Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDONANTA nr. 25 din 27 august 2008  pentru modificarea si completarea   Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 196/2005 privind Fondul pentru mediu    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDONANTA nr. 25 din 27 august 2008 pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 196/2005 privind Fondul pentru mediu

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 628 din 29 august 2008

În temeiul art. 108 din Constituţia României, republicatã, şi al <>art. 1 pct. III. 5 din Legea nr. 142/2008 privind abilitarea Guvernului de a emite ordonanţe,

Guvernul României adoptã prezenta ordonanţã.

ARTICOL UNIC
<>Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 196/2005 privind Fondul pentru mediu, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 1.193 din 30 decembrie 2005, aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 105/2006 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, se modificã şi se completeazã dupã cum urmeazã:
1. Articolul 1 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 1. - Fondul pentru mediu este un instrument economico-financiar destinat susţinerii şi realizãrii proiectelor şi programelor pentru protecţia mediului, în conformitate cu dispoziţiile legale în vigoare în domeniul protecţiei mediului."
2. La articolul 5 alineatul (1), literele a) şi d) se modificã şi vor avea urmãtorul cuprins:
"a) doi reprezentanţi din cadrul autoritãţii publice centrale pentru protecţia mediului, împuterniciţi prin ordin al ministrului;
.....................................................................
d) câte un reprezentant din cadrul autoritãţii publice centrale pentru economie şi finanţe, autoritãţii publice centrale pentru transporturi, autoritãţii publice centrale pentru dezvoltare, lucrãri publice şi locuinţe, autoritãţii publice centrale pentru sãnãtate publicã, autoritãţii publice centrale pentru agriculturã şi dezvoltare ruralã, autoritãţii publice centrale pentru întreprinderi mici şi mijlocii, comerţ, turism şi profesii liberale, autoritãţii publice centrale pentru interne şi reformã administrativã, împuterniciţi prin ordin al ministrului de resort;".
3. La articolul 5 alineatul (1), litera e) se abrogã.
4. La articolul 5 alineatul (3), litera d) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"d) modalitãţile de susţinere financiarã a proiectelor."
5. La articolul 6 alineatul (3), literele a) şi e) se modificã şi vor avea urmãtorul cuprins:
"a) avizeazã proiectul bugetului de venituri şi cheltuieli al Fondului pentru mediu şi al Administraţiei Fondului;
........................................................................
e) propune spre aprobare Comitetului de avizare modalitãţile de susţinere a proiectelor;".
6. La articolul 6 alineatul (3), dupã litera i) se introduce o nouã literã, litera j), cu urmãtorul cuprins:
"j) avizeazã ghidurile de finanţare aferente fiecãrui program şi proiect pentru protecţia mediului, finanţate din taxa pe poluare pentru autovehicule."
7. La articolul 9 alineatul (1), literele a) şi d) se modificã şi vor avea urmãtorul cuprins:
"a) o contribuţie de 3% din veniturile realizate din vânzarea deşeurilor metalice feroase şi neferoase, precum şi a bunurilor destinate dezmembrãrii, obţinute de cãtre deţinãtorul deşeurilor, respectiv deţinãtorul bunurilor, persoanã fizicã sau juridicã.
Sumele se reţin prin stopaj la sursã de cãtre operatorii economici autorizaţi potrivit legislaţiei în vigoare pentru colectarea şi/sau valorificarea deşeurilor, care au obligaţia sã le vireze la Fondul pentru mediu;
.........................................................................
d) o contribuţie de 2 lei/kg, datoratã de operatorii economici responsabili, pentru diferenţa dintre obiectivele anuale de valorificare sau incinerare în instalaţii de incinerare cu recuperare de energie a deşeurilor de ambalaje prevãzute în legislaţia în vigoare şi cantitãţile efectiv valorificate sau incinerate cu recuperare de energie;".
8. La articolul 9 alineatul (1), dupã litera o) se introduc trei noi litere, literele p), q şi r), cu urmãtorul cuprins:
"p) o contribuţie de 100 lei/tonã datoratã de unitãţile administrativ-teritoriale începând cu data de 1 iulie 2010, în cazul neîndeplinirii obiectivului anual de diminuare cu 15% a cantitãţilor de deşeuri municipale şi asimilabile, colectate şi încredinţate spre eliminare finalã, plata fãcându-se pentru diferenţa dintre obiectivul anual de diminuare şi obiectivul efectiv realizat;
q) o taxã, denumitã în continuare ecotaxã, în valoare de 0,2 lei/bucatã pentru pungile de tip sacoşã - bananã, cu mâner aplicat, sau maieu -, din materiale care nu sunt biodegradabile, începând cu data de 1 ianuarie 2009, încasatã de la operatorii economici care introduc pe piaţa naţionalã astfel de ambalaje de desfacere. Ecotaxa se evidenţiazã distinct pe documentele de vânzare, iar valoarea acesteia se afişeazã la loc vizibil în vederea informãrii consumatorilor finali;
r) taxa pe poluare pentru autovehicule."
9. La articolul 10, dupã alineatul (6) se introduce un nou alineat, alineatul (7), cu urmãtorul cuprins:
"(7) Administraţia Fondului publicã anual, pe pagina de internet proprie, registrul operatorilor economici înregistraţi ca şi contribuabili la Fondul pentru mediu, care cuprinde denumirea operatorului economic şi tipul de contribuţie şi/sau taxã cu care acesta este înregistrat."
10. La articolul 11, alineatele (1) şi (2) se modificã şi vor avea urmãtorul cuprins:
"Art. 11. - (1) Sumele prevãzute la art. 9 alin. (1) lit. a), b), c), e), f) şi q) se declarã şi se plãtesc lunar de cãtre persoanele juridice şi fizice care desfãşoarã activitãţile respective, pânã la data de 25 inclusiv a lunii urmãtoare celei în care s-a desfãşurat activitatea.
(2) Sumele prevãzute la art. 9 alin. (1) lit. d), i), j) şi p) se declarã şi se plãtesc anual de cãtre persoanele juridice care desfãşoarã respectivele activitãţi, pânã la data de 25 ianuarie a anului urmãtor."
11. La articolul 12, alineatul (3) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"(3) Pentru neachitarea la termenul de scadenţã de cãtre debitori a obligaţiilor de platã prevãzute la art. 9 alin. (1) lit. a)-j), p) şi q) se datoreazã majorãri de întârziere conform Codului de procedurã fiscalã."
12. La articolul 13 alineatul (3), literele b) şi c) se abrogã.
13. La articolul 13, alineatul (4) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"(4) Se acordã susţinere financiarã din Fondul pentru mediu pentru proiectele propuse de unitãţi administrativ-teritoriale, unitãţi şi instituţii de învãţãmânt, organizaţii neguvernamentale, composesorate, operatori economici, inclusiv ocoale silvice."
14. La articolul 13, alineatul (9) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"(9) Finanţarea din Fondul pentru mediu se face cu respectarea legislaţiei privind ajutorul de stat, Administraţia Fondului parcurgând toate procedurile în domeniul ajutorului de stat, conform <>Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr. 117/2006 privind procedurile naţionale în domeniul ajutorului de stat, aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 137/2007 , şi legislaţiei comunitare în domeniu."
15. La articolul 13, dupã alineatul (9) se introduc douã noi alineate, alineatul (9^1) şi (9^2), cu urmãtorul cuprins:
"(9^1) Ajutoarele de stat individuale şi schemele de ajutor de stat, atât cele exceptate de la obligaţia notificãrii, cât şi cele supuse obligaţiei de notificare, se instituie prin hotãrâri ale Comitetului de avizare al Administraţiei Fondului.
(9^2) Schemele de ajutor de minimis se aprobã prin dispoziţie preşedintelui Administraţiei Fondului."
16. Dupã articolul 13 se introduce un nou articol, articolul 13^1, cu urmãtorul cuprins:
"Art. 13^1. - (1) Din sumele provenind din taxa pe poluare pentru autovehicule se finanţeazã programe şi proiecte pentru protecţia mediului, dupã cum urmeazã:
a) Programul de stimulare a înnoirii parcului auto naţional;
b) Programul naţional de îmbunãtãţire a calitãţii mediului prin realizarea de spaţii verzi în localitãţi;
c) proiecte de înlocuire sau completare a sistemelor clasice de încãlzire cu sisteme care utilizeazã energie solarã, energie geotermalã şi energie eolianã sau alte sisteme care conduc la îmbunãtãţirea calitãţii aerului, apei şi solului;
d) proiecte privind producerea energiei din surse regenerabile: eolianã, geotermalã, solarã, biomasã, microhidrocentrale;
e) proiecte privind împãdurirea terenurilor agricole degradate, a terenurilor din fondul forestier naţional afectat de calamitãţi naturale şi a terenurilor defrişate;
f) proiecte de renaturare a terenurilor scoase din patrimoniul natural;
g) proiecte de realizare a pistelor pentru biciclişti.
(2) Beneficiari ai programelor şi proiectelor prevãzute la alin. (1) pot fi persoanele juridice prevãzute la art. 13 alin. (4), iar pentru proiectele prevãzute la alin. (1) lit. c) şi e) beneficiari pot fi şi persoanele fizice şi asociaţiile de locatari.
(3) Metodologia de finanţare şi categoriile de beneficiari pentru programele şi proiectele pentru protecţia mediului prevãzute la alin. (1) se stabilesc prin ghidul de finanţare aferent fiecãrui program sau proiect, care se elaboreazã de Administraţia Fondului şi se aprobã prin ordin al ministrului mediului şi dezvoltãrii durabile.
(4) Prevederile art. 13 alin. (7)-(10) şi ale art. 14 alin. (1) se aplicã în mod corespunzãtor."
17. La articolul 15, alineatul (2) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"(2) Nedepunerea la termen a declaraţiilor privind obligaţiile la Fondul pentru mediu constituie contravenţie şi se sancţioneazã cu amendã de la 2.000 lei la 2.500 lei."
18. La articolul 15, dupã alineatul (2) se introduce un nou alineat, alineatul (3), cu urmãtorul cuprins:
"(3) Neafişarea la loc vizibil în vederea informãrii consumatorilor finali a valorii ecotaxei constituie contravenţie şi se sancţioneazã cu amendã de la 2.000 lei la 2.500 lei."
19. La articolul 16, alineatul (1) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 16. - (1) Constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor se fac dupã cum urmeazã:
a) de cãtre personalul de specialitate din cadrul Administraţiei Fondului şi al Gãrzii Naţionale de Mediu, prin unitãţile sale teritoriale, pentru contravenţia prevãzutã la art. 15 alin. (2);
b) de cãtre personalul împuternicit din cadrul Gãrzii Naţionale de Mediu, prin unitãţile sale teritoriale, pentru contravenţia prevãzutã la art. 15 alin. (3)."

PRIM-MINISTRU
CĂLIN POPESCU-TĂRICEANU

Contrasemneazã:


──────────────
Ministrul mediului
şi dezvoltãrii durabile,
Attila Korodi

p. Ministrul transporturilor,
Antonel Tãnase,
secretar de stat

Ministrul internelor
şi reformei administrative,
Cristian David

Ministrul agriculturii
şi dezvoltãrii rurale,
Dacian Cioloş

Ministrul economiei
şi finanţelor,
Varujan Vosganian

Bucureşti, 27 august 2008.
Nr. 25.
_________
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016