Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   PROCEDURĂ din 20 septembrie 2022  privind redirecţionarea impozitului pe profit/impozitului pe veniturile microîntreprinderilor, potrivit legii, pentru efectuarea de sponsorizări şi/sau acte de mecenat sau acordarea de burse private    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 PROCEDURĂ din 20 septembrie 2022 privind redirecţionarea impozitului pe profit/impozitului pe veniturile microîntreprinderilor, potrivit legii, pentru efectuarea de sponsorizări şi/sau acte de mecenat sau acordarea de burse private

EMITENT: Agenţia Naţională de Administrare Fiscală
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 923 din 21 septembrie 2022
──────────
    Aprobată prin ORDINUL nr. 1.679 din 20 septembrie 2022, publicat în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 923 din 21 septembrie 2022.
──────────
    CAP. I
    Dispoziţii generale
    1. (1) Plătitorii de impozit pe profit sau de impozit pe veniturile microîntreprinderilor, după caz, pot dispune redirecţionarea unor sume din impozitul datorat, potrivit legii, în termen de 6 luni de la termenul legal de depunere a declaraţiei anuale de impozit pe profit, respectiv a declaraţiei de impozit pe veniturile microîntreprinderilor aferente trimestrului IV.
    (2) Valoarea impozitului pe profit sau a diferenţei de impozit pe profit care poate fi redirecţionată se calculează prin scăderea din valoarea minimă stabilită, potrivit art. 25 alin. (4) lit. i) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, a sumelor reprezentând sponsorizare şi/sau mecenat, burse private, acordate entităţilor beneficiare în anul pentru care s-a depus declaraţia anuală de impozit pe profit, conform art. 25 alin. (4) lit. i) şi ţ), şi a sumelor reportate, astfel cum au fost înscrise în formularul 101 „Declaraţie privind impozitul pe profit“ a anului respectiv.
    Pentru stabilirea limitei impozitului pe profit prevăzute la art. 25 alin. (4) lit. i) pct. 2 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, se va avea în vedere şi scăderea din acesta a sumelor aferente creditului fiscal şi a impozitului pe profit scutit/redus, în conformitate cu prevederile Ordinului preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală nr. 3.386/2016 pentru aprobarea modelului şi conţinutului formularelor 101 „Declaraţie privind impozitul pe profit“ şi 120 „Decont privind accizele“, cu modificările şi completările ulterioare.

    (3) Valoarea impozitului pe veniturile microîntreprinderilor sau valoarea diferenţei de impozit pe veniturile microîntreprinderilor care poate fi redirecţionată se calculează prin scăderea din valoarea stabilită, potrivit art. 56 alin. (1^1) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, calculată pentru întregul an fiscal, a sumelor acordate entităţilor beneficiare în anul respectiv, conform art. 56 alin. (1^1), (1^5) şi (2^2) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, şi a sumelor reportate.

    2. (1) Obligaţia plăţii sumei redirecţionate din impozitul pe profit, respectiv din impozitul pe veniturile microîntreprinderilor revine organului fiscal competent.
    (2) Redirecţionarea impozitului pe profit, respectiv a impozitului pe veniturile microîntreprinderilor pentru sponsorizarea entităţilor persoane juridice fără scop lucrativ, inclusiv a unităţilor de cult, poate fi efectuată doar dacă beneficiarul sponsorizării este înscris la data plăţii sumei respective de către organul fiscal în Registrul entităţilor/unităţilor de cult pentru care se acordă deduceri fiscale.
    (3) În cazul redirecţionării impozitului pe profit, respectiv a impozitului pe veniturile microîntreprinderilor către Fondul Naţiunilor Unite pentru Copii - UNICEF şi către alte organizaţii internaţionale care îşi desfăşoară activitatea potrivit prevederilor unor acorduri speciale la care România este parte, nu există obligaţia înscrierii entităţii beneficiare respective în Registrul entităţilor/unităţilor de cult pentru care se acordă deduceri fiscale.

    3. În sensul prezentei proceduri, entitatea beneficiară poate fi o persoană juridică fără scop lucrativ, unitate de cult, Fondul Naţiunilor Unite pentru Copii - UNICEF, orice organizaţie internaţională care îşi desfăşoară activitatea potrivit prevederilor unor acorduri speciale la care România este parte, alţi beneficiari prevăzuţi de Legea nr. 32/1994 privind sponsorizarea, cu modificările şi completările ulterioare, Legea bibliotecilor nr. 334/2002, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, şi de art. 25 alin. (4) lit. c) din Legea educaţiei naţionale nr. 1/2011, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi beneficiarii de burse private, potrivit legii.
    4. Prezenta procedură se aplică de către compartimentul cu atribuţii în gestiunea registrului contribuabililor şi declaraţiilor fiscale din cadrul organului fiscal central competent, denumit în continuare compartiment de specialitate.
    5. (1) Termenul pentru soluţionarea cererilor privind redirecţionarea impozitului pe profit/impozitului pe veniturile microîntreprinderilor este de 45 de zile de la depunere, potrivit art. 77 din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările şi completările ulterioare.
    (2) Pentru contribuabilii care, la data depunerii cererii, nu au stinse debitele reprezentând impozitul pe profit, respectiv impozitul pe venitul microîntreprinderilor, termenul de 45 de zile începe să curgă de la data stingerii debitului.

    CAP. II
    Depunerea cererilor privind redirecţionarea impozitului pe profit/impozitului pe veniturile microîntreprinderilor
    6. (1) Contribuabilii îşi exercită opţiunea de redirecţionare a impozitului pe profit/impozitului pe venitul microîntreprinderilor prin completarea şi depunerea formularului 177 „Cerere privind redirecţionarea impozitului pe profit/impozitului pe veniturile microîntreprinderilor“.
    (2) Opţiunea de redirecţionare poate fi exercitată pentru una sau mai multe entităţi, în limita sumei stabilite potrivit pct. 1 alin. (2) sau (3), după caz.
    (3) Formularul 177 se depune cu respectarea prevederilor art. 79 alin. (1^1) din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările şi completările ulterioare.
    (4) În cazul contribuabililor membri ai unui grup fiscal, redirecţionarea poate fi dispusă numai de persoana juridică responsabilă.

    7. Cererile depuse peste termenul prevăzut de lege nu vor fi prelucrate de către compartimentul de specialitate.
    CAP. III
    Soluţionarea cererilor privind redirecţionarea impozitului pe profit/impozitului pe veniturile microîntreprinderilor
    8. Compartimentul de specialitate realizează următoarele operaţiuni în vederea soluţionării formularului 177 „Cerere privind redirecţionarea impozitului pe profit/impozitului pe veniturile microîntreprinderilor“:
    a) primeşte şi înregistrează cererile;
    b) organizează evidenţa cererilor;
    c) procesează cererile;
    d) verifică stingerea obligaţiilor privind impozitul pe profit sau impozitul pe venitul microîntreprinderilor, după caz, pentru contribuabilii care au depus cereri de redirecţionare;
    e) notifică contribuabilii ale căror cereri conţin erori de completare privind datele de identificare ale contribuabilului/ entităţii beneficiare;
    f) transmite borderoul către unitatea de trezorerie în vederea virării sumelor către entităţile beneficiare.


    9. (1) Compartimentul de specialitate organizează o evidenţă, în format electronic, a cererilor primite.
    (2) Evidenţa cererilor conţine următoarele elemente:
    a) denumirea contribuabilului;
    b) domiciliul fiscal al contribuabilului;
    c) codul de identificare fiscală;
    d) categoria din care face parte contribuabilul, respectiv plătitor de impozit pe profit sau plătitor de impozit pe veniturile microîntreprinderilor;
    e) numărul de înregistrare a cererii la organul fiscal;
    f) datele de identificare ale fiecărei entităţi beneficiare înscrise în cerere;
    g) suma redirecţionată către fiecare entitate beneficiară;
    h) numărul şi data notificării privind erori de completare sau alte situaţii, după caz, potrivit procedurii în redirecţionarea impozitului pe profit/impozitului pe veniturile microîntreprinderilor, având în vedere operaţiunea de la pct. 8 lit. e);
    i) motivul notificării contribuabilului;
    j) data comunicării notificării privind redirecţionarea impozitului pe profit/impozitului pe veniturile microîntreprinderilor, potrivit legii;
    k) data stingerii obligaţiilor de plată privind impozitul pe profit/impozitul pe veniturile microîntreprinderilor;
    l) modul de soluţionare a cererilor privind redirecţionarea impozitului pe profit/impozitului pe veniturile microîntreprinderilor:
    - aprobarea cererii, fiind completate numărul şi data borderoului transmis unităţii de trezorerie, în vederea virării sumelor;
    – respingerea cererii, în situaţia în care entitatea nu figurează în Registrul entităţilor/unităţilor de cult pentru care se acordă deduceri fiscale, dacă entitatea are obligaţia înscrierii în registrul respectiv sau nu sunt îndeplinite condiţiile prevăzute de lege;
    – clasarea cererii, în situaţia în care cererea este depusă peste termenul prevăzut de lege sau în situaţia în care contribuabilul nu corectează informaţiile eronate, ca urmare a notificării primite.


    (3) Compartimentul de specialitate înregistrează în evidenţă datele prevăzute la alin. (2) lit. a)-g), în termen de o zi lucrătoare de la primirea cererilor.
    (4) Compartimentul de specialitate, având în vedere prevederile alin. (2) lit. f), înregistrează următoarele date privind entitatea beneficiară înscrisă în cerere:
    a) denumirea entităţii beneficiare;
    b) codul de identificare fiscală;
    c) contul bancar.

    (5) Compartimentul de specialitate, având în vedere prevederile alin. (2) lit. g), înregistrează în evidenţă, pentru fiecare entitate beneficiară, suma din impozitul pe profit, respectiv din impozitul pe veniturile microîntreprinderilor pentru care a fost solicitată redirecţionarea.

    10. În situaţia în care contribuabilii solicită redirecţionarea impozitului pe profit/impozitului pe veniturile microîntreprinderilor, prin depunerea mai multor formulare 177 „Cerere privind redirecţionarea impozitului pe profit/impozitului pe veniturile microîntreprinderilor“, solicitările vor fi analizate în ordinea cronologică a înregistrării acestora la organul fiscal.
    11. (1) În vederea soluţionării cererii, compartimentul de specialitate verifică în evidenţele fiscale informaţiile cuprinse în cerere, referitoare la:
    a) datele de identificare a contribuabilului;
    b) datele de identificare a entităţii beneficiare.

    (2) Dacă, în urma verificării informaţiilor de la alin. (1) se constată erori în cererea depusă, compartimentul de specialitate transmite contribuabilului o notificare privind redirecţionarea impozitului pe profit/impozitului pe veniturile microîntreprinderilor, în care detaliază erorile identificate şi solicită contribuabililor remedierea acestora.
    (3) Notificarea se completează pe modelul prevăzut în anexa nr. 3 la ordin şi se comunică potrivit art. 47 din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările şi completările ulterioare.
    (4) Corectarea informaţiilor din cerere se realizează prin depunerea unui formular 177 rectificativ, care va cuprinde informaţiile corectate solicitate în notificare, precum şi toate informaţiile corecte înscrise în cererea iniţială.
    (5) Dacă, în termenul prevăzut în notificare, contribuabilul nu corectează informaţiile eronate, identificate în notificare, cererea se clasează.
    (6) Contribuabilul poate depune, în cadrul termenului legal de depunere, un nou formular 177 „Cerere privind redirecţionarea impozitului pe profit/impozitului pe veniturile microîntreprinderilor“.

    12. (1) Zilnic, compartimentul de specialitate verifică stingerea obligaţiilor fiscale reprezentând impozit pe profit/impozit pe veniturile microîntreprinderilor pentru contribuabilii care au depus cereri de redirecţionare corecte.
    (2) Compartimentul de specialitate înscrie în evidenţa cererilor, la fiecare contribuabil, la pct. 9 alin. (2) lit. k), data stingerii acestor obligaţii.

    13. (1) Compartimentul de specialitate întocmeşte lista privind redirecţionarea impozitului pe profit/impozitului pe venitul microîntreprinderilor, care cuprinde contribuabilii care au depus cereri corecte şi care nu înregistrează obligaţii de plată reprezentând impozit pe profit/impozit pe veniturile microîntreprinderilor, precum şi entităţile beneficiare.
    (2) Compartimentul de specialitate verifică dacă entităţile beneficiare care au obligaţia înregistrării în Registrul entităţilor/unităţilor de cult pentru care se acordă deduceri fiscale figurează în acest registru.
    (3) Din lista de la alin. (1) sunt eliminate entităţile nonprofit/unităţile de cult care nu figurează în registru şi cererea se clasează.
    (4) Pe baza listei actualizate conform alin. (3), compartimentul de specialitate editează, cu ajutorul aplicaţiei informatice, pentru fiecare categorie de contribuabili, respectiv plătitori de impozit pe profit şi plătitori de impozit pe veniturile microîntreprinderilor, câte un borderou, care cuprinde următoarele informaţii:
    a) numărul/data borderoului;
    b) informaţii privind contribuabilul:
    (i) cod de identificare fiscală;
    (ii) denumire;

    c) informaţii privind entitatea beneficiară:
    (i) denumirea entităţii beneficiare;
    (ii) codul de identificare fiscală al entităţii beneficia;
    (iii) simbolul contului bancar (IBAN);
    (iv) suma redirecţionată.


    (5) Înainte de transmiterea borderoului către unitatea de trezorerie, în vederea virării sumelor către entităţile beneficiare, compartimentul de specialitate verifică dacă entităţile beneficiare care au obligaţia înregistrării în Registrul entităţilor/unităţilor de cult pentru care se acordă deduceri fiscale figurează în acest registru.

    14. Informaţiile privind modalitatea de soluţionare a cererii se înscriu în evidenţă la pct. 9 alin. (2) lit. l).
    15. Borderoul se aprobă de către conducătorul unităţii fiscale, cu menţiunea „Bun de plată“, şi se transmite unităţii de trezorerie.

    -----

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016