Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   PLAN din 3 septembrie 2020  privind modalitatea de aplicare a măsurilor în domeniul sănătăţii publice în situaţii de risc epidemiologic de infectare cu virusul SARS-CoV-2 de către unităţile sanitare, de către serviciile de ambulanţă judeţene şi Serviciul de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov, precum şi de medicii de familie    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 PLAN din 3 septembrie 2020 privind modalitatea de aplicare a măsurilor în domeniul sănătăţii publice în situaţii de risc epidemiologic de infectare cu virusul SARS-CoV-2 de către unităţile sanitare, de către serviciile de ambulanţă judeţene şi Serviciul de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov, precum şi de medicii de familie

EMITENT: Ministerul Sănătăţii
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 829 din 9 septembrie 2020
──────────
    Aprobat prin ORDINUL nr. 1.513 din 3 septembrie 2020, publicat în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 829 din 9 septembrie 2020.
──────────
    A. Identificarea pacienţilor cu COVID-19
    1. La nivelul unităţilor sanitare, diagnosticarea infecţiei cu virusul SARS-CoV-2 se realizează conform metodologiei Institutului Naţional de Sănătate Publică prin recoltarea exsudatului nazofaringian şi/sau orofaringian pentru detecţie, prin metoda RT-PCR, a ARN SARS-CoV-2, respectând algoritmul de testare.
    2. Persoanele cu simptomatologie specifică pentru COVID-19 (conform definiţiei de caz elaborate şi actualizate de Institutul Naţional de Sănătate Publică), ce contactează sistemul naţional unic pentru apeluri de urgenţă 112 sau medicul de familie vor fi transportate cu ambulanţa, respectând protocolul de transport al pacientului suspect COVID-19, la o unitate sanitară desemnată prin hotărâre a Guvernului sau prin ordin al ministrului sănătăţii pentru tratarea pacienţilor infectaţi cu virusul SARS-CoV-2. După evaluarea clinică şi paraclinică, în condiţiile Legii nr. 136/2020 privind instituirea unor măsuri în domeniul sănătăţii publice în situaţii de risc epidemiologic şi biologic, medicul care a examinat bolnavul va decide, în funcţie de statusul confirmării, de rezultatele consultului clinic şi de rezultatele examenelor paraclinice, internarea bolnavului în secţie de spital, în spaţii special desemnate sau în locaţii alternative ataşate unităţilor sanitare sau izolarea la domiciliu, în conformitate cu algoritmul de parcurs al pacientului cu simptomatologie specifică COVID-19, prevăzut în anexa nr. 1 care face parte integrantă din prezentul plan.
    3. Internarea într-un spital, pentru oricare simptomatologie şi/sau procedură/intervenţie medico-chirurgicală, nu poate fi condiţionată de prezentarea unui buletin cu rezultatul unui test pentru SARS-CoV-2. Evaluarea clinică şi paraclinică a tuturor pacienţilor, în contextul pandemiei cu SARS-CoV-2, se va face în condiţii de precauţii pentru boli cu transmitere aeriană, prin secreţii respiratorii.
    4. În aşteptarea confirmării sau infirmării diagnosticului de COVID-19, pacienţii suspecţi vor fi izolaţi în zone-tampon ale unităţii sanitare unde s-a ridicat suspiciunea de COVID-19 şi au fost recoltate probele biologice (spital, secţie de spital) sau în spaţii special desemnate sau locaţii alternative ataşate unităţilor sanitare, desemnate la nivel local, după caz. Pacienţii vor fi izolaţi în cameră individuală cu grup sanitar propriu, în condiţii de precauţii pentru infecţii cu transmitere prin secreţii respiratorii sau prin aerosolizare (dacă se practică manopere generatoare de aerosoli: intubaţie oro-traheală, bronhoscopie, ventilaţie noninvazivă, gastroscopie, manevre de resuscitare), şi vor primi asistenţa medicală necesară pentru a nu li se agrava starea clinică. Personalul medical care efectuează manevre cu risc de aerosolizare, cu expunere crescută la infecţie, va fi echipat corespunzător, conform recomandărilor Institutului Naţional de Sănătate Publică, referitoare la îngrijirea în secţiile de terapie intensivă a pacienţilor pozitivi SARS-CoV-2.
    5. Pacienţii cu suspiciune înaltă de COVID-19 (imagine radiologică sau tomografie computerizată sugestivă, simptomatologie şi probe biologice sugestive, tendinţa la desaturare fără altă cauză, context epidemiologic), în special cei ce dezvoltă o formă severă, dar cu test negativ/neconcludent sau rezultat indisponibil, pot fi asimilaţi pacientului cu COVID-19 şi trimişi spitalelor de faza I şi a II-a, astfel cum sunt prevăzute în Ordinul ministrului sănătăţii nr. 555/2020 privind aprobarea Planului de măsuri pentru pregătirea spitalelor în contextul epidemiei de coronavirus COVID-19, a Listei spitalelor care asigură asistenţa medicală pacienţilor testaţi pozitiv cu virusul SARS-CoV-2 în faza I şi în faza a II-a şi a Listei cu spitalele de suport pentru pacienţii testaţi pozitiv sau suspecţi cu virusul SARS-CoV-2, cu modificările şi completările ulterioare, cu menţinerea criteriilor de izolare până la clarificarea definitivă a diagnosticului.
    6. Dacă rezultatul testului RT-PCR este negativ, iar medicul curant exclude, după consultul clinic şi interpretarea examenelor paraclinice efectuate, diagnosticul de COVID-19, pacienţii vor fi transferaţi către unităţi sanitare non-COVID-19 pentru a beneficia de îngrijiri medicale. Prin excepţie, pacienţii simptomatici cu radiografie pulmonară sau tomografie computerizată toracică sugestivă pentru infecţia cu SARS-CoV-2, fără altă cauză aparentă, vor fi ţinuţi în izolare şi consideraţi suspecţi de COVID-19. Acestor pacienţi li se va asigura asistenţa medicală necesară, urmând a se efectua al doilea test pentru detecţia ARN SARS-CoV-2 la interval de 48 de ore de la primul test.
    7. Pacienţii cărora li se recoltează exsudatul nazofaringian şi/sau orofaringian în condiţii de spitalizare de zi, în ambulatoriu sau în alte locaţii (centre de dializă, cămine, domiciliu sau altele) vor respecta măsura carantinei, vor fi izolaţi de restul membrilor familiei/persoanelor din locaţie şi vor respecta regulile igienice şi îndrumările pentru persoanele carantinate/izolate, astfel cum sunt prevăzute în anexa nr. 2 care face parte integrantă din prezentul plan, sau deciziile primite de la direcţiile de sănătate publică/medicul de familie/medicul curant până la primirea rezultatelor.

    B. Traseul pacienţilor pozitivi SARS-CoV-2
    1. Toţi pacienţii depistaţi la testarea RT-PCR cu rezultat pozitiv pentru SARS-CoV-2 sunt direcţionaţi de către direcţiile de sănătate publică, prin intermediul SAJ/SABIF, la spitalele de faza I sau a II-a, astfel cum sunt prevăzute în Ordinul ministrului sănătăţii nr. 555/2020, cu modificările şi completările ulterioare, unde vor fi evaluaţi clinic, prin teste de laborator, examinare radiologică pulmonară sau examen computer tomografic. Evaluarea se poate face prin internarea pacientului, prin internare de zi, sau fără internarea pacientului (consult şi examene paraclinice la camera de gardă/UPU/CPU sau prin intermediul medicilor SAJ/SABIF). Se va prioritiza transportul către unităţile sanitare menţionate mai sus (în funcţie de gravitatea simptomelor relatate de pacient/aparţinători la telefon), de către DSP/DSPMB, dispeceratul sistemului naţional unic pentru apeluri de urgenţă 112 sau medicul de familie.
    2. În funcţie de rezultatul evaluării clinice şi paraclinice, cazurile se vor departaja în funcţie de gradul de severitate şi prezenţa/absenţa factorilor de risc, ce vor orienta traseul ulterior al pacienţilor pozitivi SARS-CoV-2: internarea în spitale de faza I, în spitale de faza a II-a sau în spitale-suport, internarea în spaţii special desemnate sau în locaţii alternative ataşate unităţilor sanitare sau izolarea la domiciliu:
    - pacienţii asimptomatici fără modificări biologice, hematologice, radiologice şi fără factori de risc se pot izola într-o unitate sanitară sau într-o locaţie alternativă ataşată unităţii sanitare, în spaţii special desemnate, ori, la aprecierea medicului ce a evaluat cazul, la domiciliul persoanei sau la locaţia declarată de aceasta;
    – pacienţii asimptomatici cu factori de risc, precum şi pacienţii simptomatici care au forme uşoare pot fi izolaţi în spitale de faza I, faza a II-a sau în spitale-suport, într-o locaţie alternativă ataşată unităţii sanitare, la domiciliul persoanei sau la locaţia declarată de aceasta, în funcţie de evaluarea şi recomandarea medicului curant;
    – pacienţii simptomatici cu forme medii sau severe vor fi internaţi în spitale de faza I sau a II-a care au în structură secţii de terapie intensivă sau în spitale-suport, în cazul în care spitalele de faza I sau a II-a nu au secţii de terapie intensivă, perioada de internare fiind stabilită de medicul curant;
    – urgenţele medico-chirurgicale aflate în departamentele UPU sau internate în spitale non-COVID-19 şi confirmate COVID-19 pe parcursul spitalizării vor fi transferate în spitale-suport, numai după rezolvarea urgenţei medico-chirurgicale şi stabilizarea clinică a pacientului, iar ulterior în spitale de faza I sau a II-a;
    – urgenţele medico-chirurgicale cu COVID-19 din spitale de faza I sau a II-a, fără posibilităţi de rezolvare în aceste spitale, vor fi transferate în spitale-suport cu servicii corespunzătoare, luând toate măsurile de izolare epidemiologică necesare şi cu avertizarea în prealabil a unităţii sanitare unde pacientul se transferă;
    – izolarea pacienţilor internaţi se va face de regulă în saloane sau rezerve separate, cât timp sunt consideraţi suspecţi. Odată ce sunt confirmaţi cu infecţie SARS-CoV-2, pacienţii pot fi transferaţi în saloanele cu ceilalţi pacienţi confirmaţi, indiferent de ziua de evoluţie a infecţiei.


    C. Criterii de internare şi externare pentru pacienţii cu COVID-19
    1. Internarea şi externarea pacienţilor se realizează în funcţie de următoarele criterii de severitate a cazului şi de prezenţa/absenţa factorilor de risc pentru COVID-19:
    a) Pacienţii asimptomatici fără modificări biologice, hematologice, radiologice şi fără factori de risc pot fi internaţi, dacă medicul curant recomandă acest lucru, într-o unitate sanitară de faza I, faza a II-a sau suport sau într-o locaţie alternativă ataşată unităţii sanitare. Testarea de control pentru aceşti pacienţi se poate efectua în ziua premergătoare externării. Pacienţii asimptomatici care sunt pozitivi la testul de control pot fi externaţi, cu condiţia izolării la domiciliu sau la locaţia declarată până la împlinirea celor 14 zile ale perioadei de izolare care se calculează de la data recoltării primei probe pozitive RT-PCR pentru ARN SARS-CoV-2.
    Pacienţii asimptomatici pot fi externaţi, cu avizul medicului curant, după finalizarea evaluării clinice şi paraclinice, în condiţiile legii. Externarea acestora se face cu condiţia izolării la domiciliu/la locaţia declarată de persoana izolată sau la o locaţie alternativă ataşată unităţii sanitare până la împlinirea celor 14 zile de la data recoltării primei probe pozitive.
    Pacienţii care au fost diagnosticaţi cu forma asimptomatică de infecţie cu SARS-CoV-2 nu necesită în mod obligatoriu retestare. Aceştia se vor izola la domiciliu, la locaţia declarată de persoana izolată sau la o locaţie alternativă ataşată unităţii sanitare până la împlinirea celor 14 zile ce se calculează de la data recoltării testului pozitiv pentru SARS-CoV-2. După perioada de izolare de 14 zile de la data recoltării testului RTPCR pozitiv pentru SARS-CoV-2, dacă nu au efectuat al doilea test, îşi pot relua activităţile curente sau profesionale cu păstrarea distanţării şi purtarea măştii acasă şi la locul de muncă pentru încă 10 zile, cu respectarea prevederilor legale în vigoare. Monitorizarea stării de sănătate a pacientului pe perioada izolării la domiciliu sau la locaţia declarată de persoana izolată se face de către medicul de familie, zilnic, telefonic, prin consultaţie medicală la distanţă, pentru o perioadă de până la 14 zile de la data recoltării primei probe pozitive. Pentru pacienţii care nu sunt înscrişi pe lista unui medic de familie, monitorizarea zilnică este efectuată de către direcţia de sănătate publică judeţeană sau a municipiului Bucureşti, după caz.
    În cazul în care medicul de familie care monitorizează pacienţii respectivi constată apariţia unor simptome sugestive în contextul bolii COVID-19 şi, implicit, agravarea stării de sănătate a acestora, va îndruma aceşti pacienţi către unităţile spitaliceşti desemnate pentru tratarea pacienţilor cu boala COVID-19, unde se vor deplasa cu ambulanţa, conform protocolului de transport al pacientului pozitiv SARS-CoV-2.
    Medicul de familie va declara pacientul vindecat pe baza rezultatelor monitorizării zilnice telefonice, prin consultaţia medicală la distanţă, ce va urmări starea de sănătate a pacientului (absenţa manifestărilor clinice pe parcursul perioadei de monitorizare). Starea de vindecat va fi comunicată în scris prin scrisoare medicală trimisă prin utilizarea mijloacelor de comunicare electronică la distanţă direcţiei de sănătate publică judeţene/a municipiului Bucureşti, ce are obligaţia introducerii statutului de vindecat în platforma CORONAFORMS în decurs de 24 de ore de la primirea scrisorii.

    b) Pacienţii asimptomatici cu factori de risc, precum şi pacienţii simptomatici care au forme uşoare pot fi izolaţi în spitale de faza I, faza a II-a sau spitale-suport, într-o locaţie alternativă ataşată unităţii sanitare, la domiciliul persoanei sau la locaţia declarată de aceasta, în funcţie de evaluarea şi recomandarea medicului curant. Pacienţii internaţi în spital/locaţia alternativă ataşată unităţii sanitare pot fi externaţi după minimum 72 de ore de absenţă a simptomelor sau după 10 zile de la internare şi lipsa febrei şi ameliorarea simptomatologiei de cel puţin 3 zile. Testarea de control se va efectua în ziua anterioară externării.
    Pacienţii asimptomatici cu factori de risc, precum şi pacienţii simptomatici care au forme uşoare care sunt pozitivi la testul de control pot fi externaţi şi mai devreme de 10 zile, după cel puţin 72 de ore de absenţă a oricărui simptom COVID-19, dacă medicul curant consideră oportun pe baza criteriilor clinice şi paraclinice, cu condiţia izolării la domiciliu sau la locaţia declarată de pacient până la împlinirea celor 14 zile ale perioadei de izolare, care se calculează de la data recoltării primului test pozitiv, fără a fi obligatorie o a doua testare de control. Monitorizarea stării de sănătate a pacientului pe perioada izolării la domiciliu sau la locaţia declarată de persoană se face de către medicul de familie, zilnic, telefonic, prin consultaţie medicală la distanţă. Pentru pacienţii care nu sunt înscrişi pe lista unui medic de familie, monitorizarea zilnică este efectuată de către direcţia de sănătate publică judeţeană şi a municipiului Bucureşti.
    Medicul de familie va declara pacientul vindecat pe baza rezultatelor monitorizării zilnice, prin consultaţia medicală la distanţă, considerând drept criterii de vindecare absenţa manifestărilor clinice pe parcursul perioadei de monitorizare. Starea de vindecat va fi comunicată în scris prin scrisoare medicală transmisă prin utilizarea mijloacelor de comunicare electronică la distanţă direcţiei de sănătate publică judeţene/a municipiului Bucureşti, care are obligaţia introducerii statutului de vindecat în platforma CORONAFORMS în decurs de 24 de ore de la primirea scrisorii.
    Aceşti pacienţi asimptomatici/simptomatici cu forme uşoare ce au încheiat perioada de izolare de 14 zile de la data primului test pozitiv, declaraţi vindecaţi fără al doilea test de control, îşi pot relua activităţile curente şi profesionale cu păstrarea distanţării şi purtarea măştii acasă şi la locul de muncă pentru încă 10 zile, cu respectarea prevederilor legale în vigoare.
    Pacienţii asimptomatici/simptomatici cu forme uşoare, cu rezultat negativ pentru ARN SARS-CoV-2 la testul RT-PCR pot fi externaţi după 10 zile sau mai devreme, la aprecierea medicului curant, fără a fi necesară izolarea la domiciliu sau la locaţia declarată de persoana izolată şi sunt declaraţi vindecaţi la externare de către medicul curant din unitatea sanitară unde au fost internaţi. Unitatea sanitară ce externează pacienţii după efectuarea unui test RT-PCR cu rezultat negativ pentru ARN SARS-CoV-2 are obligaţia introducerii statutului de vindecat în platforma CORONAFORMS în decurs de 24 de ore de la obţinerea rezultatului testului.
    Pacienţii cu afecţiune renală care necesită dializă şi care sunt pozitivi la proba de control vor fi menţinuţi internaţi până la 14 zile, în vederea asigurării accesului la dializă (procedură care nu poate fi efectuată în condiţii de izolare la domiciliu).

    c) Pacienţii simptomatici cu forme medii sau severe vor fi internaţi, în spitale de faza I sau a II-a care au în structură secţii de terapie intensivă sau în spitale-suport, în cazul în care spitalele de faza I sau a II-a nu au secţii de terapie intensivă. Internarea trebuie să dureze până când sunt îndeplinite toate criteriile următoare: cel puţin 14 zile de la data recoltării primului test pozitiv şi lipsa febrei pentru cel puţin 72 de ore şi ameliorarea simptomatologiei. Testarea de control RT-PCR se va efectua după îndeplinirea criteriilor mai sus menţionate. Pacienţii cu rezultat pozitiv pentru ARN SARS-CoV-2 la testul de control pot fi externaţi dacă medicul curant consideră oportun pe baza criteriilor clinice şi paraclinice, cu indicaţii de izolare la domiciliu sau la locaţia declarată de persoană pentru o perioadă stabilită de medicul curant. Pacienţii cu test de control negativ pentru ARN SARS-CoV-2 sunt declaraţi vindecaţi la externare de către unitatea sanitară, iar cei cărora li s-a recomandat izolarea sunt declaraţi vindecaţi de către medicul de familie, la încheierea perioadei de izolare recomandate. În situaţia în care aceşti pacienţi nu au medic de familie, vindecarea va fi declarată la terminarea perioadei de izolare de către medicul curant care
    a tratat cazul respectiv. Unitatea sanitară unde a fost tratat, pacientul are obligaţia introducerii statutului de vindecat în platforma CORONAFORMS în decurs de 24 de ore.
    Monitorizarea stării de sănătate a pacientului pe perioada izolării la domiciliu sau la locaţia declarată de persoană se face de către medicul de familie, zilnic, prin consultaţie medicală la distanţă. Pentru pacienţii care nu sunt înscrişi pe lista unui medic de familie, monitorizarea zilnică este efectuată de către direcţia de sănătate publică judeţeană/a municipiului Bucureşti.
    Pacienţii care prezintă sechele post-COVID-19 după externare (dispnee, fatigabilitate, tulburări neurologice şi altele) vor trebui monitorizaţi în continuare atât de medicul de familie, cât şi în servicii de specialitate, cu controale regulate ale funcţiei pulmonare, cardiace, computer tomografie, test de mers, alte investigaţii considerate necesare de medicul curant.
    După 14 zile de la data recoltării primului test pozitiv, pentru pacienţii declaraţi vindecaţi de COVID-19, la reintrarea în colectivitate (loc de muncă, unitate de învăţământ etc.) nu este necesar aviz epidemiologic şi nici solicitarea unui test negativ pentru ARN SARS-CoV-2.



    D. Confirmarea afecţiunii COVID-19
    a) Confirmarea afecţiunii COVID-19 se face prin identificarea prin RT-PCR a ARN SARS-CoV-2 din produsele biologice recomandate (exsudat nazal, exsudat faringian, spută, lavaj bronşic), aşa cum este precizat în Metodologia de supraveghere a sindromului respirator acut cu noul coronavirus, elaborată de către Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile din cadrul Institutului Naţional de Sănătate Publică.
    Pentru pacienţii simptomatici cu un test cu ARN SARS-CoV-2 nedetectabil se infirmă afecţiunea COVID-19.
    Pacienţii simptomatici şi cu imagine radiologică/CT sugestivă, fără altă cauză aparentă, vor fi ţinuţi în izolare şi li se va efectua al doilea test pentru detecţia ARN SARS-CoV-2 la interval de circa 48 de ore de la primul test.

    b) Cazurile confirmate COVID-19 la testul RT-PCR din exsudat nazal/faringian soldate cu deces la care testele RT-PCR în dinamică din spută/aspirat bronşic sunt negative (2 teste) pot fi considerate decese datorate infecţiei cu SARS-CoV-2 dacă clinicianul a consemnat semne şi simptome înalt sugestive şi decesul este corelat cu evoluţia clinică determinată de COVID-19. În situaţia în care apare necesitatea clarificării cauzei decesului, se indică examene RT-PCR din ţesut pulmonar recoltat de către medicul specialist de anatomie patologică/medicină legală fără a fi necesară necropsia.

    E. Criterii de transfer pentru pacienţii cu COVID-19
    1. Pacienţii internaţi în spitalele de faza I, a II-a sau suport, atunci când devin afebrili, cu ameliorare semnificativă clinică, fără a mai aştepta ca testarea ARN SARS-CoV-2 să fie nedetectabilă în exsudatul nazofaringian, pot fi transferaţi în unităţile de izolare şi tratament sau în locaţii alternative ataşate unităţii sanitare, pot fi externaţi la domiciliu sau la o locaţie alternativă declarată, în condiţiile izolării persoanei faţă de ceilalţi membri ai familiei.
    2. Pacienţii internaţi în spitalele-suport sau în unităţi de izolare şi tratament vor fi transferaţi în spitale de faza I sau faza a II-a ce au în structură secţii/compartimente de terapie intensivă, dacă apar simptome de alarmă cum ar fi dispnee, durere/presiune toracică, tulburarea stării de conştienţă, scăderea saturaţiei de oxigen sub 93%.

    ANEXA 1

    la plan
    *) Anexa nr. 1 este reprodusă în facsimil.
    Algoritmul de parcurs al pacientului cu simptomatologie specifică COVID-19
 (a se vedea imaginea asociată)

    ANEXA 2

    la plan
    Reguli igienice şi îndrumări pentru persoanele carantinate/izolate
    Persoanele aflate în carantină/izolare, precum şi familiile/persoanele din aceeaşi locuinţă sau gospodărie trebuie să respecte următoarele reguli igienice şi îndrumări:
    - Persoana carantinată/izolată se va plasa într-o cameră individuală, bine aerisită (de exemplu, aer condiţionat sau aerisirea cu geamurile deschise).
    – Persoana carantinată/izolată îşi limitează deplasările prin casă, evitând să circule prin spaţiile comune (de exemplu: bucătărie, baie), spaţii ce vor fi bine aerisite prin deschiderea geamurilor;
    – Este necesar ca membrii familiei să stea în alte camere sau, dacă acest lucru nu este posibil, să păstreze o distanţă de cel puţin 1 m faţă de persoana izolată (de exemplu, să doarmă într-un pat separat).
    – Igiena mâinilor trebuie să fie riguroasă, înainte şi după prepararea mâncării, înainte de a mânca, după folosirea toaletei şi ori de câte ori mâinile par murdare. Dacă mâinile nu sunt vizibil murdare, se poate folosi un dezinfectant de mâini pe bază de alcool. Pentru mâini vizibil murdare, se recomandă apă şi săpun.
    – Când se efectuează spălarea pe mâini cu apă şi săpun, se folosesc, de preferat, prosoape de hârtie de unică folosinţă pentru a usca mâinile. Dacă acestea nu sunt disponibile, se utilizează prosoape obişnuite curate şi vor fi înlocuite atunci când se udă sau cât mai des posibil.
    – Lenjeria şi ustensile de masă dedicate se folosesc doar de către persoanele izolate; aceste articole trebuie curăţate cu apă şi detergenţi obişnuiţi după utilizare şi pot fi reutilizate.
    – Suprafeţele care sunt frecvent atinse în camera în care este izolată persoana, cum ar fi: noptierele, cadrul patului şi alte piese de mobilier pentru dormitor, se curăţă şi se dezinfectează zilnic.
    – Suprafeţele băilor şi toaletelor se curăţă şi se dezinfectează cu un dezinfectant obişnuit pe bază de clor cel puţin o dată pe zi.
    – Hainele, lenjeria de pat şi prosoapele de baie şi de mâini ale persoanei izolate se curăţă cu detergent obişnuit, folosind maşina de spălat la 60-90°C, şi vor fi uscate bine.
    – Atunci când strănută sau tuşesc, persoanele izolate/carantinate îşi acoperă gura şi nasul cu şerveţel de unică folosinţă sau strănută/tuşesc în plica cotului. Şerveţelul de unică folosinţă se aruncă imediat la gunoi, în sac de plastic, urmat de spălarea imediată a mâinilor cu apă şi săpun.

    În cazul în care apare cel puţin unul din următoarele simptome: tuse, febră, dificultăţi la respiraţie, durere în gât, se va contacta sistemul naţional unic pentru apeluri de urgenţă 112.

    -----

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016