Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   PRECIZARI din 19 februarie 2001  privind inregistrarea in contabilitate a bunurilor legal confiscate sau intrate, potrivit legii, in proprietatea privata a statului    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

PRECIZARI din 19 februarie 2001 privind inregistrarea in contabilitate a bunurilor legal confiscate sau intrate, potrivit legii, in proprietatea privata a statului

EMITENT: MINISTERUL FINANTELOR PUBLICE
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 143 din 22 martie 2001

In aplicarea prevederilor <>Ordonantei Guvernului nr. 128/1998 pentru reglementarea modului si conditiilor de valorificare a bunurilor legal confiscate sau intrate, potrivit legii, in proprietatea privata a statului, cu modificarile si completarile ulterioare, au fost elaborate normele metodologice de aplicare a acesteia, aprobate prin <>Hotararea Guvernului nr. 514/1999 , cu modificarile si completarile ulterioare.
Astfel au fost reglementate operatiunile privind declararea si preluarea bunurilor trecute in proprietatea privata a statului, evaluarea si valorificarea acestora, precum si distribuirea cu titlu gratuit a unor categorii de bunuri intrate in proprietatea privata a statului.
Directiile generale ale finantelor publice judetene, respectiv a municipiului Bucuresti, si directiile regionale vamale, care gestioneaza bunuri legal confiscate sau intrate, potrivit legii, in proprietatea privata a statului, inregistreaza bunurile respective in conturi contabile distincte, potrivit instructiunilor de utilizare a conturilor cuprinse in prezentele precizari.

1. Inregistrarea in contabilitatea directiilor generale ale finantelor publice judetene, respectiv a municipiului Bucuresti, precum si a directiilor regionale vamale a bunurilor legal confiscate sau intrate, potrivit legii, in proprietatea privata a statului se face pe baza inventarelor intocmite in conformitate cu prevederile Normelor privind organizarea si efectuarea inventarierii patrimoniului, aprobate prin <>Ordinul ministrului finantelor nr. 2.388/1995 .
2. Contabilitatea bunurilor legal confiscate sau intrate, potrivit legii, in proprietatea privata a statului se tine cantitativ si valoric sau numai valoric, in conditiile folosirii inventarului permanent, potrivit prevederilor pct. 72 din Regulamentul de aplicare a <>Legii contabilitatii nr. 82/1991 , aprobat prin <>Hotararea Guvernului nr. 704/1993 . Se vor avea in vedere si prevederile cuprinse in sectiunea I lit. E "Metodele de conducere a contabilitatii analitice a valorilor materiale" din Normele metodologice de intocmire si utilizare a formularelor tipizate, comune pe economie, care nu au regim special, privind activitatea financiara si contabila, precum si modelele acestora, aprobate prin <>Ordinul ministrului finantelor nr. 425/1998 .
3. Cheltuielile ce se acopera din sumele obtinute din valorificarea bunurilor legal confiscate sau intrate, potrivit legii, in proprietatea privata a statului se consemneaza in documente justificative si angajeaza raspunderea persoanelor care le-au intocmit, vizat si aprobat ori inregistrat in contabilitate, dupa caz.
Documentele care stau la baza inregistrarii in contabilitate a operatiunilor care privesc primirea, valorificarea sau atribuirea cu titlu gratuit a bunurilor legal confiscate, precum si documentele de cheltuieli care se acopera din sumele incasate din valorificari sunt cele prevazute in:
- anexa nr. 1A "Catalogul formularelor tipizate, comune pe economie, cu regim special de tiparire, inseriere si numerotare, privind activitatea financiara si contabila" la <>Hotararea Guvernului nr. 831/1997 pentru aprobarea modelelor formularelor comune privind activitatea financiara si contabila si a normelor metodologice privind intocmirea si utilizarea acestora;
- sectiunea I lit. A "Nomenclatorul privind modelele registrelor si formularelor contabile tipizate, comune pe economie, care nu au regim special, pentru activitatea financiara si contabila" din Normele metodologice de intocmire si utilizare a formularelor tipizate, comune pe economie, care nu au regim special, privind activitatea financiara si contabila, precum si modelele acestora, aprobate prin <>Ordinul ministrului finantelor nr. 425/1998 ;
- actele normative in vigoare privind bunurile legal confiscate sau intrate, potrivit legii, in proprietatea privata a statului.
4. Planul de conturi pentru institutiile publice se modifica si se completeaza potrivit anexei nr. 1.
5. Continutul si functiunea conturilor introduse sunt prevazute in anexa nr. 2.
6. Monografia privind inregistrarea in contabilitate a principalelor operatiuni este cuprinsa in anexa nr. 3.
7. Anexele nr. 1-3 fac parte integranta din prezentele precizari.

ANEXA 1



COMPLETARI
in planul de conturi pentru institutiile publice

──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Nr. Clasa Simbolul conturilor Functiunea


Sintetice Analitice activ/pasiv)


──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Conturi introduse:
1. Disponibil din valorificarea
bunurilor intrate in proprie-
tatea privata a statului 1 171 A
2. Bunuri legal confiscate sau
intrate, potrivit legii, in
proprietatea privata a
statului 6 607 A
3. Bunuri in custodie sau in
consignatie la terti 6 608 A
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────



ANEXA 2

CONTINUTUL SI FUNCTIUNEA CONTURILOR INTRODUSE

Contul 171 "Disponibil din valorificarea bunurilor intrate in proprietatea
privata a statului"

Cu ajutorul acestui cont directiile generale ale finantelor publice judetene, respectiv a municipiului Bucuresti, precum si directiile regionale vamale tin evidenta veniturilor incasate din valorificarea bunurilor legal intrate in proprietatea privata a statului, colectate in contul 50.85 "Disponibil din valorificarea bunurilor intrate in proprietatea privata a statului conform <>Ordonantei Guvernului nr. 128/1998 , cu modificarile si completarile ulterioare", deschis la trezoreria statului, potrivit legii.
Contul 171 "Disponibil din valorificarea bunurilor intrate in proprietatea privata a statului" este un cont de activ. In debitul contului se inregistreaza sumele incasate din valorificarea bunurilor intrate in proprietatea privata a statului, potrivit legii, iar in credit, platile efectuate in vederea acoperirii cheltuielilor cu valorificarea bunurilor respective, precum si cu sumele varsate in contul bugetului de stat, potrivit legii. Soldul debitor al contului reprezinta disponibilitatile banesti existente in contul deschis la trezoreria statului.
Contul 171 "Disponibil din valorificarea bunurilor intrate in proprietatea privata a statului" se debiteaza prin creditul conturilor:
13 "Casa"
- cu sumele depuse in numerar in contul de disponibil reprezentand incasari din valorificarea bunurilor intrate in proprietatea privata a statului.
220 "Debitori"
- cu sumele restituite din contul bugetului de stat, potrivit legii.
225 "Clienti"
- cu sumele incasate din valorificarea bunurilor intrate in proprietatea privata a statului.
Contul 171 "Disponibil din valorificarea bunurilor intrate in proprietatea privata a statului" se crediteaza prin debitul conturilor:
13 "Casa"
- cu sumele ridicate din contul de disponibil, pentru acoperirea cheltuielilor prevazute de lege.
119.01 "Disponibil din fonduri cu destinatie speciala si de redistribuire"
- cu sumele transferate din contul de disponibil reprezentand fonduri pentru stimularea personalului constituite potrivit legii.
220 "Debitori"
- cu sumele ce urmeaza sa fie restituite din contul bugetului de stat.
231 "Creditori"
- cu sumele restituite in baza hotararii judecatoresti ramase definitive, reprezentand contravaloarea bunurilor legal confiscate sau intrate, potrivit legii, in proprietatea privata a statului (in cazul in care bunurile au fost valorificate).
232 "Decontari cu bugetul statului"
- cu sumele virate in contul bugetului de stat, potrivit legii.
234 "Furnizori"
- cu sumele platite furnizorilor pentru materiale aprovizionate sau pentru lucrari executate si servicii prestate, in vederea valorificarii bunurilor legal confiscate sau intrate, potrivit legii, in proprietatea privata a statului.

Contul 307 "Fondul bunurilor care alcatuiesc
domeniul privat al statului"*)

-----------
*) Contul 307 "Fondul bunurilor care alcatuiesc domeniul privat al statului" a fost introdus in Planul de conturi pentru institutii publice prin <>Hotararea Guvernului nr. 1.031/1999 pentru aprobarea Normelor metodologice privind inregistrarea in contabilitate a bunurilor care alcatuiesc domeniul public al statului si al unitatilor administrativ-teritoriale, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 620 din 17 decembrie 1999.

Cu ajutorul acestui cont directiile generale ale finantelor publice judetene, respectiv a municipiului Bucuresti, precum si directiile regionale vamale tin evidenta bunurilor intrate in proprietatea privata a statului, potrivit legii.
Contul 307 "Fondul bunurilor care alcatuiesc domeniul privat al statului" este un cont de pasiv. In creditul contului se inregistreaza bunurile intrate in proprietatea privata a statului, iar in debit bunurile respective scazute din evidenta, potrivit legii.
Soldul creditor al contului reprezinta bunurile care alcatuiesc patrimoniul privat al statului la un moment dat.
Contul 307 "Fondul bunurilor care alcatuiesc domeniul privat al statului" se crediteaza prin debitul contului:
607 "Bunuri legal confiscate sau intrate, potrivit legii, in proprietatea privata a statului"
- cu valoarea bunurilor legal confiscate sau intrate, potrivit legii, in proprietatea privata a statului.
Contul 307 "Fondul bunurilor care alcatuiesc domeniul privat al statului" se debiteaza prin creditul conturilor:
607 "Bunuri legal confiscate sau intrate, potrivit legii, in proprietatea privata a statului"
- cu valoarea bunurilor legal confiscate sau intrate, potrivit legii, in proprietatea privata a statului, scazute din evidenta.
608 "Bunuri in custodie sau in consignatie la terti"
- cu valoarea bunurilor legal confiscate sau intrate, potrivit legii, in proprietatea privata a statului, valorificate in regim de consignatie.

Contul 607 "Bunuri legal confiscate sau intrate, potrivit legii,
in proprietatea privata a statului"

Cu ajutorul acestui cont directiile generale ale finantelor publice judetene, respectiv a municipiului Bucuresti, precum si directiile regionale vamale tin evidenta existentei si miscarii bunurilor legal confiscate sau intrate, potrivit legii, in proprietatea privata a statului.
Contabilitatea analitica se tine pe feluri sau pe categorii de bunuri grupate pe magazii (gestiuni) potrivit metodei folosite (operativ-contabila, cantitativ-valorica, global-valorica).
Contul 607 "Bunuri legal confiscate sau intrate, potrivit legii, in proprietatea privata a statului" este un cont de activ. In debitul contului se inregistreaza bunurile confiscate sau intrate, potrivit legii, in proprietatea privata a statului, iar in credit bunurile scazute din evidenta, potrivit legii.
Soldul debitor al contului reprezinta valoarea bunurilor legal confiscate sau intrate, potrivit legii, in proprietatea privata a statului, existente in stoc la un moment dat.
Contul 607 "Bunuri legal confiscate sau intrate, potrivit legii, in proprietatea privata a statului" se debiteaza prin creditul conturilor:
307 "Fondul bunurilor care alcatuiesc domeniul privat al statului"
- cu valoarea bunurilor confiscate sau intrate, potrivit legii, in proprietatea privata a statului.
608 "Bunuri in custodie sau in consignatie la terti"
- cu valoarea bunurilor legal confiscate sau intrate, potrivit legii, in proprietatea privata a statului, aduse de la terti.
Contul 607 "Bunuri legal confiscate sau intrate, potrivit legii, in proprietatea privata a statului" se crediteaza prin debitul conturilor:
307 "Fondul bunurilor care alcatuiesc domeniul privat al statului"
- cu valoarea bunurilor legal confiscate sau intrate, potrivit legii, in proprietatea privata a statului, scazute din evidenta.
608 "Bunuri in custodie sau in consignatie la terti"
- cu valoarea bunurilor legal confiscate sau intrate, potrivit legii, in proprietatea privata a statului, lasate in custodie sau in consignatie la terti.

Contul 608 "Bunuri in custodie sau in consignatie la terti"

Cu ajutorul acestui cont directiile generale ale finantelor publice judetene, respectiv a municipiului Bucuresti, precum si directiile regionale vamale tin evidenta bunurilor legal confiscate sau intrate, potrivit legii, in proprietatea privata a statului, trimise la terti.
Contabilitatea analitica a bunurilor aflate la terti se tine pe unitati, iar in cadrul acestora, pe feluri sau grupe de bunuri.
Contul 608 "Bunuri in custodie sau in consignatie la terti" este un cont de activ.
In debitul contului se inregistreaza valoarea bunurilor legal confiscate sau intrate, potrivit legii, in proprietatea privata a statului, lasate in custodie sau in consignatie la terti, iar in credit bunurile valorificate sau aduse de la terti, dupa caz.
Soldul debitor al contului reprezinta valoarea bunurilor lasate in custodie sau in consignatie la terti.
Contul 608 "Bunuri in custodie sau in consignatie la terti" se debiteaza prin creditul contului:
607 "Bunuri legal confiscate sau intrate, potrivit legii, in proprietatea privata a statului"
- cu valoarea bunurilor legal confiscate sau intrate, potrivit legii, in proprietatea privata a statului, lasate in custodie sau in consignatie la terti.
Contul 608 "Bunuri in custodie sau in consignatie la terti" se crediteaza prin debitul conturilor:
307 "Fondul bunurilor care alcatuiesc domeniul privat al statului"
- cu valoarea bunurilor legal confiscate sau intrate, potrivit legii, in proprietatea privata a statului, valorificate in regim de consignatie.
607 "Bunuri legal confiscate sau intrate, potrivit legii, in proprietatea privata a statului"
- cu valoarea bunurilor legal confiscate sau intrate, potrivit legii, in proprietatea privata a statului, aduse de la terti.

ANEXA 3




MONOGRAFIE
pentru inregistrarea in contabilitate a
principalelor operatiuni privind bunurile legal confiscate
sau intrate, potrivit legii, in proprietatea privata a statului

──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Nr. Contul Contul
crt. Explicatia operatiunii debitor creditor
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────

1. Intrarea in patrimoniu a bunurilor:

- evidentierea bunurilor legal confiscate sau intrate, 607 307
potrivit legii, in baza procesului-verbal de predare-
primire (titlu de proprietate) si a procesului-verbal
de evaluare

2. Valorificarea bunurilor si iesirea lor din patrimoniu:

a) prin magazine apartinand organului de valorificare
sau prin vanzare directa de la locul de depozitare:

- evidentierea facturilor catre clienti la valoarea 225 531
mentionata in procesul-verbal de evaluare

- evidentierea majorarilor de intarziere datorate 225 531
pentru neplata la termen a facturilor

- incasarea sumelor in contul de disponibil sau in 171,13 225
numerar, dupa caz, de la clienti, potrivit legii

- incasari in numerar pentru bunuri valorificate in 13 232
sistem comercial en detail

- crearea obligatiei de plata catre bugetul de stat 531 232
a sumelor datorate

- depunerea numerarului la casieria trezoreriei 171 13
statului

- evidentierea cheltuielilor ce se acopera, potrivit 232 %
legii, din sumele obtinute din valorificare 231,
234 etc.

- evidentierea platilor ce se efectueaza, potrivit 231, 234 13, 171
legii, din sumele obtinute din valorificare

- varsarea la bugetul de stat a sumelor incasate 232 171
din valorificarea bunurilor

- evidentierea sumelor ce urmeaza sa fie restituite % 171
din contul bugetului de stat, in situatia in care 220,
documentele justificative se prezinta dupa varsarea 232 (in rosu)
disponibilitatilor in contul de venituri al bugetului
de stat

- incasarea sumelor de la bugetul de stat, in 171 220
contul de disponibil

- scaderea din gestiune a bunurilor vandute 307 607

b) prin licitatie publica:

- evidentierea garantiei pentru oferta depusa de 110 231
participantii la licitatie

- evidentierea facturilor catre clienti la valoarea de 225 531
licitatie

- evidentierea majorarilor de intarziere datorate 225 531
pentru neplata la termen a facturilor

- incasarea sumelor in contul de disponibil sau in 171, 13 225
numerar, dupa caz, de la clienti

- crearea obligatiei de plata catre bugetul de stat 531 232

- depunerea numerarului la casieria trezoreriei 171 13
statului

- evidentierea cheltuielilor ce se acopera, potrivit 232 %
legii, din sumele obtinute din valorificare 231,
234 etc.

- evidentierea platilor ce se efectueaza, potrivit 231, 234 13, 171
legii, din sumele obtinute din valorificare

- varsarea la bugetul de stat a sumelor incasate 232 171
din valorificarea bunurilor confiscate

- restituirea integrala a garantiei de participare la 231 110
licitatie participantilor care nu au castigat licitatia
sau castigatorului licitatiei, in conditiile legii

- pierderea dreptului castigatorului licitatiei la 231 %
restituirea garantiei si virarea acesteia la bugetul 231/BRM
de stat sau la Societatea Comerciala "Bursa 232
Romana de Marfuri" - S.A., in conditiile legii
% 110
231/BRM
232

- scaderea din gestiune a bunurilor vandute 307 607

c) in regim de consignatie

- evidentierea predarii bunurilor in consignatie la 608 607
terti pe baza avizului de insotire a marfii

- evidentierea facturilor catre clienti pentru bunurile 225 531
vandute

- evidentierea majorarilor de intarziere datorate 225 531
pentru neplata la termen a facturilor

- inregistrarea sumelor incasate in urma valorificarii 171 225
bunurilor prin consignatie

- crearea obligatiei de plata catre bugetul statului 531 232

- evidentierea cheltuielilor ce se acopera, potrivit 232 %
legii, din sumele obtinute din valorificare 231,
234 etc.

- evidentierea platilor ce se efectueaza, potrivit 231, 232 13, 171
legii, din sumele obtinute din valorificare

- varsarea la bugetul de stat a sumelor incasate 232 171
din valorificarea bunurilor confiscate

- scaderea din gestiune a bunurilor vandute 307 608

- evidentierea restituirii bunurilor in consignatie la 607 608
terti pe baza avizului de insotire a marfii

3. Cresterea sau reducerea valorii bunurilor confiscate 607 307
in conditiile legii (in negru sau in rosu, dupa caz)

4. Restituirea in baza hotararii judecatoresti ramase 307 607
definitive a bunurilor legal confiscate sau intrate,
potrivit legii, in proprietatea privata a statului

5. Restituirea in baza hotararii judecatoresti ramase
definitive a contravalorii bunurilor legal confiscate
sau intrate, potrivit legii, in proprietatea privata a
statului (in cazul in care bunurile respective au fost
valorificate)

- inregistrarea sumelor datorate 220 231

- incasarea sumelor de la bugetul de stat 171 220

- plata in numerar sau prin virament 231 13, 171

6. Scaderea din evidenta a bunurilor care nu au fost
valorificate sau restituite in conditiile legii

a) atribuirea gratuita in baza proceselor-verbale de 307 607
atribuire gratuita, dupa plata taxelor datorate,
potrivit legii

- evidentierea facturilor catre unitatile de colectare 225 531
si valorificare a deseurilor

- incasarea facturilor 171 225

- crearea obligatiei de plata catre bugetul de stat 531 232

- varsarea sumelor datorate bugetului de stat 232 171

b) pe baza procesului-verbal de scoatere din
functiune a mijloacelor fixe, de declasare a unor
bunuri materiale, dezmembrarea bunurilor si
valorificarea componentelor rezultate, inclusiv
a ambalajelor, dupa caz

- inregistrarea valorii materialelor rezultate din 600.09 531
dezmembrarea bunurilor de natura mijloacelor fixe

- vanzarea materialelor rezultate din dezmembrare 225 600.09

- incasarea clientilor 13, 171 225

- crearea obligatiei catre bugetul de stat 531 232

- inregistrarea cheltuielilor efectuate pentru 232 %
dezmembrarea bunurilor de natura mijloacelor fixe 231,
234 etc.

- evidentierea platilor ce se efectueaza, potrivit 231, 234 13, 171
legii, din sumele obtinute din valorificare

- varsarea sumelor datorate bugetului de stat 232 171

c) distrugerea bunurilor care nu indeplinesc 307 607
conditiile de valorificare si atribuire gratuita,
pe baza procesului-verbal de distrugere

7. Cheltuieli efectuate din bugetul Ministerului 410 700
Finantelor Publice, in situatia in care veniturile
obtinute din valorificarea bunurilor sunt mai mici
decat cheltuielile efectuate, potrivit legii (cap. 72.01
"Alte actiuni" subcap. 72.01.50 "Alte cheltuieli",
alin. 30.07 "Alte cheltuieli autorizate prin dispozitiile
legale"

8. Constituirea fondurilor pentru stimularea 232 337.07
personalului potrivit dispozitiilor legale si 119.01 171
transferarea sumelor aferente in contul de
disponibil din fonduri cu destinatie speciala
si de redistribuire

9. Scaderea din evidenta, in conditiile reglementarilor 225 531
privind executarea creantelor bugetare, a sumelor
neincasate din valorificarea bunurilor legal
confiscate sau intrate, potrivit legii, in proprietatea
privata a statului (in rosu)
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────



-----------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016