Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDONANTA DE URGENTA nr. 78 din 16 iunie 2000  privind regimul deseurilor    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDONANTA DE URGENTA nr. 78 din 16 iunie 2000 privind regimul deseurilor

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 283 din 22 iunie 2000
În temeiul prevederilor art. 114 alin. (4) din Constituţia României şi ale <>art. 89 lit. a) şi b) din Legea protecţiei mediului nr. 137/1995 , republicatã,

Guvernul României emite prezenta ordonanta de urgenta.

CAP. 1
Dispoziţii generale

ART. 1
Obiectul prezentei ordonanţe de urgenta îl constituie reglementarea activitãţilor de gestionare a deşeurilor în condiţii de protecţie a sãnãtãţii populaţiei şi a mediului înconjurãtor.
ART. 2
Se excepteazã de la prevederile prezentei ordonanţe de urgenta:
a) efluentii gazosi emisi în atmosfera;
b) deşeurile pentru care exista sau urmeazã sa fie elaborate alte reglementãri, cum sunt: deşeurile radioactive; deşeurile care rezulta în urma prospectarii, extractiei, tratarii şi depozitarii resurselor minerale, precum şi cele rezultate din exploatarea carierelor; cadavrele animalelor şi deşeurile rezultate din creşterea pasarilor şi a animalelor şi alte substanţe naturale şi nepericuloase utilizate în agricultura; apele uzate, mai puţin deşeurile în stare lichidã; explozibilii expirati.
ART. 3
La baza gestionãrii deşeurilor stau urmãtoarele principii generale:
a) principiul utilizãrii numai a proceselor şi metodelor de gestionare a deşeurilor care nu pun în pericol sãnãtatea populaţiei şi a mediului înconjurãtor;
b) principiul "poluatorul plãteşte";
c) principiul responsabilitãţii producãtorului;
d) principiul utilizãrii celor mai bune tehnici disponibile, fãrã antrenarea unor costuri excesive.
ART. 4
Semnificatia termenilor specifici utilizaţi în prezenta ordonanta de urgenta este prezentatã în anexa nr. I A.

CAP. 2
Gestionarea deşeurilor

SECŢIUNEA 1
Condiţii generale privind gestionarea deşeurilor

ART. 5
(1) Gestionarea deşeurilor are în vedere utilizarea proceselor şi a metodelor care nu pun în pericol sãnãtatea populaţiei şi a mediului înconjurãtor, iar autoritãţile competente autorizeaza şi controleazã activitãţile de valorificare şi eliminare a deşeurilor, urmãrind ca acestea:
a) sa nu prezinte riscuri pentru sãnãtatea populaţiei şi pentru apa, aer, sol, fauna sau vegetaţie;
b) sa nu producã poluare fonica sau miros neplacut;
c) sa nu afecteze peisajele sau zonele protejate.
(2) Se interzice persoanelor fizice, persoanelor fizice autorizate sa desfãşoare activitãţi independente şi persoanelor juridice abandonarea, înlãturarea sau eliminarea necontrolata a deşeurilor, precum şi orice alte operaţiuni neautorizate, efectuate cu acestea.
ART. 6
Autoritãţile competente stabilesc mãsurile corespunzãtoare pentru:
1. prevenirea generarii deşeurilor şi a efectelor nocive ale acestora, prin:
a) dezvoltarea de tehnologii curate şi economice în utilizarea resurselor naturale;
b) dezvoltarea tehnica şi comercializarea de produse astfel proiectate încât, prin caracteristicile lor de fabricaţie, prin utilizarea şi prin eliminarea lor dupã utilizare, acestea sa nu contribuie sau sa contribuie în mãsura cat mai mica la creşterea riscului de poluare şi a gradului de nocivitate a deşeurilor;
c) dezvoltarea de tehnici adecvate pentru eliminarea sau neutralizarea substanţelor periculoase conţinute în deşeurile destinate valorificãrii;
2. valorificarea deşeurilor prin reciclare, reutilizare sau prin orice alt proces care vizeazã obţinerea de materii prime secundare sau utilizarea unor categorii de deşeuri ca sursa de energie.
ART. 7
(1) Autoritãţile competente adopta mãsurile necesare în vederea creãrii, la nivel naţional, a unui sistem adecvat şi integrat al instalaţiilor de eliminare a deşeurilor, ţinând seama de cele mai bune tehnologii disponibile care nu implica costuri excesive. Acest sistem trebuie sa asigure eliminarea deşeurilor la nivel naţional şi sa îşi îndeplineascã scopul la nivel local, ţinând seama de condiţiile geografice şi de necesitatea unor instalaţii specifice pentru anumite tipuri de deşeuri.
(2) Sistemul menţionat la alin. (1) trebuie sa permitã eliminarea deşeurilor prin instalaţii specifice şi prin intermediul celor mai adecvate metode şi tehnologii, care sa asigure un nivel ridicat de protecţie a sãnãtãţii populaţiei şi a mediului.
ART. 8
(1) În vederea atingerii obiectivelor menţionate la art. 5-7, autoritãţile competente sunt obligate sa elaboreze planuri de gestionare a deşeurilor atât la nivel local, cat şi la nivel naţional. La elaborarea planurilor de gestionare a deşeurilor se are în vedere ca acestea sa conţinã:
a) în mod obligatoriu, informaţii referitoare la:
- tipurile, cantitãţile şi originea deşeurilor care urmeazã sa fie valorificate sau eliminate;
- mãsuri specifice pentru categorii speciale de deşeuri;
- zone şi instalaţii de valorificare sau de eliminare a deşeurilor;
b) dupã caz, informaţii cu privire la:
- persoanele fizice autorizate sa desfãşoare activitãţi independente sau la persoane juridice, împuternicite cu gestionarea deşeurilor;
- costurile estimative ale operaţiunilor de valorificare şi eliminare a deşeurilor;
- mãsuri pentru încurajarea rationalizarii colectãrii, sortarii şi tratarii deşeurilor.
(2) Pe baza Planului naţional de gestionare a deşeurilor autoritãţile competente elaboreazã reglementãrile necesare pentru prevenirea circulaţiei deşeurilor, care nu este în concordanta cu prevederile acestuia.
ART. 9
(1) Autoritãţile competente adopta mãsurile necesare pentru ca toţi producãtorii sau deţinãtorii de deşeuri, persoane juridice, sa asigure prin mijloace proprii valorificarea sau eliminarea deşeurilor ori sa asigure predarea deşeurilor proprii unei unitãţi autorizate, în vederea valorificãrii sau eliminãrii acestora.
(2) Autorizarea pentru activitãţi economice şi sociale cu impact asupra mediului de cãtre autoritãţile competente pentru protecţia mediului este condiţionatã de îndeplinirea de cãtre producãtorii sau deţinãtorii de deşeuri a cerinţelor menţionate la alin. (1).
ART. 10
(1) Costurile aferente activitãţilor de colectare, transport, depozitare, valorificare sau de eliminare a deşeurilor se suporta de:
a) deţinãtorul de deşeuri care încredinţeazã deşeurile unei unitãţi specializate;
b) deţinãtorul anterior al deşeurilor sau producãtorul de produse care genereazã deşeuri.
(2) Costurile prevãzute la alin. (1) se acoperã:
a) direct sau printr-un contract încheiat cu unitãţi specializate în colectarea, transportul, depozitarea, valorificarea sau eliminarea deşeurilor;
b) printr-un sistem fiscal de taxe prevãzut în Legea*) privind Fondul pentru mediu.

-------
*) Legea nr. 73/2000 privind Fondul pentru mediu a fost publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 207 din 11 mai 2000.

ART. 11
(1) Unitãţile care efectueazã operaţiuni de valorificare sau de eliminare a deşeurilor specificate în anexele nr. II A şi, respectiv, II B trebuie sa fie supuse procedurii de autorizare de mediu, specifice pentru desfãşurarea acestor activitãţi.
(2) În termen de 90 de zile de la data intrãrii în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenta autoritãţile competente completeazã procedura de autorizare pentru activitãţile sociale şi economice cu impact asupra mediului cu procedura specifica activitãţilor de valorificare şi eliminare a deşeurilor.
(3) Autoritãţile pentru protecţia mediului aplica procedura de autorizare specifica activitãţilor de valorificare şi eliminare a deşeurilor şi emit acorduri de mediu pentru investiţiile destinate acestor activitãţi şi autorizaţii de mediu pentru desfãşurarea activitãţilor de valorificare şi eliminare a deşeurilor.
(4) Acordurile şi autorizaţiile de mediu pentru desfãşurarea activitãţilor de valorificare şi eliminare a deşeurilor se emit pe o perioada de maximum 5 ani. La primirea solicitãrilor pentru emiterea acordurilor şi a autorizaţiilor autoritãţile pentru protecţia mediului pot stabili condiţii şi obligaţii pentru conformarea acestor activitãţi cu cerinţele specifice protecţiei mediului sau pot respinge aceste solicitãri, dacã metoda de eliminare este consideratã inacceptabila din punct de vedere al sãnãtãţii populaţiei şi protecţiei mediului.
(5) Acordul şi/sau autorizaţia de mediu conţin, în mod obligatoriu:
a) tipurile şi cantitãţile de deşeuri;
b) cerinţele tehnice;
c) mãsurile de siguranta care trebuie luate;
d) amplasamentele de valorificare sau eliminare a deşeurilor;
e) metodele de tratare, valorificare şi eliminare a deşeurilor.
ART. 12
(1) Sunt exceptate de la cerinta autorizãrii specifice activitãţilor de valorificare şi eliminare a deşeurilor menţionate în art. 11:
a) unitãţile care asigura eliminarea propriilor deşeuri la locurile de producere fãrã sa afecteze sãnãtatea populaţiei sau calitatea mediului;
b) unitãţile care valorifica integral deşeurile fãrã sa afecteze sãnãtatea populaţiei sau calitatea mediului.
(2) Excepţia menţionatã la alin. (1) se aplica dacã:
a) unitãţile au obţinut deja, pentru alt profil de activitate decât valorificarea sau eliminarea deşeurilor, acordul şi/sau autorizaţia de mediu în conformitate cu prevederile <>Legii protecţiei mediului nr. 137/1995 şi dacã în acestea se specifica tipurile şi cantitãţile de deşeuri, precum şi condiţiile impuse în vederea desfãşurãrii activitãţilor legate de aceste deşeuri;
b) tipurile, cantitãţile de deşeuri şi metodele de valorificare sau eliminare a acestora respecta dispoziţiile art. 5.
ART. 13
(1) Unitãţile care asigura, cu titlu profesional, colectarea sau transportul deşeurilor, precum şi cele care intermediaza eliminarea sau valorificarea deşeurilor pentru terţi nu sunt supuse procedurii de autorizare specifice activitãţilor de valorificare şi eliminare a deşeurilor, acestea urmând sa transmitã autoritãţilor competente informãri privind operaţiunile efectuate.
(2) Prevederile alin. (1) nu se aplica în cazul deşeurilor periculoase.
ART. 14
Unitãţile specificate la art. 11 şi 13 sunt supuse periodic controalelor autoritãţilor competente în a cãror raza teritorialã îşi desfãşoarã activitatea.
ART. 15
Unitãţile care se încadreazã în prevederile art. 11 şi 13, precum şi producãtorii de deşeuri, persoane juridice, au obligaţia:
a) sa elaboreze, în conformitate cu Catalogul european al deşeurilor, adoptat prin hotãrâre a Guvernului, un registru de evidenta a cantitãţii, naturii, originii şi, atunci când este cazul, a destinaţiei, frecvenţei de colectare, mijloacelor de transport şi metodei de tratare a deşeurilor menţionate în anexa nr. I B şi, respectiv, în anexele nr. II A şi II B, precum şi alte informaţii solicitate de autoritãţile competente. Aceste evidente trebuie pãstrate pe o durata de 3 ani;
b) sa punã la dispoziţie autoritãţilor competente, la cerere, informaţiile menţionate la lit. a).

SECŢIUNEA a 2-a
Gestionarea deşeurilor periculoase

ART. 16
(1) Autoritãţile competente întocmesc lista cuprinzând deşeurile periculoase în termen de 90 de zile de la data intrãrii în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenta. Lista se elaboreazã pe baza categoriilor sau tipurilor generice de deşeuri periculoase, prezentate în anexa nr. I C, şi a constituentilor acestor deşeuri, prezentaţi în anexa nr. I D, constituenti care fac ca aceste deşeuri sa fie periculoase atunci când au proprietãţile descrise în anexa nr. I E.
Lista cuprinzând deşeurile periculoase, precum şi actualizarea periodicã a acesteia se vor aproba prin hotãrâre a Guvernului.
(2) Deşeurile periculoase se identifica şi se înregistreazã la fiecare loc de producere, de descãrcare sau de depozitare.
(3) Unitãţile care produc, valorifica, colecteazã sau transporta deşeuri periculoase trebuie sa asigure condiţiile necesare în vederea depozitarii separate a diferitelor categorii de deşeuri periculoase, în funcţie de proprietãţile fizico-chimice, de compatibilitati şi de natura substanţelor de stingere care pot fi utilizate pentru fiecare categorie de deşeuri în caz de incendiu.
Se interzice amestecul diferitelor categorii de deşeuri periculoase, precum şi al deşeurilor periculoase cu deşeuri nepericuloase, cu excepţia situaţiilor menţionate în alin. (4).
(4) În scopul asigurãrii securitãţii operaţiunilor de valorificare şi eliminare, amestecul de deşeuri periculoase cu alte deşeuri, substanţe sau materiale se poate face numai cu acordul autoritãţilor competente şi doar în situaţiile în care sunt respectate condiţiile precizate în art. 5.
(5) În situaţiile în care deşeurile periculoase sunt deja amestecate cu alte deşeuri, substanţe sau materiale, separarea trebuie sa fie efectuatã dacã este fezabila tehnic şi economic şi dacã este necesarã pentru respectarea prevederilor art. 5.
ART. 17
(1) În termen de 90 de zile de la aprobarea listei cuprinzând deşeurile periculoase autoritãţile competente adopta norme corespunzãtoare pentru ambalarea şi etichetarea deşeurilor periculoase, în cursul colectãrii, transportului şi depozitarii temporare, conform normelor internaţionale în vigoare.
(2) Controlul privind colectarea şi operaţiunile de transport în cazul deşeurilor periculoase se efectueazã de cãtre organismele abilitate prin lege şi are în vedere, în mod deosebit, orginea şi destinaţia unor astfel de deşeuri.
(3) În cazul în care deşeurile periculoase sunt transportate dintr-un loc în altul transportul trebuie sa fie însoţit de un formular de identificare tipizat. Modelul acestui formular se aproba prin ordin comun al autoritãţii centrale pentru transporturi şi al autoritãţii centrale pentru protecţia mediului, în termen de 90 de zile de la data intrãrii în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenta.
ART. 18
În cadrul planurilor de gestionare a deşeurilor, stabilite conform prevederilor art. 8, autoritãţile competente stabilesc secţiuni speciale pentru gestionarea deşeurilor periculoase.

CAP. 3
Obligaţii în domeniul gestionãrii deşeurilor

SECŢIUNEA 1
Obligaţiile producãtorilor de deşeuri

ART. 19
Producãtorii de deşeuri, precum şi unitãţile specializate în conceperea şi proiectarea activitãţilor ce pot genera deşeuri au urmãtoarele obligaţii:
a) sa adopte, încã de la faza de conceptie şi proiectare a unui produs, soluţiile şi tehnologiile de eliminare sau de diminuare la minimum posibil a producerii deşeurilor;
b) sa ia mãsurile necesare de reducere la minimum a cantitãţilor de deşeuri rezultate din activitãţile existente;
c) sa nu punã în circulaţie produse, dacã nu exista posibilitatea eliminãrii acestora ca deşeuri, în condiţiile respectãrii prevederilor art. 5;
d) sa conceapa şi sa proiecteze tehnologiile şi activitãţile specifice, astfel încât sa se reducã la minimum posibil cantitatea de deşeuri generata de aceste tehnologii;
e) sa ambaleze produsele în mod corespunzãtor, pentru a preveni deteriorarea şi transformarea acestora în deşeuri;
f) sa evite formarea unor stocuri de materii prime, materiale auxiliare, produse şi subproduse ce se pot deteriora ori pot deveni deşeuri ca urmare a depãşirii termenului de valabilitate;
g) sa valorifice în totalitate, dacã este posibil din punct de vedere tehnic şi economic, subprodusele rezultate din procesele tehnologice;
h) sa nu amestece diferitele categorii de deşeuri periculoase sau deşeuri periculoase cu deşeuri nepericuloase, cu excepţia prevederilor art. 16 alin. (4);
i) sa asigure echipamente de protecţie şi de lucru adecvate operaţiunilor aferente gestionãrii deşeurilor în condiţii de securitate a muncii;
j) sa nu genereze fenomene de poluare prin descãrcãri necontrolate de deşeuri în mediu;
k) sa ia mãsurile necesare astfel încât eliminarea deşeurilor sa se facã în condiţii de respectare a reglementãrilor privind protecţia populaţiei şi a mediului;
l) sa nu abandoneze deşeurile şi sa nu le depoziteze în locuri neautorizate;
m) sa separe deşeurile înainte de colectare, în vederea valorificãrii sau eliminãrii acestora;
n) sa desemneze o persoana, din rândul angajaţilor proprii, care sa urmãreascã şi sa asigure îndeplinirea obligaţiilor prevãzute de lege în sarcina producãtorilor de deşeuri.
ART. 20
Producãtorii şi deţinãtorii de deşeuri periculoase au obligaţia sa elaboreze, în condiţiile legii, planuri de intervenţie pentru situaţii accidentale şi sa asigure condiţiile de aplicare a acestora.
ART. 21
(1) Producãtorii şi deţinãtorii de deşeuri au obligaţia sa asigure valorificarea sau eliminarea deşeurilor prin mijloace proprii sau prin predarea deşeurilor proprii unor unitãţi autorizate, în vederea valorificãrii sau eliminãrii acestora.
(2) Producãtorii şi deţinãtorii de deşeuri îşi organizeazã sistemul propriu de eliminare a deşeurilor, dacã deşeurile nu pot fi preluate de unitãţi specializate din sistemul organizat în acest scop, conform prevederilor art. 7.

SECŢIUNEA a 2-a
Obligaţiile transportatorilor de deşeuri

ART. 22
(1) Operatorii de transport specializaţi pentru transportul urban de deşeuri trebuie sa fie autorizaţi de autoritãţile administraţiei publice locale şi de autoritãţile pentru protecţia mediului. În cazul în care se efectueazã transporturi interurbane sau internaţionale de deşeuri operatorul de transport rutier trebuie sa mai detina şi licenta de transport pentru mãrfuri periculoase, emisã de Ministerul Transporturilor.
(2) Pentru transportul feroviar, naval sau aerian al deşeurilor operatorii de transport trebuie sa respecte reglementãrile emise de Ministerul Transporturilor şi de Ministerul Apelor, Pãdurilor şi Protecţiei Mediului.
ART. 23
Operatorii de transport de deşeuri au urmãtoarele obligaţii:
a) sa utilizeze numai mijloace de transport adecvate naturii deşeurilor transportate, care sa nu permitã împrãştierea deşeurilor şi emanatii de noxe în timpul transportului, astfel încât sa fie respectate normele privind sãnãtatea populaţiei şi a mediului înconjurãtor;
b) sa asigure instruirea personalului pentru transportul deşeurilor în condiţii de siguranta şi pentru intervenţie în cazul unor defectiuni sau accidente;
c) sa detina toate documentele necesare de însoţire a deşeurilor transportate, din care sa rezulte deţinãtorul, destinatarul, tipurile de deşeuri, locul de încãrcare, locul de destinaţie şi, dupã caz, cantitatea de deşeuri transportate şi codificarea acestora conform legii;
d) sa nu abandoneze deşeurile pe traseu;
e) sa respecte pentru transportul deşeurilor periculoase reglementãrile specifice transportului de mãrfuri periculoase cu aceleaşi caracteristici;
f) sa foloseascã traseele cele mai scurte şi/sau cu cel mai redus risc pentru sãnãtatea populaţiei şi a mediului şi care au fost aprobate de autoritãţile competente;
g) sa posede dotarea tehnica necesarã pentru intervenţie în cazul unor accidente sau defectiuni apãrute în timpul transportãrii deşeurilor periculoase sau, în cazul în care nu deţin dotarea tehnica şi de personal corespunzãtoare, sa asigure acest lucru prin unitãţi specializate;
h) sa anunţe autoritãţile pentru protecţia mediului despre orice transport de deşeuri periculoase, înaintea efectuãrii acestuia, precum şi unitãţile de pompieri, în cazul transportului deşeurilor cu pericol de incendiu sau explozie.
ART. 24
Transporturile internaţionale de deşeuri se fac cu respectarea convenţiilor internaţionale la care România este parte.

SECŢIUNEA a 3-a
Obligaţiile operatorilor în domeniul valorificãrii şi eliminãrii deşeurilor

ART. 25
Unitãţile care valorifica deşeurile au urmãtoarele obligaţii:
a) sa detina spaţii special amenajate pentru depozitarea temporarã a deşeurilor, în condiţiile prevãzute la art. 5;
b) sa evite formarea de stocuri de deşeuri ce urmeazã sa fie valorificate, precum şi de produse rezultate în urma valorificãrii, care ar putea genera fenomene de poluare a mediului sau care prezintã riscuri de incendiu fata de vecinãtãţi;
c) sa foloseascã tehnologii şi instalaţii omologate pentru valorificarea deşeurilor;
d) sa supunã eliminãrii finale reziduurile rezultate din valorificarea deşeurilor.
ART. 26
Unitãţile care elimina deşeurile au urmãtoarele obligaţii:
a) sa asigure eliminarea, în totalitate şi în timp util, a deşeurilor care le sunt încredinţate;
b) sa foloseascã tehnologii şi instalaţii omologate pentru eliminarea deşeurilor;
c) sa amplaseze şi sa amenajeze depozitul final de deşeuri într-un spaţiu şi în condiţii corespunzãtoare, conform prevederilor art. 5 şi numai cu acordul autoritãţilor competente;
d) sa introducã în depozitul final numai deşeurile permise de autoritãţile competente şi sa respecte tehnologia de depozitare aprobatã de acestea;
e) sa supravegheze permanent modul de depozitare finala a deşeurilor sub aspectul stabilitatii şi etanseitatii şi sa efectueze mãsurãtorile necesare stabilite de autoritãţile competente pentru exploatarea în condiţii de siguranta a depozitelor respective;
f) sa exploateze la parametrii proiectati instalaţiile de depoluare cu care sunt dotate şi sa se doteze cu instalaţii pentru depoluare, acolo unde acestea lipsesc;
g) sa execute lucrãrile de reconstrucţie ecologica şi de încadrare în peisajul zonei, impuse de autoritãţile competente, şi sa organizeze supravegherea în continuare a depozitelor dupã sistarea depunerii deşeurilor;
h) sa supravegheze activitãţile de eliminare a deşeurilor şi sa execute controlul şi monitorizarea emisiilor şi imisiilor de poluanti, prin laboratorul propriu sau în colaborare cu alte laboratoare atestate de autoritãţile competente.

SECŢIUNEA a 4-a
Alte obligaţii ale persoanelor fizice, ale persoanelor fizice autorizate sa desfãşoare activitãţi independente şi ale persoanelor juridice

ART. 27
Persoanele fizice au urmãtoarele obligaţii:
a) sa depunã separat deşeurile şi ambalajele reciclabile, acolo unde exista recipiente special destinate acestui scop;
b) sa nu abandoneze şi sa nu depoziteze deşeurile în afarã locurilor destinate acestui scop;
c) sa valorifice integral deşeurile combustibile şi degradabile biologic, rezultate în gospodãriile din mediul rural, iar pe cele nerecuperabile sa le depunã în depozitul final de deşeuri al localitãţii.
ART. 28
Persoanele fizice autorizate sa desfãşoare activitãţi independente şi persoanele juridice din a cãror activitate rezulta deşeuri şi care transporta, elimina, importa, exporta şi executa tranzit de deşeuri au, pe lângã obligaţiile menţionate în cuprinsul secţiunilor 1-3 din prezentul capitol, şi urmãtoarele obligaţii:
a) sa execute lucrãrile şi sa desfãşoare activitãţile numai dupã obţinerea acordurilor şi autorizaţiilor prevãzute în prezenta ordonanta de urgenta şi cu respectarea stricta a acestora;
b) sa returneze în ţara exportatoare deşeurile introduse ilegal în ţara. Deşeurile importate, pierdute ori abandonate în timpul transportului pe teritoriul României, precum şi produsele importate care au devenit deşeuri în timpul transportului sau vamuirii prin depãşirea termenului de valabilitate, se returneazã în ţara exportatoare, iar costul operaţiunii se suporta de cei vinovaţi;
c) sa se asigure la exportul de deşeuri ca s-au respectat toate obligaţiile internaţionale şi ca ţara destinatara accepta deşeurile exportate din România; costul returnarii deşeurilor exportate se suporta de cei vinovaţi;
d) sa asigure colectarea, transportul şi eliminarea produselor proprii sau achiziţionate care au devenit deşeuri prin depãşirea termenului de valabilitate sau ca urmare a unei gestionari defectuoase a produselor şi sa suporte costurile aferente;
e) sa realizeze lucrãrile de refacere a mediului deteriorat de deşeuri, impuse de autoritãţile competente;
f) sa suporte costul pagubelor aduse populaţiei, agenţilor economici şi instituţiilor prin gestionarea defectuoasã a deşeurilor;
g) sa ţinã o evidenta stricta a producerii, transportului, valorificãrii şi eliminãrii deşeurilor, în conformitate cu prevederile art. 15 lit. a);
h) sa anunţe autoritãţile sanitare, pe cele de protecţia mediului şi consiliile locale, ori de câte ori intervin modificãri în producerea, transportul şi eliminarea deşeurilor.

CAP. 4
Comerţul internaţional şi tranzitul cu deşeuri

ART. 29
(1) Importul în România de deşeuri de orice natura, în stare bruta sau prelucrata, este interzis.
(2) Prin excepţie de la prevederile alin. (1), importul de deşeuri este permis numai cu aprobarea autoritãţilor competente şi numai dacã deşeurile reprezintã o baza de materii prime secundare deficitare, pentru care în România exista capacitãţi suficiente de prelucrare, dotate cu instalaţiile necesare pentru protecţia mediului.
ART. 30
Producãtorii şi deţinãtorii de deşeuri periculoase pot elimina aceste deşeuri în alte tari care dispun de tehnologie adecvatã şi care accepta sa efectueze asemenea operaţiuni.
ART. 31
Exportul de deşeuri se poate face numai cu respectarea reglementãrilor legale în vigoare, cu aprobarea autoritãţilor competente desemnate de ţara importatoare, precum şi cu respectarea prevederilor convenţiilor internaţionale la care România este parte.
ART. 32
Tranzitul de deşeuri pe teritoriul României poate fi fãcut numai cu respectarea prevederilor <>Legii nr. 6/1991 pentru aderarea la Convenţia de la Basel privind controlul transportului peste frontiere al deşeurilor periculoase şi al eliminãrii acestora, precum şi ale altor convenţii internaţionale ratificate de România.
ART. 33
În termen de 60 de zile de la data intrãrii în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenta autoritãţile competente elaboreazã norme privind regimul de import, export şi tranzit al deşeurilor, care se aproba prin hotãrâre a Guvernului.

CAP. 5
Facilitãţi

ART. 34
În scopul stimulãrii investiţiilor în domeniul gestionãrii deşeurilor, al extinderii activitãţilor de gestionare a deşeurilor, prin utilizarea instrumentelor economice şi a parghiilor specifice economiei de piata, Guvernul poate stabili facilitãţi fiscale pentru cei care gestioneazã deşeuri.
ART. 35
Primãrii şi consiliile locale hotãrãsc, în condiţiile legii, asigurarea cu prioritate a unor terenuri în vederea realizãrii depozitelor şi instalaţiilor de eliminare a deşeurilor pentru localitãţi, care constituie cauza de utilitate publica.
ART. 36
Autoritãţile competente asigura, în condiţiile legii, accesul investitorilor şi al întreprinzãtorilor în domeniul gestionãrii deşeurilor la informaţiile disponibile din acest domeniu.
ART. 37
Guvernul analizeazã şi garanteazã, prin Ministerul Finanţelor, în limita plafonului de indatorare publica externa aprobat şi a prevederilor bugetului de stat, împrumuturile externe destinate realizãrii unor proiecte importante sau de interes general în domeniul gestionãrii deşeurilor.

CAP. 6
Atribuţii şi raspunderi ale autoritãţilor competente

ART. 38
(1) În conformitate cu prevederile prezentei ordonanţe de urgenta autoritãţile competente cãrora le revin atribuţii şi responsabilitãţi în ceea ce priveşte regimul deşeurilor sunt: Ministerul Apelor, Pãdurilor şi Protecţiei Mediului, Ministerul Sãnãtãţii, Ministerul Industriei şi Comerţului, Ministerul lucrãrilor Publice şi Amenajãrii Teritoriului, Ministerul Agriculturii şi Alimentaţiei, Ministerul Transporturilor, Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale, Ministerul de Interne, Ministerul Apãrãrii Naţionale şi Ministerul Funcţiei Publice.
(2) Pentru îndeplinirea atribuţiilor şi responsabilitãţilor privind regimul deşeurilor autoritãţile competente menţionate la alin. (1) vor constitui, în termen de 60 de zile de la data intrãrii în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenta, structuri proprii cu atribuţii în acest sens.
ART. 39
Ministerul Apelor, Pãdurilor şi Protecţiei Mediului are urmãtoarele atribuţii şi raspunderi:
a) elaboreazã, împreunã cu celelalte autoritãţi competente, Strategia nationala pentru gestionarea deşeurilor şi Programul naţional pentru gestionarea deşeurilor;
b) iniţiazã, cu consultarea şi avizul ministerelor interesate, proiecte de acte normative care privesc gestionarea deşeurilor;
c) avizeazã reglementãrile specifice în domeniul gestionãrii deşeurilor, elaborate de celelalte autoritãţi competente;
d) monitorizeazã impactul produs de deşeuri asupra factorilor de mediu;
e) controleazã şi reglementeazã activitãţile de gestionare a deşeurilor în conformitate cu atribuţiile şi competentele stabilite prin lege;
f) prezintã anual Guvernului, pe baza datelor statistice, rapoarte privind gestionarea deşeurilor;
g) organizeazã, împreunã cu celelalte autoritãţi competente şi cu organizaţiile neguvernamentale, programe de instruire şi educare a populaţiei în domeniul gestionãrii deşeurilor;
h) reglementeazã, împreunã cu celelalte autoritãţi competente, activitatea de import şi export al deşeurilor.
ART. 40
Ministerul Sãnãtãţii are urmãtoarele atribuţii:
a) evalueaza impactul produs de deşeuri asupra sãnãtãţii populaţiei;
b) elaboreazã strategia şi programul de gestionare a deşeurilor rezultate de la unitãţile sanitare de asistenta medicalã, de cercetare medicalã şi de învãţãmânt medical de stat şi private şi asigura condiţiile de aducere la îndeplinire a acestora;
c) elaboreazã reglementãri specifice pentru gestionarea deşeurilor provenite de la unitãţile sanitare, de asistenta medicalã, de cercetare medicalã şi de învãţãmânt medical, cu avizul autoritãţii publice centrale pentru protecţia mediului;
d) controleazã activitãţile de gestionare a deşeurilor în conformitate cu atribuţiile şi competentele stabilite prin lege.
ART. 41
Ministerul Industriei şi Comerţului are urmãtoarele atribuţii:
a) elaboreazã strategii şi programe sectoriale de gestionare a deşeurilor industriale şi de reconstrucţie ecologica şi urmãreşte aducerea la îndeplinire a acestora de cãtre agenţii economici;
b) elaboreazã reglementãri specifice pentru gestionarea diferitelor tipuri de deşeuri industriale, precum şi pentru operaţiunile de reciclare a materialelor şi de valorificare a deşeurilor, cu avizul autoritãţii publice centrale pentru protecţia mediului;
c) coordoneazã şi supravegheazã, prin Comisia Nationala de Reciclare a Materialelor, activitatea de reciclare a deşeurilor industriale şi autorizeaza activitãţile de reciclare a materialelor şi deşeurilor recuperabile;
d) reglementeazã activitatea de import şi export al deşeurilor în condiţiile prezentei ordonanţe de urgenta, cu avizul autoritãţii publice centrale pentru protecţia mediului.
ART. 42
Ministerul lucrãrilor Publice şi Amenajãrii Teritoriului are urmãtoarele atribuţii:
a) elaboreazã, împreunã cu administraţia publica localã, strategii şi programe sectoriale de de gestionare a deşeurilor;
b) colaboreazã cu autoritatea centrala pentru protecţia mediului la elaborarea reglementãrilor specifice pentru gestionarea deşeurilor urbane;
c) organizeazã şi realizeazã, împreunã cu administraţia publica localã, sistemele de gestionare a deşeurilor urbane şi urmãreşte realizarea proiectelor din acest domeniu;
d) elaboreazã reglementãri specifice privind obligaţiile consiliilor locale legate de gestionarea deşeurilor.
ART. 43
Ministerul Agriculturii şi Alimentaţiei are urmãtoarele atribuţii:
a) elaboreazã strategii şi programe sectoriale de gestionare a deşeurilor rezultate din agricultura şi din industria alimentara şi urmãreşte realizarea acestora de cãtre societãţile comerciale şi alţi agenţi economici din aceste sectoare economice;
b) elaboreazã reglementãri specifice privind gestionarea deşeurilor provenite din agricultura şi din industria alimentara, cu avizul autoritãţii publice centrale pentru protecţia mediului;
c) avizeazã propunerile de amplasamente pentru instalaţii, rampe, depozite etc., privind deşeurile, pe terenurile cu destinaţie agricolã;
d) aproba şi controleazã modul de utilizare a deşeurilor pentru fertilizarea sau ameliorarea solurilor.
ART. 44
Ministerul Transporturilor are urmãtoarele atribuţii:
a) elaboreazã strategii şi programe sectoriale de gestionare a deşeurilor provenite din activitãţile de transport şi auxiliare şi urmareste realizarea acestora de cãtre agenţii economici aflaţi în subordinea sau în coordonarea sa;
b) elaboreazã reglementãri specifice privind gestionarea deşeurilor provenite din activitãţile de transport şi auxiliare, cu avizul autoritãţii publice pentru protecţia mediului;
c) reglementeazã şi controleazã activitatea de transport al deşeurilor.
ART. 45
Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale are urmãtoarele atribuţii:
a) elaboreazã reglementãri specifice privind securitatea şi protecţia muncii în domeniul gestionãrii deşeurilor;
b) controleazã şi reglementeazã activitãţile de gestionare a deşeurilor în conformitate cu atribuţiile şi competentele stabilite prin lege.
ART. 46
Ministerul de Interne are urmãtoarele atribuţii:
a) controleazã activitãţile de gestionare a deşeurilor în conformitate cu atribuţiile şi competentele stabilite prin lege;
b) sprijinã celelalte autoritãţi competente în îndeplinirea atribuţiilor şi raspunderilor ce le revin pentru aplicarea şi respectarea prevederilor prezentei ordonanţe de urgenta şi a altor prevederi legale referitoare la deşeuri;
c) supravegheazã şi controleazã respectarea de cãtre unitãţile din subordine a prevederilor prezentei ordonanţe de urgenta şi ale altor acte normative privind deşeurile.
ART. 47
Ministerul Apãrãrii Naţionale are urmãtoarele atribuţii şi raspunderi:
a) elaboreazã strategia şi programul de gestionare a deşeurilor provenite din domeniul militar şi asigura condiţiile necesare în vederea realizãrii acestora;
b) elaboreazã reglementãri specifice privind gestionarea deşeurilor rezultate din domeniul militar, cu avizul autoritãţii publice centrale pentru protecţia mediului;
c) supravegheazã şi controleazã respectarea de cãtre unitãţile din subordine a prevederilor prezentei ordonanţe de urgenta şi ale altor reglementãri privind deşeurile.
ART. 48
Ministerul Funcţiei Publice are urmãtoarele atribuţii:
a) coordoneazã elaborarea şi aplicarea strategiilor şi programelor sectoriale privind gestionarea deşeurilor de cãtre autoritãţile publice locale;
b) urmãreşte şi asigura transpunerea de cãtre autoritãţile publice locale a prevederilor prezentei ordonanţe de urgenta.
ART. 49
Primãrii şi consiliile locale sunt obligate sa asigure curãţenia localitãţilor prin:
a) adoptarea unui sistem eficient de gestiune integrata a deşeurilor, prin: colectare, asigurarea etapizata a condiţiilor pentru colectarea selectiva, preluare, recuperare, neutralizare, incinerare şi depozitare finala;
b) implementarea şi controlul functionarii sistemului;
c) dotarea cãilor de comunicaţie şi a locurilor publice de colectare a deşeurilor cu un numãr suficient de recipiente pentru colectarea selectiva a acestora;
d) colectarea selectiva şi transportul la timp al întregii cantitãţi de deşeuri produse pe teritoriul localitãţilor;
e) existenta unor depozite finale pentru deşeurile colectate selectiv, dimensionate corespunzãtor şi amenajate pentru a asigura protecţia sãnãtãţii populaţiei şi a mediului;
f) interzicerea depozitarilor de deşeuri în alte locuri decât cele destinate depozitelor stabilite prin documentaţiile urbanistice;
g) elaborarea de instrucţiuni pentru agenţii economici, instituţii şi populaţie privind modul de gestionare a deşeurilor în cadrul localitãţilor şi aducerea la cunostinta acestora prin mijloace adecvate;
h) orice alte mãsuri şi mijloace legale pe care le considera necesare.
ART. 50
În scopul îndeplinirii atribuţiilor şi responsabilitãţilor în domeniul gestionãrii deşeurilor, pentru coordonarea activitãţilor şi promovarea unor acţiuni eficiente în acest domeniu, precum şi pentru realizarea unei bune colaborãri între autoritãţile competente responsabile de gestionarea deşeurilor, în cadrul Ministerului Apelor, Pãdurilor şi Protecţiei Mediului se constituie Direcţia generalã de deşeuri şi substanţe chimice, modificandu-se în mod corespunzãtor hotãrârea Guvernului privind organizarea şi funcţionarea acestui minister prin suplimentarea, în mod corespunzãtor, a numãrului total de posturi.

CAP. 7
Sancţiuni

ART. 51
Constituie contravenţie urmãtoarele fapte, dacã nu au fost sãvârşite în astfel de condiţii încât, potrivit legii penale, sa fie considerate infracţiuni, şi se sancţioneazã dupã cum urmeazã:
1. cu amenda de la 100.000 lei la 1.000.000 lei pentru persoanele fizice, de la 1.000.000 lei la 10.000.000 lei pentru persoanele fizice autorizate sa desfãşoare activitãţi independente şi de la 5.000.000 lei la 30.000.000 lei pentru persoanele juridice autorizate, pentru:
a) abandonarea deşeurilor urbane şi a ambalajelor pe spaţiile verzi, cãile de comunicaţie, în locuri publice sau în alte locuri nepermise;
b) nerespectarea sistemului de gestionare a deşeurilor, adoptat de primãrii şi de consiliile locale şi autorizat de organele competente;
c) nerespectarea sarcinilor stabilite de autoritãţile competente privind condiţiile de producere, colectare, reutilizare, reciclare, tratare, transport şi eliminare a deşeurilor;
d) necontractarea cu unitãţi specializate a colectãrii, reutilizarii, reciclarii, transportului şi eliminãrii deşeurilor, în situaţia în care aceste activitãţi nu se pot executa prin mijloace proprii;
2. cu amenda de la 2.000.000 lei la 20.000.000 lei pentru persoanele fizice autorizate sa execute lucrãri independente şi de la 15.000.000 lei la 50.000.000 lei pentru persoanele juridice autorizate, pentru:
a) neexecutarea la termenele stabilite a lucrãrilor, dotãrilor şi mãsurilor destinate reducerii cantitãţii de deşeuri produse, colectãrii, reciclarii, transportului, comercializãrii şi eliminãrii deşeurilor;
b) realizarea de lucrãri şi desfãşurarea de activitãţi care au ca obiect deşeurile, fãrã aprobãrile legale;
c) poluarea mediului ca urmare a folosirii unor ambalaje necorespunzãtoare;
d) punerea în circulaţie a produselor fãrã precizarea în certificatul de calitate a conţinutului în substanţe periculoase şi a gradului de toxicitate;
e) producerea de deşeuri prin formarea unor stocuri de materii prime, materiale auxiliare, produse, subproduse şi ambalaje, care depãşesc necesitãţile de producţie, consum şi desfacere;
f) neluarea mãsurilor de colectare şi valorificare a deşeurilor şi ambalajelor reciclabile, inclusiv a subproduselor;
g) neluarea mãsurilor de retragere din circulaţie şi de prelucrare a produselor şi ambalajelor, indiferent de provenienta, dacã acestea - de la livrare sau desfacere pe piata - nu corespund calitativ normelor şi standardelor în vigoare;
h) amestecarea diferitelor tipuri de deşeuri în procesul de reciclare şi eliminare a acestora;
i) transportul şi eliminarea deşeurilor fãrã asigurarea mãsurilor de protecţie a sãnãtãţii populaţiei şi a mediului înconjurãtor;
j) nerespectarea tehnologiilor de reciclare a materialelor şi deşeurilor reciclabile acceptate prin actele de autorizare, în conformitate cu dispoziţiile legii;
3. cu amenda de la 3.000.000 lei la 75.000.000 lei pentru neîndeplinirea atribuţiilor şi responsabilitãţilor ce revin primarilor şi consiliilor locale, dupã caz, conform art. 49.
ART. 52
(1) Constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor prevãzute la art. 51 se fac de personalul împuternicit din cadrul autoritãţilor publice centrale competente şi din unitãţile teritoriale ale acestora, precum şi din cadrul autoritãţilor administraţiei publice locale, conform atribuţiilor stabilite prin lege.
(2) Impotriva pocesului-verbal de constatare a contravenţiei şi de aplicare a sancţiunii se poate face plângere la instanta competenta, în termen de 30 de zile de la data comunicãrii procesului-verbal de contravenţie.
(3) Prezenta ordonanta de urgenta se completeazã cu prevederile <>Legii nr. 32/1968 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor, cu modificãrile ulterioare, cu excepţia art. 25-27.
ART. 53
(1) Constituie infracţiune şi se sancţioneazã cu închisoare de la 1 la 5 ani urmãtoarele fapte:
a) importul de aparate, instalaţii, echipamente, utilaje, substanţe şi produse folosite şi uzate, din categoria deşeurilor interzise la import;
b) neadoptarea sau nerespectarea mãsurilor obligatorii în desfãşurarea activitãţilor de colectare, transport şi depozitare a deşeurilor periculoase;
c) comercializarea, pierderea sau abandonarea deşeurilor pe durata şi pe parcursul tranzitarii teritoriului României;
d) refuzul de a aduce la îndeplinire decizia autoritãţilor competente menţionate în prezenta ordonanta de urgenta privind lucrãrile sau activitãţile de producere şi gestionare a deşeurilor;
e) refuzul de returnare în ţara de origine a deşeurilor pentru care s-a dispus o astfel de mãsura de cãtre organele în drept.
Tentativa se pedepseşte.
(2) Infracţiunile prevãzute la alin. (1) se constata de cãtre personalul împuternicit din cadrul autoritãţilor publice centrale competente şi din unitãţile teritoriale ale acestora, precum şi din cadrul autoritãţilor publice locale, conform atribuţiilor stabilite prin lege; actele de constatare se transmit organului de urmãrire sau cercetare penalã competent.

CAP. 8
Dispoziţii finale

ART. 54
În scopul aplicãrii eficiente a mãsurilor de gestionare a deşeurilor prevãzute în prezenta ordonanta de urgenta, prin hotãrâre a Guvernului, la propunerea autoritãţii publice centrale competente, se reglementeazã:
1. modalitãţile de gestionare pentru urmãtoarele categorii speciale de deşeuri:
a) uleiuri uzate;
b) deşeuri cu conţinut sau contaminate cu compuşi bifenilpoliclorurati şi trifenilpoliclorurati - PCB, PCT;
c) baterii şi acumulatori uzati;
d) deşeuri de la producerea dioxidului de titan;
e) ambalaje şi deşeuri din ambalaje;
f) alte categorii speciale de deşeuri;
2. condiţiile de funcţionare a instalaţiilor de tratare şi eliminare a deşeurilor:
a) condiţii de funcţionare a incineratoarelor de deşeuri şi deşeuri periculoase;
b) eliminarea deşeurilor prin depozitarea finala;
c) condiţii privind protecţia mediului şi în special a solurilor la utilizarea în agricultura a namolurilor de la staţiile de epurare a apelor uzate;
d) alte condiţii speciale de funcţionare.
ART. 55
Administraţiile zonelor libere sunt obligate sa aplice prevederile prezentei ordonanţe de urgenta în zonele pe care le administreazã.
ART. 56
Accesul publicului la fundamentarea deciziilor privind realizarea unor proiecte de investiţii, precum şi a planurilor naţionale, judeţene şi sectoriale privind gestionarea deşeurilor se face în condiţiile legii.
ART. 57
(1) Anexele nr. I A - I E şi II A - II B fac parte integrantã din prezenta ordonanta de urgenta.
(2) Anexele la prezenta ordonanta de urgenta pot fi completate şi actualizate prin hotãrâre a Guvernului.
ART. 58
Prezenta ordonanta de urgenta intra în vigoare la 30 de zile de la data publicãrii ei în Monitorul Oficial al României, Partea I.

PRIM-MINISTRU
MUGUR CONSTANTIN ISARESCU

Contrasemneazã:
---------------
Ministrul apelor, pãdurilor şi
protecţiei mediului,
Romica Tomescu

p. Ministru de stat,
ministrul sãnãtãţii,
Irinel Popescu,
secretar de stat

p. Ministrul lucrãrilor publice
şi amenajãrii teritoriului,
Lazslo Borbely,
secretar de stat

Ministrul muncii şi protecţiei
sociale,
Smaranda Dobrescu

Ministru de interne,
Constantin Dudu Ionescu

Ministrul funcţiei publice,
Vlad Rosca

p. Ministrul industriei şi
comerţului,
Ioan Roman,
secretar de stat

p. Ministrul agriculturii şi
alimentaţiei,
Ştefan Pete,
secretar de stat

p. Ministrul transporturilor,
Aleodor Francu,
secretar de stat

Ministrul apãrãrii naţionale,
Sorin Frunzaverde

Ministrul finanţelor,
Decebal Traian Remes


ANEXA 1A

SEMNIFICATIA
unor termeni în sensul prezentei ordonanţe de urgenta

● ciclu de viata al produsului - perioada cuprinsã între data de fabricaţie a unui produs şi data la care acesta devine deseu;
● colectare - strângerea, sortarea şi/sau regruparea (depozitarea temporarã) deşeurilor în vederea transportului lor;
● deseu - orice substanta sau orice obiect din categoriile stabilite în anexa nr. I B, pe care deţinãtorul le arunca sau are intenţia ori obligaţia sa le arunce;
● deşeuri periculoase - deşeuri ce figureazã în lista menţionatã la art. 16 alin. (1), întocmitã pe baza categoriilor sau tipurilor generice de deşeuri periculoase, prezentate în anexa nr. I C şi a constituentilor acestor deşeuri, prezentaţi în anexa nr. I D, constituenti care fac ca aceste deşeuri sa fie periculoase atunci când au una sau mai multe dintre proprietãţile descrise în anexa nr. I E;
● deţinãtor - producãtorul de deşeuri sau persoana fizica, persoana fizica autorizata sa desfãşoare activitãţi independente sau persoana juridicã care are în posesie deşeuri;
● eliminare - orice operaţiune prevãzutã în anexa nr. II A;
● gestionare - colectarea, transportul, valorificarea şi eliminarea deşeurilor, inclusiv supravegherea zonelor de depozitare dupã închiderea acestora;
● producãtor - orice persoana fizica, persoana fizica autorizata sa desfãşoare activitãţi independente sau persoana juridicã din a carei activitate rezulta deşeuri (producãtor iniţial) şi/sau care a efectuat operaţiuni de pretratare, de amestecare sau alte operaţiuni care genereazã schimbarea naturii sau compoziţiei acestor deşeuri;
● reutilizare - orice operaţiune prin care ambalajul care a fost conceput şi proiectat pentru a realiza în cadrul ciclului sau de viata un numãr minim de parcursuri sau rotatii este reumplut ori reutilizat pentru acelaşi scop pentru care a fost conceput;
● reciclare - operaţiunea de reprelucrare într-un proces de producţie a deşeurilor pentru scopul original sau pentru alte scopuri;
● tranzit - transportul pe teritoriul naţional, de la o granita la alta, cu stationari de scurta durata, exclusiv cu caracter tehnic şi fãrã modificarea cantitãţii confirmate prin sigiliul vamal;
● tratare - totalitatea proceselor fizice, chimice şi biologice care schimba caracteristicile deşeurilor, în scopul reducerii volumului şi caracterului periculos al acestora, facilitand manipularea sau valorificarea lor;
● valorificare - orice operaţiune menţionatã în anexa nr. II B.

ANEXA 1B

CATEGORII
de deşeuri

1. Reziduuri de producţie sau de consum nespecificate la poziţiile urmãtoare
2. Produse necuprinse în specificaţiile tehnice
3. Produse cu termenul de valabilitate expirat
4. Materiale imprastiate sau distruse într-un accident, inclusiv orice material, echipament etc. contaminat în urma accidentului
5. Materiale contaminate sau impurificate în urma unei acţiuni voluntare (de exemplu: reziduuri de la operaţiunile de curatare, materiale de ambalare, containere etc.)
6. Pãrţi consumabile (de exemplu: baterii consumate, catalizatori epuizati etc.)
7. Substanţe devenite improprii utilizãrii (de exemplu: acizi contaminati, solventi contaminati, amestec de saruri epuizate etc.)
8. Reziduuri ale proceselor industriale (de exemplu: zguri, blazuri etc.)
9. Reziduuri de la procesele de combatere a poluarii (namoluri de scruber, pulberi din filtrele de desprafuire, filtre uzate etc.)
10. Reziduuri de fabricaţie/finisare (de exemplu: aschii de la strunjire sau frezare etc.)
11. Reziduuri de la extractia şi prelucrarea materiilor prime (de exemplu, reziduurile de la exploatãrile miniere sau petroliere etc.)
12. Materiale contaminate (de exemplu, uleiuri contaminate cu PCB etc.)
13. Toate materialele, substantele sau produsele a cãror utilizare este interzisã de lege
14. Produse pe care deţinãtorul nu le mai utilizeazã (de exemplu: reziduuri din agricultura, menajere, din birouri, din activitãţi comerciale etc.)
15. Materiale, substanţe sau produse contaminate care rezulta din acţiunile de remediere a solului
16. Toate materialele, substantele sau produsele incluse în categoriile de mai sus.

ANEXA 1C

CATEGORII SAU TIPURI GENERICE
de deşeuri periculoase

A. Deşeuri care prezintã una dintre proprietãţile descrise în anexa nr. I E şi care constau în:
1. deşeuri anatomice; deşeuri spitaliceşti sau alte deşeuri clinice;
2. componente farmaceutice, medicinale sau veterinare;
3. conservanti pentru lemn;
4. biocide şi substanţe fitofarmaceutice;
5. reziduuri de substanţe refolosite ca solventi;
6. substanţe organice halogenate, neutilizate ca solventi, cu excepţia materialelor polimerizate inerte;
7. amestecuri de saruri ce conţin cianuri;
8. uleiuri minerale şi substanţe uleioase;
9. amestecuri sau emulsii de uleiuri şi hidrocarburi, cu sau în apa;
10. substanţe conţinând PCB (bifenilpoliclorurati) sau PCT (trifenilpoliclorurati);
11. gudroane rezultate de la rafinare, distilare sau de la orice alt tratament pirolitic;
12. cerneluri, coloranti, pigmenti, vopsele, grunduri, lacuri;
13. rasini, latex, plastifianti, cleiuri/adezivi;
14. substanţe chimice rezultate din activitãţi de cercetare, dezvoltare sau învãţãmânt, care nu sunt identificate sau/şi sunt noi şi ale cãror efecte asupra omului sau mediului înconjurãtor nu sunt cunoscute (de exemplu, reziduuri de laborator), dar se presupune ca sunt periculoase;
15. materiale pirotehnice sau alte materiale explozibile;
16. substanţe sau materiale folosite la procesarea filmelor fotografice;
17. orice material contaminat cu un produs din grupa dibenzofuranilor policlorurati;
18. orice material contaminat cu un produs din grupa dibenzo-para-dioxinelor policlorurate.

B. Deşeuri care conţin unul dintre constituentii cuprinşi în anexa nr. I D, ale cãror proprietãţi sunt descrise în anexa nr. I E şi care constau în:
19. sapun, grãsimi, ceara de natura animala sau vegetala;
20. substanţe organice nehalogenate, neutilizabile ca solventi;
21. substanţe anorganice, fãrã metale sau compuşi metalici;
22. cenusa şi/sau zgura;
23. sol, nisip, argila, inclusiv material din dragare;
24. amestecuri de saruri fãrã cianuri;
25. prafuri şi pulberi metalice;
26. catalizatori uzati;
27. lichide sau namoluri conţinând metale ori compuşi metalici;
28. reziduuri rezultate din operaţiuni de reducere a poluarii (praful reţinut în sacii filtrelor de aer), cu excepţia celor prevãzute la poziţiile nr. 29, 30 şi 33;
29. namoluri de la scrubere;
30. namoluri de la staţiile de tratare a apei;
31. reziduuri de decarbonatare;
32. reziduuri de schimbatori de ioni;
33. namoluri de la staţiile de epurare, netratate sau inadecvate pentru a fi folosite în agricultura;
34. reziduuri de la spalarea/curatarea rezervoarelor şi/sau a echipamentelor;
35. echipamente contaminate;
36. containere contaminate (de exemplu, butelii de gaz) al cãror conţinut include unul sau mai multe componente cuprinse în anexa nr. I D;
37. acumulatori, baterii sau alte tipuri de celule electrice;
38. uleiuri vegetale;
39. materiale rezultate din colectarea selectiva a deşeurilor menajere şi care prezintã una dintre caracteristicile menţionate în anexa nr. I E;
40. orice alte deşeuri care conţin unul dintre constituentii înscrişi în anexa nr. I D şi care au oricare dintre proprietãţile înscrise în anexa nr. I E.

ANEXA 1D

CONSTITUENTI
ai deşeurilor cuprinse la lit. B din anexa nr. I C, care fac ca aceste deşeuri sa fie periculoase atunci când au proprietãţile descrise în anexa nr. I E

1. beriliu; compuşi ai beriliului;
2. compuşi ai vanadiului;
3. compuşi ai cromului hexavalent;
4. compuşi ai cobaltului;
5. compuşi ai nichelului;
6. compuşi ai cuprului;
7. compuşi ai zincului;
8. arseniu; compuşi ai arseniului;
9. seleniu; compuşi ai seleniului;
10. compuşi ai argintului;
11. cadmiu; compuşi ai cadmiului;
12. compuşi ai staniului;
13. antimoniu; compuşi ai antimoniului;
14. teluriu; compuşi ai teluriului;
15. compuşi ai bariului, cu excepţia sulfatului de bariu;
16. mercur; compuşi ai mercurului;
17. taliu; compuşi ai taliului;
18. plumb; compuşi ai plumbului;
19. sulfuri anorganice;
20. compuşi anorganici ai fluorului, cu excepţia fluorurii de calciu;
21. cianuri anorganice;
22. urmãtoarele metale alcaline sau alcalino-pamantoase: litiu, sodiu, potasiu, calciu, magneziu în forma necombinata;
23. soluţii acide sau acizi în forma solida;
24. soluţii bazice sau baze în forma solida;
25. azbest (praf şi fibre);
26. fosfor; compuşi ai fosforului, cu excepţia fosfatilor minerali;
27. carbonili ai metalelor;
28. peroxizi;
29. clorati;
30. perclorati;
31. azide;
32. PCB (bifenilpoliclorurati) şi/sau PCT (trifenilpoliclorurati);
33. compuşi farmaceutici sau veterinari;
34. biocide şi substanţe fitofarmaceutice;
35. substanţe infectioase;
36. creozoturi;
37. izocianati; tiocianati;
38. cianuri organice;
39. fenoli; compuşi ai fenolului;
40. solventi halogenati;
41. solventi organici, cu excepţia solventilor halogenati;
42. compuşi organohalogenati, cu excepţia materialelor polimericate inerte şi a altor substanţe care sunt cuprinse în prezenta anexa;
43. compuşi aromatici; compuşi organici policiclici şi heterociclici;
44. amine alifatice;
45. amine aromatice;
46. eteri;
47. substanţe cu caracter exploziv, cu excepţia celor cuprinse la alt punct din aceasta anexa;
48. compuşi organici cu sulf;
49. orice compus din familia dibenzofuranilor policlorurati;
50. orice compus din familia dibenzo-para-dioxinelor policlorurate;
51. hidrocarburi şi compuşi ai acestora cu oxigen, azot sau sulf, care nu au fost cuprinşi la alt punct din aceasta anexa.

ANEXA 1E

PROPRIETĂŢI
ale deşeurilor care fac ca acestea sa fie periculoase

H1. explozive - substanţe şi preparate care pot exploda sub efectul unei scantei sau care sunt mai sensibile la focuri ori frecare decât dinitrobenzenul;
H2. oxidante - substanţe şi preparate care produc reactii puternic exoterme în contact cu alte substanţe, mai ales cu substanţe inflamabile;
H3.A. foarte inflamabile:
- substanţe lichide şi preparate care au punctul de aprindere sub 21°C (inclusiv lichide extrem de inflamabile);
- substanţe şi preparate care se pot incalzi şi apoi se pot aprinde în contact cu aerul la temperatura mediului ambiant fãrã adaos de energie suplimentarã;
- substanţe solide şi preparate care iau foc cu usurinta la contactul cu o sursa de aprindere şi care continua sa arda sau sa se consume şi dupã îndepãrtarea sursei de aprindere;
- substanţe gazoase şi preparate care sunt inflamabile în aer la presiune normalã;
- substanţe şi preparate care în contact cu apa sau cu aerul umed produc gaze uşor inflamabile în cantitãţi periculoase;
H3.B. inflamabile - substanţe şi preparate lichide care au punctul de aprindere egal sau mai mare de 21°C şi mai mic sau egal cu 55°C;
H4. iritante - substanţe şi preparate necorosive care prin contact imediat, prelungit sau repetat cu pielea sau cu mucoasele pot cauza inflamatii;
H5. dãunãtoare - substanţe şi preparate care, dacã sunt inhalate sau ingerate ori dacã penetreaza pielea, pot produce riscuri limitate pentru sãnãtate;
H6. toxice - substanţe şi preparate care, dacã sunt inhalate sau dacã penetreaza pielea, pot produce riscuri serioase, acute sau cronice pentru sãnãtate şi chiar moartea;
H7. cancerigene - substanţe şi preparate care, dacã sunt inhalate sau ingerate ori dacã penetreaza pielea, pot induce cancer sau creşterea incidentei lui;
H8. corosive - substanţe şi preparate care pot distruge tesuturile vii la contactul cu acestea;
H9. infectioase - substanţe cu conţinut de microorganisme viabile sau toxinele acestora care sunt cunoscute ca producand boli pentru om sau pentru alte organisme vii;
H10. teratogene - substanţe şi preparate care, dacã sunt inhalate sau ingerate sau dacã penetreaza pielea, pot induce malformatii congenitale neereditare sau creşterea incidentei acestora;
H11. mutagene - substanţe şi preparate care, dacã sunt inhalate sau ingerate ori dacã penetreaza pielea, pot produce defecte genetice ereditare sau creşterea incidentei acestora;
H12. substanţe şi preparate care în contact cu apa, cu aerul sau cu un acid produc gaze toxice sau foarte toxice;
H13. substanţe şi preparate capabile ca dupã depozitare sa producã, pe diferite cai, alta substanta (de exemplu, levigat), care poseda una dintre caracteristicile prezentate mai sus;
H14. ecotoxice - substanţe şi preparate care prezintã sau pot prezenta riscuri imediate sau întârziate pentru unul sau mai multe sectoare ale mediului înconjurãtor.

ANEXA 2A

OPERAŢIUNI
de eliminare a deşeurilor

1. depozitarea pe sol şi în subsol (de exemplu, depunerea în depozite de gunoi);
2. tratarea prin contact cu solul (de exemplu, biodegradarea deşeurilor lichide sau a namolurilor depozitate pe sol);
3. injectarea în subteran (de exemplu, injectarea deşeurilor pompabile în puţuri, saline sau straturi geologice);
4. descãrcarea pe suprafeţe (de exemplu, descãrcarea de deşeuri lichide sau de namoluri în depresiuni, iazuri sau lagune);
5. depozitarea pe teren special amenajat (de exemplu, dispunerea în celule etanse separate, acoperite şi izolate unele de celelalte şi de mediul înconjurãtor);
6. evacuarea deşeurilor solide în mediul acvatic, exceptând marile şi oceanele;
7. evacuarea în mari/oceane, inclusiv ingroparea în subsolul marin;
8. tratament biologic nespecificat la alt punct din prezenta anexa, din care rezulta, în final, compuşi sau amestecuri care sunt eliminate prin intermediul oricãrei operaţiuni enumerate la pct. 1-12;
9. tratament fizico-chimic nespecificat la alt punct din prezenta anexa, din care rezulta, în final, compuşi sau amestecuri care sunt eliminate prin intermediul oricãrei operaţiuni enumerate la pct. 1-12 (de exemplu: evaporare, uscare, calcinare etc.);
10. incinerare pe sol;
11. incinerare pe mare;
12. stocare permanenta (de exemplu, introducerea de containere cu deşeuri într-o mina);
13. amestecare înainte de a se încadra în oricare dintre operaţiunile menţionate la pct. 1-12;
14. reambalare înainte de a se încadra în oricare dintre operaţiunile menţionate la pct. 1-13;
15. stocarea înainte de efectuarea oricãrei operaţiuni menţionate la pct. 1-14, cu excepţia depozitarii temporare, înaintea colectãrii, pe zona de producere.

ANEXA 2B

OPERAŢIUNI
de valorificare a deşeurilor

1. recuperarea sau regenerarea solventilor;
2. reciclarea sau recuperarea substanţelor organice care nu sunt utilizate ca solventi;
3. reciclarea sau recuperarea metalelor ori a compusilor metalici;
4. reciclarea sau recuperarea altor materiale anorganice;
5. regenerarea acizilor sau a bazelor;
6. valorificarea produselor folosite la captarea poluantilor;
7. valorificarea produselor din catalizatori;
8. rerafinarea uleiurilor uzate sau alte reutilizari ale acestora;
9. utilizarea ca material combustibil sau ca mijloc de producere a energiei;
10. împrãştierea pe sol, în beneficiul agriculturii sau pentru reconstrucţie ecologica, inclusiv operaţiunile de compostare şi alte procese de transformare biologica;
11. utilizarea deşeurilor obţinute în urma oricãrei operaţiuni menţionate la pct. 1-10;
12. schimb de deşeuri între deţinãtori, pentru a fi supuse uneia dintre operaţiunile menţionate la pct. 1-11;
13. stocarea de deşeuri în scopul de a fi supuse uneia dintre operaţiunile menţionate la pct. 1-12, exclusiv depozitarea temporarã înaintea colectãrii, în zona de producere.

---------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016