Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDONANTA DE URGENTA nr. 75 din 7 septembrie 2011  pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 75/2005 privind asigurarea calitatii educatiei    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDONANTA DE URGENTA nr. 75 din 7 septembrie 2011 pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 75/2005 privind asigurarea calitatii educatiei

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 656 din 14 septembrie 2011

    Având în vedere cã în curând va începe noul an universitar 2011-2012,
    întrucât în baza Legii educaţiei naţionale nr. 1/2011 au fost emise o serie de acte subsecvente de aplicare a acesteia, respectiv Hotãrârea Guvernului nr. 681/2011 privind aprobarea Codului studiilor universitare de doctorat, Hotãrârea Guvernului nr. 789/2011 privind aprobarea Metodologiei de evaluare în scopul clasificãrii universitãţilor şi ierarhizãrii programelor de studii, ordine ale ministrului educaţiei, cercetãrii, tineretului şi sportului privind aprobarea standardelor minimale necesare şi obligatorii pentru conferirea titlurilor didactice din învãţãmântul superior, a gradelor profesionale de cercetare-dezvoltare şi a atestatului de abilitare pentru domeniile ştiinţifice aferente panelurilor pe domenii fundamentale, aplicarea acestora nefiind posibilã fãrã ca Agenţia Românã de Asigurare a Calitãţii în Învãţãmântul Superior, denumitã în continuare ARACIS, sã se adapteze la noile reglementãri,
    având în vedere faptul cã ARACIS, de la înfiinţarea sa din anul 2005 şi pânã în prezent, şi-a atins obiectivele pe plan internaţional, precum înscrierea în registrul european al agenţiilor de asigurare a calitãţii în învãţãmântul superior - ENQA şi pentru a crea premisele unei dezvoltãri internaţionale de succes,
    deoarece neadoptarea prezentei ordonanţe de urgenţã ar conduce la dificultãţi funcţionale în implementarea prevederilor Legii nr. 1/2011 în domeniul calitãţii serviciilor de educaţie, care trebuie fãcutã corelat ca timp şi prevederi cu restul actelor metodologice impuse de lege,
    întrucât neadoptarea prezentei ordonanţe de urgenţã poate avea consecinţe negative asupra funcţionãrii ARACIS în concordanţã cu noile prevederi legale şi potenţialul acesteia, fapt ce ar conduce la disfuncţionalitãţi ale activitãţii sale, dar şi ale activitãţii furnizorilor de educaţie, iar în final la dificultãţi ale întregului sistem,
    în temeiul art. 115 alin. (4) din Constituţia României, republicatã,

    Guvernul României adoptã prezenta ordonanţã de urgenţã.

    ART. I
    Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 75/2005 privind asigurarea calitãţii educaţiei, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 642 din 20 iulie 2005, aprobatã cu modificãri prin Legea nr. 87/2006, cu modificãrile ulterioare, se modificã şi se completeazã dupã cum urmeazã:
    1. La articolul 1, alineatul (2) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "(2) Prevederile prezentei ordonanţe de urgenţã se aplicã tuturor organizaţiilor furnizoare de educaţie care opereazã pe teritoriul României, precum şi organizaţiilor furnizoare de educaţie româneşti care funcţioneazã legal pe teritoriul altor state, potrivit reglementãrilor în materie în vigoare."
    2. La articolul 7, dupã alineatul (2) se introduce un nou alineat, alineatul (3), cu urmãtorul cuprins:
    "(3) Rezultatele obţinute în cadrul unui program de studii universitare de doctorat se exprimã şi prin calitatea rezultatelor cercetãrii ştiinţifice obţinute în cadrul acelui program de cãtre doctoranzi şi conducãtorii de doctorat."
    3. La articolul 10 punctul A, literele b) şi c) se modificã şi vor avea urmãtorul cuprins:
    "b) baza materialã şi optimizarea utilizãrii bazei materiale;
    c) resursele umane şi capacitatea instituţiei de atragere a resurselor umane externe instituţiei şi din afara ţãrii, în condiţiile legii;".
    4. La articolul 10 punctul B, litera c) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "c) angajabilitate;".
    5. La articolul 10 punctul C, literele c) şi g) se modificã şi vor avea urmãtorul cuprins:
    "c) proceduri obiective şi transparente de evaluare a rezultatelor învãţãrii, inclusiv de cãtre studenţi;
    ...........................................................................
    g) transparenţa informaţiilor de interes public, inclusiv cele privitoare la programele de studii şi, dupã caz, certificatele, diplomele şi calificãrile oferite;".
    6. La articolul 10 punctul C, dupã litera h) se introduce o nouã literã, litera i), cu urmãtorul cuprins:
    "i) acurateţea raportãrilor prevãzute de legislaţia în vigoare."
    7. La articolul 11, dupã alineatul (2) se introduce un nou alineat, alineatul (2^1), cu urmãtorul cuprins:
    "(2^1) Conducerea operativã a comisiei este asiguratã de conducãtorul organizaţiei sau de un coordonator desemnat de acesta."
    8. La articolul 11, alineatul (3) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "(3) Conducãtorul organizaţiei este direct responsabil de calitatea educaţiei furnizate."
    9. La articolul 11 alineatul (5), litera a) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "a) 1-3 reprezentanţi ai corpului profesoral, care îndeplinesc criteriile pentru obţinerea titlului de conferenţiar universitar, stabilite prin ordin al ministrului educaţiei, cercetãrii, tineretului şi sportului, conform art. 219 alin. (1) lit. a) din Legea educaţiei naţionale nr. 1/2011, aleşi prin vot secret de senatul universitar;".
    10. La articolul 17, dupã alineatul (2) se introduce un nou alineat, alineatul (3), cu urmãtorul cuprins:
    "(3) ARACIS exercitã şi atribuţiile conferite de Legea nr. 1/2011."
    11. La articolul 18, litera d) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "d) sã informeze instituţia evaluatã şi Ministerul Educaţiei, Cercetãrii, Tineretului şi Sportului asupra rezultatului evaluãrii externe."
    12. La articolul 19, alineatele (1)-(6) se abrogã.
    13. La articolul 19, alineatele (7) şi (8) se modificã şi vor avea urmãtorul cuprins:
    "(7) Membrii consiliului nu pot exercita mai mult de douã mandate. Durata unui mandat este de 4 ani.
    (8) La fiecare 4 ani, Consiliul ARACIS se înnoieşte prin scoaterea la concurs a 10 mandate de membru în Consiliul ARACIS. Mandatele se ocupã pe baza unei proceduri proprii, conform art. 19^1 alin. (5). Noul consiliu îşi alege preşedintele şi vicepreşedintele."
    14. Dupã articolul 19 se introduce un nou articol, articolul 19^1, cu urmãtorul cuprins:
    "Art. 19^1. - (1) ARACIS este condusã de un consiliu alcãtuit din 15 membri, cadre didactice titulare cu funcţii didactice de predare în învãţãmântul superior, potrivit prevederilor alin. (6) şi (9), la care se adaugã 2 studenţi, reprezentanţi ai federaţiilor studenţeşti din România, reconfirmaţi la începutul fiecãrui an universitar. Unul dintre membrii consiliului este numit, cu respectarea criteriilor prevãzute la alin. (5), de cãtre organizaţiile neguvernamentale, altele decât sindicatele şi Consiliul Naţional al Rectorilor, partenere ale Ministerului Educaţiei, Cercetãrii, Tineretului şi Sportului, conform art. 14 alin. (1) din Legea nr. 1/2011.
    (2) Membrii ARACIS sunt aleşi pe baza criteriilor de prestigiu profesional şi moral, pe principii de competenţã profesionalã şi ştiinţificã.
    (3) Consiliul ARACIS se organizeazã şi funcţioneazã independent de orice ingerinţe ideologice, politice sau religioase.
    (4) Consiliul ARACIS este condus de un preşedinte şi un vicepreşedinte, aleşi prin vot secret, cu majoritatea membrilor consiliului.
    (5) Membrii Consiliului ARACIS sunt aleşi conform procedurii proprii de alegeri. Comisia constituitã pentru alegerea membrilor Consiliului ARACIS este formatã din 2 membri numiţi de Asociaţia Europeanã pentru Asigurarea Calitãţii în Învãţãmântul Superior (ENQA), un membru numit de Asociaţia Europeanã a Universitãţilor (EUA), un membru numit de Uniunea Studenţilor Europeni (ESU), un reprezentant al preşedintelui Academiei Române. Participã cu rol de observator la procesul de alegere a membrilor Consiliului ARACIS un reprezentant al Consiliului Naţional al Rectorilor.
    (6) Membrii Consiliului ARACIS sunt profesori universitari conducãtori de doctorat care îndeplinesc standardele pentru obţinerea atestatului de abilitare sau care au obţinut atestatul de abilitare. Din Consiliul ARACIS pot face parte şi alte cadre didactice care îndeplinesc standardele pentru obţinerea atestatului de abilitare sau care au obţinut atestatul de abilitare.
    (7) Din Consiliul ARACIS nu pot face parte rectori pe perioada exercitãrii funcţiei de rector. În situaţia în care un membru al Consiliului ARACIS devine rector, îşi pierde mandatul de membru al Consiliului ARACIS începând cu data confirmãrii prin ordin al ministrului educaţiei, cercetãrii, tineretului şi sportului, conform art. 211 alin. (1) din Legea nr. 1/2011. Pentru mandatul vacantat se organizeazã alegeri conform procedurii proprii de alegeri, pentru durata restantã a mandatului vacantat.
    (8) Nu pot fi membri ai consiliului persoane care îndeplinesc o funcţie de demnitate publicã pe perioada exercitãrii funcţiei de demnitate publicã. În situaţia în care un membru al Consiliului ARACIS obţine o funcţie de demnitate publicã, îşi pierde mandatul de membru al Consiliului ARACIS începând cu data obţinerii funcţiei publice. Pentru mandatul vacantat se organizeazã alegeri conform procedurii proprii de alegeri, pentru durata restantã a mandatului vacantat.
    (9) Pot fi membri ai Consiliului ARACIS şi/sau membri evaluatori cadrele didactice titulare şi cadrele didactice pensionate care au obţinut aprobarea senatului de a desfãşura activitãţi didactice în regim de platã cu ora, potrivit art. 289 din Legea nr. 1/2011. Membrii evaluatori trebuie sã îndeplineascã standardele minimale pentru obţinerea titlului didactic de conferenţiar universitar, stabilite prin ordin al ministrului educaţiei, cercetãrii, tineretului şi sportului, conform art. 219 alin. (1) lit. a) din Legea nr. 1/2011.
    (10) În cazul în care instituţia sau programul de studiu supus evaluãrii are angajat în cadrul sãu unul sau mai mulţi membri ai Consiliului ARACIS ori soţi, rude sau afini pânã la gradul al treilea, acei membri ai Consiliului ARACIS nu participã la procedurile aferente evaluãrii respective.
    (11) În cazul în care instituţia sau programul de studiu supus evaluãrii are angajat în cadrul sãu unul sau mai mulţi membri evaluatori ARACIS ori soţi, rude sau afini pânã la gradul al treilea, acei membri evaluatori ARACIS nu participã în cadrul procedurilor aferente evaluãrii respective."
    15. La articolul 27, alineatul (1) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "Art. 27. - (1) Finanţarea ARACIP se face din venituri proprii şi subvenţii de la bugetul de stat acordate prin bugetul Ministerului Educaţiei, Cercetãrii, Tineretului şi Sportului."
    16. La articolul 31, litera c) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "c) termenul de depunere a cererii în vederea acreditãrii este de 2 ani de la data absolvirii primei promoţii, sub sancţiunea ridicãrii autorizaţiei de funcţionare provizorie de cãtre Ministerul Educaţiei, Cercetãrii, Tineretului şi Sportului;".
    17. Articolul 34 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "Art. 34. - (1) În condiţiile în care ARACIP, respectiv ARACIS sau o altã agenţie de asigurare a calitãţii, din ţarã sau din strãinãtate, înregistratã în Registrul european pentru asigurarea calitãţii în învãţãmântul superior (EQAR), constatã cã nu sunt îndeplinite standardele de calitate, informeazã Ministerul Educaţiei, Cercetãrii, Tineretului şi Sportului în termen de 5 zile lucrãtoare, care avertizeazã furnizorul de educaţie.
    (2) În termen de 30 de zile de la emiterea raportului prin care se constatã neîndeplinirea standardelor de calitate, agenţia de asigurare a calitãţii trimite furnizorului de educaţie, din proprie iniţiativã sau la solicitarea Ministerului Educaţiei, Cercetãrii, Tineretului şi Sportului, o nouã comisie de evaluare. În cazul în care nu este solicitatã o nouã comisie de evaluare de cãtre furnizorul de educaţie, Ministerul Educaţiei, Cercetãrii, Tineretului şi Sportului sau de cãtre ARACIS, raportul elaborat în condiţiile alin. (1) este definitiv.
    (3) Dupã parcurgerea procedurilor prevãzute la alin. (1) şi (2), în cazul constatãrii neîndeplinirii standardelor de calitate, Ministerul Educaţiei, Cercetãrii, Tineretului şi Sportului dispune:
    a) încetarea înscrierii de studenţi în cadrul programului respectiv de studii şi încetarea şcolarizãrii în cadrul programului respectiv de studii al anului universitar urmãtor datei la care s-a emis raportul definitiv prevãzut la alin. (1) şi (2). Furnizorul de educaţie are obligaţia continuãrii şcolarizãrii studenţilor înscrişi în anii universitari anteriori emiterii raportului definitiv prevãzut la alin. (1) şi (2);
    b) iniţierea unei hotãrâri a Guvernului în vederea închiderii programului de studii respectiv."
    ART. II
    (1) Mandatele actuale ale membrilor Consiliului ARACIS se desfãşoarã pânã la îndeplinirea termenului legal, anterior intrãrii în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţã.
    (2) Consiliul ARACIS ia mãsurile ce se impun pentru punerea în aplicare a prevederilor art. 19^1 alin (7) din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 75/2005 privind asigurarea calitãţii educaţiei, aprobatã cu modificãri prin Legea nr. 87/2006, cu modificãrile ulterioare, în termen de 30 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial al României, Partea I, a prezentei ordonanţe de urgenţã.
    (3) Începând cu anul universitar 2012-2013, organizeazã studii universitare de master numai instituţiile de învãţãmânt superior care obţin acreditarea domeniilor de studii universitare de master prin evaluare externã, conform art. 155 din Legea educaţiei naţionale nr. 1/2011.
    (4) Universitãţile publicã, în termen de 90 de zile de la intrarea în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţã, pe site-ul propriu, lista şi fişele de evaluare ale persoanelor care îndeplinesc cel puţin standardele minimale necesare şi obligatorii pentru conferirea titlului de conferenţiar universitar, conform art. 219 alin. (1) lit. a) din Legea nr. 1/2011, specifice fiecãrui domeniu, şi care astfel pot deveni evaluatori ARACIS.

                                 PRIM-MINISTRU
                                    EMIL BOC

                                Contrasemneazã:
                                ---------------
           Ministrul educaţiei, cercetãrii, tineretului şi sportului,
                              Daniel Petru Funeriu

    Bucureşti, 7 septembrie 2011.
    Nr. 75.


                                   -------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016