Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDONANTA DE URGENTA nr. 83 din 19 iunie 2000  privind organizarea si functionarea cabinetelor de libera practica pentru servicii publice conexe actului medical    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDONANTA DE URGENTA nr. 83 din 19 iunie 2000 privind organizarea si functionarea cabinetelor de libera practica pentru servicii publice conexe actului medical

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 291 din 27 iunie 2000

În temeiul prevederilor art. 114 alin. (4) din Constituţia României,

Guvernul României emite prezenta ordonanta de urgenta.

CAP. 1
Dispoziţii generale

ART. 1
(1) Cabinetul de libera practica pentru servicii publice conexe actului medical, denumit în continuare cabinet de practica, este unitatea fãrã personalitate juridicã furnizoare de servicii publice conexe actului medical, necesare în vederea realizãrii asistenţei medicale preventive, curative şi de recuperare.
(2) Serviciile conexe actului medical pot fi furnizate de persoanele autorizate de Ministerul Sãnãtãţii, altele decât medicii, sa exercite în mod independent una dintre urmãtoarele profesii prevãzute în Nomenclatorul de funcţii al Ministerului Sãnãtãţii: tehnician dentar, biolog, biochimist, chimist, fizician, fizio-kinetoterapeut, psiholog, logoped, sociolog, profesor de cultura fizica medicalã, opticianoptometrist, tehnician de proteze şi orteze, tehnician de proteze auditive, tehnician de aparatura medicalã.
(3) Persoanele prevãzute la alin. (2) sunt obligate sa presteze serviciile conexe actului medical în stricta concordanta cu prescripţiile medicale ale medicului curant şi cu normele legale în vigoare.
(4) Condiţiile de autorizare a persoanelor prevãzute la alin. (2) şi dotãrile minime obligatorii ale cabinetelor de practica se stabilesc prin ordin al ministrului sãnãtãţii, care se publica în Monitorul Oficial al României, Partea I.
(5) Persoanele autorizate de Ministerul Sãnãtãţii pot exercita în mod independent profesiile prevãzute la alin. (2), în cadrul cabinetului de practica, în una dintre urmãtoarele forme:
a) cabinet de practica individual;
b) cabinete de practica grupate;
c) cabinete de practica asociate;
d) societate civilã de practica pentru servicii publice conexe actului medical.
ART. 2
Persoana autorizata sa îşi exercite profesia în mod independent este libera sa opteze sau sa îşi schimbe opţiunea pentru una dintre formele de exercitare a profesiei prevãzute la art. 1 alin. (5), având obligaţia sa înştiinţeze în scris, în termen de 30 de zile de la schimbarea formei de exercitare a profesiei, direcţia de sãnãtate publica judeteana, respectiv a municipiului Bucureşti, şi, dupã caz, direcţiile de sãnãtate publica din subordinea ministerelor cu reţea sanitarã proprie.

CAP. 2
Înfiinţarea, organizarea, funcţionarea, înregistrarea şi alte dispoziţii referitoare la cabinetul de practica

ART. 3
(1) Cabinetul de practica individual este forma de exercitare a profesiei în cadrul cãruia îşi desfãşoarã activitatea titularul cabinetului de practica. Acesta poate angaja, în condiţiile legii, ca salariaţi sau colaboratori, alte persoane care au profesiile prevãzute la art. 1 alin. (2) şi, dupã caz, orice alta categorie de personal necesar.
(2) Cabinetele de practica grupate se constituie pe baza unei convenţii încheiate în scris între titularii a doua sau mai multe cabinete de practica individualã, în scopul creãrii de facilitãţi economice comune, cum ar fi folosirea în comun a patrimoniului şi/sau a salariaţilor ori colaboratorilor.
(3) Cabinetele de practica grupate îşi pãstreazã individualitatea în relaţiile cu terţii.
(4) Condiţiile grupãrii, durata şi modalitãţile de încetare a acesteia se stabilesc prin convenţia menţionatã la alin. (2).
ART. 4
(1) Cabinetele de practica asociate se constituie din doua sau mai multe cabinete de practica individualã, în scopul exercitãrii în comun a activitãţii şi a asigurãrii accesului permanent al pacientilor la servicii conexe actului medical.
(2) Titularii cabinetelor de practica asociate intra în relaţii cu terţii, în numele asocierii din care fac parte, cu pãstrarea drepturilor şi a responsabilitãţilor individuale prevãzute de lege.
(3) Condiţiile asocierii, durata şi modalitãţile de încetare a acesteia se stabilesc de titularii cabinetelor de practica individuale care urmeazã sa se asocieze, pe baza unei convenţii încheiate în scris.
ART. 5
(1) Cabinetele grupate sau asociate pot fi reprezentate în raporturile cu terţii de unul dintre titularii acestor cabinete, pe baza şi în limitele mandatului încredinţat de ceilalţi titulari.
(2) Cabinetele de practica grupate sau asociate pot avea un patrimoniu comun, dacã s-a convenit în acest sens prin convenţia de grupare sau de asociere.
(3) Patrimoniul comun este destinat în exclusivitate realizãrii intereselor personale nepatrimoniale ale asociaţilor.
ART. 6
(1) Societatea civilã de practica pentru servicii publice conexe actului medical se constituie prin contract de societate civilã, încheiat în forma scrisã între 2 sau mai mulţi titulari asociaţi, cu respectarea dispoziţiilor Codului civil referitoare la societatea civilã particularã.
(2) Societatea civilã de practica pentru servicii publice conexe actului medical este reprezentatã în relaţiile cu terţii de organul de conducere al acesteia, prevãzut în statutul societãţii.
ART. 7
(1) Cabinetele de practica grupate sau asociate şi societatea civilã de practica pentru servicii publice conexe actului medical pot angaja, în condiţiile legii, salariaţi sau colaboratori.
(2) Contractele individuale de munca şi convenţiile civile se încheie între salariaţi sau colaboratori şi titularii cabinetelor de practica ori, dupã caz, de împuternicitul mandatat potrivit art. 5 alin. (1) sau de reprezentantul organului de conducere al societãţii civile de practica, prevãzut în statutul acesteia.
ART. 8
Nivelul salariului sau al remuneraţiei personalului angajat în calitate de salariat ori de colaborator se negociaza cu titularul cabinetului de practica individual sau, dupã caz, cu persoanele prevãzute la art. 7 alin. (2).
ART. 9
(1) Titularii cabinetelor de practica, precum şi personalul angajat care îşi desfãşoarã activitatea în cadrul acestor cabinete rãspund individual, potrivit legii, în cazul nerespectãrii prescripţiilor medicale, acuratetii procedurilor efectuate şi calitãţii explorarilor de laborator, pentru eventualele prejudicii aduse pacientilor.
(2) Controlul privind respectarea normelor legale privind furnizarea serviciilor publice conexe actului medical se exercita de cãtre personalul din Ministerul Sãnãtãţii şi din ministerele cu reţea sanitarã proprie sau din unitãţile subordonate acestora, împuternicit în acest sens prin ordin al ministrului sãnãtãţii sau, dupã caz, prin ordin al ministrului care are organizatã reţea sanitarã proprie, precum şi de alte organe abilitate, potrivit legii.
ART. 10
(1) Veniturile cabinetului de practica pot fi realizate din:
a) servicii prestate în baza contractului cu furnizorii de servicii de sãnãtate sau, dupã caz, cu casele de asigurãri de sãnãtate;
b) servicii prestate cu plata directa din partea beneficiarilor;
c) donaţii şi sponsorizãri;
d) activitãţi contractate cu unitãţile care coordoneazã activitãţile de învãţãmânt şi cercetare din reţeaua Ministerului Sãnãtãţii sau a altor ministere cu reţea sanitarã proprie;
e) alte surse, în conformitate cu dispoziţiile legale, inclusiv cele provenind din valorificarea aparaturii proprii, uzate fizic sau moral, precum şi a celei excedentare din dotare.
(2) Veniturile realizate de titularii cabinetelor de practica se impoziteazã potrivit dispoziţiilor legale privind impunerea veniturilor realizate din activitãţile independente.
ART. 11
(1) Cabinetele de practica se înfiinţeazã la cererea persoanelor autorizate potrivit art. 1 alin. (2) şi (4).
(2) Actul de înfiinţare a cabinetului de practica este certificatul de înregistrare în Registrul unic al cabinetelor medicale - Partea a 3-a - pentru servicii publice conexe actului medical -, care se întocmeşte şi se pãstreazã de direcţiile de sãnãtate publica judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, şi, dupã caz, de direcţiile de sãnãtate publica din subordinea ministerelor cu reţea sanitarã proprie. O copie de pe certificatul de înregistrare se înmâneazã titularului cabinetului de practica.
(3) Documentaţia necesarã pentru înregistrarea cabinetului de practica se stabileşte prin ordin al ministrului sãnãtãţii.
(4) Denumirea cabinetului de practica va reflecta în mod obligatoriu specificul serviciilor furnizate în cadrul activitãţii acestuia.
ART. 12
(1) Cabinetele de practica se pot infiinta în cadrul spaţiilor în care se desfãşoarã în prezent servicii publice conexe sau în alte spaţii puse la dispoziţie de autoritãţile publice centrale sau locale ori în spaţii private, special amenajate şi autorizate legal cu aceasta destinaţie.
(2) Bunurile imobile aflate în proprietatea privatã a statului sau a unitãţilor administrativ-teritoriale, utilizate în prezent pentru servicii publice conexe actului medical, pot fi date în folosinta gratuita, închiriate sau concesionate prin negociere directa, vândute fãrã licitaţie publica cabinetelor de practica sau, în cazul în care nu sunt solicitate de utilizatori, unitãţilor medico-sanitare cu personalitate juridicã.
(3) Bunurile imobile aflate în proprietatea publica a statului sau a unitãţilor administrativ-teritoriale, utilizate în prezent pentru servicii publice conexe actului medical, pot fi trecute în domeniul privat al statului, respectiv al unitãţilor administrativ-teritoriale, potrivit prevederilor <>art. 10 din Legea nr. 213/1998 privind proprietatea publica şi regimul juridic al acesteia.
(4) Bunurile mobile aflate în proprietatea privatã a statului şi în dotarea actualelor cabinete de practica pot fi date în folosinta gratuita, închiriate sau concesionate prin negociere directa, vândute fãrã licitaţie publica, la solicitarea acestora, cu aprobarea direcţiilor de sãnãtate publica judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, sau, dupã caz, a direcţiilor de sãnãtate publica din subordinea ministerelor cu reţea sanitarã proprie.
(5) Personalul prevãzut la art. 1 alin. (2), care la data intrãrii în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenta este încadrat cu contract individual de munca pe durata nedeterminatã şi îşi desfãşoarã efectiv activitatea în spaţiile menţionate la alin. (1), beneficiazã cu prioritate de prevederile alin. (2) şi (3).
(6) Condiţiile de vânzare sau de concesionare se stabilesc prin hotãrâre a Guvernului.
ART. 13
Persoanele juridice care desfãşoarã servicii publice conexe actului medical, înfiinţate în temeiul altor acte normative, au obligaţia sa se înregistreze în Registrul unic al cabinetelor medicale - Partea a 3-a - pentru servicii publice conexe actului medical -, conform metodologiei stabilite prin ordin al ministrului sãnãtãţii.


PRIM-MINISTRU
MUGUR CONSTANTIN ISARESCU

Contrasemneazã:


──────────────
Ministru de stat,
ministrul sãnãtãţii,
Hajdu Gabor

Ministrul finanţelor,
Decebal Traian Remes

Preşedintele
Casei Naţionale de Asigurãri de Sãnãtate,
Alexandru Ciocalteu


──────────────
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016