Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   PROCEDURĂ din 21 octombrie 2016  de implementare şi de administrare a grupului fiscal unic (Anexa 1)    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 PROCEDURĂ din 21 octombrie 2016 de implementare şi de administrare a grupului fiscal unic (Anexa 1)

EMITENT: Agenţia Naţională de Administrare Fiscală
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 894 din 8 noiembrie 2016
──────────
    Aprobată de Ordinul nr. 3.006 din 21 octombrie 2016, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 894 din 8 noiembrie 2016
──────────

    CAP. I
    Dispoziţii generale

    1. Implementarea grupului fiscal unic definit la art. 269 alin. (9) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare (Codul fiscal), şi administrarea acestuia de către organul fiscal competent se fac potrivit prezentei proceduri şi în condiţiile prevăzute de pct. 5 din titlul VII "Taxa pe valoarea adăugată" al Normelor metodologice de aplicare a Codului fiscal, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1/2016, cu modificările şi completările ulterioare (Normele metodologice).
    2. Prin organ fiscal competent, în sensul prezentei proceduri, se înţelege organul fiscal competent pentru administrarea fiscală a reprezentantului grupului fiscal unic.
    3. Organul fiscal competent definit la pct. 2 este competent să administreze obligaţiile fiscale datorate de toţi membrii grupului fiscal unic, potrivit dispoziţiilor art. 30 alin. (5) din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările şi completările ulterioare (Codul de procedură fiscală), coroborate cu art. 1 alin. (1) din Ordinul preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală nr. 3.775/2015 pentru aprobarea unor competenţe speciale ale organului fiscal central, cu modificările şi completările ulterioare.
    4. Prezenta procedură se aplică de către compartimentul cu atribuţii în domeniul înregistrării fiscale, denumit în continuare compartiment de specialitate, din cadrul organului fiscal competent.
    5. Grupul fiscal unic, implementat conform prezentei proceduri, prezintă particularităţi în ceea ce priveşte declararea taxei pe valoarea adăugată prin formularul (300) "Decont de taxă pe valoarea adăugată".
    6. Pentru celelalte declaraţii fiscale sau informative, membrii grupului se comportă ca persoane impozabile independente, păstrându-şi obligaţiile individuale de declarare prevăzute de lege.

    CAP. II
    Procedura de implementare a grupului fiscal unic şi reguli aplicabile pentru administrarea taxei pe valoarea adăugată

    7. Persoanele impozabile care optează să fie tratate drept grup fiscal unic trebuie să depună la organul fiscal competent o cerere semnată de către reprezentanţii legali ai tuturor membrilor grupului, utilizând formularul prevăzut în anexa nr. 2 la ordin. Cererea privind grupul fiscal unic, având bifată caseta "Cerere de implementare", se completează potrivit instrucţiunilor de completare prevăzute în anexa nr. 2 la ordin.
    8. La cerere se anexează certificatul constatator eliberat de către oficiul registrului comerţului şi/sau alte documente justificative din care rezultă componenţa asociaţilor persoanelor impozabile care urmează să formeze grupul fiscal unic, precum şi proporţia de participare a asociaţilor la constituirea capitalului social. Termenul "asociaţi" include şi acţionarii, conform Legii societăţilor nr. 31/1990, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.
    9. Cererea se soluţionează în termen de 60 de zile de la data primirii documentaţiei complete, respectiv a cererii completate potrivit pct. 7, însoţită de documentele prevăzute la pct. 8.
    10. De la registratură, cererea însoţită de documentele depuse se repartizează compartimentului de specialitate, care înregistrează cererile într-o evidenţă specială, organizată potrivit anexei nr. 1, care face parte integrantă din prezenta procedură.
    11. Compartimentul de specialitate analizează informaţiile cuprinse în cerere şi în documentaţia depusă, verificând completitudinea şi corectitudinea acestora, cu ajutorul aplicaţiilor puse la dispoziţie de Direcţia generală de tehnologia informaţiei din cadrul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală.
     De asemenea, compartimentul de specialitate verifică dacă membrii grupului fiscal îndeplinesc condiţiile prevăzute la pct. 5 alin. (1)-(5) din Normele metodologice, în vederea implementării grupului fiscal.

    12. Dacă cererea şi/sau documentaţia anexată sunt/este incomplete/incompletă, organul fiscal notifică persoana impozabilă desemnată ca reprezentant al grupului, în vederea completării acestora. Notificarea se întocmeşte în două exemplare, potrivit modelului prevăzut prin anexa nr. 2 care face parte integrantă din prezenta procedură. Un exemplar se comunică reprezentantului în condiţiile art. 47 din Codul de procedură fiscală, iar al doilea exemplar se arhivează la dosarul fiscal al acestuia.
    13.1. Dacă, din informaţiile cuprinse în documentaţia depusă sau din informaţiile deţinute de organul fiscal competent pentru administrarea reprezentantului desemnat, rezultă că nu este îndeplinită cel puţin una din condiţiile prevăzute la pct. 5 alin. (1)-(5) din Normele metodologice ori dacă reprezentantul nu completează documentaţia în termen de 15 zile de la primirea notificării, compartimentul de specialitate, înaintea luării deciziei de respingere a cererii, va asigura exercitarea de către contribuabil a dreptului de a fi ascultat, conform prevederilor art. 9 din Codul de procedură fiscală.
    13.2. Compartimentul de specialitate înştiinţează în scris persoana impozabilă cu privire la soluţia care urmează să fie adoptată, faptele şi împrejurările relevante care au dus la luarea acestei decizii, inclusiv precizarea termenului la care reprezentantul legal al persoanei impozabile trebuie să se prezinte la audiere. În cadrul audierii acesta are dreptul să îşi exprime în scris punctul de vedere sau să notifice despre renunţarea la acest drept.
    13.3. Concluziile procedurii de audiere a reprezentantului legal al persoanei impozabile sunt consemnate într-un proces-verbal încheiat în două exemplare, din care un exemplar se comunică persoanei impozabile.
    13.4. Ulterior, compartimentul de specialitate întocmeşte un referat prin care propune respingerea cererii de implementare a grupului fiscal unic. Referatul se întocmeşte potrivit modelului aprobat prin anexa nr. 3 care face parte integrantă din prezenta procedură.
    14. În baza referatului se întocmeşte "Decizia privind respingerea implementării grupului fiscal unic", în două exemplare, potrivit modelului prevăzut în anexa nr. 3 la ordin, care va conţine în mod obligatoriu şi motivaţia respingerii.
    15. Referatul şi decizia se verifică şi se avizează de şeful compartimentului de specialitate şi de conducătorul adjunct al organului fiscal, în situaţia în care în structura unităţii fiscale este aprobat postul de conducător adjunct.
    16. După aprobarea deciziei de către conducătorul organului fiscal competent, un exemplar se comunică reprezentantului desemnat al grupului, conform art. 47 din Codul de procedură fiscală, semnat numai de conducătorul unităţii fiscale, iar al doilea, care se semnează şi de către persoanele implicate potrivit competenţelor stabilite prin Regulamentul de organizare şi funcţionare şi prin prezenta procedură, se arhivează la dosarul fiscal al reprezentantului.
    17. Împotriva deciziei de respingere a implementării grupului fiscal unic, persoana impozabilă desemnată reprezentant poate formula contestaţie la organul fiscal emitent, în termen de 45 de zile de la data comunicării, în conformitate cu dispoziţiile art. 270 alin. (1) şi art. 272 alin. (6) din Codul de procedură fiscală.
    18. Dacă, din informaţiile cuprinse în documentaţia depusă, precum şi din cele deţinute de organul fiscal, rezultă că sunt îndeplinite toate condiţiile prevăzute la pct. 5 alin. (1)-(5) din Normele metodologice, compartimentul de specialitate întocmeşte un referat prin care propune aprobarea cererii de implementare a grupului fiscal unic, potrivit modelului aprobat în anexa nr. 3 care face parte integrantă din prezenta procedură.
    19. În baza referatului se întocmeşte "Decizia privind aprobarea implementării grupului fiscal unic", în două exemplare, potrivit modelului prevăzut în anexa nr. 3 la ordin.
    20. Referatul şi decizia se verifică şi se avizează de şeful compartimentului de specialitate şi de conducătorul adjunct al organului fiscal, în situaţia în care în structura unităţii fiscale este aprobat postul de conducător adjunct.
    21. După aprobarea deciziei de către conducătorul organului fiscal competent, un exemplar se comunică reprezentantului desemnat al grupului, conform art. 47 din Codul de procedură fiscală, semnat numai de conducătorul unităţii fiscale, iar al doilea, care se semnează şi de către persoanele implicate potrivit competenţelor stabilite prin Regulamentul de organizare şi funcţionare şi prin prezenta procedură, se arhivează la dosarul fiscal al reprezentantului.
    22. În cazul în care membrii grupului fiscal nu sunt înregistraţi ca plătitori de impozite şi taxe în evidenţa organului fiscal competent, compartimentul de specialitate transmite, prin adresă semnată de conducătorul unităţii fiscale, câte o copie a deciziei privind aprobarea implementării grupului fiscal fiecărui organ fiscal în evidenţa căruia figurează respectivele persoane impozabile, solicitând transmiterea evidenţelor fiscale şi a dosarelor fiscale, potrivit procedurilor în vigoare.
    23. Organele fiscale în evidenţele cărora figurează membrii grupului fiscal transmit evidenţele fiscale şi dosarele fiscale ale respectivelor persoane impozabile organului fiscal competent în administrarea grupului fiscal unic, în termen de cel mult 10 zile lucrătoare de la data aprobării deciziei de implementare a grupului fiscal unic, în conformitate cu dispoziţiile art. 1 alin. (2) din Ordinul preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală nr. 3.775/2015 pentru aprobarea unor competenţe speciale ale organului fiscal central, cu modificările şi completările ulterioare.
    24. Pe baza "Deciziei privind aprobarea implementării grupului fiscal unic", compartimentul de specialitate marchează în vectorul fiscal, la rubrica "Taxă pe valoarea adăugată", atât pentru reprezentantul grupului, cât şi pentru ceilalţi membri calitatea dobândită în cadrul grupului fiscal unic aprobat de organul fiscal, fără să fie anulate codurile de înregistrare în scopuri de TVA.
    25. Marcajul în vectorul fiscal se face informatic şi conţine data de la care este implementat respectivul grup fiscal unic [potrivit prevederilor pct. 5 alin. (8) din Normele metodologice], astfel încât, în situaţia nedepunerii decontului de taxă pe valoarea adăugată, să fie notificat, conform procedurii în vigoare, doar reprezentantul grupului.
    26. De la data implementării grupului fiscal unic, fiecare membru al grupului completează Decontul de taxă pe valoarea adăugată pentru operaţiunile proprii şi îl transmite reprezentantului desemnat al grupului fiscal unic, în vederea întocmirii Decontului consolidat de taxă pe valoarea adăugată.
    27. Decontul consolidat de taxă pe valoarea adăugată se întocmeşte de reprezentantul grupului, utilizând modelul formularului (300) "Decont de taxă pe valoarea adăugată", aprobat prin ordin al preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, în care cumulează informaţiile privind operaţiunile desfăşurate de toţi membrii grupului.
    28. Decontul consolidat de taxă pe valoarea adăugată, în care reprezentantul grupului înscrie la rubrica "Date de identificare a persoanei impozabile" şi sintagma "reprezentant al grupului fiscal unic", se depune, în numele grupului fiscal unic, la organul fiscal competent.
    29. În primul decont consolidat de taxă pe valoarea adăugată depus după implementarea grupului fiscal unic se preiau din deconturile fiecărui membru al grupului soldul sumei pozitive din perioada fiscală anterioară, rămasă neachitată, respectiv soldul sumei negative din perioada fiscală anterioară, nesolicitată la rambursare.
    30. Deconturile de taxă pe valoarea adăugată întocmite de fiecare membru al grupului se depun, cu titlu informativ, de către reprezentantul grupului fiscal unic la organul fiscal competent, odată cu decontul consolidat de taxă pe valoarea adăugată.
    31. Organul fiscal prelucrează în Sistemul informatic de administrare a creanţelor numai decontul consolidat de taxă pe valoarea adăugată depus de reprezentantul grupului, nu şi deconturile de taxă pe valoarea adăugată cu titlu informativ ale membrilor.
    32. Deconturile de taxă pe valoarea adăugată întocmite de fiecare membru al grupului se utilizează pentru verificarea datelor înscrise de reprezentantul grupului în decontul consolidat de taxă pe valoarea adăugată aferent aceleiaşi perioade.
    33. Deconturile de taxă pe valoarea adăugată întocmite de fiecare membru al grupului nu se prelucrează în sistemul informatic, ci se arhivează la dosarul fiscal al fiecărui membru al grupului.
    34. Dacă, în urma verificării efectuate conform pct. 32, rezultă necorelări, organul fiscal notifică reprezentantului grupului în vederea corectării informaţiilor din decont.

    CAP. III
    Procedura de modificare/anulare a grupului fiscal unic

    35. În situaţia în care, ulterior implementării grupului fiscal unic, apar evenimente care conduc la modificarea datelor declarate iniţial sau la anularea tratamentului ca grup fiscal unic ori a calităţii de reprezentant/membru al unor persoane impozabile, reprezentantul grupului notifică organul fiscal prin completarea şi depunerea Cererii privind grupul fiscal unic, potrivit modelului aprobat prin anexa nr. 2 la ordin, având bifată caseta "Cerere de modificare".
    36. Cererea privind grupul fiscal unic se completează potrivit instrucţiunilor de completare prevăzute în anexa nr. 2 la ordin.
    37. Compartimentul de specialitate, după analiza informaţiilor înscrise în cererea de modificare, întocmeşte un referat, potrivit modelului aprobat prin anexa nr. 4 care face parte integrantă din prezenta procedură. Referatul stă la baza emiterii "Deciziei privind modificări ulterioare în cadrul grupului fiscal unic", în două exemplare, potrivit modelului prevăzut în anexa nr. 4 la ordin.
    38.1. Ori de câte ori organul fiscal constată că persoanele impozabile nu mai întrunesc criteriile de eligibilitate pentru a fi considerate membri ai grupului fiscal unic sau pentru a fi considerate grup fiscal unic, în condiţiile prevăzute de pct. 5 alin. (12) din Normele metodologice, compartimentul de specialitate va asigura exercitarea de către contribuabil a dreptului de a fi ascultat, conform prevederilor art. 9 din Codul de procedură fiscală.
    38.2. Compartimentul de specialitate înştiinţează în scris persoana impozabilă cu privire la soluţia care urmează să fie adoptată, faptele şi împrejurările relevante care au dus la luarea acestei decizii, inclusiv precizarea termenului la care reprezentantul legal al persoanei impozabile trebuie să se prezinte la audiere. În cadrul audierii acesta are dreptul să îşi exprime în scris punctul de vedere sau să notifice despre renunţarea la acest drept.
    38.3. Concluziile procedurii de audiere a reprezentantului legal al persoanei impozabile sunt consemnate într-un proces-verbal încheiat în două exemplare, din care un exemplar se comunică persoanei impozabile.
    38.4. Ulterior, compartimentul de specialitate întocmeşte documentele prevăzute la pct. 37.
    39. Referatul şi decizia se verifică şi se avizează de şeful compartimentului de specialitate şi de conducătorul adjunct al organului fiscal, în situaţia în care în structura unităţii fiscale este aprobat postul de conducător adjunct.
    40. După aprobarea deciziei de către conducătorul organului fiscal competent, un exemplar se comunică reprezentantului desemnat al grupului, conform art. 47 din Codul de procedură fiscală, semnat numai de conducătorul unităţii fiscale, iar al doilea, care se semnează şi de către persoanele implicate potrivit competenţelor stabilite prin Regulamentul de organizare şi funcţionare şi prin prezenta procedură, se arhivează la dosarul fiscal al reprezentantului.
    41. Împotriva deciziei, persoana impozabilă desemnată reprezentant al grupului fiscal poate formula contestaţie la organul fiscal emitent, în termen de 45 de zile de la data comunicării, în conformitate cu dispoziţiile art. 270 alin. (1) şi art. 272 alin. (6) din Codul de procedură fiscală.
    42. În baza deciziei emise în condiţiile prezentului capitol, compartimentul de specialitate marchează informatic în vectorul fiscal modificările aprobate, înscriind şi data de la care aceste modificări intră în vigoare.
    43. În ipoteza anulării tratamentului persoanelor impozabile ca grup fiscal unic, respectiv a încetării grupului fiscal unic, compartimentul de specialitate din cadrul organului fiscal competent emite documentele prevăzute la pct. 37 şi transmite, prin adresă semnată de conducătorul unităţii fiscale, câte o copie a deciziei prin care s-a aprobat anularea tratamentului ca grup fiscal fiecărui organ fiscal în a cărui rază teritorială îşi au domiciliul fiscal persoanele impozabile sau organ fiscal competent potrivit legii, după caz.
    44. Organul fiscal competent în administrarea grupului fiscal transferă evidenţele fiscale şi dosarele fiscale ale fiecărui membru al grupului, potrivit procedurilor în vigoare, în termen de cel mult 10 zile lucrătoare de la data aprobării deciziei, către fiecare organ fiscal în a cărui rază teritorială aceştia îşi au domiciliul fiscal. Despre acest transfer şi, implicit, despre schimbarea competenţei de administrare, organul fiscal competent în administrarea reprezentantului grupului înştiinţează şi respectivele persoane impozabile.
    45. Înştiinţarea se întocmeşte de compartimentul de specialitate, pentru fiecare membru al grupului fiscal, în două exemplare, potrivit modelului prevăzut în anexa nr. 5 la ordin, din care un exemplar se comunică persoanei impozabile în condiţiile prevăzute de art. 47 din Codul de procedură fiscală, iar al doilea exemplar se transmite, împreună cu o copie a deciziei, organului fiscal în a cărui rază teritorială îşi are domiciliul fiscal persoana impozabilă sau organ fiscal competent potrivit legii, după caz.
    46. În ipoteza anulării tratamentului unor persoane impozabile ca membri ai grupului fiscal unic, respectiv a ieşirii din grup, compartimentul de specialitate din cadrul organului fiscal competent emite documentele prevăzute la pct. 37 şi transmite, prin adresă semnată de conducătorul unităţii fiscale, câte o copie a deciziei prin care s-a aprobat anularea tratamentului persoanelor impozabile ca membri ai grupului fiecărui organ fiscal în a cărui rază teritorială îşi au domiciliul fiscal persoanele impozabile sau organ fiscal competent potrivit legii, după caz.
    47. Dispoziţiile pct. 44 şi pct. 45 sunt aplicabile în mod corespunzător.
    48. Dacă se anulează tratamentul ca reprezentant al grupului şi se aprobă numirea unui alt reprezentant al grupului fiscal, care este administrat de către un alt organ fiscal, compartimentul de specialitate din cadrul organului fiscal competent în administrarea reprezentantului a cărei anulare se solicită emite documentele prevăzute la pct. 37. Compartimentul de specialitate transmite, prin adresă semnată de conducătorul unităţii fiscale, o copie a deciziei prin care s-a aprobat anularea tratamentului ca reprezentant şi aprobarea numirii unui alt reprezentant, către organul fiscal competent în administrarea acestui nou reprezentant.
    49. Vechiul organ fiscal competent transferă evidenţele fiscale şi dosarele fiscale ale tuturor membrilor grupului, potrivit procedurilor în vigoare, în termen de cel mult 10 zile lucrătoare de la data aprobării deciziei, către noul organ fiscal competent în administrarea grupului fiscal. Despre acest transfer şi, implicit, despre schimbarea competenţei de administrare, vechiul organ fiscal înştiinţează şi respectivele persoane impozabile.
    50. Dispoziţiile pct. 45 sunt aplicabile în mod corespunzător.
    51. În ipoteza aprobării intrării ca nou membru al grupului fiscal a unei persoane impozabile aflate în administrarea fiscală a altui organ fiscal, compartimentul de specialitate din cadrul organului fiscal competent în administrarea reprezentantului emite documentele prevăzute la pct. 37 şi transmite, prin adresă semnată de conducătorul unităţii fiscale, o copie a deciziei privind aprobarea intrării în grupul fiscal organului fiscal în evidenţa căruia figurează respectiva persoană impozabilă, solicitând transmiterea evidenţei fiscale şi a dosarului fiscal, potrivit procedurilor în vigoare.
    52. Organul fiscal în evidenţa căruia figurează noul membru transmite evidenţa fiscală şi dosarul fiscal al respectivei persoane impozabile organului fiscal competent în administrarea grupului fiscal unic, în termen de cel mult 10 zile lucrătoare de la data aprobării deciziei de intrare în grup.
    53. Schimbarea competenţei de administrare a reprezentantului grupului fiscal, ca urmare a modificării domiciliului fiscal sau a încadrării în altă categorie de contribuabili (mari, mijlocii şi alţii), atrage transferarea competenţei de administrare a obligaţiilor fiscale ale tuturor membrilor grupului fiscal unic la noul organ fiscal competent în administrarea reprezentantului grupului.
    54. Schimbarea domiciliului fiscal al unuia dintre membrii grupului fiscal sau încadrarea în altă categorie de contribuabili (mari, mijlocii şi alţii) nu atrage modificarea competenţei de administrare a obligaţiilor fiscale nici pentru respectivul membru, nici pentru alţi membri ai respectivului grup fiscal unic.
    55. Persoanele impozabile care au făcut parte din grupul fiscal unic întocmesc primul decont de taxă pe valoarea adăugată, după părăsirea grupului fiscal care nu încetează, doar pe baza operaţiunilor efectuate în perioada ulterioară părăsirii grupului, fără preluarea soldului din decontul aferent perioadei fiscale anterioare, depus în vederea întocmirii decontului consolidat.
    56. La încetarea grupului fiscal unic, în situaţia în care soldul taxei pe valoarea adăugată de plată din ultimul decont consolidat de taxă pe valoarea adăugată nu a fost achitat sau suma negativă de taxă pe valoarea adăugată nu a fost solicitată la rambursare, după caz, persoanele impozabile care au făcut parte din grupul fiscal unic întocmesc primul decont de taxă pe valoarea adăugată prin preluarea soldului taxei pe valoarea adăugată de plată sau a sumei negative nesolicitate la rambursare, astfel cum acestea au fost evidenţiate în ultimul decont de taxă pe valoarea adăugată completat de fiecare membru cu titlul informativ, pe baza căruia a fost completat ultimul decont consolidat de taxă pe valoarea adăugată.


    ANEXA nr. 1
la procedură

     EVIDENŢA GRUPURILOR FISCALE UNICE


    
    ┌────┬─────────┬────────────┬────────┬────────────┬──────────────┬─────────┬────────────┬────────┬──────────┬──────┬────────┬─────────────┐
    │Nr. │Reprezen-│ Codul de │ Membrii│ Codul de │Organul fiscal│ │ │ Data │ Decizie │Modi- │ Data │ Organul │
    │crt.│ tantul │înregistrare│grupului│înregistrare│ competent, │ │ Decizie de │intrării│ de │ficări│intrării│ fiscal │
    │ │desemnat │ în scopuri │ fiscal │ în scopuri │ anterior │ Cerere │implementare│ în │respingere│ulte- │ în │ competent │
    │ │ al │ de TVA al │ unic │ de TVA al │implementării ├────┬────┼─────┬──────┤vigoare ├────┬─────┤rioare│vigoare │ după │
    │ │grupului │ reprezen- │ │ fiecărui │ grupului, │ Nr.│Dată│ Nr. │ Dată │ a │ Nr.│Dată │ │ a │ anularea │
    │ │ fiscal │ tantului │ │ membru │ pentru │ │ │ │ │grupului│ │ │ │modifi- │tratamentului│
    │ │ unic │ │ │ │administrarea │ │ │ │ │ fiscal │ │ │ │cării │ persoanelor │
    │ │ │ │ │ │ fiscală a │ │ │ │ │ unic │ │ │ │ │impozabile ca│
    │ │ │ │ │ │ membrilor │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ membri ai │
    │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ grupului │
    ├────┼─────────┼────────────┼────────┼────────────┼──────────────┼────┼────┼─────┼──────┼────────┼────┼─────┼──────┼────────┼─────────────┤
    │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
    ├────┼─────────┼────────────┼────────┼────────────┼──────────────┼────┼────┼─────┼──────┼────────┼────┼─────┼──────┼────────┼─────────────┤
    │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
    ├────┼─────────┼────────────┼────────┼────────────┼──────────────┼────┼────┼─────┼──────┼────────┼────┼─────┼──────┼────────┼─────────────┤
    │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
    ├────┼─────────┼────────────┼────────┼────────────┼──────────────┼────┼────┼─────┼──────┼────────┼────┼─────┼──────┼────────┼─────────────┤
    │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
    ├────┼─────────┼────────────┼────────┼────────────┼──────────────┼────┼────┼─────┼──────┼────────┼────┼─────┼──────┼────────┼─────────────┤
    │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
    └────┴─────────┴────────────┴────────┴────────────┴──────────────┴────┴────┴─────┴──────┴────────┴────┴─────┴──────┴────────┴─────────────┘





    ANEXA nr. 2
la procedură

 (a se vedea imaginea asociată)

     NOTIFICARE
    pentru soluţionarea Cererii privind grupul fiscal unic

     Către: ...................................., domiciliul fiscal ........................, cod de înregistrare în scopuri de TVA ............., în calitate de reprezentant al grupului fiscal unic
     Din analiza datelor furnizate prin "Cererea privind grupul fiscal unic", înregistrată la organul fiscal cu nr. ...../........., a rezultat că este necesară corectarea/completarea acestei cereri/a documentaţiei prezentate, după cum urmează: ......................................
     .......................................................................................
     .......................................................................................
     .......................................................................................
     (Se detaliază erorile constatate în cerere sau în documentaţia anexată).
     În vederea soluţionării cererii, vă rugăm să vă prezentaţi la sediul nostru, în termen de 15 zile de la primirea prezentei notificări, pentru a depune următoarele documente:
     .......................................................................................
     .......................................................................................
     (Se înscriu informaţiile şi documentele care trebuie prezentate.)
     În cazul în care nu veţi da curs solicitării în termenul menţionat mai sus, cererea urmează a fi respinsă.


     Conducătorul unităţii fiscale,
     Numele şi prenumele .........................
     Semnătura şi ştampila unităţii ..............

     Număr de înregistrare ca operator de date cu caracter personal .........


                               ┌──────────────────────────────┐
        Cod 14.13.07.02/g.f │ www.anaf.ro │
                               └──────────────────────────────┘




    ANEXA nr. 3
la procedură

     MINISTERUL FINANŢELOR PUBLICE
     AGENŢIA NAŢIONALĂ DE ADMINISTRARE FISCALĂ
     Direcţia Generală a Finanţelor Publice a ....................../
     Direcţia generală de administrare a marilor contribuabili
     Unitatea fiscală ......................................
     Nr. .............................

     Aprobat,
     Conducătorul unităţii fiscale,
     ............................

     Avizat,
     Conducătorul adjunct al unităţii fiscale,
     .......................................

     Verificat,
     Şef compartiment specialitate
     .............................


     REFERAT
     privind soluţionarea cererii de implementare a grupului
     fiscal unic, potrivit pct. 5 din titlul VII al
    Normelor metodologice de aplicare a Codului fiscal,
     aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1/2016, cu
     modificările şi completările ulterioare
    A. Date de identificare a persoanei impozabile
     Denumire persoană impozabilă solicitantă ................................
     Codul de înregistrare în scopuri de TVA .................................
     Adresa ..................................................................
     ........................................................................

    B. Din analiza cererii de implementare a grupului fiscal unic, potrivit pct. 5 din titlul VII al Normelor metodologice de aplicare a Codului fiscal, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1/2016, cu modificările şi completările ulterioare, înregistrată cu nr. ..........................., precum şi a următoarelor informaţii şi documente rezultă:
     .........................................................................
     .........................................................................
     .........................................................................
     .........................................................................

    C. Propunem:
     [] Respingerea cererii de implementare a grupului fiscal unic pentru următoarele motive:
     [] informaţiile solicitate contribuabilului nu au fost prezentate în termenul înscris în notificare, respectiv 15 zile de la primirea acestei notificări. Prin Adresa nr. .........../.................... au fost solicitate următoarele date sau documente
     ..........................................................................
     .........................................................................;
     [] nu este îndeplinită condiţia referitoare la existenţa unei strânse legături din punct de vedere financiar, economic şi organizatoric;
     [] o persoană impozabilă face parte din alt grup fiscal unic;
     [] nu este aplicată aceeaşi perioadă fiscală de către toate persoanele impozabile din grup;
     [] nu este îndeplinită condiţia referitoare la numărul minim de persoane care pot constitui grupul;
     [] alte motive legale de respingere ...........................(Se detaliază motivele de fapt şi de drept.)
     [] Aprobarea cererii de implementare a grupului fiscal unic, întrucât sunt îndeplinite toate condiţiile prevăzute la pct. 5 alin. (1)-(5) din titlul VII al Normelor metodologice de aplicare a Codului fiscal, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1/2016, cu modificările şi completările ulterioare.


     Întocmit,
     .............


    ANEXA nr. 4
la procedură

     MINISTERUL FINANŢELOR PUBLICE
     AGENŢIA NAŢIONALĂ DE ADMINISTRARE FISCALĂ
     Direcţia Generală a Finanţelor Publice a ............../
     Direcţia generală de administrare a marilor contribuabili
     Unitatea fiscală ......................
     Nr. ...................

     Aprobat,
     Conducătorul unităţii fiscale,
     ........................

     Avizat,
     Conducătorul adjunct al unităţii fiscale,
     .......................................

     Verificat,
     Şef compartiment specialitate
     .............................


     REFERAT
     privind modificările survenite după
     implementarea grupului fiscal unic, notificate de către reprezentantul
     grupului sau constatate de organul fiscal, potrivit
    pct. 5 din titlul VII al Normelor metodologice
     de aplicare a Codului fiscal, aprobate prin Hotărârea
     Guvernului nr. 1/2016, cu modificările şi completările ulterioare
    A. Date de identificare a reprezentantului grupului
     Denumirea persoanei impozabile .........................................
     Codul de înregistrare în scopuri de TVA ................................
     Adresa .................................................................
     ........................................................................
     ...............................................................

    B. Din analiza notificării privind modificările survenite ulterior implementării grupului fiscal unic, potrivit pct. 5 din titlul VII al Normelor metodologice de aplicare a Codului fiscal, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1/2016, cu modificările şi completările ulterioare, înregistrată cu nr. ............../data .................., rezultă:
     ........................................................................
     ........................................................................
     ..............................................

    C. Ca urmare a constatărilor organului fiscal din data de ............... privind modificările survenite ulterior implementării grupului fiscal unic, potrivit pct. 5 din titlul VII al Normelor metodologice de aplicare a Codului fiscal, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1/2016, cu modificările şi completările ulterioare, rezultă:
     ........................................................................
     ........................................................................
     ........................................................................

    D. Propunem:
     [] anularea tratamentului persoanelor impozabile ca grup fiscal unic: .............................., începând cu data de ...................;
    În termen de cel mult 10 zile lucrătoare se transferă evidenţele fiscale şi dosarele fiscale ale membrilor grupului fiscal la organele fiscale în a căror rază teritorială îşi au domiciliul fiscal.
     [] anularea tratamentului ca membru al grupului fiscal unic pentru următoarele persoane impozabile: ................................., începând cu data de ......................;
     În termen de cel mult 10 zile lucrătoare se transferă evidenţele fiscale şi dosarele fiscale ale respectivilor membri la organele fiscale în a căror rază teritorială îşi au domiciliul fiscal.
     [] respingerea/anularea numirii ca reprezentant al grupului fiscal unic pentru următoarea persoană impozabilă: .............................., începând cu data de ......................;
     [] aprobarea numirii ca reprezentant al grupului fiscal unic pentru următoarea persoană impozabilă: ..................................., începând cu data de ......................;
     În situaţia în care vechiul reprezentant desemnat era înregistrat fiscal în evidenţele altui organ fiscal, în termen de cel mult 10 zile lucrătoare se preiau evidenţele fiscale şi dosarele fiscale ale tuturor membrilor grupului fiscal de la organul fiscal competent în administrarea vechiului reprezentant.
     [] aprobarea intrării ca nou membru al grupului fiscal unic pentru următoarele persoane impozabile: ...................................., începând cu data de .....................;
     În termen de cel mult 10 zile lucrătoare se preiau evidenţele fiscale şi dosarele fiscale ale respectivilor membri de la vechile organe fiscale.

     [] respingerea solicitării de intrare ca nou membru al grupului fiscal unic pentru următoarele persoane impozabile: ..........................................................,


     Întocmit,
     ...............

     ------

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016