Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDONANTA DE URGENTA nr. 91 din 14 iulie 2005  privind instituirea Programului de acordare a unor ajutoare banesti populatiei cu venituri reduse care utilizeaza pentru incalzirea locuintei gaze naturale    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDONANTA DE URGENTA nr. 91 din 14 iulie 2005 privind instituirea Programului de acordare a unor ajutoare banesti populatiei cu venituri reduse care utilizeaza pentru incalzirea locuintei gaze naturale

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 643 din 20 iulie 2005

Având în vedere majorãrile preţului la gaze naturale şi ţinând cont de necesitatea eficientizãrii consumului individual de gaze naturale pentru persoanele care utilizeazã la încãlzirea locuinţei acest combustibil, în vederea creşterii calitãţii vieţii de familie, se impune iniţierea unui program de acordare a unor ajutoare bãneşti populaţiei cu venituri reduse pentru acoperirea unei pãrţi din cheltuielile cu achiziţionarea, instalarea şi punerea în funcţiune de centrale termice individuale sau, dupã caz, de arzãtoare automatizate.
În temeiul art. 115 alin. (4) din Constituţia României, republicatã,

Guvernul României adoptã prezenta ordonanţã de urgenţã.

ART. 1
Începând cu anul 2005 se instituie Programul de acordare a unor ajutoare bãneşti populaţiei cu venituri reduse care utilizeazã pentru încãlzirea locuinţei gaze naturale, în vederea eficientizãrii consumului de gaze naturale utilizate la încãlzirea locuinţei.
ART. 2
1) În perioada 2005-2008 se acordã un ajutor bãnesc pentru acoperirea unei pãrţi din cheltuielile cu achiziţionarea, instalarea şi punerea în funcţiune a unei centrale termice individuale sau, dupã caz, a unui arzãtor automatizat, denumit în continuare ajutor bãnesc.
(2) De ajutorul bãnesc beneficiazã familiile şi persoanele singure care îndeplinesc urmãtoarele condiţii:
a) utilizeazã pentru încãlzirea locuinţei gaze naturale şi sunt consumatori individuali, titulari de contracte de furnizare a gazelor naturale;
b) au venitul net lunar pe membru de familie de pânã la nivelul salariului de bazã minim brut pe ţarã garantat în platã;
c) nu deţin centrale termice individuale;
d) deţin sobe de teracotã.
(3) Ajutorul bãnesc se acordã sub formã de bonuri valorice, în cuantum diferenţiat, dupã cum urmeazã:
a) în sumã de 1.000 lei, în cazul achiziţionãrii, instalãrii şi punerii în funcţiune a unei centrale termice individuale;
b) în sumã de 200 lei, în cazul achiziţionãrii şi montãrii unui arzãtor automatizat.
ART. 3
(1) Bonurile valorice sunt documente cu regim special care se emit de Ministerul Muncii, Solidaritãţii Sociale şi Familiei.
(2) Tipãrirea bonurilor valorice se va face potrivit prevederilor <>Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr. 199/2000 privind înfiinţarea Companiei Naţionale "Imprimeria Naţionalã" - S.A., aprobatã cu modificãri prin <>Legea nr. 402/2001 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
(3) Bonurile valorice sunt de culoare violet, sunt prevãzute cu elemente de securizare şi au tipãrit cuantumul ajutorului bãnesc prevãzut la art. 2 alin. (3).
(4) Modelele bonurilor valorice sunt prevãzute în anexa care face parte integrantã dn prezenta ordonanţã de urgenţã.
ART. 4
(1) Ajutorul bãnesc se acordã numai în cazul în care achiziţionarea, instalarea şi punerea în funcţiune a unei centrale termice sau, dupã caz, a arzãtoarelor automatizate se realizeazã prin firme autorizate de Autoritatea Naţionalã de Reglementare în Domeniul Gazelor Naturale şi de Inspecţia de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune şi Instalaţiilor de Ridicat, denumite în continuare firme autorizate.
(2) Firmele autorizate care participã la Programul de acordare a unor ajutoare bãneşti populaţiei cu venituri reduse care utilizeazã pentru încãlzirea locuinţei gaze naturale au obligaţia sã încheie un protocol de colaborare cu direcţia de muncã, solidaritate socialã şi familie a judeţului, respectiv a municipiului Bucureşti, denumitã în continuare direcţie teritorialã, în a cãrei razã îşi are domiciliul sau reşedinţa familia ori persoana singurã.
(3) Modelul protocolului de colaborare prevãzut la alin. (2) este stabilit prin norme metodologice.
ART. 5
(1) Ajutorul bãnesc se acordã o singurã datã, fie pentru achiziţionarea, instalarea şi punerea în funcţiune a unei centrale termice, fie pentru achiziţionarea şi montarea arzãtoarelor automatizate, pe bazã de cerere şi declaraţie pe propria rãspundere privind componenţa şi veniturile familiei, semnatã de reprezentantul familiei, care este şi titularul ajutorului bãnesc.
(2) În cazul achiziţionãrii, instalãrii şi punerii în funcţiune a unei centrale termice, cererea prevãzutã la alin. (1) este însoţitã de urmãtoarele documente:
a) avizul de soluţie tehnicã eliberat de furnizorul de gaze naturale la care este înregistrat ca titular de contract de furnizare a gazelor naturale;
b) proiectul de execuţie a instalãrii centralei termice, eliberat de firma autorizatã.
(3) În cazul achiziţionãrii şi montãrii arzãtoarelor automatizate, ajutorul bãnesc se acordã pentru un numãr maxim de trei sobe.
(4) Cererea de acordare a ajutorului bãnesc se înregistreazã la direcţia teritorialã în a cãrei razã se aflã locuinţa de domiciliu sau de reşedinţã a titularului.
(5) Cererea se completeazã potrivit modelului stabilit prin norme metodologice.
ART. 6
(1) Stabilirea dreptului la ajutorul bãnesc se realizeazã pe bazã de anchetã socialã efectuatã de personalul de specialitate din cadrul direcţiei teritoriale.
(2) Ancheta socialã certificã componenţa familiei şi nivelul veniturilor acesteia, precum şi modalitãţile de încãlzire a locuinţei.
(3) Modelul anchetei sociale este stabilit prin norme metodologice.
ART. 7
(1) Cererea prevãzutã la art. 5 alin. (1) se aprobã sau se respinge prin decizie a directorului executiv al direcţiei teritoriale.
(2) Decizia directorului executiv al direcţiei teritoriale privind acordarea dreptului la ajutorul bãnesc se comunicã titularului în termen de cel mult 15 zile de la data depunerii cererii şi se transmite însoţitã de bonul valoric reprezentând ajutorul bãnesc.
(3) În termenul prevãzut la alin. (2) direcţiile teritoriale vor comunica familiilor şi persoanelor singure care nu îndeplinesc condiţiile de acordare a ajutorului bãnesc decizia motivatã a directorului executiv al direcţiei teritoriale privind respingerea cererii.
ART. 8
(1) În sensul prezentei ordonanţe de urgenţã, prin familie se înţelege soţul, soţia şi alte persoane care au acelaşi domiciliu sau reşedinţã.
(2) Prin persoanã singurã se înţelege persoana care a împlinit vârsta de 16 ani, locuieşte şi se gospodãreşte singurã.
ART. 9
Ajutorul bãnesc se acordã familiilor, respectiv persoanelor singure, numai pentru locuinţa de domiciliu sau, dupã caz, de reşedinţã a acestora.
ART. 10
(1) Suma reprezentând acoperirea unei pãrţi din cheltuielile cu achiziţionarea, instalarea şi punerea în funcţiune a unei centrale termice individuale sau, dupã caz, a arzãtoarelor automatizate, datoratã firmei autorizate, se achitã de cãtre titular cu bonul valoric.
(2) Firmele autorizate care au încheiat protocolul prevãzut la art. 4 alin. (3) au obligaţia sã accepte plata unei pãrţi din cheltuielile cu achiziţionarea, instalarea şi punerea în funcţiune a unei centrale termice individuale sau, dupã caz, a arzãtoarelor automatizate, sub formã de bonuri valorice.
ART. 11
(1) Lunar, firmele autorizate transmit direcţiilor teritoriale situaţia centralizatoare privind titularii şi sumele reprezentând ajutoarele bãneşti, însoţitã de bonurile valorice.
(2) În cazul ajutorului bãnesc acordat pentru achiziţionarea şi montarea arzãtoarelor automatizate, documentele prevãzute la alin. (1) sunt însoţite de procesul-verbal de constatare a montãrii arzãtoarelor automatizate. Modelul procesului-verbal este stabilit prin norme metodologice.
(3) Situaţia prevãzutã la alin. (1) reprezintã document de platã pe baza cãruia direcţiile teritoriale achitã sumele solicitate de firmele autorizate.
(4) Direcţiile teritoriale au obligaţia de a verifica periodic lista firmelor autorizate.
(5) Direcţiile teritoriale au obligaţia de a reţine bonurile valorice şi de a nu efectua decontarea acestora în cazul în care constatã cã la data solicitãrii decontãrii firma nu mai este autorizatã.
ART. 12
(1) Fondurile necesare pentru plata ajutorului bãnesc, prevãzute de prezenta ordonanţã de urgenţã, se asigurã de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Muncii, Solidaritãţii Sociale şi Familiei, în limita creditelor bugetare alocate cu aceastã destinaţie.
(2) Cheltuielile privind tipãrirea bonurilor valorice şi orice alte cheltuieli ocazionate de acordarea ajutoarelor bãneşti, precum şi cheltuielile legate de informarea populaţiei cu privire la drepturile prevãzute de prezenta ordonanţã de urgenţã se asigurã de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Muncii, Solidaritãţii Sociale şi Familei.
ART. 13
Ajutoarele bãneşti acordate în condiţiile prezentei ordonanţe de urgenţã nu se impoziteazã şi nu se iau în calcul la stabilirea altor drepturi şi obligaţii.
ART. 14
Ministerul Muncii, Solidaritãţii Sociale şi Familiei monitorizeazã aplicarea prevederilor prezentei ordonanţe de urgenţã cu privire la acordarea ajutorului bãnesc.
ART. 15
În termen de 30 de zile de la data intrãrii în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţã, Ministerul Muncii, Solidaritãţii Sociale şi Familiei, Ministerul Economiei şi Comerţului şi Ministerul Finanţelor Publice elaboreazã norme metodologice de aplicare a prevederilor acesteia, care se aprobã prin hotãrâre a Guvernului.

PRIM-MINISTRU
CĂLIN POPESCU-TĂRICEANU

Contrasemneazã:
-------------
Ministrul muncii, solidaritãţii sociale şi familiei,
Gheorghe Barbu

Şeful Cancelariei Primului-Ministru,
Aleodor Marian Frâncu

Ministrul economiei şi comerţului,
Codruţ Ioan Şereş

Ministrul finanţelor publice,
Ionel Popescu

Ministrul administraţiei şi internelor,
Vasile Blaga

Bucureşti, 14 iulie 2005.
Nr. 91.


ANEXĂ

NOTĂ(CTCE)
Imaginea reprezentând Bon valoric - 1.000 lei, se gãseşte în Monitorul Oficial al României, Partea I, Nr. 643 din 20 iulie 2005, la pagina 3 (a se vedea imaginea asociatã).

NOTĂ(CTCE)
Imaginea reprezentând Bon valoric - 200 lei, se gãseşte în Monitorul Oficial al României, Partea I, Nr. 643 din 20 iulie 2005, la pagina 3 (a se vedea imaginea asociatã).


---------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016