Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   PRECIZARI din 27 iunie 2002  pentru reflectarea in contabilitate a operatiunilor privind sumele primite si utilizate din contributia financiara nerambursabila a Comunitatii Europene si cofinantarea de la bugetul de stat privind programul SAPARD    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

PRECIZARI din 27 iunie 2002 pentru reflectarea in contabilitate a operatiunilor privind sumele primite si utilizate din contributia financiara nerambursabila a Comunitatii Europene si cofinantarea de la bugetul de stat privind programul SAPARD

EMITENT: MINISTERUL FINANTELOR PUBLICE
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL I nr. 364 din 28 mai 2003

1 Precizãri generale

Pentru fondurile primite de la Comunitatea Europeanã pentru finanţarea programului Sapard se aplica prevederile şi obligaţiile asumate prin Acordul multianual de finanţare dintre Guvernul României şi Comisia Comunitãţilor Europene semnat la 2 februarie 2001, ratificat prin <>Legea nr. 316/2001 , dar şi acele prevederi specifice instituţiilor publice care au drept scop întãrirea controlului asupra utilizãrii fondurilor şi asigurarea urmãririi realizãrii obiectivelor aprobate corespunzãtor sumelor alocate.
In conformitate cu prevederile <>Ordonanţei de urgenta a Guvernului nr. 119/1999 privind auditul intern şi controlul financiar preventiv, ajutoarele financiare externe acordate României sau instituţiilor publice se cuprind în sfera fondurilor publice pentru care exista reglementãri şi prevederi speciale în ce priveşte primirea, utilizarea şi raportarea execuţiei acestora.
Contabilitatea asigura înregistrarea tuturor operaţiunilor cu privire la implementarea programului Sapard şi anume:
- primirea sumelor în baza acordurilor de finanţare anuale;
- utilizarea sumelor primite din contribuţia financiarã a Comunitãţii Europene privind programul Sapard prin Agenţia Sapard, pe acorduri de finanţare, proiecte şi beneficiari;
- administrarea dobânzilor aferente disponibilitãţilor din cont;
- înregistrarea, recuperarea şi rambursarea sumelor plãtite necuvenit de Agenţia Sapard;
- înregistrarea fondurilor de cofinanţare aferente contribuţiei financiare nerambursabile;
- înregistrarea debitorilor, a debitorilor incerti, rau-platnici şi prescrisi;
- raportarea indicatorilor financiari care se cuprind în bilanţul contabil al Ministerului Finanţelor Publice, respectiv Ministerul Agriculturii, Alimentaţiei şi Pãdurilor în calitate de ordonatori principali de credite pentru toate fondurile publice pe care le administreazã şi utilizeazã;
- raportarea indicatorilor financiari solicitati de Comunitatea Europeanã şi întocmirea situaţiilor financiare în acord cu prevederile standardelor internaţionale de contabilitate.
Reflectarea în contabilitatea instituţiilor publice implicate a operaţiunilor privind primirea şi utilizarea contribuţiei financiare nerambursabile a Comunitãţii Europene, precum şi cofinanţarea de la bugetul de stat, se efectueazã în conformitate cu prevederile <>Legii contabilitãţii nr. 82/1991 republicatã, modificatã şi completatã prin <>Ordonanţa Guvernului nr. 61/2001 , aprobatã prin <>Legea nr. 310/2002 , a Regulamentului de aplicare a acesteia, aprobat prin <>Hotãrârea Guvernului nr. 704/1993 şi a Planului de conturi pentru instituţiile publice aprobat prin Ordinul ministrului finanţelor nr. 324/1984 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
Instituţiile publice implicate au obligaţia sa conducã contabilitatea în partida dubla şi sa înregistreze operaţiunile economico-financiare în momentul generarii drepturilor de creanţa sau de obligaţii (principiul accrual) în conformitate cu cerinţele europene (SEC 95) şi a standardelor internaţionale de contabilitate.
In vederea asigurãrii concordanţei între situaţiile raportate cãtre Comisia Europeanã şi raportarile realizate în conformitate cu legislaţia romana, înregistrarea în contabilitate a operaţiunilor privind programul Sapard se face în euro şi în lei. In conformitate cu prevederile acordului multianual de finanţare dintre Guvernul României şi Comisia Comunitãţilor Europene ratificat prin <>Legea nr. 316/2001 , rata de schimb pentru conversia euro-lei este cea publicatã pentru România de cãtre Banca Centrala Europeanã, din penultima zi lucrãtoare a lunii anterioare plãţii.
In scopul asigurãrii fluxurilor financiare necesare implementãrii programului Sapard, instituţiile publice reprezentând structuri de implementare a programului Sapard îşi deschid urmãtoarele conturi:
a) Ministerul Finanţelor Publice - Direcţia Generalã a Fondului Naţional de Preaderare:
- la Direcţia Trezorerie şi Contabilitate Publica a Municipiului Bucureşti:
- Contul 50.16.03 - "Disponibil din contravaloarea în lei a contribuţiei financiare a Comunitãţii Europene privind programul Sapard".
- Contul 50.16.04 - "Disponibil din fonduri de la bugetul de stat pentru acoperirea cheltuielilor neeligibile aferente programului Sapard".
- la Banca Naţionala a României:
- Contul Euro - Sapard în condiţiile prevãzute la art. 2 lit. e) din Secţiunea A a Anexei la Acordul Multianual de Finanţare Sapard.
Direcţia Generalã a Fondului Naţional de Preaderare deruleazã operaţiunile cu bugetul de stat aferente cheltuielilor neeligibile din contribuţia financiarã a Comunitãţii Europene prin Contul general al Trezoreriei Statului (cont 36.11.80000302 deschis la Banca Naţionala a României).
- la o societate bancarã:
- un cont denominat în lei şi euro.
b) Ministerul Agriculturii, Alimentaţiei şi Pãdurilor:
- Contul 23 - "Cheltuieli ale bugetului de stat" - cap.67.01 "Agricultura şi silvicultura" - titlul 38 "Transferuri".
c) Agenţia Sapard:
- Contul 50.16.01 - "Disponibil pentru finanţarea proiectelor Sapard";
- Contul 50.16.02 - "Disponibil din recuperarea debitelor de la beneficiari";

In contabilitatea ordonatorului principal de credite (Ministerul Agriculturii, Alimentaţiei şi Pãdurilor, sumele transferate din bugetul de stat Agenţiei Sapard se cuprind la capitolul 67.01 "AGRICULTURA SI SILVICULTURA", titlul 38 "Transferuri" pentru care s-a deschis în trezorerie contul 23 "Cheltuieli ale bugetului de stat"

410 = 700
"Cheltuielile instituţiei publice "Finanţarea de la buget
finanţate de la buget" privind anul curent"
cap. 67.01 "Agricultura şi cap. 67.01 "Agricultura si
silvicultura" silvicultura"
titlul 38 titlul 38

1 Contabilitatea Fondului Naţional

1. Contabilizarea operaţiunilor Sapard de la Fondul Naţional se bazeazã pe un sistem contabil de angajamente. Sistemul înregistreazã operaţiunile pe baza drepturilor constatate, respectiv în momentul creãrii, transformarii sau dispariţiei/anulãrii unei valori economice, a unei creanţe sau a unei obligaţii.
Fondul Naţional aplica principiile contabile internaţionale.
Sistemul contabil aplicat la Fondul Naţional permite introducerea, clasificarea şi înregistrarea datelor şi prezentarea Situaţiilor financiare astfel încât sa reflecte starea adevãrata şi corecta a creanţelor şi datoriilor precum şi poziţia financiarã.
Orice schimbare a regulilor contabile trebuie justificatã şi aprobatã de Fondul Naţional înainte de a fi aplicatã.
2. Reflectarea în contabilitatea Ministerului Finanţelor Publice (Fondului Naţional) a operaţiunilor privind primirea şi utilizarea sumelor din contribuţia financiarã nerambursabila a Comunitãţii Europene şi cofinanţare de la bugetul de stat privind programul Sapard se realizeazã cu ajutorul conturilor prevãzute în Anexa nr. 1.
Conţinutul şi funcţiunea acestor conturi sunt prevãzute în Anexa nr. 2.
Monografia privind înregistrarea în contabilitate a operaţiunilor privind primirea şi utilizarea sumelor din contribuţia financiarã nerambursabila a Comunitãţii Europene şi cofinanţare de la bugetul de stat privind programul Sapard este prevãzutã în anexa nr. 6.

3. Rate de schimb folosite pentru înregistrarea operaţiunilor Sapard în contabilitatea Fondului Naţional.
In conformitate cu Acordul Multianual de Finanţare, ratele folosite pentru conversia dintre euro/lei sunt cele publicate pentru România de cãtre Banca Centrala Europeanã, pe Internet, la 14.15 O.E.C.
Creanţele şi datoriile calculate în Euro precum şi disponibilul din contul Euro Sapard sunt convertite la ratele menţionate la data bilanţului.

A. Cererea de fonduri a Agenţiei Sapard
Notificarea Cererii de Fonduri
Cererile trebuie sa fie mai întâi înregistrate la notificare pentru a evidenţia în contabilitate angajamentul Fondului Naţional fata de Agenţia Sapard. Rata de schimb pentru înregistrarea angajamentului este rata din penultima zi lucrãtoare a Comisiei din luna precedenta lunii în care cheltuiala a fost înregistratã în conturile Agenţiei Sapard.
Plata cãtre Agenţia Sapard a cererilor de fonduri
Rata de schimb pentru înregistrarea plãţii cãtre Agenţia Sapard este cea din penultima zi lucrãtoare la Comisie a lunii precedente lunii când cheltuiala a fost înregistratã în conturile Agenţiei Sapard.
Aceasta rata este publicatã de Banca Centrala Europeanã pentru România, pe Internet la 14.15 O.E.C.
Orice diferenţa datoratã ratei aplicate de Banca Naţionala a României contului Euro - Sapard este acoperitã de la bugetul de stat în cazul în care este o pierdere sau returnatã bugetului de stat în cazul în care este un câştig.

B. Plata fãcuta de Comisia Europeanã în contul Euro - Sapard al Fondului Naţional
Rata de schimb pentru înregistrarea plãţii cãtre Fondul Naţional de cãtre Comisia Europeanã este rata penultimei zi lucrãtoare la Comisie din luna precedenta lunii în care fondurile au fost primite în contul Euro - Sapard. Aceasta rata este cea publicatã de Banca Centrala Europeanã pentru România, pe Internet, la 14.15 O.E.C.

C. Dobânzi
Dobânzi plãtite în contul Euro - Sapard
Acumularea dobânzii
Rata de schimb pentru înregistrarea dobânzii acumulate ce trebuie plãtitã de cãtre Banca Naţionala a României în contul Euro Sapard este rata din penultima zi lucrãtoare la Comisie din luna precedenta lunii ultimei zile a perioadei contabile (sfârşitul lunii precedente). Aceasta rata este cea publicatã de Banca Centrala Europeanã pentru România, pe Internet, la 14.15 O.E.C.
Încasarea dobânzii în contul Euro - Sapard
Rata de schimb pentru înregistrarea dobânzii plãtite de cãtre Banca Naţionala a României în contul Euro - Sapard este rata zilei când dobânda a fost creditata în contul Euro - Sapard. Aceasta rata este publicatã de Banca Centrala Europeanã pentru România, pe Internet, la 14.15 O.E.C.
Dobânzi plãtite de cãtre Trezorerie în contul de lei al Fondului Naţional
Acumularea dobânzii
Rata de schimb pentru înregistrarea dobânzii acumulate ce trebuie plãtitã de cãtre trezorerie în contul de disponibil în lei al Fondului Naţional este rata din penultima zi lucrãtoare la Comisie din luna precedenta lunii ultimei zile a perioadei contabile (sfârşitul luni precedente). Aceasta rata este publicatã de Banca Centrala Europeanã pentru România, pe Internet, la 14.15 O.E.C.
Încasarea dobânzii în contul de lei al Fondului Naţional
Rata de schimb pentru înregistrarea dobânzii plãtite de cãtre trezorerie în contul de disponibil în lei al Fondului Naţional este rata zilei când dobânda a fost creditata în contul de lei al Fondului Naţional. Aceasta rata este cea publicatã de Banca Centrala Europeanã pentru România, pe Internet, la 14.15 O.E.C.
Dobânzi plãtite de cãtre trezorerie în conturile Agenţiei Sapard
Acumularea dobânzii
Rata de schimb pentru înregistrarea dobânzii acumulate ce trebuie plãtitã de cãtre Agenţia Sapard în contul de disponibil în lei al Fondului Naţional este rata din penultima zi lucrãtoare la Comisie din luna precenta lunii ultimei zile a perioadei contabile (sfârşitul lunii precedente). Aceasta rata este cea publicatã de cãtre Banca Centrala Europeanã pentru România, pe Internet, la 14.15 O.E.C.
Încasarea dobânzii în contul de lei al Agenţiei Sapard
Rata de schimb pentru înregistrarea plãţii de cãtre Trezorerie a dobânzii în conturile Agenţiei Sapard este cea a zilei când dobânda a fost creditata în conturile Agenţiei Sapard. Aceasta rata este cea publicatã de Banca Centala Europeanã pentru România, pe Internet, la 14.15 O.E.C.
Transferul dobânzii din contul de disponibil în lei al Fondului Naţional în contul Euro - Sapard
Rata de schimb folositã pentru înregistrarea dobânzii transferate din contul de disponibil în lei al Fondului Naţional în contul Euro - Sapard este cea a zilei când dobânda a fost creditata în contul de disponibil în lei al Fondului Naţional şi în conturile Agenţiei Sapard. Aceasta rata este cea publicatã de cãtre Banca Centrala Europeanã, pentru România, pe Internet, la 14.15 O.E.C.
La transferul dobânzii în contul Euro - Sapard, orice diferenţa datoratã ratei de schimb aplicate de Banca Comercialã pentru contul Euro - Sapard este acoperitã de la bugetul de stat în cazul în care este o pierdere sau returnatã bugetului de stat în cazul în care este un câştig.

D. Plati peste limita
Notificarea plãţii peste limita
Înregistrarea notificãrii în contabilitatea Fondului Naţional trebuie fãcuta la rata penultimei zi lucrãtoare la Comisie din luna precedenta lunii în care plata necuvenita a fost observata pentru prima data şi înregistratã în conturile Agenţiei Sapard. Aceasta rata este cea publicatã de cãtre Banca Centrala Europeanã pentru România, pe Internet, la 14.15 O.E.C.
Transferul plãţilor peste limita în contul Euro - Sapard
Plata unei plati peste limita este acoperitã de la bugetul de stat. Rata de schimb pentru înregistrarea plãţii unei plati peste limita în contabilitatea Fondului Naţional este cea din penultima zi lucrãtoare la Comisie din luna precedenta lunii când plata nedatorata a fost observata pentru prima data (si înregistratã în conturile Agenţiei Sapard). Aceasta rata este cea publicatã de Banca Centrala Europeanã pentru România, pe Internet, la 14.15 O.E.C.
La transferul plãţii peste limita în contul Euro - Sapard, orice diferenţa datoratã ratei aplicatã de Banca Comercialã este acoperitã de la bugetul de stat.

E. Iregularitati
Notificarea iregularitatii
Înregistrarea notificãrii în contabilitatea Fondului Naţional trebuie fãcuta la rata de schimb din penultima zi lucrãtoare la Comisie a lunii precedente lunii în care a fost observata pentru prima data (si înregistratã în conturile Agenţiei Sapard). Aceasta rata este cea publicatã de Banca Centrala Europeanã pentru România, pe Internet, la 14.15 O.E.C.
Recuperarea (totalã sau parţialã) a debitelor din iregularitati
Rata de schimb folositã pentru înregistrarea plãţii cãtre Fondul Naţional de cãtre Agenţia Sapard, a recuperarilor, este cea din penultima zi lucrãtoare la Comisie a lunii precedente lunii în care suma de plata a fost recuperatã. Aceasta rata este cea publicatã de Banca Centrala Europeanã pentru - Notele explicative.
Notele explicative la conturi trebuie sa cuprindã orice informaţie semnificativã menita sa suplimenteze şi sa comenteze informaţiile prezentate în bilanţ. Acestora trebuie sa li se aplice verificarea incrucisata între ceea ce este menţionat în Situaţia financiarã şi nota respectiva. Bilanţul şi Situaţia fluxului de numerar sunt strict matematice şi sunt procesate de cãtre software-ul contabil.
Notele explicative la conturi sunt în general texte şi trebuie scrise în deplina înţelegere a Situaţiilor Financiare.

Termene de raportare a Situaţiilor financiare


───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Termen limita Tip de Situaţie Perioada acoperitã
pentru întocmire de Situaţii
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
30/04/N Situaţii Financiare SIC ianuarie N - martie N
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
15/05/N Situaţii Financiare în format naţional ianuarie N - martie N
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
31/07/N Situaţii Financiare SIC ianuarie N - iunie N
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
15/08/N Situaţii Financiare în format naţional ianuarie N - iunie N
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
30/10/N Situaţii Financiare SIC ianuarie N - sept. N
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
15/11/N Situaţii Financiare în format naţional, ianuarie N - sept. N
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
15/02/N+1 Situaţii Financiare SIC An N
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
15/02/N+1 Situaţii Financiare în format naţional An N
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────


5. Raportarea contribuţiei financiare a Comunitãţii Europene şi a cofinanţãrii de la bugetul de stat privind programul Sapard la Ministerul Finanţelor Publice (Fondul Naţional) în Situaţiile financiare - format naţional
Conturile contabile privind reflectarea contribuţiei financiare a Comunitãţii Europene şi cofinanţarea de la bugetul de stat se raporteazã trimestrial şi anual în situaţiile financiare pentru instituţiile publice astfel:
- contul 112.02 "Disponibil din contribuţia financiarã a Comunitãţii Europene privind programul Sapard" - la rândul cu codul 146;
- contul 195 "Viramente interne" nu prezintã sold;
- contul 226 "Dobânzi acumulate" (de încasat) - la rândul cu codul 213;
- contul 262 "Agenţia Sapard - sume de recuperat" - se înscrie în subsolul paginii 5, cu cod rând 216 şi se aduna la rândul cu codul 200;
- contul 263 "Bugetul de stat - sume de primit" - se înscrie în subsolul paginii 5, cu cod rând 217 şi se aduna la rândul cu codul 200;
- contul 271 "Sume de primit şi de restituit Comunitãţii Europene" - se înscrie în subsolul paginii 5, cu cod rând 218 şi se aduna la rândul cu cod 200 (în situaţia în care prezintã sold debitor) şi la rândul cu codul 410 (în situaţia în care prezintã sold creditor);
- 272 "Sume datorate Agenţiei Sapard" - se raporteazã la rândul cu codul 411;
- contul 232 "Decontãri cu bugetul statului" se raporteazã la rândul cu codul 395.
- contul 231 "Creditori - Banca Comercialã" - se raporteazã la rândul cu codul 394.
- contul 412 "Diferenţe din reevaluare şi diferenţe de curs aferente dobânzilor încasate" se raporteazã la rândul cu codul 224 (în situaţia în care prezintã sold debitor) şi la rândul cu codul 402 (în situaţia în care prezintã sold creditor);
- conturile 450 "Pierderi din schimb valutar", 451 "Sume de transferat bugetului de stat reprezentând câştiguri din schimb valutar", 452 "Dobânzi de transferat Comunitãţii Europene", 453 "Alte pierderi", 550 "Sume de primit de la bugetul de stat pentru acoperirea pierderii din schimb valutar", 551 "Câştiguri din schimb valutar", 552 "Câştiguri din dobânzi realizate" şi 553 "Sume de primit de la bugetul de stat pentru acoperirea altor pierderi" precum şi 195 "Viramente interne", nu se raporteazã în bilanţ deoarece soldul lor este întotdeauna zero la sfârşitul lunii.
La transferul iregularitatii în contul Euro - Sapard, orice diferenţa datoratã ratei aplicate de Banca Comercialã este acoperitã de la bugetul de stat în cazul în care este o pierdere sau returnatã bugetului de stat în cazul în care este un câştig.

F. Alte situaţii (ex: în cazul în care sunt efectuate plati eronate în conturi bancare iar fondurile trimise beneficiarilor sunt returnate Agenţiei Sapard)
Notificarea situaţiei
Înregistrarea notificãrii în contabilitatea Fondului Naţional trebuie fãcuta la rata plãţii iniţiale fãcuta cãtre Agenţia Sapard. Diferenţa dintre înregistrarea în contabilitatea Fondului Naţional şi valoarea în euro a situaţiei notificatã de Agenţia Sapard este acoperitã de la bugetul de stat dacã reprezintã o pierdere ori returnatã bugetului de stat dacã este un câştig.
Re-plata în contul Euro - Sapard a sumelor provenite din alte situaţii
Rata de schimb pentru înregistrarea re-plãţii sumelor provenite din alte situaţii cãtre Fondul Naţional de cãtre Agenţia Sapard, este rata din penultima zi lucrãtoare la Comisie a lunii precedente lunii în care plata iniţialã a fost efectuatã cãtre Agenţia Sapard. Aceasta rata este cea publicatã de Banca Centrala Europeanã pentru România, pe Internet, la 14.15 O.E.C.
La transferul sumei provenind din situaţia menţionatã în contul Euro - Sapard, orice diferenţa datoratã ratei aplicate de Banca Comercialã este acoperitã de bugetul de stat dacã reprezintã o pierdere şi restituitã bugetului de stat dacã reprezintã un câştig.

G. Decizia de închidere a conturilor/decizia de conformitate
Notificarea deciziei Comunitãţii Europene
Decizia Comunitãţii Europene trebuie sa fie mai întâi înregistratã la notificare pentru a evidenţia în contabilitate angajamentul Fondului Naţional fata de Comunitatea Europeanã. Rata de schimb pentru înregistrarea angajamentului este rata din penultima zi lucrãtoare la Comisie a lunii precedente lunii în care decizia a fost luatã. Aceasta rata este cea publicatã de Banca Centrala Europeanã pentru România, pe Internet, la 14.15 O.E.C.
Transferul fondurilor în contul Euro - Sapard
Rata de schimb pentru înregistrarea transferului fondurilor acoperite de la bugetul de stat este rata penultimei zi lucrãtoare la Comisie din luna precedenta lunii în care decizia a fost luatã. Aceasta rata este cea publicatã de Banca Centrala Europeanã pentru România, pe Internet, la 14.15 O.E.C.
Transferul de fonduri cãtre Comunitatea Europeanã - Bruxelles ca urmare a deciziei de închidere a conturilor
Rata de schimb pentru înregistrarea transferului de fonduri cãtre Comunitatea Europeanã este cea din penultima zi lucrãtoare la Comisie din luna precedenta lunii plãţii. Aceasta rata este cea publicatã de Banca Centrala Europeanã pentru România, pe Internet, la 14.15 O.E.C.

4. Situaţii financiare
Sistemul contabil genereazã doua tipuri de situaţii financiare:
- Situaţiile financiare întocmite în conformitate cu reglementãrile naţionale;
- Situaţiile financiare întocmite în conformitate cu Standardele Internaţionale de Contabilitate.
Situaţiile financiare întocmite în conformitate cu Standardele Internaţionale de Contabilitate trebuie sa prezinte în mod corect poziţia financiarã, performanta financiarã şi fluxurile de numerar ale instituţiilor.
Aceste situaţii financiare cuprind:
- Bilanţ - Modelul este prezentat în Anexa nr. 3.
- Situaţia fluxului de numerar - modelul este prezentat în Anexa nr. 4.
- Situaţia veniturilor şi cheltuielilor - modelul este prezentat în Anexa nr. 5.



ANEXA 1

Planul de conturi

┌────────────────────────┬───────────────┬────────────────────────┬────────────┐
│ ACTIV │ Nr. cont │ PASIV │ Nr. cont │
├────────────────────────┼───────────────┼────────────────────────┼────────────┤
│Diferenţe din reevaluare│412.02 │Diferenţe din reevaluare│412.02 │
│si diferenţe de curs │ │si diferenţe de curs │ │
│aferente dobânzilor │ │aferente dobânzilor │ │
│încasate │ │încasate │ │
│Diferenţe din reevaluare│412.02.01 │Diferenţe din reevaluare│412.02.01 │
│Diferenţe de curs │412.02.02 │Diferenţe de curs │412.02.02 │
│aferente dobânzilor │ │aferente dobânzilor │ │
│încasate │ │încasate │ │
│ │ │ │ │
├────────────────────────┼───────────────┼────────────────────────┼────────────┤
│Creanţe │ │Datorii │ │
│ │ │ │ │
│Sume de primit şi │271.02.EC │Sume de primit şi │271.02.EC │
│restituit Comunitãţii │ │restituit Comunitãţii │ │
│Europene (EC)(1) │ │Europene (EC)(1) │ │
│ EC - Fonduri Sapard │271.02.EC.01 │ EC - Fonduri Sapard │271.02.EC.01│
│ │ │ EC - Dobânzi Sapard │271.02.EC.02│
│ │ │ │ │
│Agenţia Sapard (SA)- │262.02.SA │Sume datorate Agenţiei │272.02.SA │
│sume de recuperat │ │Sapard (SA) │ │
│ │ │ SA -Cheltuieli │ │
│ │ │ eligibile │272.02.SA.01│
│ SA - Sume neutilizate │262.02.SA.01 │ │ │
│ SA - Sume returnate │262.02.SA.02 │ │ │
│ Agenţiei din operaţiuni│ │ │ │
│ bancare eronate │ │ │ │
│ SA - Plati peste limita│262.02.SA.03 │Decontãri cu bugetul │232.02.SB │
│ │ │de stat (SB) │ │
│ SA - Iregularitati │262.02.SA.04 │ Ministerul Finanţelor │232.02.SB.01│
│ │ │ Publice (MFP) │ │
│ SA - Dobânzi la │262.02. SA.05 │ Ministerul Agriculturii│232.02.SB.02│
│ conturile Agenţiei│ │ Alimentaţiei şi │ │
│ SA - Dobânzi aferente │262.02.SA.06 │ Pãdurilor (MAAP) │ │
│ plãţilor peste │ │ │ │
│ limita şi │ │ │ │
│ iregularitatilor │ │ │ │
│ SA - Dobânzi la contul │262.02.SA.07 │Creditori - Banca │231.02.CB │
│ de debite recuperate │ │Comercialã (CB) │ │
│ al Agenţiei │ │ Cont curent lei │231.02.CB.01│
│ │263.02.SB │ Cont curent euro │231.02.CB.02│
│ │ │ │ │
│Bugetul de stat (SB) - │263.02.SB.01 │ │ │
│sume de primit │ │ │ │
│Ministerul Finanţelor │ │ │ │
│Publice │ │ │ │
├────────────────────────┼───────────────┼────────────────────────┼────────────┤
│Disponibilitãţi bancare │ │ │ │
│ │ │ │ │
│Disponibilitãţi bancare │112.02 │ │ │
│Contul Euro - Sapard │112.02.NB │ │ │
│Cont curent │112.02.NB.01 │ │ │
│ Sume primite de la │112.02.NB.01.01│ │ │
│ Comunitatea Europeanã │ │ │ │
│ Sume recreditate în │112.02.NB.01.02│ │ │
│ contul Euro - Sapard │ │ │ │
│ Sume recuperate(plati │112.02.NB.01.03│ │ │
│ peste limita, │ │ │ │
│ iregularitati) │ │ │ │
│ Diferenţe din │112.02.NB.01.04│ │ │
│ reevaluare │ │ │ │
│Cont de disponibil din │112.02.NB.02 │ │ │
│dobânzi │ │ │ │
│ Dobânzi │112.02.NB.02.01│ │ │
│ Diferenţe de curs │112.02.NB.02.02│ │ │
│ valutar │ │ │ │
│ Diferenţe din │112.02.NB.02.03│ │ │
│ reevaluare │ │ │ │
│Contul de disponibil │112.02.TR │ │ │
│în lei al Fondului │ │ │ │
│Naţional la trezorerie │ │ │ │
│ Cont curent şi │112.02.TR.01 │ │ │
│ dobânzi │ │ │ │
│ Sume primite de la │112.02.TR.01.01│ │ │
│ Comunitatea Europena │ │ │ │
│ Sume primite de la │112.02.TR.01.02│ │ │
│ Agenţia Sapard │ │ │ │
│ Dobânzi la contribuţia│112.02.TR.01.03│ │ │
│ Comunitãţii Europene │ │ │ │
│ │ │ │ │
│ Dobânzi în contul │112.02.TR.01.04│ │ │
│ Agenţiei Sapard │ │ │ │
│ Câştig din schimb │112.02.TR.01.05│ │ │
│ valutar │ │ │ │
│Cont de disponibil din │112.02.TR.02 │ │ │
│fonduri de la buget │ │ │ │
│pentru acoperirea │ │ │ │
│cheltuielilor │ │ │ │
│neeligibile │ │ │ │
│ Pierdere din schimb │ │ │ │
│ valutar │112.02.TR.02.01│ │ │
│ Comisioane bancare │112.02.TR.02.02│ │ │
│ Cheltuieli neeligibile│112.02.TR.02.03│ │ │
│ Debite acoperite de │112.02.TR.02.04│ │ │
│ la buget │ │ │ │
│ Câştig din schimb │112.02.TR.02.05│ │ │
│ valutar │ │ │ │
│ │ │ │ │
│Cont de disponibil la │112.02.CB │ │ │
│Banca Comercialã │ │ │ │
│ Cont de disponibil │112.02.CB.01 │ │ │
│ în lei pentru │ │ │ │
│ procurarea valutei │ │ │ │
│ Cont de disponibil │112.02.CB.02 │ │ │
│ în Euro │ │ │ │
├────────────────────────┼───────────────┼────────────────────────┼────────────┤
│Dobânzi acumulate │ │ │ │
│ │ │ │ │
│Dobânzi acumulate in: │226.02 │ │ │
│ Dobânzi acumulate în │226.02.NB.02 │ │ │
│ contul Euro - Sapard │ │ │ │
│ Dobânzi acumulate în │226.02.TR.01 │ │ │
│ contul de disponibil │ │ │ │
│ în lei din trezorerie │ │ │ │
│ │ │ │ │
│ │ │ │ │
├────────────────────────┼───────────────┼────────────────────────┼────────────┤
│Viramente interne │ │Viramente interne │ │
│ │ │ │ │
│Viramente interne │195.02 │Viramente interne │195.02 │
├────────────────────────┼───────────────┼────────────────────────┼────────────┤
│Pierderi program Sapard │ │Câştiguri program Sapard│ │
│ │ │ │ │
│Pierderi din schimb │450 │Sume de primit de la │550 │
│ │ │bugetul de stat pentru │ │
│ │ │acoperirea pierderii │ │
│ │ │din schimb valutar │ │
│ Pierderi din schimb │450.02 │ Sume de primit de la │550.02 │
│ valutar - programul │ │ bugetul de stat pentru│ │
│ Sapard │ │ acoperirea pierderii │ │
│ │ │ din schimbul valutar -│ │
│ │ │ program Sapard │ │
│Sume de transferat │451 │Câştiguri din schimb │551 │
│bugetului de stat │ │valutar │ │
│reprezentând câştiguri │ │ │ │
│din schimb valutar │ │ │ │
│ │ │ │ │
│ Sume de transferat │451.02 │ Câştiguri din schimb │551.02 │
│ bugetului de stat │ │ valutar - program │ │
│ reprezentând câştiguri│ │ Sapard │ │
│ din schimb valutar - │ │ │ │
│ programul Sapard │ │ │ │
│Dobânzi de transferat │452 │Câştiguri din dobânzi │552 │
│Comunitãţii Europene │ │realizate │ │
│ │ │ │ │
│ Dobânzi de transferat │452.02 │ Câştiguri din dobânzi │552.02 │
│ Comunitãţii Europene- │ │ realizate - program │ │
│ programul Sapard │ │ Sapard │ │
│ │ │ │ │
│Alte pierderi │453 │Sume de primit de la │553 │
│ │ │bugetul de stat pentru │ │
│ │ │acoperirea altor │ │
│ │ │pierderi │ │
│ Alte pierderi-program │453.02 │ Sume de primit de la │553.02 │
│ Sapard │ │ bugetul de stat pentru│ │
│ │ │ acoperirea altor │ │
│ │ │ pierderi - program │ │
│ │ │ Sapard │ │
└────────────────────────┴───────────────┴────────────────────────┴────────────┘



Nota (1): contul Comisia Europeanã (CE) Sapard este înregistrat la activ doar în cazuri foarte speciale.
Exemplu: contului Euro - Sapard nu i s-au realocat fonduri de cãtre CE atunci când Agenţia Sapard trimite o cerere de fonduri pentru plata beneficiarilor.


ANEXA 2

Conţinutul şi funcţiunea conturilor

A. ACTIV

Contul 112.02 "Disponibilitãţi bancare"
Contul este folosit pentru evidenta disponibilitãţilor bancare provenite din contribuţia financiarã nerambursabila a Comunitãţii Europene şi din cofinanţarea de la bugetul de stat.
Este un cont de activ.
In debit se înregistreazã sumele încasate în cont.
In credit se înregistreazã sumele plãtite din cont.
Soldul debitor exprima disponibilul existent în cont la un moment dat.
Se dezvolta în analitic astfel:
112.02.NB Cont Euro-Sapard
112.02.NB.01 Cont curent
112.02.NB.01.01-Sume primite de la Comunitatea Europeanã
112.02.NB.01.02-Sume recreditate în contul Euro - Sapard
112.02.NB.01.03-Sume recuperate (plati peste limita, iregularitati)
112.02.NB.01.04-Diferenţe din reevaluare
112.02.NB.02-Cont de disponibil din dobânzi
112.02.NB.02.01-Dobânzi
112.02.NB.02.02-Diferenţe de curs valutar
112.02.NB.02.03-Diferenţe din reevaluare
112.02.TR-Cont de disponibil în lei al Fondului Naţional la trezorerie
112.02.TR.01 Cont curent şi dobânzi
112.02.TR.01.01-Sume primite de la Comunitatea Europeanã
112.02.TR.01.02-Sume primite de la Agenţia Sapard
112.02.TR.01.03-Dobânzi la contribuţia Comunitãţii Europene
112.02.TR.01.04-Dobânzi în contul Agenţiei Sapard
112.02.TR.01.05-Câştig din schimb valutar
112.02.TR.02 Cont de disponibil din fonduri de la buget pentru acoperirea cheltuielilor neeligibile
112.02.TR.02.01-Pierdere din schimb valutar
112.02.TR.02.02-Comisioane bancare
112.02.TR.02.03-Cheltuieli neeligibile
112.02.TR.02.04-Debite acoperite de la buget
112.02.TR.02.05-Câştig din schimb valutar
112.02.CB Cont de disponibil în lei al Fondului Naţional la Banca Comercialã
112.02.CB 01 Cont de disponibil în lei pentru procurarea valutei
112.02.CB.02 Cont de disponibil în euro
Contul 112.02.NB "Contul Euro - Sapard" se debiteazã prin creditul urmãtoarelor conturi:
195.02 "Viramente interne"
- cu sumele în euro transferate în contul Euro - Sapard, din contul Fondului Naţional deschis la Banca Comercialã.
226.02 "Dobânzi acumulate"
- cu dobânda încasatã pentru disponibilul din contul Euro - Sapard deschis la Banca Naţionala.
231.02 "Creditori - Banca Comercialã"
- cu sumele recuperate de la Agenţia Sapard precum şi cu sumele primite de la bugetul de stat transferate în contul Euro - Sapard, de cãtre Banca Comercialã în numele Fondului Naţional.
271.02 "Sume de primit şi de restituit Comunitãţii Europene"
- cu avansul primit în contul Euro - Sapard deschis la Banca Naţionala.
- cu sumele primite în contul Euro - Sapard de la Banca Naţionala reprezentând contribuţia financiarã nerambursabila a Comunitãţii Europene privind programul Sapard.
- cu sumele primite de la Comunitatea Europeanã şi care se restituie bugetului de stat, în cazul indisponibilitatii temporare de fonduri a Comunitãţii Europene.
412.02 "Diferenţe din reevaluare şi diferenţe de curs aferente dobânzilor încasate"
- cu diferenţele de curs dintre momentul înregistrãrii dobânzilor şi cel al încasãrii dobânzilor în contul Euro-Sapard.
- cu diferenţele favorabile rezultate din reevaluarea contului Euro - Sapard la data întocmirii situaţiilor financiare.
Contul 112.02.NB "Contul Euro - Sapard" se crediteazã prin debitul conturilor:
195.02 "Viramente interne"
- cu sumele transferate din contul Euro - Sapard în contul de disponibil în lei al Fondului Naţional deschis la trezorerie (50.16.03);
- cu sumele rambursate bugetului de stat care au fost avansate de acesta în cazul indisponibilitatii temporare de fonduri a Comunitãţii Europene.
271.02 "Sume de primit şi de restituit Comunitãţii Europene"
- cu sumele în euro transferate Comunitãţii Europene din contul Euro - Sapard, dacã se decide acest lucru.
412.02 "Diferenţe din reevaluare şi diferenţe de curs aferente dobânzilor încasate"
- cu diferenţele nefavorabile rezultate din reevaluarea contului Euro - Sapard la data întocmirii situaţiilor financiare.
450.02 "Pierderi din schimb valutar - programul Sapard"
- cu pierderea rezultatã din schimbul valutar în momentul transferului sumelor din contul Euro - Sapard în contul de disponibil în lei al Fondului Naţional deschis la trezorerie.

Contul 112.02.TR "Cont de disponibil în lei al Fondului Naţional la trezorerie"
Se dezvolta în analitic corespunzãtor conturilor de trezorerie:
- 50.16.03. "Disponibil din contravaloarea în lei a contribuţiei financiare a Comunitãţii Europene privind programul Sapard";
- 50.16.04. "Disponibil din fonduri de la bugetul de stat pentru acoperirea cheltuielilor neeligibile aferente programului Sapard".
Contul 112.02.TR "Cont de disponibil în lei al Fondului Naţional la trezorerie" se debiteazã prin creditul conturilor:
195.02 "Viramente interne"
- cu sumele în lei din contribuţia financiarã a Comunitãţii Europene, transferate de Banca Naţionala a României din contul Euro - Sapard, în baza ordinului de schimb valutar prezentat de Fondul Naţional;
- cu sumele transferate din contul 50.16.03 "Disponibil din contravaloarea în lei a Contribuţiei financiare a Comunitãţii Europene din cadrul programului Sapard" reprezentând diferenţe favorabile care apar din aplicarea cursului de schimb lei/euro practicat de Banca Naţionala a României şi de cãtre o societate bancarã fata de cursul lei/euro al Bãncii Centrale Europene.
263.02 "Bugetul de stat - sume de primit"
- cu sumele transferate din contul curent general al Trezoreriei statului nr. 361180000302 deschis la Banca Naţionala a României reprezentând fonduri de la bugetul de stat pentru:
- finanţarea diferenţelor nefavorabile care apar din aplicarea cursului de schimb lei/euro practicat de Banca Naţionala a României, fata de cursul lei/euro al Bãncii Centrale Europene, ocazionate de operaţiunea de transfer al fondurilor comunitare cãtre Agenţia Sapard;
- finanţarea diferenţelor nefavorabile care apar din aplicarea cursului de schimb lei/euro practicat de o societate bancarã fata de cursul lei/euro al Bãncii Centrale Europene, ocazionate de operaţiunea de reintregire a contului Euro -Sapard conform prevederilor Acordului Multianual de Finanţare;
- finanţarea contravalorii în lei a sumelor în euro utilizate pentru reîntregirea contului Euro - Sapard cu sumele rezultate din punerea în aplicare a Deciziei de lichidare a conturilor, a Deciziei de lichidare referitoare la conformitate, precum si/sau finanţarea pierderilor ca urmare a debitelor nerecuperate sau prescrise;
- finanţarea contravalorii în lei a sumelor în euro utilizate pentru reîntregirea contului Euro - Sapard cu sume rezultate din aplicarea prevederilor Acordului Multianual de Finanţare privind plãţile în exces;
- acoperirea costurilor bancare ocazionate de operaţiunile de reintregire a contului Euro - Sapard;
226.02 "Dobânzi acumulate"
- cu dobânzile bonificate la disponibilitãţile în lei din contribuţia financiarã a Comunitãţii Europene, aflate în cont.
262.02 "Agenţia Sapard - sume de recuperat"
- cu sumele în lei din contribuţia financiarã a Comunitãţii Europene transferate din contul Euro - Sapard, reprezentând sume neutilizate şi debite provenite din nereguli recuperate de la Agenţia Sapard, precum şi dobânzile/penalitãţile aferente sumelor recuperate, transferate de Agenţia Sapard din conturile 50.16.01 şi 50.16.02;
- cu sumele transferate de Agenţia Sapard din contul 50.16.02 "Disponibil din recuperarea debitelor de la beneficiari", reprezentând sumele în lei recuperate de Agenţia Sapard , precum şi dobânzile/penalitãţile aferente sumelor recuperate, în cota cuvenitã contribuţiei financiare a Comunitãţii Europene din debitele recuperate de aceasta în cazul plãţilor în exces, a aplicãrii Deciziei de lichidare a conturilor şi a Deciziei de lichidare referitoare la conformitate şi a debitelor care sunt prescrise în raport cu Comisia Europeanã, în aplicarea prevederilor Acordului Multianual de Finanţare Sapard;
- cu dobânzile bonificate la disponibilitãţile în lei din contribuţia financiarã a Comunitãţii Europene aflate în conturile Agenţiei Sapard, virate din conturile 50.16.01 şi 50.16.02.
Contul 112.02.TR "Cont de disponibil în lei al Fondului Naţional la trezorerie" se crediteazã prin debitul conturilor:
195.02 "Viramente interne"
- cu sumele reprezentând diferenţe favorabile rezultate din diferenţa de curs valutar între cursul Bãncii Naţionale a României, cursul Bãncii Centrale europene, cursul societãţii bancare, virate în contul 50.16.04 "Disponibil din fonduri de la bugetul de stat pentru acoperirea cheltuielilor neeligibile aferente programului Sapard";
- cu sumele reprezentând dobânzile bonificate la disponibilitãţile în lei din contribuţia financiarã a Comunitãţii Europene, precum şi sumele neutilizate şi sumele recuperate de Agenţia Sapard (inclusiv dobânzile/penalitãţile aferente sumelor recuperate), reprezentând debite provenite din nereguli care se vireazã în conturile de lei ale societãţii bancare.
232.02 "Decontãri cu bugetul de stat"
- cu sumele reprezentând cota cuvenitã contribuţiei financiare a Comunitãţii Europene din debite recuperate de la Agenţia Sapard de la beneficiarii de proiecte, inclusiv dobânzile/penalitãţile aferente sumelor recuperate în cazul plãţilor în exces şi a punerii în aplicare a Deciziei de lichidare a conturilor, a Deciziei de lichidare referitoare la conformitate şi a debitelor care sunt prescrise în raport cu Comisia Europeanã, în aplicarea prevederilor Acordului Multianual de Finanţare Sapard.
272.02 "Sume datorate Agenţiei Sapard"
- cu sumele în lei din contribuţia financiarã a Comunitãţii Europene, virate în contul 50.16.01 al Agenţiei Sapard;
- cu sumele virate în contul 50.16.01 al Agenţiei Sapard reprezentând sume de la bugetul de stat pentru finanţarea diferenţelor nefavorabile care apar din aplicarea cursului de schimb lei/euro practicat de Banca Naţionala a României fata de cursul lei/euro al Bãncii Centrale Europene, ocazionate de operaţiunea de transfer a fondurilor comunitare.

Contul 112.02.CB "Cont la Banca Comercialã"
Contul 112.02.CB "Cont la Banca Comercialã" se debiteazã prin creditul contului:
195.02 "Viramente interne"
- cu sumele transferate din contul de lei al Fondului Naţional din trezorerie în contul de lei al Fondului Naţional de la Banca Comercialã.
- cu sumele în lei transferate pentru schimb valutar în vederea cumpãrãrii de euro.
- cu sumele în euro cumpãrate în contul Fondului Naţional deschis la Banca Comercialã.
Contul 112.02.CB "Cont la Banca Comercialã" se crediteazã prin debitul conturilor:
195.02 "Viramente interne"
- cu sumele în lei transferate pentru schimb valutar în vederea cumpãrãrii de euro.
- cu sumele în euro transferate în contul Euro - Sapard de la Banca Naţionala.
231.02 "Creditori - Banca Comercialã"
- cu sumele plãtite Bãncii Comerciale reprezentând pierderi din schimb valutar şi comisioane bancare.
- cu sumele în euro plãtite Bãncii Comerciale pentru recreditarea contului Euro - Sapard, operaţiune efectuatã în numele Fondului Naţional (over - draft).

Contul 226.02."Dobânzi acumulate"
Contul este utilizat pentru înregistrarea dobânzii acumulate, dacã la sfârşitul lunii dobânda acumulatã în conturile bancare nu a fost plãtitã de banca, respectiv trezorerie.
Este un cont de activ.
In debit se înregistreazã dobânzile acumulate, ce urmeazã a fi încasate pentru disponibilul din contul Euro - Sapard de la Banca Naţionala şi respectiv contul de disponibil în lei al Fondului Naţional de la trezorerie( 50.16.03).
In credit se înregistreazã dobânda încasatã.
Soldul debitor exprima dobânda de încasat.
Se dezvolta în urmãtoarele analitice:
226.02.NB.02 "Dobânzi acumulate în contul Euro - Sapard"
226.02.TR.01 "Dobânzi acumulate în contul de lei din trezorerie"
Contul 226.02. "Dobânzi acumulate" se debiteazã prin creditul urmãtoarelor conturi:
552.02 "Câştiguri din dobânzi realizate - program Sapard"
- cu câştigul din dobânzi acumulate, înregistrat în ultima zi lucrãtoare a lunii, pentru contul Euro - Sapard deschis la Banca Naţionala şi pentru contul de disponibil în lei al Fondului Naţional deschis la trezorerie (50.16.03).
Contul 226.02. "Dobânzi acumulate" se crediteazã prin debitul urmãtoarelor conturi:
112.02.NB "Contul Euro-Sapard"
- cu dobânda încasatã pentru disponibilul din contul Euro - Sapard, deschis la Banca Naţionala;
112.02.TR. "Contul de disponibil în lei al Fondului Naţional la trezorerie"
- cu dobânzile bonificate la disponibilitãţile în lei din contribuţia financiarã a Comunitãţii Europene, aflate în cont.
412.02 "Diferenţe din reevaluare şi diferenţe de curs aferente dobânzilor încasate"
- cu diferenţele de curs dintre momentul înregistrãrii şi momentul încasãrii dobânzilor la contul Euro - Sapard.

Contul 262.02 "Agenţia SAPARD - sume de recuperat"
Contul este folosit pentru a înregistra sumele de recuperat de la Agenţia Sapard, reprezentând: sume neutilizate, sume returnate Agenţiei din operaţiuni bancare eronate, plati peste limita, iregularitati, dobânzi la conturile Agenţiei, dobânzi aferente plãţilor peste limita şi iregularitatilor, dobânzi la contul de debite recuperate al Agenţiei.
Este un cont de activ.
In debit se înregistreazã sumele de recuperat de cãtre Fondul Naţional de la Agenţia Sapard reprezentând sume neutilizate, plati peste limita, iregularitati, dobânzi pentru conturile bancare ale Agenţiei Sapard.
In credit se înregistreazã sumele recuperate de la Agenţia Sapard.
Soldul debitor reprezintã sume de recuperat de la Agenţia Sapard.
Se dezvolta în urmãtoarele analitice:
262.02.SA.01 SA - Sume neutilizate
262.02.SA.02 SA - Sume returnate Agenţiei din operaţiuni bancare eronate
262.02.SA.03 SA - Plati peste limita
262.02.SA.04 SA - Iregularitati
262.02.SA.05 SA - Dobânzi la conturile Agenţiei
262.02.SA.06 SA - Dobânzi aferente plãţilor peste limita şi iregularitatilor
262.02.SA.07 SA - Dobânzi la contul de debite recuperate al Agenţiei
Contul 262.02 "Agenţia Sapard - sume de recuperat" se debiteazã prin creditul conturilor:
552.02. "Câştiguri din dobânzi realizate - program Sapard"
- cu dobânda de primit aferentã conturilor Agenţiei Sapard;
271.02 "Sume de primit şi de restituit Comunitãţii Europene"
- cu sumele de recuperat de la Agenţia Sapard reprezentând sume neplãtite beneficiarilor, debite recuperate de agenţie, dobânzi/penalitãţi datorate Fondului Naţional pentru disponibilitãţile din conturile Agenţiei Sapard, plati peste limita, sume cu care urmeazã sa se recrediteze contul Euro - Sapard şi care sunt datorate Comunitãţii Europene.
Contul 262.02 "Agenţia Sapard - sume de recuperat" se crediteazã prin debitul conturilor:
112.02.TR "Cont de disponibil în lei al Fondului Naţional la trezorerie"
- cu sumele în lei din contribuţia financiarã a Comunitãţii Europene transferate din contul Euro - Sapard, reprezentând sume neutilizate şi debite provenite din nereguli recuperate de la Agenţia Sapard, precum şi dobânzile/penalitãţile aferente sumelor recuperate, transferate de Agenţia Sapard din conturile 50.16.01 şi 50.16.02;
- cu sumele transferate de Agenţia Sapard din contul 50.16.02 "Disponibil din recuperarea debitelor de la beneficiari", reprezentând sumele în lei recuperate de Agenţia Sapard, precum şi dobânzile/penalitãţile aferente sumelor recuperate, în cota cuvenitã contribuţiei financiare a Comunitãţii Europene din debitele recuperate de aceasta în cazul plãţilor în exces, a aplicãrii Deciziei de lichidare a conturilor şi a Deciziei de lichidare referitoare la conformitate şi a debitelor care sunt prescrise în raport cu Comisia Europeanã, în aplicarea prevederilor Acordului Multianual de Finanţare Sapard;
- cu dobânzile bonificate la disponibilitãţile în lei din contribuţia financiarã a Comunitãţii Europene aflate în conturile Agenţiei Sapard, virate din conturile 50.16.01 şi 50.16.02.
453.02 "Alte pierderi - program Sapard"
- cu pierderile rezultate din debitele nerecuperate de la Agenţia Sapard (plati peste limita şi iregularitati) şi care urmeazã a fi suportate de la bugetul de stat.

Contul 263.02 "Bugetul de stat - sume de primit"
Acest cont este folosit pentru înregistrarea sumelor de primit de la bugetul de stat pentru acoperirea cheltuielilor neeligibile.
Este un cont de activ.
In debit se înregistreazã sumele de primit de la bugetul statului pentru acoperirea cheltuielilor neeligibile.
In credit se înregistreazã sumele primite de la bugetul de stat sau compensate cu cele datorate bugetului.
Soldul debitor reprezintã sume de primit de la bugetul de stat.
Se dezvolta în analitic astfel:
263.02.SB.01 "Ministerul Finanţelor Publice"
Contul 263.02 "Bugetul de stat - sume de primit" se debiteazã prin creditul conturilor:
550.02 "Sume de primit de la bugetul de stat pentru acoperirea pierderii din schimb valutar"
- cu sumele de primit de la bugetul de stat pentru acoperirea pierderii din schimb valutar;
553.02 "Sume de primit de la bugetul de stat pentru acoperirea altor pierderi - program Sapard"
- cu sumele de primit de la bugetul de stat pentru acoperirea altor pierderi (comisioane bancare), plati peste limita, debite nerecuperate, debite prescrise, decizia de conformitate, decizia de curãţenie a conturilor.
Contul 263.02 "Bugetul de stat - sume de primit" se crediteazã prin debitul urmãtoarelor conturi:
112.02.TR "Cont de disponibil în lei al Fondului Naţional la trezorerie"
- cu sumele transferate din contul curent general al Trezoreriei statului nr. 361180000302 deschis la Banca Naţionala a României reprezentând fonduri de la bugetul de stat pentru:
- finanţarea diferenţelor nefavorabile care apar din aplicarea cursului de schimb lei/euro practicat de Banca Naţionala a României, fata de cursul lei/euro al Bãncii Centrale Europene, ocazionate de operaţiunea de transfer al fondurilor comunitare cãtre Agenţia Sapard;
- finanţarea diferenţelor nefavorabile care apar din aplicarea cursului de schimb lei/euro practicat de o societate bancarã fata de cursul lei/euro al Bãncii Centrale Europene, ocazionate de operaţiunea de reintregire a contului Euro -Sapard conform prevederilor Acordului Multianual de Finanţare;
- finanţarea contravalorii în lei a sumelor în euro utilizate pentru reîntregirea contului Euro - Sapard cu sumele rezultate din punerea în aplicare a Deciziei de lichidare a conturilor, a Deciziei de lichidare referitoare la conformitate, precum si/sau finanţarea pierderilor ca urmare a debitelor nerecuperate sau prescrise;
- finanţarea contravalorii în lei a sumelor în euro utilizate pentru reîntregirea contului Euro - Sapard cu sume rezultate din aplicarea prevederilor Acordului Multianual de Finanţare privind plãţile în exces;
- acoperirea costurilor bancare ocazionate de operaţiunile de reantregire a contului Euro - Sapard;
232.02.SB "Decontãri cu bugetul de stat"
- cu sumele reprezentând câştiguri, compensate cu viitoarele cereri de fonduri de la bugetul de stat.

Contul 450.02 "Pierderi din schimb valutar - programul Sapard"
Contul este utilizat pentru înregistrarea pierderilor rezultate din aplicarea ratei de schimb pentru conversia euro/lei, la efectuarea schimbului valutar.
Este un cont de activ.
In debitul contului se înregistreazã pierderile din schimbul valutar în cazul în care rata de schimb a Bãncii Naţionale a României este mai mica decât rata de schimb a Bãncii Centrale Europene.
In creditul contului se înregistreazã la finele lunii, pierderea din schimbul valutar acoperitã de la bugetul de stat.
Soldul contului trebuie sa fie mereu zero.
Contul 450.02 "Pierderi din schimb valutar - programul Sapard" se debiteazã prin creditul conturilor:
112.02.NB "Contul Euro - Sapard"
- cu pierderea rezultatã din schimbul valutar în momentul transferului sumelor din contul Euro - Sapard în contul de disponibil în lei al Fondului Naţional deschis la trezorerie;
231.02.CB "Creditori - Banca Comercialã"
- cu pierderea rezultatã din schimb valutar ce urmeazã a fi acoperitã de la bugetul statului şi plãtitã Bãncii Comerciale pentru plãţile în avans efectuate în numele Fondului Naţional (over-draft).
Contul 450.02 "Pierderi din schimb valutar - programul Sapard" se crediteazã prin debitul contului: 550.02 "Sume de primit de la bugetul de stat pentru acoperirea pierderii din schimb valutar - programul Sapard"
- cu sumele primite de la bugetul statului pentru acoperirea pierderilor din schimb valutar, în vederea închiderii contului la finele lunii.

Contul 451.02 "Sume de transferat bugetului de stat reprezentând câştiguri din schimb valutar - programul Sapard"
Contul este utilizat pentru înregistrarea transferului cãtre bugetul de stat, a câştigului rezultat din aplicarea ratei de schimb pentru conversia euro/lei, la efectuarea schimbului valutar.
Este un cont de activ.
In debitul contului se înregistreazã sumele ce urmeazã a fi transferate bugetului de stat reprezentând câştigul obţinut din schimbul valutar.
In creditul contului se înregistreazã, la finele lunii, câştigul din schimb valutar transferat bugetului de stat.
Soldul contului trebuie sa fie mereu zero.
Contul 451.02 "Sume de transferat bugetului de stat reprezentând câştiguri din schimb valutar - programul Sapard" se debiteazã prin creditul contului:
232.02 "Decontãri cu bugetul de stat"
- cu sume reprezentând câştigul din schimb valutar de transferat bugetului de stat.
Contul 451.02 "Sume de transferat bugetului de stat reprezentând câştiguri din schimb valutar - programul Sapard" se crediteazã prin debitul contului:
551.02 "Câştiguri din schimb valutar - programul Sapard"
- cu câştigurile rezultate din schimbul valutar transferate bugetului de stat, în vederea închiderii contului la finele lunii.

Contul 452.02 "Dobânzi de transferat Comunitãţii Europene - program Sapard"
Contul este utilizat pentru înregistrarea dobânzilor care urmeazã sa fie transferate Comunitãţii Europene.
Este un cont de activ.
In debitul contului se înregistreazã sumele ce urmeazã a fi transferate Comunitãţii Europene din dobânzile realizate.
In creditul contului, la finele lunii, se înregistreazã câştigurile din dobânzi transferate.
Soldul contului trebuie sa fie mereu zero.
Contul 452.02 "Dobânzi de transferat Comunitãţii Europene - program Sapard" se debiteazã prin creditul contului:
271.02 "Sume de primit şi de restituit Comunitãţii Europene"
- cu sumele reprezentând dobânzi aferente contului Euro - Sapard, contului de disponibil în lei al Fondului Naţional şi conturilor de disponibil ale Agenţiei Sapard, transferabile Comunitãţii Europene.
Contul 452.02 "Dobânzi de transferat Comunitãţii Europene - program Sapard" se crediteazã prin debitul contului:
552.02 "Câştiguri din dobânzi realizate - program Sapard"
- cu câştigurile rezultate din dobânzi transferate Comunitãţii Europene, în vederea închiderii contului la finele lunii.

Contul 453.02 "Alte pierderi - program Sapard"
Contul se utilizeazã pentru înregistrarea pierderilor din cheltuieli neeligibile şi a plãţilor peste limita.
Este un cont de activ.
In debitul contului se înregistreazã pierderile din cheltuieli neeligibile şi plãţile peste limita ce urmeazã a fi acoperite de la bugetul de stat.
In creditul contului se înregistreazã, la finele lunii, pierderile şi plãţile peste limita acoperite de la bugetul de stat.
Soldul contului trebuie sa fie mereu zero.
Contul 453.02 "Alte pierderi - program Sapard" se debiteazã prin creditul conturilor:
231.02 "Banca Comercialã - Creditori"
- cu alte pierderi rezultate din derularea programului Sapard (comisioane bancare) şi plãţile peste limita ce urmeazã a fi acoperite de la bugetul statului şi plãtite Bãncii Comerciale pentru plãţile în avans efectuate în numele Fondului Naţional (over- draft).
232.02 "Decontãri cu bugetul de stat"
- cu debitele acoperite de la bugetul de stat care urmeazã sa fie recuperate de la Agenţia Sapard şi sunt datorate bugetului.
262.02 "Agenţia Sapard - sume de recuperat"
- cu pierderile rezultate din debitele nerecuperate de la Agenţia Sapard (plati peste limita şi iregularitati) şi care urmeazã a fi suportate de la bugetul de stat.
Contul 453.02 "Alte pierderi - program Sapard" se crediteazã prin debitul contului:
553.02 "Sume de primit de la bugetul de stat pentru acoperirea altor pierderi - program Sapard"
- cu sumele primite de la bugetul de stat pentru acoperirea altor pierderisi a plãţilor peste limita în vederea închiderii contului la finele lunii.

B. ACTIV/PASIV (bifunctional)

195.02 "Viramente interne"
Acest cont este folosit pentru evidenţierea transferurilor între conturile bancare.
Este un cont bifunctional.
In credit se înregistreazã sumele intrate într-un cont de disponibil iar în debit se înregistreazã sumele ieşite dintr-un cont de disponibil.
Soldul contului este întotdeauna zero.
Contul 195.02 "Viramente interne" se debiteazã prin creditul conturilor:
112.02.NB "Contul Euro - Sapard"
- cu sumele transferate din contul Euro - Sapard în contul de disponibil în lei al Fondului Naţional deschis la trezorerie (50.16.03).
- cu sumele rambursate bugetului de stat care au fost avansate de acesta în cazul indisponibilitatii temporare de fonduri a Comunitãţii Europene.
112.02.TR "Cont de disponibil în lei al Fondului Naţional la trezorerie"
- cu sumele reprezentând diferenţe favorabile rezultate din diferenţa de curs valutar între cursul Bãncii Naţionale a României, cursul Bãncii Centrale europene, cursul societãţii bancare, virate în contul 50.16.04 "Disponibil din fonduri de la bugetul de stat pentru acoperirea cheltuielilor neeligibile aferente programului Sapard";
- cu sumele reprezentând dobânzile bonificate la disponibilitãţile în lei din contribuţia financiarã a Comunitãţii Europene, precum şi sumele neutilizate şi sumele recuperate de Agenţia Sapard (inclusiv dobânzile/penalitãţile aferente sumelor recuperate), reprezentând debite provenite din nereguli care se vireazã în conturile de lei ale societãţii bancare.
112.02.CB "Cont la Banca Comercialã"
- cu sumele în lei transferate pentru schimb valutar în vederea cumpãrãrii de euro.
- cu sumele în euro transferate în contul Euro - Sapard de la Banca Naţionala.
551.02 "Câştiguri din schimb valutar"
- cu câştigul din schimb valutar rezultat la transferul sumelor din contul Euro - Sapard în contul de lei al Fondului Naţional la trezorerie.
Contul 195.02 "Viramente interne" se crediteazã prin debitul conturilor:
112.02.NB "Contul Euro -Sapard"
- cu sumele în euro transferate în contul Euro - Sapard, din contul Fondului Naţional deschis la Banca Comercialã.
112.02.TR "Cont de disponibil în lei al Fondului Naţional la trezorerie"
- cu sumele în lei din contribuţia financiarã a Comunitãţii Europene, transferate de Banca Naţionala a României din contul Euro - Sapard, în baza ordinului de schimb valutar prezentat de Fondul Naţional;
- cu sumele transferate din contul 50.16.03 "Disponibil din contravaloarea în lei a Contribuţiei financiare a Comunitãţii Europene din cadrul programului Sapard" reprezentând diferenţe favorabile care apar din aplicarea cursului de schimb lei/euro practicat de Banca Naţionala a României şi de cãtre o societate bancarã fata de cursul lei/euro al Bãncii Centrale Europene.
- cu sumele transferate din contul de trezorerie 50.16.03 în contul 50.16.04 reprezentând câştiguri din schimbul valutar.
112.02.CB "Cont la Banca Comercialã"
- cu sumele transferate din conturile de lei ale Fondului Naţional din trezorerie în contul de lei al Fondului Naţional de la Banca Comercialã;
- cu sumele în lei transferate pentru schimb valutar în vederea cumpãrãrii de euro;
- cu sumele în euro cumpãrate în contul Fondului Naţional deschis la Banca Comercialã.

271.02. "Sume de primit şi de restituit Comunitãţii Europene"
Contul este folosit pentru a evidenţia creanţele şi datoriile Fondului Naţional fata de Comunitatea Europeanã, înregistrate în momentul constatãrii, conform principiilor contablitatii în baze "accrual" (de angajamente).
Este un cont bifunctional.
In debit se înregistreazã fondurile Sapard de primit de la Comunitatea Europeanã precum şi dobânzile generate de programul Sapard care se restiuie Comunitãţii Europene sau se realoca programului.
In credit se înregistreazã sumele primite de la Comunitatea Europeanã şi dobânzile generate în conturile bancare de cãtre fondurile Sapard primite de la Comunitatea Europeanã,
Soldul debitor exprima sumele de primit de la Comunitatea Europeanã, iar soldul creditor sumele de restituit Comunitãţii Europene.
Se dezvolta în analitic astfel:
271.02.EC.01 - Fonduri Sapard
271.02.EC.02 - Dobânzi Sapard
Contul 271.02. "Sume de primit şi de restituit Comunitãţii Europene" se debiteazã prin creditul conturilor:
112.02.NB "Contul Euro-Sapard"
- cu sumele în euro transferate Comunitãţii Europene din contul Euro - Sapard, dacã se decide acest lucru.
232.02 "Decontãri cu bugetul de stat"
- cu fondurile de primit de la Comunitatea Europeanã şi de rambursat bugetului de stat, în cazul indisponibilitatii temporare de fonduri a Comunitãţii Europene.
272.02 "Sume datorate Agenţiei Sapard"
- cu cererea de fonduri cãtre Comunitatea Europeanã primitã de la Agenţia Sapard.
- cu sumele reprezentând dobânzi, realocate programului Sapard, dacã se decide acest lucru.
412.02 "Diferenţe din reevaluare şi diferenţe de curs aferente dobânzilor încasate"
- cu diferenţele favorabile rezultate din reevaluarea contului de datorii şi creanţe fata de Comunitatea Europeanã, la data întocmirii situaţiilor financiare.
- cu soldul contului de diferenţe din reevaluare şi diferenţe de curs aferente dobânzilor încasate pentru închiderea acestuia la sfârşitul programului.
Contul 271.02. "Sume de primit şi de restituit Comunitãţii Europene" se crediteazã prin debitul conturilor:
112.02.NB "Contul Euro-Sapard"
- cu sumele primite în contul Euro - Sapard de la Banca Naţionala reprezentând contribuţia financiarã nerambursabila a Comunitãţii Europene privind programul Sapard;
- cu avansul primit în contul Euro - Sapard deschis la Banca Naţionala;
- cu sumele primite de la Comunitatea Europeanã care se restituie bugetului de stat, în cazul indisponibilitatii temporare de fonduri a Comunitãţii Europene.
262.02 "Agenţia Sapard - sume de recuperat"
- cu sumele de recuperat de la Agenţia Sapard reprezentând sume neplãtite beneficiarilor, debite recuperate de agenţie, dobânzi/penalitãţi datorate Fondului Naţional pentru disponibilitãţile din conturile Agenţiei Sapard, plati peste limita, sume cu care urmeazã sa se recrediteze contul Euro - Sapard şi sunt datorate Comunitãţii Europene.
412.02 "Diferenţe din reevaluare şi diferenţe de curs aferente dobânzilor încasate"
- cu diferenţele nefavorabile rezultate din reevaluarea contului de creanţe şi datorii fata de Comunitatea Europeanã, la data întocmirii situaţiilor financiare.
- cu soldul contului de diferenţe din reevaluare şi diferenţe de curs aferente dobânzilor încasate, pentru închiderea acestuia la sfârşitul programului.
452.02 "Dobânzi de transferat Comunitãţii Europene - program Sapard"
- cu sumele reprezentând dobânzi aferente contului Euro - Sapard, contului de disponibil în lei al Fondului Naţional şi conturilor de disponibil ale Agenţiei Sapard, transferabile Comunitãţii Europene.

412.02 "Diferenţe din reevaluare şi diferenţe de curs aferente dobânzilor încasate"
Este un cont folosit pentru înregistrarea diferenţelor din reevaluarea contului Euro - Sapard şi a creanţelor şi datoriilor fata de Comunitatea Europeanã la data întocmirii situaţiilor financiare, precum şi pentru înregistrarea diferenţelor de curs dintre momentul înregistrãrii dobânzilor drept creanţe şi momentul încasãrii lor.
Contul are urmãtoarele analitice:
412.02.01-Diferenţe din reevaluare
412.02.02-Diferenţe de curs aferente dobânzilor încasate
Conturile care se reevalueaza sunt:
112.02.NB.01 - Disponibil în Euro din contribuţia financiarã a Comunitãţii Europene privind programul Sapard - cont curent
112.02.NB.02 - Disponibil în Euro pentru dobânzi la contul curent
271.02.EC.01 - Sume de primit şi de restituit Comunitãţii Europene - fonduri Sapard
271.02.EC.02 - Sume de primit şi de restituit Comunitãţii Europene - dobânzi
In creditul acestui cont se înregistreazã diferenţele favorabile din reevaluare şi diferenţele favorabile aferente dobânzii încasate.
In debitul acestui cont se înregistreazã diferenţele nefavorabile din reevaluare şi diferenţele nefavorabile aferente dobânzilor încasate.
Operaţiunile privind disponibilitãţile în valuta se înregistreazã conform Acordului Multianual de Finanţare Sapard în vigoare la data încasãrii, respectiv plãţii.
La finele perioadei de raportare disponibilitãţile în valuta se reevalueaza la cursul de schimb valutar în vigoare la acea data.
Creanţele şi datoriile în valuta se înregistreazã în contabilitate în lei, conform Acordului Multianual de Finanţare Sapard în vigoare la data efectuãrii operaţiunilor.
Diferenţele de curs valutar între data înregistrãrii creanţelor şi datoriilor în valuta şi data reevaluarii lor se înregistreazã ca diferenţe din reevaluare.
La finele perioadei de raportare creanţele şi datoriile în valuta se reevalueaza la cursul Bãncii Centrale Europene publicat în penultima zi lucrãtoare a lunii în care se întocmesc situaţiile financiare.
Soldul contului, debitor sau creditor se închide la sfârşitul programului de finanţare prin contul 271 "Sume de primit şi de restituit Comunitãţii Europene".
Cursul folosit la reevaluare este comunicat Direcţiei de Buget şi Contabilitate Interna de cãtre Fondul Naţional.
412.02 "Diferenţe din reevaluare şi diferenţe de curs aferente dobânzilor încasate" se debiteazã prin creditul conturilor:
112.02.NB "Contul Euro - Sapard"
- cu diferenţele nefavorabile rezultate din reevaluarea contului Euro - Sapard la data întocmirii situaţiilor financiare.
226.02 "Dobânzi acumulate"
- cu diferenţele de curs dintre momentul înregistrãrii şi momentul încasãrii dobânzilor la contul Euro - Sapard.
271.02 "Sume de primit şi de restituit Comunitãţii Europene"
- cu diferenţele nefavorabile rezultate din reevaluarea contului de creanţe şi datorii fata de Comunitatea Europeanã, la data întocmirii situaţiilor financiare.
- cu soldul contului de diferenţe din reevaluare şi diferenţe de curs aferente dobânzilor încasate, pentru închiderea acestuia la sfârşitul programului.
412.02 "Diferenţe din reevaluare şi diferenţe de curs aferente dobânzilor încasate" se crediteazã prin debitul conturilor:
112.02.NB "Contul Euro-Sapard"
- cu diferenţele de curs dintre momentul înregistrãrii şi cel al încasãrii dobânzilor la contul Euro - Sapard.
- cu diferenţele favorabile rezultate din reevaluarea contului Euro - Sapard la data întocmirii situaţiilor financiare.
271.02 "Sume de primit şi de restituit Comunitãţii Europene"
- cu diferenţele favorabile rezultate din reevaluarea contului de creanţe şi datorii fata de Comunitatea Europeanã, la data întocmirii situaţiilor financiare.
- cu soldul contului de diferenţe din reevaluare şi diferenţe de curs aferente dobânzilor încasate, pentru închiderea acestuia la sfârşitul programului.

C. PASIV

231.02 "Creditori - Banca Comercialã"
Contul este folosit pentru a înregistra datoria Fondului Naţional fata de Banca Comercialã pentru plãţile în avans efectuate în numele acestuia în contul Euro - Sapard (over - draft).
Este un cont de pasiv.
In credit se înregistreazã pierderea rezultatã din schimb valutar sau alte pierderi rezultate din derularea programului Sapard ce urmeazã a fi acoperite de la bugetul statului şi plãtite Bãncii Comerciale pentru plãţile în avans efectuate în numele Fondului Naţional (over- draft).
In debit se înregistreazã sumele plãtite Bãncii Comerciale reprezentând pierderi din schimb valutar şi comisioane bancare, sumele în euro plãtite Bãncii Comerciale pentru recreditarea contului Euro Sapard, operaţiune efectuatã în numele Fondului Naţional (over-draft).
Soldul creditor exprima datoria Fondului Naţional fata de Banca Comercialã.
Se dezvolta în urmãtoarele analitice:
231.02.CB.01 "Cont curent-lei"
231.02.CB.02 "Cont curent-euro"
231.02 "Creditori - Banca Comercialã" se crediteazã prin debitul conturilor:
112.02.NB "Contul Euro-Sapard"
- cu sumele recuperate de la Agenţia Sapard precum şi cu sumele primite de la bugetul de stat şi transferate în contul Euro - Sapard de cãtre Banca Comercialã în numele Fondului Naţional.
450.02 "Pierderi din schimb valutar - programul Sapard"
- cu pierderea rezultatã din schimb valutar ce urmeazã a fi acoperitã de la bugetul statului şi plãtitã Bãncii Comerciale pentru plãţile în avans efectuate în numele Fondului Naţional (over-draft).
453.02 "Alte pierderi - program Sapard"
- cu alte pierderi rezultate din derularea programului Sapard (comisioane bancare) şi plati peste limita ce urmeazã a fi acoperite de la bugetul statului şi plãtite Bãncii Comerciale pentru plãţile în avans efectuate în numele Fondului Naţional (over- draft).
231.02 "Creditori - Banca Comercialã" se debiteazã prin creditul conturilor:
112.02.CB "Cont la Banca Comercialã"
- cu sumele plãtite Bãncii Comerciale reprezentând pierderi din schimb valutar şi comisioane bancare;
- cu sumele în euro plãtite Bãncii Comerciale pentru recreditarea contului Euro - Sapard, operaţiune efectuatã în numele Fondului Naţional (over-draft).
551.02 "Câştiguri din schimb valutar - program Sapard"
- cu câştigurile rezultate din schimbul valutar, transferabile bugetului de stat.

Contul 232.02 "Decontãri cu bugetul de stat"
Contul este folosit pentru a se înregistra sumele datorate bugetului de stat reprezentând câştigul generat de proiectul Sapard precum şi cele datorate bugetului în cazul în care a existat o indisponibilitate temporarã de fonduri a Comunitãţii Europene.
In credit se înregistreazã sumele datorate bugetului de stat iar în debit se înregistreazã sumele plãtite bugetului.
Soldul creditor exprima datoria fata de bugetul de stat.
In creditul acestui cont se înregistreazã câştigul generat de Proiect care nu se datoreazã Comunitãţii Europene ci bugetului de stat.
In debitul acestui cont se înregistreazã câştigul transferat bugetului de stat.
Contul 232.02.SB "Decontãri cu bugetul de stat" se crediteazã prin debitul contului:
271.02 "Sume de primit şi de restituit Comunitãţii Europene"
- cu fondurile de primit de la Comunitatea Europeanã şi de rambursat bugetului de stat, în cazul indisponibilitatii temporare de fonduri a Comunitãţii Europene.
451.02 "Sume de transferat bugetului de stat reprezentând câştiguri din schimb valutar - program Sapard"
- cu sume reprezentând câştigul din schimb valutar de transferat bugetului de stat.
453.02 "Alte pierderi - program Sapard"
- cu debitele acoperite de la bugetul de stat care urmeazã sa fie recuperate de la Agenţia Sapard şi sunt datorate bugetului.
Contul 232.02.SB "Decontãri cu bugetul de stat" se debiteazã prin creditul conturilor:
112.02.TR "Cont de disponibil în lei al Fondului Naţional la trezorerie"
- cu sumele reprezentând cota cuvenitã contribuţiei financiare a Comunitãţii Europene din debite recuperate de la Agenţia Sapard de la beneficiarii de proiecte, inclusiv dobânzile/penalitãţile aferente sumelor recuperate în cazul plãţilor în exces şi a punerii în aplicare a Deciziei de lichidare a conturilor, a Deciziei de lichidare referitoare la conformitate şi a debitelor care sunt prescrise în raport cu Comisia Europeanã, în aplicarea prevederilor Acordului Multianual de Finanţare Sapard.
263.02 "Bugetul de stat - sume de primit"
- cu sumele reprezentând câştiguri, compensate cu viitoarele cereri de fonduri de la bugetul de stat.

272.02 "Sume datorate Agenţiei Sapard"
Cu ajutorul acestui cont se tine evidenta sumelor pe care Fondul Naţional le datoreazã Agenţiei Sapard în baza cererilor de fonduri ale acesteia pentru derularea programului Sapard.
Este un cont de pasiv.
In creditul acestui cont se înregistreazã sumele datorate Agenţiei Sapard.
In debitul acestui cont se înregistreazã sumele plãtite Agenţiei Sapard.
Soldul creditor exprima datoria Fondului Naţional fata de Agenţia Sapard.
Se dezvolta în analitic astfel:
272.02.SA.01 - Cheltuieli eligibile
Contul 272.02 "Sume datorate Agenţiei Sapard" se crediteazã prin debitul contului:
271.02 "Sume de primit şi de restituit Comunitãţii Europene"
- cu cererea de fonduri cãtre Comunitatea Europeanã primitã de la Agenţia Sapard;
- cu sumele reprezentând dobânzi, realocate programului Sapard, dacã se decide acest lucru.
Contul 272.02 "Sume datorate Agenţiei Sapard" se debiteazã prin creditul contului:
112.02.TR "Cont de disponibil în lei al Fondului Naţional la trezorerie"
- cu sumele în lei din contribuţia financiarã a Comunitãţii Europene, virate în contul 50.16.01 al Agenţiei Sapard;
- cu sumele virate în contul 50.16.01 al Agenţiei Sapard reprezentând sume de la bugetul de stat pentru finanţarea diferenţelor nefavorabile care apar din aplicarea cursului de schimb lei/euro practicat de Banca Naţionala a României fata de cursul lei/euro al Bãncii Centrale Europene, ocazionate de operaţiunea de transfer a fondurilor comunitare.

Contul 550.02 "Sume de primit de la bugetul de stat pentru acoperirea pierderii din schimb valutar - program Sapard"
Contul este utilizat pentru înregistrarea sumelor de primit de la bugetul de stat pentru acoperirea pierderii din schimbul valutar.
Este un cont de pasiv.
In creditul contului se înregistreazã sumele de primit de la bugetul de stat pentru acoperirea pierderii din schimbul valutar.
In debitul contului se înregistreazã, la finele lunii pierderea din schimbul valutar acoperitã de la bugetul de stat.
Soldul contului trebuie sa fie mereu zero.
Contul 550.02 "Sume de primit de la bugetul de stat pentru acoperirea pierderii din schimbul valutar - program Sapard" se crediteazã prin debitul conturilor:
263.02 "Bugetul de stat - sume de primit"
- cu sumele de primit de la bugetul de stat pentru acoperirea pierderii din schimb valutar.
Contul 550.02 "Sume de primit de la bugetul de stat pentru acoperirea pierderii din schimbul valutar - program Sapard" se debiteazã prin creditul contului
450.02 "Pierderi din schimb valutar - programul Sapard"
- cu sumele primite de la bugetul statului pentru acoperirea pierderilor din schimb valutar, în vederea închiderii contului la finele lunii.

Contul 551.02 "Câştiguri din schimb valutar - program Sapard"
Contul este utilizat pentru înregistrarea câştigurilor rezultate din aplicarea ratei de schimb pentru conversia dintre euro şi moneda naţionala la efectuarea schimbului valutar.
Este un cont de pasiv.
In creditul contului se înregistreazã câştigurile din schimbul valutar urmare ratei de schimb a Bãncii Naţionale a României mai mare decât rata de schimb a Bãncii Centrale Europene şi care urmeazã sa se transfere bugetului de stat.
In debitul contului se înregistreazã, la finele lunii câştigurile din schimbul valutar transferate bugetului de stat.
Soldul contului trebuie sa fie mereu zero.
Contul 551.02 "Câştiguri din schimb valutar - program Sapard" se crediteazã prin debitul conturilor:
195.02 "Viramente interne"
- cu câştigul din schimb valutar rezultat la transferul sumelor din contul Euro - Sapard în contul de lei al Fondului Naţional de la trezorerie.
231.02 "Creditori - Banca Comercialã"
- cu câştigurile rezultate din schimb valutar, transferabile bugetului de stat.
Contul 551.02 "Câştiguri din schimb valutar - program Sapard" se debiteazã prin creditul contului:
451.02 "Sume de transferat bugetului de stat reprezentând câştiguri din schimb valutar"
- cu câştigurile rezultate din schimbul valutar transferate bugetului de stat, în vederea închiderii contului la finele lunii.

Contul 552.02 "Câştiguri din dobânzi realizate - program Sapard"
Contul este utilizat pentru înregistrarea dobânzilor realizate.
Este un cont de pasiv.
In creditul contului se înregistreazã dobânzile realizate ce urmeazã a fi transferate Comunitãţii Europene.
In debitul contului, se înregistreazã la finele lunii, câştigurile din dobânzi transferate.
Soldul contului trebuie sa fie mereu zero.
Contul 552.02 "Câştiguri din dobânzi realizate - program Sapard" se crediteazã prin debitul conturilor:
226.02 "Dobânzi acumulate"
- cu câştigul din dobânzi acumulate, înregistrat în ultima zi lucrãtoare a lunii, pentru contul Euro - Sapard deschis la Banca Naţionala şi pentru contul de disponibil în lei al Fondului Naţional deschis la trezorerie (50.16.03).
262.02 "Agenţia Sapard - Sume de recuperat"
- cu dobânda de primit aferentã conturilor Agenţiei Sapard.
Contul 552.02 "Câştiguri din dobânzi realizate - program Sapard" se debiteazã prin creditul contului:
452.02 "Dobânzi de transferat Comunitãţii Europene"
- cu câştigurile rezultate din dobânzi transferate Comunitãţii Europene, în vederea închiderii contului la finele lunii.

Contul 553.02 "Sume de primit de la bugetul de stat pentru acoperirea altor pierderi - program Sapard"
Contul se utilizeazã pentru înregistrarea sumelor de primit de la bugetul de stat pentru acoperirea pierderilor din cheltuieli neeligibile precum şi a plãţilor peste limita.
Este un cont de pasiv.
In creditul contului se înregistreazã sumele de primit de la bugetul de stat pentru acoperirea pierderilor din cheltuieli neeligibile şi a plãţilor peste limita.
In debitul contului se înregistreazã, la finele lunii, pierderile acoperite de la bugetul de stat.
Soldul contului trebuie sa fie mereu zero.
Contul 553.02 "Sume de primit de la bugetul de stat pentru acoperirea altor pierderi - program Sapard" se crediteazã prin debitul contului:
263.02 "Bugetul de stat - sume de primit"
- cu sumele de primit de la bugetul de stat pentru acoperirea altor pierderi (comisioane bancare ), plati peste limita, debite nerecuperate, debite prescrise, decizia de conformitate, decizia de curãţenie a conturilor.
Contul 553.02 "Sume de primit de la bugetul de stat pentru acoperirea altor pierderi - program Sapard" se debiteazã prin creditul contului:
453.02 "Alte pierderi - program Sapard"
- cu sumele primite de la bugetul de stat pentru acoperirea altor pierderi şi a plãţilor peste limita în vederea închiderii contului la finele lunii.


ANEXA 3

BILANŢUL CONTABIL
┌───────────────────────────┬───────────┬────────────────────────────┬─────────┐
│ ACTIV │Nr. cont │ PASIV │Nr. cont │
├───────────────────────────┼───────────┼────────────────────────────┼─────────┤
│Diferenţe din reevaluare │ 412.02 │Diferenţe din reevaluare │412.02 │
│si diferenţe de curs │ │si diferenţe de curs │ │
│aferente dobânzilor │ │aferente dobânzilor │ │
│încasate │ │încasate │ │
├───────────────────────────┼───────────┼────────────────────────────┼─────────┤
│Creanţe │ │Datorii │ │
│ │ │ │ │
│Sume de primit şi restituit│ 271.02.EC │Sume de primit şi restituit │271.02.EC│
│Comunitãţii Europene │ │Comunitãţii Europene (EC)(1)│ │
│(EC) (1) │ │ │ │
│ │ │ │ │
│ │ │ │ │
│Agenţia Sapard (SA)-sume de│ 262.02.SA │Sume datorate Agenţiei │272.02.SA│
│recuperat │ │Sapard (SA) │ │
│ │ │Decontãri cu bugetul │ │
│ │ │de stat (SB) │232.02.SB│
│Bugetul de stat (SB) - │ 263.02.SB │Creditori - Banca Comercialã│231.02 │
│sume de primit │ │(CB) │ │
│ │ │ │ │
├───────────────────────────┼───────────┼────────────────────────────┼─────────┤
│Disponibilitãţi bancare │ │ │ │
│ │ │ │ │
│Contul Euro - Sapard │ 112.02.NB │ │ │
│ │ │ │ │
│Contul de lei al │ │ │ │
│ Fondului Naţional │ 112.02.TR │ │ │
│ │ │ │ │
│Cont la Banca Comercialã │ 112.02.CB │ │ │
│ │ │ │ │
├───────────────────────────┼───────────┼────────────────────────────┼─────────┤
│Dobânzi acumulate │ 226.02 │ │ │
└───────────────────────────┴───────────┴────────────────────────────┴─────────┘


Nota (1): contul Comisia Europeanã (CE) Sapard este înregistrat la activ doar în cazuri foarte speciale. Exemplu: contului Euro - Sapard nu s-au realocat fonduri de cãtre Comunitatea Europeanã atunci când Agenţia Sapard trimite o cerere de fonduri pentru plata beneficiarilor.


ANEXA 4

SITUAŢIA FLUXULUI DE NUMERAR LA FONDUL NAŢIONAL
┌────────────────────────┬─────────────────────────────────────┬─────┬────┬────┐
│ Cont contabil │ Denumire indicator │ Nr. │Euro│Lei │
│ │ │rând │ │ │
├────────────────────────┼─────────────────────────────────────┼─────┼────┼────┤
│ │Reevaluarea contului Euro Sapard │ │ │ │
├────────────────────────┼─────────────────────────────────────┼─────┼────┼────┤
│RD ct.112.02.NB.01.04 │ Cont curent │ 01 │ │ │
├────────────────────────┼─────────────────────────────────────┼─────┼────┼────┤
│RD ct.112.02.NB.01.04 │TOTAL │ 02 │ │ │
├────────────────────────┼─────────────────────────────────────┼─────┼────┼────┤
│ │Numerar primit │ │ │ │
├────────────────────────┼─────────────────────────────────────┼─────┼────┼────┤
│RD ct.112.02.NB.01.01 │Fonduri primite de la Comunitatea │ │ │ │
│ │Europeanã │ 03 │ │ │
├────────────────────────┼─────────────────────────────────────┼─────┼────┼────┤
│RD ct.112.02.TR.02 │Fonduri primite de la bugetul │ │ │ │
│ │de stat, din care: │ 04 │ │ │
├────────────────────────┼─────────────────────────────────────┼─────┼────┼────┤
│RD ct.112.02.TR.02.01 │- pierderi din schimb valutar │ 05 │ │ │
├────────────────────────┼─────────────────────────────────────┼─────┼────┼────┤
│RD ct.112.02.TR.02.02 │- comisioane bancare │ 06 │ │ │
├────────────────────────┼─────────────────────────────────────┼─────┼────┼────┤
│RD ct.112.02.TR.02.03 │- cheltuieli neeligibile │ 07 │ │ │
├────────────────────────┼─────────────────────────────────────┼─────┼────┼────┤
│RD ct.112.02.TR.02.04 │- debitori prescrisi suportati de │ │ │ │
│ │ la bugetul de stat │ 08 │ │ │
├────────────────────────┼─────────────────────────────────────┼─────┼────┼────┤
│RD ct.112.02.TR.02.05 │- câştig din schimb valutar │ 09 │ │ │
├────────────────────────┼─────────────────────────────────────┼─────┼────┼────┤
│RD ct.112.02.NB.01.02 │Recreditarea contului Euro - Sapard │ │ │ │
│ │(cu sume neplãtite) │ 10 │ │ │
├────────────────────────┼─────────────────────────────────────┼─────┼────┼────┤
│RD ct.112.02.TR.01.02 si│Sume recuperate de la Agenţia Sapard │ 11 │ │ │
│RD ct.112.02.NB.01.03 │(iregularitati, plati peste limita) │ │ │ │
├────────────────────────┼─────────────────────────────────────┼─────┼────┼────┤
│ │TOTAL (rd. 12 = 03+04+10+11) │ 12 │ │ │
├────────────────────────┼─────────────────────────────────────┼─────┼────┼────┤
│ │Numerar plãtit │ │ │ │
├────────────────────────┼─────────────────────────────────────┼─────┼────┼────┤
│RC ct.112.02.NB.01.01 │Plati cãtre Agenţia Sapard │ 13 │ │ │
├────────────────────────┼─────────────────────────────────────┼─────┼────┼────┤
│RC ct.112.02.NB.01.03 si│Plati cãtre Comisia Europeanã │ 14 │ │ │
│RC ct.112.02.NB.01.04 │ │ │ │ │
├────────────────────────┼─────────────────────────────────────┼─────┼────┼────┤
│RC ct.112.02.TR.02.01 │Plati-pierderi din schimb valutar │ 15 │ │ │
├────────────────────────┼─────────────────────────────────────┼─────┼────┼────┤
│RC ct.112.02.TR.02.02 │Plati-comisioane bancare │ 16 │ │ │
├────────────────────────┼─────────────────────────────────────┼─────┼────┼────┤
│RC ct.112.02.TR.02.03 │Plati-cheltuieli neeligibile │ 17 │ │ │
├────────────────────────┼─────────────────────────────────────┼─────┼────┼────┤
│RC ct.112.02.TR.02.04 │Plati-Debitori prescrisi │ 18 │ │ │
├────────────────────────┼─────────────────────────────────────┼─────┼────┼────┤
│RC ct.112.02.TR.02.05 │Plati cãtre bugetul de stat │ │ │ │
│ │(câştig din schimb valutar) │ 19 │ │ │
├────────────────────────┼─────────────────────────────────────┼─────┼────┼────┤
│ │TOTAL (rd. 20=13+14+15+16+17+18+19) │ 20 │ │ │
├────────────────────────┼─────────────────────────────────────┼─────┼────┼────┤
│ │Numerar net din activitatea operativã│ │ │ │
│ │(rd. 21 = 02+12-20) │ 21 │ │ │
├────────────────────────┼─────────────────────────────────────┼─────┼────┼────┤
│ │Reevaluarea contului de dobânda │ │ │ │
│ │Euro - Sapard │ │ │ │
├────────────────────────┼─────────────────────────────────────┼─────┼────┼────┤
│RD ct.112.02.NB.02.03 │Cont de dobânda │ 22 │ │ │
├────────────────────────┼─────────────────────────────────────┼─────┼────┼────┤
│ │TOTAL │ 23 │ │ │
├────────────────────────┼─────────────────────────────────────┼─────┼────┼────┤
│ │Numerar încasat din activitatea │ │ │ │
│ │de investiţii │ │ │ │
├────────────────────────┼─────────────────────────────────────┼─────┼────┼────┤
│RD ct.112.02.NB.02.01 │Dobânzi încasate la contul │ │ │ │
│ │Euro - Sapard │ 24 │ │ │
├────────────────────────┼─────────────────────────────────────┼─────┼────┼────┤
│RD ct.112.02.TR.01.03 si│ Dobânzi încasate la contul de lei │ 25 │ │ │
│RD ct.112.02.TR.01.04 │al Fondului Naţional │ │ │ │
├────────────────────────┼─────────────────────────────────────┼─────┼────┼────┤
│ │ TOTAL (rd.26 = 24+25) │ 26 │ │ │
├────────────────────────┼─────────────────────────────────────┼─────┼────┼────┤
│ │ Numerar plãtit din dobânzi │ │ │ │
├────────────────────────┼─────────────────────────────────────┼─────┼────┼────┤
│RC ct.112.02.NB.02.01 │Plata dobânzilor cãtre Comunitatea │ 27 │ │ │
│RC ct.112.02.NB.02.03 │Europeanã sau realocarea dobânzilor │ │ │ │
│ │pentru Programul Sapard │ │ │ │
├────────────────────────┼─────────────────────────────────────┼─────┼────┼────┤
│ │ TOTAL (rd. 28 = 27) │ 28 │ │ │
├────────────────────────┼─────────────────────────────────────┼─────┼────┼────┤
│ │Numerar net din activitatea │ │ │ │
│ │de investiţii │ 29 │ │ │
│ │(rd. 29 = 23+26-28) │ │ │ │
├────────────────────────┼─────────────────────────────────────┼─────┼────┼────┤
│SID ct.1 12.02 │Numerar la începutul perioadei │ 30 │ │ │
├────────────────────────┼─────────────────────────────────────┼─────┼────┼────┤
│SID ct. 112.02 │Numerar la sfârşitul perioadei │ 31 │ │ │
│ │(rd. 31= 21 + 29 + 30) │ │ │ │
└────────────────────────┴─────────────────────────────────────┴─────┴────┴────┘




ANEXA 5

SITUAŢIA VENITURILOR

┌───────────────────────────────────────────────────────┬─────────────────────┐
│ Explicaţii │ Exerciţiu financiar │
│ ├───────────┬─────────┤
│ │Anterior │ Curent │
├───────────────────────────────────────────────────────┼───────────┼─────────┤
│ 1. Sume de primit de la bugetul de stat pentru │ │ │
│ acoperirea pierderii din schimb valutar │ │ │
│ (cont 550) │ │ │
├───────────────────────────────────────────────────────┼───────────┼─────────┤
│ 2. Câştiguri din schimb valutar │ │ │
│ (cont 551) │ │ │
├───────────────────────────────────────────────────────┼───────────┼─────────┤
│ 3. Câştiguri din dobânzi realizate │ │ │
│ (cont 552) │ │ │
├───────────────────────────────────────────────────────┼───────────┼─────────┤
│ 4. Sume de primit de la bugetul de stat pentru │ │ │
│ acoperirea altor pierderi │ │ │
│ (cont 553) │ │ │
├───────────────────────────────────────────────────────┼───────────┼─────────┤
│ 5. TOTAL VENITURI (5 = 1+2+3+4) │ │ │
├───────────────────────────────────────────────────────┼───────────┼─────────┤
│ 6. Pierderi din schimb valutar (cont 450) │ │ │
├───────────────────────────────────────────────────────┼───────────┼─────────┤
│ 7. Sume de transferat bugetului de stat reprezentând │ │ │
│ câştiguri din schimb valutar (cont 451) │ │ │
├───────────────────────────────────────────────────────┼───────────┼─────────┤
│ 8. Dobânzi de transferat Comunitãţii Europene │ │ │
│ (cont 452) │ │ │
├───────────────────────────────────────────────────────┼───────────┼─────────┤
│ 9. Alte pierderi (cont 453) │ │ │
├───────────────────────────────────────────────────────┼───────────┼─────────┤
│10. TOTAL CHELTUIELI (10=6+7+8+9) │ │ │
├───────────────────────────────────────────────────────┼───────────┼─────────┤
│11. CÂŞTIG/PIERDERE = 0 │ │ │
│ TOTAL VENITURI - TOTAL CHELTUIELI │ │ │
│ (11=5-10) │ │ │
└───────────────────────────────────────────────────────┴───────────┴─────────┘



ANEXA 6

Monografia privind reflectarea în contabilitate a
sumelor primite şi utilizate din contribuţia financiarã nerambursabila a
Comunitãţii Europene şi cofinanţare de
la bugetul de stat privind programul SAPARD

Legenda
P = Pasiv
A = Activ
Bi = Cont bifunctional
X = Sume înregistrate
BCE = Banca Centrala Europeanã
BNR = Banca Naţionala a României
V = Venituri
Ch = Cheltuieli

1. Primirea avansului în contul Euro - Sapard deschis la Banca Naţionala. Înregistrarea se face la rata de schimb din penultima zi lucrãtoare la Comisie din luna precedenta luni în care sunt primite fondurile, rata publicatã pentru România de cãtre Banca Centrala Europeanã, pe Internet, la 14.15 O.E.C.


┌────────────────────────┬──┬─────────────────┬─────────────────────┬─────┬────┐
│ Document justificativ │ │ Cont │ Explicaţie │ D │C │
├────────────────────────┼──┼─────────────────┼─────────────────────┼─────┼────┤
│Extras de cont, Cerere │A │112.02.NB.01.01 │Contul Euro - Sapard │ X │ │
│de avans a │ │ │ │ │ │
│Fondului Naţional, │ │ │ │ │ │
│Aprobarea Comisiei, │ │ │ │ │ │
│Cereri trimestriale ale │ │ │ │ │ │
│Fondului Naţional ├──┼─────────────────┼─────────────────────┼─────┼────┤
│ │BI│271.02.EC.01 │Comunitatea │ │ X │
│ │ │ │Europeanã │ │ │
└────────────────────────┴──┴─────────────────┴─────────────────────┴─────┴────┘



2. Înregistrarea cererii de fonduri primitã de la Agenţia Sapard cãtre Comunitatea Europeanã la rata de schimb din penultima zi lucrãtoare a Comisiei din luna precedenta.


┌────────────────────────┬──┬─────────────────┬─────────────────────┬─────┬────┐
│ Document justificativ │ │ Cont │ Explicaţie │ D │C │
├────────────────────────┼──┼─────────────────┼─────────────────────┼─────┼────┤
│ Cerere de fonduri a │Bi│271.02.EC.01 │Comunitatea Europeanã│ X │ │
│ Agenţiei Sapard ├──┼─────────────────┼─────────────────────┼─────┼────┤
│ │P │272.02.SA.01 │Agenţia Sapard │ │ X │
└────────────────────────┴──┴─────────────────┴─────────────────────┴─────┴────┘


3. Pe baza cererii Agenţiei Sapard, Fondul Naţional autorizeazã plata.
Rata utilizata pentru înregistrarea plãţii în contul Euro - Sapard este rata din penultima zi lucrãtoare la Comisie din luna precedenta lunii în care plata este fãcuta, publicatã pentru România de cãtre Banca Centrala Europeanã, pe Internet, la 14.15 O.E.C. Rata utilizata pentru înregistrarea sumelor transferate în contul de lei al Fondului Naţional este rata Bãncii Naţionale a României de la data transferului.
Exista doua posibilitãţi şi anume:
a) Cursul Euro/Leu al Bãncii Centrale Europene este mai mare decât cursul Euro/Leu al Bãncii Naţionale a României (pierdere din schimb).
b) Cursul Euro/Leu al Bãncii Centrale Europene este mai mic decât cursul Euro/Leu al Bãncii Naţionale a României (câştig din schimb).
3 a. In situaţia în care cursul Bãncii Centrale Europene este mai mare decât cursul Bãncii Naţionale a României, are loc o pierdere din schimbul valutar.
3 a.1. Transferul sumelor din contul Euro - Sapard în contul de disponibil în lei de la trezorerie (cont 50.16.03) al Fondului Naţional.



──────────────────────────┬───┬───────────────┬─────────────────────┬───┬────┐
Document justificativ │ │ Cont │Explicaţie │D │C │
──────────────────────────┼───┼───────────────┼─────────────────────┼───┼────┤
Extras de cont │A │112.02.NB.01.01│Contul Euro - Sapard │ │ X │
──────────────────────────┼───┼───────────────┼─────────────────────┼───┼────┤
Ordin de schimb valutar │Bl │195.02 │Viramente interne │X │ │
──────────────────────────┼───┼───────────────┼─────────────────────┼───┼────┤
│Ch │450.02 │Diferenţa │ │ │
│ │ │nefavorabila (pier- │ │ │
│ │ │deri din schimb │ │ │
│ │ │valutar) │X │ │
──────────────────────────┴───┴───────────────┴─────────────────────┴───┴────┘



3 a.2. Încasarea în contul de trezorerie 50.16.03 al Fondului Naţional a sumelor în lei provenite din schimbul Euro, transferate din contul de la Banca Naţionala.



──────────────────────────┬───┬───────────────┬─────────────────────┬───┬────┐
Document justificativ │ │ Cont │Explicaţie │D │C │
──────────────────────────┼───┼───────────────┼─────────────────────┼───┼────┤
Extras de cont │A │112.02.TR.01.01│Contul de lei al │ │ │
│ │ │Fondului Naţional │X │ │
──────────────────────────┼───┼───────────────┼─────────────────────┼───┼────┤
│Bi │195.02 │Viramente interne │ │X │
──────────────────────────┴───┴───────────────┴─────────────────────┴───┴────┘



3 a.3 Solicitarea de la bugetul de stat a sumelor necesare pentru acoperirea pierderii din schimbul valutar.



──────────────────────────┬───┬───────────────┬─────────────────────┬───┬────┐
Document justificativ │ │ Cont │Explicaţie │D │C │
──────────────────────────┼───┼───────────────┼─────────────────────┼───┼────┤
Nota justificativã │A │263.02.SB.01 │Buget de stat - │ │ │
│ │ │creanţe │X │ │
──────────────────────────┼───┼───────────────┼─────────────────────┼───┼────┤
│V │550.02 │Buget de stat -sume │ │ │
│ │ │de primit pentru │ │ │
│ │ │acoperirea pierderii │ │X │
──────────────────────────┴───┴───────────────┴─────────────────────┴───┴────┘



3 a.4 încasarea sumelor de la bugetul de stat pentru acoperirea pierderii din schimb valutar, în contul de la trezorerie 50.16.04.



──────────────────────────┬───┬───────────────┬─────────────────────┬───┬────┐
Document justificativ │ │ Cont │Explicaţie │D │C │
──────────────────────────┼───┼───────────────┼─────────────────────┼───┼────┤
Extras de cont │A │112.02.TR.02.01│Cont de lei al │ │ │
│ │ │Fondului Naţional │ │ │
│ │ │pentru sume primite │ │ │
│ │ │de la bugetul │ │ │
│ │ │statului │X │ │
──────────────────────────┼───┼───────────────┼─────────────────────┼───┼────┤
│A │263.02.SB.01 │Buget de stat - │ │ │
│ │ │creanţe │ │X │
──────────────────────────┴───┴───────────────┴─────────────────────┴───┴────┘



3 a.5 Virarea în contul 50.16.01 al Agenţiei Sapard, a contribuţiei financiare a Comunitãţii Europene transferate din contul Euro - Sapard.



──────────────────────────┬───┬───────────────┬─────────────────────┬───┬────┐
Document justificativ │ │ Cont │Explicaţie │D │C │
──────────────────────────┼───┼───────────────┼─────────────────────┼───┼────┤
Extras de cont │P │272.02.SA.01 │Agenţia Sapard - │ │ │
│ │ │cheltuieli eligibile │X │ │
──────────────────────────┼───┼───────────────┼─────────────────────┼───┼────┤
Ordin de plata │A │112.02.TR.01.01│Cont de lei al │ │ │
│ │ │Fondului Naţional │ │X │
──────────────────────────┴───┴───────────────┴─────────────────────┴───┴────┘



3 a.6 Virarea în contul 50.16.01 al Agenţiei Sapard, a sumelor în lei de la bugetul de stat pentru acoperirea pierderii din schimb valutar.



──────────────────────────┬───┬───────────────┬─────────────────────┬───┬────┐
Document justificativ │ │ Cont │Explicaţie │D │C │
──────────────────────────┼───┼───────────────┼─────────────────────┼───┼────┤
Extras de cont │P │272.02.SA.01 │Agenţia Sapard - │ │ │
│ │ │Cheltuieli eligibile │X │ │
──────────────────────────┼───┼───────────────┼─────────────────────┼───┼────┤
Ordin de plata │A │112.02.TR.02.01│Cont de lei al Fondul│ │ │
│ │ │Naţional pentru sume │ │ │
│ │ │primite de la bugetul│ │ │
│ │ │statului │ │X │
──────────────────────────┴───┴───────────────┴─────────────────────┴───┴────┘



3 b. In situaţia în care cursul Bãncii Centrale Europene este mai mic decât cursul Bãncii Naţionale a României, se obţine un câştig din schimbul valutar.

3 b.1 Transferul sumelor din contul Euro - Sapard în contul de disponibil în lei de la trezorerie (cont 50.16.03) al Fondului Naţional.



──────────────────────────┬───┬───────────────┬─────────────────────┬───┬────┐
Document justificativ │ │ Cont │Explicaţie │D │C │
──────────────────────────┼───┼───────────────┼─────────────────────┼───┼────┤
Extras de cont │Bi │195.02 │Viramente interne │X │ │
──────────────────────────┼───┼───────────────┼─────────────────────┼───┼────┤
Ordin de schimb valutar │A │112.02.NB.01.01│Contul Euro - Sapard │ │X │
│V │551.02 │Câştig din schimb │ │X │
│ │ │valutar │ │ │
──────────────────────────┴───┴───────────────┴─────────────────────┴───┴────┘



3 b.2 Încasarea sumei rezultatã din schimb în contul de disponibil în lei al Fondului Naţional.



──────────────────────────┬───┬───────────────┬─────────────────────┬───┬────┐
Document justificativ │ │ Cont │Explicaţie │D │C │
──────────────────────────┼───┼───────────────┼─────────────────────┼───┼────┤
Extras cont │A │112.02.TR.01.01│Cont în lei al │ │ │
│ │ │Fondului Naţional │X │ │
──────────────────────────┼───┼───────────────┼─────────────────────┼───┼────┤
│Bi │195.02 │Transferuri interne │ │X │
──────────────────────────┴───┴───────────────┴─────────────────────┴───┴────┘



3 b.3 Virarea în contul Agenţiei Sapard 50.16.01 a contribuţiei financiare a Comunitãţii Europene transferate din contul Euro - Sapard.



──────────────────────────┬───┬───────────────┬─────────────────────┬───┬────┐
Document justificativ │ │ Cont │Explicaţie │D │C │
──────────────────────────┼───┼───────────────┼─────────────────────┼───┼────┤
Extras de cont │P │272.02.SA.01 │Agenţia Sapard - │ │ │
│ │ │Cheltuieli eligibile │X │ │
──────────────────────────┼───┼───────────────┼─────────────────────┼───┼────┤
Ordin de plata │A │112.02.TR.01.01│Cont în lei al │ │ │
│ │ │Fondului Naţional │ │X │
──────────────────────────┴───┴───────────────┴─────────────────────┴───┴────┘



3 b.4 Înregistrarea câştigului din schimb valutar ca suma datoratã bugetului de stat.



──────────────────────────┬───┬───────────────┬─────────────────────┬───┬────┐
Document justificativ │ │ Cont │Explicaţie │D │C │
──────────────────────────┼───┼───────────────┼─────────────────────┼───┼────┤
Extras de cont │Ch │451.02 │Sume de transferat │ │ │
│ │ │bugetului de stat │ │ │
│ │ │reprezentând câştig │ │ │
│ │ │din schimb valutar │X │ │
──────────────────────────┼───┼───────────────┼─────────────────────┼───┼────┤
│P │232.02.SB.01 │Buget de stat - │ │ │
│ │ │datorii │ │X │
──────────────────────────┴───┴───────────────┴─────────────────────┴───┴────┘



3 b.5 Transferul fondurilor reprezentând câştigul din schimb valutar din contul de trezorerie 50.16.03 în contul 50.16.04 al Fondului Naţional.



──────────────────────────┬───┬───────────────┬─────────────────────┬───┬────┐
Document justificativ │ │ Cont │Explicaţie │D │C │
──────────────────────────┼───┼───────────────┼─────────────────────┼───┼────┤
Extras de cont │Bi │195.02 │Viramente interne │X │ │
Ordin de plata │A │112.02.TR.01.05│Cont în lei al │ │ │
│ │ │Fondului Naţional │ │X │
──────────────────────────┼───┼───────────────┼─────────────────────┼───┼────┤
│A │112.02.TR.02.05│Cont în lei al │ │ │
│ │ │Fondului Naţional │ │ │
│ │ │pentru sume de la │ │ │
│ │ │buget │X │ │
──────────────────────────┼───┼───────────────┼─────────────────────┼───┼────┤
│Bi │195.02 │Viramente interne │ │X │
──────────────────────────┴───┴───────────────┴─────────────────────┴───┴────┘



3 b.6 Compensarea sumelor reprezentând câştigul, cu sume ce se solicita în perioadele urmãtoare de la bugetul statului.



──────────────────────────┬───┬───────────────┬─────────────────────┬───┬────┐
Document justificativ │ │ Cont │Explicaţie │D │C │
──────────────────────────┼───┼───────────────┼─────────────────────┼───┼────┤
Nota justificativã │P │232.02.SB.01 │Buget de stat - │ │ │
│ │ │datorii │X │ │
──────────────────────────┼───┼───────────────┼─────────────────────┼───┼────┤
│A │263.02.SB.01 │Buget de stat - │ │ │
│ │ │creanţe │ │X │
──────────────────────────┴───┴───────────────┴─────────────────────┴───┴────┘



4. In ultima zi a lunii, se înregistreazã dobânda de încasat la conturile de disponibil ale Fondului Naţional, respectiv contul Euro - Sapard şi contul în lei al Fondului Naţional (cont 50.16.03) de la trezorerie.

4 a.1 Înregistrarea dobânzii de încasat pentru contul Euro-Sapard.



──────────────────────────┬───┬───────────────┬─────────────────────┬───┬────┐
Document justificativ │ │ Cont │Explicaţie │D │C │
──────────────────────────┼───┼───────────────┼─────────────────────┼───┼────┤
Notificare Banca Naţionala│A │226.02.NB.02 │Dobânzi acumulate │X │ │
──────────────────────────┼───┼───────────────┼─────────────────────┼───┼────┤
│V │552.02 │Câştig din dobânzi │ │X │
──────────────────────────┴───┴───────────────┴─────────────────────┴───┴────┘



4 a.2 Înregistrarea dobânzii ca suma de transferat Comunitãţii Europene.



──────────────────────────┬───┬───────────────┬─────────────────────┬───┬────┐
Document justificativ │ │ Cont │Explicaţie │D │C │
──────────────────────────┼───┼───────────────┼─────────────────────┼───┼────┤
Situaţia dobânzilor │Ch │452.02 │Dobânzi de transferat│ │ │
acumulate │ │ │Comunitãţii Europene │X │ │
──────────────────────────┼───┼───────────────┼─────────────────────┼───┼────┤
│Bi │271.02.EC.02 │Sume de restituit │ │ │
│ │ │Comunitãţii Europene │ │X │
──────────────────────────┴───┴───────────────┴─────────────────────┴───┴────┘



4 b.1 Înregistrarea dobânzii de încasat pentru contul în lei de la trezorerie al Fondului Naţional (cont 50.16.03).



──────────────────────────┬───┬───────────────┬─────────────────────┬───┬────┐
Document justificativ │ │ Cont │Explicaţie │D │C │
──────────────────────────┼───┼───────────────┼─────────────────────┼───┼────┤
Situaţia dobânzilor │ │ │ │ │ │
acumulate │A │226.02.TR.01 │Dobânzi acumulate │X │ │
──────────────────────────┼───┼───────────────┼─────────────────────┼───┼────┤
│V │552.02 │Câştig din dobânzi │ │X │
──────────────────────────┴───┴───────────────┴─────────────────────┴───┴────┘



4 b.2 Înregistrarea dobânzii ca suma de transferat Comunitãţii Europene.



──────────────────────────┬───┬───────────────┬─────────────────────┬───┬────┐
Document justificativ │ │ Cont │Explicaţie │D │C │
──────────────────────────┼───┼───────────────┼─────────────────────┼───┼────┤
Situaţia dobânzilor │Ch │452.02 │Dobânzi de transferat│ │ │
acumulate │ │ │Comunitãţii Europene │X │ │
──────────────────────────┼───┼───────────────┼─────────────────────┼───┼────┤
│Bi │271.02.EC.02 │Sume de restituit │ │ │
│ │ │Comunitãţii Europene │ │X │
──────────────────────────┴───┴───────────────┴─────────────────────┴───┴────┘



4 c.1 Înregistrarea dobânzii de încasat de la Agenţia Sapard.



──────────────────────────┬───┬───────────────┬─────────────────────┬───┬────┐
Document justificativ │ │ Cont │Explicaţie │D │C │
──────────────────────────┼───┼───────────────┼─────────────────────┼───┼────┤
│A │262.02.SA.05 │Dobânzi acumulate │X │ │
──────────────────────────┼───┼───────────────┼─────────────────────┼───┼────┤
Notificarea Agenţiei │ │ │ │ │ │
Sapard │V │552.02 │Câştig din dobânzi │ │X │
──────────────────────────┴───┴───────────────┴─────────────────────┴───┴────┘



4 c.2 Înregistrarea dobânzii ca suma de transferat Comunitãţii Europene.



──────────────────────────┬───┬───────────────┬─────────────────────┬───┬────┐
Document justificativ │ │ Cont │Explicaţie │D │C │
──────────────────────────┼───┼───────────────┼─────────────────────┼───┼────┤
Notificarea Agenţiei │Ch │452.02 │Dobânzi de transferat│ │ │
Sapard │ │ │Comunitãţii Europene │X │ │
──────────────────────────┼───┼───────────────┼─────────────────────┼───┼────┤
│Bi │271.02.EC.02 │Sume de restituit │ │ │
│ │ │Comunitãţii Europene │ │X │
──────────────────────────┴───┴───────────────┴─────────────────────┴───┴────┘



4.c.3 Încasarea dobânzilor aferente contului Euro - Sapard (în situaţia în care cursul la data încasãrii dobânzii este mai mare decât cursul din ultima zi lucrãtoare a lunii pentru care se datoreazã dobânda).



──────────────────────────┬───┬───────────────┬─────────────────────┬───┬────┐
Document justificativ │ │ Cont │Explicaţie │D │C │
──────────────────────────┼───┼───────────────┼─────────────────────┼───┼────┤
Extras de cont │A │112.02.NB.02.01│Dobânzi încasate la │ │ │
│ │ │contul Euro - Sapard │X │ │
──────────────────────────┼───┼───────────────┼─────────────────────┼───┼────┤
│A │226.02.NB.02 │Dobânzi de încasat in│ │ │
│ │ │contul Euro - Sapard │ │X │
──────────────────────────┼───┼───────────────┼─────────────────────┼───┼────┤
│Bi │412.02.02 │Diferenţe de curs │ │ │
│ │ │aferente dobânzilor │ │ │
│ │ │acumulate │ │X │
──────────────────────────┴───┴───────────────┴─────────────────────┴───┴────┘



4.c.4 Încasarea dobânzilor aferente contului Euro - Sapard (în situaţia în care cursul la data încasãrii dobânzii este mai mic decât cursul din ultima zi lucrãtoare a lunii pentru care se datoreazã dobânda).



──────────────────────────┬───┬───────────────┬─────────────────────┬───┬────┐
Document justificativ │ │ Cont │Explicaţie │D │C │
──────────────────────────┼───┼───────────────┼─────────────────────┼───┼────┤
Extras de cont │A │112.02.NB.02.01│Dobânzi încasate la │X │ │
│ │ │contul Euro - Sapard │ │ │
│Bi │412.02.02 │ │ │ │
│ │ │Diferenţe de curs │ │ │
│ │ │aferente dobânzilor │ │ │
│ │ │acumulate │X │ │
──────────────────────────┼───┼───────────────┼─────────────────────┼───┼────┤
│A │226.02.NB.02 │Dobânzi de încasat in│ │ │
│ │ │contul Euro - Sapard │ │X │
──────────────────────────┴───┴───────────────┴─────────────────────┴───┴────┘



4.c.5 Încasarea dobânzii aferente contului 50.16.03 deschis la Trezorerie.



──────────────────────────┬───┬───────────────┬─────────────────────┬───┬────┐
Document justificativ │ │ Cont │Explicaţie │D │C │
──────────────────────────┼───┼───────────────┼─────────────────────┼───┼────┤
Extras de cont │A │112.02.TR.01.03│Dobânzi încasate în │ │ │
│ │ │contul deschis la │ │ │
│ │ │Trezorerie │X │ │
──────────────────────────┼───┼───────────────┼─────────────────────┼───┼────┤
│A │226.02.TR.01 │Dobânzi de încasat in│ │ │
│ │ │contul deschis la │ │ │
│ │ │Trezorerie │ │X │
──────────────────────────┴───┴───────────────┴─────────────────────┴───┴────┘



5. Reîntregirea contului Euro - Sapard cu sume recuperate de la Agenţia Sapard, reprezentând sume neplãtite beneficiarilor, debite recuperate de agenţie, dobânzi/penalitãţi datorate Fondului Naţional pentru contul de disponibil al Agenţiei Sapard.

5.1. Înregistrarea debitelor de recuperat, inclusiv dobânzile/penalitãţile de la Agenţia Sapard.



──────────────────────────┬───┬───────────────┬─────────────────────┬───┬────┐
Document justificativ │ │ Cont │Explicaţie │D │C │
──────────────────────────┼───┼───────────────┼─────────────────────┼───┼────┤
Notificare Agenţia Sapard │A │262.02.SA │Agenţia Sapard - │X │ │
│ │(01,02,03,04, │creanţe │ │ │
│ │05, 06, 07) │ │ │ │
──────────────────────────┼───┼───────────────┼─────────────────────┼───┼────┤
│Bi │271.02.EC.01 │Comunitatea Europeanã│ │ │
│ │ │- sume de restituit │ │X │
──────────────────────────┴───┴───────────────┴─────────────────────┴───┴────┘



5.2. Încasarea sumelor primite de la Agenţia Sapard în contul 50.16.03 al Fondului Naţional.



──────────────────────────┬───┬───────────────┬─────────────────────┬───┬────┐
Document justificativ │ │ Cont │Explicaţie │D │C │
──────────────────────────┼───┼───────────────┼─────────────────────┼───┼────┤
Extras de cont │A │112.02.TR.01.02│Cont în lei al │ │ │
│ │(04) │Fondului Naţional │X │ │
──────────────────────────┼───┼───────────────┼─────────────────────┼───┼────┤
Notificarea Agenţiei │A │262.02.SA │Agenţia Sapard - │ │ │
Sapard │ │(01-07) │creanţe │ │X │
──────────────────────────┴───┴───────────────┴─────────────────────┴───┴────┘



5.3 Pierdere din schimb valutar şi costuri bancare ce urmeazã a fi acoperite de la bugetul de stat pentru reîntregirea contului Euro - Sapard.



──────────────────────────┬───┬───────────────┬─────────────────────┬───┬────┐
Document justificativ │ │ Cont │Explicaţie │D │C │
──────────────────────────┼───┼───────────────┼─────────────────────┼───┼────┤
│Ch │450.02 │Pierderi din schimb │ │ │
│ │ │valutar │X │ │
──────────────────────────┼───┼───────────────┼─────────────────────┼───┼────┤
Nota justificativã │Ch │453.02 │Alte pierderi │X │ │
──────────────────────────┼───┼───────────────┼─────────────────────┼───┼────┤
│P │231.02.CB.01 │Creditori-Banca │ │ │
│ │ │Comercialã │ │X │
──────────────────────────┴───┴───────────────┴─────────────────────┴───┴────┘



5.4 Câştig din schimb valutar de plãtit bugetului de stat



──────────────────────────┬───┬───────────────┬─────────────────────┬───┬────┐
Document justificativ │ │ Cont │Explicaţie │D │C │
──────────────────────────┼───┼───────────────┼─────────────────────┼───┼────┤
Extras de cont │P │231.02.CB.01 │Creditori - Banca │X │ │
│ │ │Comercialã │ │ │
│ │ │Cont de lei │ │ │
──────────────────────────┼───┼───────────────┼─────────────────────┼───┼────┤
│V │551.02 │Câştig din schimb │ │ │
│ │ │valutar │ │X │
──────────────────────────┴───┴───────────────┴─────────────────────┴───┴────┘



5.5 Fonduri de primit de la bugetul de stat pentru acoperirea pierderii din schimb valutar şi a costurilor bancare.



──────────────────────────┬───┬───────────────┬─────────────────────┬───┬────┐
Document justificativ │ │ Cont │Explicaţie │D │C │
──────────────────────────┼───┼───────────────┼─────────────────────┼───┼────┤
│A │263.02.SB.01 │Buget de stat - │ │ │
│ │ │creanţe │X │ │
──────────────────────────┼───┼───────────────┼─────────────────────┼───┼────┤
Nota justificativã │V │550.02 │Sume de primit de la │ │ │
│ │ │buget pentru │ │ │
│ │ │acoperirea pierderii │ │X │
──────────────────────────┼───┼───────────────┼─────────────────────┼───┼────┤
│V │553.02 │Sume de primit de la │ │ │
│ │ │buget pentru │ │ │
│ │ │acoperirea altor │ │ │
│ │ │pierderi │ │X │
──────────────────────────┴───┴───────────────┴─────────────────────┴───┴────┘



5.6 Câştig din schimb valutar plãtibil bugetului de stat



──────────────────────────┬───┬───────────────┬─────────────────────┬───┬────┐
Document justificativ │ │ Cont │Explicaţie │D │C │
──────────────────────────┼───┼───────────────┼─────────────────────┼───┼────┤
Extras de cont │Ch │451.02 │Sume de transferat │ │ │
│ │ │bugetului de stat │ │ │
│ │ │reprezentând câştig │ │ │
│ │ │din schimb valutar │X │ │
──────────────────────────┼───┼───────────────┼─────────────────────┼───┼────┤
│P │232.02.SB.01 │Bugetul de stat - │ │ │
│ │ │sume de plata │ │X │
──────────────────────────┴───┴───────────────┴─────────────────────┴───┴────┘



5.7 Încasarea de la buget a sumei reprezentând pierderea din schimb valutar şi costurile bancare în contul de trezorerie 50.16.04 al Fondului Naţional.



──────────────────────────┬───┬───────────────┬─────────────────────┬───┬────┐
Document justificativ │ │ Cont │Explicaţie │D │C │
──────────────────────────┼───┼───────────────┼─────────────────────┼───┼────┤
Extras de cont │A │112.02.TR.02.01│Cont în lei al │ │ │
│ │si 112.02.TR. │Fondului Naţional │ │ │
│ │02.02 │pentru sume de la │ │ │
│ │ │buget │X │ │
──────────────────────────┼───┼───────────────┼─────────────────────┼───┼────┤
│A │263.02.SB.01 │Buget de stat - │ │ │
│ │ │creanţe │ │X │
──────────────────────────┴───┴───────────────┴─────────────────────┴───┴────┘



5.8 Transferul de cãtre Banca Comercialã în contul Euro - Sapard a sumelor recuperate de la Agenţia Sapard şi de la bugetul de stat (pierderi din schimb valutar şi costurile bancare).



──────────────────────────┬───┬───────────────┬─────────────────────┬───┬────┐
Document justificativ │ │ Cont │Explicaţie │D │C │
──────────────────────────┼───┼───────────────┼─────────────────────┼───┼────┤
Extras de cont │A │112.02.NB.01.03│Contul Euro - Sapard │X │ │
──────────────────────────┼───┼───────────────┼─────────────────────┼───┼────┤
SWIFT, DPVE │P │231.02.CB.02 │Creditori - Banca │ │ │
│ │ │Comercialã - cont lei│ │X │
──────────────────────────┴───┴───────────────┴─────────────────────┴───┴────┘



5.9 Transfer iniţiat de Fondul Naţional din contul de lei deschis la trezorerie în contul de lei deschis la Banca Comercialã.



──────────────────────────┬───┬───────────────┬─────────────────────┬───┬────┐
Document justificativ │ │ Cont │Explicaţie │D │C │
──────────────────────────┼───┼───────────────┼─────────────────────┼───┼────┤
Extras de cont │A │112.02.TR.01.01│Cont de lei al │ │ │
Ordin de plata │ │(02,03,04) │Fondului Naţional │ │X │
──────────────────────────┼───┼───────────────┼─────────────────────┼───┼────┤
│Bi │195.02 │Viramente interne │X │ │
──────────────────────────┴───┴───────────────┴─────────────────────┴───┴────┘



5.10 Transferul sumelor în contul de lei al Fondului Naţional deschis la Banca Comercialã.



──────────────────────────┬───┬───────────────┬─────────────────────┬───┬────┐
Document justificativ │ │ Cont │Explicaţie │D │C │
──────────────────────────┼───┼───────────────┼─────────────────────┼───┼────┤
Extras de cont │A │112.02.CB.01 │Banca Comercialã - │ │ │
Ordin de plata │ │ │cont de lei │X │ │
──────────────────────────┼───┼───────────────┼─────────────────────┼───┼────┤
│Bi │195.02 │Viramente interne │ │X │
──────────────────────────┴───┴───────────────┴─────────────────────┴───┴────┘



5.11 Transferul sumelor din contul de fonduri de la buget al Fondului Naţional în contul de lei al Fondului Naţional deschis la Banca Comercialã.



──────────────────────────┬───┬───────────────┬─────────────────────┬───┬────┐
Document justificativ │ │ Cont │Explicaţie │D │C │
──────────────────────────┼───┼───────────────┼─────────────────────┼───┼────┤
Extras de cont │A │112.02.TR.02.01│Cont de lei al │ │ │
Ordin de plata │ │(02,03,04) │Fondului Naţional │ │ │
│ │ │reprezentând fonduri │ │ │
│ │ │de la buget │ │X │
──────────────────────────┼───┼───────────────┼─────────────────────┼───┼────┤
│Bi │195.02 │Viramente interne │X │ │
──────────────────────────┴───┴───────────────┴─────────────────────┴───┴────┘



5.12 Transferul fondurilor din contul de lei al Fondului Naţional (fonduri de la buget) în contul de lei de la Banca Comercialã.



──────────────────────────┬───┬───────────────┬─────────────────────┬───┬────┐
Document justificativ │ │ Cont │Explicaţie │D │C │
──────────────────────────┼───┼───────────────┼─────────────────────┼───┼────┤
Extras de cont │A │112.02.CB.01 │Cont de lei al │ │ │
Ordin de plata │ │ │Fondului Naţional │ │ │
│ │ │deschis la Banca │ │ │
│ │ │Comercialã │X │ │
──────────────────────────┼───┼───────────────┼─────────────────────┼───┼────┤
│Bi │195.02 │Viramente interne │ │X │
──────────────────────────┴───┴───────────────┴─────────────────────┴───┴────┘



5.13 Plata cãtre Banca Comercialã a sumelor reprezentând pierderi din schimb şi comisioane bancare.



──────────────────────────┬───┬───────────────┬─────────────────────┬───┬────┐
Document justificativ │ │ Cont │Explicaţie │D │C │
──────────────────────────┼───┼───────────────┼─────────────────────┼───┼────┤
Extras de cont │P │231.02.CB.01 │Creditori - Banca │ │ │
Ordin de plata │ │ │Comercialã │X │ │
──────────────────────────┼───┼───────────────┼─────────────────────┼───┼────┤
│A │112.02.CB.01 │Cont de lei al │ │ │
│ │ │Fondului Naţional │ │ │
│ │ │deschis la Banca │ │ │
│ │ │Comercialã │ │X │
──────────────────────────┴───┴───────────────┴─────────────────────┴───┴────┘



5.14 Transferul sumelor din contul de lei deschis la Banca Comercialã.



──────────────────────────┬───┬───────────────┬─────────────────────┬───┬────┐
Document justificativ │ │ Cont │Explicaţie │D │C │
──────────────────────────┼───┼───────────────┼─────────────────────┼───┼────┤
Extras de cont │A │112.02.CB.01 │Cont de lei al │ │ │
Ordin de plata │ │ │Fondului Naţional │ │ │
│ │ │deschis la Banca │ │ │
│ │ │Comercialã │ │X │
──────────────────────────┼───┼───────────────┼─────────────────────┼───┼────┤
│Bi │195.02 │Viramente interne │X │ │
──────────────────────────┴───┴───────────────┴─────────────────────┴───┴────┘



5.15 Transferul sumelor în contul de euro deschis la Banca Comercialã.



──────────────────────────┬───┬───────────────┬─────────────────────┬───┬────┐
Document justificativ │ │ Cont │Explicaţie │D │C │
──────────────────────────┼───┼───────────────┼─────────────────────┼───┼────┤
Extras de cont │A │112.02.CB.02 │Cont de euro la Banca│ │ │
Ordin de plata │ │ │Comercialã │X │ │
──────────────────────────┼───┼───────────────┼─────────────────────┼───┼────┤
│Bi │195.02 │Viramente interne │ │X │
──────────────────────────┴───┴───────────────┴─────────────────────┴───┴────┘



5.16 Plata cãtre Banca Comercialã a sumei reprezentând transferul euro efectuat de Fondul Naţional (overdraft) pentru reîntregirea contului Euro - Sapard.



──────────────────────────┬───┬───────────────┬─────────────────────┬───┬────┐
Document justificativ │ │ Cont │Explicaţie │D │C │
──────────────────────────┼───┼───────────────┼─────────────────────┼───┼────┤
Extras de cont │P │231.02.CB.02 │Creditori - Banca │ │ │
Ordin de plata │ │ │Comercialã │X │ │
──────────────────────────┼───┼───────────────┼─────────────────────┼───┼────┤
│A │112.02.CB.02 │Cont de euro la Banca│ │ │
│ │ │Comercialã │ │X │
──────────────────────────┴───┴───────────────┴─────────────────────┴───┴────┘



6. Reîntregirea contului Euro - Sapard cu sume rezultate din punerea în aplicare a Deciziei de lichidare a conturilor, a Deciziei de lichidare referitoare la conformitate precum şi finanţarea pierderilor ca urmare a debitelor nerecuperate sau prescrise.

6.1 Înregistrarea pierderilor rezultate din debite nerecuperate la Agenţia Sapard.



──────────────────────────┬───┬───────────────┬─────────────────────┬───┬────┐
Document justificativ │ │ Cont │Explicaţie │D │C │
──────────────────────────┼───┼───────────────┼─────────────────────┼───┼────┤
Notificare Agenţie Sapard │Ch │453.02 │Alte pierderi │X │ │
Scrisoare de aprobare NAO │ │ │ │ │ │
Decizia Comunitãţii │ │ │ │ │ │
Europene │ │ │ │ │ │
Nota justificativã │ │ │ │ │ │
──────────────────────────┼───┼───────────────┼─────────────────────┼───┼────┤
│A │262.02..SA.03si│Sume de recuperat de │ │ │
│ │262.02.SA.04 │la Agenţia Sapard │ │X │
──────────────────────────┴───┴───────────────┴─────────────────────┴───┴────┘



6.2. Înregistrarea debitelor nerecuperate de la Agenţia Sapard ce urmeazã a fi acoperite de la bugetul statului.



──────────────────────────┬───┬───────────────┬─────────────────────┬───┬────┐
Document justificativ │ │ Cont │Explicaţie │D │C │
──────────────────────────┼───┼───────────────┼─────────────────────┼───┼────┤
Notificarea Agenţiei- │A │263.02.SB.01 │Bugetul statului - │ │ │
Sapard, │ │ │creanţe │X │ │
Scrisoare de aprobare NAO,│ │ │ │ │ │
Decizia Comunitãţii │ │ │ │ │ │
Europene, Nota │ │ │ │ │ │
justificativã │ │ │ │ │ │
──────────────────────────┼───┼───────────────┼─────────────────────┼───┼────┤
│V │553.02 │Sume de primit de la │ │ │
│ │ │buget pentru │ │ │
│ │ │acoperirea altor │ │ │
│ │ │pierderi │ │X │
──────────────────────────┴───┴───────────────┴─────────────────────┴───┴────┘



6.3. Încasarea fondurilor de la buget în contul de trezorerie 50.16.04 al Fondului Naţional.



──────────────────────────┬───┬───────────────┬─────────────────────┬───┬────┐
Document justificativ │ │ Cont │Explicaţie │D │C │
──────────────────────────┼───┼───────────────┼─────────────────────┼───┼────┤
Extras de cont │A │112.02.TR.02.01│Cont în lei al │ │ │
│ │(02,03,04) │Fondului Naţional │ │ │
│ │ │pentru sume de la │ │ │
│ │ │buget │X │ │
──────────────────────────┼───┼───────────────┼─────────────────────┼───┼────┤
│A │263.02.SB.01 │Buget de stat-creanţe│ │X │
──────────────────────────┴───┴───────────────┴─────────────────────┴───┴────┘



6.4. Transferul fondurilor din contul în lei al Fondului Naţional (cont 50.16.04) în contul în lei deschis la Banca Comercialã.



──────────────────────────┬───┬───────────────┬─────────────────────┬───┬────┐
Document justificativ │ │ Cont │Explicaţie │D │C │
──────────────────────────┼───┼───────────────┼─────────────────────┼───┼────┤
Extras de cont │A │112.02.TR.02.01│Cont în lei al │ │ │
Ordin de plata │ │(02,03,04) │Fondului Naţional │ │ │
│ │ │pentru sume de la │ │ │
│ │ │buget │ │X │
──────────────────────────┼───┼───────────────┼─────────────────────┼───┼────┤
│Bi │195.02 │Viramente interne │X │ │
──────────────────────────┴───┴───────────────┴─────────────────────┴───┴────┘



6.5. Virarea sumei în contul de lei al Fondului Naţional deschis la Banca Comercialã.



──────────────────────────┬───┬───────────────┬─────────────────────┬───┬────┐
Document justificativ │ │ Cont │Explicaţie │D │C │
──────────────────────────┼───┼───────────────┼─────────────────────┼───┼────┤
Extras de cont │A │112.02.CB.01 │Cont în lei al Fondul│ │ │
│ │ │Naţional deschis la │ │ │
│ │ │Banca Comercialã │X │ │
──────────────────────────┼───┼───────────────┼─────────────────────┼───┼────┤
│Bi │195.02 │Viramente interne │ │X │
──────────────────────────┴───┴───────────────┴─────────────────────┴───┴────┘



6.6. Transferul sumelor în lei pentru efectuarea schimbului valutar şi procurarea de Euro.



──────────────────────────┬───┬───────────────┬─────────────────────┬───┬────┐
Document justificativ │ │ Cont │Explicaţie │D │C │
──────────────────────────┼───┼───────────────┼─────────────────────┼───┼────┤
Extras de cont │A │112.02.CB.01 │Cont în lei al │ │ │
Dispoziţie de cumpãrare │ │ │Fondului Naţional │ │ │
valuta │ │ │deschis la Banca │ │ │
│ │ │Comercialã │ │X │
──────────────────────────┼───┼───────────────┼─────────────────────┼───┼────┤
│Bi │195.02 │Viramente interne │X │ │
──────────────────────────┴───┴───────────────┴─────────────────────┴───┴────┘



6.7. Procurarea de Euro în contul Fondului Naţional deschis la Banca Comercialã.



──────────────────────────┬───┬───────────────┬─────────────────────┬───┬────┐
Document justificativ │ │ Cont │Explicaţie │D │C │
──────────────────────────┼───┼───────────────┼─────────────────────┼───┼────┤
Extras de cont │A │112.02.CB.02 │Cont în Euro al │ │ │
│ │ │Fondului Natianal │ │ │
│ │ │deschis la Banca │ │ │
│ │ │Comercialã │X │ │
──────────────────────────┼───┼───────────────┼─────────────────────┼───┼────┤
│Bi │195.02 │Viramente interne │ │X │
──────────────────────────┴───┴───────────────┴─────────────────────┴───┴────┘



6.8. Transferul sumelor în Euro din contul de la Banca Comercialã în contul Euro - Sapard de la Banca Naţionala.



──────────────────────────┬───┬───────────────┬─────────────────────┬───┬────┐
Document justificativ │ │ Cont │Explicaţie │D │C │
──────────────────────────┼───┼───────────────┼─────────────────────┼───┼────┤
Extras de cont DPVE │Bi │195.02 │Viramente interne │X │ │
├───┼───────────────┼─────────────────────┼───┼────┤
│A │112.02.CB.02 │Cont în Euro al │ │ │
│ │ │Fondului Naţional │ │ │
│ │ │deschis la Banca │ │ │
│ │ │Comercialã │ │x │
├───┼───────────────┼─────────────────────┼───┼────┤
│A │112.02.NB.01.02│Cont în euro al │ │ │
│ │(03) │Fondului Naţional │ │ │
│ │ │deschis la Banca │ │ │
│ │ │Naţionala │X │ │
├───┼───────────────┼─────────────────────┼───┼────┤
│Bi │195.02 │Viramente interne │ │X │
──────────────────────────┴───┴───────────────┴─────────────────────┴───┴────┘



6.9. Plata sumelor cãtre Comunitatea Europeanã (dacã Comunitatea Europeanã
decide acest lucru).



──────────────────────────┬───┬───────────────┬─────────────────────┬───┬────┐
Document justificativ │ │ Cont │Explicaţie │D │C │
──────────────────────────┼───┼───────────────┼─────────────────────┼───┼────┤
Extras de cont │Bi │271.02.EC.01 │Comunitatea Europeanã│ │ │
│ │(02) │- datorii │X │ │
├───┼───────────────┼─────────────────────┼───┼────┤
DPVE │A │112.02.NB.01.01│Cont Euro - Sapard si│ │ │
│ │(02,03) │dobânzi la acest cont│ │X │
│ │sau │ │ │ │
│ │112.02.NB.02.01│ │ │ │
──────────────────────────┴───┴───────────────┴─────────────────────┴───┴────┘



6.10 Realocarea sumelor pentru programul Sapard (dacã Comunitatea Europeanã decide acest lucru).



──────────────────────────┬───┬───────────────┬─────────────────────┬───┬────┐
Document justificativ │ │ Cont │Explicaţie │D │C │
──────────────────────────┼───┼───────────────┼─────────────────────┼───┼────┤
Cerere de fonduri │Bi │271.02.EC.01 │Comunitatea Europeanã│ │ │
│ │(02) │- datorii │X │ │
├───┼───────────────┼─────────────────────┼───┼────┤
│P │272.02.SA.01 │Agenţia Sapard - │ │ │
│ │ │datorii │ │X │
──────────────────────────┴───┴───────────────┴─────────────────────┴───┴────┘



6.11. Înregistrarea debitelor (plati peste limita) ce urmeazã a se recupera de la Agenţia Sapard şi datorate Comunitãţii Europene.



──────────────────────────┬───┬───────────────┬─────────────────────┬───┬────┐
Document justificativ │ │ Cont │Explicaţie │D │C │
──────────────────────────┼───┼───────────────┼─────────────────────┼───┼────┤
Notificare Agenţia Sapard │A │262.02.SA.03 │Agenţia Sapard - │ │ │
│ │ │plati peste limita │X │ │
├───┼───────────────┼─────────────────────┼───┼────┤
│Bi │271.02.EC.01 │Comunitatea Europeanã│ │ │
│ │ │- Fonduri Sapard │ │X │
──────────────────────────┴───┴───────────────┴─────────────────────┴───┴────┘



6.12. Înregistrarea sumelor de primit de la bugetul statului pentru acoperirea plãţilor.



──────────────────────────┬───┬───────────────┬─────────────────────┬───┬────┐
Document justificativ │ │ Cont │Explicaţie │D │C │
──────────────────────────┼───┼───────────────┼─────────────────────┼───┼────┤
Nota explicativã │A │263.02.SB.01 │Bugetul statului - │ │ │
│ │ │sume de primit │X │ │
├───┼───────────────┼─────────────────────┼───┼────┤
│V │553.02 │Sume de primit de la │ │ │
│ │ │bugetul statului │ │ │
│ │ │pentru acoperirea │ │ │
│ │ │pierderilor │ │X │
──────────────────────────┴───┴───────────────┴─────────────────────┴───┴────┘



6.13. Încasarea sumelor de la bugetul statului reprezentând plati peste limita în contul 50.16.04.



──────────────────────────┬───┬───────────────┬─────────────────────┬───┬────┐
Document justificativ │ │ Cont │Explicaţie │D │C │
──────────────────────────┼───┼───────────────┼─────────────────────┼───┼────┤
Extras de cont │A │112.02.TR.02.04│Cont în lei al │ │ │
│ │ │Fondului Naţional - │ │ │
│ │ │debite acoperite de │ │ │
│ │ │la bugetul de stat │X │ │
├───┼───────────────┼─────────────────────┼───┼────┤
│A │263.02.SB.01 │Bugetul de stat -sume│ │ │
│ │ │de primit │ │X │
──────────────────────────┴───┴───────────────┴─────────────────────┴───┴────┘



6.14. Înregistrarea debitelor acoperite de la bugetul statului (plati peste limita) care urmeazã sa fie recuperate de la Agenţia Sapard şi datorate bugetului statului.



──────────────────────────┬───┬───────────────┬─────────────────────┬───┬────┐
Document justificativ │ │ Cont │Explicaţie │D │C │
──────────────────────────┼───┼───────────────┼─────────────────────┼───┼────┤
Notificare Agenţia Sapard │Ch │453.02 │Alte pierderi │X │ │
──────────────────────────┼───┼───────────────┼─────────────────────┼───┼────┤
Nota explicativã │P │232.02.SB.01 │Sume de plãtit │ │ │
│ │ │bugetului statului │ │X │
──────────────────────────┴───┴───────────────┴─────────────────────┴───┴────┘



6.15. Recuperarea debitelor de la Agenţia Sapard şi datorate bugetului statului.



──────────────────────────┬───┬───────────────┬─────────────────────┬───┬────┐
Document justificativ │ │ Cont │Explicaţie │D │C │
──────────────────────────┼───┼───────────────┼─────────────────────┼───┼────┤
Notificare Agenţia Sapard │A │112.02.TR.02.03│Cont de fonduri de la│ │ │
│ │ │buget al Fondului │ │ │
│ │ │Naţional │X │ │
├───┼───────────────┼─────────────────────┼───┼────┤
│A │262.02.SA.03 │Plati peste limita │ │X │
──────────────────────────┴───┴───────────────┴─────────────────────┴───┴────┘



6.16 Virarea la bugetul statului a sumelor recuperate de la Agenţia Sapard.



──────────────────────────┬───┬───────────────┬─────────────────────┬───┬────┐
Document justificativ │ │ Cont │Explicaţie │D │C │
──────────────────────────┼───┼───────────────┼─────────────────────┼───┼────┤
Notificare Agenţia Sapard │P │232.02.SB.01 │Buget de stat - sume │ │ │
│ │ │de plata │X │ │
├───┼───────────────┼─────────────────────┼───┼────┤
│A │112.02.TR.02.03│Cont de lei al │ │ │
│ │ │Fondului Naţional │ │X │
──────────────────────────┴───┴───────────────┴─────────────────────┴───┴────┘



7. Reevaluarea soldului contului Euro - Sapard şi a conturilor de creanţe şi datorii fata de Comunitatea Europeanã, la data bilanţului.

7.1. Reevaluarea contului curent Euro - Sapard şi a contului de dobânda în Euro (diferenţe din reevaluare favorabile).



──────────────────────────┬───┬───────────────┬─────────────────────┬───┬────┐
Document justificativ │ │ Cont │Explicaţie │D │C │
──────────────────────────┼───┼───────────────┼─────────────────────┼───┼────┤
Formular de reevaluare │A │112.02.NB.01.04│Cont Euro - Sapard │X │ │
├───┼───────────────┼─────────────────────┼───┼────┤
│A │112.02.NB.02.03│Cont de dobânda │X │ │
├───┼───────────────┼─────────────────────┼───┼────┤
│Bi │412.02 │Diferenţa din │ │ │
│ │ │reevaluare │ │X │
──────────────────────────┴───┴───────────────┴─────────────────────┴───┴────┘



7.2. Reevaluarea contului curent Euro - Sapard şi a contului de dobânda în Euro (diferenţe din reevaluare nefavorabile).



──────────────────────────┬───┬───────────────┬─────────────────────┬───┬────┐
Document justificativ │ │ Cont │Explicaţie │D │C │
──────────────────────────┼───┼───────────────┼─────────────────────┼───┼────┤
Formular de reevaluare │Bi │412.02 │Diferenţa din │ │ │
│ │ │reevaluare │X │ │
├───┼───────────────┼─────────────────────┼───┼────┤
│A │112.02.NB.01.04│Cont Euro - Sapard │ │X │
├───┼───────────────┼─────────────────────┼───┼────┤
│A │112.02.NB.02.03│Cont de dobânda │ │X │
──────────────────────────┴───┴───────────────┴─────────────────────┴───┴────┘



7.3. Reevaluarea contului 271 "Sume de primit şi de restituit Comunitãţii Europene" (diferenţe din reevaluare favorabile).



──────────────────────────┬───┬───────────────┬─────────────────────┬───┬────┐
Document justificativ │ │ Cont │Explicaţie │D │C │
──────────────────────────┼───┼───────────────┼─────────────────────┼───┼────┤
Formular de reevaluare │Bi │271.02.EC.01 │Comunitatea Europeanã│ │ │
│ │(02) │- sume de primit şi │ │ │
│ │ │restituit │X │ │
├───┼───────────────┼─────────────────────┼───┼────┤
│Bi │412.02 │Diferenţe din │ │ │
│ │ │reevaluare │ │X │
──────────────────────────┴───┴───────────────┴─────────────────────┴───┴────┘



7.4 Reevaluare contului 271 "Sume de primit şi de restituit Comunitãţii Europene" (diferenţe din reevaluare nefavorabile).



──────────────────────────┬───┬───────────────┬─────────────────────┬───┬────┐
Document justificativ │ │ Cont │Explicaţie │D │C │
──────────────────────────┼───┼───────────────┼─────────────────────┼───┼────┤
Formular de reevaluare │Bi │412.02 │Diferenţe din │ │ │
│ │ │reevaluare │X │ │
├───┼───────────────┼─────────────────────┼───┼────┤
│Bi │271.02.EC.01 │Comunitatea Europeanã│ │ │
│ │(02) │- sume de primit şi │ │ │
│ │ │restituit │ │X │
──────────────────────────┴───┴───────────────┴─────────────────────┴───┴────┘



8. Operaţiuni privind închiderea lunarã a conturilor privind pierderile din schimb valutar, sumele de transferat bugetului de stat din câştigul din schimb valutar, dobânzile datorate Comunitãţii Europene, precum şi a altor pierderi acoperite de la bugetul de stat.

8.1. Închiderea lunarã a contului privind pierderile din schimb valutar.



──────────────────────────┬───┬───────────────┬─────────────────────┬───┬────┐
Document justificativ │ │ Cont │Explicaţie │D │C │
──────────────────────────┼───┼───────────────┼─────────────────────┼───┼────┤
Nota contabila │V │550.02 │Sume de primit de la │ │ │
│ │ │bugetul de stat │ │ │
│ │ │pentru acoperirea │ │ │
│ │ │pierderii din │ │ │
│ │ │schimbul valutar │X │ │
├───┼───────────────┼─────────────────────┼───┼────┤
│Ch │450.02 │Pierderi din schimb │ │ │
│ │ │valutar │ │X │
──────────────────────────┴───┴───────────────┴─────────────────────┴───┴────┘



8.2 Închiderea lunarã a contului de sume de transferat bugetului de stat reprezentând câştigul din schimbul valutar.



──────────────────────────┬───┬───────────────┬─────────────────────┬───┬────┐
Document justificativ │ │ Cont │Explicaţie │D │C │
──────────────────────────┼───┼───────────────┼─────────────────────┼───┼────┤
Nota contabila │V │551.02 │Câştiguri din schimb │ │ │
│ │ │valutar │X │ │
├───┼───────────────┼─────────────────────┼───┼────┤
│Ch │451.02 │Sume de transferat │ │ │
│ │ │bugetului de stat │ │X │
──────────────────────────┴───┴───────────────┴─────────────────────┴───┴────┘



8.3. Închiderea lunarã a contului de dobânzi de transferat Comunitãţii Europene.



──────────────────────────┬───┬───────────────┬─────────────────────┬───┬────┐
Document justificativ │ │ Cont │Explicaţie │D │C │
──────────────────────────┼───┼───────────────┼─────────────────────┼───┼────┤
Nota contabila │V │552.02 │Câştiguri din dobânzi│X │ │
├───┼───────────────┼─────────────────────┼───┼────┤
│Ch │452.02 │Dobânzi de transferat│ │ │
│ │ │Comunitãţii Europene │ │X │
──────────────────────────┴───┴───────────────┴─────────────────────┴───┴────┘



8.4. Închiderea lunarã a contului de sume de primit de la bugetul de stat pentru acoperirea altor pierderi.



──────────────────────────┬───┬───────────────┬─────────────────────┬───┬────┐
Document justificativ │ │ Cont │Explicaţie │D │C │
──────────────────────────┼───┼───────────────┼─────────────────────┼───┼────┤
Nota contabila │V │553.02 │Sume de primit de la │ │ │
│ │ │bugetul de stat │ │ │
│ │ │pentru acoperirea │ │ │
│ │ │altor pierderi │X │ │
├───┼───────────────┼─────────────────────┼───┼────┤
│Ch │453.02 │Alte pierderi - │ │ │
│ │ │cheltuieli neeligibi-│ │ │
│ │ │le, altele decât │ │ │
│ │ │pierderile din schimb│ │ │
│ │ │valutar │ │X │
──────────────────────────┴───┴───────────────┴─────────────────────┴───┴────┘



8.5. Închiderea contului 412.02.01 - Diferenţe din reevaluare



──────────────────────────┬───┬───────────────┬─────────────────────┬───┬────┐
Document justificativ │ │ Cont │Explicaţie │D │C │
──────────────────────────┼───┼───────────────┼─────────────────────┼───┼────┤
Nota contabila │Bi │271.02.EC.01 │Comunitatea Europeanã│ │ │
│ │ │-creanţe │X │ │
├───┼───────────────┼─────────────────────┼───┼────┤
│Bi │412.02.01 │Diferenţe din │ │ │
│ │ │reevaluare │ │X │
├───┼───────────────┼─────────────────────┼───┼────┤
│Bi │412.02.01 │Diferenţe din │ │ │
│ │ │reevaluare │X │ │
├───┼───────────────┼─────────────────────┼───┼────┤
│Bi │271.02.EC.01 │Comunitatea Europeanã│ │ │
│ │ │-datorii │ │X │
──────────────────────────┴───┴───────────────┴─────────────────────┴───┴────┘



8.6. Închiderea contului 412.02.02-Diferenţe de curs aferente dobânzilor încasate.



──────────────────────────┬───┬───────────────┬─────────────────────┬───┬────┐
Document justificativ │ │ Cont │Explicaţie │D │C │
──────────────────────────┼───┼───────────────┼─────────────────────┼───┼────┤
Nota contabila │Bi │271.02.EC.02 │Comunitatea Europeanã│ │ │
│ │ │-creanţe │X │ │
├───┼───────────────┼─────────────────────┼───┼────┤
│Bi │412.02.02 │Diferenţe de curs │ │ │
│ │ │aferente dobânzilor │ │ │
│ │ │încasate │ │X │
├───┼───────────────┼─────────────────────┼───┼────┤
│Bi │412.02.02 │Diferenţe de curs │ │ │
│ │ │aferente dobânzilor │ │ │
│ │ │încasate │X │ │
├───┼───────────────┼─────────────────────┼───┼────┤
│Bi │271.02.EC.02 │Comunitatea Europeanã│ │ │
│ │ │-datorii │ │X │
──────────────────────────┴───┴───────────────┴─────────────────────┴───┴────┘



9. Alte operaţiuni.
Indisponibilitatea temporarã de fonduri de la Comunitatea Europeanã.
Fondurile se suporta de la bugetul de stat.

9.1. Fonduri de primit de la Comunitatea Europeanã şi de restituit la bugetul de stat.



──────────────────────────┬───┬───────────────┬─────────────────────┬───┬────┐
Document justificativ │ │ Cont │Explicaţie │D │C │
──────────────────────────┼───┼───────────────┼─────────────────────┼───┼────┤
Cerere de fonduri │Bi │271.02.EC.01 │Comunitatea Europeanã│ │ │
│ │ │-creanţe │X │ │
├───┼───────────────┼─────────────────────┼───┼────┤
│P │232.02.SB.02 │Bugetul de stat - │ │ │
│ │ │datorii │ │X │
──────────────────────────┴───┴───────────────┴─────────────────────┴───┴────┘



9.2. Primirea sumelor de la Comunitatea Europeanã.



──────────────────────────┬───┬───────────────┬─────────────────────┬───┬────┐
Document justificativ │ │ Cont │Explicaţie │D │C │
──────────────────────────┼───┼───────────────┼─────────────────────┼───┼────┤
Extras de cont │A │112.02.NB.01.01│Cont Euro - Sapard │X │ │
├───┼───────────────┼─────────────────────┼───┼────┤
│Bi │271.02.EC.01 │Comunitatea Europeanã│ │ │
│ │ │-creanţe │ │X │
──────────────────────────┴───┴───────────────┴─────────────────────┴───┴────┘



9.3. Restituirea fondurilor avansate de la bugetul de stat.



──────────────────────────┬───┬───────────────┬─────────────────────┬───┬────┐
Document justificativ │ │ Cont │Explicaţie │D │C │
──────────────────────────┼───┼───────────────┼─────────────────────┼───┼────┤
Extras de cont │A │112.02.NB.01.01│Cont Euro - Sapard │ │X │
Dispoziţie de schimb ├───┼───────────────┼─────────────────────┼───┼────┤
valutar │Bi │195.02 │Transferuri interne │X │ │
Ordin de plata ├───┼───────────────┼─────────────────────┼───┼────┤
│A │112.02.TR.01.01│Cont în lei al │ │ │
│ │ │Fondului Naţional │X │ │
──────────────────────────┼───┼───────────────┼─────────────────────┼───┼────┤
│Bi │195.02 │Transferuri interne │ │X │
├───┼───────────────┼─────────────────────┼───┼────┤
│P │232.02.SB.02 │Bugetul de stat - │ │ │
│ │ │datorii*) │X │ │
├───┼───────────────┼─────────────────────┼───┼────┤
│A │112.02.TR.01.01│Cont în lei al │ │ │
│ │ │Fondului Naţional │ │X │
──────────────────────────┴───┴───────────────┴─────────────────────┴───┴────┘



---------
*) In contul Ministerului Agriculturii, Alimentaţiei şi Pãdurilor nr. 23.67.01 când sumele se restituie în anul în care au fost avansate în contul bugetului de stat (Ministerul Finanţelor Publice) nr. 20.22.01.05 când sumele se restituie în urmãtorul an celui în care au fost avansate.

II Contabilitatea Agenţiei Sapard

Pe seama Agenţiei Sapard, instituţie publica cu personalitate juridicã în subordinea Ministerului Agriculturii, Alimentaţiei şi Pãdurilor, care are ca obiect de activitate implementarea tehnica şi financiarã a programului Sapard, se deschid conturile: 50.16.01 "Disponibil pentru finanţarea proiectelor Sapard" şi 50.16.02 "Disponibil din recuperarea debitelor de la beneficiari" - la Direcţia de Trezorerie şi Contabilitate Publica a Municipiului Bucureşti.
Angajarea cheltuielilor din sumele pentru finanţarea programului Sapard prevãzute în buget se aproba de cãtre ordonatorul de credite şi se efectueazã numai cu viza prealabilã de control financiar preventiv intern, care atesta respectarea dispoziţiilor legale, încadrarea în prevederile bugetare aprobate şi destinaţia acestora.
Angajamentele legale reprezintã acte cu efecte juridice din care rezulta sau ar rezulta o obligaţie pe seama sumelor pentru finanţarea programului Sapard şi nu pot fi executate decât în condiţiile afectãrii unor fonduri publice destinaţiei respective, în limita prevederilor bugetare aprobate.
Evidenta angajamentelor bugetare trebuie sa asigure înregistrarea corecta şi la zi a fondurilor angajate din contribuţia financiarã a Comunitãţii Europene privind programul Sapard şi din cofinanţarea de la bugetul de stat, precum şi disponibilitãţile de fonduri care pot fi angajate ulterior.
Angajamentele se înregistreazã în contabilitate în conturi în afarã bilanţului utilizându-se metoda de înregistrare în partida dubla.
Evidenta angajamentelor se realizeazã cu ajutorul conturilor: 943 "Fonduri de primit de la bugetul statului", 945 "Fonduri de primit de la Comunitatea Europeanã", 950 "Fonduri de primit", 951 "Angajamente bugetare" şi 952 "Angajamente de plata".
Contabilitatea analitica se organizeazã distinct pe prioritati, mãsuri şi beneficiari, separat pe cele doua surse de finanţare.
Utilizarea fondurilor se efectueazã pe baza de documente justificative vizate de control financiar preventiv care consemneazã operaţiunile economice şi financiare, în momentul efectuãrii lor şi care trebuie sa furnizeze toate informaţiile prevãzute de normele legale în vigoare. Agenţia Sapard înregistreazã în contabilitate sumele primite şi utilizate din contribuţia financiarã a Comunitãţii Europene, cofinanţarea de la bugetul de stat precum şi angajamentele, cu ajutorul conturilor prevãzute în Anexa nr. 7.
Conţinutul şi funcţiunea conturilor sunt prevãzute în Anexa nr. 8.
Monografia privind înregistrarea în contabilitate a operaţiunilor privind primirea şi utilizarea sumelor din contribuţia financiarã nerambursabila a Comunitãţii Europene şi cofinanţarea de la bugetul de stat privind programul Sapard - este prevãzutã în Anexa nr. 9.
Raportarea contribuţiei financiare a Comunitãţii Europene şi a cofinanţãrii de la bugetul de stat privind programul Sapard la Agenţia Sapard - în situaţiile financiare în format naţional, se realizeazã astfel:
- Conturile 220 "Debitori" şi 220.74 "Debitori din speze bancare urmare transferãrii gresite de sume, altele decât plati în exces" se raporteazã la rândul cu codul 205.
- Conturile 204.1 "Debitori incerti" şi 204.2 "Debitori rau - platnici" se raporteazã la rândul cu codul 210.
- Contul 226" Dobânzi acumulate (de încasat)" se raporteazã la rândul cu codul 213.
- Contul 119.01.74 "Disponibil pentru finanţarea programului Sapard" se raporteazã la rândul cu codul 161.
- Contul 275 "Sume de primit şi de restituit în cadrul programului Sapard" se raporteazã în subsolul paginii 5 cu codul 219 şi se aduna la rândul cu codul 200 (în situaţia în care prezintã sold debitor).
De asemenea se raporteazã în subsolul paginii 7 cu codul 414 şi se aduna la rândul cu codul 390 (în situaţia în care prezintã sold creditor).
- Contul 231 "Creditori" se raporteazã la rândul cu codul 394.
- Contul 337.74 "Fonduri primite pentru programul Sapard" se raporteazã la rândul cu codul 422.
- Contul 531 "Venituri de realizat" se raporteazã la rândul cu codul 404.
- Conturile 950 "Fonduri de primit", 943 "Fonduri de primit de la bugetul de stat", 945 "Fonduri de primit de la Comunitatea Europeanã", 951 "Angajamente bugetare" şi 952 "Angajamente de plata" (deşi funcţioneazã în partida dubla) nu se raporteazã în bilanţ.
- In ceea ce priveşte conturile: 119.01.74 "Disponibil pentru finanţarea proiectelor Sapard" şi 119.01.75 "Disponibil din recuperarea debitelor de la beneficiari", acestea se raporteazã şi în Anexa nr. 15 la Situaţiile financiare trimestriale şi anuale, "Disponibil din mijloace cu destinaţie specialã", la codurile 38 şi respectiv 39.



ANEXA 7

Planul de conturi - Agenţia Sapard
┌─────────────────────────┬────────────┬─────────────────────────┬────────────┐
│Activ │Simbol cont │ Pasiv │Simbol cont │
├─────────────────────────┼────────────┼─────────────────────────┼────────────┤
│Creanţe │ │Datorii │ │
│ │ │ │ │
│Debitori │220 │Creditori - beneficiari │ │
│ │ │de proiecte │231 │
│ │ │ │ │
│Debitori din speze │ │ │ │
│bancare urmare transfe- │ │ │ │
│rarii gresite de │ │ │ │
│sume, altele decât │ │ │ │
│plati în exces │220.74 │ │ │
│ │ │ │ │
│Debitori incerti │204.1 │ │ │
│Debitori rau - platnici │204.2 │ │ │
│ │ │ │ │
│Dobânzi acumulate │226 │ │ │
│(de încasat) │ │ │ │
│ │ │ │ │
│Sume de primit şi de │ │Sume de primit şi de │ │
│restituit în cadrul │ │restituit în cadrul │ │
│programului Sapard │275 │programului Sapard │275 │
├─────────────────────────┼────────────┼─────────────────────────┼────────────┤
│Disponibilitãţi bancare │ │Surse (Fonduri) │ │
│ │ │ │ │
│Disponibil pentru finan- │ │Fonduri primite pentru │ │
│tarea programului Sapard │119.01.74 │programul Sapard │337.74 │
│ │ │ │ │
│Disponibil pentru │ │Fonduri primite pentru │ │
│programul Sapard de la │ │programul Sapard de la │ │
│Comunitatea Europeanã │119.01.74.01│Comunitatea Europeanã │337.74.01 │
│ │ │ │ │
│Disponibil pentru pro- │ │Fonduri primite pentru │ │
│gramul Sapard de la │ │programul Sapard de la │ │
│bugetul de stat │119.01.74.02│Comunitatea Europeanã │337.74.02 │
│ │ │ │ │
│Disponibil din recu- │ │ │ │
│perarea debitelor de │ │ │ │
│la beneficiari │119.01.75 │ │ │
├─────────────────────────┼────────────┼─────────────────────────┼────────────┤
│Conturi extracontabile │ │Conturi extracontabile │ │
│ │ │ │ │
│Fonduri de primit │950 │Fonduri de primit de la │ │
│ │ │bugetul de stat │943 │
│ │ │ │ │
│ │ │Fonduri de primit de la │ │
│ │ │Comunitatea Europeanã │945 │
│ │ │ │ │
│ │ │Angajamente bugetare │951 │
│ │ │ │ │
│ │ │Angajamente de plata │952 │
└─────────────────────────┴────────────┴─────────────────────────┴────────────┘




ANEXA 8

Conţinutul şi funcţiunea conturilor

A. Activ

Contul 119.01.74 "Disponibil pentru finanţarea programului Sapard"
Contul este folosit pentru evidenţierea sumelor primite pentru finanţarea proiectelor Sapard, de la Comunitatea Europeanã şi respectiv Bugetul de Stat.
Este un cont de activ.
In debit se înregistreazã sumele încasate în cont.
In credit se înregistreazã sumele plãtite în cont.
Soldul debitor exprima disponibilul existent în cont la un moment dat.
Conform prevederilor Acordului Multianual de Finanţare Sapard, acest cont nu poate avea sold o perioada mai mare de 5 zile.
Se dezvolta în analitic astfel:
119.01.74.01 "Disponibil pentru programul Sapard de la Comunitatea Europeanã"
119.01.74.02 "Disponibil pentru programul Sapard de la Bugetul de Stat"
Contul 119.01.74 "Disponibil pentru finanţarea programului Sapard" se debiteazã prin creditul conturilor:
220 "Debitori"
- cu sumele primite de la Fondul Naţional reprezentând contribuţia Comunitãţii Europene care a fost avansatã anterior de la bugetul de stat;
220.74 "Debitori din speze bancare urmare transferãrii gresite de sume, altele decât plati în exces"
- cu sumele recuperate de la debitori din speze bancare.
226 "Dobânzi acumulate (de încasat)"
- cu sumele reprezentând dobânzile bonificate la disponibilitãţile în lei din contribuţia financiarã a Comunitãţii Europene, aflate în cont.
231 "Creditori"
- cu sumele returnate în cont de bãncile beneficiarilor de proiecte în cadrul programului Sapard, datoritã erorilor de transfer;
337.74 "Fonduri primite pentru programul Sapard"
- cu sumele reprezentând contribuţia financiarã nerambursabila a Comunitãţii Europene, transferate de Fondul Naţional din contul 50.16.03;
- cu sumele reprezentând cofinanţarea de la bugetul de stat, transferate de Ministerul Agriculturii, Alimentaţiei şi Pãdurilor din contul 23 "Cheltuieli ale bugetului de stat" - capitolul 67.01 "Agricultura şi silvicultura" - titlul 38 "Transferuri";
- cu sumele de la bugetul de stat pentru finanţarea diferenţelor nefavorabile care apar din aplicarea cursului lei/euro practicat de Banca Naţionala a României fata de cursul lei/euro al Bãncii Centrale Europene, transferate de Fondul Naţional din contul 50.16.04.
Contul 119.01.74 "Disponibil pentru finanţarea programului Sapard " se crediteazã prin debitul conturilor:
231 "Creditori"
- cu sumele reprezentând plati efectuate de Agenţia Sapard din contribuţia financiarã a Comunitãţii Europene şi din cofinanţarea de la bugetul de stat, cãtre beneficiarii de proiecte în cadrul programului Sapard.
275 "Sume de primit şi de restituit în cadrul programului Sapard"
- cu sumele reprezentând dobânzile bonificate la disponibilitãţile în lei din contribuţia financiarã a Comunitãţii Europene, aflate în cont, virate în contul 50.16.03.
337.74 "Fonduri primite pentru programul Sapard"
- cu sumele în lei din contribuţia financiarã a Comunitãţii Europene, neutilizate de Agenţia Sapard (în termen de 5 zile calendaristice de la data debitãrii contului Euro - Sapard) sau recreditate în cont de bãncile beneficiarilor datoritã erorilor de transfer, returnate de Agenţia Sapard în contul 50.16.03.
- cu sumele reprezentând cofinanţarea de la bugetul de stat, neutilizate de Agenţia Sapard (în termen de 5 zile calendaristice de la data debitãrii contului Euro - Sapard) sau recreditate în cont de bãncile beneficiarilor datoritã erorilor de transfer, returnate de Agenţia Sapard în contul 23 "Cheltuieli ale bugetului de stat" - capitolul 67.01 "Agricultura şi silvicultura" - titlul 38 "Transferuri" al Ministerului Agriculturii, Alimentaţiei şi Pãdurilor.

Contul 119.01.75 "Disponibil din recuperarea debitelor de la beneficiari"
Acest cont este folosit pentru evidenţierea disponibilului rezultat din recuperarea debitelor de la beneficiarii fondurilor Sapard.
Este un cont de activ.
In debit se înregistreazã debitele recuperate iar în credit restituirea debitelor recuperate cãtre Fondul Naţional şi Ministerul Agriculturii, Alimentaţiei şi Pãdurilor.
Soldul debitor exprima disponibilul existent în cont la un moment dat.
Contul 119.01.75 "Disponibil din recuperarea debitelor de la beneficiari" se debiteazã prin creditul conturilor:
204.1 "Debitori incerti"
- cu sumele recuperate de la debitori incerti.
204.2 "Debitori rau - platnici"
- cu sumele recuperate de la debitori rau - platnici.
220" Debitori"
- cu sumele reprezentând debite generate de producerea unor nereguli recuperate de Agenţia Sapard de la beneficiarii de proiecte, inclusiv dobânzile / penalitãţile aferente sumelor recuperate;
- cu sumele recuperate ca urmare a plãţilor în exces sau a punerii în aplicare a Deciziei de lichidare a conturilor şi a Deciziei de lichidare referitoare la conformitate şi ca urmare a debitelor care sunt prescrise în raport cu Comisia Europeanã, în aplicarea prevederilor Acordului Multianual de Finanţare Sapard.
226 "Dobânzi acumulate (de încasat)"
- cu sumele reprezentând dobânzile bonificate la disponibilitãţile în lei din contribuţia financiarã a Comunitãţii Europeane, aflate în cont.
Contul 119.01.75 "Disponibil din recuperarea debitelor de la beneficiari" se crediteazã prin debitul conturilor:
275 "Sume de primit şi de restituit în cadrul programului Sapard"
- cu sumele reprezentând dobânzile bonificate la disponibilitãţile în lei din contribuţia financiarã a Comunitãţii Europene, calculate conform evidentei proprii a Agenţiei Sapard, care se transfera în contul 50.16.03.
- cu diferenţa între suma dobânzilor bonificate în contul 50.16.02 şi suma reprezentând dobânda datoratã Comunitãţii Europene determinata de Agenţia Sapard care se vireazã la bugetul de stat.
337.74 "Fonduri primite pentru programul Sapard"
- cu sumele reprezentând debite generate de producerea unor nereguli recuperate de Agenţia Sapard de la beneficiarii de proiecte inclusiv dobânzile / penalitãţile aferente sumelor respective.
- cu sume recuperate ca urmare a plãţilor în exces sau a punerii în aplicare a Deciziei de lichidare a conturilor şi a Deciziei de lichidare referitoare la conformitate şi ca urmare a debitelor care sunt prescrise în raport cu Comisia Europeanã, în aplicarea prevederilor Acordului Multianual de Finanţare Sapard.

Contul 204.1 "Debitori incerti"
Cu ajutorul acestui cont, Agenţia Sapard tine evidenta debitorilor incerti, rau - platnici, dubiosi sau aflaţi în litigiu.
Debitorii incerti sunt debitorii care depãşesc perioada de un an de la constatare (înregistrare).
Este un cont de activ.
In debit se înregistreazã valoarea debitorilor care se dovedesc incerti, rau - platnici, dubiosi sau în litigiu iar în credit se înregistreazã sumele încasate de la debitori sau sumele nerecuperate şi trecute la debitori rau - platnici.
Soldul debitor reprezintã sumele de recuperat de la debitori incerti.
Evidenta analitica se tine pe mãsuri, submasuri, ani, regiune, judeţ, beneficiari.
Contul 204.1 "Debitori incerti" se debiteazã prin creditul conturilor:
220 "Debitori"
- cu valoarea debitelor mai vechi de un an care se trec la debitori incerti.
Contul 204.1 "Debitori incerti" se crediteazã prin debitul conturilor:
119.01.75 "Disponibil din recuperarea debitelor de la beneficiari"
- cu sumele recuperate de la debitori incerti.
204.2 "Debitori rau - platnici"
- cu valoarea debitelor mai vechi de 2 ani care se trec la debitori rau - platnici.

Contul 220 "Debitori"
Cu ajutorul acestui cont se tine evidenta sumelor datorate de beneficiarii de finanţare Sapard reprezentând iregularitati generatoare de debite.
Este un cont de activ.
In debit se înregistreazã debitele constatate iar în credit se înregistreazã sumele recuperate sau trecute la debitori incerti.
Soldul debitor reprezintã debite de recuperat.
Evidenta analitica se tine pe mãsuri, submasuri, ani, regiune, judeţ, beneficiari debitori de buna credinţa şi / sau rau - platnici.
Contul 220 "Debitori" se debiteazã prin creditul conturilor:
275 "Sume de primit şi de restituit în cadrul programului Sapard"
- cu debitele de recuperat de la beneficiari care se restituie cofinantatorilor (Fondul Naţional şi bugetul de stat).
337.74 "Fonduri primite pentru programul Sapard"
- cu sumele de primit de la Fondul Naţional în cazul indisponibilitatii temporare de fonduri a Comunitãţii Europene.
Contul 220 "Debitori" se crediteazã prin debitul conturilor:
119.01.74 "Disponibil pentru finanţarea programului Sapard"
- cu sumele primite de la Fondul Naţional reprezentând contribuţia Comunitãţii Europene care a fost avansatã anterior de la bugetul de stat;
119.01.75 "Disponibil din recuperarea debitelor de la beneficiari"
- cu sumele reprezentând debite generate de producerea unor nereguli recuperate de Agenţia Sapard de la beneficiarii de proiecte, inclusiv dobânzile / penalitãţile aferente sumelor recuperate;
- cu sumele recuperate ca urmare a plãţilor în exces sau a punerii în aplicare a Deciziei de lichidare a conturilor şi a Deciziei de lichidare referitoare la conformitate şi ca urmare a debitelor care sunt prescrise în raport cu Comisia Europeanã, în aplicarea prevederilor Acordului Multianual de Finanţare Sapard.
204.1 "Debitori incerti"
- cu valoarea debitorilor mai vechi de un an care se trec la debitori incerti.
220.74 "Debitori din speze bancare urmare transferãri gresite de sume, altele decât plati în exces"
- cu sumele constatate ca debite provenind din speze bancare urmare a transferãrii gresite de sume.

Contul 220.74 "Debitori din speze bancare urmare transferãrii gresite de sume, altele decât plati în exces"
Cu ajutorul acestui cont se înregistreazã sumele reprezentând debite provenind din speze bancare percepute de banca primitoare a sumelor şi returnate din cauza imposibilitãţii identificarii de cãtre aceasta a beneficiarului precizat pe ordinul de plata.
Este un cont de activ.
Dezvoltarea în analitic se face pe categorii de debitori, respectiv: beneficiari, trezorerie, banca primitoare sau un salariat al Agenţiei Sapard.
In debit se înregistreazã debitorii din speze bancare urmare transferãrii gresite de sume, iar în credit se înregistreazã debitele recuperate.
Soldul debitor reprezintã debitele provenind din speze bancare urmare transferãrii gresite de sume.
Contul 220.74 "Debitori din speze bancare urmare transferãri gresite de sume, altele decât plati în exces" se debiteazã prin creditul contului:
220 "Debitori"
- cu sumele constatate ca debite provenind din speze bancare urmare transferãrii gresite de sume.
231 "Creditori"
- cu suma constituitã ca debit reprezentând speze bancare.
Contul 220.74 "Debitori din speze bancare urmare transferãri gresite de sume, altele decât plati în exces" se crediteazã prin debitul contului:
119.01.74 "Disponibil pentru finanţarea programului Sapard"
- cu sume recuperate de la debitori din speze bancare.

Contul 226 "Dobânzi acumulate (de încasat)"
Cu ajutorul acestui cont se tine evidenta dobânzilor de încasat pentru disponibilul aflat în conturile de la trezorerie 50.16.01 şi 50.16.02.
Este un cont de activ.
In debit se înregistreazã dobânda de încasat iar în credit se înregistreazã dobânda încasatã.
Soldul debitor reprezintã dobânda de încasat pentru disponibilul aflat în conturile de la trezorerie (50.16.01) şi (50.16.02).
Contul 226 "Dobânzi acumulate (de încasat)" se debiteazã prin creditul contului:
275 "Sume de primit şi de restituit în cadrul programului Sapard"
- la sfârşitul lunii, cu valoarea dobânzii de încasat aferentã disponibilului din conturile de la trezorerie 50.16.01 şi 50.16.02.
- cu dobânzile de încasat, aferente debitelor recuperate.
Contul 226 "Dobânzi acumulate (de încasat)" se crediteazã prin debitul conturilor:
119.01.74 "Disponibil pentru finanţarea programului Sapard"
- cu sumele reprezentând dobânzile bonificate la disponibilitãţile în lei din contribuţia financiarã a Comunitãţii Europene, aflate în cont.
119.01.75 "Disponibil din recuperarea debitelor de la beneficiari"
- cu sumele reprezentând dobânzile bonificate la disponibilitãţile în lei din contribuţia financiarã a Comunitãţii Europeane, aflate în cont.

B. Pasiv

Contul 231 "Creditori - beneficiari"
Cu ajutorul acestui cont se tine evidenta sumelor datorate beneficiarilor de proiecte, pe baza contractelor încheiate cu aceştia şi a cererilor de plata aprobate.
Este un cont de pasiv.
In credit se înregistreazã sumele datorate beneficiarilor de proiecte iar în debit se înregistreazã sumele plãtite beneficiarilor.
Soldul creditor exprima datoria Agenţiei sapard fata de beneficiarii de proiecte.
Contul se dezvolta în analitic pe mãsuri, submasuri, regiune, judeţ, beneficiari.
Contul 231 "Creditori - beneficiari" se crediteazã prin debitul contului:
119.01.74 "Disponibil pentru finanţarea programului Sapard"
- cu sumele returnate în cont de bãncile beneficiarilor de proiecte în cadrul programului Sapard, datoritã erorilor de transfer;
220.74 "Debitori din speze bancare urmare transferãrii gresite de sume, altele decât plati în exces"
- cu suma constituitã ca debit reprezentând speze bancare.
275 "Sume de primit şi de restituit în cadrul programului Sapard"
- cu sumele datorate beneficiarilor de proiecte, în momentul aprobãrii cererii de plata.
Contul 231 "Creditori - beneficiari" se debiteazã prin creditul contului:
119.01.74 "Disponibil pentru finanţarea programului Sapard"
- cu sumele reprezentând plati efectuate de Agenţia Sapard din contribuţia financiarã a Comunitãţii Europene şi din cofinanţarea de la bugetul de stat, cãtre beneficiarii de proiecte în cadrul programului Sapard.
275 "Sume de primit şi de restituit în cadrul programului Sapard"
- cu sumele rãmase necheltuite şi restituite cãtre cofinantatori (Fondul Naţional şi bugetul statului) în termen de 5 zile lucrãtoare.

Contul 337.74 "Fonduri primite pentru programul Sapard"
Cu ajutorul acestui cont se tine evidenta sumelor primite de la Fondul Naţional reprezentând contribuţia financiarã nerambursabila a Comunitãţii Europene precum şi a sumelor primite de la Ministerul Agriculturii, Alimentaţiei şi Pãdurilor reprezentând partea din cofinanţarea de la bugetul de stat.
Este un cont de pasiv.
In credit se înregistreazã sumele primite de la Agenţia Sapard pentru finanţarea programului Sapard iar în debit se înregistreazã sumele plãtite beneficiarilor şi cele returnate Fondului Naţional sau Ministerului Agriculturii, Alimentaţiei şi Pãdurilor.
Soldul creditor exprima fondurile primite şi neutilizate.
Se dezvolta în analitic astfel:
337.74.01 "Fonduri primite pentru programul Sapard de la Comunitatea Europeanã"
337.74.02 "Fonduri primite pentru programul Sapard de la bugetul statului"
Contul 337.74 "Fonduri primite pentru programul Sapard" se crediteazã prin debitul conturilor:
119.01.74 "Disponibil pentru finanţarea programului Sapard"
- cu sumele reprezentând contribuţia financiarã nerambursabila a Comunitãţii Europene, transferate de Fondul Naţional din contul 50.16.03;
- cu sumele reprezentând cofinanţarea de la bugetul de stat, transferate de Ministerul Agriculturii, Alimentaţiei şi Pãdurilor din contul 23 "Cheltuieli ale bugetului de stat" - capitolul 67.01 "Agricultura şi silvicultura" - titlul 38 "Transferuri";
- cu sumele de la bugetul de stat pentru finanţarea diferenţelor nefavorabile care apar din aplicarea cursului lei / euro practicat de Banca Naţionala a României fata de cursul lei / euro al Bãncii Centrale Europene, transferate de Fondul Naţional din contul 50.16.04.
220 "Debitori"
- cu sumele de primit de la Fondul Naţional în cazul indisponibilitatii temporare de fonduri a Comunitãţii Europene.
275 "Sume de primit şi de restituit în cadrul programului Sapard"
- cu sumele reprezentând debite recuperate, transferate Fondului Naţional şi Ministerului Agriculturii, Alimentaţiei şi Pãdurilor.
Contul 337.74 "Fonduri primite pentru programul Sapard" se debiteazã prin creditul conturilor:
119.01.74 "Disponibil pentru finanţarea programului Sapard"
- cu sumele în lei din contribuţia financiarã a Comunitãţii Europene, neutilizate de Agenţia Sapard (în termen de 5 zile calendaristice de la data debitãrii contului Euro - Sapard) sau recreditate în cont de bãncile beneficiarilor datoritã erorilor de transfer, returnate de Agenţia Sapard în contul 50.16.03.
- cu sumele reprezentând cofinanţarea de la bugetul de stat, neutilizate de Agenţia Sapard (în termen de 5 zile calendaristice de la data debitãrii contului Euro - Sapard) sau recreditate în cont de bãncile beneficiarilor datoritã erorilor de transfer, returnate de Agenţia Sapard în contul 23 "Cheltuieli ale bugetului de stat" - capitolul 67.01 "Agricultura şi silvicultura" - titlul 38 "Transferuri" al Ministerului Agriculturii, Alimentaţiei şi Pãdurilor.
119.01.75 "Disponibil din recuperarea debitelor de la beneficiari"
- cu sumele reprezentând debite generate de producerea unor nereguli recuperate de Agenţia Sapard de la beneficiarii de proiecte inclusiv dobânzile / penalitãţile aferente sumelor respective.
- cu sume recuperate ca urmare a plãţilor în exces sau a punerii în aplicare a Deciziei de lichidare a conturilor şi a Deciziei de lichidare referitoare la conformitate şi ca urmare a debitelor care sunt prescrise în raport cu Comisia Europeanã, în aplicarea prevederilor Acordului Multianual de Finanţare Sapard.
275 "Sume de primit şi de restituit în cadrul programului Sapard"
- cu sumele plãtite de Fondul Naţional şi Ministerul Agriculturii, Alimentaţiei şi Pãdurilor în contul Agenţiei Sapard.
- cu sumele plãtite beneficiarilor de proiecte cu finanţare Sapard, de cãtre Agenţia Sapard.

C. BIFUNCTIONALE

Contul 204.2 "Debitori rau - platnici"
Cu ajutorul acestui cont se tine evidenta debitorilor incerti care au devenit rau - platnici, dupã doi ani de la constatare (înregistrare).
Este un cont bifunctional.
In debit se înregistreazã sumele nerecuperate de la debitorii incerti, care devin rau - platnici.
In credit se înregistreazã încasarea debitelor de la debitorii rau - platnici sau prescrierea acestora conform legislaţiei în vigoare.
Soldul debitor exprima sumele de recuperat de la debitorii rau - platnici.
Contul 204.2 "Debitori rau - platnici" se debiteazã prin creditul contului:
204.1 "Debitori incerti"
- cu valoarea debitelor mai vechi de 2 ani care se trec la debitori rau - platnici.
Contul 204.2 "Debitori rau - platnici" se crediteazã prin debitul contului:
119.01.75 "Disponibil din recuperarea debitelor de la beneficiari"
- cu sumele recuperate de la debitorii rau - platnici.
275 "Sume de primit şi de restituit programului Sapard"
- cu debitele prescrise provenite de la debitori rau - platnici.

Contul 275 "Sume de primit şi de restituit în cadrul programului Sapard"
Cu ajutorul acestui cont se tine evidenta creanţelor şi datoriilor referitor la fondurile Sapard.
Este un cont bifunctional.
In debit se înregistreazã sumele de primit de la cofinantatori iar în credit se înregistreazã obligaţiile de plata fata de cofinantatori.
Soldul debitor exprima sumele de primit iar soldul creditor sumele de restituit.
Contul 275 "Sume de primit şi de restituit în cadrul programului Sapard" se debiteazã prin creditul conturilor:
119.01.74 "Disponibil pentru finanţarea programului Sapard"
- cu sumele reprezentând dobânzile bonificate la disponibilitãţile în lei din contribuţia financiarã a Comunitãţii Europene, aflate în cont, virate în contul 50.16.03.
119.01.75 "Disponibil din recuperarea debitelor de la beneficiari"
- cu sumele reprezentând dobânzile bonificate la disponibilitãţile în lei din contribuţia financiarã a Comunitãţii Europene, calculate conform evidentei proprii a Agenţiei Sapard, care se transfera în contul 50.16.03.
- cu diferenţa între suma dobânzilor bonificate în contul 50.16.02 şi suma reprezentând dobânda datoratã Comunitãţii Europene determinata de Agenţia Sapard care se vireazã la bugetul de stat.
204.2 "Debitori rau - platnici"
- cu debitele prescrise provenite de la debitori rau - platnici.
231 "Creditori"
- cu sumele datorate beneficiarilor de proiecte, în momentul aprobãrii cererii de plata.
337.74 "Fonduri primite pentru programul Sapard"
- cu sumele reprezentând debite recuperate, transferate Fondului Naţional şi Ministerului Agriculturii, Alimentaţiei şi Pãdurilor.
Contul 275 "Sume de primit şi de restituit în cadrul programului Sapard " se crediteazã prin debitul conturilor:
220 "Debitori"
- cu debitele de recuperat de la beneficiari care se restituie cofinantatorilor (Fondul Naţional şi bugetul de stat).
226 "Dobânzi acumulate (de încasat)"
- la sfârşitul lunii, cu valoarea dobânzii de încasat aferentã disponibilului din conturile de la trezorerie 50.16.01 şi 50.16.02.
- cu dobânzile de încasat aferente debitelor recuperate.
231 "Creditori"
- cu sumele rãmase necheltuite şi restituite cãtre cofinantatori (Fondul Naţional şi bugetul statului) în termen de 5 zile lucrãtoare.
337.74 "Fonduri primite pentru programul Sapard"
- cu sumele plãtite de Fondul Naţional şi Ministerul Agriculturii, Alimentaţiei şi Pãdurilor în contul Agenţiei Sapard;
- cu sumele plãtite beneficiarilor de proiecte cu finanţare Sapard, de cãtre Agenţia Sapard.

Conţinutul şi funcţiunea conturilor de angajamente

La Agenţia Sapard

943 "Fonduri de primit de la bugetul statului"
Cu ajutorul acestui cont Agenţia Sapard înregistreazã partea de cofinanţare de 25% pentru programul Sapard ce urmeazã sa fie suportatã de la bugetul statului.
In creditul acestui cont se înregistreazã sumele prevãzute în acordurile financiare care urmeazã sa se suporte de la bugetul statului iar în debit se înregistreazã angajamentele bugetare reprezentând contravaloarea contractelor încheiate cu beneficiarii de proiecte.

945 "Fonduri de primit de la Comunitatea Europeanã"
Cu ajutorul acestui cont Agenţia Sapard înregistreazã partea de 75% din finanţarea programului Sapard ce urmeazã sa fie suportatã de Comunitatea Europeanã. In creditul acestui cont se înregistreazã sumele prevãzute în acordurile financiare care urmeazã sa se suporte de Comunitatea Europeanã iar în debit se înregistreazã angajamentele bugetare reprezentând valoarea contractelor încheiate cu beneficiarii de proiecte.

950 "Fonduri de primit"
Cu ajutorul acestui cont Agenţia Sapard înregistreazã fondurile de primit pentru finanţarea programului Sapard pe surse de finanţare, respectiv partea de 75 % ce urmeazã sa fie suportatã de Comunitatea Europeanã şi partea de cofinanţare de 25 % ce urmeazã sa fie suportatã de la bugetul statului. In debitul acestui cont se înregistreazã sumele prevãzute în acordurile financiare care urmeazã sa fie primite iar în credit se înregistreazã angajamentele ordonanţate şi plãtite pe baza documentelor care atesta plata cãtre beneficiarii de proiecte.

Contul 951 "Angajamente bugetare"
Cu ajutorul acestui cont Agenţia Sapard înregistreazã angajamentele (contractele cu beneficiarii).
In creditul acestui cont se înregistreazã angajamentele bugetare reprezentând valoarea contractelor încheiate cu beneficiarii de proiecte iar în debit se înregistreazã lichidarea angajamentelor bugetare.

Contul 952 "Angajamente de plata"
Cu ajutorul acestui cont Agenţia Sapard înregistreazã angajamentele ce urmeazã a fi plãtite în baza contractelor încheiate cu beneficiarii.
In credit se înregistreazã crearea obligaţiei de ordonantare (autorizarea plãţii). In debit se înregistreazã ordonanţarea şi plata angajamentelor.




ANEXA 9


Monografia privind reflectarea în contabilitate a sumelor
primite şi utilizate din contribuţia financiarã nerambursabila
a Comunitãţii Europene şi cofinanţarea de la bugetul de stat
privind programul SAPARD

Legenda:
A = activ
P = pasiv
Bi = bifunctional
V = venituri
Ch = cheltuieli

1. Înregistrarea obligaţiei de plata cãtre beneficiari, în momentul
aprobãrii cererii de plata.
┌─────────────────────────────┬────┬────────────┬─────────────────────────┬─┬─┐
│ Documentul │Fe- │Simbol cont │Descrierea operaţiunii │D│C│
│ │lul │ │ │ │ │
│ │con-│ │ │ │ │
│ │tu- │ │ │ │ │
│ │lui │ │ │ │ │
├─────────────────────────────┼────┼────────────┼─────────────────────────┼─┼─┤
│Cererea de alimentare a │ │ │Sume de primit de la │ │ │
│contului │Bi │275/analitic│cofinantatori │X│ │
│ ├────┼────────────┼─────────────────────────┼─┼─┤
│Cererea de plata │ │231/analitic│Sume angajate cu │ │ │
│autorizata │P │beneficiar │beneficiarii de proiecte │ │X│
└─────────────────────────────┴────┴────────────┴─────────────────────────┴─┴─┘

2. Alimentarea contului de disponibil din cele doua surse de finanţare:
Comunitatea Europeanã şi bugetul de stat.
┌─────────────────────────────┬────┬────────────┬─────────────────────────┬─┬─┐
│ Documentul │Fe- │Simbol cont │Descrierea operaţiunii │D│C│
│ │lul │ │ │ │ │
│ │con-│ │ │ │ │
│ │tu- │ │ │ │ │
│ │lui │ │ │ │ │
├─────────────────────────────┼────┼────────────┼─────────────────────────┼─┼─┤
│Ordin de plata │A │119.01.74.01│Sume primite de la │ │ │
│ │ │ │Comunitatea Europeanã │X│ │
│ ├────┼────────────┼─────────────────────────┼─┼─┤
│Extras de cont │P │337.74.01 │Sume primite de la │ │ │
│ │ │ │Comunitatea Europeanã │ │X│
├─────────────────────────────┼────┼────────────┼─────────────────────────┼─┼─┤
│Ordin de plata │A │119.01.74.02│Sume primite de la │ │ │
│ │ │ │bugetul de stat │X│ │
│ ├────┼────────────┼─────────────────────────┼─┼─┤
│Extras de cont │P │337.74.02 │Sume primite de la │ │ │
│ │ │ │bugetul de stat │ │X│
└─────────────────────────────┴────┴────────────┴─────────────────────────┴─┴─┘

3. Evidenţierea plãţilor efectuate de Agenţia Sapard cãtre beneficiari.
┌─────────────────────────────┬────┬────────────┬─────────────────────────┬─┬─┐
│ Documentul │Fe- │Simbol cont │Descrierea operaţiunii │D│C│
│ │lul │ │ │ │ │
│ │con-│ │ │ │ │
│ │tu- │ │ │ │ │
│ │lui │ │ │ │ │
├─────────────────────────────┼────┼────────────┼─────────────────────────┼─┼─┤
│Ordin de plata │P │231/analitic│Sume angajate cu │ │ │
│Extras de cont │ │beneficiar │beneficiarii de proiecte │X│ │
│ ├────┼────────────┼─────────────────────────┼─┼─┤
│Copia certificatului de │A │119.01.74.01│Sume primite de la │ │ │
│plata │ │ │Comunitatea Europeanã │ │X│
│ │A │119.01.74.02│Sume primite de la │ │ │
│ │ │ │bugetul de stat │ │X│
├─────────────────────────────┼────┼────────────┼─────────────────────────┼─┼─┤
│Ordin de plata │P │337.74.01 │Sume primite de la │ │ │
│Extras de cont │ │ │Comunitatea Europeanã │X│ │
│ │P │337.74.02 │Sume primite de la │ │ │
│ │ │ │bugetul de stat │X│ │
│ ├────┼────────────┼─────────────────────────┼─┼─┤
│Copia certificatului de │Bi │275/analitic│Sume (obligaţii) de plata│ │X│
│plata │ │beneficiar │ │ │ │
└───┬─────────────────────────┴────┴────────────┴─────────────────────────┴─┴┬┘
└────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘

4. a) Sume returnate de banca în eventualitatea dispunerii unei plati
eronate (cu diferenţa dintre suma plãtitã de agenţie şi speze
reţinute de banca).
┌─────────────────────────────┬────┬────────────┬─────────────────────────┬─┬─┐
│ Documentul │Fe- │Simbol cont │Descrierea operaţiunii │D│C│
│ │lul │ │ │ │ │
│ │con-│ │ │ │ │
│ │tu- │ │ │ │ │
│ │lui │ │ │ │ │
├─────────────────────────────┼────┼────────────┼─────────────────────────┼─┼─┤
│Extras de cont │A │119.01.74.01│Sume primite de la │ │ │
│ │ │ │Comunitatea Europeanã │X│ │
│ │A │119.01.74.02│Sume primite de la │ │ │
│ │ │ │bugetul de stat │X│ │
│ ├────┼────────────┼─────────────────────────┼─┼─┤
│ │P │231/analitic│Sume angajate cu │ │ │
│ │ │beneficiar │beneficiarii de proiecte │ │X│
└─────────────────────────────┴────┴────────────┴─────────────────────────┴─┴─┘

4. b) Constituirea debitului pentru suma perceputã ca speze bancare.
┌─────────────────────────────┬────┬────────────┬─────────────────────────┬─┬─┐
│ Documentul │Fe- │Simbol cont │Descrierea operaţiunii │D│C│
│ │lul │ │ │ │ │
│ │con-│ │ │ │ │
│ │tu- │ │ │ │ │
│ │lui │ │ │ │ │
├─────────────────────────────┼────┼────────────┼─────────────────────────┼─┼─┤
│Extras de cont │A │220.74 │Debitori din speze │ │ │
│ │ │ │bancare urmare a │ │ │
│ │ │ │transferãrii gresite de │ │ │
│ │ │ │sume │X│ │
│ ├────┼────────────┼─────────────────────────┼─┼─┤
│Referat cãtre conducere │P │231/analitic│Suma recuperatã urmeazã │ │ │
│Decizie de imputaţie │ │ │sa reintregeasca contul │ │ │
│Notificare cãtre Fondul │ │ │de disponibil │ │X│
│Naţional (pentru recu- │ │ │ │ │ │
│perarea sumei de la buget) │ │ │ │ │ │
└─────────────────────────────┴────┴────────────┴─────────────────────────┴─┴─┘

4. c) Recuperarea debitului de la persoana vinovata sau de la bugetul
statului.
┌─────────────────────────────┬────┬────────────┬─────────────────────────┬─┬─┐
│ Documentul │Fe- │Simbol cont │Descrierea operaţiunii │D│C│
│ │lul │ │ │ │ │
│ │con-│ │ │ │ │
│ │tu- │ │ │ │ │
│ │lui │ │ │ │ │
├─────────────────────────────┼────┼────────────┼─────────────────────────┼─┼─┤
│Extras de cont │A │119.01.74.01│Sume primite de la │ │ │
│ │ │ │Comunitatea Europeanã │X│ │
│ │A │119.01.74.02│Sume primite de la │ │ │
│ │ │ │bugetul de stat │X│ │
│ ├────┼────────────┼─────────────────────────┼─┼─┤
│ │A │220.74 │Debitori din speze │ │ │
│ │ │ │bancare urmare a │ │ │
│ │ │ │transferãrii gresite │ │ │
│ │ │ │de sume │ │X│
└─────────────────────────────┴────┴────────────┴─────────────────────────┴─┴─┘

5. a) Evidenţierea dobânzilor de încasat pentru conturile de disponibil
din trezorerie: 50.16.01 şi 50.16.02 (nu include plãţile
peste limita).
┌─────────────────────────────┬────┬────────────┬─────────────────────────┬─┬─┐
│ Documentul │Fe- │Simbol cont │Descrierea operaţiunii │D│C│
│ │lul │ │ │ │ │
│ │con-│ │ │ │ │
│ │tu- │ │ │ │ │
│ │lui │ │ │ │ │
├─────────────────────────────┼────┼────────────┼─────────────────────────┼─┼─┤
│Situaţia privind dobânzile │ │ │ │ │ │
│acumulate │A │226 │Dobânzi de încasat │X│ │
│ ├────┼────────────┼─────────────────────────┼─┼─┤
│ │Bi │275/Fondul │Dobânzi datorate Fondului│ │ │
│ │ │Naţional │Naţional │ │X│
└─────────────────────────────┴────┴────────────┴─────────────────────────┴─┴─┘

5. b) Evidenţierea încasãrii dobânzilor.
┌─────────────────────────────┬────┬────────────┬─────────────────────────┬─┬─┐
│ Documentul │Fe- │Simbol cont │Descrierea operaţiunii │D│C│
│ │lul │ │ │ │ │
│ │con-│ │ │ │ │
│ │tu- │ │ │ │ │
│ │lui │ │ │ │ │
├─────────────────────────────┼────┼────────────┼─────────────────────────┼─┼─┤
│Extras de cont │A │119.01.74.01│Sume primite de la │ │ │
│ │ │ │Comunitatea Europeanã │X│ │
│ ├────┼────────────┼─────────────────────────┼─┼─┤
│ │A │226 │Dobânzi de încasat │ │X│
└─────────────────────────────┴────┴────────────┴─────────────────────────┴─┴─┘

5. c) Transferul dobânzilor încasate cãtre Fondul Naţional
┌─────────────────────────────┬────┬────────────┬─────────────────────────┬─┬─┐
│ Documentul │Fe- │Simbol cont │Descrierea operaţiunii │D│C│
│ │lul │ │ │ │ │
│ │con-│ │ │ │ │
│ │tu- │ │ │ │ │
│ │lui │ │ │ │ │
├─────────────────────────────┼────┼────────────┼─────────────────────────┼─┼─┤
│Extras de cont │Bi │275/analitic│Dobânzi datorate │ │ │
│ │ │Fondul │Fondului Naţional │X│ │
│ │ │Naţional │ │ │ │
│ ├────┼────────────┼─────────────────────────┼─┼─┤
│ │A │119.01.74.01│Sume primite de la │ │ │
│ │ │ │Comunitatea Europeanã │ │X│
└─────────────────────────────┴────┴────────────┴─────────────────────────┴─┴─┘

6. a) Înregistrarea dreptului de creanţa reprezentând sumele de primit
de la Fondul Naţional
(în cazul indisponibilitatii temporare de fonduri a Comunitãţii
Europene).
┌─────────────────────────────┬────┬────────────┬─────────────────────────┬─┬─┐
│ Documentul │Fe- │Simbol cont │Descrierea operaţiunii │D│C│
│ │lul │ │ │ │ │
│ │con-│ │ │ │ │
│ │tu- │ │ │ │ │
│ │lui │ │ │ │ │
├─────────────────────────────┼────┼────────────┼─────────────────────────┼─┼─┤
│Notificare │A │220/analitic│Sume de primit de la │ │ │
│ │ │Fondul │Fondul Naţional │X│ │
│ │ │Naţional │ │ │ │
│ ├────┼────────────┼─────────────────────────┼─┼─┤
│Extras de cont │P │337.74.02 │Sume primite de la │ │ │
│ │ │ │bugetul statului │ │X│
└─────────────────────────────┴────┴────────────┴─────────────────────────┴─┴─┘

6. b) Primirea sumelor de la Fondul Naţional - reprezentând contribuţia
Comunitãţii Europene avansatã anterior din bugetul statului
(respectiv Ministerul Agriculturii, Alimentaţiei şi Pãdurilor).
┌─────────────────────────────┬────┬────────────┬─────────────────────────┬─┬─┐
│ Documentul │Fe- │Simbol cont │Descrierea operaţiunii │D│C│
│ │lul │ │ │ │ │
│ │con-│ │ │ │ │
│ │tu- │ │ │ │ │
│ │lui │ │ │ │ │
├─────────────────────────────┼────┼────────────┼─────────────────────────┼─┼─┤
│Extras de cont │A │119.01.74.01│Sume primite de la │ │ │
│ │ │ │Comunitatea Europeanã │X│ │
│ ├────┼────────────┼─────────────────────────┼─┼─┤
│ │A │220/analitic│Sume de primit de la │ │ │
│ │ │Fondul │Fondul Naţional │ │X│
│ │ │Naţional │ │ │ │
└─────────────────────────────┴────┴────────────┴─────────────────────────┴─┴─┘

6. c) Restituirea sumelor cãtre Ministerul Agriculturii, Alimentaţiei
şi Pãdurilor - în situaţia în care acesta a avansat sume Agenţiei
Sapard în cazul indisponibilitatii temporare de fonduri a
Comunitãţii Europene.
┌─────────────────────────────┬────┬────────────┬─────────────────────────┬─┬─┐
│ Documentul │Fe- │Simbol cont │Descrierea operaţiunii │D│C│
│ │lul │ │ │ │ │
│ │con-│ │ │ │ │
│ │tu- │ │ │ │ │
│ │lui │ │ │ │ │
├─────────────────────────────┼────┼────────────┼─────────────────────────┼─┼─┤
│Extras de cont │P │337.74.02 │Sume primite de la │ │ │
│ │ │ │bugetul statului │X│ │
│ ├────┼────────────┼─────────────────────────┼─┼─┤
│ │A │119.01.74.01│Sume primite de la │ │ │
│ │ │ │Comunitatea Europeanã │ │X│
└─────────────────────────────┴────┴────────────┴─────────────────────────┴─┴─┘

7. Restituirea de cãtre Agenţia Sapard a sumelor necheltuite, cãtre
Fondul Naţional şi bugetul statului, în termenul de 5 zile
lucrãtoare.
┌─────────────────────────────┬────┬────────────┬─────────────────────────┬─┬─┐
│ Documentul │Fe- │Simbol cont │Descrierea operaţiunii │D│C│
│ │lul │ │ │ │ │
│ │con-│ │ │ │ │
│ │tu- │ │ │ │ │
│ │lui │ │ │ │ │
├─────────────────────────────┼────┼────────────┼─────────────────────────┼─┼─┤
│Extras de cont │P │337.74.01 │Sume primite de la │ │ │
│ │ │ │Comunitatea Europeanã │X│ │
│ ├────┼────────────┼─────────────────────────┼─┼─┤
│ │A │119.01.74.01│Sume primite de la │ │ │
│ │ │ │Comunitatea Europeanã │ │X│
├─────────────────────────────┼────┼────────────┼─────────────────────────┼─┼─┤
│Extras de cont │P │337.74.02 │Sume primite de la │ │ │
│ │ │ │bugetul de stat │X│ │
│ ├────┼────────────┼─────────────────────────┼─┼─┤
│ │A │119.01.74.02│Sume primite de la │ │ │
│ │ │ │bugetul de stat │ │X│
├─────────────────────────────┼────┼────────────┼─────────────────────────┼─┼─┤
│Extras de cont │P │231/analitic│Sume angajate cu │ │ │
│ │ │beneficiar │beneficiarii de proiecte │X│ │
│ ├────┼────────────┼─────────────────────────┼─┼─┤
│ │Bi │275/analitic│Obligaţii de plata cãtre │ │ │
│ │ │beneficiar │cofinantatori │ │X│
└─────────────────────────────┴────┴────────────┴─────────────────────────┴─┴─┘

8. a) Înregistrarea debitelor de recuperat de la beneficiari şi crearea
obligaţiei de restituire a acestora cãtre cofinantatori.
┌─────────────────────────────┬────┬────────────┬─────────────────────────┬─┬─┐
│ Documentul │Fe- │Simbol cont │Descrierea operaţiunii │D│C│
│ │lul │ │ │ │ │
│ │con-│ │ │ │ │
│ │tu- │ │ │ │ │
│ │lui │ │ │ │ │
├─────────────────────────────┼────┼────────────┼─────────────────────────┼─┼─┤
│Notificarea serviciului │A │220/analitic│Suma înregistratã ca │ │ │
│Autorizare Plati │ │debitor │debite │X│ │
│ ├────┼────────────┼─────────────────────────┼─┼─┤
│ │Bi │275/analitic│Obligaţii de plata cãtre │ │ │
│ │ │debitor │cofinantatori │ │X│
└─────────────────────────────┴────┴────────────┴─────────────────────────┴─┴─┘

8. b) Înregistrarea recuperãrii debitelor
┌─────────────────────────────┬────┬────────────┬─────────────────────────┬─┬─┐
│ Documentul │Fe- │Simbol cont │Descrierea operaţiunii │D│C│
│ │lul │ │ │ │ │
│ │con-│ │ │ │ │
│ │tu- │ │ │ │ │
│ │lui │ │ │ │ │
├─────────────────────────────┼────┼────────────┼─────────────────────────┼─┼─┤
│Extras de cont │A │119.01.75 │Sume provenind din debite│ │ │
│ │ │ │recuperate │X│ │
│ ├────┼────────────┼─────────────────────────┼─┼─┤
│ │A │220/analitic│Sume înregistrate ca │ │ │
│ │ │debitor │debite │ │X│
└─────────────────────────────┴────┴────────────┴─────────────────────────┴─┴─┘

8. c) Înregistrarea transferului de sume reprezentând debite recuperate,
cãtre Fondul Naţional şi Ministerul Agriculturii, Alimentaţiei si
Pãdurilor
┌─────────────────────────────┬────┬────────────┬─────────────────────────┬─┬─┐
│ Documentul │Fe- │Simbol cont │Descrierea operaţiunii │D│C│
│ │lul │ │ │ │ │
│ │con-│ │ │ │ │
│ │tu- │ │ │ │ │
│ │lui │ │ │ │ │
├─────────────────────────────┼────┼────────────┼─────────────────────────┼─┼─┤
│Extras de cont │P │337.74.01 │Sume primite de la │ │ │
│ │ │ │Comunitatea Europeanã │X│ │
│ │P │337.74.02 │Sume primite de la │ │ │
│ │ │ │bugetul de stat │X│ │
│ ├────┼────────────┼─────────────────────────┼─┼─┤
│ │A │119.01.75 │Sume provenind din │ │ │
│ │ │ │debite recuperate │ │X│
├─────────────────────────────┼────┼────────────┼─────────────────────────┼─┼─┤
│Extras de cont │Bi │275/analitic│Obligaţii de plata cãtre │ │ │
│ │ │debitor │cofinantatori │X│ │
│ ├────┼────────────┼─────────────────────────┼─┼─┤
│ │P │337.74.01 │Sume primite de la │ │ │
│ │ │ │Comunitatea Europeanã │ │X│
│ │P │337.74.02 │Sume primite de la │ │ │
│ │ │ │bugetul de stat │ │X│
└─────────────────────────────┴────┴────────────┴─────────────────────────┴─┴─┘

8. d) Înregistrarea dobânzilor aferente debitelor recuperate şi crearea
obligaţiei de transferare a acestor sume în contul Euro - Sapard
de la Fondul Naţional
┌─────────────────────────────┬────┬────────────┬─────────────────────────┬─┬─┐
│ Documentul │Fe- │Simbol cont │Descrierea operaţiunii │D│C│
│ │lul │ │ │ │ │
│ │con-│ │ │ │ │
│ │tu- │ │ │ │ │
│ │lui │ │ │ │ │
├─────────────────────────────┼────┼────────────┼─────────────────────────┼─┼─┤
│Situaţie privind dobânzile │A │226 │Dobânzi de încasat │X│ │
│acumulate │ │ │ │ │ │
│ ├────┼────────────┼─────────────────────────┼─┼─┤
│ │Bi │275/analitic│Dobânzi datorate Fondului│ │ │
│ │ │Fondul │Naţional │ │X│
│ │ │Naţional │ │ │ │
└─────────────────────────────┴────┴────────────┴─────────────────────────┴─┴─┘

8. e) Înregistrarea încasãrii dobânzi.
┌─────────────────────────────┬────┬────────────┬─────────────────────────┬─┬─┐
│ Documentul │Fe- │Simbol cont │Descrierea operaţiunii │D│C│
│ │lul │ │ │ │ │
│ │con-│ │ │ │ │
│ │tu- │ │ │ │ │
│ │lui │ │ │ │ │
├─────────────────────────────┼────┼────────────┼─────────────────────────┼─┼─┤
│Extras de cont │A │119.01.75 │Sume provenind din debite│ │ │
│ │ │ │recuperate │X│ │
│ ├────┼────────────┼─────────────────────────┼─┼─┤
│ │A │226 │Dobânzi de încasat │ │X│
└─────────────────────────────┴────┴────────────┴─────────────────────────┴─┴─┘

8. f) Transferul dobânzilor încasate pentru debitele recuperate, cãtre
Fondul Naţional
┌─────────────────────────────┬────┬────────────┬─────────────────────────┬─┬─┐
│ Documentul │Fe- │Simbol cont │Descrierea operaţiunii │D│C│
│ │lul │ │ │ │ │
│ │con-│ │ │ │ │
│ │tu- │ │ │ │ │
│ │lui │ │ │ │ │
├─────────────────────────────┼────┼────────────┼─────────────────────────┼─┼─┤
│Extras de cont │Bi │275/analitic│Dobânzi datorate Fondului│ │ │
│ │ │Fondul │Naţional │ │ │
│ │ │Naţional │ │X│ │
│ ├────┼────────────┼─────────────────────────┼─┼─┤
│ │A │119.01.75 │Sume provenind din │ │ │
│ │ │ │debite recuperate │ │X│
└─────────────────────────────┴────┴────────────┴─────────────────────────┴─┴─┘

9. a) Înregistrarea debitelor mai vechi de 1 an (debitori incerti) şi a
debitorilor mai vechi de 2 ani (debitori rau - platnici).
┌─────────────────────────────┬────┬────────────┬─────────────────────────┬─┬─┐
│ Documentul │Fe- │Simbol cont │Descrierea operaţiunii │D│C│
│ │lul │ │ │ │ │
│ │con-│ │ │ │ │
│ │tu- │ │ │ │ │
│ │lui │ │ │ │ │
├─────────────────────────────┼────┼────────────┼─────────────────────────┼─┼─┤
│Notificare Serviciul │A │204.1/anali-│Debite mai vechi de 1 an │ │ │
│Autorizare Plati │ │tic benefi- │(debitori incerti) │X│ │
│ │ │ciar │ │ │ │
│ ├────┼────────────┼─────────────────────────┼─┼─┤
│Hotãrâre judecãtoreascã │A │220/analitic│Debitori curenţi │ │ │
│ │ │beneficiar │ │ │X│
└─────────────────────────────┴────┴────────────┴─────────────────────────┴─┴─┘

9. b) Recuperarea debitelor de la debitorii incerti.
┌─────────────────────────────┬────┬────────────┬─────────────────────────┬─┬─┐
│ Documentul │Fe- │Simbol cont │Descrierea operaţiunii │D│C│
│ │lul │ │ │ │ │
│ │con-│ │ │ │ │
│ │tu- │ │ │ │ │
│ │lui │ │ │ │ │
├─────────────────────────────┼────┼────────────┼─────────────────────────┼─┼─┤
│Extras de cont │A │119.01.75 │Sume provenind din debite│ │ │
│ │ │ │recuperate │X│ │
│ ├────┼────────────┼─────────────────────────┼─┼─┤
│ │A │204.1 │Debite mai vechi de 1 an │ │ │
│ │ │ │(debitori incerti) │ │X│
└─────────────────────────────┴────┴────────────┴─────────────────────────┴─┴─┘

9. c) Înregistrarea debitelor mai vechi de 2 ani (debitori rau - platnici)
┌─────────────────────────────┬────┬────────────┬─────────────────────────┬─┬─┐
│ Documentul │Fe- │Simbol cont │Descrierea operaţiunii │D│C│
│ │lul │ │ │ │ │
│ │con-│ │ │ │ │
│ │tu- │ │ │ │ │
│ │lui │ │ │ │ │
├─────────────────────────────┼────┼────────────┼─────────────────────────┼─┼─┤
│Notificare NAO │Bi │204.2 │Debite mai vechi de 2 ani│ │ │
│ │ │ │(debitori rau-platnici ) │X│ │
│ ├────┼────────────┼─────────────────────────┼─┼─┤
│ │A │204.1 │Debite mai vechi de 1 an │ │ │
│ │ │ │(debitori incerti) │ │X│
└─────────────────────────────┴────┴────────────┴─────────────────────────┴─┴─┘

9. d) Recuperarea debitelor de la debitorii rau - platnici.
┌─────────────────────────────┬────┬────────────┬─────────────────────────┬─┬─┐
│ Documentul │Fe- │Simbol cont │Descrierea operaţiunii │D│C│
│ │lul │ │ │ │ │
│ │con-│ │ │ │ │
│ │tu- │ │ │ │ │
│ │lui │ │ │ │ │
├─────────────────────────────┼────┼────────────┼─────────────────────────┼─┼─┤
│Extras de cont │A │119.01.75 │Sume provenind din │ │ │
│ │ │ │debite recuperate │X│ │
│ ├────┼────────────┼─────────────────────────┼─┼─┤
│ │Bi │204.2 │Debite mai vechi de 2 ani│ │ │
│ │ │ │(debitori rau-platnici) │ │X│
└─────────────────────────────┴────┴────────────┴─────────────────────────┴─┴─┘

9. e) Prescrierea debitelor provenite de la debitori rau - platnici.
┌─────────────────────────────┬────┬────────────┬─────────────────────────┬─┬─┐
│ Documentul │Fe- │Simbol cont │Descrierea operaţiunii │D│C│
│ │lul │ │ │ │ │
│ │con-│ │ │ │ │
│ │tu- │ │ │ │ │
│ │lui │ │ │ │ │
├─────────────────────────────┼────┼────────────┼─────────────────────────┼─┼─┤
│Notificare primitã de la │Bi │275/analitic│Debite prescrise │X│ │
│locul constatator │ │beneficiar │ │ │ │
│ ├────┼────────────┼─────────────────────────┼─┼─┤
│ │Bi │204.2 │Debite mai vechi de 2 ani│ │ │
│ │ │ │(debitori rau-platnici) │ │X│
└─────────────────────────────┴────┴────────────┴─────────────────────────┴─┴─┘



-------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016