Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   PROCEDURĂ din 18 iulie 2018  de eliberare a permiselor de mic trafic de frontieră, precum şi de păstrare şi prelucrare a datelor colectate în cursul eliberării permiselor de mic trafic de frontieră pentru străinii rezidenţi în zona de frontieră a Republicii Moldova    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 PROCEDURĂ din 18 iulie 2018 de eliberare a permiselor de mic trafic de frontieră, precum şi de păstrare şi prelucrare a datelor colectate în cursul eliberării permiselor de mic trafic de frontieră pentru străinii rezidenţi în zona de frontieră a Republicii Moldova

EMITENT: Ministerul Afacerilor Externe
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 700 din 10 august 2018
──────────
    Aprobată prin Ordinul nr. 1.299 din 18 iulie 2018, publicat în Monitorul Oficialal României, Partea I, nr. 700 din 10 august 2018.
──────────
    ART. 1
    Conţinutul actelor şi documentelor necesare pentru eliberarea permisului de mic trafic de frontieră
    (1) Permisul de mic trafic de frontieră (PMT) se eliberează străinilor rezidenţi în zona de frontieră a Republicii Moldova, în condiţiile şi pentru scopurile prevăzute în Acordul dintre Guvernul României şi Guvernul Republicii Moldova privind micul trafic de frontieră, semnat la Bucureşti la 13 noiembrie 2009, denumit în continuare acord, în conformitate cu dispoziţiile prezentei proceduri, pe baza actelor şi documentelor prevăzute la alin. (2)-(8), după caz.
    (2) Formularul de cerere, al cărui model este prevăzut în anexa nr. 1 la prezenta procedură, se completează şi se semnează în interiorul chenarului anume destinat, de către solicitant, în faţa funcţionarului consular. Formularul de cerere este gratuit şi poate fi procurat la Secţia consulară a Ambasadei României la Chişinău şi la oficiile consulare ale României în Republica Moldova, denumite în continuare MD/OC, sau descărcat de pe internet.
    (3) Fotografia solicitantului va fi aplicată pe formularul de cerere şi va avea următoarele caracteristici:
    a) fotografie color tip paşaport (3,5 x 4,5 cm), de dată recentă;
    b) capul trebuie să fie centrat, la o distanţă de 0,5 cm de marginea superioară şi de cele laterale;
    c) umerii trebuie să apară în cadru;
    d) fotografia să fie preluată din faţă, pe un fundal monocolor alb;
    e) ochii trebuie să fie perfect vizibili inclusiv în cazul purtătorilor de ochelari;
    f) fotografia trebuie făcută cu capul descoperit.

    (4) Paşaportul solicitantului sau, după caz, documentul de călătorie pentru minor va avea o valabilitate mai mare de 2 ani de la momentul solicitării, valabilitatea PMT neputând să depăşească valabilitatea paşaportului sau, după caz, a documentului de călătorie pentru minor.
    (5) Documentele care atestă că solicitantul locuieşte legal în zona de frontieră, de cel puţin un an, sunt următoarele, în conformitate cu anexa nr. 2 la acord:
    a) buletin de identitate şi anexa din care rezultă că solicitantul locuieşte în zona de frontieră de cel puţin un an;
    b) permisul de şedere pentru cetăţenii străini;
    c) buletin de identitate pentru apatrizi;
    d) atunci când din conţinutul documentelor nu reiese perioada în care persoana a locuit legal în zona de frontieră, acestea vor fi însoţite de un certificat clarificator eliberat pe hârtie cu antet, semnat şi ştampilat de autoritatea care a emis documentul respectiv.

    (6) În funcţie de scopul deplasării, actele care dovedesc motivele întemeiate pentru trecerea frecventă a frontierei comune în temeiul regimului privind micul trafic de frontieră, prevăzute în anexa nr. 2 la acord, sunt următoarele:
    a) menţinerea relaţiilor de familie prin vizitarea rudelor: declaraţie pe propria răspundere în care se specifică gradul de rudenie cu persoana vizitată sau invitaţie din partea rudelor din România;
    b) însoţirea rudelor pentru acordarea de asistenţă medicală: declaraţie pe propria răspundere în care se specifică diagnosticul şi necesitatea efectuării tratamentului medical în România sau atestat medical din care să reiasă diagnosticul sau recomandarea de tratament în România;
    c) participarea la programe în domeniul economic şi schimburi în domeniile economic, ştiinţific, cultural, medical, sportiv, mass-media sau în domeniul educaţiei: declaraţie pe propria răspundere prin care se specifică denumirea şi datele de contact ale persoanei juridice care organizează evenimentele, din care să reiasă continuitatea activităţilor, sau scrisoare, în original, din partea organizatorilor evenimentului, din care să reiasă continuitatea activităţilor, precum şi perioada pentru care acţiunile ar urma să se desfăşoare;
    d) promovarea unor interese economice şi desfăşurarea unor activităţi de sprijin economic: declaraţie pe propria răspundere prin care se specifică denumirea şi datele de contact ale persoanei juridice care organizează evenimentele, din care să reiasă caracterul de promovare şi de sprijin economic, precum şi perioada în care acţiunile ar urma să se desfăşoare, sau scrisoare, în original, din partea persoanei juridice care organizează evenimentele, din care să reiasă caracterul de promovare şi de sprijin economic, respectiv perioadele în care acţiunile ar urma să se desfăşoare;
    e) rezolvarea problemelor de natură juridică: declaraţie pe propria răspundere în care se explică problema ce urmează a fi soluţionată sau citaţie/invitaţie din partea organului judiciar sau administrativ competent să soluţioneze cauza;
    f) vizitarea mormintelor rudelor: declaraţie pe propria răspundere privind relaţia de rudenie între solicitant şi persoana decedată, precum şi localitatea unde se află mormântul vizitat sau corespondenţă din care să rezulte relaţia de rudenie;
    g) alte motive întemeiate: declaraţie pe propria răspundere, semnată în faţa funcţionarului consular, în care să fie explicate, în mod detaliat, motivul deplasărilor frecvente în zona de frontieră a României şi temeinicia lui; se vor anexa acte doveditoare ale temeiniciei motivului, în măsura în care există.

    (7) Modelul declaraţiei pe propria răspundere este prevăzut în anexa nr. 2 la prezenta procedură.
    (8) Pentru minori, cererea pentru eliberarea unui PMT va fi însoţită, după caz, şi de următoarele documente:
    a) buletinul de identitate, în cazul în care minorul deţine un astfel de document;
    b) paşapoartele părinţilor sau procură notarială din partea părintelui care nu este prezent la ghişeu;
    c) certificatul de naştere al minorului;
    d) buletinele de identitate ale ambilor părinţi;
    e) declaraţia pe propria răspundere a părinţilor minorului, al cărei model este prevăzut în anexa nr. 3 la prezenta procedură, prin care îşi dau acordul pentru eliberarea unui PMT, care va fi semnată de ambii părinţi, în faţa funcţionarului consular, sau va fi autentificată notarial, în cazul părintelui care nu este prezent la ghişeu;
    f) declaraţiile pe proprie răspundere privind motivele solicitării unui PMT, conform alin. (6), vor fi semnate în faţa funcţionarului consular de ambii părinţi sau, după caz, de împuternicitul legal şi vor avea înscrisă menţiunea că minorul va fi însoţit pe timpul călătoriei în România.


    ART. 2
    Fluxul de preluare şi examinare a cererilor pentru eliberarea permiselor de mic trafic de frontieră
    (1) Cererea pentru eliberarea unui PMT, însoţită de documentele prevăzute la art. 1 alin. (3)-(6), se depune personal la autorităţile române prevăzute la art. 1 alin. (2) teza a II-a din prezenta procedură.
    (2) Toate documentele vor fi prezentate în original şi copie. Documentele de identitate, de călătorie, de stare civilă, precum şi actele care dovedesc motivele întemeiate pentru trecerea frecventă a frontierei comune vor fi depuse în copie tradusă în limba română şi legalizată, după caz, iar formularul de cerere pentru eliberarea unui PMT, declaraţiile pe propria răspundere, semnate în faţa funcţionarului consular sau autentificate notarial, vor fi depuse în original.
    (3) Pentru confirmarea domiciliului în zona de frontieră vor fi verificate listele localităţilor din zona de frontieră, astfel cum acestea sunt prevăzute în anexa nr. 1 la acord.
    (4) Odată cu dosarul de cerere pentru eliberarea unui PMT vor fi preluate şi datele biometrice, respectiv imaginea facială, semnătura electronică şi amprentele digitale. Semnătura electronică se preia numai în cazul solicitanţilor cu vârsta de peste 14 ani. Prelevarea amprentelor digitale este obligatorie începând cu vârsta de şase ani.
    (5) Dosarul de cerere se preia la ghişeu în cazul în care solicitantul îndeplineşte condiţiile prevăzute la alin. (1)-(4), documentaţia prezentată este completă, iar formularul de cerere pentru eliberarea unui PMT a fost completat corect şi integral.
    (6) După preluarea cererii şi a datelor biometrice, solicitantului i se comunică termenul şi modalitatea în care va putea intra în posesia PMT, în cazul soluţionării favorabile a cererii sale, respectiv ulterior personalizării documentului său.
    (7) Cererile pentru eliberarea de PMT preluate sunt înregistrate în baza naţională de date cu privire la străini, la nivelul MD/OC competente, prin intermediul aplicaţiei destinate procesării cererilor de PMT, componentă a Sistemului naţional de informaţii privind vizele.
    (8) Cererile pentru eliberarea unui PMT sunt supuse deciziei funcţionarului consular cu atribuţii în acest sens, cu respectarea dispoziţiilor art. 16^2 alin. (3) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 194/2002 privind regimul străinilor în România, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.
    (9) În cazul în care funcţionarul consular apreciază că sunt necesare clarificări suplimentare care privesc elemente relevante în luarea unei decizii, acesta poate contacta atât solicitantul de PMT, cât şi cel care invită sau persoana fizică ori instituţia din România menţionată în actele doveditoare.

    ART. 3
    Personalizarea şi transmiterea PMT către solicitanţi/titulari
    (1) În cazul cererilor de PMT cu privire la care este luată decizia de eliberare, Centrul Naţional de Vize din cadrul Ministerului Afacerilor Externe, denumit în continuare CNV, dispune măsurile necesare în vederea personalizării PMT.
    (2) Prin intermediul aplicaţiei destinate procesării cererilor de PMT, CNV extrage seturile de date înregistrate în cererile pentru eliberarea PMT şi constituie loturi de producţie pe care le transmite către Direcţia generală de paşapoarte – Centrul naţional unic de personalizare a paşapoartelor electronice din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, în scopul prevăzut la art. II alin. (1) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 94/2008 pentru stabilirea unor măsuri privind punerea în circulaţie a paşapoartelor electronice, precum şi producerea altor documente de călătorie, aprobată prin Legea nr. 249/2009, cu modificările ulterioare.
    (3) După recepţionarea loturilor cu PMT personalizate pe baza datelor transmise în conformitate cu dispoziţiile alin. (2) şi inserate în plicuri decuvertate, alături de materiale informative, CNV le transmite, prin curier, către MD/OC care au preluat cererile pentru eliberarea PMT, pentru a fi remise solicitanţilor/titularilor prin poşta locală sau prin altă modalitate stabilită pe plan local.

    ART. 4
    Măsuri privind protecţia datelor cu caracter personal
    (1) Este interzisă solicitarea de date cu caracter personal care este în neconcordanţă cu scopul pentru care acestea sunt prelevate şi colectate.
    (2) Datele cu caracter personal ale persoanelor vizate sunt prelucrate, inclusiv stocate, în conformitate cu dispoziţiile Regulamentului (UE) 2016/679 al Parlamentului European şi al Consiliului din 27 aprilie 2016 privind protecţia persoanelor fizice în ceea ce priveşte prelucrarea datelor cu caracter personal şi privind libera circulaţie a acestor date şi de abrogare a Directivei 95/46/CE (Regulamentul general privind protecţia datelor).

    ART. 5
    Dispoziţii finale
    Anexele nr. 1-3 fac parte integrantă din prezenta procedură.

    ANEXA 1

    la procedură
 (a se vedea imaginea asociată)
 (a se vedea imaginea asociată)

    ANEXA 2

    la procedură




    DECLARAŢIE
    în vederea eliberării unui permis de mic trafic de frontieră pentru majori
    Subsemnatul(a), ............, domiciliat(ă) în ..............., posesor/posesoare al/a paşaportului seria ..... nr. ....., emis de ............, la data de ..........., având codul de identificare personal ....., conştient(ă) de sancţiunile pentru falsul în declaraţii, prevăzute de legislaţia penală aplicabilă, declar pe propria răspundere următoarele:
    Solicit eliberarea unui permis de mic trafic de frontieră pentru a mă deplasa în România, în mod frecvent, pentru următorul motiv întemeiat (Se va explica motivul ce stă la baza solicitării.):
    ...............................................................
    ..............................................................

    Totodată, declar că am asigurate pe perioada şederii în România cheltuielile de cazare, hrană, transport şi eventualele cheltuieli medicale sau/şi de repatriere.
    Dau această declaraţie, fiind necesară pentru eliberarea permisului de mic trafic de frontieră, în baza Acordului dintre Guvernul României şi Guvernul Republicii Moldova privind micul trafic de frontieră.
    Semnată astăzi, ................, la Ambasada/Consulatul General al României la ................................ .
    Semnătura .....

    ANEXA 3

    la procedură




    DECLARAŢIE
    în vederea eliberării unui permis de mic trafic de frontieră pentru minori
    Subsemnatul, ....., domiciliat în ....., posesor al paşaportului/cărţii de identitate seria ....., nr. ...., emis(ă) de ....., la data de ....., având codul de identificare personal .....,
    şi
    subsemnata, ............................, domiciliată în ..........................., posesoare a paşaportului/cărţii de identitate seria ....., nr. ...................., emis(ă) de ..............................., la data de .................., având codul de identificare personal ..............,
    conştienţi de sancţiunile pentru falsul în declaraţii, prevăzute de legislaţia penală aplicabilă, declarăm pe propria răspundere că suntem de acord ca fiului nostru/fiicei noastre minor(e) (nume, prenume, data şi locul naşterii, codul de identificare personal)
    ..................................................................
    ............................. să i se elibereze un permis de mic trafic de frontieră.
    Semnată astăzi, ..................., la Ambasada/Consulatul General al României la ............................. .
    Semnături: …………………….
                      …………………….

    -----

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016