Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDONANTA DE URGENTA nr. 80 din 28 iunie 2007  pentru modificarea si completarea   Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 36/2003 privind sistemul de pensionare a membrilor personalului diplomatic si consular    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDONANTA DE URGENTA nr. 80 din 28 iunie 2007 pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 36/2003 privind sistemul de pensionare a membrilor personalului diplomatic si consular

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 445 din 29 iunie 2007

Având în vedere calitatea de stat mebru al Uniunii Europene, conform legislaţiei comunitare România avea obligaţia de a transpune în totalitate acquis-ul comunitar începând cu data de 1 ianuarie 2007. Ca urmare a concluziilor desprinse din Raportul Reuniunii de consultare privind încadrarea sistemelor specifice de pensii în "sisteme de securitate socialã legate de profesie" din data de 31 ianuarie 2007, se impune adoptarea unor mãsuri imediate prin care sã se poatã realiza aplicarea principiului egalitãţii de tratament între bãrbaţi şi femei în cadrul schemelor profesionale de securitate socialã.
Luând în considerare cã aceste elemente constituie situaţii extraordinare a cãror reglementare nu poate fi amânatã,
în temeiul art. 115 alin. (4) din Constituţia României, republicatã,

Guvernul României adoptã prezenta ordonanţã de urgenţã.

ART. I
<>Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 36/2003 privind sistemul de pensionare a membrilor personalului diplomatic şi consular, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 376 din 2 iunie 2003, aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 595/2003 , se modificã şi se completeazã dupã cum urmeazã:
1. Alineatul (1) al articolului 1 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"(1) Membrii personalului diplomatic şi consular, precum şi personalul de specialitate cu studii superioare - funcţionari publici şi personal contractual - din cadrul Ministerului Afacerilor Externe, trimis în misiune permanentã la reprezentanţele diplomatice ale României din strãinãtate, notificaţi în ţãrile respective pe funcţii diplomatice, pe o perioadã de cel puţin 4 ani, beneficiazã de pensie de serviciu dacã îndeplinesc urmãtoarele condiţii cumulative de pensionare:
a) au vârsta de 60 de ani şi stagiul complet de cotizare de 30 de ani;
b) au o vechime în muncã în structurile Ministerului Afacerilor Externe în centrala proprie, misiunile diplomatice, oficiile consulare şi institutele culturale ale României din strãinãtate, de cel puţin 18 ani."
2. Dupã alineatul (1) al articolului 1 se introduce un nou alineat, alineatul (1^1), cu urmãtorul cuprins:
"(1^1) În perioada 1 iulie 2007 - 31 decembrie 2008 vârsta de pensionare, vechimea în muncã în structurile Ministerului Afacerilor Externe şi stagiul complet de cotizare, pentru femei, sunt cele prevãzute în anexele nr. 1-3."
3. Alineatul (2) al articolului 1 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"(2) Se considerã vechime în structurile Ministerului Afacerilor Externe şi perioadele aferente cursurilor postuniversitare şi stagiile de pregãtire, respectiv de specializare pentru activitatea diplomaticã şi consularã efectuate, inclusiv în cadrul Institutului de Relaţii Internaţionale patronat de Ministerul Afacerilor Externe."
4. La alineatul (3) al articolului 1, dupã litera d) se introduce o nouã literã, litera d^1), cu urmãtorul cuprins:
"d^1) perioadele lucrate de membrii personalului diplomatic şi consular, precum şi de celelalte persoane prevãzute la alin. (1), în instituţiile prevãzute la art. 4, în fostele centre culturale ale României din strãinãtate şi fostul Institut Român pentru Relaţii Culturale cu Strãinãtatea;"
5. La articolul 1 alineatul (3), litera e) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"e) perioadele aferente cursurilor postuniversitare şi stagiilor de pregãtire şi specializare pentru activitatea de comerţ exterior şi relaţii economice internaţionale, precum şi cele lucrate în unitãţi cu specific de comerţ exterior şi cooperare economicã internaţionalã, respectiv Centrul Român de Comerţ Exterior, Centrul Român pentru Promovarea Comerţului, fostul Institut de Economie Mondialã care a funcţionat pânã la data de 31 decembrie 1989, fostele întreprinderi de comerţ exterior şi fostele întreprinderi de stat de comerţ exterior aflate în subordinea fostelor ministere şi departamente de comerţ exterior şi fostelor ministere de resort pânã la data de 31 decembrie 1989, precum şi fosta Comisie Guvernamentalã de Colaborare Economicã şi Tehnico-Ştiinţificã Internaţionalã;"
6. Alineatul (1) al articolului 2 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"(1) Cuantumul pensiei de serviciu a personalului care îndeplineşte condiţiile prevãzute la art. 1 este de 80% din venitul salarial lunar net corespunzãtor funcţiilor avute de acesta în administraţia centralã a Ministerului Afacerilor Externe la data pensionãrii."
7. Alineatul (1) al articolului 3 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 3. - (1) La data intrãrii în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţã, pensiile aflate în platã ale personalului care îndeplineşte condiţiile prevãzute la art. 1 se actualizeazã la nivelul cuantumurilor pensiilor de serviciu, calculate prin aplicarea procentului de 80% la veniturile salariale nete, stabilite conform art. 2, corespunzãtoare limitei maxime de încadrare a membrilor personalului cu aceleaşi funcţii, aflaţi în activitate în administraţia centralã a Ministerului Afacerilor Externe, la data intrãrii în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţã."
8. Alineatul (1) al articolului 4 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"(1) Membrii personalului diplomatic şi consular şi celelalte persoane care au desfãşurat activitate de comerţ exterior şi cooperare economicã internaţionalã, încadraţi în direcţiile generale de comerţ exterior din cadrul Ministerului pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii, Comerţ, Turism şi Profesii Liberale, precum şi în administraţiile centrale din Ministerul Economiei şi Comerţului, Departamentul de Comerţ Exterior din cadrul Secretariatului General al Guvernului, Departamentul de Comerţ Exterior şi Promovare Economicã din Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Industriei şi Comerţului, Ministerul Comerţului, Ministerul Comerţului şi Turismului, Ministerul Comerţului Exterior şi Cooperãrii Economice Internaţionale, Ministerul Comerţului Exterior şi din unitãţile cu specific de comerţ exterior şi cooperare economicã internaţionalã, precum şi ca trimişi în misiuni permanente, cu grade diplomatice sau consulare, la ambasadele, consulatele şi alte reprezentanţe ale României din strãinãtate beneficiazã de pensie de serviciu dacã îndeplinesc urmãtoarele condiţii cumulative de pensionare:
a) au vârsta de 60 de ani şi stagiul complet de cotizare de 30 de ani;
b) au o vechime în muncã de cel puţin 18 ani în activitatea de comerţ exterior şi cooperare economicã internaţionalã, din care cel puţin 4 ani în misiune permanentã la ambasadele, consulatele şi alte reprezentanţe ale României din strãinãtate, cu grade diplomatice sau consulare. De la condiţia de cel puţin 4 ani în misiune permanentã la ambasadele, consulatele şi alte reprezentanţe ale României din strãinãtate sunt exceptate persoanele care realizeazã o vechime de cel puţin 4 ani pe funcţii diplomatice în centrala Ministerului Afacerilor Externe, precum şi persoanele care au fost trimise în strãinãtate pentru îndeplinirea unor misiuni cu caracter temporar, pe parcursul desfãşurãrii activitãţii de comerţ exterior şi cooperare economicã internaţionalã, în perioade cumulate de cel puţin 4 ani."
9. Dupã alineatul (1) al articolului 4 se introduce un nou alineat, alineatul (1^1), cu urmãtorul cuprins:
"(1^1) În perioada 1 iulie 2007 - 31 decembrie 2008, vârsta de pensionare, vechimea în muncã în activitatea de comerţ exterior şi cooperare economicã internaţionalã şi stagiul complet de cotizare, pentru femei, sunt cele prevãzute în anexele nr. 1-3."
10. Articolul 5 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 5. - Pentru fiecare an lucrat în domeniile reglementate de prezenta ordonanţã de urgenţã peste limitele de vechime în muncã prevãzute la art. 1 alin. (1) lit. b), art. 4 alin. (1) lit. b) şi la art. 10^2 alin. (1), respectiv de 18 ani, la cuantumul pensiei de serviciu rezultat din calcul se adaugã câte 1% din venitul salarial lunar net, stabilit conform art. 2 alin. (3) şi (4), fãrã a putea depãşi 100% din acest venit."
11. Articolul 7 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 7. - Pensiile de serviciu se actualizeazã în raport cu nivelul salariului de bazã al personalului în activitate, în administraţia centralã a Ministerului Afacerilor Externe, respectiv în administraţia centralã a Ministerului Economiei şi Comerţului, corespunzãtor funcţiilor avute de persoanele pensionate."
12. Articolul 8 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 8. - (1) Soţul supravieţuitor are dreptul la pensie de urmaş, la data decesului titularului care beneficia de pensie de serviciu sau îndeplinea condiţiile pentru obţinerea acesteia, potrivit prezentei ordonanţe de urgenţã, la vârsta de 60 de ani.
(2) Copiii supravieţuitori ai persoanelor îndreptãţite la pensie de serviciu au dreptul la pensie de urmaş din pensia acestora în condiţiile de stabilire şi platã prevãzute de <>Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurãri sociale, cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
(3) În condiţiile prevãzute la alin. (1) şi (2), beneficiazã de pensie de urmaş din pensia de serviciu şi soţia sau soţul şi copiii persoanelor decedate înainte de intrarea în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţã.
(4) Actualizarea pensiilor de urmaş din pensiile de serviciu se face în concordanţã cu prevederile art. 7."
13. Dupã articolul 9 se introduce un nou articol, articolul 9^1, cu urmãtorul cuprins:
"Art. 9^1. - Pensia de serviciu calculatã pentru persoanele care nu îndeplinesc condiţiile de pensionare prevãzute de legislaţia privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurãri sociale, pânã la stabilirea pensiei pentru limitã de vârstã în sistemul public, va fi suportatã integral din bugetul de stat."
14. Articolul 10^2 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 10^2. - (1) Vechimea în diplomaţie, vechimea în activitatea de comerţ exterior şi cooperare economicã internaţionalã, precum şi vechimea în magistraturã stabilitã conform prevederilor <>Legii nr. 303/2004 privind statutul judecãtorilor şi procurorilor, republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, se cumuleazã şi se ia în considerare la stabilirea drepturilor prevãzute de prezenta ordonanţã de urgenţã, cu respectarea condiţiilor art. 1 lit. a), dacã persoanele respective au o vechime cumulatã de 18 ani, din care cel puţin 9 ani în diplomaţie sau în activitatea de comerţ exterior şi cooperare economicã internaţionalã.
(2) În cadrul vechimii de cel puţin 9 ani în activitatea de comerţ exterior şi cooperare economicã internaţionalã prevãzutã la alin. (1), persoanele în cauzã trebuie sã îndeplineascã şi condiţiile de vechime în misiuni permanente în strãinãtate, prevãzute la art. 4 alin. (1) lit. b)."
15. Alineatul (2) al articolului 11^1 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"(2) Criteriile şi procentele de majorare a pensiei de serviciu, pentru contribuţiile la pensia suplimentarã achitate în valutã, pentru toate categoriile de personal reglementate de prezenta ordonanţã de urgenţã, sunt stabilite prin <>Hotãrârea Guvernului nr. 751/2004 privind criteriile şi procentele de majorare a pensiei de serviciu a membrilor personalului diplomatic şi consular pentru contribuţiile la pensia suplimentarã achitate în valutã."
16. Dupã articolul 11^1 se introduce un nou articol, articolul 11^2, cu urmãtorul cuprins:
"Art. 11^2. - Pentru fiecare an în care personalul reglementat de prezenta ordonanţã de urgenţã a deţinut funcţii de conducere, la cuantumul pensiei de serviciu rezultat din calcul se adaugã câte o cotã procentualã de: 2% pentru funcţiile de secretar general şi secretar general adjunct, 1,5% pentru funcţiile de director general, director şi director adjunct şi câte 1% pentru funcţiile de şef serviciu şi şef birou, din venitul salarial lunar net, stabilit conform art. 2 alin. (3) şi (4), fãrã ca prin aceasta sã se depãşeascã 100% din acest venit. Prevederile acestui articol se aplicã numai personalului care la data pensionãrii nu a deţinut astfel de funcţii."
17. Dupã articolul 12 se introduce un nou articol, articolul 13, cu urmãtorul cuprins:
"Art. 13. - Anexele nr. 1, 2 şi 3 fac parte integrantã din prezenta ordonanţã de urgenţã."
18. Ordonanţa de urgenţã a Guvernului se completeazã cu trei anexe, având cuprinsul prevãzut în anexele nr. 1-3 la prezenta ordonanţã de urgenţã.
ART. II
Pensiile de serviciu stabilite pânã la intrarea în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţã, precum şi cele ce vor fi stabilite dupã intrarea în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţã au regim de pensie pentru limitã de vârstã.
ART. III
<>Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 36/2003 privind sistemul de pensionare a membrilor personalului diplomatic şi consular, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 376 din 2 iunie 2003, aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 595/2003 , cu modificãrile şi completãrile aduse prin prezenta ordonanţã de urgenţã, se va republica, dându-se textelor o nouã numerotate.

PRIM-MINISTRU
CĂLIN POPESCU-TĂRICEANU

Contrasemneazã:


───────────────
p. Ministrul afacerilor externe,
Mihai Gheorghiu,
secretar de stat

Ministrul pentru întreprinderi
mici şi mijlocii, comerţ,
turism şi profesii liberale,
Ovidiu Ioan Silaghi

Ministrul muncii,
familiei şi egalitãţii de şanse,
Paul Pãcuraru

Ministrul economiei şi finanţelor,
Varujan Vosganian

Bucureşti, 28 iunie 2007.
Nr. 80.

ANEXA 1

TABEL
privind vârsta de pensionare pentru femeile din domeniile reglementate de <>Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 36/2003 , aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 595/2003 , în perioada 1 iulie 2007 - 31 decembrie 2008, ca urmare a aplicãrii principiului egalitãţii de tratament între bãrbaţi şi femei, în domeniul securitãţii sociale





───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Vârsta de pensionare
pentru femeile din
domeniile reglementate
Luna şi anul de prevederile
Nr. naşterii persoanei Perioada pensionãrii prezentei ordonanţe
crt. pensionabile de urgenţã, în perioada
1 iulie 2007 -
31 decembrie 2008,
ca urmare a eliminãrii
discriminãrii pe
criteriu de sex
───────────────────────
Ani Luni
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
1. Iunie 1949 Iulie 2007 58 1
2. Iulie 1949 Septembrie 2007 58 2
3. August 1949 Noiembrie 2007 58 3
4. Septembrie 1949 Ianuarie 2008 58 4
5. Octombrie 1949 Martie 2008 58 5
6. Noiembrie 1949 Mai 2008 58 6
7. Decembrie 1949 Iulie 2008 58 7
8. Ianuarie 1950 Septembrie 2008 58 8
9. Februarie-martie 1950 Noiembrie-decembrie 2008 58 9
10. Dupã aceastã datã Data împlinirii vârstei de
pensionare 60 0
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────




ANEXA 2

TABEL
privind vechimea în muncã pentru obţinerea pensiei de serviciu de cãtre femei, în perioada 1 iulie 2007 - 31 decembrie 2008, în domeniile reglementate de <>Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 36/2003 , aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 595/2003



───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Vechimea în muncã, în domeniile
reglementate de prevederile prezentei
Nr. ordonanţe de urgenţã, pentru acordarea
crt. Perioada pensionãrii pensiei de serviciu, în perioada
1 iulie 2007 - 31 decembrie 2008,
pentru femei
─────────────────────────────────────
Ani Luni
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
1. Iulie 2007 15 0
2. Septembrie 2007 15 4
3. Noiembrie 2007 15 8
4. Ianuarie 2008 16 0
5. Martie 2008 16 4
6. Mai 2008 16 8
7. Iulie 2008 17 0
8. Septembrie 2008 17 4
9. Noiembrie-decembrie 2008 17 8
10. Luna împlinirii vârstei de 60 de ani 18 0
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────



ANEXA 3

TABEL
privind stagiul complet de cotizare în vederea pensionãrii femeilor din domeniile reglementate de <>Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 36/2003 , aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 595/2003 , în perioada 1 iulie 2007 - 31 decembrie 2008, ca urmare a aplicãrii principiului egalitãţii de tratament între bãrbaţi şi femei, în domeniul securitãţii sociale



───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Stagiul complet de cotizare
Nr. pentru femeile din domeniile
crt. reglementate de prevederile
prezentei ordonanţe de urgenţã,
Perioada pensionãrii în perioada 1 iulie 2007 -
31 decembrie 2008, ca urmare a
eliminãrii discriminãrii pe
criteriu de sex
──────────────────────────────
Ani Luni
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
1. Iulie 2007 26 2
2. Septembrie 2007 26 7
3. Noiembrie 2007 27 0
4. Ianuarie 2008 27 5
5. Martie 2008 27 10
6. Mai 2008 28 3
7. Iulie 2008 28 8
8. Septembrie 2008 29 1
9. Noiembrie-decembrie 2008 29 6
10. Luna împlinirii vârstei de 60 de ani 30 0
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────


_________
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016