Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDONANTA nr. 25 din 26 ianuarie 2006 (*republicata*)  privind intarirea capacitatii administrative a Oficiului Roman pentru Drepturile de Autor*)    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDONANTA nr. 25 din 26 ianuarie 2006 (*republicata*) privind intarirea capacitatii administrative a Oficiului Roman pentru Drepturile de Autor*)

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 657 din 18 septembrie 2008
----------
*) Republicatã în temeiul <>art. V lit. ţ) din titlul III - Dispoziţii finale al Legii nr. 363/2007 privind combaterea practicilor incorecte ale comercianţilor în relaţia cu consumatorii şi armonizarea reglementãrilor cu legislaţia europeanã privind protecţia consumatorilor, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 899 din 28 decembrie 2007, dându-se textelor o nouã numerotare.
<>Ordonanţa Guvernului nr. 25/2006 a fost publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 84 din 30 ianuarie 2006 şi a fost aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 364/2006 , publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 800 din 22 septembrie 2006.


CAP. I
Dispoziţii generale

ART. 1
Prezenta ordonanţã are drept scop înfiinţarea şi administrarea de cãtre Oficiul Român pentru Drepturile de Autor a registrelor naţionale în domeniul dreptului de autor şi al drepturilor conexe, în vederea supravegherii şi controlului circulaţiei produselor purtãtoare de drepturi de autor şi de drepturi conexe.
ART. 2
În sensul prezentei ordonanţe, termenii şi expresiile de mai jos au urmãtorul înţeles:
a) registru naţional - instrument unitar de evidenţã, la nivel naţional, a fonogramelor, videogramelor şi a programelor pentru calculator introduse în circuitul comercial pe teritoriul României, a marcajelor holografice aplicate pe acestea, precum şi a persoanelor fizice autorizate, asociaţiilor familiale şi a persoanelor juridice care desfãşoarã activitãţi cu fonograme, videograme şi programe pentru calculator pe teritoriul României;
b) distribuire - vânzarea originalului sau a copiilor, în formã tangibilã, ale unei fonograme, videograme ori a unui program pentru calculator, destinate a fi vândute prin intermediul spaţiilor comerciale cãtre alţi operatori economici care au ca obiect de activitate comercializarea de astfel de produse, pe baza unui contract de distribuire;
c) comercializare - vânzarea originalului sau a copiilor, în formã tangibilã, ale unei fonograme, videograme ori a unui program pentru calculator cãtre utilizatorul final;
d) multiplicare autorizatã - realizarea de copii, în formã tangibilã, ale unei fonograme, videograme sau program pentru calculator a unei înregistrãri-matriţã de cãtre multiplicatorii autorizaţi potrivit prevederilor prezentei ordonanţe;
e) marcaj holografic - etichetã având un model unic pe teritoriul României, autorizat de Oficiul Român pentru Drepturile de Autor, care constã într-o imagine tridimensionalã, înseriatã cu un cod alfanumeric, realizatã pe suport autoadeziv şi autodistructiv;
f) copertã - ambalaj al fonogramei, videogramei sau al programului de calculator, pe care sunt prezentate elemente grafice şi informaţii pentru identificarea conţinutului şi a titularilor de drepturi;
g) licenţa programului pentru calculator - autorizarea scrisã, care însoţeşte programul pentru calculator, datã de titularul dreptului de autor privind dreptul de utilizare a acelui program.
ART. 3
Oficiul Român pentru Drepturile de Autor administreazã urmãtoarele registre naţionale:
a) Registrul naţional al fonogramelor;
b) Registrul naţional al programelor pentru calculator;
c) Registrul naţional al videogramelor;
d) Registrul naţional al multiplicatorilor.
ART. 4
Înregistrarea sau înscrierea în registrele naţionale prevãzute la art. 3 este obligatorie şi se efectueazã pe propria rãspundere a persoanelor fizice sau juridice. Înregistrarea sau înscrierea nu este constitutivã de drepturi de autor ori de drepturi conexe.
ART. 5
Informaţiile de interes public cuprinse în registrele naţionale administrate de Oficiul Român pentru Drepturile de Autor se stabilesc, în condiţiile legii, prin decizie a directorului general al Oficiului Român pentru Drepturile de Autor, dupã consultarea structurilor asociative ale persoanelor înregistrate şi în conformitate cu prevederile <>Legii nr. 544/2001 privind liberul acces la informaţiile de interes public, cu modificãrile şi completãrile ulterioare.

CAP. II
Registrul naţional al fonogramelor

ART. 6
(1) Înregistrarea sau, dupã caz, înscrierea în Registrul naţional al fonogramelor este obligatorie pentru:
1. persoanele fizice autorizate şi persoanele juridice care desfãşoarã pe teritoriul României oricare dintre urmãtoarele activitãţi:
a) producere de fonograme;
b) import de fonograme;
c) distribuire de fonograme;
d) comercializare de fonograme;
2. fonogramele:
a) produse în România;
b) importate în România.
(2) Registrul naţional al fonogramelor este organizat în formã electronicã şi cuprinde urmãtoarele secţiuni:
a) secţiunea producãtori de fonograme;
b) secţiunea importatori de fonograme;
c) secţiunea distribuitori de fonograme;
d) secţiunea comercianţi de fonograme;
e) secţiunea înscrieri fonograme;
f) secţiunea marcaje holografice;
g) secţiunea menţiuni, radieri, retrageri şi sancţiuni.
ART. 7
În vederea înregistrãrii în Registrul naţional al fonogramelor, persoanele fizice sau juridice prevãzute la art. 6 alin. (1) depun la Oficiul Român pentru Drepturile de Autor o cerere-tip însoţitã de documentele prevãzute la art. 35 alin. (1).
ART. 8
Înregistrarea în Registrul naţional al fonogramelor se probeazã cu certificatul de înregistrare prevãzut la art. 36 alin. (1).
ART. 9
(1) Persoanele fizice sau juridice, înregistrate în Registrul naţional al fonogramelor, care importã ori produc fonograme, sunt obligate sã înscrie toate fonogramele în Registrul naţional al fonogramelor, înainte de introducerea acestora în circuitul comercial.
(2) În vederea înscrierii fonogramelor, persoanele prevãzute la alin. (1) depun la Oficiul Român pentru Drepturile de Autor o cerere-tip.
(3) Pentru persoanele fizice sau juridice care importã fonograme, cererea-tip trebuie sã fie însoţitã de urmãtoarele documente:
a) copia înscrisului doveditor al acordului titularului de drepturi, privind importul de fonograme pe teritoriul României, în traducere autorizatã în limba românã;
b) copia declaraţiei vamale de import şi a facturii externe în care sunt menţionate titlurile fonogramelor importate;
c) copia faţã-verso a copertei, pe care Oficiul Român pentru Drepturile de Autor o va marca cu inscripţia "MOSTRĂ ORDA".
(4) Pentru persoanele fizice sau juridice care produc pe teritoriul României fonograme cu opere din repertoriul internaţional, cererea-tip trebuie sã fie însoţitã de urmãtoarele documente şi produse:
a) copia contractului de cesiune a dreptului de reproducere şi distribuire pe teritoriul României din partea titularilor de drepturi, în traducere autorizatã în limba românã, însoţit de anexa cuprinzând titlurile fonogramelor;
b) un exemplar al fonogramei, în forma în care aceasta va fi comercializatã.
(5) Pentru persoanele fizice sau juridice care produc pe teritoriul României fonograme cu opere din repertoriul naţional, cererea-tip trebuie sã fie însoţitã de urmãtoarele documente şi produse:
a) copia contractului de cesiune a dreptului de fixare, reproducere şi distribuire a operei din partea titularilor dreptului de autor;
b) copia contractului de cesiune a dreptului de fixare, reproducere şi distribuire a interpretãrii sau execuţiei artistice din partea titularilor de drepturi conexe şi anexa cuprinzând titlurile fonogramelor;
c) un exemplar al fonogramei, în forma în care aceasta va fi comercializatã.
(6) Pentru persoanele fizice sau juridice cãrora le-a fost cesionat de cãtre producãtorii români dreptul de reproducere şi distribuire de fonograme în România, cererea-tip trebuie sã fie însoţitã de urmãtoarele documente şi produse:
a) copia contractului de cesiune a dreptului de reproducere şi distribuire a fonogramei din partea producãtorului, titular de drepturi, şi anexa cuprinzând titlurile fonogramelor;
b) un exemplar al fonogramei, în forma în care aceasta va fi comercializatã, cu menţionarea pe copertã a denumirii producãtorului care solicitã înscrierea.
ART. 10
(1) Dupã verificarea îndeplinirii condiţiilor prevãzute la art. 9 alin. (2)-(6), Oficiul Român pentru Drepturile de Autor elibereazã solicitanţilor o adeverinţã de înscriere a fonogramelor în Registrul naţional al fonogramelor, în termen de maximum 10 zile lucrãtoare de la înregistrarea cererii.
(2) Persoanele fizice sau juridice prevãzute la art. 9 alin. (4)-(6) sunt obligate sã depunã la Oficiul Român pentru Drepturile de Autor un exemplar al fonogramei pe fiecare tip de suport, în forma în care acesta a fost introdus în circuitul comercial, în termen de 30 de zile de la data emiterii adeverinţei de înscriere a fonogramelor în Registrul naţional al fonogramelor.
(3) Persoanele prevãzute la art. 9 alin. (3)-(6) pot depune la Oficiul Român pentru Drepturile de Autor elemente detaliate privind identificarea fonogramelor originale. Aceste elemente au caracter confidenţial, urmând a fi comunicate, la cerere, numai organelor de supraveghere şi control al aplicãrii legislaţiei privind dreptul de autor şi drepturile conexe.
ART. 11
Persoanele fizice sau juridice care au obţinut adeverinţe de înscriere a fonogramelor în Registrul naţional al fonogramelor pot solicita marcaje holografice Oficiului Român pentru Drepturile de Autor, printr-o cerere-tip în care se menţioneazã, în mod obligatoriu, fonogramele pentru care se solicitã eliberarea de marcaje holografice.
ART. 12
(1) Dupã primirea şi analizarea cererii, Oficiul Român pentru Drepturile de Autor elibereazã, în termen de cel mult 3 zile lucrãtoare, marcajele holografice solicitate, pe baza unei facturi fiscale în care se vor menţiona seriile şi numãrul marcajelor holografice.
(2) La preţul de cost al marcajelor holografice se va adãuga un procent de 10% din valoarea acestora, care se face venit la Fondul cultural naţional.
(3) Marcajele holografice se elibereazã numai persoanelor care prezintã o împuternicire semnatã şi ştampilatã de reprezentantul solicitantului.
(4) Oficiul Român pentru Drepturile de Autor nu elibereazã marcaje holografice solicitanţilor care:
a) nu au depus raportul lunar prevãzut la art. 15 alin. (1);
b) au comunicat, cu intenţia de a eluda prevederile prezentei ordonanţe, date incorecte sau incomplete prin rapoartele lunare privind aplicarea marcajelor holografice pe fonograme;
c) au aplicat marcaje holografice pe fonograme în alte condiţii decât cele prevãzute de prezenta ordonanţã.
(5) Pentru situaţiile prevãzute la alin. (4) lit. a) Oficiul Român pentru Drepturile de Autor nu elibereazã marcaje holografice pânã la data depunerii raportului lunar sau a exemplarului fonogramei, iar în situaţiile prevãzute la alin. (4) lit. b) şi c) Oficiul Român pentru Drepturile de Autor nu elibereazã marcaje holografice pentru o perioadã de 6 luni de la data constatãrii existenţei situaţiei respective.
(6) În scopul prevenirii eliberãrii unor cantitãţi nejustificate de marcaje holografice, prin decizie a directorului general al Oficiului Român pentru Drepturile de Autor se pot stabili, cu consultarea prealabilã a structurilor asociative ale producãtorilor de fonograme, numãrul maxim de marcaje holografice eliberate pentru o fonogramã, precum şi condiţiile de eliberare, în cazuri justificate, de cantitãţi suplimentare.
ART. 13
(1) Marcajul holografic se aplicã de cãtre producãtori sau importatori pe fiecare exemplar al fonogramei, înainte de a fi comercializatã, astfel:
a) pentru fonogramele din import, pe carcasele sau pe ambalajele exterioare;
b) pentru fonogramele produse în România, pe coperta fonogramei la sfârşitul procesului de producţie. Sunt interzise aplicarea marcajelor holografice pe coperte înainte de finalizarea procesului de producţie, precum şi vânzarea sau cumpãrarea copertelor cu marcaje holografice aplicate.
(2) Structurile asociative ale producãtorilor de fonograme pot monitoriza modul de aplicare a marcajelor holografice pe fonograme, sunt obligate sã sesizeze autoritãţilor competente neregulile identificate şi pot participa, în calitate de observatori, la acţiunile de control organizate de autoritãţile competente. În acest scop structurile asociative ale producãtorilor de fonograme pot consulta la sediul Oficiului Român pentru Drepturile de Autor rapoartele privind aplicarea marcajelor holografice de cãtre producãtori şi importatori.
ART. 14
(1) Persoanele fizice sau juridice care au achiziţionat marcaje holografice sunt obligate sã ţinã evidenţa distinctã a achiziţionãrii, utilizãrii şi returnãrii marcajelor holografice, acestea fiind asimilate documentelor fiscale cu regim special.
(2) Marcajele holografice nu pot fi revândute altor operatori economici.
(3) În situaţia în care un operator economic producãtor intern ori importator îşi înceteazã activitatea, îşi cesioneazã parţial sau integral activitatea ori îşi modificã statutul sub orice formã, acesta este obligat ca, în termen de 15 zile, sã comunice numãrul şi codul marcajelor holografice neutilizate pânã la acea datã şi sã le restituie Oficiului Român pentru Drepturile de Autor.
(4) Toate marcajele deteriorate vor fi lipite la sfârşitul fiecãrei zile pe un formular special.
(5) Marcajele holografice deteriorate nu se utilizeazã şi se returneazã Oficiului Român pentru Drepturile de Autor, în condiţiile prevãzute la alin. (3).
(6) Marcajele holografice aplicate pe fonogramele care nu s-au vândut şi care se retrag din circuitul comercial se evidenţiazã numeric într-un formular special şi se returneazã Oficiului Român pentru Drepturile de Autor, în condiţiile prevãzute la alin. (3).
(7) Marcajele prevãzute la alin. (5) şi (6) se distrug, în conformitate cu dispoziţiile legale în vigoare. La operaţiunile de inventariere şi distrugere a marcajelor holografice pot participa, la cerere, şi reprezentanţi ai structurilor asociative ale producãtorilor de fonograme.
(8) Costul marcajelor holografice neutilizate, dacã acestea sunt pe role întregi, se restituie, cu excepţia sumelor aferente Fondului cultural naţional şi a comisionului prevãzut la <>art. 138 alin. (1) lit. e) din Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor şi drepturile conexe, cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
(9) Costul marcajelor holografice deteriorate şi al marcajelor neutilizate, care nu sunt pe role întregi, nu se restituie.
ART. 15
(1) Persoanele fizice sau juridice care au achiziţionat marcaje holografice sunt responsabile de modul în care sunt aplicate marcajele holografice şi sunt obligate sã depunã la Oficiul Român pentru Drepturile de Autor, pe suport hârtie şi electronic sau exclusiv on-line, semnat electronic, un raport lunar privind aplicarea marcajelor holografice.
(2) Raportul prevãzut la alin. (1) se depune în primele 25 de zile lucrãtoare ale lunii în curs, pentru luna anterioarã.
(3) Raportul prevãzut la alin. (1) trebuie sã conţinã seriile marcajelor aplicate, denumirea şi suporturile fonogramelor pe care acestea au fost aplicate, adresa punctului de lucru unde s-a efectuat operaţiunea de aplicare a marcajelor holografice, denumirea multiplicatorului fonogramelor şi denumirea operatorilor economici care au tipãrit copertele fonogramelor.
(4) Raportarea numãrului de marcaje holografice se efectueazã pe baza declaraţiilor vamale de import, pentru fonogramele din import, şi pe baza facturilor fiscale de achiziţionare a fonogramelor de la multiplicatori sau de achiziţionare a suporturilor neînregistrate, în cazul producãtorilor care multiplicã fonograme.
(5) Este interzisã raportarea aplicãrii marcajelor holografice pe baza facturilor de achiziţie a copertelor.
ART. 16
(1) Persoanele fizice sau juridice care comunicã public prestaţii artistice fixate pe fonograme produse în scop comercial pot utiliza numai fonograme care au aplicate marcaje holografice.
(2) Persoanele prevãzute la alin. (1) pot realiza o copie de lucru numai de pe fonogramele cu marcaje holografice pe care le deţin în spaţiul în care se realizeazã comunicarea publicã.
(3) Pentru comunicarea publicã a fonogramelor care nu au fost produse în scop comercial sau care nu au fost importate în România, persoanele prevãzute la alin. (1) pot deţine copii ale fonogramelor, inclusiv stocate electronic pe sisteme de calcul, numai cu acordul scris al producãtorilor.

CAP. III
Registrul naţional al programelor pentru calculator

ART. 17
(1) Înregistrarea sau, dupã caz, înscrierea în Registrul naţional al programelor pentru calculator este obligatoriu pentru:
1. persoanele fizice autorizate şi persoanele juridice care desfãşoarã pe teritoriul României oricare dintre urmãtoarele activitãţi:
a) producere de programe pentru calculator;
b) import de programe pentru calculator;
c) distribuire de programe pentru calculator;
d) închiriere de programe pentru calculator;
e) comercializare de programe pentru calculator;
2. programele pentru calculator:
a) produse în România şi comercializate de cãtre comercianţi specializaţi;
b) importate în România şi comercializate de cãtre comercianţi specializaţi.
(2) Registrul naţional al programelor pentru calculator este organizat în formã electronicã şi cuprinde urmãtoarele secţiuni:
a) secţiunea producãtori de programe pentru calculator;
b) secţiunea importatori de programe pentru calculator;
c) secţiunea distribuitori de programe pentru calculator;
d) secţiunea comercianţi de programe pentru calculator;
e) secţiunea înscrieri programe pentru calculator;
f) secţiunea menţiuni, radieri, retrageri şi sancţiuni.
ART. 18
În vederea înregistrãrii în Registrul naţional al programelor pentru calculator, persoanele fizice sau juridice prevãzute la art. 17 alin. (1) depun la Oficiul Român pentru Drepturile de Autor o cerere-tip însoţitã de documentele prevãzute la art. 35 alin. (1).
ART. 19
Înregistrarea în Registrul naţional al programelor pentru calculator se probeazã cu certificatul de înregistrare prevãzut la art. 36 alin. (1).
ART. 20
(1) Persoanele fizice sau juridice prevãzute la art. 17 alin. (1), înregistrate în Registrul naţional al programelor pentru calculator, sunt obligate sã înscrie programele pentru calculator în Registrul naţional al programelor pentru calculator, înainte de introducerea acestora în circuitul comercial.
(2) În vederea înscrierii programelor pentru calculator, persoanele prevãzute la art. 17 alin. (1) depun la Oficiul Român pentru Drepturile de Autor o cerere-tip.
(3) Pentru persoanele fizice sau juridice care produc programe pentru calculator în vederea comercializãrii pe teritoriul României, cererea-tip trebuie sã fie însoţitã de urmãtoarele documente şi produse:
a) copia înscrisului doveditor al acordului titularului drepturilor de autor asupra programelor pentru calculator sau declaraţia pe propria rãspundere din partea autorului programelor pentru calculator;
b) copia modelului licenţei acordate pe teritoriul României utilizatorilor de programe pentru calculator;
c) un exemplar al programului pentru calculator, în forma în care acesta este produs în vederea comercializãrii.
(4) Pentru persoanele fizice sau juridice care importã programe pentru calculator în vederea introducerii în circuitul comercial, cererea-tip va fi însoţitã de înscrisul doveditor al acordului titularului dreptului de autor pentru activitãţile de distribuire, comercializare şi închiriere, în traducere legalizatã, în cazul înscrisurilor într-o limbã strãinã.
(5) Pentru persoanele fizice sau juridice care distribuie şi/sau comercializeazã programe pentru calculator, cererea-tip va fi însoţitã de copia înscrisului doveditor al acordului titularului dreptului de autor pentru activitatea de distribuire şi/sau comercializare.
(6) Pentru persoanele fizice sau juridice care închiriazã programe pentru calculator prin intermediul sãlilor de acces la Internet şi al sãlilor de jocuri care utilizeazã programe pentru calculator, cererea-tip va fi însoţitã de urmãtoarele documente:
a) copia înscrisului doveditor al acordului titularului dreptului de autor pentru activitatea de închiriere a programelor pentru calculator;
b) declaraţie pe propria rãspundere privind numãrul de calculatoare utilizate în desfãşurarea activitãţii.
(7) Persoanele fizice sau juridice prevãzute la alin. (6) sunt obligate sã deţinã la fiecare punct de lucru licenţele pentru programele pentru calculator destinate închirierii la respectivul punct de lucru.
ART. 21
Oficiul Român pentru Drepturile de Autor elibereazã solicitanţilor, dupã verificarea îndeplinirii condiţiilor prevãzute la art. 20 alin. (2)-(6), o anexã la certificatul de înregistrare prevãzut la art. 36 alin. (1), în care se menţioneazã programele pentru calculator înscrise în Registrul naţional al programelor pentru calculator.

CAP. IV
Registrul naţional al videogramelor

ART. 22
(1) Înscrierea în Registrul naţional al videogramelor este obligatorie pentru videogramele:
a) produse în România;
b) importate în România.
(2) Registrul naţional al videogramelor este organizat în formã electronicã şi cuprinde urmãtoarele secţiuni:
a) secţiunea înscrieri videograme;
b) secţiunea marcaje holografice;
c) secţiunea importatori şi producãtori de videograme;
d) secţiunea înscrieri menţiuni, radieri, retrageri şi sancţiuni.
ART. 23
(1) Persoanele fizice autorizate sau persoanele juridice care importã ori produc videograme pe teritoriul României sunt obligate sã înscrie videogramele în Registrul naţional al videogramelor înainte de introducerea acestora în circuitul comercial.
(2) În vederea înscrierii videogramelor în Registrul naţional al videogramelor, persoanele prevãzute la alin. (1) depun la Oficiul Român pentru Drepturile de Autor o cerere-tip.
(3) Pentru filmele cinematografice, cererea-tip trebuie sã fie însoţitã de urmãtoarele documente:
a) copia certificatului de înscriere a solicitantului în Registrul cinematografiei;
b) copia certificatului de clasificare a filmului cinematografic, eliberat de Registrul cinematografiei.
(4) Pentru alte videograme decât cele prevãzute la alin. (3), produse în România, cererea-tip trebuie sã fie însoţitã de urmãtoarele documente şi produse:
a) copia certificatului de înregistrare la oficiul registrului comerţului;
b) copia contractului de cesiune, de cãtre titularii de drepturi, a dreptului de reproducere şi/sau de distribuire pe teritoriul României, în traducere legalizatã, dacã documentul este redactat într-o limbã strãinã;
c) un exemplar al videogramei, în forma în care aceasta va fi comercializatã.
(5) Pentru videogramele importate pe teritoriul României, cererea-tip trebuie sã fie însoţitã de urmãtoarele documente şi produse:
a) copia certificatului de înregistrare la oficiul registrului comerţului;
b) copia contractului de cesiune, de cãtre titularii de drepturi, a dreptului de reproducere şi/sau distribuire pe teritoriul României, în traducere legalizatã, dacã documentul este redactat într-o limbã strãinã;
c) copia declaraţiei vamale de import şi a facturii externe;
d) copia faţã-verso a copertei, pe care Oficiul Român pentru Drepturile de Autor o va marca cu inscripţia "MOSTRĂ ORDA".
(6) Pentru persoanele fizice sau juridice cãrora le-a fost cesionat de cãtre producãtorii români dreptul de reproducere şi distribuire de videograme în România, cererea-tip va fi însoţitã de urmãtoarele documente şi produse:
a) copia certificatului de înregistrare la oficiul registrului comerţului, precum şi copii ale certificatelor de menţiuni, dacã este cazul;
b) copia contractului de cesiune, de cãtre producãtorul, titular de drepturi, a dreptului de reproducere şi distribuire a videogramei, însoţit de anexa cuprinzând titlurile videogramelor;
c) un exemplar al videogramei, în forma în care aceasta va fi comercializatã.
(7) Videogramele importate trebuie sã conţinã menţiuni privind titularii drepturilor de autor şi ai drepturilor conexe, precum şi titlul videogramei.
(8) Videogramele depuse se restituie solicitantului dupã verificarea îndeplinirii condiţiilor mai sus menţionate.
ART. 24
Oficiul Român pentru Drepturile de Autor elibereazã solicitanţilor, dupã verificarea îndeplinirii condiţiilor prevãzute la art. 23 alin. (2)-(7), o adeverinţã de înscriere a videogramelor în Registrul naţional al videogramelor în termen de cel mult 10 zile lucrãtoare de la înregistrarea cererii.
ART. 25
Persoanele fizice sau juridice care au obţinut adeverinţa de înscriere a videogramelor în Registrul naţional al videogramelor pot solicita Oficiului Român pentru Drepturile de Autor eliberarea de marcaje holografice, printr-o cerere-tip în care se menţioneazã, în mod obligatoriu, titlurile videogramelor pentru care se solicitã eliberarea de marcaje holografice.
ART. 26
(1) Dupã primirea şi analizarea cererii, Oficiul Român pentru Drepturile de Autor elibereazã, în termen de cel mult 3 zile lucrãtoare, marcajele holografice solicitate, pe baza unei facturi fiscale în care se vor menţiona seriile şi numãrul marcajelor holografice. Marcajele holografice se elibereazã numai persoanelor care prezintã o împuternicire semnatã şi ştampilatã de reprezentantul solicitantului.
(2) La preţul de cost al marcajelor holografice se va adãuga un procent de 10% din valoarea acestora, care se face venit la Fondul cultural naţional.
(3) Oficiul Român pentru Drepturile de Autor nu elibereazã marcaje holografice solicitanţilor care:
a) nu au depus raportul lunar prevãzut la art. 15 alin. (1);
b) au comunicat date incorecte sau incomplete, prin rapoartele lunare privind aplicarea marcajelor holografice pe videograme, cu intenţia de a eluda prevederile prezentei ordonanţe.
c) au aplicat marcaje holografice pe videograme în alte condiţii decât cele prevãzute de prezenta ordonanţã.
(4) Pentru situaţiile prevãzute la alin. (3) lit. a) şi b) Oficiul Român pentru Drepturile de Autor nu elibereazã marcaje holografice pânã la data depunerii raportului lunar sau a exemplarului videogramei, iar în situaţiile prevãzute la alin. (3) lit. c) Oficiul Român pentru Drepturile de Autor nu elibereazã marcaje holografice pentru o perioadã de 6 luni de la data constatãrii existenţei situaţiei respective.
ART. 27
Marcajul holografic se aplicã de cãtre solicitanţi pe fiecare exemplar al videogramei, astfel:
a) pentru videogramele tip casetã video sau tip disc optic, destinate comercializãrii, marcajul holografic se aplicã pe copertã sau pe ambalajul exterior;
b) pentru videogramele tip casetã video, destinate închirierii, marcajul holografic se aplicã pe caseta video, respectiv pe suprafaţa lateralã opusã capacului mobil;
c) pentru videogramele tip disc optic, destinate închirierii, marcajul holografic se aplicã pe discul optic, pe copertã sau pe ambalajul exterior şi/sau pe discul optic, caz în care aplicarea marcajelor holografice va fi raportatã separat.
ART. 28
Persoanele fizice sau juridice care achiziţioneazã marcaje holografice pentru videograme sunt obligate sã organizeze gestiunea acestora în condiţiile prevãzute la art. 14.
ART. 29
Situaţia aplicãrii marcajelor holografice pentru videograme se raporteazã lunar, potrivit prevederilor art. 15.

CAP. V
Registrul naţional al multiplicatorilor

ART. 30
(1) Persoanele fizice autorizate şi persoanele juridice care doresc sã desfãşoare pe teritoriul României activitãţi de multiplicare a fonogramelor, videogramelor şi/sau programelor pentru calculator pot desfãşura aceste activitãţi numai dupã înregistrarea în Registrul naţional al multiplicatorilor prin obţinerea unei autorizaţii de la Oficiul Român pentru Drepturile de Autor.
(2) Registrul naţional al multiplicatorilor este organizat în formã electronicã şi cuprinde urmãtoarele secţiuni:
a) secţiunea multiplicatori de discuri optice;
b) secţiunea multiplicatori de casete audio;
c) secţiunea multiplicatori de casete video.
(3) Înregistrarea în Registrul naţional al multiplicatorilor este obligatorie pentru operatorii economici care:
a) multiplicã fonograme, videograme sau programe pentru calculator pe discuri optice, casete audio ori casete video, dupã caz, destinate distribuirii cãtre public;
b) intermediazã, în afara României, servicii de multiplicare de fonograme, videograme sau programe pentru calculator pe discuri optice, casete audio ori casete video, dupã caz, destinate distribuirii cãtre public.
(4) Operatorii economici care multiplicã propriile fonograme, videograme şi programe pentru calculator, exceptate potrivit prevederilor art. 31, nu au obligaţia sã se înregistreze în Registrul naţional al multiplicatorilor.
ART. 31
(1) Sunt exceptate de la prevederile prezentei ordonanţe urmãtoarele:
a) fonogramele, videogramele sau programele pentru calculator ce conţin prezentãri ale unor organizaţii ori instituţii;
b) fonogramele, videogramele sau programele pentru calculator destinate comunicãrii comerciale, ce nu fac obiectul comercializãrii directe ori indirecte, precum: prezentãri de operatori economici, de produse sau servicii;
c) fonogramele, videogramele sau programele pentru calculator produse de cãtre instituţiile de cult şi cele de învãţãmânt, comercializate prin mijloace proprii ale fiecãrei instituţii sau cu prilejul unor manifestãri cultural-artistice organizate de acestea ori la care acestea participã;
d) fonogramele, videogramele sau programele pentru calculator realizate în scopul prezentãrii patrimoniului cultural deţinut de muzee, centre de culturã, teatre sau alte instituţii similare acestora ori cele cu caracter promoţional specifice activitãţii instituţiilor culturale şi comercializate prin mijloace proprii ale fiecãrei instituţii culturale sau cu prilejul unor manifestãri cultural-artistice organizate de acestea ori la care acestea participã;
e) fonogramele, videogramele sau programele pentru calculator oferite cu titlu gratuit vizitatorilor, în cadrul târgurilor, saloanelor şi al altor manifestãri expoziţionale, cu condiţia ca acestea sã facã obiectul manifestãrilor respective;
f) fonogramele, videogramele sau programele pentru calculator conţinând instrucţiuni de utilizare, documentaţii, conferinţe, seminarii şi altele asemenea, cu condiţia ca acestea sã nu facã obiectul comercializãrii prin magazine;
g) programe pentru calculator destinate utilizãrii interne de cãtre instituţii, organizaţii sau operatori economici şi actualizãrile acestor programe cu condiţia de a nu fi distribuite prin magazine;
h) programele pentru calculator realizate la comandã, ce urmeazã a fi utilizate de beneficiarul comenzii;
i) programele pentru calculator destinate instalãrii sau funcţionãrii unor echipamente, precum şi documentaţiile aferente ce se comercializeazã împreunã cu echipamentele respective;
j) copiile de lucru ale fonogramelor prevãzute la art. 16, precum şi copiile autorizate de titularii de drepturi în vederea radiodifuzãrii;
k) copiile videogramelor transmise de titularii de drepturi operatorilor economici care realizeazã activitãţi de comunicare publicã sau radiodifuzare.
(2) Înscrierea în registrele naţionale administrate de Oficiul Român pentru Drepturile de Autor a fonogramelor, videogramelor sau programelor pentru calculator prevãzute la alin. (1), precum şi înregistrarea operatorilor economici care distribuie sau comercializeazã astfel de produse sunt facultative.
ART. 32
(1) În vederea autorizãrii, persoanele fizice sau juridice prevãzute la art. 30 alin. (1) depun la Oficiul Român pentru Drepturile de Autor o cerere-tip însoţitã de documentele prevãzute la art. 35 alin. (1).
(2) Autorizaţia se acordã persoanelor prevãzute la art. 30 alin. (1), care deţin echipamente de multiplicare industrialã ce permit realizarea tuturor proceselor de multiplicare, respectiv: multiplicare, tampografie, ambalare, precum şi un dispozitiv tehnic de verificare a calitãţii.
(3) Condiţiile de autorizare se stabilesc prin decizie a directorului general al Oficiului Român pentru Drepturile de Autor, în termen de 30 de zile de la data intrãrii în vigoare a prezentei ordonanţe, dupã consultarea structurilor asociative ale producãtorilor şi multiplicatorilor.
(4) Autorizaţia se elibereazã numai dupã verificarea de cãtre Oficiul Român pentru Drepturile de Autor a condiţiilor prevãzute la alin. (1)-(3).
ART. 33
(1) Fonogramele şi videogramele fixate pe casete audio şi, respectiv, casete video trebuie sã conţinã pe suprafaţa acestora urmãtoarele informaţii:
a) denumirea, marca sau codul multiplicatorului înregistrat la Oficiul Român pentru Drepturile de Autor;
b) titlul fonogramei sau videogramei;
c) simbolul (P) şi/sau (C) însoţit de numele/denumirea ori marca titularului de drepturi, anul şi ţara în care a fost adusã prima datã la cunoştinţã publicã.
(2) Fonogramele, videogramele sau programele pentru calculator fixate pe discuri optice trebuie sã conţinã informaţii pe ambele feţe, atât pe cea imprimatã grafic, cât şi pe banda circularã de identificare de pe faţa activã, dupã cum urmeazã:
A. pe faţa imprimatã:
a) titlul fonogramei sau videogramei;
b) simbolul (P) şi/sau (C) însoţit de numele/denumirea sau marca titularului de drepturi, anul şi ţara în care a fost adusã prima datã la cunoştinţã publicã;
B. pe banda circularã de identificare:
a) titlul sau o parte identificabilã a acestuia;
b) denumirea, marca sau codul multiplicatorului înregistrat la Oficiul Român pentru Drepturile de Autor.
(3) Discurile optice trebuie sã fie realizate prin injecţie şi sã aibã inserate coduri de identificare a sursei, conform uzanţelor internaţionale.
(4) Coperta trebuie sã conţinã denumirea şi codul unic de înregistrare al operatorului economic care a tipãrit coperta.
ART. 34
Persoanele fizice sau juridice înregistrate în
Registrul naţional al multiplicatorilor pentru activitatea de multiplicare a fonogramelor sunt obligate sã întocmeascã un registru special, în care vor menţiona în mod obligatoriu urmãtoarele:
a) numele sau denumirea şi datele de identificare ale furnizorilor de materii prime folosite în cadrul procesului de reproducere;
b) documentele financiar-contabile care atestã achiziţionarea materiilor prime prevãzute la lit. a);
c) cantitatea şi tipul materiilor prime achiziţionate;
d) numele sau denumirea şi datele de identificare ale persoanelor fizice ori juridice care solicitã reproducerea de discuri optice, casete audio şi casete video;
e) seria şi numãrul certificatului de înregistrare în registrele naţionale pentru persoanele care solicitã reproducerea;
f) numãrul, titlurile şi tipul discurilor optice şi casetelor audio sau video multiplicate.

CAP. VI
Dispoziţii comune

ART. 35
(1) Înregistrarea persoanelor fizice autorizate şi a persoanelor juridice în registrele naţionale administrate de Oficiul Român pentru Drepturile de Autor se efectueazã în baza cererilor specifice şi a urmãtoarelor documente:
A. pentru societãţile comerciale:
a) copii ale documentelor legale de constituire a societãţii şi, dacã este cazul, toate modificãrile intervenite pânã la data solicitãrii înregistrãrii, din care sã rezulte activitãţile pe care persoana juridicã le desfãşoarã în domeniu, codificate conform CAEN, - statut şi contract de societate sau actul constitutiv al operatorului economic, hotãrârea judecãtoreascã prin care s-a dispus înregistrarea societãţii comerciale în registrul comerţului;
b) copia certificatului de înregistrare la oficiul registrului comerţului, precum şi certificatele de înscriere de menţiuni, dacã este cazul;
c) cazierele judiciare ale administratorilor;
B. pentru persoanele juridice fãrã scop patrimonial:
a) copia hotãrârii judecãtoreşti privind acordarea personalitãţii juridice;
b) copia actului constitutiv şi a statutului, precum şi a actelor modificatoare ale acestora, din care sã rezulte activitãţile pe care persoana juridicã le desfãşoarã în domeniu;
c) copia certificatului de înregistrare fiscalã;
C. pentru persoanele fizice autorizate şi asociaţiile familiale care desfãşoarã activitãţi comerciale:
a) copia autorizaţiei eliberatã de primarul competent, din care sã rezulte activitãţile pe care persoana fizicã sau asociaţia familialã le desfãşoarã în domeniu, codificate conform CAEN;
b) copia certificatului de înregistrare la oficiul registrului comerţului şi a certificatelor de înscriere de menţiuni, dacã este cazul;
c) cazierul judiciar al persoanei fizice autorizate sau al membrilor asociaţiei familiale, în original.
(2) Documentele prevãzute la alin. (1) pct. A lit. a) şi b) şi pct. C lit. b) pot fi depuse şi sub forma unui certificat constatator eliberat de oficiul registrului comerţului, privind aspectele menţionate la literele respective.
(3) Persoanele fizice sau juridice prevãzute la alin. (1), care desfãşoarã activitãţi de distribuire a fonogramelor, a programelor de calculator sau a videogramelor, trebuie sã depunã şi copia contractului de distribuire.
ART. 36
(1) Dupã verificarea existenţei documentelor prevãzute la art. 35, Oficiul Român pentru Drepturile de Autor elibereazã solicitanţilor, în termen de 5 zile lucrãtoare pentru cererile transmise on-line şi în termen de 20 de zile lucrãtoare pentru cererile depuse la sediul Oficiului Român pentru Drepturile de Autor, un certificat de înregistrare în Registrul naţional al fonogramelor sau în Registrul naţional al programelor pentru calculator, dupã caz.
(2) În situaţia în care nu sunt depuse toate documentele, conform prezentei ordonanţe, sau acestea sunt necorespunzãtoare, Oficiul Român pentru Drepturile de Autor va solicita în scris remedierea deficienţelor constatate, în caz contrar cererea urmând a fi respinsã.
(3) Certificatul prevãzut la alin. (1) sau solicitarea prevãzutã la alin. (2) vor putea fi ridicate de la Registratura generalã a Oficiului Român pentru Drepturile de Autor în termen de 15 zile de la expirarea termenului prevãzut la alin. (1), urmând ca, în cazul neridicãrii în interiorul acestui termen, sã fie comunicate prin scrisoare recomandatã, cu confirmare de primire.
(4) Persoanele înregistrate în Registrul naţional al fonogramelor, Registrul naţional al programelor pentru calculator sau în Registrul naţional al multiplicatorilor sunt obligate sã comunice Oficiului Român pentru Drepturile de Autor documentele de modificare şi/sau de completare a documentelor pe baza cãrora s-a efectuat înregistrarea, în termen de 15 zile de la data la care s-au realizat modificarea şi/sau completarea lor.
(5) Durata de valabilitate a certificatului prevãzut la alin. (1) şi a autorizaţiei prevãzute la art. 30 alin. (1) este de un an de la data emiterii.
(6) Pentru emiterea unui nou certificat sau a unei noi autorizaţii, în situaţia modificãrii şi/sau completãrii documentelor pe baza cãrora s-a efectuat înregistrarea, persoanele fizice sau juridice prevãzute la art. 35 alin. (1) trebuie sã depunã urmãtoarele:
a) o cerere-tip;
b) copii ale documentelor de modificare şi/sau de completare a documentelor pe baza cãrora s-a efectuat înregistrarea.
ART. 37
Persoanele fizice sau juridice înregistrate în registrele naţionale administrate de Oficiul Român pentru Drepturile de Autor sunt obligate sã deţinã la fiecare punct de lucru certificatul ori autorizaţia de înregistrare, în original sau în copie.
ART. 38
Înscrierea în registrele naţionale administrate de Oficiul Român pentru Drepturile de Autor este valabilã pentru întreaga perioadã de exploatare a fonogramelor, videogramelor sau a programelor pentru calculator.
ART. 39
(1) Sunt interzise comercializarea stradalã şi comercializarea ambulantã în spaţii publice a fonogramelor, videogramelor sau a programelor pentru calculator. În pieţe, târguri şi oboare comercializarea fonogramelor, videogramelor sau a programelor pentru calculator este permisã numai în spaţii comerciale închise, autorizate în acest scop.
(2) Operatorii economici care tipãresc coperte ale fonogramelor, videogramelor sau programelor pentru calculator au obligaţia sã organizeze şi sã pãstreze evidenţa, pe titluri şi pe beneficiari de comenzi, a copertelor tipãrite, timp de 3 ani.
(3) Pot fi comercializate în spaţii publice deschise fonograme, videograme sau programe pentru calculator în cadrul concertelor, festivalurilor, lansãrilor, saloanelor, târgurilor ocazionale şi al altor manifestãri expoziţionale, în spaţii special destinate.
ART. 40
(1) Oficiul Român pentru Drepturile de Autor nu elibereazã certificate de înregistrare:
a) solicitanţilor care au ca asociaţi sau acţionari persoane fizice condamnate pentru sãvârşirea de infracţiuni în domeniul drepturilor de autor şi al drepturilor conexe;
b) solicitanţilor care au fost sancţionaţi contravenţional de cel puţin douã ori în ultimul an pentru sãvârşirea uneia dintre contravenţiile prevãzute la art. 43 alin. (1) lit. c), d), g), i), j), l), m) şi o), pentru o perioadã de 1-3 ani;
c) dacã la punctele de lucru ale solicitanţilor au fost sãvârşite infracţiuni sau contravenţii în domeniul dreptului de autor şi al drepturilor conexe.
(2) Dacã persoanele fizice sau juridice înregistrate în Registrul naţional al fonogramelor sau în Registrul naţional al programelor pentru calculator se aflã în cazul prevãzut la alin. (1) lit. a), Oficiul Român pentru Drepturile de Autor va retrage certificatul de înregistrare al acestora prin decizie motivatã a directorului general, care se publicã în Monitorul Oficial al României, Partea a IV-a.
(3) Dacã persoanele fizice sau juridice înregistrate în Registrul naţional al fonogramelor se aflã în unul dintre cazurile prevãzute la alin. (1) lit. b) şi c), Oficiul Român pentru Drepturile de Autor va suspenda sau va retrage certificatul de înregistrare al acestora în condiţiile art. 41, prin decizie a directorului general, care se publicã în Monitorul Oficial al României, Partea a IV-a. Durata suspendãrii certificatului se dubleazã în situaţia în care a mai fost suspendat pentru situaţiile prevãzute la alin. (1) lit. b) şi c).
ART. 41
(1) La cererea organelor de supraveghere şi control al aplicãrii legislaţiei în domeniu, care au constatat sãvârşirea unor infracţiuni sau contravenţii în domeniul dreptului de autor şi al drepturilor conexe, Oficiul Român pentru Drepturile de Autor va suspenda certificatul de înregistrare pânã la rãmânerea definitivã a hotãrârii judecãtoreşti.
(2) În situaţia condamnãrii penale sau a rãmânerii definitive a procesului-verbal de constatare a sãvârşirii contravenţiei, Oficiul Român pentru Drepturile de Autor va retrage certificatul de înregistrare, prin decizie a directorului general, care se publicã în Monitorul Oficial al României, Partea a IV-a.
ART. 42
(1) Persoanele fizice sau juridice înregistrate în Registrul naţional al fonogramelor, Registrul naţional al programelor pentru calculator sau în Registrul naţional al multiplicatorilor, care urmeazã sã desfãşoare activitãţi de depozitare a fonogramelor, programelor pentru calculator sau a videogramelor, pot efectua aceste activitãţi numai în spaţiile declarate la Oficiul Român pentru Drepturile de Autor.
(2) În situaţia în care persoanele prevãzute la alin. (1) obţin alte spaţii în vederea desfãşurãrii activitãţilor de depozitare, acestea au obligaţia sã informeze Oficiul Român pentru Drepturile de Autor cu privire la adresa noilor spaţii, înainte de începerea efectivã a activitãţii în aceste spaţii.
(3) Persoanele prevãzute la alin. (1) sunt obligate sã prezinte organelor de control documentele justificative privind înregistrarea şi înscrierea în Registrul naţional al fonogramelor, în Registrul naţional al programelor pentru calculator şi în Registrul naţional al multiplicatorilor, provenienţa fonogramelor, programelor pentru calculator sau a videogramelor, titlurile, numãrul şi suportul acestora.

CAP. VII
Contravenţii şi sancţiuni

ART. 43
(1) Constituie contravenţii urmãtoarele fapte şi se sancţioneazã dupã cum urmeazã:
a) neînregistrarea sau neînscrierea în registrele naţionale administrate de Oficiul Român pentru Drepturile de Autor, conform prevederilor prezentei ordonanţe, cu amendã de la 2.000 lei la 10.000 lei;
b) nedepunerea la Oficiul Român pentru Drepturile de Autor a documentelor de modificare şi/sau de completare de cãtre persoanele fizice sau juridice înregistrate în registrele naţionale, conform prevederilor art. 36 alin. (4), cu amendã de la 1.000 lei la 5.000 lei;
c) comercializarea sau deţinerea în vederea comercializãrii de fonograme ori videograme fãrã marcaje holografice, cu amendã de la 2.000 lei la 20.000 lei;
d) vânzarea sau cumpãrarea de coperte ale fonogramelor ori videogramelor cu marcaje holografice aplicate, cu amendã de la 5.000 lei la 15.000 lei şi suspendarea certificatului de înregistrare pe o perioadã de 6 luni;
e) producerea, reproducerea, distribuirea, comercializarea sau depozitarea fonogramelor şi programelor pentru calculator în alte spaţii decât cele menţionate în certificatul de înregistrare, cu amendã de la 1.000 lei la 5.000 lei şi confiscarea suporturilor, materialelor, aparatelor şi fonogramelor care au servit sau care au fost destinate sã serveascã la sãvârşirea contravenţiei;
f) nedeţinerea la fiecare punct de lucru a certificatului de înregistrare, conform art. 37, sau a autorizaţiei prevãzute la art. 32 alin. (4), cu amendã de la 1.000 lei la 5.000 lei;
g) nerespectarea dispoziţiilor privind prezentarea, la solicitarea organelor de control, a documentelor justificative privind înregistrarea şi înscrierea în registrele naţionale administrate de Oficiul Român pentru Drepturile de Autor şi provenienţa fonogramelor, videogramelor şi a programelor pentru calculator ori prezentarea unor documente incomplete, cu amendã de la 1.000 lei la 5.000 lei şi confiscarea fonogramelor, videogramelor sau a programelor pentru calculator pentru care nu sunt prezentate documente justificative;
h) nerespectarea dispoziţiilor privind deţinerea la fiecare punct de lucru a licenţelor programelor pentru calculator utilizate în vederea închirierii la respectivul punct de lucru, conform art. 20 alin. (7), cu amendã de la 1.000 lei la 5.000 lei;
i) nerespectarea dispoziţiilor privind evidenţa marcajelor holografice, conform art. 14 şi 28, cu amendã de la 2.000 lei la 20.000 lei şi suspendarea certificatului de înregistrare pe o perioadã de 6 luni;
j) nerespectarea dispoziţiilor art. 13 alin. (1), art. 15 alin. (1), art. 27 şi 29 privind aplicarea marcajelor holografice şi depunerea raportului lunar, cu amendã de la 1.000 lei la 5.000 lei;
k) nerespectarea dispoziţiilor art. 16 alin. (1) privind comunicarea publicã a prestaţiilor artistice fixate pe fonograme, cu amendã de la 1.000 lei la 10.000 lei şi confiscarea fonogramelor neautorizate;
l) nerespectarea prevederilor art. 30 alin. (1), respectiv multiplicarea neautorizatã, cu amendã de la 10.000 lei la 25.000 lei şi confiscarea echipamentelor utilizate la multiplicare;
m) nerespectarea obligaţiei de întocmire a registrului special potrivit art. 34, întocmirea incompletã sau neprezentarea registrului organelor de supraveghere şi control, cu amendã de la 5.000 lei la 15.000 lei;
n) nerespectarea dispoziţiilor art. 33 privind inscripţiile pe care trebuie sã le cuprindã fonogramele, videogramele şi programele pentru calculator, cu amendã de la 5.000 lei la 15.000 lei şi confiscarea acestora;
o) multiplicarea de fonograme şi videograme pe discuri optice tip blank cu încãlcarea prevederilor art. 33 alin. (3), în scopul comercializãrii, împrumutului sau închirierii, precum şi vânzarea ori revânzarea acestora, cu amendã de la 10.000 lei la 20.000 lei şi confiscarea produselor;
p) nerespectarea prevederilor art. 39 alin. (2), cu amendã de la 2.000 lei la 10.000 lei.
(2) Contravenţiile prevãzute la alin. (1) se aplicã şi persoanelor juridice, situaţie în care limitele amenzilor se majoreazã de trei ori.
ART. 44
(1) Constatarea contravenţiilor prevãzute la art. 43 alin. (1) şi aplicarea sancţiunilor se realizeazã de cãtre ofiţerii sau agenţii de poliţie din cadrul Ministerului Internelor şi Reformei Administrative cu competenţe în domeniu, precum şi de cãtre personalul Gãrzii Financiare.
(2) Contravenţiile prevãzute la art. 43 alin. (1) lit. a), c), e), n) şi o) se pot constata şi sancţiona şi de cãtre personalul Jandarmeriei Române.
(3) Autoritãţile prevãzute la alin. (1) şi (2) vor transmite de îndatã Oficiului Român pentru Drepturile de Autor copii ale proceselor-verbale de constatare a contravenţiilor, precum şi propuneri documentate de suspendare sau de retragere a certificatelor de înregistrare.
(4) Oficiul Român pentru Drepturile de Autor va solicita autoritãţilor competente organizarea de acţiuni de verificare a modului de aplicare a marcajelor holografice.
(5) Oficiul Român pentru Drepturile de Autor poate organiza acţiuni de verificare a respectãrii prevederilor prezentei ordonanţe, împreunã cu reprezentanţi ai Poliţiei Române, Gãrzii Financiare şi ai Jandarmeriei Române, care au atribuţii de control. Structurile asociative ale titularilor de drepturi pot participa la aceste acţiuni în calitate de observatori, la cerere.
ART. 45
(1) Contravenţiilor prevãzute la art. 43 alin. (1) le sunt aplicabile dispoziţiile <>Ordonanţei Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor, aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 180/2002 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
(2) Contravenientul poate achita, pe loc sau în termen de cel mult 48 de ore de la data încheierii procesului-verbal ori, dupã caz, de la data comunicãrii acestuia, jumãtate din minimul amenzii prevãzut la art. 43.

CAP. VIII
Dispoziţii tranzitorii şi finale

ART. 46
(1) Înregistrãrile şi înscrierile în Registrul naţional al fonogramelor, Registrul naţional al programelor pentru calculator şi în Registrul naţional al videogramelor, efectuate anterior datei intrãrii în vigoare a prezentei ordonanţe, rãmân valabile pânã la data de 31 ianuarie 2007.
(2) Reînnoirea certificatelor în baza noilor înregistrãri şi înscrieri se efectueazã în condiţiile art. 36 alin. (6).
ART. 47
Oficiul Român pentru Drepturile de Autor pãstreazã în format electronic şi imprimat pe suport hârtie copii actualizate periodic ale registrelor naţionale pe care le administreazã.
ART. 48
Modelul cererilor-tip prevãzute la art. 7, art. 9 alin. (2), art. 11, art. 18, art. 20 alin. (2), art. 23 alin. (2), art. 25 şi la art. 32 alin. (1), al formularului special prevãzut la art. 14 alin. (4) şi (5), al raportului lunar prevãzut la art. 15 alin. (1), al declaraţiei pe propria rãspundere prevãzute la art. 20 alin. (3) lit. a), al autorizaţiei prevãzute la art. 30 alin. (1), al certificatelor de înregistrare, precum şi condiţiile de eliberare a marcajelor holografice conform art. 12 şi 26 se stabilesc prin decizie a directorului general al Oficiului Român pentru Drepturile de Autor, care se publicã în Monitorul Oficial al României, Partea I, în termen de 30 de zile de la data publicãrii în Monitorul Oficial al României, Partea I, a prezentei ordonanţe*).
---------
*) A se vedea Decizia directorului general al Oficiului Român pentru Drepturile de Autor nr. 30/2006 pentru stabilirea şi publicarea în Monitorul Oficial al României, Partea I, în conformitate cu <>art. 47 din Ordonanţa Guvernului nr. 25/2006 privind întãrirea capacitãţii administrative a Oficiului Român pentru Drepturile de Autor, a modelelor cererilor-tip privind înregistrarea în registrele naţionale administrate de Oficiul Român pentru Drepturile de Autor, a modelului formularului special privind marcajele holografice deteriorate şi marcajele holografice aplicate pe fonogramele sau videogramele retrase din circuitul comercial, a modelului raportului de aplicare a marcajelor holografice pe fonograme sau videograme, a modelelor certificatelor de înregistrare în registrele naţionale administrate de Oficiul Român pentru Drepturile de Autor, a modelelor adeverinţelor de înscriere în registrele naţionale administrate de Oficiul Român pentru Drepturile de Autor şi a modelului autorizaţiei de înregistrare în Registrul naţional al multiplicatorilor, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 231 din 14 martie 2006.

ART. 49
(1) În vederea întãririi capacitãţii administrative a Oficiului Român pentru Drepturile de Autor, pentru punerea în aplicare a mãsurilor privind supravegherea circulaţiei comerciale a produselor purtãtoare de drepturi de autor şi drepturi conexe, se suplimenteazã numãrul de posturi din organigrama Oficiului Român pentru Drepturile de Autor cu 32 de posturi.
(2) Se autorizeazã Ministerul Culturii şi Cultelor sã introducã modificãrile care decurg din prezenta ordonanţã în anexele la bugetul propriu, cu avizul Ministerului Economiei şi Finanţelor**) şi cu încadrarea în cheltuielile de personal aprobate Ministerului Culturii şi Cultelor pe anul 2006.
-----------
**) Conform <>art. 15 din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 24/2007 privind stabilirea unor mãsuri de reorganizare în cadrul administraţiei publice centrale, aprobatã prin <>Legea nr. 98/2008 , în cuprinsul actelor normative în vigoare, denumirea "Ministerul Finanţelor Publice" se înlocuieşte cu denumirea "Ministerul Economiei şi Finanţelor".

ART. 50
Pe data intrãrii în vigoare a prezentei ordonanţe se abrogã <>Ordonanţa Guvernului nr. 45/2000 privind unele mãsuri pentru combaterea producerii şi comercializãrii neautorizate a fonogramelor, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 41 din 31 ianuarie 2000, aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 624/2001 , cu modificãrile ulterioare, şi <>Ordonanţa Guvernului nr. 124/2000 pentru completarea cadrului juridic privind dreptul de autor şi drepturile conexe, prin adoptarea de mãsuri pentru combaterea pirateriei în domeniile audio şi video, precum şi a programelor pentru calculator, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 427 din 2 septembrie 2000, aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 213/2002 , cu modificãrile ulterioare.
ART. 51
Prezenta ordonanţã intrã în vigoare la 30 de zile de la data publicãrii în Monitorul Oficial al României, Partea I.

-----------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016