Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDONANTA DE URGENTA nr. 93 din 21 iunie 2001  pentru modificarea si completarea   Legii nr. 73/2000 privind Fondul pentru mediu    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDONANTA DE URGENTA nr. 93 din 21 iunie 2001 pentru modificarea si completarea Legii nr. 73/2000 privind Fondul pentru mediu

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 347 din 29 iunie 2001
În temeiul prevederilor art. 114 alin. (4) din Constituţia României,

Guvernul României adopta prezenta ordonanta de urgenta.

ART. 1
<>Legea nr. 73/2000 privind Fondul pentru mediu, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 207 din 11 mai 2000, se modifica şi se completeazã dupã cum urmeazã:
1. Articolul 1 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 1. - Se înfiinţeazã Fondul pentru mediu, instrument economico-financiar destinat sustinerii şi realizãrii cu prioritate a proiectelor cuprinse în Planul naţional de acţiune pentru protecţia mediului, în conformitate cu normele şi standardele de mediu în vigoare."
2. Articolul 2 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 2. - (1) Fondul pentru mediu se constituie, se gestioneazã şi se utilizeazã în conformitate cu prevederile prezentei legi şi ale <>Legii nr. 72/1996 privind finanţele publice, cu modificãrile ulterioare.
(2) Bugetul de venituri şi cheltuieli al Fondului pentru mediu se aproba de cãtre Guvern, la propunerea autoritãţii publice centrale pentru protecţia mediului."
3. Articolul 3 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 3. - (1) Unitatea care rãspunde de gestionarea Fondului pentru mediu este Administraţia Fondului pentru Mediu, denumita în cele ce urmeazã Administraţia Fondului, instituţie de utilitate publica cu personalitate juridicã, sub autoritatea Ministerului Apelor şi Protecţiei Mediului, având sediul în municipiul Bucureşti.
(2) Administraţia Fondului are, în principal, urmãtoarele atribuţii:
a) urmãreşte respectarea prevederilor legale privind alimentarea şi gestionarea Fondului pentru mediu;
b) întocmeşte planul anual de lucru şi bugetul de venituri şi cheltuieli;
c) asigura selectarea proiectelor prioritare din cadrul proiectelor înaintate;
d) supravegheazã implementarea proiectelor aprobate;
e) asigura punerea în aplicare a deciziilor pe care le adopta Comitetul de avizare.
(3) Structura organizatoricã şi Regulamentul de organizare şi funcţionare ale Administraţiei Fondului se aproba prin hotãrâre a Guvernului, la propunerea autoritãţii publice centrale pentru protecţia mediului, în termen de 30 de zile de la data intrãrii în vigoare a prezentei legi.
(4) Administraţia Fondului are personal propriu care asigura funcţiile de conducere, de execuţie şi de control, potrivit Regulamentului de organizare şi funcţionare a Administraţiei Fondului.
(5) În îndeplinirea funcţiilor stabilite prin regulamentul de organizare şi funcţionare Administraţia Fondului are urmãtoarele structuri de decizie:
a) Comitetul de avizare;
b) Comitetul director."
4. Articolul 4 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 4. - (1) Comitetul de avizare are urmãtoarea componenta:
a) câte un reprezentant, la nivel de director general sau director, împuternicit prin ordin al ministrului de resort, din cadrul Ministerului Apelor şi Protecţiei Mediului, Ministerului Finanţelor Publice, Ministerului Sãnãtãţii şi Familiei, Ministerului Industriei şi Resurselor, Ministerului Dezvoltãrii şi Prognozei, Ministerului lucrãrilor Publice, Transporturilor şi Locuinţei, Ministerului Agriculturii, Alimentaţiei şi Pãdurilor şi Secretariatului General al Guvernului;
b) directorul general al Administraţiei Fondului;
c) un reprezentant al organizaţiilor neguvernamentale de mediu, desemnat prin vot de cãtre acestea.
(2) Comitetul de avizare este condus de un preşedinte, ajutat de 2 vicepreşedinţi. Preşedintele Comitetului de avizare este reprezentantul Ministerului Apelor şi Protecţiei Mediului. Vicepreşedinţii sunt reprezentanţii nominalizaţi de Ministerul Finanţelor Publice şi Ministerul Sãnãtãţii şi Familiei. Preşedintele Comitetului de avizare convoacã membrii acestuia şi conduce şedinţa de avizare.
(3) Membrii Comitetului de avizare nu primesc indemnizaţii pentru activitatea desfasurata.
(4) Comitetul de avizare analizeazã şi adopta prin vot:
a) criteriile şi metodologiile de selectare a proiectelor;
b) planul anual, inclusiv categoriile de proiecte propuse pentru finanţare în anul respectiv;
c) proiectele prioritare ce urmeazã sa fie finanţate din Fondul pentru mediu, dintre cele propuse de Comitetul director;
d) modalitãţile de sustinere a proiectelor şi, dupã caz, dobanda cu care se acorda creditele rambursabile;"
5. Articolul 5 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 5 - (1) Comitetul director este constituit din preşedinte, care este directorul general al Administraţiei Fondului, şi directorii direcţiilor de specialitate ai acesteia.
(2) Directorul general al Administraţiei Fondului este numit şi revocat, în condiţiile legii, de cãtre ministrul apelor şi protecţiei mediului şi este asimilat cu funcţia de director general din minister. Directorul general asigura conducerea curenta a Administraţiei Fondului şi o reprezintã în relaţiile cu terţii.
(3) Comitetul director are urmãtoarele atribuţii:
a) elaboreazã manualul de operare, inclusiv criteriile şi metodologiile de selectare a proiectelor, pe care le înainteazã spre adoptare Comitetului de avizare;
b) fundamenteazã şi elaboreazã proiectul bugetului de venituri şi cheltuieli al Fondului pentru mediu;
c) elaboreazã planul anual incluzând categoriile de proiecte pentru finanţare în anul respectiv, pe care îl înainteazã spre adoptare Comitetului de avizare;
d) evalueaza şi prezintã prioritãţile şi proiectele pentru care se solicita sustinere financiarã din Fondul pentru mediu, pe care le înainteazã spre adoptare Comitetului de avizare;
e) propune modalitãţile de sustinere a proiectelor şi, dupã caz, dobanda cu care se acorda creditele rambursabile;
f) întocmeşte bilanţul contabil pe care îl înainteazã autoritãţii publice centrale pentru protecţia mediului;
g) asigura respectarea prevederilor legale privind alimentarea, gestionarea Fondului pentru mediu şi supravegheazã implementarea proiectelor adoptate;
h) întocmeşte raportul anual privind utilizarea Fondului de mediu, pe care îl face public."
6. Articolul 6 se abroga.
7. Articolul 7 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 7 - (1) În primul an de activitate, pana la constituirea surselor proprii de finanţare, cheltuielile curente şi de capital ale Administraţiei Fondului se asigura prin bugetul autoritãţii publice centrale pentru protecţia mediului.
(2) Începând cu al doilea an de funcţionare cheltuielile curente şi de capital ale Administraţiei Fondului se asigura din Fondul pentru mediu, în limita a 3% din veniturile acestuia."
8. Articolul 8 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 8 - (1) Operaţiunile financiare ale Fondului pentru mediu, care privesc constituirea, gestionarea şi utilizarea resurselor financiare, se deruleazã prin unitãţile trezoreriei statutului.
(2) Fondurile financiare provenite din surse externe se gestioneazã pe baza contractelor încheiate şi în conformitate cu prevederile prezentei legi."
9. Titlul capitolului III va avea urmãtorul cuprins:
"CAPITOLUL III
Veniturile Fondului pentru mediu"
10. Articolul 9 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 9. - Veniturile Fondului pentru mediu se constituie din:
a) o cota de 20% din valoarea încasatã pentru exportul de fier vechi;
b) o cota de 30% din valoarea încasatã pentru exportul de deşeuri de metale neferoase;
c) o cota de 30% din valoarea încasatã pentru exportul de busteni;
d) o cota de 5% din valoarea de import a deşeurilor de hârtie;
e) o cota de 10% din valoarea încasatã la comercializarea pe piata interna a substanţelor periculoase şi a produselor cu potenţial toxicologic ridicat asupra sãnãtãţii populaţiei, indiferent de provenienta acestora;
f) alocaţii de la bugetul pe stat, vãrsãminte, donaţii, sponsorizãri, asistenta financiarã din partea persoanelor fizice sau juridice romane sau strãine;
g) sumele încasate din restituirea creditelor acordate, dobânzi, alte operaţiuni financiare derulate din sursele financiare ale Fondului pentru mediu;
h) asistenta financiarã din partea unor organisme internaţionale;
i) sumele încasate de la manifestãri organizate în beneficiul Fondului pentru mediu."
11. Dupã articolul 9 se introduce articolul 9^1 cu urmãtorul cuprins:
"Art. 9^1. - (1) Sumele prevãzute la art. 9 lit. a)-e) se plãtesc pana la data de 25 a lunii urmãtoare celei în care s-a desfãşurat activitatea, într-un cont de trezorerie al Fondului pentru mediu;
(2) Obligaţia calculãrii şi varsarii sumelor rezultate din aplicarea prevederilor art. 9 lit. a)-e) revine persoanelor fizice şi juridice care desfãşoarã respectivele activitãţi."
12. Articolul 10 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 10. - (1) Fondul pentru mediu se utilizeazã pentru susţinerea proiectelor şi realizarea unui numãr limitat de categorii de obiective de interes public major, cu prioritate a proiectelor din Planul naţional de acţiune pentru protecţia mediului.
(2) Categoriile specifice de proiecte eligibile pentru finanţare se stabilesc prin planul anual adoptat de Comitetul de avizare, având ca scop transpunerea în practica a prioritatilor investitionale ce decurg din preluarea aquisului comunitar, şi vizeazã:
a) controlul şi reducerea poluarii aerului, apei şi solului, inclusiv prin utilizarea unor tehnologii curate;
b) protecţia resurselor naturale;
c) gestionarea sau reciclarea deşeurilor;
d) tratarea şi/sau eliminarea deşeurilor periculoase;
e) protecţia şi conservarea biodiversitatii;
f) educaţia şi constientizarea privind protecţia mediului.
(3) Din Fondul pentru mediu sunt susţinute proiectele prioritare din categoriile menţionate la alin. (2), prin una sau mai multe dintre urmãtoarele modalitãţi propuse de Comitetul director şi adoptate de Comitetul de avizare:
a) finanţarea proiectelor prin credite rambursabile sau nerambursabile;
b) cofinantarea unor proiecte finanţate din surse externe prin credite rambursabile sau granturi;
c) subvenţionarea totalã sau parţialã a unor dobânzi ale creditelor acordate de bãnci;
d) garantarea unor credite interne pentru finanţarea proiectelor, în limita a maximum 60% din valoarea acestora.
(4) Sumele rãmase neutilizate la sfârşitul anului se reporteazã în anul urmãtor, fiind utilizate cu aceeaşi destinaţie, cu excepţia sumelor alocate de la bugetul de stat."
13. Articolul 11 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 11. - (1) Administraţia Fondului nu sprijinã proiecte ale unor beneficiari care nu şi-au achitat obligaţiile financiare cãtre stat şi/sau cãtre Fondul pentru mediu ori proiecte ale celor care sponsorizeaza activitãţi cu efect negativ asupra mediului.
(2) Resursele Fondului nu pot fi utilizate pentru operaţiuni financiare speculative de orice fel."
14. Articolul 12 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 12. - (1) Încãlcarea prevederilor prezentei legi atrage rãspunderea civilã, contravenţionalã sau penalã, dupã caz.
(2) Neplata sumelor prvazute la art. 9 lit. a) - e) constituie contravenţie şi se sancţioneazã astfel:
a) cu amenda de la 10 la 20 milioane lei pentru persoane fizice;
b) cu amenda de la 100 la 500 milioane lei pentru persoane juridice."
15. Dupã articolul 12 se introduce articolul 12^1 cu urmãtorul cuprins:
"Art. 12^1. - Sãvârşirea în mod repetat a faptei prevãzute la art. 12 alin. (2) constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amenda."
16. Articolul 13 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 13. - (1) Constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor prevãzute la art. 12 alin. (2) se fac de cãtre personalul împuternicit, la nivel teritorial, al Ministerului Apelor şi Protecţiei Mediului şi, dupã caz, al Ministerului Finanţelor Publice şi al administraţiei publice locale.
(2) Contravenţiilor prevãzute în prezenta lege le sunt aplicabile dispoziţiile <>Legii nr. 32/1968 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor, cu excepţia art. 25-27."
ART. 2
<>Legea nr. 73/2000 privind Fondul pentru mediu, cu modificãrile şi completãrile aduse prin prezenta ordonanta de urgenta, va fi republicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, dupã aprobarea acesteia de cãtre Parlament, dându-se articolelor o noua numerotare.

PRIM-MINISTRU
ADRIAN NASTASE

Contrasemneazã:
----------------
Ministrul apelor şi protecţiei mediului,
Aurel Constantin Ilie

Ministrul finanţelor publice,
Mihai Nicolae Tanasescu
-----------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016