Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   PROCEDURĂ din 15 ianuarie 2018  de recunoaştere a operatorilor economici care desfăşoară activităţi privind fabricarea zahărului din sfeclă de zahăr şi/sau din rafinarea zahărului brut din trestie    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 PROCEDURĂ din 15 ianuarie 2018 de recunoaştere a operatorilor economici care desfăşoară activităţi privind fabricarea zahărului din sfeclă de zahăr şi/sau din rafinarea zahărului brut din trestie

EMITENT: Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 50 din 18 ianuarie 2018
──────────
    Aprobată prin Ordinul nr. 10 din 15 ianuarie 2018, publicat în Monitorul oficial, Partea I, nr. 50 din 18 ianuarie 2018.
──────────
    CAP. I
    Dispoziţii generale
    ART. 1
    (1) În sensul prezentei proceduri, recunoaşterea constă în verificarea bazei tehnico-materiale şi a funcţionării instalaţiilor de fabricaţie necesare fabricării zahărului din sfeclă de zahăr şi/sau rafinării zahărului brut din trestie, precum şi a documentelor depuse potrivit prevederilor art. 2 alin. (2).
    (2) Verificarea prevăzută la alin. (1) se poate finaliza cu eliberarea unui aviz de recunoaştere ca operator care desfăşoară activităţi privind fabricarea zahărului din sfeclă de zahăr şi/sau din rafinarea zahărului brut din trestie.

    CAP. II
    Recunoaşterea operatorilor economici care desfăşoară activităţi privind fabricarea zahărului din sfeclă de zahăr şi/sau din rafinarea zahărului brut din trestie
    ART. 2
    (1) Operatorii economici prevăzuţi la art. 1 alin. (2) din ordin solicită acordarea avizului de recunoaştere printr-o cerere scrisă, conform modelului prevăzut în anexa nr. 1, care se depune prin reprezentant/împuternicit sau prin poştă la Biroul unic din cadrul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.
    (2) Cererea trebuie să fie însoţită de următoarele documente:
    a) copia certificatului de înregistrare şi a certificatului constatator eliberate de Oficiul Naţional al Registrului Comerţului, certificate pentru conformitate cu originalul;
    b) copia certificatului de înregistrare fiscală în scopuri de TVA, certificată pentru conformitate cu originalul;
    c) cazierul fiscal eliberat în condiţiile legii din care să rezulte că nu au fost săvârşite fapte sancţionate de legile fiscale, financiare, vamale, precum şi de cele care privesc disciplina financiară, inactivitatea fiscală şi neatragerea răspunderii solidare;
    d) copia documentului emis de direcţia sanitar-veterinară şi pentru siguranţa alimentelor prin care se atestă că întreprinderea/rafinăria producătoare de zahăr îndeplineşte condiţiile de autorizare pentru siguranţa alimentelor;
    e) declaraţia pe propria răspundere, conform modelului prevăzut în anexa nr. 2.


    ART. 3
    (1) Cererea şi documentele prevăzute la art. 2 alin. (2) se analizează în cadrul structurii de specialitate din cadrul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, în termen de 5 zile lucrătoare de la data înregistrării.
    (2) În situaţia în care documentaţia depusă potrivit alin. (1) este incompletă sau prezintă situaţii de fapt nereale, structura de specialitate din cadrul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale solicită operatorului completarea documentaţiei sau remedierea deficienţelor constatate, după caz, în termen de 5 zile lucrătoare, termenul prevăzut la alin. (1) prelungindu-se corespunzător.
    (3) În cazul necompletării documentaţiei sau neremedierii deficienţelor constatate conform alin. (2), cererea de acordare a avizului de recunoaştere se respinge.
    (4) În situaţia în care cererea şi documentaţia sunt complete, structura de specialitate informează operatorul economic şi comisia prevăzută la art. 4 alin. (1) cu privire la data verificării bazei tehnico-materiale şi a funcţionării instalaţiilor necesare fabricării zahărului.

    ART. 4
    (1) Verificarea bazei tehnico-materiale şi a funcţionării instalaţiilor de fabricaţie se realizează de către Comisia pentru verificarea bazei tehnico-materiale şi a funcţionării instalaţiilor de fabricaţie necesare fabricării zahărului, denumită în continuare comisia, alcătuită din 5 membri, după cum urmează:
    a) un reprezentant al Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice „Gheorghe Ionescu-Şişeştiˮ;
    b) un reprezentant al direcţiei de specialitate, desemnat de directorul general al structurii de specialitate din cadrul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, care este şi preşedintele comisiei;
    c) un reprezentant al structurii cu atribuţii de inspecţie şi control din cadrul direcţiilor pentru agricultură judeţene şi a municipiului Bucureşti, denumite în continuare DAJ, pe raza căreia se află operatorul economic;
    d) un reprezentant al Patronatului Zahărului din România;
    e) un reprezentant al Federaţiei Cultivatorilor de Sfeclă de Zahăr din România.

    (2) Atribuţiile comisiei sunt următoarele:
    a) verifică baza tehnico-materială şi funcţionarea instalaţiilor de fabricaţie ale operatorului economic, necesare desfăşurării activităţilor privind fabricarea zahărului din sfeclă de zahăr şi/sau din rafinarea zahărului brut din trestie;
    b) întocmeşte procesul-verbal ca urmare a verificării în conformitate cu lit. a) şi îl transmite structurii de specialitate din cadrul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, în termen de două zile lucrătoare de la data verificării;
    c) constată că există/nu există baza tehnico-materială necesară fabricării zahărului din sfeclă de zahăr şi/sau rafinării zahărului brut din trestie, instalaţiile de fabricaţie sunt funcţionale/nu sunt funcţionale;
    d) formulează propuneri şi/sau decide, prin vot direct, cu majoritate simplă, valabile în prezenţa preşedintelui şi a cel puţin 2 membri;
    e) răspunde de exactitatea datelor şi informaţiilor înscrise în procesele-verbale.


    ART. 5
    Operatorii economici sunt recunoscuţi dacă îndeplinesc următoarele condiţii cumulative:
    a) au ca obiect principal de activitate fabricarea zahărului;
    b) au depus cererea şi documentaţia prevăzute la art. 2 alin. (2);
    c) deţin baza tehnico-materială şi demonstrează funcţionarea instalaţiilor de fabricaţie necesare desfăşurării activităţilor privind fabricarea zahărului din sfeclă de zahăr şi/sau din rafinarea zahărului brut din trestie, potrivit condiţiilor prevăzute în anexei nr. 3.


    ART. 6
    (1) În termen de 5 zile lucrătoare de la depunerea procesului-verbal, potrivit prevederilor art. 4 alin. (2) lit. b), structura de specialitate din cadrul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale eliberează avizul de recunoaştere, dacă în procesul-verbal comisia propune recunoaşterea acestuia ca operator care desfăşoară activităţi privind fabricarea zahărului din sfeclă de zahăr şi/sau din rafinarea zahărului brut din trestie.
    (2) Modelul avizului de recunoaştere ca operator economic care desfăşoară activităţi privind fabricarea zahărului din sfeclă de zahăr şi/sau din rafinarea zahărului brut din trestie este prevăzut în anexa nr. 4.
    (3) În situaţia în care comisia menţionează în procesul-verbal că baza tehnico-materială necesită completări/remedieri sau instalaţiile de fabricaţie nu funcţionează, precum şi termenul recomandat de remediere a celor constatate, structura de specialitate din cadrul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale informează operatorul economic cu privire la cele constatate.
    (4) Până la data expirării termenului prevăzut la alin. (3), operatorul economic informează structura de specialitate din cadrul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale cu privire la completarea sau remedierea bazei tehnico-materiale.
    (5) Dacă operatorul economic a completat/remediat baza tehnico-materială, iar instalaţiile de fabricaţie funcţionează, comisia încheie un alt proces-verbal prin care propune recunoaşterea acestuia ca operator care desfăşoară activităţi privind fabricarea zahărului din sfeclă de zahăr şi/sau din rafinarea zahărului brut din trestie.
    (6) În situaţia prevăzută la alin. (5) sunt aplicabile dispoziţiile alin. (1).
    (7) Dacă în procesul-verbal comisia constată că nu a fost completată/remediată baza tehnico-materială şi/sau instalaţiile de fabricaţie nu funcţionează, structura de specialitate din cadrul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale comunică operatorului economic respingerea cererii de acordare a avizului de recunoaştere.

    ART. 7
    (1) Măsura de respingere a cererii de acordare a avizului de recunoaştere prevăzută la art. 3 alin. (3) şi art. 6 alin. (7) sau de retragere a avizului de recunoaştere prevăzută la art. 10 alin. (2) poate fi contestată de operatorii economici nemulţumiţi în termen de 30 de zile de la data primirii.
    (2) Contestaţia se soluţionează de către comisia de soluţionare a contestaţiilor, formată din 5 membri, după cum urmează:
    a) un reprezentant al structurii de inspecţie şi control, desemnat de directorul general al acesteia;
    b) un consilier juridic din cadrul direcţiei de specialitate, desemnat de directorul general al acesteia;
    c) directorul executiv al DAJ pe raza căreia se află întreprinderea/rafinăria de zahăr, care este şi preşedintele comisiei;
    d) un reprezentant al Federaţiei Cultivatorilor de Sfeclă de Zahăr din România;
    d) un reprezentant al Patronatului Zahărului din România.

    (3) Comisia de soluţionare a contestaţiilor comunică decizia finală structurii de specialitate din cadrul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.
    (4) În termen de 5 zile lucrătoare de la primirea deciziei comisiei de soluţionare a contestaţiilor, structura de specialitate din cadrul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale comunică operatorului economic aprobarea/respingerea contestaţiei.

    ART. 8
    (1) Valabilitatea avizului de recunoaştere ca operator care desfăşoară activităţi privind fabricarea zahărului din sfeclă de zahăr şi/sau din rafinarea zahărului brut din trestie este de 2 ani, începând cu data emiterii.
    (2) După expirarea valabilităţii avizului de recunoaştere, operatorii economici solicită acordarea unui nou aviz de recunoaştere potrivit prevederilor art. 2 şi vor parcurge procedura de recunoaştere prevăzută de prezenta anexă.
    (3) În cazul operatorilor economici recunoscuţi de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, aceştia trebuie să solicite o nouă recunoaştere potrivit prevederilor art. 2, cu minimum 60 de zile înainte de expirarea datei avizului de recunoaştere.

    ART. 9
    Pe tot parcursul procedurii de recunoaştere a operatorilor economici care desfăşoară activităţi privind fabricarea zahărului din sfeclă de zahăr şi/sau din rafinarea zahărului brut din trestie se păstrează confidenţialitatea informaţiilor obţinute, la toate nivelurile.

    ART. 10
    (1) Structura de specialitate din cadrul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale poate retrage avizul de recunoaştere al operatorului economic care desfăşoară activităţi privind fabricarea zahărului din sfeclă de zahăr şi/sau din rafinarea zahărului brut din trestie, dacă acesta nu respectă cel puţin una dintre condiţiile prevăzute în angajamentul din cererea din anexa nr. 1.
    (2) În situaţia prevăzută la alin. (1), structura de specialitate din cadrul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale emite un aviz privind retragerea recunoaşterii ca operator economic care desfăşoară activităţi privind fabricarea zahărului din sfeclă de zahăr şi/sau din rafinarea zahărului brut din trestie, conform modelului prevăzut în anexa nr. 5, care se comunică operatorului.

    ART. 11
    Lista operatorilor economici care desfăşoară activităţi privind fabricarea zahărului din sfeclă de zahăr şi/sau din rafinarea zahărului brut din trestie, recunoscuţi de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, se publică şi se actualizează pe site-ul ministerului, pentru a se asigura informarea publică a celor interesaţi.

    ART. 12
    Anexele nr. 1-5 fac parte integrantă din prezenta procedură.

    ANEXA 1

    la procedură




    Operatorul economic ..................
    Nr. de înregistrare ............. data ................
    CERERE-TIP
    privind recunoaşterea operatorilor economici care desfăşoară activităţi privind^1 .............
    Detalii generale
    Operatorul economic ...................................................................................................................., cu sediul în ..................., str. ............. nr. ....., judeţul/sectorul ..........., înmatriculat la Oficiul Naţional al Registrului Comerţului cu nr. ........., cod unic de identificare (CUI), tel. ........., fax ..........., e-mail..................................... prin reprezentant ...............................................................
                                                                                                                                                                    (calitatea şi datele de identificare ale persoanei)
    • Capacitatea totală de producţie zahăr din sfeclă ............ (tone)^2, din care:
    - capacităţile de producţie pentru fiecare punct de lucru şi adresele acestora ..................................................................

    • Capacitatea totală de producţie zahăr din rafinarea zahărului brut importat din trestie ............, (tone)^3, din care:
    - capacităţile de producţie pentru fiecare punct de lucru şi adresele acestora ..................................................................


    Menţionez că în cadrul activităţii de fabricare a zahărului rafinez numai zahăr brut importat din trestie
    Da |_| Nu |_|
    (Se bifează căsuţa corespunzătoare.)

    Angajament
    Mă angajez să furnizez Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale şi Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură informaţii referitoare la:
    a) preţul zahărului şi cantităţile de zahăr vândute pentru luna precedentă şi luna în curs (preţul nu include TVA);
    b) preţul sfeclei de zahăr;
    c) suprafaţa cultivată cu sfeclă de zahăr pentru anul în curs şi o estimare pentru anul viitor;
    d) cantităţile de sfeclă contractate şi producţiile medii estimate;
    e) producţia de sfeclă de zahăr şi randamentul obţinut;
    f) producţia de zahăr a fiecărei întreprinderi pentru anul anterior şi o estimare pentru anul de comercializare în curs şi producţia de bioetanol, după caz;
    g) cantităţile de zahăr depozitate la sfârşitul fiecărei luni de către întreprinderea producătoare de zahăr şi/sau rafinărie;
    h) cantităţile de zahăr depozitate în liberă circulaţie pe teritoriul Uniunii Europene;
    i) cantităţile deţinute de întreprindere sau rafinărie care fac obiectul unei garanţii.

    Mă angajez să furnizez, la cererea Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale şi a Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură, orice informaţie sau document justificativ pentru verificare.

    Data Semnătura
    …………………….. ……………………..
──────────
    ^1 Fabricarea zahărului din sfeclă de zahăr şi/sau din rafinarea zahărului brut din trestie.
    ^2 Se completează, după caz.
    ^3 Se completează, după caz.
──────────

    ANEXA 2

    la procedură




    DECLARAŢIE
    pe propria răspundere
    Subsemnatul/Subsemnata, …………………...……, domiciliat(ă) în ……………………., str. …………………, nr. ..., bl. .....,
                                                            (reprezentantul legal al)
    sc. ..., ap. …., judeţul/sectorul ……., legitimat(ă) cu B.I./C.I. seria ………. nr………, CNP ……………., având calitate de ….......... la Societatea Comercială …………………………., cunoscând prevederile art. 326 din Codul penal cu privire la falsul în declaraţii, declar pe propria răspundere că informaţiile transmise sunt corecte şi corespund realităţii.
    Întocmită într-un exemplar, pe propria răspundere, cunoscând ca declaraţiile inexacte sunt pedepsite conform legii.
        Data Semnătura
    …………………….. ……………………..

    ANEXA 3

    la procedură




    CONDIŢII TEHNICE ŞI MATERIALE
    pentru fabricarea zahărului din sfeclă de zahăr şi/sau din rafinarea zahărului brut din trestie
    A. Operatorii economici care fabrică zahăr din sfeclă de zahăr trebuie să îndeplinească următoarele condiţii:
    1. baza de recepţie a sfeclei de zahăr;
    2. centrul de recepţie cantitativă şi calitativă a sfeclei de zahăr;
    3. instalaţii de:
    a) alimentare cu apă a fabricii;
    b) descărcare a sfeclei;
    c) spălare şi tăiere a sfeclei;
    d) difuzie;
    e) purificare;
    f) evaporare;
    g) fierbere;
    h) centrifugare;
    i) uscare zahăr/condiţionare.

    4. reţea electrică, transformare şi distribuţie;
    5. staţie de epurare a apelor uzate;
    6. depozit de produse finite;
    7. instalaţiile de fabricaţie sunt/nu sunt funcţionale.

    B. Operatorii economici care rafinează zahăr brut din trestie trebuie să îndeplinească următoarele condiţii:
    1. centrul de recepţie cantitativă şi calitativă a zahărului brut;
    2. instalaţii de:
    a) alimentare cu apă a fabricii;
    b) purificare;
    c) evaporare;
    d) fierbere;
    e) centrifugare;
    f) uscare zahăr/condiţionare;

    3. reţea electrică, transformare şi distribuţie;
    4. staţie de epurare a apelor uzate;
    5. depozit de produse finite;
    6. instalaţiile de fabricaţie sunt/nu sunt funcţionale.


    ANEXA 4

    la procedură




    ROMÂNIA
    MINISTERUL AGRICULTURII ŞI DEZVOLTĂRII RURALE
    Nr. ………….../………………
    AVIZ
    de recunoaştere ca operator economic care desfăşoară activităţi privind ..............^1
    Operatorul economic ……………………………., cu sediul în ……………………, înmatriculat la Oficiul Naţional al Registrului Comerţului cu nr. ......, cod unic de identificare (CUI) ................, punctul de lucru al procesării zahărului fiind în …………………, se recunoaşte ca ...................^2 care desfăşoară activităţi privind ............................^1
    Recunoaşterea se acordă în conformitate cu prevederile Ordinului ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale nr. ……….. .
    Prezentul aviz are o valabilitate de 2 ani, începând cu data emiterii.
    Data emiterii
    ...........................
    Director general/Director,
    ..............…………………..
──────────
    ^1 Fabricarea zahărului din sfeclă de zahăr şi/sau din rafinarea zahărului brut din trestie.
    ^2 Operator economic întreprindere şi/sau rafinărie, după caz.
──────────

    ANEXA 5

    la procedură




    ROMÂNIA
    MINISTERUL AGRICULTURII ŞI DEZVOLTĂRII RURALE
    Nr. ………….../………………
    AVIZ
    de retragere a recunoaşterii ca operator economic care desfăşoară activităţi privind .............^1
    1. Începând cu data de .................. se retrage recunoaşterea operatorului economic …………………., cu sediul în localitatea ..................., str. ........ nr. ......., bl. ......, sc. ........, ap. ...., judeţul/sectorul ................., înmatriculat la Oficiul Naţional al Registrului Comerţului cu nr. ....., cod unic de identificare (CUI) ................, punctul de lucru al procesării zahărului fiind în………………., care desfăşoară activităţi privind ..................^1, acordată prin Avizul nr. ........., cu valabilitate până la data de ................... .
    2. Motivele care au stat la baza retragerii aprobării sunt: ..................................................................
                                                                                                                           (Se enumeră motivele de fapt şi de drept.)

    3. Prezentul aviz poate fi contestat în termen de 30 de zile de la data primirii, potrivit prevederilor Ordinului ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale nr. 10/2018 pentru aprobarea Procedurii de recunoaştere a operatorilor economici care desfăşoară activităţi privind fabricarea zahărului din sfeclă de zahăr şi/sau din rafinarea zahărului brut din trestie.
    4. Prezentul aviz a fost editat în 2 (două) exemplare, un exemplar la Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, iar un exemplar se comunică operatorului economic.
    Data
    ...........................
    Director general/Director,
    ..............…………………..
──────────
    ^1 Fabricarea zahărului din sfeclă de zahăr şi/sau din rafinarea zahărului brut din trestie.
──────────
    ----

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016