Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDONANTA DE URGENTA nr. 94 din 14 iulie 2005  pentru modificarea si completarea   Ordonantei Guvernului nr. 40/2000 privind acreditarea agentiilor de credit in vederea administrarii fondurilor pentru acordarea de microcredite    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDONANTA DE URGENTA nr. 94 din 14 iulie 2005 pentru modificarea si completarea Ordonantei Guvernului nr. 40/2000 privind acreditarea agentiilor de credit in vederea administrarii fondurilor pentru acordarea de microcredite

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 633 din 19 iulie 2005
În vederea realizãrii condiţiilor de implementare a Proiectului privind închiderea minelor, refacerea mediului şi regenerarea socioeconomicã, finanţat prin Acordul de împrumut 4759-RO dintre România şi BIRD, semnat la Bucureşti la 28 ianuarie 2005,
ţinând cont de angajamentele asumate de partea românã privind asigurarea condiţiilor de implementare a proiectului, respectiv de modificare a reglementãrilor referitoare la acreditarea agenţiilor de credit în vederea administrãrii fondurilor pentru acordarea de microcredite,
având în vedere faptul cã mãsurile pe care le genereazã prezenta ordonanţã de urgenţã vizeazã interesul social şi constituie situaţie de urgenţã,
în temeiul art. 115 alin. (4) din Constituţia României, republicatã,

Guvernul României adoptã prezenta ordonanţã de urgenţã.

ART. I
<>Ordonanţa Guvernului nr. 40/2000 privind acreditarea agenţiilor de credit în vederea administrãrii fondurilor pentru acordarea de microcredite, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 39 din 31 ianuarie 2000, aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 376/2002 , cu modificãrile ulterioare, se modificã şi se completeazã dupã cum urmeazã:
1. La articolul 3, literele b), c), f) şi g) vor avea urmãtorul cuprins:
"b) agenţii guvernamentale - instituţii publice centrale şi locale ai cãror conducãtori au calitatea de ordonator principal şi, respectiv, secundar de credite, gestionar, în condiţiile legii, de fonduri publice pentru acordarea de microcredite;
c) agenţii de credit - persoane juridice fãrã scop lucrativ, constituite potrivit legii, acreditate în baza prezentei ordonanţe pentru administrarea fondurilor pentru microcredite acordate de agenţiile guvernamentale din fonduri publice, prin licitaţii organizate în condiţiile legii;
....................................................................
f) solicitanţi - persoane juridice, respectiv societãţi comerciale care au sub 50 de salariaţi, încadraţi cu contract individual de muncã, persoane fizice şi asociaţii familiale care desfãşoarã activitãţi economice în mod independent, autorizate potrivit legii, inclusiv medicii de familie, precum şi orice persoanã fizicã care prezintã un plan fundamentat de afaceri pentru dezvoltarea unei afaceri sau pentru iniţierea unei activitãţi aducãtoare de venituri;
g) beneficiari de microcredite - persoane juridice, respectiv societãţi comerciale care au sub 50 de salariaţi, încadraţi cu contract individual de muncã, persoane fizice şi asociaţii familiale care desfãşoarã activitãţi economice în mod independent, autorizate potrivit legii, inclusiv medicii de familie, care au contractat un microcredit;".
2. La articolul 3, dupã litera i) se introduce o nouã literã, litera j), cu urmãtorul cuprins:
"j) finanţatori - organizaţii financiare interne sau internaţionale care asigurã, în condiţiile legii, fondurile de microcreditare gestionate de agenţiile guvernamentale."
3. Alineatele (2), (2^1) şi (4) ale articolului 4 vor avea urmãtorul cuprins:
"(2) Fondul de microcredite acordat în administrare unei agenţii de credit nu poate fi mai mare decât echivalentul în lei a 3 milioane euro, calculat la cursul comunicat de Banca Naţionalã a României, valabil pentru ziua semnãrii contractului.
(2^1) În cazul în care schema de microcredite prevede acordarea de fonduri publice cu aceastã destinaţie pe arii geografice definite, fondul de microcredite acordat în administrare de o agenţie guvernamentalã unei agenţii de credit pentru o arie geograficã nu poate fi mai mare decât echivalentul în lei a 3 milioane de euro, calculat la cursul comunicat de Banca Naţionalã a României, valabil pentru ziua semnãrii contractului.
...........................................................................
(4) În cazul rezilierii contractului dintre agenţia de credit şi agenţia guvernamentalã, agenţia de credit rãspunde de îndeplinirea obligaţiilor ce decurg din administrarea fondului de microcredite, pânã la angajarea unei alte agenţii de credit. Îndeplinirea obligaţiilor ce decurg din administrarea fondului de microcredite presupune, dupã caz, şi recuperarea sumelor de la beneficiarii de microcredite, conform contractelor încheiate cu aceştia."
4. Articolul 5 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 5. - Schema de microcredite elaboratã de agenţiile guvernamentale, avizatã de Comisia interministerialã, va fi aprobatã prin ordin al ordonatorului principal de credite, la propunerea agenţiei guvernamentale, şi se va publica în Monitorul Oficial al României, Partea I."
5. Partea introductivã a articolului 6 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 6. - Pentru a fi acreditate de agenţiile guvernamentale ca agenţii de credit, persoanele juridice fãrã scop lucrativ, constituite potrivit legii, trebuie sã îndeplineascã cel puţin urmãtoarele condiţii:".
6. La articolul 6, litera e) va avea urmãtorul cuprins:
"e) sã prezinte scrisori de garanţie din partea unei bãnci sau a unui fond de garantare ori poliţe de asigurare de risc financiar încheiate de agenţiile de credit cu o societate de asigurare pentru asigurarea riscului de neplatã a microcreditelor de cãtre beneficiari, bonuri de tezaur sau titluri de stat, cesionate în favoarea agenţiei guvernamentale, a cãror valoare sã reprezinte minimum 10% din valoarea fondului pentru microcredite solicitat pentru administrare, suportat din fondurile proprii ale agenţiei de microcreditare."
7. Articolul 7 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 7. - Agenţiile de credit sunt abilitate sã acorde microcredite la cererea solicitanţilor, în lei, în echivalentul de pânã la 25.000 euro, calculat la cursul comunicat de Banca Naţionalã a României în ziua anterioarã eliberãrii fondurilor, cu termen de rambursare de pânã la 36 de luni, cu sau fãrã perioada de graţie, în termenii şi în condiţiile prevãzute în contractul dintre agenţia de credit şi agenţia guvernamentalã."
8. Alineatul (1) al articolului 9 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 9. - (1) Administrarea fondurilor publice acordate drept fonduri pentru microcredite agenţiilor de credit se realizeazã în condiţiile şi termenele prevãzute în contractul încheiat de acestea cu agenţia guvernamentalã."
9. Articolul 11 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 11. - (1) Solicitanţii de microcredite pot adresa agenţiilor de credit cereri în vederea contractãrii de microcredite destinate procurãrii de mijloace fixe, de materii prime, materiale, energie, combustibil, precum şi de alte servicii necesare realizãrii proiectului sau furnizãrii de servicii cãtre populaţie, în cazul medicilor de familie.
(2) Agenţiile de credit vor acorda microcredite solicitanţilor în limita fondurilor de microcredite pe care le au în administrare, cu respectarea criteriilor prevãzute în schema de microcredite aprobatã.
(3) Agenţiile de credit sunt obligate sã înregistreze cererea solicitanţilor de microcredite şi sã transmitã un rãspuns în termen de 30 de zile de la înregistrarea acesteia."
10. Alineatul (2) al articolului 12 va avea urmãtorul cuprins:
"(2) Serviciile agenţiei de credit pentru administrarea fondului de microcredite se suportã de agenţia guvernamentalã din fonduri publice, în condiţiile stabilite prin contractul încheiat între agenţia de credit şi agenţia guvernamentalã, dacã legea de aprobare a fondurilor publice nu prevede altfel."
11. Alineatul 1 al articolului 13 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 13. - (1) Acordarea de cãtre agenţia de credit de microcredite beneficiarilor se face în baza unui contract-cadru încheiat în conformitate cu cel prezentat în schema de microcredite aprobatã."
12. Articolul 15 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 15. - Operaţiunile în lei pentru acordarea de microcredite de cãtre agenţiile de credit cãtre beneficiari se deruleazã printr-o bancã comercialã, iar dobânzile aferente sumelor în lei disponibile din fondul pentru microcredite vor reîntregi fondul public de microcredite respectiv."
13. Articolul 18 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 18. - (1) Comisia interministerialã pentru microcredite va fi formatã din câte un reprezentant al Ministerului Finanţelor Publice, Ministerului Muncii, Solidaritãţii Sociale şi Familiei, Ministerului Economiei şi Comerţului, Ministerului Integrãrii Europene, Ministerului Agriculturii, Pãdurilor şi Dezvoltãrii Rurale, Ministerului Transporturilor, Construcţiilor şi Turismului, Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncã, Agenţiei Naţionale pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii şi Cooperaţie, Agenţiei Naţionale pentru Dezvoltarea Zonelor Miniere, Bãncii Naţionale a României, Camerei de Comerţ şi Industrie a României şi a Municipiului Bucureşti şi Consiliului Naţional al Întreprinderilor Mici şi Mijlocii.
(2) Membrii Comisiei interministeriale pentru microcredite vor fi numiţi prin decizie a primului-ministru, la propunerea conducãtorilor instituţiilor prevãzute la alin. (1).
(3) Reprezentantul Ministerului Finanţelor Publice va îndeplini şi funcţia de preşedinte al Comisiei interministeriale pentru microcredite.
(4) Secretariatul Comisiei interministeriale pentru microcredite va fi asigurat de Ministerul Finanţelor Publice.
(5) Comisia interministerialã pentru microcredite va funcţiona pe baza propriului regulament, aprobat prin ordin al ministrului finanţelor publice."
ART. II
<>Ordonanţa Guvernului nr. 40/2000 privind acreditarea agenţiilor de credit în vederea administrãrii fondurilor pentru acordarea de microcredite, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 39 din 31 ianuarie 2000, aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 376/2002 , cu modificãrile ulterioare, precum şi cu modificãrile şi completãrile aduse prin prezenta ordonanţã de urgenţã, va fi republicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, dându-se textelor o nouã numerotare.
ART. III
(1) Grupurile din zona de operare a schemei de granturi mici prevãzute în Acordul de împrumut dintre România şi Banca Internaţionalã pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare pentru finanţarea Proiectului privind închiderea minelor, refacerea mediului şi regenerarea socioeconomicã, semnat la Bucureşti la 28 ianuarie 2005, vor putea dobândi personalitate juridicã în condiţiile prevãzute de <>art. 2 alin. (2) din Legea nr. 129/1998 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Fondului Român de Dezvoltare Socialã, republicatã.
(2) De personalitatea juridicã astfel dobânditã se face uz numai pentru derularea proiectului de finanţat din schema de granturi mici pânã la finalizarea acestuia.

PRIM-MINISTRU
CĂLIN POPESCU-TĂRICEANU

Contrasemneazã:


────────────────
Ministrul economiei şi comerţului,
Codruţ Ioan Şereş

Ministrul finanţelor publice,
Ionel Popescu

Ministrul muncii,
solidaritãţii sociale şi familiei,
Gheorghe Barbu

Bucureşti, 14 iulie 2005.
Nr. 94.
____________
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Citrus Loans
21 Septembrie 2018
C?uta?i un împrumut? esti la locul potrivit pentru solutiile tale de credit chiar aici! CITRUS LOANS ofer? toate tipurile de împrumuturi de orice sum? companiilor ?i persoanelor fizice la o rat? sc?zut? ?i la pre?uri accesibile de 3%. Capitalul nostru ?i procesul de creditare este sigur, autentic ?i 100% garantat ?i garantat. V? intereseaz? s? ne contacta?i prin e-mail; (citrusloans48@gmail.com) Mul?umesc
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016