Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   PRECIZARI METODOLOGICE din 28 mai 2001  privind stingerea prin compensare a unor obligatii de plata potrivit prevederilor   art. 53 alin. (4) din Legea bugetului de stat pe anul 2001 nr. 216/2001     Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

PRECIZARI METODOLOGICE din 28 mai 2001 privind stingerea prin compensare a unor obligatii de plata potrivit prevederilor art. 53 alin. (4) din Legea bugetului de stat pe anul 2001 nr. 216/2001

EMITENT: MINISTERUL FINANTELOR PUBLICE
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 397 din 19 iulie 2001
ART. 1
Pentru compensarea obligaţiilor datorate bugetului de stat, scadente la data de 31 decembrie 2000 şi neachitate de Societatea Nationala a Petrolului "Petrom" - S.A., se va întocmi procesul-verbal de compensare a obligaţiilor de plata, cuprins în modelul prezentat în anexa nr. 1 la prezentele precizãri metodologice, pentru fiecare sucursala a Societãţii Naţionale a Petrolului "Petrom" - S.A., în 6 exemplare originale atunci când acesta este initiat de Ministerul Apãrãrii Naţionale şi în 7 exemplare originale dacã acesta este initiat de unitãţile subordonate acestui minister.
ART. 2
(1) Dacã nivelul obligaţiilor de plata datorate bugetului de stat de cãtre furnizor, respectiv de sucursalele Societãţii Naţionale a Petrolului "Petrom" - S.A., este mai mare decât suma de încasat de la Ministerul Apãrãrii Naţionale şi/sau de la unitãţile militare din subordinea acestuia, aceste instituţii vor înscrie pe propria rãspundere la pct. 1 din procesul-verbal de compensare suma datoratã sucursalelor Societãţii Naţionale a Petrolului "Petrom" - S.A. pentru livrarea carburantilor sau lubrifiantilor, pe baza facturilor legal întocmite, primite de la acestea.
(2) Toate exemplarele procesului-verbal de compensare a obligaţiilor de plata sunt transmise de Ministerul Apãrãrii Naţionale şi/sau de unitãţile din subordinea sa furnizorului, respectiv sucursalei Societãţii Naţionale a Petrolului "Petrom" - S.A. menţionatã la pct. 2 din procesul-verbal de compensare, în vederea confirmãrii obligaţiilor datorate de aceasta, precum şi Ministerului Apãrãrii Naţionale menţionat la pct. 3, în calitate de ordonator principal de credite al unitãţii militare, pentru confirmarea pe propria rãspundere a obligaţiilor acestora fata de furnizor şi a încadrãrii sumelor în limita precizatã prin <>Legea bugetului de stat pe anul 2001 nr. 216/2001 .
(3) Dupã obţinerea acestor confirmãri Ministerul Apãrãrii Naţionale şi/sau unitãţile militare din subordinea acestuia transmit toate exemplarele procesului-verbal de compensare a obligaţiilor de plata organului fiscal teritorial menţionat la pct. 4, la care sucursala Societãţii Naţionale a Petrolului "Petrom" - S.A. este înregistratã ca plãtitor de impozite şi taxe.
(4) Organul fiscal teritorial înscrie la pct. 4.1 cuantumul obligaţiilor datorate bugetului de stat de cãtre sucursala Societãţii Naţionale a Petrolului "Petrom" - S.A., scadente la data de 31 decembrie 2000 şi neachitate pana la data compensãrii, pe felurile de impozite şi taxe menţionate în formular, cumulat cu cel al majorãrilor de întârziere aferente acestora, calculate pana la data de 31 decembrie 2000.
(5) Organul fiscal teritorial efectueazã stingerea obligaţiilor datorate bugetului de stat, nominalizate în formular la pct. 4.2, dar nu mai mult decât suma înscrisã la pct. 1, îşi retine un exemplar al procesului-verbal, iar pe celelalte le transmite:
- unitãţii militare care a înregistrat obligaţii de plata;
- Ministerului Apãrãrii Naţionale, în calitate de ordonator principal de credite;
- furnizorului, respectiv sucursalei Societãţii Naţionale a Petrolului "Petrom" - S.A.;
- organului fiscal în evidenta cãruia se afla înregistratã Societatea Nationala a Petrolului "Petrom" - S.A., respectiv Direcţia generalã a finanţelor publice a municipiului Bucureşti;
- Societãţii Naţionale a Petrolului "Petrom" - S.A. Bucureşti;
- direcţiei generale a finanţelor publice judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti (serviciul buget), în a carei raza teritorialã îşi are sediul unitatea militarã subordonata Ministerului Apãrãrii Naţionale.
În situaţia în care procesul-verbal de compensare este întocmit la nivelul Ministerului Apãrãrii Naţionale, cele 6 exemplare vor fi distribuite de organul fiscal al furnizorului în mod asemãnãtor.
ART. 3
(1) În cazul în care sucursala Societãţii Naţionale a Petrolului "Petrom" - S.A. care a furnizat produse Ministerului Apãrãrii Naţionale şi/sau unor unitãţi militare subordonate acestuia nu are obligaţii restante la bugetul de stat sau nivelul acestora este mai mic decât suma de încasat de la Ministerul Apãrãrii Naţionale şi/sau de la unitãţile militare subordonate acestuia, suma, respectiv diferenţa datoratã de minister, va fi stinsã la nivel central cu obligaţiile datorate bugetului de stat de cãtre Societatea Nationala a Petrolului "Petrom" - S.A. cãreia îi este subordonata unitatea furnizoare respectiva.
(2) Dupã efectuarea procedurii prevãzute la art. 3 alin. (2) şi (3) organul fiscal teritorial la care sucursala Societãţii Naţionale a Petrolului "Petrom" - S.A. este înregistratã ca plãtitor de impozite şi taxe înscrie la pct. 4.1 din procesul-verbal de compensare întocmit de Ministerul Apãrãrii Naţionale şi/sau de unitãţile sale subordonate cuantumul obligaţiilor datorate de sucursala respectiva la bugetul de stat şi efectueazã stingerea acestora la pct. 4.2. Dacã sucursala Societãţii Naţionale a Petrolului "Petrom" - S.A. nu are obligaţii cãtre bugetul de stat, organul fiscal va mentiona la pct. 4.1 aceasta situaţie, completand pct. 4.3 cu suma ce urmeazã sa fie stinsã la nivel central.
Dupã efectuarea operaţiunilor prevãzute la alin. (2) organul fiscal retine un exemplar al procesului-verbal, un exemplar îl transmite sucursalei furnizoare, iar pe celelalte le transmite organului fiscal teritorial la care este înregistratã ca plãtitor de impozite şi taxe Societatea Nationala a Petrolului "Petrom" - S.A., respectiv la Direcţia generalã a finanţelor publice a municipiului Bucureşti.
(3) Acest organ fiscal, dupã înscrierea obligaţiilor datorate bugetului de stat de cãtre Societatea Nationala a Petrolului "Petrom" - S.A. la pct. 5.1 şi dupã efectuarea stingerii obligaţiilor respective, conform pct. 5.2, retine un exemplar al procesului-verbal de compensare, iar pe celelalte 4 exemplare le transmite:
- unitãţii militare;
- Societãţii Naţionale a Petrolului "Petrom" - S.A.;
- Ministerului Apãrãrii Naţionale;
- direcţiei generale a finanţelor publice judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti (serviciul buget), în a carei raza teritorialã îşi are sediul unitatea militarã.
Când procesul-verbal este întocmit de Ministerul Apãrãrii Naţionale cele 3 exemplare vor urma acelaşi circuit.
ART. 4
Direcţiile generale ale finanţelor publice judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, în a cãror raza teritorialã îşi au sediul Ministerul Apãrãrii Naţionale sau unitãţile militare din subordinea acestuia, vor transmite lunar, pana în ultima zi lucrãtoare a fiecãrei luni, pentru procesele-verbale de compensare a obligaţiilor la bugetul de stat, primite pana la data de 25 a lunii respective, informaţiile respective Ministerului Finanţelor Publice - Direcţia generalã de tehnologia informatiei, în conformitate cu instrucţiunile transmise de aceasta direcţie.
ART. 5
Reflectarea în contabilitate a operaţiunilor de compensare a obligaţiilor datorate bugetului de stat se face astfel:
a) în contabilitatea Societãţii Naţionale a Petrolului "Petrom" - S.A. şi/sau a sucursalelor acesteia, dupã caz.
Societatea Nationala a Petrolului "Petrom" - S.A. şi/sau sucursalele acesteia, cãrora li s-au stins obligaţiile datorate bugetului de stat prin compensare cu sumele aferente produselor achiziţionate de Ministerul Apãrãrii Naţionale şi/sau de unitãţile militare din subordinea acestuia, efectueazã în baza procesului-verbal de compensare a obligaţiilor de plata, potrivit prevederilor <>Legii bugetului de stat pe anul 2001 nr. 216/2001 , înregistrarea:



% = 411 "Clienţi"
441 "Impozitul pe profit"
4423 "T.V.A. de plata"
444 "Impozitul pe salarii"
446 "Alte impozite, taxe
şi vãrsãminte asimilate"
447 "Fonduri speciale - taxe
şi vãrsãminte asimilate"
448 "Alte datorii şi creanţe cu
bugetul statului"



cu sumele compensate, prevãzute la pct. 4.2 şi 5.2, dupã caz, din procesul-verbal de compensare a obligaţiilor cãtre bugetul de stat prevãzut în modelul prezentat în anexa nr. 1;
b) în contabilitatea Ministerului Apãrãrii Naţionale şi/sau a unitãţilor militare din subordinea acestuia.
În contabilitatea Ministerului Apãrãrii Naţionale şi a unitãţilor militare din subordinea acestuia operaţiunile de compensare a obligaţiilor datorate sucursalelor Societãţii Naţionale a Petrolului "Petrom" - S.A., prin compensare cu sumele datorate de acestea la bugetul de stat, se reflecta în creditul contului 701 "Finanţarea în baza unor acte normative speciale" - analitic 701.03 "Finanţarea în baza prevederilor <>art. 53 alin. (4) din Legea bugetului de stat pe anul 2001 nr. 216/2001 ".
În creditul acestui cont Ministerul Apãrãrii Naţionale şi unitãţile militare din subordinea acestuia înregistreazã sumele datorate şi neachitate diversilor furnizori de carburanţi şi lubrifianţi, care au intrat în acţiunea de compensare a unor obligaţii bugetare, conform prevederilor <>art. 53 alin. (4) din Legea bugetului de stat pe anul 2001 nr. 216/2001 .
Pe baza procesului-verbal de compensare a obligaţiilor de plata, potrivit prevederilor <>Legii bugetului de stat pe anul 2001 nr. 216/2001 , se efectueazã înregistrarea:



234 "Furnizori"/ = 701 "Finanţarea în baza
analitic distinct unor acte normative
speciale" - analitic
701.03 "Finanţarea în baza
art. 53 alin. (4) din
Legea bugetului de stat
pe anul 2001
nr. 216/2001"



cu sumele compensate prevãzute la pct. 4.2 şi 5.2, dupã caz, din documentul cuprins în anexa nr. 1.
Ministerul Apãrãrii Naţionale şi unitãţile militare subordonate acestuia, ale cãror obligaţii de plata rezultate din livrarea unor produse conform <>Legii bugetului de stat pe anul 2001 nr. 216/2001 întocmesc "Contul de execuţie privind cheltuielile bugetare" efectuate prin compensare, conform modelului prezentat în anexa nr. 2, pe baza sumelor evidentiate în cadrul contului 701.03 "Finanţarea în baza <>art. 53 alin. (4) din Legea bugetului de stat pe anul 2001 nr. 216/2001 ".
Contul de execuţie respectiv se prezintã ca anexa distinctã la darea de seama contabila trimestriala şi anuala pentru instituţii publice.
Sumele compensate nu se cuprind în "Contul de execuţie a bugetului instituţiei publice" (anexa nr. 10) şi în Detalierea cheltuielilor (anexa nr. 14) la bilanţul contabil pentru instituţii publice.
ART. 6
(1) Procedura de compensare a obligaţiilor datorate bugetului de stat, cuprinse în prezentele precizãri metodologice, se aplica pana la data de 15 decembrie 2001.
(2) Procesul-verbal reprezintã documentul justificativ de înregistrare a operaţiunilor de compensare în evidenta analitica pe plãtitori persoane juridice, respectiv a Societãţii Naţionale a Petrolului "Petrom" - S.A. şi a sucursalelor acesteia, pe de-o parte, precum şi în evidentele Ministerului Apãrãrii Naţionale şi ale unitãţilor militare subordonate acestuia, pe de alta parte, implicaţi în procedura de compensare cuprinsã în prezentele precizãri metodologice.
(3) Data compensãrii obligaţiilor datorate bugetului de stat de cãtre Societatea Nationala a Petrolului "Petrom" - S.A. şi de sucursalele acesteia este data la care conducãtorul compartimentului competent din cadrul unitãţii fiscale a aprobat operaţiunea de compensare menţionatã în procesele-verbale la pct. 4.2 sau 5.2, dupã caz, din anexa nr. 1.



ANEXA 1


la precizãrile metodologice
---------------------------
(model)

MINISTERUL ..................
Instituţia*1)................
Sediul ......................
Codul fiscal ................



PROCES-VERBAL Nr. ..../....
de compensare a obligaţiilor de plata, potrivit prevederilor
art. 53 alin. (4) din Legea bugetului de stat pe anul 2001
nr. 216/2001, în relaţia cu .............*2)




┌─────────────────────┐
│ Cod fiscal │
├─────────────────────┤
│ 2) │
├─────────────────────┤
│ 4) │
└─────────────────────┘
┌──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ Explicaţii Numãrul Suma │
│ rândului (lei) │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 1. Suma reprezentând contravaloarea facturilor │
│ neachitate privind livrarea de .........*3) pana │
│ la data încheierii procesului-verbal. 01 .........│
│ │
│ Raspundem pentru datele de mai sus. │
│ │
│ Director, Conducãtorul compartimentului │
│ L.S. financiar-contabil, │
│ │
│ 2. Sucursala furnizoare ...........................*2) │
│ │
│ Confirmãm exactitatea datelor cuprinse la pct. 1. │
│ │
│ Director, Conducãtorul compartimentului │
│ L.S. financiar-contabil, │
│ │
│ 3. Ministerul Apãrãrii Naţionale │
│ │
│ Confirmãm pe proprie rãspundere datele cuprinse la │
│ pct. 1 şi încadrarea în limita maxima precizatã prin │
│ <>Legea bugetului de stat pe anul 2001 nr. 216/2001 │
│ │
│ Director, │
│ L.S. │
│ │
│ 4. Organul fiscal teritorial în a cãrui evidenta se │
│ afla înregistratã sucursala Societãţii Naţionale a │
│ Petrolului "Petrom" -S.A. ...........*2) │
│ 4.1. Obligaţii datorate bugetului de stat de ...*2) în │
│ suma totalã de .............., din care: 02 .........│
│ a) 06.01.02 Impozit pe veniturile din salarii ......... 03 .........│
│ b) 08.01.07 Contribuţia agenţilor economici pentru │
│ învãţãmântul de stat....................... 04 .........│
│ c) 08.01.09 Contribuţia agenţilor economici pentru │
│ persoanele cu handicap..................... 05 .........│
│ d) 17.01.18 Taxa asupra unor activitãţi dãunãtoare │
│ sãnãtãţii şi din publicitatea lor.......... 06 .........│
│ │
│ Director, Şef serviciu, │
│ L.S. │
└──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘

_____________
*1) Denumirea completa a unitãţii militare subordonate, fãrã iniţiale.
*2) Denumirea completa a furnizorului, respectiv a sucursalei Societãţii
Naţionale a Petrolului "Petrom" - S.A.
*3) Se înscrie, dupã caz, produsul achiziţionat.
*4) Se completeazã numai în cazul Societãţii Naţionale a Petrolului
"Petrom" - S.A.

┌──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ Explicaţii Numãrul Suma │
│ rândului (lei) │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 4.2. Se sting obligaţiile cãtre bugetul de stat │
│ ale .............*2) în suma totalã de ...... , │
│ din care: │
│ 07 .........│
│ a) 06.01.02 Impozit pe veniturile din salarii ......... 08 .........│
│ b) 08.01.07 Contribuţia agenţilor economici pentru │
│ învãţãmântul de stat................................ 09 .........│
│ c) 08.01.09 Contribuţia agenţilor economici pentru │
│ persoanele cu handicap.............................. 10 .........│
│ d) 17.01.18 Taxa asupra unor activitãţi dãunãtoare │
│ sãnãtãţii şi din publicitatea lor .................. 11 .........│
│ │
│ Aprobat compensarea │


│ │
│ Director/Data ............ Şef serviciu, │
│ L.S. │
│ │
│ 4.3. Obligaţii ale Ministerului Apãrãrii Naţionale sau │
│ ale unitãţilor militare din subordine, rãmase │
│ nestinse la nivelul organelor fiscale teritoriale │
│ în evidenta cãrora se afla înregistrate │
│ sucursalele, transmise pentru a fi stinse de cãtre │
│ organul fiscal teritorial în evidenta cãruia se │
│ afla înregistratã Societatea Nationala a │
│ Petrolului "Petrom" - S.A., respectiv Direcţia │
│ generalã a finanţelor publice a municipiului │
│ Bucureşti (pct. 1 - pct. 4.2).................... 12 .........│
│ │
│ Director, Şef serviciu, │
│ L.S. │
│ │
│ 5. Organul fiscal teritorial în a cãrui evidenta se │
│ afla înregistratã Societatea Nationala a Petrolului │
│ "Petrom" - S.A.*4) , respectiv Direcţia generalã a │
│ finanţelor publice a municipiului Bucureşti │
│ 5.1. Obligaţii datorate bugetului de stat de │
│ Societatea Nationala a Petrolului "Petrom" - S.A. │
│ în suma totalã de .................. , 13 .........│
│ din care: │
│ a) 01.01.01 Impozit pe profit de la agenţii │
│ economici ............ 14 .........│
│ b) 06.01.02 Impozit pe veniturile din salarii ........ 15 .........│
│ c) 06.01.04 Impozit pe veniturile din dividende ........ 16 .........│
│ d) 08.01.03 Impozit pe dividende de la societãţile │
│ comerciale ................................. 17 .........│
│ e) 08.01.07 Contribuţia agenţilor economici pentru │
│ învãţãmântul de stat ....................... 18 .........│
│ f) 08.01.09 Contribuţia agenţilor economici pentru │
│ persoanele cu handicap ..................... 19 .........│
│ g) 13.01. Taxa pe valoarea adãugatã .................... 20 .........│
│ h) 14.01. Accize ....................................... 21 .........│
│ i) 17.01.04 Taxa pe activitatea de prospecţiuni, │
│ explorare şi exploatare a resurselor │
│ minerale ................................... 22 .........│
│ j) 17.01.18 Taxa asupra unor activitãţi dãunãtoare │
│ sãnãtãţii şi din publicitatea lor .......... 23 .........│
│ k) 17.01.24 Impozit pe titeiul din producţia interna şi │
│ gazele naturale ............................ 24 .........│
│ l) 22.01.07 Venituri din concesiuni (redevenţe,......... 25 .........│
│ 5.2. Se sting obligaţiile datorate bugetului de stat de │
│ Societatea Nationala a Petrolului "Petrom" - S.A. │
│ în suma totalã de ....., 26 .........│
│ din care: │
│ a) 01.01.01 Impozit pe profit de la agenţii │
│ economici .......................... 27 .........│
│ b) 06.01.02 Impozit pe veniturile din salarii.......... 28 .........│
│ c) 06.01.04 Impozit pe veniturile din dividende........ 29 .........│
│ d) 08.01.03 Impozit pe dividende de la societãţile │
│ comerciale................................. 30 .........│
│ e) 08.01.07 Contribuţia agenţilor economici pentru │
│ învãţãmântul de stat ...................... 31 .........│
│ f) 08.01.09 Contribuţia agenţilor economici pentru │
│ persoanele cu handicap .................... 32 .........│
│ g) 13.01 Taxa pe valoarea adãugatã .................... 33 .........│
│ h) 14.01 Accize ....................................... 34 .........│
│ i) 17.01.04 Taxa pe activitatea de prospecţiuni, │
│ explorare şi exploatare a resurselor │
│ minerale .................................. 35 .........│
│ j) 17.01.18 Taxa asupra unor activitãţi dãunãtoare │
│ sãnãtãţii şi din publicitatea lor ......... 36 .........│
│ k) 17.01.24 Impozit pe titeiul din producţia interna şi │
│ pe gazele naturale ........................ 37 .........│
│ l) 22.01.07 Venituri din concesiuni (redevenţe)........ 38 .........│
│ │
│ Aprobat compensarea │
│ ------------------- │
│ │
│ Director/Data ............. Şef serviciu, │
│ L.S. │


└──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘






ANEXA 2


la precizãrile metodologice
---------------------------
(model)

MINISTERUL APĂRĂRII NAŢIONALE
Instituţia ..................


CONTUL DE EXECUŢIE
privind cheltuielile bugetare efectuate prin compensare în baza Legii
bugetului de stat pe anul 2001 nr. 216/2001

- mii lei -


───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Codul*)
Denumirea indicatorilor*) ──────────────────────────────────────
Capitolul Titlul Cheltuieli
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Apãrare nationala 54.01
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Cheltuieli materiale şi servicii 20
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────

────────────
*) Se înscriu denumirea şi simbolul capitolelor şi titlurilor de
cheltuieli.

Ordonator de credite, Conducãtorul compartimentului
L.S. financiar-contabil,




------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016