Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   PRECIZARI nr. 334.329 din 9 iulie 1999  in legatura cu rascumpararea certificatelor de trezorerie ajunse la scadenta, inclusiv plata dobanzii cuvenite    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

PRECIZARI nr. 334.329 din 9 iulie 1999 in legatura cu rascumpararea certificatelor de trezorerie ajunse la scadenta, inclusiv plata dobanzii cuvenite

EMITENT: MINISTERUL FINANTELOR PUBLICE - DIRECTIA GENERALA A TREZORERIEI
PUBLICAT: ACT INTERN

1. La rãscumpãrarea certificatelor de trezorerie de la populaţie, care începe cu data 19 iulie 1999, se poate efectua de cãtre unitãţile trezoreriei statului astfel:
a) La solicitarea titularilor, sumele subscrise pe certificatele de trezorerie, precum şi dobânzile aferente se plãtesc în numerar prin casieriile trezoreriilor statului.
Operaţiunile privind rambursarea sumelor subscrise şi plata dobânzilor aferente se efectueazã potrivit Capitolului V din <>Normele metodologice nr. 315/1999 .
Ca regula generalã, operaţiunile de rãscumpãrare care reprezintã încasãri şi plati se deruleazã prin casieria trezoreriei, în care scop se întocmesc documentele de casa.
În acelaşi timp, trezoreriile statului vor efectua în continuare la solicitarea persoanelor fizice noi operaţiuni de subscriere la noua emisiune de certificate de trezorerie, care se efectueazã potrivit <>normelor metodologice ale Ministerului Finanţelor nr. 315/1999 .
b) Populaţia poate sa-şi subscrie sumele la noua emisiune de certificate de trezorerie care se lanseaza în zilele respective, cu posibilitatea de a incasa dobanda aferentã sau subscrierea acesteia pe certificate de trezorerie.
2. În scopul de a veni în sprijinul persoanelor care doresc ca sumele subscrise pe certificate de trezorerie scadente sa nu fie retrase total s-au parţial, Ministerul Finanţelor lanseaza pentru zilele în care are loc rãscumpãrarea o noua emisiune de certificate de trezorerie cu termen. Astfel populaţia are posibilitatea sa subscrie sumele din certificatele devenite scadente, la noua emisiune.
Subscrierea la noua emisiune se efectueazã în funcţie de solicitarea titularilor, avându-se în vedere precizãrile de mai jos:
a) Solicitarea de cãtre titular a emiterii unui nou certificat de trezorerie la valoarea certificatului ajuns la scadenta şi restituirea, dobânzii aferente:
- Titularul prezintã referentului certificatul de trezorerie pentru rãscumpãrare care verifica, conform normelor, autenticitatea documentului, înscrie pe verso dobanda cuvenitã, dupã care vizeazã certificatul.
- Referentul completeazã noul certificat de trezorerie la valoarea nominalã a certificatelor depuse.
NOTA:
În cazul în care, titularul prezintã mai multe certificate de trezorerie de valori diferite (1, 5, 10 ..... milioane), acestea pot fi comasate într-un singur certificat trezorerie care priveşte noua emisiune.
- Referentul întocmeşte Nota de fundamentare pentru rãscumpãrare model anexa nr. 16, dupã care certificatele de trezorerie scadente, cu noul (noile) certificat de trezorerie se transmit, pe circuit închis casieriei.
- Casierul procedeazã astfel:
- Solicita titularului actul de identitate confruntand datele înscrise pe formular, dupã care titularul semneazã de primire a sumelor pe verso-ul formularului, aceasta operaţiune se efectueazã şi pentru situaţiile de la pct. b şi c, de mai jos.
- Înregistreazã în Jurnalul de casa (Anexa nr.17), documentele primite:
- în coloana 5 "Plati totale", se înscrie valoarea totalã a fiecãrui certificat rascumparat, dupã care, în coloanele 6,7 şi 8 se înscriu valoarea nominalã a certificatului şi dobanda aferentã certificatului rascumparat, dupã caz.
- pe randurile urmãtoare se înscriu certificatele nou emise iar valoarea acestora se înscrie în coloana 4 "Încasãri";
- semneazã certificatele nou emise pe care apoi le preda titularului achitand, totodatã, dobanda cuvenitã pentru certificatele rãscumpãrate.
Casierul efectueazã controlul operaţiunii urmãrind ca totalul sumelor înscrise la plati sa corespundã cu totalul sumelor încasate şi evidentiate în col. 4, la care se adauga dobanda achitatã.
NOTA:
Structura Jurnalului de casa stabilitã la <>cap. IV şi V din Normele metodologice nr. 315/1999 , se modifica potrivit anexei nr. 17.
b) Subscrierea la nona emisiune a valorii certificatelor ajunse la rãscumpãrare, la care se adauga dobanda care este la nivelul valorii nominale a unui certificat (l milion lei).
- Certificatul ajuns la rãscumpãrare se prezintã referentului care efectueazã operaţiunile menţionate la pct. a) de mai sus şi anume: verifica autenticitatea certificatului, înscrie dobanda pe verso-ul certificatului şi vizeazã certificatul de trezorerie, completeazã certificatele de trezorerie pentru noua emisiune de valoarea solicitatã, întocmeşte nota de fundamentare (anexa nr.16), dupã care, transmite casierului, pe circuit închis, documentele respective.
Casierul efectueazã verificarea identitãţii titularului, dupã care înregistreazã operaţiunile în Jurnalul de casa (anexa nr. 17), astfel:
- Certificatele rãscumpãrate se înregistreazã pe randuri distincte cu completarea coloanelor 5,6,7 şi 8, dupã caz.
- Certificatele nou emise se înregistreazã în coloana 4. În aceasta situaţie, plãţile totale cu încasãrile totale sunt egale.
Dupã aceste operaţiuni, casierul semneazã certificatele nou emise şi le elibereazã titularului.
c) Titularul solicita subscrierea la noua emisiune de sume mai mari decât valoarea certificatelor rãscumpãrate plus dobanda. De exemplu: se prezintã un certificat de trezorerie în valoare de 10 miloane, iar dobanda aferentã este de 2 milioane lei. Se solicita subscrierea a 20 milioane lei, pentru care titularul depune la casierie suma de 8 milioane lei.
- Referentul efectueazã operaţiunile prevãzute mai sus, cu urmãtoarele deosebiri:
- Din nota de fundamentare trebuie sa rezulte ca se încaseazã la casierie diferenţa între valoarea certificatelor de trezorerie rãscumpãrate plus dobanda aferentã şi valoarea noului certificat.
- Se întocmeşte un certificat la noua emisiune de valoarea solicitatã, dupã care se transmit casierului.
Casierul efectueazã operatiunle de verificare arãtate mai sus, dupã care încaseazã de, la beneficiar suma în completare prevãzutã în nota de fundamentare şi înregistreazã în Jurnalul de casa (anexa nr. 17) în coloanele 5, 6, 7 şi 8, dupã caz, datele pentru certificatele rãscumpãrate, iar în coloana 4 "Încasãri", valoarea noului certificat de trezorerie. În aceasta situaţie valoarea noului certificat minus valoarea totalã a certificatelor rãscumpãrate trebuie sa corespundã cu suma încasatã de la titular.
Toate operaţiunile de rãscumpãrare efectuate prin modalitãţile prevãzute de <>Normele metodologice nr. 315/1999 şi de prezentele precizãri se efectueazã faptic la cererea titularilor certificatelor de trezorerie prin exercitarea stricta a controlului ierarhic operativ curent.
3. La finele fiecãrei zile, trezoreriile statului procedeazã astfel:
- Încheie Jurnalul de casa, efectuandu-se operaţiunile şi verificãrile, prevãzute la pct.5.2.2. din Normele metodologice; la Jurnalul de casa se anexeazã documentele: certificatele de trezorerie rãscumpãrate. Nota de fundamentare, foi de varsamant etc.
Pe baza datelor din Jurnalul de casa se efectueazã înregistrarea operaţiunilor de rãscumpãrare prin emiterea de noi certificate de trezorerie, astfel:
a) Rãscumpãrarea certificatelor de trezorerie din emisiunea cod. 100.9, (total col. 6 din registrul de casa) şi plata dobânzilor aferente de la bugetul de stat (total col. 7 din registrul de casa) se înregistreazã în contabilitate prin efectuarea urmãtoarelor operaţiuni:


% = lO "Casa"
41 "Certificate de trezorerie
de la populaţie pentru finanţarea
deficitului bugetar"
(analitic emisiunea 100.9)

23.88.01.01.49 "Dobânzi aferente
datoriei publice"


b) Înregistrarea subscrierii la noua emisiune (cod .......) :


10 "Casa" = 41 "Certificate de trezorerie
de la populaţie pentru finanţarea
deficitului bugetar"
(analitic emisiunea 10.....)


Documentele anexate la Jurnalul de casa se indosariaza şi se predau la compartimentul contabilitate.
4. În cazul în care titularii solicita la scadenta ca sumele subscrise şi dobanda aferentã sa fie virate într-un cont de disponibil pe seama acestora la o banca comercialã sau unitate CEC, operaţiunea se efectueazã cu ordin de plata, în care se va specifica, în mod expres, numele şi prenumele beneficiarului sumei şi destinaţia acesteia. Titularului i se elibereazã un exemplar din ordinul de plata.
5. Certificatele de trezorerie pierdute, distruse sau furate se pot rascumpara de la titular în urmãtoarele condiţii:
- titularul prezintã documenle din care sa rezulte ca a sesizat organului de politic furtul certificatelor sau ca certificatele au fost distruse ca urmare a unor evenimente neprevãzute etc.
- dovada publicãrii într-un ziar local a pierderii certificatelor de trezorerie prin care se declara nulitatea acestora;
- cererea titularului cãtre trezoreria statului în care explica împrejurãrile dispariţiei certificatelor de trezorerie şi solicitarea restituirii valorii certificatelor şi a dobânzilor aferente.
Compartimentul "Titluri de stat" verifica şi identifica în Registrul pentru evidenta certificatelor de trezorerie Anexa nr.2 la Normele metodologice, existenta certificatelor de trezorerie pe numele persoanei care a reclamat cazul, precum şi suma încasatã şi înregistratã în Jurnalul de casa.
Şeful compartimentului "Titluri de stat" întocmeşte o nota prin care confirma (infirma) existenta certificatelor de trezorerie pierdute şi face propuneri pentru acceptarea (respingerea) cererii, dupã caz.
În cazul aprobãrii rãscumpãrãrii în Nota se înscrie şi dobanda cuvenitã.
Nota astfel întocmitã se aproba de cãtre directorul trezoreriei judeţene, cu viza şefului compartimentului juridic din cadrul Direcţiei Generale a Finanţelor Publice şi Controlului Financiar de Stat.
Pe baza notei aprobate, casierul întocmeşte foaia de varsamant cu chitanţa care se completeazã cu toate clementele, dupã care titularul certificatelor semneazã de primirea banilor (contravaloarea certificatelor rãscumpãrate plus dobanda cuvenitã).
Dupã aceasta operaţiune, referentul înregistreazã în Registrul pentru evidenta certificatelor lichidarea certificatelor respective, dupã care subliniaza cu roşu poziţiile respective, pentru a fi uşor vizibile în cazul în care certificatul pierdut s-ar prezenta din nou la plata.
6. Formularele anexe nr. 5, 6A, 6C, 7, 8, 9, 10 la <>Normele metodologice nr. 315/1999 se modifica potrivit modelelor anexate la prezentele precizãri, pastrandu-şi aceeaşi numerotare.
Formularul anexa nr. 6A se întocmeşte şi transmite numai în zilele scadente prevãzute în Prospectul de emisiune, când are loc rãscumpãrarea.
În ce priveşte sistemul de raportare cãtre Ministerul Finanţelor se va proceda astfel:
- se transmite zilnic anexa nr.8 "Situaţia certificatelor de trezorerie vândute populaţiei";
- formularul anexa nr.6 A "Situaţia certificatelor de trezorerie rãscumpãrate de la populaţie şi a celor transformate în depozit" se transmite numai pentru zilele în care are loc rãscumpãrarea;
- la închiderea fiecãrei emisiuni se transmite formularul anexa nr. 9 "Situaţia certificatelor de trezorerie vândute populaţiei în perioada emisiunii" (a treia zi lucrãtoare de la includerea emisiunii);
- lunar se transmite formularul anexa nr. 10 "Situaţia certificatelor de trezorerie vândute şi a certificatelor de depozit aflate în sold", precum şi formularul anexa nr. 18 "Situaţia carnetelor certificatelor de trezorerie pentru populaţie la finele lunii"(în termen de trei zile lucrãtoare de la expirarea lunii).
La unitãţile trezoreriei statului care efectueazã eliberarile de numerar cãtre instituţiile publice printr-un cont de disonibil deschis la o banca comercialã, disponibilul în numerar existent la închiderea casieriei şi care se depune în genti la unitatea bãncii comerciale respectiva, dupã orele 14,00, se evidenţiazã, pana la înregistrarea de cãtre banca în contul de disponibil, de cãtre trezoreria statului în contul 13 "Casa tranzitorie". Acest cont se debiteaza cu sumele depuse la unitatea bãncii comerciale prin creditul contului 10 "Casa" şi se crediteaza prin debitul contului 12 "Disponibil al trezoreriei la banca pentru efectuarea de plati în numerar" pe baza documentului de înregistrare în cont a numerarului depus la banca.
Va rugãm a lua mãsurile necesare pentru efectuarea în bune condiţii a operaţiunilor financiare prevãzute în prezentele precizãri.

DIRECTOR GENERAL



────────────────
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016