Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDONANTA DE URGENTA nr. 87 din 5 septembrie 2007  pentru modificarea   Legii cetateniei romane nr. 21/1991     Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDONANTA DE URGENTA nr. 87 din 5 septembrie 2007 pentru modificarea Legii cetateniei romane nr. 21/1991

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 634 din 14 septembrie 2007
Având în vedere necesitatea asigurãrii celeritãţii în procesarea numãrului extrem de mare de cereri de acordare, respectiv de redobândire a cetãţeniei române,
luând în considerare emiterea unui ordin al ministrului justiţiei prin care acesta sã constate îndeplinirea condiţiilor pentru acordarea, redobândirea, retragerea cetãţeniei române şi, respectiv, renunţarea la cetãţenia românã, ca modalitate de soluţionare mai rapidã a cererilor de acordare, redobândire, retragere şi, respectiv, renunţare la cetãţenia românã,
având în vedere necesitatea reorganizãrii în scopul eficientizãrii activitãţii Comisiei pentru constatarea condiţiilor de acordare a cetãţeniei, care la acest moment nu are un program de lucru permanent, ci funcţioneazã, potrivit reglementãrii în vigoare, cu un numãr de 5 judecãtori, care îşi desfãşoarã activitatea în acelaşi timp şi în cadrul instanţei judecãtoreşti,
luând în considerare creşterea semnificativã a cererilor de redobândire a cetãţeniei române, precum şi urgenţa soluţionãrii acestora,
în temeiul art. 115 alin. (4) din Constituţia României, republicatã,

Guvernul României adoptã prezenta ordonanţã de urgenţã.

ART. I
<>Legea cetãţeniei române nr. 21/1991 , republicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 98 din 6 martie 2000, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, se modificã dupã cum urmeazã:
1. Articolul 11 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 11. - Aprobarea cererilor de acordare ori de redobândire a cetãţeniei române se face prin ordin al ministrului justiţiei, care apreciazã, în acest sens, asupra propunerilor Comisiei pentru cetãţenie."
2. Articolul 12 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 12. - Cererea de acordare sau, dupã caz, de redobândire a cetãţeniei române se formuleazã în limba românã, se depune personal sau, în cazuri temeinic justificate, prin mandatar cu procurã specialã şi autenticã şi este însoţitã de acte care dovedesc îndeplinirea condiţiilor prevãzute de prezenta lege.
Cererea de acordare a cetãţeniei române întemeiatã pe dispoziţiile art. 8 se adreseazã Comisiei pentru cetãţenie şi se depune personal la sediul Ministerului Justiţiei - Direcţia cetãţenie.
Persoanele care au domiciliul sau reşedinţa în strãinãtate pot depune cererea de acordare, întemeiatã pe dispoziţiile art. 101, sau de redobândire a cetãţeniei române, însoţitã de actele care dovedesc îndeplinirea condiţiilor prevãzute de lege, la misiunile diplomatice sau oficiile consulare competente ale României. Cererile vor fi înaintate de îndatã Comisiei pentru cetãţenie."
3. Articolul 13 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 13. - Cererile de acordare sau, dupã caz, de redobândire a cetãţeniei române se adreseazã Comisiei pentru cetãţenie, denumitã în continuare Comisia, entitate fãrã personalitate juridicã din cadrul Ministerului Justiţiei, care verificã îndeplinirea condiţiilor prevãzute de lege.
Comisia are un secretariat tehnic constituit în cadrul direcţiei de specialitate a Ministerului Justiţiei. Directorul direcţiei de specialitate din Ministerul Justiţiei este totodatã şi preşedintele Comisiei.
Comisia are activitate permanentã, este formatã dintr-un preşedinte şi 4 membri, personal de specialitate juridicã asimilat magistraţilor din cadrul Ministerului Justiţiei, numiţi prin ordin al ministrului justiţiei. Lucrãrile Comisiei se desfãşoarã în prezenţa a cel puţin 3 membri şi sunt prezidate de preşedinte, iar în lipsa acestuia, de cãtre un membru desemnat de acesta.
Îndeplinirea sau, dupã caz, neîndeplinirea condiţiilor prevãzute de lege pentru acordarea sau redobândirea cetãţeniei române se constatã printr-un raport motivat, care se adoptã de Comisie cu votul majoritãţii celor prezenţi. În caz de paritate, votul preşedintelui Comisiei sau al înlocuitorului acestuia este decisiv."
4. Articolul 14 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 14. - Cererea de acordare sau de redobândire a cetãţeniei este înregistratã la secretariatul tehnic al Comisiei. În cazul în care constatã lipsa unor documente necesare soluţionãrii cererii, preşedintele Comisiei solicitã, prin rezoluţie, completarea dosarului. În cazul în care, în termen de cel mult 6 luni de la primirea solicitãrii, nu sunt transmise actele necesare, cererea se va respinge ca nesusţinutã.
Preşedintele Comisiei, prin rezoluţie, stabileşte termenul la care se va dezbate cererea de acordare sau redobândire a cetãţeniei, dispunând totodatã:
a) publicarea, pe cheltuiala solicitantului, a extrasului cererii în Monitorul Oficial al României, Partea a III-a;
b) solicitarea de relaţii de la orice autoritãţi cu privire la îndeplinirea condiţiilor de la art. 8 alin. 1 lit. b) şi e).
Orice persoanã fizicã sau juridicã, privatã sau publicã, ce deţine date sau informaţii cu privire la neîndeplinirea condiţiilor necesare acordãrii sau redobândirii cetãţeniei de cãtre persoanele ale cãror cereri au fost publicate poate sesiza Comisia.
La termenul stabilit în vederea dezbaterii cererii, Comisia verificã îndeplinirea condiţiilor necesare acordãrii sau redobândirii cetãţeniei, cu excepţia condiţiilor prevãzute la art. 8 alin. 1 lit. f) şi g).
În cazul în care Comisia constatã necesitatea audierii unor persoane care ar putea da informaţii utile în vederea soluţionãrii cererii, dispune citarea acestora, stabilind un nou termen.
În cazul în care sunt întrunite condiţiile pentru acordarea cetãţeniei române, Comisia stabileşte, într-un termen ce nu va depãşi 6 luni, programarea persoanei la interviul organizat pentru verificarea condiţiilor prevãzute de art. 8 alin. 1 lit. f) şi g)."
5. Articolul 15 se abrogã.
6. Articolul 16 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 16. - În cazul în care nu sunt îndeplinite condiţiile cerute de lege pentru acordarea ori redobândirea cetãţeniei, precum şi în cazul nepromovãrii interviului prevãzut la art. 14 alin. 6 ori al neprezentãrii, în mod nejustificat, la susţinerea acestuia, Comisia, printr-un raport motivat, propune ministrului justiţiei respingerea cererii.
O nouã cerere de acordare sau de redobândire a cetãţeniei române se poate depune dupã un an de la respingerea cererii anterioare."
7. Articolul 17 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 17. - Dacã solicitantul este declarat admis la interviu, Comisia va întocmi un raport în care va menţiona întrunirea condiţiilor legale pentru acordarea sau, dupã caz, redobândirea cetãţeniei.
Raportul însoţit de cererea de acordare ori de redobândire a cetãţeniei va fi înaintat ministrului justiţiei."
8. Articolul 18 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 18. - Ministrul justiţiei, constatând îndeplinite condiţiile prevãzute de prezenta lege, emite ordinul de acordare sau de redobândire a cetãţeniei române, dupã caz. Ordinul de acordare sau de redobândire a cetãţeniei române se publicã în Monitorul Oficial al României, Partea I.
În cazul în care constatã neîndeplinirea condiţiilor prevãzute de lege, ministrul justiţiei respinge, prin ordin, cererea de acordare ori de redobândire a cetãţeniei.
Ordinul ministrului justiţiei de respingere a cererii de acordare sau de redobândire a cetãţeniei se comunicã solicitantului, prin scrisoare recomandatã cu confirmare de primire.
Ordinul poate fi atacat, în termen de 15 zile de la data comunicãrii, la secţia de contencios administrativ a curţii de apel de la domiciliul sau, dupã caz, reşedinţa solicitantului. Dacã solicitantul nu are domiciliul sau reşedinţa în România, ordinul poate fi atacat, în acelaşi termen, la secţia de contencios administrativ a Curţii de Apel Bucureşti. Hotãrârea curţii de apel este definitivã şi irevocabilã."
9. Articolul 19 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 19. - Cetãţenia românã se dobândeşte la data depunerii jurãmântului de credinţã.
În termen de 3 luni de la data publicãrii ordinului ministrului justiţiei în Monitorul Oficial al României, Partea I, persoanele cãrora li se acordã cetãţenia românã vor depune jurãmântul de credinţã faţã de România.
Jurãmântul de credinţã se depune în şedinţã solemnã în faţa ministrului justiţiei sau a secretarului de stat delegat în acest sens şi are urmãtorul conţinut:
"Jur sã fiu devotat patriei şi poporului român, sã apãr drepturile şi interesele naţionale, sã respect Constituţia şi legile României."
Dupã depunerea jurãmântului, Comisia elibereazã certificatul de cetãţenie românã, care va fi întocmit în douã exemplare, semnate de ministrul justiţiei, dintre care un exemplar va fi înmânat titularului. Ambele exemplare ale certificatului conţin elemente de siguranţã şi au aplicate fotografii ale titularului.
În situaţia în care copiii minori dobândesc cetãţenia românã odatã cu pãrinţii sau cu unul dintre ei, aceştia vor fi înscrişi în certificatul de cetãţenie al pãrinţilor şi nu depun jurãmântul.
Persoana care a obţinut cetãţenia românã în condiţiile prevãzute la art. 10 şi 101, cu menţinerea domiciliului în strãinãtate, va depune jurãmântul de credinţã în faţa şefului misiunii diplomatice sau al oficiului consular al României din ţara în care domiciliazã, în termenul prevãzut la alin. 2. În acest caz, certificatul de cetãţenie românã va fi eliberat de şeful misiunii diplomatice sau al oficiului consular respectiv.
În cazul în care copilul devine major în timpul procesului de soluţionare a cererii şi pânã la data dobândirii de cãtre pãrinţi a cetãţeniei române, Comisia, la sesizarea persoanei interesate, va analiza cazul, putând decide în legãturã cu depunerea de cãtre acesta a jurãmântului şi cu eliberarea unui certificat de cetãţenie separat pentru copilul devenit major."
10. Articolul 20 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 20. - Nedepunerea, din motive imputabile persoanei care a obţinut cetãţenia românã, a jurãmântului de credinţã, în termenul prevãzut la art. 19 alin. 2, atrage încetarea efectelor ordinului de acordare sau de redobândire a cetãţeniei române faţã de persoana în cauzã.
Constatarea încetãrii efectelor ordinului de acordare sau de redobândire a cetãţeniei române faţã de persoanele care nu au depus jurãmântul în condiţiile legii se face de cãtre ministrul justiţiei, la sesizarea direcţiei de specialitate din cadrul Ministerului Justiţiei, sau, dupã caz, de cãtre şeful misiunii diplomatice ori al oficiului consular.
Persoana care decedeazã înaintea depunerii jurãmântului de credinţã faţã de România este recunoscutã ca fiind cetãţean român, la cererea succesorilor legali ai persoanei decedate, din ziua publicãrii în Monitorul Oficial al României, Partea I, a ordinului ministrului justiţiei de acordare sau de redobândire a cetãţeniei române, urmând a fi eliberat certificatul de cetãţenie de cãtre Comisie. Cererea poate fi depusã în termen de un an de la data decesului titularului cererii de acordare sau de redobândire a cetãţeniei române.
Persoana care nu poate depune jurãmântul de credinţã faţã de România din cauza unui handicap permanent sau a unei boli cronice obţine cetãţenia românã de la data publicãrii în Monitorul Oficial al României, Partea I, a ordinului ministrului justiţiei de acordare sau, dupã caz, de redobândire a cetãţeniei române, pe baza cererii şi a înscrisurilor medicale transmise în acest sens, personal sau prin reprezentantul legal sau convenţional cu mandat special, pânã la data finalizãrii procedurii de acordare sau, dupã caz, de redobândire a cetãţeniei. Cererea adresatã Comisiei privind eliberarea certificatului de cetãţenie poate fi formulatã în termen de un an de la data luãrii la cunoştinţã a termenului de depunere a jurãmântului de credinţã. Nedepunerea cererii în termenul de un an atrage încetarea efectelor ordinului ministrului justiţiei de acordare sau de redobândire a cetãţeniei române."
11. Alineatele 1, 3 şi 4 ale articolului 21 vor avea urmãtorul cuprins:
"Art. 21. - Dovada cetãţeniei române se face cu buletinul de identitate sau, dupã caz, cu cartea de identitate, paşaportul ori cu certificatul prevãzut la art. 19 alin. 4. În caz de nevoie, la cerere, Comisia va elibera o adeverinţã de atestare a statutului de cetãţean român.
.........................................................................
În cazul în care copilul este înscris în paşaportul unuia dintre pãrinţi sau, dupã caz, în buletinul de identitate, dovada cetãţeniei se face cu oricare dintre aceste acte.
Dacã dovada cetãţeniei copilului pânã la vârsta de 14 ani nu se poate face potrivit alin. 3, dovada se va putea face cu certificatul eliberat de serviciul public comunitar de evidenţã a persoanelor sau, dupã caz, de ofiţerul de stare civilã."
12. Articolul 30 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 30. - Cererea de renunţare la cetãţenia românã, însoţitã de actele doveditoare prevãzute la art. 26, se depune la secretariatul tehnic al Comisiei sau la misiunile diplomatice ori oficiile consulare ale României din ţara în care solicitantul îşi are domiciliul sau reşedinţa.
În cazul în care constatã lipsa documentelor necesare soluţionãrii cererii, preşedintele Comisiei solicitã, prin rezoluţie, completarea dosarului. În cazul în care, în termen de cel mult 6 luni de la comunicare, nu sunt transmise actele necesare, cererea va fi respinsã ca nesusţinutã.
În cazul în care dosarul cuprinde toate documentele necesare soluţionãrii cererii de renunţare la cetãţenia românã, preşedintele Comisiei, prin rezoluţie, dispune:
a) publicarea, pe cheltuiala solicitantului, a extrasului cererii în Monitorul Oficial al României, Partea a III-a;
b) solicitarea de relaţii de la orice autoritãţi cu privire la îndeplinirea condiţiei prevãzute, dupã caz, la art. 26 lit. a) şi b).
Ministrul justiţiei dispune, prin ordin, aprobarea sau, dupã caz, respingerea cererii de renunţare la cetãţenia românã, apreciind asupra raportului Comisiei prin care aceasta constatã îndeplinirea sau neîndeplinirea condiţiilor prevãzute la art. 26.
Ordinul ministrului justiţiei de respingere a cererii de renunţare la cetãţenie se comunicã solicitantului, prin scrisoare recomandatã cu confirmare de primire.
Ordinul poate fi atacat, în termen de 15 zile de la data comunicãrii, la secţia de contencios administrativ a curţii de apel de la domiciliul sau, dupã caz, reşedinţa solicitantului. Dacã solicitantul nu are domiciliul sau reşedinţa în România, ordinul poate fi atacat, în acelaşi termen, la secţia de contencios administrativ a Curţii de Apel Bucureşti. Hotãrârea curţii de apel este definitivã şi irevocabilã.
Pierderea cetãţeniei române prin renunţare are loc la data publicãrii în Monitorul Oficial al României, Partea I, a ordinului ministrului justiţiei de aprobare a renunţãrii la cetãţenie.
Dovada renunţãrii la cetãţenia românã se face cu adeverinţã eliberatã de secretariatul Comisiei, pentru persoanele cu domiciliul în România, ori de misiunile diplomatice sau oficiile consulare ale României, pentru persoanele cu domiciliul sau reşedinţa în strãinãtate, pe baza ordinului ministrului justiţiei de aprobare a cererii de renunţare la cetãţenia românã, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I."
13. Articolul 31 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 31. - Orice autoritate sau persoanã care are cunoştinţã de existenţa unui motiv pentru retragerea cetãţeniei române poate sesiza, în scris, Comisia, având obligaţia sã prezinte dovezile de care dispune.
Preşedintele Comisiei stabileşte, prin rezoluţie, termenul la care se va dezbate sesizarea de retragere, dispunând totodatã:
a) solicitarea punctului de vedere al autoritãţilor competente cu privire la îndeplinirea condiţiilor legale privind retragerea cetãţeniei;
b) invitarea persoanei care a formulat sesizarea, precum şi a oricãrei persoane care ar putea da informaţii utile soluţionãrii cererii;
c) citarea persoanei în cauzã la domiciliul cunoscut sau, dacã acesta nu se cunoaşte, prin publicarea citaţiei în Monitorul Oficial al României, Partea a III-a. Citarea persoanei are loc cu cel puţin 6 luni înainte de termenul fixat pentru dezbaterea sesizãrii.
La termenul stabilit pentru dezbaterea sesizãrii, Comisia verificã îndeplinirea condiţiilor necesare retragerii cetãţeniei române. Aceasta audiazã persoanele citate potrivit alin. 2 lit. b), precum şi persoana în cauzã. Lipsa persoanei legal citate nu împiedicã desfãşurarea procedurilor de retragere a cetãţeniei române.
În cazul în care constatã îndeplinirea sau, dupã caz, neîndeplinirea condiţiilor legale de retragere a cetãţeniei române, Comisia va propune ministrului justiţiei, printr-un raport motivat, aprobarea retragerii cetãţeniei române sau, dupã caz, respingerea sesizãrii.
Ministrul justiţiei, constatând îndeplinite condiţiile prevãzute de lege, emite ordinul de retragere a cetãţeniei române, respectiv de respingere a sesizãrii de retragere a cetãţeniei, în cazul în care constatã neîndeplinirea condiţiilor prevãzute de lege.
Ordinul ministrului justiţiei de admitere sau de respingere a sesizãrii de retragere a cetãţeniei se comunicã persoanei în cauzã, precum şi persoanei care a fãcut sesizarea, prin scrisoare recomandatã cu confirmare de primire.
Ordinul poate fi atacat, în termen de 15 zile de la data comunicãrii, la secţia de contencios administrativ a curţii de apel de la domiciliul sau, dupã caz, reşedinţa solicitantului. Dacã solicitantul nu are domiciliul sau reşedinţa în România, ordinul poate fi atacat, în acelaşi termen, la secţia de contencios administrativ a Curţii de Apel Bucureşti. Hotãrârea curţii de apel este definitivã şi irevocabilã.
Pierderea cetãţeniei române prin retragere are loc la data publicãrii în Monitorul Oficial al României, Partea I, a ordinului ministrului justiţiei de aprobare a retragerii cetãţeniei române."
14. Articolele 32, 33 şi 37^1 se abrogã.
ART. II
Cererile de acordare, redobândire sau de pierdere a cetãţeniei române avizate de cãtre Comisia pentru constatarea condiţiilor de acordare a cetãţeniei, prevãzutã de <>Legea cetãţeniei române nr. 21/1991 , republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, pânã la data publicãrii în Monitorul Oficial al României, Partea I, a prezentei ordonanţe de urgenţã vor urma procedura stabilitã de aceastã lege.
Cererile de acordare, redobândire sau de pierdere a cetãţeniei române depuse ori înregistrate pânã la data publicãrii prezentei ordonanţe de urgenţã în Monitorul Oficial al României, Partea I, dar neavizate de Comisia pentru constatarea condiţiilor de acordare a cetãţeniei, potrivit prevederilor <>Legii nr. 21/1991 , republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, se transferã de la Comisia pentru constatarea condiţiilor de acordare a cetãţeniei la Comisia pentru cetãţenie, iar soluţionarea cererilor se va face în cadrul Comisiei pentru cetãţenie, potrivit procedurilor cuprinse în prezenta ordonanţã de urgenţã.
ART. III
<>Legea cetãţeniei române nr. 21/1991 , republicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 98 din 6 martie 2000, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, precum şi cu modificãrile aduse prin prezenta ordonanţã de urgenţã, va fi republicatã, dupã aprobarea prin lege a acesteia, dându-se textelor o nouã numerotare.
ART. IV
Litera n) a articolului 11 din <>Legea nr. 90/2001 privind organizarea şi funcţionarea Guvernului României şi a ministerelor, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 164 din 2 aprilie 2001, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, se abrogã.

PRIM-MINISTRU
CĂLIN POPESCU-TĂRICEANU

Contrasemneazã:


───────────────
Ministrul justiţiei,
Tudor-Alexandru Chiuariu

Ministrul internelor
şi reformei administrative,
Cristian David

p. Ministrul afacerilor externe,
Anton Niculescu,
secretar de stat

Bucureşti, 5 septembrie 2007.
Nr. 87.
__________
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016