Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDONANTA DE URGENTA nr. 77 din 21 septembrie 2011  privind stabilirea unei contributii pentru finantarea unor cheltuieli in domeniul sanatatii    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDONANTA DE URGENTA nr. 77 din 21 septembrie 2011 privind stabilirea unei contributii pentru finantarea unor cheltuieli in domeniul sanatatii

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 680 din 26 septembrie 2011

    Având în vedere consumul ridicat de medicamente care a condus la depãşirea plafonului alocat, pentru asigurarea unui acces neîntrerupt al populaţiei la medicamentele cu şi fãrã contribuţie personalã acordate în ambulatoriu, în cadrul programelor naţionale de sãnãtate, precum şi în unitãţile sanitare cu paturi, se impune intervenţia legislativã de urgenţã.
    Ţinând cont de necesitatea implementãrii unui sistem de contribuţie sustenabil pentru suplimentarea în continuare a surselor de finanţare a sistemului public de sãnãtate în regim de urgenţã, în vederea asigurãrii asistenţei medicale a populaţiei, şi de faptul cã neadoptarea unor mãsuri imediate ar conduce la imposibilitatea organizãrii corespunzãtoare a activitãţilor din domeniul sanitar şi la imposibilitatea îmbunãtãţirii condiţiilor de desfãşurare a acestora, iar amânarea adoptãrii acestor mãsuri imediate ar avea consecinţe negative în ceea ce priveşte calitatea serviciilor medicale, prin lipsa resurselor financiare necesare asigurãrii asistenţei medicale pentru un numãr important de pacienţi,
    în considerarea faptului cã aceste elemente vizeazã interesul general public şi constituie situaţii de urgenţã a cãror reglementare nu poate fi amânatã, cu impact direct asupra asigurãrii asistenţei medicale populaţiei, prin suplimentarea surselor de finanţare a sistemului public de sãnãtate,
    în temeiul art. 115 alin. (4) din Constituţia României, republicatã,

    Guvernul României adoptã prezenta ordonanţã de urgenţã.

    ART. 1
    Deţinãtorii autorizaţiilor de punere pe piaţã a medicamentelor sau reprezentanţii legali ai acestora au obligaţia de a plãti trimestrial pentru medicamentele incluse în programele naţionale de sãnãtate, precum şi pentru medicamentele cu sau fãrã contribuţie personalã, folosite în tratamentul ambulatoriu pe bazã de prescripţie medicalã prin farmaciile cu circuit deschis, în tratamentul spitalicesc şi pentru medicamentele utilizate în cadrul serviciilor medicale acordate prin centrele de dializã, suportate din Fondul naţional unic de asigurãri sociale de sãnãtate şi din bugetul Ministerului Sãnãtãţii, o contribuţie trimestriala calculatã conform prezentei ordonanţe de urgenţã.
    ART. 2
    În înţelesul prezentei ordonanţe de urgenţã, reprezentant legal este persoana juridicã românã împuternicitã de cãtre deţinãtorul autorizaţiei de punere pe piaţã care nu este persoanã juridicã românã pentru raportarea şi plata contribuţiei trimestriale.
    ART. 3
    (1) Contribuţia trimestrialã se calculeazã prin aplicarea unui procent "p" asupra valorii consumului de medicamente, suportate din Fondul naţional unic de asigurãri sociale de sãnãtate şi din bugetul Ministerului Sãnãtãţii, consum aferent vânzãrilor fiecãrui plãtitor de contribuţie.
    (2) Procentul "p" se calculeazã astfel:


        (CTt - BAt)
    p = ─────────── x 100,
            CTt



    unde:
    CTt = consumul total trimestrial de medicamente, suportate din Fondul naţional unic de asigurãri sociale de sãnãtate şi din bugetul Ministerului Sãnãtãţii;
    BAt = bugetul aprobat trimestrial, aferent medicamentelor suportate din Fondul naţional unic de asigurãri sociale de sãnãtate şi din bugetul Ministerului Sãnãtãţii, calculat prin împãrţirea la 4 a bugetului anual aprobat iniţial prin legea bugetului de stat.
    (3) Valoarea procentului "p" se comunicã persoanelor prevãzute la art. 1 de cãtre Casa Naţionalã de Asigurãri de Sãnãtate, odatã cu consumul trimestrial prevãzut la art. 5 alin. (7).
    (4) Contribuţia trimestrialã prevãzutã la alin. (1) se calculeazã şi se datoreazã pentru valoarea consumului de medicamente realizat dupã data de 30 septembrie 2011.
    ART. 4
    (1) În termen de 30 de zile de la data intrãrii în vigoare a prevederilor prezentei ordonanţe de urgenţã, deţinãtorii autorizaţiilor de punere pe piaţã a medicamentelor, care nu sunt persoane juridice române, au obligaţia sã depunã la Casa Naţionalã de Asigurãri de Sãnãtate datele de identificare ale reprezentanţilor legali care vor duce la îndeplinire obligaţiile legale prevãzute de prezenta ordonanţã de urgenţã, precum şi lista medicamentelor pentru care se datoreazã contribuţia trimestrialã.
    (2) Deţinãtorii autorizaţiilor de punere pe piaţã a medicamentelor, persoane juridice române, au obligaţia sã depunã la Casa Naţionalã de Asigurãri de Sãnãtate, în termenul prevãzut la alin. (1), lista medicamentelor pentru care se datoreazã contribuţia trimestrialã.
    (3) În acelaşi termen, persoanele juridice române prevãzute la alin. (1) şi (2) au obligaţia sã se înregistreze fiscal la Agenţia Naţionalã de Administrare Fiscalã ca plãtitori ai contribuţiei trimestriale prevãzute la art. 1.
    ART. 5
    (1) Agenţia Naţionalã de Administrare Fiscalã administreazã contribuţia trimestrialã prevãzutã la art. 1, potrivit prevederilor Ordonanţei Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de procedurã fiscalã, republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
    (2) Contribuţia trimestrialã prevãzutã la art. 1 este asimilatã obligaţiei fiscale.
    (3) Stabilirea, calculul şi declararea contribuţiei se efectueazã de cãtre persoanele obligate la plata acesteia, prevãzute la art. 4 alin. (3), pe baza informaţiilor furnizate de Casa Naţionalã de Asigurãri de Sãnãtate. Contribuţia trimestrialã se declarã de cãtre plãtitori la organul fiscal competent, pânã la termenul de platã al acesteia prevãzut la alin. (8).
    (4) Farmaciile cu circuit deschis, unitãţile sanitare cu paturi şi centrele de dializã care utilizeazã medicamente potrivit prevederilor art. 1 raporteazã consumul de medicamente care se suportã din bugetul Fondului naţional unic de asigurãri sociale de sãnãtate şi din bugetul Ministerului Sãnãtãţii, dupã cum urmeazã:
    a) farmaciile cu circuit deschis raporteazã lunar consumul, în condiţiile Contractului-cadru privind condiţiile acordãrii asistenţei medicale în cadrul sistemului de asigurãri sociale de sãnãtate;
    b) unitãţile sanitare cu paturi şi centrele de dializã care utilizeazã medicamentele prevãzute la art. 1 raporteazã lunar, pânã la data de 15 a lunii curente pentru luna anterioarã, la casele de asigurãri de sãnãtate consumul de medicamente pe baza formularelor de raportare aprobate prin ordin comun al ministrului sãnãtãţii şi al preşedintelui Casei Naţionale de Asigurãri de Sãnãtate, în termen de 30 de zile.
    (5) Unitãţile sanitare cu paturi şi centrele de dializã care utilizeazã medicamentele prevãzute la art. 1, dupã aprobarea bugetului propriu, raporteazã caselor de asigurãri de sãnãtate bugetul anual aferent medicamentelor suportate din Fondul naţional unic de asigurãri sociale de sãnãtate şi din bugetul Ministerului Sãnãtãţii. Pentru anul 2011, raportarea se face în termen de 10 zile de la data intrãrii în vigoare a prevederilor prezentei ordonanţe de urgenţã.
    (6) Casele de asigurãri de sãnãtate raporteazã lunar consumul centralizat cãtre Casa Naţionalã de Asigurãri de Sãnãtate pânã la data de 20 inclusiv a lunii urmãtoare celei pentru care se datoreazã contribuţia, pe baza unei machete de raportare aprobate prin ordin al preşedintelui Casei Naţionale de Asigurãri de Sãnãtate.
    (7) Casa Naţionalã de Asigurãri de Sãnãtate transmite în format electronic persoanelor prevãzute la art. 1, pânã la finele lunii urmãtoare expirãrii trimestrului, consumul centralizat de medicamente înregistrat corespunzãtor datelor din sistemul de asigurãri sociale de sãnãtate.
    (8) Contribuţia prevãzutã la art. 3 se vireazã trimestrial, pânã la data de 25 a celei de-a doua luni urmãtoare încheierii trimestrului pentru care se datoreazã contribuţia.
    ART. 6
    (1) Datele comunicate de Casa Naţionalã de Asigurãri de Sãnãtate potrivit prevederilor art. 5 alin. (7) pot fi contestate de persoanele prevãzute la art. 1 în termen de 10 zile calendaristice din ziua comunicãrii datelor.
    (2) Contestaţiile se depun la Casa Naţionalã de Asigurãri de Sãnãtate şi se soluţioneazã prin emiterea unui act administrativ, comunicat contestatarilor, în termen de 30 de zile de la data înregistrãrii acestora.
    (3) Depunerea contestaţiilor nu suspendã obligaţia de platã a contribuţiei prevãzute la art. 3.
    (4) În cazul soluţionãrii contestaţiilor pânã la termenul de platã prevãzut la art. 5 alin. (8), se vor plãti contribuţiile aferente noilor sume comunicate de Casa Naţionalã de Asigurãri de Sãnãtate, iar în cazul depãşirii acestui termen se vor face regularizãri la termenele de platã aferente trimestrului urmãtor.
    (5) Ulterior comunicãrii actului administrativ sau la expirarea termenului prevãzut la alin. (2), contestatarul se poate adresa instanţei de contencios administrativ potrivit prevederilor Legii contenciosului administrativ nr. 554/2004, cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
    ART. 7
    Sumele încasate din contribuţia prevãzutã la art. 3 constituie venituri la bugetul Fondului naţional unic de asigurãri sociale de sãnãtate şi sunt folosite pentru medicamente incluse în programele naţionale de sãnãtate, pentru medicamentele cu sau fãrã contribuţie personalã şi pentru servicii medicale.
    ART. 8
    (1) Pentru neachitarea la termenul prevãzut la art. 5 alin. (8) de cãtre deţinãtorii autorizaţiilor de punere pe piaţã a medicamentelor sau reprezentanţii legali ai acestora a contribuţiei prevãzute la art. 3 se datoreazã dupã acest termen dobânzi şi penalitãţi de întârziere conform prevederilor Ordonanţei Guvernului nr. 92/2003, republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
    (2) Pentru persoanele juridice care nu îşi îndeplinesc obligaţiile de platã a contribuţiei în termen de 180 de zile de la data scadenţei, medicamentele pentru care deţin autorizaţie de punere pe piaţã se exclud, dupã caz, din:
    a) lista medicamentelor cu sau fãrã contribuţie personalã, folosite în tratamentul ambulatoriu pe bazã de prescripţie medicalã prin farmaciile cu circuit deschis, în tratamentul spitalicesc şi pentru medicamentele utilizate în cadrul serviciilor medicale acordate în alte unitãţi sanitare, aprobatã prin ordin al preşedintelui Casei Naţionale de Asigurãri de Sãnãtate, elaboratã pe baza Listei cuprinzând denumirile comune internaţionale corespunzãtoare medicamentelor de care beneficiazã asiguraţii, cu sau fãrã contribuţie personalã, pe bazã de prescripţie medicalã, în sistemul de asigurãri sociale de sãnãtate, aprobatã prin Hotãrârea Guvernului nr. 720/2008, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, la prima actualizare; medicamentele pot fi reincluse la o urmãtoare ediţie a acesteia, în condiţiile îndeplinirii integrale a obligaţiilor de platã;
    b) lista denumirilor comerciale şi a preţurilor de decontare a medicamentelor care se acordã bolnavilor cuprinşi în cadrul programelor naţionale de sãnãtate, corespunzãtoare denumirilor comune internaţionale (DCI) prevãzute în secţiunea C2 a sublistei C din anexa la Hotãrârea Guvernului nr. 720/2008 pentru aprobarea Listei cuprinzând denumirile comune internaţionale corespunzãtoare medicamentelor de care beneficiazã asiguraţii, cu sau fãrã contribuţie personalã, pe bazã de prescripţie medicalã, în sistemul de asigurãri sociale de sãnãtate, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, aprobatã prin ordin al ministrului sãnãtãţii, la prima actualizare; medicamentele pot fi reincluse la o urmãtoare ediţie a acesteia, în condiţiile îndeplinirii integrale a obligaţiilor de platã.
    (3) Pentru persoanele juridice care nu îşi îndeplinesc obligaţiile prevãzute la art. 4, dupã expirarea termenului, medicamentele pentru care deţin autorizaţie de punere pe piaţã se exclud din listele prevãzute la alin. (2) şi pot fi reincluse la o urmãtoare ediţie a acestora în condiţiile îndeplinirii tuturor obligaţiilor prevãzute de prevederile prezentei ordonanţe de urgenţã.
    ART. 9
    (1) Pentru medicamentele incluse în programele naţionale de sãnãtate, pentru medicamentele de care beneficiazã asiguraţii în tratamentul ambulatoriu, cu sau fãrã contribuţie personalã, pe bazã de prescripţie medicalã, în sistemul de asigurãri sociale de sãnãtate, şi pentru medicamentele de care beneficiazã asiguraţii în tratamentul spitalicesc, vândute anterior intrãrii în vigoare a prevederilor prezentei ordonanţe de urgenţã, contribuţia datoratã potrivit art. 363^1 din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sãnãtãţii, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, se stabileşte de Casa Naţionalã de Asigurãri de Sãnãtate şi se plãteşte conform reglementãrilor legale în vigoare la data vânzãrii acestora.
    (2) Începând cu data intrãrii în vigoare a prevederilor prezentei ordonanţe de urgenţã, procedurile de administrare a creanţelor reprezentând contribuţiile prevãzute la alin. (1) vor fi continuate de Agenţia Naţionalã de Administrare Fiscalã, care se subrogã în drepturile şi obligaţiile Ministerului Sãnãtãţii - Casei Naţionale de Asigurãri de Sãnãtate, în calitate de creditor bugetar, pe care le succedã de drept în aceastã calitate. Administrarea creanţelor reprezentând contribuţiile prevãzute la alin. (1) se îndeplineşte potrivit prevederilor Ordonanţei Guvernului nr. 92/2003, republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
    (3) Contribuţiile prevãzute la alin. (1) constituie în continuare venituri proprii ale Ministerului Sãnãtãţii şi se utilizeazã potrivit prevederilor art. 362 din Legea nr. 95/2006, cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
    (4) Sumele reprezentând contribuţiile prevãzute la alin. (1), inclusiv dobânzile, penalitãţile de întârziere sau majorãrile de întârziere, pentru care dreptul de a cere executarea silitã s-a prescris pânã la data preluãrii în administrare a acestora de cãtre Agenţia Naţionalã de Administrare Fiscalã, rãmân în responsabilitatea Casei Naţionale de Asigurãri de Sãnãtate.
    (5) În termen de 30 de zile de la data intrãrii în vigoare a prevederilor prezentei ordonanţe de urgenţã, pentru obligaţiile prevãzute la alin. (1) Ministerul Sãnãtãţii şi Casa Naţionalã de Asigurãri de Sãnãtate vor comunica Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscalã:
    a) înscrisurile în care sunt individualizate creanţele datorate şi neachitate pânã la data intrãrii în vigoare a prevederilor prezentei ordonanţe de urgenţã şi care reprezintã titluri executorii;
    b) situaţia soldurilor contribuţiilor stabilite înainte de data intrãrii în vigoare a prevederilor prezentei ordonanţe de urgenţã şi neîncasate pânã la aceeaşi datã;
    c) notificãrile privind contribuţiile stabilite, aferente trimestrului III 2011;
    d) orice alte informaţii disponibile, necesare urmãririi şi verificãrii sumelor datorate.
    (6) Procedura de predare-primire a documentelor şi informaţiilor prevãzute la alin. (5) va fi aprobatã prin ordin comun al ministrului finanţelor publice şi al ministrului sãnãtãţii, în termen de 15 zile de la data intrãrii în vigoare a prevederilor prezentei ordonanţe de urgenţã.
    (7) Debitorii plãtitori de contribuţii sunt obligaţi sã întocmeascã pe propria rãspundere şi sã depunã, pânã la data de 25 a lunii urmãtoare intrãrii în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţã, la organul fiscal competent declaraţii-inventar privind contribuţiile în sold la data intrãrii in vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţã şi neachitate pânã la data depunerii declaraţiei-inventar, care sunt asimilate declaraţiilor fiscale, prevederile Ordonanţei Guvernului nr. 92/2003, republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, aplicându-se în mod corespunzãtor.
    (8) Începând cu data intrãrii în vigoare a prevederilor prezentei ordonanţe de urgenţã, contribuţia prevãzutã la alin. (1), inclusiv sumele restante aferente acestor contribuţii, se achitã la unitãţile Trezoreriei Statului din cadrul organelor fiscale în raza cãrora sunt luaţi în administrare contribuabilii, într-un cont distinct de disponibilitãţi codificat cu codul de identificare fiscalã al contribuabililor.
    (9) Sumele încasate în contul distinct prevãzut la alin. (8) se transferã de unitãţile Trezoreriei Statului în contul de venituri proprii al Ministerului Sãnãtãţii, la data de 15 şi în ultima zi lucrãtoare ale fiecãrei luni.
    (10) Procedura de restituire a sumelor achitate în contul prevãzut la alin. (8) se aprobã prin ordin comun al ministrului finanţelor publice şi al ministrului sãnãtãţii.
    (11) Termenele de prescripţie a dreptului de a cere executarea silitã a obligaţiilor bugetare cuprinse în declaraţiile-inventar prevãzute la alin. (7) se întrerup la data intrãrii în vigoare a prevederilor prezentei ordonanţe de urgenţã, dupã aceastã datã urmând sã curgã un nou termen de prescripţie.
    (12) Nedepunerea declaraţiei-inventar în termenul prevãzut la alin. (7) constituie contravenţie şi se sancţioneazã cu amendã de la 1.000 lei la 5.000 lei. Constatarea contravenţiei şi aplicarea amenzii se fac de cãtre organele fiscale competente.
    (13) Dispoziţiile referitoare la contravenţiile prevãzute la alin. (12) se completeazã cu prevederile Ordonanţei Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor, aprobatã cu modificãri şi completãri prin Legea nr. 180/2002, cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
    (14) Modelul şi conţinutul declaraţiei-inventar prevãzute la alin. (7) se aprobã prin ordin al preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscalã.
    ART. 10
    Prezenta ordonanţã de urgenţã intrã în vigoare la data de 1 octombrie 2011, cu excepţia prevederilor art. 9 alin. (12) care intrã în vigoare la data de 10 octombrie 2011.
    ART. 11
    La data intrãrii în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţã, art. 270 alin. (1) lit. x), art. 363^1 şi art. 365 alin. (1^1)-(1^3) din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sãnãtãţii, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 372 din 28 aprilie 2006, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, precum şi Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 68/2011 pentru stabilirea unor mãsuri în domeniul sãnãtãţii, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 457 din 30 iunie 2011, se abrogã.

                      PRIM-MINISTRU
                         EMIL BOC

                     Contrasemneazã:
                     ---------------
                   Ministrul sãnãtãţii,
                     Ritli Ladislau

              Ministrul finanţelor publice,
                  Gheorghe Ialomiţianu

              Preşedintele Casei Naţionale
                de Asigurãri de Sãnãtate,
                   Nicolae-Lucian Duţã

    Bucureşti, 21 septembrie 2011.
    Nr. 77.

                       ------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016