Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   PROCEDURĂ din 22 iulie 2022  de numire în funcţiile de director general, director general adjunct la Oficiul Naţional al Registrului Comerţului şi director, director adjunct la oficiile registrului comerţului de pe lângă tribunale    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 PROCEDURĂ din 22 iulie 2022 de numire în funcţiile de director general, director general adjunct la Oficiul Naţional al Registrului Comerţului şi director, director adjunct la oficiile registrului comerţului de pe lângă tribunale

EMITENT: Parlamentul
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 750 din 26 iulie 2022
──────────
    Conţinută de LEGEA nr. 265 din 22 iulie 2022, publicată în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 750 din 26 iulie 2022.
──────────
    ART. 1
    Poate fi numită în funcţia de director general, director general adjunct la ONRC persoana care îndeplineşte cumulativ următoarele condiţii:
    a) are cetăţenia română şi domiciliul în România;
    b) are capacitate deplină de exerciţiu;
    c) este licenţiată în drept;
    d) are vechime în specialitate juridică de cel puţin 7 ani, pentru numirea în funcţia de director general, respectiv de 6 ani, pentru numirea în funcţia de director general adjunct;
    e) are vechime în funcţii de conducere de minimum 3 ani, pentru funcţia de director general, respectiv de 2 ani, pentru funcţia de director general adjunct;
    f) nu are antecedente penale ca urmare a săvârşirii unei infracţiuni de serviciu sau în legătură cu serviciul ori a săvârşirii cu intenţie a unei alte infracţiuni;
    g) este aptă, din punct de vedere medical şi psihologic, pentru exercitarea funcţiei;
    h) nu este lucrător operativ, inclusiv acoperit, informator sau colaborator al serviciilor de informaţii;
    i) a promovat concursul/examenul pentru ocuparea funcţiei.


    ART. 2
    Poate fi numită în funcţia de director, director adjunct la oficiile registrului comerţului persoana care îndeplineşte cumulativ următoarele condiţii:
    a) are cetăţenia română şi domiciliul în România;
    b) are capacitate deplină de exerciţiu;
    c) este licenţiată în drept;
    d) are vechime în specialitate juridică de cel puţin 5 ani, pentru funcţia de director, respectiv de 4 ani, pentru funcţia de director adjunct;
    e) are vechime în funcţii de conducere de minimum 2 ani, pentru funcţia de director, respectiv de un an, pentru funcţia de director adjunct;
    f) nu are antecedente penale ca urmare a săvârşirii unei infracţiuni de serviciu sau în legătură cu serviciul ori a săvârşirii cu intenţie a unei alte infracţiuni;
    g) este aptă, din punct de vedere medical şi psihologic, pentru exercitarea funcţiei;
    h) nu este lucrător operativ, inclusiv acoperit, informator sau colaborator al serviciilor de informaţii;
    i) a promovat concursul/examenul pentru ocuparea funcţiei.


    ART. 3
    (1) Concursul/Examenul pentru ocuparea funcţiei de director general, director general adjunct la ONRC, director, director adjunct la oficiile registrului comerţului constă în două probe:
    a) interviul pentru testarea aptitudinilor manageriale;
    b) proba scrisă pentru verificarea cunoştinţelor juridice, teoretice şi practice din legislaţia aplicabilă domeniului registrului comerţului.

    (2) Tematica, bibliografia pentru proba scrisă şi regulamentul de concurs se aprobă prin ordin al ministrului justiţiei.

    ART. 4
    (1) Anunţul de concurs pentru ocuparea funcţiei se publică, în acelaşi timp, pe pagina de internet a Ministerului Justiţiei şi a ONRC cu cel puţin 45 de zile înainte de data fixată pentru susţinerea interviului. În situaţia în care se modifică data şi locul desfăşurării concursului/examenului, se va publica un nou anunţ, prin aceleaşi mijloace, cu minimum 5 zile înainte de data fixată pentru prima probă.
    (2) Anunţul de concurs cuprinde informaţii referitoare la: data, locul şi modul de desfăşurare a concursului/examenului, numărul şi tipul funcţiilor scoase la concurs, condiţiile de înscriere la concurs/examen, cuantumul taxei de înscriere, tematica şi bibliografia, termenul-limită pentru depunerea actelor de înscriere la concurs/examen, datele de contact de unde se pot obţine informaţii suplimentare.

    ART. 5
    Taxa de înscriere la concurs/examen se stabileşte în funcţie de cheltuielile necesare pentru organizarea acestuia şi se aprobă prin ordin al ministrului justiţiei. Taxa de înscriere la concurs/examen se restituie în cazul unor situaţii obiective de împiedicare a participării la concurs/examen intervenite înainte de susţinerea primei probe.

    ART. 6
    (1) Comisia de organizare a concursului/ examenului, comisia de interviu, comisia de verificare a cunoştinţelor juridice şi comisia de soluţionare a contestaţiilor se numesc prin ordin al ministrului justiţiei.
    (2) Comisia de organizare a concursului/examenului verifică îndeplinirea de către candidaţi a condiţiilor de participare, asigură comunicarea rezultatelor probelor de concurs/examen şi a rezultatelor finale şi îndeplineşte orice alte atribuţii legate de organizarea şi desfăşurarea sa. Comisia se compune din preşedinte şi doi membri, desemnaţi din rândul personalului din Ministerul Justiţiei.
    (3) Comisia de interviu elaborează întrebările care vor fi adresate candidaţilor şi baremul de evaluare în baza căruia se face aprecierea interviului, realizează intervievarea candidaţilor, evaluează şi notează răspunsurile candidaţilor. Comisia se compune din preşedinte şi doi membri, desemnaţi din rândul personalului cu funcţii de conducere din cadrul Ministerului Justiţiei.
    (4) Comisia de verificare a cunoştinţelor juridice elaborează subiectele de tip grilă pentru proba scrisă şi notează lucrările candidaţilor. Comisia se compune din preşedinte şi doi membri, desemnaţi din rândul personalului de specialitate juridică din cadrul Ministerului Justiţiei. În comisie pot fi desemnate şi cadre didactice din învăţământul superior juridic.
    (5) Comisia de soluţionare a contestaţiilor soluţionează contestaţiile depuse de candidaţi cu privire la rezultatul verificării îndeplinirii condiţiilor de participare la concurs/examen, privind rezultatul obţinut la proba de interviu, inclusiv privind baremul de evaluare, şi contestaţiile privitoare la nota obţinută la proba scrisă, inclusiv la subiectele de tip grilă pentru proba scrisă. Comisia de verificare a contestaţiilor se compune din preşedinte şi doi membri, desemnaţi din rândul personalului de specialitate juridică din Ministerul Justiţiei. Din comisie pot face parte şi cadre didactice din învăţământul superior juridic. Cel puţin unul dintre membri este desemnat din rândul personalului cu funcţii de conducere din Ministerul Justiţiei.
    (6) Persoanele care întrunesc condiţiile pentru a face parte din comisiile de concurs/examen pot deţine calitatea de membru al unei singure comisii dintre cele menţionate la alin. (1), în cadrul aceluiaşi concurs/examen.
    (7) Nu pot fi numite în comisiile prevăzute la alin. (1) persoanele care au soţul/soţia, rude sau afini până la gradul al patrulea inclusiv în rândul candidaţilor. Din aceeaşi comisie sau din comisii diferite nu pot face parte persoane care sunt soţi, rude sau afini până la gradul al patrulea inclusiv.

    ART. 7
    (1) Cererea pentru înscrierea la concurs/examen, împreună cu documentele ce atestă îndeplinirea condiţiilor prevăzute la art. 1 lit. a)-h) sau, după caz, art. 2 lit. a)-h), se depun cel mai târziu cu 8 zile înainte de data susţinerii probei de interviu la Ministerul Justiţiei.
    (2) Comisia de organizare verifică existenţa documentelor din dosarele candidaţilor ce atestă îndeplinirea condiţiilor prevăzute la art. 1 lit. a)-h) sau, după caz, art. 2 lit. a)-h) şi întocmeşte tabelul candidaţilor, pe care îl publică pe pagina de internet a Ministerului Justiţiei şi pe cea a ONRC cu cel puţin 5 zile înainte de data probei de interviu.
    (3) În termen de 24 de ore de la data publicării tabelului candidaţilor, candidaţii pot formula contestaţie, care se transmite prin e-mail sau fax la Ministerul Justiţiei.
    (4) Contestaţiile vor fi soluţionate de comisia de soluţionare a contestaţiilor, iar rezultatele vor fi publicate, în acelaşi timp, pe pagina de internet a Ministerului Justiţiei şi pe cea a ONRC în termen de 24 de ore de la expirarea termenului pentru depunerea contestaţiilor.

    ART. 8
    (1) Proba de interviu constă în zece întrebări prin care se verifică:
    a) capacitatea de organizare şi luare a deciziilor;
    b) capacitatea de coordonare şi exercitare a controlului;
    c) capacitatea de analiză, sinteză, previziune, strategie şi planificare;
    d) capacitatea de adaptare rapidă şi iniţiativă;
    e) abilităţile de comunicare cu personalul din subordine, din alte instituţii, cu mass-media;
    f) condiţiile de asigurare a accesului la informaţiile de interes public din cadrul instituţiei şi transparenţa actului de conducere;
    g) evaluarea şi folosirea resurselor;
    h) gestionarea situaţiilor de criză şi rezistenţa la stres;
    i) preocuparea pentru pregătirea şi perfecţionarea profesională;
    j) capacitatea de repartizare a sarcinilor de serviciu în cadrul instituţiei.

    (2) Fiecare întrebare de la proba de interviu se notează cu puncte de la 1 la 5 de fiecare dintre membrii comisiei de interviu, în baza baremului de evaluare stabilit de comisia de interviu, punctajul final reprezentând media aritmetică a punctelor acordate de fiecare membru al comisiei pentru proba de interviu.
    (3) Se declară admis la proba de interviu candidatul care a obţinut minimum 30 de puncte.
    (4) În termen de 24 de ore de la data publicării rezultatelor, candidaţii pot formula contestaţie cu privire la baremul de evaluare şi rezultatul obţinut, care se transmite Ministerului Justiţiei, inclusiv prin fax sau e-mail.
    (5) Contestaţiile vor fi soluţionate de comisia de soluţionare a contestaţiilor, iar pe baza punctajului obţinut şi în urma soluţionării contestaţiilor, după caz, se întocmeşte tabelul cu candidaţii declaraţi admişi la proba de interviu, care se publică, în acelaşi timp, pe pagina de internet a Ministerului Justiţiei şi pe cea a ONRC, în termen de 2 zile lucrătoare de la expirarea termenului pentru depunerea contestaţiilor.

    ART. 9
    (1) Proba scrisă pentru verificarea cunoştinţelor juridice, teoretice şi practice se susţine în termen de cel puţin 5 zile de la data publicării rezultatelor la proba de interviu.
    (2) Timpul destinat lucrării scrise este cel stabilit de comisia de verificare a cunoştinţelor juridice şi nu poate depăşi 4 ore calculate din momentul în care s-a încheiat distribuirea subiectelor către toţi candidaţii.
    (3) Proba scrisă constă în 50 de întrebări de tip grilă din legislaţia în domeniul registrului comerţului.
    (4) Fiecare întrebare la proba scrisă se notează cu 2 puncte.
    (5) Se declară admis la proba scrisă candidatul care a obţinut un punctaj de minimum 70 de puncte.
    (6) Rezultatele probei scrise şi/sau grila de concurs pot fi contestate în termen de 24 de ore de la publicarea rezultatelor, în acelaşi timp, pe pagina de internet a Ministerului Justiţiei şi pe cea a ONRC. Contestaţia se transmite Ministerului Justiţiei, inclusiv prin fax sau e-mail.
    (7) Contestaţiile la rezultatele şi/sau subiectele de tip grilă ale probei scrise se soluţionează de comisia de soluţionare a contestaţiilor, iar pe baza punctajului obţinut în urma soluţionării contestaţiilor, după caz, se întocmeşte tabelul cu rezultatele finale ale concursului/examenului, care se publică, în acelaşi timp, pe pagina de internet a Ministerului Justiţiei şi a ONRC, în termen de 2 zile lucrătoare de la data expirării termenului pentru depunerea contestaţiilor. Funcţia va fi ocupată de către candidatul care a obţinut cel mai mare punctaj la proba scrisă.
    (8) În caz de punctaje egale, departajarea se va face avându-se în vedere punctajul obţinut la proba de interviu.

    ART. 10
    (1) Candidatul admis îşi preia funcţia în maximum 15 zile lucrătoare de la data publicării rezultatelor finale. În cazul în care candidatul admis nu poate respecta termenul menţionat, acesta înaintează o cerere motivată, în scris, ministrului justiţiei, în care prezintă motivele întârzierii şi termenul de la care îşi poate prelua funcţia, dar nu mai târziu de 30 de zile lucrătoare de la data afişării rezultatelor finale.
    (2) În cazul neprezentării la termenul stabilit, funcţia este declarată vacantă, urmând să se comunice următoarei persoane clasate în ordinea punctajului, dar nu mai puţin de 70 de puncte, posibilitatea de a ocupa funcţia respectivă sau să se reia procedura de ocupare a acesteia.

    ART. 11
    Persoana numită în funcţia de director general, director general adjunct la Oficiul Naţional al Registrului Comerţului sau în funcţiile de director, director adjunct la oficiile registrului comerţului de pe lângă tribunale, conform prezentei legi, care nu obţine certificat de securitate/autorizaţie de acces valabil/ă pentru nivelul de secretizare al informaţiilor necesare îndeplinirii atribuţiilor de serviciu, după promovarea concursului/examenului, se eliberează din funcţie prin ordin al ministrului justiţiei, în termen de maximum 5 zile de la comunicarea instituţiei cu atribuţii în acest sens.


    -----

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 Modele de Contracte Civile si Acte Comerciale conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 Modele de Contracte Civile si Acte Comerciale conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016