Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   PLANUL DE MANAGEMENT din 8 iunie 2016  al sitului de importanţă comunitară ROSCI0223 Sărăturile Ocna Veche    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 PLANUL DE MANAGEMENT din 8 iunie 2016 al sitului de importanţă comunitară ROSCI0223 Sărăturile Ocna Veche

EMITENT: Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 605 bis din 9 august 2016
──────────
    Aprobat prin Ordinul 1.072 din 08 iunie 2016 publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I nr. 605 din 09 august 2016.
──────────

    Cuprins
     Introducere
    CAP. I
    ASPECTE DESCRIPTIVE
     Demersuri conservative
     Obiective de conservare
     Relevanţa obiectivelor de conservare
    CAP. II
    DESCRIERE SUCCINTĂ A SITULUI
     Geologie
     Hidrologie şi hidrografie
     Clima
     Soluri
     Floră şi vegetaţie
     Faună
     Starea actuală de conservare a sitului ROSCI0223
     Valoarea sitului ROSCI0223
    CAP. III
    SCOPUL, OBIECTIVELE ŞI TEMELE PLANULUI DE MANAGEMENT
     Scopul PM
     Temele PM
    CAP. IV
    IMPLEMENTAREA PLANULUI DE MANAGEMENT
     REPERE BIBLIOGRAFICE
     Anexa 1 Matrice strategie Plan de management
     Anexa 2 Buget Plan de management
     Anexa 3 Harta sit
     Regulamentul Sitului Natura 2000 ROSCI0223 Sărăturile Ocna Veche

    Introducere
     Planul de management al unei arii naturale protejate este definit ca fiind acel instrument tehnico-administrativ prin care se arată ce anume este de protejat în teritoriul ţintă, unde se localizează elementele de interes conservativ, care este importanţa protecţiei acestora şi cum se pot duce la îndeplinire demersurile conservative.
     Planul de management cuprinde obiective, ţinte, linii direcţionare şi măsuri privind conservarea elementelor de interes, precum şi propuneri de alocări bugetare, sau aspecte ce vizează evoluţia probabilă a demersurilor conservative cum ar fi: modele de succesiune de vegetaţie sau categoriile de impact ce sunt decelabile la nivelul perimetrului şi care sunt în măsură a afecta speciile de interes conservativ.
     Regulamentul Sitului Natura 2000 ROSCI0223 Sărăturile Ocna Veche este conceput în baza Planului de management al Sitului Natura 2000 ROSCI0223 Sărăturile Ocna Veche, ambele documente fiind elaborate de SC Unitatea de Suport pentru Integrare SRL în cadrul proiectului "Managementul Sitului Natura 2000 Sărăturile Ocna Veche", finanţat prin POS Mediu, Axa Prioritară 4 - Implementarea sistemelor adecvate de management pentru protecţia naturii; Domeniul major de intervenţie - Dezvoltarea infrastructurii şi a planurilor de management pentru protejarea biodiversităţii şi reţelei Natura 2000.
    CAP. I
    ASPECTE DESCRIPTIVE
     Substratul geologic aparte, cu efilări ale depozitelor de sare spre suprafaţă a condus la apariţia unor condiţii pedologice particulare de sărătura, fenomen ce apare la nivelul Transilvaniei în mai multe localităţi, amintind aici Ocna Dej, jud. Cluj, Cojocna, jud. Cluj, Sărăţel, jud. Bistriţa-Năsăud.
     Ca urmare, în condiţiile ecologice particulare ale biomurilor de sărături continentale, s-au instalat comunităţi de floră ce au stârnit un interes ştiinţific particular. Asociat faciesurilor vegetale, apar şi comunităţi de faună deosebite, însă prea puţin cunoscute, studiile în acest sens demarate recent scoţând la iveală aspecte spectaculoase, aşa cum este cazul semnalării foraminiferului Entzia tetrastomella, specie ce apare în zona Băile Sărate Turda, ca singura populaţie certă cunoscută la această dată*1).
──────────
    *1) Telespan, A., Kaminski, M., A., Balc, R., Filipescu, S., Varga, I. (2012): Life cicle of Entzia - an agglutinated Foraminifer from Transylvania (pers comm.)
──────────


    Demersuri conservative
     În scopul conservării patrimoniului natural de sărătura din zona Turda, o primă iniţiativă a aparţinut Consiliului Judeţean Cluj, care prin a sa Delegaţie Permanentă a emis Decizia nr. 147 din 1994 de desemnare a Ariilor naturale de interes judeţean, unde a fost propus un areal de protecţie de 54 ha pentru "Băile Turda". Din păcate, decizia administrativă nu a fost însoţită şi de o documentaţie cartografică pentru delimitarea în teren a perimetrelor cu statut de protecţie, demersul păstrând o relevanţă conservativă limitată.
     Prin Legea nr. 5/2000 de amenajare a teritoriului naţional - Secţiunea a III-a - zone protejate, Anexa 1, poziţia 2.343, a fost preluată iniţiativa anterioară de protejare a perimetrelor din zona Turda, fiind desemnată Rezervaţia de interes naţional Sărăturile Ocna Veche, însă pe o suprafaţă totală de 10 ha. Imediat după desemnare însă, au apărut elemente ce au indus o serie de confuzii, dată fiind lipsa unei concordanţe între suprafeţe, cu propunerea iniţiată de Consiliul Judeţean Cluj, a unor reprezentări cartografice conforme, a unor delimitări în teren, la care se adaugă în fapt considerarea a două suprafeţe distincte, localizate la peste 1 km distanţă una de cealaltă şi situate în două zone depresionare aparte.
     O încercare de delimitare a arealelor protejate s-a realizat în momentul completării Formularului standard a rezervaţiilor naturale, în cadrul Agenţiei pentru Protecţia Mediului Cluj, propunerea fiind preluată în acest sens de către Autoritatea centrală de mediu*2). Pentru zona protejată a mai fost întocmită o propunere de Plan Urbanistic pentru Zonă Protejată SC Forum SRL, la nivelul anului 2001.
──────────
    *2) http://www.mmediu.ro/beta/domenii/protecţia-naturii-2/arii-naturale-protejate/
──────────

     În momentul desemnării reţelei Natura 2000, prin Ordinul ministrului mediului şi dezvoltării durabile nr. 1964/2007 privind instituirea regimului de arie naturală protejată a siturilor de importanţă comunitară, ca parte integrantă a reţelei ecologice europene Natura 2000 în România, cu modificările şi completările ulterioare, a fost desemnat situl ROSCI0223 Sărăturile Ocna Veche, pe o suprafaţă de 140 ha. Astfel, situl ROSCI0223 se suprapune peste alte două arii naturale protejate:
    a) de interes naţional "Sărăturile Ocna Veche" - categorie corespondentă conform "Uniunea Internaţională pentru Conservarea Naturii" IUCN IV
    b) de interes judeţean "Băile Turda" - balneară - cu o suprafaţă de 54 ha, conform Deciziei nr. 147/1994 a Delegaţiei Permanente a Consiliului Judeţean Cluj.

     Actualmente, prin Hotărârea Guvernului nr. 1284/2007 privind declararea ariilor de protecţie specială avifaunistică ca parte integrantă a reţelei ecologice europene Natura 2000, cu modificările şi completările ulterioare, ROSCI0223 este parţial inclus în aria de protecţie specială avifaunistică ROSPA0113 Cânepişti ce se întinde pe 6212 ha.

    Obiective de conservare
     Demersurile anterioare de trecere în regim de conservare a patrimoniului natural cuprins în prezent în situl ROSCI0223 Sărăturile Ocna Veche nu s-au bucurat de o documentaţie justificativă, cu argumentare ştiinţifică clară, fiind apreciată la modul general importanţa asociaţiilor de vegetaţie halofile la nivelul cărora apare şi specia Salicornia europaea.
     Prin Formularul de desemnare a sitului ROSCI0223 Sărăturile Ocna Veche, au fost considerate următoarele elemente criteriu:
    - 2 tipuri de habitate:
    Tabel nr. 1

┌─────┬───────────┬──┬─────┬─────┬─────┬───┐
│Cod. │Denumire │% │Repr.│Supr.│Cons.│Gl.│
│ │ │ │ │Rel. │ │ │
├─────┼───────────┼──┼─────┼─────┼─────┼───┤
│ │Pajişti şi │ │ │ │ │ │
│ │mlaştini │ │ │ │ │ │
│ │sărăturate │ │ │ │ │ │
│1530*│panonice şi│ │ │ │ │ │
│ │ponto - │ │ │ │ │ │
│ │sarmatice │10│B │C │B │B │
│ │Stepe şi │ │ │ │ │ │
│ │mlaştini │ │ │ │ │ │
│ │sărate │ │ │ │ │ │
│ │panonice │ │ │ │ │ │
├─────┼───────────┼──┼─────┼─────┼─────┼───┤
│ │Comunităţi │ │ │ │ │ │
│ │cu │ │ │ │ │ │
│ │Salicornia │ │ │ │ │ │
│ │şi alte │ │ │ │ │ │
│ │specii │ │ │ │ │ │
│ │anuale │ │ │ │ │ │
│ │care │ │ │ │ │ │
│ │colonizează│ │ │ │ │ │
│1310 │terenuri │ │ │ │ │ │
│ │umede şi │ │ │ │ │ │
│ │nisipoase │ │ │ │ │ │
│ │Salicornia │80│A │C │A │A │
│ │şi alte │ │ │ │ │ │
│ │specii │ │ │ │ │ │
│ │anuale care│ │ │ │ │ │
│ │populează │ │ │ │ │ │
│ │regiunile │ │ │ │ │ │
│ │mlăştinoase│ │ │ │ │ │
│ │şi │ │ │ │ │ │
│ │nisipoase │ │ │ │ │ │
└─────┴───────────┴──┴─────┴─────┴─────┴───┘


    – 3 specii de plante:
    Tabel nr. 2

┌────┬───────────┬───┬───┬─────┬───┬─────┐
│Cod │Nume │Pop│Sit│Cons.│Iz.│Glob.│
│ │ │ │Pop│ │ │ │
├────┼───────────┼───┼───┼─────┼───┼─────┤
│1389│Meesia │V │B │B │C │B │
│ │longiseta │ │ │ │ │ │
├────┼───────────┼───┼───┼─────┼───┼─────┤
│1903│Liparis │V │C │B │C │B │
│ │loeselii │ │ │ │ │ │
├────┼───────────┼───┼───┼─────┼───┼─────┤
│4087│Serratula │V │A │C │C │C │
│ │lycopifolia│ │ │ │ │ │
└────┴───────────┴───┴───┴─────┴───┴─────┘




    Relevanţa obiectivelor de conservare
     Ca urmare a studiilor de teren întreprinse pe perioada mai 2011 - august 2012, având ca obiectiv identificarea şi stabilirea atributelor elementelor criteriu, asumate în scopul fundamentării Planului de management, dar şi în urma analizării rezultatelor unor studii ştiinţifice de dată recentă, amintind aici:
    - Alec A. Teză de doctorat: 2010 Interrelaţia între substratul geologic şi populaţiile unor specii de halofile rare din Bazinul Transilvaniei
    – Mera O. Teză de doctorat: 2008 Studiul Formaţiunii cu sare din NV Municipiului Turda. Implicaţiile prezenţei şi valorificării sării asupra mediului şi luând în considerare atributele definite în cadrul Manualelor uzuale de interpretare a habitatelor
    – *** 2003: "Interpretation Manual of European Union Habitats", Eur. Comm. DG. Env.
    – Doniţă, N., şi Colab. 2005-2006: "Habitatele din România", Ed. Tehnică Silvică, Bucureşti
    – Gafta, D., Moutford, O. 2008: Manual de interpretare a habitatelor Natura 2000 din România", Risoprint, Cluj-Napoca

     S-a putut stabili faptul că din perimetrul sitului nu sunt întrunite condiţiile ecologice ale prezenţei habitatului 1310 Comunităţi cu Salicornia şi alte specii anuale care populează regiunile mlăştinoase şi nisipoase, lipsind speciile edificatoare altele decât Salicornia sp., respectiv corelarea cu distribuţia geografică, arealografică potenţială a acestui tip de habitat la nivel naţional. Cu toate acestea, în urma unor numeroase consultări, în mod particular cu reprezentanţii autorităţii centrale de mediu, s-a stabilit faptul că excluderea acestuia derivă dintr-o posibilă interpretare îngustă a termenilor de definire a prezenţei acestui habitat, atât la nivel european cât şi naţional. Până la o tranşare a acestui element de incertitudine, din perspectiva aplicării principiului precauţiei în luarea deciziei, s-a convenit la menţinerea ipotezei de prezenţă a acestui habitat, suprapus pe zonele de desfăşurare a faciesurilor de vegetaţie cu Salicornia sp. Din acest punct de vedere, prezenţa habitatului va fi admisă sub forma unor stadii de tranziţie sau degradate, urmând ca în urma unor studii consecutive, inclusiv a consultării cu European Topic Centre, să se revină asupra eventualelor limitări, dând astfel posibilitatea calificării depline a faciesurilor identificate în zona Sărăturilor Turda de a beneficia de un statut de protecţie.
     În ceea ce priveşte habitatul 1530* Pajişti şi mlaştini sărăturate panonice şi ponto - sarmatice, în urma corelării cu tipurile de habitate corespondente de la nivel naţional, s-a putut stabili prezenţa acestuia. Situaţia corespondenţelor cu categoriile de habitate descrise de la nivel naţional este prezentată sintetic în matricea de mai jos cu marcarea asociaţiilor corespondente potenţiale.

┌──────────────┬─────────────┬────────────────┬────────────┐
│Denumire │Răspândire │Observaţii │Valoare │
│ │ │ │conservativă│
├──────────────┴─────────────┴────────────────┴────────────┤
│1530*) Pajişti şi mlaştini sărăturate panonice şi ponto - │
│sarmatice │
├──────────────┬─────────────┬────────────────┬────────────┤
│ │Terenuri │ │ │
│ │sărăturate │ │ │
│ │din │ │ │
│R1522 - │Transilvania │După cum rezultă│ │
│Comunităţi │- │din răspândirea │ │
│pontosarmatice│Băile Sărate │habitatului, │ │
│cu Plantago │Turda, │se regăseşte în │ │
│maritima şi │Muntenia - │aria protejată │ │
│Limonium │Câmpia │Sărăturile │Mare │
│gmelini │Bărăganului, │Ocna Veche │ │
│ │Moldova, │ │ │
│ │Dobrogea, │ │ │
│ │Delta │ │ │
│ │Dunării │ │ │
├──────────────┼─────────────┼────────────────┼────────────┤
│R1526 - │Transilvania,│Speciile │ │
│Comunităţi │Oltenia - │edificatoare ale│ │
│pontosarmatice│Murta, │habitatului │ │
│cu Triglochin │Dobreşti, │R1526 │ │
│maritima, │Glavacioc, │îşi au arealul │ │
│Aster │Muntenia │de răspândire în│ │
│tripolium ssp.│Caragele, │Bazinul │ │
│pannonicum, │jud. Buzău; │Transilvaniei, │ │
│Scorzonera │Lunca Iencii,│regăsindu-se şi │Mare │
│parviflora şi │Lutu Alb, │în zona Băilor │ │
│Peucedanum │jud. Brăila │Sărate Turda*3) │ │
│latifolium │ │ │ │
│ │ │ │ │
├──────────────┼─────────────┼────────────────┼────────────┤
│ │ │Rămâne un │ │
│ │ │habitat probabil│ │
│ │ │în zona de │ │
│ │ │interes │ │
│ │Transilvania,│specia │ │
│R1529 - │Crişana, │edificatoare │ │
│Pajişti │Banat şi, în │Hordeum hystrix │ │
│ponto-panonice│mai │este │ │
│de │mică măsură, │semnalată cu │ │
│Hordeum │în Oltenia, │areal de │ │
│hystrix │Muntenia, │răspândire în │ │
│ │Dobrogea şi │judeţul │ │
│ │Moldova │Cluj, nefiind │ │
│ │ │însă găsită de │Moderată │
│ │ │studiile cele │ │
│ │ │mai recente în │ │
│ │ │zonă, nici în │ │
│ │ │relevee │ │
│ │ │fitosociologice,│ │
│ │ │nici ca specie │ │
│ │ │în lista │ │
│ │ │sistematică*4) │ │
├──────────────┼─────────────┼────────────────┼────────────┤
│R1530 - │ │ │ │
│Pajişti │ │Speciile │ │
│ponto-panonice│Transilvania,│edificatoare ale│ │
│de │Crişana, │acestui habitat │ │
│Festuca │Muntenia, │se │ │
│pseudovina, │Banat, │regăsesc în zona│ │
│Peucedanum │Moldova │băilor Sărate │Moderată │
│officinale şi │ │Turda*5) │ │
│Artemisia │ │ │ │
│santonicum │ │ │ │
│ssp. Patens │ │ │ │
├──────────────┼─────────────┼────────────────┼────────────┤
│R1532 - │ │În Transilvania │ │
│Comunităţi │Transilvania,│se găseşte pe │ │
│dacice slab │Crişana, │Valea Florilor, │ │
│halofile cu │Banat │în afara zonei │ │
│Aster │ │protejate a │Mare │
│sedifolius şi │ │Băilor Sărate │ │
│Peucedanum │ │Turda │ │
│officinale │ │ │ │
└──────────────┴─────────────┴────────────────┴────────────┘

──────────
    *3) Oprea, Adrian, Lista Critica a Plantelor Vasculare din România, Ed. Universităţii "Alexandru Ioan Cuza" Iaşi, 2005, Iaşi
     *4) Alec Andreea, Teza de doctorat, Interrelaţia între substratul geologic şi populaţiile unor specii de halofile rare din Bazinul Transilvaniei, 2009
     *5) Studii personale, SC Unitatea de Suport pentru Integrare SRL
──────────
     Aşa cum se arată în mod explicit în lucrările de specialitate "Simpla prezenţă a unor specii de plante, indicate în Manualul de interpretare a habitatelor din UE ca importante pentru caracterizarea şi identificarea unor tipuri de habitate, nu implică obligatoriu existenţa în teren a habitatelor corespunzătoare. În general, speciile de recunoaştere trebuie să fie integrate în biocenoze bine conturate, a căror sinecologie reflectă condiţiile abiotice ale habitatului respectiv."*6)
──────────
    *6) Gafta, D., Moutford, O. (2008): "Manual de interpretare a habitatelor Natura 2000 din România", Risoprint, Cluj-Napoca (pg. 9)
──────────

     Aşadar, stabilirea prezenţei habitatelor sau cel puţin a stărilor tranzitorii ale acestora este certificată de prezenţa în ansamblul său a asociaţiilor componente de vegetaţie, ce trebuie să prezinte stabilitate şi funcţionalitate, în timp ce prezenţa disparată a unor elemente floristice nu este în măsură a confirma prezenţa tipului respectiv de habitat.
     În consecinţă, în ceea ce privesc habitatele desemnate ca elemente criteriu pentru desemnarea ROSCI0223 Sărăturile Ocna Veche, se întâlnesc doar stări de tranziţie, asimilabile faciesurilor unor tipuri descrise la nivel naţional decelabile la nivelul unor perimetre din cadrul sitului, o prezenţă certă fiind doar în cazul tipului 1530*, discuţiile şi analizele pe marginea prezenţei habitatului 1310 rămânând astfel deschise.
     În ceea ce priveşte speciile criteriu considerate pentru desemnarea sitului ROSCI0223 Sărăturile Ocna Veche, nici una dintre specii nu a putut fi identificată în perimetrul propus spre conservare. Mai mult decât atât, condiţiile de biotop care să răspundă cerinţelor ecologice ale acestor specii - mlaştini eutrofe/oligotrofe, turbării - lipsesc din zona studiată, astfel că nici măcar o prezenţă potenţială, prezumtivă a acestora nu poate fi luată în considerare. Semnalarea acestor specii din zona sitului, considerăm că se datorează unor erori.
     În urma consultării specialiştilor Dr. Oprean A., Dr. Sârbu I. ce au fost parte în procesul de desemnare a elementelor criteriu pentru sitului ROSCI0223 Sărăturile Ocna Veche, s-a confirmat faptul că datele au fost preluate din citări cu localizare aproximativă "Turda", foarte vechi, înainte de anii 1950, astfel că preluarea în cadrul formularului de desemnare poate fi considerată o eroare.
     Ca urmare, obiectul de conservare al sitului ROSCI0223 Sărăturile Ocna Veche, ce poate fi considerat cu certitudine, rămâne habitatul 1530* Pajişti şi mlaştini sărăturate panonice şi ponto - sarmatice, prin stările tranzitorii şi faciesurile inclusiv degradate ale asociaţiilor de vegetaţie ce sunt corespondente categoriilor de habitate descrise la nivel naţional.
     În consecinţă, obiectul Planului de management rămâne centrat pe obiectivul reprezentat de conservarea şi acolo unde va fi posibil, readucerea la o stare favorabilă de conservare a habitatului 1530* Pajişti şi mlaştini sărăturate panonice şi ponto - sarmatice, ce îşi păstrează însă relevanţa şi pentru prezervarea habitatului 1310, indiferent de starea sub care acesta urmează a fi definit.
    CAP. II
    DESCRIERE SUCCINTĂ A SITULUI
     Perimetrul sitului ROSCI0223 Sărăturile Ocna Veche este amplasat la extremitatea estică a Municipiului Turda, într-o zona de cuvete, de unde zăcămintele de sare au fost solubilizate parţial, dând naştere la o salbă de lacuri sărate şi la zone sărăturate.

    Geologie*7)
──────────
    *7) Aspectele de geologie au fost preluate din studiile de doctorat: Mera, O. Teză de doctorat: 2008 Studiul Formaţiunii cu sare din NV Mun. Turda. Implicaţiile prezenţei şi valorificării sării asupra mediului.
──────────
     Complexul microdepresionar de la Băile Sărate este localizat la contactul dintre culmea interfluvială a Dealului Turda Nord şi terasa Viişoara 75-80 m. Microdepresiunea are un aspect aproximativ circular care se suprapune configuraţiei masivului de sare, pe care s-a format.
     Microdepresiunea Băile Sărate a fost sculptată prin acţiunea de eroziune a Arieşului, într-o primă etapă de evoluţie şi de procesele de disoluţie realizate prin acţiunea apelor de infiltraţie, într-o fază ulterioară. Procesele de tasare, prăbuşire şi denudare în suprafaţă a terenului, au determinat definitivarea formării microdepresiunii şi atingerea aspectului morfologic actual.
     Sculptarea microdepresiunii a început în timpul genezei terasei de 75-80 m şi a fost definitivată după evacuarea materialelor prin intermediul pârâului Aluniş. Prin îndepărtarea depozitelor sedimentare cu permeabilitate redusă din acoperişul formaţiunii salifere, Arieşul a înlesnit pătrunderea apelor de infiltraţie spre masivul de sare. Apele râului, în timpul sculptării terasei de 75-80 m, au transportat o cantitate însemnată de sare, schiţând microdepresiunea pe care, apoi, în faza colmatării cu aluviuni a terasei au umplut-o cu un strat gros de pietriş fluvial.
     Procesul de distrugere a masivului de sare şi de sculptare a microdepresiunii a fost continuat de acţiunea apelor de infiltraţie, care au acţionat viguros, după ce Arieşul şi-a mutat cursul şi a lăsat suspendat, sub formă de terasă fluviatilă, vechiul pat de drenaj. Materialele au fost evacuate în direcţie sud-estică, conform drenajului apelor freatice şi superficiale. La sculptarea microdepresiunii cu aspect de dolină a mai contribuit pârâul Aluniş. Acesta, pătrunzând în microdepresiune, după individualizarea terasei Viişoara, a evacuat o mare cantitate de materiale, ceea ce s-a repercutat asupra echilibrului morfodinamic al versanţilor. Eroziunea regresivă a pârâului Aluniş a fost stimulată de nivelul de bază coborât pe care l-a îndeplinit patul fluviatil al Arieşului, într-o continuă deplasare negativă pe verticală. Înaintarea regresivă a pârâului Aluniş în interiorul microdepresiunii este frânată în prezent în urma construirii unui dig de pământ, în sectorul prin care pârâul pătrunde în microdepresiune.

    Hidrologie şi hidrografie
     Hidrografia zonei din jurul masivelor de sare este trasată conform înclinării pantelor. Acestea în regiunea Turda urmăresc două sensuri principale: unul de la V la E dat de cursul Arieşului, iar celălalt de la N la S, dat de cumpăna de ape Feleac-Boj.
     Zona Sărăturilor este drenată de Valea Sărată, dirijată NE-SV cu fundul larg şi pante şterse, arată o evoluţie independentă de pârâul Sf. Ion, al cărui curs superior îl alcătuieşte. Curgerea, dar şi salinitatea văii Sărate este puternic influenţată de regimul precipitaţiilor.
     În zona Sărăturilor, dar şi a Băilor, apar mai multe ochiuri de apă, unele dintre acestea secând în perioadele secetoase, al căror nivel rămâne dependent de regimul pluvial.

    Clima
     Zona studiată se situează la interfaţa dintre sistemul climatic al Munţilor Apuseni şi cel al Câmpiei Transilvaniei. Poziţia particulară, face însă ca elementele dominante să fie cele legate de climatul Carpaţilor Occidentali Munţii Apuseni. Studii sistematice microclimatice, limitate la perimetrul Sărăturilor şi a Băilor Turda, nu au fost întreprinse, însă faciesul vegetaţiei trădează prezenţa unui marcat regim xero-termofil, beneficiind de un regim intens de insolare.

    Soluri
     Spre nord, dominante sunt cernoziomurile bogate în humus, ce se întind pe o conformaţie deluroasă, tipică Câmpiei Transilvaniei. Soluri aluvionare, humifere, slab alcaline şi lutoase apar în zona văilor de la baza dealurilor.
     Particularitatea zonei Sărăturilor şi a perimetrului Ocnei Vechi este suprapunerea pe un complex de galerii, unele prăbuşite, formate în masivul de sare ce pe alocuri este acoperit de un strat superficial de sol, pe alocuri apărând chiar aflorimente de sare la zi.
     Astfel solurile sunt tipice "de sărătura", cu o reacţie puternic alcalină de până la pH=10-12.

    Floră şi vegetaţie
     În perimetrul sitului, dominante rămân asociaţiile de vegetaţie caracteristice sărăturilor, dominate fiind de speciile Salicornia europaea*8) şi Limonium gmelinii. Apar intercalate biomuri de zone umede sărăturate, asociate bălţilor temporare, mlaştinilor şi smârcurilor alcaline, respectiv a ochiurilor de ape permanente.
──────────
    *8) Studii taxonomice de dată recentă, au arătat că la nivelul teritoriului României specia Salicornia herbacea lipseşte, fiind înlocuită de specia S. europaea. Astfel, certificarea prezenţei categoriei de habitat 1530* la nivelul României rămâne discutabilă.
──────────

     Pe suprafeţe restrânse apar biomuri antropizate şi/sau puternic impactate de tipul drumurilor, căilor de acces structurate şi nestructurate, precum şi perimetre degradate.
     Din zona sitului ROSCI0223, au fost semnalate 71 specii de plante.

    Faună
     Din zona sitului ROSCI0223 Sărăturile Ocna Veche lipsesc studii faunistice sistematice. În etapa de fundamentare a Planului de management, în scopul decelării unor relaţii structurale şi funcţionale ce concură la menţinerea integrităţii sitului, au fost întreprinse observaţii sumare şi unele studii asupra speciilor de nevertebrate, un accent aparte fiind pus pe studiul speciilor de lepidoptere, dată fiind relaţia intimă ce există între acestea şi speciile de plante.
     În perioada mai 2011 - august 2012, au fost întreprinse mai multe observaţii preliminare asupra speciilor de lepidoptere, cu ajutorul ecranelor luminoase, în încercarea de a defini spectrul speciilor asociate habitatelor caracteristice. Până la ora actuală au fost identificate un număr de 123 de specii de macroleptidoptere, fapt ce situează arealul studiat în rândul unor ecosisteme sărace în specii, însă care ar putea adăposti specii sau comunităţi particulare date fiind condiţiile de biotop aparte, astfel de aspecte urmând a face obiectul unor studii de viitor.

    Starea actuală de conservare a sitului ROSCI0223
     În urma studiilor din teren a putut fi observat impactul produs de activităţile antropice curente din cadrul perimetrului propus spre a fi inclus în reţeaua Natura 2000.
     Zona nordică se dovedeşte a fi cea mai expusă la presiuni antropice susţinute, datorate depozitărilor de dejecţii, a depozitărilor de deşeuri menajere şi inerte, a practicilor agro-zootehnice necontrolate abuzive, în special suprapăşunat.
     Afectate de practici necontrolate păşunat, depozitare de deşeuri, scurgeri încărcate cu materii organice, turism agresiv, practicare de sporturi motorizate, afectează suprafeţe extinse de la nivelul ambelor trupuri de rezervaţii.
     Pentru viitor, previzionăm o continuare a degradării ce va conduce la pierderea funcţiilor ecologice şi a patrimoniului natural asociat, în lipsa aplicării unui management conservativ direct, prin replicarea experienţei de la nivelul perimetrului sudic. Implementarea unui set de măsuri responsabile de refacere a mediului va conduce la o redobândire a indicilor de biodiversitate în aproximativ o decadă, în acest sens având exemplul succesiunii de vegetaţie instalate rapid din zona sudică protejată prin gard, unde faciesul de vegetaţie a revenit la o stare de integritate înaltă, naturală.
     Cu toate acestea remarcăm prezenţa unor perimetre total compromise, după cum urmează:
    a. Zona Sărăturilor: în proximitatea batalului de dejecţii situat spre extremitatea estică, puncte disparate din lungul canalului de dren ce debuşează în Valea Sărată, încărcat cu poluanţi preponderent organici de la surse din amonte; zone de târlire;
    b. Zona Băilor: suprafeţe afectate de depozitări necontrolate de deşeuri situate punctiform în lungul căilor de acces, sau ocupate de infrastructuri turistice;

     Urmărind sistemul codificat al activităţilor cu impact antropic propus în vederea evaluării stării factorilor de mediu de la nivelul siturilor Natura 2000 a fost analizată mărimea impactului antropic prezent, sau aşa numita analiză a stării actuale a perimetrului studiat.
     Pornind de la principiul propus de Leopold*9) pentru evaluarea impactului asupra mediului, larg utilizat în documentaţiile tehnice de specialitate, am adaptat la categoriile de impact considerate atributele "magnitudine", respectiv "importanţa".
──────────
    *9) Leopold, L. B., F. E. Clarke, B. B. Hanshaw, and J. E. Balsley. 1971. A procedure for evaluating environmental impact. U.S. Geological Survey Circular 645, Washington, D.C.
──────────

     În acest sens, urmărind categoriile tipurilor de impact asociat activităţilor antropice, a fost realizată analiză ce a pus în evidenţă prezenţa unui număr de 30 de categorii de impact. Magnitudinea impactului a fost apreciată şi în baza aerofotogramelor realizate în perioada studiilor de teren, putându-se delimita extinderea asociată fiecărei categorii de impact.
     În baza acestei analize, s-a apreciat că starea generală de conservare a sitului rămâne precară, cu excepţia unei suprafeţe restrânse, de aproximativ 2,8 ha, din imediata proximitate a amenajărilor realizate în scopul facilitării vizitării Ocnei Vechi, perimetru ce a fost împrejmuit în anul 2007, beneficiind astfel de o protecţie pasivă. La nivelul acestui perimetru se observă o revigorare a vegetaţiei caracteristice zonelor sărăturate.

    Valoarea sitului ROSCI0223
     În urma unei analize obiective, a reieşit faptul că de la nivelul sitului ROSCI0223 Sărăturile Ocna Veche, singurul element ce justifică desemnarea statutului de conservare specială este reprezentat de ansamblul faciesurilor de tranziţie inclusiv în stare degradată a unor asociaţii de vegetaţie ce participă la definirea unor categorii de habitate descrise la nivel naţional şi care prin corespondenţă, sunt superpozabile tipului 1530* Pajişti şi mlaştini sărăturate panonice şi ponto - sarmatice.
    CAP. III
    SCOPUL, OBIECTIVELE ŞI TEMELE PLANULUI DE MANAGEMENT
     Planul de management al sitului Natura 2000 ROSCI0223 Sărăturile Ocna Veche, denumit în continuare Plan de management, este documentul oficial care stabileşte cadrul general de desfăşurare al acţiunilor care urmează a fi promovate pentru îndeplinirea obiectivelor ariei protejate, acest document stând la baza activităţilor custodelui.
     Planul de management este obiect al proiectului "Managementul Sitului Natura 2000 Sărăturile Ocna Veche" aprobat spre finanţare în cadrul POS Mediu Axa Prioritară 4 - Implementarea sistemelor adecvate de management pentru protecţia naturii; Domeniul major de intervenţie - Dezvoltarea infrastructurii şi a planurilor de management pentru protejarea biodiversităţii şi reţelei Natura 2000, a cărui beneficiar este Primăria Municipiului Turda.
     În Planul de management au fost incluse acţiuni de management generate de modificări survenite în urma armonizării cadrului legislativ român cu cel comunitar, în special prin Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 195/2005 privind protecţia mediului, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 265/2006, cu modificările şi completările ulterioare, respectiv Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei şi faunei sălbatice, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 49/2011, cu modificările şi completările ulterioare.
     Planul de management oferă un cadru stabil de integrare a problemelor de conservare şi protecţie a mediului natural cu cele care vizează dezvoltarea socio-economică durabilă în Situl Natura 2000 ROSCI0223 Sărăturile Ocna Veche şi în zona învecinată. Cu toate acestea, Planul de management rămâne un document flexibil, acesta putând fi ajustat şi actualizat la propunerea autorităţilor implicate în implementarea acestuia, în baza unor propuneri ce vizează în primul rând o conservare adecvată a elementelor de interes conservativ şi asigură o dezvoltare şi valorizare pe baze cu adevărat durabile a patrimoniului natural.
     Planul de management devine astfel un instrument de dialog între proprietarii şi/sau custode al Sitului Natura 2000 ROSCI0223 Sărăturile Ocna Veche şi utilizatorii de resurse ale capitalului natural, cu comunităţile locale şi instituţiile care gestionează resursele naturale, economice şi umane de pe raza Sitului Natura 2000 ROSCI0223 Sărăturile Ocna Veche şi din zona învecinată. Acţiunile de management din Planul de management au fost formulate şi dimensionate ţinând cont de limitele capacităţii de suport ale complexelor de ecosisteme acvatice, terestre şi mixte, care se află într-o strânsă interdependenţă, formând un biom specific zonelor de sărătura, de la nivelul cărora, ca element de interes conservativ se diferenţiază habitatul 1530* Pajişti şi mlaştini sărăturate panonice şi ponto - sarmatice.
     În conformitate cu Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 57/2007, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 49/2011, cu modificările şi completările ulterioare, managementul Sitului Natura 2000 ROSCI0223 Sărăturile Ocna Veche necesită un plan de management adecvat, specific sitului desemnat sau integrat în alte planuri de management, şi măsuri legale, administrative sau contractuale în scopul evitării deteriorării habitatelor naturale şi a habitatelor speciilor, precum şi a perturbării speciilor pentru care zonele au fost desemnate.
     Astfel, managementul Sitului Natura 2000 ROSCI0223 Sărăturile Ocna Veche se realizează în scopul evitării deteriorării habitatelor naturale şi a habitatelor speciilor, precum şi a perturbării speciilor pentru care zonele au fost desemnate.

    Scopul Planului de management
     De la bun început, intenţia Planului de management a fost de a promova un model de gestiune durabilă care să permită conservarea biodiversităţii, ca element fundamental al capitalului natural din Situl Natura 2000 ROSCI0223 Sărăturile Ocna Veche în concordanţă cu dezvoltarea sistemelor socio-economice învecinate.
     În vederea atingerii scopului, după o analiză a managementului practicat în diferite arii naturale protejate şi ţinând cont de Legea nr. 58/1994 pentru ratificarea Convenţiei privind diversitatea biologică, semnată la Rio de Janeiro la 5 iunie 1992, există următoarele obiective subsumate celor trei direcţii strategice:
    1. Conservarea biodiversităţii
     ● Obiectiv strategic 1: Conservarea diversităţii ecologice, a structurilor cenotice precum şi a calităţii, productivităţii şi capacităţii de suport - temelie pentru dezvoltarea durabilă a sistemelor socio-ecologice adiacente.

    2. Cercetare şi monitoring
     ● Obiectiv strategic 2: Organizarea şi gospodărirea Sitului Natura 2000 ROSCI0223 Sărăturile Ocna Veche ca "zonă pilot" pentru dezvoltarea cunoaşterii şi expertizei manageriale în vederea dezvoltării durabile a zonelor de sărătura.
     ● Obiectiv strategic 3: Dezvoltarea cunoaşterii, capacităţii productive şi de suport a principalelor sisteme ecologice şi garantarea conservării biodiversităţii acestora.

    3. Dezvoltare economică durabilă
     ● Obiectiv strategic 4: Dezvoltarea expertizei manageriale, a tehnologiilor, metodelor, instrumentelor pentru managementul adaptativ şi utilizarea durabilă în limitele capacităţii productive şi de suport a resurselor şi serviciilor generate în sistemele ecologice specifice zonei.
     ● Obiectiv strategic 5: Diferenţierea sau redimensionarea activităţilor economice în funcţie de diversitatea resurselor şi serviciilor, respectiv de capacitate productivă şi de suport a sistemelor ecologice pe care le generează.


    a.i. Scopul şi categoria ariei protejate Situl Natura 2000 ROSCI0223 Sărăturile Ocna Veche
     Conform Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 57/2007, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 49/2011, cu modificările şi completările ulterioare, scopul Sitului Natura 2000 ROSCI0223 Sărăturile Ocna Veche este conservarea, menţinerea şi, acolo unde este cazul, readucerea într-o stare de conservare favorabilă a habitatelor naturale şi/sau a populaţiilor speciilor pentru care situl este desemnat.
     Ca arie naturală protejată de interes naţional, perimetrele desemnate corespund categoriei IV IUCN - "arie de gestionare a habitatelor/speciilor: arie protejată administrată în special pentru conservare prin intervenţii de gospodărire".
     Ca sit Natura 2000, Situl Natura 2000 ROSCI0223 Sărăturile Ocna Veche a fost desemnat pentru conservarea unui număr de 3 specii de plante: Meesia longiseta, Liparis loeselii, Serratula lycopifolia şi a 2 habitate de interes conservativ: 1310 - Comunităţi cu salicornia şi alte specii anuale care colonizează terenurile umede şi nisipoase; 1530* - Pajişti şi mlaştini sărăturate panonice şi ponto-sarmatice. Studiile întreprinse au arătat însă că dintre aceste elemente doar 1530* - Pajişti şi mlaştini sărăturate panonice şi ponto- sarmatice poate fi pus în evidenţă cu certitudine. O eventuală consultare a European Topic Centre, conform propunerii venite din partea Ministerului Mediului şi Schimbărilor Climatice sub nr. 15233/AJ/07.02.2014 poate fi luată în considerare.

    a.ii. Caracterul adaptativ şi integrat al Planului de management
     Caracterul integrat rezultă din faptul că Planul de management reprezintă un cadru stabil şi comun de armonizare a obiectivelor de conservare şi protecţie ale capitalului natural cu cele ce vizează dezvoltarea socio-economică în sit şi în zonele învecinate. Prin Planul de management sunt armonizate interesele, uneori antagoniste, ale tuturor categoriilor de actori preocupate de managementul Situl Natura 2000 ROSCI0223 Sărăturile Ocna Veche. Astfel în urma consultărilor în cadrul proceselor de dezbatere publică a Planului de management, pe de-o parte, sunt reprezentate aspiraţiile de dezvoltare durabilă ale comunităţilor locale şi interesele utilizatorilor de servicii şi resurse oferite de capitalul natural din Situl Natura 2000 ROSCI0223 Sărăturile Ocna Veche, pentru ambele categorii de actori, serviciile şi resursele pot fi valorificate numai în limitele de sustenabilitate permise de capacitatea de producţie şi de suport a complexelor de ecosisteme acvatice şi terestre din Situl Natura 2000 ROSCI0223 Sărăturile Ocna Veche, şi pe de altă parte, în Planul de management sunt înscrise năzuinţele societăţii civile şi a societăţii academice de protejare şi conservare a capitalului natural din Situl Natura 2000 ROSCI0223 Sărăturile Ocna Veche. De aceea, Planul de management devine un instrument eficient de dialog şi de armonizare a unor interese, uneori divergente, referitoare la managementul Sitului Natura 2000 ROSCI0223 Sărăturile Ocna Veche.
     Totodată Planul de management are un caracter adaptativ întrucât este astfel conceput încât să permită o armonizare periodică, de regulă, din 5 în 5 ani, atât faţă de dinamica complexelor de ecosisteme acvatice şi terestre din zona Sărăturilor Ocna Veche, în special în plan juridic în această perioadă de corelare cu legislaţia comunitară.

    a.iii. Baza legală pentru Situl Natura 2000 ROSCI0223 Sărăturile Ocna Veche şi pentru Planul de management
     Managementul în Situl Natura 2000 ROSCI0223 Sărăturile Ocna Veche se desfăşoară în concordanţă cu legislaţia română în vigoare, fiind totodată armonizat cu principiile rezultate din conferinţele, convenţiile şi protocoalele internaţionale, precum şi cu Directivele Uniunii Europene. În continuare sunt enumerate, actele normative care au stat la baza elaborării Planului de management.
    a) Legea nr. 13/1998 pentru aderarea României la Convenţia privind conservarea speciilor migratoare de animale sălbatice, adoptată la Bonn la 23 iunie 1979.
    b) Legea nr. 58/1994 pentru ratificarea Convenţiei privind diversitatea biologică, semnată la Rio de Janeiro la 5 iunie 1992.
    c) Directiva nr. 92/43/CEE a Consiliului din 21 mai 1992 privind conservarea habitatelor naturale şi a speciilor de floră şi faună sălbatice, denumită în continuare Directiva Habitate.
    d) Legea nr. 13/1993 pentru aderarea României la Convenţia privind conservarea vieţii sălbatice şi a habitatelor naturale din Europa, adoptată la Berna la 19 septembrie 1979.
    e) Legea nr. 451/2002 pentru ratificarea Convenţiei europene a peisajului, adoptată la Florenţa la 20 octombrie 2000.
    f) Legea nr. 5/2000 privind aprobarea Planului de amenajare a teritoriului naţional - Secţiunea a III-a - zone protejate, prin care Sărăturile Ocna Veche este declarată rezervaţie pe o suprafaţă de 10 ha.
    g) Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 195/2005 privind protecţia mediului, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 265/2006, cu modificările şi completările ulterioare. Legea vânătorii şi a protecţiei fondului cinegetic nr. 407/2006, cu modificările şi completările ulterioare.
    h) Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei şi faunei sălbatice, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 49/2011, cu modificările şi completările ulterioare.
    i) Ordinul ministrului mediului şi dezvoltării durabile nr. 1964/2007 privind instituirea regimului de arie naturală protejată a siturilor de importanţă comunitară, ca parte integrantă a reţelei ecologice europene Natura 2000 în România, cu modificările şi completările ulterioare, prin care Sărăturile Ocna Veche este declarat sit de importanţă comunitară, purtând codul ROSCI0023.
    j) Hotărârea Guvernului nr. 1284/2007 privind declararea ariilor de protecţie specială avifaunistică ca parte integrantă a reţelei ecologice europene Natura 2000 în România, cu modificările şi completările ulterioare, prin care situl ROSCI0223 Sărăturile Ocna Veche se suprapune parţial cu ROSPA0113 Cânepişti.
    k) Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 34/2013 privind organizarea, administrarea şi exploatarea pajiştilor permanente şi pentru modificarea şi completarea Legii fondului funciar nr. 18/1991, cu modificările şi completările ulterioare.
    l) Ordinul ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale, ministrului mediului, apelor şi pădurilor şi al preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor nr. 352/636/54/2015 pentru aprobarea normelor privind ecocondiţionalitatea în cadrul schemelor şi măsurilor de sprijin pentru fermieri în România, cu modificările şi completările ulterioare


    a.iv. Procesul de elaborare a Planului de management
     În anul 2010 Primăria Municipiului Turda, realizează o propunere de proiect "Managementul Sitului Natura 2000 Sărăturile Ocna Veche" cu finanţare în cadrul POS Mediu Axa Prioritară 4 în scopul declarat al conceperii unui plan de management pentru situl Natura 2000 Sărăturile Ocna Veche, unei baze de date în sistem GIS, dezbateri publice, simpozion şi campanie de informare, conştientizare. Proiectul a fost acceptat spre finanţare.
     Fundamentarea ştiinţifică a Planului de management s-a bazat pe stadiul cunoştinţelor la acest moment asupra capacităţii productive şi de suport a sistemelor ecologice din Situl Natura 2000 ROSCI0223 Sărăturile Ocna Veche, ce au fost completate de studii de teren îndreptate cu precădere asupra elementelor criteriu ce au stat la baza fundamentării acestuia. Procesul de elaborarea a Planului de management s-a desfăşurat în patru etape:
    a) identificarea şi certificarea elementelor criteriu cu valoare de patrimoniu natural de la nivelul Situl Natura 2000 ROSCI0223 Sărăturile Ocna Veche;
    b) identificarea ameninţărilor care planau asupra capitalului natural din Situl Natura 2000 ROSCI0223 Sărăturile Ocna Veche;
    c) stabilirea scopului ariei protejate şi a Planului de management care trebuia să fie în concordanţă cu legislaţia internaţională, naţională şi locală;
    d) identificarea obiectivelor strategice ca direcţii subsumate în vederea atingerii scopului enunţat;
    e) dezvoltarea principiilor de management, enunţate ca obiective strategice, într-un set de obiective tactice, urmat de un plan de acţiune operaţional pe o perioadă de cinci ani.


    a.v. Procedura de reactualizare a Planului de management
     Actualizarea Planului de management va ţine cont de prevederile legale, Procedura presupune emiterea unui Ordin al conducătorului autorităţii publice centrale pentru protecţia mediului, de regulă cu o periodicitate de 5 ani, presupunând:
    a) identificarea punctelor din Planul de management iniţial care, datorită schimbărilor legislative, a dinamicii capitalului natural şi/sau a evoluţiei sistemelor socio-economice adiacente, necesită a fi modificate;
    b) discutarea Planului de management reactualizat în cadrul dezbaterilor publice;
    c) avizarea Planului de management, de către Agenţia Regională pentru Protecţia Mediului Cluj - Napoca;
    d) aprobarea prin Ordin al conducătorului autorităţii publice centrale pentru protecţia mediului.

     Pentru prezentul Plan de management a fost organizată o şedinţă de dezbatere publică în cadrul Primăriei Turda, la data de 18 Noiembrie 2011, la care au participat persoane interesate din rândul agenţilor economici, societăţii civile, administraţiei publice locale şi publicului interesat.
     În cadrul acestei şedinţe de dezbatere publică au fost aduse modificări perimetrelor funcţionale propuse, în baza unor justificări cu caracter tehnic şi au fost propuse amendamente la Regulamentul inclus, fiind discutate de asemenea şi teme legate de conţinutul capitolului dedicat fundamentării ştiinţifice. Astfel, prezenta formă a Planului de management, conţine propunerile de modificări discutate, corecturile şi completările propuse.
     Prin adresa 183093/AF/15.11.2011, Ministerul Mediului şi Pădurilor a făcut cunoscute etapele aprobării Planului de management, fiind astfel demarat demersul conform în vederea avizării.
     Prin adresa 14925/02.12.2011, Agenţia Regională pentru Protecţia Mediului Cluj-Napoca a stabilit încadrarea Planului de management în conformitate cu Hotărârea Guvernului nr. 1076/2004 privind stabilirea procedurii de realizare a evaluării de mediu pentru planuri şi programe, cu modificările şi completările ulterioare.
     a.vi. Procedura de implementare a Planului de management
     Rolul determinant în fundamentarea, aplicarea şi reactualizarea Planului de management va reveni custodelui. La această dată, custodia sitului nu a fost acordată, deşi Primăria Turda a participat la ultima sesiune de atribuire a custodiei acestui sit, unde însă nu a obţinut punctajul necesar de calificare*10). Cu toate acestea se păstrează în continuare interesul de a prelua în custodie acest sit de către Primăria Turda, chiar şi în condiţiile în care, în conformitate cu prevederile legale în vigoare, asumarea se va face pentru întreg arealul protejat prin programul Natura 2000.
──────────
    *10) Nr. de înregistrare la Ministerul Mediului şi Pădurilor: 71648/23.02.2011; 180695/23.02.2011; respectiv Nr. Primăria Municipiului Turda 119/23.02.2011
──────────

     Custodele va armoniza, ori de câte ori este necesar, Planul de management, va integra şi va adapta elementele de actualitate şi de interes din aria ţintă.


    Temele Planului de management
     O temă reprezintă o secţiune a Planului de management care abordează un set de subiecte, obiective, ale Situl Natura 2000 ROSCI0223 Sărăturile Ocna Veche care au legătură între ele, după Appleton, 2004. În cadrul fiecărei teme se face o evaluare pornind de la ameninţările identificate la adresa Situl Natura 2000 ROSCI0223 Sărăturile Ocna Veche, propunându-se căile de eliminare a acestora prin obiectivele stabilite în concordanţă cu scopul Sitului Natura 2000 ROSCI0223 Sărăturile Ocna Veche. Astfel, prin obiectivele stabilite în cadrul fiecărei teme a Planului de management, se fundamentează căile de eliminare a ameninţărilor identificate.
     Pe de altă parte temele Planului de management vor fi analizate într-o perspectivă evolutivă: analiza în trecut, starea prezentă şi ce îşi propune Planul de management pentru viitor.
    a.i. Cunoaşterea biodiversităţii
     Îmbogăţirea permanentă a cunoştinţelor referitoare la biodiversitatea Sitului Natura 2000 ROSCI0223 Sărăturile Ocna Veche reprezintă un demers esenţial în fundamentarea pe baze realiste a Planului de management. Dezvoltarea cunoştinţelor referitoare la complexele de ecosisteme din Situl Natura 2000 ROSCI0223 Sărăturile Ocna Veche se poate face prin cercetare ştiinţifică, monitorizarea unor componente sistemice cheie şi supravegherea periodică a stării complexelor de ecosisteme.
     Cercetarea ştiinţifică are ca scop, pe de o parte dezvoltarea cunoaşterii capacităţii productive şi de suport cu privire la principalele categorii de sisteme ecologice în vederea garantării conservării biodiversităţii acestora, iar pe de altă parte dezvoltarea expertizei manageriale, a tehnologiilor, a metodelor cât şi a instrumentelor pentru managementul adaptativ şi utilizarea durabilă în limitele capacităţii productive şi de suport a resurselor sistemelor ecologice specifice zonei de sărătura. Cercetarea ştiinţifică nu este atributul custodelui, în contextul prezentului Plan de management custodelui îi revine numai un rol de sprijin prin activităţi de monitorizare şi observare a unor parametri biotici şi abiotici bine stabiliţi, aşa cum se va vedea în continuare, ca şi prin activităţi de însoţire a personalului de cercetare, în condiţiile stipulate prin regulament.
     În trecut, primele activităţi de cercetare în Băile Sărate Turda au fost întreprinse de către F.SCHUR, pe data de 11 iulie 1853, în lucrarea "Truppenweise bei Thordaan den Salzlachen den 11 Juli 1853 in Bluthe und Frucht beobachtet", de SIMONKAI - 1886, în 1948 de către Todor Ioan în Flora şi vegetaţia de la Băile - Sărate Turda, de către Pop et al. - 1983, PAUCĂ ET NYARADY, 1961; CIOCÂRLAN, 2000, şi mulţi alţii.
     În prezent, în Situl Natura 2000 ROSCI0223 Sărăturile Ocna Veche, se desfăşoară activităţi de cercetare în cadrul doctoratelor, lucrărilor de licenţă şi masterat integrată sub coordonarea profesorilor coordonatori.
     Custodele va trebui să sprijine în continuare cercetarea atât prin faptul că personalul de teren însoţeşte echipele de cercetători, cât şi prin observaţii în staţii şi monitorizare a unor elemente importante ale complexelor de ecosisteme din Situl Natura 2000 ROSCI0223 Sărăturile Ocna Veche, la un nivel accesibil personalului de teren.
     Astfel, în viitor, este necesară acoperirea lacunelor în ceea ce priveşte identificarea speciilor şi habitatelor de interes comunitar şi naţional, înscrise pe anexele Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 57/2007, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 49/2011, cu modificările şi completările ulterioare şi alte specii şi habitate, neincluse pe listele speciale de conservare ale directivelor europene sau ale legislaţiei naţionale, dar periclitate în Situl Natura 2000 ROSCI0223 Sărăturile Ocna Veche. Totodată, este necesară stabilirea măsurilor de protecţie integrată a speciilor şi habitatelor periclitate din Situl Natura 2000 ROSCI0223 Sărăturile Ocna Veche.
     Realizarea bazei de date unitare a Sitului Natura 2000 ROSCI0223 Sărăturile Ocna Veche, ca şi identificarea şi stabilirea măsurilor de management a speciilor şi habitatelor periclitate din Situl Natura 2000 ROSCI0223 Sărăturile Ocna Veche sunt două dintre obiectivele proiectului "Managementul Sitului Natura 2000 Sărăturile Ocna Veche" aprobat spre finanţare în cadrul POS Mediu Axa Prioritară 4 - Implementarea sistemelor adecvate de management pentru protecţia naturii; Domeniul major de intervenţie - Dezvoltarea infrastructurii şi a planurilor de management pentru protejarea biodiversităţii şi reţelei Natura 2000.
     De asemenea, prin transferul expertizei ştiinţifice şi manageriale acumulate în Situl Natura 2000 ROSCI0223 Sărăturile Ocna Veche către alte zone de sărătura se va realiza o integrare a Sitului Natura 2000 ROSCI0223 Sărăturile Ocna Veche în sistemele internaţionale existente în domeniul cercetării şi monitoringului pe termen lung.
     Monitorizarea unor componente ecosistemice cheie. În sensul celor arătate anterior, personalul de teren din cadrul custodelui realizează monitorizări, în baza protocoalelor de monitorizare, pentru fiecare dintre speciile şi habitatele pentru care a fost desemnat situl.
     Observarea periodică a stării complexelor de ecosisteme. Personalul de teren al Sitului Natura 2000 ROSCI0223 Sărăturile Ocna Veche realizează supravegherea în diferite staţii a evoluţiei anuale a unor factori abiotici, astfel: data când se înregistrează primul şi ultimul îngheţ şi data când se înregistrează alte fenomene meteorologice deosebite, ca furtuni, ploi cu caracter torenţial, perioade de secetă severă şi altele asemenea, ca şi dinamica unor populaţii sau habitate, este atributul personalului de teren din cadrul custodelui şi se realizează prin observaţii, a căror frecvenţă este bilunară, sub îndrumarea specialistului.
     Modalităţile în care alte entităţi de cercetare pot desfăşura activitatea de cercetare ştiinţifică în Situl Natura 2000 ROSCI0223 Sărăturile Ocna Veche sunt prezentate în Regulament.
     De asemenea în Regulament este stipulat şi modul prin care custodele şi alte organizaţii, institute sau persoane fizice pot aduce un aport la această activitate.

    a.ii. Educaţie ecologică, informare şi conştientizare
     Custodele va trebui să îşi asume continuarea acţiunilor de promovare a valorii Sitului Natura 2000 ROSCI0223 Sărăturile Ocna Veche. Până la ora actuală au fost întreprinse acţiuni de educaţie ecologică, informare şi conştientizare în baza unei strategii de comunicare bine fundamentată. Procesul de comunicare a fost unul complex, datorită numeroaselor relaţii stabilite între capitalul natural din Situl Natura 2000 ROSCI0223 Sărăturile Ocna Veche şi mediul socio-economic aferent, atât de pe teritoriul Sitului Natura 2000 ROSCI0223 Sărăturile Ocna Veche, cât şi din zonele limitrofe. Prin strategia de comunicare a Sitului Natura 2000 ROSCI0223, în cadrul proiectului "Managementul Sitului Natura 2000 Sărăturile Ocna Veche" au fost realizate următoarele activităţi:

    Activitatea E.2.
    a) 1 simpozion organizat
    b) min. 2 comunicate ştiinţifice
    c) min. 30 de persoane informate asupra temelor de interes ale ariei protejate
    d) 180 materiale informative şi publicitare distribuite

    Activitatea E.3.
    E.3.1.
    8 panouri informative privind proiectul şi legislaţia din domeniul protecţiei mediului

    E.3.2.
    a) 1 acţiune de informare a riveranilor sitului cu privire la efectele negative ale depozitării iresponsabile a deşeurilor în natură
    b) 150 pliante distribuite

    E.3.3.
    a) 5 concursuri şcolare organizate
    b) 1 eveniment special organizat - Zilele Biodiversităţii
    c) min. 300 elevi informaţi asupra importanţei protecţiei/conservării mediului
    d) 1160 materiale informative şi publicitare distribuite

    E.3.4.
    a) 3 panouri avertizoare asupra consecinţelor suprapăşunatului
    b) cca. 8 fermieri informaţi asupra consecinţelor păşunatului/supra-păşunatului
     Toate acestea au urmărit atingerea următoarelor ţinte:
    a) îmbunătăţirea cunoştinţelor, în rândul elevilor şi a populaţiei adulte din zona Sitului Natura 2000 ROSCI0223 Sărăturile Ocna Veche şi limitrof acesteia, referitoare la valoarea capitalului natural din Situl Natura 2000 ROSCI0223 Sărăturile Ocna Veche;
    b) creşterea respectului comunităţilor locale faţă de valoarea capitalului natural din Situl Natura 2000 ROSCI0223 Sărăturile Ocna Veche şi totodată faţă de efortul depus în vederea protejării şi conservării acestui capital natural, de către custode, prin revizuirea periodică şi implementarea Planului de management;
    c) diminuarea impactului negativ şi a agresiunii asupra capitalului natural, fapt ce va putea fi cuantificat prin scăderea acţiunilor de păşunat semisălbatic, turism necontrolat, depozitarea necontrolată de deşeuri în special deşeuri din construcţie.

     În trecut, activitatea de informare şi conştientizare s-a desfăşurat sporadic în cadrul unor întruniri reduse ca număr de participanţi cu ocazia diferitelor evenimente din cadrul calendarului ecologic susţinute de primărie, Agenţia pentru Protecţia Mediului Cluj, Agenţia Regională pentru Protecţia Mediului Cluj-Napoca şi diferite organizaţii neguvernamentale în cadrul unor proiecte de mici dimensiuni şi anvergură.
     În prezent, comunicarea şi conştientizarea se realizează în cadrul proiectului "Managementul Sitului Natura 2000 Sărăturile Ocna Veche".
     Pentru viitor se propune dezvoltarea acţiunilor de informare şi conştientizare, pe patru paliere, determinate de cele patru grupuri ţintă:
    a. elevi şi studenţi;
    b. comunităţi locale;
    c. turişti;
    d. mass-media pentru informarea publicului larg din alte categorii decât cele menţionate anterior.

     Pentru asigurarea unei vizite plăcute, eficiente şi sigure, turiştii individuali sau grupurile de turişti, care vizitează în mod direct sau prin intermediul unor turoperatori Situl Natura 2000 ROSCI0223 Sărăturile Ocna Veche, vor trebui să stabilească o bună comunicare cu custodele. Procesul de comunicare dintre custode şi grupurile de turişti presupune realizarea următorilor paşi:
    a) promovarea potenţialului turistic al Sitului Natura 2000 ROSCI0223 Sărăturile Ocna Veche;
    b) realizarea contactului dintre tour-operatori şi custode;
    c) contactarea custodelui de către grupurile de turişti care doresc să viziteze în mod direct Situl Natura 2000 ROSCI0223 Sărăturile Ocna Veche;
    d) programarea grupurilor, atât a celor care vizitează direct Situl Natura 2000 ROSCI0223 Sărăturile Ocna Veche, cât şi a celor care vor veni prin tour-operatori pe pachetele turistice puse la dispoziţie;
    e) efectuarea vizitei în Situl Natura 2000 ROSCI0223 Sărăturile Ocna Veche presupune:
    i. comunicarea în mod clar, concis şi elegant a regulilor de vizitare a Sitului Natura 2000 ROSCI0223 Sărăturile Ocna Veche,
    ii. însoţirea grupurilor de turişti de către reprezentanţi ai custodelui,
    iii. taxarea turiştilor după caz,
    iv. preluarea fişelor de observaţii a speciilor şi a habitatelor de la ecoturiştii pe diferite specializări,
    v. întocmirea de acte de constatare în vederea stabilirii contravenţiilor atunci când este cazul;

    f) monitorizarea activităţii de turism de către custode.

     Calea de promovare a valorii biodiversităţii Situl Natura 2000 ROSCI0223 Sărăturile Ocna Veche şi de informare a opiniei publice asupra unor evenimente constă în organizarea de conferinţe locale de presă şi transmiterea de comunicate de presă, pe canale scrise şi/sau audiovizuale, făcându-se apel inclusiv la pagina web http://www.saraturileocnaveche.eu/ a Sitului Natura 2000 ROSCI0223 Sărăturile Ocna Veche, ori de câte ori situaţia va impune asemenea acţiuni.
     Declararea datei de 27 august ca Ziua Sitului Natura 2000 ROSCI0223 Sărăturile Ocna Veche are drept scop creşterea popularităţii sitului în rândul elevilor, populaţiei locale şi a societăţii civile. Perceperea acestei sărbători nu trebuie să devină un nou factor de presiune, ci să fie o mândrie locală şi regională, prin care se urmăreşte armonizarea relaţiilor dintre comunităţile locale, pe de-o parte şi viitorul custode, dintre categoriile enumerate anterior şi diferiţii proprietari, administratori şi/sau utilizatori de resurse naturale din Situl Natura 2000 ROSCI0223 Sărăturile Ocna Veche. Alegerea datei s-a făcut ţinându-se cont de ciclul de desfăşurare a sezonului turistic, dar şi de evenimentele legate de celebrarea Zilelor Turzii ce se desfăşoară la debutul lunii Septembrie, apărând astfel o conexare a acestor date, cu centrarea pe data de 27 august, dedicată zilei Sitului Natura 2000 ROSCI0223 Sărăturile Ocna Veche. De asemenea această perioadă coincide şi cu sfârşitul perioadelor de concediu, asigurând un aflux semnificativ de turişti potenţiali, moment prielnic de promovare a alternativei de petrecere a timpului liber în interiorul sistemelor de cavernamente reabilitate, odată cu instalarea sezonului rece, ploios.

    a.iii. Relaţiile cu comunităţile locale
     Din trecut şi până în prezent datorită lipsei unui custode, a unui plan de management şi regulament a condus la exercitarea unei presiuni constante asupra capitalului natural al zonei manifest prin suprapăşunat în special în zona Ocnei Vechi şi a Văii Sărate, turism necontrolat în cele două zone Băile Sărate şi parţial Ocna Veche, depozitări necontrolate de deşeuri, incendieri de mirişti.
     De aceea, custodele va trebui să acorde prin Planul de management o importanţă deosebită comunităţii locale şi societăţilor ce îşi desfăşoară activitatea în sit şi implicarea acestora în managementul Sitului Natura 2000 ROSCI0223 Sărăturile Ocna Veche.
     Pentru dezvoltarea durabilă a zonei, custodele va încuraja şi asista comunităţile locale în întocmirea de proiecte cu fonduri structurale şi de coeziune în domeniile ecoturismului, agriculturii ecologice, manufacturii unor categorii de produse tradiţionale; dar şi prin acţiuni mai concrete, cum ar fi încurajarea modernizării infrastructurii şi clasificarea unor locuinţe din zonă de către autoritatea de stat în domeniul turismului ca spaţii de cazare.

    a.iv. Managementul utilizării durabile a resurselor regenerabile oferite de capitalul natural din Situl Natura 2000 ROSCI0223 Sărăturile Ocna Veche
     Orice categorie de activităţi din Situl Natura 2000 ROSCI0223 Sărăturile Ocna Veche se desfăşoară obligatoriu numai în limitele capacităţii productive şi de suport a ecosistemelor. Limitele capacităţii productive şi de suport se stabilesc prin studii de specialitate conform legislaţiei în vigoare care sunt avizate, fiind aprobate, de asemenea, în spiritul legilor.
    a) Utilizarea resurselor aparţinând florei terestre prin activităţi pastorale

     Exploatarea păşunilor de pe teritoriul Sitului Natura 2000 ROSCI0223 Sărăturile Ocna Veche se va face cu respectarea limitelor de încărcare (UVM/ha), astfel încât să se asigure continuitatea potenţialului de păşunare şi prezervarea elementelor de interes conservativ.
     Reglementarea activităţii de utilizare a resurselor aparţinând florei terestre prin activităţi pastorale se face prin Regulament.
    b) Utilizarea resurselor aparţinând faunei prin activităţi cinegetice

     Datorită caracteristicilor sitului şi a suprafeţei restrânse, vânătoarea în Situl Natura 2000 ROSCI0223 Sărăturile Ocna Veche este restrânsă. Recoltarea acestor elemente de faună se face în condiţiile înscrise în Regulament.
    c) Utilizarea nămolului terapeutic

     Exploatarea nămolului se face în limitele prevederilor legale cu avizul custodelui.

    a.v. Managementul utilizării durabile a serviciilor oferite de capitalului natural din Situl Natura 2000 ROSCI0223 Sărăturile Ocna Veche.
     Pentru racordarea elementelor legate de turismul durabil în siturile Natura 2000 s-a realizat o corespondenţă şi cu următoarele documentaţii:
    a) Plan Urbanistic General Turda;
    b) Tourism in Natura 2000 sites*11);
──────────
    *11) Probstl, Kovac, Knoll, Ruffini, Schneider, Martin (Eds). Tourism in Natura 2000 sites - Guidlines and Recomendations for the management planning in the alpine space
──────────

    c) Natura 2000 and Tourism*12);
──────────
    *12) Report on the Internaţional Expert Meeting at the Internaţional Academy of nature Conservation, Isle of Vilm (Germany), September 11-14, 2005: Natura 2000 and Tourism
──────────

    d) Natura 2000 - Outdoor Recreation and Tourism*13);
──────────
    *13) Natura 2000 - Outdoor Recreation and Tourism: A Guidline for the application of the Habitats Directive and the Birds Directive
──────────

    e) Sustainable tourism and Natura 2000*14);
──────────
    *14) Sustainable tourism and Natura 2000 - Guidlines, initiatives and good practices in Europe - Env. DG European Commission
──────────


     Principiile turismului durabil, desprinse din Ghidul Tourism in Natura 2000 sites, aşa cum sunt acestea enunţate de Comisia Europeana 2000/2 în corespondenţă cu componentele de dezvoltare durabilă - ce cuprinde cele trei componente de sprijin: ecologice/economice/sociale -, sunt prezentate sintetic în matricea de mai jos, fiind bifată/marcată relaţionarea pozitivă/negativă a proiectului propus cu acestea:

    Tabelul nr. 3

┌────────────────┬──────────┬──────┬───────────────┐
│Principiu │Componenta│Cores-│Comentariu │
│ │ │pon- │ │
│ │ │denta │ │
├────────────────┼──────────┼──────┼───────────────┤
│ │ │ │Zona Sitului │
│ │ │ │Natura 2000 │
│ │ │ │ROSCI0223 │
│ │ │ │Sărăturile Ocna│
│ │ │ │Veche - │
│ │ │ │perimetrele de │
│Respectarea │ │ │suprafaţă - │
│limitelor de │Ecologică │+ │cunoaşte un │
│capacitate a │ │ │aflux scăzut de│
│sitului │ │ │turişti; │
│ │ │ │creşterea │
│ │ │ │potenţialului │
│ │ │ │turistic = │
│ │ │ │obiectiv de │
│ │ │ │atins în scopul│
│ │ │ │valorizării │
│ │ │ │şi completării │
│ │ │ │ofertei │
│ │ │ │turistice │
│ │ │ │locale │
├────────────────┼──────────┼──────┼───────────────┤
│Contribuţia la │ │ │Creşterea │
│moştenirea │ │ │semnificativă a│
│patrimoniului cu│ │ │veniturilor │
│valoare │Ecologică │+ │directe şi │
│conservativă - │şi socială│ │indirecte către│
│naturală şi │ │ │comunităţi, │
│cultural - │ │ │respectiv către│
│şi îmbogăţirea │ │ │organismele de │
│acestuia │ │ │administrare a │
│ │ │ │patrimoniului │
├────────────────┼──────────┼──────┼───────────────┤
│ │ │ │Promovarea │
│Prezervarea │ │ │proiectelor ce │
│resurselor │Ecologică │0 │nu presupun "un│
│naturale │ │ │consum" │
│ │ │ │de resursă │
│ │ │ │naturală, cu │
│ │ │ │prioritate │
├────────────────┼──────────┼──────┼───────────────┤
│ │ │ │Creşterea │
│ │ │ │semnificativă a│
│ │ │ │veniturilor │
│Sprijin a │Socială şi│+ │directe şi │
│economiei locale│economică │ │indirecte către│
│ │ │ │comunităţi, │
│ │ │ │respectiv către│
│ │ │ │organismele de │
│ │ │ │administrare a │
│ │ │ │patrimoniului │
├────────────────┼──────────┼──────┼───────────────┤
│Promovarea │ │ │Politica de │
│implicării │ │ │angajare cu │
│comunităţii │Socială şi│+ │prioritate a │
│locale │economică │ │membrilor │
│ │ │ │comunităţii │
│ │ │ │locale │
├────────────────┼──────────┼──────┼───────────────┤
│ │ │ │Dezvoltarea │
│ │ │ │unui turism de │
│Dezvoltarea unor│ │ │nişă, ce atrage│
│practici │ │ │în mod │
│turistice │Socială şi│+ │particular │
│adecvate, │economică │ │categorii de │
│de înalta │ │ │turişti în │
│calitate │ │ │măsură a │
│ │ │ │cheltui sume │
│ │ │ │semnificative │
│ │ │ │pe plan local │
├────────────────┼──────────┼──────┼───────────────┤
│ │ │ │Deschiderea │
│Accesibilizarea │ │ │unei noi │
│ariilor │ │ │ferestre către │
│protejate pentru│Ecologică │+ │natură. │
│categorii cât │şi socială│ │Îmbunătăţirea │
│mai largi de │ │ │percepţiei │
│persoane │ │ │populaţiei faţă│
│ │ │ │de mediul │
│ │ │ │natural │
├────────────────┼──────────┼──────┼───────────────┤
│Dezvoltarea unor│ │ │Ofertă │
│noi spectre │Socială şi│+ │semnificativă │
│ocupaţionale │economică │ │de locuri de │
│ │ │ │muncă în sfera │
│ │ │ │serviciilor │
├────────────────┼──────────┼──────┼───────────────┤
│ │ │ │Creşterea │
│Încurajarea │ │ │nivelului de │
│comportamentelor│ │ │conştientizare │
│îndreptate spre │Ecologică,│+ │a valorii │
│respectarea │socială şi│ │resurselor │
│mediului │economică │ │naturale locale│
│ │ │ │din partea │
│ │ │ │turiştilor │
│ │ │ │şi localnicilor│
├────────────────┼──────────┼──────┼───────────────┤
│ │ │ │Prezenţa unui │
│ │ │ │proiect inedit,│
│ │ │ │cu caracter de │
│Oferirea unui │ │ │pionierat, în │
│model pentru │ │ │măsură a fi │
│alte sectoare │Socială şi│+ │dezvoltat şi │
│economice şi │economică │ │replicat, │
│influenţarea │ │ │pentru a │
│practicilor din │ │ │cataliza │
│branşa │ │ │energii │
│ │ │ │socio-economice│
│ │ │ │aflate │
│ │ │ │în prezent în │
│ │ │ │stare latentă │
└────────────────┴──────────┴──────┴───────────────┘

    O analiză succintă a criteriilor prezentate mai sus relevă prezenţa unor premise favorabile de valorizare a cadrului natural local, fiind identificate un număr mare de aspecte pozitive - 9 din 10 -, lipsa aspectelor negative şi inducerea unui aspect evaluat ca neutru, atâta timp cât proiectele de promovat nu presupun utilizarea unor cantităţi semnificative de resurse naturale.
     Prin ghidul Natura 2000 and Tourism, se subliniază faptul că turismul şi managementul conservativ sunt legate de elemente ale frumosului aparţinând cadrului natural. Ambele elemente îşi trag beneficiile din acest capital, putând funcţiona în mod eficient doar în baza unei puternice relaţionări de tip simbiont. Percepţia conform căreia între cele două componente există o relaţie antagonică, este total eronată şi porneşte de la o insuficientă aplicare în practică a unor norme teoretice elementare prin care să fie funcţionalizate măsuri adecvate de diminuare/limitare a impactului. Acţiunile de promovare a practicilor turistice, împreună cu cele conservative trebuie să rămână sinergice, convergenţe, numai aşa fiind garantată o transpunere în practică a conceptelor de dezvoltare durabilă.
     Ghidul Natura 2000 - Outdoor Recreation and Tourism, prezintă o serie de proceduri de aplicare a Directivelor ce stau la baza conservării biodiversităţii - Directiva 92/43/CEE, Directiva 2009/147/CE a Parlamentului European şi a Consiliului din 30 noiembrie 2009 privind conservarea păsărilor sălbatice, arătând că între eforturile de conservare şi promovarea practicilor turistice există o legătură foarte strânsă. O abordare corectă a gestiunii conservative va trebui astfel să pună accentul pe dezvoltarea şi diversificarea practicilor turistice în interiorul siturilor Natura 2000, susţinând dezvoltarea infrastructurii în mod deosebit, în scopul scăderii presiunii asupra elementelor cadrului natural.
     În cadrul acestui Ghid, se insistă asupra conceptului "fără deteriorare", ce presupune atât evitarea acţiunilor cu potenţial agresiv asupra elementelor criteriu ce au stat la baza desemnării sitului în cauză, cât şi la adecvarea managementului conservativ astfel încât să se garanteze perenitatea elementelor patrimoniale, fiind astfel descurajate şi descalificate abordările de tip non-intervenţionist.
     Ghidul Sustainable tourism and Natura 2000, face o trecere în revistă a modalităţilor practice de dezvoltare a turismului în interiorul siturilor Natura 2000, ca motor de susţinere a gestiunii conservative, susţinând astfel demersurile de conexare a elementelor cuprinse în Planul de gestiune conservativă cu strategiile locale/regionale de dezvoltare socio-economică a comunităţilor locale.
     Astfel, din punct de vedere al oportunităţii de implementare a managementului conservativ orientat spre promovarea practicilor turistice, se observă o congruenţă semnificativă cu documentele strategice prin care se definesc elementele de promovare a turismului în perimetrul ariilor naturale protejate, în mod explicit în siturile Natura 2000.

    a.v.a. Utilizarea prin turism a serviciilor oferite de Situl Natura 2000 ROSCI0223 Sărăturile Ocna Veche
     Potenţialul ecoturistic este ridicat pentru zonă având în vedere că pe teritoriul Sitului Natura 2000 ROSCI0223 Sărăturile Ocna Veche se poate intra la Salina Turda, Grădina Zoo Turda, lacurile sărate tampon, numai în anul 2010 numărul turiştilor care au intrat în salină atât ca vizitatori cât şi la tratament a fost de 375.404 persoane.
     În scopul dezvoltării unui turism sustenabil în Situl Natura 2000 ROSCI0223 Sărăturile Ocna Veche, este necesară adoptarea unui management care să îmbine concomitent capacitatea de suport ecologic, capacitatea de suport economic, capacitatea de suport social capacitatea de suport psihologic.
     Categoriile de turism ce se pot desfăşura în Situl Natura 2000 ROSCI0223 Sărăturile Ocna Veche sunt:
    a) ecoturismul,
    b) turismul ştiinţific,
    c) turismul educaţional
    d) turismul balnear

     Formele de turism permise Situl Natura 2000 ROSCI0223 Sărăturile Ocna Veche sunt:
    a) cicloturismul,
    b) turismul pedestru.


    a.vi. Reconstrucţia şi reabilitarea ecologică în Situl Natura 2000 ROSCI0223 Sărăturile Ocna Veche
     În procesul istoric de reconciliere a omului cu natura un rol deosebit de important este şi va fi deţinut de reconstrucţia şi reabilitarea ecologică a ecosistemelor antropizate. Obiectivul fundamental al reconstrucţiei şi/sau al reabilitării ecologice îl constituie readucerea, pe cât este posibil, a structurii habitatelor deteriorate de factorii antropici sau naturali la stările structurale existente înaintea impactului sau la stări de conservare favorabile.
     Aceste aspecte vor putea fi atinse şi realizate de către custode prin proiecte complexe şi de anvergură de genul Life+ sau POIM, axa de Mediu.

    a.vii. Managementul speciilor şi habitatelor de interes comunitar în Situl Natura 2000 ROSCI0223 Sărăturile Ocna Veche
     În anul 2007, aria naturală protejată de interes naţional Sărăturile şi Ocna Veche a fost inclusă în reţeaua Natura 2000, ca Sit de importanţă comunitară SCI. Situl Natura 2000 ROSCI0223 Sărăturile Ocna Veche a fost declarat SCI pentru 2 tipuri de habitate şi 3 specii de plante, însă aşa cum s-a arătat în secţiunile anterioare alegerea elementelor criteriu a fost cel puţin nefericită.
     În ceea ce priveşte habitatul 1530* Pajişti şi mlaştini sărăturate panonice şi ponto - sarmatice, pentru realizarea protecţiei şi conservării se impun unele măsuri generale şi specifice de management pentru menţinerea la un nivel favorabil de conservare a habitatului, măsuri ce îşi păstrează relevanţa şi pentru conservarea habitatului 1310 în cazul în care prezenţa acestuia va fi certificată, după cum urmează:
    a) interzicerea/limitarea intervenţiilor asupra perimetrelor umede desecare, drenare
    b) limitarea păşunatului în zonele de sărătura
    c) interzicerea arderii vegetaţiei
    d) interzicerea decopertării solului
    e) blocarea accesului pentru autovehicule cu blocuri de piatră în zonele în care se regăseşte habitatul
    f) interzicerea schimbării destinaţiei terenurilor


    CAP. IV
    IMPLEMENTAREA PLANULUI DE MANAGEMENT
     Realizarea Planului de management presupune într-o primă fază stabilirea unei liste de priorităţi şi planificarea în timp a modului de înfăptuire a acestor priorităţi şi într-o fază ulterioară, identificarea resurselor financiare şi stabilirea bugetului necesar.
    a. Priorităţi şi planificarea în timp
     Pentru a ajunge la lista acţiunilor necesare implementării Planului de management este necesară identificarea ameninţărilor la adresa capitalului natural din cadrul Sitului Natura 2000 ROSCI0223 Sărăturile Ocna Veche
     S-au identificat la adresa Sitului Natura 2000 ROSCI0223 Sărăturile Ocna Veche un număr de 4 categorii de ameninţări:
    1. Utilizarea abuzivă a resurselor oferite de capitalul natural - delicte silvice, păşunat abuziv în regim semisălbatic.
    2. Starea actuală a unor ecosisteme - s-a constatat datorită practicilor enumerate la pct. a) o deteriorare a habitatelor de interes comunitar
    3. Turism - practicarea unui turism necontrolat.
    4. Deşeuri - depozitarea în Situl Natura 2000 ROSCI0223 Sărăturile Ocna Veche în special a deşeurilor din construcţii moloz, dar şi a celor menajere.

     Strategia Planului de management. În urma analizei impactului asupra capitalului natural din Situl Natura 2000 ROSCI0223 Sărăturile Ocna Veche cauzat de cele 4 ameninţări majore identificate anterior şi definirii celor trei direcţii strategice după modelul de management practicat pe plan mondial în alte arii protejate conform convenţiei biodiversităţii: conservarea biodiversităţii, cercetare şi monitoring, dezvoltare economică durabilă, sub formă de matrice strategică prezentată în Anexa 1 la Planul de management.

    b. Bugetul Planului de management - vezi Anexa 2 la Planul de management.

    REPERE BIBLIOGRAFICE
     Cheremisinoff, N. P., Bendavid-Val, A. (2001): "Green Profits", The Manager's Handbook for ISO 14001 and Pollution Prevetion, Butterworth-Heinemann,Woburn, MA
     Coste, I. (1982): "Omul, biosfera şi resursele naturale", Ed. Facla, Timişoara
     Cucu, V. (1980): "Revista ocrotirea mediului înconjurător - Natura, Terra", Subtitlul Terra, Anul XII (XXXII), nr. 2, Societatea de ştiinţe geografice din RSR
     Gherasimov, I., P. şi Colab. (1960): "Monografia geografică a României - vol. I Geografia Fizică", Ed Acad R.P.R., Bucureşti
     Ghinea, L. (1978): "Apărarea naturii", Ed. Ştiinţifică şi enciclopedică, Bucureşti
     Grigorescu, A. (2000): "Managementul proiectelor de mediu", Ed. Dacia Europa Nova, Lugoj
     Gruin, M. (1996-1997): "Evaluarea impactului asupra mediului", Curs de specializare postuniversitară, Eco-management industrial, Univ. Tehnică din Cluj-Napoca
     Helsdingen, P., J., Willemse, L., Speight, M., C., D. (1996): "Background information on invertebrates of the Habitat Directive and the Bern Convention", Vol. I-II, Nature & Environment, No. 79, Council of Europe, Strasbourg
     Iancu, I., Iancu, V. (1984): "Pădurea şi apa", Ed. Ştiinţifică şi enciclopedică, Bucureşti
     Ionel, A., Manoliu, Al., Zanoschi, V. (1986): "Cunoaşterea şi ocrotirea plantelor rare", Ed. Ceres, Bucureşti
     Ionescu, Al., Barabas, N., Lungu, V. (1992): "Ecologie şi protecţia mediului", Imprimeria "Ceresi", Bucureşti
     Ionescu, M., Cusa, V. (1988): "Îndrumar metodologic de toxicologie acvatică", Consiliul naţional al apelor, Institutul de cercetări şi proiectări pentru gospodărirea apelor
     Kettunen, M, Terry, A., Tucker, G. & Jones A. (2007): "Guidance on the maintenance of landscape features of major importance for wild flora and fauna - Guidance on the implementation of Article 3 of the Birds Directive (79/409/EEC) and Article 10 of the Habitats Directive (92/43/EEC)", Institute for European Environmental Policy (IEEP), Brussels, 114 pp. & Annexes.
     Lindenmayer, D., Fischer, J. (2006): "Habitat Fragmentation and Landscape Change: An Ecological and Conservation Synthesis", Island Press
     Mănescu, Al. (1977): "Protecţia mediului, curs postuniversitar, protecţia şi epurarea apelor", Institutul de Construcţii Bucureşti
     Marinescu, D. (2003): "Tratat de dreptul mediului", Ed. All Beck, Bucureşti
     Mohan, Gh., Ardelean, A. (1993): "Ecologie şi protecţia mediului", Manual preparator, Ed. "Scaiul", Bucureşti
     Morgan, M., D., Moran, J., M., Wiersma, J., H. (1993): "Environmental Science - Managing Physical Resources", WCB Publ.,Dubuque - Iowa, Melbourne - Australia, Oxford - England
     Oarcea, Z. (1999): "Ocrotirea naturii", Filozofie şi împliniri, Parcuri naţionale, Parcuri naturale, Ed. Presa Universitară Română, Timişoara
     Platon, V. (1997): "Protecţia mediului şi dezvoltarea economică", Instituţii şi mecanisme în perioada de tranziţie, Ed. Didactică şi pedagogică, Bucureşti
     Pop, T. (1996-1997): "Monitorizarea mediului şi controlul poluării", Curs de specializare postuniversitară, Eco-management industrial, Univ. Tehnică din Cluj - Napoca
     Popse, C., Vrabete, M. (1996-1997): "Legislaţie şi etici de mediu", Curs de specializare postuniversitară, Eco-management industrial, Univ. Tehnică din Cluj-Napoca
     Preda, V., Soran, V., Nemes, M. (1978): "Ecosistemele artificiale şi însemnătatea lor pentru omenire", Lucrările simpozionului din 14 ianuarie 1977, Academia Republicii Socialiste România, Filiala Cluj-Napoca, Subcomisia Om şi Natura
     Rosetti-Balanescu, C. (1961): "Urmele animalelor sălbatice", Ed. Ştiinţifică
     Rosu, Al., Ungureanu, I. (1977): "Geografia mediului înconjurător", Ed. Didactică şi Pedagogică, Bucureşti
     Rusu, T. (1996-1997): "Tehnologii nepoluante", Curs de specializare postuniversitară, Eco-management industrial, Univ. Tehnică din Cluj-Napoca
     Stugren, B. (1994): "Ecologie teoretică", Ed. "Sarmis", Cluj-Napoca
     Todor, I. (1948): "Flora şi vegetaţia de la Băile Sărate Turda", Bul. gr. Bot. şi al Muz. Bot. Univ. Cluj vol. XXVII-XXVIII
     Torok, Zs. (2008): "GIS used for delimiting the European biogeographical regions from România", Sc Annals of DDI, vol. 14, Tulcea, România
     Tufescu, V., Tufescu, M. (1981): "Ecologia şi activitatea umană", Ed. Albatros, Bucureşti
     Tumanov, S. (1989): "Calitatea aerului", Ed. Tehnică, Bucureşti
     Vaughan, D. J., Wogelius, R. A. (2000): "Enviromental Mineralogy", volume 2, Eotvos University Press, Budapest
     Zamfir, Gh. (1979): "Efectele unor poluanţi şi prevenirea lor", Ed. Academiei Republicii Socialiste România, Bucureşti
     *** (1999): "Interpretation Manual of European Union Habitats", European Commission, DG Environment
     *** (2002): "Methodological guidance on the provisions of Article 6(3) and (4) of the Habitat Directive 92/43/EEC", European Commission, DG Environment
     Perimetrele de sărătura de la Turda au făcut obiectul mai multor studii şi cercetări ştiinţifice, dintre care amintim două de dată mai recentă, ce au fost utilizate şi pentru documentare la realizarea prezentului studiu:
    - Alec A. Teză de doctorat: 2010 Interrelaţia între substratul geologic şi populaţiile unor specii de halofile rare din Bazinul Transilvaniei
    – Mera O. Teză de doctorat: 2008 Studiul Formaţiunii cu sare din NV Mun. Turda. Implicaţiile prezenţei şi valorificării sării asupra mediului

     Identificarea, cartarea şi descrierea tuturor habitatelor din ROSCI0223 Sărăturile Ocna Veche, respectând sistemul habitatelor României (Doniţă et al., 2005) şi corespondenţa acestora cu sistemul de habitate Natura 2000 (Gafta&Mountford (ed.), 2008.), precum şi a speciilor de plante de importanţă comunitară;
     Utilizarea resurselor CORINE Land-cover s-a făcut conform:
     EEA grants free access to all its data/applications provided that the user agrees:
    - to acknowledge the source as follows: Copyright EEA, Copenhagen, 2007
    – to display a link to the EEA web site http://www.eea.europa.eu
    – not to use the data/applications for commercial purposes unless the Agency has expressly granted the right to do so,

     la care trebuie adăugate, obligatoriu, referinţe web către instituţiile româneşti care au contribuit la realizarea CLC2000:
     Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor: http://www.mmediu.ro şi
     Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare "Delta Dunării": http://www.ddni.ro
    ANEXA 1

    la Planul de management
     Obiectivele strategice, tactice, operaţionale şi acţiunile
     de management din Situl Natura 2000 Sărăturile Ocna Veche
     acţiunile de management programate

┌──────────────────────────┬────────────────┬──────────────┬─┬─────┬─────┬─────┬─────┬─────┬─────────────────────────────┐
│ │Rezultatul │Parteneri de │ │An1 │An2 │An3 │An4 │An5 │Monitorizarea activităţii │
│Acţiuni de management │aşteptat │implementare │ │ │ │ │ │ │ │
│ │ │ │ ├──┬──┼──┬──┼──┬──┼──┬──┼──┬──┼──────────┬──────────────────┤
│ │ │ │ │S1│S2│S1│S2│S1│S2│S1│S2│S1│S2│Frecvenţă │Mod de realizare │
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├──────────────────────────┴────────────────┴──────────────┴─┴──┴──┴──┴──┴──┴──┴──┴──┴──┴──┴──────────┴──────────────────┤
│Obiectiv strategic 1: Conservarea diversităţii biologice, a structurilor │
│ecologice, precum şi a calităţii, productivităţii şi capacităţii de suport ca │
│temelie │
│pentru dezvoltarea durabilă a sistemelor socio-economice adiacente │
│Obiectiv tactic 1.A: Menţinerea integrităţii structurale la nivel ecosistemic a │
│sitului Natura 2000 ROSCI0223 Sărăturile Ocna Veche │
│Obiectiv operaţional 1.A.1: Corelarea distribuţiei principalelor tipuri de │
│habitate identificate │
├──────────────────────────┬────────────────┬──────────────┬─┬──┬──┬──┬──┬──┬──┬──┬──┬──┬──┬──────────┬──────────────────┤
│a) Actualizarea hărţilor │Hartă GIS │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│existente │reactualizată cu│- │ │ │x │x │x │ │ │ │ │ │ │la 5 ani │ridicare cu GPS + │
│ │noi date │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │transpunere GIS │
│ │apărute │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├──────────────────────────┼────────────────┼──────────────┼─┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──────────┼──────────────────┤
│b) Actualizarea hărţii cu │Localizarea │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│distribuţia │măsurilor de │Terţi │ │ │ │ │ │ │ │ │ │x │x │periodic │POIM │
│habitatului de interes │management │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│comunitar │adecvat │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├──────────────────────────┼────────────────┼──────────────┼─┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──────────┼──────────────────┤
│c) Actualizare cartare GIS│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│a │Localizarea │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│distribuţiilor speciilor │măsurilor de │Terţi │ │ │ │ │ │ │ │ │ │x │x │periodic │POIM │
│de plante de │management │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│interes comunitar în │adecvat │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│sitului Natura │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│2000 ROSCI0233 Sărăturile │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│Ocna Veche │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├──────────────────────────┴────────────────┴──────────────┴─┴──┴──┴──┴──┴──┴──┴──┴──┴──┴──┴──────────┴──────────────────┤
│Obiectiv operaţional 1.A.2: Stabilirea şi implementarea de măsuri speciale de │
│protecţie pentru speciile şi habitatele periclitate │
├──────────────────────────┬────────────────┬──────────────┬─┬──┬──┬──┬──┬──┬──┬──┬──┬──┬──┬──────────┬──────────────────┤
│a) Actualizare măsuri de │Îmbunătăţirea │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│management │managementului │Terţi │ │ │ │ │ │ │ │ │ │x │x │periodic │POIM │
│pentru conservarea │în SCI │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│speciilor de │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│plante de interes │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│comunitar │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├──────────────────────────┼────────────────┼──────────────┼─┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──────────┼──────────────────┤
│b) Actualizare măsuri de │Îmbunătăţirea │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│management │managementului │Terţi │ │x │x │ │ │ │ │ │ │x │x │periodic │POIM │
│pentru conservarea │în SCI │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│habitatelor de │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│interes comunitar │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├──────────────────────────┼────────────────┼──────────────┼─┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──────────┼──────────────────┤
│c) Reglementarea │Menţinerea │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│activităţilor pe │integrităţii │APM │ │x │x │x │x │ │ │ │ │ │ │o dată │aprobare Plan de │
│teritoriul sitului Natura │habitatelor │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │management │
│2000 │şi protejarea │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ROSCI0223 Sărăturile Ocna │populaţiilor │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│Veche │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├──────────────────────────┼────────────────┼──────────────┼─┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──────────┼──────────────────┤
│d) Protejarea complexului │Menţinerea │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│de │integrităţii │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ecosisteme şi │habitatelor │GNM, APM │ │x │x │x │x │x │x │x │x │x │x │zilnic │patrulări şi pânde│
│supravegherea │şi protejarea │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│activităţilor din cadru │populaţiilor │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│sitului │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│Natura 2000 ROSCI0233 │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│Sărăturile Ocna │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│Veche │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├──────────────────────────┼────────────────┼──────────────┼─┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──────────┼──────────────────┤
│e) Controale asupra │Menţinerea │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│activităţii de │integrităţii │GNM, APM │ │x │x │x │x │x │x │x │x │x │x │semestrial│controale tematice│
│pază desfăşurate de │habitatelor │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│custode │şi protejarea │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │populaţiilor │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├──────────────────────────┼────────────────┼──────────────┼─┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──────────┼──────────────────┤
│ │Menţinerea │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│f) Acţiuni mixte de │integrităţii │GNM, APM, IJJ,│ │x │x │x │x │x │x │x │x │x │x │bilunar │procese verbale │
│control │habitatelor │IPJ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │comune │
│ │şi protejarea │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │populaţiilor │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├──────────────────────────┴────────────────┴──────────────┴─┴──┴──┴──┴──┴──┴──┴──┴──┴──┴──┴──────────┴──────────────────┤
│Obiectiv tactic 1.B: Reconstrucţia şi reabilitarea ecologică a ecosistemelor │
│degradate din situl Natura 2000 ROSCI0223 Sărăturile Ocna Veche │
│Obiectiv operaţional 1.B.1: Reabilitarea ecologică a ecosistemelor ce găzduiesc │
│habitatele şi speciile de interes comunitar │
├──────────────────────────┬────────────────┬──────────────┬─┬──┬──┬──┬──┬──┬──┬──┬──┬──┬──┬──────────┬──────────────────┤
│a) Studiu ştiinţific şi de│Refacerea │- │ │ │ │ │ │x │x │ │ │ │ │periodic │accesare proiect │
│fezabilitate pentru │habitatelor │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │LIFE+ │
│reconstrucţia │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ecologică a zonei │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├──────────────────────────┼────────────────┼──────────────┼─┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──────────┼──────────────────┤
│b) Lucrări specifice de │Refacerea │- │ │ │ │ │ │ │ │x │x │x │x │periodic │accesare proiect │
│refacere a │habitatelor │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │LIFE+ │
│habitatelor │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├──────────────────────────┴────────────────┴──────────────┴─┴──┴──┴──┴──┴──┴──┴──┴──┴──┴──┴──────────┴──────────────────┤
│Obiectiv strategic 2: Organizarea şi managementul sitului Natura 2000 ROSCI0223 │
│Sărăturile Ocna Veche │
│Obiectiv tactic 2.A: Dezvoltarea şi implementarea sistemului suport pentru │
│asistarea deciziilor - Baza de date unitară (GIS) a sitului Natura 2000 │
│ROSCI0223 │
│Sărăturile Ocna Veche │
│Obiectiv operaţional 2.A.1: Dezvoltarea Bazei de date unitare (GIS) a sitului │
│Natura 2000 ROSCI0223 Sărăturile Ocna Veche │
├──────────────────────────┬────────────────┬──────────────┬─┬──┬──┬──┬──┬──┬──┬──┬──┬──┬──┬──────────┬──────────────────┤
│a) Actualizare designului │Creşterea │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│pentru Baza │capacităţii │Terţi │ │ │ │ │ │ │ │ │ │x │x │periodic │POIM │
│de date unitară (GIS) a │instituţionale │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│sitului │a custodelui │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│Natura 2000 ROSCI0233 │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│Sărăturile Ocna │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│Veche (BIMS-IBIS) │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├──────────────────────────┼────────────────┼──────────────┼─┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──────────┼──────────────────┤
│b) Alimentarea în │Creşterea │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│continuare şi │capacităţii │institute │ │ │ │x │x │x │x │x │x │x │x │permanent │recoltarea de date│
│îmbunătăţirea Bazei de │instituţionale │interesate │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │noi │
│date unitare │a custodelui │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│(GIS) a sitului Natura │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│2000 ROSCI0233 │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│Sărăturile Ocna Veche │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├──────────────────────────┼────────────────┼──────────────┼─┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──────────┼──────────────────┤
│d) Încheierea │Programarea │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│protocoalelor de │activităţii de │centre de │ │x │x │x │x │x │x │x │x │x │x │permanent │protocol de │
│cercetare între custode şi│cercetare │cercetare │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │utilizare a Bazei │
│institute │în situl Natura │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │de date unitare │
│de cercetare, │2000 ROSCI0223 │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │(GIS) │
│universităţi, ONG-uri │Sărăturile Ocna │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│etc. │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├──────────────────────────┴────────────────┴──────────────┴─┴──┴──┴──┴──┴──┴──┴──┴──┴──┴──┴──────────┴──────────────────┤
│Obiectiv operaţional 2.A.2: Implementarea sistemului de monitoring integrat │
├──────────────────────────┬────────────────┬──────────────┬─┬──┬──┬──┬──┬──┬──┬──┬──┬──┬──┬──────────┬──────────────────┤
│ │Punerea în │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│a) Realizarea designului │funcţiune şi │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│pentru │completarea │ │ │ │ │ │ │ │x │ │ │ │ │o dată │accesare fonduri │
│sistemul de monitoring │Bazei de date │APM │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │prin diferite │
│integrat │unitare (GIS) a │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │programe │
│ │sitului │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │ROSCI0223 │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├──────────────────────────┤Sărăturile Ocna │institute ├─┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──────────┼──────────────────┤
│ │Veche conform │interesate │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│b) Implementarea │protocolului de │ │ │ │ │ │ │ │x │x │x │ │ │periodic │operare în sistem │
│sistemului de │funcţionare │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ACCES şi GIS │
│monitoring integrat │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├──────────────────────────┼────────────────┼──────────────┼─┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──────────┼──────────────────┤
│c) Prezentarea stării de │Raport asupra │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│conservare a │stării de │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │semestrial│raport către APM │
│habitatelor şi speciilor │conservare a │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│din situl │habitatelor şi │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│Natura 2000 ROSCI0223 │speciilor │- │ │x │x │x │x │x │x │x │x │x │x ├──────────┼──────────────────┤
│Sărăturile Ocna │sitului │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│Veche prin prelucrarea │Natura 2000 │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │anual │raport către APM │
│datelor │ROSCI0223 │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│înscrise în Baza de date │Sărăturile │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│unitară │Ocna Veche │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│(GIS) a sitului Natura │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│2000 │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├──────────────────────────┴────────────────┴──────────────┴─┴──┴──┴──┴──┴──┴──┴──┴──┴──┴──┴──────────┴──────────────────┤
│Obiectiv operaţional 2.A.3: Observarea şi monitorizarea mediului abiotic │
├──────────────────────────┬────────────────┬──────────────┬─┬──┬──┬──┬──┬──┬──┬──┬──┬──┬──┬──────────┬──────────────────┤
│ │Evaluarea │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│a) Observarea şi │parametrilor │ABAM, APM │ │x │x │x │x │x │x │x │x │x │x │permanent │fişe de │
│monitorizarea │fizici şi │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │monitorizare │
│calităţii apei │chimici din │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │lacurile sărate │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├──────────────────────────┼────────────────┼──────────────┼─┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──────────┼──────────────────┤
│b) Observarea şi │Hartă GIS + │instituţii │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│monitorizarea │simularea │responsabile │ │x │x │x │x │x │x │x │x │x │x │permanent │hărţi de contur │
│eroziunii de maluri şi a │evoluţiei │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│modificării │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│contururilor lacurilor │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├──────────────────────────┼────────────────┼──────────────┼─┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──────────┼──────────────────┤
│c) Observarea şi │Verificarea │instituţii │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│monitorizarea │evoluţiei │responsabile │ │ │ │ │ │ │ │x │x │x │x │permanent │fişe de │
│evoluţiei colmatării în │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │monitorizare │
│sistemul de │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│lacuri │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├──────────────────────────┼────────────────┼──────────────┼─┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──────────┼──────────────────┤
│d) Observarea şi │Hartă GIS + │instituţii │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│monitorizarea │simularea │responsabile │ │ │ │ │ │ │ │x │ │ │ │la 5 ani │hărţi de contur │
│proceselor pedogenetice şi│evoluţiei │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│/sau a │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│degradării solurilor │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├──────────────────────────┴────────────────┴──────────────┴─┴──┴──┴──┴──┴──┴──┴──┴──┴──┴──┴──────────┴──────────────────┤
│Obiectiv operaţional 2.A.4: Observarea şi monitorizarea habitatelor şi │
│populaţiilor │
├──────────────────────────┬────────────────┬──────────────┬─┬──┬──┬──┬──┬──┬──┬──┬──┬──┬──┬──────────┬──────────────────┤
│a) Elaborarea studiului │Alimentarea cu │instituţii │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│speciilor de │date noi a Bazei│responsabile │ │ │ │x │x │x │x │x │x │x │x │permanent │completare în baza│
│floră de interes comunitar│de │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │GIS │
│ │date unitare │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├──────────────────────────┼────────────────┼──────────────┼─┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──────────┼──────────────────┤
│b) Elaborarea studiului │Alimentarea cu │instituţii │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│habitatelor │date noi a Bazei│responsabile │ │ │ │x │x │x │x │x │x │x │x │permanent │completare în baza│
│de interes comunitar │de │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │GIS │
│ │date unitare │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├──────────────────────────┼────────────────┼──────────────┼─┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──────────┼──────────────────┤
│c) Monitorizarea │Alimentarea cu │instituţii │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│habitatelor şi │date noi a Bazei│responsabile │ │x │x │x │x │x │x │x │x │x │x │permanent │recoltarea │
│speciilor de interes │de │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │planificată de │
│comunitar │date unitare │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │date noi │
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├──────────────────────────┼────────────────┼──────────────┼─┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──────────┼──────────────────┤
│d) Observaţii ocazionale │Alimentarea cu │instituţii de │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│realizate │date noi a Bazei│învăţământ, │ │x │x │x │x │x │x │x │x │x │x │permanent │recoltarea │
│terţi │de │ONG, turişti │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ocazională de date│
│ │date unitare │etc. │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │noi │
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├──────────────────────────┴────────────────┴──────────────┴─┴──┴──┴──┴──┴──┴──┴──┴──┴──┴──┴──────────┴──────────────────┤
│Obiectiv strategic 3: Dezvoltarea capacităţii productive şi de suport a │
│principalelor categorii de sisteme ecologice şi asigurarea conservării │
│biodiversităţii │
│acestora │
│Obiectiv tactic 3.A: Identificarea lacunelor şi dezvoltarea activităţii de │
│cercetare în raport cu organizarea spaţio-temporară a sistemelor investigate şi │
│cu │
│necesităţile planului de management integrat şi adaptativ. │
│Obiectiv operaţional 3.A.1: Evaluarea anuală a capacităţii productive în │
│principalele tipuri de habitate │
├──────────────────────────┬────────────────┬──────────────┬─┬──┬──┬──┬──┬──┬──┬──┬──┬──┬──┬──────────┬──────────────────┤
│ │Obţinerea │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│a) Evaluarea capacităţii │expertizei │APM │ │x │ │x │ │x │ │x │ │x │ │anual │rapoarte de teren,│
│productive │pentru │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │rapoarte de │
│ │managementul │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │activitate │
│ │adaptativ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├──────────────────────────┼────────────────┼──────────────┼─┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──────────┼──────────────────┤
│b) Întocmirea unor │Fundamentarea │APM │ │x │ │x │ │x │ │x │ │x │ │anual │rapoarte de teren,│
│rapoarte pentru │managementului │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │rapoarte de │
│APM │integrat │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │activitate │
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├──────────────────────────┴────────────────┴──────────────┴─┴──┴──┴──┴──┴──┴──┴──┴──┴──┴──┴──────────┴──────────────────┤
│Obiectiv operaţional 3.A.2: Stabilirea planurilor de acţiune şi a priorităţilor │
│de cercetare │
├──────────────────────────┬────────────────┬──────────────┬─┬──┬──┬──┬──┬──┬──┬──┬──┬──┬──┬──────────┬──────────────────┤
│ │Planificarea │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │activităţii de │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│a) Priorităţi şi planuri │cercetare în │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│de acţiune │situl Natura │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│anuale │2000 │APM │ │ │x │ │x │ │x │ │x │ │x │anual │rapoarte │
│ │ROSCI0223 │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ştiinţifice │
│ │Sărăturile Ocna │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │Veche │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├──────────────────────────┼────────────────┼──────────────┼─┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──────────┼──────────────────┤
│b) Publicarea planurilor │Participare │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │rapoarte │
│de acţiune │lărgită la │- │ │x │ │x │ │x │ │x │ │x │ │anual │ştiinţifice │
│şi ale priorităţilor de │activitatea │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│cercetare │de cercetare │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├──────────────────────────┴────────────────┴──────────────┴─┴──┴──┴──┴──┴──┴──┴──┴──┴──┴──┴──────────┴──────────────────┤
│Obiectiv strategic 4: Dezvoltarea expertizei manageriale, a tehnologiilor, a │
│metodelor, a instrumentelor pentru managementul integrat şi adaptativ în │
│limitele │
│capacităţii productive şi de suport a resurselor specifice sitului Sărăturile │
│Ocna Veche │
│Obiectiv tactic 4.A: Identificarea căilor complementare de utilizare a │
│resurselor şi serviciilor oferite de capitalul natural din situl Natura 2000 │
│ROSCI0223 │
│Sărăturile Ocna Veche │
│Obiectiv operaţional 4.A.1: Elaborarea de studii de fezabilitate şi proiecte │
│pentru activitatea de ecoturism │
├──────────────────────────┬────────────────┬──────────────┬─┬──┬──┬──┬──┬──┬──┬──┬──┬──┬──┬──────────┬──────────────────┤
│ │Valorificarea │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│a) Promovarea │potenţialului │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ecoturismului prin │turistic │firma │ │x │x │x │x │x │x │x │x │x │x │permanent │POIM + forţe │
│realizarea şi actualizarea│al sitului │specializată │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │proprii │
│paginii │Natura 2000 │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│web http:// │ROSCI0223 │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│www.saraturileocnaveche.eu│Sărăturile Ocna │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │Veche │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├──────────────────────────┼────────────────┼──────────────┼─┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──────────┼──────────────────┤
│b) Elaborarea unui program│Identificarea │CJ, APDRP, CL │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │şedinţe cu │
│pentru │localnicilor │din zonă │ │ │ │x │x │x │x │ │ │ │ │o dată │primari, │
│promovarea pensiunilor din│care vor │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │specialişti, │
│zonă │face turism │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │operatori │
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├──────────────────────────┼────────────────┼──────────────┼─┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──────────┼──────────────────┤
│c) Elaborarea unui ghid de│Dezvoltarea │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │prin PUZ sit │
│arhitectură tradiţională │zonei conform │CJ, CL │ │ │ │ │ │ │ │ │x │x │x │periodic │Natura │
│specific │peisajului │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │2000 ROSCI0223 │
│sitului Natura 2000 │şi tradiţiei │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ROSCI0223 │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│Sărăturile Ocna Veche │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├──────────────────────────┼────────────────┼──────────────┼─┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──────────┼──────────────────┤
│d) Ridicarea GIS a │Omologarea │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│traseelor şi a │traseelor │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │hartă GIS în │
│principalelor puncte de │turistice din │ANT │ │x │x │x │x │ │ │ │ │ │ │periodic │Stereo │
│atracţie │situl Natura │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │70 cu traseele │
│turistică din situl Natura│2000 ROSCI0223 │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │tur. │
│2000 │Sărăturile Ocna │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ROSCI0223 Sărăturile Ocna │Veche │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│Veche │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├──────────────────────────┼────────────────┼──────────────┼─┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──────────┼──────────────────┤
│e) Integrarea sitului │Integrarea │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│Natura 2000 │traseelor în │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ROSCI0223 Sărăturile Ocna │direcţiile │ADR, ANT │ │x │x │x │x │x │x │x │x │x │x │permanent │solicitare către │
│Veche în │de turism din │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │Min. Dezv şi │
│reţeaua regională, │Regiunea │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │Turismului │
│naţională şi │Nord-Vest │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│europeană de turism │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├──────────────────────────┴────────────────┴──────────────┴─┴──┴──┴──┴──┴──┴──┴──┴──┴──┴──┴──────────┴──────────────────┤
│Obiectiv operaţional 4.A.2: Elaborarea de studii de fezabilitate privind │
│utilizarea durabilă a capitalului natural din situl Natura 2000 ROSCI0223 │
│Sărăturile Ocna Veche │
├──────────────────────────┬────────────────┬──────────────┬─┬──┬──┬──┬──┬──┬──┬──┬──┬──┬──┬──────────┬──────────────────┤
│ │Utilizarea │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│a) Identificarea │durabilă a │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│activităţilor │capitalului │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│profitabile cu impact │natural din │- │ │ │ │x │x │ │ │ │ │ │ │o dată │studiu din care │
│minim asupra │situl Natura │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │rezultă lista │
│sitului Natura 2000 │2000 │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │activităţilor │
│ROSCI0223 │ROSCI0223 │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│Sărăturile Ocna Veche │Sărăturile Ocna │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │Veche │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├──────────────────────────┼────────────────┼──────────────┼─┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──────────┼──────────────────┤
│ │Utilizarea │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │durabilă a │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│b) Plan pentru utilizarea │capitalului │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│resurselor │natural din │- │ │ │ │x │x │ │ │ │ │ │x │o dată │studiu din care │
│din situl Natura 2000 │situl Natura │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │rezultă acest plan│
│ROSCI0223 │2000 │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│Sărăturile Ocna Veche │ROSCI0223 │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │Sărăturile Ocna │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │Veche │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├──────────────────────────┴────────────────┴──────────────┴─┴──┴──┴──┴──┴──┴──┴──┴──┴──┴──┴──────────┴──────────────────┤
│Obiectiv operaţional 4.A.3: Identificarea şi promovarea unor căi pentru │
│dezvoltarea durabilă a sistemelor socio-economice din zonă │
├──────────────────────────┬────────────────┬──────────────┬─┬──┬──┬──┬──┬──┬──┬──┬──┬──┬──┬──────────┬──────────────────┤
│a) Elaborarea "Planului de│Dezvoltarea │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │studii │
│Urbanism │durabilă a zonei│CJ, CL │ │ │ │x │x │ │ │ │ │ │ │periodic │preliminare, │
│Zonal pentru Sărăturile │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │consultări, │
│Ocna Veche" │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │proiectare │
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├──────────────────────────┼────────────────┼──────────────┼─┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──────────┼──────────────────┤
│ │Creşterea │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │nivelului de │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│b) Încurajarea înfiinţării│trai în │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│unor │rândul │CJ, APDRP, CL │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│societăţi comerciale în │comunităţii │din zonă │ │x │x │x │x │x │x │x │x │x │x │permanent │accesare finanţări│
│cadrul │locale şi, │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │din fonduri │
│comunităţilor local care │implicit, │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │structurale │
│să aibă ca │scăderea │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│obiect de activitate │presiunii │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ecoturismul │antropice asupra│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │capitalului │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │sitului │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├──────────────────────────┴────────────────┴──────────────┴─┴──┴──┴──┴──┴──┴──┴──┴──┴──┴──┴──────────┴──────────────────┤
│Obiectiv tactic 4.B: Informarea şi educarea comunităţilor locale asupra │
│cerinţelor şi avantajelor dezvoltării socio-economice durabile │
│Obiectiv operaţional 4.B.1: Informarea populaţiei locale asupra scopului şi │
│rolului sitului Natura 2000 ROSCI0223 Sărăturile Ocna Veche, asupra cerinţelor │
│şi │
│avantajelor dezvoltării socio-economice durabile │
├──────────────────────────┬────────────────┬──────────────┬─┬──┬──┬──┬──┬──┬──┬──┬──┬──┬──┬──────────┬──────────────────┤
│a) Amplasarea a 11 panouri│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│de │ │firmă de │ │x │x │ │ │ │ │ │ │ │ │periodic │POIM │
│atenţionare în situl │ │construcţii │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│Natura 2000 │Creşterea │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ROSCI0223 Sărăturile Ocna │gradului de │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│Veche │conştientizare │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │a comunităţii │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├──────────────────────────┤locale asupra ├──────────────┼─┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──────────┼──────────────────┤
│b) Realizarea unei broşuri│importanţei │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│de │conservării │firmă │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│conştientizare a │biodiversităţii.│specializată │ │x │x │ │ │ │ │ │ │ │ │periodic │POIM │
│comunităţilor locale │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├──────────────────────────┤ ├──────────────┼─┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──────────┼──────────────────┤
│c) Realizarea şi │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│distribuirea de │ │firmă │ │x │x │ │ │ │ │ │ │ │ │periodic │POIM │
│fluturaşi │ │specializată │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├──────────────────────────┤ ├──────────────┼─┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──────────┼──────────────────┤
│d) Apariţii în presa │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │conferinţe de │
│scrisă şi │ │- │ │x │x │x │x │x │x │x │x │x │x │trimes- │presă, │
│audio-vizuală locală │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │trial │reportaje │
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │interviuri │
├──────────────────────────┤ ├──────────────┼─┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──────────┼──────────────────┤
│e) Elaborarea a 3 rapoarte│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│sociologice privind │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│creşterea │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│gradului de conştientizare│ │firmă │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│/4 grupuri │ │specializată │ │ │x │ │ │ │x │ │ │ │x │la 2 ani │firmă specializată│
│ţintă │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├──────────────────────────┴────────────────┴──────────────┴─┴──┴──┴──┴──┴──┴──┴──┴──┴──┴──┴──────────┴──────────────────┤
│Obiectiv operaţional 4.B.2: Dezvoltare de programe speciale pentru elevii şi │
│studenţii din zonă prin care aceştia să conştientizeze valoarea capitalului │
│natural │
│din SN-SOV │
├──────────────────────────┬────────────────┬──────────────┬─┬──┬──┬──┬──┬──┬──┬──┬──┬──┬──┬──────────┬──────────────────┤
│a) Susţinerea de prelegeri│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│referitoare la importanţa │ │CL, ISJ, APM, │ │x │x │x │x │x │x │x │x │x │x │permanent │prin protocol │
│sitului │ │UBB │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│Natura 2000 ROSCI0223 │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│Sărăturile Ocna │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│Veche în şcolile şi │Educarea tinerei│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│liceele din zonă │generaţii şi a │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├──────────────────────────┤populaţiei ├──────────────┼─┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──────────┼──────────────────┤
│b) Organizarea anuală a │adulte în │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│concursului │spiritul │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│pe secţiunile: literatură,│conservării │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│pictură, │biodiversităţii.│CL, ISJ, APM, │ │x │ │x │ │x │ │x │ │x │ │anual │prin protocol │
│fotografie şi ştiinţele │ │UBB │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│naturii │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├──────────────────────────┤ ├──────────────┼─┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──────────┼──────────────────┤
│c) Organizarea de tabere │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│tematice de │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│vară, şcolare şi │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│studenţeşti, în │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│situl Natura 2000 │ │CL, ISJ, APM, │ │ │x │ │x │ │x │ │x │ │x │în vacanţe│prin protocol │
│ROSCI0223 │ │UBB │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│Sărăturile Ocna Veche │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├──────────────────────────┤ ├──────────────┼─┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──────────┼──────────────────┤
│d) Acţiuni de strângere a │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│deşeurilor │ │CL, ISJ, APM, │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│în situl Natura 2000 │ │UBB │ │ │x │ │x │ │x │ │x │ │x │anual în │prin protocol │
│ROSCI0223 │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │septembrie│ │
│Sărăturile Ocna Veche, │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│marcarea │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│traseelor turistice, │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│refacerea │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│infrastructurii │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├──────────────────────────┤ ├──────────────┼─┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──────────┼──────────────────┤
│e) Organizarea de │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│simpozioane cu │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ocazia unor sărbători │ │CL, ISJ, APM, │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│europene şi │ │UBB │ │x │x │x │x │x │x │x │x │x │x │ocazional │prin protocol │
│internaţionale de mediu │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├──────────────────────────┴────────────────┴──────────────┴─┴──┴──┴──┴──┴──┴──┴──┴──┴──┴──┴──────────┴──────────────────┤
│Obiectiv tactic 4.C : Dezvoltarea căilor şi mijloacelor de implicarea a │
│comunităţilor locale în elaborarea şi adoptarea planului de management │
│Obiectiv operaţional 4.C.1 : Implicarea efectivă a comunităţilor locale în │
│managementul integrat şi adaptativ astfel încât populaţia locală să devină │
│principalul │
│beneficiar al resurselor şi serviciilor oferite de capitalul natural din situl │
│Natura 2000 ROSCI0223 Sărăturile Ocna Veche │
├──────────────────────────┬────────────────┬──────────────┬─┬──┬──┬──┬──┬──┬──┬──┬──┬──┬──┬──────────┬──────────────────┤
│a) Consultarea comunităţii│ │APM şi │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│locale │ │populaţia │ │x │x │x │x │x │x │x │x │x │x │permanent │întâlniri ale │
│ │Revenire la │locală │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │custodelui cu │
│ │experienţa │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │populaţia local │
│ │managerială │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├──────────────────────────┤pozitivă ├──────────────┼─┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──────────┼──────────────────┤
│b) Informarea │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│comunităţilor locale │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│asupra posibilităţilor de │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│utilizare │ │APM şi │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│durabilă şi a │ │populaţia │ │x │x │x │x │x │x │x │x │x │x │permanent │întâlniri ale │
│responsabilităţilor ce │ │locală │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │custodelui cu │
│revin prin accesul la │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │populaţia local │
│resursele şi │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│serviciile oferite de │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├──────────────────────────┴────────────────┴──────────────┴─┴──┴──┴──┴──┴──┴──┴──┴──┴──┴──┴──────────┴──────────────────┤
│Obiectiv tactic 4.D : Dezvoltarea de instrumente legislative în scopul │
│facilitării accesului populaţiei locale la oferta de servicii şi resurse din │
│SN-SOV │
│Obiectiv operaţional 4.D.1 : Adoptarea şi implementarea Regulamentului sitului │
│Natura 2000 ROSCI0223 Sărăturile Ocna Veche │
├──────────────────────────┬────────────────┬──────────────┬─┬──┬──┬──┬──┬──┬──┬──┬──┬──┬──┬──────────┬──────────────────┤
│a) Dezvoltarea │Scăderea │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│instrumentelor legale │presiunii │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│pentru a asigura şi │antropice │APM, CL, │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │întâlniri, │
│facilita accesul │exercitate │comunităţi │ │x │x │x │x │x │x │x │x │x │x │permanent │şedinţe, │
│comuni locale la bunurile │asupra │local │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │fluturaşi, pliante│
│şi │complexelor de │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│serviciile oferite de │ecosisteme │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│capitalul │terestre prin │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│natural din sitului Natura│turism │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│2000 │necontrolat, │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ROSCI0223 Sărăturile Ocna │păşunat │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│Veche │semisălbatic, │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├──────────────────────────┤delicte silvice ├──────────────┼─┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──────────┼──────────────────┤
│b) Adoptarea │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│Regulamentului sitului │ │APM, ANPM, │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ROSCI0223 Sărăturile Ocna │ │MMAP │ │x │ │ │ │ │ │ │ │ │ │o dată │adoptare │
│Veche │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├──────────────────────────┴────────────────┴──────────────┴─┴──┴──┴──┴──┴──┴──┴──┴──┴──┴──┴──────────┴──────────────────┤
│Obiectiv operaţional 4.D.2 : Implicarea comunităţilor locale în respectarea │
│Regulamentului sitului Natura 2000 ROSCI0223 Sărăturile Ocna Veche │
├──────────────────────────┬────────────────┬──────────────┬─┬──┬──┬──┬──┬──┬──┬──┬──┬──┬──┬──────────┬──────────────────┤
│a) Acţiuni de popularizare│Scăderea │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│a │presiunii │CL, APM+alte │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│Regulamentului sitului │antropice │organizaţii │ │x │x │x │x │x │x │x │x │x │x │permanent │ │
│Natura 2000 │exercitate │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │întâlniri, │
│ROSCI0223 Sărăturile Ocna │asupra │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │şedinţe, │
│Veche │complexelor de │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │fluturaşi, pliante│
│ │ecosisteme prin │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │panouri │
├──────────────────────────┤turism necontr ├──────────────┼─┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──────────┤informative, │
│b) Evidenţierea │lat, │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │apariţii în │
│beneficiilor şi │păşunat │CL, APM+alte │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │mass-media locală │
│responsabilităţilor care │semisălbatic şi │organizaţii │ │x │x │x │x │x │x │x │x │x │x │permanent │ │
│revin │delicte │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│comunităţilor local │silvice │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│conştientizarea │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│bunului propriu │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├──────────────────────────┴────────────────┴──────────────┴─┴──┴──┴──┴──┴──┴──┴──┴──┴──┴──┴──────────┴──────────────────┤
│Obiectiv operaţional 4.D.3 : Asigurarea dreptului de "preemţiune" a populaţiei │
│din zonă asupra valorificării potenţialului turistic din situl Natura 2000 │
│ROSCI0223 │
│Sărăturile Ocna Veche │
├──────────────────────────┬────────────────┬──────────────┬─┬──┬──┬──┬──┬──┬──┬──┬──┬──┬──┬──────────┬──────────────────┤
│ │Ridicarea │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│a) Încurajarea populaţiei │nivelului de │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│locale │trai a │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│pentru amenajarea ori │comunităţilor │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│construirea de │locale prin │CJ, APDRP, CL │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │accesare de │
│pensiuni ecoturistice, │mijloace │din zonă │ │x │x │x │x │x │x │x │x │x │x │permanent │finanţări din │
│pentru │sustenabile va │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │fonduri │
│realizarea fermelor de │determina │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │structurale │
│agroturism şi │scăderea │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │şi de coeziune │
│înfiinţarea unor societăţi│presiunii │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│comerciale │antropice în │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│care să aibă ca obiect de │sitului │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│activitate │Natura 2000 │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│eco-agroturismul sau │ROSCI0223 │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│activităţi │Sărăturile │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│complementare │Ocna Veche │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├──────────────────────────┴────────────────┴──────────────┴─┴──┴──┴──┴──┴──┴──┴──┴──┴──┴──┴──────────┴──────────────────┤
│Obiectiv strategic 5 : Diferenţierea şi redimensionarea activităţilor în │
│funcţie de diversitatea resurselor şi serviciilor, respectiv de capacitatea │
│productivă şi │
│de suport a sistemelor ecologice care le generează │
│Obiectiv tactic 5.A: Diferenţierea şi redimensionarea activităţilor în situl │
│Natura 2000 ROSCI0223 Sărăturile Ocna Veche │
│Obiectiv operaţional 5.A.1: Reglementarea utilizării resurselor regenerabile │
├──────────────────────────┬────────────────┬──────────────┬─┬──┬──┬──┬──┬──┬──┬──┬──┬──┬──┬──────────┬──────────────────┤
│ │Păstrarea stării│comunităţi │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│a) Popularizarea │naturale optime │locale, │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │întâlniri, │
│prevederilor │a │administratori│ │x │x │x │x │x │x │x │x │x │x │trimes- │broşuri, │
│Planului de management şi │biotopurilor, │şi │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │trial │pliante, postere, │
│Regulamentului │menţinerea │proprietari de│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │fluturaşi, panouri│
│ │integrităţii │terenuri, │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │informative / de │
│ │habitatelor şi │utilizatori de│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │avertizare │
│ │protejarea │resurse │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │speciilor şi a │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├──────────────────────────┤populaţiilor ├──────────────┼─┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──────────┼──────────────────┤
│b) Aplicarea prevederilor │ │GNM, IJJ, APM,│ │x │x │x │x │x │x │x │x │x │x │permanent │controale tematice│
│Regulamentului │ │IPJ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │mixte │
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├──────────────────────────┴────────────────┴──────────────┴─┴──┴──┴──┴──┴──┴──┴──┴──┴──┴──┴──────────┴──────────────────┤
│Obiectiv tactic 5.B: Diferenţierea şi redimensionarea activităţilor în funcţie │
│de categoria de activităţi │
│Obiectiv operaţional 5.B.1: Conştientizarea tuturor categoriilor de utilizatori │
│de servicii şi resurse regenerabile despre valoarea capitalului natural al │
│sitului │
│Natura 2000 ROSCI0223 Sărăturile Ocna Veche │
├──────────────────────────┬────────────────┬──────────────┬─┬──┬──┬──┬──┬──┬──┬──┬──┬──┬──┬──────────┬──────────────────┤
│a) Realizarea şi │Păstrarea stării│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│distribuirea de │naturale optime │ │ │x │x │ │ │ │ │ │ │ │ │periodic │POIM │
│broşuri, pliante │a │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │biotopurilor │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├──────────────────────────┴────────────────┴──────────────┴─┴──┴──┴──┴──┴──┴──┴──┴──┴──┴──┴──────────┴──────────────────┤
│Obiectiv operaţional 5.B.2: Valorificarea potenţialului turistic din situl │
│Natura 2000 ROSCI0223 Sărăturile Ocna Veche printr-un management sustenabil │
├──────────────────────────┬────────────────┬──────────────┬─┬──┬──┬──┬──┬──┬──┬──┬──┬──┬──┬──────────┬──────────────────┤
│a) Întreţinerea │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│infrastructurii │ │CL │ │x │x │x │x │x │x │x │x │x │x │permanent │accesare finanţări│
│turistice pe teritoriul │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │+ │
│sitului │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │forţe proprii │
│Natura 2000 ROSCI0223 │Creşterea │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│Sărăturile │numărului de │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│Ocna Veche │vizitatori în │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├──────────────────────────┤situl Natura ├──────────────┼─┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──────────┼──────────────────┤
│b) Omologarea şi │2000 ROSCI0223 │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│amenajarea de trasee │Sărăturile Ocna │APM, ANT │ │ │ │x │x │ │ │ │ │ │ │o dată │solicitare de │
│turistice în situl Natura │Veche în │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │omologare │
│2000 │limitele │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ROSCI0223 Sărăturile Ocna │sustenabile │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│Veche │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├──────────────────────────┤ ├──────────────┼─┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──────────┼──────────────────┤
│c) Asigurarea de ghizi │ │ANT │ │ │ │x │x │ │ │ │ │ │ │proiect │POCU-specializarea│
│specializaţi │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │agenţilor de teren│
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├──────────────────────────┤ ├──────────────┼─┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──────────┼──────────────────┤
│d) Atragerea unor │ │societăţi │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│touroperatori │ │comerciale │ │x │x │x │x │x │x │x │x │x │x │permanent │realizarea de │
│specializaţi în turismul │ │care │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │contracte │
│ecologic │ │practică │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │ │ecoturism │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├──────────────────────────┤ ├──────────────┼─┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──────────┼──────────────────┤
│e) Amplasarea a 11 panouri│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│de │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│atenţionare la intrarea în│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│situl │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│Natura 2000 ROSCI0223 │ │CL │ │x │x │ │ │ │ │ │ │ │ │periodic │POIM │
│Sărăturile Ocna │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│Veche │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├──────────────────────────┴────────────────┴──────────────┴─┴──┴──┴──┴──┴──┴──┴──┴──┴──┴──┴──────────┴──────────────────┤
│Obiectiv strategic 6: Transferul expertizei ştiinţifice şi manageriale către │
│alte sisteme │
│Obiectiv tactic 6.A: Integrarea sitului Natura 2000 ROSCI0223 Sărăturile Ocna │
│Veche în sistemele internaţionale existente în domeniul cercetării şi │
│monitoringului │
│pe termen lung │
│Obiectiv operaţional 6.A.1: Participarea la programe internaţionale de │
│cercetare a diferitelor instituţii implicate în managementul sitului Natura │
│2000 ROSCI0223 │
│Sărăturile Ocna Veche │
├──────────────────────────┬────────────────┬──────────────┬─┬──┬──┬──┬──┬──┬──┬──┬──┬──┬──┬──────────┬──────────────────┤
│ │Transfer │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│a) Dezvoltarea de programe│biunivoc de │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│de │expertiză │centre de │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │prin echipe de │
│cercetare care să fie │ştiinţifică de │cercetare │ │x │x │x │x │x │x │x │x │x │x │permanent │lucru │
│centrate pe │la şi către │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │dedicate │
│situl Natura 2000 │situl │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ROSCI0223 │Natura 2000 │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│Sărăturile Ocna Veche │ROSCI0233 │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │Sărăturile │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │Ocna Veche │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├──────────────────────────┴────────────────┴──────────────┴─┴──┴──┴──┴──┴──┴──┴──┴──┴──┴──┴──────────┴──────────────────┤
│Obiectiv operaţional 6.A.2: Dezvoltarea planului de monitoring pe termen lung │
│şi integrarea în reţelele ecologice internaţionale de monitoring │
├──────────────────────────┬────────────────┬──────────────┬─┬──┬──┬──┬──┬──┬──┬──┬──┬──┬──┬──────────┬──────────────────┤
│ │Transfer │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│a) Dezvoltarea de programe│biunivoc de │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│de │expertiză │alte centre de│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │prin echipe de │
│monitoring care să fie │ştiinţifică de │cercetare │ │x │x │x │x │x │x │x │x │x │x │permanent │lucru │
│centrate pe │la şi către │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │dedicate │
│situl Natura 2000 │situl │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ROSCI0223 │Natura 2000 │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│Sărăturile Ocna Veche │ROSCI0223 │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │Sărăturile │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │Ocna Veche │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
└──────────────────────────┴────────────────┴──────────────┴─┴──┴──┴──┴──┴──┴──┴──┴──┴──┴──┴──────────┴──────────────────┘


    LISTA DE ABREVIERI
     ABAM - Administraţia Bazinală de Apă Mureş
     ADR - Agenţia de Dezvoltare Regională
     ANPM - Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului
     ANT - Autoritatea Naţională pentru Turism
     APDRP - Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit
     APM - Agenţia pentru Protecţia Mediului
     CJ - Consiliul Judeţean
     CL - Consiliul Local
     GNM - Garda Naţională de Mediu
     IJJ - Inspectoratul de Jandarmi Judeţean
     IPJ - Inspectoratul de Poliţie Judeţean
     ISJ - Inspectoratul Şcolar Judeţean
     MECRMA - Ministerul Economiei, Comerţului şi Relaţiilor cu Mediul de Afaceri
     MMAP - Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor
     POIM - Programul Operaţional Infrastructură Mare 2014-2020
     UBB - Universitatea Babeş-Bolyai

    ANEXA 2

    la Planul de management
     Angajamentul bugetar

┌─────────────────────────────────────────────┬────────┐
│Situl Natura 2000 ROSCI0223 Sărăturile Ocna │Sume în │
│Veche │lei │
├──────────────────────────┬──────────────────┴────────┤
│ │NECESAR DE FINANŢARE │
│Programe şi sub-programe ├─────────────┬─────────────┤
│ │Scenariu │Scenariu │
│ │critic*) │optim**) │
│ ├─────┬───────┼─────┬───────┤
│ │Ore │Fonduri│Ore │Fonduri│
│ │lucru│ │lucru│ │
├──────────────────────────┼─────┼───────┼─────┼───────┤
│P1 Conservarea │ │ │ │ │
│diversităţii biologice │ │ │ │ │
├──────────────────────────┼─────┼───────┼─────┼───────┤
│1.1. Actualizarea hărţilor│100 │800 │560 │28000 │
│existente │ │ │ │ │
├──────────────────────────┼─────┼───────┼─────┼───────┤
│1.2. Actualizarea hărţii │ │ │ │ │
│cu distribuţia habitatului│100 │800 │560 │28000 │
│de interes comunitar │ │ │ │ │
│conform SN-SOV │ │ │ │ │
├──────────────────────────┼─────┼───────┼─────┼───────┤
│1.3. Actualizare cartare │ │ │ │ │
│GIS a distribuţiilor │ │ │ │ │
│speciilor de plante de │365 │2920 │2920 │23360 │
│interes comunitar în │ │ │ │ │
│SN-SOV │ │ │ │ │
├──────────────────────────┼─────┼───────┼─────┼───────┤
│1.4. Actualizare măsuri de│ │ │ │ │
│management pentru │ │ │ │ │
│conservarea speciilor de │20 │160 │200 │1600 │
│plante de interes │ │ │ │ │
│comunitar │ │ │ │ │
├──────────────────────────┼─────┼───────┼─────┼───────┤
│1.5. Actualizare măsuri de│ │ │ │ │
│management pentru │20 │160 │200 │1600 │
│conservarea habitatelor de│ │ │ │ │
│interes comunitar │ │ │ │ │
├──────────────────────────┼─────┼───────┼─────┼───────┤
│1.6. Reglementarea │ │ │ │ │
│activităţilor pe │100 │5000 │200 │10000 │
│teritoriul sitului SN-SOV │ │ │ │ │
├──────────────────────────┼─────┼───────┼─────┼───────┤
│1.7. Protejarea │ │ │ │ │
│complexului de ecosisteme │ │ │ │ │
│şi supravegherea │20 │160 │200 │1600 │
│activităţilor din cadru │ │ │ │ │
│SN-SOV │ │ │ │ │
├──────────────────────────┼─────┼───────┼─────┼───────┤
│1.8. Controale asupra │ │ │ │ │
│activităţii de pază │10 │80 │100 │8000 │
│desfăşurate de custode │ │ │ │ │
├──────────────────────────┼─────┼───────┼─────┼───────┤
│1.9. Acţiuni mixte de │10 │80 │100 │8000 │
│control │ │ │ │ │
├──────────────────────────┼─────┼───────┼─────┼───────┤
│1.10. Studiu ştiinţific şi│ │ │ │ │
│de fezabilitate pentru │400 │3200 │800 │6400 │
│reconstrucţia ecologică a │ │ │ │ │
│zonei │ │ │ │ │
├──────────────────────────┼─────┼───────┼─────┼───────┤
│1.11. Lucrări specifice de│100 │10000 │800 │80000 │
│refacere a habitatelor │ │ │ │ │
├──────────────────────────┼─────┼───────┼─────┼───────┤
│Subtotal P1 costuri │1245 │23360 │6640 │196560 │
│operaţionale anuale │ │ │ │ │
├──────────────────────────┼─────┼───────┼─────┼───────┤
│Investiţii P1 - 5 ani │ │ │ │ │
│(durata planului de │6225 │116800 │33200│982800 │
│management) │ │ │ │ │
├──────────────────────────┼─────┼───────┼─────┼───────┤
│P2 Organizarea şi │ │ │ │ │
│managementul SN-SOV │ │ │ │ │
├──────────────────────────┼─────┼───────┼─────┼───────┤
│2.1. Actualizare │ │ │ │ │
│designului pentru Baza de │100 │800 │500 │25000 │
│date unitară (GIS) a │ │ │ │ │
│SN-SOV (BIMS-IBIS) │ │ │ │ │
├──────────────────────────┼─────┼───────┼─────┼───────┤
│2.2. Alimentarea în │ │ │ │ │
│continuare şi │ │ │ │ │
│îmbunătăţirea Bazei de │20 │160 │200 │1600 │
│date unitare (GIS) a │ │ │ │ │
│SN-SOV │ │ │ │ │
├──────────────────────────┼─────┼───────┼─────┼───────┤
│2.3. Încheierea │ │ │ │ │
│protocoalelor de cercetare│ │ │ │ │
│între custode şi institute│10 │80 │20 │160 │
│de cercetare, univ, │ │ │ │ │
│ONG-uri etc │ │ │ │ │
├──────────────────────────┼─────┼───────┼─────┼───────┤
│2.4. Realizarea designului│ │ │ │ │
│pentru sistemul de │20 │160 │40 │320 │
│monitoring integrat │ │ │ │ │
├──────────────────────────┼─────┼───────┼─────┼───────┤
│2.5. Implementarea │ │ │ │ │
│sistemului de monitoring │100 │800 │200 │1600 │
│integrat │ │ │ │ │
├──────────────────────────┼─────┼───────┼─────┼───────┤
│2.6. Prezentarea stării de│ │ │ │ │
│conservare a habitatelor │10 │80 │10 │80 │
│şi speciilor │ │ │ │ │
├──────────────────────────┼─────┼───────┼─────┼───────┤
│2.7. Observarea şi │ │ │ │ │
│monitorizarea calităţii │10 │80 │20 │160 │
│apei │ │ │ │ │
├──────────────────────────┼─────┼───────┼─────┼───────┤
│2.8. Observarea şi │ │ │ │ │
│monitorizarea eroziunii de│10 │80 │20 │160 │
│maluri şi a modificării │ │ │ │ │
│contururilor lacurilor │ │ │ │ │
├──────────────────────────┼─────┼───────┼─────┼───────┤
│2.9. Observarea şi │ │ │ │ │
│monitorizarea evoluţiei │10 │80 │20 │160 │
│colmatării în sistemul de │ │ │ │ │
│lacuri │ │ │ │ │
├──────────────────────────┼─────┼───────┼─────┼───────┤
│2.10. Observarea şi │ │ │ │ │
│monitorizarea proceselor │10 │80 │20 │160 │
│pedogenetice şi/sau a │ │ │ │ │
│degradării solurilor │ │ │ │ │
├──────────────────────────┼─────┼───────┼─────┼───────┤
│2.11. Elaborarea studiului│ │ │ │ │
│speciilor de floră de │100 │1250 │200 │2500 │
│interes comunitar │ │ │ │ │
├──────────────────────────┼─────┼───────┼─────┼───────┤
│2.12. Elaborarea studiului│ │ │ │ │
│habitatelor de interes │100 │1250 │200 │2500 │
│comunitar │ │ │ │ │
├──────────────────────────┼─────┼───────┼─────┼───────┤
│2.13. Monitorizarea │ │ │ │ │
│habitatelor şi speciilor │100 │1250 │400 │5000 │
│de interes comunitar │ │ │ │ │
├──────────────────────────┼─────┼───────┼─────┼───────┤
│2.14. Observaţii │10 │80 │20 │160 │
│ocazionale realizate terţi│ │ │ │ │
├──────────────────────────┼─────┼───────┼─────┼───────┤
│Subtotal P2 costuri │610 │6230 │1870 │39560 │
│operaţionale anuale │ │ │ │ │
├──────────────────────────┼─────┼───────┼─────┼───────┤
│Investiţii P2 - 5 ani │ │ │ │ │
│(durata planului de │3050 │31150 │9350 │197800 │
│management) │ │ │ │ │
├──────────────────────────┼─────┼───────┼─────┼───────┤
│P3 Dezvoltarea capacităţii│ │ │ │ │
│productive şi de suport a │ │ │ │ │
│principalelor categorii │ │ │ │ │
│de sisteme ecologice şi │ │ │ │ │
│asigurarea conservării │ │ │ │ │
│biodiversităţii acestora │ │ │ │ │
├──────────────────────────┼─────┼───────┼─────┼───────┤
│3.1. Evaluarea capacităţii│100 │1250 │400 │5000 │
│productive │ │ │ │ │
├──────────────────────────┼─────┼───────┼─────┼───────┤
│3.2. Întocmirea unor │10 │80 │20 │160 │
│rapoarte pentru APM │ │ │ │ │
├──────────────────────────┼─────┼───────┼─────┼───────┤
│3.3. Priorităţi şi planuri│10 │80 │20 │160 │
│de acţiuni anuale │ │ │ │ │
├──────────────────────────┼─────┼───────┼─────┼───────┤
│3.4. Publicarea planurilor│ │ │ │ │
│de acţiune şi ale │10 │250 │15 │500 │
│priorităţilor de cercetare│ │ │ │ │
├──────────────────────────┼─────┼───────┼─────┼───────┤
│Subtotal P3 costuri │130 │1660 │455 │5820 │
│operaţionale anuale │ │ │ │ │
├──────────────────────────┼─────┼───────┼─────┼───────┤
│Investiţii P3 - 5 ani │ │ │ │ │
│(durata planului de │650 │8300 │2275 │29100 │
│management) │ │ │ │ │
├──────────────────────────┼─────┼───────┼─────┼───────┤
│P4 Dezvoltarea expertizei │ │ │ │ │
│manageriale, a │ │ │ │ │
│tehnologiilor, a │ │ │ │ │
│metodelor, a │ │ │ │ │
│instrumentelor pentru │ │ │ │ │
│managementul integrat şi │ │ │ │ │
│adaptativ în limitele │ │ │ │ │
│capacităţii productive şi │ │ │ │ │
│de suport │ │ │ │ │
├──────────────────────────┼─────┼───────┼─────┼───────┤
│4.1. Promovarea │ │ │ │ │
│ecoturismului prin │ │ │ │ │
│realizarea şi actualizarea│ │ │ │ │
│paginii │10 │80 │20 │1600 │
│web http:// │ │ │ │ │
│www.saraturileocnaveche.eu│ │ │ │ │
├──────────────────────────┼─────┼───────┼─────┼───────┤
│4.2. Elaborarea unui │ │ │ │ │
│program pentru promovarea │10 │800 │200 │10000 │
│pensiunilor din zonă │ │ │ │ │
├──────────────────────────┼─────┼───────┼─────┼───────┤
│4.3. Elaborarea unui ghid │ │ │ │ │
│de arhitectură │10 │80 │50 │2500 │
│tradiţională specific │ │ │ │ │
│SN-SOV │ │ │ │ │
├──────────────────────────┼─────┼───────┼─────┼───────┤
│4.4. Ridicarea GIS a │ │ │ │ │
│traseelor şi a │ │ │ │ │
│principalelor puncte de │20 │160 │100 │800 │
│atracţie turistică din │ │ │ │ │
│SN-SOV │ │ │ │ │
├──────────────────────────┼─────┼───────┼─────┼───────┤
│4.5. Integrarea SN-SOV în │ │ │ │ │
│reţeaua regională, │20 │160 │100 │800 │
│naţională şi europeană de │ │ │ │ │
│turism │ │ │ │ │
├──────────────────────────┼─────┼───────┼─────┼───────┤
│4.6. Identificarea │ │ │ │ │
│activităţilor profitabile │20 │160 │40 │320 │
│cu impact minim asupra │ │ │ │ │
│SN-SOV │ │ │ │ │
├──────────────────────────┼─────┼───────┼─────┼───────┤
│4.7. Plan pt. utiliz. │20 │1000 │40 │2000 │
│resurselor din SN-SOV │ │ │ │ │
├──────────────────────────┼─────┼───────┼─────┼───────┤
│4.8. Elaborarea "Planului │ │ │ │ │
│de Urbanism Zonal pentru │50 │8600 │100 │17200 │
│Sărături şi Ocna Veche" │ │ │ │ │
├──────────────────────────┼─────┼───────┼─────┼───────┤
│4.9. Încurajarea │ │ │ │ │
│înfiinţării unor societăţi│ │ │ │ │
│comerciale în cadrul │ │ │ │ │
│comunităţilor locale care │10 │80 │10 │160 │
│să aibă │ │ │ │ │
│ca obiect de activitate │ │ │ │ │
│ecoturismul │ │ │ │ │
├──────────────────────────┼─────┼───────┼─────┼───────┤
│4.10. Amplasarea a 11 │ │ │ │ │
│panouri de atenţionare în │88 │704 │88 │1320 │
│SN-SOV │ │ │ │ │
├──────────────────────────┼─────┼───────┼─────┼───────┤
│4.11. Realizarea unei │ │ │ │ │
│broşuri de conştientizare │20 │200 │40 │1000 │
│a comunităţilor locale │ │ │ │ │
├──────────────────────────┼─────┼───────┼─────┼───────┤
│4.12. Realizarea şi │20 │160 │40 │1000 │
│distribuirea de fluturaşi │ │ │ │ │
├──────────────────────────┼─────┼───────┼─────┼───────┤
│4.13. Apariţii în presa │ │ │ │ │
│scrisă şi audio-vizuală │10 │0 │20 │5000 │
│locală │ │ │ │ │
├──────────────────────────┼─────┼───────┼─────┼───────┤
│4.14. Elaborarea a 3 │ │ │ │ │
│rapoarte sociologice │ │ │ │ │
│privind creşterea gradului│ │ │ │ │
│de conştientizare/4 │100 │21500 │200 │43000 │
│grupuri │ │ │ │ │
│ţintă │ │ │ │ │
├──────────────────────────┼─────┼───────┼─────┼───────┤
│4.15. Susţinerea de │ │ │ │ │
│prelegeri referitoare la │ │ │ │ │
│importanţa SN-SOV în │10 │80 │20 │160 │
│şcolile şi liceele din │ │ │ │ │
│zonă │ │ │ │ │
├──────────────────────────┼─────┼───────┼─────┼───────┤
│4.16. Organizarea anuală a│ │ │ │ │
│concursului pe secţiunile:│ │ │ │ │
│literatură, pictură, │8 │800 │16 │2000 │
│fotografie şi ştiinţele │ │ │ │ │
│naturii │ │ │ │ │
├──────────────────────────┼─────┼───────┼─────┼───────┤
│4.17. Organizarea de │ │ │ │ │
│tabere tematice de vară │24 │800 │48 │2000 │
│şcolare şi studenţeşti în │ │ │ │ │
│SN-SOV │ │ │ │ │
├──────────────────────────┼─────┼───────┼─────┼───────┤
│4.18. Acţiuni de strângere│ │ │ │ │
│a deşeurilor în SN-SOV, │ │ │ │ │
│marcarea traseelor │40 │500 │80 │1000 │
│turistice, refacerea │ │ │ │ │
│infrastructurii │ │ │ │ │
├──────────────────────────┼─────┼───────┼─────┼───────┤
│4.19. Organizarea de │ │ │ │ │
│simpozioane cu ocazia unor│8 │160 │24 │500 │
│sărbători europene şi │ │ │ │ │
│internaţionale de mediu │ │ │ │ │
├──────────────────────────┼─────┼───────┼─────┼───────┤
│4.20. Consultarea │8 │160 │40 │400 │
│comunităţii locale │ │ │ │ │
├──────────────────────────┼─────┼───────┼─────┼───────┤
│4.21. Informarea │ │ │ │ │
│comunităţilor locale │ │ │ │ │
│asupra posibilităţilor de │ │ │ │ │
│utilizare durabilă şi a │ │ │ │ │
│responsabilităţilor ce │10 │100 │50 │2000 │
│revin prin accesul la │ │ │ │ │
│resursele şi serviciile │ │ │ │ │
│oferite de zonă │ │ │ │ │
├──────────────────────────┼─────┼───────┼─────┼───────┤
│4.22. Dezvoltarea │ │ │ │ │
│instrumentelor legale │ │ │ │ │
│pentru a asigura şi │ │ │ │ │
│facilita accesul │ │ │ │ │
│comunităţilor locale la │20 │200 │40 │1000 │
│bunurile şi serviciile │ │ │ │ │
│oferite de capitalul │ │ │ │ │
│natural din PSN-SOV │ │ │ │ │
├──────────────────────────┼─────┼───────┼─────┼───────┤
│4.23. Adoptarea │50 │100 │100 │1000 │
│Regulamentului SN-SOV │ │ │ │ │
├──────────────────────────┼─────┼───────┼─────┼───────┤
│4.24. Acţiuni de │ │ │ │ │
│popularizare a │20 │200 │40 │2000 │
│Regulamentului SN-SOV │ │ │ │ │
├──────────────────────────┼─────┼───────┼─────┼───────┤
│4.25. Evidenţierea │ │ │ │ │
│beneficiilor şi │ │ │ │ │
│responsabilităţilor care │ │ │ │ │
│revin comunităţilor locale│10 │160 │20 │500 │
│- │ │ │ │ │
│conştientizarea bunului │ │ │ │ │
│propriu │ │ │ │ │
├──────────────────────────┼─────┼───────┼─────┼───────┤
│4.26. Încurajarea │ │ │ │ │
│populaţiei locale │ │ │ │ │
│pt.amenajarea/construirea │ │ │ │ │
│de pensiuni ecoturistice, │ │ │ │ │
│pentru │ │ │ │ │
│realizarea fermelor de │ │ │ │ │
│agroturism şi înfiinţarea │10 │160 │20 │3000 │
│unor societăţi comerciale │ │ │ │ │
│care să aibă ca obiect de │ │ │ │ │
│activitate │ │ │ │ │
│eco-agroturismul sau │ │ │ │ │
│activităţi complementare │ │ │ │ │
├──────────────────────────┼─────┼───────┼─────┼───────┤
│Subtotal P4 costuri │626 │37104 │1546 │102260 │
│operaţionale anuale │ │ │ │ │
├──────────────────────────┼─────┼───────┼─────┼───────┤
│Investiţii P4 - 5 ani │ │ │ │ │
│(durata planului de │3130 │185520 │7730 │511300 │
│management) │ │ │ │ │
├──────────────────────────┼─────┼───────┼─────┼───────┤
│P5 Diferenţierea şi │ │ │ │ │
│redimensionarea │ │ │ │ │
│activităţilor în funcţie │ │ │ │ │
│de diversitatea resurselor│ │ │ │ │
│şi │ │ │ │ │
│serviciilor, respectiv de │ │ │ │ │
│capacitatea productivă şi │ │ │ │ │
│de suport a sistemelor │ │ │ │ │
│ecologice care │ │ │ │ │
│le generează │ │ │ │ │
├──────────────────────────┼─────┼───────┼─────┼───────┤
│5.1. Popularizarea │ │ │ │ │
│prevederilor PM şi │10 │160 │40 │2000 │
│Regulamentului │ │ │ │ │
├──────────────────────────┼─────┼───────┼─────┼───────┤
│5.2. Aplicarea │ │ │ │ │
│prevederilor │10 │160 │40 │1000 │
│Regulamentului │ │ │ │ │
├──────────────────────────┼─────┼───────┼─────┼───────┤
│5.3. Realizarea şi │ │ │ │ │
│distribuirea de broşuri, │20 │200 │40 │1000 │
│pliante │ │ │ │ │
├──────────────────────────┼─────┼───────┼─────┼───────┤
│5.4. Întreţinerea │ │ │ │ │
│infrastructurii turistice │10 │100 │40 │1000 │
│pe teritoriul SN-SOV │ │ │ │ │
├──────────────────────────┼─────┼───────┼─────┼───────┤
│5.5. Omologarea şi │ │ │ │ │
│amenajarea de trasee │50 │2000 │100 │4000 │
│turistice în SN-SOV │ │ │ │ │
├──────────────────────────┼─────┼───────┼─────┼───────┤
│5.6. Asigurarea de ghizi │50 │3000 │100 │6000 │
│specializaţi │ │ │ │ │
├──────────────────────────┼─────┼───────┼─────┼───────┤
│5.7. Atragerea unor │ │ │ │ │
│touroperatori specializaţi│10 │100 │20 │4000 │
│în turismul ecologic │ │ │ │ │
├──────────────────────────┼─────┼───────┼─────┼───────┤
│Subtotal P5 costuri │160 │5720 │380 │19000 │
│operaţionale anuale │ │ │ │ │
├──────────────────────────┼─────┼───────┼─────┼───────┤
│Investiţii P5 - 5 ani │ │ │ │ │
│(durata planului de │800 │28600 │1900 │95000 │
│management) │ │ │ │ │
├──────────────────────────┼─────┼───────┼─────┼───────┤
│P6 Transferul expertizei │ │ │ │ │
│ştiinţifice şi manageriale│ │ │ │ │
│către alte sisteme │ │ │ │ │
├──────────────────────────┼─────┼───────┼─────┼───────┤
│6.1. Dezvoltarea de │ │ │ │ │
│programe de cercetare care│100 │5000 │200 │10000 │
│să fie centrate pe SN-SOV │ │ │ │ │
├──────────────────────────┼─────┼───────┼─────┼───────┤
│6.2. Dezvoltarea de │ │ │ │ │
│programe de monitoring │100 │5000 │200 │10000 │
│care să fie centrate pe │ │ │ │ │
│SN-SOV │ │ │ │ │
├──────────────────────────┼─────┼───────┼─────┼───────┤
│Subtotal P6 costuri │200 │10000 │400 │20000 │
│operaţionale anuale │ │ │ │ │
├──────────────────────────┼─────┼───────┼─────┼───────┤
│Investiţii P6 - 5 ani │ │ │ │ │
│(durata planului de │1000 │50000 │2000 │100000 │
│management) │ │ │ │ │
├──────────────────────────┼─────┼───────┼─────┼───────┤
│Total costuri operaţionale│2971 │74074 │10891│363200 │
│anuale │ │ │ │ │
├──────────────────────────┼─────┼───────┼─────┼───────┤
│Investiţii totale (5 ani) │14855│370370 │54455│1816000│
├──────────────────────────┼─────┼───────┼─────┼───────┤
│TOTAL FINANŢARE PLAN DE │14855│370370 │54455│1816000│
│MANAGEMENT (5 ANI) │ │ │ │ │
└──────────────────────────┴─────┴───────┴─────┴───────┘


┌────────────────────┬────────┬────────┐
│Costuri operaţionale│ │ │
│anuale pentru sit │Scenariu│Scenariu│
│Natura 2000 în afara│critic │optim │
│parcului: │ │ │
├────────────────────┼────────┼────────┤
│Suprafaţa parc (ha) │Nu este │Nu este │
│ │cazul │cazul │
├────────────────────┼────────┼────────┤
│Nr. ha sit în afara │Nu este │Nu este │
│parcului (ha) │cazul │cazul │
├────────────────────┼────────┼────────┤
│Total costuri (lei) │Nu este │Nu este │
│ │cazul │cazul │
└────────────────────┴────────┴────────┘


    ANEXA 3

    la Planul de management
    Situl Natura 2000 Sărăturile Ocna Veche
 (a se vedea imaginea asociată)


     -------

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016