Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDONANTA DE URGENTA nr. 92 din 26 septembrie 2007  pentru modificarea si completarea   Legii serviciului de salubrizare a localitatilor nr. 101/2006     Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDONANTA DE URGENTA nr. 92 din 26 septembrie 2007 pentru modificarea si completarea Legii serviciului de salubrizare a localitatilor nr. 101/2006

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 671 din 1 octombrie 2007
Prezenta reglementare are un caracter urgent şi este impusã de schimbãrile şi evoluţia cadrului legislativ adiacent serviciilor comunitare de utilitãţi publice intervenite în intervalul de timp dintre data publicãrii în Monitorul Oficial al României, Partea I, a <>Legii serviciului de salubrizare a localitãţilor nr. 101/2006 - 8 mai 2006 - şi data prevãzutã pentru intrarea acesteia în vigoare - 8 mai 2007.
Urgenţa promovãrii prezentei ordonanţe de urgenţã rezultã din necesitatea eliminãrii contradicţiilor semnalate în unele prevederi ale cadrului normativ care reglementeazã organizarea şi funcţionarea serviciilor comunitare de utilitãţi publice - <>Legea administraţiei publice locale nr. 215/2001 , republicatã, <>Legea serviciilor comunitare de utilitãţi publice nr. 51/2006 , <>Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 34/2006 privind atribuirea contractelor de achiziţie publicã, a contractelor de concesiune de lucrãri publice şi a contractelor de concesiune de servicii, aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 337/2006 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, precum şi din necesitatea continuãrii procesului de descentralizare a serviciilor comunitare de utilitãţi publice şi de apropriere a acestora de consumator.
În prezent, o serie de contracte de atribuire a serviciilor de salubrizare au expirat şi este imperios necesar sã se organizeze proceduri de atribuire a contractelor în conformitate cu prevederile legislative din actele normative sus-menţionate.
Ţinând seama de necesitatea reglementãrii urgente a noului cadru funcţional al serviciilor de salubritate şi a modului de organizare şi funcţionare a acestora la nivelul municipiilor, oraşelor, comunelor şi al sectoarelor municipiului Bucureşti, este necesar sã se introducã precizãri de naturã juridicã şi organizatoricã ce vizeazã interesul public şi constituie situaţii extraordinare, a cãror reglementare nu poate fi amânatã.
În temeiul art. 115 alin. (4) din Constituţia României, republicatã,

Guvernul României adoptã prezenta ordonanţã de urgenţã.

ARTICOL UNIC
<>Legea serviciului de salubrizare a localitãţilor nr. 101/2006 , publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 393 din 8 mai 2006, se modificã şi se completeazã dupã cum urmeazã:
1. La articolul 1, alineatul (2) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"(2) Prevederile prezentei legi se aplicã serviciului public de salubrizare a localitãţilor, înfiinţat şi organizat la nivelul comunelor, oraşelor, municipiilor sau, dupã caz, al sectoarelor municipiului Bucureşti, indiferent de mãrimea acestora."
2. La articolul 2, alineatul (2) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"(2) Serviciul public de salubrizare a localitãţilor, denumit în continuare serviciul de salubrizare, se organizeazã pentru satisfacerea nevoilor populaţiei, ale instituţiilor publice şi ale operatorilor economici de pe teritoriul respectivelor unitãţi administrativ-teritoriale sau al sectoarelor municipiului Bucureşti, dupã caz."
3. La articolul 5, alineatul (1) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 5. - (1) Consiliile locale ale municipiilor, oraşelor şi comunelor sau consiliile locale ale sectoarelor municipiului Bucureşti elaboreazã şi aprobã strategiile locale cu privire la dezvoltarea şi funcţionarea pe termen mediu şi lung a serviciului de salubrizare, ţinând seama de prevederile legislaţiei în vigoare, de documentaţiile de urbanism, amenajarea teritoriului şi protecţia mediului, precum şi de programele de dezvoltare economico-socialã a unitãţilor administrativ-teritoriale/sectoarelor municipiului Bucureşti, dupã caz."
4. La articolul 5 alineatul (2), partea introductivã se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"(2) Strategiile adoptate la nivelul unitãţilor administrativteritoriale/ sectoarelor municipiului Bucureşti vor urmãri, în principal, urmãtoarele obiective:".
5. La articolul 6 alineatul (1), partea introductivã se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 6. - (1) Consiliile locale ale municipiilor, oraşelor şi comunelor sau consiliile locale ale sectoarelor municipiului Bucureşti au competenţe exclusive în ceea ce priveşte înfiinţarea, organizarea, gestionarea şi coordonarea serviciului de salubrizare a localitãţilor, având urmãtoarele atribuţii în domeniu:".
6. La articolul 8 alineatul (1), litera a) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"a) sã asigure tratament egal pentru toţi operatorii serviciilor de salubrizare care acţioneazã în cadrul unitãţii administrativteritoriale/ sectoarelor municipiului Bucureşti, dupã caz, indiferent de modul de organizare, de forma de proprietate, de ţara de origine sau de modalitatea de gestiune adoptatã;".
7. La articolul 11, alineatele (2) şi (3) se modificã şi vor avea urmãtorul cuprins:
"(2) Alegerea modalitãţii de gestiune a serviciului de salubrizare se face prin hotãrâri ale consiliilor locale, ale consiliilor locale ale sectoarelor municipiului Bucureşti sau ale asociaţiilor de dezvoltare comunitarã, dupã caz, în conformitate cu strategiile şi programele de salubrizare adoptate la nivelul fiecãrei localitãţi/sectoarelor municipiului Bucureşti.
(3) Indiferent de modalitatea de gestiune adoptatã, activitãţile specifice serviciului de salubrizare se organizeazã şi se desfãşoarã pe baza unui regulament al serviciului şi a unui caiet de sarcini, aprobate prin hotãrâre a consiliului local, a consiliilor locale ale sectoarelor municipiului Bucureşti sau a asociaţiei de dezvoltare comunitarã, dupã caz, întocmite în conformitate cu regulamentul-cadru al serviciului de salubrizare şi caietul de sarcini-cadru, elaborate şi aprobate de Autoritatea Naţionalã de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilitãţi Publice, prin ordin al preşedintelui acesteia."
8. La articolul 12 alineatul (1), partea introductivã se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 12. - (1) Raporturile juridice dintre unitãţile administrativ-teritoriale/sectoarele municipiului Bucureşti, dupã caz, sau asociaţiile de dezvoltare comunitarã, dupã caz, şi operatorii serviciului de salubrizare sunt reglementate prin:".
9. La articolul 12, alineatul (2) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"(2) Contractele de delegare a gestiunii serviciului de salubrizare se atribuie numai pe baza hotãrârii de validare a procedurii de delegare a gestiunii, adoptatã de consiliile locale, de consiliile locale ale sectoarelor municipiului Bucureşti sau de asociaţiile de dezvoltare comunitarã, dupã caz."
10. La articolul 13, alineatul (3) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"(3) Procedura de atribuire şi regimul juridic al contractelor de delegare a gestiunii serviciului de salubrizare a localitãţilor sunt cele stabilite de consiliile locale sau, dupã caz, consiliile locale ale sectoarelor municipiului Bucureşti, conform prevederilor <>Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr. 34/2006 privind atribuirea contractelor de achiziţie publicã, a contractelor de concesiune de lucrãri publice şi a contractelor de concesiune de servicii, aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 337/2006 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare."
11. La articolul 14, alineatul (3) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"(3) Prelungirea va fi decisã, în condiţiile alin. (2), de consiliul local, consiliile locale ale sectoarelor municipiului Bucureşti sau de asociaţia de dezvoltare comunitarã, dupã caz."
12. La articolul 19 alineatul (2), litera e) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"e) exclusivitatea prestãrii serviciului de salubrizare pentru toţi utilizatorii din raza unitãţii administrativ-teritoriale/sectorului municipiului Bucureşti pentru care are hotãrâre de dare în administrare sau contract de delegare a gestiunii."
13. La articolul 21, alineatul (2) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"(2) Operatorii îşi pot desfãşura activitatea pe baza licenţei eliberate de Autoritatea Naţionalã de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilitãţi Publice şi a contractului de delegare a gestiunii."
14. La articolul 24, alineatele (2) şi (4) se modificã şi vor avea urmãtorul cuprins:
"(2) Dreptul utilizatorilor de a beneficia de serviciul de salubrizare se stabileşte prin regulamentul serviciului, aprobat prin hotãrâre a consiliului local, a consiliilor locale ale sectoarelor municipiului Bucureşti sau a asociaţiei de dezvoltare comunitarã, dupã caz, pe baza regulamentului-cadru al serviciului de salubrizare, elaborat de Autoritatea Naţionalã de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilitãţi Publice şi aprobat prin ordin al preşedintelui acesteia.
............................................................................
(4) Consiliile locale ale comunelor, oraşelor şi municipiilor, precum şi consiliile locale ale sectoarelor municipiului Bucureşti, în calitate de autoritãţi deliberative ale unitãţilor administrativ-teritoriale, împreunã cu primarii, în calitate de autoritãţi executive şi de semnatari ai contractelor de delegare a gestiunii, sunt responsabili de asigurarea serviciului de salubrizare a localitãţilor, de respectarea de cãtre operator a indicatorilor de calitate ai serviciului, a clauzelor contractuale şi a legislaţiei în vigoare referitoare la serviciul de salubrizare."
15. La articolul 26, dupã alineatul (5) se introduce un nou alineat, alineatul (6), cu urmãtorul cuprins:
"(6) Pentru stimularea colectãrii selective a deşeurilor municipale, autoritãţile administraţiei publice locale au obligaţia de a stabili taxe/tarife diferenţiate pe tipuri de deşeuri pentru colectarea şi depozitatea acestora."
16. La articolul 27 alineatul (2), litera a) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"a) asigurarea prestãrii serviciului de salubrizare la nivelurile de calitate şi indicatorii de performanţã stabiliţi de cãtre autoritãţile administraţiei publice locale sau, dupã caz, de asociaţiile de dezvoltare comunitarã prin caietul de sarcini, regulamentul serviciului şi prin contractele de delegare a gestiunii;".
17. La articolul 30, alineatul (3) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"(3) Consiliile locale ale comunelor, oraşelor şi municipiilor, precum şi consiliile locale ale sectoarelor municipiului Bucureşti vor stabili, potrivit prevederilor <>Ordonanţei Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor, aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 180/2002 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, şi alte fapte decât cele prevãzute la alin. (1) şi (2) care constituie contravenţii în domeniul serviciilor de salubrizare."

PRIM-MINISTRU
CĂLIN POPESCU-TĂRICEANU

Contrasemneazã:
---------------
Ministrul internelor şi
reformei administrative,
Cristian David

p. Preşedintele Autoritãţii
Naţionale de Reglementare pentru
Serviciile Comunitare
de Utilitãţi Publice,
Dumitru Pantea

p. Ministrul mediului
şi dezvoltãrii durabile,
Lucia Ana Varga,
secretar de stat

Ministrul economiei
şi finanţelor,
Varujan Vosganian

Bucureşti, 26 septembrie 2007.
Nr. 92.

--------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016