Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   PROCEDURĂ din 12 mai 2025  privind aplicarea măsurii de imobilizare prevăzute la art. 9 alin. (2) şi (2^1) din Ordonanţa Guvernului nr. 37/2007 privind stabilirea cadrului de aplicare a regulilor privind perioadele de conducere, pauzele şi perioadele de odihnă ale conducătorilor auto şi utilizarea aparatelor de înregistrare a activităţii acestora    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 PROCEDURĂ din 12 mai 2025 privind aplicarea măsurii de imobilizare prevăzute la art. 9 alin. (2) şi (2^1) din Ordonanţa Guvernului nr. 37/2007 privind stabilirea cadrului de aplicare a regulilor privind perioadele de conducere, pauzele şi perioadele de odihnă ale conducătorilor auto şi utilizarea aparatelor de înregistrare a activităţii acestora

EMITENT: Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 485 din 26 mai 2025
──────────
    Conţinută de ORDINUL nr. 458/79/2025, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 485 din 26 mai 2025.
──────────
    ART. 1
    Inspectorii din cadrul Inspectoratului de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier, denumiţi în continuare inspectori, sau, după caz, poliţiştii rutieri din cadrul Poliţiei Române, denumiţi în continuare poliţişti rutieri, potrivit legii şi în baza competenţelor ce le revin, procedează la imobilizarea vehiculelor.

    ART. 2
    (1) Pentru aplicarea corespunzătoare a prevederilor art. 9 alin. (2) din Ordonanţa Guvernului nr. 37/2007 privind stabilirea cadrului de aplicare a regulilor privind perioadele de conducere, pauzele şi perioadele de odihnă ale conducătorilor auto şi utilizarea aparatelor de înregistrare a activităţii acestora, aprobată cu modificări prin Legea nr. 371/2007, cu modificările şi completările ulterioare, denumită în continuare Ordonanţa Guvernului nr. 37/2007, inspectorul sau, după caz, poliţistul rutier dispune măsura de imobilizare a vehiculului, prin luarea de către conducătorul auto a unei perioade de repaus zilnic sau a unei pauze, după caz, până la îndeplinirea condiţiilor legale pentru continuare transportului/deplasării.
    (2) Măsura de imobilizare prevăzută la alin. (1) se dispune în cazul în care contravenţiile referitoare la respectarea timpilor de conducere, odihnă sau pauze sunt constatate în trafic, precum şi în toate celelalte situaţii în care conducătorul auto nu poate dovedi efectuarea pauzelor şi/sau perioadelor minime de odihnă, iar încălcările au implicaţii asupra timpilor de conducere, odihnei sau pauzei din data la care este efectuat controlul în trafic.

    ART. 3
    (1) Pentru aplicarea corespunzătoare a prevederilor art. 9 alin. (2^1) din Ordonanţa Guvernului nr. 37/2007, inspectorul sau, după caz, poliţistul rutier aplică imobilizarea vehiculului potrivit legii şi în baza competenţelor deţinute, prin ridicarea plăcuţelor cu numărul de înmatriculare până la îndeplinirea condiţiilor legale pentru continuarea transportului/deplasării.
    (2) În situaţia prevăzută la alin. (1), plăcuţele cu numărul de înmatriculare se ridică în baza unui proces-verbal întocmit în două exemplare, pe care le semnează inspectorul sau, după caz, poliţistul rutier şi conducătorul auto. În procesul-verbal se completează adresa, programul de funcţionare şi datele de contact ale inspectoratului teritorial/unităţii de poliţie.
    (3) Modelul procesului-verbal întocmit de poliţiştii rutieri conform alin. (2) este prevăzut în anexa care face parte integrantă din prezenta procedură.
    (4) Modelul procesului-verbal întocmit de inspectori conform alin. (2) se stabileşte prin procedură internă de către Inspectoratul de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier.
    (5) În cazul în care conducătorul auto refuză să semneze şi/sau să primească un exemplar al procesului-verbal, inspectorul sau, după caz, poliţistul rutier consemnează acest fapt în procesul-verbal, la rubrica alte menţiuni. Restituirea plăcuţelor cu numărul de înmatriculare se consemnează la rubrica prevăzută distinct în modelul din anexa la prezenta procedură.

    ART. 4
    (1) Măsura imobilizării unui vehicul dispusă de către inspectori se menţionează în scris pe următoarele documente, după caz:
    a) procesul-verbal de constatare şi sancţionare a contravenţiei;
    b) formularul de control în trafic;
    c) foaia de înregistrare sau raportul imprimat de către tahograful digital, după caz;
    d) procesul-verbal de ridicare a plăcuţelor cu numărul de înmatriculare eliberat conducătorului auto în situaţia prevăzută la art. 3.

    (2) Măsura imobilizării unui vehicul dispusă de către poliţiştii rutieri se menţionează în scris pe următoarele documente, după caz:
    a) procesul-verbal de constatare şi sancţionare a contravenţiei;
    b) foaia de înregistrare sau raportul imprimat de către tahograful digital, după caz;
    c) procesul-verbal de ridicare a plăcuţelor cu numărul de înmatriculare eliberat conducătorului auto în situaţia prevăzută la art. 3.


    ART. 5
    (1) În cazul aplicării de către inspectori sau, după caz, de către poliţiştii rutieri, potrivit legii şi în baza competenţelor ce le revin, a măsurii de imobilizare în conformitate cu prevederile art. 3, dovada îndeplinirii condiţiilor legale pentru continuarea transportului/deplasării se realizează după cum urmează:
    a) conducătorul auto sau reprezentantul legal al operatorului de transport rutier/întreprinderii care deţine vehiculul imobilizat are obligaţia de a se deplasa la sediul inspectoratului teritorial/unităţii de poliţie din care fac parte inspectorii/poliţiştii rutieri care au aplicat măsura imobilizării pentru a face dovada îndeplinirii condiţiilor legale pentru continuarea transportului/deplasării;
    b) în cazul în care dovada remedierii deficienţelor care au dus la aplicarea măsurii de imobilizare nu se poate constata din documente, inspectorii/poliţiştii rutieri se deplasează la locul imobilizării, în vederea constatării îndeplinirii condiţiilor legale pentru continuarea transportului/deplasării.

    (2) În cazul imobilizării vehiculului pentru sancţiuni corespunzătoare contravenţiilor prevăzute la art. 8 alin. (1) lit. k) sau l) din Ordonanţa Guvernului nr. 37/2007, conducătorul auto poate contacta reprezentanţii inspectoratului teritorial/unităţii de poliţie, după caz, la numărul de telefon menţionat în procesul-verbal de ridicare a plăcuţelor cu numărul de înmatriculare, pentru a aduce la cunoştinţă intenţia de a permite verificarea respectării reglementărilor în vigoare şi/sau deplasarea vehiculului către atelierele autorizate pentru instalarea, repararea sau inspecţia tahografelor ori a limitatoarelor de viteză, în vederea verificării integrităţii tahografului, după caz, situaţie în care inspectorii/poliţiştii rutieri se deplasează la locul imobilizării pentru continuarea verificărilor.
    (3) Măsura imobilizării vehiculului aplicată în cazul sancţiunii corespunzătoare contravenţiei prevăzute la art. 8 alin. (1) lit. j) din Ordonanţa Guvernului nr. 37/2007 încetează în cazul în care se face dovada remedierii deficienţei, remediere constatată prin prezentarea dovezii de verificare a tahografului, eliberată de un atelier autorizat de Registrul Auto Român - RAR pentru instalarea, repararea sau inspecţia tahografelor ori a limitatoarelor de viteză, emisă ulterior verificărilor efectuate în trafic de inspectori sau, după caz, de către poliţiştii rutieri.
    (4) Măsura imobilizării vehiculului aplicată în cazul sancţiunii corespunzătoare contravenţiei prevăzute la art. 8 alin. (1) lit. k) din Ordonanţa Guvernului nr. 37/2007 încetează atunci când se permite efectuarea verificării respectării reglementărilor în vigoare şi nu se constată alte deficienţe pentru care se aplică măsura imobilizării.
    (5) Măsura imobilizării vehiculului aplicată în cazul sancţiunii corespunzătoare contravenţiei prevăzute la art. 8 alin. (1) lit. l) din Ordonanţa Guvernului nr. 37/2007 încetează în cazul în care se face dovada remedierii deficienţei, remediere realizată prin deplasarea vehiculului către atelierele autorizate pentru instalarea, repararea sau inspecţia tahografelor ori a limitatoarelor de viteză, în vederea verificării integrităţii tahografului.
    (6) În cazul în care în urma verificărilor realizate conform alin. (5) se impune aplicarea sancţiunii corespunzătoare art. 8 alin. (1) lit. j) din Ordonanţa Guvernului nr. 37/2007, se aplică măsura de imobilizare, iar încetarea acesteia se realizează conform alin. (3).

    ANEXA 1

    la procedură




    - model -
    ROMÂNIA
    MINISTERUL AFACERILOR INTERNE
    INSPECTORATUL GENERAL AL POLIŢIEI ROMÂNE
    ..................
    PROCES-VERBAL
    de ridicare a plăcuţelor cu numărul de înmatriculare
    Anul ....., luna ....., ziua ....., locul ......., localitatea ........, judeţul/sectorul ......
    Gradul .........., numele .........., prenumele ..........., din cadrul .........., în temeiul ............., dispun imobilizarea vehiculului cu numărul de înmatriculare ......., deţinut de ........., cu sediul în ............., conducător auto ..............., act de identitate ....... seria ...... nr. ..........., prin ridicarea plăcuţelor cu numărul de înmatriculare până la îndeplinirea condiţiilor legale pentru continuarea transportului/deplasării.
    Măsura imobilizării s-a dispus deoarece ....................
    Plăcuţele cu numărul de înmatriculare sunt/nu sunt deteriorate ...............
    Pentru a face dovada îndeplinirii condiţiilor legale pentru continuarea transportului/deplasării, conducătorul auto sau reprezentantul legal al operatorului de transport rutier/întreprinderii care deţine vehiculul imobilizat se deplasează la sediul unităţii de poliţie din localitatea ............., judeţul/sectorul ......... . Anterior deplasării la sediul unităţii de poliţie menţionat anterior, în intervalul orar .........., conducătorul auto sau reprezentantul legal al operatorului de transport rutier/întreprinderii poate contacta unitatea de poliţie la numărul de telefon .............. cu scopul de a anunţa remedierea deficienţei.
    În cazul în care dovada remedierii deficienţelor care au dus la aplicarea măsurii de imobilizare nu se poate constata din documente, poliţiştii rutieri se deplasează la locul imobilizării, în vederea constatării îndeplinirii condiţiilor legale pentru continuarea transportului/deplasării.
    Alte menţiuni: ......................

┌──────────────────────────────┬──────────────────────────────┐
│Gradul, numele şi prenumele │Numele şi prenumele │
│poliţistului │conducătorului auto/ │
│..............................│contravenientului │
│Semnătura poliţistului │..............................│
│..............................│Semnătura │
│Data .................... │..............................│
└──────────────────────────────┴──────────────────────────────┘

    Plăcuţele cu numărul de înmatriculare au fost restituite la data ........., ora ........, domnului/doamnei ..........., act de identitate ........... seria ........ nr. ..........., conducător auto/reprezentant legal, deoarece s-a făcut dovada îndeplinirii condiţiilor legale pentru continuarea transportului/deplasării. Plăcuţele cu numărul de înmatriculare se află/nu se află în aceeaşi stare în care au fost ridicate.

┌────────────────────────┬────────────────────────┐
│Am predat: │Am primit: │
│Gradul, numele şi │Numele şi prenumele │
│prenumele poliţistului │........................│
│........................│Semnătura │
│Semnătura poliţistului │........................│
│........................│Data ...................│
└────────────────────────┴────────────────────────┘


    -------

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 Modele de Contracte Civile si Acte Comerciale conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 Modele de Contracte Civile si Acte Comerciale conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016