Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDONANTA DE URGENTA nr. 77 din 16 iunie 2000  pentru modificarea si completarea   Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 98/1999 privind protectia sociala a persoanelor ale caror contracte individuale de munca vor fi desfacute ca urmare a concedierilor colective    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDONANTA DE URGENTA nr. 77 din 16 iunie 2000 pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 98/1999 privind protectia sociala a persoanelor ale caror contracte individuale de munca vor fi desfacute ca urmare a concedierilor colective

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 283 din 22 iunie 2000
În temeiul prevederilor art. 114 alin. (4) din Constituţia României,

Guvernul României emite prezenta ordonanta de urgenta.

ART. 1
<>Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 98/1999 privind protecţia socialã a persoanelor ale cãror contracte individuale de munca vor fi desfãcute ca urmare a concedierilor colective, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 303 din 29 iunie 1999, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, se modifica şi se completeazã dupã cum urmeazã:

1. Articolul 33 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 33. - Sumele de bani reprezentând plati compensatorii se plãtesc în rate egale lunare."

2. Articolele 34-38 se abroga.

3. Articolul 39 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 39. - Dreptul beneficiarului la plata compensatorie înceteazã la data reincadrarii în unitatea din care a fost disponibilizat sau la o alta unitate."

4. Articolul 41 se abroga.

5. Articolul 42 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 42. - (1) Societãţile comerciale, societãţile şi companiile naţionale, precum şi regiile autonome sau alte unitãţi aflate sub autoritatea administraţiei publice centrale sau locale pot acorda persoanelor disponibilizate prin concedieri colective, din fondul de salarii, compensaţii bãneşti individuale, în condiţiile şi în cuantumurile prevãzute în contractele colective de munca.
(2) În cursul anului 2000 regiile autonome, societãţile şi companiile naţionale şi unele societãţi comerciale cu capital majoritar de stat, prevãzute în anexele nr. 1 şi 2 la Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 58/2000 privind unele mãsuri pentru întãrirea disciplinei salariale şi financiare în regiile autonome, societãţile şi companiile naţionale şi în unele societãţi comerciale cu capital majoritar de stat, în anul 2000, nu pot acorda compensaţii bãneşti individuale în condiţiile prevãzute la alin. (1)."

6. Alineatul (1) al articolului 45 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 45. - (1) Persoanele disponibilizate prin concedieri colective beneficiazã de vechime în munca în perioada pentru care primesc plati compensatorii, pana la reincadrare cu contract individual de munca sau pana la data prezentãrii dovezilor ca au utilizat sumele potrivit scopului pentru care le-au solicitat."

7. Articolul 46 se completeazã cu alineatele (4) şi (5) cu urmãtorul cuprins:
"(4) De serviciile de preconcediere colectivã pot beneficia, la cerere, şi persoanele disponibilizate prin concedieri colective, prevãzute la art. 42.
(5) Angajatorii persoanelor prevãzute la alin. (4) vor comunica în scris agentiilor pentru ocupare şi formare profesionalã judeţene, respectiv a muncipiului Bucureşti, în termen de 5 zile de la acordarea preavizului, lista cuprinzând persoanele care au solicitat servicii de preconcediere colectivã."

8. Secţiunea a III-a "Mãsuri pentru stimularea societãţilor comerciale aflate în procesul de restructurare" şi articolele 51-54 se abroga.

9. La articolul 60 alineatul (1), litera a) va avea urmãtorul cuprins:
"a) încãlcarea prevederilor art. 25 şi 32 se sancţioneazã cu amenda de la 10.000.000 lei la 15.000.000 lei;"

10. Articolele 61, 62 şi punctul 3 al articolului 63 se abroga.

ART. 2
Litera h) a alineatului (1) al articolului 4 din <>Legea nr. 145/1998 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Agenţiei Naţionale pentru Ocupare şi Formare Profesionalã se modifica şi va avea urmãtorul cuprins:
"h) aproba programele de restructurare pentru societãţile comerciale la care actionarii sunt persoane fizice sau juridice, altele decât statul, şi care deţin drepturi de proprietate asupra unui pachet de acţiuni reprezentând mai mult de doua treimi din totalul drepturilor de vot în adunarea generalã."

ART. 3
(1) De la data intrãrii în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenta beneficiazã de plati compensatorii acordate din bugetul Fondului pentru plata ajutorului de şomaj numai persoanele disponibilizate prin concedieri colective din unitãţile prevãzute în Planul de restructurare în vederea aplicãrii Programului de restructurare a întreprinderilor şi de reconversie profesionalã (RICOP), cuprinse în anexa.
(2) De la data intrãrii în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenta nu se mai acorda plati compensatorii din bugetul Fondului pentru plata ajutorului de şomaj persoanelor disponibilizate prin concedieri colective în cadrul programelor de restructurare, reorganizare, închidere operationala parţialã sau totalã a activitãţii, privatizare ori lichidare, aprobate dupã aceasta data, cu excepţia persoanelor prevãzute la alin. (1).
(3) Plãţile compensatorii, ajutorul de şomaj sau alocaţia de sprijin, aflate în derulare la data intrãrii în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenta, vor fi acordate în continuare din sursele, în cuantumurile, pe duratele, în succesiunea şi în condiţiile stabilite prin actele normative care au reglementat aceste drepturi.
(4) În sensul prevederilor alin. (3), plãţile compensatorii, ajutorul de şomaj sau alocaţia de sprijin aflate în derulare reprezintã:
a) plãţile care au început înainte de intrarea în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenta şi care continua şi dupã aceasta data;
b) plãţile ale cãror cuantumuri au fost stabilite înainte de intrarea în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenta, iar punerea în plata a acestora se face dupã intrarea în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenta;
c) plãţile cuvenite persoanelor disponibilizate prin concedieri colective dupã data intrãrii în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenta, dacã programele de restructurare, reorganizare, închidere operationala parţialã sau totalã a activitãţii, privatizare ori lichidare au fost aprobate înainte de intrarea în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenta, cu condiţia ca desfacerea contractelor individuale de munca ale acestor salariaţi sa fie facuta în termen de 60 de zile de la data aprobãrii programelor menţionate mai sus sau, dupã caz, în termenul de 60 de zile prevãzut la <>art. 23 lit. d) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 98/1999 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare;
d) plãţile cuvenite persoanelor care urmeazã sa fie disponibilizate prin concedieri colective în etape, în baza unor programe de restructurare sau privatizare aprobate înainte de data intrãrii în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenta, care au prevãzute etape de disponibilizare ce se deruleazã dupã aceasta data;
e) plãţile compensatorii acordate în doua transe, din care prima transa a fost plãtitã înainte de intrarea în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenta;
f) plãţile compensatorii stabilite prin hotãrârile judecãtoreşti rãmase definitive şi irevocabile, în cadrul proceselor care au început înainte de intrarea în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenta.
ART. 4
La data intrãrii în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenta se abroga actele normative prevãzute la lit. B din anexa la <>Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 98/1999 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, cu excepţia prevederilor care reglementeazã plãţile compensatorii acordate în baza programelor aprobate anterior acestei date, aflate în derulare, care îşi vor inceta aplicabilitatea la expirarea perioadei de plata a acestora.
ART. 5
<>Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 98/1999 , publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 303 din 29 iunie 1999, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, inclusiv cu cele aduse prin prezenta ordonanta de urgenta, se va republica, dupã aprobarea prin lege, în Monitorul Oficial al României, Partea I, dându-se textelor o noua numerotare.
ART. 6
La data intrãrii în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenta se abroga prevederile articolelor 29, 32-37, 39, 40, 44, 45 şi 49 din Normele metodologice de aplicare a prevederilor <>Ordonanţei de urgenta a Guvernului nr. 98/1999 privind protecţia socialã a persoanelor ale cãror contracte individuale de munca vor fi desfãcute ca urmare a concedierilor colective, aprobate prin <>Hotãrârea Guvernului nr. 624/1999 , publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 376 din 6 august 1999, precum şi orice alte dispoziţii contrare.

PRIM-MINISTRU
MUGUR CONSTANTIN ISARESCU

Contrasemneazã:
---------------
Ministrul muncii şi protecţiei
sociale,
Smaranda Dobrescu

Ministrul finanţelor,
Decebal Traian Remes


ANEXA 1

LISTA
cuprinzând unitãţile prevãzute în Planul de restructurare în vederea aplicãrii Programului de restructurare a întreprinderilor şi de reconversie profesionalã (RICOP)



──────────────────────────────────────────────────────────────────────
Nr.
crt. Societatea comercialã Localitatea Judeţul
──────────────────────────────────────────────────────────────────────

Zona RICOP nr. 1: Bacau, Iaşi, Neamt, Vaslui

1. CHIMCOMPLEX Onesti Bacau
2. AEROSTAR Bacau Bacau
3. RAFO Onesti Bacau
4. CAROM Onesti Bacau
5. STOFE BUHUSI Buhusi Bacau
6. COMTOM Tomesti Iaşi
7. FORTUS Iaşi Iaşi
8. TEROM Iaşi Iaşi
9. NICOLINA Iaşi Iaşi
10. ANTIBIOTICE Rediu Iaşi
11. PETROTUB Cordun Neamt
12. FIBREX Savinesti Neamt
13. MOLDOSIN Vaslui Vaslui
14. RULMENTI Barlad Vaslui

Zona RICOP nr. 2: Brãila, Buzau, Galaţi

1. CELHART DONARIS Brãila Brãila
2. ROTEC Buzau Buzau
3. CORD Buzau Buzau
4. I.C.M.R.S. Galaţi Galaţi
5. SIDEX Galaţi Galaţi
6. INTFOR Galaţi Galaţi

Zona RICOP Nr. 3: Arges, Dambovita, Teleorman, Prahova

1. ARGESANA Pitesti Arges
2. ARO Campulung Arges
3. U.P.E.T. Targoviste Dambovita
4. C.O.S.T. Targoviste Dambovita
5. S.A.R.O. Targoviste Dambovita
6. SOCIETATEA NATIONALA Moreni Dambovita
"ROMARM" - S.A.,
Sucursala Moreni
7. SOCIETATEA NATIONALA Ion Luca Dambovita
"ROMARM" - S.A., Caragiale
Sucursala Mija
8. ELSID Titu Dambovita
9. TURNU Turnu Magurele Teleorman
10. ROVA Rosiori de Vede Teleorman
11. ELECTROTURIS Turnu Magurele Teleorman

12. SOCIETATEA NATIONALA Plopeni Prahova
"ROMARM" - S.A.,
Filiala Societatea
Comercialã
"Plopeni" - S.A.

Zona RICOP nr. 4: Dolj, Gorj, Olt, Hunedoara, Valcea, Alba

1. I.U.G. Craiova Dolj
2. M.A.T. Craiova Dolj
3. ELECTROPUTERE Craiova Dolj
4. SOCIETATEA NATIONALA Filiasi Dolj
"ROMARM" - S.A.,
Sucursala Filiasi
5. BIOSIN Calafat Dolj
6. TRANSPORT PRESTĂRI Rovinari Gorj
SERVICII CU UTILAJE
TERASIERE R
7. TRANSPORT PRESTĂRI Motru Gorj
SERVICII CU UTILAJE
TERASIERE M
8. ELECTROCARBON Slatina Olt
9. RULMENTI Slatina Olt
10. ALRO Slatina Olt
11. ROMVAG Caracal Olt
12. CORAPET Corabia Olt
13. ALPROM Slatina Olt
14. UMIROM Petrosani Hunedoara
15. SIDERURGICA Hunedoara Hunedoara
16. SIDERMET Calan Hunedoara
17. SOCIETATEA NATIONALA Orastie Hunedoara
"ROMARM" - S.A.,
Sucursala Orastie
18. UZINELE SODICE GOVORA Ramnicu Valcea Valcea
19. C.E.T. GOVORA Ramnicu Valcea Valcea
20. SOCIETATEA NATIONALA Babeni Valcea
"ROMARM" - S.A.,
Sucursala Babeni
21. SOCIETATEA NATIONALA Dragasani Valcea
"ROMARM" - S.A.,
Sucursala Dragasani
22. SOCIETATEA NATIONALA Cugir Alba
"ROMARM" - S.A.,
Filiala Societatea
Comercialã "Cugir" - S.A.

Zona RICOP nr. 5: Braşov, Covasna

1. NITRAMONIA Fagaras Braşov
2. ELECTROPRECIZIA Sacele Braşov
3. CELOHART Zarnesti Braşov
4. BRAFOR Braşov Braşov
5. TRACTORUL Braşov Braşov
6. RULMENTUL Braşov Braşov
7. ROMAN Braşov Braşov
8. I.A.R. Ghimbav Braşov
9. HIDROMECANICA Braşov Braşov
10. VIROMET Victoria Braşov
11. SOCIETATEA NATIONALA Zarnesti Braşov
"ROMARM" - S.A.,
Filiala Societatea
Comercialã "TOHAN" - S.A.
12. SOCIETATEA NATIONALA Braşov Braşov
"ROMARM" - S.A.,
Filiala Societatea
Comercialã "CARFIL" - S.A.
13. SOCIETATEA NATIONALA Braşov Braşov
"ROMARM" - S.A.,
Sucursala "Metrom"
14. FABRICA DE SCULE RASNOV Rasnov Braşov
15. COLOROM Codlea Braşov
16. SUBANSAMBLE AUTO Sfantu Gheorghe Covasna
17. M.T.S. Targu Secuiesc Covasna
──────────────────────────────────────────────────────────────────────


--------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016