Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDONANTA DE URGENTA nr. 98 din 27 august 2008  pentru modificarea si completarea   Legii nr. 334/2006 privind finantarea activitatii partidelor politice si a campaniilor electorale    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDONANTA DE URGENTA nr. 98 din 27 august 2008 pentru modificarea si completarea Legii nr. 334/2006 privind finantarea activitatii partidelor politice si a campaniilor electorale

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 630 din 29 august 2008

Având în vedere introducerea scrutinului uninominal la alegerile pentru Camera Deputaţilor şi Senat,
luând în considerare necesitatea eliminãrii tuturor disfuncţionalitãţilor care pot apãrea la alegerile pentru Camera Deputaţilor şi Senat, toate acestea vizând interesul public şi constituind o situaţie extraordinarã, a cãrei reglementare nu poate fi amânatã,
în temeiul art. 115 alin. (4) din Constituţia României, republicatã,

Guvernul României adoptã prezenta ordonanţã de urgenţã.

ART. I
<>Legea nr. 334/2006 privind finanţarea activitãţii partidelor politice şi a campaniilor electorale, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 632 din 21 iulie 2006, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, se modificã şi se completeazã dupã cum urmeazã:
1. La articolul 5, dupã alineatul (3) se introduce un nou alineat, alineatul (3^1), cu urmãtorul cuprins:
"(3^1) În anul fiscal în care au loc mai multe scrutine, donaţiile primite de la o persoanã fizicã pot fi de pânã la 400 de salarii de bazã minime brute pe ţarã, la valoarea de la data de 1 ianuarie a anului respectiv, pentru fiecare campanie electoralã sau campanie pentru referendum, cu respectarea dispoziţiilor alin. (2)."
2. La articolul 5, dupã alineatul (4) se introduce un nou alineat, alineatul (4^1), cu urmãtorul cuprins:
"(4^1) În anul fiscal în care au loc mai multe scrutine, donaţiile primite de la o persoanã juridicã într-un an pot fi de pânã la 1.000 de salarii de bazã minime brute pe ţarã, la valoarea de la data de 1 ianuarie a anului respectiv, pentru fiecare campanie electoralã sau campanie pentru referendum, cu respectarea dispoziţiilor alin. (2)."
3. La articolul 9 alineatul (2), litera a) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"a) pentru persoanele fizice: numele şi prenumele donatorului, codul numeric personal, cetãţenia, valoarea, felul donaţiei şi data la care a fost efectuatã;".
4. La articolul 19, dupã alineatul (4) se introduce un nou alineat, alineatul (4^1), cu urmãtorul cuprins:
"(4^1) Pe durata suspendãrii temporare a subvenţiei, aceasta este pãstratã de cãtre Autoritatea Electoralã Permanentã în sume de mandat pânã la pronunţarea definitivã a instanţei, acestea nefãcând obiectul rambursãrii, la sfârşitul anului, la bugetul de stat."
5. La articolul 21, alineatul (5) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"(5) În termen de 30 de zile, Tribunalul Bucureşti va comunica Ministerului Internelor şi Reformei Administrative şi Autoritãţii Electorale Permanente încetarea activitãţii partidului politic."
6. La articolul 23, alineatul (2) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"(2) Donaţiile şi legatele primite dupã deschiderea campaniilor electorale pot fi folosite pentru campania electoralã numai dupã declararea lor la Autoritatea Electoralã Permanentã."
7. La articolul 26, dupã alineatul (1) se introduce un nou alineat, alineatul (1^1), cu urmãtorul cuprins:
"(1^1) În cazul alegerilor pentru Camera Deputaţilor şi Senat, donaţiile şi legatele destinate unui candidat sau partid, primite dupã anunţarea oficialã a datei alegerilor, pot fi fãcute doar prin intermediul unui mandatar financiar personal sau al mandatarului financiar al partidului. Acesta poate fi numit de conducerea partidelor politice, alianţelor politice, alianţelor electorale, organizaţiilor cetãţenilor români aparţinând minoritãţilor naţionale, pentru candidaţii acestora, sau poate fi ales personal de cãtre fiecare candidat."
8. La articolul 26 alineatul (2), litera b) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"b) pentru fiecare colegiu electoral, în cazul alegerilor pentru Camera Deputaţilor şi, respectiv, pentru Senat;".
9. La articolul 26 alineatul (3), litera b) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"b) verificã legalitatea operaţiunilor financiare efectuate în campania electoralã, respectarea prevederilor privind donaţiile înregistrate în perioada dintre aducerea la cunoştinţã a datei alegerilor şi finalizarea campaniei electorale;".
10. La articolul 26, dupã alineatul (6) se introduc trei noi alineate, alineatele (6^1), (6^2) şi (6^3), cu urmãtorul cuprins:
"(6^1) Mandatarul financiar coordonator reprezintã partidul în relaţia cu Autoritatea Electoralã Permanentã.
(6^2) În campaniile electorale pentru alegerea Camerei Deputaţilor şi a Senatului, operaţiunile financiare ale fiecãrui candidat sunt ţinute în evidenţã de cãtre un mandatar financiar personal, care poate fi acelaşi pentru mai mulţi candidaţi. Mandatarii financiari ai candidaţilor trimit rapoartele prevãzute de lege cãtre Autoritatea Electoralã Permanentã, prin intermediul mandatarului financiar coordonator.
(6^3) Autoritatea Electoralã Permanentã poate solicita, în cazul în care este necesar, documente suplimentare sau explicaţii mandatarilor financiari ai candidaţilor."
11. La articolul 26, alineatul (8) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"(8) Calitatea de mandatar financiar se dobândeşte numai dupã înregistrarea sa oficialã la Autoritatea Electoralã Permanentã. Înregistrarea mandatarului financiar se realizeazã în intervalul dintre momentul aducerii la cunoştinţã publicã a datei alegerilor şi începerea campaniei electorale, fãcându-se publicã în presã sau pe pagina de internet a partidului."
12. La articolul 26, dupã alineatul (8) se introduce un nou alineat, alineatul (9), cu urmãtorul cuprins:
"(9) Candidaţii nu pot fi mandatari financiari."
13. La articolul 30, dupã alineatul (1) se introduce un nou alineat, alineatul (1^1), cu urmãtorul cuprins:
"(1^1) La nivel central, suplimentar faţã de limitele maxime admise pentru fiecare candidat, partidul poate cheltui o sumã de maximum 50 de salarii de bazã minime brute pe ţarã pentru fiecare candidat."
14. La articolul 30 alineatul (2), litera a) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"a) 350 de salarii de bazã minime brute pe ţarã, pentru fiecare candidat la funcţia de deputat;".
15. La articolul 30 alineatul (2), dupã litera a) se introduce o nouã literã, litera a^1), cu urmãtorul cuprins:
"a^1) 500 de salarii de bazã minime brute pe ţarã, pentru fiecare candidat la funcţia de senator;".
16. La articolul 31, dupã alineatul (1) se introduc douã noi alineate, alineatele (1^1) şi (1^2), cu urmãtorul cuprins:
"(1^1) În cazul campaniei electorale pentru alegerea Camerei Deputaţilor şi, respectiv, pentru alegerea Senatului, la nivelul circumscripţiilor electorale judeţene, fiecare partid va deschide, dupã caz, câte un cont al partidului ori câte un cont sau subcont pentru fiecare candidat la funcţia de deputat sau senator.
(1^2) Activitãţile de propagandã electoralã ale fiecãrui candidat, precum şi donaţiile şi legatele primite de fiecare candidat în numele partidului se desfãşoarã doar prin intermediul conturilor sau subconturilor prevãzute la alin. (1^1)."
17. La articolul 31, dupã alineatul (2) se introduce un nou alineat, alineatul (3), cu urmãtorul cuprins:
"(3) Dispoziţiile prezentei legi nu se aplicã depozitelor constituite în vederea depunerii candidaturilor pentru funcţia de deputat sau senator, prevãzute de <>art. 29 alin. (5)-(7) din Legea nr. 35/2008 pentru alegerea Camerei Deputaţilor şi a Senatului şi pentru modificarea şi completarea <>Legii nr. 67/2004 pentru alegerea autoritãţilor administraţiei publice locale, a <>Legii administraţiei publice locale nr. 215/2001 şi a <>Legii nr. 393/2004 privind Statutul aleşilor locali, cu modificãrile şi completãrile ulterioare."
18. La articolul 32, alineatul (1) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 32. - (1) Pânã la validarea mandatelor, conducerea partidului, a organizaţiei judeţene, candidaţii la funcţia de deputat ori senator sau, dupã caz, candidatul independent vor depune la Autoritatea Electoralã Permanentã o declaraţie privind respectarea plafoanelor prevãzute la art. 30 alin. (2)."
19. La articolul 36, alineatul (3) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"(3) Fapta persoanei prevãzute la alin. (2) de a face afirmaţii false cu rea-credinţã cu privire la nerespectarea prevederilor legale referitoare la finanţarea partidelor politice constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la un an la 3 ani."
20. La articolul 38, alineatul (1^1) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"(1^1) Dupã expirarea termenului prevãzut la alin. (1), Autoritatea Electoralã Permanentã asigurã aducerea la cunoştinţã publicã a listei partidelor politice, alianţelor politice, alianţelor electorale, organizaţiilor cetãţenilor români aparţinând minoritãţilor naţionale şi a candidaţilor independenţi care au depus rapoartele detaliate ale veniturilor şi cheltuielilor electorale, pe mãsurã ce acestea sunt depuse, prin publicãri succesive în Monitorul Oficial al României, Partea I."
21. La articolul 41, alineatul (1) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 41. - (1) Constituie contravenţii şi se sancţioneazã cu amendã de la 5.000 lei la 25.000 lei încãlcarea dispoziţiilor prevãzute la: art. 3 alin. (2) şi (3), art. 4 alin. (3) şi (4), art. 5, 6, 7, 8, 9, art. 10 alin. (2) şi (3), art. 11 alin. (1) şi (3), art. 12 alin. (1) şi (3), art. 13 alin. (1) şi (2), art. 20 alin. (2), art. 23, art. 24 alin. (1), art. 25 alin. (1) şi (2), art. 26 alin. (1), (2), (3) , (7) şi (9), art. 29 alin. (2)-(4) şi (6), art. 30 alin. (2) şi (3), art. 31, 38 şi art. 39 alin. (2)."
ART. II
<>Legea nr. 334/2006 privind finanţarea activitãţii partidelor politice şi a campaniilor electorale, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 632 din 21 iulie 2006, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, precum şi cu modificãrile şi completãrile aduse prin prezenta ordonanţã de urgenţã, se va republica, dupã aprobarea prin lege a prezentei ordonanţe de urgenţã, dându-se textelor o nouã numerotare.

PRIM-MINISTRU
CĂLIN POPESCU-TĂRICEANU

Contrasemneazã:
---------------
p. Preşedintele Autoritãţii Electorale Permanente,
Marian Muhuleţ

Ministrul economiei şi finanţelor,
Varujan Vosganian

Bucureşti, 27 august 2008.
Nr. 98.
----

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016