Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   PROCEDURĂ COMUNĂ din 21 februarie 2018  de autorizare a executării lucrărilor de construcţii cu caracter special    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 PROCEDURĂ COMUNĂ din 21 februarie 2018 de autorizare a executării lucrărilor de construcţii cu caracter special

EMITENT: Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 738 bis din 27 august 2018
──────────
    Aprobată prin Ordinul nr. 2.212/2.391/M.40/59/2.868/C/16.317/263/151/419/2018 publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 738 din 27 august 2018.
──────────
    CAP. I
    Dispoziţii generale
    SECŢIUNEA 1
    Obiectivele procedurii de autorizare
    ART. 1
        În conformitate cu prevederile Legii nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcţii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, prezenta Procedură are ca obiect asigurarea unui cadru unitar al autorizării executării lucrărilor de construcţii cu caracter special, în corelare cu actele normative în vigoare privind protecţia informaţiilor clasificate şi cu actele normative specifice din domeniile construcţiilor, al amenajării teritoriului şi urbanismului, al administraţiei publice, al proprietăţii funciare, precum şi cu alte acte normative complementare domeniilor menţionate, aflate în vigoare.

    ART. 2
        Prezenta Procedură reglementează autorizarea executării lucrărilor de construcţii cu caracter special, stabileşte structurile specializate şi abilitate în acest scop şi competenţele acestora, conţinutul proiectului pentru autorizarea executării lucrărilor de construire (D.T.A.C.)/proiectului pentru autorizarea executării lucrărilor de desfiinţare (D.T.A.D.) cu caracter special, modul de emitere al certificatelor de urbanism şi autorizaţiilor precum şi formularele necesare autorizării.

    SECŢIUNEA 2
    Cadrul instituţional în domeniul autorizării executării lucrărilor de construcţii cu caracter special
    ART. 3
    (1) Autorizarea executării lucrărilor de construcţii cu caracter special reprezintă exercitarea autorităţii de către instituţiile din Sistemul Naţional de Apărare, Ordine Publică şi Securitate Naţională, denumit în continuare SNAOPSN, cu privire la punerea în aplicare a prevederilor documentaţiilor de amenajare a teritoriului şi de urbanism aprobate potrivit legii, reglementărilor interne aplicabile zonelor cu destinaţie special, care stau la baza realizării lucrărilor de construcţii.
    (2) În înţelesul prevederilor art. 2 alin. (2^1) din Legea nr. 50/1991 republicată, cu modificările şi completările ulterioare, procedura de autorizare, care începe odată cu depunerea cererii pentru emiterea certificatului de urbanism, în scopul executării lucrărilor de construire pentru construcţiile cu caracter special, - constituie ansamblul operaţiunilor la nivelul autorităţilor din SNAOPSN, ce au ca finalitate autorizarea executării lucrărilor de construcţii cu caracter special, conducând la emiterea autorizaţiei de construire/desfiinţare.
    (3) În perioada de valabilitate, certificatul de urbanism emis în scopul realizării lucrărilor de construcţii speciale poate fi utilizat în toate fazele de proiectare până la emiterea autorizaţiei de construire/desfiinţare.
    (4) Formularele care se utilizează în cadrul procedurii de autorizare sunt prezentate în anexa nr. 1 «FORMULARE».

    ART. 4
        Autorizarea executării lucrărilor de construcţii cu caracter special se realizează de către autorităţile prevăzute la art. 43 lit. a) din Legea nr. 50/1991, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, prin structurile interne specializate.

    ART. 5
        În sensul prezentei Proceduri termenii şi sintagmele utilizate au următoarele semnificaţii:
    a) lucrări de construcţii cu caracter special - lucrările de construire, reconstruire, desfiinţare parţială, consolidare, reparaţie, modernizare, modificare, extindere, reabilitare, reabilitare termică pentru creşterea performanţei energetice, renovare, schimbare de destinaţie, protejare, restaurare, conservare sau desfiinţare totală, lucrările de intervenţie în primă urgenţă, precum şi lucrările specifice la căile de comunicaţie, care se efectuează la obiective militare precum şi cele realizate în scopul îndeplinirii atribuţiilor specifice instituţiilor din SNAOPSN, deţinute cu orice titlu de către acestea.
    b) zone cu destinaţie specială - zone evidenţiate în documentaţiile de urbanism aprobate potrivit legii cu simbolul DS (destinaţie specială) aflate în proprietatea/administrarea instituţiilor cu atribuţii în domeniul apărării, ordinii publice şi siguranţei naţionale;
    c) zone de protecţie ale zonelor cu destinaţie specială - reprezintă suprafeţele de teren delimitate în jurul unor obiective cu caracter special în cadrul cărora sunt instituite servituţi pentru funcţionarea corespunzătoare a acestora, servituţi stabilite prin acte normative specifice, precum şi prin documentaţii de amenajarea teritoriului şi de urbanism.


    ART. 6
    (1) În vederea actualizării documentaţiilor de amenajare a teritoriului şi de urbanism, autorităţile din SNAOPSN, după caz, comunică autorităţilor publice locale, judeţene sau Ministerului Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene, zonele cu destinaţie specială şi zonele de protecţie ale zonelor cu destinaţie specială aferente obiectivelor aflate în administrare, pentru a fi cuprinse în acestea.
    (2) Autorităţile din SNAOPSN avizează documentaţiile de amenajare a teritoriului şi documentaţiile de urbanism, precum şi proiectele pentru autorizarea executării lucrărilor de construire în zonele prevăzute la alin. (1).

    ART. 7
        Disciplina autorizării şi execuţiei lucrărilor de construcţii cu caracter special, în toate etapele autorizării şi execuţiei lucrărilor, se asigură de către structurile interne din cadrul aparatului propriu al autorităţilor prevăzute la art. 43 lit. a) din Legea nr. 50/1991 republicată, cu modificările şi completările ulterioare.

    ART. 8
    (1) Certificatele de urbanism şi autorizaţiile de construire sau de desfiinţare pentru executarea lucrărilor de construcţii cu caracter special se emit de către autorităţile din SNAOPSN, cu respectarea prevederilor documentaţiilor de urbanism şi a planurilor de amenajare a teritoriului, aprobate potrivit legii şi cu respectarea reglementărilor interne aplicabile zonelor cu destinaţie specială, după caz.
    (2) Lucrările de construcţii cu caracter special, de orice natură ori valoare, efectuate la construcţii reprezentând monumente istorice şi anexele acestora, la cele amplasate în zone de protecţie a monumentelor istorice şi în zone construite protejate, ori la construcţii cu valoare arhitecturală sau istorică deosebită şi lucrări efectuate în cadrul siturilor arheologice, cu excepţia lucrărilor prevăzute la art. 11, alin. (2^1) şi alin. (2^2) din Legea nr. 50/1991, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, se pot realiza numai în baza autorizaţiei de construire, cu avizul Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale.
    (3) Pentru emiterea certificatului de urbanism şi a autorizaţiei de construire/desfiinţare, pentru construcţiile cu caracter special, solicitantul este exceptat de la plata taxelor de autorizare, în condiţiile legii.
    (4) Instituţiile din cadrul SNAOSPN pot solicita, după caz, autorităţilor publice locale suport tehnic pentru stabilirea cerinţelor urbanistice care urmează să fie îndeplinite în funcţie de specificul amplasamentului şi care vor fundamenta prevederile certificatului de urbanism, autorităţile publice locale având obligaţia comunicării datelor necesare în termen de 15 zile calendaristice de la primirea solicitării.

    ART. 9
    (1) Gestionarea procesului de emitere a certificatelor de urbanism şi a autorizaţiilor de construire/desfiinţare de către autorităţile din SNAOPSN se realizează prin compartimente/structuri de specialitate proprii, cu atribuţii în domeniul urbanismului, amenajării teritoriului şi autorizării executării lucrărilor de construcţii cu caracter special, având în componenţă şi personal cu pregătire în domeniile arhitecturii, urbanismului şi construcţiilor.
    (2) Până la înfiinţarea compartimentelor/structurilor de specialitate proprii, în funcţie de specificul fiecărei instituţii, atribuţiile acestora pot fi exercitate de un colectiv format din persoane care îndeplinesc cerinţele de formare prevăzute de art. 36^1 din Legea nr. 350/2001 privind amenajarea teritoriului şi urbanismul, cu modificările şi completările ulterioare sau, după caz, de către compartimentele de specialitate înfiinţate la nivelul celorlalte instituţii din SNAOSPN, pe bază de protocol interinstituţional.
    (3) Relaţiile funcţionale, atribuţiile, competenţele şi răspunderile compartimentelor/structurilor de specialitate/persoanelor desemnate se stabilesc prin norme interne aprobate de conducătorii autorităţilor din SNAOSPN.
    (4) Compartimentul/structura de specialitate reprezintă autoritatea tehnică în domeniul amenajării teritoriului, urbanismului şi autorizarea executării lucrărilor de construire din cadrul autorităţilor din SNAOSPN, care îndeplineşte atribuţiile conferite de lege instituţiei Arhitectului-şef.

    ART. 10
     Compartimentele/structurile de specialitate, prevăzute la art. 9, alin. (1), au următoarele atribuţii principale:
    a) emiterea certificatelor de urbanism;
    b) emiterea autorizaţiilor de construire/desfiinţare în baza D.T.A.C./D.T.A.D.;
    c) organizarea activităţii de autorizare;
    d) organizarea şi exercitarea controlului propriu privind disciplina în construcţii;
    e) avizarea documentaţiilor de amenajare a teritoriului, a documentaţiilor de urbanism, precum şi proiectele pentru autorizarea executării lucrărilor de construire în zonele prevăzute la art. 6 alin. (1).


    ART. 11
     Pentru emiterea certificatelor de urbanism compartimentele/structurile de specialitate, prevăzute la art. 9, alin. (1), au următoarele atribuţii:
    a) verifică documentaţia depusă, sub aspectul prezentării tuturor actelor necesare;
    b) analizează documentaţiile de amenajare a teritoriului şi de urbanism referitoare la imobilul pentru care se solicită certificatul de urbanism şi solicită, după caz informaţiile necesare de la autorităţile administraţiei publice locale;
    c) analizează compatibilitatea scopului declarat pentru care se solicită emiterea certificatului de urbanism cu reglementările din documentaţiile urbanistice, planurile de amenajare a teritoriului, respectiv cu reglementările interne aplicabile zonelor cu destinaţie specială, după caz;
    d) formulează condiţiile şi restricţiile specifice amplasamentului, obligatorii pentru proiectarea investiţiei, prevăzute, după caz, în documentaţiile de amenajarea teritoriului sau de urbanism, respectiv în reglementările interne, referitoare la imobilul pentru care se solicită certificatul de urbanism;
    e) stabileşte avizele, acordurile, studiile şi studiile de specialitate necesare autorizării;
    f) redactează şi emite certificatul de urbanism.


    ART. 12
     Pentru emiterea autorizaţiilor de construire/desfiinţare compartimentele/structurile de specialitate prevăzute la art. 9, alin. (1), au următoarele atribuţii:
    a) verificarea documentaţiei sub aspectul prezentării tuturor actelor necesare autorizării;
    b) verificarea modului în care au fost preluate în cadrul documentaţiei condiţiile din avizele şi acordurile obţinute în prealabil de solicitant, inclusiv cele cuprinse în punctul de vedere/actul administrativ emis de autoritatea competentă pentru protecţia mediului;
    c) verificarea documentaţiei sub aspectul încadrării soluţiilor propuse în prevederile certificatului de urbanism şi ale documentaţiilor de urbanism aprobate, respectiv ale reglementărilor interne, după caz;
    d) redactarea şi prezentarea spre semnare a autorizaţiilor de construire/desfiinţare persoanei din cadrul structurii de specialitate care îndeplineşte cerinţele de formare profesională prevăzute de art. 36^1 din Legea nr. 350/2001 privind amenajarea teritoriului şi urbanismul, cu modificările şi completările ulterioare, şefului structurii de specialitate cu atribuţii privind autorizarea executării lucrărilor de construcţii din aparatul propriu al instituţiei emitente şi conducătorului instituţiei emitente sau de persoana delegată de acesta.


    SECŢIUNEA 3
    Executarea lucrărilor de construcţii cu caracter special
    ART. 13
        Executarea/desfiinţarea lucrărilor de construcţii cu caracter special este permisă numai cu respectarea autorizaţiei de construire/desfiinţare, la solicitarea titularului unui drept real asupra unui imobil şi a cerinţelor impuse prin certificatul de urbanism, avizele/acordurile emise.

    ART. 14
        Demolarea/dezafectarea/dezmembrarea parţială sau totală, ori alte lucrări asemenea - a construcţiilor cu caracter special şi instalaţiilor aferente acestora, a instalaţiilor şi utilajelor tehnologice, inclusiv elementele de construcţii de susţinere a acestora, se poate face numai pe baza unei autorizaţii de desfiinţare emisă în aceleaşi condiţii cu autorizaţia de construire.

    ART. 15
        În zonele asupra cărora este instituit, potrivit legii, un anumit regim de protecţie prevăzut în documentaţiile de amenajarea teritoriului sau de urbanism, executarea lucrărilor de construcţii cu caracter special, se autorizează numai cu condiţia obţinerii în prealabil a avizelor/acordurilor specifice din partea autorităţilor care au instituit restricţiile.

    ART. 16
    (1) Autorizaţia de construire pentru executarea lucrărilor de intervenţie în primă urgenţă la construcţiile cu caracter special, se emite imediat, de către autoritatea competentă potrivit legii, în scopul evitării pierderilor de vieţi sau rănirii grave a persoanelor/protejării informaţiilor clasificate/evitării distrugerii unor bunuri, urmând ca documentaţiile tehnico-economice corespunzătoare fiecărei faze de proiectare - expertiză tehnică, studiu de fezabilitate/documentaţie de avizare a lucrărilor de intervenţie, proiect tehnic, detalii de execuţie, să fie elaborate şi aprobate pe parcursul sau la încheierea lucrărilor, cu respectarea avizelor şi acordurilor, precum şi, după caz, a actului administrativ al autorităţii competente pentru protecţia mediului.
    (2) Intervenţiile în primă urgenţă la construcţiile cu caracter special, clasate monument istoric, se realizează în condiţiile prevederilor art. 26, alin. (2) din Legea nr. 422/2001 privind protejarea monumentelor istorice, cu modificările şi completările ulterioare.
    (3) În situaţia intervenţiilor în cadrul zonelor protejate în situaţii de urgenţă, stări potenţial generatoare de situaţii de urgenţă, situaţii care privesc siguranţa naţională sau în alte situaţii excepţionale, Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale poate emite avizul, în regim de urgenţă, fără consultarea Comisiei Naţionale a Monumentelor Istorice sau a comisiilor zonale, după caz, cu condiţia ca intervenţiile să fie reversibile.

    CAP. II
    Documentele autorizării
    SECŢIUNEA 1
    Documentele necesare emiterii certificatului de urbanism şi autorizaţiei de construire/desfiinţare
  Documentele necesare emiterii certificatului de urbanism
    ART. 17
        Pentru emiterea certificatului de urbanism, solicitantul trebuie să depună la emitent o documentaţie cuprinzând:
    a) cererea-tip (formularul-model F.1 «CERERE pentru emiterea certificatului de urbanism», prezentat în anexa nr. 1), în conformitate cu precizările privind completarea acesteia, cuprinzând:
    1. elementele de identificare a solicitantului;
    2. elementele de identificare a imobilului pentru care se solicită emiterea certificatului de urbanism, respectiv localitate, număr cadastral şi număr de carte funciară;
    3. elementele care definesc scopul solicitării.

    b) planuri cadastrale/topografice cu evidenţierea imobilelor în cauză, în două exemplare, dintre care un exemplar se arhivează la emitent şi un exemplar vizat spre neschimbare se returnează beneficiarului ca anexă la certificatul de urbanism, astfel:
    1. pentru imobilele neînscrise în evidenţele de cadastru şi publicitate imobiliară: plan de încadrare în zonă în scările 1:2.000, 1:1.000, 1:500, eliberat de instituţiile abilitate;
    2. pentru reţelele de comunicaţii electronice: plan de încadrare în zonă, la una din scările 1:100.000, 1:50.000, 1:25.000, 1:10.000, după caz, eliberat, la cerere, de către Direcţia Topografică Militară, însoţit de planuri topografice la una din scările 1:5.000, 1:2.000, 1:1.000, 1:500, după caz, eliberate, la cerere, de către oficiul de cadastru şi publicitate imobiliară competent;
    3. pentru imobilele înscrise în evidenţele de cadastru şi publicitate imobiliară: planul de amplasament şi delimitare a imobilului şi extras de carte funciară pentru informare, actualizate;
    4. în cazul lucrărilor de construire/modificare/extindere/reparare/modernizare/reabilitare privind reţelele de comunicaţii executate pe terenuri din extravilanul localităţilor, se prezintă planul parcelar al tarlalei, recepţionat şi integrat în baza de date a Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară.

    c) dovada titlului asupra imobilului, respectiv actul juridic prin care s-a constituit ori s-a transmis în mod valabil dreptul asupra imobilului sau extrasul de carte funciară de informare, actualizat la zi şi planul de amplasament şi delimitare a imobilului/extras de plan cadastral, actualizat la zi; pentru lucrările de construcţii aferente reţelelor de comunicaţii electronice, se prezintă dovada dreptului de proprietate/uz/uzufruct/superficie/servitute/dreptului de creanţă.
    d) informaţii privind existenţa unor litigii aflate pe rolul instanţelor, privind imobilul.


    ART. 18
        Anterior întocmirii documentaţiilor tehnico-economice - faza studiu de fezabilitate ori similare -, respectiv anterior întocmirii D.T.A.C., în situaţia în care autoritatea competentă pentru protecţia mediului a stabilit necesitatea evaluării impactului asupra mediului şi a emis îndrumarul conform legislaţiei privind evaluarea impactului anumitor proiecte publice şi private asupra mediului, solicitantul certificatului de urbanism are următoarele obligaţii:
    a) refacerea documentelor privind fundamentarea necesităţii şi oportunităţii investiţiei cu includerea elementelor/acţiunilor/măsurilor/soluţiilor stabilite de autoritatea competentă pentru protecţia mediului şi prezentarea acestora spre aprobare organelor competente;
    b) anunţarea în scris a compartimentului/structurii de specialitate prevăzut la art. 9 alin. (1), cu privire la menţinerea/renunţarea la solicitarea de obţinere a autorizaţiei de construire.


  Documentele necesare emiterii autorizaţiei de construire/desfiinţare
    ART. 19
        Documentaţia necesară pentru emiterea autorizaţiei de construire/desfiinţare conţine, în mod obligatoriu, următoarele documente:
    a) cererea pentru emiterea autorizaţiei de construire, inclusiv anexa - se utilizează formularul-model F.2 «CERERE pentru emiterea autorizaţiei de construire/desfiinţare pentru lucrări de construcţii cu caracter special», prezentat în anexa nr. 1, adaptat scopului, după caz;
    b) certificatul de urbanism, în copie;
    c) documente privind situaţia juridică a imobilului emise de structura de specialitate din cadrul instituţiei care administrează imobilul în cauză, precum şi informaţii privind existenţa unor litigii aflate pe rolul instanţelor judecătoreşti, privind imobilul - teren şi/sau construcţii;
    d) proiect pentru autorizarea executării lucrărilor de construire/desfiinţare - D.T.A.C./D.T.A.D., în două exemplare, dintre care un exemplar se arhivează la emitent şi un exemplar vizat spre neschimbare se returnează beneficiarului;
    e) avizele, acordurile şi punctul de vedere/actul administrativ al autorităţii pentru protecţia mediului competente, solicitate prin certificatul de urbanism, în copie;
    f) studiile de specialitate/nota tehnică justificativă/raportul de expertiză tehnică pentru lucrări de intervenţie la construcţii existente şi/sau raportul de audit energetic pentru lucrări de intervenţie în vederea creşterii performanţei energetice la clădiri, un exemplar;
    g) aprobarea scoaterii din funcţiune a construcţiei, în copie, pentru lucrările de desfiinţare.


    ART. 20
        La depunerea D.T.A.C./D.T.A.D. se au în vedere următoarele:
    a) în situaţia în care, odată cu autorizaţia de construire/desfiinţare pentru lucrări de construcţii cu caracter special se solicită şi autorizarea organizării executării lucrărilor, solicitantul are obligaţia de a prezenta, pe lângă D.T.A.C./D.T.A.D., documentaţia tehnică pentru autorizarea executării organizării lucrărilor - D.T.O.E, împreună cu avizele specifice aferente, în două exemplare;
    b) în situaţia în care, prin certificatul de urbanism a fost solicitată elaborarea unor studii de specialitate suplimentare, sintezele acestora se anexează documentaţiei, inclusiv avizele/acordurile obţinute pentru acestea (două exemplare). Solicitantului i se pot solicita studiile de specialitate în integralitatea lor.


  Proiectul pentru autorizarea executării lucrărilor de construire/desfiinţare - D.T.A.C./D.T.A.D.
    ART. 21
    (1) Proiectul pentru autorizarea executării lucrărilor de construire/desfiinţare - D.T.A.C./D.T.A.D. este documentaţia care stă la baza emiterii autorizaţiei de construire/desfiinţare şi prin care se stabilesc, după caz:
    a) principalele coordonate privind încadrarea în reglementările interne/indicatori urbanistici;
    b) amplasarea construcţiilor şi relaţiile acestora cu vecinătăţile;
    c) schemele şi fluxurile funcţionale;
    d) compoziţia spaţială, structura de rezistenţă, arhitectura, dotarea şi echiparea construcţiilor;
    e) soluţiile de asigurare, branşare şi racordare a construcţiilor la infrastructura edilitară urbană.

    (2) În funcţie de scopul solicitării, proiectul pentru autorizarea executării lucrărilor poate fi:
    a) proiectul pentru autorizarea executării lucrărilor de construire, inclusiv pentru lucrările aferente organizării executării lucrărilor - D.T.A.C.;
    b) proiect pentru autorizarea executării lucrărilor de desfiinţare a lucrărilor/construcţiilor, inclusiv pentru autorizarea lucrărilor aferente organizării executării lucrărilor - D.T.A.D.


    ART. 22
        Proiectul pentru autorizarea executării lucrărilor, alcătuit din piese scrise şi desenate, se elaborează cu respectarea următoarelor condiţii:
    a) conţinutul-cadru prevăzut în anexa nr. 1 la Legea nr. 50/1991 republicată, cu modificările şi completările ulterioare;
    b) prevederile legislaţiei specifice din domeniul amenajării teritoriului şi urbanismului, arhitecturii, construcţiilor şi instalaţiilor pentru construcţii;
    c) măsurile stabilite prin actul administrativ al autorităţii competente pentru protecţia mediului;
    d) cerinţele din avizele şi acordurile emise;
    e) se întocmeşte şi se semnează de colective tehnice de specialitate, prevăzute la art. 9 din Legea nr. 50/1991 republicată, cu modificările şi completările ulterioare;
    f) se verifică, în condiţiile legii, de verificatori de proiecte atestaţi;
    g) se completează cu elementele de identificare şi datele menţionate în anexa la formularul F2;
    h) nu modifică măsurile pentru protecţia mediului stabilite prin actul administrativ al autorităţii competente pentru protecţia mediului, precum şi cerinţele din avizele şi acordurile emise.


    SECŢIUNEA a 2-a
    Avize şi acorduri necesare în procedura de autorizare
  Actele autorităţii competente pentru protecţia mediului
    ART. 23
    (1) Obţinerea punctului de vedere al autorităţii competente pentru protecţia mediului sau a actului administrativ al acesteia constituie etapă a procedurii de autorizare.
    (2) Punctul de vedere al autorităţii competente pentru protecţia mediului se emite solicitantului după etapa de evaluare iniţială a investiţiei pentru încadrarea acesteia în procedura de evaluare a impactului asupra mediului, respectiv după etapa de încadrare a proiectului în procedura de evaluare a impactului asupra mediului şi/sau procedura de evaluare adecvată.

    ART. 24
    (1) În situaţia în care o investiţie se realizează etapizat, sau amplasamentul acesteia ocupă terenuri care sunt în raze teritorială a două/mai multe unităţi administrativ-teritoriale, solicitarea privind evaluarea impactului asupra mediului se întocmeşte pentru întreaga investiţie.
    (2) În cazul emiterii unui nou act administrativ, ca urmare a reevaluării efectelor lucrărilor de bază şi a celor aferente organizării executării lucrărilor, de către autoritatea competentă pentru protecţia mediului, se emite o nouă autorizaţie de construire, în situaţia în care autorizaţia emisă anterior cuprindea şi organizarea executării lucrărilor, sau două autorizaţii de construire distincte, una pentru lucrările de bază şi una pentru organizarea executării lucrărilor, după caz.

  Avize şi acorduri ale furnizorilor/administratorilor de utilităţi şi ale administratorilor reţelelor de transport energetic sau tehnologic
    ART. 25
    (1) Prin certificatul de urbanism se stabileşte necesitatea obţinerii, după caz, a următoarelor avize/acorduri în vederea autorizării:
    a) avizele/acordurile şi, după caz, soluţiile de asigurare şi racordare/branşare la infrastructura edilitară, de la furnizorii/administratorii de utilităţi;
    b) avizele/acordurile administratorilor reţelelor de transport energetic sau tehnologic, pentru restricţiile impuse de siguranţa funcţionării reţelelor de transport energetic/tehnologic din zonă.


    ART. 26
     Avizele/acordurile prevăzute la art. 25 se obţin de către solicitant sau de către proiectant, în calitate de împuternicit al acestuia, pe baza unor documentaţii specifice elaborate de proiectant în conformitate cu datele extrase din studiile de fezabilitate.

  Avize şi acorduri ale furnizorilor/administratorilor de utilităţi şi ale administratorilor reţelelor de transport energetic sau tehnologic
    ART. 27
        Înaintea depunerii D.T.A.C./D.T.A.D., solicitantul sau proiectantul în calitate de împuternicit, are obligaţia obţinerii avizelor/acordurilor, potrivit cerinţelor stabilite şi înscrise în certificatul de urbanism.

    ART. 28
     Avizele/acordurile prevăzute la art. 27, se obţin pentru:
    a) racordarea la reţeaua căilor de comunicaţii;
    b) securitatea la incendiu, protecţia civilă şi protecţia sănătăţii populaţiei;
    c) cerinţele specifice unor zone cu restricţii stabilite prin reglementări speciale;
    d) respectarea regimului monumentelor istorice.


    ART. 29
        Avizele/acordurile privind intervenţiile asupra construcţiilor cu caracter special se emit de către structurile proprii cu atribuţii privind controlul de stat al calităţii în construcţii din cadrul autorităţilor prevăzute la art. 34 din Legea nr. 10/1995 privind calitatea în construcţii, republicată, pentru lucrările de construcţii cu caracter special ce sunt autorizate de către instituţiile din cadrul SNAOPSN.

  Acordul vecinilor
    ART. 30
        Acordul vecinilor este necesar dacă prin executarea lucrărilor de construcţii adiacent/în vecinătatea imediată a unor construcţii existente, pot fi cauzate acestora prejudicii privind rezistenţa mecanică/stabilitatea/securitatea la incendiu/igiena/sănătatea/mediul/siguranţa în exploatare, şi numai dacă sunt necesare măsuri de intervenţie pentru protejarea acestora.

    ART. 31
        Acordul vecinilor este valabil în formă autentică şi se poate solicita condiţionat de asigurarea măsurilor pentru punerea în siguranţă a construcţiei preexistente.

    ART. 32
        În cazul refuzului nejustificat al vecinilor de a-şi da acordul, hotărârea instanţei de judecată, prin care se constată refuzul nejustificat al acestora, ţine locul acordului prevăzut la art. 31.

    SECŢIUNEA a 3-a
    Documentaţia tehnică necesară în procedura de autorizare
  Întocmirea Documentaţiei tehnice - (D.T.A.C./D.T.A.D.)
    ART. 33
        Proiectul pentru autorizarea executării lucrărilor de construire/desfiinţare - D.T.A.C./D.T.A.D. se întocmeşte, se semnează şi se promovează în vederea avizării/autorizării în conformitate cu prevederile legale privind protecţia informaţiilor clasificate şi cu dispoziţiile Legii nr. 50/1991 republicată, cu modificările şi completările ulterioare şi a normelor metodologice de aplicare.

    ART. 34
        Solicitantul autorizaţiei de construire/desfiinţare are obligaţia de a prezenta spre autorizare Proiectul pentru autorizarea executării lucrărilor de construire/desfiinţare - D.T.A.C./D.T.A.D. verificat de către verificatori tehnici autorizaţi în condiţiile legii.

    ART. 35
        Fiecare planşă a D.T.A.C./D.T.A.D. conţine în partea din dreapta jos un cartuş care cuprinde: datele de identificare ale investitorului şi proiectantului, titlul proiectului şi al planşei, numărul proiectului şi al planşei, data elaborării, numele, calitatea şi semnătura elaboratorilor şi ale şefului de proiect şi nivelul de clasificare al documentului.

    ART. 36
        D.T.A.C./D.T.A.D. se clasifică potrivit prevederilor legale privind protecţia informaţiilor clasificate. Nivelul de clasificare al D.T.A.C./D.T.A.D. se stabileşte în concordanţă cu categoriile de informaţii clasificate specifice domeniilor de activitate ale autorităţilor din SNAOPSN, potrivit normelor în vigoare.

    CAP. III
    Procedura de autorizare
    SECŢIUNEA 1
    Certificatul de urbanism
    ART. 37
    (1) Certificatul de urbanism este actul de informare, emis de compartimentul/structura de specialitate prevăzut/prevăzută la art. 9 alin. (1), prin care solicitantul este informat cu privire la cerinţele tehnice ale amplasamentului, precum şi la obligaţiile pe care acesta le are în procedura de autorizare a executării lucrărilor de construcţii cu caracter special, privind:
    a) regimul juridic, economic şi tehnic al imobilului, de la data solicitării;
    b) cerinţele urbanistice/reglementări interne specifice amplasamentului;
    c) avizele/acordurile legale necesare în vederea autorizării;
    d) obligaţia de a contacta autoritatea competentă pentru protecţia mediului, în scopul obţinerii punctului de vedere şi, după caz, al actului administrativ al acesteia, în vederea autorizării.


    ART. 38
        Certificatul de urbanism se eliberează solicitantului în termen de cel mult 30 de zile calendaristice de la data înregistrării cererii, menţionându-se scopul emiterii acestuia.

    ART. 39
        Certificatul de urbanism se emite în scopurile prevăzute de lege.

    ART. 40
     Solicitantul certificatului de urbanism este beneficiarul/proiectantul din cadrul instituţiilor din SNAOPSN interesat să primească de la autoritatea emitentă informaţii cu privire la un imobil în scopurile definite la art. 39.

    ART. 41
        În vederea eliberării certificatului de urbanism, solicitantul înaintează autorităţii emitente cererea conform formularului-model F1 în care se înscriu elementele de identificare a imobilului, cât şi elementele care definesc scopul solicitării.

    ART. 42
    (1) Certificatul de urbanism se întocmeşte în conformitate cu prevederile documentaţiilor de amenajare a teritoriului şi de urbanism, aplicabile amplasamentului.
    (2) În situaţii deosebite, în funcţie de condiţiile specifice ale amplasamentului, prin certificatul de urbanism se solicită completarea documentaţiilor care vor însoţi cererea pentru eliberarea autorizaţiei de construire cu următoarele studii/avize/expertize:
    a) studii de specialitate: de circulaţie, istoric, amenajare peisagistică, impact asupra mediului şi altele asemenea;
    b) avize de la organismele competente pentru zonele asupra cărora s-a instituit un anumit regim de protecţie sau de restricţii de construire;
    c) expertize tehnice/audit energetic.


    ART. 43
     În vederea emiterii certificatului de urbanism solicitantul trebuie să înainteze la autoritatea emitentă actele menţionate la art. 17.

    ART. 44
    (1) Verificarea documentaţiei depuse pentru obţinerea certificatului de urbanism se efectuează în cadrul compartimentului/structurii de specialitate prevăzut la art. 9 alin. (1), constatându-se dacă:
    a) au fost depuse toate documentele prevăzute la art. 17;
    b) cererea tip este completată corect;
    c) elementele de identificare privind solicitantul şi imobilul sunt potrivit Formularului F.1;
    d) este precizat scopul pentru care se solicită certificatul de urbanism.

    (2) Dacă documentaţia depusă este incompletă sau cu elemente de identificare insuficiente, în termen de 5 zile de la data înregistrării acest lucru se notifică în scris solicitantului, cu menţionarea elementelor lipsă din documentaţie, care se restituie în vederea completării.
    (3) În situaţia prevăzută la alin. (2), începând cu data notificării, termenul legal de 30 de zile calendaristice pentru emiterea certificatului de urbanism se decalează cu numărul de zile necesar solicitantului pentru a elabora modificările/completările şi înregistra documentaţia.

    ART. 45
    (1) Certificatul de urbanism se redactează într-un singur exemplar, utilizându-se formularul-model F.3, prezentat în anexa nr. 1, completându-se toate rubricile acestuia.
    (2) În Certificatul de urbanism se fac specificările necesare privind:
    a) regimul juridic, economic şi tehnic al imobilului;
    b) nominalizarea avizelor/acordurilor/punctului de vedere al autorităţii competente pentru protecţia mediului, care trebuie să însoţească D.T.A.C./D.T.A.D.;
    c) încadrarea în prevederile documentaţiilor de urbanism şi/sau de amenajare a teritoriului;
    d) necesitatea întocmirii unor documentaţii de urbanism de tip P.U.Z./P.U.D., care să modifice reglementările urbanistice existente pentru amplasament şi zonele adiacente.

    (3) În Certificatul de urbanism se înscriu informaţiile cunoscute de emitent la data emiterii certificatului, privind regimul juridic, economic şi tehnic al imobilului, după cum urmează:
    a) Regimul juridic:
    1. situarea imobilului în intravilan sau în afara acestuia;
    2. natura proprietăţii sau titlul asupra imobilului conform extrasului de carte funciară;
    3. servituţile care grevează asupra imobilului, dreptul de preemţiune, zona de utilitate publică;
    4. existenţa unor litigii aflate pe rolul instanţelor judecătoreşti, privind imobilul;
    5. prescripţii specifice pe zone/subzone şi unităţi teritoriale de referinţă;
    6. includerea imobilului în listele monumentelor istorice/ale naturii ori în zona lor de protecţie.

    b) Regimul economic:
    1. folosinţa actuală;
    2. destinaţia stabilită prin planurile de urbanism şi de amenajare a teritoriului aprobate;

    c) Regimul tehnic cu menţiunea expresă că în funcţie de complexitatea şi de volumul informaţiilor, acestea se pot prezenta într-o anexă, parte integrantă din certificatul de urbanism:
    1. informaţii extrase din documentaţiile de amenajarea teritoriului şi din documentaţiile de urbanism şi din regulamentele de urbanism aferente;
    2. informaţii extrase din planul cadastral deţinut de OCPI, după caz;
    3. restricţiile impuse şi informaţiile extrase din reglementările interne aplicabile zonei, în situaţia în care imobilul este amplasat într-o zonă cu destinaţie specială;
    4. obligaţii/constrângeri de natură urbanistică aplicabile zonei de amplasament şi adiacentă acesteia, extrase din reglementările interne pentru zonele cu destinaţie specială sau din documentaţiile de urbanism, pentru celelalte zone, fiind avute în vedere la proiectarea investiţiei:
        (i) regimul de aliniere a terenului şi construcţiilor faţă de drumurile publice adiacente;
        (ii) retragerile şi distanţele obligatorii la amplasarea construcţiilor faţă de proprietăţile vecine;
        (iii) elemente privind volumetria/aspectul general al clădirilor în raport cu imobilele învecinate;
        (iv) înălţimea maximă admisă pentru construcţiile noi şi caracteristicile volumetrice ale acestora, exprimate atât în număr de niveluri, cât şi în dimensiuni reale;
        (v) procentul maxim de ocupare a terenului (POT) şi coeficientul maxim de utilizare a terenului (CUT), raportate la suprafaţa de teren corespunzătoare zonei care face obiectul solicitării;

    6. echiparea cu utilităţi existente şi referinţe cu privire la noi capacităţi prevăzute prin studiile şi documentaţiile anterior aprobate;
    7. circulaţia pietonilor şi a autovehiculelor, accesele auto şi parcajele necesare în zonă.


    (4) În cazul condominiilor, când este necesară evidenţierea defalcată a participării proprietarilor, cotele-părţi c-o proprietatea comună se determină conform art. 40, alin. (3) din Legea nr. 50/1991 republicată, cu modificările şi completările ulterioare, proporţional cu suprafaţa utilă.

    ART. 46
    (1) Emitentul certificatului de urbanism are obligaţia de a înscrie în rubrica rezervată, scopul utilizării actului şi categoria de lucrări din cererea pentru emiterea lui.
    (2) În cazul în care scopul pentru care se solicită eliberarea certificatului de urbanism nu se încadrează în prevederile documentaţiilor de urbanism şi de amenajare a teritoriului aprobate, în reglementările interne specifice zonelor cu destinaţie specială, sau există litigii aflate pe rol privind imobilul, certificatul de urbanism se eliberează cu menţionarea incompatibilităţilor rezultate, inclusiv posibilitatea/imposibilitatea realizării obiectivului de investiţii.
    (3) Pe documentele anexă la certificatul de urbanism se aplică ştampila-model nr. 1, din Anexa nr. 2.

    ART. 47
    (1) Certificatul de urbanism se emite şi se semnează de către conducătorul instituţiei emitente, de şeful compartimentului/structurii de specialitate, prevăzut la art. 9 alin. (1) sau de şeful colectivului desemnat să îndeplinească atribuţiile compartimentului/structurii de specialitate, acolo unde nu este constituită această structură.
    (2) Prin decizie administrativă, conducătorul instituţiei poate delega atribuţia de semnare a certificatului de urbanism, în condiţiile legii.
    (3) Responsabilitatea emiterii certificatului de urbanism revine tuturor semnatarilor acestuia, potrivit atribuţiilor stabilite în conformitate cu prevederile legale în vigoare.
    (4) Lipsa unei semnături atrage nulitatea actului.
    (5) În absenţa semnatarilor menţionaţi la alin. (1), certificatul de urbanism se semnează de către înlocuitorii de drept ai acestora, împuterniciţi în acest scop, potrivit prevederilor legale.

    ART. 48
    (1) Emitentul certificatului de urbanism are obligaţia de a institui un registru în format letric sau electronic, potrivit formularului-model F.4 - în care acestea sunt înscrise cronologic în ordinea emiterii.
    (2) Numărul certificatului respectă următoarea formă: __/__/ZZ.LL.AAAA (nr. crt. din registru) (nr. de înregistrare a cererii) (data emiterii).
    (3) În Registrul de evidenţă a certificatelor de urbanism, se înscriu datele privind: numărul de înregistrare a cererii, data emiterii certificatului de urbanism, adresa imobilului, numărul cadastral şi numărul de carte funciară, datele de identificare ale solicitantului, scopul pentru care s-a emis certificatul de urbanism şi termenul de valabilitate a certificatului de urbanism.
    (4) Dacă este cazul, certificatul de urbanism emis de către autorităţile din SNAOPSN şi registrul de evidenţă a certificatelor de urbanism se clasifică potrivit legislaţiei în materia protecţiei informaţiilor clasificate.

    ART. 49
        Copia certificatului de urbanism se arhivează la emitent, alături de documentele care au stat la baza emiteri acestuia.

    ART. 50
    (1) Emitentul stabileşte termenul de valabilitate al certificatului de urbanism, între 6 şi 24 luni de la data emiterii, în funcţie de:
    a) scopul pentru care a fost solicitat;
    b) complexitatea investiţiei şi caracteristicile urbanistice ale zonei în care se află imobilul;
    c) valabilitatea documentaţiilor urbanistice şi a planurilor de amenajare a teritoriului.

    (2) Valabilitatea certificatului de urbanism încetează dacă:
    a) titularul renunţă la scopul pentru care l-a solicitat, în acest caz, titularul având obligaţia de a notifica emitentul;
    b) titularul nu solicită prelungirea valabilităţii în termen de 15 zile înaintea expirării acesteia.

    (3) La cererea titularului, formulată înaintea expirării valabilităţii certificatului de urbanism, prelungirea termenului se face de emitent, pentru maxim 12 luni.
    (4) Pentru prelungirea valabilităţii certificatului de urbanism se depune la emitent o cerere, potrivit formularului-model F.5 însoţită de certificatul de urbanism emis, în original.

    SECŢIUNEA 2
    Autorizaţia de construire/desfiinţare
    ART. 51
    (1) Autorizaţia de construire/desfiinţare este actul în baza căruia se pot executa lucrările de construcţii cu caracter special cu privire la construirea/desfiinţarea construcţiilor, inclusiv a instalaţiilor aferente şi a amenajărilor, după caz şi pe baza căruia se asigură aplicarea măsurilor legale referitoare la amplasare, concepere, realizare, exploatare şi postutilizare.
    (2) Autorizaţia de construire se emite pentru toate categoriile de lucrări, atât pentru executarea lucrărilor de bază, cât şi a celor aferente organizării executării lucrărilor.
    (3) Prin excepţie de la prevederile alin. (2), lucrările aferente organizării executării lucrărilor, se pot autoriza separat.
    (4) Lucrările de execuţie a instalaţiilor aferente construcţiilor, astfel cum sunt acestea definite în anexa nr. 2 la Legea nr. 50/1991 republicată, cu modificările şi completările ulterioare, se autorizează, de regulă, odată cu lucrările de construcţii, constituind împreună cu acestea lucrările de bază.
    (5) Prin excepţie de la prevederile alin. (4), în anumite situaţii, lucrările prevăzute la alin. (4) se pot autoriza separat.
    (6) Autorizaţia de construire/desfiinţare se emite în cel mult 30 de zile calendaristice de la data depunerii D.T.A.C./D.T A.D.
    (7) Prin excepţie de la prevederile alin. (6), autorizaţiile de construire/desfiinţare se emit în regim de urgenţă, pentru lucrările de consolidare la clădirile încadrate prin raport de expertiza tehnică ori prin notă tehnică justificativă în clasa I de risc seismic şi care prezintă pericol public, precum şi pentru lucrările de intervenţie de primă necesitate în cazuri de avarii/accidente tehnice/calamităţi/alte evenimente cu caracter excepţional, urmând ca documentaţia să fie definitivată pe parcursul/la încheierea executării lucrărilor.
    (8) În conformitate cu prevederile Legii nr. 50/1991 republicată, cu modificările şi completările ulterioare, avizele/acordurile stabilite prin certificatul de urbanism se anexează şi devin parte integrantă din autorizaţia de construire.

    ART. 52
     Solicitantul autorizaţiei de construire/desfiinţare este investitorul, din cadrul instituţiilor menţionate la art. 3 alin. (1).

    ART. 53
     În vederea obţinerii autorizaţiei de construire/desfiinţare solicitantul se adresează autorităţii emitente a certificatului de urbanism şi înaintează cererea completată conform formularului-model F.2 «CERERE pentru emiterea autorizaţiei de construire/desfiinţare pentru lucrări de construcţii cu caracter special», în care se precizează categoriile de lucrări solicitate, stabilite în conformitate cu prevederile Legii nr. 50/1991 republicată, cu modificările şi completările ulterioare şi detaliate în anexa la cerere, precum şi celelalte documente prevăzute la art. 19, care se preia şi se înregistrează.

    ART. 54
    (1) Compartimentul/structura de specialitate din cadrul autorităţilor competente să emită autorizaţii de construire pentru lucrările de construcţii cu caracter special, are obligaţia de a verifica documentaţia depusă şi de a efectua examinarea tehnică a acesteia.
    (2) Verificarea conţinutului documentaţiei urmăreşte dacă:
    a) cererea este adresată autorităţii competente să emită autorizaţia;
    b) formularul cererii şi anexa sunt completate corespunzător;
    c) certificatul de urbanism este valabil şi scopul coincide cu obiectul cererii pentru autorizare;
    d) există dovada titlului asupra imobilului sau, după caz, există extrasul de plan cadastral şi extrasul de carte funciară de informare, actualizate la zi, dacă legea nu dispune altfel;
    e) documentaţia tehnică pentru autorizarea executării lucrărilor de construire/desfiinţare - D.T.A.C./D.T.A.D. este complet şi conform cu prevederile Legii nr. 50/1991 şi ale prezentelor instrucţiuni şi este aplicată pe piesele scrise şi desenate parafa care confirmă dreptul proiectantului de a întocmi şi semna documentaţia, în condiţiile legii;
    f) există documente privind situaţia juridică a imobilului emise de structura de specialitate din cadrul instituţiei care administrează imobilul în cauză;
    g) există litigii aflate pe rolul instanţelor judecătoreşti, privind imobilul;
    h) există avizele şi acordurile favorabile şi studiile cerute prin certificatul de urbanism;
    i) există procesul-verbal de scoatere din funcţiune a construcţiei, pentru lucrările de desfiinţare;
    j) există referatele de verificare a D.T.A.C./D.T.A.D. şi de expertizare tehnică/audit energetic.

    (3) Examinarea tehnică a D.T.A.C./D.T.A.D. vizează, inclusiv datele înscrise în anexa la cerere şi constă în examinarea modului în care sunt respectate:
    a) datele şi condiţiile cerute prin certificatul de urbanism;
    b) reglementările cu privire la întocmirea şi conţinutul proiectului supus autorizării;
    c) prevederile legale cu privire la competenţele proiectanţilor pentru semnarea documentaţiilor;
    d) reglementările cu privire la verificarea proiectelor de către verificatorii de proiecte atestaţi;
    e) respectarea condiţiilor din avizele, acordurile, punctul de vedere al autorităţii competente pentru protecţia mediului şi, după caz, actul administrativ al acesteia, favorabile, obţinute în condiţiile Legii, precum şi, după caz, din studiile cerute prin certificatul de urbanism.


    ART. 55
    (1) În termen de 10 zile de la data înregistrării documentaţiei, compartimentul/structura de specialitate are obligaţia să notifice în scris solicitantului elementele necesare în vederea completării acesteia, în situaţia în care se constată faptul că aceasta este incompletă sau necesită clarificări tehnice.
    (2) Termenul pentru emiterea autorizaţiei de construire/desfiinţare se decalează cu numărul de zile necesar solicitantului pentru a elabora, a depune şi înregistra modificările/completările aduse D.T.A.C./D.T.A.D. iniţiale, începând cu data primirii notificării.

    ART. 56
        În situaţia în care documentaţia prezentată corespunde cerinţelor, compartimentul/structura de specialitate a emitentului are obligaţia redactării autorizaţiei de construire/desfiinţare şi prezentării acesteia pentru semnare, în vederea emiterii.

    ART. 57
        Se interzice emiterea unei autorizaţii de construire/desfiinţare în cazul constatării existenţei, la momentul prezentării documentaţiei, a unor litigii care au ca obiect dreptul de proprietate sau un alt drept real, aflate pe rolul instanţelor judecătoreşti, privind imobilul/partea din imobil - teren şi/sau construcţii, afectate de litigiu.

    ART. 58
    (1) Autorizaţia de construire/desfiinţare se redactează în exemplar unic, de către compartimentul/structura de specialitate prevăzute la art. 9 alin. (1), conform formularului - F.6.
    (2) Prin autorizaţia de construire/desfiinţare emitentul poate impune anumite condiţii pentru perioada executării lucrărilor autorizate, privind:
    a) condiţiile de utilizare a domeniului public;
    b) măsurile de protejare a proprietăţilor învecinate;
    c) măsurile de protecţie sanitară şi socială în situaţia cazării sezoniere a muncitorilor;
    d) măsurile de securitate la incendiu.


    ART. 59
    (1) În situaţia autorizării executării lucrărilor pentru construcţii cu caracter provizoriu, în formularul - model F.6 emitentul are obligaţia de a face precizări privind termenul de încetare a funcţionării obiectivului autorizat, precum şi obligaţiile titularului autorizaţiei care decurg din caracterul provizoriu şi durata de existenţă limitată a respectivelor construcţii.
    (2) În situaţia în care formularul nu permite înscrierea tuturor menţiunilor necesare, acestea se inserează într-o anexă la autorizaţie, parte integrantă din autorizaţia de construire/desfiinţare.

    ART. 60
     D.T.A.C./D.T.A.D. constituie documentul martor al autorizării, scop în care i se aplică ştampila prevăzută în anexa nr. 2 - model ştampilă nr. 2, pe toate piesele scrise şi desenate componente. Un exemplar se restituie solicitantului odată cu autorizaţia, iar al doilea exemplar rămâne în arhiva emitentului autorizaţiei, împreună cu o copie a autorizaţiei de construire/desfiinţare.

    ART. 61
    (1) Autorizaţia de construire/desfiinţare se emite şi se semnează de către conducătorul instituţiei emitente, de şeful compartimentului/structurii de specialitate prevăzut la art. 9 alin. (1) sau de şeful colectivului desemnat să îndeplinească atribuţiile compartimentului/structurii de specialitate, acolo unde nu este constituită această structură.
    (2) Prin decizie administrativă conducătorul instituţiei poate delega atribuţia de semnare a autorizaţiei de construire/desfiinţare, în condiţiile legii.
    (3) Lipsa unei semnături atrage nulitatea actului.
    (4) În absenţa semnatarilor menţionaţi la alin. (1), autorizaţia de construire/desfiinţare se semnează de către înlocuitorii de drept ai acestora, împuterniciţi în acest scop.

    ART. 62
    (1) Emitentul autorizaţiei de construire/desfiinţare are obligaţia de a institui un registru de evidenţă a autorizaţiilor de construire/desfiinţare, în format letric sau electronic, potrivit formularului-model F.7, în care acestea sunt înscrise în ordinea emiterii.
    (2) Numărul autorizaţiei respectă următoarea formă: __/___/ZZ.LL.AAAA (nr. crt. din registru) (nr. de înregistrare a cererii) (data emiterii).
    (3) În Registrul de evidenţă se înscriu datele privind: adresa imobilului, numărul cadastral şi numărul de carte funciară, datele de identificare ale solicitantului, titlul de proprietate asupra imobilului, caracterul construcţiilor şi durata de existenţă autorizată pentru construcţiile provizorii, lucrările autorizate, durata de execuţie şi de valabilitate a autorizaţiei.
    (4) Autorizaţia de construire/desfiinţare emisă de către autorităţile din SNAOPSN şi Registrul de evidenţă se clasifică potrivit legislaţiei în materia protecţiei informaţiilor clasificate, conţinutul acestuia nu este public şi se comunică, la cerere, organelor abilitate de lege.

    ART. 63
        Autorizaţia de construire/desfiinţare se eliberează în maxim 30 de zile calendaristice de la data înregistrării cererii, cu respectarea legislaţiei privind informaţiile clasificate.

    ART. 64
    (1) Prin autorizaţia de construire/desfiinţare emitentul stabileşte şi înscrie în formular:
    a) termenul de valabilitate al autorizaţiei de construire/desfiinţare;
    b) durata de execuţie a lucrărilor.

    (2) Valabilitatea autorizaţiei de construire/desfiinţare se constituie din intervalul de timp ce nu poate depăşi 24 luni de la data emiterii, în interiorul căruia solicitantul este obligat să înceapă lucrările autorizate şi care se extinde, în cazul în care lucrările autorizate au fost începute în termenul acordat, cu durata de execuţie a acestora, începând cu data anunţată a începerii lucrărilor/data înscrisă în Ordinul de începere a lucrărilor de construcţii, comunicat de beneficiar/investitor.
    (3) Durata executării lucrărilor reprezintă perioada exprimată în luni, cuprinsă între data stabilită de investitor pentru începerea lucrărilor de execuţie şi comunicată executantului şi data încheierii procesului-verbal privind admiterea recepţiei la terminarea lucrărilor.
    (4) În cazul schimbării investitorului pe parcursul executării şi înaintea finalizării lucrărilor, valabilitatea autorizaţiei de construire/desfiinţare se menţine, cu respectarea prevederilor acesteia şi doar dacă noul investitor este din cadrul aceleiaşi instituţii ca cel iniţial. În această situaţie, autorizaţia şi actele care au stat la baza eliberării acesteia, aparţin de drept noului investitor.
    (5) În cazurile justificate în care lucrările de construcţii nu au fost începute ori nu au fost executate integral în termenele stabilite prin autorizaţia de construire/desfiinţare, investitorul poate solicita autorităţii emitente, cu cel puţin 15 zile înaintea datei expirării termenului de valabilitate, prelungirea valabilităţii autorizaţiei, investitorul având obligaţia de a întocmi, împreună cu proiectantul şi executantul lucrărilor, un memoriu justificativ prin care prezintă:
    a) cauzele care au determinat neîncadrarea în termenele stabilite prin autorizaţia de construire/desfiinţare şi, dacă este cazul, care au determinat deteriorarea construcţiilor/părţilor de construcţii rezultate în urma executării lucrărilor realizate în termenul stabilit iniţial;
    b) stadiul şi valoarea lucrărilor executate, cu prezentarea unui centralizator al situaţiilor de lucrări certificat de dirigintele de şantier şi de executantul lucrărilor;
    c) lucrările rămase de executat, cu precizarea valorii şi a duratei de timp necesare finalizării acestora, certificate de proiectantul lucrărilor.

    (6) În cazul în care, la reluarea lucrărilor se constată faptul că deteriorarea construcţiilor/părţilor de construcţii a afectat cerinţa fundamentală rezistenţă mecanică şi stabilitate, documentaţia prevăzută la alin. (5) se va completa cu o documentaţie tehnică întocmită în conformitate cu prevederile D.T.A.C./D.T.A.D. dar şi cu concluziile referatului de expertiză tehnică a lucrărilor executate.

    ART. 65
    (1) Pentru prelungirea valabilităţii autorizaţiei de construire/desfiinţare se completează şi se depune la emitent o cerere-tip, potrivit formularului-model F.8, însoţită de memoriul justificativ menţionat la art. 64 alin. (5) şi de autorizaţia de construire/desfiinţare emisă iniţial, în original.
    (2) Valabilitatea autorizaţiei de construire/desfiinţare poate fi prelungită o singură dată, maxim 12 luni.
    (3) Decizia privind prelungirea valabilităţii autorizaţiei de construire/desfiinţare este de competenţa emitentului, în raport cu obiectivele şi misiunile instituţiei/complexitatea lucrărilor/stadiul executării lucrărilor/cauzele care au dus la nerespectarea termenelor prevăzute în autorizaţia emisă iniţial, reieşite din documentele anexate la cererea pentru prelungire.
    (4) Prelungirea valabilităţii autorizaţiei de construire/desfiinţare se înscrie în originalul autorizaţiei iniţial emise.

    ART. 66
    (1) Autorizaţia de construire/desfiinţare îşi pierde valabilitatea, fiind necesară emiterea unei noi autorizaţii de construire/desfiinţare în următoarele situaţii:
    a) neînceperea lucrărilor în termenul de valabilitate al autorizaţiei de construire/desfiinţare;
    b) nefinalizarea lucrărilor conform duratei de execuţie stabilite prin autorizaţie;
    c) nefinalizarea lucrărilor în termenul acordat ca prelungire a valabilităţii autorizaţiei;
    d) modificarea condiţiilor/datelor/documentaţiei care a stat la baza emiterii autorizaţiei.

    (2) În cazul nefinalizării lucrărilor în termenul acordat prin prelungirea valabilităţii autorizaţiei, continuarea lucrărilor rămase de executat se poate face după emiterea unei noi autorizaţii de constituire/desfiinţare, pentru lucrările de construcţii rămase de executat, valabilitatea certificatului de urbanism, precum şi a avizelor/acordurilor emise la prima autorizaţie menţinându-se, cu condiţia realizării construcţiei în conformitate cu D.T.A.C./D.T.A.D... care a stat la baza emiterii autorizaţiei iniţiale.
    (3) În cazul întreruperii execuţiei lucrărilor pe o perioadă îndelungată, fără luarea măsurilor de conservare, continuarea lucrărilor rămase de executat se poate face numai după emiterea unei noi autorizaţii de construire/desfiinţare, care are la bază o D.T.A.C./D.T.A.D. întocmită în conformitate cu concluziile referatului de expertiză tehnică a lucrărilor executate.

    SECŢIUNEA 3
    Situaţii speciale în procedura de autorizare

    ART. 67
    (1) Prin procesul-verbal de constatare a contravenţiei, organul de control care a sancţionat contravenţional executarea lucrărilor de construcţii fără autorizaţie/cu încălcarea acesteia, pe lângă oprirea lucrărilor, dispune măsurile necesare şi stabileşte termenul pentru:
    a) încadrarea lucrărilor în prevederile autorizaţiei,
    b) desfiinţarea lucrărilor executate fără autorizaţie.

    (2) Autoritatea competentă să emită autorizaţia analizează modul în care construcţia corespunde condiţiilor urbanistice aprobate pentru zona de amplasament, urmând să dispună menţinerea/desfiinţarea construcţiilor realizate fără autorizaţie/cu încălcarea acesteia.
    (3) Lucrările de construcţii necesare pentru remedierea deficienţelor constatate ca urmare a efectuării recepţiei la terminarea lucrărilor se pot executa fără a fi necesară emiterea unei noi autorizaţii de construire ori prelungirea valabilităţii autorizaţiei existente, cu condiţia încadrării în prevederile autorizaţiei emise pentru executarea lucrărilor de construcţii.
    (4) Condiţiile urbanistice de integrare în cadrul construit preexistent pot fi reglementările interne pentru zonele cu destinaţie specială sau documentaţiile de urbanism, pentru celelalte zone.
    (5) În situaţia în care construcţia realizată fără autorizaţie de construire întruneşte condiţiile urbanistice de integrare în cadrul construit preexistent, autoritatea competentă emite autorizaţie de construire în vederea intrării în legalitate, coroborat cu luarea măsurilor necesare, numai în baza concluziilor unui referat de expertiză tehnică pentru cerinţa esenţială de calitate "rezistenţă mecanică şi stabilitate" privind starea structurii de rezistenţă în stadiul fizic în care se află construcţia şi pentru cerinţa "securitatea la incendiu", după emiterea Acordului de mediu.
    (6) Nu pot fi emise autorizaţii de construire pentru intrare în legalitate pentru investiţiile ce presupun evaluare de mediu.
    (7) Lucrările de desfiinţare a unor construcţii/lucrări executate fără autorizaţie sau cu încălcarea prevederilor acesteia, dispuse de organele de control abilitate sau de instanţă, se pot executa pe cale administrativa fără a fi necesară emiterea unei autorizaţii de desfiinţare şi pe cheltuiala contravenientului.

    ART. 68
    (1) Autorizarea executării lucrărilor de construcţii cu caracter special, pe terenurile cuprinse în intravilanul localităţile, este permisă cu respectarea funcţiunilor stabilite prin documentaţiile de urbanism, sau reglementările interne, pentru zonele cu destinaţie specială.
    (2) În condiţiile prevederilor Legii fondului funciar nr. 18/1991, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, pe terenurile din extravilan se pot executa lucrări pentru construcţii şi amenajări cu caracter special, destinate apărării, ordinii publice şi securităţii naţionale.
    (3) În vederea executării lucrărilor de construcţii cu caracter special, terenurile aparţinând domeniului public al statului sau al unităţilor administrativ-teritoriale, altele decât cele aflate în administrarea instituţiilor SNAOSPN prevăzute la art. 3 alin. (1), se concesionează pentru o durată de timp cel puţin egală cu durata normală de funcţionare a construcţiei viitoare la care se adaugă perioada necesară realizării lucrărilor.

  Modificări aduse D.T.A.C./D.T.A.D. şi/sau schimbarea soluţiilor tehnice din proiect în timpul executării lucrărilor de construcţii
    ART. 69
    (1) Modificările aduse D.T.A.C./D.T.A.D. înainte de începerea sau pe parcursul executării lucrărilor sunt supuse reluării procedurii de autorizare dacă nu se încadrează în limitele avizelor/acordurilor şi actului administrativ al autorităţii pentru protecţia mediului.
    (2) Prin modificare adusă D.T.A.C./D.T.A.D. se înţelege orice schimbare iniţiată de către investitor care vizează funcţiunile şi/sau capacităţile funcţionale caracteristice, indicatorii tehnico-economici aprobaţi, soluţiile spaţiale şi/sau de amplasament ori alte astfel de cerinţe, cu efecte asupra D.T.A.C./D.T.A.D. care a fundamentat emiterea autorizaţiei.
    (3) Verificarea încadrării modificărilor în limitele avizelor şi acordurilor se face de către compartimentul/structura de specialitate prevăzut la art. 9, alin. (1), precum şi de verificatorii de proiecte atestaţi în condiţiile legii, iar verificarea încadrării modificărilor în limitele actului administrativ al autorităţii pentru protecţia mediului se realizează de către aceasta.
    (4) Prezentarea documentelor privind încadrarea modificărilor în limitele avizelor/acordurilor/actului administrativ al autorităţii pentru protecţia mediului, este obligaţia investitorului.
    (5) Dacă în timpul executării lucrărilor, în perioada de valabilitate a autorizaţiei, survin modificări ale D.T.A.C./D.T.A.D. care conduc la necesitatea modificării lucrărilor de construcţii autorizate, investitorul are obligaţia de a opri lucrările şi de a solicita o nouă autorizaţie, pentru obţinerea căreia depune o nouă D.T.A.C./D.T.A.D. elaborată în condiţiile modificărilor survenite.

    ART. 70
    (1) În vederea emiterii unei noi autorizaţii autoritatea competentă decide, după caz:
    a) emiterea noii autorizaţii de construire, dacă lucrările corespunzătoare modificărilor D.T.A.C./D.T.A.D. se înscriu în limitele actului administrativ al autorităţii pentru protecţia mediului şi ale avizelor şi acordurilor obţinute pentru autorizaţia de construire iniţială;
    b) reluarea procedurii de autorizare dacă lucrările corespunzătoare modificărilor D.T.A.C./D.T.A.D. depăşesc limitele actului administrativ al autorităţii pentru protecţia mediului/avizelor/acordurilor obţinute pentru autorizaţia de construire iniţială.

    (2) În situaţia când, înainte de începerea executării lucrărilor de construcţii/pe parcursul derulării acestora, este necesară modificarea soluţiilor tehnice din documentaţia autorizată, investitorul are obligaţia de a nu începe/de a opri lucrările, după caz, şi de a solicita emiterea unei noi autorizaţii de construire corespunzător modificărilor aduse proiectului, materializate prin documentaţii, cu condiţia ca D.T.A.C./D.T.A.D. astfel modificată să se încadreze în prevederile documentaţiilor de urbanism/reglementărilor interne, pentru zonele cu destinaţie specială.
    (3) Pe baza dispoziţiei de şantier dată de proiectantul lucrărilor, însuşită, după caz, de expertul tehnic atestat şi verificată de către un verificator de proiecte atestat şi cu acordul investitorului, se admit modificări locale ale soluţiilor tehnice din D.T.A.C./D.T.A.D. autorizată, fără emiterea unei noi autorizaţii de construire, cu respectarea legislaţiei privind achiziţiile publice, dacă:
    a) nu se modifică funcţiunea consemnată în autorizaţia iniţială;
    b) se asigură respectarea prevederilor avizelor/acordurilor/punctului de vedere al autorităţii pentru protecţia mediului şi ale actului administrativ al acesteia, anexe la autorizaţia iniţială;
    c) se asigură respectarea prevederilor Codului civil;
    d) nu se modifică condiţiile de amplasament;
    e) nu sunt periclitate rezistenţa şi stabilitatea clădirilor învecinate;
    f) se asigură respectarea reglementărilor tehnice în domeniul securităţii la incendiu;
    g) se asigură economia de energie.

    (4) Se încadrează în prevederile alin. (3) şi lucrările devenite necesare în cazuri speciale determinate de luarea în considerare a unor situaţii imprevizibile la faza de proiectare, care se execută la construcţii existente. În cazul monumentelor istorice, se va obţine avizul organismelor abilitate ale Ministerului Culturii.
    (5) În situaţiile prevăzute la alin. (2), (3) şi (4) responsabilitatea privind corectitudinea tehnică a soluţiei modificatoare aparţine proiectantului şi verificatorului de proiect, iar titularul autorizaţiei are obligaţia de a depune, în copie, şi documentele specificate.

  Completări sau detalieri ale prevederilor planurilor de urbanism şi de amenajare a teritoriului
    ART. 71
        În situaţia în care, pentru analiza modului în care investiţia se poate integra în ansamblul urbanistic preexistent, sunt necesare modificări/completări/detalieri ale prevederilor planurilor de urbanism şi/sau de amenajare a teritoriului, emitentul autorizaţiei poate impune, prin certificatul de urbanism, elaborarea unor documentaţii de urbanism/amenajare a teritoriului.

    CAP. IV
    Dispoziţii finale şi tranzitorii
    ART. 72
        Verificarea disciplinei în emiterea autorizaţiilor, calităţii şi execuţiei lucrărilor, se asigură prin structurile proprii de control ale autorităţilor din SNAOSPN ce conţin personal tehnic de specialitate.

    ART. 73
     Operatorii economici prevăzuţi la art. 25 vor asigura, în cadrul procesului de avizare, cerinţele legale privind protecţia informaţiilor clasificate.

    ART. 74
        Anterior întocmirii documentaţiilor tehnico-economice - faza studiu de fezabilitate ori similare, respectiv anterior întocmirii D.T.A.C. -, în situaţia în care autoritatea competentă pentru protecţia mediului a stabilit necesitatea evaluării impactului asupra mediului şi a emis îndrumarul conform legislaţiei privind evaluarea impactului anumitor proiecte publice şi private asupra mediului, solicitantul certificatului de urbanism are următoarele obligaţii:
    a) refacerea documentelor privind fundamentarea necesităţii şi oportunităţii investiţiei cu includerea elementelor/acţiunilor/măsurilor/soluţiilor stabilite de autoritatea competentă pentru protecţia mediului şi prezentarea acestora spre aprobare organelor competente;
    b) anunţarea în scris a compartimentului/structurii de specialitate prevăzut la art. 9 alin. (1), cu privire la menţinerea sau renunţarea la solicitarea de obţinere, ca act final, a autorizaţiei de construire.


    ART. 75
    (1) Utilizarea formularelor şi ştampilelor cuprinse în anexele nr. 1 şi 2 la prezenta procedură este obligatorie, fiind interzisă modificarea/completarea structurii/conţinutului acestora.
    (2) Pentru autorizarea executării lucrărilor de construire, respectiv pentru autorizarea executării lucrărilor de desfiinţare, se utilizează formulare distincte, care se pun la dispoziţie de autoritatea emitentă.
    (3) În situaţia în care, la utilizare, rubricile din formulare nu sunt suficiente pentru comunicarea/înregistrarea datelor, emitentul poate anexa rubrici sau pagini suplimentare la actul emis, semnate şi parafate, cu înscrierea în actul de bază a menţiunii privind existenţa anexei ca parte integrantă a actului.

    ART. 76
        În cazurile nereglementate de prezenta procedură se vor aplica prevederile Ordinului ministrului dezvoltării regionale şi locuinţei nr. 839/2009 pentru aprobarea normelor de aplicare la Legea nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcţii cu modificările şi completările ulterioare.

    ART. 77
     Anexele nr. 1 şi 2 fac parte integrantă din prezenta Procedură.

    ANEXA 1

    FORMULARE

    Formular F.1




                   CERERE PENTRU EMITEREA CERTIFICATULUI DE URBANISM

┌─────────────────────────────┬──────────────┐
│Nivel de clasificare │ │
├─────────────────────────────┼──────────────┤
│ROMÂNIA │(neclasificat,│
│ │secret de │
├─────────────────────────────┼──────────────┤
│serviciu - secret, după caz) │ │
├─────────────────────────────┼──────────────┤
│_____________________________│ │
├─────────────────────────────┼──────────────┤
│Exemplar nr. _____________ │ │
├─────────────────────────────┼──────────────┤
│(denumirea autorităţii │ │
│emitente) │ │
├─────────────────────────────┼──────────────┤
│_____________________________│ │
├─────────────────────────────┼──────────────┤
│(denumirea solicitantului, │ │
│investitor/beneficiar) │ │
├─────────────────────────────┼──────────────┤
│Nr. _______ din __________ │ │
├─────────────────────────────┼──────────────┤
│ │ │
├─────────────────────────────┼──────────────┤
│Către, │ │
├─────────────────────────────┼──────────────┤
│_____________________________│ │
├─────────────────────────────┼──────────────┤
│(conducătorul autorităţii │ │
│emitente)^1) │ │
└─────────────────────────────┴──────────────┘

                                         CERERE
                       pentru emiterea certificatului de urbanism
        Subsemnatul .......... (numele şi prenumele conducătorului solicitantului), în calitate de reprezentant al .............. (denumirea solicitantului), cu sediul în judeţul ..........., municipiul/oraşul/comuna ............., satul .............., sectorul ...... cod poştal .............., str. .............. nr. ...., telefon/fax ................... cod fiscal ..............,
        în conformitate cu prevederile Legii nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcţii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, solicit emiterea certificatului de urbanism în scopul^2) ............................................... astfel^3):

┌──────────────────────────────────────┐
│[ ] 1. Elaborarea D.T.A.C./D.T.A.D. cu│
│caracter special, privind: │
│[ ] 1.1. Lucrări de construire │
│[ ] 1.2. Lucrări de desfiinţare │
│după cum urmează: │
├──────────────────────────────────────┤
│[ ] a) lucrări de construire, │
│reconstruire, consolidare, modificare,│
│extindere, reabilitare, schimbare de │
│destinaţie sau de reparare a │
│construcţiilor de orice fel, precum şi│
│a instalaţiilor aferente acestora; │
├──────────────────────────────────────┤
│[ ] b) lucrări de construire, │
│reconstruire, extindere, reparare, │
│consolidare, protejare, restaurare, │
│conservare, precum şi orice alte │
│lucrări, indiferent de valoarea lor, │
│care urmează să fie efectuate la │
│construcţii reprezentând monumente │
│istorice, stabilite potrivit legii; │
├──────────────────────────────────────┤
│[ ] c) lucrări de construire, │
│reconstruire, modificare, extindere, │
│reparare, modernizare şi reabilitare │
│privind căile de comunicaţie de orice │
│fel, drumurile forestiere, lucrările │
│de artă, reţelele şi dotările │
│tehnico-edilitare, lucrările │
│hidrotehnice, amenajările de albii, │
│lucrările de îmbunătăţiri funciare, │
│lucrările de instalaţii de │
│infrastructură, lucrările pentru noi │
│capacităţi de producere; │
├──────────────────────────────────────┤
│[ ] d) lucrări de foraje şi excavări │
│necesare pentru efectuarea studiilor │
│geotehnice şi a prospecţiunilor │
│geologice; │
├──────────────────────────────────────┤
│[ ] e) împrejmuiri şi alte lucrări de │
│amenajare a terenurilor; │
├──────────────────────────────────────┤
│[ ] f) lucrări, amenajări şi │
│construcţii cu caracter provizoriu, │
│necesare în vederea organizării │
│executării lucrărilor; │
├──────────────────────────────────────┤
│[ ] g) lucrări de construcţii cu │
│caracter provizoriu, chioşcuri, │
│tonete, cabine, spaţii de expunere, │
│corpuri şi panouri de afişaj, precum │
│şi anexele gospodăreşti ale │
│exploataţiilor agricole situate în │
│extravilan; │
├──────────────────────────────────────┤
│[ ] h) cimitire [ ] noi şi extinderi. │
├──────────────────────────────────────┤
│[ ] 2. Proiectarea lucrărilor de │
│construcţii cu caracter special în │
│faza de documentaţie tehnico-economică│
│.................. ("Studiu de │
│Fezabilitate" sau "Documentaţie de │
│Avizare a Lucrărilor de Intervenţii", │
│după caz) pentru │
│......................... (obiectivul │
│de investiţii ............/lucrări de │
│intervenţii la ............., după │
│caz) │
│[ ] 3. Executarea operaţiunilor │
│cadastrale de comasare sau dezmembrare│
└──────────────────────────────────────┘


        pentru imobilul^3) [] teren şi/sau [] construcţii, situat în judeţul ..........., municipiul/oraşul/comuna ........., satul ..........., sectorul ......, cod poştal .........., str. ............ nr. ..., bl. ..., sc. ..., et. ..., ap. ..., sau identificat prin^4) ............................
        În sprijinul identificării imobilului anexez^3):
        Documente de identificare^5):
        planul topografic actualizat la zi (plan de încadrare în zonă), la scara 1:__, eliberat de către oficiul de cadastru şi publicitate imobiliară (O.C.P.I.) ________,
        planul de amplasament şi delimitare a imobilului/plan de situaţie, la scara 1:__, eliberat de către _________,
        confirmare scrisă privind neînscrierea în evidenţele de cadastru şi publicitate imobiliară, nr. _____ din _________.
    sau
        Încheierea de carte funciară, planul de amplasament şi delimitare a imobilului şi extras de carte funciară pentru informare, actualizate la zi, eliberate de către biroul de cadastru şi publicitate imobiliară (O.C.P.I.) __________,
        planul de amplasament şi delimitare a imobilului/plan de situaţie, la scara 1:__, eliberat de către^5b) _________.
    şi
        comunicare nr. _____ din _____ emisă de ................, privind situaţia juridică a imobilului şi informaţii privind existenţa unor litigii aflate pe rolul instanţelor judecătoreşti în legătură cu acesta.


        Suprafaţa terenului şi/sau construcţiei pentru care solicit certificatul de urbanism este de ......... mp.

┌───────────┬───────────────────────────┐
│Data │Semnătura │
│...........│...........................│
│ │L.S. │
│ │(funcţia, gradul, numele în│
│ │clar şi semnătura │
│ │conducătorului │
│ │solicitantului) │
└───────────┴───────────────────────────┘

        ^1) Se completează, după caz: Ministrul Afacerilor Interne/Directorul Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor/Ministrul Apărării Naţionale/Directorul Serviciului Român de Informaţii/Directorul Serviciului de Telecomunicaţii Speciale/Directorul Serviciului de Informaţii Externe/Directorul Serviciului de Protecţie şi Pază.
        ^2) Se completează, după caz:
    a) Autorizarea executării lucrărilor de construcţii cu caracter special pentru .........................
        sau
    b) Proiectarea lucrărilor de construcţii cu caracter special în faza de documentaţie tehnico-economică ................ ("Studiu de Fezabilitate" sau "Documentaţie de Avizare a Lucrărilor de Intervenţii", după caz) pentru ................. ("obiectivul de investiţii ..........." - denumirea obiectivului de investiţii sau "lucrări de intervenţii la ................." - denumirea construcţiilor existente)
    c) executarea operaţiunilor cadastrale de comasare sau dezmembrare.

        ^3) Se introduce "X" în caseta corespunzătoare fără a completa ce nu corespunde.
        ^4) Alte elemente de identificare:
        În situaţia în care amplasamentul imobilului nu este înscris în evidenţele de cadastru şi publicitate imobiliară ale oficiului de cadastru şi publicitate imobiliară teritorial, pentru identificarea imobilului solicitantul va putea prezenta, după caz, informaţii privind:
    - localitatea şi numărul cadastral, sau
    – elemente de reper, general cunoscute; sau
    – numărul de ordine şi suprafaţa de teren înscrise în Registrul agricol; sau
    – coordonate extrase din planuri topografice, hărţi sau inventare de coordonate ale punctelor reţelei de sprijin din patrimoniul aflat în administrare.


        ^5) În situaţia în care amplasamentul imobilului nu este înscris în evidenţele de cadastru şi publicitate imobiliară ale oficiului de cadastru şi publicitate imobiliară teritorial se vor prezenta:
    a) Plan topografic, cu evidenţierea imobilului în cauză, la scara: 1:10.000, 1:5.000, 1:2.000, 1:1.000, 1:500, după caz, eliberat, la cerere, de către oficiul de cadastru şi publicitate imobiliară,
    b) Plan de amplasament şi delimitare a imobilului/plan de situaţie, eliberat de structura/compartimentul specializat (evidenţă patrimoniu şi cadastru/similare) din cadrul instituţiei care administrează imobilul în cauză,
    c) Confirmare scrisă privind neînscrierea în evidenţele de cadastru şi publicitate imobiliară, emisă de compartimentul specializat (evidenţă patrimoniu şi cadastru/similare) din cadrul instituţiei care administrează imobilul în cauză.


    Formular F.2




                         CERERE PENTRU EMITEREA AUTORIZAŢIEI DE
        CONSTRUIRE/DESFIINŢARE PENTRU LUCRĂRI DE CONSTRUCŢII CU CARACTER SPECIAL

┌─────────────────────────────┬──────────────┐
│ │Nivel de │
│ │clasificare │
├─────────────────────────────┼──────────────┤
│ROMÂNIA │(neclasificat,│
│ │secret de │
├─────────────────────────────┼──────────────┤
│serviciu - secret, după caz) │ │
├─────────────────────────────┼──────────────┤
│_____________________________│ │
├─────────────────────────────┼──────────────┤
│Exemplar nr. _____________ │ │
├─────────────────────────────┼──────────────┤
│(denumirea autorităţii │ │
│emitente) │ │
├─────────────────────────────┼──────────────┤
│_____________________________│ │
├─────────────────────────────┼──────────────┤
│(denumirea solicitantului, │ │
│investitor/beneficiar) │ │
├─────────────────────────────┼──────────────┤
│Nr. _______ din __________ │ │
├─────────────────────────────┼──────────────┤
│ │ │
├─────────────────────────────┼──────────────┤
│Către, │ │
├─────────────────────────────┼──────────────┤
│_____________________________│ │
├─────────────────────────────┼──────────────┤
│(conducătorul autorităţii │ │
│emitente)^1) │ │
└─────────────────────────────┴──────────────┘

                                         CERERE
               pentru emiterea autorizaţiei de construire/desfiinţare în
            vederea executării lucrărilor de construcţii cu caracter special
        Subsemnatul ..................... (numele şi prenumele conducătorului solicitantului), în calitate de reprezentant al ............... (denumirea solicitantului), cu sediul în judeţul ................, municipiul/oraşul/comuna ................, satul .............., sectorul ...., cod poştal ............ str. ........................ nr. ..., telefon/fax ..............., cod fiscal ..................,
        în conformitate cu prevederile Legii nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcţii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, solicit emiterea autorizaţiei de __________ (construire sau desfiinţare, după caz) pentru:^2)
        [] imobilul [] teren şi/sau [] construcţii, situat în judeţul .................., municipiul/oraşul/comuna ................, satul ................, sectorul ......, cod poştal ............, str. .................. nr. ..., bl. ..., sc. ..., et. ..., ap. ..., identificat prin:
        [] Încheierea de carte funciară nr. ______, planul de amplasament şi delimitare a imobilului şi extrasul de carte funciară pentru informare, eliberate de către biroul de cadastru şi publicitate imobiliară ................................
        [] Fişa bunului imobil ..................................................
        [] Nr. cadastral ..................., sau^3) ............................

        [] realizarea obiectivului de investiţii^4) ....................... pe următorul amplasament ..................... identificat prin^3) ............................

        în vederea executării lucrărilor de^5) .............................
        în valoare de ........................... (se înscrie valoarea lucrărilor autorizate, din devizul general al investiţiei, cuprins în documentaţia tehnică - D.T.).
        Proiect pentru autorizarea executării lucrărilor^2)
        [] D.T.A.C., [] D.T.A.C.+P.O.E., [] P.O.E., [] D.T.A.D., [][] D.T.A.D.+ P.O.E.
        .......................................................................
    [denumirea documentaţiei]

        Înregistrată sub nr.^6) _______ din ________, a fost elaborată de^2)
        [] Dl./D-na ........................, CIF ................, identificat cu CI/BI seria ___ nr. _____, cu domiciliul/sediul în judeţul .................., municipiul/oraşul/comuna ....................., satul ................, sectorul .......... cod poştal ............, str. ............... nr. ..., bl. ..., sc. ..., et. ..., ap. ..., telefon/fax ......................, e-mail ...................., având calitatea de:^2)
        arhitect/conductor arhitect, cu drept de semnătură, înscris în Tabloul Naţional al Arhitecţilor cu nr. ..........., în conformitate cu prevederile Legii nr. 184/2001 privind organizarea şi exercitarea profesiei de arhitect, republicată, aflat în evidenţa Filialei teritoriale .................... a Ordinului Arhitecţilor din România;
        inginer de construcţii/inginer de instalaţii/subinginer de construcţii, cu diplomă recunoscută de statul român;
        urbanist, cu diplomă recunoscută de statul român;

        sau
        [] S.C. ................ CIF ............., cu sediul în judeţul ................ municipiul/oraşul, comuna ........... sector/satul .......... cod poştal ........, str. ............ nr. ..., bl. ..., sc. ..., et. ..., ap. ... de următorul colectiv tehnic de specialitate:

┌────┬─────────┬─────┬────────┬────────┬────────┐
│ │ │ │ │ │Diploma │
│ │ │seria│ │ │de │
│ │ │___ │ │ │studii │
│Nr. │Numele şi│nr. │Calitate│Profesia│(seria/ │
│crt.│prenumele│_____│ │ │nr./anul│
│ │ │CI/BI│ │ │emiterii│
│ │ │ │ │ │/ │
│ │ │ │ │ │emitent)│
├────┼─────────┼─────┼────────┼────────┼────────┤
│ │ │ │ │ │ │
├────┼─────────┼─────┼────────┼────────┼────────┤
│ │ │ │ │ │ │
├────┼─────────┼─────┼────────┼────────┼────────┤
│ │ │ │ │ │ │
└────┴─────────┴─────┴────────┴────────┴────────┘

    respectiv de^2) ....................... identificat cu CI/BI seria __ nr. ______.
        arhitect/conductor arhitect, cu drept de semnătură, înscris în Tabloul Naţional al Arhitecţilor cu nr. ........ în conformitate cu prevederile Legii nr. 184/2001 privind organizarea şi exercitarea profesiei de arhitect, republicată, aflat în evidenţa Filialei teritoriale .......... a Ordinului Arhitecţilor din România;
        inginer de construcţii/inginer de instalaţii/subinginer de construcţii, cu diplomă recunoscută de statul român;
        urbanist, cu diplomă recunoscută de statul român.

        Verificarea Proiectului pentru autorizarea executării lucrărilor, în conformitate cu prevederile Legii nr. 10/1995, a fost efectuată de^7):

┌──┬───────────────────────────────────────────────────────────────────────┬──┬───────────────────────────────────────────────────────────────┐
│1.│Cerinţa A │2.│Cerinţa B │
├──┼───────────────────────────────────────────────────────────────────────┼──┼───────────────────────────────────────────────────────────────┤
│A1│.............................................................. │B1│........................................................ │
├──┼───────────────────────────────────────────────────────────────────────┼──┼───────────────────────────────────────────────────────────────┤
│A2│.............................................................. │B2│........................................................ │
├──┼───────────────────────────────────────────────────────────────────────┼──┼───────────────────────────────────────────────────────────────┤
│A3│.............................................................. │B3│........................................................ │
├──┼───────────────────────────────────────────────────────────────────────┼──┼───────────────────────────────────────────────────────────────┤
│A4│.............................................................. │B4│........................................................ │
├──┼───────────────────────────────────────────────────────────────────────┼──┼───────────────────────────────────────────────────────────────┤
│A5│.............................................................. │B5│........................................................ │
├──┼───────────────────────────────────────────────────────────────────────┼──┼───────────────────────────────────────────────────────────────┤
│A6│.............................................................. │B6│........................................................ │
├──┼───────────────────────────────────────────────────────────────────────┼──┼───────────────────────────────────────────────────────────────┤
│A7│.............................................................. │B7│........................................................ │
├──┼───────────────────────────────────────────────────────────────────────┼──┼───────────────────────────────────────────────────────────────┤
│A8│.............................................................. │B8│........................................................ │
├──┼───────────────────────────────────────────────────────────────────────┼──┼───────────────────────────────────────────────────────────────┤
│A9│.............................................................. │B9│........................................................ │
├──┼───────────────────────────────────────────────────────────────────────┼──┼───────────────────────────────────────────────────────────────┤
│3.│Cerinţa Af ............................................ │4.│Cerinţa C ........................................ │
├──┼───────────────────────────────────────────────────────────────────────┼──┼───────────────────────────────────────────────────────────────┤
│5.│Cerinţa D .............................................. │6.│Cerinţa E ........................................ │
├──┼───────────────────────────────────────────────────────────────────────┼──┼───────────────────────────────────────────────────────────────┤
│7.│Cerinţa F ............................................... │8.│Cerinţa G │
├──┼───────────────────────────────────────────────────────────────────────┴──┴───────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │9. Pentru instalaţii, cerinţele A, B, C, D, E, F, G │
├──┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Is│..........................................................................................................................................│
├──┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│It│..........................................................................................................................................│
├──┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Ig│..........................................................................................................................................│
├──┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Ie│..........................................................................................................................................│
└──┴──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘


        Durata estimată a executării lucrărilor solicitată este de ......... luni/zile, în baza prevederilor D.T.A.C./D.T.A.D. anexată prezentei, conform graficului de execuţie, semnat şi parafat de proiectant, anexat prezentei.
        Anexez la prezenta cerere:
    a) Certificatul de urbanism nr. ......./....... emis de ...................................... (copie),
    b) dovada titlului asupra imobilului [] teren şi/sau construcţii:^2)
        (i) pentru imobilul teren:
            actul juridic prin care s-a constituit sau s-a transmis în mod valabil dreptul asupra imobilului (copie)
            extras din inventarul centralizat al bunurilor din domeniul public al statului - certificat pentru conformitate de reprezentantul autorizat al ordonatorului principal de credite care are în administrare imobilul,
            planul de amplasament şi delimitare a imobilului şi extrasul de carte funciară de informare, actualizat la zi, pentru acesta (copie),

        (ii) pentru imobilul construcţii:
             actul juridic prin care s-a constituit sau s-a transmis în mod valabil dreptul asupra imobilului (copie)
             extras din inventarul centralizat al bunurilor din domeniul public al statului - certificat pentru conformitate de reprezentantul autorizat al ordonatorului principal de credite care are în administrare imobilul,
             planul de situaţie întocmit de ____________, actualizat la zi, extras din registrul numerelor de inventar şi fişa activului fix (copie);


    c) comunicare nr. _____ din _______ emisă de ....................., privind situaţia juridică a imobilului şi informaţii privind existenţa unor litigii aflate pe rolul instanţelor judecătoreşti în legătură cu acesta,
    d) Documentaţia tehnică [] D.T.A.C. (P.O.E./D.T.A.D., după caz) înregistrată sub nr.^6) ______ din ______, compusă din: ................... (2 exemplare originale)
    e) punctul de vedere/actul administrativ al autorităţii competente pentru protecţia mediului: (copie);
        La elaborarea Documentaţiei tehnice [] P. au fost respectate toate procedurile de notificare a autorităţii publice pentru protecţia mediului prevăzute de Lege, care fac obiectul procedurii de evaluare a impactului asupra mediului.

    f) avize/acorduri, studii de specialitate stabilite prin certificatul de urbanism (copie):
        f.1) avize şi acorduri privind utilităţile urbane şi infrastructura:
        .................................. .....................................

        f.2) avize şi acorduri privind securitatea la incendiu, protecţia civilă, sănătatea populaţiei:
        .................................. .....................................

        f.3) avize/acorduri specifice ale administraţiei publice centrale şi/sau ale serviciilor deconcentrate ale acestora:
        .................................. .....................................

        f.4) studii de specialitate (câte 1 exemplar copie):
        .................................. .....................................

        f.5) raport de expertiză tehnică pentru lucrări de intervenţie la construcţii existente nr. ___ din ______ însoţit de expertiza tehnică (1 exemplar copie);
        f.6) raport de audit energetic pentru lucrări de intervenţie la clădiri existente în vederea creşterii performanţei energetice nr. ___ din _____ (1 exemplar copie);
        f.7) referatele de verificare a documentaţiei privind asigurarea cerinţelor esenţiale de calitate în construcţii, corespunzător categoriei de importanţă a construcţiei (câte 1 exemplar copie)
        .................................. .....................................

        f.8) acordul pentru intervenţii asupra construcţiilor existente

    g) proces-verbal de scoatere din funcţiune o construcţiei nr. ___ din ______, (după caz, pentru lucrările de desfiinţare) - (copie),
    h) anexa la "Cererea pentru emiterea autorizaţiei de construire/desfiinţare", completată cu toate elementele necesare descrierii lucrărilor pentru care se solicită autorizaţia (2 exemplare originale).


┌──────────────────────────────────────┐
│Declar pe propria răspundere că datele│
│menţionate în prezenta cerere sunt │
│exacte şi mă angajez să respect, în │
│cunoştinţa prevederilor Codului penal │
│privind infracţiunea de fals în │
│declaraţii, autorizaţia de construire │
│şi documentaţia aferentă vizată spre │
│neschimbare. │
└──────────────────────────────────────┘


┌────────────┬────────────────────────────────┐
│Data │ │
│............│Semnătura │
│ │................................│
│ │L.S. │
│ │(funcţia, gradul, numele în clar│
│ │şi semnătura conducătorului │
│ │solicitantului) ______________ │
└────────────┴────────────────────────────────┘

        ^1) Se completează, după caz: Ministrul Afacerilor Interne/Directorul Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor/Ministrul Apărării Naţionale/Directorul Serviciului Român de Informaţii/Directorul Serviciului de Telecomunicaţii Speciale/Directorul Serviciului de Informaţii Externe/Directorul Serviciului de Protecţie şi Pază.
        ^2) Se introduce "X" în caseta corespunzătoare fără a se completa ce nu corespunde.
        ^3) Alte elemente de identificare:
        În situaţia în care amplasamentul imobilului nu este înscris în evidenţele de cadastru şi publicitate imobiliară ale oficiului de cadastru şi publicitate imobiliară teritorial, pentru identificarea imobilului solicitantul va putea prezenta, după caz, informaţii privind:
    - localitatea şi numărul cadastral, sau
    – elemente de reper, general cunoscute; sau
    – numărul de ordine şi suprafaţa de teren înscrise în Registrul agricol; sau
    – coordonate extrase din planuri topografice, hărţi sau inventare de coordonate ale punctelor reţelei de sprijin din patrimoniul aflat în administrare.
    – Plan topografic, cu evidenţierea imobilului în cauză, la scara: 1:10.000, 1:5.000, 1:2.000, 1:1.000, 1:500, după caz, eliberat, la cerere, de OCPI,
    – Plan de amplasament şi delimitare a imobilului/plan de situaţie, emis de compartimentul specializat (evidenţă patrimoniu şi cadastru/similare) din cadrul instituţiei care administrează imobilul în cauză.


        ^4) Se înscrie denumirea obiectivului de investiţii şi amplasamentul acestuia. Acest câmp se completează numai în cazul realizării reţelelor de comunicaţii electronice sau tehnico-edilitare şi a căilor de comunicaţii, al căror traseu afectează mai multe imobile, terenuri şi/sau construcţii.
        ^5) Se înscrie: denumirea lucrării, capacitatea şi categoria lucrărilor, precum şi oricare alte elemente principale care definesc toate lucrările prevăzute a fi autorizate.
        ^6) Se completează cu numărul de înregistrare a documentaţiei dat de beneficiar/investitor.
        ^7) Se completează cu numele, prenumele verificatorului, precum şi cu numărul certificatului de verificator, pentru fiecare cerinţă/domeniu de verificare.
    Formular F.2
                         CERERE PENTRU EMITEREA AUTORIZAŢIEI DE
        CONSTRUIRE/DESFIINŢARE PENTRU LUCRĂRI DE CONSTRUCŢII CU CARACTER SPECIAL
                                     - continuare -

    ANEXĂ
    CAP. 1
    [] Tipuri de lucrări
        În conformitate cu prevederile Legii nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcţii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare,^1)
        [] a) lucrări de construire/reconstruire/consolidare/modificare/extindere/reabilitare/schimbare de destinaţie/reparare a construcţiilor de orice fel, precum şi a instalaţiilor aferente acestora;
        [] b) lucrări de construire/reconstruire/extindere/reparare/consolidare/protejare/restaurare/conservare/orice alte lucrări, indiferent de valoarea lor, care urmează să fie efectuate la construcţii reprezentând monumente istorice;
        [] c) lucrări de construire/reconstruire/modificare/extindere/reparare/modernizare/reabilitare privind căile de comunicaţie de orice fel/drumurile forestiere/lucrările de artă/reţelele şi dotările tehnico-edilitare/lucrările hidrotehnice/amenajările de albii/lucrările de îmbunătăţiri funciare/lucrările de instalaţii de infrastructură/lucrările pentru noi capacităţi de producere;
        [] d) lucrări de foraje/excavări necesare pentru efectuarea studiilor geotehnice/prospecţiunilor geologice;
        [] e) împrejmuiri şi alte lucrări de amenajare a terenurilor;
        [] f) lucrări, amenajări şi construcţii cu caracter provizoriu, necesare în vederea organizării executării lucrărilor;
        [] g) lucrări de construcţii cu caracter provizoriu, chioşcuri, tonete, cabine, spaţii de expunere, corpuri şi panouri de afişaj, precum şi anexele gospodăreşti ale exploataţiilor agricole situate în extravilan;
    [] h) lucrări de desfiinţare a construcţiilor de la lit. a) - h).
    CAP. 2
    [] Categorii de construcţii cu regim special:
        [] construcţii de locuinţe/cazare
        [] construcţii pentru:
           [] sănătate
           [] învăţământ
           [] administraţie
           [] detenţie

        [] construcţii agricole şi zootehnice
        [] amenajarea şi consolidarea terenului
        [] construcţii pentru comunicaţii electronice
        [] construcţii pentru depozitare
        [] construcţii pentru transporturi
        [] construcţii cu caracter provizoriu.
        [] reţele pentru utilităţi:
           [] apă
           [] canalizare
           [] energie electrică
           [] termice
           [] gaze

        [] amenajări exterioare:
           [] străzi, alei, platforme, parcaje, garaje

    CAP. 3
    [] Date caracteristice privind amplasamentele şi construcţiile
    3.1. Date caracteristice privind amplasamentele
    a) Suprafaţa terenului .......... mp
    b) Situarea terenului faţă de străzile adiacente .................
    c) Procentul de ocupare a terenului [] POT^2): existent .......% propus ......%
    d) Coeficientul de utilizare a terenului [] CUT^2): existent ....... propus .......
    e) Alinierea construcţiilor:
        ● Corpul de clădire cel mai avansat faţă de limita proprietăţii la stradă se află la ...... m.
        ● Distanţele minime ale construcţiilor faţă de vecinătăţi sunt:
              de ... m faţă de limita de proprietate din ........................;
              de ... m faţă de limita de proprietate din ........................;
              de ... m faţă de limita de proprietate din ....................... .


    f) Numărul de corpuri de clădiri ....., din care:
        existente .......... desfiinţate ...........
        menţinute .......... propuse ...............
        rezultate ..........

    g) Suprafeţe^3):
        (mp)

┌───────────┬──────────┬───────────┬─────────┬─────────┐
│ │Suprafaţă │Suprafaţă │Suprafaţă│Suprafaţă│
│Construcţii│construită│desfăşurată│utilă │locuibilă│
│ │ │ │ │/ nr. cam│
├───────────┼──────────┼───────────┼─────────┼─────────┤
│• │ │ │ │ │
│existente, │ │ │ │/ │
│din care: │ │ │ │ │
├───────────┼──────────┼───────────┼─────────┼─────────┤
│[ ] │ │ │ │/ │
│desfiinţate│ │ │ │ │
├───────────┼──────────┼───────────┼─────────┼─────────┤
│[ ] │ │ │ │/ │
│menţinute │ │ │ │ │
├───────────┼──────────┼───────────┼─────────┼─────────┤
│• propuse │ │ │ │/ │
├───────────┼──────────┼───────────┼─────────┼─────────┤
│TOTAL*) │ │ │ │/ │
└───────────┴──────────┴───────────┴─────────┴─────────┘

        *) Totalul rezultă prin însumarea suprafeţelor înscrise la rubricile "menţinute" şi "propuse".


    3.2. Date caracteristice privind construcţiile
    h) Înălţimea construcţiilor propuse (în m):

┌──────────────┬───────┬───────┬───────┬───────┐
│ │CORP │CORP │CORP │CORP │
├──────────────┼───────┼───────┼───────┼───────┤
│ │.......│.......│.......│.......│
├──────────────┼───────┼───────┼───────┼───────┤
│Înălţimea la │ │ │ │ │
│cornişă sau │ │ │ │ │
│streaşină │ │ │ │ │
├──────────────┼───────┼───────┼───────┼───────┤
│Înălţimea │ │ │ │ │
│maximă a │ │ │ │ │
│construcţiilor│ │ │ │ │
└──────────────┴───────┴───────┴───────┴───────┘


    i) Numărul de niveluri

┌─────────┬───────┬───────┬───────┬───────┐
│ │CORP │CORP │CORP │CORP │
├─────────┼───────┼───────┼───────┼───────┤
│ │.......│.......│.......│.......│
├─────────┼───────┼───────┼───────┼───────┤
│Existente│ │ │ │ │
├─────────┼───────┼───────┼───────┼───────┤
│Propuse │ │ │ │ │
└─────────┴───────┴───────┴───────┴───────┘


    j) Caracteristici constructive şi aspect exterior

┌───────────┬───────┬───────┬───────┬───────┐
│ │CORP │CORP │CORP │CORP │
├───────────┼───────┼───────┼───────┼───────┤
│ │.......│.......│.......│.......│
├───────────┼───────┼───────┼───────┼───────┤
│Sistem │ │ │ │ │
│constructiv│ │ │ │ │
├───────────┼───────┼───────┼───────┼───────┤
│Fundaţii │ │ │ │ │
├───────────┼───────┼───────┼───────┼───────┤
│Acoperiş │ │ │ │ │
│(şarpantă/ │ │ │ │ │
│terasă) │ │ │ │ │
├───────────┼───────┼───────┼───────┼───────┤
│Sistem de │ │ │ │ │
│încălzire │ │ │ │ │
├───────────┼───────┼───────┼───────┼───────┤
│Învelitoare│ │ │ │ │
│(material/ │ │ │ │ │
│culoare) │ │ │ │ │
├───────────┼───────┼───────┼───────┼───────┤
│Finisaj │ │ │ │ │
│exterior │ │ │ │ │
│(material/ │ │ │ │ │
│culoare) │ │ │ │ │
├───────────┼───────┼───────┼───────┼───────┤
│Tâmplărie │ │ │ │ │
│exterior │ │ │ │ │
│(material/ │ │ │ │ │
│culoare) │ │ │ │ │
└───────────┴───────┴───────┴───────┴───────┘


    k) Capacităţi funcţionale ale construcţiilor proiectate^4):

┌──────────────┬──────────────┬───────────┐
│Categoria │Tipul │Capacităţi │
│construcţiilor│construcţiilor│funcţionale│
│proiectate │proiectate │ │
├──────────────┼──────────────┼───────────┤
│ │ │ │
└──────────────┴──────────────┴───────────┘


    l) Asigurarea utilităţilor^1)

┌──────────┬────────────┬───────────┬────────────┐
│[ ] apă │[ ] │[ ] energie│[ ] energie │
│ │canalizare │electrică │termică │
├──────────┼────────────┼───────────┼────────────┤
│[ ] gaze │[ ] │[ ] │ │
│naturale │telefonizare│salubritate│ │
├──────────┼────────────┼───────────┼────────────┤
│Alte │[ ] │[ ] │[ ] │
│utilităţi:│............│...........│............│
└──────────┴────────────┴───────────┴────────────┘


    m) Garaje şi parcaje^1)

┌───────┬─────────┬────────────────────┐
│[ ] │nr. de │Suprafaţa construită│
│garaje │locuri │desfăşurată ....... │
│ │....... │mp │
├───────┼─────────┼────────────────────┤
│[ ] │nr. de │Suprafaţa construită│
│parcaje│locuri │desfăşurată ....... │
│ │....... │mp │
└───────┴─────────┴────────────────────┘


    n) Drumuri, alei, platforme, suprafaţă carosabil ...... mp; suprafaţă pietonală ..... mp
    o) Spaţii verzi^1)

┌──────────┬──────┬──────────┬─────────┐
│[ ] arbori│număr │[ ] arbori│număr │
│tăiaţi │..... │menţinuţi │..... │
├──────────┼──────┼──────────┼─────────┤
│[ ] arbori│număr │[ ] spaţii│suprafaţă│
│plantaţi │..... │verzi │..... mp │
└──────────┴──────┴──────────┴─────────┘


    p) Modul de evacuare a deşeurilor .....................................
    r) Măsuri de securitate la incendiu şi protecţie civilă .............................
    s) Măsuri de protecţie a mediului .....................
    t) Alte caracteristici specifice ......................


┌──────────┬────────┬────────────────────────────────────────────────┐
│ │ │ │
│Data │ │ │
│..........│Întocmit│ │
│ │^5) │Solicitant │
│ │ │................................................│
│ │ │L.S. │
│ │ │(funcţia, gradul, numele în clar şi semnătura │
│Data │ │conducătorului solicitantului) │
│..........│ │ │
│ │ │Proiectant │
│ │ │................................................│
│ │ │L.S. │
│ │ │(numele întocmitorului în clar şi semnătura/ │
│ │ │numele firmei, numele şi prenumele │
│şi se │ │reprezentantului) │
│aplică │/ │şi se aplică ştampila │
│parafa, │ │ │
│după caz │ │ │
└──────────┴────────┴────────────────────────────────────────────────┘

        ^1) Se introduce "X" în caseta corespunzătoare fără a se completa ce nu corespunde.
        ^2) Conform Legii nr. 350/2001 privind amenajarea teritoriului şi urbanismul, cu modificările şi completările ulterioare, Hotărârii Guvernului nr. 525/1996 pentru aprobarea Regulamentului general de urbanism, reglementărilor interne, după caz.
        ^3) Documentul naţional de referinţă este STAS 4908-85.
        ^4) Se completează categoria, tipul şi capacităţile funcţionale ale construcţiilor proiectate, pentru fiecare tip de construcţie în parte. Categoria construcţiei se înscrie conform celor menţionate în capitolul 2 "Categorii de construcţii cu regim special". Tipul construcţiei se completează în conformitate cu tema de proiectare.
        ^5) Anexa se întocmeşte de către solicitant şi de către proiectantul documentaţiei (persoană fizică sau juridică), astfel:
    - solicitantul completează capitolul 3 lit. a - g cu datele şi informaţiile privind amplasamentul şi construcţiile existente.
    – proiectantul completează capitolele 1 - 2 şi capitolul 3 lit. g - t cu datele şi informaţiile privind construcţiile proiectate.


    Formular F.3




                                 CERTIFICAT DE URBANISM

┌─────────────────────────────┬──────────────┐
│ │Nivel de │
│ │clasificare │
├─────────────────────────────┼──────────────┤
│ROMÂNIA │(neclasificat,│
│ │secret de │
├─────────────────────────────┼──────────────┤
│serviciu - secret, după caz) │ │
├─────────────────────────────┼──────────────┤
│_____________________________│ │
├─────────────────────────────┼──────────────┤
│Exemplar nr. _____________ │ │
├─────────────────────────────┼──────────────┤
│(denumirea autorităţii │ │
│emitente) │ │
├─────────────────────────────┼──────────────┤
│Nr. _______ din __________ │ │
├─────────────────────────────┼──────────────┤
│(După caz) │ │
└─────────────────────────────┴──────────────┘

                                 CERTIFICAT DE URBANISM
                           Nr. .......... din ...............
                           În scopul^1): ____________________
        Ca urmare a Cererii nr. ____ din ______ adresate de ........................ (numele şi prenumele conducătorului solicitantului), în calitate de reprezentant al ....................... (denumirea solicitantului), cu sediul în judeţul ................, municipiul/oraşul/comuna .............. satul .......... sectorul ...., cod poştal ....... str. ........... nr. ..., telefon/fax ......... cod fiscal ...............,
        pentru imobilul [] teren şi/sau construcţii [], situat în judeţul .........., municipiul/oraşul/comuna ..........., satul ........., sectorul ......, cod poştal .........., str. ........... nr. ...., bl. ...., sc. ...., et. ...., ap. ...., sau identificat prin^2) ................................;
        în temeiul reglementărilor documentaţiei de urbanism nr. ....../......., faza ....... (PUG/PUZ/PUD - după caz), aprobată prin hotărârea nr. ....../..... a Consiliului (Judeţean/Local) ...............,
        în temeiul^3) ............................... (se completează dacă este cazul),
        şi în conformitate cu prevederile Legii nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcţii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare,
    SE CERTIFICĂ:
    1. REGIMUL JURIDIC: ..............................................................

    2. REGIMUL ECONOMIC: ..............................................................

    3. REGIMUL TEHNIC: ..............................................................; (se marchează cu X opţiunea aplicabilă)

        Prezentul certificat de urbanism poate fi utilizat pentru^1) .......................
        Prezentul certificat de urbanism nu poate fi utilizat în scopul^1) ....................... întrucât:
        ..............................................................


┌──────────────────────────────────────┐
│Certificatul de urbanism nu ţine loc │
│de autorizaţie de construire/ │
│desfiinţare şi nu conferă dreptul de a│
│executa lucrări de construcţii. │
└──────────────────────────────────────┘

    4. OBLIGAŢII ALE TITULARULUI CERTIFICATULUI DE URBANISM:
    4.1. În scopul elaborării (se marchează cu X opţiunea aplicabilă)
        D.T.A.C./D.T.A.D. ........ (construire/de desfiinţare, după caz)
        documentaţiei tehnico-economice [] faza studiu de fezabilitate/similar
        solicitantul se va adresa autorităţii competente pentru protecţia mediului: ................
        (autoritatea competentă pentru protecţia mediului, adresa - se personalizează prin grija autorităţii emitente)
    – executarea operaţiunilor cadastrale de comasare sau dezmembrare
        În aplicarea Directivei Consiliului 85/337/CEE (Directiva EIA) privind evaluarea efectelor anumitor proiecte publice şi private asupra mediului, modificată prin Directiva Consiliului 97/11/CE şi prin Directiva Consiliului şi Parlamentului European 2003/35/CE privind participarea publicului la elaborarea anumitor planuri şi programe în legătură cu mediul şi modificarea, cu privire la participarea publicului şi accesul la justiţie, a Directivei 85/337/CEE şi a Directivei 96/61/CE, prin certificatul de urbanism se comunică solicitantului obligaţia de a contacta autoritatea teritorială de mediu pentru ca aceasta să analizeze şi să decidă, după caz, încadrarea/neîncadrarea proiectului investiţiei publice/private în lista proiectelor supuse evaluării impactului asupra mediului.
        În aplicarea prevederilor Directivei Consiliului 85/337/CEE, procedura de emitere a acordului de mediu se desfăşoară după emiterea certificatului de urbanism, anterior depunerii D.T.A.C. la autoritatea competentă să emită autorizaţia de construire/desfiinţare pentru lucrări de construcţii cu caracter special.
        În vederea satisfacerii cerinţelor cu privire la procedura de emitere a acordului de mediu, autoritatea competentă pentru protecţia mediului stabileşte mecanismul asigurării consultării publice centralizării opţiunilor publicului şi formulării unui punct de vedere oficial cu privire la realizarea investiţiei în acord cu rezultatele consultării publice.
        În aceste condiţii:

┌──────────────────────────────────────┐
│După primirea prezentului certificat │
│de urbanism, titularul are obligaţia │
│de a se prezenta la autoritatea │
│competentă pentru protecţia mediului │
│în vederea evaluării iniţiale a │
│investiţie şi stabilirii demarării │
│procedurii de evaluare a impactului │
│asupra mediului şi/sau a procedurii de│
│evaluare adecvată. În urma evaluării │
│iniţiale a notificării privind │
│intenţia de realizare a proiectului se│
│va emite punctul de vedere al │
│autorităţii competente pentru │
│protecţia mediului. │
└──────────────────────────────────────┘


┌──────────────────────────────────────┐
│În situaţia în care autoritatea │
│competentă pentru protecţia mediului │
│stabileşte efectuarea evaluării │
│impactului asupra mediului şi/sau a │
│evaluării adecvate, solicitantul are │
│obligaţia de a notifica acest fapt │
│autorităţii competente să emită │
│autorizaţia de construire/desfiinţare │
│pentru lucrări de construcţii cu │
│caracter special, cu privire la │
│menţinerea cererii pentru autorizarea │
│executării lucrărilor de construcţii │
│sau la renunţarea realizării │
│investiţiei. │
└──────────────────────────────────────┘


    4.2. În scopul elaborării (se marchează cu X opţiunea aplicabilă)
        D.T.A.C./D.T.A.D. ........ (construire/de desfiinţare, după caz)
        documentaţiei tehnico-economice [] faza studiu de fezabilitate
        solicitantul are obligaţia obţinerii următoarelor avize şi acorduri de amplasament:
    4.2.1.) avize şi acorduri privind utilităţile urbane şi infrastructura (copie):

┌────────────┬────────────┬────────────┐
│[ ] │[ ] gaze │Alte avize/ │
│alimentare │naturale │acorduri │
│cu apă │ │ │
├────────────┼────────────┼────────────┤
│[ ] │[ ] │[ ] │
│canalizare │telefonizare│........... │
├────────────┼────────────┼────────────┤
│[ ] │ │ │
│alimentare │[ ] │[ ] │
│cu energie │salubritate │............│
│electrică │ │ │
├────────────┼────────────┼────────────┤
│[ ] │[ ] │ │
│alimentare │transport │[ ] │
│cu energie │urban │............│
│termică │ │ │
└────────────┴────────────┴────────────┘


    4.2.2.) avize şi acorduri privind:
    [ ] securitatea la incendiu [ ] protecţia civilă [ ] sănătatea populaţiei

    4.2.3.) avize/acorduri specifice ale administraţiei publice centrale şi/sau ale serviciilor descentralizate ale acestora (copie)
    [ ] ........................ [ ] ........................ [ ] ........................

    4.2.4.) studii de specialitate (1 exemplar original)
    [ ] ........................ [ ] ........................ [ ] ........................




    5. CEREREA DE EMITERE A AUTORIZAŢIEI DE CONSTRUIRE/DESFIINŢARE va fi însoţită de următoarele documente:
    a) certificatul de urbanism (copie);
    b) dovada titlului asupra imobilului, teren şi/sau construcţii, sau, după caz, extrasul de plan cadastral actualizat la zi şi extrasul de carte funciară de informare actualizat la zi, în cazul în care legea nu dispune altfel (copie legalizată);
    c) Proiectul pentru autorizarea executării lucrărilor, după caz (2 exemplare originale):
           [] D.T.A.C. [] P.O.E. [] D.T.A.D.

    d) avizele şi acordurile de amplasament stabilite prin pct. 4.2 al certificatului de urbanism:
    e) punctul de vedere/actul administrativ al autorităţii competente pentru protecţia mediului (copie);
        ...............................................................;


        Prezentul certificat de urbanism are valabilitate de ..... luni de la data emiterii.
        Prezentul certificat de urbanism este însoţit de ___ (..........) (cifre şi litere) anexe^4):
    - anexa nr. __ "......" (denumirea documentului)/_ex./_file/....... (original/copie);
    – anexa nr. __ "......" (denumirea documentului)/_ex./_file/....... (original/copie);

                          Conducătorul autorităţii emitente^5)
                        .......................................
                       (funcţia, numele, prenumele şi semnătura)
    L.S.
                  Şeful compartimentului/structurii de specialitate^6)
                        .......................................
                            (numele, prenumele şi semnătura)
        Prezentul certificat de urbanism a fost transmis solicitantului ............ (direct/prin poştă) la data de ............

┌──────────────────────────────────────┐
│F.3 │
├──────────────────────────────────────┤
│↓ (ultima pagină) │
└──────────────────────────────────────┘

        În conformitate cu prevederile Legii nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcţii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare,
          se prelungeşte valabilitatea Certificatului de urbanism nr. .......
              de la data de ............ până la data de .................
        După această dată, o nouă prelungire a valabilităţii nu este posibilă, solicitantul urmând să obţină, în condiţiile legii, un alt certificat de urbanism.
                    Data prelungirii valabilităţii: ................
                          Conducătorul autorităţii emitente^5)
                         ......................................
                       (funcţia, numele, prenumele şi semnătura)
                                                                 L.S.
                  Şeful compartimentului/structurii de specialitate^6)
                         ......................................
                            (numele, prenumele şi semnătura)
        Transmis solicitantului ......................... (direct/prin poştă) la data de ..........

┌──────────────────────────────────────┐
│↑ F.3 │
├──────────────────────────────────────┤
│(ultima pagină) │
└──────────────────────────────────────┘

        ^1) Scopul emiterii certificatului de urbanism conform Cererii pentru emiterea Certificatului de urbanism.
        ^2) Date de identificare a imobilului [] teren şi/sau construcţii [] conform Cererii pentru emiterea Certificatului de urbanism.
        ^3) Se menţionează, în situaţia în care există, reglementările interne specifice zonelor cu destinaţie specială sau reglementările interne aplicabile amplasamentului.
        ^4) Se menţionează documentele anexate corespunzător documentelor de identificare a imobilului prezentate de solicitant odată cu cererea de emitere a certificatului de urbanism, respectiv planurile cadastrale/topografice definite la art. 17 alin. (1), lit. b).
        ^5) Se completează, după caz: Ministrul Afacerilor Interne/Directorul Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor/Ministrul Apărării Naţionale/Directorul Serviciului Român de Informaţii/Directorul Serviciului de Telecomunicaţii Speciale/Directorul Serviciului de Informaţii Externe/Directorul Serviciului de Protecţie şi Pază.
        ^6) Se menţionează, după caz: şeful compartimentului/structurii de specialitate.

    Formular F.4




                   REGISTRU DE EVIDENŢĂ A CERTIFICATELOR DE URBANISM
    a) COPERTA

┌───────────────────────────────────────┬────────────────────┐
│Nivel de clasificare │ │
├───────────────────────────────────────┼────────────────────┤
│ROMÂNIA │ │
├───────────────────────────────────────┼────────────────────┤
│(secret de serviciu, secret - strict │ │
│secret, după caz) │ │
├───────────────────────────────────────┼────────────────────┤
│_______________________________________│ │
├───────────────────────────────────────┼────────────────────┤
│(denumirea autorităţii emitente) │ │
├───────────────────────────────────────┼────────────────────┤
│ │ │
├───────────────────────────────────────┴────────────────────┤
│REGISTRU DE EVIDENŢĂ A CERTIFICATELOR DE URBANISM │
├────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │
├───────────────────────────────────────┬────────────────────┤
│ │Început la │
│ │____________________│
├───────────────────────────────────────┼────────────────────┤
│ │Terminat la │
│ │___________________ │
├───────────────────────────────────────┼────────────────────┤
│ │Termen de păstrare: │
│ │PERMANENT │
└───────────────────────────────────────┴────────────────────┘


    b) CONŢINUT

┌────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│REGISTRU DE EVIDENŢĂ A CERTIFICATELOR DE URBANISM │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┬─────────────────────────┤
│ANUL │ │
├────┬──────────────┬──────────────────────────┬─────────────────────┬─────────────────────────────────────────┼─────────────────────────┤
│ │ │Date privind cererea de │Datele de │Scopul solicitării/emiterii │Termenul de valabilitate │
│ │ │emitere a certificatului │identificare ale │certificatului de urbanism şi obiectul │a certificatului de │
│ │ │de urbanism │solicitantului │cererii │urbanism │
│ │ ├────────────┬─────────────┼────────┬────────────┼──────────────┬─────────────┬────────────┼────────────┬────────────┤
│ │Data emiterii │ │ │ │ │ │ │Numărul │ │ │
│Nr. │certificatului│ │ │ │ │ │Amplasamentul│cadastral şi│ │ │
│crt.│de urbanism │ │Data │ │ │Scopul │imobilului, │numărul de │ │ │
│ │(zz.ll.aaaa) │Nr. de │înregistrării│Denumire│Reprezentant│emiterii │teren şi/sau │carte │Iniţial │Prelungit │
│ │ │înregistrare│(zz.ll.aaaa) │ │legal │certificatului│construcţii │funciară/ │(zz.ll.aaaa)│(zz.ll.aaaa)│
│ │ │ │ │ │ │de urbanism │(adresa) │alte │ │ │
│ │ │ │ │ │ │ │ │elemente de │ │ │
│ │ │ │ │ │ │ │ │identificare│ │ │
├────┼──────────────┼────────────┼─────────────┼────────┼────────────┼──────────────┼─────────────┼────────────┼────────────┼────────────┤
│0 │1 │2 │3 │4 │5 │6 │7 │8 │9 │10 │
├────┼──────────────┼────────────┼─────────────┼────────┼────────────┼──────────────┼─────────────┼────────────┼────────────┼────────────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼──────────────┼────────────┼─────────────┼────────┼────────────┼──────────────┼─────────────┼────────────┼────────────┼────────────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼──────────────┼────────────┼─────────────┼────────┼────────────┼──────────────┼─────────────┼────────────┼────────────┼────────────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼──────────────┼────────────┼─────────────┼────────┼────────────┼──────────────┼─────────────┼────────────┼────────────┼────────────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼──────────────┼────────────┼─────────────┼────────┼────────────┼──────────────┼─────────────┼────────────┼────────────┼────────────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┴──────────────┴────────────┴─────────────┴────────┴────────────┴──────────────┴─────────────┴────────────┴────────────┼────────────┤
│Pagina │ │
└───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┴────────────┘


    c) Modul de întocmire a Registrului de evidenţă a Certificatelor de Urbanism
        Numerotarea certificatelor de urbanism în Registrul de evidenţă se efectuează anual, în ordine cronologică, începând cu numărul curent 01 şi încetează la sfârşitul anului sau, în cursul anului, în situaţia în care autoritatea emitentă îşi încetează activitatea sau nu mai intră sub incidenţa articolului 43 lit. a) din Legea nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcţii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.
        Pagina rămasă necompletată la sfârşitul anului sau la închiderea registrului se barează, numerotarea certificatelor reluându-se în anul următor pe o pagină nouă.
        În coloana 4 se înscrie denumirea solicitantului şi localitatea de reşedinţă a sediului acestuia. Pentru unităţile speciale se înscrie indicativul numeric al unităţii de forma "U.M. ..... (numărul) ....... (garnizoana)". Ex: U.M. 01000 Bucureşti.
        În coloana 6 se înscrie scopul de forma:
    a) întocmire S.F. (D.A.L.I. - după caz)
    b) autorizare lucrări construire (desfiinţare - după caz)
    c) executarea operaţiunilor cadastrale de comasare sau dezmembrare

        În coloana 7 se înscrie adresa imobilului teren şi/sau construcţie, iar în cazul reţelelor/căilor de comunicaţii al căror traseu afectează mai multe imobile, se înscrie sintetic zona de amplasament cu precizarea punctelor plecare şi de sosire (judeţ, localitate, sector/cartier, strada, nr.). Ex: Bucureşti, sector 2, B-dul Ferdinand nr. 2 - Braşov, str. Mihai Viteazul, nr. 5, jud. Braşov.
        În coloana 8 se înscrie numărul cadastral şi numărul de carte funciară aferent imobilului, iar în cazul reţelelor/căilor de comunicaţii al căror traseu afectează mai multe imobile, terenuri şi/sau construcţii, se înscrie sintagma "conform plan de încadrare în zonă scara 1: _____" (se înscrie scara planului de încadrare în zonă anexat la cererea de eliberare a certificatului de urbanism).


    Formular F.5




           CERERE PENTRU PRELUNGIREA VALABILITĂŢII CERTIFICATULUI DE URBANISM

┌─────────────────────────────┬──────────────┐
│ │Nivel de │
│ │clasificare │
├─────────────────────────────┼──────────────┤
│ROMÂNIA │(neclasificat,│
│ │secret de │
├─────────────────────────────┼──────────────┤
│serviciu - secret, după caz) │ │
├─────────────────────────────┼──────────────┤
│_____________________________│ │
├─────────────────────────────┼──────────────┤
│Exemplar nr. _____________ │ │
├─────────────────────────────┼──────────────┤
│(denumirea autorităţii │ │
│emitente) │ │
├─────────────────────────────┼──────────────┤
│_____________________________│ │
├─────────────────────────────┼──────────────┤
│(denumirea solicitantului, │ │
│investitor/beneficiar) │ │
├─────────────────────────────┼──────────────┤
│Nr. _______ din __________ │ │
├─────────────────────────────┼──────────────┤
│ │ │
├─────────────────────────────┼──────────────┤
│Către, │ │
├─────────────────────────────┼──────────────┤
│_____________________________│ │
├─────────────────────────────┼──────────────┤
│(conducătorul autorităţii │ │
│emitente)^1) │ │
└─────────────────────────────┴──────────────┘

                                         CERERE
              pentru prelungirea valabilităţii certificatului de urbanism
        Subsemnatul ................. (numele şi prenumele conducătorului solicitantului), în calitate de reprezentant al .............. (denumirea solicitantului), cu sediul în judeţul ............., municipiul/oraşul/comuna .............. satul/sectorul ..............., cod poştal ..........., str. ............... nr. ..., telefon/fax ............, cod fiscal ........., în conformitate cu prevederile Legii nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcţii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, solicit prelungirea valabilităţii Certificatului de urbanism nr. ........... din ............... pentru:^2)
        [] imobilul [] teren şi/sau [] construcţii, situat în judeţul .............., municipiul/oraşul/comuna ........., satul ..........., sectorul ....., cod poştal ......, str. ............... nr. ..., bl. ..., sc. ..., et. ..., ap. ..., identificat prin:
        [] Încheierea de carte funciară nr. ____, planul de amplasament şi delimitare a imobilului şi extrasul de carte funciară pentru informare, eliberate de către biroul de cadastru şi publicitate imobiliară ..........................................
        [] Fişa bunului imobil .....................................................
        [] Nr. cadastral ................., sau^3) .................................

        [] realizarea obiectivului de investiţii^4) ................. pe următorul amplasament ................... identificat prin^3) ....................

        Solicit prelungirea valabilităţii certificatului de urbanism nr. ....../.......... din data de ........... până la data de ............. .
        Anexez prezentei cereri certificatul de urbanism nr. ......./.......... (în original)

┌────────────┬───────────────────────────────────────────────────────────────┐
│Data │ │
│............│ │
├────────────┼───────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │Semnătura │
├────────────┼───────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │...............................................................│
│ │L.S. │
├────────────┼───────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │(funcţia, gradul, numele în clar şi semnătura │
│ │conducătorului solicitantului) ____________ │
└────────────┴───────────────────────────────────────────────────────────────┘

        ^1) Se completează, după caz: Ministrul Afacerilor Interne/Directorul Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor/Ministrul Apărării Naţionale/Directorul Serviciului Român de Informaţii/Directorul Serviciului de Telecomunicaţii Speciale/Directorul Serviciului de Informaţii Externe/Directorul Serviciului de Protecţie şi Pază.
        ^2) Se introduce "X" în caseta corespunzătoare fără a se completa ce nu corespunde.
        ^3) Alte elemente de identificare:
        În situaţia în care amplasamentul imobilului nu este înscris în evidenţele de cadastru şi publicitate imobiliară ale oficiului de cadastru şi publicitate imobiliară teritorial, pentru identificarea imobilului solicitantul va putea prezenta, după caz, informaţii privind:
    - localitatea şi numărul cadastral, sau
    – elemente de reper, general cunoscute; sau
    – numărul de ordine şi suprafaţa de teren înscrise în Registrul agricol; sau
    – coordonate extrase din planuri topografice, hărţi sau inventare de coordonate ale punctelor reţelei de sprijin din patrimoniul aflat în administrare.
    – Plan topografic, cu evidenţierea imobilului în cauză, la scara: 1:10.000, 1:5.000, 1:2.000, 1:1.000, 1:500, după caz, eliberat, la cerere, de OCPI;
    – Plan de amplasament şi delimitare a imobilului/plan de situaţie, emis de compartimentul specializat (evidenţă patrimoniu şi cadastru/similare) din cadrul instituţiei care administrează imobilul în cauză.


        ^4) Se înscrie denumirea obiectivului de investiţii şi amplasamentul acestuia. Acest câmp se completează numai în cazul realizării reţelelor de comunicaţii electronice sau tehnico-edilitare şi a căilor de comunicaţii, al căror traseu afectează mai multe imobile, terenuri şi/sau construcţii.

    Formular F.6




                         AUTORIZAŢIE DE CONSTRUIRE/DESFIINŢARE
                   PENTRU LUCRĂRI DE CONSTRUCŢII CU CARACTER SPECIAL

┌─────────────────────────────┬──────────────┐
│ │Nivel de │
│ │clasificare │
├─────────────────────────────┼──────────────┤
│ROMÂNIA │(neclasificat,│
│ │secret de │
├─────────────────────────────┼──────────────┤
│serviciu - secret, după caz) │ │
├─────────────────────────────┼──────────────┤
│_____________________________│ │
├─────────────────────────────┼──────────────┤
│Exemplar nr. _____________ │ │
├─────────────────────────────┼──────────────┤
│(denumirea autorităţii │ │
│emitente) │ │
├─────────────────────────────┼──────────────┤
│Nr. _______ din __________ │ │
└─────────────────────────────┴──────────────┘

                AUTORIZAŢIE DE ................ (CONSTRUIRE/DESFIINŢARE)
                   PENTRU LUCRĂRI DE CONSTRUCŢII CU CARACTER SPECIAL
                          Nr. .......... din ................
        Ca urmare a Cererii nr. _____ din ______ adresate de ............. (numele şi prenumele conducătorului solicitantului), în calitate de reprezentant al ............. (denumirea solicitantului), cu sediul în judeţul ........., municipiul/oraşul/comuna ..........., satul ....... sectorul ...., cod poştal ....., str. ......... nr. ..., telefon/fax .........., cod fiscal .........., şi în conformitate cu prevederile Legii nr. 50/1991,
                                    SE AUTORIZEAZĂ:
        executarea lucrărilor de ____________ (construire/desfiinţare) pentru:
    .............................................................................
    .............................................................................
    (denumirea lucrării, descrierea concisă a lucrărilor autorizate, precum şi alte date extrase din D.T.A.C./D.T.A.D. şi, după caz, în situaţia autorizării executării lucrărilor pentru construcţii cu caracter provizoriu, se precizează:
    a) termenul de încetare a funcţionării obiectivului autorizat prin sintagma "caracterul provizoriu şi durata de existenţă limitată până la ............"
    b) obligaţiile titularului autorizaţiei care decurg din caracterul provizoriu şi durata de existenţă limitată a construcţiilor.)


        []^1)[] pe următorul amplasament .................................... identificat prin^2) ..............................
                                          sau
        []^1)[] pe imobilul teren şi/sau construcţii, situat în judeţul ............... municipiul/oraşul/comuna ................ satul ............, sectorul ......, cod poştal .......... str. ........... nr. ..., bl. ..., sc. ..., et. ..., ap. ...., identificat prin^3):
        []^1) Încheierea de carte funciară nr. ____, planul de amplasament şi delimitare a imobilului şi extrasul de carte funciară pentru informare, eliberate de către biroul de cadastru şi publicitate imobiliară .......................
        []^1) Fişa bunului imobil ......................................
        []^1) Nr. cadastral ............................................
        []^1) Alte elemente de identificare^2) .........................
        [] lucrări în valoare de ................ (se înscrie valoarea lucrărilor autorizate, din devizul general al investiţiei, cuprins în Proiectul pentru autorizarea executării lucrărilor).
        [] în baza D.T.A.C./D.T.A.DD.T.A.C./D.T.A.D.^1)
        [] D.T.A.C., [] D.T.A.C. + P.O.E., [] P.O.E., [] D.T.A.D., [][] D.T.A.D. + P.O.E.
     .............................................................................
                            (denumirea/titlul documentaţiei)


        Înregistrată sub nr. ____ din _______, elaborată de^1)
        [] Dl./D-na ..................., CIF ..............., CNP │_│_│_│_│_│_│_│_│_│_│_│_│_│, cu domiciliul/sediul în judeţul ........., municipiul/oraşul/comuna ......... satul ........., sectorul ..... cod poştal .........., str. ........... nr. ..., bl. ..., sc. ..., et. ..., ap. ..., telefon/fax ............., e-mail ................, având calitatea de:^1)
        [] arhitect/conductor arhitect, cu drept de semnătură, înscris în Tabloul Naţional al Arhitecţilor cu nr. ....., în conformitate cu prevederile Legii nr. 184/2001 privind organizarea şi exercitarea profesiei de arhitect, republicată, aflat în evidenţa Filialei teritoriale ............. a Ordinului Arhitecţilor din România;
        [] inginer de construcţii/inginer de instalaţii/subinginer de construcţii, cu diplomă recunoscută de statul român;
        [] urbanist, cu diplomă recunoscută de statul român;

        sau
        [] S.C. .............., CIF .......... cu sediul în judeţul .............. municipiul/oraşul/comuna ........... sector/satul ......... cod poştal ............., str. ............ nr. ..., bl. ..., sc. ..., et. ..., ap. ...,
        [] arhitect/conductor arhitect, cu drept de semnătură, înscris în Tabloul Naţional al Arhitecţilor cu nr. ....... în conformitate cu prevederile Legii nr. 184/2001 privind organizarea şi exercitarea profesiei de arhitect, republicată, aflat în evidenţa Filialei teritoriale .............. a Ordinului Arhitecţilor din România;
        [] inginer de construcţii/inginer de instalaţii/subinginer de construcţii, cu diplomă recunoscută de statul român;
        [] urbanist, cu diplomă recunoscută de statul român.

                 CU PRIVIRE LA AUTORIZAREA EXECUTĂRII LUCRĂRILOR SE FAC
                                 URMĂTOARELE PRECIZĂRI:
    A. Proiectul pentru autorizarea executării lucrărilor de construire/desfiinţare vizat spre neschimbare, împreună cu toate avizele şi acordurile obţinute, precum şi punctul de vedere/actul administrativ al autorităţii competente pentru protecţia mediului, face parte integranţi din prezenta autorizaţie.

┌──────────────────────────────────────┐
│Nerespectarea întocmai a Proiectului │
│pentru autorizarea executării │
│lucrărilor de construire/desfiinţare │
│vizat spre neschimbare (inclusiv a │
│avizelor şi acordurilor obţinute) │
│constituie infracţiune sau │
│contravenţie, după caz, în temeiul │
│prevederilor Legii nr. 50/1991 privind│
│autorizarea executării lucrărilor de │
│construcţii, republicată, cu │
│modificările şi completările │
│ulterioare. │
└──────────────────────────────────────┘


┌──────────────────────────────────────┐
│În conformitate cu prevederile Legii │
│nr. 50/1991 privind autorizarea │
│executării lucrărilor de construcţii, │
│republicată, cu modificările şi │
│completările ulterioare şi cu │
│respectarea legislaţiei pentru │
│aplicarea Directivei Consiliului 85/ │
│337/CEE (Directiva EIA) privind │
│evaluarea efectelor anumitor proiecte │
│publice şi private asupra mediului, în│
│situaţia în care în timpul executării │
│lucrărilor şi numai în perioada de │
│valabilitate a autorizaţiei de │
│construire survin modificări de temă │
│privind lucrările de construcţii │
│autorizate, care conduc la necesitatea│
│modificării acestora, titularul are │
│obligaţia de a solicita o nouă │
│autorizaţie de construire. │
└──────────────────────────────────────┘


    B. Titularul autorizaţiei este obligat:
    1. să anunţe data începerii lucrărilor autorizate emitentului autorizaţiei de construire/desfiinţare şi structurilor proprii competente să exercite controlul de stat al calităţii în construcţii;
    2. să anunţe data finalizării lucrărilor autorizate emitentului autorizaţiei de construire/desfiinţare şi structurilor proprii competente să exercite controlul de stat al calităţii în construcţii prin transmiterea documentului "Comunicare privind încheierea execuţiei lucrărilor" (formularul-model F11), odată cu convocarea comisiei de recepţie;
    3. să păstreze pe toată durata executării lucrărilor, în perfectă stare, autorizaţia de construire şi Proiectul pentru autorizarea executării lucrărilor de construire/desfiinţare vizat spre neschimbare, împreună cu Proiectul Tehnic [] P. Th şi Detaliile de execuţie pentru realizarea lucrărilor de construcţii autorizate, pe care le va prezenta la cererea organelor de control, potrivit legii;
    4. în cazul în care, pe parcursul executării lucrărilor, se descoperă vestigii arheologice (fragmente de ziduri, ancadramente de goluri, fundaţii, pietre cioplite sau sculptate, oseminte, inventar monetar, ceramic etc.) să sisteze executarea lucrărilor, să ia măsuri de pază şi de protecţie şi să anunţe imediat emitentul autorizaţiei, precum şi Direcţia judeţeană pentru culturi, culte şi patrimoniu cultural naţional;
    5. să respecte condiţiile impuse de utilizarea şi protejarea domeniului public, precum şi de protecţie a mediului, potrivit normelor generale şi locale;
    6. să transporte la .............................. (se completează de către emitent) materialele rămase în urma executării lucrărilor de construcţii care nu se pot recupera sau valorifica.
    7. să desfiinţeze construcţiile provizorii de şantier în termen de ......... (se completează de către emitent) zile de la terminarea efectivă a lucrărilor;
    8. la începerea execuţiei lucrărilor, cu respectarea legislaţiei din domeniul informaţiilor clasificate, să monteze pe şantier un panou de avertizare de minim 60 x 90 cm, rezistent la intemperii, în care să înscrie cu litere având o înălţime de cel puţin 5 cm următoarele informaţii:
    - inscripţia "ŞANTIER ÎN LUCRU".
    – inscripţia "Autorizaţie de construire/desfiinţare nr. ____ din data de ______",

    9. în situaţia nefinalizării lucrărilor în termenul prevăzut de autorizaţie, să solicite prelungirea valabilităţii acesteia, cu cel puţin 15 zile înaintea termenului de expirare a valabilităţii autorizaţiei de construire/desfiinţare (inclusiv durata de execuţie a lucrărilor);
    10. să prezinte "Certificatul de performanţă energetică a clădirii" la efectuarea recepţiei la terminarea lucrărilor;
    11. să solicite "Autorizaţia de securitate la incendiu" după efectuarea recepţiei la terminarea lucrărilor sau înainte de punerea în funcţiune a clădirilor pentru care s-a obţinut "Avizul de securitate la incendiu";

    C. Durata de execuţie a lucrărilor este de ........... (se completează de către emitent) luni/zile, calculată de la data începerii efective a lucrărilor (anunţată în prealabil), situaţie în care perioada de valabilitate a autorizaţiei se extinde pe întreaga durată de execuţie a lucrărilor autorizate.
    D. Termenul de valabilitate a autorizaţiei este de ............. (se completează de către emitent) luni/zile de la data emiterii, interval de timp în care trebuie începute lucrările de execuţie autorizate.
                          Conducătorul autorităţii emitente^4)
                             ..............................
                       (funcţia, numele, prenumele şi semnătura)
                                                                 L.S.
                  Şeful compartimentului/structurii de specialitate^5)
                             ..............................
                            (numele, prenumele şi semnătura)
        Prezenta autorizaţie a fost transmisă solicitantului ......................... (direct/prin poştă) la data de ............ însoţită de ...... (........) exemplar(e) din documentaţia tehnică [] P., împreună cu avizele şi acordurile obţinute, vizate spre neschimbare.

┌──────────────────────────────────────┐
│F.6 │
├──────────────────────────────────────┤
│↓ (ultima pagină) │
└──────────────────────────────────────┘

        În conformitate cu prevederile Legii nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcţii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, se prelungeşte valabilitatea
               AUTORIZAŢIEI DE ................ (CONSTRUIRE/DESFIINŢARE)
                PENTRU LUCRĂRI DE CONSTRUCŢII CU CARACTER SPECIAL
                           Nr. .......... din ...............
                   de la data de ........ până la data de ..........
        După această dată, o nouă prelungire a valabilităţii nu este posibilă, solicitantul urmând să obţină, în condiţiile legii, o altă autorizaţie de construire/desfiinţare.
                    Data prelungirii valabilităţii: ................
                          Conducătorul autorităţii emitente^4)
                             .............................
                       (funcţia, numele, prenumele şi semnătura)
                                                                 L.S.
                   Şeful compartimentului/structurii de specialitate^5)
                             .............................
                            (numele, prenumele şi semnătura)
        Transmis solicitantului ........................ (direct/prin poştă) la data de ............

┌──────────────────────────────────────┐
│↑ F.6 │
├──────────────────────────────────────┤
│(ultima pagină) │
└──────────────────────────────────────┘

        ^1) Se introduce "X" în caseta corespunzătoare, fără a se completa ce nu corespunde.
        ^2) Alte elemente de identificare:
        În situaţia în care amplasamentul imobilului nu este înscris în evidenţele de cadastru şi publicitate imobiliară ale oficiului de cadastru şi publicitate imobiliară teritorial, pentru identificarea imobilului solicitantul va putea prezenta, după caz, informaţii privind:
    - localitatea şi numărul cadastral, sau
    – elemente de reper, general cunoscute; sau
    – numărul de ordine şi suprafaţa de teren înscrise în Registrul agricol; sau
    – coordonate extrase din planuri topografice, hărţi sau inventare de coordonate ale punctelor reţelei de sprijin din patrimoniul aflat în administrare.
    – Plan topografic, cu evidenţierea imobilului în cauză, la scara: 1:10.000, 1:5.000, 1:2.000, 1:1.000, 1:500, după caz, eliberat, la cerere, de către oficiul de cadastru şi publicitate imobiliară,
    – Plan de amplasament şi delimitare a imobilului/plan de situaţie, emis de compartimentul specializat (evidenţă patrimoniu şi cadastru/similare) din cadrul instituţiei care administrează imobilul în cauză.


        ^3) Se completează cu datele extrase din Cartea funciară sau din Fişa bunului imobil, după caz.
        ^4) Se completează, după caz: Ministrul Afacerilor Interne/Directorul Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor/Ministrul Apărării Naţionale/Directorul Serviciului Român de Informaţii/Directorul Serviciului de Telecomunicaţii Speciale/Directorul Serviciului de Informaţii Externe/Directorul Serviciului de Protecţie şi Pază.
        ^5) Se menţionează, după caz: şeful compartimentului/structurii de specialitate sau şeful colectivului desemnat să îndeplinească atribuţiile compartimentului/structurii de specialitate, acolo unde nu este constituită această structură.

    Formular F.7




                        REGISTRU DE EVIDENŢĂ A AUTORIZAŢIILOR DE
        CONSTRUIRE/DESFIINŢARE PENTRU LUCRĂRI DE CONSTRUCŢII CU CARACTER SPECIAL
    a) COPERTA

┌───────────────────────────────────────┬────────────────────┐
│Nivel de clasificare │ │
├───────────────────────────────────────┼────────────────────┤
│ROMÂNIA │ │
├───────────────────────────────────────┼────────────────────┤
│(secret de serviciu, secret - strict │ │
│secret, după caz) │ │
├───────────────────────────────────────┼────────────────────┤
│_______________________________________│ │
├───────────────────────────────────────┼────────────────────┤
│(denumirea autorităţii emitente) │ │
├───────────────────────────────────────┼────────────────────┤
│ │ │
├───────────────────────────────────────┴────────────────────┤
│REGISTRU DE EVIDENŢĂ A AUTORIZAŢIILOR DE CONSTRUIRE/ │
│DESFIINŢARE PENTRU LUCRĂRI DE CONSTRUCŢII CU CARACTER │
│SPECIAL │
├────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │
├───────────────────────────────────────┬────────────────────┤
│ │Început la │
│ │____________________│
├───────────────────────────────────────┼────────────────────┤
│ │Terminat la │
│ │___________________ │
├───────────────────────────────────────┼────────────────────┤
│ │Termen de păstrare: │
│ │PERMANENT │
└───────────────────────────────────────┴────────────────────┘


    b) CONŢINUT

┌───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│REGISTRU DE EVIDENŢĂ A AUTORIZAŢIILOR DE CONSTRUIRE/DESFIINŢARE PENTRU LUCRĂRI │
│DE CONSTRUCŢII CU CARACTER SPECIAL │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┬────────────┤
│ANUL │ │
├────┬────────────┬─────────────────────────────────────────────────┬─────────────────────┬──────────────────────────────────────────────────────────────┬────────────────────────────────┬────────────┴────────────┤
│ │ │ │Datele de │Date privind imobilul, teren şi/sau construcţii, pe care se │ │Termenul de valabilitate │
│ │ │Date privind cererea de emitere a autorizaţiei │identificare ale │execută lucrările autorizate │Lucrări autorizate │a autorizaţiei de │
│ │ │ │solicitantului │ │ │construire/desfiinţare │
│ │ ├────────────┬─────────────┬──────────────────────┼────────┬────────────┼───────────┬─────────────┬────────────┬───────────────────────┼────────────┬──────────┬────────┼────────────┬────────────┤
│ │Data │ │ │Tipul autorizaţiei │ │ │ │ │Numărul │Caracterul │ │ │ │ │ │
│Nr. │emiterii │ │ │solicitate │ │ │ │Amplasamentul│cadastral şi│construcţiilor │Denumirea │ │ │ │ │
│crt.│autorizaţiei│ │Data ├──────────┬───────────┤ │ │Titlul de │imobilului, │numărul de ├─────────┬─────────────┤lucrărilor/ │Valoarea │Durata │ │ │
│ │(zz.ll.aaaa)│Nr. de │înregistrării│ │ │Denumire│Reprezentant│proprietate│teren şi/sau │carte │ │Provizoriu │obiectelor │lucrărilor│de │Iniţial │Prelungit │
│ │ │înregistrare│(zz.ll.aaaa) │De │De │ │legal │asupra │construcţii │funciară/ │ ├──┬──────────┤obiectivului│autorizate│execuţie│(zz.ll.aaaa)│(zz.ll.aaaa)│
│ │ │ │ │construire│desfiinţare│ │ │imobilului │(adresa) │alte │Permanent│ │Durata de │de │ │ │ │ │
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │elemente de │ │X │existenţă │investiţii │ │ │ │ │
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │identificare│ │ │autorizată│ │ │ │ │ │
├────┼────────────┼────────────┼─────────────┼──────────┼───────────┼────────┼────────────┼───────────┼─────────────┼────────────┼─────────┼──┼──────────┼────────────┼──────────┼────────┼────────────┼────────────┤
│0 │1 │2 │3 │4 │5 │6 │7 │8 │9 │10 │11 │12│13 │14 │15 │16 │17 │18 │
├────┼────────────┼────────────┼─────────────┼──────────┼───────────┼────────┼────────────┼───────────┼─────────────┼────────────┼─────────┼──┼──────────┼────────────┼──────────┼────────┼────────────┼────────────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼────────────┼────────────┼─────────────┼──────────┼───────────┼────────┼────────────┼───────────┼─────────────┼────────────┼─────────┼──┼──────────┼────────────┼──────────┼────────┼────────────┼────────────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼────────────┼────────────┼─────────────┼──────────┼───────────┼────────┼────────────┼───────────┼─────────────┼────────────┼─────────┼──┼──────────┼────────────┼──────────┼────────┼────────────┼────────────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┴────────────┴────────────┴─────────────┴──────────┴───────────┴────────┴────────────┴───────────┴─────────────┴────────────┴─────────┴──┴──────────┴────────────┴──────────┴────────┴────────────┼────────────┤
│Pagina │ │
└──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┴────────────┘


    c) Modul de întocmire a Registrului de Evidenţă a Autorizaţiilor de Construire/Desfiinţare pentru Lucrări de Construcţii cu Caracter Special
        Numerotarea autorizaţiilor de construire/desfiinţare în Registrul de evidenţă se efectuează anual, în ordine cronologică, începând cu numărul curent 01 şi încetează la sfârşitul anului sau, în cursul anului, în situaţia în care autoritatea emitentă îşi încetează activitatea sau nu mai intră sub incidenţa articolului 43 lit. a) din Legea nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcţii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.
        Pagina rămasă necompletată la sfârşitul anului sau la închiderea registrului se barează, numerotarea autorizaţiilor reluându-se în anul următor pe o pagină nouă.
        Coloanele 4 şi 5 se bifează cu "X", după caz.
        În coloana 6 se înscrie denumirea solicitantului şi localitatea de reşedinţă a sediului acestuia. Pentru unităţile militare se înscrie indicativul numeric al unităţii de forma "U.M. .......... (numărul) .................. (garnizoana)". Ex: U.M. 01000 Bucureşti.
        În coloana 7 se înscrie numele şi prenumele conducătorului solicitantului.
        În coloana 8 se înscrie denumirea şi numărul documentului prin care se face dovada proprietăţii, dreptului de folosinţă/administrare, superficie, după caz, cu excepţia reţelelor/căilor de comunicaţii al căror traseu afectează mai multe imobile, terenuri şi/sau construcţii, situaţie în care coloana se barează.
        În coloana 9 se înscrie adresa imobilului teren şi/sau construcţie, iar în cazul reţelelor/căilor de comunicaţii al căror traseu afectează mai multe imobile, terenuri şi/sau construcţii, se înscrie sintetic zona de amplasament cu precizarea punctelor plecare şi de sosire (judeţ, localitate, sector/cartier, strada, nr.).
        În coloana 10 se înscrie numărul cadastral şi numărul de carte funciară aferent imobilului teren şi/sau construcţie, iar în cazul reţelelor/căilor de comunicaţii al căror traseu afectează mai multe imobile, terenuri şi/sau construcţii, se înscrie sintagma "conform plan de încadrare în zonă scara 1:____ " (se înscrie scara planului de încadrare în zonă anexat la cererea de eliberare a certificatului de urbanism).
        Coloanele 11 şi 12 se bifează cu "X", după caz.
        În coloana 13 se înscrie durata în luni/zile, după caz, a existenţei autorizate a construcţiilor provizorii şi termenul limită de existenţă, de forma "luni/zile/___.___.___" (se înscrie data limită de forma zz.ll.aaaa).
        În coloanele 14 ÷ 16 se înscrie sintetic denumirea, valoarea şi durata de execuţie a lucrărilor autorizate cu menţionarea obiectelor obiectivului de investiţii, pe categorii de lucrări, pe structura devizul general.


    Formular F.8




                CERERE PENTRU PRELUNGIREA VALABILITĂŢII AUTORIZAŢIEI DE
        CONSTRUIRE/DESFIINŢARE PENTRU LUCRĂRI DE CONSTRUCŢII CU CARACTER SPECIAL

┌─────────────────────────────┬──────────────┐
│ │Nivel de │
│ │clasificare │
├─────────────────────────────┼──────────────┤
│ROMÂNIA │(neclasificat,│
│ │secret de │
├─────────────────────────────┼──────────────┤
│serviciu - secret, după caz) │ │
├─────────────────────────────┼──────────────┤
│_____________________________│ │
├─────────────────────────────┼──────────────┤
│Exemplar nr. _____________ │ │
├─────────────────────────────┼──────────────┤
│(denumirea autorităţii │ │
│emitente) │ │
├─────────────────────────────┼──────────────┤
│_____________________________│ │
├─────────────────────────────┼──────────────┤
│(denumirea solicitantului, │ │
│investitor/beneficiar) │ │
├─────────────────────────────┼──────────────┤
│Nr. _______ din __________ │ │
├─────────────────────────────┼──────────────┤
│ │ │
├─────────────────────────────┼──────────────┤
│Către, │ │
├─────────────────────────────┼──────────────┤
│_____________________________│ │
├─────────────────────────────┼──────────────┤
│(conducătorul autorităţii │ │
│emitente)^1) │ │
└─────────────────────────────┴──────────────┘

                                         CERERE
                     pentru prelungirea valabilităţii autorizaţi de
        construire/desfiinţare pentru lucrări de construcţii cu caracter special
        Subsemnatul ........................ (numele şi prenumele conducătorului solicitantului), în calitate de reprezentant al ............... (denumirea solicitantului), cu sediul în judeţul ..........., municipiul/oraşul/comuna ..........., satul ..........., sectorul ......... cod poştal ........., str. ........... nr. ..., telefon/fax ..........., cod fiscal ........,
        în conformitate cu prevederile Legii nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcţii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare,
        solicit prelungirea valabilităţii
               AUTORIZAŢIEI DE ................ (CONSTRUIRE/DESFIINŢARE)
                   PENTRU LUCRĂRI DE CONSTRUCŢII CU CARACTER SPECIAL
                             Nr. ......... din ...........
        pentru:^2)
        [] imobilul [] teren şi/sau [] construcţii, situat în judeţul ........., municipiul/oraşul/comuna ........ satul ...... sectorul ..... cod poştal ....... str. ............... nr. ..., bl. ..., sc. ..., et. ..., ap. ..., identificat prin:
        [] Încheierea de carte funciară nr. ____, planul de amplasament şi delimitare a imobilului şi extrasul de carte funciară pentru informare, eliberate de către biroul de cadastru şi publicitate imobiliară ....................................
        [] Fişa bunului imobil ...............................................
        [] Nr. cadastral ................., sau^3) ...........................

        [] realizarea obiectivului de investiţii^4) .......................... pe următorul amplasament ........................... identificat prin^3) ..................

        în vederea executării lucrărilor de^5)
        ......................................................................

                                Anexez prezentei cereri:
    - Memoriu justificativ nr. ....... din .......... privind necesitatea prelungirii valabilităţii autorizaţiei de construire/desfiinţare prin care se prezintă stadiul fizic al lucrărilor realizate în baza Autorizaţiei de ........... (construire/desfiinţare, după caz) nr. ........ din .........., precum şi lucrările rămase de executat până la finalizare;
    – Autorizaţia de .......... (construire/desfiinţare, după caz) nr. ......... din ..............., în original.


┌────────────┬───────────────────────────────────────────────────────────────┐
│Data │ │
│............│ │
├────────────┼───────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │Semnătura │
├────────────┼───────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │...............................................................│
│ │L.S. │
├────────────┼───────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │(funcţia gradul, numele în clar şi │
│ │semnătura conducătorului solicitantului) │
│ │____________ │
└────────────┴───────────────────────────────────────────────────────────────┘

        ^1) Se completează, după caz: Ministrul Afacerilor Interne/Directorul Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor/Ministrul Apărării Naţionale/Directorul Serviciului Român de Informaţii/Directorul Serviciului de Telecomunicaţii Speciale/Directorul Serviciului de Informaţii Externe/Directorul Serviciului de Protecţie şi Pază.
        ^2) Se introduce "X" în caseta corespunzătoare fără a se completa ce nu corespunde.
        ^3) Alte elemente de identificare:
        În situaţia în care amplasamentul imobilului nu este înscris în evidenţele de cadastru şi publicitate imobiliară ale oficiului de cadastru şi publicitate imobiliară teritorial, pentru identificarea imobilului solicitantul va putea prezenta, după caz, informaţii privind:
    - localitatea şi numărul cadastral, sau
    – elemente de reper, general cunoscute; sau
    – numărul de ordine şi suprafaţa de teren înscrise în Registrul agricol; sau
    – coordonate extrase din planuri topografice, hărţi sau inventare de coordonate ale punctelor reţelei de sprijin din patrimoniul aflat în administrare.
    – Plan topografic, cu evidenţierea imobilului în cauză, la scara: 1:10.000, 1:5.000, 1:2.000, 1:1.000, 1:500, după caz, eliberat, la cerere, de OCPI,
    – Plan de amplasament şi delimitare a imobilului/plan de situaţie, emis de compartimentul specializat (evidenţă patrimoniu şi cadastru/similare) din cadrul instituţiei care administrează imobilul în cauză.


        ^4) Se înscrie denumirea obiectivului de investiţii şi amplasamentul acestuia. Acest câmp se completează numai în cazul realizării reţelelor de comunicaţii electronice sau tehnico-edilitare şi a căilor de comunicaţii, al căror traseu afectează mai multe imobile, terenuri şi/sau construcţii.
        ^5) Se înscriu lucrările rămase de executat pentru care se solicită prelungirea valabilităţii.

    ANEXA 2

    MODEL ŞTAMPILE
        Anexa:
        ● nr. 1 «Anexă la Certificatul de urbanism nr. ........»
        ● nr. 2 «VIZAT SPRE NESCHIMBARE»


                                         ------

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016