Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   PROCEDURĂ din 1 septembrie 2021  de înregistrare în vederea utilizării unuia dintre regimurile speciale pentru persoanele impozabile care prestează servicii către persoane neimpozabile sau efectuează vânzări de bunuri la distanţă, precum şi pentru declararea taxei pe valoarea adăugată, potrivit prevederilor art. 314, art. 315 şi art. 315^2 din Codul fiscal, în situaţia în care România este stat membru de înregistrare, precum şi pentru modificarea unor prevederi procedurale    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 PROCEDURĂ din 1 septembrie 2021 de înregistrare în vederea utilizării unuia dintre regimurile speciale pentru persoanele impozabile care prestează servicii către persoane neimpozabile sau efectuează vânzări de bunuri la distanţă, precum şi pentru declararea taxei pe valoarea adăugată, potrivit prevederilor art. 314, art. 315 şi art. 315^2 din Codul fiscal, în situaţia în care România este stat membru de înregistrare, precum şi pentru modificarea unor prevederi procedurale

EMITENT: Agenţia Naţională de Administrare Fiscală
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 853 din 7 septembrie 2021
──────────
    Aprobată prin ORDINUL nr. 1.387 din 1 septembrie 2021, publicat în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 853 din 7 septembrie 2021.
──────────
    CAP. I
    Dispoziţii generale
    1. Persoanele impozabile nestabilite în Uniunea Europeană pot utiliza, în condiţiile prevăzute la art. 314 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare (Codul fiscal), un regim special pentru toate serviciile prestate către persoane neimpozabile care sunt stabilite, au domiciliul stabil sau reşedinţa obişnuită în Uniunea Europeană, regim denumit în continuare regim non-UE.
    2. (1) Persoanele impozabile care au sediul activităţii economice în România sau, în cazul în care nu au sediul activităţii economice în Uniunea Europeană, dispun de un sediu fix în România pot utiliza, în condiţiile prevăzute la art. 315 din Codul fiscal, un regim special denumit în continuare regim UE, în următoarele cazuri:
    a) efectuează vânzări intracomunitare de bunuri la distanţă;
    b) prestează servicii către o persoană neimpozabilă, atunci când persoana impozabilă nu este stabilită în statul membru de consum.

    (2) Persoanele impozabile care nu au sediul activităţii economice în Uniunea Europeană şi nici nu dispun de un sediu fix în România, dar efectuează vânzări intracomunitare de bunuri la distanţă care au locul de începere a expedierii sau transportului bunurilor în România pot utiliza regimul UE în condiţiile prevăzute la art. 315 din Codul fiscal. În cazul în care există mai multe state membre, între care şi România, din care începe expedierea sau transportul bunurilor şi România este aleasă ca stat de înregistrare, persoanele impozabile sunt ţinute să respecte respectiva alegere în anul calendaristic în cauză şi în următorii 2 ani calendaristici.
    (3) Regimul UE poate fi utilizat şi de către persoanele impozabile care nu au sediul activităţii economice în Uniunea Europeană, dar dispun de mai multe sedii fixe în Uniunea Europeană, în cazul în care au un sediu fix în România şi aleg România ca stat membru de înregistrare. Persoanele impozabile sunt ţinute să respecte respectiva decizie în anul calendaristic în cauză şi în următorii 2 ani calendaristici.
    (4) Regimul UE poate fi utilizat şi de persoanele impozabile care au sediul activităţii economice în România sau, în cazul în care nu au sediul activităţii economice în Uniunea Europeană, dispun de un sediu fix în România şi care facilitează livrarea de bunuri în conformitate cu art. 270 alin. (16) din Codul fiscal.
    (5) Regimul UE nu se poate utiliza de către persoanele impozabile înregistrate în scopuri de TVA în România, care şi-au stabilit sediul activităţii economice sau un sediu fix în România, pentru serviciile care au locul prestării în România. Îndeplinirea obligaţiilor fiscale rezultate din prestarea acestor servicii se realizează potrivit regulilor generale aplicabile în materie de TVA, fără utilizarea regimului special.

    3. (1) Persoanele impozabile care au sediul activităţii economice în România sau, în cazul în care nu au sediul activităţii economice în Uniunea Europeană, dispun de un sediu fix în România pot utiliza, în mod direct sau prin desemnarea unui intermediar, în condiţiile prevăzute la art. 315^2 din Codul fiscal, un regim special pentru vânzările la distanţă de bunuri importate din teritorii terţe sau ţări terţe, denumit în continuare regim de import.
    (2) Persoanele impozabile care nu sunt stabilite în Uniunea Europeană pot utiliza regimul de import prin desemnarea unui intermediar sau în mod direct, dacă sunt stabilite într-o ţară terţă cu care Uniunea a încheiat un acord de asistenţă reciprocă al cărui domeniu de aplicare este similar celui al Directivei 2010/24/UE a Consiliului şi al Regulamentului (UE) nr. 904/2010 şi efectuează vânzări de bunuri la distanţă din respectiva ţară terţă, în condiţiile prevăzute la art. 315^2 din Codul fiscal.
    (3) Persoana impozabilă desemnată intermediar este înregistrată în România, potrivit art. 315^2 alin. (12) din Codul fiscal, pentru utilizarea regimului de import dacă are sediul activităţii economice în România sau, în cazul în care are sediul activităţii economice în afara Uniunii Europene, dispune de un sediu fix în România.
    (4) Regimul de import poate fi utilizat şi de către persoanele impozabile care nu au sediul activităţii economice în Uniunea Europeană, dar dispun de mai multe sedii fixe în Uniunea Europeană, în cazul în care au un sediu fix în România şi aleg România ca stat membru de înregistrare. Persoanele impozabile sunt ţinute să respecte respectiva alegere în anul calendaristic în cauză şi în următorii 2 ani calendaristici.
    (5) În situaţia în care intermediarii nu au sediul activităţii economice în Uniunea Europeană, dar dispun de mai multe sedii fixe în Uniunea Europeană, în cazul în care au un sediu fix în România şi aleg România ca stat membru de înregistrare, trebuie să respecte respectiva alegere în anul calendaristic în cauză şi în următorii 2 ani calendaristici.

    4. Prezenta procedură se aplică pentru îndeplinirea obligaţiilor de înregistrare şi de declarare a taxei pe valoarea adăugată de către persoanele impozabile care optează să utilizeze regimurile speciale prevăzute la pct. 1, 2 şi 3 şi care aleg România ca stat membru de înregistrare pentru toate operaţiunile supuse regimului respectiv.
    5. (1) Competenţa pentru administrarea regimurilor speciale prevăzute la pct. 1, 2 şi 3, utilizate de către persoanele impozabile care aleg România ca stat membru de înregistrare, revine Administraţiei fiscale pentru contribuabili nerezidenţi din cadrul Direcţiei generale regionale a finanţelor publice Bucureşti, denumită în continuare organ fiscal competent.
    (2) Organul fiscal competent gestionează activitatea de înregistrare şi de declarare cu ajutorul sistemului informatic pus la dispoziţie de Centrul Naţional pentru Informaţii Financiare din cadrul Ministerului Finanţelor.

    CAP. II
    Prevederi privind înregistrarea în vederea utilizării unuia dintre regimurile speciale prevăzute la art. 314, art. 315 şi art. 315^2 din Codul fiscal
    SECŢIUNEA 1
    Înregistrarea în vederea utilizării regimului
    6. (1) Persoana impozabilă care optează pentru utilizarea unuia dintre regimurile speciale de la pct. 1, 2 şi 3, în situaţia în care România este stat membru de înregistrare, trebuie să depună în format electronic o declaraţie de începere a activităţii la organul fiscal competent, în conformitate cu prevederile art. 314 alin. (3), art. 315 alin. (3) şi art. 315^2 alin. (6) din Codul fiscal. Declaraţia de începere a activităţii se depune şi de intermediarul care acţionează în contul persoanei impozabile/persoanelor impozabile care optează pentru utilizarea regimului de import de la pct. 3.
    (2) Persoana impozabilă nestabilită în Uniunea Europeană care optează pentru utilizarea regimului non-UE sau a regimului UE şi alege România ca stat membru de înregistrare trebuie să depună şi o declaraţie prin care se confirmă că persoana nu şi-a stabilit sediul activităţii economice pe teritoriul Uniunii Europene şi nu dispune de un sediu fix pe teritoriul acesteia.
    (3) Persoana impozabilă înregistrată în scopuri de TVA în România şi care şi-a stabilit sediul activităţii economice sau un sediu fix în România care optează pentru utilizarea regimului UE sau a regimului de import ori un intermediar care acţionează în contul persoanei impozabile care optează pentru utilizarea regimului de import cu stat de înregistrare România, care are sedii fixe şi în alte state membre, înscrie în declaraţia de începere a activităţii şi datele de identificare ale tuturor sediilor fixe din alte state membre.
    (4) Pentru utilizarea regimului non-UE, declaraţia de începere a activităţii trebuie să conţină informaţiile menţionate la art. 314 alin. (3) din Codul fiscal, iar pentru utilizarea regimului de import declaraţiile de începere a activităţii trebuie să conţină informaţiile menţionate la art. 315^2 alin. (7), (8) sau (9) din Codul fiscal, după caz.

    7. Declaraţia de începere a activităţii se transmite electronic utilizând mesajul electronic comun prevăzut în anexa I la Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2020/194 al Comisiei din 12 februarie 2020 de stabilire a normelor detaliate de aplicare a Regulamentului (UE) nr. 904/2010 al Consiliului în ceea ce priveşte regimurile speciale pentru persoanele impozabile care prestează servicii către persoane neimpozabile şi care efectuează vânzări de bunuri la distanţă şi anumite livrări interne de bunuri.
    8. Declaraţia se completează şi se depune, prin intermediul portalului electronic pus la dispoziţie de Centrul Naţional pentru Informaţii Financiare din cadrul Ministerului Finanţelor, de către orice persoană impozabilă care intenţionează să utilizeze unul dintre regimurile speciale, în situaţia în care România este stat membru de înregistrare.
    9. Certificatul utilizat pentru semnarea declaraţiei de începere a activităţii trebuie înregistrat pe portalul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, potrivit prevederilor în vigoare privind comunicarea prin mijloace electronice de transmitere la distanţă între Agenţia Naţională de Administrare Fiscală şi contribuabili.
    10. (1) Persoana impozabilă sau intermediarul (pentru regimul de import) este înregistrată pentru utilizarea unuia dintre regimurile speciale, dacă îndeplineşte următoarele condiţii cumulative:
    a) nu este deja înregistrată pentru utilizarea acelui regim special într-un alt stat membru;
    b) nu se află în perioada în care i s-a interzis să utilizeze regimurile speciale (perioada de carantină definită la secţiunea a 2-a lit. D).

    (2) Persoana impozabilă care optează pentru utilizarea regimului UE, precum şi intermediarul care optează pentru aplicarea regimului de import în numele unei persoane impozabile sunt înregistrate pentru utilizarea acestui regim dacă îndeplinesc condiţiile prevăzute la alin. (1), dacă sunt înregistrate în scopuri de TVA în România şi dacă şi-au stabilit sediul activităţii economice în România sau, dacă nu au sediul activităţii economice în Uniunea Europeană, au totuşi un sediu fix în România.
    (3) Se consideră că o persoană impozabilă îndeplineşte condiţiile suplimentare prevăzute la alin. (2) dacă este înregistrată în Registrul contribuabililor, având TVA înscrisă în vectorul fiscal, cu excepţia următoarelor categorii:
    a) persoanele impozabile nestabilite în România, dar înregistrate în scopuri de TVA prin reprezentant fiscal;
    b) persoanele impozabile nestabilite în România, dar înregistrate direct în scopuri de TVA în România conform art. 316 alin. (4) şi (6) din Codul fiscal, prin utilizarea formularului de declaraţie 015 „Declaraţie de înregistrare fiscală/Declaraţie de menţiuni/Declaraţie de radiere pentru contribuabilii nerezidenţi care nu au sediu permanent în România“;
    c) persoanele impozabile nerezidente care desfăşoară activităţi pe teritoriul României prin unul sau mai multe sedii permanente, care se înregistrează în scopuri de TVA prin utilizarea formularului 013 „Declaraţie de înregistrare fiscală/Declaraţie de menţiuni pentru contribuabilii nerezidenţi care desfăşoară activitate în România prin unul sau mai multe sedii permanente“ şi care au declarat ca stat de rezidenţă un alt stat membru al Uniunii Europene.

    (4) Persoana impozabilă care optează pentru utilizarea regimului de import, direct sau prin intermediar, este înregistrată pentru utilizarea acestui regim dacă îndeplineşte condiţiile prevăzute la alin. (1) şi dacă şi-a stabilit sediul activităţii economice în România sau, dacă nu are sediul activităţii economice în Uniunea Europeană, are totuşi un sediu fix în România.
    (5) Persoana impozabilă care nu şi-a stabilit activitatea economică în Uniunea Europeană şi nu dispune de un sediu fix în Uniunea Europeană, dar efectuează vânzări intracomunitare de bunuri la distanţă a căror expediere sau transport începe în România poate opta pentru utilizarea regimului UE cu stat de înregistrare România, caz în care trebuie să se înregistreze în scopuri de TVA înainte de realizarea operaţiunilor, în conformitate cu prevederile art. 316 alin. (6) lit. c) din Codul fiscal.

    11. În situaţia în care persoana impozabilă nu îndeplineşte condiţiile pentru utilizarea regimului prevăzute la pct. 10 alin. (1), (2) şi (4), după caz, aceasta este informată, prin intermediul mesajelor electronice, asupra deciziei de respingere a cererii de începere a activităţii. Decizia cuprinde motivele de fapt şi temeiul de drept, precum şi menţiuni privind posibilitatea de contestare potrivit dispoziţiilor Codului de procedură fiscală.
    12. Dacă persoana impozabilă îndeplineşte condiţiile pentru utilizarea regimului special, acesteia i se comunică, prin intermediul mesajelor electronice, decizia de acceptare/aprobare a cererii de înregistrare pentru utilizarea regimului special şi data acestei decizii.
    13. Persoanei impozabile nestabilite în Uniunea Europeană care alege România ca stat de înregistrare pentru utilizarea regimului non-UE i se atribuie un cod de înregistrare special în scopuri de TVA (utilizând formatul EUxxxyyyyyz), care se comunică acesteia pe cale electronică. În scopul acestei înregistrări nu este necesară desemnarea unui reprezentant fiscal, potrivit art. 314 alin. (4) teza a II-a din Codul fiscal.
    14. Persoanele impozabile înregistrate în scopuri de TVA în România care au sediul activităţii economice în România sau, în cazul în care nu au sediul activităţii economice în Uniunea Europeană, dispun de un sediu fix în România şi care optează să utilizeze regimul UE vor utiliza, potrivit art. 315 alin. (4) din Codul fiscal, pentru operaţiunile impozabile efectuate în condiţiile acestui regim, codul de înregistrare în scopuri de TVA atribuit în conformitate cu art. 316 din Codul fiscal.
    15. (1) Persoanele impozabile, care au sediul activităţii economice în România sau, în cazul în care nu au sediul activităţii economice în Uniunea Europeană, dispun de un sediu fix în România şi care optează să utilizeze regimul de import fără intermediar, vor utiliza, pentru operaţiunile impozabile efectuate în condiţiile acestui regim, codul de înregistrare special în scopuri de TVA atribuit în conformitate cu art. 315^2 alin. (11) din Codul fiscal (utilizând formatul IMxxxyyyyyyz). Codul se comunică persoanelor respective prin mijloace electronice.
    (2) Persoanelor impozabile înregistrate în scopuri de TVA în România, care au sediul activităţii economice în România sau, în cazul în care nu au sediul activităţii economice în Uniunea Europeană, dispun de un sediu fix în România şi care optează să acţioneze ca intermediari în cadrul regimului de import, li se atribuie un cod de înregistrare special, potrivit art. 315^2 alin. (12) din Codul fiscal, care le permite acestora să acţioneze în calitate de intermediar în contul persoanelor impozabile care utilizează regimul de import (utilizând formatul INxxxyyyyyyz), care se comunică acestora pe cale electronică. Acest cod nu poate fi utilizat de intermediar pentru a declara TVA aferentă tranzacţiilor impozabile.
    (3) De asemenea, persoanelor impozabile pentru care este desemnat intermediarul, ca persoană obligată la plata TVA în numele şi în contul persoanei impozabile, li se atribuie un cod de înregistrare special în scopuri de TVA, potrivit art. 315^2 alin. (13) din Codul fiscal (utilizând formatul IMxxxyyyyyyz), care se comunică intermediarului pe cale electronică. Acest cod se alocă pentru fiecare persoană pentru care intermediarul este desemnat.
    (4) Codurile de înregistrare atribuite potrivit alin. (1)-(3) se utilizează numai pentru regimul de import.
    (5) Codurile de înregistrare speciale în scopuri de TVA (formatul IMxxxyyyyyyz) atribuite potrivit alin. (1) şi (3) sunt înscrise în Registrul codurilor de înregistrare specială în scopuri de TVA pentru Regimul special pentru vânzarea la distanţă de bunuri importate din teritorii terţe sau ţări terţe, organizat de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală.
    (6) Codurile de înregistrare specială în scopuri de TVA atribuite persoanelor impozabile care aplică regimul de import fac obiectul unui schimb automat cu celelalte state membre într-un mod care să asigure în permanenţă o vizualizare actualizată corectă de către statele membre a validităţii codurilor care au fost atribuite de toate statele membre.

    16. (1) Organul fiscal competent organizează Evidenţa naţională privind persoanele impozabile care utilizează regimurile speciale prevăzute la art. 314, art. 315 şi art. 315^2 din Codul fiscal, în situaţia în care România este stat membru de înregistrare, evidenţă organizată pentru fiecare regim în parte. Informaţiile privind persoanele impozabile pentru care s-a acceptat utilizarea regimului special solicitat sunt înscrise în această evidenţă.
    (2) Pentru persoanele impozabile înregistrate în scopuri de TVA în România conform prevederilor art. 316 din Codul fiscal şi pentru care s-a acceptat utilizarea regimului UE, informaţia privind calitatea de persoană impozabilă care utilizează acest regim se menţionează în Registrul contribuabililor.
    (3) Pentru persoanele impozabile pentru care s-a acceptat utilizarea regimului de import fără intermediar, informaţia privind calitatea de persoană impozabilă care utilizează acest regim, precum şi codul de înregistrare special în scopuri de TVA alocat potrivit pct. 15 alin. (1) se menţionează în registrul contribuabililor.
    (4) Pentru persoanele pentru care s-a acceptat calitatea de intermediar, informaţia privind această calitate, precum şi codul de înregistrare special atribuit potrivit pct. 15 alin. (2) se menţionează în registrul contribuabililor.
    (5) Calitatea de persoană impozabilă care utilizează aceste regimuri speciale nu anulează obligaţiile de declarare şi plată a taxei rezultate din calitatea de persoană impozabilă înregistrată în scopuri de TVA potrivit art. 316 din Codul fiscal.

    17. (1) Persoana impozabilă aplică regimul non-UE sau regimul UE începând cu prima zi a trimestrului calendaristic următor transmiterii declaraţiei de începere a activităţii, corect completată.
    (2) Prin excepţie de la alin. (1), în cazul în care prima prestare de servicii sau prima livrare de bunuri, care ar putea face obiectul aplicării regimului non-UE sau regimului UE, este efectuată înainte de prima zi a trimestrului calendaristic următor transmiterii declaraţiei de începere a activităţii, regimul special se aplică începând cu data primei prestări/livrări, cu condiţia ca persoana impozabilă să notifice organul fiscal cu privire la începerea activităţilor sale care pot face obiectul regimului special, până pe data de 10 a lunii următoare primei prestări sau livrări. Notificarea se face prin depunerea, în format electronic, a declaraţiei de începere a activităţii prevăzute la pct. 6 alin. (1).

    18. Persoana impozabilă sau un intermediar care acţionează în contul acesteia aplică regimul de import începând cu ziua în care persoanei impozabile sau intermediarului i s-a comunicat codul de înregistrare special în scopuri de TVA pentru regimul de import, potrivit art. 315^2 alin. (11) şi (13) din Codul fiscal.
    19. Informaţiile care permit identificarea persoanelor impozabile care utilizează regimul UE, regimul non-UE sau regimul de import având România ca stat de înregistrare se transmit de către organul fiscal celorlalte state membre, prin intermediul reţelei CCN/CSI, conform specificaţiilor tehnice transmise de Comisia Europeană şi implementate de Centrul Naţional pentru Informaţii Financiare.
    20. Informaţiile furnizate de persoana impozabilă la momentul începerii activităţii sunt transmise, pe cale electronică, de către organul fiscal celorlalte state membre ale Uniunii Europene.
    21. Mesajul electronic comun este cel prevăzut în anexa I la Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2020/194 al Comisiei din 12 februarie 2020 de stabilire a normelor detaliate de aplicare a Regulamentului (UE) nr. 904/2010 al Consiliului în ceea ce priveşte regimurile speciale pentru persoanele impozabile care prestează servicii către persoane neimpozabile şi care efectuează vânzări de bunuri la distanţă şi anumite livrări interne de bunuri.
    SECŢIUNEA a 2-a
    Modificări ulterioare începerii activităţii supuse regimului special
    A. Modificarea datelor de identificare declarate cu ocazia înregistrării
    22. Persoanele impozabile care utilizează regimul UE sau regimul de import sau intermediarii care acţionează în contul persoanelor impozabile care utilizează regimul de import notifică organul fiscal cu privire la modificarea datelor declarate iniţial, prin depunerea declaraţiei de menţiuni, potrivit dispoziţiilor Codului de procedură fiscală.
    23. Ca urmare a depunerii declaraţiei de menţiuni, datele de identificare se modifică în Registrul contribuabililor, se preiau, cu ajutorul aplicaţiei informatice în Evidenţa naţională privind persoanele impozabile care utilizează regimurile speciale prevăzute la art. 314, art. 315 şi art. 315^2 din Codul fiscal, respectiv în Registrul codurilor de înregistrare specială în scopuri de TVA pentru Regimul special pentru vânzarea la distanţă de bunuri importate din teritorii terţe sau ţări terţe, prevăzut la art. 315^2 alin. (14) din Codul fiscal, organizat de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, în situaţia în care România este stat membru de înregistrare, şi se transmit celorlalte state membre, potrivit pct. 19-21.
    24. Persoanele impozabile care utilizează regimul special non-UE notifică organul fiscal cu privire la modificarea informaţiilor declarate iniţial, prin transmiterea modificărilor ulterioare pe cale electronică.
    25. Pentru modificarea datelor declarate iniţial, persoana impozabilă sau intermediarul notifică organul fiscal până la data de 10 a lunii următoare celei în care a survenit modificarea, în caz contrar, aplicându-se dispoziţiile art. 336 alin. (1) lit. a) din Codul de procedură fiscală.

    B. Renunţarea la utilizarea regimului, la cererea persoanei impozabile (excluderea voluntară)
    26. (1) Persoana impozabilă care utilizează unul dintre regimurile speciale trebuie să notifice organul fiscal competent dacă optează să renunţe la utilizarea regimului special, indiferent dacă realizează în continuare operaţiuni care pot fi eligibile pentru aplicarea respectivului regim special.
    (2) Intermediarul care acţionează în contul persoanelor impozabile care utilizează regimul de import trebuie să notifice organul fiscal competent dacă optează să renunţe la activitatea de intermediere sau dacă persoana impozabilă optează să renunţe la utilizarea regimului special, indiferent dacă realizează în continuare operaţiuni care pot fi eligibile pentru aplicarea respectivului regim special.
    (3) În cazul regimului non-UE sau regimului UE notificarea se face prin transmiterea cererii de excludere voluntară cu cel puţin 15 zile înainte de sfârşitul trimestrului calendaristic anterior celui în care persoana impozabilă intenţionează să înceteze utilizarea regimului. Încetarea aplicării regimului non-UE sau regimului UE devine efectivă începând cu prima zi a trimestrului calendaristic următor.
    (4) În cazul regimului de import notificarea se face prin transmiterea cererii de excludere voluntară de către persoana impozabilă sau intermediarul care acţionează în contul acesteia cu cel puţin 15 zile înainte de sfârşitul lunii anterioare celei în care persoana impozabilă intenţionează să înceteze utilizarea regimului. Încetarea aplicării regimului de import devine efectivă începând cu prima zi a lunii următoare, iar persoana impozabilă nu mai are dreptul să utilizeze regimul pentru livrările efectuate începând din acea zi.
    (5) Cererea se completează şi se transmite prin intermediul portalului electronic al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală.
    (6) Obligaţiile privind TVA aferente livrărilor de bunuri sau prestărilor de servicii în cadrul regimului non-UE sau regimului UE, care rezultă după data la care încetarea a devenit efectivă, sunt îndeplinite direct către autorităţile fiscale ale fiecărui stat membru de consum.

    27. (1) În situaţia în care persoana impozabilă care utilizează unul dintre regimurile speciale sau intermediarul care acţionează în contul persoanelor impozabile care utilizează regimul de import îşi mută sediul activităţii economice sau sediul fix într-un alt stat membru şi îndeplineşte în continuare condiţiile pentru aplicarea regimului, pentru a continua să utilizeze regimul trebuie să declare ca stat de înregistrare noul stat membru în care şi-a stabilit sediul activităţii economice sau noul stat membru în care are un sediu fix.
    (2) În situaţia în care persoana impozabilă care utilizează regimul UE pentru livrarea de bunuri nu este stabilită în Uniunea Europeană, aceasta indică drept nou stat de înregistrare statul membru din care expediază sau transportă bunuri.
    (3) Persoana impozabilă sau intermediarul notifică organul fiscal competent cu privire la intenţia de a schimba statul membru de înregistrare.
    (4) Notificarea se face prin transmiterea cererii de excludere voluntară cel mai târziu până în a 10-a zi a lunii următoare celei în care a avut loc schimbarea sediului.
    (5) Persoana impozabilă sau intermediarul trebuie să solicite înregistrarea în regimul special în noul stat membru, potrivit regulilor specifice acelui stat.
    (6) Schimbarea statului de înregistrare se aplică începând cu data la care persoana impozabilă sau intermediarul încetează să aibă sediul activităţii economice sau un sediu fix în România sau începând cu data la care persoana impozabilă încetează să expedieze sau să transporte bunuri din România.

    28. (1) În situaţia în care persoana impozabilă sau intermediarul care nu are sediul activităţii economice în Uniunea Europeană, dar dispune de mai multe sedii fixe în Uniunea Europeană şi are ca stat de înregistrare România intenţionează să îşi aleagă un alt stat de înregistrare, aceasta/acesta poate schimba statul de înregistrare cel mai devreme începând cu 1 ianuarie a celui de-al treilea an calendaristic următor celui în care s-a înregistrat în România pentru utilizarea regimului special.
    (2) Persoana impozabilă sau intermediarul notifică organul fiscal competent cu privire la intenţia de a schimba statul membru de înregistrare, potrivit pct. 26 alin. (2)-(4), şi procedează la înregistrarea în regimul special în noul stat membru, potrivit regulilor specifice ale acelui stat.

    29. În situaţia în care persoana impozabilă sau intermediarul consideră că nu mai îndeplineşte cerinţele pentru a utiliza regimul special trebuie să notifice organul fiscal cu privire la renunţarea de a utiliza regimul special. Încetarea utilizării regimului devine efectivă începând cu data de la care persoana nu mai îndeplineşte cerinţele pentru a utiliza respectivul regim special.
    30. Persoana impozabilă care se găseşte în una dintre situaţiile prevăzute la pct. 26-29 este scoasă din Evidenţa naţională privind persoanele impozabile care utilizează regimurile speciale prevăzute la art. 314, art. 315 şi art. 315^2 din Codul fiscal, respectiv din Registrul codurilor de înregistrare specială în scopuri de TVA pentru Regimul special pentru vânzarea la distanţă de bunuri importate din teritorii terţe sau ţări terţe prevăzut la art. 315^2 alin. (14) din Codul fiscal, organizat de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, în situaţia în care România este stat membru de înregistrare, cu data la care încetarea aplicării regimului devine efectivă. Informaţiile privind istoricul înregistrării în evidenţă se arhivează electronic.
    31. Informaţiile privind încetarea voluntară de utilizare a regimului special sau schimbarea statului membru de înregistrare, după caz, se transmit fără întârziere celorlalte state membre, prin intermediul reţelei CCN/CSI, utilizând mesajul electronic comun stabilit în anexa II la Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2020/194.

    C. Excluderea de la aplicarea regimului special, din oficiu, de către organul fiscal
    32. (1) Persoana impozabilă care utilizează unul dintre regimurile speciale va fi exclusă de la aplicarea regimului respectiv de către organul fiscal competent, potrivit dispoziţiilor art. 314 alin. (6), art. 315 alin. (5) şi art. 315^2 alin. (15) şi (17) din Codul fiscal, în oricare dintre următoarele situaţii:
    a) persoana impozabilă notifică organul fiscal că nu mai efectuează operaţiunile reglementate de regimurile respective sau intermediarul notifică organul fiscal că persoana impozabilă nu mai efectuează operaţiunile reglementate de regimul de import;
    b) organul fiscal competent constată că operaţiunile care fac obiectul unui regim special au încetat;
    c) persoana impozabilă nu mai îndeplineşte cerinţele pentru a i se permite utilizarea regimului special;
    d) persoana impozabilă încalcă în mod repetat regulile regimului special;
    e) intermediarul notifică faptul că nu mai reprezintă persoana impozabilă respectivă.

    (2) Excluderea de la aplicarea regimului non-UE sau a regimului UE devine efectivă începând cu prima zi a trimestrului calendaristic care urmează datei la care decizia de excludere se transmite pe cale electronică persoanei impozabile, cu excepţia situaţiei în care excluderea este cauzată de schimbarea sediului activităţii economice, a sediului fix sau a locului din care începe expedierea sau transportul bunurilor când excluderea devine efectivă începând cu data schimbării în cauză.
    (3) Excluderea de la aplicarea regimului de import devine efectivă începând cu prima zi a lunii care urmează datei la care decizia de excludere se transmite pe cale electronică persoanei impozabile, cu următoarele excepţii:
    a) dacă excluderea este cauzată de o schimbare a sediului activităţii economice sau a sediului fix al acesteia, caz în care excluderea devine efectivă începând cu data schimbării în cauză;
    b) dacă excluderea este cauzată de nerespectarea în mod repetat de către aceasta a normelor acestui regim, caz în care excluderea devine efectivă începând cu ziua care urmează celei la care decizia de excludere se transmite pe cale electronică persoanei impozabile.

    (4) Codul de înregistrare special în scopuri de TVA alocat pentru utilizarea regimului de import potrivit art. 315^2 alin. (11) sau (13) din Codul fiscal rămâne valabil pe perioada de timp necesară pentru importul bunurilor care au fost livrate înainte de data excluderii, dar nu mai mult de două luni de la data respectivă.
    (5) Persoana impozabilă exclusă de la aplicarea regimului de import potrivit alin. (1) va fi eliminată din Evidenţa naţională privind persoanele impozabile care utilizează regimurile speciale prevăzute la art. 314, art. 315 şi art. 315^2 din Codul fiscal şi din Registrul codurilor de înregistrare specială în scopuri de TVA pentru Regimul special pentru vânzarea la distanţă de bunuri importate din teritorii terţe sau ţări terţe, organizat de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, potrivit art. 315^2 alin. (15) şi (17) din Codul fiscal.

    33. (1) Intermediarul, precum şi persoanele impozabile reprezentate de acesta vor fi eliminate din Evidenţa naţională privind persoanele impozabile care utilizează regimurile speciale prevăzute la art. 314, art. 315 şi art. 315^2 din Codul fiscal şi din Registrul codurilor de înregistrare specială în scopuri de TVA pentru Regimul special pentru vânzarea la distanţă de bunuri importate din teritorii terţe sau ţări terţe, organizat de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, respectiv excluse de la aplicarea regimului de import, potrivit dispoziţiilor art. 315^2 alin. (16) din Codul fiscal, în oricare dintre următoarele situaţii:
    a) dacă, timp de două trimestre calendaristice consecutive, acesta nu a acţionat ca intermediar în contul unei persoane impozabile care utilizează prezentul regim special;
    b) dacă acesta nu mai îndeplineşte celelalte condiţii necesare pentru a acţiona în calitate de intermediar;
    c) dacă aceasta nu respectă, în mod repetat, normele referitoare la prezentul regim special.

    (2) Eliminarea intermediarului din Registrul codurilor de înregistrare specială în scopuri de TVA pentru Regimul special pentru vânzarea la distanţă de bunuri importate din teritorii terţe sau ţări terţe, organizat de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, devine efectivă începând cu prima zi a lunii următoare datei la care decizia de eliminare se transmite pe cale electronică intermediarului şi persoanelor impozabile pe care le reprezintă, cu următoarele excepţii:
    a) dacă eliminarea este cauzată de o schimbare a sediului activităţii economice sau a sediului fix al acestuia, caz în care eliminarea devine efectivă începând cu data schimbării în cauză;
    b) dacă eliminarea intermediarului este cauzată de nerespectarea în mod repetat de către acesta a normelor regimului de import, caz în care eliminarea devine efectivă începând cu ziua care urmează celei la care decizia de eliminare se transmite pe cale electronică intermediarului şi persoanelor impozabile pe care le reprezintă.


    34. (1) În sensul pct. 32 alin. (1) lit. b), în situaţia în care persoana impozabilă care utilizează un regim special nu a efectuat timp de doi ani, în niciun stat membru de consum, operaţiuni care fac obiectul regimului respectiv, se consideră că persoana impozabilă a încetat activităţile impozabile pentru care se aplica regimul special.
    (2) Încetarea activităţii potrivit alin. (1) nu împiedică persoana impozabilă să utilizeze regimul special dacă desfăşoară din nou activităţi care fac obiectul regimului special.

    35. În sensul pct. 32 alin. (1) lit. c) şi pct. 33 alin. (1) lit. b) se consideră că persoana impozabilă sau intermediarul nu mai îndeplineşte condiţiile necesare pentru utilizarea regimului special în situaţii cum ar fi:
    a) persoana impozabilă care utilizează regimul UE nu mai are cod de înregistrare în scopuri de TVA valid, potrivit legii;
    b) persoana impozabilă, care utilizează regimul UE şi care îndeplineşte condiţiile prevăzute la art. 278^1 alin. (1) din Codul fiscal, nu optează ca locul livrării în cazul vânzării intracomunitare de bunuri la distanţă sau locul prestării serviciilor de telecomunicaţii, de radiodifuziune şi televiziune, precum şi servicii furnizate pe cale electronică către persoane neimpozabile dintr-un alt stat membru să fie stabilit în conformitate cu prevederile art. 275 alin. (2) şi art. 278 alin. (5) lit. h) din Codul fiscal, respectiv la beneficiar.

    36. (1) Pentru aplicarea prevederilor pct. 35 lit. b), organul fiscal competent identifică, cu ajutorul aplicaţiei informatice, persoanele impozabile care utilizează regimul UE şi care, în declaraţiile speciale de TVA, depuse în România potrivit art. 315 alin. (6) din Codul fiscal, au declarat operaţiuni economice a căror valoare totală, fără TVA, nu depăşeşte, în anul calendaristic curent, 10.000 euro (46.337 lei) şi nu a depăşit această sumă în cursul anului calendaristic precedent. Persoanele selectate sunt înscrise în Lista persoanelor impozabile care utilizează regimul special UE şi care ar putea să îndeplinească condiţiile prevăzute la art. 278^1 alin. (1) din Codul fiscal.
    (2) Selecţia se face anual, în perioada 1-15 mai, pe baza declaraţiilor speciale de TVA depuse pentru anul precedent şi pentru trimestrul I al anului în care se face selecţia.
    (3) Organul fiscal competent notifică, prin intermediul mesajelor electronice, persoanele impozabile care sunt cuprinse în lista prevăzută la alin. (1) în legătură cu dreptul acestora de a opta ca locul livrării bunurilor/prestării serviciilor să fie stabilit în conformitate cu prevederile art. 275 alin. (2) sau art. 278 alin. (5) lit. h) din Codul fiscal, respectiv la beneficiar, dacă efectuează astfel de operaţiuni economice, respectiv vânzări intracomunitare de bunuri la distanţă sau prestări de servicii de telecomunicaţii, de radiodifuziune şi televiziune, precum şi servicii furnizate pe cale electronică către persoane neimpozabile dintr-un alt stat membru.
    (4) Opţiunea se exercită prin depunerea formularului (085) „Opţiune privind aplicarea/încetarea aplicării prevederilor art. 275 alin. (2) şi art. 278 alin. (5) lit. h) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal“ sau a declaraţiilor de menţiuni, după caz, potrivit modelului aprobat prin ordin al preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, în termen de 15 zile de la primirea notificării.
    (5) Prin notificarea de la alin. (3), organul fiscal informează persoana impozabilă şi cu privire la excluderea de la aplicarea regimului UE în situaţia în care, deşi aceasta îndeplineşte condiţiile prevăzute la art. 278^1 alin. (1) din Codul fiscal, totuşi nu depune formularul (085) sau declaraţia de menţiuni, după caz, prin care să îşi exercite opţiunea ca locul livrării bunurilor/prestării serviciilor să fie stabilit în conformitate cu prevederile art. 275 alin. (2) sau art. 278 alin. (5) lit. h) din Codul fiscal, în termenul prevăzut la alin. (4).
    (6) Persoanele impozabile care, în urma notificării, optează să aplice prevederile art. 275 alin. (2) sau art. 278 alin. (5) lit. h) din Codul fiscal, respectiv expediază sau transportă bunuri, cu locul de începere a expedierii sau transportului în România, către un alt stat membru sau prestează servicii de telecomunicaţii, de radiodifuziune şi televiziune, precum şi servicii furnizate pe cale electronică către persoane neimpozabile, pentru care locul prestării este la beneficiar, sunt eligibile pentru utilizarea în continuare a regimului special.
    (7) Persoanele impozabile care, în urma notificării, nu depun formularul (085) sau declaraţia de menţiuni, după caz, în termenul prevăzut la alin. (4) sunt excluse de la aplicarea regimului UE.
    (8) Întrucât persoanele impozabile prevăzute la alin. (7) nu mai îndeplinesc condiţiile pentru aplicarea regimului UE, potrivit prevederilor art. 278^1 alin. (1) din Codul fiscal, locul livrării bunurilor/prestării de servicii se consideră a fi la furnizor/prestator, situaţie în care informaţiile privind valoarea şi taxa pe valoarea adăugată aferentă operaţiunilor se înscriu în formularul (300) „Decont de taxă pe valoarea adăugată“.

    37. În sensul pct. 32 alin. (1) lit. d) şi pct. 33 alin. (1) lit. c), se consideră că persoana impozabilă sau intermediarul nu a respectat în mod repetat regulile regimului special în sensul art. 314 alin. (6) lit. d), art. 315 alin. (5) lit. d), art. 315^2 alin. (15) lit. d), alin. (16) lit. c) sau alin. (17) lit. d) din Codul fiscal, în cel puţin una dintre următoarele situaţii:
    a) persoanei impozabile sau intermediarului i-au fost transmise notificări pentru depunerea declaraţiei speciale de TVA în ultimele 3 perioade de declarare şi declaraţia specială de TVA nu a fost depusă, pentru fiecare dintre aceste perioade în termen de 10 zile de la trimiterea fiecărei notificări;
    b) persoanei impozabile sau intermediarului i-au fost transmise notificări pentru efectuarea plăţii în ultimele 3 perioade de declarare şi aceasta/acesta nu a achitat, pentru fiecare dintre aceste perioade, suma totală a TVA declarate, în termen de 10 zile de la trimiterea fiecărei notificări, cu excepţia cazului în care suma datorată pentru fiecare perioadă de declarare este mai mică de 100 euro;
    c) dacă în urma unei solicitări din partea statului membru de înregistrare sau a statului membru de consum şi în termen de o lună de la primirea unei notificări ulterioare din partea statului membru de înregistrare persoana impozabilă sau intermediarul nu a pus la dispoziţie evidenţele sale, pe cale electronică.

    38. În cazul în care persoana impozabilă sau intermediarul se află în una dintre situaţiile prevăzute la pct. 32 alin. (1) sau pct. 33 alin. (1), care atrag excluderea de la aplicarea regimului special, organul fiscal transmite acesteia/acestuia, pe cale electronică, decizia de excludere de la regimul special. Decizia cuprinde motivele de fapt şi temeiul de drept, precum şi menţiuni privind posibilitatea de contestare potrivit dispoziţiilor Codului de procedură fiscală. Informaţiile privind istoricul înregistrării în evidenţă se arhivează electronic.
    39. Informaţiile privind excluderea de la aplicarea regimului special se transmit fără întârziere celorlalte state membre, prin intermediul reţelei CCN/CSI, potrivit pct. 31.

    D. Perioada de carantină
    40. Perioada de carantină este perioada în care persoana impozabilă este exclusă de la utilizarea oricărui regim special sau în care intermediarul nu poate acţiona în numele persoanei impozabile care utilizează regimul de import.
    41. În situaţia în care persoana impozabilă este exclusă de la aplicarea unuia dintre regimurile speciale din cauza nerespectării în mod repetat a normelor aferente regimului respectiv, persoana impozabilă în cauză rămâne exclusă de la utilizarea oricăruia dintre regimurile speciale pe o perioadă de doi ani care urmează perioadei de declarare în care a fost exclusă persoana impozabilă.
    42. Prin excepţie de la pct. 41, această prevedere nu se aplică persoanei impozabile care a utilizat regimul de import şi a fost exclusă de la aplicarea acestuia din cauza nerespectării în mod repetat a normelor de către intermediarul care a acţionat în numele acesteia.
    43. În cazul în care un intermediar este eliminat din Registrul codurilor de înregistrare specială în scopuri de TVA pentru Regimul special pentru vânzarea la distanţă de bunuri importate din teritorii terţe sau ţări terţe, organizat de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, pentru nerespectarea în mod repetat a normelor regimului de import, acesta nu are dreptul să acţioneze în calitate de intermediar pe o perioadă de doi ani care urmează lunii în care a fost eliminat din registrul respectiv.
    44. Perioada de carantină nu se aplică în următoarele situaţii:
    a) dacă persoana impozabilă este exclusă deoarece nu mai îndeplineşte condiţiile necesare pentru utilizarea regimului special respectiv;
    b) dacă persoana impozabilă este exclusă deoarece se presupune că nu a efectuat timp de doi ani, în niciun stat membru de consum, operaţiuni care fac obiectul regimului respectiv;
    c) dacă persoana impozabilă solicită schimbarea statului de înregistrare pentru utilizarea regimului special.

    45. Persoanele impozabile aflate în perioada de carantină nu pot utiliza regimul special în niciun stat membru al Uniunii Europene.
    46. În situaţia în care persoana impozabilă îndeplineşte condiţiile pentru instituirea perioadei de carantină, organul fiscal transmite acesteia un mesaj electronic de informare cu privire la această situaţie.
    47. Informaţiile privind instituirea perioadei de carantină se preiau cu ajutorul sistemului informatic şi în Evidenţa naţională privind persoanele impozabile care utilizează regimurile speciale prevăzute la art. 314, art. 315 şi art. 315^2 din Codul fiscal, respectiv în Registrul codurilor de înregistrare specială în scopuri de TVA pentru Regimul special pentru vânzarea la distanţă de bunuri importate din teritorii terţe sau ţări terţe, organizat de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, în situaţia în care România este stat membru de înregistrare şi se transmit celorlalte state membre.
    48. La data încetării perioadei de carantină, organul fiscal transmite persoanei impozabile, respectiv intermediarului un mesaj electronic de informare cu privire la această situaţie. Informaţiile privind încetarea perioadei de carantină se preiau cu ajutorul sistemului informatic şi în Evidenţa naţională privind persoanele impozabile care utilizează regimurile speciale prevăzute la art. 314, art. 315 şi art. 315^2 din Codul fiscal, respectiv în Registrul codurilor de înregistrare specială în scopuri de TVA pentru Regimul special pentru vânzarea la distanţă de bunuri importate din teritorii terţe sau ţări terţe, organizat de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, în situaţia în care România este stat membru de înregistrare şi se transmit celorlalte state membre.
    49. Informaţiile privind instituirea/încetarea perioadei de carantină se transmit fără întârziere celorlalte state membre, prin intermediul reţelei CCN/CSI, potrivit pct. 31.
    50. Persoana impozabilă care este exclusă de la aplicarea regimului non-UE sau de la aplicarea regimului UE îşi îndeplineşte toate obligaţiile privind TVA aferente livrărilor de bunuri sau prestărilor de servicii care rezultă după data la care excluderea a devenit efectivă, direct către autorităţile fiscale ale statului membru de consum în cauză.

    CAP. III
    Prevederi privind declararea taxei pe valoarea adăugată aferente operaţiunilor care fac obiectul regimurilor speciale prevăzute la art. 314, art. 315 şi art. 315^2 din Codul fiscal
    SECŢIUNEA 1
    Completarea şi transmiterea declaraţiei speciale de TVA
    51. Persoana impozabilă înregistrată pentru utilizarea unuia dintre regimurile speciale depune la organul fiscal competent, pe cale electronică, o declaraţie specială de TVA pentru fiecare perioadă de declarare, indiferent dacă au fost sau nu efectuate operaţiuni în perioada de raportare, până la sfârşitul următoarei luni de după încheierea perioadei fiscale, potrivit art. 314 alin. (7), art. 315 alin. (6) sau art. 315^2 alin. (18) din Codul fiscal.
    52. Declaraţia specială de TVA se transmite electronic, utilizând mesajul electronic comun prevăzut în anexa III la Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2020/194 al Comisiei din 12 februarie 2020 de stabilire a normelor detaliate de aplicare a Regulamentului (UE) nr. 904/2010 al Consiliului în ceea ce priveşte regimurile speciale pentru persoanele impozabile care prestează servicii către persoane neimpozabile şi care efectuează vânzări de bunuri la distanţă şi anumite livrări interne de bunuri.
    53. Semnarea declaraţiei speciale de TVA se face utilizând certificatul calificat, în condiţiile prevăzute la pct. 9.
    54. În declaraţia specială de TVA se declară informaţii precum:
    a) codul de înregistrare în scopuri de TVA atribuit conform art. 316 din Codul fiscal, în cazul persoanelor impozabile care utilizează regimul UE, codul de înregistrare special în scopuri de TVA atribuit persoanei impozabile care utilizează regimul non-UE sau codurile de înregistrare speciale alocate în temeiul art. 315^2 din Codul fiscal, pentru utilizarea regimului de import;
    b) valoarea totală, exclusiv taxa, a operaţiunilor supuse fiecărui regim special efectuate în cursul perioadei fiscale de raportare, cotele taxei aplicabile şi valoarea totală a taxei corespunzătoare subdivizată pe cote, datorată fiecărui stat membru de consum în care taxa este exigibilă;
    c) valoarea totală a taxei datorate în statele membre de consum.

    55. Sumele din declaraţiile speciale de TVA se înscriu cu valoarea exactă, fără a se rotunji în plus sau în minus la cel mai apropiat număr întreg.
    56. Informaţiile prevăzute la pct. 54 lit. b) se completează separat, pentru fiecare stat membru de consum în care este datorată taxa pe valoarea adăugată.
    57. În situaţia în care în statul membru de consum a fost modificată cota de TVA aplicabilă în cursul perioadei de raportare, în declaraţia specială de TVA se completează separat, pentru acelaşi stat de consum, informaţiile prevăzute la pct. 54 lit. b) pentru fiecare cotă de TVA aplicabilă în acea perioadă.
    58. În cazul în care persoana impozabilă sau intermediarul care utilizează regimul UE sau regimul de import deţine unul sau mai multe sedii fixe în alte state membre, de la care sunt efectuate operaţiuni supuse regimului în cauză, declaraţia specială de TVA conţine, pe lângă informaţiile prevăzute la pct. 54, valoarea totală a serviciilor prestate sau a livrărilor de bunuri efectuate care fac obiectul acestor regimuri speciale, calculată pentru fiecare stat membru în care persoana deţine un sediu, cu precizarea numărului individual de identificare în scopuri de TVA sau a codului de înregistrare fiscală al sediului respectiv, şi defalcată pe fiecare stat membru de consum.
    59. În ipoteza în care persoana impozabilă aplică regimul non-UE sau regimul UE cu data primei prestări sau livrări, în condiţiile prevăzute la pct. 17 alin. (2), aceasta depune o declaraţie separată pentru trimestrul calendaristic în care a avut loc prima prestare sau livrare.
    60. Persoana impozabilă exclusă/care a solicitat retragerea dintr-un regim şi care, în cursul aceleiaşi perioade fiscale, este înregistrată în alt regim special depune declaraţiile speciale de TVA pentru fiecare regim în parte, în raport cu operaţiunile economice efectuate şi cu perioadele acoperite de regimul respectiv.
    61. Persoana impozabilă care îşi schimbă statul membru de înregistrare, în condiţiile prevăzute la pct. 27, în cursul unei perioade fiscale, depune declaraţiile speciale de TVA atât la organul fiscal competent din România, cât şi în noul stat membru de înregistrare, referitoare la prestările sau livrările efectuate în perioadele respective în care statele membre au fost stat membru de înregistrare.
    62. În cazul în care o persoană impozabilă care utilizează un regim special nu a prestat servicii sau nu a livrat bunuri în cadrul regimului special în niciun stat membru de consum în cursul unei perioade de declarare şi nu are de efectuat nicio rectificare cu privire la declaraţiile anterioare, aceasta sau intermediarul care acţionează în numele său trebuie să depună o declaraţie specială de TVA în care să indice că nu au avut loc prestări de servicii sau livrări de bunuri în cursul perioadei respective (declaraţie specială de TVA „zero“).
    63. În declaraţia specială de TVA „zero“ se înscriu următoarele:
    a) pentru regimul non-UE, codul de înregistrare special în scopuri de TVA, perioada la care se referă declaraţia, iar la rubricile „Valoarea totală a TVA care trebuie plătită“ şi „Valoarea totală a TVA rezultată din corecţia prestărilor“ se înscrie „0“;
    b) pentru regimul UE, codul de înregistrare în scopuri de TVA, perioada la care se referă declaraţia, iar la rubricile „Valoarea totală a TVA care trebuie plătită“ şi „Valoarea totală a TVA rezultată din corecţia livrărilor/prestărilor“ se înscrie „0“;
    c) pentru regimul de import, codul de înregistrare special în scopuri de TVA, codul de înregistrare special, perioada la care se referă declaraţia, iar la rubricile „Valoarea totală a TVA care trebuie plătită“ şi „Valoarea totală a TVA rezultată din corecţia livrărilor“ se înscrie „0“.

    SECŢIUNEA a 2-a
    Gestionarea declaraţiilor speciale de TVA
    64. După completarea şi transmiterea de către persoana impozabilă sau intermediar, cu ajutorul aplicaţiei informatice, a unei declaraţii speciale de TVA, acesteia i se alocă un număr unic de referinţă format din codul de ţară, codul de înregistrare în scopuri de TVA şi perioada de declarare.
    65. Numărul unic de referinţă este utilizat atât de persoana impozabilă sau intermediar în procesul de plată a sumelor declarate, cât şi de organul fiscal pentru gestionarea declaraţiilor şi pentru transmiterea informaţiilor către statele membre de consum.
    66. Informaţiile conţinute de declaraţia specială de TVA se transmit de organul fiscal fiecărui stat membru de consum menţionat în declaraţie prin intermediul reţelei CCN/CSI, utilizând mesajul electronic comun stabilit în anexa III la Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2020/194. În cazul regimului UE, informaţiile din declaraţia specială se transmit şi fiecărui stat membru din care sunt expediate sau transportate bunurile, precum şi fiecărui stat membru de stabilire din care au fost prestate servicii.
    67. Persoanele impozabile sau intermediarii care nu au depus declaraţia specială de TVA în conformitate cu art. 314 alin. (7), art. 315 alin. (6) sau art. 315^2 alin. (18) din Codul fiscal sunt notificate prin mijloace electronice cu privire la obligaţia de a depune declaraţia respectivă. Notificarea se transmite în cea de-a zecea zi de la data la care ar fi trebuit depusă declaraţia.
    68. Informaţiile cu privire la transmiterea unei notificări pentru nedepunerea declaraţiei speciale de TVA se transmit şi celorlalte state membre prin mijloace electronice.
    69. În situaţia în care persoana impozabilă sau intermediarul nu depune declaraţia specială de TVA după primirea notificării, notificările ulterioare şi măsurile luate în vederea stabilirii şi a colectării TVA intră în responsabilitatea statului membru de consum în cauză.
    70. Declaraţia specială de TVA completată după primirea notificării iniţiale transmise de statul de înregistrare sau după primirea notificărilor ulterioare transmise de statul/statele de consum se depune în statul de înregistrare, dacă declaraţia se depune în cel mult 3 ani de la data la care declaraţia trebuia depusă. În ipoteza în care declaraţia se depune după această perioadă, declaraţia este înaintată direct statului/statelor membru/membre de consum pentru care sunt declarate informaţiile.
    71. În situaţia în care o persoană impozabilă sau un intermediar încetează să utilizeze unul dintre regimurile speciale, este exclus(ă) de la aplicarea unuia dintre regimurile speciale sau îşi schimbă statul membru de înregistrare, potrivit pct. 27, depune declaraţia specială de TVA finală şi eventualele declaraţii anterioare depuse cu întârziere la statul membru care a fost statul membru de înregistrare în momentul încetării, al excluderii sau al schimbării. Eventualele modificări ale declaraţiei finale şi ale declaraţiilor anterioare care intervin după depunerea declaraţiei finale sunt efectuate direct la autorităţile fiscale ale statului membru de consum.
    72. În situaţia în care un intermediar este eliminat din Registrul codurilor de înregistrare specială în scopuri de TVA pentru Regimul special pentru vânzarea la distanţă de bunuri importate din teritorii terţe sau ţări terţe, organizat de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, sau îşi schimbă statul membru de înregistrare, potrivit pct. 27, depune declaraţii speciale de TVA finale pentru toate persoanele impozabile în numele cărora acţionează şi eventualele declaraţii anterioare depuse cu întârziere la statul membru care a fost statul membru de înregistrare în momentul încetării, al excluderii sau al schimbării. Eventualele modificări ale declaraţiilor finale şi ale declaraţiilor anterioare care intervin după depunerea declaraţiilor finale sunt efectuate direct la autorităţile fiscale ale statului membru de consum.
    SECŢIUNEA a 3-a
    Corectarea declaraţiilor speciale de TVA
    73. Cifrele înscrise într-o declaraţie specială de TVA, referitoare la perioade de declarare până la data de 30 iunie 2021, pot fi corectate, după depunerea declaraţiei respective, numai prin rectificarea declaraţiei în cauză.
    74. Se completează câte o declaraţie rectificativă pentru fiecare perioadă de raportare pentru care se operează rectificări.
    75. Informaţiile modificate prin declaraţiile rectificative se transmit de către organul fiscal, cu ajutorul sistemului informatic, fiecărui stat membru de consum în cauză/stat membru în care persoana impozabilă deţine sedii fixe.
    76. Cifrele înscrise într-o declaraţie specială de TVA referitoare la perioade de declarare începând cu data de 1 iulie 2021 pot fi corectate, după depunerea declaraţiei respective, numai prin intermediul unor ajustări operate într-o declaraţie ulterioară transmisă statului de înregistrare în termen de 3 ani de la data la care trebuia depusă declaraţia iniţială.
    77. În declaraţia ulterioară se înscriu perioada fiscală şi statul membru de consum la care se referă modificarea, precum şi valoarea totală a TVA rezultată din corecţia livrărilor/prestărilor, care poate fi şi negativă.
    ----

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016