Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
ORDONANTA DE URGENTA nr. 8 din 24 februarie 2005 privind modificarea si completarea Legii nr. 67/2004 pentru alegerea autoritatilor administratiei publice locale
EMITENT: GUVERNUL PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 175 din 1 martie 2005
Având în vedere necesitatea organizãrii în luna aprilie 2005 a alegerilor locale parţiale pentru primarul general al municipiului Bucureşti,
pentru a se evita aglomeraţia produsã prin centralizarea tuturor proceselor-verbale de constatare a rezultatelor alegerilor la nivelul unui singur birou electoral de circumscripţie, în condiţiile în care în municipiul Bucureşti vor fi constituite peste o mie de secţii de votare,
în temeiul art. 115 alin. (4) din Constituţia României, republicatã,
Guvernul României adoptã prezenta ordonanţã de urgenţã.
ART. I
<>Legea nr. 67/2004 pentru alegerea autoritãţilor administraţiei publice locale, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 271 din 29 martie 2004, se modificã şi se completeazã dupã cum urmeazã:
1. Articolul 31 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 31. - (1) În judeţele în care se organizeazã alegeri locale parţiale în cel puţin douã circumscripţii electorale comunale, orãşeneşti sau municipale se constituie un birou electoral judeţean format din 2 dintre judecãtorii în exerciţiu ai tribunalului, stabiliţi prin tragere la sorţi efectuatã de preşedintele tribunalului. Tragerea la sorţi se face pe funcţii: preşedinte şi locţiitor. Celelalte prevederi ale art. 32 alin. (2) se aplicã în mod corespunzãtor.
(2) În termen de 24 de ore de la constituirea biroului electoral judeţean potrivit alin. (1), acesta se completeazã cu câte un reprezentant al partidelor politice parlamentare.
(3) Birourile electorale judeţene constituite potrivit alin. (1) şi (2) îndeplinesc în mod corespunzãtor atribuţiile prevãzute în prezenta lege pentru Biroul Electoral Central. Contestaţiile asupra modului de organizare şi asupra componenţei biroului electoral judeţean se soluţioneazã de tribunal.
(4) În judeţele în care se organizeazã alegeri parţiale într-o singurã circumscripţie electoralã nu se mai constituie un birou electoral judeţean, soluţionarea sesizãrilor prevãzute la art. 33 alin. (1) lit. h) fãcându-se de judecãtoria în a cãrei razã teritorialã se aflã circumscripţia electoralã respectivã. Judecãtoria se pronunţã în termen de cel mult 3 zile de la înregistrarea sesizãrilor şi contestaţiilor. Hotãrârea este definitivã şi irevocabilã.
(5) Prevederile alin. (1)-(4) se aplicã în mod corespunzãtor şi în cazul municipiului Bucureşti.
(6) În situaţiile prevãzute la alin. (4) atribuţiile prevãzute la art. 7, art. 33 alin. (2), art. 52 alin. (1) şi la art. 123 sunt îndeplinite de biroul electoral de circumscripţie, iar competenţa de soluţionare a contestaţiilor asupra modului de organizare şi a componenţei biroului electoral de circumscripţie aparţine tribunalului."
2. Dupã articolul 31 se introduc patru articole noi, articolele 31^1-31^4, cu urmãtorul cuprins:
"Art. 31^1. - (1) În cazul în care în aceeaşi circumscripţie electoralã se organizeazã alegeri locale parţiale atât pentru consiliul local, cât şi pentru primar, se constituie birouri electorale de circumscripţie comunalã, orãşeneascã, municipalã şi de subdiviziune administrativ-teritorialã a municipiilor, dupã caz, potrivit dispoziţiilor art. 24, ale cãrui prevederi se aplicã în mod corespunzãtor.
(2) Prevederile art. 24 se aplicã şi în cazul în care se organizeazã alegeri pentru consiliul judeţean, respectiv pentru Consiliul General al Municipiului Bucureşti şi/sau pentru primarul general al municipiului Bucureşti.
Art. 31^2. - În cazul prevãzut la art. 31^1 alin. (1) birourile electorale ale secţiilor de votare se constituie în condiţiile şi dupã distincţiile prevãzute la art. 28.
Art. 31^3. - (1) În cazurile în care într-o circumscripţie electoralã comunalã, orãşeneascã, municipalã sau de subdiviziune administrativ-teritorialã a unui municipiu se organizeazã alegeri numai pentru primar, respectiv pentru primarul general al municipiului Bucureşti, birourile electorale de circumscripţie, respectiv birourile electorale ale secţiilor de votare, se constituie potrivit art. 24 alin. (1)-(11), respectiv art. 28 alin. (1)-(6).
(2) Birourile electorale de circumscripţie se completeazã cu reprezentanţi propuşi de organizaţiile judeţene, respectiv de organizaţia municipiului Bucureşti, ale partidelor politice parlamentare, care depun candidat la funcţia de primar, respectiv de primar general, ca membri, în limitele prevãzute de art. 24 alin. (2), (3) şi (4). Completarea se face de preşedintele biroului electoral de circumscripţie, în termen de 24 de ore de la desemnarea acestuia. Completarea se face în ordinea descrescãtoare a numãrului cumulat de senatori şi deputaţi ai fiecãrui partid.
(3) Dacã numãrul de membri prevãzut de lege este mai mare decât numãrul de partide parlamentare, operaţiunea de completare se repetã pânã la constituirea biroului cu numãrul de membri legal stabilit.
(4) Birourile electorale ale secţiilor de votare se completeazã cu reprezentanţi propuşi de organizaţiile judeţene, respectiv de organizaţia municipiului Bucureşti, ale partidelor politice parlamentare, care depun candidat la funcţia de primar, respectiv de primar general, ca membri, în limitele prevãzute la art. 28 alin. (1). Completarea se face de preşedintele biroului electoral al secţiei de votare, în termen de 24 de ore de la desemnarea acestuia, în ordinea descrescãtoare a numãrului cumulat de senatori şi deputaţi ai fiecãrui partid. Prevederile alin. (3) se aplicã în mod corespunzãtor.
Art. 31^4. - (1) Dacã în municipiul Bucureşti au loc alegeri numai pentru autoritãţile administraţiei publice de la nivel municipal, se organizeazã şi oficiile electorale de sector prevãzute la <>art. 35 din Legea nr. 373/2004 pentru alegerea Camerei Deputaţilor şi a Senatului, cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
(2) Oficiile electorale prevãzute la alin. (1) se constituie dintr-un preşedinte şi un locţiitor al acestuia şi din 6 membri, desemnaţi de organizaţiile municipale ale partidelor politice parlamentare. Dacã un partid politic parlamentar nu are organizaţie în municipiul Bucureşti, desemnarea reprezentantului se face de conducerea centralã a partidului.
(3) Preşedintele şi locţiitorul acestuia sunt magistraţi desemnaţi de preşedintele Tribunalului Bucureşti, cu cel puţin 15 zile înainte de data alegerilor, prin tragere la sorţi dintre judecãtorii în exerciţiu ai judecãtoriei sectorului. Data şedinţei publice de tragere la sorţi se anunţã în scris partidelor politice parlamentare, cu douã zile înainte de data desfãşurãrii, de cãtre preşedintele Tribunalului Bucureşti. La organizarea şi desfãşurarea tragerii la sorţi au dreptul sã participe reprezentanţi ai partidelor politice parlamentare.
(4) Completarea oficiului electoral cu reprezentanţii partidelor politice parlamentare se face de cãtre preşedintele oficiului, în termen de 24 de ore de la desemnarea acestuia. Completarea se face în ordinea descrescãtoare a numãrului cumulat de senatori şi deputaţi ai fiecãrui partid.
(5) Dacã oficiul electoral nu poate fi completat cu numãrul de membri prevãzut de lege, întrucât numãrul partidelor parlamentare este mai mic decât al membrilor oficiului, operaţiunea de completare se repetã pânã la organizarea oficiului cu numãrul legal de membri.
(6) Oficiile electorale ale sectoarelor municipiului Bucureşti îndeplinesc în mod corespunzãtor atribuţiile prevãzute la <>art. 36 şi 89 din Legea nr. 373/2004 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare."
ART. II
<>Legea nr. 67/2004 pentru alegerea autoritãţilor administraţiei publice locale, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 271 din 29 martie 2004, cu modificãrile şi completãrile aduse prin prezenta ordonanţã de urgenţã, va fi republicatã dupã aprobarea acesteia prin lege, dându-se textelor o nouã numerotare.
PRIM-MINISTRU
CĂLIN POPESCU-TĂRICEANU
Contrasemneazã:
---------------
Ministrul administraţiei şi internelor,
Vasile Blaga
Ministrul justiţiei,
Monica Luisa Macovei
Bucureşti, 24 februarie 2005.
Nr. 8.
------------
Newsletter GRATUIT
Aboneaza-te si primesti zilnic Monitorul Oficial pe email
Comentarii
Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect: