Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDONANTA DE URGENTA nr. 94 din 28 octombrie 2010  privind unele masuri in domeniul asigurarii unor categorii de persoane in sistemul public de pensii    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDONANTA DE URGENTA nr. 94 din 28 octombrie 2010 privind unele masuri in domeniul asigurarii unor categorii de persoane in sistemul public de pensii

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 729 din 2 noiembrie 2010

    Având în vedere necesitatea implementãrii unor mãsuri de lãrgire a sferei de asiguraţi ai sistemului public de pensii, care sã dea posibilitatea exercitãrii dreptului fundamental la pensie, prin includerea persoanelor care nu au avut calitatea de asigurat şi care opteazã sã achite contribuţia de asigurãri sociale pe o anumitã perioadã,
    ţinând cont de existenţa a numeroase solicitãri din partea unor cetãţeni români din ţarã şi din strãinãtate privind asigurarea la sistemul public de pensii,
    luând în considerare principiul egalitãţii de tratament pentru toţi cetãţenii,
    ţinând seama de necesitatea de a îmbunãtãţi sistemul de protecţie socialã în concordanţã cu prioritãţile naţionale, astfel încât persoanele care nu îndeplinesc condiţia stagiului minim de cotizare pentru a accede la o categorie de pensii din sistemul public sã contribuie la sistem prin plata contribuţiilor de asigurãri sociale,
    în scopul de a evita excluderea socialã a unor categorii de persoane care în prezent nu pot accede la o pensie din sistemul public de pensii, întrucât nu îndeplinesc condiţiile prevãzute de lege cu privire la stagiul de cotizare, şi creşterea numãrului de persoane care, în lipsa îndeplinirii condiţiilor de pensionare, ar apela la sistemul de asistenţã socialã, fapt ce ar împovãra bugetul de stat,
    având în vedere deficitul înregistrat la bugetul asigurãrilor sociale de stat,
    ţinând seama cã elementele sus-menţionate constituie premisele unei situaţii extraordinare care impune adoptarea de mãsuri imediate în vederea stabilirii cadrului normativ adecvat şi cã neadoptarea acestor mãsuri ar avea drept consecinţe negative afectarea unui interes public,
    în temeiul art. 115 alin. (4) din Constituţia României, republicatã,

    Guvernul României adoptã prezenta ordonanţã de urgenţã.

    ART. 1
    (1) Prin derogare de la prevederile <>Legii nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurãri sociale, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, persoanele care nu au calitatea de pensionari pot efectua plata contribuţiei de asigurãri sociale pentru perioadele de timp în care nu au avut calitatea de asigurat în sistemul public de pensii sau într-un sistem de asigurãri sociale neintegrat acestuia.
    (2) Sunt exceptate de la aplicarea prevederilor prezentei ordonanţe de urgenţã persoanele pentru care existã obligaţia asigurãrii în sistemul public de pensii, în conformitate cu <>Legea nr. 19/2000, cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
    (3) Perioadele pentru care se poate efectua plata contribuţiei de asigurãri sociale sunt cele anterioare datei la care sunt îndeplinite condiţiile, prevãzute de lege, privind vârsta standard de pensionare.
    (4) Vârsta standard de pensionare este prevãzutã în anexa nr. 3 la <>Legea nr. 19/2000, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, aşa cum este detaliatã în anexa nr. 9 la <>Ordinul ministrului muncii şi solidaritãţii sociale nr. 340/2001 pentru aprobarea Normelor de aplicare a prevederilor <>Legii nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurãri sociale, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
    (5) Perioadele pentru care, în condiţiile prevãzute de prezenta ordonanţã de urgenţã, persoanele prevãzute la alin. (1) achitã contribuţia de asigurãri sociale se considerã stagiu de cotizare în sistemul public de pensii.
    ART. 2
    (1) Persoanele interesate prevãzute la art. 1 alin. (1) încheie un contract de asigurare socialã, pânã la data de 31 decembrie 2010, potrivit modelului prevãzut în anexa care face parte integrantã din prezenta ordonanţã de urgenţã.
    (2) Contractul de asigurare socialã prevãzut la alin. (1) se încheie între persoana interesatã sau, dupã caz, mandatarul acesteia, desemnat prin procurã specialã, şi casa teritorialã de pensii din raza teritorialã de domiciliu ori reşedinţã a persoanei interesate sau, dupã caz, a mandatarului.
    ART. 3
    Perioadele de timp pentru care se poate efectua plata contribuţiei de asigurãri sociale sunt cele care se încadreazã în intervalul de timp cuprins între data încheierii contractului de asigurare socialã potrivit prezentei ordonanţe de urgenţã şi ultimii 5 ani anteriori acestei date.
    ART. 4
    (1) Contribuţia de asigurãri sociale datoratã se calculeazã prin aplicarea asupra bazei lunare de calcul a cotei contribuţiei de asigurãri sociale pentru condiţii normale de muncã, reglementatã de legislaţia în vigoare pentru fiecare dintre luna/lunile din perioadele pentru care se solicitã efectuarea plãţii în vederea considerãrii stagiului de cotizare în sistemul public de pensii.
    (2) Baza lunarã de calcul prevãzutã la alin. (1) o constituie cel puţin valoarea unui salariu de bazã minim brut pe ţarã garantat în platã, reglementat de legislaţia în vigoare pentru fiecare dintre luna/lunile din perioadele pentru care se solicitã efectuarea plãţii contribuţiei de asigurãri sociale. Salariul de bazã minim brut pe ţarã garantat în platã este cel aprobat prin hotãrâre a Guvernului.
    (3) Valoarea salariului de bazã minim brut pe ţarã garantat în platã, prevãzut la alin. (2), utilizat la calculul contribuţiei de asigurãri sociale datorate, este urmãtoarea:
    a) pentru anul 2005 (octombrie-decembrie) - 310 lei;
    b) pentru anul 2006 - 330 lei;
    c) pentru anul 2007 - 390 lei;
    d) pentru ianuarie-septembrie, inclusiv, 2008 - 500 lei;
    e) octombrie-decembrie 2008 - 540 lei;
    f) pentru anul 2009 - 600 lei;
    g) pentru anul 2010 - 600 lei.
    ART. 5
    Cota de contribuţie de asigurãri sociale, prevãzutã la art. 4 alin. (1), care se utilizeazã la calculul contribuţiei de asigurãri sociale datorate este urmãtoarea:
    a) pentru anul 2005 - 31,5%;
    b) pentru anul 2006 - 29,15%;
    c) pentru anul 2007 - 29%;
    d) pentru ianuarie-noiembrie, inclusiv, 2008 - 29%;
    e) pentru decembrie 2008 - 27,5%;
    f) pentru ianuarie 2009 - 28%;
    g) pentru februarie-decembrie 2009 - 31,3%;
    h) pentru anul 2010 - 31,3%.
    ART. 6
    (1) Plata contribuţiei de asigurãri sociale se efectueazã într-o singurã tranşã sau eşalonat, în tranşe, dar nu mai târziu de data de 31 decembrie 2010.
    (2) Suma cu titlu de contribuţie de asigurãri sociale calculatã potrivit prevederilor art. 4 şi 5 se actualizeazã cu indicele de inflaţie publicat în luna în care se face plata contribuţiei faţã de luna pentru care aceasta se datoreazã, pe baza datelor comunicate de Institutul Naţional de Statisticã.
    (3) Plata contribuţiei de asigurãri sociale se efectueazã prin mandat poştal sau prin orice alt mijloc de platã prevãzut de lege, inclusiv în numerar, la casieria casei teritoriale de pensii în raza cãreia se aflã domiciliul solicitantului.
    ART. 7
    Baza lunarã de calcul la care se achitã contribuţia de asigurãri sociale, respectiv cea prevãzutã la art. 4 alin. (2), se foloseşte la calculul punctajului lunar utilizat, potrivit legii, la stabilirea cuantumului pensiei din sistemul public de pensii.


            PRIM-MINISTRU
              EMIL BOC

                  Contrasemneazã:


                  ────────────────
                  Ministrul muncii,
          familiei şi protecţiei sociale,
                 Ioan Nelu Botiş

            Ministrul finanţelor publice,
               Gheorghe Ialomiţianu


    Bucureşti, 28 octombrie 2010.
    Nr. 94.


    ANEXĂ

    CASA NAŢIONALA DE PENSII ŞI ALTE DREPTURI DE ASIGURARI SOCIALE
    CASA JUDEŢEANĂ DE PENSII ............................/
    CASA DE PENSII A MUNICIPIULUI BUCUREŞTI

                    CONTRACT DE ASIGURARE SOCIALA
               Nr. .... din ziua ...., luna ..., anul .....

    Încheiat între Casa Teritorialã de Pensii ...., denumita în continuare Casa, reprezentata prin directorul executiv, în calitate de asigurãtor, cu sediul în localitatea ..... , str. .... nr. ..., bl. ..., sc. ...., et. ....., ap. ......, Oficiul poştal ......, judeţul ......., sectorul ....., şi
    Titular contract ...../(numele şi prenumele)......, CNP .........., sex (M/F) ...........
    Data naşterii ....................... (an/lunã/zi)
    Actul de identitate: ........ seria ...... nr. ..............
    Adresa: localitatea: ........, str. ......... nr. ...., bl. ..., sc. ..., et. ...., ap. ......
    Oficiul poştal ................................
    Judeţul/Sectorul: .............................
    Telefonul: ....................................
    [] Reprezentat prin mandatar ....../(numele şi prenumele).............
    CNP ..........................................
    Actul de identitate: ...., seria ......... nr. ..........
    Art. 1. - Obiectul prezentului contract de asigurare socialã este asigurarea în sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurari sociale solicitatã de asigurat sau de mandatar.
    Art. 2. - (1) Perioada de asigurare şi venitul asigurat sunt:
    a) anul 2005, luna/lunile .........., venit asigurat ......... lei;
    b) anul 2006, luna/lunile .........., venit asigurat ......... lei;
    c) anul 2007, luna/lunile .........., venit asigurat ......... lei;
    d) anul 2008, luna/lunile .........., venit asigurat ......... lei;
    e) anul 2008, luna/lunile .........., venit asigurat ......... lei;
    f) anul 2009, luna/lunile .........., venit asigurat ......... lei;
    g) anul 2010, luna/lunile .........., venit asigurat ......... lei.
    (2) Cota de contribuţie de asigurãri sociale pentru condiţii normale de muncã este de:
    a) 31,5% pentru anul 2005;
    b) 29,15% pentru anul 2006;
    c) 29,0% pentru anul 2007;
    d) 29,0% pentru anul 2008, lunile ianuarie-noiembrie;
    e) 27,5% pentru anul 2008, luna decembrie;
    f) 28,0% pentru anul 2009, luna ianuarie;
    g) 31,3% pentru anul 2009, lunile februarie-decembrie;
    h) 31,3% pentru anul 2010.
    (3) Totalul cuantumului contribuţiei de asigurari sociale este de ..... lei.
    (4) Suma totalã prevãzutã la alin. (3), reprezentând cuantumul contribuţiei de asigurãri sociale, se actualizeazã cu indicele de inflaţie publicat în luna în care se face plata, faţã de luna pentru care aceasta se datoreazã, pe baza datelor comunicate de Institutul Naţional de Statisticã.
    (5) Plata contribuţiei se efectueaza:
    a) în tranşe - pâna la data de 31 decembrie 2010;
    b) integral, într-o singurã tranşã - pânã la data de 31 decembrie 2010.
    (6) Contul în care se plateşte contribuţia de asigurari sociale, deschis la Trezoreria Statului pe seama Casei, este ....................... .
    (7) Plata contribuţiei de asigurãri sociale se poate face şi în numerar, la casieria Casei, sau prin orice alte mijloace de plata prevazute de lege.
    Art. 3. - Obligaţiile Casei sunt urmãtoarele:
    a) plata pensiei cuvenitã în sistemul public de pensii;
    b) certificarea stagiului de cotizare, a punctajului anual şi a punctajului cumulat pentru perioada de cotizare.
    Art. 4. - Obligaţiile asiguratului sunt urmãtoarele:
    a) achitarea contribuţiei de asigurari sociale în cuantumul şi în modul stabilite la art. 2;
    b) înştiinţarea Casei asupra modificarilor survenite în termenii prezentului contract de asigurare socialã;
    c) prezentarea asiguratului la sediul Casei atunci când este solicitat, respectând termenul prevazut în invitaţie.
    Art. 5. - Clauze:
    (1) Stagiul de cotizare se constituie din însumarea lunilor pentru care s-a achitat contribuţia de asigurari sociale.
    (2) Prezentul contract de asigurare socialã intrã în vigoare la data semnãrii lui de cãtre pãrţile contractante şi înregistrarea acestuia la Casã.
    (3) Durata contractului expirã la data de 31 decembrie 2010, cu menţinerea efectelor dobândite în temeiul acestuia.
    (4) În caz de forţa majora, parţile contractante sunt exonerate de raspundere pentru neexecutarea sau executarea necorespunzatoare ori cu întârziere a obligaţiilor asumate prin prezentul contract de asigurare socialã. Cazul de forţa majora se dovedeşte de partea care o invoca.
    Art. 6. - Litigiile în legatura cu executarea prezentului contract de asigurare socialã, nesoluţionate între parţi pe cale amiabila, sunt de competenţa secţiilor de asigurari sociale, completelor specializate pentru asigurari sociale de la nivelul tribunalelor şi curţilor de apel sau, dupa caz, se soluţioneaza de instanţele competente potrivit legii.


                Asigurãtor, Asigurat,
               .............. .................

                             ___________
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016