Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
PROCEDURĂ din 14 iulie 2025 de înfiinţare şi desfiinţare a colegiilor teritoriale ale Colegiului Fizioterapeuţilor din România
EMITENT: Colegiul Fizioterapeuţilor din România PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 675 din 18 iulie 2025
──────────
Aprobată prin HOTĂRÂREA nr. 2 din 14 iulie 2025, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 675 din 14 iulie 2025.
──────────
CAP. I
Dispoziţii generale
ART. 1
(1) Prezenta procedură are ca scop reglementarea cadrului juridic, organizatoric şi operaţional privind înfiinţarea şi desfiinţarea colegiilor teritoriale ale Colegiului Fizioterapeuţilor din România, denumit în continuare CFZRO.
(2) Prezenta procedură stabileşte criteriile, condiţiile, etapele şi responsabilităţile instituţionale implicate în procesul de constituire sau dizolvare a unui colegiu teritorial, cu scopul asigurării unei funcţionări eficiente, reprezentative şi conforme cu interesele profesionale ale fizioterapeuţilor din România.
CAP. II
Criterii şi condiţii pentru înfiinţarea unui colegiu teritorial
ART. 2
(1) Colegiile teritoriale ale CFZRO se pot organiza în următoarele forme:
a) la nivel judeţean, dacă în judeţul respectiv există cel puţin 41 de membri înscrişi în CFZRO;
b) la nivel interjudeţean, atunci când într-un judeţ nu sunt cel puţin 41 de membri înscrişi, iar pentru constituirea colegiului teritorial este necesară gruparea cu unul sau mai multe judeţe învecinate, cu condiţia ca toate judeţele să aparţină aceleiaşi regiuni de dezvoltare, conform Legii nr. 315/2004 privind dezvoltarea regională în România, cu modificările şi completările ulterioare.
(2) Nu se poate constitui un colegiu teritorial din judeţe care nu sunt limitrofe sau care aparţin unor regiuni diferite de dezvoltare regională.
ART. 3
(1) Înfiinţarea unui colegiu teritorial este condiţionată de îndeplinirea cumulativă a următoarelor criterii:
a) existenţa unui număr de membri activi care justifică organizarea eficientă a unui colegiu teritorial conform art. 6 din Regulamentul intern de organizare şi funcţionare a Colegiului Fizioterapeuţilor din România, aprobat prin Ordinul ministrului sănătăţii nr. 4.964/2024;
b) apartenenţa teritorială a membrilor să fie din cadrul judeţului unde se doreşte înfiinţarea;
c) capacitatea administrativă de funcţionare, respectiv posibilitatea alegerii organelor de conducere şi dovada existenţei unor resurse logistice minime;
d) exprimarea unei intenţii scrise de înfiinţare, semnată de minimum 41 dintre membrii care vor constitui colegiul nou, transmisă la Consiliul naţional;
e) aviz favorabil emis de Consiliul naţional privind oportunitatea înfiinţării în urma unei analize.
(2) Analiza Consiliului naţional va include:
a) evaluarea impactului asupra colegiului teritorial din care se propune desprinderea, inclusiv analiza capacităţii acestuia de a-şi continua activitatea în condiţii de sustenabilitate administrativă şi financiară după divizare;
b) analiza distribuţiei teritoriale a membrilor şi a nivelului de reprezentativitate profesională locală;
c) analiza situaţiei financiare a colegiului existent şi estimarea sustenabilităţii financiare a colegiului nou-propus, inclusiv proiecţii privind cotizaţiile colectate, cheltuielile administrative, capacitatea de autofinanţare şi echilibrul bugetar estimat pentru minimum 12 luni de funcţionare;
d) analiza gradului de implicare şi de participare a membrilor la activităţile colegiului în zonele vizate;
e) consultarea, după caz, a organelor de conducere ale colegiului teritorial implicat.
ART. 4
(1) În conformitate cu art. 4 din Regulamentul intern de organizare şi funcţionare a Colegiului Fizioterapeuţilor din România, aprobat prin Ordinul ministrului sănătăţii nr. 4.964/2024, apartenenţa unui membru al CFZRO la un colegiu teritorial se stabileşte în funcţie de judeţul unde îşi desfăşoară activitatea.
(2) În absenţa unui loc de muncă, apartenenţa este determinată de domiciliul sau reşedinţa membrului, conform evidenţelor oficiale ale CFZRO.
ART. 5
Iniţiativa constituirii unui nou colegiu teritorial aparţine unui număr de cel puţin 41 de membri ai CFZRO care activează în judeţul ori judeţele vizate.
ART. 6
Cererea de înfiinţare se transmite în scris Consiliului naţional, însoţită de:
a) o notă de fundamentare privind necesitatea înfiinţării;
b) lista nominală a membrilor CFZRO care doresc înfiinţarea unui nou colegiu şi semnăturile acestora;
c) dovada respectării criteriilor teritoriale şi numerice;
d) propunerea provizorie de organizare administrativă şi logistică;
e) analiza financiară estimativă privind capacitatea de autofinanţare pentru cel puţin 12 luni.
ART. 7
(1) Consiliul naţional analizează cererea şi emite un aviz motivat, pozitiv sau negativ, în termen de cel mult 60 de zile calendaristice de la data înregistrării.
(2) În cazul unui aviz favorabil, propunerea este înaintată Adunării generale naţionale.
(3) Înfiinţarea unui colegiu teritorial se realizează prin hotărâre a Adunării generale naţionale.
CAP. III
Criterii şi condiţii pentru desfiinţarea unui colegiu teritorial
ART. 8
(1) Desfiinţarea unui colegiu teritorial se poate dispune doar în condiţiile în care funcţionarea acestuia nu mai îndeplineşte criteriile de organizare prevăzute de lege, de Statutul Colegiului Fizioterapeuţilor din România, aprobat prin Ordinul ministrului sănătăţii nr. 4.086/2024, ori de Regulamentul intern de organizare şi funcţionare a Colegiului Fizioterapeuţilor din România, aprobat prin Ordinul ministrului sănătăţii nr. 4.964/2024.
(2) Măsura desfiinţării se adoptă de Adunarea generală naţională, la propunerea Consiliului naţional, în baza unei evaluări documentate.
(3) Orice decizie de desfiinţare trebuie să asigure continuitatea drepturilor şi obligaţiilor membrilor CFZRO şi a activităţilor administrative specifice.
ART. 9
Desfiinţarea unui colegiu teritorial poate fi justificată, fără a se limita la următoarele situaţii:
a) scăderea numărului de membri sub pragul de 41, pe o durată mai mare de 6 luni consecutive;
b) imposibilitatea finalizării alegerilor organelor de conducere pentru un nou mandat;
c) imposibilitatea desfăşurării activităţii în situaţia în care nu mai rămân în funcţie, pe perioada mandatului, cel puţin 3 membri ai Consiliului teritorial;
d) inactivitate administrativă sau lipsa funcţionării efective mai mult de 6 luni (de exemplu, nedesfăşurarea şedinţelor lunare ale consiliului teritorial);
e) incapacitate financiară de a susţine cheltuielile curente (dovedită prin bilanţuri sau rapoarte contabile);
f) nerespectarea hotărârilor Consiliului naţional de natură administrativă care au o repercusiune asupra activităţii naţionale (de exemplu, neîndeplinirea atribuţiilor privind eliberarea documentelor membrilor, neîndeplinirea atribuţiilor de obţinere a codului de identificare fiscală etc.);
g) reorganizări teritoriale în scopul optimizării administrative, iniţiate de Consiliul naţional cu respectarea prevederilor din Statutul Colegiului Fizioterapeuţilor din România, aprobat prin Ordinul ministrului sănătăţii nr. 4.086/2024, ori de Regulamentul intern de organizare şi funcţionare a Colegiului Fizioterapeuţilor din România, aprobat prin Ordinul ministrului sănătăţii nr. 4.964/2024.
ART. 10
(1) Propunerea de desfiinţare trebuie să includă:
a) descrierea situaţiei care justifică propunerea;
b) evaluarea documentată a analizei activităţii şi a resurselor umane şi financiare ale colegiului şi impactul desfiinţării asupra membrilor care vor fi arondaţi;
c) propunerea de realocare teritorială a membrilor în alte colegii adiacente;
d) măsuri tranzitorii administrative şi contabile.
(2) Hotărârea de desfiinţare se adoptă de Adunarea generală naţională.
ART. 11
(1) Odată cu aprobarea hotărârii de desfiinţare, Adunarea generală naţională va dispune:
a) arondarea membrilor la colegiile teritoriale cele mai apropiate geografic, din aceeaşi regiune de dezvoltare;
b) inventarierea şi redistribuirea patrimoniului colegiului desfiinţat;
c) preluarea arhivei (electronic şi fizic) de către colegiul care va prelua membrii arondaţi sau de către Secretariatul general al CFZRO;
d) informarea oficială a instituţiilor publice cu privire la desfiinţarea colegiului (de exemplu, Ministerul Sănătăţii, direcţiile de sănătate publică, autorităţi locale etc.).
(2) Membrii arondaţi îşi păstrează drepturile şi obligaţiile fără întrerupere, urmând a fi notificaţi cu privire la colegiul de care aparţin în continuare.
ART. 12
(1) Desfiinţarea produce efecte de la data specificată expres în hotărârea Adunării generale naţionale.
(2) Toate măsurile de reorganizare, notificare şi arhivare trebuie finalizate în termen de maximum 60 de zile de la data emiterii hotărârii de desfiinţare.
ART. 13
(1) În situaţia în care, pe parcursul procesului electoral, un colegiu teritorial este desfiinţat în condiţiile prezentei proceduri, comisia electorală teritorială a colegiului la care au fost arondaţi membrii colegiului desfiinţat se consideră legal constituită pentru întreaga structură teritorială astfel rezultată.
(2) Actele şi deciziile comisiei electorale teritoriale prevăzute la alin. (1) sunt valabile şi produc efecte juridice în mod corespunzător şi pentru membrii colegiului teritorial desfiinţat.
(3) Ştampilele comisiei electorale teritoriale care conţin prescurtarea denumirii judeţului/judeţelor aferente structurii anterioare reorganizării se consideră valabile şi pot fi utilizate până la finalizarea procesului electoral, fără a afecta legalitatea actelor şi operaţiunilor comisiei.
------
Newsletter GRATUIT
Aboneaza-te si primesti zilnic Monitorul Oficial pe email
Comentarii
Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect: