Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   PROCEDURĂ din 11 ianuarie 2006  de modificare sau de retragere a avizelor şi autorizaţiilor de gospodărire a apelor    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 PROCEDURĂ din 11 ianuarie 2006 de modificare sau de retragere a avizelor şi autorizaţiilor de gospodărire a apelor

EMITENT: Ministerul Mediului şi Gospodăririi Apelor
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 108 din 3 februarie 2006
──────────
    *) Aprobată prin ORDINUL nr. 15 din 11 ianuarie 2006, publicat în Monitorul Oficial nr. 108 din 3 februarie 2006.
──────────
    I. Dispoziţii generale     ART. 1
    În conformitate cu prevederile art. 48, 50, 53 şi 56 din Legea apelor nr. 107/1996, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi cu prevederile art. 6 alin. (9) şi ale art. 9 alin. (2) din Hotărârea Guvernului nr. 351/2005 privind aprobarea Programului de eliminare treptată a evacuărilor, emisiilor şi pierderilor de substanţe prioritar periculoase, execuţia lucrărilor pe ape sau în legătură cu apele se face numai în baza avizului de gospodărire a apelor sau a notificărilor de începere a execuţiei, iar punerea în funcţiune a acestor lucrări se face în baza autorizaţiei de gospodărire a apelor sau a notificărilor de punere în funcţiune a investiţiei. În perioada premergătoare începerii investiţiei, în perioada de realizare a investiţiei şi după punerea în funcţiune a construcţiilor şi instalaţiilor care au făcut obiectul investiţiei pot apărea situaţii în care sunt necesare modificarea sau retragerea avizului de gospodărire a apelor şi, respectiv, modificarea sau retragerea autorizaţiei de gospodărire a apelor.


    II.1. Procedura de modificare a avizelor de gospodărire a apelor     ART. 2
    (1) La solicitarea titularului de investiţie avizul de gospodărire a apelor se modifică dacă:
    a) până la finalizarea proiectării - proiect tehnic, caiet de sarcini sau detalii de execuţie - s-au modificat soluţiile tehnologice ori parametrii de funcţionare ai lucrărilor care fac obiectul avizului;
    b) există necesitatea corelării cu noi tehnologii depoluante, cu cerinţe de apă mai reduse faţă de datele iniţiale luate în considerare la emiterea avizului;
    c) se impune schimbarea parametrilor hidrologici în vederea înlăturării efectelor negative asupra apelor.

    (2) Solicitarea de modificare a avizului de gospodărire a apelor se realizează de către titularul de investiţie cu cel puţin două luni înainte de data începerii execuţiei lucrărilor sau pe parcursul execuţiei acestora, în condiţiile stabilite la alin. (1), pe baza unui formular transmis emitentului, conform modelului prezentat în anexa nr. 2a), a unui exemplar din avizul de gospodărire a apelor emis anterior şi a documentaţiei tehnice de fundamentare.

    ART. 3
    Modificarea avizului de gospodărire a apelor se realizează de către emitentul acestuia, în termen de 15 zile lucrătoare de la primirea solicitării, prin emiterea unui aviz de gospodărire a apelor modificator în baza unei documentaţii tehnice întocmite conform legislaţiei în vigoare de către instituţii publice sau private abilitate de autoritatea publică centrală din domeniul apelor sau de o autoritate competentă din statele Uniunii Europene.


    II.2. Procedura de retragere a avizelor de gospodărire a apelor     ART. 4
    (1) În cazul renunţării la execuţia lucrărilor care fac obiectul avizului de gospodărire a apelor, precum şi în cazul renunţării atunci când s-au executat parţial unele componente ale lucrărilor, beneficiarul de investiţie solicită retragerea acestuia. În acest scop va completa şi va transmite autorităţii de gospodărire a apelor, emitentă a avizului de gospodărire a apelor, un formular conform modelului prezentat în anexa nr. 2b).
    (2) Retragerea avizului de gospodărire a apelor se face la solicitarea beneficiarului de investiţie sau, după caz, la iniţiativa emitentului avizului.
    (3) Dacă renunţarea la execuţia investiţiei s-a făcut după ce s-au executat parţial unele componente ale acesteia, beneficiarul avizului de gospodărire a apelor va prezenta un program de conservare sau, după caz, de demolare a lucrărilor executate şi de refacere a condiţiilor iniţiale de scurgere. Programul face parte integrantă din solicitarea de retragere a avizului şi are drept scop prevenirea impactului negativ al construcţiilor executate asupra apelor.
    (4) Retragerea avizului de gospodărire a apelor se face şi în cazul în care pe parcursul execuţiei lucrărilor de investiţii autoritatea de gospodărire a apelor constată că nu se respectă prevederile din aviz, în baza unui proces-verbal de constatare. Constatarea se va face de către personalul cu atribuţii de inspecţie, conform legii.
    (5) În termen de 15 zile lucrătoare de la primirea solicitării sau de la data întocmirii procesului-verbal de constatare, Administraţia Naţională "Apele Române" are obligaţia să retragă avizul de gospodărire a apelor prin decizie a conducătorului instanţei.
    (6) Decizia de retragere a avizului de gospodărire a apelor se formulează în scris şi se transmite beneficiarului.
    (7) După încetarea condiţiilor care au dus la retragerea avizului de gospodărire a apelor, beneficiarul poate solicita eliberarea unui nou aviz de gospodărire a apelor, în condiţiile legii.


    III.1. Procedura de modificare a autorizaţiilor de gospodărire a apelor     ART. 5
    Autorizaţia de gospodărire a apelor poate fi modificată de către emitent, fără despăgubiri, în următoarele cazuri:
    a) la modificarea parametrilor de capăt autorizaţi în legătură cu prelevarea şi evacuarea apelor şi/sau modificarea instalaţiilor tehnologice sau a procesului de fabricaţie;
    b) la evacuarea indirectă a substanţelor periculoase aparţinând familiilor şi grupelor de substanţe din lista I, prevăzute conform anexei B la Programul de eliminare treptată a evacuărilor, emisiilor şi pierderilor de substanţe prioritar periculoase, prevăzut în anexa la Hotărârea Guvernului nr. 351/2005;
    c) în cazul apariţiei unor noi acte normative care conduc la necesitatea modificării valorilor indicatorilor de calitate a apelor;
    d) în cazul în care rezultatele activităţii de monitoring al calităţii apelor sau de inspecţie a apelor arată că activităţile autorizate conduc la poluarea cu substanţe periculoase şi prioritar periculoase, conform prevederilor art. 9 alin. (2) din anexa la Hotărârea Guvernului nr. 351/2005;
    e) în vederea asigurării în mod echitabil şi eficient a cerinţelor de apă nou-apărute sau care trebuie satisfăcute cu prioritate, în conformitate cu prevederile Legii nr. 107/1996, cu modificările şi completările ulterioare;
    f) în cazul instituirii unor zone protejate, promovate prin acte normative;
    g) în caz de forţă majoră, al unor calamităţi naturale intervenite asupra instalaţiilor folosinţei de apă sau datorită schimbărilor naturale privind resursa de apă.


    ART. 6
    (1) Modificarea autorizaţiilor de gospodărire a apelor se face, după caz, la solicitarea titularului sau la iniţiativa autorităţii de gospodărire a apelor.
    (2) Solicitarea de modificare a autorizaţiei de gospodărire a apelor se face prin completarea unui formular, conform modelului prezentat în anexa nr. 2c), ce va fi însoţit de o documentaţie tehnică de fundamentare, întocmită conform legislaţiei în vigoare, de către instituţii publice sau private, abilitate de autoritatea publică centrală din domeniul apelor sau de o autoritate competentă din statele Uniunii Europene.
    (3) Modificarea autorizaţiei de gospodărire a apelor în condiţiile prevăzute la art. 5 se realizează prin emiterea de către Administraţia Naţională "Apele Române" sau de către unitatea sa teritorială a unei autorizaţii de gospodărire a apelor modificatoare, în baza unui proces-verbal de constatare semnat de reprezentantul emitentului şi de reprezentantul utilizatorului de apă.
    (4) Eliberarea autorizaţiei de gospodărire a apelor modificatoare se realizează în termen de cel mult 20 de zile lucrătoare de la constatarea uneia dintre situaţiile menţionate la alin. (1).


    III.2. Procedura de retragere a autorizaţiilor de gospodărire a apelor     ART. 7
    Autorizaţia de gospodărire a apelor poate fi retrasă de către emitent, fără despăgubiri, în următoarele cazuri:
    a) la nerespectarea prevederilor programelor etapizate sau a condiţiilor prevăzute în autorizaţia de gospodărire a apelor din vina titularului acesteia sau a administratorului lucrărilor care fac obiectul autorizaţiei;
    b) la nerespectarea în mod sistematic a regulamentului de exploatare ce face parte integrantă din autorizaţia de gospodărire a apelor;
    c) pentru prevenirea sau asigurarea combaterii efectelor inundaţiilor ori pentru securitatea publică;
    d) în caz de pericol cu efecte semnificative asupra mediului acvatic, ca urmare a poluării sistematice a resurselor de apă sau în cazul producerii unei poluări accidentale;
    e) în cazul în care rezultatele activităţii de monitoring al calităţii apelor sau de inspecţie a apelor arată că activităţile autorizate conduc la poluarea cu substanţe periculoase şi prioritar periculoase, conform prevederilor art. 9 alin. (2) din anexa la Hotărârea Guvernului nr. 351/2005.


    ART. 8
    (1) Retragerea autorizaţiei de gospodărire a apelor, în condiţiile Legii nr. 107/1996, cu modificările şi completările ulterioare, şi în condiţiile art. 5 din prezenta procedură, se face de către emitent, printr-o decizie, în baza unui proces-verbal de constatare. Constatarea se va face de către personalul cu atribuţii de inspecţie conform legii.
    (2) Retragerea autorizaţiei de gospodărire a apelor atrage pierderea drepturilor obţinute în baza acesteia, precum şi obligativitatea încetării activităţii folosinţei ori exploatării lucrărilor construite pe ape sau care au legătură cu apele.
    (3) Decizia de retragere a autorizaţiei de gospodărire a apelor se comunică beneficiarului acesteia.
    (4) După încetarea condiţiilor care au dus la retragerea autorizaţiei de gospodărire a apelor, beneficiarul poate solicita eliberarea unei noi autorizaţii de gospodărire a apelor, în condiţiile legii.

    ART. 9
    În cazul retragerii autorizaţiei de gospodărire a apelor, titularul acesteia are obligaţia să ia toate măsurile care se impun pentru evitarea impactului negativ al lucrărilor asupra apelor, în caz contrar fiind răspunzător de daunele produse.

    ART. 10
    (1) În cazul scoaterii din funcţiune a folosinţei de apă şi de renunţare la dreptul de folosire a apelor, titularul autorizaţiei de gospodărire a apelor va completa un formular, conform modelului prezentat în anexa nr. 2d). La primirea solicitării, emitentul autorizaţiei are obligaţia ca în termen de 10 zile să înştiinţeze titularul acesteia asupra retragerii autorizaţiei de gospodărire a apelor.
    (2) Operatorul/proprietarul folosinţei de apă va prezenta un program de conservare sau, după caz, de demolare a obiectelor folosinţei şi de refacere a condiţiilor iniţiale.
    (3) Lucrările de conservare sau, după caz, de demolare vor fi supuse avizării din punctul de vedere al gospodăririi apelor, în baza unei documentaţii tehnice de fundamentare, întocmită conform legislaţiei în vigoare, de către instituţii publice sau private, abilitate de autoritatea publică centrală din domeniul apelor sau de o autoritate competentă din statele Uniunii Europene.


    IV. Dispoziţii finale     ART. 11
    (1) Pentru modificarea ori retragerea avizului sau a autorizaţiei de gospodărire a apelor se percep tarife conform prevederilor legale.
    (2) Valoarea tarifelor pentru serviciile de emitere a avizelor şi autorizaţiilor modificatoare este stabilită în anexa nr. 7 la Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 107/2002 privind înfiinţarea Administraţiei Naţionale "Apele Române", aprobată cu modificări prin Legea nr. 404/2003, cu modificările şi completările ulterioare.

    ART. 12
    Anexele nr. 2a), 2b), 2c) şi 2d) fac parte integrantă din prezenta procedură.


    ANEXA 2a)

    la procedură
    SOLICITARE
    de modificare a avizului de gospodărire a apelor
    Către
    ..........................................................
    (Administraţia Naţională "Apele Române"/Direcţia apelor/S.G.A.)
    În conformitate cu prevederile Legii apelor nr. 107/1996, cu modificările şi completările ulterioare,
    a) subsemnatul, .....(numele şi prenumele solicitantului)......, posesor al buletinului/cărţii de identitate seria ...... nr. ......, cod numeric personal ......., domiciliat în localitatea ........., str. ..... nr. ..., bl. .... ap. ....., telefon ........., fax .......;
    b) .....(denumirea societăţii comerciale/regiei autonome)......, codul fiscal nr. ............, înregistrată la registrul comerţului cu nr. ....., telefon ......, fax ......, cu sediul în localitatea ......, str. ..... nr. ....., judeţul ......, prin reprezentantul său .....(numele şi prenumele)......, în calitate de ....(beneficiar sau titular de investiţie)....., solicită modificarea Avizului de gospodărire a apelor nr. ...... din ......., emis de ........., pentru investiţia ......(denumirea investiţiei)...... din bazinul hidrografic ........, pe râul ............ .

    Pretenţie de confidenţialitate .................................. .
    Execuţia obiectivului (folosinţa, lucrarea) urmează să înceapă la data de ....., iar punerea în funcţiune de la data de .......... .
    Subsemnatul, ........., declar pe propria răspundere că documentaţia pentru care se solicită modificarea avizului de gospodărire a apelor a fost întocmită conform normativelor de conţinut, iar lucrările/construcţiile/instalaţiile îndeplinesc condiţiile necesare de asigurare a gospodăririi raţionale a apelor şi protecţiei resurselor de apă împotriva poluării, potrivit reglementărilor în vigoare.
    Anexăm în două exemplare documentaţia tehnică însoţită de următoarele acte necesare pentru avizare: ...........(denumirea actelor, numărul şi data emiterii)......
    Data .....................
    L.S. ..............................
    (funcţia, numele şi semnătura)
──────────
    Lit. a) se completează în cazul în care beneficiarul sau titularul de investiţie este o persoană fizică.
    Lit. b) se completează în cazul în care beneficiarul sau titularul de investiţie este o persoană juridică.
──────────

    ANEXA 2b)

    SOLICITARE
    de retragere a avizului de gospodărire a apelor
    Către
    ...............................................................
    (Administraţia Naţională "Apele Române"/Direcţia apelor/S.G.A.)
    În conformitate cu prevederile Legii apelor nr. 107/1996, cu modificările şi completările ulterioare,
    a) subsemnatul, .......(numele şi prenumele solicitantului)......, posesor al buletinului/cărţii de identitate seria ...... nr. ......, cod numeric personal ........, domiciliat în localitatea ........, str. ....... nr. ....., bl. ...., ap. .... , telefon ....., fax .......;
    b) .....(denumirea societăţii comerciale/regiei autonome)......, codul fiscal nr. ......, înregistrată la registrul comerţului cu nr. ....., telefon ...., fax ....., cu sediul în localitatea ......, str. ...... nr. ....., judeţul ....., prin reprezentantul său .....(numele şi prenumele)....., în calitate de ....(beneficiar sau titular de investiţie)...., solicită retragerea Avizului de gospodărire a apelor nr. ..... din ....., emis de ......., pentru investiţia ....(denumirea investiţiei)...... din bazinul hidrografic ............., pe râul ..........................

    Subsemnatul, ........., declar pe propria răspundere următoarele:
    - lucrările/construcţiile/instalaţiile ce au făcut obiectul avizului nu au fost realizate;
    – lucrările realizate nu au impact negativ asupra apelor.

    Data
    ................
    L.S. ..............
    (funcţia, numele şi semnătura)
──────────
    Lit. a) se completează în cazul în care beneficiarul sau titularul de investiţie este o persoană fizică.
    Lit. b) se completează în cazul în care beneficiarul sau titularul de investiţie este o persoană juridică.
──────────

    ANEXA 2c)

    SOLICITARE
    de modificare a autorizaţiei de gospodărire a apelor
    Către
    ...............................................................
    (Administraţia Naţională "Apele Române"/Direcţia apelor/S.G.A.)
    În conformitate cu prevederile Legii apelor nr. 107/1996, cu modificările şi completările ulterioare,
    a) subsemnatul, .......(numele şi prenumele solicitantului)......, posesor al buletinului/cărţii de identitate seria ...... nr. ......, cod numeric personal ........, domiciliat în localitatea ........, str. ....... nr. ....., bl. ...., ap. .... , telefon ....., fax .......;
    b) .....(denumirea societăţii comerciale/regiei autonome)......, codul fiscal nr. ......, înregistrată la registrul comerţului cu nr. ....., telefon ...., fax ....., cu sediul în localitatea ......, str. ...... nr. ....., judeţul ....., prin reprezentantul său .....(numele şi prenumele)....., în calitate de ....(titularul autorizatiei)...., solicită modificarea Avizului de gospodărire a apelor nr. ..... din ....., emis de ......., pentru folosinţă de apa ....(denumirea folosinţei de apa)...... din bazinul hidrografic .........., pe râul ...........

    Pretenţie de confidenţialitate .................... .
    Subsemnatul, ..........., declar pe propria răspundere că documentaţia pentru care se solicită modificarea autorizaţiei de gospodărire a apelor a fost întocmită conform normativelor de conţinut, iar lucrările/construcţiile/instalaţiile îndeplinesc condiţiile necesare de asigurare a gospodăririi raţionale a apelor şi protecţiei resurselor de apă împotriva poluării, potrivit reglementărilor în vigoare.
    Anexăm în două exemplare documentaţia tehnică însoţită de următoarele acte necesare .............(denumirea actelor, numărul şi data emiterii)......
    Data .............
    L.S. .............................
    (funcţia, numele şi semnătura)
──────────
    Lit. a) se completează în cazul în care beneficiarul sau titularul folosinţei de apă este o persoană fizică.
    Lit. b) se completează în cazul în care beneficiarul sau titularul folosinţei de apă este o persoană juridică.
──────────

    ANEXA 2d)

    SOLICITARE
    de retragere a autorizaţiei de gospodărire a apelor
    Către
    ..............................................................
    (Administraţia Naţională "Apele Române"/Direcţia apelor/S.G.A.)
    În conformitate cu prevederile Legii apelor nr. 107/1996, cu modificările şi completările ulterioare,
    a) subsemnatul, .......(numele şi prenumele solicitantului)......, posesor al buletinului/cărţii de identitate seria ...... nr. ......, cod numeric personal ........, domiciliat în localitatea ........, str. ....... nr. ....., bl. ...., ap. .... , telefon ....., fax .......;
    b) .......(denumirea societăţii comerciale/regiei autonome)......., codul fiscal nr. ......, înregistrată la registrul comerţului cu nr. ......, telefon ....., fax ...., cu sediul în localitatea ......., str. ...... nr. ...., judeţul ......, prin reprezentantul său .........(numele şi prenumele)......, în calitate de .......(titularul autorizaţiei)....., solicită retragerea Autorizaţiei de gospodărire a apelor nr. ..... din ...., emisă de .........., pentru folosinţa de apă ......(denumirea folosinţei de apă)..... din bazinul hidrografic ......., pe râul ......., ce este în funcţiune de la data de ....... .

    Subsemnatul, ..........., declar pe propria răspundere că încetarea activităţii nu are un impact negativ asupra apelor.
    Data ............
    L.S. ..............................
    (funcţia, numele şi semnătura)
──────────
    Lit. a) se completează în cazul în care beneficiarul sau titularul de investiţie este o persoană fizică.
    Lit. b) se completează în cazul în care beneficiarul sau titularul de investiţie este o persoană juridică.
──────────

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016