Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDONANTA DE URGENTA nr. 86 din 20 septembrie 2010  pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 5/2003  privind acordarea de ajutoare pentru incalzirea locuintei, precum si a unor facilitati populatiei pentru plata energiei termice    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDONANTA DE URGENTA nr. 86 din 20 septembrie 2010 pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 5/2003 privind acordarea de ajutoare pentru incalzirea locuintei, precum si a unor facilitati populatiei pentru plata energiei termice

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 662 din 27 septembrie 2010
ORDONANŢÃ DE URGENŢÃ nr. 86 din 20 septembrie 2010
pentru modificarea şi completarea <>Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr. 5/2003 privind acordarea de ajutoare pentru încãlzirea locuinţei, precum şi a unor facilitãţi populaţiei pentru plata energiei termice
EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT ÎN: MONITORUL OFICIAL nr. 662 din 27 septembrie 2010


Având în vedere contextul economic generat de nivelul actual al veniturilor colectate la bugetul de stat, care impune luarea de urgenţã a unor mãsuri care sã asigure atingerea ţintelor de deficit ale bugetului general consolidat în anul 2010 şi stabilitatea economicã a României,
ţinând seama cã nerespectarea angajamentelor asumate de România prin acordurile de împrumut încheiate cu organismele internaţionale poate determina pierderea instrumentelor financiare negociate, cu implicaţii grave asupra echilibrelor macroeconomice şi a potenţialului de relansare economicã,
având în vedere, pe de o parte, impactul financiar considerabil asupra bugetului de stat, ca urmare a acordãrii nejustificate în raport cu nevoile reale a unor drepturi de asistenţã socialã, iar pe de altã parte necesitatea asigurãrii unui cadru legal coerent şi unitar care sã asigure acordarea mãsurilor de protecţie socialã persoanelor aflate în nevoie realã, se impune adoptarea de mãsuri imediate pentru modificarea reglementãrilor ce stabilesc condiţiile de acordare a ajutorului pentru încãlzirea locuinţei, prin luarea în considerare a tuturor veniturilor realizate de beneficiarul dreptului.
În considerarea faptului cã elementele sus-menţionate vizeazã un interes public şi constituie o situaţie extraordinarã a cãrei reglementare nu poate fi amânatã, se impune modificarea <>Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr. 5/2003 privind acordarea de ajutoare pentru încãlzirea locuinţei, precum şi a unor facilitãţi populaţiei pentru plata energiei termice, aprobatã prin <>Legea nr. 245/2003 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
În temeiul <>art. 115 alin. (4) din Constituţia României, republicatã ,

Guvernul României adoptã prezenta ordonanţã de urgenţã.

ART. I
<>Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 5/2003 privind acordarea de ajutoare pentru încãlzirea locuinţei, precum şi a unor facilitãţi populaţiei pentru plata energiei termice, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 119 din 25 februarie 2003, aprobatã prin <>Legea nr. 245/2003 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, se modificã şi se completeazã dupã cum urmeazã:
1. La articolul 16^2, alineatul (4) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"(4) La stabilirea venitului net mediu lunar pe membru de familie şi, dupã caz, al persoanei singure, se iau în calcul toate veniturile nete realizate de membrii acesteia în luna anterioarã depunerii cererii, inclusiv cele care provin din drepturi de asigurãri sociale de stat, asigurãri de şomaj, obligaţii legale de întreţinere, indemnizaţii, alocaţii şi ajutoare cu caracter permanent şi alte creanţe legale, cu excepţia burselor de studiu şi a burselor sociale, precum şi a sprijinului financiar prevãzut de <>Hotãrârea Guvernului nr. 1.488/2004 privind aprobarea criteriilor şi a cuantumului sprijinului financiar ce se acordã elevilor în cadrul Programului naţional de protecţie socialã "Bani de liceu", cu modificãrile şi completãrile ulterioare."
2. La articolul 16^2, dupã alineatul (4) se introduc douã noi alineate, alineatele (4^1) şi (4^2), cu urmãtorul cuprins:
"(4^1) Dacã familia sau persoana singurã are în proprietate cel puţin unul dintre bunurile cuprinse în anexa nr. 3 la prezenta ordonanţã de urgenţã, nu beneficiazã de ajutor pentru încãlzirea locuinţei.
(4^2) La completarea cererii şi declaraţiei pe propria rãspundere privind componenţa familiei şi veniturile acesteia, solicitantul ajutorului social are şi obligaţia declarãrii bunurilor prevãzute la alin. (4^1)."
3. La articolul 16^12, alineatul (4) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"(4) La stabilirea venitului net mediu lunar pe membru de familie şi, dupã caz, al persoanei singure, se iau în calcul toate veniturile realizate de membrii acesteia în luna anterioarã depunerii cererii, prevederile art. 16^2 alin. (4)-(4^2) aplicându-se corespunzãtor."
4. Articolul 16^16 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Art.16^16. - (1) Pentru verificarea veridicitãţii datelor înscrise în declaraţiile pe propria rãspundere privind componenţa familiei şi veniturile acesteia, primarii dispun efectuarea prin sondaj de anchete sociale. Anchetele sociale pot fi efectuate şi la sesizarea unor terţi.
(2) Anchetele sociale prevãzute la alin. (1) se efectueazã, dupã cum urmeazã:
a) pentru minimum 20% din numãrul beneficiarilor, în cazul unitãţilor administrativ-teritoriale cu un numãr de pânã la 20.000 de locuitori;
b) pentru minimum 15% din numãrul beneficiarilor, în cazul unitãţilor administrativ-teritoriale cu un numãr între 20.001 şi 50.000 de locuitori;
c) pentru minimum 8% din numãrul beneficiarilor, în cazul unitãţilor administrativ-teritoriale cu un numãr între 50.001 şi 100.000 de locuitori;
d) pentru minimum 3% din numãrul beneficiarilor, în cazul unitãţilor administrativ-teritoriale cu un numãr de peste 100.001 locuitori.
(3) În situaţia în care familia sau persoana singurã beneficiarã de ajutor pentru încãlzirea locuinţei refuzã sã furnizeze informaţiile şi documentele necesare pentru întocmirea anchetei sociale sau în urma anchetelor sociale efectuate prin sondaj se constatã cã la completarea cererii şi declaraţiei pe propria rãspundere privind componenţa familiei şi veniturile acesteia nu a declarat corect numãrul membrilor de familie şi/sau nu a completat lista bunurilor aflate în proprietate conform dispoziţiilor art. 16^2 alin. (4^2), dreptul la ajutorul pentru încãlzirea locuinţei înceteazã începând cu luna urmãtoare, iar sumele plãtite necuvenit cu acest titlu se recupereazã în condiţiile legii.
(4) În situaţia prevãzutã la alin. (3), dacã se constatã cã fapta titularului constituie infracţiune, primarul are obligaţia sã sesizeze organul de urmãrire penalã."
5. Articolul 16^17 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 16^17. - (1) Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale monitorizeazã şi controleazã prin personalul împuternicit şi prin instituţiile abilitate din subordine aplicarea prevederilor prezentei ordonanţe de urgenţã cu privire la acordarea ajutorului pentru încãlzirea locuinţei.
(2) La solicitarea agenţiilor teritoriale, primarii, furnizorii/distribuitorii de energie termicã şi gaze naturale, precum şi celelalte instituţii implicate au obligaţia de a furniza date şi informaţii cu privire la aplicarea prevederilor prezentei ordonanţe de urgenţã."
6. Articolul 21 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 21. - (1) Nerespectarea dispoziţiilor art. 15 alin. (1) şi (2), art. 16^2 alin. (1), (2), (4^2) şi alin. (5)-(7), art. 16^4 alin. (1), (2), alin. (4)-(6) şi alin. (9), ale art. 16^6, 16^7, art. 16^8 alin. (1), art. 16^10 alin. (1), (4) şi (8), ale art. 16^12 alin. (3) şi (8), ale art. 16^13 alin. (7) şi ale art. 16^16 alin. (1) şi (2) constituie contravenţie şi se sancţioneazã cu amendã de la 1.000 lei la 10.000 lei.
(2) Constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor se fac de cãtre:
a) organele cu atribuţii de control ale Ministerului Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale pentru nerespectarea dispoziţiilor art. 15 alin. (1) şi (2), art. 16^2 alin. (1), alin. (4^2) şi alin. (5)-(7), art. 16^4 alin. (1), (2), alin. (4)-(6) şi alin. (9), ale art. 16^6, 16^7, art. 16^8 alin. (1), art. 16^10 alin. (1), (4) şi (8), ale art. 16^12 alin. (3) şi (8), ale art. 16^13 alin. (7) şi ale art. 16^16 alin. (1) şi (2);
b) organele cu atribuţii de control ale autoritãţii administraţiei publice locale pentru nerespectarea dispoziţiilor art. 16^4 alin. (1), (2), (4), (5) şi (9), art. 16^6, 16^7, art. 16^8 alin. (1).
(3) În situaţia în care sesizarea nerespectãrii dispoziţiilor art. 16^4 alin. (1), (2), (4), (5) şi (9), art. 16^6, 16^7, art. 16^8 alin. (1) şi aplicarea sancţiunilor prevãzute în comun la alin. (2) se realizeazã de cãtre unul dintre organele de control prevãzute la alin. (2), la verificarea efectuatã de celãlalt organ de control, în raportul de inspecţie sau de control se va consemna acest fapt şi nu vor fi aplicate din nou sancţiunile prevãzute la alin. (1).
(4) Încasarea de cãtre furnizorii de energie termicã a sumelor de la titularii de contract de furnizare a energiei termice, precum şi a fondurilor de la bugetul de stat şi bugetele locale, acordate conform legii, în alte conturi decât cele tip ESCROW constituie contravenţie şi se sancţioneazã în conformitate cu prevederile <>art. 1 alin. (4) din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 115/2001 privind reglementarea unor mãsuri de asigurare a fondurilor necesare în vederea furnizãrii energiei termice şi a gazelor naturale pentru populaţie, aprobatã cu modificãri prin <>Legea nr. 84/2002 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
(5) Constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor prevãzute la alin. (4) se fac de cãtre organele de control ale Ministerului Finanţelor Publice."
7. Dupã anexa nr. 2 se introduce o nouã anexã, anexa nr. 3, având cuprinsul prevãzut în anexa la prezenta ordonanţã de urgenţã.
ART. II
Pentru sezonul rece 1 noiembrie 2010-31 martie 2011, termenele prevãzute la art. 15 alin. (1) şi (2), art. 16^1, art. 16^2 alin. (5) şi la <>art. 16^4 alin. (1), (4) şi (5) din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 5/2003 , aprobatã prin <>Legea nr. 245/2003 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, se prelungesc cu maximum 20 de zile lucrãtoare.
ART. III
Prevederile art. I se aplicã începând cu sezonul rece 1 noiembrie 2010-31 martie 2011.
ART. IV
În termen de 30 zile de la aprobarea prezentei ordonanţe de urgenţã, Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale va supune spre aprobare Guvernului proiectul de hotãrâre pentru modificarea şi completarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor <>Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr. 5/2003 privind acordarea de ajutoare pentru încãlzirea locuinţei, precum şi a unor facilitãţi populaţiei pentru plata energiei termice, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, aprobate prin <>Hotãrârea Guvernului nr. 1.350/2006 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
ART. V
<>Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 5/2003 privind acordarea de ajutoare pentru încãlzirea locuinţei, precum şi a unor facilitãţi populaţiei pentru plata energiei termice, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 119 din 25 februarie 2003, aprobatã prin <>Legea nr. 245/2003 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, precum şi cu cele aduse prin prezenta ordonanţã de urgenţã, se va republica, dupã aprobarea acesteia prin lege, dându-se textelor o nouã numerotare.

PRIM-MINISTRU
EMIL BOC

Contrasemneazã:
---------------
Ministrul muncii, familiei şi protecţiei sociale,
Ioan Nelu Botiş

Ministrul administraţiei şi internelor,
Vasile Blaga

Ministrul finanţelor publice,
Gheorghe Ialomiţianu

Bucureşti, 20 septembrie 2010.
Nr. 86.


ANEXÃ
(Anexa nr. 3 la <>Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 5/2003 )

LISTA
cuprinzând bunurile ce conduc la excluderea
acordãrii ajutorului pentru încãlzirea locuinţei

BUNURI IMOBILE:
- clãdiri sau alte spaţii locative în afara locuinţei de domiciliu sau alte imobile aflate în proprietate, cu excepţia locuinţei de domiciliu.

BUNURI MOBILE:
1. mijloace de transport*): autoturisme care depãşesc 1.600 cmc, autoutilitare, autocamioane de orice fel şi remorci, şalupe, bãrci cu motor, scutere de apã, iahturi, autobuze, microbuze;
2. utilaje agricole: tractor, combinã autopropulsatã;
3. utilaje de prelucrare agricolã: presã de ulei, moarã de cereale;
4. utilaje de prelucrat lemnul: gater, drujbã sau alte utilaje de prelucrat lemnul acţionate hidraulic, mecanic sau electric;
5. depozite bancare cu valoare de peste 3.000 lei.
_________
*) Se excepteazã mijloacele de transport adaptate din proprietatea persoanelor cu handicap, precum şi cele necesare pentru uzul personal al persoanelor care locuiesc în Rezervaţia biosferei "Delta Dunãrii".

TERENURI:




┌────────────────────────────────────┬─────────────────────────┬────────────────────────┐
│ Terenuri │ Familii cu 1-3 persoane │ Familii cu peste │
│ │ │ 3 persoane │
├────────────────────────────────────┴─────────────────────────┴────────────────────────┤
𗈕. Terenuri de împrejmuire a locuinţei şi curtea aferentã (teren intravilan), care │
│depãşesc 1.000 m² în zona urbanã şi 2.000 m² în zona ruralã │
├───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
𗈖. Terenuri în zona colinarã şi de şes │
├────────────────────────────────────┬─────────────────────────┬────────────────────────┤
│- arabil şi fâneaţã │ 2,00 ha │ 3,00 ha │
├────────────────────────────────────┼─────────────────────────┼────────────────────────┤
│- forestier │ 2,00 ha │ 3,00 ha │
├────────────────────────────────────┼─────────────────────────┼────────────────────────┤
│- vii, livezi, grãdini de legume şi │ 1,00 ha │ 1,50 ha │
│flori │ │ │
├────────────────────────────────────┴─────────────────────────┴────────────────────────┤
𗈗. Terenuri în zona montanã │
├────────────────────────────────────┬─────────────────────────┬────────────────────────┤
│- forestier │ 2,00 ha │ 3,00 ha │
├────────────────────────────────────┼─────────────────────────┼────────────────────────┤
│- vii, livezi │ 1,50 ha │ 2,00 ha │
├────────────────────────────────────┼─────────────────────────┼────────────────────────┤
│- pãşuni şi fâneţe │ 4,00 ha │ 5,00 ha │
└────────────────────────────────────┴─────────────────────────┴────────────────────────┘



CATEGORII DE ANIMALE/PĂ?SĂ?RI:
1. peste 3 bovine;
2. peste 5 porcine;
3. peste 20 de ovine/caprine;
4. peste 15 familii de albine.

NOTĂ? :
Familiile şi persoanele singure care au în proprietate cel puţin unul dintre bunurile cuprinse în aceastã listã nu beneficiazã de ajutor pentru încãlzirea locuinţei.
SURSA: Ministerul Agriculturii şi Dezvoltãrii Rurale pentru stabilirea suprafeţelor terenurilor şi cursurilor de apã, precum şi pentru stabilirea numãrului de categorii de animale.

----


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016