Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   PRECIZARI din 23 decembrie 2002  privind unele masuri referitoare la incheierea exercitiului financiar pe anul 2002 la persoanele juridice care, potrivit prevederilor   Legii contabilitatii nr. 82/1991 , republicata, au obligatia sa intocmeasca situatii financiare anuale    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

PRECIZARI din 23 decembrie 2002 privind unele masuri referitoare la incheierea exercitiului financiar pe anul 2002 la persoanele juridice care, potrivit prevederilor Legii contabilitatii nr. 82/1991 , republicata, au obligatia sa intocmeasca situatii financiare anuale

EMITENT: MINISTERUL FINANTELOR PUBLICE
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 21 din 16 ianuarie 2003
Pentru încheierea în mod corespunzãtor a exerciţiului financiar pe anul 2002 persoanele juridice*1), indiferent de forma de proprietate, vor lua urmãtoarele mãsuri:

PARTEA I
Prevederi comune

I. Întocmirea situaţiilor financiare anuale
1. Potrivit prevederilor <>Legii contabilitãţii nr. 82/1991 , republicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 629/2002, persoanele juridice prevãzute la art. 1 alin. (1) din lege au obligaţia sa organizeze şi sa conducã contabilitatea în conformitate cu reglementãrile legale în domeniu şi sa întocmeascã situaţii financiare anuale.
2. Situaţiile financiare aferente exerciţiului care se încheie la 31 decembrie 2002 se vor întocmi avându-se în vedere urmãtoarele formate:
a) persoanele juridice care aplica Reglementãrile contabile armonizate cu Directiva a IV-a a Comunitãţilor Economice Europene şi cu Standardele Internaţionale de Contabilitate, aprobate prin <>Ordinul ministrului finanţelor publice nr. 94/2001 , publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 85 din 20 februarie 2001, formatul din aceste reglementãri, precum şi formularele cod 30 şi 40 din anexa la prezentele precizãri;
b) persoanele juridice prevãzute la <>art. 26 alin. (4) şi (6) din Legea nr. 82/1991 , republicatã, formatul din anexa la prezentele precizãri, dupã cum urmeazã*2):
- persoanele juridice prevãzute la art. 26 alin. (4) vor completa formularele cod 10 la 90;
- persoanele juridice prevãzute la art. 26 alin. (6) vor completa formularele cod 10, 20 şi 30.



──────────────
*1) În contextul prezentelor precizãri, prin persoane juridice se înţelege: societãţi comerciale, societãţi/companii naţionale, regii autonome, institute naţionale de cercetare-dezvoltare, societãţi cooperatiste şi celelalte persoane juridice cu scop lucrativ, inclusiv subunitati cu sediul în România, ce aparţin unor persoane juridice cu sediul în strãinãtate.
*2) Situaţiile financiare ale persoanelor juridice prevãzute la pct. 2 lit. b) se vor tipari şi se vor difuza prin grija Ministerului Finanţelor Publice.


II. Semnarea, verificarea şi certificarea situaţiilor financiare anuale
3. Numele şi prenumele persoanelor care întocmesc şi semneazã situaţiile financiare anuale şi raportul administratorilor se vor completa citeţ, astfel încât acestea sa poatã fi identificate.
4. Administratorii, fondatorii, directorii sau alţi reprezentanţi legali ai persoanelor juridice vor urmãri întocmirea corecta şi depunerea în termen a situaţiilor financiare anuale, ţinând seama şi de prevederile art. 265 pct. 1 şi 2 şi ale <>art. 266 pct. 5 din Legea nr. 31/1990 privind societãţile comerciale, republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
5. Potrivit prevederilor <>art. 27 alin. (1) din Legea nr. 82/1991 , republicatã, situaţiile financiare anuale ale persoanelor juridice care aplica Reglementãrile contabile armonizate cu Directiva a IV-a a Comunitãţilor Economice Europene şi cu Standardele Internaţionale de Contabilitate, aprobate prin <>Ordinul ministrului finanţelor publice nr. 94/2001 , vor fi auditate de auditori financiari, persoane fizice sau juridice autorizate, potrivit legii.
6. Persoanele juridice care nu aplica reglementãrile contabile aprobate prin <>Ordinul ministrului finanţelor publice nr. 94/2001 nu au obligaţii legale privind auditarea situaţiilor financiare anuale.
Potrivit art. 158 alin. (1) şi <>art. 179 alin. (1) din Legea nr. 31/1990 , republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, bilanţul şi contul de profit şi pierdere ale acestora se verifica şi se certifica de cenzori, acolo unde se prevede existenta acestora.
În ceea ce priveşte auditorii financiari/cenzorii societãţilor comerciale, aceştia vor avea în vedere responsabilitãţile ce le revin potrivit prevederilor <>Ordonanţei de urgenta a Guvernului nr. 75/1999 privind activitatea de audit financiar, aprobatã şi modificatã prin <>Legea nr. 133/2002 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, respectiv ale <>Legii nr. 31/1990 , republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
7. Persoanele juridice la care contabilitatea nu este organizatã în compartimente distincte şi care nu au personal calificat, încadrat potrivit legii, ori contracte de prestãri de servicii în domeniul contabilitãţii, încheiate cu persoane fizice sau juridice autorizate, cu un nivel al cifrei de afaceri de peste 3 miliarde lei, au obligaţia de a încheia contracte pentru întocmirea situaţiilor financiare anuale numai cu persoane fizice sau juridice calificate, autorizate, în conformitate cu prevederile <>Ordinului ministrului finanţelor publice nr. 1.988/2001 , publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 662 din 22 octombrie 2001.

III. Depunerea situaţiilor financiare anuale
8. În conformitate cu prevederile <>art. 29 alin. (1) din Legea nr. 82/1991 , republicatã, un exemplar al situaţiilor financiare anuale se depune la unitãţile teritoriale ale Ministerului Finanţelor Publice, dupã cum urmeazã:
- în termen de 120 de zile de la încheierea exerciţiului financiar, de cãtre persoanele juridice care aplica Reglementãrile contabile armonizate cu Directiva a IV-a a Comunitãţilor Economice Europene şi cu Standardele Internaţionale de Contabilitate, aprobate prin <>Ordinul ministrului finanţelor publice nr. 94/2001 ;
- în termen de 90 de zile de la încheierea exerciţiului financiar, de cãtre persoanele juridice care întocmesc situaţii financiare anuale simplificate, armonizate cu directivele europene (inclusiv de cãtre persoanele juridice care urmeazã sa retrateze situaţiile financiare anuale ale anului 2002 pana la data de 30 noiembrie a anului urmãtor);
- în termen de 60 de zile de la încheierea exerciţiului financiar, de cãtre microintreprinderi, precum şi persoanele juridice care de la constituire nu au desfãşurat activitate şi depun o declaraţie în acest sens.
9. În conformitate cu prevederile <>Legii nr. 31/1990 , republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, un exemplar al aceloraşi situaţii, însoţit de raportul auditorilor financiari/cenzorilor şi de procesul-verbal al adunãrii generale a actionarilor sau asociaţilor este trimis în termenul prevãzut de lege la oficiile teritoriale ale registrului comerţului.
10. Persoanele juridice care conduc contabilitatea cu ajutorul tehnicii de calcul, precum şi toţi cei interesaţi pot procura de la unitãţile teritoriale ale Ministerului Finanţelor Publice discheta conţinând normele metodologice, formularistica necesarã şi programele de verificare, cu documentaţia de utilizare aferentã. În aceasta situaţie, la unitãţile teritoriale ale Ministerului Finanţelor Publice se vor depune discheta şi formularele situaţiilor financiare la data de 31 decembrie 2002, listate, semnate şi stampilate.

IV. Organizarea şi conducerea contabilitãţii
11. Contabilitatea se tine în limba romana şi în moneda nationala. Pentru necesitaţi proprii de informare persoanele juridice pot opta pentru întocmirea situaţiilor financiare anuale şi într-o moneda strãinã.
12. Evidenta operaţiunilor contabile se realizeazã cu ajutorul conturilor cuprinse în planul de conturi general, aplicabil persoanei juridice.
Conturile sintetice pot fi dezvoltate în analitic, în funcţie de specificul activitãţii şi de necesitãţile proprii de informare.
13. Orice operaţiune economicã efectuatã se consemneazã într-un document care sta la baza înregistrãrilor în contabilitate, dobândind astfel calitatea de document justificativ.
14. Drepturile şi obligaţiile, precum şi unele bunuri care nu pot fi recunoscute în bilanţ se înregistreazã în contabilitate în conturi în afarã bilanţului, denumite conturi de ordine şi evidenta, respectiv cele din clasa 8 "Conturi speciale".
În aceasta categorie se cuprind angajamente ca giruri, garanţii şi alte angajamente, acordate sau primite în relaţiile cu terţii, mijloace fixe luate cu chirie sau primite în regim de leasing operational, valori materiale primite spre prelucrare sau reparare, în pãstrare sau în custodie, debitori scoşi din activ, urmãriţi în continuare, redevenţe, locatii de gestiune, chirii şi alte datorii asimilate, efecte scontate şi neajunse la scadenta, precum şi alte valori.
15. Persoanele juridice prevãzute la <>art. 1 din Legea nr. 82/1991 , republicatã, au obligaţia sa efectueze inventarierea generalã a elementelor de activ şi de pasiv şi a celorlalte bunuri şi valori aflate în gestiune şi administrare cel puţin o data pe an, de regula la sfârşitul anului, în vederea punerii de acord a datelor din contabilitate cu situaţia realã a patrimoniului.
16. Evaluarea, cu ocazia inventarierii elementelor de activ şi de pasiv deţinute, se face în conformitate cu prevederile Reglementãrilor contabile armonizate cu Directiva a IV-a a Comunitãţilor Economice Europene şi cu Standardele Internaţionale de Contabilitate, aprobate prin <>Ordinul ministrului finanţelor publice nr. 94/2001 , respectiv cu prevederile pct. 132 din Regulamentul de aplicare a <>Legii contabilitãţii nr. 82/1991 , aprobat prin <>Hotãrârea Guvernului nr. 704/1993 , şi ale Normelor privind organizarea şi efectuarea inventarierii patrimoniului, aprobate prin <>Ordinul ministrului finanţelor nr. 2.388/1995 , publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 292 din 18 decembrie 1995, în funcţie de reglementãrile contabile aplicabile persoanei juridice.
17. Evaluarea bunurilor produse de unitate se face dupã cum urmeazã:
a) la persoanele juridice care aplica Reglementãrile contabile armonizate cu Directiva a IV-a a Comunitãţilor Economice Europene şi cu Standardele Internaţionale de Contabilitate, aprobate prin <>Ordinul ministrului finanţelor publice nr. 94/2001 , conform prevederilor cuprinse în aceste reglementãri;
b) la celelalte persoane juridice, la costul de producţie care cuprinde cheltuielile directe de producţie, precum şi cota cheltuielilor indirecte de producţie, determinate raţional ca fiind legate de fabricatia bunurilor. La determinarea costului de producţie trebuie avute în vedere prevederile regulamentului de aplicare a <>Legii contabilitãţii nr. 82/1991 , aprobat prin <>Hotãrârea Guvernului nr. 704/1993 , potrivit cãruia în costul de producţie nu se include costul subactivitatii. Cheltuielile generale de administraţie, cheltuielile de desfacere şi cele financiare nu se includ, de regula, în costurile de producţie. Aceste elemente se reflecta direct în rezultatul exerciţiului financiar.
18. Disponibilitãţile bãneşti existente în valuta la data de 31 decembrie 2002 se înregistreazã în contabilitate la cursul de schimb al pieţei valutare comunicat de Banca Nationala a României pentru aceasta data, iar diferenţele de curs valutar rezultate, favorabile, respectiv nefavorabile, se înregistreazã în conturile corespunzãtoare de venituri sau cheltuieli financiare, dupã caz (contul 765 sau 665).
19. Depozitele bancare în valuta, titlurile de stat în valuta, precum şi acreditivele în valuta, existente la data de 31 decembrie 2002, sunt asimilate disponibilitãţilor şi se evidenţiazã în contabilitate la cursul de schimb al pieţei valutare comunicat de Banca Nationala a României pentru aceasta data, iar diferenţele de curs valutar favorabile, respectiv nefavorabile, se înregistreazã în conturile de venituri sau cheltuieli financiare, dupã caz (contul 765 sau 665).
NOTA:
Se vor utiliza cursurile pieţei valutare comunicate de Banca Nationala a României, valabile pentru data de 31 decembrie 2002.
20. Evaluarea creanţelor şi a datoriilor se face la valoarea lor probabila de încasare sau de plata. Pentru respectarea principiului independentei exerciţiului, creanţele şi datoriile pentru care, prin contractele încheiate între pãrţi, se prevede ajustarea sumelor de încasat sau de plãtit în funcţie de cursul unor valute se evalueaza la sfârşitul exerciţiului în funcţie de evoluţia cursului valutar la aceasta data, iar diferenţele rezultate se evidenţiazã pe seama veniturilor, respectiv a cheltuielilor din exploatare, dupã caz.
Actualizarea creanţelor şi datoriilor se efectueazã utilizându-se conturile 408 "Furnizori - facturi nesosite", respectiv 418 "Clienţi - facturi de întocmit", astfel:
a) În contabilitatea persoanei juridice care are evidenţiatã creanta:





- actualizarea creanţei la data de 31 decembrie:
418 = 758 - emiterea facturii la scadenta pentru diferenţele
de preţ şi T.V.A. aferentã:
411 = % - valoarea diferenţelor de preţ, plus T.V.A.
418 - diferenţa de preţ pana la data de 31 decembrie
758 - diferenţa de preţ între data de 31 decembrie
şi data scadentei
4427 - T.V.A. aferentã diferenţelor de preţ facturate


b) În contabilitatea persoanei juridice care are evidenţiatã datoria:


- actualizarea datoriei la data de 31 decembrie:
658 = 408 - primirea facturii la scadenta pentru diferenţele
de preţ şi T.V.A. aferentã:
% = 401 - valoarea diferenţelor de preţ, plus T.V.A.,
408 - diferenţa de preţ pana la data de 31 decembrie
658 - diferenţa de preţ între data de
31 decembrie şi data scadentei
4426 - T.V.A. aferentã diferenţelor de preţ facturate



21. În condiţiile în care pentru lucrãrile executate, serviciile prestate şi bunurile livrate persoanele juridice stipuleazã în contractele încheiate decontarea în lei a preţului sau a tarifului, cu efectuarea plãţilor având ca referinta cursul unor valute din ziua plãţii obligaţiilor, pentru diferenţele de preţ rezultate cu ocazia plãţii furnizorul este obligat, conform legii, sa emita factura.
22. Creanţele şi datoriile în valuta existente la data de 31 decembrie 2002 se reflecta în contabilitate la cursul de schimb al pieţei valutare comunicat de Banca Nationala a României pentru acea data şi se evidenţiatã astfel:
a) persoanele juridice care aplica Reglementãrile contabile armonizate cu Directiva a IV-a a Comunitãţilor Economice Europene şi cu Standardele Internaţionale de Contabilitate, aprobate prin <>Ordinul ministrului finanţelor publice nr. 94/2001 , conform acestor reglementãri;
b) în conturile 476 "Diferenţe de conversie - activ", respectiv 477 "Diferenţe de conversie - pasiv", de celelalte persoane juridice.
Aceste persoane juridice constituie provizioane pentru pierderi din diferenţe de curs valutar la nivelul sumelor înregistrate în contul 476 "Diferenţe de conversie - activ".
23. Pentru asigurarea imaginii fidele a poziţiei financiare a unitãţii, în cazul constatãrii unor deprecieri, acestea vor fi evidentiate prin constituirea de provizioane pentru depreciere, astfel încât sa se reflecte realitatea existenta, indiferent de situaţia economicã a persoanei juridice respective sau de tratamentul fiscal al acestora.
24. Bunurile constatate lipsa la inventariere, inclusiv în cazul furturilor cu autori necunoscuţi, se evidenţiazã pe seama cheltuielilor, dupã natura lor.
25. Provizioanele pentru riscuri şi cheltuieli se constituie la sfârşitul exerciţiului financiar, dupã cum urmeazã:
a) la persoanele juridice care aplica Reglementãrile contabile armonizate cu Directiva a IV-a a Comunitãţilor Economice Europene şi cu Standardele Internaţionale de Contabilitate, aprobate prin <>Ordinul ministrului finanţelor publice nr. 94/2001 , conform prevederilor IAS 37 "Provizioane, active şi datorii contingente";
b) la celelalte persoane juridice, pentru acele elemente din situaţiile financiare anuale, a cãror realizare sau plata este incerta, conform prevederilor pct. 44 din Regulamentul de aplicare a <>Legii contabilitãţii nr. 82/1991 , aprobat prin <>Hotãrârea Guvernului nr. 704/1993 .
Contabilitatea provizioanelor se tine pe feluri de provizioane, în funcţie de natura şi scopul sau obiectul pentru care au fost constituite.
26. Eventualele erori de natura veniturilor sau cheltuielilor, constatate în contabilitate dupã aprobarea şi depunerea situaţiilor financiare anuale, se corecteaza*3) în anul în care se constata.




──────────────
*3) Înregistrarea în contabilitate a corectãrii erorilor constatate se efectueazã astfel:
- pentru persoanele juridice care aplica Reglementãrile contabile armonizate cu Directiva a IV-a a Comunitãţilor Economice Europene şi cu Standardele Internaţionale de Contabilitate, aprobate prin <>Ordinul ministrului finanţelor publice nr. 94/2001 , conform prevederilor IAS 8 "Profitul net sau pierderea neta a perioadei, erori fundamentale şi modificãri ale politicilor contabile";
- pentru celelalte persoane juridice, pe seama veniturilor sau a cheltuielilor excepţionale ale anului respectiv.

27. Conform prevederilor <>art. 9 alin. (2) din Legea nr. 82/1991 , republicatã, reevaluarea activelor imobilizate se face, cu excepţiile prevãzute de reglementãrile legale, la valoarea justa, determinata pe baza unor evaluãri efectuate de regula de evaluatori autorizaţi.
Reevaluarile trebuie efectuate cu suficienta regularitate, astfel încât valoarea contabila sa nu difere în mod semnificativ de valoarea care poate fi determinata pe baza valorii juste la data bilanţului.
Rezultatele reevaluarii se reflecta în contabilitate astfel:
a) la persoanele juridice care aplica Reglementãrile contabile armonizate cu Directiva a IV-a a Comunitãţilor Economice Europene şi cu Standardele Internaţionale de Contabilitate, aprobate prin <>Ordinul ministrului finanţelor publice nr. 94/2001 , în conformitate cu cerinţele IAS;
b) la celelalte persoane juridice, conform prevederilor <>Hotãrârii Guvernului nr. 403/2000 privind reevaluarea imobilizarilor corporale şi ale Normelor privind reevaluarea imobilizarilor corporale, anexa la aceasta.
28. Potrivit prevederilor <>art. 3 lit. a) din Legea nr. 15/1994 privind amortizarea capitalului imobilizat în active corporale şi necorporale, republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, terenurile sunt active corporale aferente capitalului imobilizat.
În baza prevederilor pct. 52 din Regulamentul de aplicare a <>Legii contabilitãţii nr. 82/1991 , aprobat prin <>Hotãrârea Guvernului nr. 704/1993 , respectiv ale pct. 4.10 din Reglementãrile contabile armonizate cu Directiva a IV-a a Comunitãţilor Economice Europene şi cu Standardele Internaţionale de Contabilitate, aprobate prin <>Ordinul ministrului finanţelor publice nr. 94/2001 , în cadrul imobilizarilor corporale se cuprind terenurile şi mijloacele fixe.
Ca urmare, terenurile pot fi reevaluate potrivit <>Hotãrârii Guvernului nr. 403/2000 (articol contabil: 211/analitic distinct = 105/analitic distinct).
Rezultatele reevaluarii imobilizarilor corporale sunt supuse aprobãrii adunãrii generale a actionarilor sau asociaţilor, respectiv a consiliului de administraţie, dupã caz.
29. Profitul contabil rãmas dupã deducerea impozitului pe profit se repartizeazã astfel:
a) la societãţile/companiile naţionale şi societãţile comerciale cu capital integral sau majoritar de stat, precum şi la regiile autonome, în conformitate cu prevederile <>Ordonanţei Guvernului nr. 64/2001 privind repartizarea profitului la societãţile naţionale, companiile naţionale şi societãţile comerciale cu capital integral sau majoritar de stat, precum şi la regiile autonome, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 536 din 1 septembrie 2001;
b) la societãţile comerciale cu capital privat, conform hotãrârii adunãrii generale a actionarilor sau asociaţilor, cu respectarea dispoziţiilor legale.
NOTA:
Persoanele juridice care aplica Reglementãrile contabile armonizate cu Directiva a IV-a a Comunitãţilor Economice Europene şi cu Standardele Internaţionale de Contabilitate, aprobate prin <>Ordinul ministrului finanţelor publice nr. 94/2001 , la repartizarea profitului contabil vor avea în vedere şi prevederile pct. 63 din prezentele precizãri.
30. Sumele reprezentând facilitãţi fiscale conform prevederilor <>Ordonanţei Guvernului nr. 70/1994 privind impozitul pe profit, republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, respectiv ale <>Legii nr. 414/2002 privind impozitul pe profit, se repartizeazã la rezerve, efectuandu-se articolul contabil:
129 = 1068/analitic distinct
31. Sursele de acoperire a pierderii contabile sunt cele prevãzute de <>Legea nr. 82/1991 , republicatã, respectiv: profitul exerciţiului şi cel reportat, rezerve, capital social şi alte resurse financiare proprii, potrivit hotãrârii adunãrii generale a actionarilor sau asociaţilor, dupã caz.
Rezervele constituite conform unor acte normative care prevedeau facilitãţi fiscale sunt rezerve legale şi nu pot fi utilizate pentru majorarea capitalului social sau pentru acoperirea pierderilor contabile.
32. Conform <>art. 1 din Hotãrârea Guvernului nr. 155/1997 privind efectuarea şi reflectarea în contabilitate a operaţiunilor în valuta, operaţiunile de licitaţie privind vânzarea sau cumpãrarea de valuta se efectueazã la cursul de schimb practicat de fiecare societate bancarã la data efectuãrii operaţiunii.
Operaţiunile privind cumpãrarea, respectiv vânzarea de valuta, nu genereazã cheltuieli sau venituri din diferenţe de curs valutar.
Aceste operaţiuni se înregistreazã în contabilitate pe baza extraselor de cont emise de societãţile bancare, astfel:
- participarea la licitaţie cu lei în vederea cumpãrãrii de valuta:





581 = 5121 - suma în lei înscrisã în extrasul de cont
5124 = 581 - echivalentul în lei al valutei înscrise
în extrasul de cont


- participarea la licitaţie cu valuta în vederea cumpãrãrii de lei:


581 = 5124 - echivalentul în lei al valutei înscrise
în extrasul de cont, la cursul de licitaţie
5121 = 581 - suma în lei înscrisã în extrasul de cont


33. Reflectarea în contabilitatea caselor de schimb valutar a operaţiunilor privind vânzarea/cumpãrarea de valuta de cãtre/de la populaţie se face astfel:
- cumpãrarea de valuta:
5314 = 5311 - preţul de cumpãrare
În cazul în care unitatea practica comision, se va credita şi contul 708 "Venituri din activitãţi diverse";
- vânzarea de valuta:


5311 = % - preţul de vânzare al valutei
5314 - preţul de cumpãrare al valutei
708 - venitul din comision



34. Înregistrarea în contabilitate a garanţiilor reţinute angajaţilor în conformitate cu prevederile <>Legii nr. 22/1969 privind angajarea gestionarilor, constituirea de garanţii şi rãspunderea în legatura cu gestionarea bunurilor agenţilor economici, autoritãţilor sau instituţiilor publice, astfel cum a fost modificatã prin <>Legea nr. 54/1994 , şi ale <>Hotãrârii Guvernului nr. 2.230/1969 privind gestionarea bunurilor materiale ale agenţilor economici, autoritãţilor publice sau instituţiilor publice se face astfel:
- reţinerea sumei drept garanţie şi evidentierea datoriei fata de angajat pentru sumele reţinute pe statul de plata sau depuse la casierie:
421 = 4281/analitic distinct
(5311)
- depunerea sumei în cont la o banca comercialã sau la Casa de Economii şi Consemnaţiuni - CEC - S.A., în conformitate cu prevederile <>Legii nr. 54/1994 pentru modificarea unor prevederi din <>Legea nr. 22/1969 privind angajarea gestionarilor, constituirea de garanţii şi rãspunderea în legatura cu gestionarea bunurilor organizaţiilor socialiste.
581 = 5311
5121 = 581
- înregistrarea dobânzilor încasate pentru suma depusa, cuvenite fiecãrui gestionar pentru sumele reţinute:
5121 = 4281
- înregistrarea comisioanelor percepute de banca la retragerea garanţiei:
4281 = 5121
- restituirea garanţiei şi a dobânzii, mai puţin comisionul perceput la retragere:
4281 = 5311
(5121)
35. Principalele operaţiuni legate de rãscumpãrarea propriilor acţiuni se înregistreazã astfel:
a) înregistrarea rãscumpãrãrii propriilor acţiuni:


502 = 5121 - costul de achiziţie
şi concomitent:
129 = 1068 - valoarea rezervei constituite potrivit
(107, respectiv prevederilor art. 103 alin. (5) din
117) <>Legea nr. 31/1990 , republicatã, cu modificãrile
şi completãrile ulterioare


b) scãderea din evidenta a acţiunilor rãscumpãrate:
- anularea acţiunilor proprii şi diminuarea capitalului social în situaţia în care costul de achiziţie este mai mare decât valoarea nominalã a acţiunilor proprii:


% = 502 - valoarea de achiziţie
1012 - valoarea nominalã
664 - diferenţa dintre valoarea de achiziţie
şi valoarea nominalã
şi concomitent:
1068 = 764 - valoarea rezervei constituite potrivit
prevederilor art. 103 alin. (5) din
<>Legea nr. 31/1990 , republicatã, cu modificãrile
şi completãrile ulterioare


- anularea acţiunilor proprii şi diminuarea capitalului social în situaţia în care costul de achiziţie este mai mic decât valoarea nominalã a acţiunilor proprii:


1012 = % - valoarea lor nominalã
502 - valoarea de achiziţie
764 - diferenţa dintre valoarea nominalã şi
valoarea de achiziţie
şi concomitent:
1068 = 764 - valoarea rezervei constituite potrivit
prevederilor art. 103 alin. (5) din
<>Legea nr. 31/1990 , republicatã, cu modificãrile
şi completãrile ulterioare


Veniturile rezultate din anularea rezervelor constituite potrivit prevederilor <>art. 103 alin. (5) din Legea nr. 31/1990 , republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, sunt neimpozabile.
Persoanele juridice care aplica Reglementãrile contabile armonizate cu Directiva a IV-a a Comunitãţilor Economice Europene şi cu Standardele Internaţionale de Contabilitate, aprobate prin <>Ordinul ministrului finanţelor publice nr. 94/2001 , înregistreazã în contabilitate operaţiunile ocazionate de rãscumpãrarea acţiunilor proprii potrivit acestor reglementãri.
36. Persoanele juridice care deţin titluri de participare în capitalul altor societãţi şi care la închiderea exerciţiului înregistreazã cresteri ale valorii titlurilor deţinute ca urmare a majorãrii capitalului social la societãţile la care se deţin titlurile, prin încorporarea rezervelor sau altor elemente de capital propriu, cu excepţia profitului curent sau reportat, înregistreazã plusul de valoare rezultat, în creditul contului 1068 "Alte rezerve", articol contabil:
261 = 1068 - creşterea de valoare înregistratã
37. Persoanele juridice care deţin titluri de participare în capitalul altor societãţi la care capitalul social a fost majorat prin încorporarea profitului curent sau a profitului reportat înregistreazã majorarea de valoare rezultatã pe seama veniturilor financiare, articol contabil:
261 = 761 - plusul de valoare înregistrat
Persoanele juridice care aplica Reglementãrile contabile armonizate cu Directiva a IV-a a Comunitãţilor Economice Europene şi cu Standardele Internaţionale de Contabilitate, aprobate prin <>Ordinul ministrului finanţelor publice nr. 94/2001 , înregistreazã în contabilitate creşterile de valoare ale titlurilor ca urmare a incorporarii rezervelor, altor elemente de capital propriu sau a dividendelor în capitalul social al societãţii la care acestea sunt deţinute, în conformitate cu aceste reglementãri.
38. Sumele prevãzute în bugetul de stat pentru cheltuieli de capital, pentru investiţii care urmeazã sa între în patrimoniul unor persoane juridice cu capital mixt majoreazã capitalul social al acestora şi, respectiv, proporţia detinuta de stat în capitalul social.
Sumele acordate cu destinaţia de mai sus persoanelor juridice la care statul este singurul proprietar sunt considerate subvenţii pentru investiţii şi nu majoreazã capitalul social.
39. Majorãrile de întârziere datorate bugetului de stat, bugetului asigurãrilor sociale şi bugetelor locale se calculeazã în conformitate cu prevederile actelor normative care reglementeazã modul de calcul şi constituire a acestor datorii şi se înregistreazã în contabilitate pe seama cheltuielilor. Pentru respectarea principiului independentei exerciţiului şi evidentierea tuturor datoriilor, în lipsa unui act de control, aceste majorãri se calculeazã şi se înregistreazã în contabilitate pe baza calculelor efectuate de persoana juridicã.
40. Persoanele juridice care efectueazã operaţiuni de intermediere pe baza contractelor în comision, inclusiv agenţiile de turism, înregistreazã la venituri contravaloarea comisionului cuvenit, iar în cifra de afaceri includ numai veniturile aferente activitãţii proprii desfãşurate, nu şi serviciile tranzacţionate în numele terţilor.
Societatea comisionara şi agenţiile de turism vor înscrie distinct în factura transmisã clientului valoarea prestaţiilor efectuate de furnizor, inclusiv T.V.A., valoarea comisionului cuvenit şi T.V.A. aferentã comisionului.
Pentru ca beneficiarul prestãrilor sa poatã deduce T.V.A. şi cheltuielile aferente prestaţiilor, factura comisionarului, respectiv a agenţiei de turism, va fi însoţitã de copii de pe documentele justificative întocmite de furnizorul de servicii.
În contabilitatea pãrţilor contractante se efectueazã urmãtoarele operaţiuni contabile:
a) În contabilitatea furnizorului de servicii se înregistreazã factura transmisã comisionarului, respectiv agenţiei de turism:


411 = % - valoarea totalã a creanţei
704 - veniturile aferente serviciilor prestate
4427 - T.V.A. aferentã veniturilor


b) În contabilitatea prestatorului de servicii (comisionar) sau a agenţiei de turism se înregistreazã factura transmisã beneficiarului prestãrilor:


411 = % - valoarea totalã a creanţei fata de beneficiar
462 - valoarea datoriei fata de furnizorul de
servicii
704 - valoarea comisionului cuvenit
4427 - T.V.A. aferentã comisionului


c) În contabilitatea beneficiarului serviciilor prestate se înregistreazã factura primitã de la comisionar sau agenţia de turism:


% = 401 - valoarea obligaţiei de plata cãtre
comisionar sau agenţia de turism
6xx - valoarea serviciilor prestate, inclusiv
comisionul
4426 - T.V.A. aferentã serviciilor prestate
şi comisionului


41. În conformitate cu prevederile <>art. 68 alin. (8) lit. c) din Normele de aplicare a Legii nr. 345/2002 privind taxa pe valoarea adãugatã, aprobate prin <>Hotãrârea Guvernului nr. 598/2002 , la întocmirea facturilor fiscale de executare silitã taxa pe valoarea adãugatã nu se evidenţiazã în conturile contabile specifice taxei pe valoarea adãugatã. Aceasta va fi evidenţiatã în contul 446 "Alte impozite, taxe şi vãrsãminte asimilate", articol contabil:
411 (461) = 446.
42. Reducerile de preţ de natura comercialã se înregistreazã la momentul acordãrii acestora pe baza documentelor ce le atesta, astfel:
a) dacã în facura iniţialã sunt evidentiate distinct reducerile de preţ acordate, respectiv primite, atât vânzãtorul, cat şi cumpãrãtorul înregistreazã în contabilitate factura la valoarea neta comercialã, aceasta reprezentând valoarea iniţialã, mai puţin reducerile acordate;
b) în situaţia în care, ulterior facturarii iniţiale, vânzãtorul acorda clientului reduceri de preţ, conform clauzelor contractuale, acestea se cuprind într-o factura ulterioara în roşu, care se înregistreazã în contabilitate astfel:
- la vânzãtor, valoarea reducerilor acordate pentru livrãri efectuate în acelaşi exerciţiu:


% = 411 411 = % - sumele în roşu
7xx sau 7xx
4427 4427


- la cumpãrãtor, reducerile primite corecteaza valoarea stocurilor, atunci când acestea se regãsesc în gestiune, sau cheltuielile cu stocurile, când acestea au fost scãzute din gestiune:


401 = % % = 401 - sumele în roşu
3xx, 6xx sau 3xx, 6xx
4426 4426


43. Reducerile de natura financiarã se înregistreazã în contabilitate astfel:
- la vânzãtor, valoarea reducerilor acordate:


% = 411
667
4427


- la cumpãrãtor, valoarea reducerilor primite:


401 = %
767
4426



PARTEA a II-a
Prevederi specifice persoanelor juridice care aplica reglementãrile contabile aprobate prin <>Hotãrârea Guvernului nr. 704/1993 şi microintreprinderilor

44. Persoanele juridice cu capital majoritar de stat care primesc de la bugetul de stat sau bugetele locale subvenţii pentru produse şi activitãţi şi subvenţii pentru acoperirea diferenţelor de preţ şi tarif, precum şi sumele provenite din contribuţia financiarã nerambursabila, altele decât pentru investiţii, evidenţiazã sumele de încasat în baza decontului întocmit şi aprobat de ordonatorii de credite, prin articolul contabil:
445 = 741
În cazul în care subvenţiile încasate depãşesc nivelul cheltuielilor aferente efectuate, diferenţa se înregistreazã în contul 472 "Venituri în avans".
Subvenţiile trebuie transferate în contul de profit şi pierdere ca venit, pe o baza sistematica şi raţionalã, pe mãsura ce sunt înregistrate şi cheltuielile aferente.
45. Subvenţiile primite/de primit pentru investiţii, inclusiv sumele provenite din contribuţii financiare nerambursabile, cu excepţia celor prevãzute la pct. 38, se reflecta în contabilitate în contul 131 "Subvenţii pentru investiţii". Aceste sume se reiau la venituri pe mãsura amortizarii imobilizarilor respective.
46. Înregistrarea în contabilitate a bunurilor vândute cu plata în rate se face pe baza facturii întocmite la momentul efectuãrii transferului dreptului de proprietate a acestora, prin trecerea pe venituri a sumelor ce reprezintã avansurile primite şi ratele de încasat pe toatã durata contractului, respectiv pe cheltuieli a sumelor reprezentând valoarea de înregistrare a bunurilor vândute.
47. Conform prevederilor <>art. 2 lit. d) din Ordonanta Guvernului nr. 51/1997 privind operaţiunile de leasing şi societãţile de leasing, republicatã, în cazul leasingului financiar, rata de leasing reprezintã cota-parte din valoarea de intrare a bunului şi cota-parte a dobânzii de leasing. Dobanda de leasing reprezintã rata medie a dobânzii bancare pe piata româneascã.
În contabilitate trecerea pe venituri a dobânzii aferente ratelor de leasing se înregistreazã astfel:
472 = 766
În acest sens se modifica în mod corespunzãtor pct. 2.1 lit. d)1 din Normele privind înregistrarea în contabilitate a operaţiunilor de leasing, aprobate prin <>Ordinul ministrului finanţelor nr. 686/1999 .
48. Persoanele juridice care efectueazã lucrãri în arenda contabilizeaza separat schimbul de bunuri cu servicii, ca o achiziţie şi cedare de active, eventualele câştiguri sau pierderi fiind recunoscute în contul de profit şi pierdere.
Deoarece cele doua operaţiuni, respectiv livrarea de produse şi serviciul de punere la dispoziţie a terenului agricol, se impoziteazã separat, înregistrãrile în contabilitatea societãţii arendase care efectueazã plata arendei în natura sunt urmãtoarele:
a) înregistrarea arendei datorate, stabilitã fie în baza contractului de arenda, dacã proprietarul terenului este persoana fizica, fie în baza facturii primite, dacã proprietarul este persoana juridicã:
612 = 401 (462)
b) înregistrarea livrãrii produselor agricole pentru plata arendei, pe baza de factura:


411 = % - valoarea produselor livrate, inclusiv T.V.A.
701 - valoarea la preţul de vânzare al produselor
agricole
4427 - valoarea T.V.A. aferente


c) scãderea din evidenta a produselor livrate:
711 = 345 - valoarea produselor la cost de producţie
d) compensarea datoriei privind arenda cu creanta rezultatã din livrarea produselor agricole:
401 (462) = 411
49. Persoanele juridice care presteazã servicii de morarit întocmesc pentru serviciile prestate atât cãtre persoane juridice, cat şi cãtre persoane fizice bon de macinis şi factura fiscalã.
Beneficiarii serviciilor prestate, persoane juridice, întocmesc pentru produsele cedate prestatorului sub forma de uium factura fiscalã.
În aceasta situaţie, potrivit reglementãrilor contabile în vigoare, pe baza facturii întocmite, veniturile realizate de societatea prestatoare de servicii se înregistreazã în creditul contului 704 "Venituri din lucrãri executate şi servicii prestate", iar T.V.A. colectata, în creditul contului 4427 "T.V.A. colectata", prin debitul contului 411 "Clienţi", articol contabil:


411 = % - valoarea serviciilor prestate, inclusiv valoarea
T.V.A.
704 - valoarea serviciilor prestate pentru care se
retine uium
4427 - valoarea T.V.A.
şi concomitent:


- dacã beneficiarul prestaţiei este persoana juridicã, pe baza facturii primite de la acesta se înregistreazã uiumul reţinut:


% = 401 - valoarea uiumului, inclusiv valoarea T.V.A.
300, 371 - valoarea uiumului
4426 - valoarea T.V.A.
şi
401 = 411
- dacã beneficiarul este persoana fizica:
300, 371 = 411 - valoarea uiumului, inclusiv
valoarea T.V.A.


50. Cu ocazia trecerii la 1 ianuarie 2003 la aplicarea Reglementãrilor contabile simplificate, aprobate prin <>Ordinul ministrului finanţelor publice nr. 306/2002 , transferul soldului conturilor 321 "Obiecte de inventar", 322 "Uzura obiectelor de inventar", 323 "Baracamente şi amenajãri provizorii", 328 "Diferenţe de preţ la obiecte de inventar", la deschiderea exerciţiului financiar al anului 2003, se efectueazã astfel:
- închiderea contului 322 "Uzura obiectelor de inventar":
322 = 321 - valoarea uzurii calculate şi înregistrate
- preluarea obiectelor de inventar pentru suma reprezentând valoarea obiectelor de inventar neincluse pe cheltuieli:


303 = 321 - soldul debitor al contului 321, mai puţin uzura
aferentã


Urmãrirea existenţei obiectelor de inventar date în folosinta se realizeazã cu ajutorul Fisei de evidenta a obiectelor de inventar în folosinta cod 14-3-9, cuprinsã în Normele metodologice de întocmire şi utilizare a formularelor tipizate comune pe economie, care nu au regim special, privind activitatea financiarã şi contabila, precum şi a modelelor acestora, aprobate prin <>Ordinul ministrului finanţelor nr. 425/1998 , evidentiindu-se în conturi în afarã bilanţului;
- înregistrarea baracamentelor şi amenajãrilor provizorii trecute în categoria stocurilor:
303 = 323 - soldul debitor al contului 323
- transferul diferenţelor de preţ la obiectele de inventar, când acestea sunt înregistrate la preţul standard (prestabilit):


308/analitic = 328 - soldul debitor al contului
distinct 328 reprezentând valoarea
diferenţelor de preţ
328 = 308/ - soldul creditor al contului
analitic 328 reprezentând valoarea
distinct diferenţelor de preţ


51. Operaţiunile efectuate de subunitatile proprii din strãinãtate ale persoanelor juridice romane pot fi înregistrate în cursul perioadei de gestiune numai în valuta, urmând ca la sfârşitul exerciţiului financiar sa se facã convertirea în lei a soldurilor şi rulajelor conturilor exprimate în valuta, la cursul valutar de la 31 decembrie 2002, şi sa fie centralizate în balanţa de verificare a societãţii din România cãreia îi aparţin.
În situaţia în care operaţiunile subunitatilor proprii în strãinãtate au fost evidentiate în cursul exerciţiului financiar atât în valuta, cat şi în lei, pentru cuprinderea în situaţiile financiare anuale ale persoanei juridice din ţara vor fi preluate ca atare soldurile şi rulajele conturilor exprimate în lei.

PARTEA a III-a
Prevederi specifice persoanelor juridice care aplica Reglementãrile contabile armonizate cu Directiva a IV-a a Comunitãţilor Economice Europene şi cu Standardele Internaţionale de Contabilitate, aprobate prin <>Ordinul ministrului finanţelor publice nr. 94/2001

52. Situaţiile financiare anuale se întocmesc pe baza balanţei de verificare rezultate dupã aplicarea IAS, mai puţin IAS 29 "Raportarea financiarã în economii hiperinflationiste", SIC 19 "Moneda de raportare - Evaluarea şi prezentarea în situaţiile financiare în conformitate cu IAS 21 şi IAS 29", şi se depun la organele în drept, potrivit legii.
Persoanele juridice care aplica Reglementãrile contabile armonizate cu Directiva a IV-a a Comunitãţilor Economice Europene şi cu Standardele Internaţionale de Contabilitate, aprobate prin <>Ordinul ministrului finanţelor publice nr. 94/2001 , nu au obligaţia legalã de a întocmi situaţii financiare consolidate. Pentru necesitaţi proprii de informare persoanele juridice pot întocmi situaţii financiare consolidate pe care le prezintã utilizatorilor de informaţii, alţii decât instituţiile statului.
Persoanele juridice care au optat pentru aplicarea IAS 29 efectueazã ajustarile la inflaţie extracontabil. Situaţiile financiare obţinute pe baza ajustarilor extracontabile se depun la organele în drept, altele decât Ministerul Finanţelor Publice, respectiv Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare sau Oficiul Naţional al Registrului Comerţului.
Situaţiile financiare retratate în primul an de aplicare a Reglementãrilor contabile armonizate cu Directiva a IV-a a Comunitãţilor Economice Europene şi cu Standardele Internaţionale de Contabilitate, aprobate prin <>Ordinul ministrului finanţelor publice nr. 94/2001 , se supun aprobãrii adunãrii generale a actionarilor sau asociaţilor.
53. În cazul înregistrãrii de pierderi contabile cu ocazia retratarii situaţiilor financiare, evidentiate în contul 1172 "Rezultatul reportat provenit din aplicarea pentru prima data a IAS, mai puţin IAS 29" şi/sau în contul de profit şi pierdere (când acesta s-a retratat), adunarea generalã a actionarilor va stabili mãsuri pentru acoperirea acestei pierderi în conformitate cu prevederile <>Legii nr. 82/1991 , republicatã.
54. Atunci când influentele asupra veniturilor şi cheltuielilor prezentate în contul de profit şi pierdere, rezultate din aplicarea pentru prima data a IAS, pot fi identificate pentru anul în curs, se procedeazã la întocmirea şi prezentarea unui cont de profit şi pierdere retratat. În aceasta situaţie influentele aferente anului curent se înregistreazã în conturi de venituri şi cheltuieli, iar influentele aferente anilor anteriori celui retratat se evidenţiazã în contul 1172 "Rezultatul reportat provenit din aplicarea pentru prima data a IAS, mai puţin IAS 29". Dacã acest lucru nu este posibil, contul de profit şi pierdere din situaţiile financiare retratate este acelaşi cu cel întocmit potrivit prevederilor <>Legii nr. 82/1991 , republicatã, şi ale regulamentului pentru aplicarea acesteia, aprobat prin <>Hotãrârea Guvernului nr. 704/1993 .
Declaraţia privind impozitul pe profit pentru anul retratat conform Standardelor Internaţionale de Contabilitate se întocmeşte pe baza datelor financiar-contabile existente înainte de retratare, cu respectarea prevederilor legislaţiei fiscale.
55. Persoanele juridice care trebuiau sa aplice Reglementãrile contabile armonizate cu Directiva a IV-a a Comunitãţilor Economice Europene şi cu Standardele Internaţionale de Contabilitate, aprobate prin <>Ordinul ministrului finanţelor publice nr. 94/2001 , dar care au intrat în proces de reorganizare judiciarã, trebuie sa anunţe unitãţile teritoriale ale Ministerului Finanţelor Publice la care sunt obligate sa depunã situaţiile financiare anuale.
56. Pentru fiecare post, respectiv element, prezentat în situaţiile financiare ale unei societãţi, valoarea corespunzãtoare pentru exerciţiul financiar precedent trebuie prezentatã într-o coloana separatã, cu excepţia situaţiilor financiare retratate care prezintã numai informaţii aferente anului curent.
57. Fiecare element obligatoriu prezentat în situaţiile financiare anuale ale unei persoane juridice poate fi prezentat mai detaliat decât se cere în formatul adoptat, dacã aceasta detaliere conduce la prezentarea unei informaţii mai elocvente pentru utilizatorii de informaţii. De asemenea, nu se menţin în bilanţ şi în contul de profit şi pierdere acele elemente (posturi) pentru care nu exista valori atât în exerciţiul financiar curent, cat şi în cel precedent.
58. Persoanele juridice care aplica Reglementãrile contabile armonizate cu Directiva a IV-a a Comunitãţilor Economice Europene şi cu Standardele Internaţionale de Contabilitate, aprobate prin <>Ordinul ministrului finanţelor publice nr. 94/2001 , înscriu în formularul "Contul de profit şi pierdere", la rândul 15 "Salarii", şi sumele reprezentând drepturile cuvenite colaboratorilor - persoane fizice, evidentiate în contul 621 "Cheltuieli cu colaboratorii".
59. În formatul bilanţului din cadrul situaţiilor financiare anuale, la rândul 62 "Venituri în avans", nu se ia în considerare contul 131 "Subvenţii pentru investiţii", acesta urmând sa fie înscris cu semnul minus la rândul 49 "Total active minus datorii curente".
60. În cazul vânzãrii de active care nu reprezintã activitate curenta, rezultatul cedarii se reflecta în contabilitate astfel:
- în cazul înregistrãrii unui câştig din cedare, acesta se înscrie la rândul 08 din formularul "Contul de profit şi pierdere";
- în cazul înregistrãrii unei pierderi din cedare, aceasta se înscrie la rândul 26 din formularul "Contul de profit şi pierdere".
61. Evidentierea operaţiunilor legate de leasingul financiar şi operational se efectueazã în conformitate cu cerinţele IAS 17 "Leasing".
62. Subunitatile fãrã personalitate juridicã cu sediul în strãinãtate, ale persoanelor juridice romane care aplica prevederile <>Ordinului ministrului finanţelor publice nr. 94/2001 , aplica prevederile ordinului menţionat chiar dacã nu îndeplinesc condiţiile cerute de acesta, în vederea asigurãrii unor informaţii comparabile.
Situaţiile financiare ale subunitatilor trebuie convertite în lei, în conformitate cu cerinţele IAS 21 "Efectele variaţiei cursurilor de schimb valutar".
Prevederile de mai sus se aplica şi subunitatilor cu sediul în România ce aparţin unor persoane juridice ori fizice cu sediul sau domiciliul în strãinãtate, dacã sunt îndeplinite condiţiile cerute de ordinul menţionat.
63. Persoanele juridice care aplica reglementãrile contabile armonizate cu directivele Comunitãţilor Economice Europene şi Standardele Internaţionale de Contabilitate nu recunosc şi nu prezintã ca datorii bilantiere repartizarile efectuate din profitul exerciţiului curent, dacã acestea au fost propuse sau declarate dupã data bilanţului. În acest sens sumele reprezentând dividende, respectiv vãrsãminte la buget, precum şi participarea salariaţilor la profit sunt evidentiate la închiderea exerciţiului în creditul contului 1171 (articol contabil 129 = 1171), urmând ca acestea sa fie reflectate în conturile corespunzãtoare de datorii, prin debitul contului 1171 (articol contabil 1171 = 457, 446, 424), dupã aprobarea de cãtre adunarea generalã a actionarilor sau asociaţilor a acestor destinaţii.
64. Informaţiile cuprinse în situaţiile financiare anuale sunt exprimate în mii lei.
65. Situaţiile financiare anuale sunt semnate de persoanele în drept şi au precizate în antetul bilanţului urmãtoarele elemente:



Judeţul ______________________________|_|_| Forma de proprietate ______|_|_|_
Persoana juridicã ________________________ Activitatea preponderenta________
Adresa: localitatea_______,sectorul_______, (denumire clasa CAEN)____________
str. _____nr.___, bl.___,sc.___, ap.______ Cod clasa CAEN ____________|_|_|_|
Telefon _____________, fax________________ Cod fiscal/Cod unic
Numãr din registrul comerţului____________ de înregistrare ___________|_|_|_|



Pentru asigurarea informaţiilor destinate sistemului institutional al statului, bilanţul şi contul de profit şi pierdere vor purta simbolul cod 10, respectiv cod 20.
66. Notele explicative cuprinse în cap. III din Reglementãrile contabile armonizate cu Directiva a IV-a a Comunitãţilor Economice Europene şi cu Standardele Internaţionale de Contabilitate, aprobate prin <>Ordinul ministrului finanţelor publice nr. 94/2001 , nu sunt limitative, existând obligativitatea pãstrãrii ordinii de prezentare a notelor exemplificate în reglementãrile menţionate, celelalte note urmând a se numerota începând cu nr. 11.
67. În "Situaţia activelor imobilizate" (cod 40) din anexa la prezentele precizãri informaţiile sunt înscrise la costul istoric sau la valoarea reevaluata a imobilizarilor, dupã caz.

PARTEA a IV-a
Prevederi privind determinarea profitului impozabil

68. Închiderea anului fiscal se face cumulat de la începutul anului fiscal, luându-se în calcul veniturile şi cheltuielile înregistrate de la data de 1 ianuarie 2002 pana la data de 31 decembrie 2002, incluzând şi facilitãţile fiscale calculate potrivit legilor existente pana la data de 30 iunie 2002.
Sumele reprezentând facilitãţi fiscale de natura scutirilor şi reducerilor de impozit pe profit, diferenţele dintre cota de impozit de 6% şi cea de 25% se repartizeazã la finele anului ca sursa proprie de finanţare, pana la concurenta profitului net.
69. Veniturile şi cheltuielile rezultate din evaluarea disponibilitãţilor în valuta, efectuatã la sfârşitul exerciţiului financiar, sunt venituri impozabile şi cheltuieli deductibile la calculul profitului impozabil.
În cazul contribuabililor bãnci şi cooperative de credit, veniturile şi cheltuielile rezultate din evaluarea lunarã a disponibilului în valuta, potrivit actelor normative în vigoare, aferent perioadei 1 ianuarie-30 iunie 2002, sunt venituri neimpozabile şi cheltuieli nedeductibile la calculul profitului impozabil.
70. Veniturile şi cheltuielile rezultate din evaluarea creanţelor şi datoriilor în valuta, existente la data de 31 decembrie 2002, la persoanele juridice care aplica Reglementãrile contabile armonizate cu Directiva a IV-a a Comunitãţilor Economice Europene şi cu Standardele Internaţionale de Contabilitate, aprobate prin <>Ordinul ministrului finanţelor publice nr. 94/2001 , sunt venituri impozabile şi cheltuieli deductibile la calculul profitului impozabil. Provizioanele constituite din punct de vedere fiscal (cuprinse în declaraţia privind impozitul pe profit) pana la data de 30 iunie 2002 pentru pierderea neta din diferenţe de curs valutar se anuleazã.
71. Veniturile şi cheltuielile rezultate din corectarea erorilor, constatate dupã aprobarea şi depunerea situaţiilor financiare anuale, vor fi luate în calcul la stabilirea profitului impozabil al exerciţiului fiscal la care se referã eroarea constatatã, în conformitate cu legislaţia în vigoare la data respectiva.
72. Cheltuielile privind amortizarea activelor corporale şi necorporale sunt deductibile în limita prevederilor <>Legii nr. 15/1994 , republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare. În situaţia în care sunt înregistrate în cheltuielile cu amortizarea şi valori reprezentând deprecierea ireversibila a imobilizarilor, acestea sunt nedeductibile la calculul profitului impozabil.
73. Veniturile neimpozabile şi cheltuielile aferente veniturilor neimpozabile, care afecteazã baza de calcul pentru determinarea fondului de rezerva şi a cheltuielilor de protocol, sunt cele înregistrate începând cu data de 1 iulie 2002. Cheltuieli aferente veniturilor neimpozabile pot fi: cheltuielile aferente unor activitãţi în cadrul unor programe cu finanţare PHARE, Uniunea Europeanã sau alte organisme similare, cheltuieli aferente lucrãrilor destinate finalizarii Unitãţii 2 din cadrul Centralei "Nuclearoelectrica" Cernavoda etc.
74. Contribuabilii care desfãşoarã activitãţi în zonele libere vor lua în calcul pentru cota de 5% veniturile şi cheltuielile înregistrate începând cu data de 1 iulie 2002. În situaţia în care se înregistreazã pierdere fiscalã în zona libera, aceasta se recupereazã din profiturile obţinute în viitor din aceeaşi zona.
În situaţia în care se realizeazã pierdere fiscalã în afarã zonei, aceasta se recupereazã din profiturile realizate din orice sursa, inclusiv din zona libera.
75. Pentru persoanele juridice fãrã scop patrimonial veniturile neimpozabile prevãzute la pct. 1.16 din Instrucţiunile privind metodologia de calcul al impozitului pe profit, aprobate prin <>Hotãrârea Guvernului nr. 859/2002 , se referã la veniturile realizate din activitãţi economice pana la limita exceptarii de la plata impozitului pe profit. În scopul determinãrii impozitului pe profit datorat pentru activitatea economicã impozabilã se face ponderea veniturilor economice neimpozabile (10.000 euro, dar nu mai mult de 10% din veniturile totale neimpozabile) în total venituri din activitãţi economice.
76. Deducerea suplimentarã de amortizare de 20% se aplica pentru fiecare mijloc fix, la toate mijloacele fixe achiziţionate dupã data de 1 iulie 2002, destinate activitãţii pentru care contribuabilii sunt autorizaţi, în situaţia în care nu s-a optat pentru amortizare accelerata, potrivit <>art. 11 alin. (1) din Legea nr. 414/2002 privind impozitul pe profit.
Contribuabilii care aplica cota de impozit pe profit de 5% pentru zona libera şi 6% pentru profitul din export pot calcula pentru echipamentele tehnologice, respectiv maşini, utilaje şi instalaţii de lucru, computere şi echipamente periferice ale acestora şi pentru brevetele de invenţie, amortizarea accelerata prevãzutã la <>art. 11 alin. (1) din Legea nr. 414/2002 .
Contribuabilii care aplica amortizarea accelerata vor inregistra în cheltuieli de exploatare valoarea amortizarii.
77. Veniturile şi cheltuielile aferente contractului de leasing financiar la locator sunt cele înregistrate potrivit normelor privind înregistrarea în contabilitate a operaţiunilor de leasing financiar.
78. Pentru calculul deductibilitatii cheltuielilor cu dobânzile, potrivit dispoziţiilor <>art. 10 din Legea nr. 414/2002 , se vor avea în vedere urmãtoarele:
a) în aplicarea dispoziţiilor art. 10, prin instituţii de credit autorizate se înţelege societãţile bancare, sucursalele din România ale unor bãnci persoane juridice strãine, cooperativele de credit, casele centrale ale cooperativelor de credit;
b) pentru împrumuturile angajate de la alte entitãţi decât instituţiile de credit autorizate se va aplica limita prevãzutã la art. 10 alin. (5), indiferent de perioada când au fost contractate;
c) cheltuielile cu dobanda aferentã împrumuturilor contractate dupã data de 1 iulie 2002 sunt deductibile, aplicându-se limita de deductibilitate prevãzutã la art. 10 alin. (2) dupã aplicarea limitei de deductibilitate prevãzute la art. 10 alin. (5), dupã caz;
d) în scopul aplicãrii art. 10 alin. (5) pentru trimestrul III 2002, nivelul dobânzii LIBOR şi EURIBOR este cel corespunzãtor duratei contractului încheiat, respectiv:


────────────────────────────────────────────────────────────────────
Perioada 1 luna 3 luni 6 luni 1 an

Dobanda

────────────────────────────────────────────────────────────────────
LIBOR 1,81 1,79 1,71 1,73
────────────────────────────────────────────────────────────────────
EURIBOR 3,32 3,30 3,20 3,11
────────────────────────────────────────────────────────────────────



e) în scopul aplicãrii art. 10 alin. (5) pentru trimestrul IV 2002, nivelul dobânzii LIBOR şi EURIBOR este cel corespunzãtor duratei contractului încheiat, respectiv:


────────────────────────────────────────────────────────────────────
Perioada 1 luna 3 luni 6 luni 1 an

Dobanda
────────────────────────────────────────────────────────────────────
LIBOR 2,9 2,86 2,8 2,75
────────────────────────────────────────────────────────────────────
EURIBOR 1,38 1,38 1,38 1,45
────────────────────────────────────────────────────────────────────



Pentru contractele de împrumut încheiate pe o perioada de pana la o luna nivelul dobânzii este cel corespunzãtor perioadei de o luna.
În cazul contractelor de împrumut încheiate pe o perioada cuprinsã în intervalul perioadelor mai sus menţionate sau mai mare, nivelul dobânzii luat în calcul este cel corespunzãtor perioadei anterioare. Exemplu: pentru un contract de împrumut încheiat pe o perioada de 5 luni nivelul dobânzii luat în calcul va fi cel corespunzãtor perioadei de 3 luni, iar pentru cele mai mari de un an, dobanda prevãzutã pentru un an;
f) cheltuielile cu diferenţele de curs valutar sunt cele aferente împrumuturilor cu termen de rambursare mai mare de un an, luate în considerare la calculul gradului de indatorare.
79. Pentru determinarea gradului de indatorare se vor avea în vedere urmãtoarele:
a) capitalul propriu este cel de la data de 1 iulie 2002, stabilit conform reglementãrilor contabile în vigoare. Profitul sau pierderea exerciţiului reprezintã rezultatul net de la începutul perioadei de calcul;
b) capitalul împrumutat cuprinde totalul creditelor şi împrumuturilor care au la baza un contract care prevede scadenta mai mare de un an, respectiv credite bancare, împrumuturi de la alte instituţii financiare, împrumuturi de la acţionari, asociaţi sau alte persoane, credite furnizor, angajate dupã 1 iulie 2002. Numai pentru începutul perioadei, respectiv 1 iulie 2002, valoarea capitalului împrumutat este zero;
c) creditele pe termen scurt, inclusiv descoperirea de cont, nu sunt luate în calcul la stabilirea capitalului împrumutat;
d) împrumuturile contractate de la bãnci internaţionale de dezvoltare şi organizaţii similare menţionate la pct. 10.9 din Instrucţiunile privind metodologia de calcul al impozitului pe profit nu sunt luate în calcul la stabilirea capitalului împrumutat.
80. Cheltuielile de reclama şi publicitate reprezintã cheltuielile efectuate în scopul popularizarii firmei, produsului sau serviciului, utilizându-se mijloace de informare în baza unui contract scris, precum şi costurile asociate producerii materialelor necesare pentru difuzarea mesajelor publicitare. Se includ în categoria cheltuielilor de reclama şi publicitate şi bunurile care se acorda în cadrul unor campanii publicitare ca mostre, pentru încercarea produselor şi demonstratii la punctele de vânzare, precum şi alte bunuri acordate cu scopul stimulãrii vânzãrilor.
81. Pentru anul 2002 calculul cheltuielilor se aplica cumulat, de la începutul anului, stabilirea limitelor deductibile ale acestora fãcându-se potrivit legislaţiei în vigoare. Astfel, pentru perioada 1 ianuarie-30 iunie se aplica prevederile <>Ordonanţei Guvernului nr. 70/1994 privind impozitul pe profit, republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, iar pentru perioada 1 iulie-31 decembrie, cele ale <>Legii nr. 414/2002 .
82. Diferenţele favorabile de curs valutar, respectiv nefavorabile, rezultate în urma evaluãrii creanţelor şi datoriilor în valuta, înregistrate în contabilitate la data schimbãrii sistemului contabil în contul "Rezultatul reportat" sau în contul de profit şi pierdere, ca urmare a retratarii sau transpunerii, sunt venituri impozabile, respectiv cheltuieli deductibile la data încasãrii/plãţii acestora, pentru perioada retratata sau transpusa. Nu sunt deductibile diferenţele nefavorabile de curs valutar pentru care au fost constituite provizioane deductibile fiscal potrivit legii.
La contribuabilii care aplica Reglementãrile contabile armonizate cu Directiva a IV-a a Comunitãţilor Economice Europene şi cu Standardele Internaţionale de Contabilitate, aprobate prin <>Ordinul ministrului finanţelor publice nr. 94/2001 , este deductibilã din punct de vedere fiscal cheltuiala cu valoarea neamortizata a cheltuielilor de cercetare şi dezvoltare şi a mijloacelor fixe de natura obiectelor de inventar care, la schimbarea sistemului contabil (prin retratare), a fost înregistratã în debitul contului "Rezultatul reportat" sau în conturi din clasa 6, eşalonat pe perioada rãmasã de amortizat.
Cheltuiala este deductibilã fiscal pe perioada rãmasã de amortizat a acestor imobilizari, respectiv durata iniţialã stabilitã conform <>Legii nr. 15/1994 , republicatã, cu modificãrile ulterioare, mai puţin perioada pentru care s-a calculat amortizarea.
Prevederile de mai sus se aplica în mod corespunzãtor obiectelor de inventar, baracamentelor şi amenajãrilor provizorii trecute în contul "Rezultatul reportat" sau în contul de profit şi pierdere cu ocazia retratarii situaţiilor financiare anuale.



ANEXA 1
────────
la precizãri
────────────

SITUAŢIILE FINANCIARE ANUALE SIMPLIFICATE
LA 31 DECEMBRIE 2002


JUDEŢUL____________________|_| FORMA DE PROPRIETATE __________________|_|_|
UNITATEA______________________ ACTIVITATEA PREPONDERENTA(denumire clasa
ADRESA loc._________sector____ CAEN)______________________________________
str. ___________________nr.___ COD CLASA CAEN ____________________|_|_|_|_
bl. _____, ap.______, sc._____ COD FISCAL/COD UNIC DE
TELEFON___________FAX_________ ÎNREGISTRARE ____________|_|_|_|_|_|_|_|_|_
NUMĂR DIN REGISTRUL
COMERŢULUI ___________________

BILANŢ
la data de 31 decembrie 2002

Cod 10 - mii lei -
_______________________________________________________________________
Sold la:
Nr. ___________________________
rd. începutul sfârşitul
anului anului
_______________________________________________________________________
A B 1 2
_______________________________________________________________________

A. ACTIVE IMOBILIZATE
I. IMOBILIZARI NECORPORALE 01
II. IMOBILIZARI CORPORALE 02
III. IMOBILIZARI FINANCIARE 03
ACTIVE IMOBILIZARE - TOTAL 04
(rd.01 la 03)

B. ACTIVE CIRCULANTE
I. STOCURI 05
II. CREANŢE 06
III. INVESTIŢII FINANCIARE PE 07
TERMEN SCURT
IV. CASA ŞI CONTURI LA BĂNCI 08
ACTIVE CIRCULANTE - TOTAL 09
(rd. 05 la 08)


C. CHELTUIELI ÎN AVANS 10

D. DATORII CE TREBUIE PLĂTITE
ÎNTR-O PERIOADA DE PANA LA UN AN 11

E. ACTIVE CIRCULANTE NETE,
RESPECTIV DATORII CURENTE NETE 12
(rd. 09+10-11-18)

F. TOTAL ACTIVE MINUS 13
DATORII CURENTE
(rd. 04+12-17)

G. DATORII CE TREBUIE PLĂTITE 14
ÎNTR-O PERIOADA MAI MARE DE UN AN

H. PROVIZIOANE PENTRU RISCURI 15
ŞI CHELTUIELI

I. VENITURI ÎN AVANS 16
(rd.(17+18), din care:
- subventii pentru investiţii 17
- venituri înregistrate în avans 18

J. CAPITAL ŞI REZERVE
I. CAPITAL (rd.20 la 22) 19
din care:
- capital subscris nevarsat 20
- capital subscris vãrsat 21
- patrimoniul regiei 22
II. PRIME DE CAPITAL 23
III. REZERVE DIN REEVALUARE Sold C 24
──── D 25

IV. REZERVE 26
V. REZULTATUL REPORTAT Sold C 27
─────D 28

VI. REZULTATUL EXERCIŢIULUI Sold C 29
FINANCIAR ─────D 30

Repartizarea profitului 31


CAPITALURI PROPRII - TOTAL 32
(rd.19+23+24-25+26+27-28+29-30-31)
Patrimoniul public 33

CAPITALURI - TOTAL 34
(rd. 32+33)
________________________________________________________________________

ADMINISTRATOR, ÎNTOCMIT,

Nume şi prenume ___________________ Nume şi prenume ________________
Semnatura _________________________ Semnatura ______________________


Ştampila unitãţii






CONTRUL DE PROFIT ŞI PIERDERE
la data de 31 decembrie 2002

Cod 20 - mii lei -
_________________________________________________________________________
Nr. Exerciţiul financiar
rd. ______________________
precedent încheiat
_________________________________________________________________________
A B 1 2
__________________________________________________________________________

1. Cifra de afaceri neta(rd.02 la 04) 01
Producţia vândutã 02
Venituri din vânzarea mãrfurilor 03
Venituri din subvenţii de exploatare
aferente cifrei de afaceri nete 04
2. Variatia stocurilor
Sold C 05
──────
Sold D 06
3. Producţia imobilizata 07
4. Alte venituri din exploatare 08

VENITURI DIN EXPLOATARE - TOTAL 09
(rd.01+05-06+07+08)

5.a) Cheltuieli cu materiile prime şi
materialele consumabile 10
Alte cheltuieli materiale 11
b) Alte cheltuieli din afarã (cu energie
şi apa) 12
c) Cheltuieli privind mãrfurile 13
6. Cheltuieli cu personalul (rd.15+16), 14
din care:
a) Salarii 15
b) Cheltuieli cu asigurãrile şi protecţia
socialã 16
7.a) Amortizari şi provizioane pentru
deprecierea imobilizarilor corporale şi
necorporale (rd. 18-19) 17
a.1) Cheltuieli 18
a.2) Venituri 19
b) Ajustarea valorii activelor circulante 20
(rd. 21-22)
b.1) Cheltuieli 21
b.2) Venituri 22
8. Alte cheltuieli de exploatare 23
(rd. 24 la 26)
8.1. Cheltuieli privind prestaţiile externe 24
8.2. Cheltuieli cu alte impozite, taxe şi 25
vãrsãminte asimilate
8.3. Cheltuieli cu despãgubiri, donaţii şi
active cedate 26
Ajustari privind provizioanele pentru riscuri
şi cheltuieli (rd. 28-29) 27
- Cheltuieli 28
- Venituri 29

CHELTUIELI DE EXPLOATARE - TOTAL 30
(rd. 10 la 14+17+20+23+27)

REZULTATUL DIN EXPLOATARE:
- Profit (rd. 09-30) 31
- Pierdere (rd. 30-09) 32
9. Venituri din interese de participare 33
- din care, în cadrul grupului 34
10. Venituri din alte investiţii financiare
şi creanţe care fac parte din activele
imobilizate 35
- din care, în cadrul grupului 36
11. Venituri din dobânzi 37
- din care, în cadrul grupului 38
Alte venituri financiare 39

VENITURI FINANCIARE - TOTAL 40
(rd. 33+35+37+39)
12. Ajustarea valorii imobilizarilor financiare
şi a investiţiilor financiare deţinute
ca active circulante (rd. 42-43) 41
- Cheltuieli 42
- Venituri 43
13. Cheltuieli privind dobânzile 44
- din care, în cadrul grupului 45
Alte cheltuieli financiare 46

CHELTUIELI FINANCIARE - TOTAL 47
(rd. 41+44+46)

REZULTATUL FINANCIAR:
- Profit (rd. 40-47) 48
- Pierdere (rd. 47-40) 49

14. REZULTATUL CURENT:
- Profit (rd. 09+40-30-47) 50
- Pierdere (rd. 30+47-09-40) 51
15. Venituri excepţionale 52
16. Cheltuieli excepţionale 53

17. REZULTATUL EXCEPŢIONAL:
- Profit (rd. 52-53) 54
- Pierdere (rd. 53-52) 55

VENITURI TOTALE (rd. 09+40+52) 56

CHELTUIELI TOTALE (rd. 30+47+53) 57

18. REZULTATUL BRUT:
- Profit (rd. 56-57) 58
- Pierdere (rd. 57-56) 59

19. IMPOZITUL PE PROFIT 60

20. IMPOZITUL PE VENIT 61

21. REZULTATUL NET AL
EXERCIŢIULUI FINANCIAR:
- Profit (rd. 58-60-61) 62
- Pierdere (rd. 59+60+61); 63
(rd. 60+61-58)
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────


ADMINISTRATOR, ÎNTOCMIT,

Numele şi prenumele .......... Numele şi prenumele .........
Semnatura..................... Semnatura ...................


Ştampila unitãţii



NOTE EXPLICATIVE

Date informative


Cod 30
- mii lei -
┌────────────────────────────────────────────┬──────┬─────────┬────────────────┐
│ I. Date privind rezultatul înregistrat │ Nr. │ Nr. │ Sume │
│ │ rând │ unitãţi │ │
├────────────────────────────────────────────┼──────┼─────────┼────────────────┤
│ A │ B │ 1 │ 2 │
├────────────────────────────────────────────┼──────┼─────────┼────────────────┤
│ Unitãţi care au înregistrat profit │ 01 │ │ │
├────────────────────────────────────────────┼──────┼─────────┼────────────────┤
│ Unitãţi care au înregistrat pierdere │ 02 │ │ │
├────────────────────────────────────────────┴──┬───┴┬─────┬──┴────────────────┤
│ │ │ │ Din care: │
│ │ Nr.│Total├───────────┬───────┤
│ II. Date privind plãţile restante │rând│ col.│ Pentru │Pentru │
│ │ │ 2+3 │activitatea│inves- │
│ │ │ │ curenta │ titii │
├───────────────────────────────────────────────┼────┼─────┼───────────┼───────┤
│ A │ B │ 1 │ 2 │ 3 │
├───────────────────────────────────────────────┼────┼─────┼───────────┼───────┤
│Plati restante - total (rd. 04+08+14 la 18+22) │ 03 │ │ │ │
│din care: │ │ │ │ │
├───────────────────────────────────────────────┼────┼─────┼───────────┼───────┤
│Furnizori restanti - total (rd. 05 la 07), │ 04 │ │ │ │
│din care: │ │ │ │ │
├───────────────────────────────────────────────┼────┼─────┼───────────┼───────┤
│- peste 30 de zile │ 05 │ │ │ │
├───────────────────────────────────────────────┼────┼─────┼───────────┼───────┤
│- peste 90 de zile │ 06 │ │ │ │
├───────────────────────────────────────────────┼────┼─────┼───────────┼───────┤
│- peste 1 an │ 07 │ │ │ │
├───────────────────────────────────────────────┼────┼─────┼───────────┼───────┤
│Obligaţii restante fata de bugetul │ 08 │ │ │ │
│asigurãrilor sociale - total │ │ │ │ │
│(rd. 09 la 13), din care: │ │ │ │ │
├───────────────────────────────────────────────┼────┼─────┼───────────┼───────┤
│- contribuţii pentru asigurãri sociale │ 09 │ │ │ │
│de stat datorate de angajatori, salariaţi │ │ │ │ │
│şi alte persoane asimilate │ │ │ │ │
├───────────────────────────────────────────────┼────┼─────┼───────────┼───────┤
│- contribuţii de la persoane juridice sau │ 10 │ │ │ │
│fizice care angajeazã personal salariat şi │ │ │ │ │
│contribuţia persoanelor asigurate la fondul │ │ │ │ │
│de asigurãri sociale de sãnãtate │ │ │ │ │
├───────────────────────────────────────────────┼────┼─────┼───────────┼───────┤
│- contribuţia pentru pensia suplimentarã │ 11 │ │ │ │
├───────────────────────────────────────────────┼────┼─────┼───────────┼───────┤
│- contribuţii de la persoane juridice sau │ 12 │ │ │ │
│fizice care utilizeazã munca salariata şi │ │ │ │ │
│contribuţii pentru ajutorul de şomaj │ │ │ │ │
│de la salariaţi │ │ │ │ │
├───────────────────────────────────────────────┼────┼─────┼───────────┼───────┤
│- alte datorii sociale │ 13 │ │ │ │
├───────────────────────────────────────────────┼────┼─────┼───────────┼───────┤
│Obligaţii restante fata de bugetele │ 14 │ │ │ │
│fondurilor speciale │ │ │ │ │
├───────────────────────────────────────────────┼────┼─────┼───────────┼───────┤
│Obligaţii restante fata de alţi creditori │ 15 │ │ │ │
├───────────────────────────────────────────────┼────┼─────┼───────────┼───────┤
│Impozite şi taxe neplãtite la termenul │ 16 │ │ │ │
│stabilit la bugetul de stat │ │ │ │ │
├───────────────────────────────────────────────┼────┼─────┼───────────┼───────┤
│Impozite şi taxe neplãtite la termenul │ 17 │ │ │ │
│stabilit la bugetele locale │ │ │ │ │
├───────────────────────────────────────────────┼────┼─────┼───────────┼───────┤
│Credite bancare nerambursate la │ 18 │ │ │ │
│scadenta - total (rd. 19 la 21), din care: │ │ │ │ │
├───────────────────────────────────────────────┼────┼─────┼───────────┼───────┤
│- restante dupã 30 de zile │ 19 │ │ │ │
├───────────────────────────────────────────────┼────┼─────┼───────────┼───────┤
│- restante dupã 90 de zile │ 20 │ │ │ │
├───────────────────────────────────────────────┼────┼─────┼───────────┼───────┤
│- restante dupã 1 an │ 21 │ │ │ │
├───────────────────────────────────────────────┼────┼─────┼───────────┼───────┤
│Dobânzi restante │ 22 │ │ │ │
├───────────────────────────────────────────────┼────┼─────┴──────┬────┴───────┤
│ III. Numãrul mediu de salariaţi │Nr. │ Anul │ Anul │
│ │rând│ precedent │ curent │
├───────────────────────────────────────────────┼────┼────────────┼────────────┤
│ A │ B │ 1 │ 2 │
├───────────────────────────────────────────────┼────┼────────────┼────────────┤
│Numãrul mediu de salariaţi │ 23 │ │ │
└───────────────────────────────────────────────┴────┴────────────┴────────────┘


ADMINISTRATOR, ÎNTOCMIT,

Numele şi prenumele .......... Numele şi prenumele .........
Semnatura..................... Semnatura ...................


Ştampila unitãţii



Situaţia activelor imobilizate


Cod 40
- mii lei -
┌─────────────────────────────────┬────────────────────────────────────────────┐
│ │ Valori brute │
├─────────────────────────────────┼────┬───────┬─────┬────────────────┬────────┤
│ │ │ │ │ Reduceri │ Sold │
│ │ │ │ ├─────┬──────────┤ final │
│ Elemente de imobilizari │ Nr.│ Sold │Cres-│total│ din care:│ (col. │
│ │rând│iniţial│teri │ │ dezmem- │5=1+2-3)│
│ │ │ │ │ │ brari şi │ │
│ │ │ │ │ │ casãri │ │
├─────────────────────────────────┼────┼───────┼─────┼─────┼──────────┼────────┤
│ A │ B │ 1(1) │ 2(2)│ 3(3)│ 4(4) │ 5(5) │
├─────────────────────────────────┼────┼───────┼─────┼─────┼──────────┼────────┤
│Imobilizari necorporale │ 01 │ │ │ │ X │ │
│Cheltuieli de constituire şi │ │ │ │ │ │ │
│cheltuieli de cercetare şi │ │ │ │ │ │ │
│dezvoltare*) │ │ │ │ │ │ │
├─────────────────────────────────┼────┼───────┼─────┼─────┼──────────┼────────┤
│Alte imobilizari │ 02 │ │ │ │ X │ │
├─────────────────────────────────┼────┼───────┼─────┼─────┼──────────┼────────┤
│Imobilizari │ │ │ │ │ │ │
│necorporale în curs**) │ 03 │ │ │ │ X │ │
├─────────────────────────────────┼────┼───────┼─────┼─────┼──────────┼────────┤
│TOTAL (rd. 01 la 03) │ 04 │ │ │ │ X │ │
├─────────────────────────────────┼────┼───────┼─────┼─────┼──────────┼────────┤
│Imobilizari corporale │ 05 │ │ │ │ X │ │
│Terenuri │ │ │ │ │ │ │
├─────────────────────────────────┼────┼───────┼─────┼─────┼──────────┼────────┤
│Construcţii │ 06 │ │ │ │ │ │
├─────────────────────────────────┼────┼───────┼─────┼─────┼──────────┼────────┤
│Instalaţii tehnice şi maşini │ 07 │ │ │ │ │ │
├─────────────────────────────────┼────┼───────┼─────┼─────┼──────────┼────────┤
│Alte instalaţii, utilaje şi │ │ │ │ │ │ │
│mobilier │ 08 │ │ │ │ │ │
├─────────────────────────────────┼────┼───────┼─────┼─────┼──────────┼────────┤
│Imobilizari corporale în curs***)│ 09 │ │ │ │ X │ │
├─────────────────────────────────┼────┼───────┼─────┼─────┼──────────┼────────┤
│TOTAL (rd. 05 la 09) │ 10 │ │ │ │ │ │
├─────────────────────────────────┼────┼───────┼─────┼─────┼──────────┼────────┤
│Imobilizari financiare │ 11 │ │ │ │ X │ │
├─────────────────────────────────┼────┼───────┼─────┼─────┼──────────┼────────┤
│ACTIVE IMOBILIZATE - │ │ │ │ │ │ │
│TOTAL (rd. 04+10+11) │ 12 │ │ │ │ │ │
├─────────────────────────────────┴────┴───────┴─────┴─────┴──────────┴────────┤
│ │
│ Amortizari │
│ │
├────────────────────────────────┬────┬───────┬──────────┬──────────┬──────────┤
│ │ │ │Amortizare│Amortizare│Amortizare│
│ │ │ │ în cursul│ aferentã │ la │
│ Elemente de imobilizari │ Nr.│ Sold │ anului │ imobili- │ sfârşitul│
│ │rând│iniţial│ │ zarilor │ anului │
│ │ │ │ │ scoase │(col. 9 = │
│ │ │ │ │ din │ 6+7-8) │
│ │ │ │ │ evidenta │ │
├────────────────────────────────┼────┼───────┼──────────┼──────────┼──────────┤
│ A │ B │ 6(1) │ 7(2) │ 8(3) │ 9(4) │
├────────────────────────────────┼────┼───────┼──────────┼──────────┼──────────┤
│Imobilizari necorporale │ 13 │ │ │ │ │
│Cheltuieli de constituire şi │ │ │ │ │ │
│cheltuieli de cercetare şi │ │ │ │ │ │
│dezvoltare*) │ │ │ │ │ │
├────────────────────────────────┼────┼───────┼──────────┼──────────┼──────────┤
│Alte imobilizari │ 14 │ │ │ │ │
├────────────────────────────────┼────┼───────┼──────────┼──────────┼──────────┤
│TOTAL (rd. 13+14) │ 15 │ │ │ │ │
├────────────────────────────────┼────┼───────┼──────────┼──────────┼──────────┤
│Imobilizari corporale │ 16 │ │ │ │ │
│Terenuri │ │ │ │ │ │
├────────────────────────────────┼────┼───────┼──────────┼──────────┼──────────┤
│Construcţii │ 17 │ │ │ │ │
├────────────────────────────────┼────┼───────┼──────────┼──────────┼──────────┤
│Instalaţii tehnice şi maşini │ 18 │ │ │ │ │
├────────────────────────────────┼────┼───────┼──────────┼──────────┼──────────┤
│Alte instalaţii, utilaje │ │ │ │ │ │
│şi mobilier │ 19 │ │ │ │ │
├────────────────────────────────┼────┼───────┼──────────┼──────────┼──────────┤
│TOTAL (rd. 16 la 19) │ 20 │ │ │ │ │
├────────────────────────────────┼────┼───────┼──────────┼──────────┼──────────┤
│AMORTIZARI - TOTAL (rd. 15+20) │ 21 │ │ │ │ │
├────────────────────────────────┴────┴───────┴──────────┴──────────┴──────────┤
│ │
│ Provizioane pentru depreciere │
│ │
├────────────────────────────────┬────┬───────┬──────────┬──────────┬──────────┤
│ │ │ │ Provizi- │ Provizi- │ Sold │
│ │ │ │ oane │ oane │ final │
│ Elemente de imobilizari │Nr. │ Sold │ consti- │reluate la│(col. 13 =│
│ │rând│iniţial│ tuite │ venituri │ 10+11-12)│
│ │ │ │în cursul │ │ │
│ │ │ │ anului │ │ │
├────────────────────────────────┼────┼───────┼──────────┼──────────┼──────────┤
│ A │ B │ 10(1) │ 11(2) │ 12(3) │ 13(4) │
├────────────────────────────────┼────┼───────┼──────────┼──────────┼──────────┤
│Imobilizari necorporale │ 22 │ │ │ │ │
│Cheltuieli de constituire şi │ │ │ │ │ │
│cheltuieli de cercetare şi │ │ │ │ │ │
│dezvoltare*) │ │ │ │ │ │
├────────────────────────────────┼────┼───────┼──────────┼──────────┼──────────┤
│Alte imobilizari │ 23 │ │ │ │ │
├────────────────────────────────┼────┼───────┼──────────┼──────────┼──────────┤
│Imobilizari necorporale │ │ │ │ │ │
│în curs**) │ 24 │ │ │ │ │
├────────────────────────────────┼────┼───────┼──────────┼──────────┼──────────┤
│TOTAL (rd. 22 la 24) │ 25 │ │ │ │ │
├────────────────────────────────┼────┼───────┼──────────┼──────────┼──────────┤
│Imobilizari corporale │ 26 │ │ │ │ │
│Terenuri │ │ │ │ │ │
├────────────────────────────────┼────┼───────┼──────────┼──────────┼──────────┤
│Construcţii │ 27 │ │ │ │ │
├────────────────────────────────┼────┼───────┼──────────┼──────────┼──────────┤
│Instalaţii tehnice şi maşini │ 28 │ │ │ │ │
├────────────────────────────────┼────┼───────┼──────────┼──────────┼──────────┤
│Alte instalaţii, utilaje │ │ │ │ │ │
│şi mobilier │ 29 │ │ │ │ │
├────────────────────────────────┼────┼───────┼──────────┼──────────┼──────────┤
│Imobilizari corporale │ │ │ │ │ │
│în curs***) │ 30 │ │ │ │ │
├────────────────────────────────┼────┼───────┼──────────┼──────────┼──────────┤
│TOTAL (rd. 26 la 30) │ 31 │ │ │ │ │
├────────────────────────────────┼────┼───────┼──────────┼──────────┼──────────┤
│Imobilizari financiare │ 32 │ │ │ │ │
├────────────────────────────────┼────┼───────┼──────────┼──────────┼──────────┤
│PROVIZIOANE PENTRU DEPRECIERE - │ │ │ │ │ │
│TOTAL (rd. 25+31+32) │ 33 │ │ │ │ │
└────────────────────────────────┴────┴───────┴──────────┴──────────┴──────────┘


*) Persoanele juridice care aplica Reglementãrile contabile armonizate
cu Directiva a IV-a a Comunitãţilor Economice Europene şi cu Standardele
Internaţionale de Contabilitate, aprobate prin Ordinul ministrului
finanţelor publice nr. 94/2001, înscriu "Cheltuieli de constituire şi
de dezvoltare"
**) Persoanele juridice care aplica Reglementãrile contabile armonizate
cu Directiva a IV-a a Comunitãţilor Economice Europene şi cu Standardele
Internaţionale de Contabilitate, aprobate prin Ordinul ministrului
finanţelor publice nr. 94/2001, înscriu "Avansuri şi imobilizari
necorporale în curs"
***) Persoanele juridice care aplica Reglementãrile contabile armonizate
cu Directiva a IV-a a Comunitãţilor Economice Europene şi cu Standardele
Internaţionale de Contabilitate, aprobate prin Ordinul ministrului
finanţelor publice nr. 94/2001, înscriu "Avansuri şi imobilizari
corporale în curs"


ADMINISTRATOR, ÎNTOCMIT,

Numele şi prenumele .......... Numele şi prenumele .........
Semnatura..................... Semnatura ...................


Ştampila unitãţii



Repartizarea profitului

Cod 50
- mii lei -


┌─────────────────────────────────────────┬───┬────────────┐
│Denumirea indicatorilor │Nr.│ Realizat la│
│ │rd.│ 31.12.2002│
├─────────────────────────────────────────┼───┼────────────┤
│ A │B │ 1 │
├─────────────────────────────────────────┼───┼────────────┤
│REPARTIZARI DIN PROFIT: │01 │ │
│ (rd. 02 la 08) │ │ │
├─────────────────────────────────────────┼───┼────────────┤
│ - rezerve legale │02 │ │
├─────────────────────────────────────────┼───┼────────────┤
│ - acoperirea pierderilor contabile │ │ │
│ din anii precedenti │03 │ │
├─────────────────────────────────────────┼───┼────────────┤
│ - alte rezerve constituite ca surse │ │ │
│ proprii de finanţare │04 │ │
├─────────────────────────────────────────┼───┼────────────┤
│ - alte repartizari prevãzute de lege │05 │ │
├─────────────────────────────────────────┼───┼────────────┤
│ - participarea salariaţilor la profit │06 │ │
├─────────────────────────────────────────┼───┼────────────┤
│ - vãrsãminte la buget din profitul │ │ │
│ regiilor autonome │07 │ │
├─────────────────────────────────────────┼───┼────────────┤
│ - dividende de plãtit - total │08 │ │
│ (rd. 09 la 12+14) │ │ │
│ din care: │ │ │
├─────────────────────────────────────────┼───┼────────────┤
│ - dividende cuvenite altor societãţi │09 │ │
├─────────────────────────────────────────┼───┼────────────┤
│ - dividende cuvenite APAPS │10 │ │
├─────────────────────────────────────────┼───┼────────────┤
│ - dividende cuvenite SIF │11 │ │
├─────────────────────────────────────────┼───┼────────────┤
│ - dividende cuvenite actionarilor │12 │ │
├─────────────────────────────────────────┼───┼────────────┤
│ din care: │13 │ │
│ - dividende utilizate pentru │ │ │
│ rambursarea creditelor în │ │ │
│ cazul societãţilor privatizate │ │ │
│ prin metoda MEBO │ │ │
├─────────────────────────────────────────┼───┼────────────┤
│ - dividende cuvenite societãţilor │ │ │
│ cooperatiste │14 │ │
├─────────────────────────────────────────┼───┼────────────┤
│ PROFIT NEREPARTIZAT │15 │ │
└─────────────────────────────────────────┴───┴────────────┘


ADMINISTRATOR, ÎNTOCMIT,

Numele şi prenumele .......... Numele şi prenumele .........
Semnatura..................... Semnatura ...................


Ştampila unitãţii



Situaţia stocurilor şi a producţiei în curs de execuţie


Cod 60
- mii lei -
┌───────────────────────────────────┬──┬─────────────────────────┐
│ │Nr│ Sold la: │
│ Elemente de stocuri │rd├─────────────┬───────────┤
│ │ │ începutul │ sfârşitul│
│ │ │ anului │ anului │
├───────────────────────────────────┼──┼─────────────┼───────────┤
│ A │B │ 1 │ 2 │
├───────────────────────────────────┼──┼─────────────┼───────────┤
│Materii prime │01│ │ │
│(ct. 300+/-308*) │ │ │ │
├───────────────────────────────────┼──┼─────────────┼───────────┤
│Materiale consumabile │02│ │ │
│(ct. 301+/-308*) │ │ │ │
├───────────────────────────────────┼──┼─────────────┼───────────┤
│Obiecte de inventar şi │ │ │ │
│baracamente │03│ │ │
│(ct. 321-322+/-328*+323) │ │ │ │
├───────────────────────────────────┼──┼─────────────┼───────────┤
│Producţie în curs de execuţie │04│ │ │
│(ct. 331+332) │ │ │ │
├───────────────────────────────────┼──┼─────────────┼───────────┤
│Semifabricate, produse finite, │ │ │ │
│produse reziduale │05│ │ │
│(ct. 341+345+346+/-348*) │ │ │ │
├───────────────────────────────────┼──┼─────────────┼───────────┤
│Stocuri aflate la terţi │06│ │ │
│(ct. 351+352+354+356+357+358) │ │ │ │
├───────────────────────────────────┼──┼─────────────┼───────────┤
│Animale │07│ │ │
│(ct. 361+/-368*) │ │ │ │
├───────────────────────────────────┼──┼─────────────┼───────────┤
│Mãrfuri şi ambalaje │08│ │ │
│(ct. 371+/-378*-4428**+381+/-388*) │ │ │ │
├───────────────────────────────────┼──┼─────────────┼───────────┤
│TOTAL STOCURI │09│ │ │
│(rd. 01 la 08) │ │ │ │
└───────────────────────────────────┴──┴─────────────┴───────────┘

*) Conturi de repartizat dupã natura elementelor respective
**) TVA neexigibila aferentã mãrfurilor în stoc (la unitãţile care ţin
evidenta mãrfurilor la preţ de vânzare cu amãnuntul, inclusiv TVA)


ADMINISTRATOR, ÎNTOCMIT,

Numele şi prenumele .......... Numele şi prenumele .........
Semnatura..................... Semnatura ...................


Ştampila unitãţii




Situaţia creanţelor şi datoriilor


Cod 70
- mii lei -
┌─────────────────────────────────────┬───┬──────────┬─────────────────┐
│ │ │ Sold la │ Termen de │
│ │ │sfârşitul │ lichiditate a │
│ Creanţe │Nr.│ anului │ activului │
│ │rd.│(col. 2+3)├────────┬────────┤
│ │ │ │ sub │ peste │
│ │ │ │ 1 an │ 1 an │
├─────────────────────────────────────┼───┼──────────┼────────┼────────┤
│ A │B │ 1 │ 2 │ 3 │
├─────────────────────────────────────┼───┼──────────┼────────┼────────┤
│Creanţe legate de participatii │01 │ │ │ │
│(ct. 2671) │ │ │ │ │
├─────────────────────────────────────┼───┼──────────┼────────┼────────┤
│Împrumuturi acordate pe termen lung │02 │ │ │ │
│(ct. 2672+2673) │ │ │ │ │
├─────────────────────────────────────┼───┼──────────┼────────┼────────┤
│Alte creanţe imobilizate │03 │ │ │ │
│(ct. 2677+2678) │ │ │ │ │
├─────────────────────────────────────┼───┼──────────┼────────┼────────┤
│I. CREANŢE DIN ACTIVE │04 │ │ │ │
│ IMOBILIZATE - TOTAL │ │ │ │ │
│ (rd. 01 la 03) │ │ │ │ │
├─────────────────────────────────────┼───┼──────────┼────────┼────────┤
│Furnizori - debitori (ct. 409) │05 │ │ │ │
├─────────────────────────────────────┼───┼──────────┼────────┼────────┤
│Clienţi │ │ │ │ │
│(ct. 4111***+411+413+416+418) │06 │ │ │ │
├─────────────────────────────────────┼───┼──────────┼────────┼────────┤
│Creanţe - personal şi asigurãri │ │ │ │ │
│sociale │07 │ │ │ │
│(ct. 425+4282+431*+437*+4382) │ │ │ │ │
├─────────────────────────────────────┼───┼──────────┼────────┼────────┤
│Impozit pe profit (ct. 441*) │08 │ │ │ │
├─────────────────────────────────────┼───┼──────────┼────────┼────────┤
│Taxa pe valoarea adãugatã │09 │ │ │ │
│(ct. 4424) │ │ │ │ │
├─────────────────────────────────────┼───┼──────────┼────────┼────────┤
│Alte creanţe cu statul şi │ │ │ │ │
│instituţii publice │10 │ │ │ │
│(ct. 4428*+444*+445+446*+ │ │ │ │ │
│ 447*+4482+4484+463) │ │ │ │ │
├─────────────────────────────────────┼───┼──────────┼────────┼────────┤
│Decontãri cu grupul şi alte creanţe │11 │ │ │ │
│(ct. 451*+456*) │ │ │ │ │
├─────────────────────────────────────┼───┼──────────┼────────┼────────┤
│Decontãri din operaţii în │ │ │ │ │
│participaţie │12 │ │ │ │
│ (ct. 4581) │ │ │ │ │
├─────────────────────────────────────┼───┼──────────┼────────┼────────┤
│Debitori diversi │13 │ │ │ │
│(ct. 461) │ │ │ │ │
├─────────────────────────────────────┼───┼──────────┼────────┼────────┤
│ II. CREANŢE DIN ACTIVE │14 │ │ │ │
│ CIRCULANTE - TOTAL │ │ │ │ │
│ (rd. 05 la 13) │ │ │ │ │
├─────────────────────────────────────┼───┼──────────┼────────┼────────┤
│III. CHELTUIELI ÎNREGISTRATE │15 │ │ │ │
│ ÎN AVANS (ct. 471) │ │ │ │ │
├─────────────────────────────────────┼───┼──────────┼────────┼────────┤
│ TOTAL CREANŢE │16 │ │ │ │
│ (rd. 04+14+15) │ │ │ │ │
└─────────────────────────────────────┴───┴──────────┴────────┴────────┘

Cod 70
- mii lei -
┌──────────────────────────────────────────────┬───┬───────────┬───────────────┐
│ Datorii │Nr.│ Sold la │Termen de │
│ │rd.│ sfârşitul │exigibilitate │
│ │ │ anului │a pasivului │
│ │ │ (col. ├─────┬───┬─────┤
│ │ │ 2+3+4) │ sub │1-5│peste│
│ │ │ │ 1 an│ani│5 ani│
├──────────────────────────────────────────────┼───┼───────────┼─────┼───┼─────┤
│ A │B │ 1 │ 2 │ 3 │ 4 │
├──────────────────────────────────────────────┼───┼───────────┼─────┼───┼─────┤
│Împrumuturi din emisiuni │17 │ │ │ │ │
│de obligaţiuni (ct. 161 + 1681) │ │ │ │ │ │
├──────────────────────────────────────────────┼───┼───────────┼─────┼───┼─────┤
│Credite bancare pe termen lung şi mediu │18 │ │ │ │ │
│(ct. 1621+1623+1624+1625+1626+1627) │ │ │ │ │ │
│total, din care: │ │ │ │ │ │
├──────────────────────────────────────────────┼───┼───────────┼─────┼───┼─────┤
│- interne - total, din care: │19 │ │ │ │ │
├──────────────────────────────────────────────┼───┼───────────┼─────┼───┼─────┤
│- cu garanţia statului │20 │ │ │ │ │
├─────────────────────────────┬────────────────┼───┼───────────┼─────┼───┼─────┤
│- externe - total, din care: │mii dolari SUA │21 │ │ │ │ │
│ ├────────────────┼───┼───────────┼─────┼───┼─────┤
│ │mii lei │22 │ │ │ │ │
├─────────────────────────────┼────────────────┼───┼───────────┼─────┼───┼─────┤
│- cu garanţia statului │mii dolari SUA │23 │ │ │ │ │
│ ├────────────────┼───┼───────────┼─────┼───┼─────┤
│ │mii lei │24 │ │ │ │ │
├─────────────────────────────┴────────────────┼───┼───────────┼─────┼───┼─────┤
│Credite bancare pe termen lung şi mediu │25 │ │ │ │ │
│nerambursate la scadanta (ct. 1622) │ │ │ │ │ │
│total, din care: │ │ │ │ │ │
├──────────────────────────────────────────────┼───┼───────────┼─────┼───┼─────┤
│- interne - total, din care: │26 │ │ │ │ │
├──────────────────────────────────────────────┼───┼───────────┼─────┼───┼─────┤
│- cu garanţia statului │27 │ │ │ │ │
├─────────────────────────────┬────────────────┼───┼───────────┼─────┼───┼─────┤
│- externe - total, din care: │mii dolari SUA │28 │ │ │ │ │
│ ├────────────────┼───┼───────────┼─────┼───┼─────┤
│ │mii lei │29 │ │ │ │ │
┼─────────────────────────────┼────────────────┼───┼───────────┼─────┼───┼─────┤
│- cu garanţia statului │mii dolari SUA │30 │ │ │ │ │
│ ├────────────────┼───┼───────────┼─────┼───┼─────┤
│ │mii lei │31 │ │ │ │ │
├─────────────────────────────┴────────────────┼───┼───────────┼─────┼───┼─────┤
│Credite bancare pe termen scurt │32 │ │ │ │ │
│(ct. 519+512**+5129***) │ │ │ │ │ │
├──────────────────────────────────────────────┼───┼───────────┼─────┼───┼─────┤
│Dobânzi (ct. 1682+1686+1687+5186) │33 │ │ │ │ │
│total, din care: │ │ │ │ │ │
├──────────────────────────────────────────────┼───┼───────────┼─────┼───┼─────┤
│- interne │34 │ │ │ │ │
├─────────────────────────────┬────────────────┼───┼───────────┼─────┼───┼─────┤
│- externe │mii dolari SUA │35 │ │ │ │ │
│ ├────────────────┼───┼───────────┼─────┼───┼─────┤
│ │mii lei │36 │ │ │ │ │
├─────────────────────────────┴────────────────┼───┼───────────┼─────┼───┼─────┤
│Alte împrumuturi şi datorii financiare │37 │ │ │ │ │
│(ct. 166+167) │ │ │ │ │ │
├──────────────────────────────────────────────┼───┼───────────┼─────┼───┼─────┤
│TOTAL DATORII FINANCIARE │38 │ │ │ │ │
│ŞI ASIMILATE │ │ │ │ │ │
│(rd. 17+18+25+32+33+37) │ │ │ │ │ │
├──────────────────────────────────────────────┼───┼───────────┼─────┼───┼─────┤
│Furnizori │39 │ │ │ │ │
│(ct. 401+403+404+405+408) │ │ │ │ │ │
├──────────────────────────────────────────────┼───┼───────────┼─────┼───┼─────┤
│Clienţi - creditori (ct. 419) │40 │ │ │ │ │
├──────────────────────────────────────────────┼───┼───────────┼─────┼───┼─────┤
│Datorii cu personalul şi asigurãrile sociale │41 │ │ │ │ │
│(ct. 112+421+423+424+426+427+4281+431+ │ │ │ │ │ │
│437+4381) │ │ │ │ │ │
├──────────────────────────────────────────────┼───┼───────────┼─────┼───┼─────┤
│Impozit pe profit (ct. 441**) │42 │ │ │ │ │
├──────────────────────────────────────────────┼───┼───────────┼─────┼───┼─────┤
│Taxa pe valoarea adãugatã │43 │ │ │ │ │
│(ct. 4423) │ │ │ │ │ │
├──────────────────────────────────────────────┼───┼───────────┼─────┼───┼─────┤
│Alte datorii fata de stat şi instituţii │ │ │ │ │ │
│publice │44 │ │ │ │ │
│(ct. 4428**+444+446+447+4481+4483+4485) │ │ │ │ │ │
├──────────────────────────────────────────────┼───┼───────────┼─────┼───┼─────┤
│Decontãri cu grupul şi alte datorii │45 │ │ │ │ │
│(ct. 451**+455+456**+457+4582+509) │ │ │ │ │ │
├──────────────────────────────────────────────┼───┼───────────┼─────┼───┼─────┤
│Creditori diversi (ct. 462) │46 │ │ │ │ │
├──────────────────────────────────────────────┼───┼───────────┼─────┼───┼─────┤
│ALTE DATORII - TOTAL (rd. 39 la 46) │47 │ │ │ │ │
├──────────────────────────────────────────────┼───┼───────────┼─────┼───┼─────┤
│Venituri înregistrate în avans (ct. 472) │48 │ │ │ │ │
├──────────────────────────────────────────────┼───┼───────────┼─────┼───┼─────┤
│TOTAL DATORII │49 │ │ │ │ │
│(rd. 38+47+48) │ │ │ │ │ │
└──────────────────────────────────────────────┴───┴───────────┴─────┴───┴─────┘

*) Solduri debitoare ale conturilor respective
**) Solduri creditoare ale conturilor respective
***) Conturile respective se utilizeazã numai de cooperativele de credit.


ADMINISTRATOR, ÎNTOCMIT,

Numele şi prenumele .......... Numele şi prenumele .........
Semnatura..................... Semnatura ...................


Ştampila unitãţii



Situaţia altor provizioane

Cod 80
- mii lei -
┌──────────────────────────────────┬───┬─────────┬──────────┬────────┬─────────┐
│ Natura provizioanelor │Nr.│ Sold la │Cheltuieli│ │ Sold la │
│ │rd.│începutul│ privind │Venituri│sfârşitul│
│ │ │ anului │ provizi- │din pro-│ anului │
│ │ │ │ oanele │vizioane│ │
│ │ │ │ │ │ (col. │
│ │ │ │ │ │ 1+2-3) │
├──────────────────────────────────┼───┼─────────┼──────────┼────────┼─────────┤
│ A │B │ 1 │ 2 │ 3 │ 4 │
├──────────────────────────────────┼───┼─────────┼──────────┼────────┼─────────┤
│I. PROVIZIOANE REGLEMENTATE │01 │ │ │ │ │
│ (ct.141) │ │ │ │ │ │
├──┬───────────────────────────────┼───┼─────────┼──────────┼────────┼─────────┤
│ │Provizioane pentru litigii │ │ │ │ │ │
│ │(ct. 1511) │02 │ │ │ │ │
│ ├───────────────────────────────┼───┼─────────┼──────────┼────────┼─────────┤
│ │Provizioane pentru garanţii │03 │ │ │ │ │
│ │acordate clienţilor (ct. 1512) │ │ │ │ │ │
│ ├───────────────────────────────┼───┼─────────┼──────────┼────────┼─────────┤
│ │Provizioane pentru cheltuieli │ │ │ │ │ │
│ │de repartizat pe mai multe │ │ │ │ │ │
│ │exercitii (ct. 1513) │04 │ │ │ │ │
│ ├───────────────────────────────┼───┼─────────┼──────────┼────────┼─────────┤
│ │Provizioane pentru pierderi │ │ │ │ │ │
│ │din schimb valutar (ct. 1514) │05 │ │ │ │ │
│ ├───────────────────────────────┼───┼─────────┼──────────┼────────┼─────────┤
│ │Alte provizioane pentru riscuri│ │ │ │ │ │
│ │şi cheltuieli (ct. 1518) │06 │ │ │ │ │
├──┴───────────────────────────────┼───┼─────────┼──────────┼────────┼─────────┤
│II. PROVIZIOANE PENTRU RISCURI │07 │ │ │ │ │
│ ŞI CHELTUIELI - TOTAL │ │ │ │ │ │
│ (rd. 02 la 06) │ │ │ │ │ │
├──────────────────────────────────┼───┼─────────┼──────────┼────────┼─────────┤
│ PROVIZIOANE PENTRU │ │ │ │ │ │
│ DEPRECIEREA STOCURILOR ŞI │ │ │ │ │ │
│ PRODUCŢIEI ÎN CURS │08 │ │ │ │ │
│ Materii prime (ct. 390) │ │ │ │ │ │
├──────────────────────────────────┼───┼─────────┼──────────┼────────┼─────────┤
│Materiale consumabile (ct. 391) │09 │ │ │ │ │
├──────────────────────────────────┼───┼─────────┼──────────┼────────┼─────────┤
│Obiecte de inventar (ct. 392) │10 │ │ │ │ │
├──────────────────────────────────┼───┼─────────┼──────────┼────────┼─────────┤
│Producţie în curs de execuţie │ │ │ │ │ │
│(ct. 393) │11 │ │ │ │ │
├──────────────────────────────────┼───┼─────────┼──────────┼────────┼─────────┤
│Produse (ct. 394) │12 │ │ │ │ │
├──────────────────────────────────┼───┼─────────┼──────────┼────────┼─────────┤
│Stocuri aflate la terţi (ct. 395) │13 │ │ │ │ │
├──────────────────────────────────┼───┼─────────┼──────────┼────────┼─────────┤
│Animale (ct. 396) │14 │ │ │ │ │
├──────────────────────────────────┼───┼─────────┼──────────┼────────┼─────────┤
│Mãrfuri (ct. 397) │15 │ │ │ │ │
├──────────────────────────────────┼───┼─────────┼──────────┼────────┼─────────┤
│Ambalaje (ct. 398) │16 │ │ │ │ │
├──────────────────────────────────┼───┼─────────┼──────────┼────────┼─────────┤
│TOTAL (rd. 08 la 16) │17 │ │ │ │ │
├──────────────────────────────────┼───┼─────────┼──────────┼────────┼─────────┤
│ PROVIZIOANE PENTRU │ │ │ │ │ │
│ DEPRECIEREA CREANŢELOR │18 │ │ │ │ │
│Clienţi (ct. 491) │ │ │ │ │ │
├──────────────────────────────────┼───┼─────────┼──────────┼────────┼─────────┤
│Decontãri în cadrul grupului şi │ │ │ │ │ │
│cu asociaţii (ct. 495) │19 │ │ │ │ │
├──────────────────────────────────┼───┼─────────┼──────────┼────────┼─────────┤
│Debitori diversi (ct. 496) │20 │ │ │ │ │
├──────────────────────────────────┼───┼─────────┼──────────┼────────┼─────────┤
│ TOTAL (rd. 18 la 20) │21 │ │ │ │ │
├──────────────────────────────────┼───┼─────────┼──────────┼────────┼─────────┤
│Provizioane pentru deprecierea │ │ │ │ │ │
│titlurilor de plasament (ct. 590) │22 │ │ │ │ │
├──────────────────────────────────┼───┼─────────┼──────────┼────────┼─────────┤
│ III. ALTE PROVIZIOANE PENTRU │ │ │ │ │ │
│ DEPRECIERE (rd. 17+21+22) │23 │ │ │ │ │
├──────────────────────────────────┼───┼─────────┼──────────┼────────┼─────────┤
│ TOTAL GENERAL │24 │ │ │ │ │
│ (rd. 01+07+23) │ │ │ │ │ │
└──────────────────────────────────┴───┴─────────┴──────────┴────────┴─────────┘

ADMINISTRATOR, ÎNTOCMIT,

Numele şi prenumele .......... Numele şi prenumele .........
Semnatura..................... Semnatura ...................


Ştampila unitãţii



ALTE INFORMAŢII PRIVIND REGULILE ŞI METODELE
CONTABILE ŞI DATE COMPLEMENTARE


Cod 90
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
I Informaţii asupra regulilor şi metodelor contabile folosite:
- indicarea modului de evaluare a diverselor poziţii din bilanţ
şi contul de profit şi pierdere; ..................................
- metoda utilizata pentru calculul amortismentelor
şi provizioanelor; ................................................
- indicarea şi justificarea derogarilor de la principiile
generale; .........................................................
- comentarii asupra absentei comparabilitatii conturilor şi
asupra eventualelor adaptari ale informaţiilor prezentate
în exerciţiul precedent. ..........................................

II. Alte informaţii:
- Angajamente financiare reflectate în conturi în
afarã bilanţului; ...............................................
- Informaţii referitoare la modificarea capitalului; ..............
- Analiza conturilor urmãtoare:
- acţiuni proprii; ..............................................
- cheltuieli şi venituri excepţionale; ..........................
- cheltuieli şi venituri pentru exerciţiul anterior; ............
- diferenţe de conversie; .......................................
- alte conturi; .................................................
- sume neclarificate în soldul contului 473. ....................
- Alte elemente semnificative:
- comentarii asupra cifrei de afaceri; ..........................
- evenimente posterioare închiderii exerciţiului care nu au fost
contabilizate în conturile exerciţiului închis; ...............
- elemente contabilizate în conturile exerciţiului închis,
dar care privesc exerciţiile precedente (eventualele erori
constatate dupã aprobarea şi depunerea situaţiilor
financiare anuale simplificate); ...............................
- alte informaţii pe care unitatea considera ca este
necesar sa le prezinte; ........................................
................................................................

──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────

ADMINISTRATOR, ÎNTOCMIT,

Numele şi prenumele .......... Numele şi prenumele .........
Semnatura..................... Semnatura ...................


Ştampila unitãţii



--------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016