Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDONANTA DE URGENTA nr. 93 din 9 octombrie 2003  pentru exprimarea votului prin mijloace electronice la referendumul national privind revizuirea Constitutiei    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDONANTA DE URGENTA nr. 93 din 9 octombrie 2003 pentru exprimarea votului prin mijloace electronice la referendumul national privind revizuirea Constitutiei

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 716 din 14 octombrie 2003

În temeiul art. 114 alin. (4) din Constituţie,

Guvernul României adopta prezenta ordonanta de urgenta.

CAP. I
Dispoziţii generale

ART. 1
Prevederile prezentei ordonanţe de urgenta privesc instituirea unui sistem de vot prin mijloace electronice la referendumul naţional privind revizuirea Constituţiei, în scopul facilitãrii procedurii de votare pentru personalul militar şi poliţiştii care se afla, în perioada de desfãşurare a referendumului, în misiuni oficiale în Afganistan, Bosnia-Hertegovina, Irak şi Kosovo.
ART. 2
Prezenta ordonanta de urgenta, în mãsura în care nu dispune altfel, se completeazã cu dispoziţiile <>Legii nr. 3/2000 privind organizarea şi desfãşurarea referendumului, cu modificãrile ulterioare, precum şi cu cele ale <>Legii nr. 375/2003 pentru organizarea şi desfãşurarea referendumului naţional privind revizuirea Constituţiei, cu modificãrile şi completãrile ulterioare.

CAP. II
Dispoziţii comune cu privire la desfãşurarea referendumului

ART. 3
În vederea participãrii la vot în cadrul referendumului, personalul militar şi poliţiştii aflaţi în misiuni oficiale în afarã graniţelor tarii îşi organizeazã, în cadrul comandamentelor de pe teritoriul ţãrilor unde se desfãşoarã misiunile oficiale, secţii de votare, potrivit prevederilor prezentei ordonanţe de urgenta şi ale <>Legii nr. 3/2000 , cu modificãrile ulterioare, secţii care aparţin de circumscripţia electoralã a municipiului Bucureşti.
ART. 4
(1) În termen de 3 zile de la data intrãrii în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenta, Inspectoratul General pentru Comunicaţii şi Tehnologia Informatiei va implementa, sub supravegherea Biroului Electoral Central, Sistemul de vot electronic, în vederea desfãşurãrii prin mijloace electronice a referendumului.
(2) Pentru implementarea şi funcţionarea Sistemului de vot electronic se vor lua toate mãsurile tehnice şi organizatorice necesare asigurãrii bunei desfasurari a procesului de votare, în condiţiile legii.
(3) Comunicarea dintre Sistemul de vot electronic şi calculatoarele aflate în secţiile de votare se va face exclusiv pe baza certificatelor digitale emise în acest scop de sistem, în vederea asigurãrii securitãţii şi integritãţii acestei comunicãri.
ART. 5
Personalul militar şi poliţiştii care, în ziua referendumului, se afla în afarã graniţelor în cadrul unei misiuni oficiale pot sa îşi exercite dreptul de vot prin mijloace electronice la secţiile de votare prevãzute la art. 3.
ART. 6
Biroul Electoral Central va adopta, în termen de 3 zile de la data intrãrii în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenta, procedura pentru participarea militarilor şi politistilor din misiunile oficiale prevãzute la art. 1 şi exprimarea votului prin mijloace electronice, care va fi pusã la dispoziţie secţiilor de votare din comandamente prin intermediul Ministerului Apãrãrii Naţionale sau al Ministerului Administraţiei şi Internelor, dupã caz.
ART. 7
(1) Fiecare secţie de votare în care se va aplica procedura de desfãşurare prin mijloace electronice a referendumului trebuie sa aibã un numãr suficient de cabine de vot, dotate cu calculatoare cu conexiune la Internet.
(2) Cabinele trebuie aşezate în aceeaşi încãpere în care se afla biroul preşedintelui.
(3) Fiecare calculator din cabinele de vot va avea instalat, în vederea comunicãrii cu Sistemul de vot electronic, un certificat digital emis în acest sens, precum şi programul informatic necesar conectarii la Internet.
ART. 8
În ziua referendumului, la ora 7,00, preşedintele biroului electoral al sectiei de votare, în prezenta celorlalţi membri, verifica funcţionarea calculatoarelor din cabinele de vot şi existenta certificatului digital.
ART. 9
(1) Cetãţenii care participa la referendum vor primi, în vederea votarii, un plic sigilat, în interiorul cãruia se vor gãsi datele de accesare (tip utilizator şi parola) cu ajutorul cãrora, prin conectare la Sistemul de vot electronic, se va realiza operaţiunea de votare.
(2) Datele de accesare vor fi generate, prin intermediul unui algoritm specific, de cãtre Inspectoratul General pentru Comunicaţii şi Tehnologia Informatiei şi vor fi tipãrite în condiţii stabilite de Biroul Electoral Central, care sa asigure deplina confidenţialitate a acestora, urmând sa fie trimise, în plicuri sigilate, cãtre secţiile de votare de Biroul Electoral Central.
(3) Datele de accesare vor fi constituite din insiruiri de caractere, fãrã nici o legatura cu nume, denumiri sau alte date de identificare.
(4) În vederea exprimarii votului, pe ecranul calculatorului din cabina de vot se va afişa un buletin de vot în format electronic, dupã modelul prevãzut în anexa nr. 1 la <>Hotãrârea Guvernului nr. 1.103/2003 privind stabilirea modelelor buletinului de vot, proceselor-verbale, listelor electorale speciale şi suplimentare şi stampilelor pentru referendumul naţional privind revizuirea Constituţiei, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 673 din 23 septembrie 2003, cu modificãrile ulterioare. Afişarea buletinului se va face prin intermediul paginii de Internet a Sistemului de vot electronic, cu litere corp 24, romane verzale drepte, de culoare neagra. Patratele cu menţiunea "DA" sau "NU" vor avea latura vizibila de 4 cm.
ART. 10
(1) Accesul participanţilor la referendum în sala de vot are loc în serii corespunzãtoare numãrului cabinelor. Fiecare participant va prezenta biroului electoral al sectiei de votare actul de identitate sau adeverinta care tine loc de act de identitate. Biroul electoral, dupã înscrierea în lista electoralã specialã, va inmana participantului un singur plic sigilat, cu datele de accesare.
(2) Participantul la referendum îşi va exprima vointa în mod individual, într-o cabina închisã, dupã desigilarea plicului şi introducerea în pagina de Internet a Sistemului de vot electronic a datelor de accesare primite.
(3) Dupã realizarea corecta a accesarii, Sistemul de vot electronic va afişa buletinul de vot în format electronic, prin intermediul cãruia se va realiza votarea.
(4) Votarea se va face prin bifarea de cãtre participant, cu ajutorul mouse-ului, în interiorul unuia dintre cele doua patrate corespunzãtoare raspunsurilor "DA" şi "NU", în funcţie de alegerea participantului. Bifarea va determina apariţia automatã a textului "VOTAT" în interiorul patratului respectiv.
(5) Votarea se va încheia în momentul în care participantul va confirma prin intermediul mesajului automat generat de sistem ca şi-a exprimat votul.
(6) Foaia cu datele de accesare se va restitui preşedintelui biroului electoral, care va aplica pe ea ştampila de control a sectiei de votare.
ART. 11
(1) Dupã închiderea votarii preşedintele biroului electoral al sectiei de votare va proceda la numãrarea plicurilor conţinând date de acces neintrebuintate, în prezenta membrilor biroului şi, dupã caz, a persoanelor acreditate sa asiste la referendum.
(2) Numãrarea buletinelor de vot în format electronic se va face automat, de cãtre Sistemul de vot electronic, rezultatul acestei numarari urmând sa fie transmis automat, prin intermediul sistemului, sectiei de votare în cauza, în cel mult 30 de minute de la închiderea votarii.
(3) Sunt nule buletinele de vot în format electronic, pe care semnul "VOTAT" a fost aplicat în ambele patrate sau nu a fost aplicat pe nici unul dintre ele.
(4) Buletinele nule nu intra în calculul voturilor valabil exprimate.
(5) Dupã primirea rezultatului numararii voturilor se va încheia un proces-verbal care se semneazã de preşedinte şi de ceilalţi membri ai biroului electoral al sectiei de votare şi se înainteazã, de îndatã, o copie prin posta electronica şi originalul prin posta specialã biroului electoral de circumscripţie.
ART. 12
Pentru consemnarea rezultatelor referendumului se întocmesc procese-verbale al cãror model este prevãzut în anexa care face parte integrantã din prezenta ordonanta de urgenta.

CAP. III
Contravenţii şi infracţiuni

ART. 13
(1) Constituie contravenţii urmãtoarele fapte:
a) refuzul nejustificat de a inmana plicul sigilat conţinând datele de acces persoanei înscrise în lista şi care prezintã act de identitate sau înmânarea unui plic sigilat conţinând datele de acces unei persoane care nu prezintã acest act;
b) desigilarea fãrã drept a plicului conţinând datele de acces.
(2) Contravenţiile prevãzute la alin. (1) se sancţioneazã cu închisoare contravenţionalã de la o luna la 6 luni sau cu amenda de la 300.000 lei la 1.200.000 lei.
(3) Constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor prevãzute în prezentul articol se fac prin proces-verbal întocmit de comandantul unitãţii.
4) Contravenţiilor prevãzute la alin. (1) le sunt aplicabile dispoziţiile <>Ordonanţei Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor, aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 180/2002 , cu modificãrile ulterioare.
ART. 14
(1) Tipãrirea şi utilizarea de date de acces false, accesarea frauduloasã a Sistemului de vot electronic sau falsificarea prin orice mijloace a buletinelor de vot în format electronic constituie infracţiuni şi se pedepsesc cu închisoare de la 2 ani la 7 ani.
(2) Tentativa se pedepseşte.

PRIM-MINISTRU
ADRIAN NASTASE

Contrasemneazã:


────────────────
p. Ministrul comunicaţiilor
şi tehnologiei informatiei,
Cezar Armeanu,
secretar de stat

Bucureşti, 9 octombrie 2003.
Nr. 93.

ANEXA

Ţara .....................................
Localitatea ..............................
Secţia de votare nr. .....................

PROCES - VERBAL
privind rezultatele referendumului asupra ....................

1. Numãrul persoanelor înscrise în lista specialã .............
2. Numãrul participanţilor*) ..................................
3. Numãrul plicurilor cu date de acces primite pentru a fi întrebuinţate .....................................................
4. Numãrul plicurilor cu date de acces rãmase neintrebuintate ...................................................................
5. Numãrul voturilor valabil exprimate la rãspunsul "DA" ...................................................................
6. Numãrul voturilor valabil exprimate la rãspunsul "NU" ...................................................................
7. Numãrul voturilor nule .....................................
8. Numãrul voturilor contestate ...............................
9. Numãrul intampinarilor şi contestaţiilor primite ...........
10. Numãrul intampinarilor şi contestaţiilor soluţionate ...................................................................
11. Numãrul intampinarilor şi contestaţiilor înaintate biroului electoral de circumscripţie .......................................
12. Expunerea pe scurt a modului de soluţionare a intampinarilor şi contestaţiilor ..................................

────────────
*) Numãrul participanţilor trebuie sa fie egal cu suma ce rezulta din aditionarea cifrelor de la pct. 5, 6 şi 7.

Preşedintele Biroului electoral, Membri:
............................... .........................
(numele, prenumele, (numele, prenumele
semnatura şi ştampila) şi semnatura)

Data .............................


────────────────
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016