Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   PROCEDURĂ din 21 februarie 2024  privind aprobarea investiţiilor operatorului de transport şi de sistem şi ale operatorilor de distribuţie concesionari, ce constau în instalaţii de producere a energiei electrice din surse regenerabile de energie amplasate în staţiile electrice de transformare proprii    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 PROCEDURĂ din 21 februarie 2024 privind aprobarea investiţiilor operatorului de transport şi de sistem şi ale operatorilor de distribuţie concesionari, ce constau în instalaţii de producere a energiei electrice din surse regenerabile de energie amplasate în staţiile electrice de transformare proprii

EMITENT: Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 170 din 1 martie 2024
──────────
    Aprobată prin ORDINUL nr. 3 din 21 februarie 2024, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 170 din 1 martie 2024.
──────────
    CAP. I
    Scop şi domeniu de aplicare
    ART. 1
    (1) Prezenta procedură stabileşte condiţiile în care Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei aprobă realizarea de către operatorul de transport şi de sistem şi operatorii de distribuţie concesionari a investiţiilor ce constau în instalaţii de producere a energiei electrice din surse regenerabile amplasate în staţiile electrice de transformare proprii.
    (2) Energia electrică generată de instalaţiile prevăzute la alin. (1) este utilizată de operatorul de transport şi de sistem/operatorii de distribuţie concesionari exclusiv pentru acoperirea consumului propriu al staţiei electrice de transformare proprii în care sunt instalate.
    (3) Operatorul de transport şi de sistem/Operatorii de distribuţie concesionari asigură managementul energiei electrice produse de instalaţiile prevăzute la alin. (1) pentru a evita evacuarea în reţeaua electrică de interes public a energiei electrice generate de aceste instalaţii.

    ART. 2
    Prezenta procedură se aplică de către operatorul de transport şi de sistem/operatorii de distribuţie concesionari care solicită Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei aprobarea realizării unei instalaţii de producere a energiei electrice din surse regenerabile amplasate în incinta unei staţii electrice de transformare proprii.

    CAP. II
    Definiţii şi abrevieri
    ART. 3
    (1) Termenii utilizaţi în prezenta procedură sunt definiţi în:
    a) Legea energiei electrice şi a gazelor naturale nr. 123/2012, cu modificările şi completările ulterioare;
    b) Procedura privind fundamentarea şi aprobarea planurilor de dezvoltare şi de investiţii ale operatorului de transport şi de sistem şi ale operatorilor de distribuţie a energiei electrice, aprobată prin Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 98/2022, cu modificările şi completările ulterioare;
    c) Metodologia de stabilire a tarifelor pentru serviciul de transport al energiei electrice, aprobată prin Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 171/2019, cu modificările şi completările ulterioare;
    d) Metodologia de stabilire a tarifelor pentru serviciul de distribuţie a energiei electrice, aprobată prin Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 169/2018, cu modificările şi completările ulterioare.

    (2) Termenii utilizaţi în prezenta procedură au următoarele semnificaţii:
    - consum propriu al staţiei electrice de transformare - consumul de energie electrică dintr-o staţie de transformare necesar pentru alimentarea consumurilor administrative şi/sau a serviciilor proprii ale staţiei.


    ART. 4
    Abrevierile utilizate în cadrul prezentei proceduri au următoarele semnificaţii:
    a) ANRE - Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei;
    b) OD - operator de distribuţie concesionar;
    c) OTS - operator de transport şi de sistem.


    CAP. III
    Reguli privind aprobarea investiţiilor ce constau în instalaţii de producere a energiei electrice din surse regenerabile realizate de OTS/OD şi amplasate în incinta unei staţii electrice de transformare proprii
    ART. 5
    (1) ANRE poate să aprobe investiţii ce constau în instalaţii de producere a energiei electrice din surse regenerabile amplasate în incinta staţiilor electrice de transformare proprii, în condiţiile prezentei proceduri.
    (2) Aprobarea prevăzută la alin. (1) se realizează pentru fiecare instalaţie de producere şi se materializează prin decizie a preşedintelui ANRE.

    ART. 6
    Pentru aprobarea unei investiţii ce constă în instalaţii de producere a energiei electrice din surse regenerabile în incinta unei staţii electrice de transformare proprii de către ANRE trebuie să fie îndeplinite următoarele condiţii:
    a) energia electrică produsă este consumată exclusiv pentru alimentarea consumului propriu al staţiei electrice de transformare proprii în care este amplasată instalaţia;
    b) OTS/OD include măsuri tehnice pentru gestionarea energiei produse, astfel încât să nu poată fi realizată evacuarea acesteia în reţeaua publică.


    CAP. IV
    Etapele şi documentaţia privind aprobarea unei investiţii ce constă în instalaţii de producere a energiei electrice din surse regenerabile realizate de OTS/OD şi amplasate în incinta unei staţii electrice de transformare proprii
    ART. 7
    (1) Solicitarea OTS/OD pentru aprobarea realizării unei investiţii ce constă în instalaţii de producere a energiei electrice din surse regenerabile amplasate în incinta unei staţii electrice de transformare proprii se face prin transmiterea unei cereri scrise către ANRE, însoţită de următoarele informaţii/documente:
    a) document ce conţine descrierea investiţiei, a soluţiei tehnice propuse şi a caracteristicilor tehnice, precum şi a modului prin care soluţia tehnică propusă confirmă îndeplinirea condiţiilor prevăzute la art. 6;
    b) documentele justificative privind necesitatea, oportunitatea şi eficienţa investiţiei, prevăzute de Procedura privind fundamentarea şi aprobarea planurilor de dezvoltare şi de investiţii ale operatorului de transport şi de sistem şi ale operatorilor de distribuţie a energiei electrice, aprobată prin Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 98/2022, cu modificările şi completările ulterioare;
    c) pentru instalaţiile finanţate parţial sau integral din fonduri proprii ale OTS/OD, analiza cost-beneficiu elaborată de OTS/OD prin care se demonstrează eficienţa investiţiei pentru utilizatorii reţelei electrice;
    d) documentele care dovedesc asigurarea finanţării din fonduri nerambursabile, în cazul în care instalaţia de producere este finanţată din fonduri nerambursabile.

    (2) În situaţia în care instalaţia de producere pentru care se solicită aprobarea este prevăzută cu instalaţii pentru stocarea energiei produse, care reprezintă componente de reţea complet integrate:
    a) analiza cost-beneficiu prevăzută la alin. (1) lit. c) trebuie să aibă în vedere costurile totale, aferente instalaţiei de producere şi stocare;
    b) OTS/OD trebuie să obţină în prealabil exceptarea prevăzută în Regulamentul privind acordarea operatorului de transport şi de sistem şi operatorilor de distribuţie a dreptului de a deţine, dezvolta, administra sau exploata instalaţii de stocare a energiei electrice care sunt componente de reţea complet integrate, aprobat prin Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 99/2023.

    (3) Din analiza cost-beneficiu prevăzută la alin. (1) lit. c) trebuie să rezulte că, în fiecare an, pe toată durata de viaţă a instalaţiei, costurile anuale de capital (amortizare şi rentabilitate) plus cele de operare şi mentenanţă aferente acestei investiţii sunt mai mici decât costurile anuale evitate cu achiziţia energiei electrice necesare consumului propriu al staţiei electrice de transformare în care este instalată.

    ART. 8
    (1) ANRE analizează documentaţia transmisă de OTS/OD şi verifică dacă aceasta respectă prevederile art. 7.
    (2) În cazul în care documentaţia nu este completă sau nu sunt respectate prevederile art. 6 sau 7, ANRE informează OTS/OD şi solicită clarificări şi/sau completarea documentaţiei.
    (3) OTS/OD are obligaţia de a transmite toate informaţiile şi clarificările solicitate de ANRE conform alin. (2).
    (4) În situaţia în care OTS/OD nu răspunde sau nu transmite toate informaţiile şi clarificările solicitate de către ANRE în termen de 6 luni de la data solicitării prevăzute la alin. (2), ANRE notifică solicitantul cu privire la clasarea dosarului.
    (5) În cazul în care instalaţia de producere nu îndeplineşte condiţiile prevăzute de prezenta procedură, ANRE respinge cererea OTS/OD şi notifică acest fapt solicitantului.

    ART. 9
    După finalizarea analizei documentaţiei complete depuse de OTS/OD, în situaţia în care sunt îndeplinite condiţiile prevăzute de prezenta procedură, ANRE întocmeşte un raport care conţine cel puţin următoarele informaţii:
    a) datele de identificare ale solicitantului şi ale instalaţiei, precum şi lista documentelor depuse de solicitant în vederea soluţionării cererii;
    b) detalierea modalităţii prin care se îndeplineşte fiecare condiţie prevăzută în prezenta procedură;
    c) costurile şi veniturile prognozate pentru fiecare an din analiza cost-beneficiu prevăzută la art. 7 alin. (1) lit. c).


    ART. 10
    (1) În baza raportului prevăzut la art. 9, ANRE întocmeşte proiectul deciziei de aprobare a investiţiei/investiţiilor ce constă/constau în instalaţii de producere a energiei electrice din surse regenerabile amplasate în incinta unei staţii electrice de transformare.
    (2) În situaţia solicitării de către acelaşi operator de reţea a aprobării investiţiilor ce constau în instalaţii de producere a energiei electrice din surse regenerabile amplasate în incinta mai multor staţii electrice de transformare, raportul prevăzut la art. 9 şi decizia prevăzută la alin. (1) pot fi emise pentru aprobarea mai multor investiţii.
    (3) Proiectul de decizie prevăzut la alin. (1) se prezintă spre dezbatere şi aprobare Comitetului de reglementare al ANRE însoţit de raportul prevăzut la art. 9.
    (4) Decizia de aprobare este valabilă doar pentru investiţiile pentru care a fost acordată.
    (5) Decizia îşi încetează valabilitatea prin una dintre următoarele modalităţi:
    a) prin retragerea motivată de către ANRE, dacă nu mai îndeplineşte condiţiile pentru care a fost acordată;
    b) prin retragere, la solicitarea OTS/OD;
    c) la finalul duratei de viaţă reglementate a instalaţiilor pentru care a fost acordată.

    (6) La data încetării valabilităţii deciziei de aprobare nu se mai recunosc costuri de capital aferente investiţiilor care fac obiectul acesteia.

    ART. 11
    Decizia de aprobare a investiţiei/investiţiilor ce constă/constau în instalaţii de producere a energiei electrice din surse regenerabile amplasate în incinta unei staţii electrice de transformare se comunică OTS/OD în termen de 3 zile lucrătoare de la data aprobării şi produce efecte de la data comunicării.

    CAP. V
    Dispoziţii finale
    ART. 12
    (1) OTS/OD care deţine instalaţii de producere a energiei electrice din surse regenerabile amplasate în staţiile electrice de transformare proprii, finanţate din surse proprii şi aprobate conform prezentei proceduri, transmite anual ANRE pentru anul anterior, pe durata de viaţă reglementată a instalaţiilor, la termenul prevăzut la art. 42 alin. (1) din Procedura privind fundamentarea şi aprobarea planurilor de dezvoltare şi de investiţii ale operatorului de transport şi de sistem şi ale operatorilor de distribuţie a energiei electrice, aprobată prin Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 98/2022, cu modificările şi completările ulterioare, o situaţie a costurilor şi beneficiilor realizate pentru fiecare investiţie de acest tip. În situaţia în care beneficiile realizate sunt mai mici decât cele prognozate, OTS/OD transmite un document justificativ care conţine cauzele identificate pentru această situaţie.
    (2) ANRE verifică, pentru fiecare instalaţie prevăzută la alin. (1), realizarea beneficiilor prognozate care se regăsesc în raportul pe baza căruia a fost emisă decizia de aprobare a investiţiei/investiţiilor. În situaţia în care beneficiile realizate sunt mai mici decât costurile de capital şi operaţionale realizate, rentabilitatea aferentă investiţiei, recunoscută pentru anul respectiv, se diminuează corespunzător, astfel încât costurile de capital şi cele operaţionale aferente investiţiei să nu depăşească beneficiile realizate.

    ART. 13
    (1) Investiţiile aprobate conform prezentei proceduri se includ în planul de investiţii al OTS/OD în categoria dotări, cu respectarea prevederilor Procedurii privind fundamentarea şi aprobarea planurilor de dezvoltare şi de investiţii ale operatorului de transport şi de sistem şi ale operatorilor de distribuţie a energiei electrice, aprobată prin Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 98/2022, cu modificările şi completările ulterioare.
    (2) Prin derogare de la prevederile alin. (1), investiţiile realizate în anul 2023 şi aprobate conform prezentei proceduri se consideră investiţii suplimentare planului de investiţii aferent anului 2023, în categoria dotări, şi se raportează până la data de 31 mai 2024 în cadrul unui tabel dedicat acestui tip de investiţii.


    ------

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016