocmit pentru proprietate, după caz, şi numărul de ordine, numele şi prenumele, suprafaţa proprietăţii forestiere şi volumul de masă lemnoasă pus în valoare;
    c) înscrierea în listă a grupului de proprietari de vegetaţie forestieră din afara fondului forestier, cantonul silvic ..............., cu următoarele date: date de identificare cadastrală şi numărul de ordine, numele şi prenumele, suprafaţa şi volumul de masă lemnoasă pus în valoare.

    (2) În SUMAL, în câmpul „CNP“ se vor introduce:
    a) codul format din cifra 1, pentru situaţia în care administrarea/serviciile silvice este/sunt asigurată/asigurate de ocoale silvice de stat sau codul format din cifra 2, pentru situaţia în care administrarea/serviciile silvice este asigurată/sunt asigurate de către ocoalele silvice de regim;
    b) codul format din 2 cifre pentru indicativul judeţului;
    c) codul format din 2 cifre pentru indicativul ocolului silvic în cadrul fiecărui judeţ;
    d) data introducerii partenerului, formată din 8 cifre: ziua, luna, anul.

    (3) Se creează fişa de proprietate pentru „grupul de proprietari de fond forestier de maximum 10 ha din cantonul silvic nr. .........,“ unde la „numărul UP“ se trece numărul unităţii de producţie din ultimul amenajament întocmit, iar la „denumirea UP“ se trece denumirea cantonului silvic. La rubrica „ua“ se trece numărul unităţii amenajistice din procesul-verbal de punere în posesie sau din ultimul amenajament silvic întocmit pentru proprietate, după caz, şi numărul de ordine al proprietarului din lista prevăzută la lit. a).
    (4) Se creează fişa de proprietate pentru „grupul de proprietari de vegetaţie forestieră din afara fondului forestier, cantonul silvic.......“, unde la „numărul UP“ se trece cifra „0“, iar la „denumirea UP“ se trece denumirea cantonului silvic. La rubrica „ua“ se înscriu datele de identificare cadastrală şi numărul de ordine din listă.
    (5) În cazul întocmirii unui act de punere în valoare pentru mai mulţi proprietari conform prevederilor art. 7 alin. (1), în listă se evidenţiază volumele de masă lemnoasă, individualizate pentru fiecare proprietar în parte, potrivit alin. (3) şi (4).

    ART. 9
    În termen de cel mult 15 zile lucrătoare de la aprobarea actelor de punere în valoare în SUMAL, şeful ocolului silvic emite autorizaţiile de exploatare pentru partizile respective. Înregistrarea în SUMAL a autorizaţiilor de exploatare se face de persoanele desemnate de şeful ocolului silvic. În aceste autorizaţii, la rubrica privind titularul autorizaţiei se va consemna „grupul de proprietari din cantonul silvic nr.......“/„grupul de proprietari de vegetaţie forestieră din afara fondului forestier, cantonul silvic .......“. Durata maximă de exploatare a masei lemnoase dintr-o partidă va fi de 180 de zile. În cazul proprietăţilor de fond forestier cu suprafaţa de maximum 10 ha, acest termen nu va depăşi data de 31 decembrie a anului în care se emite autorizaţia de exploatare.

    ART. 10
    (1) Controalele privind respectarea regulilor silvice de exploatare în fondul forestier pentru care legea nu obligă la întocmirea amenajamentului silvic se efectuează cu ocazia controalelor de fond/parţiale în cantoanele silvice respective.
    (2) Vegetaţia forestieră de pe terenurile din afara fondului forestier se supune doar normelor tehnice silvice privind evaluarea masei lemnoase şi reglementărilor privind circulaţia materialului lemnos, controalele de exploatare nefiind obligatorii.

    ART. 11
    Avizele de însoţire a materialelor lemnoase se emit din raza cantonului silvic de către pădurarul titular al cantonului silvic, cu respectarea prevederilor actelor de punere în valoare şi a proceselor-verbale încheiate cu fiecare proprietar/ împuternicit legal al acestuia, conform prevederilor art. 5 din prezenta procedură.

    ART. 12
    Ocoalele silvice pot stabili programe săptămânale, respectiv „zile de pădure“, pe unităţi administrativ-teritoriale, în care se efectuează lucrările de punere în valoare şi în care se eliberează documentele de însoţire a materialelor lemnoase. Aceste programe se comunică unităţilor administrativ-teritoriale şi se afişează la sediile primăriilor şi ale ocoalelor silvice, pentru a fi aduse la cunoştinţa proprietarilor.

    ART. 13
    (1) Pentru proprietăţile de fond forestier în suprafaţă de maximum 10 ha şi pentru vegetaţia forestieră din afara fondului forestier, în cazul în care volumele de masă lemnoasă care urmează a fi recoltate sunt mai mari de 20 mc/an, se întocmesc acte de punere în valoare distincte, pentru fiecare proprietar, conform reglementărilor legale.
    (2) Refuzul nejustificat al ocolului silvic de a realiza marcări în proprietăţile de fond forestier în suprafaţă de maximum 10 ha şi în vegetaţia forestieră din afara fondului forestier se consideră neasigurarea necesarului de lemn pentru populaţie.

    ART. 14
    Anexele nr. 1 şi 2 fac parte din prezenta procedură.

    ANEXA 1

    la procedură




    Comuna/Oraşul ...............................................*)
    *) Certificarea autorităţii locale competente este necesară numai pentru vegetaţia forestieră din afara fondului forestier.

    Certificăm că solicitantul deţine în proprietate/
    coproprietate terenul în suprafaţă de ........ ha.
    Tarlaua ...........................
    Parcela cadastrală ..............................
    Categoria de folosinţă ..............................
    (funcţia, numele şi prenumele, semnătura şi ştampila)
    Ocolul Silvic ....................................
    Nr. ..................../..............................
    NOTĂ
    Domnule şef de ocol,
    Subsemnatul(a) .........................................................., domiciliat(ă) în localitatea .................................., str. ......................... nr. ............, bl. .........., sc. .........., ap. .........., judeţul ..................., telefon .............., posesor/posesoare al/a B.I./C.I. seria ........... nr. ................., CNP ........................................., în calitate de ........... al/a terenului fond forestier/terenului cu vegetaţie forestieră din afara fondului forestier în suprafaţă de ........ ha, situat în unitatea administrativ-teritorială .........................................., pentru care este încheiat Contractul de administrare/prestaţie silvică nr. .......... din .......... cu Ocolul Silvic ......................................, vă rog să dispuneţi inventarierea şi marcarea arborilor pe care am dreptul să îi recoltez de pe acest teren, conform prevederilor legale.
    Declar pe propria răspundere că pe terenul sus-menţionat sunt singurul proprietar/coproprietar împreună cu următoarele persoane ....................... . Mă oblig ca, personal sau prin împuternicitul legal pe care îl voi desemna în scris, să particip la inventariere şi marcare, să indic pe propria răspundere limitele terenului proprietatea/coproprietate mea şi să iau în primire arborii marcaţi.
    Data ..........................
    Semnătura ............................

    ANEXA 2

    la procedură




    Ocolul Silvic ...............
    Nr. ................/..........
    PROCES-VERBAL
    Încheiat astăzi ..............
    Subsemnaţii: inginer/tehnician .................................... şi pădurar ............................, delegaţi ai Ocolului Silvic ......................, în baza Delegaţiei de marcare nr. ............ din ......................., şi domnul/doamna ........................................, CNP ..............................., în calitate de proprietar/coproprietar/împuternicit legal al proprietarului terenului fond forestier/terenului cu vegetaţie forestieră din afara fondului forestier în suprafaţă de ........... ha situat în unitatea administrativ-teritorială........................................., pentru care este încheiat Contractul de administrare/servicii silvice nr. .......... din .............. cu Ocolul Silvic ................................., am procedat la inventarierea şi marcarea unui număr de ............ arbori destinaţi exploatării, conform fişei de inventariere anexate şi care face parte integrantă din prezentul proces-verbal.
    Arborii au fost marcaţi cu dispozitivul special de marcat cu amprenta circulară având indicativul ......................., aplicându-se vopsea de culoare ..............., şi au fost luaţi în primire de subsemnatul, ......................., în vederea exploatării conform prevederilor legale.
    Subsemnatul, ........................................, declar pe propria răspundere că am condus personalul silvic delegat pentru punere în valoare de masă lemnoasă pe proprietatea/coproprietatea mea şi am indicat limitele proprietăţii/coproprietăţii, am participat la inventarierea şi marcarea arborilor, am luat în primire arborii marcaţi în vederea recoltării şi mă oblig să respect următoarele:
    - să efectuez lucrările de exploatare numai după emiterea autorizaţiei de exploatare de către ocolul silvic;
    – să nu transport materialul lemnos de la locul de recoltare decât pe baza documentelor de însoţire pe care le voi solicita şi vor fi eliberate de pădurarul titular al cantonului silvic;
    – să respect regulile silvice de exploatare a masei lemnoase, care mi-au fost aduse la cunoştinţă şi care mi-au fost înmânate sub semnătură cu ocazia încheierii prezentului proces-verbal;
    – să nu produc prejudicii altor deţinători de terenuri cu ocazia lucrărilor de exploatare, răspunzând de acest aspect în condiţiile legislaţiei în vigoare.

    Începând cu data încheierii prezentului proces-verbal, răspunderea exclusivă privind respectarea reglementărilor legale privind securitatea şi sănătatea muncii, precum şi a celor privind prevenirea şi stingerea incendiilor, în lucrările de exploatări forestiere, aparţin .................., în calitate de proprietar/coproprietar.
    Drept care am încheiat prezentul proces-verbal în două exemplare, dintre care unul la delegaţii Ocolului Silvic .............., iar celălalt la .............., în calitate de proprietar/împuternicit legal al proprietarului.
    Am predat.
    Delegaţii ocolului silvic
    Inginer/Tehnician .......................
    Pădurar .....................................


    Am primit.
    Proprietar/Coproprietar/
    Împuternicitul legal al proprietarului
    ....................................................


    ANEXA 2.1.

    la procesul-verbal înregistrat la Ocolul Silvic ……………………………
    cu nr. ………./…………………..
    Formular autocopiant
    Delegaţii ocolului silvic
    Inginer/Tehnician ………………………………….
    Pădurar …………………..................................…
    Proprietar/Împuternicit legal al proprietarului,
    ……………………………..........................….

    FIŞĂ DE INVENTAR
    a arborilor inventariaţi şi marcaţi conform procesului-verbal înregistrat la Ocolul Silvic …………….. cu nr. ………./…………

┌────┬──────┬─────────┬────────┬────────┬────┬──────┬─────────┬────────┬────────┐
│Nr. │Specia│Diametrul│Înălţime│Clasa de│Nr. │Specia│Diametrul│Înălţime│Clasa de│
│crt.│ │- cm - │- m - │calitate│crt.│ │- cm - │- m - │calitate│
├────┼──────┼─────────┼────────┼────────┼────┼──────┼─────────┼────────┼────────┤
│1 │ │ │ │ │31 │ │ │ │ │
├────┼──────┼─────────┼────────┼────────┼────┼──────┼─────────┼────────┼────────┤
│2 │ │ │ │ │32 │ │ │ │ │
├────┼──────┼─────────┼────────┼────────┼────┼──────┼─────────┼────────┼────────┤
│3 │ │ │ │ │33 │ │ │ │ │
├────┼──────┼─────────┼────────┼────────┼────┼──────┼─────────┼────────┼────────┤
│4 │ │ │ │ │34 │ │ │ │ │
├────┼──────┼─────────┼────────┼────────┼────┼──────┼─────────┼────────┼────────┤
│5 │ │ │ │ │35 │ │ │ │ │
├────┼──────┼─────────┼────────┼────────┼────┼──────┼─────────┼────────┼────────┤
│6 │ │ │ │ │36 │ │ │ │ │
├────┼──────┼─────────┼────────┼────────┼────┼──────┼─────────┼────────┼────────┤
│7 │ │ │ │ │37 │ │ │ │ │
├────┼──────┼─────────┼────────┼────────┼────┼──────┼─────────┼────────┼────────┤
│8 │ │ │ │ │38 │ │ │ │ │
├────┼──────┼─────────┼────────┼────────┼────┼──────┼─────────┼────────┼────────┤
│9 │ │ │ │ │39 │ │ │ │ │
├────┼──────┼─────────┼────────┼────────┼────┼──────┼─────────┼────────┼────────┤
│10 │ │ │ │ │40 │ │ │ │ │
├────┼──────┼─────────┼────────┼────────┼────┼──────┼─────────┼────────┼────────┤
│11 │ │ │ │ │41 │ │ │ │ │
├────┼──────┼─────────┼────────┼────────┼────┼──────┼─────────┼────────┼────────┤
│12 │ │ │ │ │42 │ │ │ │ │
├────┼──────┼─────────┼────────┼────────┼────┼──────┼─────────┼────────┼────────┤
│13 │ │ │ │ │43 │ │ │ │ │
├────┼──────┼─────────┼────────┼────────┼────┼──────┼─────────┼────────┼────────┤
│14 │ │ │ │ │44 │ │ │ │ │
├────┼──────┼─────────┼────────┼────────┼────┼──────┼─────────┼────────┼────────┤
│15 │ │ │ │ │45 │ │ │ │ │
├────┼──────┼─────────┼────────┼────────┼────┼──────┼─────────┼────────┼────────┤
│16 │ │ │ │ │46 │ │ │ │ │
├────┼──────┼─────────┼────────┼────────┼────┼──────┼─────────┼────────┼────────┤
│17 │ │ │ │ │47 │ │ │ │ │
├────┼──────┼─────────┼────────┼────────┼────┼──────┼─────────┼────────┼────────┤
│18 │ │ │ │ │48 │ │ │ │ │
├────┼──────┼─────────┼────────┼────────┼────┼──────┼─────────┼────────┼────────┤
│19 │ │ │ │ │49 │ │ │ │ │
├────┼──────┼─────────┼────────┼────────┼────┼──────┼─────────┼────────┼────────┤
│20 │ │ │ │ │50 │ │ │ │ │
├────┼──────┼─────────┼────────┼────────┼────┼──────┼─────────┼────────┼────────┤
│21 │ │ │ │ │51 │ │ │ │ │
├────┼──────┼─────────┼────────┼────────┼────┼──────┼─────────┼────────┼────────┤
│22 │ │ │ │ │52 │ │ │ │ │
├────┼──────┼─────────┼────────┼────────┼────┼──────┼─────────┼────────┼────────┤
│23 │ │ │ │ │53 │ │ │ │ │
├────┼──────┼─────────┼────────┼────────┼────┼──────┼─────────┼────────┼────────┤
│24 │ │ │ │ │54 │ │ │ │ │
├────┼──────┼─────────┼────────┼────────┼────┼──────┼─────────┼────────┼────────┤
│25 │ │ │ │ │55 │ │ │ │ │
├────┼──────┼─────────┼────────┼────────┼────┼──────┼─────────┼────────┼────────┤
│26 │ │ │ │ │56 │ │ │ │ │
├────┼──────┼─────────┼────────┼────────┼────┼──────┼─────────┼────────┼────────┤
│27 │ │ │ │ │57 │ │ │ │ │
├────┼──────┼─────────┼────────┼────────┼────┼──────┼─────────┼────────┼────────┤
│28 │ │ │ │ │58 │ │ │ │ │
├────┼──────┼─────────┼────────┼────────┼────┼──────┼─────────┼────────┼────────┤
│29 │ │ │ │ │59 │ │ │ │ │
├────┼──────┼─────────┼────────┼────────┼────┼──────┼─────────┼────────┼────────┤
│30 │ │ │ │ │60 │ │ │ │ │
└────┴──────┴─────────┴────────┴────────┴────┴──────┴─────────┴────────┴────────┘


    Am predat.
    Delegaţii ocolului silvic
    Inginer/Tehnician …………...........…..
    Pădurar………............................…….


    Am primit.
    Proprietar/Împuternicit legal al proprietarului,
    …………..........................................………….

    Situaţia arborilor inventariaţi şi marcaţi conform procesului-verbal poate fi prezentată potrivit anexei la procesul-verbal sau în format electronic.

    -----

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016