Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   PRECIZĂRI nr. 10.474 din 13 martie 1995  privind completarea Normelor comune nr. 16.805/2.812/1994*) emise de Ministerul Finanţelor şi Comisia Naţională pentru Statistica    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 PRECIZĂRI nr. 10.474 din 13 martie 1995 privind completarea Normelor comune nr. 16.805/2.812/1994*) emise de Ministerul Finanţelor şi Comisia Naţională pentru Statistica

EMITENT: MINISTERUL FINANŢELOR
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 51 din 20 martie 1995
-----------
    *) Normele nr. 16.805/2.812/1994 au fost publicate în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 1 din 9 ianuarie 1995.


    ART. 1
    Având în vedere situaţiile specifice semnalate de agenţii economici în procesul aplicării prevederilor Normelor comune nr. 16.805/2.812/1994, emise de Ministerul Finanţelor şi Comisia Naţională pentru Statistică, capitolul II din norme se completează cu următoarele puncte:
    9. Calculul gradului de utilizare a mijloacelor fixe de bază în cazul locaţiei de gestiune sau închirierii:

    I. La locatar
    1. În cazul în care locatarul foloseşte numai mijloace fixe luate în locaţie de gestiune sau închiriate:
    - locatarul împreună cu locatorul calculează indicatorul de eficienta (Em) pentru anul 1994 în funcţie de veniturile din exploatare realizate în anul 1994 şi de valoarea mijloacelor fixe de baza luate în locaţie de gestiune sau închiriate. Veniturile din exploatare realizate de locatar în anul 1994 se însumează cu veniturile din exploatare realizate în anul 1994 de locator, în vederea determinării veniturilor din exploatare, totale, aferente mijloacelor fixe de bază ale locatorului.
    În aceasta situaţie locatarul nu calculează amortizare pentru mijloacele fixe luate în locaţie de gestiune sau închiriate, iar locatorul va determina gradul de utilizare a mijloacelor fixe de bază în funcţie de care va introduce amortizarea în cheltuielile de exploatare atât pentru anul 1994 cât şi pentru anul 1995.
    2. În cazul în care o parte din mijloacele fixe de baza sunt luate în locaţie de gestiune sau închiriate, iar celelalte sunt proprietatea locatarului:
    - locatarul calculează gradul de utilizare în funcţie de veniturile din exploatare realizate şi de valoarea mijloacelor fixe de bază luate în locaţie de gestiune sau închiriate, inclusiv cele proprii pentru perioada de la înfiinţarea agentului economic şi până la 31 decembrie 1994. Gradul de utilizare astfel obţinut se foloseşte de locatar pentru determinarea amortizării aferente mijloacelor fixe de bază proprii, ce urmează a fi introdusă în cheltuielile de exploatare ale anilor 1994 şi 1995.
    Veniturile din exploatare realizate în anul 1994 de locatar, aferente mijloacelor fixe de baza luate în locaţie de gestiune sau închiriate şi care urmează a fi comunicate locatorului, se determină în funcţie de ponderea în totalul mijloacelor fixe de bază, aflate în folosinţa locatarului, a mijloacelor fixe de bază luate în locaţie de gestiune sau închiriate.
    În situaţiile în care locatarul, la data înfiinţării agentului economic, avea în folosinţă numai mijloace fixe de bază luate în locaţie de gestiune sau închiriate, iar în perioada următoare dobândeşte mijloace fixe proprii, gradul de utilizare se va stabili în raport cu anul în care dobândeşte mijloacele fixe proprii.
    În cazul în care mijloacele fixe de bază proprii au fost achiziţionate în anul 1994, gradul de utilizare a acestora este 100%.

    II. La locator
    1. În cazul în care locatorul a dat în locaţie de gestiune sau a închiriat o parte din mijloacele fixe de bază, iar celelalte au rămas în folosinţa proprie, pentru determinarea gradului de utilizare a mijloacelor fixe de bază aflate în patrimoniu va efectua următoarele operaţiuni:
    a) va determina împreună cu locatarul veniturile din exploatare realizate de acesta în anul 1994 cu mijloacele fixe de bază date în locaţie de gestiune sau închiriate;
    b) va însuma veniturile din exploatare realizate de locatar în anul 1994 cu mijloacele fixe de baza primite în locaţie de gestiune sau închiriate, cu veniturile din exploatare realizate cu mijloacele fixe de baza rămase în folosinţa proprie, mai puţin veniturile din exploatare realizate din locaţii sau închirieri;
    c) va determina indicatorul de eficienta pentru anul 1994 în funcţie de veniturile din exploatare realizate de locatar şi veniturile din exploatare proprii prin raportarea acestora la valoarea totală a mijloacelor fixe de baza aflate în patrimoniul locatorului;
    d) va determina gradul de utilizare a mijloacelor fixe de baza aflate în patrimoniu, care va sta la baza determinării amortizării ce urmează a fi introdusă în cheltuielile de exploatare ale anilor 1994 şi 1995, pe baza indicatorului de eficienta aferent anului 1994 şi a indicatorului de eficienţă aferent anului 1990 sau anului de înfiinţare.

    2. În cazul în care locatorul realizează venituri din exploatare numai ca urmare a locaţiei de gestiune sau închirierii:
    a) când are mijloace fixe de bază nedate în locaţie de gestiune sau neînchiriate (grupa 1 de mijloace fixe aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 266/1994), gradul de utilizare a mijloacelor fixe de bază se va determina în funcţie de:
    - indicatorul de eficienţă aferent anului 1990 sau anului de înfiinţare a agentului economic;
    - indicatorul de eficienţă aferent anului 1994, calculat pe baza veniturilor din exploatare realizate de locatar şi a veniturilor din exploatare ca urmare a locaţiei de gestiune sau închirierii, raportate la mijloacele fixe de bază aflate în patrimoniul locatorului;
    b) când nu are mijloace fixe de bază rămase în exploatare proprie (grupa 1 de mijloace fixe aprobată prin Hotărârea Guvernului nr. 266/1994, sunt preluate în locaţie de gestiune sau închiriere), gradul de utilizare a mijloacelor fixe de bază se va determina în funcţie de:
    - indicatorul de eficienţă aferent anului 1990 sau anului de înfiinţare a agentului economic;
    - indicatorul de eficienţă aferent anului 1994, calculat pe baza veniturilor din exploatare realizate de locatar, fără însumarea veniturilor din exploatare ca urmare a locaţiei de gestiune sau închirierii, raportate la mijloacele fixe de bază aflate în patrimoniul locatorului.
    10. În situaţia în care un agent economic desfăşoară mai multe activităţi, gradul mediu de utilizare a mijloacelor fixe de bază se determină utilizând un coeficient mediu anual de corecţie (K), calculat pe total agent economic, astfel:

    _ Σ Ki x Vi
    K 94/90 = -------------
                  100


    în care:
    Ki = coeficientul de corecţie pentru activitatea "i";
    Vi = ponderea activităţii "i" (exprimată în procente) în valoarea totală a veniturilor din exploatare în anul 1994.
    Se precizează că pentru agenţii economici înfiinţaţi în perioada 1992-1993 coeficientul de corecţie (K) se înmulţeşte cu 100.
    11. Agenţii economici care nu regăsesc coeficientul de corecţie aferent activităţii desfăşurate în anexa nr. 2 vor calcula coeficientul mediu anual de preţ (IP) astfel:

                   Σ q1994 x P 1994
    IP 94/90 = ----------------------
    (sau anul Σ q1994 x P 1990
    de înfiinţare)


    în care:
    q1994 = cantităţi livrate în anul 1994;
    P1994 = preţuri de producţie 1994;
    P1990 = preţuri de producţie 1990;
    În cazul în care unitatea produce o gamă mare de produse, pentru calculul coeficientului mediu anual de preţ (IP) se poate alege o gamă de produse reprezentative.

                                      1
    Coeficientul K = -------------------------------------
                       IP1994/1990 (sau anul de înfiinţare)


    12. Agenţii economici care au funcţionat în anul de înfiinţare mai puţin de 2 luni vor calcula gradul de utilizare a mijloacelor fixe de bază în funcţie de indicatorul de eficienţă a mijloacelor fixe din anul următor.
    Agenţii economici care au funcţionat în anul de înfiinţare mai mult de 2 luni, dar mai puţin de un an, vor determina gradul de utilizare a mijloacelor fixe pe baza veniturilor din exploatare, întregite la nivel de an, în funcţie de venitul mediu lunar realizat.
    Pentru agenţii economici care s-au înfiinţat prin divizare, gradul de utilizare a mijloacelor fixe de bază se va determina luând în calcul veniturile din exploatare şi valoarea mijloacelor fixe de baza atât din anul de înfiinţare cât şi din anul 1994, aferente activităţilor societăţilor comerciale rezultate prin divizare.
    13. Veniturile din exploatare care se iau în calcul la stabilirea gradului de utilizare a mijloacelor fixe de bază sunt veniturile evidenţiate în conturile 701-708.
    14. Agenţii economici care desfăşoară activitate în lohn vor recalcula veniturile aferente acestei activităţi cu preţurile pieţei interne.
    15. Pentru agenţii economici care, începând cu anul înfiinţării până în anul de raportare, nu deţin în patrimoniu mijloace fixe de bază, pentru celelalte mijloace fixe gradul de utilizare se consideră 100%.
    ART. 2
    Anexa nr. 1 la norme "Situaţia mijloacelor fixe de bază pe ramurile şi activităţile economice naţionale" se completează după cum urmează:

┌──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ Ramurile Grupa de mijloace Codul de clasificare │
│ şi fixe căreia îi a mijloacelor fixe care │
│activităţile aparţin mijloacele intră în componenţa │
│ fixe de bază mijloacelor fixe de bază │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ D. Industria extractivă │
├───────────────────────────────┬─────────────┬────────────────────────────────┤
│ 1.2. Extracţia petrolului │ │ │
│ şi gazelor naturale │ │ │
│ (exclusiv prospecţiuni) │ │ │
│ │ b) grupa 3 │ 3.2.3.; 3.16.1.3.2.; 3.16.2. │
│ │ c) grupa 4 │ 4.1.2.; 4.8. │
├───────────────────────────────┴─────────────┴────────────────────────────────┤
│ E. Industria prelucrătoare │
├───────────────────────────────┬─────────────┬────────────────────────────────┤
│ │ │ │
│ 5. Industria de prelucrare │ │ │
│ a lemnului │ │ │
│ │ b) grupa 3 │ 3.8.1. - 3.8.8. │
│10. Industria altor produse │ │ │
│ din minerale nemetalice │ │ │
│ │ b) grupa 3 │ 3.7.7. │
│11. Industria metalurgică │ │ │
│ │ b) grupa 3 │ 3.4.1.; 3.4.2.; 3.4.3. │
│15. Industria mijloacelor │ │ │
│ de transport │ │ │
│ │ b) grupa 2 │ 2.1.9.2.a.; 2.4.2.1.4.; │
│ │ │ 2.4.3.1.; 2.4.3.2.2.; │
│ │ │ 2.4.3.5.; 2.5.8.2.; │
│ │ │ 2.6.2.1. │
│ │ c) grupa 3 │ 3.5.1. - 3.5.19.; │
│ │ │ 3.3.3.; 3.3.4.; 3.3.6.; │
│ │ │ 3.4.3.; 3.5.11.; 3.5.16.; │
│ │ │ 3.5.18.; 3.5.29.; │
│ │ │ 3.5.32. - 3.5.34.; 3.6.3.6. │
│16. Alte activităţi │ │ │
│ industriale │ │ │
│ │ b) grupa 3 │ 3.8.8.; 3.9.4. │
├───────────────────────────────┴─────────────┴────────────────────────────────┤
│ H. Comerţ │
├───────────────────────────────┬─────────────┬────────────────────────────────┤
│ │ b) grupa 2 │ 2.5.8.2.; 2.8.1. │
│ │ c) grupa 3 │ 3.17.1. │
├───────────────────────────────┴─────────────┴────────────────────────────────┤
│ J. Transport şi depozitare │
├───────────────────────────────┬─────────────┬────────────────────────────────┤
│ │ b) grupa 2 │ 2.1.5.; 2.3.1.; 2.3.2.; │
│ │ │ 2.3.7.; 2.3.9.; 2.4.1.2.; │
│ │ │ 2.4.1.3.2.; 2.4.1.8.; │
│ │ │ 2.4.2.1.; 2.4.3.1.- 2.4.3.5.; │
│ │ │ 2.4.6.2.; 2.4.6.3.; 2.6.1.3.; │
│ │ │ 2.7.9.2.; 2.7.19. │
│ │ d) grupa 5 │ 5.3.7.; 5.5.1.; 5.5.2. │
├───────────────────────────────┴─────────────┴────────────────────────────────┤
│ L. Prestări servicii │
├───────────────────────────────┬─────────────┬────────────────────────────────┤
│2. Cercetare-dezvoltare, │ │ │
│ proiectare │ │ │
│ │ c) grupa 3 │ 3.1.; 3.5.; 3.16.4.1.; 3.17. │
│ 3.8. Alte activităţi de │ │ │
│ servicii colective, │ │ │
│ sociale şi personale │ │ │
│ 3.8.2. Activităţi recreative, │ │ │
│ culturale şi sportive │ │ │
│ │ d) grupa 4 │ 4.9. │
│ 3.8.3. Alte activităţi de │ │ │
│ servicii │ │ │
│ │ a) grupa 1 │ 1.3.1. │
│ │ b) grupa 2 │ 2.4.; 2.5. │
│ │ c) grupa 3 │ 3.2.; 3.5.7.; 3.5.8.; │
│ │ │ 3.5.17.; 3.8.5.; 3.8.6.; │
│ │ │ 3.8.8.; 3.16.3.; 3.16.4.; │
│ │ │ 3.17.; 3.20.1.1.1.;3.20.3.4.;│
│ │ │ 3.20.4.; 3.20.3.1.;3.20.3.2.;│
│ │ │ 3.24.6.; 3.51.7. │
│ │ d) grupa 4 │ 4.1.1.; 4.3.; 4.5.; 4.9. │
│ │ e) grupa 5 │ 5.2.2.; 5.6. │
│ │ f) grupa 7 │ 7.2. │
└───────────────────────────────┴─────────────┴────────────────────────────────┘


    Se abilitează Direcţia generală a regiilor autonome şi participaţiilor statului din cadrul Ministerului Finanţelor să completeze anexa nr. 1 la Normele comune ale Ministerului Finanţelor şi Comisiei Naţionale pentru Statistica nr. 16.805/2.812/1994 cu noi coduri de clasificare a mijloacelor fixe de bază, în funcţie de specificul activităţilor din economia naţională.

                               Ministru de stat,
                              ministrul finanţelor
                                Florin Georgescu

                        Preşedintele Comisiei Naţionale
                               pentru statistică
                               Alexandru Radocea

                                    --------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016