Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
ORDONANTA DE URGENTA nr. 93 din 30 iunie 2009 privind unele masuri pentru intarirea controlului in scopul combaterii transporturilor ilicite de marfuri
EMITENT: GUVERNUL PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 457 din 1 iulie 2009
ORDONANŢÃ DE URGENŢÃ nr. 93 din 30 iunie 2009
privind unele mãsuri pentru întãrirea controlului în scopul combaterii transporturilor ilicite de mãrfuri
EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT ÎN: MONITORUL OFICIAL nr. 457 din 1 iulie 2009
Având în vedere constatãrile din practicã ale autoritãţilor abilitate sã aplice prevederile legale care reglementeazã transportul de produse accizabile, cereale şi produse procesate din cereale, ce au evidenţiat amplificarea activitãţilor comerciale ilicite, în care sunt implicaţi operatorii economici ce se ocupã cu comercializarea şi transportul acestor categorii de produse, se impune intervenţia legislativã de urgenţã, în sensul perfecţionãrii instrumentelor legale necesare pentru prevenirea şi combaterea acestor activitãţi. Reglementarea se impune cu atât mai mult cu cât s-a înregistrat o creştere a numãrului de transporturi ilicite de produse accizabile, diversificându-se concomitent formele de realizare a acestor fapte ilicite. De asemenea, în perioada campaniei agricole de varã se amplificã activitãţile comerciale ilicite în care sunt implicaţi operatorii economici ce se ocupã cu comercializarea şi transportul cerealelor, fiind momentul în care se creeazã stocuri ilicite de cereale ce ulterior sunt utilizate pentru tranzacţii comerciale sau producţia de panificaţie neînregistratã.
În temeiul <>art. 115 alin. (4) din Constituţia României, republicatã ,
Guvernul României adoptã prezenta ordonanţã de urgenţã.
ART. 1
(1) Prin derogare de la dispoziţiile <>art. 221 alin. (3) teza I din Ordonanţa Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de procedurã fiscalã, republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, pentru constatarea şi sancţionarea contravenţiei prevãzute de art. 220 alin. (1) lit. k) din aceeaşi ordonanţã, controlul asupra mijloacelor de transport se efectueazã de cãtre echipe mixte alcãtuite din personalul de specialitate din cadrul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscalã şi unitãţile sale subordonate şi personalul anume desemnat din cadrul Poliţiei Române.
(2) La solicitarea personalului anume desemnat din cadrul Poliţiei Române, care face parte din echipa mixtã prevãzutã la alin. (1), personalul de specialitate din cadrul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscalã şi unitãţile sale subordonate are obligaţia de a efectua controlul de specialitate prevãzut la alin. (1).
(3) Personalul anume desemnat din cadrul Poliţiei Române care face parte din echipa mixtã prevãzutã la alin. (1) va opri în trafic mijloacele de transport marfã, în vederea efectuãrii controlului de specialitate, din oficiu sau la solicitarea personalului de specialitate din cadrul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscalã şi unitãţile sale subordonate.
(4) Constatarea contravenţiei prevãzute de <>art. 220 alin. (1) lit. k) din Ordonanţa Guvernului nr. 92/2003 , republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, şi aplicarea sancţiunilor stabilite prin dispoziţiile art. 220 alin. (2) din acelaşi act normativ se fac de cãtre personalul de specialitate din cadrul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscalã şi unitãţile sale subordonate.
ART. 2
<>Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 12/2006 pentru stabilirea unor mãsuri de reglementare a pieţei pe filiera cerealelor şi a produselor procesate din cereale, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 184 din 27 februarie 2006, aprobatã cu modificãri prin <>Legea nr. 225/2006 , se modificã şi se completeazã dupã cum urmeazã:
1. La articolul 14 alineatul (1), dupã litera d) se introduce o nouã literã, litera e), cu urmãtorul cuprins:
"e) transportul în scop comercial al cerealelor sau al produselor de panificaţie, neînsoţite de documentele prevãzute de lege care sã justifice provenienţa licitã a acestora, cu amendã de la 3.000 lei la 5.000 lei, confiscarea mãrfii şi a mijlocului de transport marfã utilizat în acest scop."
2. La articolul 14, alineatul (3) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"(3) Constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor prevãzute la alin. (1) lit. a)-d) se fac de cãtre persoane împuternicite în acest scop de la Ministerul Agriculturii, Pãdurilor şi Dezvoltãrii Rurale, iar a celor prevãzute la alin. (1) lit. e) se fac de cãtre Garda Financiarã şi personalul anume desemnat din cadrul Poliţiei Române."
ART. 3
(1) Veniturile rezultate din valorificarea bunurilor confiscate şi ca urmare a aplicãrii sancţiunilor potrivit art. 1 şi art. 2 constituie venituri la bugetul de stat. Din aceste venituri se reţine o cotã de 15% care se constituie într-un fond de premiere la dispoziţia ministrului administraţiei şi internelor şi a ministrului finanţelor publice, în cote egale.
(2) Ministerul Administraţiei şi Internelor şi Ministerul Finanţelor Publice vor emite ordine în aplicarea dispoziţiilor art. 1 şi art. 3 alin. (1).
PRIM-MINISTRU
EMIL BOC
Contrasemneazã:
---------------
Viceprim-ministru,
ministrul administraţiei şi internelor,
Dan Nica
Ministrul finanţelor publice,
Gheorghe Pogea
Ministrul agriculturii,
pãdurilor şi dezvoltãrii rurale,
Ilie Sârbu
Bucureşti, 30 iunie 2009.
Nr. 93.
------------
Newsletter GRATUIT
Aboneaza-te si primesti zilnic Monitorul Oficial pe email
Comentarii
Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect: