Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   PROCEDURĂ din 10 decembrie 2021  privind decontarea cheltuielilor, în cotă de până la 50%, aferente consumului de energie electrică necesar funcţionării agregatelor sau a echipamentelor pentru irigaţii, pentru care se asigură apa pentru irigaţii în baza contractelor multianuale/sezoniere    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 PROCEDURĂ din 10 decembrie 2021 privind decontarea cheltuielilor, în cotă de până la 50%, aferente consumului de energie electrică necesar funcţionării agregatelor sau a echipamentelor pentru irigaţii, pentru care se asigură apa pentru irigaţii în baza contractelor multianuale/sezoniere

EMITENT: Guvernul
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 1182 din 14 decembrie 2021
──────────
    Conţinută de HOTĂRÂREA nr. 1.251 din 10 decembrie 2021, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 1182 din 14 decembrie 2021.
──────────
    ART. 1
    (1) Prezenta procedură reglementează modul de decontare a cheltuielilor aferente consumului de energie electrică necesar funcţionării agregatelor sau a echipamentelor pentru irigaţii, pentru care se asigură apa pentru irigaţii, în baza contractelor multianuale/sezoniere, în cotă de până la 50%, aprobată conform prevederilor art. 81 alin. (5) din normele metodologice, care se suportă din bugetul Agenţiei, în limita sumelor alocate cu această destinaţie din bugetul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, etapele procedurale şi documentele justificative pentru decontare.
    (2) În baza contractelor multianuale/sezoniere încheiate cu Agenţia, beneficiarii au obligaţia de a transmite către filiale teritoriale ale Agenţiei comanda de livrare a apei pentru irigaţii, la aplicarea primei udări, însoţită de o declaraţie pe propria răspundere prin care confirmă faptul că sumele care se vor solicita spre decontare reprezintă cheltuieli aferente consumului de energie electrică necesar funcţionării agregatelor sau echipamentelor pentru irigaţii, potrivit anexei nr. 1 la prezenta procedură.
    (3) La sfârşitul fiecărei luni în care se utilizează apa pentru irigaţii, beneficiarii/reprezentanţii beneficiarilor şi ai filialelor
    teritoriale ale Agenţiei, în termen de 5 zile lucrătoare de la primirea facturii de energie electrică aferentă lunii respective, încheie un proces-verbal pentru stabilirea cantităţii de energie electrică consumată de agregatele sau echipamentele pentru irigaţii, potrivit anexei nr. 2 la prezenta procedură. Factura emisă de furnizorul de energie electrică, cu menţiunea conform cu originalul, se ataşează la procesul-verbal.


    ART. 2
    (1) În vederea decontării cheltuielilor cu energia electrică pentru irigaţii, Agenţia va comunica filialelor teritoriale valoarea cotei procentuale a cheltuielilor ce se vor suporta din bugetul Agenţiei. Filialele teritoriale transmit beneficiarilor valoarea cotei aprobată pentru anul în curs. Pentru asigurarea unei transparenţe extinse cota aprobată pentru anul în curs se va afişa pe site-ul fiecărei filiale, precum şi pe site-ul unităţii centrale.
    (2) Determinarea cantităţii de energie electrică pentru irigaţii se va efectua astfel:
    a) în mod direct, prin calcularea diferenţelor dintre valorile înregistrate de aparatul de măsură a energiei electrice, în cazul în care acest contor are unic consumator staţia de punere sub presiune sau alt echipament electric independent pentru irigaţii;
    b) în mod indirect, prin calcularea diferenţelor dintre valorile înregistrate de aparatul de măsură a energiei electrice, din care se va scădea cantitatea de energie electrică aferentă altor consumatori racordaţi la acelaşi aparat de măsură, pentru care beneficiarul este obligat să ia măsuri în vederea contorizării separate.

    (3) Pentru stabilirea valorii cotei procentuale a cheltuielilor cu energia electrică pentru irigaţii ce se suportă din bugetul Agenţiei, filialele teritoriale vor transmite la Agenţie centralizatorul cheltuielilor cu energia electrică pentru irigaţii în sezonul de irigaţii din anul în curs, până la data de 10 octombrie. Agenţia transmite către Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale situaţia centralizată a cheltuielilor cu energia electrică pentru irigaţii în sezonul de irigaţii din anul în curs, până la data de 15 octombrie, în vederea emiterii ordinului ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale prevăzut la art. 81 alin. (5) din normele metodologice.
    (4) Beneficiarii, persoane fizice, au obligaţia să transmită către filiala teritorială a Agenţiei factura de regularizare a energiei electrice aferentă lunilor pentru care a fost încheiat procesul-verbal prevăzut la art. 1 alin. (3), în termen de 5 zile de la data comunicării de către furnizor.
    (5) Beneficiarii, persoane juridice, au obligaţia să transmită către filialele teritoriale ale Agenţiei factura emisă pentru decontarea cotei din valoarea cheltuielilor cu energia electrică pentru irigaţii, în care se menţionează suma aferentă cotei aprobată pentru anul în curs, în termen de 5 zile de la data comunicării de către Agenţie a acestei cote.
    (6) Pentru beneficiarii care folosesc infrastructura secundară de irigaţii aparţinând Agenţiei, filialele teritoriale refacturează lunar energia electrică conform facturii primite de la furnizor. În termen de 5 zile de la primirea comunicării privind cota aprobată pentru anul în curs, fiecare beneficiar emite o factură către filiala teritorială pentru decontarea sumei aferente cotei din valoarea cheltuielilor cu energia electrică pentru irigaţii.
    (7) Filialele teritoriale ale Agenţiei înregistrează şi centralizează documentele prevăzute la art. 1 alin. (2) şi (3), precum şi la art. 2 alin. (3)-(5).
    (8) Pentru beneficiarii prevăzuţi la alin. (4) filialele teritoriale calculează cota aferentă cheltuielilor cu energia electrică consumată de agregatele sau echipamentele pentru irigaţii, în baza procesului-verbal lunar de stabilire a cantităţii de energie electrică, pentru fiecare loc de consum/punct de livrare pentru care a fost emisă factura.
    (9) Pentru beneficiarii prevăzuţi la alin. (5) şi (6) filialele teritoriale confirmă cantităţile şi valorile înscrise în facturile emise de către aceştia. Până la data de 10 noiembrie a fiecărui an, filialele teritoriale transmit la Agenţie situaţiile centralizatoare ale sumelor necesare decontării cotelor de cheltuieli, certificate în privinţa realităţii, regularităţii şi purtând certificarea bunului de plată, pe suport hârtie şi în format electronic, însoţite de facturi, în copie, certificate conform cu originalul.
    (10) În termen de 10 zile de la data primirii situaţiilor centralizatoarelor prevăzute la alin. (9), Agenţia întocmeşte centralizatorul general şi îl transmite la Direcţia generală buget finanţe şi fonduri europene din cadrul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, în vederea deschiderii creditelor bugetare necesare efectuării plăţilor către beneficiari. Plăţile privind cota aferentă cheltuielilor consumului de energie electrică, necesar funcţionării agregatelor sau echipamentelor pentru irigaţii, către beneficiari se efectuează de către Agenţie în termen de 5 zile de la aprobarea deschiderii creditelor bugetare.
    (11) Modelele centralizatoarelor prevăzute la alin. (3), (7), (9) şi (10) sunt prevăzute în anexele nr. 3 şi 4 la prezenta procedură.

    ART. 3
    (1) Beneficiarii au obligaţia de a se asigura că factura lunară de energie electrică, de la fiecare loc de consum care le aparţine, conţine cantitatea reală, efectiv consumată.
    (2) Facturile aferente consumului de energie electrică pentru irigaţii care nu se transmit de către beneficiari la filialele teritoriale în termenul prevăzut la art. 2 alin. (4)-(6) nu se decontează.
    (3) Beneficiarii asigură pe parcursul sezonului de irigaţii accesul necondiţionat al reprezentanţilor Agenţiei pentru verificarea consumului de energie electrică pentru irigaţii.
    (4) Beneficiarii au obligaţia de a avea montate aparate de măsură a debitului de apă utilizat pentru irigaţii în baza contractelor multianuale/sezoniere.
    (5) Beneficiarii au obligaţia de a comunica, prin intermediul poştei electronice, către filialele teritoriale ale Agenţiei, în termen de 48 de ore, orice modificare privind dotarea cu agregate şi/sau echipamente pentru irigaţii, pentru care se asigură apa pentru irigaţii în baza contractelor multianuale/sezoniere.
    (6) În vederea decontării cheltuielilor, în cotă de până la 50%, aferente consumului de energie electrică, necesar funcţionării agregatelor sau echipamentelor pentru irigaţii, pentru care se asigură apa pentru irigaţii în baza contractelor multianuale/sezoniere, beneficiarii îşi deschid conturi la unităţile Trezoreriei Statului în a căror rază teritorială sunt înregistraţi fiscal, cu excepţia celor prevăzuţi la punctul 6.1.4 din Normele metodologice de aplicare a prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 146/2002 privind formarea şi utilizarea resurselor derulate prin trezoreria statului, aprobată cu modificări prin Legea nr. 201/2003, aprobate prin Ordinul ministrului finanţelor publice nr. 1.235/2003, cu modificările şi completările ulterioare.

    ART. 4
    Până la data de 30 noiembrie a fiecărui an, Agenţia, pe baza situaţiilor centralizatoare aferente anului în curs, estimează sumele pentru decontarea cheltuielilor, în cotă de până la 50%, aferente consumului de energie electrică necesar funcţionării agregatelor sau a echipamentelor pentru irigaţii pentru care se asigură apa pentru irigaţii în baza contractelor multianuale/sezoniere, în vederea întocmirii proiectului de buget pentru anul următor.

    ART. 5
    (1) Prin excepţie de la prevederile art. 81 alin. (5) din normele metodologice, ordinul ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale pentru stabilirea cotei aferente anului 2021 pentru decontarea cheltuielilor aferente consumului de energie electrică necesar funcţionării agregatelor sau a echipamentelor pentru irigaţii se aprobă în termen de două zile de la data intrării în vigoare a
    prezentei proceduri, în baza situaţiei centralizate a cheltuielilor cu energia electrică pentru irigaţii, transmisă de Agenţie.

    (2) În termen de două zile de la data intrării în vigoare a ordinului prevăzut la alin. (1) beneficiarii transmit către filialele teritoriale ale Agenţiei facturile pentru contravaloarea energiei electrice consumate pentru irigaţii începând cu data de 1 iulie 2021, calculată conform cotei aprobate.
    (3) În termen de două zile de la expirarea termenului prevăzut la alin. (2), Agenţia transmite centralizatorul general către Direcţia generală buget finanţe şi fonduri europene din cadrul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, în vederea deschiderii creditelor bugetare necesare efectuării plăţilor către beneficiari.

    ART. 6
    Anexele nr. 1-4 fac parte integrantă din prezenta procedură.

    ANEXA 1

    la procedură
    DECLARAŢIE PE PROPRIA RĂSPUNDERE
    Subsemnatul/Subsemnata, ...................., cetăţean român, fiul/fiica lui ……............ şi al/a ............., născut/născută la data de ……….......... în …………........., cu domiciliul în .........…, legitimat/legitimată cu ....... seria ….. nr. ....., CNP ....................., în calitate de beneficiar/reprezentant al beneficiarului ................, cu sediul în ................., CIF/CUI ............., cunoscând prevederile art. 326 din Codul penal cu privire la falsul în declaraţii, declar prin prezenta, pe propria răspundere, că sumele reprezentând cheltuielile aferente consumului de energie electrică, din campania de irigaţii a anului în curs, pe care le voi solicita spre decontare în temeiul prevederilor Legii îmbunătăţirilor funciare nr. 138/2004, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, reprezintă consumul de energie electrică necesar funcţionării agregatelor sau echipamentelor pentru irigaţii, pentru care se asigură apa pentru irigaţii în baza contractelor multianuale/sezoniere.
    Precizez că în campania de irigaţii voi folosi următoarele agregate de pompare şi/sau echipamente pentru irigaţii pe care le am în folosinţă:
    - agregat de pompare tip …………, având puterea instalată de ….. kW/agregat, în număr de …… buc.;
    – agregat de pompare tip ………, având puterea instalată de ….... kW/agregat, în număr de …… buc.;
    – echipament pentru irigaţii tip ……..., având puterea instalată de ……….. kW/echipament, în număr de …… buc.
    Declar că am luat cunoştinţă de prevederile art. 326 alin. (1) privind falsul în declaraţii din Legea nr. 286/2009 privind Codul penal, cu modificările şi completările ulterioare, conform cărora „Declararea necorespunzătoare a adevărului, făcută unei persoane dintre cele prevăzute în art. 175 sau unei unităţi în care aceasta îşi desfăşoară activitatea în vederea producerii unei consecinţe juridice, pentru sine sau pentru altul, atunci când, potrivit legii ori împrejurărilor, declaraţia făcută serveşte la producerea acelei consecinţe, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 2 ani sau cu amendă“.


    Data
    .......…..
    Semnătura,
    ...........

    ANEXA 2

    la procedură
    Agenţia Naţională de Îmbunătăţiri Funciare
    Filiala Teritorială ............
    CUI
    Beneficiar ............
    CUI/CIF
    PROCES-VERBAL
    pentru stabilirea cantităţii de energie electrică pentru irigaţii din data de .........
    Încheiat între ..........., reprezentanţii Agenţiei Naţionale de Îmbunătăţiri Funciare (ANIF) Filiala Teritorială ......., numiţi prin Decizia directorului de filială nr. ....../......, şi ......, beneficiar/reprezentant al beneficiarului ......., privind consumul de energie electrică necesar funcţionării agregatelor sau echipamentelor pentru irigaţii aferent lunii ............, anul ..........

┌─────────┬──────────┬─────────┬──────────┬─────────┐
│ │ │ │Cantitatea│Valoarea │
│ │Cantitatea│Valoarea │totală de │totală a │
│Denumirea│totală de │totală a │energie │energiei │
│locului │energie │energiei │electrică │electrice│
│de consum│electrică │electrice│pentru │pentru │
│ │(kWh) │(lei cu │irigaţii │irigaţii │
│ │ │TVA) │(kWh) │(lei cu │
│ │ │ │ │TVA) │
├─────────┼──────────┼─────────┼──────────┼─────────┤
│ │ │ │ │ │
└─────────┴──────────┴─────────┴──────────┴─────────┘


    Reprezentanţii ANIF,
    .............…..
    (numele şi semnătura)
    Beneficiar/Reprezentantul beneficiarului,
    .........................
    (numele şi semnătura)

    ANEXA 3

    la procedură
    Agenţia Naţională de Îmbunătăţiri Funciare
    Filiala Teritorială ………………….
    CENTRALIZATORUL
    cheltuielilor cu energia electrică necesară funcţionării agregatelor sau echipamentelor pentru irigaţii, în anul ...........

┌────┬──────────┬─────────────────────────────────────────┐
│ │ │Energia electrică consumată în sezonul de│
│ │ │irigaţii │
│ │ ├──────────┬─────────┬──────────┬─────────┤
│Nr. │Amenajarea│ │Valoarea │Cantitatea│Valoarea │
│crt.│Beneficiar│Cantitatea│totală │pentru │pentru │
│ │ │totală │facturată│irigaţii, │irigaţii,│
│ │ │facturată │(lei cu │conform │conform │
│ │ │(kWh) │TVA) │cotă (kWh)│cotă (lei│
│ │ │ │ │ │cu TVA) │
├────┼──────────┼──────────┼─────────┼──────────┼─────────┤
│0 │1 │2 │3 │4 │5 │
├────┼──────────┼──────────┼─────────┼──────────┼─────────┤
│1 │Amenajarea│ │ │ │ │
│ │…. │ │ │ │ │
├────┼──────────┼──────────┼─────────┼──────────┼─────────┤
│ │Beneficiar│ │ │ │ │
│ │1 │ │ │ │ │
├────┼──────────┼──────────┼─────────┼──────────┼─────────┤
│ │…….. │ │ │ │ │
├────┼──────────┼──────────┼─────────┼──────────┼─────────┤
│ │Total │ │ │ │ │
│ │amenajarea│ │ │ │ │
│ │…. │ │ │ │ │
├────┼──────────┼──────────┼─────────┼──────────┼─────────┤
│ │ │ │ │ │ │
├────┴──────────┼──────────┼─────────┼──────────┼─────────┤
│TOTAL Filiala │ │ │ │ │
│Teritorială …..│ │ │ │ │
└───────────────┴──────────┴─────────┴──────────┴─────────┘


    NOTĂ:
    Valoarea din coloana 5 reprezintă cota aprobată conform dispoziţiilor legale pentru consumul de energie electrică pentru irigaţii.

    Reprezentant ANIF - Filiala Teritorială ........................................,
           .................................................................................
                           (numele şi semnătura)

    ANEXA 4

    la procedură
    Agenţia Naţională de Îmbunătăţiri Funciare
    SITUAŢIA
    decontării energiei electrice necesare funcţionării agregatelor sau echipamentelor pentru irigaţii, pentru anul ………………..

┌────┬───────────┬───────────┬──────────┬─────────┬──────────┬─────────┐
│ │ │ │ │Valoarea │Cantitatea│Valoarea │
│ │ │ │Cantitatea│totală │pentru │pentru │
│Nr. │Judeţul │Nr. de │totală │facturată│irigaţii, │irigaţii,│
│crt.│ │beneficiari│facturată │(lei cu │conform │conform │
│ │ │ │(kWh) │TVA) │cotă (kWh)│cotă (lei│
│ │ │ │ │ │ │cu TVA) │
├────┼───────────┼───────────┼──────────┼─────────┼──────────┼─────────┤
│0 │1 │2 │3 │4 │5 │6 │
├────┼───────────┼───────────┼──────────┼─────────┼──────────┼─────────┤
│ │TOTAL │ │ │ │ │ │
│ │GENERAL │ │ │ │ │ │
├────┼───────────┼───────────┼──────────┼─────────┼──────────┼─────────┤
│ │Filiala │ │ │ │ │ │
│1 │Teritorială│ │ │ │ │ │
│ │…………. │ │ │ │ │ │
├────┼───────────┼───────────┼──────────┼─────────┼──────────┼─────────┤
│ │Filiala │ │ │ │ │ │
│2 │Teritorială│ │ │ │ │ │
│ │…………. │ │ │ │ │ │
├────┼───────────┼───────────┼──────────┼─────────┼──────────┼─────────┤
│ │ │ │ │ │ │ │
├────┼───────────┼───────────┼──────────┼─────────┼──────────┼─────────┤
│ │………………… │ │ │ │ │ │
└────┴───────────┴───────────┴──────────┴─────────┴──────────┴─────────┘


    NOTĂ:
    Valoarea din coloana 5 reprezintă cota aprobată conform dispoziţiilor legale pentru consumul de energie electrică pentru irigaţii.

          Reprezentant ANIF,
    ………………………………
             (numele şi semnătura)

    -----

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016