Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDONANTA DE URGENTA nr. 97 din 4 octombrie 2007  pentru modificarea si completarea   Legii nr. 61/1993 privind alocatia de stat pentru copii    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDONANTA DE URGENTA nr. 97 din 4 octombrie 2007 pentru modificarea si completarea Legii nr. 61/1993 privind alocatia de stat pentru copii

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 684 din 8 octombrie 2007

În conformitate cu dispoziţiile art. 49 alin. (2) din Constituţia României, republicatã, statul acordã alocaţii pentru copii şi ajutoare pentru îngrijirea copilului bolnav ori cu handicap, consacrându-se dreptul copiilor la ocrotire specialã, sub forma alocaţiilor acordate de stat, fãrã nicio discriminare sau condiţionare. În prezent, alocaţia de stat pentru copii este plãtitã de mai mulţi ordonatori de credite, ceea ce conduce la cheltuieli administrative şi de gestionare nejustificat de mari. În plus, existã un numãr important de copii care, în funcţie de participarea şcolarã, pot avea un parcurs variabil între sistemul de platã al Ministerului Muncii, Familiei şi Egalitãţii de anse şi cel al Ministerului Educaţiei, Cercetãrii şi Tineretului, ceea ce conduce la întârzieri ale plãţii alocaţiei de stat pentru perioade mai mari de timp.
Totodatã, este necesarã pregãtirea preluãrii plãţii acestei prestaţii de cãtre Agenţia Naţionalã pentru Prestaţii Sociale, care se înfiinţeazã la începutul anului 2008, fapt pentru care este necesar a se adopta mãsuri imediate pentru preluarea de la toţi ordonatorii de credite a plãţii alocaţiei de stat pentru copiii cu handicap, precum şi pentru cei înscrişi în unitãţile şcolare din subordinea altor organe ale administraţiei publice centrale de specialitate.
Neadoptarea cadrului normativ necesar, prin utilizarea procedurii de legiferare pe calea ordonanţei de urgenţã, va conduce la imposibilitatea preluãrii în condiţii optime a plãţii alocaţiei de stat şi, respectiv, la neasigurarea continuitãţii plãţii acestei prestaţii pentru un numãr mare de copii. Aceste elemente constituie situaţii extraordinare şi vizeazã interesul public.
În temeiul art. 115 alin. (4) din Constituţia României, republicatã,

Guvernul României adoptã prezenta ordonanţã de urgenţã.

ART. I
<>Legea nr. 61/1993 privind alocaţia de stat pentru copii, republicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 145 din 28 februarie 2007, se modificã şi se completeazã dupã cum urmeazã:
1. Articolul 1 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 1. - (1) Se instituie alocaţia de stat pentru copii ca formã de ocrotire a statului acordatã tuturor copiilor, fãrã discriminare.
(2) Beneficiazã de alocaţie de stat pentru copii toţi copiii în vârstã de pânã la 18 ani."
2. La articolul 3, alineatul (1) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 3. - (1) Cuantumul alocaţiei de stat pentru copii este de 0,35 lei lunar şi se majoreazã anual, prin hotãrâre a Guvernului, la propunerea Ministerului Muncii, Familiei şi Egalitãţii de anse."
3. La articolul 4, dupã alineatul (2) se introduce un nou alineat, alineatul (2^1), cu urmãtorul cuprins:
"(2^1) Pentru copiii pentru care s-a stabilit mãsura de protecţie specialã prevãzutã la <>art. 58 alin. (1) lit. c) din Legea nr. 272/2004 privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului, cu modificãrile ulterioare, alocaţia de stat pentru copii se plãteşte reprezentantului legal al copilului, stabilit în condiţiile legii."
4. La articolul 4, dupã alineatul (3) se introduc patru noi alineate, alineatele (4), (5), (6) şi (7), cu urmãtorul cuprins:
"(4) Alocaţia de stat pentru copiii prevãzuţi la alin. (2^1) se vireazã în conturile personale deschise pentru aceştia de cãtre reprezentanţii legali. Sumele cu titlu de alocaţie de stat pentru copii se capitalizeazã pânã la împlinirea de cãtre aceştia a vârstei de 14 ani. Dupã împlinirea de cãtre titular a vârstei de 14 ani, alocaţia de stat poate fi plãtitã direct acestuia, cu respectarea condiţiei prevãzute la alin. (3), sau, în funcţie de opţiunea acestuia, poate fi capitalizatã în continuare în contul personal al acestuia, pânã la împlinirea vârstei de 18 ani.
(5) Alocaţia de stat plãtitã în condiţiile prevãzute la alin. (4) se acordã titularului la împlinirea de cãtre acesta a vârstei de 18 ani.
(6) În cazul decesului copilului prevãzut la alin. (2^1), sumele cu titlu de alocaţie de stat plãtite conform alin. (4) se fac venit la bugetul de stat.
(7) În cazul în care pentru copilul prevãzut la alin. (2^1) mãsura de protecţie specialã prevãzutã la <>art. 58 alin. (1) lit. c) din Legea nr. 272/2004 , cu modificãrile ulterioare, înceteazã sau se modificã, alocaţia de stat se va acorda potrivit situaţiei în care se aflã copilul."
5. Articolul 5 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 5. - Lunar, serviciile de stare civilã ale consiliilor locale comunale, orãşeneşti, municipale şi ale sectoarelor municipiului Bucureşti comunicã direcţiei de muncã şi protecţie socialã judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, denumite în continuare direcţii teritoriale, situaţia privind copiii care au decedat."
6. La articolul 6, alineatele (2) şi (4) se modificã şi vor avea urmãtorul cuprins:
"(2) Cererea se face, în numele copilului, de cãtre persoanele prevãzute la art. 4 alin. (1), (2) şi (2^1).
.................................................................
(4) Dreptul la alocaţia de stat pentru copii se stabileşte începând cu luna urmãtoare celei în care s-a nãscut copilul, iar plata drepturilor se face începând cu luna urmãtoare depunerii cererii."
7. La articolul 6, dupã alineatul (6) se introduce un nou alineat, alineatul (7), cu urmãtorul cuprins:
"(7) În cazul în care achitarea drepturilor de alocaţie de stat pentru copii se face prin mandat poştal, plata acesteia se suspendã dacã timp de 3 luni reprezentantul legal al copilului nu a încasat drepturile cu titlu de alocaţie de stat. Reluarea în platã, inclusiv cu plata drepturilor restante, se face pe bazã de cerere scrisã întocmitã de reprezentantul legal al copilului, care se înregistreazã la direcţia teritorialã."
8. Articolul 9 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 9. - Contestaţiile formulate împotriva modului de stabilire şi de platã a alocaţiei de stat pentru copii se soluţioneazã potrivit <>Legii contenciosului administrativ nr. 554/2004 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare."
9. Articolul 10 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 10. - (1) Fondurile pentru plata alocaţiei de stat pentru copii, precum şi pentru cheltuielile cu administrarea şi transmiterea drepturilor se asigurã de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Muncii, Familiei şi Egalitãţii de anse.
(2) Plata alocaţiei de stat pentru copii se realizeazã prin mandat poştal, cont curent personal sau cont de card.
(3) În cazul achitãrii drepturilor de alocaţie de stat în cont curent personal sau cont de card, direcţiile teritoriale efectueazã plata prin unitãţile bancare, pe bazã de borderou, cu plata unui comision bancar.
(4) Comisionul bancar prevãzut la alin. (3) nu poate fi mai mare de 0,1% din drepturile achitate şi va fi stabilit prin negociere, la nivel teritorial, între direcţiile teritoriale şi unitãţile bancare."
10. Articolul 11 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 11. - În aplicarea prezentei legi, precum şi pentru reglementarea modalitãţilor de stabilire şi platã a drepturilor se emit norme metodologice, care se aprobã prin hotãrâre a Guvernului."
ART. II
(1) În vederea efectuãrii de cãtre Ministerul Muncii, Familiei şi Egalitãţii de anse a plãţii alocaţiei de stat pentru copii, Ministerul Educaţiei, Cercetãrii şi Tineretului, instituţiile din sistemul de apãrare, ordine publicã şi siguranţã naţionalã şi celelalte organe de specialitate ale administraţiei publice centrale care au în subordine unitãţi de învãţãmânt, prin structurile teritoriale deconcentrate, precum şi direcţiile generale de asistenţã socialã şi protecţia copilului judeţene, respectiv ale sectoarelor municipiului Bucureşti, vor pune la dispoziţia direcţiilor teritoriale bazele de date complete cu beneficiarii alocaţiei de stat pentru copii şi reprezentanţii legali ai acestora, pânã la data de 1 noiembrie 2007. Rãspunderea asupra corectitudinii bazelor de date revine instituţiilor care le-au întocmit şi predat.
(2) Elevii înscrişi în unitãţile de învãţãmânt private acreditate ori autorizate în condiţiile legii vor fi cuprinşi în bazele de date furnizate de Ministerul Educaţiei, Cercetãrii şi Tineretului.
(3) Sumele aferente alocaţiilor de stat pentru copii achitate din bugetul Ministerului Educaţiei, Cercetãrii şi Tineretului, neridicate de cãtre persoanele în drept, se utilizeazã în continuare, în cadrul termenului de prescripţie prevãzut de lege, pentru plata acestor drepturi.
(4) În vederea aplicãrii prevederilor alin. (1)-(3) se pot elabora instrucţiuni care se aprobã prin ordin comun al ministrului muncii, familiei şi egalitãţii de şanse şi al ministrului educaţiei, cercetãrii şi tineretului sau, dupã caz, al ministrului internelor şi reformei administrative ori al ministrului apãrãrii.
ART. III
În termen de 60 de zile de la publicarea prezentei ordonanţe de urgenţã în Monitorul Oficial al României, Partea I, Ministerul Muncii, Familiei şi Egalitãţii de anse va supune aprobãrii prin hotãrâre a Guvernului normele metodologice de aplicare a prevederilor <>Legii nr. 61/1993 privind alocaţia de stat pentru copii, republicatã, cu modificãrile şi completãrile aduse prin prezenta ordonanţã de urgenţã.
ART. IV
(1) Prezenta ordonanţã de urgenţã intrã în vigoare la data publicãrii în Monitorul Oficial al României, Partea I, cu excepţia prevederilor art. I, care intrã în vigoare la 1 ianuarie 2008.
(2) Plata alocaţiei de stat pentru copiii preluaţi de la Ministerul Educaţiei, Cercetãrii şi Tineretului, de la instituţiile din sistemul de apãrare, ordine publicã şi siguranţã naţionalã şi de la celelalte organe de specialitate ale administraţiei publice centrale care au în subordine unitãţi de învãţãmânt, precum şi pentru copiii cu handicap se asigurã din bugetul Ministerului Muncii, Familiei şi Egalitãţii de anse, începând cu drepturile aferente lunii ianuarie 2008.
(3) Plata alocaţiei de stat pentru copii în anul 2007, precum şi a sumelor restante, cu respectarea termenelor de prescripţie prevãzute de lege, se efectueazã potrivit prevederilor <>Hotãrârii Guvernului nr. 591/1993 privind mãsurile pentru aplicarea dispoziţiilor <>Legii nr. 61/1993 referitoare la gestionarea fondurilor, stabilirea şi plata alocaţiei de stat pentru copii, republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
ART. V
Începând cu luna ianuarie 2008, cuantumul alocaţiei de stat pentru copii, prevãzut la <>art. 3 alin. (1) din Legea nr. 61/1993 , republicatã, se stabileşte la 32 lei.
ART. VI
<>Legea nr. 61/1993 privind alocaţia de stat pentru copii, republicatã, cu modificãrile şi completãrile aduse prin prezenta ordonanţã de urgenţã, se va republica, dupã aprobarea acesteia din urmã prin lege, dându-se textelor o nouã numerotare.

PRIM-MINISTRU
CĂLIN POPESCU-TĂRICEANU

Contrasemneazã:
---------------
Ministrul muncii, familiei
şi egalitãţii de şanse,
Paul Pãcuraru

Ministrul internelor
şi reformei administrative,
Cristian David

p. Ministrul educaţiei,
cercetãrii şi tineretului,
Pazstor Gabriela,
secretar de stat

Ministrul apãrãrii,
Teodor Viorel Meleşcanu

Ministrul economiei
şi finanţelor,
Varujan Vosganian

Bucureşti, 4 octombrie 2007.
Nr. 97.
-------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016