Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDONANTA DE URGENTA nr. 87 din 29 iunie 2000  pentru modificarea si completarea   Ordonantei Guvernului nr. 73/1999 privind impozitul pe venit    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDONANTA DE URGENTA nr. 87 din 29 iunie 2000 pentru modificarea si completarea Ordonantei Guvernului nr. 73/1999 privind impozitul pe venit

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 302 din 3 iulie 2000

În temeiul art. 114 alin. (4) din Constituţia României,

Guvernul României emite urmãtoarea ordonanta de urgenta:

ART. 1
<>Ordonanta Guvernului nr. 73/1999 privind impozitul pe venit, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 419 din 31 august 1999, se modifica şi se completeazã dupã cum urmeazã:
1. Articolul 2 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 2. - (1) Este subiect al impozitului pe venit, în condiţiile prezentei ordonanţe, persoana fizica rezidenţã, denumita în continuare contribuabil:
a) persoana fizica romana cu domiciliul în România, pentru veniturile obţinute atât din România, cat şi din strãinãtate într-un an fiscal;
b) persoana fizica romana fãrã domiciliu în România, pentru veniturile obţinute din România, prin intermediul unei baze fixe situate pe teritoriul României sau într-o perioada ce depãşeşte în total 183 de zile în orice perioada de 12 luni, începând sau sfârşind în anul calendaristic vizat;
c) persoana fizica strãinã, pentru veniturile obţinute din România, prin intermediul unei baze fixe situate pe teritoriul României sau într-o perioada ce depãşeşte în total 183 de zile în orice perioada de 12 luni, începând sau sfârşind în anul calendaristic vizat.
(2) Sunt, de asemenea, contribuabili, în conformitate cu prevederile prezentei ordonanţe, persoanele fizice romane fãrã domiciliu în România, precum şi persoanele fizice strãine, care realizeazã venituri din România în alte condiţii decât cele menţionate la alin. (1) lit. b) şi c), şi potrivit convenţiilor de evitare a dublei impuneri, dupã caz."
2. La articolul 4 alineatul (1), dupã litera d) se introduce litera d^1) cu urmãtorul cuprins:
"d^1) venituri din pensii, pentru suma ce depãşeşte 2.000.000 lei pe luna."
3. La articolul 5, litera d) va avea urmãtorul cuprins:
"d) pensiile I.O.V.R., sumele fixe de îngrijire pentru pensionãrii care au fost încadraţi în gradul I de invaliditate, precum şi pensiile, altele decât cele plãtite din fonduri constituite prin contribuţii obligatorii la un sistem de asigurãri sociale şi cele finanţate de la bugetul de stat."
4. La articolul 8, alineatul (2) va avea urmãtorul cuprins:
"(2) Pentru calculul impozitului lunar pentru veniturile din salarii şi din pensii Ministerul Finanţelor va stabili, pentru semestrul I al anului 2000, baremul lunar cuprinzând tranşele de venituri impozabile lunare şi impozitul lunar, care reprezintã 1/12 din baremul anual prevãzut la alin. (1)."
5. Dupã alineatul (5) al articolului 12 se introduc alineatele (5^1) şi (5^2) cu urmãtorul cuprins:
"(5^1) Nu sunt considerate persoane aflate în întreţinere:
- persoanele fizice care deţin terenuri agricole şi silvice în suprafata de peste 10.000 mp în zonele colinare şi de şes şi de peste 20.000 mp în zonele montane;
- persoanele fizice care obţin venituri din cultivarea şi din valorificarea florilor, a legumelor şi zarzavaturilor în sere, în solarii amenajate în acest scop şi în sistem irigat, arbustilor şi plantelor decorative, a ciupercilor şi din exploatarea pepinierelor viticole şi pomicole, indiferent de suprafata.
(5^2) Veniturile agricole, obţinute din creşterea animalelor de persoanele fizice aflate în întreţinere, se vor evalua de cãtre autoritãţile locale pe baza limitelor minime ale veniturilor care se pot obţine din creşterea şi valorificarea animalelor şi pasarilor, precum şi din valorificarea altor bunuri realizate în gospodãrie, aprobate, potrivit legii, pentru acordarea ajutorului social, precum şi a criteriilor proprii elaborate de consiliile locale în acest scop."
6. La articolul 14, alineatul (1) va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 14. - (1) Contribuabilii care obţin venituri din activitãţi independente sunt obligaţi sa organizeze şi sa conducã evidenta contabila în partida simpla cu respectarea reglementãrilor în vigoare privind evidenta contabila, completand Registrul-jurnal de încasãri şi plati, Registrul-inventar şi alte documente contabile stabilite prin norme."
7. La articolul 14, alineatul (3) va avea urmãtorul cuprins:
"(3) Contribuabilii care obţin venituri din valorificarea sub orice forma a drepturilor de proprietate intelectualã, la care venitul net se determina prin deducerea din venitul brut a unei cote forfetare de cheltuieli, au obligaţia, pentru activitatea respectiva, sa completeze Registrul-jurnal de încasãri şi plati."
8. La articolul 24 alineatul (2), litera a) va avea urmãtorul cuprins:
"a) contribuţiile obligatorii datorate, potrivit legii, pentru pensia suplimentarã, pentru protecţia socialã a şomerilor, pentru asigurãrile sociale de sãnãtate, pentru asigurãrile sociale de stat, precum şi alte contribuţii obligatorii stabilite prin lege, dupã caz;"
9. Articolul 25 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 25. - Plãtitorii de salarii şi de venituri asimilate salariilor au obligaţia de a calcula şi de a retine impozitul aferent veniturilor fiecãrei luni, la data efectuãrii plãţii acestor venituri, precum şi de a-l vira la bugetul de stat la termenul stabilit pentru ultima plata a drepturilor salariale efectuatã pentru fiecare luna, dar nu mai târziu de data de 25 inclusiv a lunii urmãtoare celei pentru care se cuvin aceste drepturi."
10. Dupã alineatul (1) al articolului 28 se introduce alineatul (1^1) cu urmãtorul cuprins:
"(1^1) Misiunile diplomatice şi posturile consulare acreditate în România, precum şi reprezentantele organismelor internaţionale ori reprezentantele societãţilor comerciale şi organizaţiilor economice strãine autorizate, potrivit legii, sa îşi desfãşoare activitatea în România pot opta, începând cu anul 2000, ca pentru angajaţii acestora, care realizeazã venituri din salarii impozabile în România, sa îndeplineascã obligaţiile privind calculul, reţinerea şi virarea impozitului pe veniturile din salarii, prevãzute în prezenta ordonanta."
11. La articolul 31, alineatul (1) va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 31. - (1) Venitul brut reprezintã totalitatea sumelor în bani şi/sau echivalentul în lei al veniturilor în natura, realizate de proprietar, uzufructuar sau alt deţinãtor legal."
12. Dupã alineatul (2) al articolului 31 se introduce alineatul (3) cu urmãtorul cuprins:
"(3) Venitul brut anual din cedarea folosinţei bunurilor se stabileşte pe baza chiriei sau a arendei prevãzute în contractul încheiat între pãrţi pentru fiecare an fiscal, indiferent de momentul plãţii chiriei sau a arendei."
13. Articolul 38 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 38. - În aceasta categorie se cuprind veniturile obţinute din jocurile de noroc, din venituri sub forma de câştiguri din transferul dreptului de proprietate asupra valorilor mobiliare şi pãrţilor sociale, din premii şi prime în bani şi/sau în natura, altele decât cele prevãzute la art. 6, 22 şi 23, precum şi diverse venituri care nu se regãsesc în mod expres menţionate în prezenta ordonanta."
14. Articolul 41 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 41. - (1) Veniturile din transferul dreptului de proprietate asupra valorilor mobiliare sunt câştigurile de capital obţinute ca urmare a operaţiunilor de vânzare-cumpãrare de valori mobiliare.
(2) Câştigul de capital reprezintã diferenţa pozitiva dintre preţul de vânzare şi preţul de cumpãrare pe tipuri de valori mobiliare, diminuata, dupã caz, cu comisioanele datorate intermediarilor.
(3) În cazul transferului dreptului de proprietate asupra pãrţilor sociale venitul supus impunerii este câştigul obţinut ca urmare a vânzãrii pãrţilor sociale. Câştigul din vânzarea pãrţilor sociale se determina ca diferenţa între valoarea de vânzare şi valoarea nominalã.
(4) Impozitul se calculeazã prin aplicarea unei cote de 1% asupra câştigului de capital din vânzarea valorilor mobiliare, precum şi asupra câştigului din vânzarea pãrţilor sociale.
(5) Obligaţia calculãrii, reţinerii şi virarii impozitului pe veniturile sub forma de câştiguri de capital revine intermediarilor sau altor plãtitori de venit, dupã caz, potrivit legii.
(6) În cazul câştigului obţinut ca urmare a transferului dreptului de proprietate asupra pãrţilor sociale şi a câştigului de capital obţinut din operaţiunile de vânzare-cumpãrare de valori mobiliare în cazul societãţilor închise, obligaţia calculãrii şi reţinerii impozitului revine dobânditorului de pãrţi sociale sau de valori mobiliare în momentul încheierii tranzacţiei, pe baza contractului încheiat între pãrţi. Termenul de plata a impozitului pentru plãtitorii de venituri cãtre bugetul de stat este pana la data la care se depun documentele pentru transcrierea dreptului de proprietate asupra pãrţilor sociale sau valorilor mobiliare la registrul comerţului sau în registrul actionarilor, dupã caz, operaţiune care nu se poate efectua fãrã justificarea virarii impozitului la bugetul de stat.
(7) Pentru veniturile reprezentând câştig de capital din tranzacţii pe piata de capital impozitul se calculeazã şi se retine în momentul înregistrãrii câştigului la data efectuãrii tranzacţiei.
(8) Impozitul calculat, reţinut şi vãrsat conform prevederilor de mai sus, este final.
(9) În cazul tranzacţiilor cu acţiuni primite de persoanele fizice, cu titlu gratuit, în cadrul Programului de privatizare în masa, valoarea nominalã a acestora va fi asimilatã cu preţul de cumpãrare, la prima tranzactionare.
(10) Pierderile înregistrate din transferul dreptului de proprietate asupra valorilor mobiliare şi pãrţilor sociale nu se compenseazã cu câştigul realizat din astfel de operaţiuni de vânzare-cumpãrare."
15. Articolul 42 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 42. - Impozitul calculat şi reţinut potrivit art. 40 şi 41 în momentul plãţii venitului se vireazã la bugetul de stat pana la data de 25 a lunii urmãtoare celei în care a fost reţinut, cu excepţia prevederilor art. 41 alin. (6)."
16. Articolul 43 se completeazã cu alineatul (2), cu urmãtorul cuprins:
"(2) Impozitul se calculeazã şi se retine la sursa de cãtre plãtitorii de venituri şi se vireazã la bugetul de stat pana la data de 25 a lunii urmãtoare realizãrii venitului. În funcţie de natura venitului care se încadreazã în aceasta categorie, Ministerul Finanţelor, prin ordin al ministrului finanţelor, poate stabili alte termene de plata."
17. La Capitolul II, dupã Secţiunea a 5-a se introduce Secţiunea a 6-a cu urmãtorul cuprins:
"SECŢIUNEA a 6-a
Venituri din pensii
Art. 43^1. - (1) Este impozabilã totalitatea veniturilor nete, încasate cu titlu de pensie de cãtre contribuabili, plãtite atât din fonduri constituite prin contribuţii obligatorii la un sistem de asigurare socialã, cat şi cele primite cu titlu de pensie finanţatã de la bugetul de stat, potrivit legii, pentru partea care depãşeşte suma de 2.000.000 lei pe luna.
(2) Venitul net din pensie reprezintã diferenţa dintre venitul brut din pensie şi contribuţia pentru asigurãrile sociale de sãnãtate.
(3) Venitul brut din pensie reprezintã sumele plãtite cu titlu de pensii de asigurãri sociale de stat şi, dupã caz, pensii plãtite din bugetul de stat, pensii suplimentare inclusiv majorarea acordatã pentru asigurãri sociale de sãnãtate.
(4) Venitul impozabil lunar din pensii se determina prin deducerea din suma veniturilor nete din pensii calculate potrivit alin. (2) a unei sume fixe neimpozabile lunare de 2.000.000 lei.
Art. 43^2. - (1) Impozitul pe veniturile din pensii se calculeazã lunar de unitãţile plãtitoare a acestor venituri, prin aplicarea baremului lunar prevãzut la art. 8 asupra venitului impozabil lunar din pensii, determinat potrivit art. 43^1 alin.(4).
(2) Impozitul calculat se retine la data efectuãrii plãţii pensiei şi se vireazã la bugetul de stat la unitatea fiscalã pe raza cãreia îşi au sediul plãtitorii de venituri din pensii, pana la data de 25 a lunii urmãtoare celei pentru care se face plata pensiilor, impozitul fiind final.
(3) Drepturile de pensii restante se defalcheaza pe lunile la care se referã în vederea calculãrii impozitului datorat."
18. Dupã alineatul (4) al articolului 48 se introduce alineatul (5) cu urmãtorul cuprins:
"(5) Când nu se face dovada rezidentei potrivit alin. (4) sau persoana fizica aparţine unui stat cu care România nu are încheiatã o convenţie de evitare a dublei impuneri, prevederile prezentei ordonanţe se aplica pentru veniturile impozabile, altele decât cele supuse impunerii potrivit legislaţiei privind impunerea unor venituri realizate din România de persoane fizice şi persoane juridice nerezidente."
19. La articolul 62, alineatul (3) va avea urmãtorul cuprins:
"(3) În aceasta decizie organul fiscal stabileşte şi diferenţele de impozit anual rãmase de achitat sau impozitul anual de restituit, care se determina prin scãderea din impozitul anual datorat a plãţilor anticipate cu titlu de impozit, a reţinerilor la sursa şi a creditelor fiscale externe pentru veniturile realizate din toate categoriile de venituri."
20. La articolul 63, alineatul (2) va avea urmãtorul cuprins:
"(2) Plãţile anticipate se stabilesc de organul fiscal unde se afla sursa de venit, pe fiecare categorie de venit şi loc de realizare, luând ca baza de calcul venitul anual estimat sau venitul efectiv realizat în anul anterior. Dacã plãţile anticipate se stabilesc dupã expirarea termenelor de plata prevãzute la alin. (3), contribuabilul va plati cu titlu de impozit anticipat o suma egala cu cuantumul impozitului aferent trimestrului IV al anului precedent. Plãţile anticipate pentru veniturile din cedarea folosinţei bunurilor se stabilesc de organul fiscal, pe baza chiriei sau a arendei din contractul încheiat între pãrţi. În cazul în care, potrivit clauzelor contractuale, chiria sau arenda reprezintã contravaloarea unei valute determinarea venitului anual estimat se efectueazã pe baza cursului de schimb al pieţei valutare, comunicat de Banca Nationala a României, din ziua precedenta celei în care se efectueazã impunerea."
21. La articolul 72, alineatul (1) litera a) va avea urmãtorul cuprins:
"a) scutirile de la plata impozitului pe venit, prevãzute în actele normative privind unele mãsuri de protecţie ca urmare a concedierilor colective, pentru personalul disponibilizat, cu condiţia desfãşurãrii activitãţii respective pe o perioada de încã 2 ani de la data expirãrii perioadei de scutire;"
22. Articolul 74 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 74. - (1) Plãţile anticipate pentru anul fiscal 2000 se determina pe baza impozitului stabilit pe anul fiscal 1999 sau a venitului estimat pe anul fiscal 2000.
(2) Pentru anul 2000 se considera ca fiind în termen plãţile anticipate efectuate pana la data de 15 inclusiv a ultimei luni din trimestrul II.
(3) Pentru diferenţele de impozit rezultate din interpretarea textului ordonanţei, în ceea ce priveşte impunerea veniturilor din salarii şi din pensii pentru primul an de aplicare a ordonanţei, nu se datoreazã majorãri de întârziere şi nu se aplica amenzi şi alte sancţiuni prevãzute de legislaţia în vigoare."
23. Articolul 75 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 75. - Pentru anul 2000 baremul lunar se actualizeazã pentru semestrul II prin hotãrâre a Guvernului în funcţie de indicele de inflaţie realizat pe primele 5 luni, comunicat de Comisia Nationala pentru Statistica, care se aplica veniturilor din salarii şi din pensii."
24. Articolul 86 se completeazã cu o noua liniuta cu urmãtorul cuprins:
"- prevederile <>art. 7 cu privire la impozitare din Legea nr. 3/1977 privind pensiile de asigurãri sociale de stat şi asistenta socialã, publicatã în Buletinul Oficial, Partea I, nr. 82 din 6 august 1977, cu modificãrile ulterioare."
25. La articolul 86, liniuta 3 va avea urmãtorul cuprins:
"- prevederile art. 11 alin. (3) lit. b) referitoare la reducerea impozitului pe salarii din <>Legea nr. 42/1990 privind cinstirea eroilor-martiri şi acordarea unor drepturi urmaşilor acestora, rãniţilor, precum şi luptãtorilor pentru victoria Revoluţiei din decembrie 1989, republicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 198 din 23 august 1996, modificatã prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 17/1999, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 102 din 10 martie 1999;"
ART. 2
(1) Dispoziţiile art. 43^1 şi 43^2 se aplica veniturilor din pensii cuvenite începând cu data de 1 iulie 2000.
(2) Dispoziţiile art. 38 şi 41 se aplica începând cu 1 ianuarie 2001.
(3) Prevederile referitoare la art. 25 se aplica veniturilor din salarii realizate începând cu data de întâi a lunii urmãtoare datei publicãrii în Monitorul Oficial al României.
ART. 3
<>Ordonanta Guvernului nr. 73/1999 privind impozitul pe venit, cu modificãrile şi completãrile aduse prin prezenta ordonanta de urgenta, va fi republicatã în Monitorul Oficial al României dupã aprobarea acesteia de cãtre Parlament, dându-se textelor o noua numerotare.


p. PRIM-MINISTRU,
MIRCEA CIUMARA

Contrasemneazã:


───────────────
Ministrul finanţelor,
Decebal Traian Remes

Ministrul muncii
şi protecţiei sociale,
Smaranda Dobrescu

──────────
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016