Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   PROCEDURĂ din 16 decembrie 2020  pentru determinarea şi utilizarea profilului rezidual de consum    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 PROCEDURĂ din 16 decembrie 2020 pentru determinarea şi utilizarea profilului rezidual de consum

EMITENT: Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 1304 din 29 decembrie 2020
──────────
    Aprobată prin ORDINUL nr. 232 din 16 decembrie 2020, publicat în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 1304 din 29 decembrie 2020.
──────────
    CAP. I
    Scop şi domeniu de aplicare
    ART. 1
    Prezenta procedură stabileşte modul de determinare a profilului rezidual de consum la nivelul unui operator de distribuţie concesionar, precum şi modul de utilizare a acestuia pentru determinarea pe fiecare interval de decontare a consumului de energie electrică a locurilor de consum din portofoliul unui furnizor racordate la reţeaua operatorului de distribuţie concesionar.

    ART. 2
    Procedura se aplică de către operatorii de distribuţie concesionari pentru determinarea cantităţilor de energie electrică pe intervale de decontare, aferente locurilor de consum racordate la reţeaua de distribuţie a acestora, pentru care nu asigură repartizarea pe fiecare interval de decontare a consumului de energie electrică prin măsurare sau prin utilizarea unui profil specific de consum.

    CAP. II
    Definiţii şi abrevieri
    ART. 3
    În prezenta procedură sunt utilizate următoarele abrevieri:
    a) ANRE - Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei;
    b) ID - interval de decontare;
    c) OD - operator de distribuţie concesionar;
    d) PRC - profil rezidual de consum;
    e) PSC - profil specific de consum.


    ART. 4
    (1) În sensul prezentei proceduri, termenii şi expresiile de mai jos au următoarele semnificaţii:
    a) interval de decontare - perioada pentru care are loc decontarea dezechilibrelor părţii responsabile cu echilibrarea şi pentru care fiecare producător de energie electrică ce exploatează unităţi dispecerizabile de producţie, participant la piaţă care operează consumuri dispecerizabile sau instalaţii de stocare dispecerizabile, precum şi partea responsabilă cu echilibrarea trebuie să furnizeze informaţii sau, după caz, să transmită notificări fizice. Intervalul de decontare este de 15 minute;
    b) profil de consum - algoritm pentru repartizarea pe fiecare ID, pe baza unui model matematic, a consumului de energie electrică înregistrat lunar;
    c) profil rezidual de consum - profil de consum care se obţine considerând, pentru fiecare loc de consum, aceeaşi repartizare pe fiecare ID a consumului lunar ca şi pe intervalul de decontare a consumului lunar al întregii categorii de locuri de consum căreia i se aplică acest profil;
    d) valoare măsurată - cantitatea de energie electrică măsurată de contor sau considerată ca fiind măsurată conform reglementărilor în vigoare.

    (2) Termenii şi expresiile prevăzute la alin. (1) se completează cu definiţiile prevăzute în Directiva (UE) 2019/944 a Parlamentului European şi a Consiliului din 5 iunie 2019 privind normele comune pentru piaţa internă de energie electrică şi de modificare a Directivei 2012/27/UE, în Regulamentul (UE) 2019/943 al Parlamentului European şi al Consiliului din 5 iunie 2019 privind piaţa internă de energie electrică, în Legea energiei electrice şi a gazelor naturale nr. 123/2012, cu modificările ulterioare, în regulamentul de programare a unităţilor de producere dispecerizabile a consumatorilor dispecerizabili şi a instalaţiilor de stocare dispecerizabile şi în procedura pentru determinarea valorilor măsurate pe interval de decontare ale consumului propriu tehnologic în reţelele electrice de distribuţie.

    CAP. III
    Metoda de determinare a profilului rezidual de consum
    ART. 5
    OD determină pentru fiecare ID din cadrul unei luni următoarele valori:
    a) C_ID_C - energia electrică consumată în ID în reţeaua de distribuţie, inclusiv pentru acoperirea pierderilor din reţea, determinată conform art. 6 lit. a);
    b) C_ID_E - energia electrică consumată în ID la locurile de consum aparţinând clienţilor finali care au montate contoare cu înregistrare a consumului pe fiecare ID;
    c) C_ID_PSC - energia electrică consumată în ID la locurile de consum cărora operatorul de distribuţie le aplică profiluri specifice de consum;
    d) CPT_ID - consumul propriu tehnologic al reţelei pe ID.


    ART. 6
    OD determină valorile prevăzute la art. 5, după cum urmează:
    a) C_ID_C se determină cu formula: (a se vedea imaginea asociată)
    unde:
    - C_ID_i reprezintă energia electrică intrată în reţeaua OD în ID, de la producătorii racordaţi la reţeaua respectivă, din reţelele altor operatori de reţea sau din import;
    – C_ID_o reprezintă energia electrică ieşită din reţeaua OD în ID, către reţelele altor operatori de reţea sau la export;


    b) C_ID_E se determină ca sumă a valorilor măsurate într-un ID ale tuturor locurilor de consum racordate la reţeaua OD care au montate contoare cu înregistrare a consumului pe fiecare ID;
    c) C_ID_PSC se determină ca sumă a consumurilor calculate aferente unui ID, ale tuturor locurilor de consum racordate la reţeaua OD cărora li se aplică profiluri specifice de consum;
    d) CPT_ID este calculat de OD în conformitate cu procedura pentru determinarea valorilor măsurate pe interval de decontare ale consumului propriu tehnologic în reţelele electrice de distribuţie, aprobată de ANRE.


    ART. 7
    După determinarea valorilor prevăzute la art. 6, OD determină consumul rezidual la nivel de ID, şi anume cel corespunzător tuturor locurilor de consum care nu sunt dotate cu contoare cu înregistrare la nivel de ID şi/sau pentru care nu a fost determinat un profil specific de consum, notat C_ID_PRC, cu formula:
 (a se vedea imaginea asociată)

    ART. 8
    OD determină:
    a) consumul de energie electrică pe întreaga lună al locurilor de consum racordate la reţeaua OD cărora li se aplică profilul rezidual de consum, notat C_PRC, prin însumarea consumurilor reziduale pe ID, notate C_ID_PRC din toate cele „N“ ID-uri ale lunii, cu formula: (a se vedea imaginea asociată)

    b) indicele subunitar al profilului rezidual de consum corespunzător fiecărui ID, notat r_ID_PRC, prin raportarea valorii consumului rezidual pe ID corespunzător, C_ID_PRC, la consumul corespunzător profilului rezidual de consum pe lună, C_PRC, cu formula: (a se vedea imaginea asociată)



    CAP. IV
    Utilizarea profilului rezidual de consum de către OD
    ART. 9
    Pentru locurile de consum aflate în reţeaua proprie de distribuţie pentru care nu se asigură măsurare cu înregistrare pe ID sau profiluri specifice de consum aflate în portofoliul unui furnizor, OD determină consumul rezidual al furnizorului pe fiecare lună calendaristică, notat C_F, prin măsurare sau, în cazul locurilor de consum la care citirea contoarelor se face la intervale mai mari de o lună sau decalat faţă de începutul lunii, în conformitate cu prevederile metodologiei de repartizare lunară a cantităţilor de energie electrică măsurate la intervale mai mari de o lună sau decalat faţă de începutul lunii.

    ART. 10
    OD determină repartizarea pe ID a valorii C_F prevăzută la art. 9, rezultând consumul rezidual al furnizorului pe ID, notat C_ID_F, obţinut prin înmulţirea valorii corespunzătoare a indicelui subunitar al profilului rezidual de consum corespunzător respectivului ID, definit la art. 8, cu valoarea C_F, cu formula:
 (a se vedea imaginea asociată)

    ART. 11
    Consumurile de energie electrică pe ID şi cele lunare se stabilesc luând în considerare atât valorile citite, cât şi corecţiile prevăzute de reglementările în vigoare.

    ART. 12
    După determinarea şirului de indici subunitari pe fiecare ID corespunzători profilului rezidual de consum şi a repartizării pe ID a consumului aferent fiecărui furnizor, notat C_ID_F, OD realizează următoarele:
    a) postează pe pagina proprie de internet şi păstrează timp de 36 luni şirul indicilor subunitari pe ID corespunzători profilului rezidual de consum;
    b) comunică părţilor interesate repartizarea pe ID a consumului rezidual al unui furnizor, C_ID_F, prin mijloacele de comunicare convenite, conform prevederilor din regulile privind colectarea, prelucrarea şi transmiterea valorilor măsurate de energie electrică, aprobate de ANRE, valorile astfel obţinute ale consumurilor pe ID constituindu-se drept valori măsurate.


    ART. 13
    (1) Cantităţile de energie electrică prevăzute în prezenta procedură sunt reprezentate ca valori exprimate în MWh, cu 3 zecimale, iar indicii subunitari pe ID aferenţi profilului rezidual de consum se determină şi se utilizează într-un format cu suficiente zecimale astfel încât eventualele erori determinate de zecimalele pierdute prin rotunjire să se înscrie în limitele prevăzute la alin. (2).
    (2) Pentru a corecta erorile introduse de rotunjiri, valorile pe ID ale consumului aferente unui furnizor, determinate pe baza profilului rezidual de consum, se stabilesc cu abateri, în plus sau în minus, de cel mult 1 kWh pe ID, urmărindu-se ca suma tuturor valorilor pe ID din luna respectivă să nu difere faţă de valoarea lunară C_F.

    ART. 14
    Valorile pe ID ale consumurilor cărora li se aplică profilul rezidual de consum, respectiv indicii subunitari ai profilului rezidual de consum, afişaţi pe pagina de internet proprie sau transmişi conform prezentei proceduri, sunt prezentaţi într-un format care să permită preluarea şi prelucrarea lor de către utilizatori.


    -----

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016